Sprechi ja podelbata, Glasaj ZA
Sprechi ja podelbata, Glasaj ZA
melpomena Poglednete ja kampanjata za referendumot na Zdruzenieto na gragjani "Nepokor" http://www.nepokor.org/
Lopov_MKD Jas sum makedonec so muslimanska vera, i sum golem patriot! Imam mnogu makedonski drugari (poveke pravoslavni, no toa nema veza), i site imat isto mislejne (protiv siptari i grci sme) kao jas.
quote:
Originally posted by ViennaBoy Koi se tie sili so gi asimilirala Makedoncite muslimani vo Labunista.
Toa se Albanci! Tie nas Makedonci so muslimanska vera ne ne asimilirat od sto ne sakat, tuku za da imat vise glasaci! Ti garantiram, deka nema druga osnova!
quote:
Originally posted by ViennaBoy Zosto ne odis samiot vo Labunista pa da gi prasuvas dali nekoj so pistol vo glava gi nateral da se proizjasnat za albanci??
Vazno e vistinata! Nie ne sme ni albanci ni turci, tuku makedonci so muslimanska vera! No i ovie asimilirani makedonci da razberat nekoj den, deka ne se albanci ili turci.
quote:
Originally posted by ViennaBoy Ti kako prvo ne poznavas nikogo od Labunista, a ja poznavam mnogu(imame u familija nevesta od tamu) i nikoj ne mi rekol deka od nekogo bil maltretiran za da se zapise na popis ko albanec.
Zasto da se napise kao albanec, ako ne e albanec tuku makedonec? Mrazam takvi makedonci, deka glupaci se. Albancite nas ne mrazat deka sme makedonci, sloveni, a tie (makedoncite) niv(na albancite) gi slusat i pravat toa, albancite sto velat i sakat. Ovie albanci gi asimilirat na makedoncite so muslimanska vera, samo za da imat korist. I toa ne vo red. Samo ako dojde nekoj vakov siptar kaj mene doma, i da mi kaze, da se zapisam kao albanec...Abe mamiceto da mu go ebam. Nema zhiv da ja napusta kukata moja, veruvaj mi toa.
quote:
Originally posted by ViennaBoy Koj e toj so moze denes vo ova vreme koga vrie od mediumi da te natera da otfrlis svojata nacionalna pripadnost?? Fakt e deka so tie lugje sekogas ste se odnesuvale necovecki.
Ima od sekokja strana idioti. Ima nekolku makedonci so muslimanska vera, sto mrazat pravoslavni makedonci, obratno isto. Toa e steta. Treba da se odnesuvame kao braka, a ne kao neprijateli!
quote:
Originally posted by ViennaBoy I use neso. Kako moze Makedoncite muslimani vo Albanija da kazat deka se Makedonci koga znaeme deka ziveele pod diktatura, a ovie vo Labuista te tepaat ako ima kazes deka se Makedonci. Neso ovde ne e vo red.
Nema da te tepat, ako im kazes da se makedonci so muslimanska vera! Tie sto te tepat, tie se smotani voskari, neprijateli na mila makedonija. Pameten makedonec so muslimanska vera, sto ja znae historijata i vistinata, nema da te tepa. Veruvaj mi toa. No vistina nesto ne e vo red. Tie makedonci sto se zapisale kao albanci ne se vo red, osven toa se bi bilo vo najdobar red. pozdrav do site makedonci
Maleshevo Поздрав братче, добредојде на форумот.
Ceki Pozdrav, za zal ne poznavam nikoj Makedonec so muslimanska vera. I mislam deka site tie Makedonci( i ednite i drugite) so prvo gledat na svoja verska pripadnot a posle na svoja nacionalna se vo golema greska. Jas nikogas ne mozam da recam, deka srb mi e brat poso e hristjanin, a ne Makedonec so muslimanska vera. To so imame dve golemi religiji vo eden narod samo ne pravi pogolemi i kulturno bogati. Taka da se znajt zaso site sakat parce od ova zemja i nacija.
NARCIS` Ceki ne tupi sea deckoto ubavo kaza oni se Makedonci no pripagaat vo druga verska pripadnost.Prasaj nekoj vo licnata karta so mu pisuva Makedonec ili Albanec,normalno Makedonec.
Ceki So tupam?? Kade zgresiv sega?
ikooo
quote:
Originally posted by Lopov_MKD
Jas sum makedonec so muslimanska vera, i sum golem patriot! Imam mnogu makedonski drugari (poveke pravoslavni, no toa nema veza), i site imat isto mislejne (protiv siptari i grci sme) kao jas.
Da imaat site kako tvoeto mislenje odlicno bi bilo [V] [V] [V]
Lopov_MKD @Ceki Brate, sto posto si vo pravo. Prvo sum Makedonec, a posle musliman (ili na tvoje mesto:pravoslaven). bidi mi pozdraven
jamajka Jas poznavam makedonci muslimani shto se patrioti. rekancite na primer se golemi patrioti
Thief Лопов, воопшто не ми се допаѓа твојот потпис, може малку да си го потсредиш?
ikooo
Симпатизерите на СДСМ ќе гласаат на референдумот
Само 18% од граѓаните кои гласаа за СДСМ во 2002 сега ги слушаат нивните пораки дека не треба да излезат на референдум. Кај либералдемократите тој процент е уште помал 8,7%. Оваа анкета спроведена од Институтот за политичко правни и социолошки истражувања покажува дека е тешко остварлива целта на владеачките партии, одзивот на референдумот да го намалат убедувајќи ги во неговата штетност токму гласачите што ги донесоа на власт. Имено 40% од граѓаните кои гласале за СДСМ сега рекле дека ќе го поддржат референдумот. Кај гласачите на ЛДП подршката достигнува 65%. Според оваа анкета на институтот на референдумот на 7 ноември ќе излезат 53% од граѓаните. Од нив 43% ќе гласаат за, а 10% против. Мнозинството македонски граѓани сметаат дека новиот закон за територијална организација води кон поделба. На прашањето како ќе реагира меѓународната заедница ако со референдумот падне владиниот концепт за општините, околу 35% рекле дека меѓународната заедница нема да направи ништо, 21% сметаат дека ќе замрзне процесот на приближување кон ЕУ и НАТО. Исто толку од анкетираните очекуваат доколку референдумот успее да почнат нови преговори меѓу Македонците и Албанците. Според анкетата на граѓаните најмногу им пречат новите граници на Скопје, Струга и Кичево. Вака одговориле 22%, додека 37% не знаеле конкретно да одговорат кое решение во законот е неприфатливо за нив. На прашањето што ќе се случи ако референдумот успее 22% рекле дека ќе се зголемат меѓуетничките тензии, 17% не очекуваат ништо да се случи, а 14% дека тоа ќе донесе нов подобар закон. Дали ќе гласате на референдумот? 2002-ра гласале за СДДМ Нема да гласам 18% Ќе гласам за 40% 2002-ра гласале за ЛДП Нема да гласам 8,7% Ќе гласам за 65% Како ќе реагира меѓународната заедница ако референдумот успее? Нема да направи ништо 35% Ќе се замрзне приближувањето кон ЕУ и НАТО 21% Ќе има нови преговори меѓу македонците и албанците 21% Што ако референдумот успее? Ќе се зголемат меѓуетничките тензии 22% Нема ништо да се случи 17% Ќе се донесе подобар закон 14%
Lopov_MKD
quote:
Originally posted by jamajka
Jas poznavam makedonci muslimani shto se patrioti. rekancite na primer se golemi patrioti
I jas sum Rekanec. [;)]
quote:
Originally posted by Thief
Лопов, воопшто не ми се допаѓа твојот потпис, може малку да си го потсредиш?
Nema problem, no neznam shto e zabraneto na edna pesma od komiti. [?] Pozdrav
Thief Па, законот, на пример, тоа го квалификува како „поттикнување на национална, верска и расна омраза и нетрпеливост“, плус ова не е стадион, а тука има многу shqiptar-и илити Албанци, кои сигурен сум дека не им било убаво додека читале дека треба „да бидат убиени“. Поздрав,
Lopov_MKD
quote:
Originally posted by Thief [...]плус ова не е стадион[...]
[:D][:D][:D]
quote:
Originally posted by Thief
[...]тука има многу shqiptar-и илити Албанци, кои сигурен сум дека не им било убаво додека читале дека треба „да бидат убиени“. Поздрав,
Сега ама лажеш. Во мојот потпис не пишуваше НИКАДЕ "убие", туку вака: "Не јас неможам овде да седам, Не јас неможам Шиптари да гледам, Дајте ни алкохол да пиеме, А после надвор Шиптари да биеме." Извини за овој "SPAM" i BACK TO THE TOPIC ! Поздрав edit: Administrator "Thief", imam uste edno prasajne. Zasto go nema staroto, makedonsko zname, za avatar? -Vistina steta.
Thief Добро, де, не убиени, туку скршени од маа’ње :) Не по врат, туку по шија :)
NARCIS` Nieden Makedonec sto go znam mi nema kazano deka nema da glasa na referendumot,veruvam vo nasiot narod deka ke izleze i ke glaza ZA.
pandora i jas veruvam deka narodov ke izleze na glasajne i veruvam deka makedonskiot narod ke go podrzi referendumot
Lopov_MKD @Misirkov So kakvi izjavi? --- ps: makedonija nema da se deli, nikogas! pozdrav do site prijateli na makedonija
NARCIS` Se ockeuva 1.500 000 Makedosnki narod da izleze na referendumot i da glasa ZA
cile
quote:
By Narcis Se ockeuva 1.500 000 Makedonski narod da izleze na referendumot i da glasa ZA
Daj boze da izlezat tolku mnogu. Kazi samo od kade ja dobi informacijata .. bas me interesira ..!!!
NARCIS` Denesen dnevnik,go citav doma pred da dojdam na net.
Misirkov Lopov, aj te molam olabavi malce so tavi izjavi. Najdobro e negativnata energija da ja posocis vo nesto pozitivno - na primer da ubedis 100 lugje da glasaat na Referendumot so to sto kje zaokruzat "3A"! Pozdrav,
ViennaBoy A koj toa gi asimiliral Makedoncite vo Labunista,Podgorci??? Samite vie Makedonci so hristijanska veroispoved. 50 godini gi tretiravte ko da se marsovci. Koga vi doagjashe po kejf za vas bea Makedonci, a koga ne bea marsovci. Mislite deka tolku lesno zaborava covekot?? E sea tie recisi site imaat davano cerki za albanci, ili pak imaat zemeno od albancite, zasto albancite nemaa vlast za da gi diskriminiraat vo minatoto, ami i dvete bea vo ista linija. Edno treba da se znae, vo regionot na Struga albancite nemale vlast pa da odat i da teraat nekogo da bide asimiliran. Kako moze vo Labunista kade nekogas ziveele 54% Makedonci da bidat asimilirani od 20% albanci?? Zarem ne e ova nelogicno?? Tie lugje samite se narekuvaat taka kako so se cuvstvuvaat, i sramota e vo 21 vek da se zanimavame so raboti koi so pripagjaat nekade pred nekolku vekovi.
protivpropaganda
quote:
Originally posted by ViennaBoy
A koj toa gi asimiliral Makedoncite vo Labunista,Podgorci??? Samite vie Makedonci so hristijanska veroispoved. 50 godini gi tretiravte ko da se marsovci. Koga vi doagjashe po kejf za vas bea Makedonci, a koga ne bea marsovci. Mislite deka tolku lesno zaborava covekot?? E sea tie recisi site imaat davano cerki za albanci, ili pak imaat zemeno od albancite, zasto albancite nemaa vlast za da gi diskriminiraat vo minatoto, ami i dvete bea vo ista linija. Edno treba da se znae, vo regionot na Struga albancite nemale vlast pa da odat i da teraat nekogo da bide asimiliran. Kako moze vo Labunista kade nekogas ziveele 54% Makedonci da bidat asimilirani od 20% albanci?? Zarem ne e ova nelogicno?? Tie lugje samite se narekuvaat taka kako so se cuvstvuvaat, i sramota e vo 21 vek da se zanimavame so raboti koi so pripagjaat nekade pred nekolku vekovi.
