Albancite se vo panika
Albancite se vo panika
Sotir Albancite se vo panika. Proektot "GOLEMA ALBANIJA" se krsi vo Makedonija. Referendumot im gi pobrka site smetki na golemo-albanskite shovinisti i istite se obiduvaat so site sili da ja sprecat uspesnosta na istiot. aspiraciite na golemo-albanskite sovinisti vo Makedonija ne zavrsuvaat so novata teritorijalna podelba: http://www.nepokor.org/proekti/Referendum/etnickakarta.html No Makedonskiot referendum gi zakoci vo prvata faza na sirenje kon Makedonija i Crna Gora. Zakanite so vojna ne naidoa na podrska kaj megjunarodnite faktori, pa golemo-albanskite sovinisti se svrtea kon potplakanje (so svoite valkani pari od shverc so droga, oruzje i belo robje) na kvazi diplomati od "megjunarodnata" za propaganda vo Makedonija. Najtragicno e sto nasive vladini poltroni (megju koi i UCK olicetvorena vo DUI) ja prifatija igrata i se naklonija kon istite tie "megjunarodni evro-nato emisari". Ne e slucajno ni sobiranjeto potpisi, pottiknato od Diogardi, za nezavisno Kosovo. Od nivna strana (albanska) shovinistite rabotat nepreceno, bez nikakvi sankcii od nekakvi "megjunarodni zaednici" i sl, dodeka makedonskiot narod, koj demokratski se obiduva da se izjasni na referendum, se "tepa po glava" so nekakvi navodni "ednonacionalni referendumi". Makedonskite vladini "kvazi-politicari" dodeka ne plasea so nekakvo "Srbsko scenario" nemozea, ili ne sakaa, da vidat deka ni se sprema KOSOVSKO SCENARIO, a istite tie, zaslepeni od fotelite, duri sakaat da ni go proturat KOSOVSKOTO SCENARIO na mala vrata, preku "noviot zakon za teritorijalna podelba". Zatoa Svesti se makedonski narode i:
SLaCk Bravo Boris ama mu go "plesna".Pocnato e scenarioto luge!Nie graganite na Makedonija samo treba da sedime doma i da gi gledame nasite premudri politicari kako ja prodavaat Makedonija.Bev ironicen site na referendum - 7 noemvri!
jamajka Boris: Ako gledame taka nanazad na rabotite ke vidime deka scenarioto e vsushnost od pred 100 godini od prizrenskata liga... ili mozebi od pred 600 od sultanot Sulejman ... Ako prodolzime da go igrame srbskoto scenario na albanofobija (nerealen strav od Albancite) kako dosega i ne recheme STOP, mozebi ja gubime poslednata shansa da go zachuvame ona malce shto povtorno go dobivme posle dvocifren broj na vekovi, a za koeshto ginele nashite predci. Imame dolg kon niv. Zatoa, ne ti e na mesto zabeleshkata, propagandata mora da odi. Ova mora da se dobie na bilo koj nachin, bez biranje na sredstva.
BorisVM Jas nemam absolutno nikakva albanofobija. Mojot problem bil i ce ostane so Makedoncheto, ne so Makedoncite koi gi ima mnogu malku. Srbite nemaa albanofobija, nego bea fino namesteni da bidat bombardirani. Najgolemata baza e vo Bondstil. Amerikancite toa ne go pravat sluchajno. Propagandata mora da odi toa si e tvoe pravo i na Sotir, samo ne mora da odi na ovoj sajt. Tuka ima posetiteli od site nacionalnosti od Makedonija.
Ceki Ti imas makedonofobija Boris :)
quote:
Mojot problem bil i ce ostane so Makedoncheto, ne so Makedoncite koi gi ima mnogu malku.
Inace ne samo jas, ama cela drzava ima problem so "siptarive", ne so albancite koi gi ima mnogu malku.
bojan81 daj dozvoli pristap samo za "dui i sdsm" zosto neznam nekoj drug faktor vo drzavava sto e protiv referendumot. I ako nekoj se potrudil da ja prikaze realnosta so albanskata ekspanzija toa za tebe e propaganda.
Misirkov Boris: a da vlezes na linkot i da vidis sto prikazuva? Za da ne komentiras bez osnova deka e "propaganda" de, ne za drugo, ti i onaka znaes za sto se raboti. Ako ima i posetiteli na forumov od drugi nacionalnosti, znaci li toa deka tie ne treba da znaat za zbidnuvanjata i tendenciite vo nivnata tatkovina Makedonija? Tie najmnogu treba da komentiraat zosto od nivno ime se pravat nekoi raboti. GLASAJ PRITV PODELBATA - ZAOKRUZI"3A"
BorisVM
quote:
Originally posted by bojan81
daj dozvoli pristap samo za "dui i sdsm" zosto neznam nekoj drug faktor vo drzavava sto e protiv referendumot. I ako nekoj se potrudil da ja prikaze realnosta so albanskata ekspanzija toa za tebe e propaganda.
Bojan i Ceki, se razbira deka e propaganda za mene. Za vakvi neshta ima posebni delovi na VMacedonia, ne tuka na forumov. A pred da tresete gluposti za mojata Makedonofobija i za "dui i sdsm" eve vi eden interesen sajt: http://crisis.vmacedonia.com/
BorisVM
quote:
Originally posted by Misirkov
Boris: a da vlezes na linkot i da vidis sto prikazuva? Za da ne komentiras bez osnova deka e "propaganda" de, ne za drugo, ti i onaka znaes za sto se raboti. Ako ima i posetiteli na forumov od drugi nacionalnosti, znaci li toa deka tie ne treba da znaat za zbidnuvanjata i tendenciite vo nivnata tatkovina Makedonija? Tie najmnogu treba da komentiraat zosto od nivno ime se pravat nekoi raboti. GLASAJ PRITV PODELBATA - ZAOKRUZI"3A"
Misirkov sum videl shto se prikazhuva. Jas lichno go poddrzhuvam referendumot, ce uspee toa e nesomneno i mene ne mi smeta faktot deka konechno neshto se promeni, na dobro ili na losho ce se znae vo Dekemvri godinava. Mene mi smetaat senzacionalistichki postovi od tipot "Albancite se vo panika", kade ima generalizacii i mnogu malku fakti. I ti samiot dobro znaesh za 5-te osnovni prashanja na novinarstvoto. Napisi takvi ne samo shto ne smetaat tuku se dobredojdeni.
bojan81 Ova ne e propaganda ova e fakt. A nekoj ako ne se soglasuva neka postavi kontraargumenti, toa a naj profesinoalno a ne da etiketiras so neosnovani osuduvanja vo stilot "ova e propaganda" Pak ke povtoram ova e fakt, a ako ova ne ti e dovolno ova togas gi imas detalno obraboteno site sporni regioni, a ako i toa ne ti e dovolno zemi si knigi i sam obraboti si gi pa dojdi da razgovarame. Mesto da se zablagodaris zosto nekoj go naprvil toa ti sudis.
