Makedonski zborovi se koristat vo Persija?
Makedonski zborovi se koristat vo Persija?
Inkognito Mакедонскиот Индијана Џонс летото 2002 година заминал за Иран и ги посетил Базарган, Техеран, Есфахан, Ширааз, Персепол и стариот град Бам, изграден од плетвар, кој беше разурнат во земјотресот лани. Најголем впечаток, како што вели му оставил Есфахан - градот на цветните градини. Тој се изненадил од сродноста на некои персиски зборови со македонските, како што се кашик, чатал, стан, кокош (вообразена жена), ластик, чешма, туршија, шамија, лале. Лани Гордан ја пропатувал и нашата земја.
highlander И мене ми личат на турцизми, но знам дека во некоја азиска држава постои буквата ’Ѕ’ која ја има во македонскиот, во овој азискиот и изгледа никаде на друго место.
Inkognito izvadeno od dnevnik 13.09.2004... se prashuvam ... dali ovie zborovi ostanale od vremeto na Makedoncite Selevkidi?
Ceki Ne znam, mozda se i ostanoci od otomanskiot period. Barem dzamija neli, vo antika nemase muslimani. Za drugite neka kazat tie so go znajat turskiot jazik.