Шницла, Ај не се чатали многу околу одредени состојби на кои докажуваш дека не се разбираш. Како прво, истите сили кои ги држеа албанците во подредена положба (поради нивното фашистичко учество во WWII) ги држеа настрана од Македонското национално ткиво и Македонците со исламска вероисповед, но и Македонците бегалци од беломорска Македонија за да ја спречат нивната национална кохезија. Тие кои не ги прифаќаат нашите од поробените делови на Македонија и од се` срце ја мразат сопствената дијаспора бидејки е „здружена“ со надворешниот непријател. Тие сили сеуште не прифаќаат национална кохезија, сега промовираат некаков козмополитизам(европејство), а во минатото промовираа спротивставени класи (внатрешен и надворешен непријател), воедно не станува збор за активност од пред неколку века туку од пред неколку децении. Нејќам ни да навлезам во непречените активности кои ги спроведуваа одредени албански сили во `90-тите години во ова поле. Користејки ја, не дупката, туку кратерот, во активностите за создавање на Македонското национално единство. Овие активности не се однесувале само за Македонците со исламска вероисповед туку ги вклучуваше и турците и ромите, односно се` што е со исламска вероисповед. Исто така и турците вршеа свои активности во истото поле. Денес, освен „тие сили“ со нивниот заблуден пород и малкумина заблудени нема да најдеш човек кој ќе рече дека Македонците од исламска вероисповед и „Егејците“ не се составни делови од Македонското национално ткиво.
ViennaBoy
quote:
Шницла, Ај не се чатали многу околу одредени состојби на кои докажуваш дека не се разбираш. Како прво, истите сили кои ги држеа албанците во подредена положба (поради нивното фашистичко учество во WWII) ги држеа настрана од Македонското национално ткиво и Македонците со исламска вероисповед, но и Македонците бегалци од беломорска Македонија за да ја спречат нивната национална кохезија. Тие кои не ги прифаќаат нашите од поробените делови на Македонија и од се` срце ја мразат сопствената дијаспора бидејки е „здружена“ со надворешниот непријател. Тие сили сеуште не прифаќаат национална кохезија, сега промовираат некаков козмополитизам(европејство), а во минатото промовираа спротивставени класи (внатрешен и надворешен непријател), воедно не станува збор за активност од пред неколку века туку од пред неколку децении. Нејќам ни да навлезам во непречените активности кои ги спроведуваа одредени албански сили во `90-тите години во ова поле. Користејки ја, не дупката, туку кратерот, во активностите за создавање на Македонското национално единство. Овие активности не се однесувале само за Македонците со исламска вероисповед туку ги вклучуваше и турците и ромите, односно се` што е со исламска вероисповед. Исто така и турците вршеа свои активности во истото поле. Денес, освен „тие сили“ со нивниот заблуден пород и малкумина заблудени нема да најдеш човек кој ќе рече дека Македонците од исламска вероисповед и „Егејците“ не се составни делови од Македонското национално ткиво.
Ako se pravis tolku pameten odi vo Labunista samiot pa kazi im za tie sili(koi sili ili zboruvas za naucna fantastika.). Koi se tie sili so gi asimilirala Makedoncite muslimani vo Labunista. Zosto ne odis samiot vo Labunista pa da gi prasuvas dali nekoj so pistol vo glava gi nateral da se proizjasnat za albanci?? Ti kako prvo ne poznavas nikogo od Labunista, a ja poznavam mnogu(imame u familija nevesta od tamu) i nikoj ne mi rekol deka od nekogo bil maltretiran za da se zapise na popis ko albanec. Koj e toj so moze denes vo ova vreme koga vrie od mediumi da te natera da otfrlis svojata nacionalna pripadnost?? Fakt e deka so tie lugje sekogas ste se odnesuvale necovecki. I use neso. Kako moze Makedoncite muslimani vo Albanija da kazat deka se Makedonci koga znaeme deka ziveele pod diktatura, a ovie vo Labuista te tepaat ako ima kazes deka se Makedonci. Neso ovde ne e vo red. Ti kako filozof treba da znaes, ama vistinata ponekogas boli.
Ceki
quote:
Kako moze Makedoncite muslimani vo Albanija da kazat deka se Makedonci koga znaeme deka ziveele pod diktatura, a ovie vo Labuista te tepaat ako ima kazes deka se Makedonci.
Koj mozese da kazit deka se Makedonci be? E pa malku zgresi tuka, se do padot na komunizmot i do denes se mislese deka ima vo albanija 95% albanci. Ama ova ne e vistina. Vistinata e deka e procentot na albanci vo albanija ist ko procentot na Makedoncite vo Makedonija. Okolu 2/3. I ova ne e oficialno, poso albancite ne sakat da napravat popis. Albanian 95%, Greek 3%, other 2% (Vlach, Roma (Gypsy), Serb, and Macedonian or Bulgarian) (1989 est.) http://www.smk.org.mk/./index.asp?content=vest&id=623&vlang=mk Vistinata ponekogas boli. E ke boli.
Maleshevo ViennaBoy, кој ги тераше Македонците со муслимананска вероисповест пред 1912 да стануваат Турци и Албанци?? Дали знаеш дека стотина илјади Македонци за време турското владење ја земале муслиманската вера, потоа по извесен период се турцизирале, а завреме и после ослободувањето на Балканот од турскиот окупатор 1912 веќе како асимилирани Македонци претворени во Турци избегаа во Турција? Тогаш кој нив ги дискриминараше?? Зарем Македонците христијани нив ги дискриминираа, па тие стануваа Турци, еден дел од нив Албанци??? Муслиманската вера беше исповетана како турска вера или како албанска вера од самите нив. Да е Македонија национална држава на македонскиот народ, не само што Македонците со муслиманска вероисповест ќе останат Македонци, туку и Албанците ќе се помакедончат! А кога и пилињата веќе знаат дека црни облаци се над Македонија и дека е неизвесно што ќе биде со западна Македонија, оние кои еднаш ја менувале верата за полесен живот сега за да им животот во таа средина полесен си ја менуваат и нацијата.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Ceki
quote:
Kako moze Makedoncite muslimani vo Albanija da kazat deka se Makedonci koga znaeme deka ziveele pod diktatura, a ovie vo Labuista te tepaat ako ima kazes deka se Makedonci.
Koj mozese da kazit deka se Makedonci be? E pa malku zgresi tuka, se do padot na komunizmot i do denes se mislese deka ima vo albanija 95% albanci. Ama ova ne e vistina. Vistinata e deka e procentot na albanci vo albanija ist ko procentot na Makedoncite vo Makedonija. Okolu 2/3. I ova ne e oficialno, poso albancite ne sakat da napravat popis. Albanian 95%, Greek 3%, other 2% (Vlach, Roma (Gypsy), Serb, and Macedonian or Bulgarian) (1989 est.) http://www.smk.org.mk/./index.asp?content=vest&id=623&vlang=mk Vistinata ponekogas boli. E ke boli.
A koj toa ovde napisha deka nema Makedonci vo Albanija?!?!?!? Se mi se cini deka nekoj ovdeka ne go poznava svojot majcin jazik. Citaj prvo so sakav da kazam so toa so go napisav, razmisli pa potoa odgovori, a ne da zboruvas neso kolku da si vo muhabet.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Maleshevo
ViennaBoy, кој ги тераше Македонците со муслимананска вероисповест пред 1912 да стануваат Турци и Албанци?? Дали знаеш дека стотина илјади Македонци за време турското владење ја земале муслиманската вера, потоа по извесен период се турцизирале, а завреме и после ослободувањето на Балканот од турскиот окупатор 1912 веќе како асимилирани Македонци претворени во Турци избегаа во Турција?
Pa toa ja go kazuvam. Na tursko vreme stanale Turci, a koga imalo ovde Albansko vreme pa da stanat albanci. Koga albancite ja imale Makedonija 500 godini pa ete gi naterale tie vo Labunista sosila da stanat albanci?? Toa i mi e poentata. Spored statistikana na web-linkot ovie vo Labunista pocnale da se zapisat ko albanci vo Makedonsko vreme, koga Makedoncite imaa drzava.
Maleshevo
quote:
Originally posted by ViennaBoy
Pa toa ja go kazuvam. Na tursko vreme stanale Turci, a koga imalo ovde Albansko vreme pa da stanat albanci. Koga albancite ja imale Makedonija 500 godini pa ete gi naterale tie vo Labunista sosila da stanat albanci?? Toa i mi e poentata. Spored statistikana na web-linkot ovie vo Labunista pocnale da se zapisat ko albanci vo Makedonsko vreme, koga Makedoncite imaa drzava.
Прашањето, кој ги терал Македонците муслимани да се пишат Албанци т.е. да се поалбанчуваат, кога не се чисти Македонци и не знаат збор албански, ќе ти биде делумно одговорено кога ќе се прашаш и ќе си одговориш, кој ги тера Македонците да одат да вадат бугарски пасоши и да се пишат таму за Бугари! Инаку Турското време беше и албанско време! Албанците- Геги бидејќи беа со муслиманска вера, а Турците ги фаворизираа како свои муслимански собраќа, многу Македонци кои прво ја земаа верата се асимилираа или во Турци или во Албанци. Тоа е еден процес од 400 години. godina vkupno Makedonci % Albanci % 1953 2486 1322 53,2 733 29,5 1961 2729 1687 61,8 372 13,6 1971 3611 2397 66,4 865 24,0 1981 4644 4199 90,4 220 4,7 1994 5901 1228 20,8 1799 30,5 2002 5936 371 6,3 4288 72,2 Statistiki podatok za jazikot vo selo Labuni{ta za 2004. Makedonski Jazik % Makedonci % 4872 82,1 371 6,3 Погледни го скокот помеѓу 1981 и 1994. Со пиштол на чело никој не ги терал Македонците во Лабуништа, во 1994 години околу 1500 луѓе од нив да се пишат Албанци. А потоа погледни го скокот после војната во 2001, т.е. статистичкиот податок од 2002. Вистина е дека еден дел од Македонците христијани се негативно настроени кон Македонците со муслиманска вера. Но тоа е само еден дел од Македонците. Сепак тоа не може да биде причината за да дојде до таков процес во Лабуништа. На многу Македонци како мене, македонштината им е над сите вери и Македонците муслимани ги сметаат исто добри Македонци како и другите со друга вера и така мора да биде! Македонците никогаш немаа држававност де факто во западна Македонија. Кога имаш една анационална македонска држава, во која што Албанците ја имаат својата полна националност и развиваат национализам и нетрпеливост кон други нации, а сето тоа никој не го санкционира и кога УЧК во планините во 2001 припукаа и антимакедонската власт ја претвори Македонија со рамковниот договор во бинационална, етнички кантонизирана држава, тогаш не може да очекуваш дека Македонците муслимани во Лабуништа опкружени од сите страни со албански села и Албанци кои се населуваат во Лабуниште нема да се албанизираат. Резултатот е дека или ќе треба да си одат од таму или пак ќе треба да станат Албанци за да можат мирно да живеат. Исто така не можеш да не очекуваш дека Македонците христијани разочарани од државата и власта не одат да вадат бугарски пасоши. Се работи за обични луѓе, кои на прво место им е да преживеат и ја исхранат фамилијата, кои немаат некаква голема национална гордост и не размислуваат за нации, политики итн. Нив во било која држава да ги пуштиш, тие таму ќе се асимилраат. За тој процес не е никој крив, освен антимакедонската држава.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Maleshevo Погледни го скокот помеѓу 1981 и 1994. Со пиштол на чело никој не ги терал Македонците во Лабуништа, во 1994 години околу 1500 луѓе од нив да се пишат Албанци. А потоа погледни го скокот после војната во 2001, т.е. статистичкиот податок од 2002.