Misirkov Navistina, dali se (dobar del) od LAbancite vo panika? Ili vodstvoto na DUI? Dali voopsto nekoj panici?
Ceki Ako nemase panika, ke nemase zakani za vojna ...
Strelec
quote:
Originally posted by bojan81
Ova ne e propaganda ova e fakt...
A ova e smesno!:) Posoci mi nekogo vo istorijata na covestvoto sto sirel propaganda, a istovremeno ne tvrdel deka se raboti za fakti!?:) Si slusnal li nekoj sto siri propaganda da rece: ne mi veruvajte nisto... ova moevo e samo propaganda!:) Znaci taa izjava deka ova ne e propaganda tuku fakt, nema nikakva vrednost... Megjutoa, od druga strana, vo pogled na konkretniov slucaj jas cvrsto veruvam deka ovaa propaganda e potrebna i deka vodi kon pozitiven ishod... istovremeno se soglasuvam i so toa deka treba da se respektira sto nekoj gi izrabotil tie analizi za spornite regioni...
BorisVM
quote:
Originally posted by bojan81
Ova ne e propaganda ova e fakt. A nekoj ako ne se soglasuva neka postavi kontraargumenti, toa a naj profesinoalno a ne da etiketiras so neosnovani osuduvanja vo stilot "ova e propaganda" Pak ke povtoram ova e fakt, a ako ova ne ti e dovolno ova togas gi imas detalno obraboteno site sporni regioni, a ako i toa ne ti e dovolno zemi si knigi i sam obraboti si gi pa dojdi da razgovarame. Mesto da se zablagodaris zosto nekoj go naprvil toa ti sudis.
Fakt? Dali poedinci se intervjuirani? Na koi fakti se bazira napisot? Citati od kogo? Kade? Zoshto? Koga? What, where, who, when, why? These are the five writing questions, the backbone of every piece of writing, from the news story to the fiction novel. Jas imam pravo da prashuvam a bogami i da sudam, koga neshto ne e zasnovano na fakti. So toa samo se gubi vrednosta na informacijata a bogami i kredibilitetot na toj shto go napishal istoto.
BorisVM
quote:
Originally posted by Ceki
Ako nemase panika, ke nemase zakani za vojna ...
Ceki, da ne se lazheme, zakanite za vojna ne se od panika. Se obiduvaat da igraat na istata karta na koja za zhal uspeshno izigraja 2001, ili ce dobieme toa shto sakame, ili vojna. Toa ne e rezultat na panika, tuku na ucena.
marko_polog For the Macedonians and all others who love the Republic to vote "for" on the referendum in order to stop the Federalization and eventual partition of Macedonia. Albanians whether politicians/citizens have NEVER showed loyalty to Macedonia and the reason is simple, they have one goal and one goal only, a greater Albania, it is that simple no matter how much garbage they feed everyone, remember when Kosovo was just about Autonomy? remember resolution 1244? Same thing will happen in Macedonia. Do not kid yourself with stupidity Boris about there being good ethnic relations between Macedonians and Albanians or there ever will be, do you really want a listing of all the "good" relations between the two these past few years? the referendum is more then just rejecting the teritorial division that rewards the Terrorists in Government, it is the Macedonian saying NO to all the humiliation and propaganda it has been fed and a stepping stone to moving Macedonia in the right direction. With the Economy being the worst it ever was and the humiliation with our name, church, language etc.. what does the Macedonian have left to do but to somehow stop the bleeding on there own. Those are pretty much your What, Where, Who, When and Why. And those statistics from Nepokor are facts, not propaganda.
bojan81 Fakt? Dali poedinci se intervjuirani? Na koi fakti se bazira napisot? Citati od kogo? Kade? Zoshto? Koga? ----------------------------------------------------------------------- Jas kako sto gledam podatocite se od Drzavniot zavod za statistika. Intervjuirani odnosno popisani se dva miljoni i dvesta iljadi gradjani, pogolemo anketiranje i da sakas nemozes da napravis, barem vo Makedonija. Izvini no jas tebe nisto ne te razbiram, za tebe zakana za vojna ne e propganda tuku realnost a zvanicnite podatoci na koj se gleda jasno ko bel den zgolemuvanjeto na albanskite teritorii e propaganda. Ne sakam da sporam no mislam deka po nekogas ne e loso da se svrtime kon relnosta i da prestaneme da si ziveeme vo iluzii.
bojan81 i uste nesto, da mozda e propaganda naslovot "albancite se vo panika", zosto jas realno ne gledam panika kaj albancite gledm panika edinstveno kaj sdsm i dui i nikoj drug, a zosto se vo panika e tuka ima mngou zosto da se zboruva. No da mi kazes deka podatocite od Zavod za statistika se propaganda e so toa navistina ne mozam da se slozam.
jamajka
quote:
Originally posted by BorisVM
Fakt? Dali poedinci se intervjuirani? Na koi fakti se bazira napisot? Citati od kogo? Kade? Zoshto? Koga? What, where, who, when, why? These are the five writing questions, the backbone of every piece of writing, from the news story to the fiction novel. Jas imam pravo da prashuvam a bogami i da sudam, koga neshto ne e zasnovano na fakti. So toa samo se gubi vrednosta na informacijata a bogami i kredibilitetot na toj shto go napishal istoto.
Napisite se od Republichkiot zavod za Statustika i se baziraat na popisite vo poslednite 50-tina godini. Ovie podatoci se javni i dostapni za sekogo, megjutoa nikoj ne gi obrabotil na ovoj nachin. Boris, nie ne sme deca, nie sme mnogu seriozni vo nashite nameri, koi se od poshiroki ramki i ne odime so nepromisleni izjavi i stavovi, so koi samite bi si nashtetile. Imaj go vo predvid toa. Pozdrav.
jamajka
quote:
Originally posted by BorisVM
Srbite nemaa albanofobija, nego bea fino namesteni da bidat bombardirani. Najgolemata baza e vo Bondstil. Amerikancite toa ne go pravat sluchajno.
Znachi vaka gledame na rabotite i edna sporedba ke napraime. Srbite pred bombardiranjeto kolku ziteli imaa na Kosovo, a kolku imaa pred 60 godini. Kolku Albanci imashe u Tetovo pred 60 godini, a kolku pred 3. Kako shto Srbite si se sami krivi za Kosovo, taka i nie sme si sami krivi za kaj nas, a ne se ni SAD ni MZ. Kogo ke bombardiraa SAD da nemashe albanci na Kosovo? A tie ne begaa od nishto drugo tuku od Albanofobija, koja za zal i nas ne zafati mnogu brgu. Kazi mi od shto begaat Tetovci od Tetovo, ako ne od Albanofobija, koja trae ushte od vremeto na Dzemo Haso? E gospodata nashi od vlasta 13 godini go koristea toj dzoker vo rakavot. Zaplashi go narodot so vojna so Albancite i ako treba ke gladuva. Pa i site nacionalni interesi gi prodadoa. Pochnaa teritorijata da ja prodavaat, a nie slepo go odobruvavme seto toa. Shto se odnesuva pak do multikulturniot karakter na forumot, toj vo nikoj sluchaj ne se povreduva so bilo koi od ovie propagandi. Zaradi toa shto problemot so Albancite ischeznuva so samoto ischeznuvanje na Albanofobijata. Sozivotot e mnogu porealen dokolku gi pogledneme rabotite so trezveni glavi, a ne so koktel od mrznja i strav vo glavite. Na Albancite vo narednive 5-6 godini ne im odgovara vojna vo Makedonija. Zakanite ne doagjaat od Albancite, tuku od "analiticharite" koi im sluzat kako agi-propovci na koalicijata. Od tuka i doagja taa panika na Albancite, gnevot shto se sobira kaj Makedoncite mnogu lesno moze da se svrti nakaj niv i toa vo moment koga niv najmalku im odgovara. A "Makedoncheto", toa e samo nabivanje na kompleks na poniska vrednost nishto drugo. E toa e veke od komunistichkata propagandna mashinerija.
OooOo
quote:
Originally posted by Ceki
Prvoto zname bese staroto( da be?) i zato ke morate i vie da imate pocit do staroto.
Koe staro zname?? Zvezdata od Vergina? Jas za taa zvezda prvpat slushnav koga se odvoi Makedonija od SFRJ. Za mene staro zname shto go znam i shto rastev pod toa zname toa e crvenoto zname so zholta petokraka. Znachi ako nekoe zname e staro toa e toa staro zname za mene, za tebe i za mnogu drugi. Narechi go nametnato, komunistichko, kako sakash narechi go, tvoe pravo ... Ako ova novo zname e nametnato i ako ti toa taka go svakjash, veruvaj deka jas znam mnogu takvi koi go imaat istoto mislenje za zvezdata od Vergina.
quote:
Originally posted by Misirkov
Ne bi se slozil. "Nase" e mn. opsta kategorija. Konkretno moe ne e i na site Makedonci sto gi poznavam. Toa zname e sosila nametnato na drzava na koja sosila i e izmeneto imeto. Znameto za mene simbolizira poraz i treba sto pobrzo da se smeni, ili da se minimizira negovata upotreba kako nuzno zlo, ili da se duplira so sonceto od Kutles, a ne da se vee.
Koj kako si go svakja.
quote:
Znameto sto go imavme -- so sonceto od Kutles -- e iskonski makedonski simbol. "Ventilatorov" ne znam civ i kakov simbol e sem deka e izmislica na kategrijata politicari sto ni go zakocija priznavanjeto pod ustavnoto ime.
Toa zname e zname na starata dijaspora ili dijarea kako shto ja vika BorisVM.
quote:
Jas ne go priznavam "ventilatorot" za makedonski iako e prifaten od Sobranieto na Makedonija bidejkji nikogas Makedoncite nemale takov simbol. Pa ni sega.
Priznal ti ili ne, ne e golema shteta. Sepak toa e OFICIJALNO zname na Republika Makedonija.
bojan81 @aaaAaa, neznam kolku e pametno, mudro da sudis koj makedonski simbol te pravi po makedonec, jas napisav no najverojatno ti priatel imas problem so poznavanjeto istorijata pa ne znaes ni samit sto pisuvas
quote:
A znameto od Kutlesh e neshto shto denes ko simbol ni NIE ne go priznavame, tuku si imame osmokrako koe nie a i site drugi u svetot go znaat ko nase.
Sonceto od kutles kako sibol e nesto naj staro naj cisto i nesto so koe sekoj makedonec se potseka na najpoznatiotote i naklavnite momenti od makedonskata istorija i vladeenjeto na Aleksandar III Makedonski. Simbolot ne e zname, staroto zname (zosto gledam ti prestavuva golem problem) e so crvena pozadina aplicirano zolto sonce so 16 kraka. Ova e sivo sonce koe asocira na aleksadrovoto sonce, e od estetski aspekt i neznam sto tebe tolku ti smeta.
OooOo bojan81 i Pitu Guli u Krushevo go veel toa zname neli? :)
Ceki
quote:
Ne go priznavame ko nas SIMBOL DENESEN
Koj nie? I zasto da go nemame vo znamevo ovoj simbol? Pa od avstrijcite, albancite do rusite i drugite site imat dvoglav orel. Lav e isto taka mnogu razsiren simbol. Ima i mnogu drugi simboli so na nekoj drzavi im se mnogu slicni. Pa sega obrazlozi mi zasto nie nemame pravo do sonceto od kutles? I koj ima pravo do nego? Grcite? Inace samo NIE( vlasta) ne go priznavame ovoj simbol, a ne i drugite. http://atlasgeo.span.ch/fotw/flags/gr-maced.html
quote:
ne me teraj da vidish stvarno so e preteruvanje :(
Pa vidov kako se odnesuvas do luge so nemat slicen stav ko tebe, zato rekov deka preteruvas ponekogas.
quote:
zakasni ko nekoj delese siva materija
...
quote:
Koe staro zname?? Zvezdata od Vergina? Jas za taa zvezda prvpat slushnav koga se odvoi Makedonija od SFRJ. Za mene staro zname shto go znam i shto rastev pod toa zname toa e crvenoto zname so zholta petokraka. Znachi ako nekoe zname e staro toa e toa staro zname za mene, za tebe i za mnogu drugi. Narechi go nametnato, komunistichko, kako sakash narechi go, tvoe pravo ... Ako ova novo zname e nametnato i ako ti toa taka go svakjash, veruvaj deka jas znam mnogu takvi koi go imaat istoto mislenje za zvezdata od Vergina.
A koga pocnaja grcite da go upotrebuvaat? Odma po nas, nikogas pred toa. I sonceto e star Makedonski simbol si sakal ili ne. Aj ti ne go sakas, neka go zemat grcite, kako i se drugo so ni zemat. Touku se razbirate ...
bojan81
quote:
Originally posted by OooOo
bojan81 i Pitu Guli u Krushevo go veel toa zname neli? :)
neznam sto vrska ima ova so toa sto go napisav no ajde eve ke ti odgovoram go veel ova http://www.soros.org.mk/archive/G04/02/sm3201.htm [:(!][:(!]
OooOo lol, prochitaj se sam na pogorniot post pa kje ti stane shto ima vrska ;)
bojan81 Ke ti kazam nesto sto na site propagndatori im go kazuvam, tesko na onoj koj ke se osudi da negira edna civilizacija kako sto e Makedonska, toa moze da go pravi nepismen, naiven, glupav, ljubomoren i covek sto ima omraza kon makedoncite. Zosto ne svaka deka se e toa djabe tolku ima belezi makedonski na ovie prostori sto kataklizma da se sluci pak ke izleze nesto makedonsko.