A koj toa vladeese so Makedonija do 1994? Toa e periodot koga se povece se vikase protiv albancite(kangjite ke skinime,ova ona).
quote:
Македонците никогаш немаа држававност де факто во западна Македонија. Кога имаш една анационална македонска држава, во која што Албанците ја имаат својата полна националност и развиваат национализам и нетрпеливост кон други нации, а сето тоа никој не го санкционира и кога УЧК во планините во 2001 припукаа и антимакедонската власт ја претвори Македонија со рамковниот договор во бинационална, етнички кантонизирана држава, тогаш не може да очекуваш дека Македонците муслимани во Лабуништа опкружени од сите страни со албански села и Албанци кои се населуваат во Лабуниште нема да се албанизираат. Резултатот е дека или ќе треба да си одат од таму или пак ќе треба да станат Албанци за да можат мирно да живеат. Исто така не можеш да не очекуваш дека Македонците христијани разочарани од државата и власта не одат да вадат бугарски пасоши. Се работи за обични луѓе, кои на прво место им е да преживеат и ја исхранат фамилијата, кои немаат некаква голема национална гордост и не размислуваат за нации, политики итн. Нив во било која држава да ги пуштиш, тие таму ќе се асимилраат. За тој процес не е никој крив, освен антимакедонската држава.
Veruvaj deka nikoj ne gi nateral da stanat albanci i nema masovno naseluvanje na albanci vo Labunista. I nikoj ne gi tera so sila da davaat cerki na albanci ili da zemaat od albancite. Eve edno prashanje do tebe: Zosto togas Makedoncite hristijani vo Labunista ne se poalbanicuvaat?? Neli i tie se opkruzheni so albanski sela??
Ceki
quote:
A koj toa ovde napisha deka nema Makedonci vo Albanija?!?!?!? Se mi se cini deka nekoj ovdeka ne go poznava svojot majcin jazik. Citaj prvo so sakav da kazam so toa so go napisav, razmisli pa potoa odgovori, a ne da zboruvas neso kolku da si vo muhabet.
Kakov si be ti? Znaci neka ima Makedonci, ama neka se 5 000, a ne 150 000, kouku so vistina gi ima. I ti rece deka "diktaturata" NE im precese da se vikat Makedonci. A jas gledam deka uste deneska ostanatite 145 000 ne se oficialno Makedonci!?!?!? I site se so albanski iminja. Nikoj ne gi precese ... Abe ti razmisluvas so glavata tvoja ili za ukras ti e? Kouku da sum vo muabet a? Ako mozat vo albanija da "izcesnat" 145 000 Makedonci i mnogu drugi etnicki zaednici( zaedno okolu 800 000), onda ne e nisto cudno to so se slucuva vo Labuista. Ili pak pameten ke se prajs, kako tvoj da e forumov, kade samo ti imas pravo da pisis? p.s. brojkive mozda ne se tocni, poso albanskata vlada ne saka popis da vidime dali ima ili nema 2/3 albanci vo albanija So se plasite? Според директорот на албанскиот Завод за статистика Милва Икономи, во земјата вкупно живеат околу 47.000 припадници на малцинствата. Нејзината изјава предизвика силен револт кај претставниците на малцинствата, кои учествуваа на јавната дебата.
Maleshevo
quote:
Originally posted by ViennaBoy
A koj toa vladeese so Makedonija do 1994? Toa e periodot koga se povece se vikase protiv albancite(kangjite ke skinime,ova ona).
Анационалните Македонци, демагозите, кариеристите владеа и тогаш. Дали си свесен колку Албанци во Македонија се населија од Косово и изградија диви и нелегални градби и никој не се реши да ги избутка тие градби? Дали знаеш дека главниот град е полн со такви градби? А и добар пример ти дава Цеки, Што ќе беше со Албанците во Македонија ако после 1945 имаше власт како што имаше во Албанија, Грција и Бугарија?
quote:
Veruvaj deka nikoj ne gi nateral da stanat albanci i nema masovno naseluvanje na albanci vo Labunista. I nikoj ne gi tera so sila da davaat cerki na albanci ili da zemaat od albancite. Eve edno prashanje do tebe: Zosto togas Makedoncite hristijani vo Labunista ne se poalbanicuvaat?? Neli i tie se opkruzheni so albanski sela??
Едно ќе ти кажам ако не си го разбрал досега. Албанците се сто пати поголеми националисти и патриоти одколку Македонците! Да беа Албанците во Македонија христијани, тие ќе ги асимилраа и Македонците христијани досега! Бидејќи не се, го немаш тој процес на албанизација на Македонците христијани, како што го имаше во ЈУжна Албанија, каде што повеќето Албанци т.е. Тоските се католици. Еве ти еден пример за тоа. Познавам една жена од Крива Паланка, Македонка, која има син во Гостивар. Син и има такси таму, таму живее. Не знам како, важно синот и се оженил со Албанка во Гостивар. Сега имаат три деца и сите деца имаат албански имиња (едното е интернационално) и зборат албански перфектно, а македонски не знаат. Кога имаш една разводената маса на народ со анационални типови или лажни патриоти на власт, тогаш тој народ е осуден на пропаст.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Ceki
quote:
A koj toa ovde napisha deka nema Makedonci vo Albanija?!?!?!? Se mi se cini deka nekoj ovdeka ne go poznava svojot majcin jazik. Citaj prvo so sakav da kazam so toa so go napisav, razmisli pa potoa odgovori, a ne da zboruvas neso kolku da si vo muhabet.
Kakov si be ti? Znaci neka ima Makedonci, ama neka se 5 000, a ne 150 000, kouku so vistina gi ima. I ti rece deka "diktaturata" NE im precese da se vikat Makedonci. A jas gledam deka uste deneska ostanatite 145 000 ne se oficialno Makedonci!?!?!? I site se so albanski iminja. Nikoj ne gi precese ... Abe ti razmisluvas so glavata tvoja ili za ukras ti e?
Izvini ako ke te navredam ama GLUP si nema so. Odi be prvo naucise Makedonski posle repliciraj. Koj rece deka "diktaturata" NE im precela. Mojot post znaci ova: 50 godini diktatura ne smeeja da kazat deka se Makedonci, no i po 50 godini ne zaboravile toa so se. Ako i ova ne go razbiras, izvini ama ne mozam da ti pomognam, nemam vreme deca da ucam kako da zboruvaat na svojot majcin jazik. A dodeka go naucis tvojot majcin jazik dotogas si ignore, nemam vreme da gubam so tebe.
Maleshevo
quote:
Originally posted by ViennaBoy 50 godini diktatura ne smeeja da kazat deka se Makedonci, no i po 50 godini ne zaboravile toa so se.
Ова не е точно! Од 200.000 некогашни Македонци во Албанија денес нема повеќе од 30.000-50.000 кои се чувствуваат Македонци или пак сеуште го зборуваат својот мајчин македонски јазик. Истиот пример е и во Грција. А во Бугарија пак аналогно се воспитани дека се Бугари.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Maleshevo Едно ќе ти кажам ако не си го разбрал досега. Албанците се сто пати поголеми националисти и патриоти одколку Македонците! Да беа Албанците во Македонија христијани, тие ќе ги асимилраа и Македонците христијани досега! Бидејќи не се, го немаш тој процес на албанизација на Македонците христијани, како што го имаше во ЈУжна Албанија, каде што повеќето Албанци т.е. Тоските се католици.
Albancite so go zboruvaat albanskiot dialekt narecen tosk(koj so i ja doma go zboruvam) poveceto se muslimani, i eden golem del se ortodoksni hristijani.
protivpropaganda
quote:
Originally posted by ViennaBoy
Ako se pravis tolku pameten odi vo Labunista samiot pa kazi im za tie sili(koi sili ili zboruvas za naucna fantastika.). Koi se tie sili so gi asimilirala Makedoncite muslimani vo Labunista. Zosto ne odis samiot vo Labunista pa da gi prasuvas dali nekoj so pistol vo glava gi nateral da se proizjasnat za albanci?? Ti kako prvo ne poznavas nikogo od Labunista, a ja poznavam mnogu(imame u familija nevesta od tamu) i nikoj ne mi rekol deka od nekogo bil maltretiran za da se zapise na popis ko albanec. Koj e toj so moze denes vo ova vreme koga vrie od mediumi da te natera da otfrlis svojata nacionalna pripadnost?? Fakt e deka so tie lugje sekogas ste se odnesuvale necovecki. I use neso. Kako moze Makedoncite muslimani vo Albanija da kazat deka se Makedonci koga znaeme deka ziveele pod diktatura, a ovie vo Labuista te tepaat ako ima kazes deka se Makedonci. Neso ovde ne e vo red. Ti kako filozof treba da znaes, ama vistinata ponekogas boli.
Шницла, Во право си! Вистината навистина боли, барем за некого е тоа страшна болка. Сите одговори на твоите прашања ги имаш во мојот пост, ама, по се` изгледа ти причинува болка да ја видиш, односно разбереш. Патем, како пример, во пратеничката група на ДУИ има еден пратеник кој зборува Македонски почисто од мене и не знае албански, а се декларира како албанец.[:0] Како е тоа можно??? Е па, можно е мој Шницла! Можно е! Само повторно докажуваш дека немаш абер од тоа што го зборуваш/ пишуваш, а немам намера да ти нацртам за што станува збор. П.С. Јас лично, наведениот пратеник и таквите како него не ги обинувам за ништо. Само ми е жал што се изгубени за сопствениот народ. Затвореноста на Македонскиот народ беше голема, а неговата насоченост во заблуди беше силно набиена. Влез во сопствениот народ не можеле да поимаат моите од исламска вероисповед. Само Македонци со православна-христијанска вероисповед биле Македонци, џоа. Знаеш ли што е најглупо од се` овде? Кога таа општествена манипулација најмногу се пролиферуваше во Македонското општество беше во снага социјалистичко-атеистичкиот концепт на живеење. Која заебанција, а? Да не го спомнам и механичкиот прилив, иселувањето на Македонците и селењето на истите во Турција. Се` си има свое значење и резултати. Ај доста ти е. Ќе те направам ептен паметен, ќе ти се слоши!!![:D]
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Maleshevo Ова не е точно! Од 200.000 некогашни Македонци во Албанија денес нема повеќе од 30.000-50.000 кои се чувствуваат Македонци или пак сеуште го зборуваат својот мајчин македонски јазик. Истиот пример е и во Грција. А во Бугарија пак аналогно се воспитани дека се Бугари.
Dali se 30000 ili 50000 sepak ne zaboravile na svoeto poteklo. Znaci covekot ako neso saka togas go moze. p.s.Nemoj da te cue Ceki za ova inaku loso ti e rabotata. Toj veli ima povece od 100 iljadi, a ti velis 30-50 iljadi. Ke te ubie
Maleshevo Па не ќе да е само диалект, ама ајде. Отиди во Јужна Албанија и ќе видиш дали Тоските се повеќе католици и православни или муслимани.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by protivpropaganda Шницла, Во право си! Вистината навистина боли, барем за некого е тоа страшна болка. Сите одговори на твоите прашања ги имаш во мојот пост, ама, по се` изгледа ти причинува болка да ја видиш, односно разбереш. Патем, како пример, во пратеничката група на ДУИ има еден пратеник кој зборува Македонски почисто од мене и не знае албански, а се декларира како албанец.[:0] Како е тоа можно??? Е па, можно е мој Шницла! Можно е! Само повторно докажуваш дека немаш абер од тоа што го зборуваш/ пишуваш, а немам намера да ти нацртам за што станува збор. П.С. Јас лично, наведениот пратеник и таквите како него не ги обинувам за ништо. Само ми е жал што се изгубени за сопствениот народ. Затвореноста на Македонскиот народ беше голема, а неговата насоченост во заблуди беше силно набиена. Влез во сопствениот народ не можеле да поимаат моите од исламска вероисповед. Само Македонци со православна-христијанска вероисповед биле Македонци, џоа. Знаеш ли што е најглупо од се` овде? Кога таа општествена манипулација најмногу се пролиферуваше во Македонското општество беше во снага социјалистичко-атеистичкиот концепт на живеење. Која заебанција, а? Да не го спомнам и механичкиот прилив, иселувањето на Македонците и селењето на истите во Турција. Се` си има свое значење и резултати. Ај доста ти е. Ќе те направам ептен паметен, ќе ти се слоши!!![:D]
Pak filozofiras a niso ne kazuvas. Pa daj kazi mi koj go natera toj pratenik da se narekuva albanec. Neznam dali citas so debatirame nie. Postedime me od tvoite filozofski gluposti, toa nikogas ne me interesira. Ti velis deka so sila se asimilirani, ja velam ne. Zboruvaj so otvoreni karti. Covekot velis zboruva podobro od tebe Makedonski a se custvuva albanec. Pa zosto e taka kazi????
Maleshevo
quote:
Originally posted by ViennaBoy
[quote]Originally posted by Maleshevo Dali se 30000 ili 50000 sepak ne zaboravile na svoeto poteklo. Znaci covekot ako neso saka togas go moze. p.s.Nemoj da te cue Ceki za ova inaku loso ti e rabotata. Toj veli ima povece od 100 iljadi, a ti velis 30-50 iljadi. Ke te ubie
Јас сум реалист, а Цеки е младо дете, но е патриот. А кај се уште 150.000 асимилирани Македонци??? Што ќе беше со нив ако Албанија беше држава која ги дава сите можни права на малцинствата како некогашна Југославија или пак им даде рамковен договор како денес Македонија ! Никој не е будала и секој стреми да си ја зацврсне државата и да ги асимилра недржавотворните народи и малцинства во неа. Тоа е примерот во цела Европа! Само глупаци како што се на власт во Македонија (за жал етнички Македонци) мислат дека тоа што е сега во Македонија е навистиона демократија и ќе ја сочува државата и нацијата.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Maleshevo
Па не ќе да е само диалект, ама ајде. Отиди во Јужна Албанија и ќе видиш дали Тоските се повеќе католици и православни или муслимани.
Ja sekoja godina odam vo Juzna Albanija na more i znam za tie raboti zato i napisav. Vo Albanija kako drzava albancite se okolu 70% muslimani, 10% katolici, i 20% ortodoksni hristijani. Tie 20 % ne se samo na jugot ami imas i vo centralna albanija. No temata ne e za tie, ami debatirame za nasive probelmi vo Makedonija.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Maleshevo
quote:
Originally posted by ViennaBoy
[quote]Originally posted by Maleshevo Dali se 30000 ili 50000 sepak ne zaboravile na svoeto poteklo. Znaci covekot ako neso saka togas go moze. p.s.Nemoj da te cue Ceki za ova inaku loso ti e rabotata. Toj veli ima povece od 100 iljadi, a ti velis 30-50 iljadi. Ke te ubie
Јас сум реалист, а Цеки е младо дете, но е патриот. А кај се уште 150.000 асимилирани Македонци??? Што ќе беше со нив ако Албанија беше држава која ги дава сите можни права на малцинствата како некогашна Југославија или пак им даде рамковен договор како денес Македонија ! Никој не е будала и секој стреми да си ја зацврсне државата и да ги асимилра недржавотворните народи и малцинства во неа. Тоа е примерот во цела Европа! Само глупаци како што се на власт во Македонија (за жал етнички Македонци) мислат дека тоа што е сега во Македонија е навистиона демократија и ќе ја сочува државата и нацијата.
Ovde se soglasuvam so tebe deka nemale prava vo Albanija.Toa e tocno i nikoj ne moze toa da go negira. No sepak koj sakal gi izdrzal site represiji.
Maleshevo Можеш ли да ми кажеш, дали и ти во себе имаш нешто етничко македонско?
protivpropaganda
quote:
Originally posted by ViennaBoy
quote:
Originally posted by protivpropaganda Шницла, Во право си! Вистината навистина боли, барем за некого е тоа страшна болка. Сите одговори на твоите прашања ги имаш во мојот пост, ама, по се` изгледа ти причинува болка да ја видиш, односно разбереш. Патем, како пример, во пратеничката група на ДУИ има еден пратеник кој зборува Македонски почисто од мене и не знае албански, а се декларира како албанец.[:0] Како е тоа можно??? Е па, можно е мој Шницла! Можно е! Само повторно докажуваш дека немаш абер од тоа што го зборуваш/ пишуваш, а немам намера да ти нацртам за што станува збор. П.С. Јас лично, наведениот пратеник и таквите како него не ги обинувам за ништо. Само ми е жал што се изгубени за сопствениот народ. Затвореноста на Македонскиот народ беше голема, а неговата насоченост во заблуди беше силно набиена. Влез во сопствениот народ не можеле да поимаат моите од исламска вероисповед. Само Македонци со православна-христијанска вероисповед биле Македонци, џоа. Знаеш ли што е најглупо од се` овде? Кога таа општествена манипулација најмногу се пролиферуваше во Македонското општество беше во снага социјалистичко-атеистичкиот концепт на живеење. Која заебанција, а? Да не го спомнам и механичкиот прилив, иселувањето на Македонците и селењето на истите во Турција. Се` си има свое значење и резултати. Ај доста ти е. Ќе те направам ептен паметен, ќе ти се слоши!!![:D]
Pak filozofiras a niso ne kazuvas. Pa daj kazi mi koj go natera toj pratenik da se narekuva albanec. Neznam dali citas so debatirame nie. Postedime me od tvoite filozofski gluposti, toa nikogas ne me interesira. Ti velis deka so sila se asimilirani, ja velam ne. Zboruvaj so otvoreni karti. Covekot velis zboruva podobro od tebe Makedonski a se custvuva albanec. Pa zosto e taka kazi????
А бе, Шницла!!! Да си ибеш веко` ме насмеа!!! Веќе се` ти е кажано! Само треба да го преработиш малку во главата и се` ќе ти стане јасно. Патем, никаде не спомнав користење на сила за вршење на асимилација. Добро, дискутабилна е вредноста на нивото на користената принуда, нарочито во делот на убедувањето и неговата промена. Сега сфати ли?
Maleshevo
quote:
Originally posted by ViennaBoy
Ovde se soglasuvam so tebe deka nemale prava vo Albanija.Toa e tocno i nikoj ne moze toa da go negira. No sepak koj sakal gi izdrzal site represiji.
Кој сакал?? [:)] Ти сигурен ли си дека ќе беше денес Албанец, да го имаше во Македонија системот како во Албанија?
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Maleshevo
quote:
Originally posted by ViennaBoy
Ovde se soglasuvam so tebe deka nemale prava vo Albanija.Toa e tocno i nikoj ne moze toa da go negira. No sepak koj sakal gi izdrzal site represiji.
Кој сакал?? [:)] Ти сигурен ли си дека ќе беше денес Албанец, да го имаше во Македонија системот како во Албанија?
Tie so sakale da se narekuvaat Makedonci vo toa vreme, izdrzale 50 godini diktatura i deneska velat deka se Makedonci.
Maleshevo Ти сигурен ли си дека ќе се нарекуваше Албанец, доколку во Македонија го имаше системот како во Албанија? Колку % Албанци во Македонија имаше во 1945, знаеш ли?
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Maleshevo
Ти сигурен ли си дека ќе се нарекуваше Албанец, доколку во Македонија го имаше системот како во Албанија? Колку % Албанци во Македонија имаше во 1945, знаеш ли?
Ako Makedoncite vo Albanija izdrzaa sistemot, zosto da ne izdrzev jas, se razbira ako so se srce sakav da izdrzam.
Maleshevo Веројатноста да издржеле татко ти и мајка ти, а не ти, според бројките на Македонците кои издржале во Албанија, e само 20-тина %. Значи со истата веројатност на која ти се повикуваш денес ти со 80% веројатност не само што немаше да бидеш Албанец, туку ќе беше Македонски националист.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Maleshevo
Веројатноста да издржеле татко ти и мајка ти, а не ти, според бројките на Македонците кои издржале во Албанија, e само 20-тина %. Значи со истата веројатност на која ти се повикуваш денес ти со 80% веројатност не само што немаше да бидеш Албанец, туку ќе беше Македонски националист.
Samiot pogore rece deka albancite bile 100 pati ponacionalisti i patrioti od Makedoncite. E sea kako dojde do ovaa brojka ne znam. eve ke te citiram
quote:
Едно ќе ти кажам ако не си го разбрал досега. Албанците се сто пати поголеми националисти и патриоти одколку Македонците!
Ako nekoj e tolku mnogu patriot i nacionalist ne se predava tolku lesno. Ovie vo "citat" se tvoi zborovi. Pa sega daj kalkuliraj pak so brojkite i da vidime koi brojki ke dobies
Maleshevo Од 200.000 Македонци во Албанија денес само 30.000 - 50.000 се останти Македонци. Тоа се само околу 20%. Од таму 20% и 80%. Колку сакаш биди голем патриот, кога ќе ти го сменам со сила името и презимето, кога ќе те малтретирам зошто децата ти зборат на улица албански, кога ќе ти го испратам комшијата твој во затвор затоа што бил многу голем албански патриот, ќе видиш дали ќе останеш и ти Албанец. Тоа се методите кои и во Грција и во Албанија беа применувани над Македонците. Македонците затоа што не се доволно патриоти и националисти како што се самите Албанци во Македонија ја губат од 1945 Македонија иако тие беа државотворен народ. Тоа сакав да ти кажам.
bojan81 VienaBoy, abe ti od Labunista da ne si po poteklo???[:D] aj kazi nesto na shkip, za da ne uveris deka ne si, a???? A kako se odvival popisot 2002 vo Makedonija??? Dali mu e na nekogo toa somnitelno??? A ako gi pokazeme i rezultatite od popisot 1994 godina??? So ke praime togas be "Viena"??? Dali imalo pritisok??? Jas ti tvrdam deka imalo, i uste ti tvrdam deka lazes deka imas snaa, ili zena (ne znam sto pisa pogore) od Labunista. Ja znam mnogu dobro etnologijata na Makedonskiot narod. Makedonec od Labunista ne dava kerka na bilo koj. Postojat pravila bratko. Ako se pisale Albanci (jas tvrdam pod pritisok) ne znaci deka si gi smenile obicaite. Ti momce lazes. A se sto pisuvas e demagogija. Makedoncite muslimani se pod neviden pritisok na albancite poradi nemanjeto jaka drzavna struktura bratce. Ne e nikakvo otvrlanje na makedoncite muslimani, od strana na nas Makedoncite hristijani vo prasanje. Toa e dobra propaganda od albanska strana, ama malku e probiena. Ama rabotite poleka se vrtat. "Kaj sto tecela voda, pak ke tece" "Kaj sto imalo Makedonci, pak ke ima"
Homer MakeDonski Поздрав до Viennaboy ова е мојата отворена карта за твојот пост цитирам ----- Albancite so go zboruvaat albanskiot dialekt narecen tosk(koj so i ja doma go zboruvam) poveceto se muslimani, i eden golem del se ortodoksni hristijani. --- завршен цитат За да има албански дијалект мора да има албански јазик а таков нема . Постојат два различни и меѓу себе неповрзани јазици кои не формираат трет јазик .Од тука и моето дека албански јазик не постои Виена едно прашање Дали може да постои народ ако не постои јазик ?
jamajka homer ne puka so korci :) homer vi e "crna strela" za forumive
jamajka
quote:
Originally posted by Maleshevo
Од 200.000 Македонци во Албанија денес само 30.000 - 50.000 се останти Македонци. Тоа се само околу 20%. Од таму 20% и 80%.