AaaAa
quote:
Originally posted by Ceki
quote:
Ne go priznavame ko nas SIMBOL DENESEN
Koj nie? I zasto da go nemame vo znamevo ovoj simbol? Pa od avstrijcite, albancite do rusite i drugite site imat dvoglav orel. Lav e isto taka mnogu razsiren simbol. Ima i mnogu drugi simboli so na nekoj drzavi im se mnogu slicni. Pa sega obrazlozi mi zasto nie nemame pravo do sonceto od kutles? I koj ima pravo do nego? Grcite? Inace samo NIE( vlasta) ne go priznavame ovoj simbol, a ne i drugite. http://atlasgeo.span.ch/fotw/flags/gr-maced.html
quote:
ne me teraj da vidish stvarno so e preteruvanje :(
Pa vidov kako se odnesuvas do luge so nemat slicen stav ko tebe, zato rekov deka preteruvas ponekogas.
quote:
zakasni ko nekoj delese siva materija
...
quote:
Koe staro zname?? Zvezdata od Vergina? Jas za taa zvezda prvpat slushnav koga se odvoi Makedonija od SFRJ. Za mene staro zname shto go znam i shto rastev pod toa zname toa e crvenoto zname so zholta petokraka. Znachi ako nekoe zname e staro toa e toa staro zname za mene, za tebe i za mnogu drugi. Narechi go nametnato, komunistichko, kako sakash narechi go, tvoe pravo ... Ako ova novo zname e nametnato i ako ti toa taka go svakjash, veruvaj deka jas znam mnogu takvi koi go imaat istoto mislenje za zvezdata od Vergina.
A koga pocnaja grcite da go upotrebuvaat? Odma po nas, nikogas pred toa. I sonceto e star Makedonski simbol si sakal ili ne. Aj ti ne go sakas, neka go zemat grcite, kako i se drugo so ni zemat. Touku se razbirate ...
Ti ni Makedonski izgleda ne razbirash. Neam ja problem so lugje koi ne se soglasuvaat so moite stavovi, imam problem so tvrdoglavi sustestva koi vesnik u race ne zele ne neshto drugo. Nikoj nikade ne rece deka ti znameto od Kutlesh nemozesh u soba da si go staesh, ili na kola ili na lev zmigavec od tocak. Staj si go i na celo, ic ne mi cue. Ama mi stavash u faca web strana na koja se propagira za drzavata Makedonija, mojata zemja Makedonija, sto znaci vo ime na site Makedonci i gragjani na Makedonija shto znaci i vo moe ime, na koja ustavnoto zname na mojata zemja go nema, a ima samo nekoj star nebulozen simbol koj nitu istorijata nitu nekoj drug tocno zaklucil komu pripagja. Sea ti mozesh da si go prifakjash kako sakash, ama site taka ne go prifakjaat, sto znaci stvarash konfuzija, go koristish imeto i celite na mojata zemja, a stavash simbol koj istoriski e konfuzen. Ako ja pocituvash i sakash Makedonija ke go stavish znameto na Makedonija, prifateno so Ustav, znameto koe se vee pred Makedonskoto sobranie, pred zgradite vo Makedonija za vreme praznici, znameto koe e pred UN. Ama ti si imash svoj vizii, jas mozam samo da zaprimetam a da smenam neshto sekako ne.... mozam samo da se odgradam. I od Kutlesh se odgraduvam kako Makedonka, mene zname, na mojata zemja Makedonija e osmokrakoto sonce i nishto drugo. A koi sme toa NIE. Nie gospodo sme gragjanite na R. Makedonija zastiteni od ustavot na R. Makedonija vo koj drzaven simbol na Makedonija e osmo krakoto sonce. Vo sekoja upotreba na politicki tezi i dejstvuvanja toa zname treba da stoi. Nemora vie da go smenite od vasata strana, vase licno pravo. Ama toa neznaci deka jas treba da kutam , i da ve oznacam ko seriozni. Najmalku ste seriozni, uste pomalku upateni-istorija terajte si do sabajle, ama ne mi analizirajte dnevno politicki desavanja so istata poso u drug vek ziveeme a vie malku kasnite. I na zemjata i pravite samo steta so ovakvi dejstvuvanja. Toa e moj stav, a guess what jas sum Makedonka i imam polno pravo da se odgradam od "dejstvuvanjata" na drugite Makedonci ... demek. I ova vie shto go pravite ne se odnesuva na Makedonija, tamu ima nekoj simbol na neshto drugo, shto jas neznam shto e, da imav izbor ke ja trgnev i mapata na mojata zemja od vasata strana ... ali nemozam. Nikoj mene nishto ne mi nametna, znameto so gordost mi stoi u soba, a ako vas neshto vi e nametnato... Kutlesh doma drugari ne vo ime na zemjata
AaaAa
quote:
Sonceto od kutles kako sibol e nesto naj staro naj cisto i nesto so koe sekoj makedonec se potseka na najpoznatiotote i naklavnite momenti od makedonskata istorija i vladeenjeto na Aleksandar III Makedonski. Simbolot ne e zname, staroto zname (zosto gledam ti prestavuva golem problem) e so crvena pozadina aplicirano zolto sonce so 16 kraka. Ova e sivo sonce koe asocira na aleksadrovoto sonce, e od estetski aspekt i neznam sto tebe tolku ti smeta.
Da, mene me potsekja na VMRO-ovskite nebulozni periodi, ko so sila se praevme neshto shto nesme. Nejse, od estetski aspekt super vi e znameto, koj kade se pozali na estetika, ili vadish tuka zborovi od Vujaklija koj ne gi razbiras? Ne e crveno sivo e, aha , ko printas Amerikansko zname u crno-belo , eskimsko ti se gleda? Gluposti
OooOo
quote:
Originally posted by bojan81
Ke ti kazam nesto sto na site propagndatori im go kazuvam, tesko na onoj koj ke se osudi da negira edna civilizacija kako sto e Makedonska, toa moze da go pravi nepismen, naiven, glupav, ljubomoren i covek sto ima omraza kon makedoncite. Zosto ne svaka deka se e toa djabe tolku ima belezi makedonski na ovie prostori sto kataklizma da se sluci pak ke izleze nesto makedonsko.
Vidi dete, niti ti navrediv niti rekov neshto lichno za tebe. Jas gi kritikuvav tvoite idei, a ne tebe. Propaganda ne shiram, taka da na pogreshen chovek mu se obrakjash so taa poraka. Inaku tebe isto taka mozham da te svrstam u taa vrsta na lugje shto ne gi mirisam od ednostavna prichina shto mi vadish mapi (kako pogornata) na koja Makedonija iskacha na 3 morinja, 60 ezera i 200 reki. Ova e samo moja skromna poraka do tebe -> Poshtuvaj ja i sakaj ja ovaa Makedonija shto ja imash, da ne bide kako vo Srbija da se svedat lugjeto na Beogradski pashaluk. Kosovo otide, Vojvodina se kuva, juzhna Srbija isto taka, a Republika Srpska e samo machkanje ochi ....
intel
quote:
Da, mene me potsekja na VMRO-ovskite nebulozni periodi.