Maleshevo ne shiri dezinformacii 100% si greshka sledniot pat koga ke odam ke te zemam i tebe da se uverish i samiot
Sotir Abe momci, aj da praime malku muabet za, na primer Kumanovskiot region: http://www.nepokor.org/proekti/Referendum/dokumenti/Kumanovsko-karadacki_region5_2.htm Ili za Aracinovo[:0] i Skopje: http://www.nepokor.org/proekti/Referendum/dokumenti/Skopski%20region5_2.htm A za Labunista???? Pa samite podatoci kazuvaat koj narod istoriski egzistira tamu. Pa i nazivot na opstinata. Kompletno Makedonski.
Sotir A sto ke kazete na ova: http://www.nepokor.org/proekti/Referendum/kicevskiregion.html
Thief ДПМНЕ може да мобилизира околу 350 000 гласачи, во најоптимални услови. Ако на нив им додаме околу 50 000 од Здружената опозиција, тоа се малку повеќе од 400 000. На нивната бројка не може да се дотурат повеќе од 10 000 АЛбанци, иако се сомневам дека и толку ќе излезат (мислам дека да може, во минус ќе го направат процентот на нивната излезност), а кога на ова ќе ги дотуриме бројките од неопределените и членовите и симпатизерите на СДСМ и ЛДП, чинам дека тешко деќа бројката ќе надмине 650 000 - 700 000. Но, тоа е уште поопасно: официјално нема да помине референумот, но 1/3 ода гласачите (дури и од населениоет можеби) не се согласува со политиката на Владата за териоријалната организција. Тоа е сериозна опомнена за понатамошните потези.
SoVrSeN ne zaebavajte bre ljuge!!jas sum makedonec no veke sum siguren deka makedonija ke bide delena!toa e fakt...
NARCIS`
quote:
Originally posted by SoVrSeN
ne zaebavajte bre ljuge!!jas sum makedonec no veke sum siguren deka makedonija ke bide delena!toa e fakt...
Bidi optimist za svojata tatovina veruvaj vo nejze i vo nejziniot narod.Referendumot ke uspee.
darkjesus abe sega da ne se lazime deka 1.500.000 ke izlezat na glasanje:) to e 100%+ makedonci koi ne pripagaat na etnikumite vo makedonija:) sto e teshko verojatno deka ke se desi:) zosto ima golem broj na partiski vojnicinja koi ne gledaat podaleku od nosot. kako na primer ti narcis (nemoj da se navredish ama priznaj deka ako ljuBco(Gruevski) receshe ljubeni moi ne izleguvajte na referendum nemase da izlezis:) ili se lazam)
NARCIS` Dark sto mesas babi i zabi,kade se spomnuva politicka partija?Dolznost mi e da glasam kako graganin na ovaa drzava,nikoj ne moze da me natera da ne glasam pa i Nikola da mi recel taka. A tebe od kade ti dojde ovaa tolku pametna ideja deka nekoj ke ni recel da ne vi kazalo na vas liceto B.C da ne glasate pa se stits?
Strelec Управниот одбор на МПЦ повикува на референдум Највисокото црковно административно и законодавно тело на МПЦ, Архиепископскиот црковен управен одбор, повика на референдум. Оваа одлука ја донеле на вчерашната седница, зад затворени врати. Тие ги повикуваат верниците и граѓаните, манифестирајќи го своето право дадено од бога за изразување на слободната волја, да го искористат своето граѓанско право, како и обврска и да го изразат своето слободно мислење по однос на претстојниот референдум за Законот за територијална организација. Оваа одлука доаѓа како изненадување, по информацијата дека на средбата меѓу претседателот Црвенковски и поглаварот на МПЦ г.г. Стефан, било договорено црквата да не повикува на референдум, а за возврат државата да преземе конкретни мерки против работата на српскиот егзарх Јован Вранишковски. Пред една недела, во ноќните часови, државата го урна објектот на Вранишковски во Нижополе, која требаше да биде црква на Охридската Архиепископија. До сега, Синодот не се огласил околу референдумот, иако и на чело на Синодот на МПЦ, и на чело на Архиепископскиот управен одбор стои поглаварот г.г. Стефан. Во ова тело, кое што по хиерархија е пониско од Синодот на МПЦ, членуваат и двајца владици, по едно свештено и по едно цивилно лице од секоја епархија и еден претставник на монасите. Инаку, во врска со уривањето на објектот во Нижополе, се огласи и Комисијата за односи со верските заедници. Таа укажува дека овој објект нема статус на верски објект, затоа што бил граден од поединци, кои себеси се сметале за припадници на религиозна група и се декларираат како егзарси на Српската православна црква во Македонија. А1 Телевизија
Belomorec Референдумот е ориентир за власта по битно прашање. Тој е најдобриот демократски репер по некое прашање. По кој репер власта ќе донесе одредено решение ? Личните, партиските, странските интереси ? Власта е поставена од народот и произлегува единствено од вољата на граѓаните и како таква таа е само слуга(служба) на таа воља. Власта произлегува од вољата на граѓаните. Повикување на бојкот на референдум е повикување на бојкот на избори и прашање е тогаш од што ќе прозлезе власта ? Од народот и за народот сигурно не. п.с. Ако може мојот предходен пост да биде избришан, по грешка е поставен тука. Благодарам.
melpomena belomorec, sam imash opcija za da go izbrisesh :)
Strelec Државната изборна комисија го запечати списокот на гласачи кои можат да се изјаснуваат на 7 ноември. Во Избирачкиот список фигурираат 1.709.536 гласачи. И конечно, за референдумот да биде успешен треба да се исполнат следниве два услови: 1. На гласање да излезат 854.768 граѓани и 2. Од нив позитивно да одговорат 427.385 гласачи! Вториот услов несомнено е дека ќе биде исполнет, но што со првиот? Ви изгледа ли тој број недостижен? Колкав процент од албанската популација сметате дека ќе излезат на гласање? Колкав процент од симпатизерите на СДСМ и ЛДП мислите дека ќе заокружат некој од одговорите? Од ден на ден, јас лично сум се’ поголем оптимист!
Sotir Jas imam druga matematika: Glasaci so makedonsko etnicko poteklo ima okolu 1.100.000 od niv 15% se podrzuvaci na politikata na SDSM Znaci ostanuvaat 85% od 1.100.000 ili 935.000 makedonci podrzuvaci na referendumot plus glasaci od srbsko etnicko poteklo okolu 10.000 plus glasaci od tursko etnicko poteklo oklu 20.000 plus glasaci od romsko etnicko poteklo okolu 15.000 plus glasaci od albansko poteklo, koi spored site procenki ke izlezat 15-20.000 plus ostanati .... Negde okolu 1.000.000 milion glasaci[;)] koi ke izlezat na referendum. znaci matematikata e vo toa sto trgnuvas od pogresna osnova. Anti-referendumisti se samo tvrdite, zakoraveni SDSM-ovci, dodeka podrzuvac na referendumot e Makedonskiot narod. Toa e vistinskata osnova. Dodeka osnovata od koja ti si trgnal se "glasacite koi VMRO-ovci mozat da gi iznesat na glasanje se tolku i tolku", sto e totalno pogresno. GLASANJETO NE E ZA POLITICKA PARTIJA, pa da si misli nekoj deka i ovoj pat ke si go meri na masa. Sega makedonskiot narod ke go izvadi na masa, pa da vidime??? PS. Se izvinuvam ako nekoj go svati ova poslednovo kako vulgarnost.
SLaCk Bez razlika koj kako go razbra toa vazno e deka e mnogu realno.Milionceto e sigurno.Bidete i vie del od milionot!
трендафил По анкетите окулу 60% од гласачите (од сите партијски и национални категории) ќе излезат на референдумот. Но тоа се 60% од присутното население. Практично, дали референдумот ќе биде успешен зависи од тоа колку има допишано луѓе на списокот и колку се во странство. Во секој случај ако тој број е окулу 15%, ако од преостанатите 85% излезат 60%, тоа се 51%, од кои големо мнозинство би биле ЗА, а малку против. Не знам само зошто подржувачите на референдумот се` уште не почнуваат со платена политичка програма. Власта и изборната комисија (што е под нејзина контрола) за жал се однесуваат како да не работат во интерес на сите граѓани.
f9 СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ЈАВНО ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА СМК ТОДОР ПЕТРОВ ДО ГРАЃАНИТЕ ВО ВРСКА СО ИНИЦИЈАТИВАТА ЗА РАСПИШУВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕПРОМЕНЛИВОСТ НА БРОЈОТ НА ОПШТИНИТЕ, ПОДРАЧЈАТА ЗА КОИ СЕ ФОРМИРАНИ И ГРАНИЦИТЕ МЕЃУ НИВ 7 април 2004 година, Скопје, Македонија - Претседателот на Светскиот македонски конгрес г. Тодор Петров денес јавно се обрати до граѓаните на Република Македонија во врска со иницијативата на Светскиот македонски конгрес за собирање 150.000 потписи од избирачи кои како овластени предлагачи на Собранието на Република Македонија ќе му предложат распишување референдум на кој граѓаните треба да се изјаснат со “за” или “против” дали се за територијалната организација на локалната самоуправа утврдена со Законот за територијалната поделба на Република Македонија и определување на подрачјата на општините и законот за Градот Скопје од 1996 година, што значи да се задржат сите 123 општини и седумте во градот Скопје утврдени со законите од 1996 година. Во своето обраќање претседателот на Светскиот македонски конгрес Тодор Петров вели: “Почитувани граѓани, Македонија се наоѓа пред претседателски избори. Треба да избереме претседател, поради трагичната смрт на претседателот Борис Трајковски. Сепак, не треба да заборавиме дека најважното прашање во државата е најавената територијална организација на локалната самоуправа. Претседател можеби ќе имаме наредните 5 години, но прашање е што ќе остане од државата после 5 години. Можеби и смртта на Трајковски, фрлената коска за глодање - изборот на нов претседател, е во функција да се сврти вниманието на јавноста од најавената етничка поделба на Македонија. Бидејќи, она што можеме да го изгубиме сега, не ќе можеме да го повратиме никогаш, освен со референдум или, било да не се повтори, со војна. Во 2001 година водевме војна, но границите не ги променивме, земјата не ја поделивме. Жално е ако во 2004 година со уцени и закани, во мир и на зелен чаршаф, тоа го сториме. Затоа, почитувани граѓани, и покрај претседателските избори, никогаш не заборавајте дека најавената територијална организација на локалната самоуправа е најсудбоносното прашање за сите нас и земјата, и дека локалната самоуправа е Ваше право, а не волја на власта! Вашата волја е обврска за власта! Проблемот на локалната самоуправа не е во нејзината територијална организација, туку во децентрализацијата на власта, што не значи нова територијална поделба, туку пренесување на уставните изворни надлежности и приходи од централната власт на општините и градот Скопје! Можеби актуелната територијална организација на локалната самоуправа не е идеално решение, но е оптимално, затоа што промената на една општинска граница, значи етничка поделба и промена на сите општински граници! Децентрализацијата не значи ниту укинување на недоволно развиените општини бидејќи повеќе општини и по актуелниот Закон за локална самоуправа имаат право да формираат заеднички јавни служби и административни тела! Само национална стратегија за недоволно развиените општини, односно подрачја е услов за развој на земјата во целина, репатријација и миграција град-село. Владиниот предлог за нова територијална организација на локалната самоуправа не смее да биде покритие за одговорноста на власта која цели 13 години го одлагаше пренесувањето на уставните изворни надлежности и приходи од централната власт на општините