Тогаш кога на официјалните владини возила лепеа лавчиња на регистарските таблици на место каде нешто друго е предвидено со закон.Кога во пратечките возила на премиерот и претседателот се возеа коли со Бугарски таблици-заваравале траг стручњаците.Кога на митинзите се вееа оние исти знамиња за кои пишуваш погоре.Кај секој министер од владата стоеа партиските обележја на дпмне на бироата при секое новинарско интервју. И истите тие кои први не си ги почитуваа државните симболи со осмех до уши седнаа во брисел,а пред нив стоеше FYROM. Со кое лице овие луге ќе им замерат на албанците за нивното однесување во истиов контекст. Затоа Бојан мислам дека она што ти го посочи Анче воопшто не е злонамерно и нема потреба за таква реакција.Само ти ги отвара очите да не наликувате на нешто што потсеќа на некои мрачни времиња. Историја си е историја никој не ја спори и имало знамиња мал милион.Сегашноста луѓе гледајте ја и иднината. Ова истото се случи и со натпреварот на Македонија со Холандија.После утакмица демек од брилијантниот резултат фудбалерите го развеаа ова знаме на теренот(верувам добро испланирано и подметнато).Стварно да се збуниш кој тоа играше????кога на телопот за меѓународна размена стои едно државно знаме а репрезентацијата вее друго.Клубски фудбал??Политика на терен или што?????
moreno_ Sotir ti si mnogu zaostanat ne gledas ni 5 metra pred tebe tuku prekinija temava posto za politika si bil ko magare i muzika
jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa
quote:
Ako vece ste seriozni, shto veruvam deka ste, nema potreba od napisi kako ovoj neli?
Seriozna raja rasuduva razumno i na strana za propaganda (cista propaganda) se stava znameto na drzavata u slucaj na serioznost, a vergina ili Kutlesh ko shto bi rekol Shema bi islo u pozadina ne na naslovna. Ali nejse...
objasni shto podrazbirash pod "cista propaganda". Spored nachinot na koj shto pishuvash zborish kako tie podatoci shto se izneseni da ne gi smetash za vistiniti. Vo toj sluchaj moram da ti kazam, deka podatocite se zemeni od drzavniot zavod za statistika i se objaveni vo knigi. Mozesh da ja zemesh i da gi sporedish.
jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa
A gragjansko zdruzenie so se bori za celi i idei na edna drzava nemoze da izbegnuva drzaven simbol, uste pomalku da koristi NEVAZECKI i da stvara konfuzija.
Nie ne gi predstavuvame celite i ideite na edna drzava, tuku na eden narod, koj go ima vo poveke drzavi, a sekako deka e poveke nadvor otkolku vo Makedonija.
quote:
Originally posted by AaaAa
A Ceki, FYROM e u UN, ama Makedonija e priznata od mnogu zemjki clenki na UN pod imeto Republika Makedonija, i UN clenkite go prifakjaat pasosot na koj pisuva Republic of Macedonia, a FYROM e samo kratenica koja ni nie licno ne ja prifakjame i se koristi samo za gasenje tenzii ako do sea ne ti stanalo jasno. A znameto od Kutlesh e neshto shto denes ko simbol ni NIE ne go priznavame, tuku si imame osmokrako koe nie a i site drugi u svetot go znaat ko nase.
notorna laga e deka drzavata Republika Makedonija i istoricharite ne go priznavaat sonceto od Kutlesh, kako simbol na Makedoncite vo istorijata. Znameto e smeneto kako kompromis vo sporot na Grcija, isto kako i imeto.
quote:
Originally posted by AaaAa
Ako vie si terate istorija i propae ganda za minatoto i Ace stavete si go na naslovna, ama ako terate denesnina i borba za idninata probajte da ne stvarate konfuzija okolu denesniot identitet. I na Amerive znameto so 14 zvezdi im bilo nekad ama ne go veat nego denes nikade sem po muzei i u licen dvor. Uklucete toa lobanjata, bidete patrioti ne kvazi propagandisti. I ne me boli so praete, krsete glava ama problem e so vasite postapki afektiraat mnogu lugje, a i drzavata, toa e problemot.
Tochno e deka nachonot na nasheto dejstvo e nasha rabota, toa shto so toa se afektiraat mnogu lugje, pa i drzavata, toa vo edna demokratija i ne bi go smetal za negativen efekt. Sekoj ima pravo da kritikuva sekogo, pa zamisli si duri toa da e i drzavata. Nie smetame deka odredeni lugje na vrvot od drzavata(koi se od nekolku partii) vo razlichni vremenski periodi narpavija nekolku dogovori koi gi smetame za shtetni za Makedonskiot narod. Eden od niv e teritorijalnata podelba i nie gi koristime site sredstva za da referendumot uspee. Ako mislish deka vakvite kritiki ne se del od edna demokratija, togash si daleku od sushtinata na istata.
AaaAa
quote:
Originally posted by jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa
quote:
Ako vece ste seriozni, shto veruvam deka ste, nema potreba od napisi kako ovoj neli?
Seriozna raja rasuduva razumno i na strana za propaganda (cista propaganda) se stava znameto na drzavata u slucaj na serioznost, a vergina ili Kutlesh ko shto bi rekol Shema bi islo u pozadina ne na naslovna. Ali nejse...
objasni shto podrazbirash pod "cista propaganda". Spored nachinot na koj shto pishuvash zborish kako tie podatoci shto se izneseni da ne gi smetash za vistiniti. Vo toj sluchaj moram da ti kazam, deka podatocite se zemeni od drzavniot zavod za statistika i se objaveni vo knigi. Mozesh da ja zemesh i da gi sporedish.
Otviorash druga tema, ama ajde da ne te lisam od odgovor. Nikoj ne gi ospori podatocite, megjutoa znacenjeto na tie podatoci i nivnata interpretacija e cista propaganda. Ne ja ni razlistav celata strana samo mapite gi vidov. Teritorii so povekje od 50% albansko naselenie... so ubavo skladn iboi staile...i so sakat so toa da kazat? Ni dojdoa Albancite od nekade da ni ja zemat zemjata? Aha, a za priroden natalitet ste slushnali li nekogash be momcinja? Pak ke kazam po milioniti pat, idete pritisnete izglasajte zakon albancite u Makedonija da ne smeat da imaat poise od 2 deca, i tocka..nema mapata da zazelenuva do tolku, a do togash Tisina. POso Albancite od nikade na vas ne vi dosle, tuka se so vekovi, i imaat pogolem porast na naselenie od nas, i nishto pojke. Kosovo, statisticki dokazano e edini krizen region vo koj naselenieto posle krizata vo najgolem procent se vrati doma, ako ne veruvash idi proveri statistiki, a nebulozite deka vi ostanale Albanci u Makedonija na drug... mala brojka e toa. I sea vi ja podeli makedonija, ne vi ja podelija nepismeni, teritorijalno ja odbelezaa razlicno. Mojot stav okolu toa prasanje ne e biten, bitno e shto i da ne se covek soglasuva so teritorijalnata podelba, jas do sega eden konstruktiven argument protiv ne slushnav. A mapive na strana se najjalovi. Baska sto, propagiraat za Makedonija se bunat protiv albancite i nivnoto "navodno" generalno nepocituvanje na istata, a samite oni ne ja pocituvaat. More so tie kolite so gi opisuva Intel trebashe da se odnese troa narod do kutlesh i mirna i glava na Makedonija. Ali aj...