и градот Скопје. А, за успешна децентрализација с# уште фалат неколку стотини материјални закони кои тоа ќе го регулираат! Почитувани Македонци, Албанци, Роми, Турци, Срби, Власи, Бошњаци, Еѓипќани, Општествената интеграција како афирмација на етничкиот, јазичниот, културниот, верскиот и историскиот идентитет на македонскиот народ и заедниците, а не како нивна асимилација, е фактор за мир и развој, стабилност и просперитет, толеранција, сожителство и меѓусебна доверба. Дури и Охридскиот договор утврдил дека “нема територијални решенија за етничките прашања”! И токму поради тоа, ова не е референдум против некого, ова е референдум за сите! Точно е дека Охридскиот договор декларира ревизија на општинските граници, а не и на бројот на општините, но ревизијата значи проверка, а проверката не значи промена! Имаме историска одговорност да не го пренесеме босанскиот модел во Македонија и цврсто да се спротиставиме на етничките поделби, размената на територии и население, расизмот и ксенофобијата и прекројувањето на општинските граници со механичко припојување на села кон општини со цел промена на етничката структура на населението! Оттука, депласирана е и тезата дека урбаните општини се резервирани само за Македонците, а руралните за Албанците. Да не заборавиме дека од селата во градовите од 1941 година до денес се селеа Македонците од времето на колективизацијата која за Албанците не важеше, а Албанци во селата се населуваа од Косово и Албанија. Затоа апсурдно е тврдењето дека и градовите во Македонија со механичко придодавање на села, треба да се поделат според пописните проценти на етничките заедници, затоа што токму тоа ќе предизвика нов бран етничко чистење и миграција на Македонците и од овие градови према странство или другите делови на земјата. Од друга страна, изворите на вода за пиење во Македонија не може да се остават под контрола на припадниците на само една малцинска етничка заедница. Липково 2001 година е добра поука за геноцидот врз Кумановчани. Зошто, ако светот денес војува за контрола на изворите на енергија, утре тоа ќе го прави за контрола на изворите на вода за пиење. А, покрај Липково, тука се и Рашче, Матка, Треска, Шарските води, Вруток, Радика, Мавровското езеро, Дебарското езеро, Црн Дрим, прагот на Охридското езеро, Студенчица, изворот Тополка на вода за пиење за Велешани... Македонците не се плашат од Албанците, ниту Албанците имаат причина да се плашат од Македонците. Ќе дојде ден кога сите ќе сватиме дека војната во 2001 година не беше војна меѓу Македонците и Албанците или меѓу христијаните и муслиманите, туку строго контролиран ограничен воен конфликт со цел имплементација на определени глобални интереси на овие простори во што беа вовлечени и злоупотребени и Македонците и Албанците. Не можат да не учат на сожителство демократии кои постојат само 200 години, ако на овие простори живееме илјадници години, со јазик, вера, култура, историја и писменост. Се разбира, борбата за ред и поредок, а против организираниот криминал, не значи повреда на човековите, граѓанските и малцинските права и слободи. Ниту апликацијата или членството во Европската Унија се условени од нова територијална организација на локалната самоуправа. Во согласност со Европската конвенција за локална самоуправа и препораките на Советот на Европа, територијалната организација на локалната самоуправа е внатрешно прашање само на граѓаните на Македонија! Затоа, почитувани граѓани, ако референдумот од 8 септември 1991 година беше референдум за независност на Македонија, ова е референдум за интегритет на државноста на Македонија! Ова е референдум за национално помирување и меѓусебно почитување! Граѓаните имаат единствена и неповторлива шанса да ја сочуваат унитарноста и суверенитетот на земјата! Ова е историска одлука за извесна иднина, за мир и развој - ова е одлука на граѓаните - за Македонија! Влогот е државата и нашата иднина, генерациите пред нас, како завет за генерациите зад нас! Ниту еден мандат не ќе може да го покрие изгубениот интегритет на државата, ако сега се пропушти историската шанса! Вашиот потпис за референдум е гаранција против етничка поделба на Македонија! Затоа, почитувани граѓани, иако имаме обврска до 23 август оваа година, појдете најбрзо што можете, ако не вчера тогаш уште денес, во најблиската месна канцеларија (каде што е матичната служба) и подрачно одделение (во општината) на Министерството за правда, со лична карта или пасош, секој работен ден и сабота од 8 до 16 часот, а секоја среда до 20 часот и дајте го Вашиот потпис за поддршка на граѓанската иницијатива за референдум за непроменливост на бројот на општините (123 општини и седумте во Градот Скопје), подрачјата за кои се формирани и границите меѓу нив утврдени со Законот од 1996 година! Потрошете десетина минути, макар и еден час од Вашиот живот, за да не го изгубиме мирот - за цел живот! Почитувани граѓани, Секоја власт и амбасадор во Македонија се менливи и минливи. Политичарите доаѓаат и заминуваат. Некои на пиедестал, а некои на буништето на историјата. Останува народот кој е вечен. Кога политичарите тоа не го чинат, народот и граѓаните имаат право на самозаштитат со најсилното оружје - референдумот! Со 150.000 потписи, Собранието е должно да распише референдум, а одлуката на референдум е задолжителна за власта! Само граѓаните имаат право да решаваат за вака важно прашање за развојот на земјата! Референдумот е најсилното оружје на еден народ!- Да го употребиме, да се обединиме, за да опстанеме! Независно од етничкото потекло, верското уверување и партиската припадност, референдумот е за сите! Во спротивно никој не добива, губиме сите! Потпишете се! Се работи за сите нас!
f9 Никола Ќуркчиев, генерален секретар Иницијативата за референдум е гола борба за власт Ние припаѓаме на голема, сериозна и одговорна партија и ова е еден од моментите кога тоа треба и да го докажеме. Треба потемелно да го афирмираме нашиот концепт, но и да демистифицираме многу заблуди и манипулации пласирани исклучиво со мотив на опозицијата што поскоро да дојде на власт. За жал, нивниот влог е иднината на Македонија. Како водечка партија на парламентарното мнозинство и извршната власт знаевме дека реформите во децентрализацијата, посебно во територијалната организација, ќе предизвикаат реакции кај дел од граѓаните и ќе бидат мотив за страшни политички шпекулации, манипулации од страна на опозицијата. Не беа случајни претходните укажувања дека токму ова ќе биде точката околу која ќе се прекршуваат многу клучни прашања. Но, да не бидеме наивни. Ако вака перфектните услови за политикантство, за потпалување и заведување на граѓаните, опозицијата не ги искористи за свои цели, јас не знам што би искористиле. Ставот на СДСМ кон институцијата референдум е кристално јасен и во вакви околности. Го респектираме и уважуваме, порано, сега и во иднина, правото на граѓаните слободно да ја изразуваат својата волја. Меѓутоа, никој во оваа сала не е наивен за да поверува дека изјаснувањето на 7 ноември навистина ќе биде тоа за што се обидуваат да го прикажат неговите иницијатори и поддржувачи. Уште помалку може референдумот да се споредува со првиот од 1991 година! Тоа што ќе се случува на 7 ноември, за иницијаторите и опозицијата не е ништо друго освен гола борба за власт, преку перфидна манипулација со граѓаните и институцијата референдум! Ние припаѓаме на голема, сериозна и одговорна партија и ова е еден од моментите кога тоа треба и да го докажеме. Јас сум убеден дека никој од нас не е толку дрзок да тврди дека новото решение за територијалната организација е најдоброто, идеалното решение за Македонија. Напротив, тврдиме дека тоа е единственото можно и прифатливо решение. Ако во земјава постои политички субјект, експерт, организација или не знам што, кој верува, кој е убеден дека може да понуди решение во чија основа ќе нема договор меѓу политички партнери, решение кое ќе биде консензус од кој сите страни ќе бидат презадоволни и, на крајот, решение за кое ќе се обезбеди Бадентерово мнозинство, слободно нека повели, ние од СДСМ ќе се сложиме и ќе гласаме за тоа решение! Но, проблемот е токму тука. Такво решение нема! Сега Македонија е меѓу две опции. Или новиот концепт кој нуди перспектива, или враќање на старото од 1996 година. Наша обврска е да ги согледаме импликациите од двете можности. Дилемите што се отвараат со апсурдното и неодржливо референдумското прашање се безброј, а сведоци сме дека речиси е општа согласноста дека решението од 1996 не чини. Во меѓувреме, слушнавте како одговори Тодор Петров за тоа што по референдумот ако се врати решението од 1996: "Не знам тоа не е моја одговорност, нека му ја мисли владата"! За среќа, ние ја немаме комоцијата на Тошо и неговите компањони. Имаме еден месец за јавна пропаганда во која главна обврска ќе ни биде потемелно да го афирмираме нашиот концепт, да демистифицираме пред јавноста многу заблуди и манипулации пласирани исклучиво со мотив и желба на опозицијата што поскоро да дојде на власт. По секоја цена. За жал, нивниот влог е иднината на Македонија.
f9 ... во оваа ситуација не е важен ниту ВМРО-ДПМНЕ ниту СДСМ, ниту едниот ќе победи ниту другиот ќе изгуби. Се работи за државен и национален интерес и тука партиите се ирелевантни... ГРУЕВСКИ
Makjedok http://www.stat.gov.mk/0322WebCensus/appl/parmsPop_mk.html?yn_showdoc=no&lingua=mk&boxversion=mk1&jarver=1&period=a2002&viewparms=mt&yn_alert=no&topic=ethnic&geoparms=mk_m4op96m2m9&Submit=%CF%EE%ED%E0%F2%E0%EC%F3 Taka toa odi.
f9 Е СЕГА ДА СЕ ВРАТИМЕ НА БРОЈКИТЕ... ЕВЕ КЕ ЈА ПРАШАМЕ БАБА ВАЊГА,БАБОООО КОЛКУ КЕ ГЛАСААТ...И КОЈ КАКО КЕ ГЛАСАААААААА?ААААААААА? -Е ПА ВНУЧЕ,МАГАРИЊАТА- МАГАРЕШКИ, И ЌЕ ГЛАСААТ И НЕ ЌЕ ГЛАСААТ. СЕ ЗНАЕ КАКО ,КАКО ЗА ИНАЕТ НА ИНАЕТОТ.
Maleshevo Вистината е дека многу, премногу луѓе во Mакедонија воопштѕо не разбираат зошто и околу што воопшто се одржува референдумот.
Sotir
quote:
Originally posted by f9
Е СЕГА ДА СЕ ВРАТИМЕ НА БРОЈКИТЕ... ЕВЕ КЕ ЈА ПРАШАМЕ БАБА ВАЊГА,БАБОООО КОЛКУ КЕ ГЛАСААТ...И КОЈ КАКО КЕ ГЛАСАААААААА?ААААААААА? -Е ПА ВНУЧЕ,МАГАРИЊАТА- МАГАРЕШКИ, И ЌЕ ГЛАСААТ И НЕ ЌЕ ГЛАСААТ. СЕ ЗНАЕ КАКО ,КАКО ЗА ИНАЕТ НА ИНАЕТОТ.
Aj prasaj ja baba Vanga koga ke ja primat Makedonija vo Evropska Unija ako uspee referendumot, a koga ke ja primat ako ne uspee????? Bas me interesira sto ke ti odgovori???
f9 Е ПА БАБА ВАЊГА НЕ ГО ЗНАЕЛА ОДГОВОРОТ НА ОВА ПРАШАЊЕ,МИ РЕЧЕ ЗА ТАКВИ ПРАШАЊА ДА СИ СЕ ОБРАТЕЛ КАЈ НЕКОЈА ОРОСПИЈА. -ПА ВИДИ НАЈДИ НЕКОЈА И ПРАШАЈ ЈА...
Sotir Vidi ja ti baba Vanga specijalist za referendumi. A taa orospijata da ne e Vavilonska orospija?????
трендафил
quote:
Originally posted by Sotir
quote:
Originally posted by f9
Е СЕГА ДА СЕ ВРАТИМЕ НА БРОЈКИТЕ... ЕВЕ КЕ ЈА ПРАШАМЕ БАБА ВАЊГА,БАБОООО КОЛКУ КЕ ГЛАСААТ...И КОЈ КАКО КЕ ГЛАСАААААААА?ААААААААА? -Е ПА ВНУЧЕ,МАГАРИЊАТА- МАГАРЕШКИ, И ЌЕ ГЛАСААТ И НЕ ЌЕ ГЛАСААТ. СЕ ЗНАЕ КАКО ,КАКО ЗА ИНАЕТ НА ИНАЕТОТ.