AaaAa
quote:
Nie ne gi predstavuvame celite i ideite na edna drzava, tuku na eden narod, koj go ima vo poveke drzavi, a sekako deka e poveke nadvor otkolku vo Makedonija.
jas sum del od toj narod, se obiduvash da me prestavuvash , jas imam pravo da se izjasnam protiv.
quote:
notorna laga e deka drzavata Republika Makedonija i istoricharite ne go priznavaat sonceto od Kutlesh, kako simbol na Makedoncite vo istorijata. Znameto e smeneto kako kompromis vo sporot na Grcija, isto kako i imeto.
malku gramatikata ti e sjebana pa ne te razbrav. sakash da kazesh deka istoricarite ni go priznavaat znameto? Koj istoricari jaden? Tocno e deka znameto bese kompromis, zatoa i bese staen Kutlesh inicijalno... ama visa matematika e toa za da skontate vie takva diplomatija.
quote:
Tochno e deka nachonot na nasheto dejstvo e nasha rabota, toa shto so toa se afektiraat mnogu lugje, pa i drzavata, toa vo edna demokratija i ne bi go smetal za negativen efekt. Sekoj ima pravo da kritikuva sekogo, pa zamisli si duri toa da e i drzavata. Nie smetame deka odredeni lugje na vrvot od drzavata(koi se od nekolku partii) vo razlichni vremenski periodi narpavija nekolku dogovori koi gi smetame za shtetni za Makedonskiot narod. Eden od niv e teritorijalnata podelba i nie gi koristime site sredstva za da referendumot uspee.
Nikj vas toa ne vi go brani, ama sekoja demokratija zahteva da se pocituvaat zakonite, pravata i odgovornostite prema istata. Vie najmalku odgovorno se ponasata prema drzavata, so samoto toa shto i gi negirate simbolite. Dojdi demokratski izjasni se na ulica u amerika so znameto od confederacijata da vidish so e demokratija. Demokratija e proces, koj ne se dava na tanjir ama vie sakate na tepcidzak da si go zemete, ne me ni cudi kako se ponasate.
quote:
Ako mislish deka vakvite kritiki ne se del od edna demokratija, togash si daleku od sushtinata na istata.
Kritikite da, nacinot ne. A i da se demokratski, sekoe demokratsko pravo ne rezultira po default u pozitivni raboti, ako sme vekje kaj sustina.
jamajka aha, priroden natalitet. Objasni mi go toj priroden natalitet na primer vo Nikushtak 1963 - 30 Albanci 2002 - 3000 Albanci Gluvcite ne se mnozat tolku. Kako shto rekov vo eden prethoden post, ovie mapi ne ja prikazuvaat samo teritorijalnata ekspanzija, tuku i migracijata od sever.
jamajka
quote:
jas sum del od toj narod, se obiduvash da me prestavuvash , jas imam pravo da se izjasnam protiv.
Tvoe e pravoto sekako. Nikogash ne se obidov da go osporam. Ti napagjash jas samo se branam i vo nikoj sluchaj jas lichno nitu te navrediv nitu te napadnav. Samo probuvam mirno da objasnam...
quote:
malku gramatikata ti e sjebana pa ne te razbrav. sakash da kazesh deka istoricarite ni go priznavaat znameto? Koj istoricari jaden? Tocno e deka znameto bese kompromis, zatoa i bese staen Kutlesh inicijalno... ama visa matematika e toa za da skontate vie takva diplomatija.
ochigledno e deka ne se razbirame, rekov go priznavaat kako simbol na makedoncite vo istorijata a ne kako oficijalen simbol koj defakto e ukinat od upotreba. Jas smetam deka toa shto toj simbol e ukinat od oficijalna uptotreba na RM, ne smee da se svati kako zabrana za negovata upotreba. Shto se odnesuva do vishata matematika ne odgovaram na taa provokacija.
quote:
Nikj vas toa ne vi go brani, ama sekoja demokratija zahteva da se pocituvaat zakonite, pravata i odgovornostite prema istata. Vie najmalku odgovorno se ponasata prema drzavata, so samoto toa shto i gi negirate simbolite. Dojdi demokratski izjasni se na ulica u amerika so znameto od confederacijata da vidish so e demokratija. Demokratija e proces, koj ne se dava na tanjir ama vie sakate na tepcidzak da si go zemete, ne me ni cudi kako se ponasate.
Dobro mi e poznat zakonot za gragjanski zdruzenija i fondacii, vo nieden moment toj zakon od nasha strana ne e prekrshen
Misirkov AAAaaa - ima li poenta tvoevo pisuvanje? Jas ne gledam takva. Isto taka gledam istoriska neinformiranost kaj tebe - bidejkji dvois denesen makedonski identitet so toj od vremeto na Aleksandar Makedonski. Demek tezata za anacionalniot debilitet sto gi ima zafateno Makedoncite -- taa na Frckovski -- sto ja kritikuvavme ovde. Sonceto od Kutlesh e makedosnki istoriski simbol! Toa e fakt i nikakvo politikantsko tolkuvanje ne go menuva, bez razlika dali OOOooo cul za nego koga igral viktorija ili ne cul. A i da ne cul, covek uci sto e negovo i koj e negoviot identitet. Imeno, istiot simbol bese vo osnovata na naseto oficijalno zname po osamostojuvanjeto koe sto so sila e smeneto i zameneto so nesto sto nitu e makedonski simbol nitu pak nekogas kje bide. Pa zatoa e izmeneto za da se potenciraat odmakedoncuvanjeto na Makedonija, isto kako FYROM sto ti go limitira identitetot na 1945 godina i ja ozakonuva grcko-bugarskata teza deka sme vestacki narod. Tebe toa jasno li ti e? I sega se pravite legalisti i sakate toj nametnat so sila simbol (ventilatoot) da se istaknuva?! Sorry mate, won't happen, pa imalo konfuzija ili superkonfuzija vo glavite na belosvetskite meshetari vo UN. Ne ti e dobra sporedbata so amerite. Amerite SAMITE Si go menuvale znameto kako sto se zgolemuvala drzavata. Ama odi smeni IM go simbolot sto ja simbolizira drzavata -- pa da vidis deka kje ima da te nema. Ama toa e seriozna drzava i toj narod veruva vo sebe i svojjot identitet, makar bil i najrazvodnetiot do sega sostaven od 200 nacionalnosti i doselenici.