Aj prasaj ja baba Vanga koga ke ja primat Makedonija vo Evropska Unija ako uspee referendumot, a koga ke ja primat ako ne uspee????? Bas me interesira sto ke ti odgovori???
Одговорот без видовитост е: Македонија ќе биде примена во ЕУ кога ќе заслужи. За жал, наместо да се приближуваме кон Европа, се оддалечуваме. Еден од условите за прием во ЕУ е и демократијата во државата. Не гледам зошто би биле примени во Европа ако донесеме недемократска одлука, односно да прифатиме закон по диктат на странци и домашни (предавници). Во условите што сама ги има донесено ЕУ (на самит во Копенхаген), никаде не се спомнува дека за да биде примена некоја земја мора да ги одреди општинските граници спротивно на волјата на локалното население, напротив. Точно е дека за прием на Македонија се бара и спроведување на Рамковната спогодба. Во Рамковната пишува (член 3.1): Ќе биде усвоен ревидиран Закон за локална самоуправа со кој ќе се зајакнат овластувањата на избраните локални претставници, и значително ќе се зголемат нивните надлежности во согласност со Уставот (како што е измените во согласност со Анекс А) и Европската повелба за локална самоуправа. А во европската повелба пишува дека локалните граници не може да се менуваат без дозвола на локалното население. Значи во случајов ни се вели дека за да бидеме примени во Европа треба доброволно да прифатиме диктатура, кршење на за нас специфичниот услов (Рамковната) и кршење на Европските закони (Повелбата за локална самоуправа). А сите овие работи се против Копенхашките правила за прием во ЕУ. За економијата и исполнувањето на тие услови (без чие исполнување исто така немаме шанси да бидеме примени) не сакам непотребно да трошам зборови. На сите ни е јасно каде сме. ЗАКЛУЧОК: Времето за прием на нашата земја во ЕУ за жал е толку далеку, што поради успешен референдум нема да има доцнење. Тоа се само приказни за морков и стап. Кога се однесува на Македонија стапот е обично наменет на македонците, а морковот на албанците. Но бидејќи сме унитарна земја, нели, треба да се радуваме што некој во нашата татковина добива моркови.
quote:
Втората работа е што законот за децентрализација нема никаква подлога во охридскиот договор, туку е плод на уцена на Албанците во однос на Македонците.
Вели во своето интервју за Дојче Веле поранешниот германски амбасадор во Македонија Клаус Шрамајер. http://www2.dw-world.de/macedonian/temamace/1.107116.1.html
f9 Го читав интервјуто и се гледа колку е непознатица за еден Дипломат Балканот.Најмногу го боли што немало интеграција-мешани бракови. Мислам дека на секој Македонец треба да му е јасно дека е на удар самото постоење на Македонскиот народ во име на Европскиот хелинизам. Така е кога запад е наделкан со идилата на Александар и Роксана пред дождот.Сега ми е многу појасен мазохизмот на Бранковиот СДСМ.
Sotir
quote:
Originally posted by f9
Го читав интервјуто и се гледа колку е непознатица за еден Дипломат Балканот.Најмногу го боли што немало интеграција-мешани бракови.
Ne e daleku vremeto koga ke ni kazat deka Makedoncite moraat da gi mazat kerkite za albanci, a postapuvanjeto sprotivno na takvata evroopska i demogratska pridobivka ne e vo soglasnost so "Ohridskiot i ramkoven", deka so toa ke se narusi sozivotot i ke ne oddaleci od evrointegraciite. Go zamisluvam premierot na vladata kako izleguva pred televiziski kameri i mu objasnuva na Makedonskiot narod kako "mazenjeto na Makedonskite kerki za albanci e vistinskiot cekor" i "dokolku toa ne se ostvari ke se odalecime od Evropa". Samo sakam da vidam kakov licen primer ke ni pokaza premierot togas. Ova sto ni se slucuva se granici so ludilo.
трендафил
quote:
Originally posted by Sotir
quote:
Originally posted by f9
Го читав интервјуто и се гледа колку е непознатица за еден Дипломат Балканот.Најмногу го боли што немало интеграција-мешани бракови.
Ne e daleku vremeto koga ke ni kazat deka Makedoncite moraat da gi mazat kerkite za albanci, a postapuvanjeto sprotivno na takvata evroopska i demogratska pridobivka ne e vo soglasnost so "Ohridskiot i ramkoven", deka so toa ke se narusi sozivotot i ke ne oddaleci od evrointegraciite. Go zamisluvam premierot na vladata kako izleguva pred televiziski kameri i mu objasnuva na Makedonskiot narod kako "mazenjeto na Makedonskite kerki za albanci e vistinskiot cekor" i "dokolku toa ne se ostvari ke se odalecime od Evropa". Samo sakam da vidam kakov licen primer ke ni pokaza premierot togas. Ova sto ni se slucuva se granici so ludilo.
Можеби веќе направил експеримент со најдобриот другар Али Ахмети, само не сака да се фали дека е подобар од Северина. (Ако не го бива како државник, мора во нешто да е добар). Веројатно е толерантен кон сите видови малцинства, не само етнички, па и кон сексуалните, што за запад е посебно важно.
Strelec трендафил... не претерувај... малку покоректен однос не ќе е на одмет!
pr1nc poprazen muabet nemam slusnato do denes. a posebno me nervira faktot sto ovoj topic go zapocnal nekoj sto odamna krenal race od makedonija, i otisol na bolji zivot vo stranstvo. a sto e pak najcudno, na istiot topic naj bucni se istite tie, onie sto koga si odele odtuka imale siroka nasmevka na liceto. samo trendo e za vas.. bujrum tuka, pa ke pravime muabet. ne znam ni sto sakav da kazam.. aj nema vrska. Pozdrav.
pr1nc zaboraviv da napomenam da ne mi serite zad grb. topikov epten tesko deka ke go pominam pak. taka da ako saka nekoj nesto, neka mi pise mail pa ke go proveram topikov. [email protected] Pozdrav.
NARCIS` princ so e be momce mlado,sto ti padna tolku tesko?
Pina
quote:
Originally posted by pr1nc
zaboraviv da napomenam da ne mi serite zad grb. topikov epten tesko deka ke go pominam pak. taka da ako saka nekoj nesto, neka mi pise mail pa ke go proveram topikov. [email protected] Pozdrav.
Aman namini pak, zhiti majka. Nie ne mozheme bez tebe. Te prokolnuvam da se vratish i da ni dadesh volja za zhivot, sonce da ne ogree, tvoeto vrakjanje ke bide praznik za nashite dushi napateni, nadezhta za podobro utre ke zgasne za sekogash ako ti ne si megju nas. Mi se sobira bolka vo gradite, solzi naviraat, kapat na tastaturata, ne mozham ponatamu, pa zar e mozhno da te nema...(Sleduva teshka vozdishka)
melpomena
quote:
Originally posted by pr1nc
poprazen muabet nemam slusnato do denes. a posebno me nervira faktot sto ovoj topic go zapocnal nekoj sto odamna krenal race od makedonija, i otisol na bolji zivot vo stranstvo. a sto e pak najcudno, na istiot topic naj bucni se istite tie, onie sto koga si odele odtuka imale siroka nasmevka na liceto. samo trendo e za vas.. bujrum tuka, pa ke pravime muabet. ne znam ni sto sakav da kazam.. aj nema vrska. Pozdrav.
Koj krenal odamna race od Makedonija, i kade jas sum spomnala deka nekade sum otishla za podobar zhivot? Ne sudi za lugjeto shto dovolno ne gi poznavash. I ako vekje zboruvash za mene, najdi nekoj post kade shto sum se izjasnila za takvo neshto.[}:)] Sprechi ja podelbata, glasaj ZA
BorisVM
quote:
Originally posted by Sotir
Jas imam druga matematika: Glasaci so makedonsko etnicko poteklo ima okolu 1.100.000 od niv 15% se podrzuvaci na politikata na SDSM Znaci ostanuvaat 85% od 1.100.000 ili 935.000 makedonci podrzuvaci na referendumot plus glasaci od srbsko etnicko poteklo okolu 10.000 plus glasaci od tursko etnicko poteklo oklu 20.000 plus glasaci od romsko etnicko poteklo okolu 15.000 plus glasaci od albansko poteklo, koi spored site procenki ke izlezat 15-20.000 plus ostanati .... Negde okolu 1.000.000 milion glasaci[;)] koi ke izlezat na referendum. znaci matematikata e vo toa sto trgnuvas od pogresna osnova. Anti-referendumisti se samo tvrdite, zakoraveni SDSM-ovci, dodeka podrzuvac na referendumot e Makedonskiot narod. Toa e vistinskata osnova. Dodeka osnovata od koja ti si trgnal se "glasacite koi VMRO-ovci mozat da gi iznesat na glasanje se tolku i tolku", sto e totalno pogresno. GLASANJETO NE E ZA POLITICKA PARTIJA, pa da si misli nekoj deka i ovoj pat ke si go meri na masa. Sega makedonskiot narod ke go izvadi na masa, pa da vidime??? PS. Se izvinuvam ako nekoj go svati ova poslednovo kako vulgarnost.
Sotir, matematikata ti odi slabo. Odzivot na glasachite ce bide okolu 54%. Kolku ima registrirani glasachi vo drzhava od 2 milioni?
pr1nc
quote:
Originally posted by Pina
quote:
Originally posted by pr1nc
zaboraviv da napomenam da ne mi serite zad grb. topikov epten tesko deka ke go pominam pak. taka da ako saka nekoj nesto, neka mi pise mail pa ke go proveram topikov. [email protected] Pozdrav.
Aman namini pak, zhiti majka. Nie ne mozheme bez tebe. Te prokolnuvam da se vratish i da ni dadesh volja za zhivot, sonce da ne ogree, tvoeto vrakjanje ke bide praznik za nashite dushi napateni, nadezhta za podobro utre ke zgasne za sekogash ako ti ne si megju nas. Mi se sobira bolka vo gradite, solzi naviraat, kapat na tastaturata, ne mozham ponatamu, pa zar e mozhno da te nema...(Sleduva teshka vozdishka)
ja me [:X]
pr1nc
quote:
Originally posted by melpomena
quote:
Originally posted by pr1nc
poprazen muabet nemam slusnato do denes. a posebno me nervira faktot sto ovoj topic go zapocnal nekoj sto odamna krenal race od makedonija, i otisol na bolji zivot vo stranstvo. a sto e pak najcudno, na istiot topic naj bucni se istite tie, onie sto koga si odele odtuka imale siroka nasmevka na liceto. samo trendo e za vas.. bujrum tuka, pa ke pravime muabet. ne znam ni sto sakav da kazam.. aj nema vrska. Pozdrav.
Koj krenal odamna race od Makedonija, i kade jas sum spomnala deka nekade sum otishla za podobar zhivot? Ne sudi za lugjeto shto dovolno ne gi poznavash. I ako vekje zboruvash za mene, najdi nekoj post kade shto sum se izjasnila za takvo neshto.[}:)] Sprechi ja podelbata, glasaj ZA
melpomena, gladna si? (jas da). rabotis? (jas ne). dali ti licno si zagrizena za tvoeto "podobro utre"? (jas da bidejki sekoj den se podalecno mi e). ke prekinam da prasuvam. ne sme na cas.. e sea, dali znaes uste koja razlika ja imame ja i ti? e ovaa: jas sum OVDE, vo Makedonija,Skopje potocno,Kondovo uste potocno. a ti, i nekoi slicni na tebe koisto izigravaat zagrizeni za Makedonija ste na nekolku iljadi milji daleku odovde, ziveete dobar zivot (podobar od ovoj mojov sekako) i odvreme-navreme otvarate vakvi topici vo koisto go iskazuvate vaseto iskreno socustvo i uste poiskrena zagrizenost za sostojbite ovde. ne e fer vednas otkako si bila vo restoran, da tapnes nekoj gladen po ramo i da mu reces "znam kako ti e". that sux. i jas licno ako voopsto glasam, ke glasam PROTIV referendumot bidejki ne sakam vojna pak. ke me sfatis sto sakam da ti kazam, pametno devojce si ti [;)] aj Pozdrav.