OooOo
quote:
Originally posted by Misirkov
Sonceto od Kutlesh e makedosnki istoriski simbol! Toa e fakt i nikakvo politikantsko tolkuvanje ne go menuva, bez razlika dali OOOooo cul za nego koga igral viktorija ili ne cul.
Izvini shto kje te razocharam, ali nikogash ne sum bil kako tebe da igram viktorija, taa igra ednsotavno im ja ostavavme na zhenskite.
quote:
A i da ne cul, covek uci sto e negovo i koj e negoviot identitet.
Dali ti pokushavash neshto da mi nametnesh?
Misirkov Uste nesto: iznesenite statisticki podatoci kaj Nepokor se realnost i ja izrazuvaat graficki tendencijata na "krshenje" na drzavata na dva dela. Voopsto ne e jasno sto vi preci: faktot deka e taa vistina izlezena na videlina pa mu zasmetala na nekoj vo negovite planovi ili nesto drugo? Aj da cueme, bas me interesira. Samo poleka, so argumenti ako ima takvi.
Misirkov Ne be prijatel, jas ti kazuvam sto e makedonski simbol vekje 2500 godini a nasilno smenet pred 10. Ti rece ne si cul za nego. Pa rekov da te informiram. A sosema tvoja rabota e dali kje prifatis makedonski simbol za svoj, ili anacionalno zname sto simbolizira drzava priznaena kako "poranesna jugoslovenska" NASEKADE, znaci so minato od 1945 navamu i nikakva podruga, cij sto narod e istoriska greska - so bugarsko poteklo, no ete zaradi niza okolnosti dobil drzava.
jamajka Stvarno misirkov ima pravo koga veli deka nema poenta vo pishuvanjeto na aaaaa i ooooo, koe mi lichi na teranje inaet da ne prikazat za neseriozni i intelektualno nezreli. dovolen e faktot shto pozadi nas stoi intelektualnata pozadina na Moralniot Sud, koj deluva vo zakonskite ramki na NEPOKOR. Od niv bi go odvoil mojot omilen Petre M. Andreevski. Sekoja ponatamoshna diskusija vo vrska so nashata intelektualna sposobnost e izlishna. Stvarno zborite na prazno, nitu znaete za nas nitu za nashata organizacija nishto. Samo me zasekiruva intel, koj malce od malce ne poznava. I gledam nekoj somnez od negova strana vo nashiot patriotizam, koj mu lichi na nekakvi nebulozi. Iskreno odbivam da prifatam deka intel se somneva vo nas.
BorisVM
quote:
Originally posted by dejan
Ne sakam da te navredam, ama me nasmea so ova i toa mnogu. Za da doznaesh zoshto se nasmeav, domashnata zadacha e da gi soberesh site fakti za mene shto se javno dostapni na forumov. Koga ce gi soberesh site tie fakti, mozhesh da izvlechesh donekade tochen, no ne sosem prezicen zakluchok, zoshto informaciite shto jas gi poseduvam ne se za javen forum. Ama tvojot zakluchok, se razbira ako pravilno go izvedesh ce ti bide dosta da svatish zoshto jas se nasmeav koga prochitav shto imash napishano pogore.Neznam dali se smees deka toa sto go procita (za odenje Tetovo-Gostivar)......neznam dali ne mu veruvas ili e nesto sto site go znaat, neznam jas, ne sum bil tamu. ama jas mislam Sotir e do nekade vo pravo, na primer, toa sto mu se nasmee, jas mislam e vistina toa......ako ne si bil vo svajcarija, cirikh (jas samo na aredromot sum bil), tatkomi bil vo gradot, i on rekol deka tamu ima mnogu shiptari (go videv jas ova na aredromot) i kazuva ot sto on videl, deka od koga se sobirani tamu, oni donesele kriminal, droga i drugi stvari sto se protiv zakon, isto slusnal on ova od drugi sto zhiveele vo cirikh.
Dejan, i za tebe istoto vazhi shto mu go napishav na Sotir za domashnata.
BorisVM
quote:
Originally posted by bojan81
Fakt? Dali poedinci se intervjuirani? Na koi fakti se bazira napisot? Citati od kogo? Kade? Zoshto? Koga? ----------------------------------------------------------------------- Jas kako sto gledam podatocite se od Drzavniot zavod za statistika. Intervjuirani odnosno popisani se dva miljoni i dvesta iljadi gradjani, pogolemo anketiranje i da sakas nemozes da napravis, barem vo Makedonija. Izvini no jas tebe nisto ne te razbiram, za tebe zakana za vojna ne e propganda tuku realnost a zvanicnite podatoci na koj se gleda jasno ko bel den zgolemuvanjeto na albanskite teritorii e propaganda. Ne sakam da sporam no mislam deka po nekogas ne e loso da se svrtime kon relnosta i da prestaneme da si ziveeme vo iluzii.
Jas komentiram za OVOJ napis ovde na forumot, NE za celokupniot sajt.
BorisVM
quote:
Originally posted by jamajka
quote:
Originally posted by BorisVM
Fakt? Dali poedinci se intervjuirani? Na koi fakti se bazira napisot? Citati od kogo? Kade? Zoshto? Koga? What, where, who, when, why? These are the five writing questions, the backbone of every piece of writing, from the news story to the fiction novel. Jas imam pravo da prashuvam a bogami i da sudam, koga neshto ne e zasnovano na fakti. So toa samo se gubi vrednosta na informacijata a bogami i kredibilitetot na toj shto go napishal istoto.
Napisite se od Republichkiot zavod za Statustika i se baziraat na popisite vo poslednite 50-tina godini. Ovie podatoci se javni i dostapni za sekogo, megjutoa nikoj ne gi obrabotil na ovoj nachin. Boris, nie ne sme deca, nie sme mnogu seriozni vo nashite nameri, koi se od poshiroki ramki i ne odime so nepromisleni izjavi i stavovi, so koi samite bi si nashtetile. Imaj go vo predvid toa. Pozdrav.
Jamajka, jas komentirav za postot na sotir, ne za vashite nameri koi gi pozdravuvam i poddrzhuvam. Ako vece ste seriozni, shto veruvam deka ste, nema potreba od napisi kako ovoj neli?