Sotir
quote:
Originally posted by BorisVM Sotir, Kolku ima registrirani glasachi vo drzhava od 2 milioni?
1.709.000. Taka vikaat Stevce od DIK i Idjet od pravda.
protivpropaganda
quote:
Originally posted by pr1nc melpomena, gladna si? (jas da). rabotis? (jas ne). dali ti licno si zagrizena za tvoeto "podobro utre"? (jas da bidejki sekoj den se podalecno mi e). ke prekinam da prasuvam. ne sme na cas.. e sea, dali znaes uste koja razlika ja imame ja i ti? e ovaa: jas sum OVDE, vo Makedonija,Skopje potocno,Kondovo uste potocno. a ti, i nekoi slicni na tebe koisto izigravaat zagrizeni za Makedonija ste na nekolku iljadi milji daleku odovde, ziveete dobar zivot (podobar od ovoj mojov sekako) i odvreme-navreme otvarate vakvi topici vo koisto go iskazuvate vaseto iskreno socustvo i uste poiskrena zagrizenost za sostojbite ovde. ne e fer vednas otkako si bila vo restoran, da tapnes nekoj gladen po ramo i da mu reces "znam kako ti e". that sux. i jas licno ako voopsto glasam, ke glasam PROTIV referendumot bidejki ne sakam vojna pak. ke me sfatis sto sakam da ti kazam, pametno devojce si ti [;)] aj Pozdrav.
pr1nc, Дали ти вака и` се обраќаш на твојата емиграција и со вакви агресивни ставови настапуваш на албански форуми каде ја омаловажуваш сопствената емиграција??? Лично не верувам, познавајки ве како општество и поединци, а ве познавам!!! Не смееш, не ти е дозволено инаку ќе трпиш последици!!! Ако не ти лично тогаш некој од твоите!!! Твојата дијаспора нема избегано од тука за подобар живот, нели? Твојата дијаспора не се меша у штипки тука, нели? Ако си од Кондово тогаш може да си од околу 10-тина куќи таму кои имаат и повеќе од доволно за ти да си праиш муабет на компјутер додека таму надвор на улицата луѓе немаат за јадење или пак да се загреат зимава. Кој според тебе ги има ставено тие во таа положба, а? Знаеш? Ти не си гладен. Може да си невработен ама сепак имаш, а за твојата светла иднина... Е па чорба албанче, чорба! Барај си ти само права (привилегии) па ќе видиш кај ќе стасаш. Се смета за голема способност да знаеш кој ти се непријателите!!! Поздрафффф П.С. Коментар на твојот потпис: Не е слобода тоа да му одземаш слобода на друг за само ти да ја имаш!!!
Snake Bite Originally posted by pr1nc ...i jas licno ako voopsto glasam, ke glasam PROTIV referendumot bidejki ne sakam vojna pak. pr1nc,vo pravo si,no isto tolku i ne si... Stravot e postrasen od samiot strav. Glasaj ZA! P.S.Od ova koza ne se bega...
Strelec
quote:
Originally posted by pr1nc
...i jas licno ako voopsto glasam, ke glasam PROTIV referendumot...
Така е pr1nc... Излези на гласање и гласај ПРОТИВ... И кога ќе одиш на гласање, земи си го и семејството со себе... а и соседите патем ’собери ги’!:)
The_Crow Boris kolku jas sto uspeav da napraam matematika, ne sum siguren kolku ke bide uspesna ama ke se obidam da elaboriram vo kratki crti. Spored drzavnata izborna komsija vo makedonija ima nekade okolu 1 695 000 glasaci. Znaci za da bide uspesen referendumot potrebno e da izlezat nekade okolu polovinata od ovaa brojka nekade okolu 850 000 gragani na makedonija ne me fakaj za brojki ne me biva mnogu od koi nekade okolu 425 treba da glasaat potvrdno plus eden coek eve jas na primer :))) Social demokrtatite zaedno so liberalite i partijata na teroristot ahmeti imaat nekade okolu 30 - 35 procenti. Ili vo glasacka masinerija nekade okolu 400 - 450 iljadi glasaci moze i troa pojke ne znam bas tocno ostanuvaat ostatokot od makedoncite da si ja zavrsat rabotata i da dokazat deka i tuka ima narod koj znae so saka i znae kaj da odi Ima mnekade okolu 15 procenti od lugeto koj se uste ne znaat sto znaci referendum. Najverojatno tie ke odlucat dali ke uspee ili nema da uspee. Megutoa spored najnovite statisticki podatoci na NVO i na organizacijata za politikoloski i socijalno-pravni istrazuvanja okolu 70 procenti planiraat da izlezat na referendum, sto mi dava do znaenje deka ogromni se sansite referendumot da uspee. Ostanuva da cekame i da vidime dali mojata matematika ke uspee ili nema da uspee.
Sotir
quote:
Originally posted by The_Crow Spored drzavnata izborna komsija vo makedonija ima nekade okolu 1 695 000 glasaci.
Ne tuku 1.709.000 Taka vikaat Stevce od DIK i Idjet od pravda!!![:D]
lav Има само две можни солуции , секако мислеејќи и подразбирајќи дека се околу референдумот ќе се одвива цивилизирано и европски (а тоа кај нас не сум го забележал досега) и тие се: 1.Ако УСПЕЕ референдумот едно од решенијата е ..Правење на нов закон за теритиријална поделба или корекција на предложениот ...секако обврзно и со целосен КОНСЕНЗУС од Македонците и сите други малцинства (не знам од каде им падна на ум да ги нарекуваа заедници ?). 1а.Владата секако паѓа и се бира НОВА влада (само поради оставката која ја навести и тоа многу сериозно премиерот-де , освена АКО НЕ Е ПИШМАН АЏИЈА како што вели народот , исто како и Киро што своевремено си беше. 1б.Македонците конечно сфаќаат дека се сепак рамноправни со другите (збеснати и опиени од поБЕДАТА која ни ја „донесо„ - секако не сите) малцинства. 1в.Се праќа ЈАСНА ПОРАКА до сите ИДНИ Влади Македонски... дека не можат и смеат без согласност на МНОЗИНСТВОТО од Народот , да „носат„ ништо што не е во нивен интерес ...независно дали „саатчиите„ кои (сигирно) и понатаму ќе доаѓаат кај нас да не подучуваат на демоНкратија , и понатаму ќе ни (по)кажауваат и навиваат саати или нешто друго во рацете. 2.Ако не успее референдумот има една ГОЛЕМА ОПАСНОСТ вешто (зад)скриена во НОВИОТ ЗАКОН за сите идни РЕФЕРЕНДУМИ кои ќе се одржуваат во македонија , со т.н. Бадинтерово мнозинство ќе биде „контролирано„ од малцинставото- секако НЕВИДЕНО НИКАДЕ ДОСЕГА во секако мислам на цивилизираниот свет. 2а. Одговорот како можност ќе биде : ако има гласано ЗА повеќе од 500.000 гласови тие ќе побараат вражање на легимитетот на владата на Народот ...секако знаејќи дека сдсм „поБЕДИ„ со помала цифра и дојде на власт. 2б.Ако тоа го негира владата можно е и одземање на легимитетот на два начина: 2ц.СО ИГНОРИРАЊЕ НА СИТЕ Владини одлуки и непалжање на сите сорти на даноци. 2д.Насилно одземање на приграбениот од владата легимитет од страна на НАРОДОТ односно нејзина делегитимација ...а тоа е крајното (ad exremum) и најнепосакувано од сите ...секаkо вклучувајќи ме и мене тука. Но старите Римјани запишале дека : PATERE QUAM IPSE FECISTI LEGEM Или со едноставен јазик кажано : ТРПИ СИ ГО ЗАКОНОТ , КОЈ СИ ГО ДОНЕЛ САМ.
SoVrSeN abe ljuge eve ja drzavava ni se raspaga vie pak za referendumot zborete:))pr1nc ne se zali znaeme u mkd deka site imame za zivot zsh pred nekolku dena cuv deka ne posoi vo mkd coek sho nema kuka,kakva i da e,kolkava i da e....jas licno iako nemam pravo ushe na glas:)) mislam deka i da uspee i da ne uspee referendumot status kvo ke bide....ili pak ke ja secat makedonija ushe poeke od posle 1913...bugarija malku,grcija malku poeke,i eden del golema ALBANIJA...ali toa ti e toa sme podnele mnogu politicki nepravdi,ke ja podneseme i ovaa
Inkognito
quote:
Originally posted by SoVrSeN
abe ljuge eve ja drzavava ni se raspaga vie pak za referendumot zborete:))pr1nc ne se zali znaeme u mkd deka site imame za zivot zsh pred nekolku dena cuv deka ne posoi vo mkd coek sho nema kuka,kakva i da e,kolkava i da e....jas licno iako nemam pravo ushe na glas:)) mislam deka i da uspee i da ne uspee referendumot status kvo ke bide....ili pak ke ja secat makedonija ushe poeke od posle 1913...bugarija malku,grcija malku poeke,i eden del golema ALBANIJA...ali toa ti e toa sme podnele mnogu politicki nepravdi,ke ja podneseme i ovaa
SoVrSeN .. SoVrSeNi gluposti iznakazha..
OooOo Албанскиот Парламент повика на бојкот на референдумот во Македонија Комисијата за надворешни работи на албанскиот Парламент ги повика македонските граѓани да го бојкотираат претстојниот референдум за новата територијална организација, објави интернет агенцијата „Балкан веб“. „Со жалење констатираме дека е опасна играта на одделни политички структури во Македонија, коишто го гледаат референдумот како начин да дојдат на власт, преку предвремени парламентарни избори“, изјави претседателот на комисијата Илир Зела Зенели. Според Зенели, референдумот ќе ја стави во опасноста, не само иднината на Македонија, туку и стабилноста на регионот. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=39058"]Source[/url]
OooOo Malku e ova van tema, ali mislam deka e dobar primer za toa shto i fali na Makedonija: Претседателски избори во САД Ви честитам господине претседателе! Со овие зборови демократскиот кандидат за претседател на САД, Џон Кери, вчера попладне му ја признал победата на американскиот претседател Џорџ В. Буш, ставајќи крај на очекуваната долга и напната борба за последниот глас во сојузната држава Охајо. Според извори во двата табора, Кери му се јавил на Буш по телефон и во петминутниот разговор го признал поразот. Буш, пак, му изразил почести на Кери и му рекол дека бил силен противник. И двајцата се согласиле дека Америка е многу поделена на партии и оти тоа мора да се промени.
Sakam da go vidam denot koga vo Makedonija vaka kje se razmisluva i koga nema narodot da se deli partiski!
SoVrSeN inkognito toa si e moe mislenje tvoeto cuvaj si go za sebe
Inkognito SoVrSen ... So ova ne se slagam: -------------------------------------------------------------------------------- ...ali toa ti e toa sme podnele mnogu politicki nepravdi,ke ja podneseme i ovaa. -------------------------------------------------------------------------------- DOSTA PODNESUVAVME!!! NEMA VEKJE DELBA ZA MAKEDONIJA!!!
Strelec Еве еден интересен линк: http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=14354&broj=231 Јас мислам дека сите треба да го послушате претседателот на државата и масовно да излезете на гласање!
Sotir
quote:
Originally posted by Strelec
Еве еден интересен линк: http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=14354&broj=231 Јас мислам дека сите треба да го послушате претседателот на државата и масовно да излезете на гласање!
Tocno taka, morame da si go slusame pretsedatelot. Ne sakame da bideme gubitnici.