dejan lud covek ke ostane lud http://www.makfax.com.mk/news1-a.asp?br=84770
Sotir Boris ti baras fakti i mislis deka seto ova e propaganda??? Epa ti si bratce vo golema zabluda. Dali e fakt deka Albancite sobiraat potpisi vo Makedonija za nezavisno Kosovo??? - Odi vo tetovo, Gostivar, Debar i samiot ke mozes da se potpises, ako sakas. Dali e fakt deka nikoj od "megunarodnata" ne gi tepa po glava, kako sto ne tepaat nas? Dali e fakt deka imase edna-dve izjavi na "prestavnici na megunarodnata" za ova, a kaj nas (vo Makedonija) samo se spomna den-dva i sega kako da ima cenzura na vestite za sobiranjeto potpisi, ama istite uste se sobiraat? - Odi vo tetovo, Gostivar, Debar i denska ke mozes da se potpises, ako sakas. Dali e fakt deka site albanski partii i drugi albanski strukturi so site sili se obiduvaat da ne uspee referendumot, odnosno site rabotat, davaat izjavi, duri pocnaa i kampanji za neizleguvanje na referendum??? - Ti boris citas li vesnici, gledas li vesti na TV? Ova se FAKTI. Dali zamolcuvanjeto na megunarodniot faktor za sobiranjeto potpisi nza Kosovo ne asocira na mito i korupcija??? - Mene me asocira. "Kaj sto ne busi burgija, busi para" rekol makedonskiot narod. Dali si se osmelil da otides do nekoe od selata koi se naogaat pod Sar Planina na stariot pat Tetovo-Gostivar da vidis kolku divi bordeli ima (trgovija so belo robje), sto se "shmrke" po tie bordeli (trrgovija so droga), da vidis divi pazari so oruzje??? - Jas su siguren deka ne si bil. Epa odi, vidi, pa ke raspravame za fakti. - Dali ni se sprema Kosovsko scenario??? Pogledni go detalno sajtot na Nepokor i razmisli. A analizata e moja (mislam kako jas gledam na sevo ova). Pa belkim mozam na forum da go iskazam mislenjeto za ona sto go percepiram, vo slucajov FAKTITE sto gi iznesov pogore. Jas od seto toa izvlekov zaklucok kako na pocetokot na temava. Ako od faktive nekoj izvlekuva poinakov zaklucok, neka ni go prezentira. A samo da kritikuvas i da kazuvas deka ova ne e dobro, ona ne e dobro, mnogu e lesno. I jas znam taka. Ame zemi malku razmisli, analiziraj, pa jas da kritikuvam. Vazi??? Ne e propaganda. Fakti se!!!!! PS. Ne mi go menuvaj potpisot!!! Jas napraviv kompromis, go smeniv od size6 na size 4. Napravi kompromis i ti. Odnapred ti blagodaram.
intel
quote:
Albancite se vo panika. Proektot "GOLEMA ALBANIJA" se krsi vo Makedonija. Referendumot im gi pobrka site smetki na golemo-albanskite shovinisti i istite se obiduvaat so site sili da ja sprecat uspesnosta na istiot. aspiraciite na golemo-albanskite sovinisti vo Makedonija ne zavrsuvaat so novata teritorijalna podelba:
Можеби се а можеби и не.Но што е со Македонците е многу поважно.Јас ги разбирам сите пропаганди и ширење на оваква или онаква енергија.Меѓутоа факт на теренот е дека Македонците се во конфузија. Се ме подсеќа на Август 98.
quote:
Zakanite so vojna ne naidoa na podrska kaj megjunarodnite faktori
Потоа:
quote:
Od nivna strana (albanska) shovinistite rabotat nepreceno, bez nikakvi sankcii od nekakvi "megjunarodni zaednici" i sl, dodeka makedonskiot narod, koj demokratski se obiduva da se izjasni na referendum, se "tepa po glava" so nekakvi navodni "ednonacionalni referendumi".
Сега имаат или немаат??
quote:
Makedonskite vladini "kvazi-politicari" dodeka ne plasea so nekakvo "Srbsko scenario" nemozea, ili ne sakaa, da vidat deka ni se sprema KOSOVSKO SCENARIO, a istite tie, zaslepeni od fotelite, duri sakaat da ni go proturat KOSOVSKOTO SCENARIO na mala vrata, preku "noviot zakon za teritorijalna podelba".
Ако постои Косовско сценарио за Македонија тоа ќе се случи на овој или оној начин.
Misirkov Intel, scenario e scenario. Moze da ima 5 scenarija, moze i samo edno. Rabotata e nie (vkl. te i tebe) da ne potklekneme na defetizam od tiakvi scenarija sto ni go negiraat identitetot i na ja delat drzavata. Ake takvo na scena, a izgleda deka e -- so dodatna poteskotija sto vlasta vo RM ucestvuva vo scenarioto -- eden mozen odgovor e referendum. Toj kje ja izcisti konfuzijata za d aznaeme na sto sme. Jas te povikuvam tebe da izlezes i da glasas pritv teritorijalnata podelba. Se drugo mi lici na nepotrebno rasfrlanje so energija. Pozdrav na site i se citame za nedela dena.
jamajka Mozebi ima potreba da se razgleduvaat mozni scenarija. intel, ako postoi scenario ne e isto dali ke se sluchi ako za nego sme spremni ili ne. Iskreno mislam deka sme daleku od vojna, samo zaradi faktot shto vo vojna koja bi se sluchila vo ovoj moment gubitnici bi bile Albancite. A tie vo ovoj moment se i edinstveni shto mozat da ja fingiraat. Edna rabota koja bi sakal da naglasam e, dokumentite koi se objaveni na stranata na NEPOKOR ne se shovinistichki tuku se chisto statistichki. Vo niv ne se gleda samo ekspanzija na teritorija tuku i ekspanzija na naselenie, koe spored brojkite e nerealno koga bi pomislile deka e toa priroden prirast. Toa e rezultat za stihijnata migracija od Kosovo i od Albanija. Eden policiski podatok (za koj nemozam da najdam potvrda, pa i ne e vkluchen vo materijalite) zbori deka 70% od Albancite drzavjani vo RM se ili rodeni na kosovo ili se so roditeli kosovari, deka golem broj od ovie 70% se popishuvaat i na Kosovo i vo Makedonija. Ima i navodni manipulacii so novorodenchinja albanci koi navodno se porodeni vo privatni bolnici sopstvenost na Albanci. Ovie raboti ne gi iznesuvam za da im nashtetam na Albancite, tuku da im pomognam na Makedoncite da go prebrodat nerealniot strav shto go imaat. Albancite odat vo jurish po princip na buka, za da izgledaat mnogubrojni. Za stravot sekako doprinesoa i raznite glasini shto pochnuvajki od 91, pa navaka se poveke zachestuvaat, kako krvavi veligdeni, proletni ofanzivi i taka nataka. Vsushnost ova shto se sluchuva e tn kosovsko scenario, koe prv go prochital generalot Aleksandar Rankovic vo 60-tite mi se chini, no nabrgu bil smenet. Imeno togash migracijata bila so pravec od Albanija kon Kosovo, a se koristele istite metodi na konstanten pritisok(krshenje grobishta, crkvi, masovni tepachki, siluvanja, ubistva) so cel da se nabie Albanofobija i polesno da se isselat srbite. Znaete, koga ke znaesh deka nekoj chovek nema da ti vrati mnogu lesno ke mu udrish shlakanica. Toa go pravat Albancite so nas. Zatoa dokolku im kazeme deka poveke ne im se plashime, deka sme gi prochitale nivnite igri, i deka ne ni e strav duri ni od otvoren konflikt so niv, togash nivnata agresija ke prestane i tek togash ke moze da dojde do vistinski dijalog. Sekakov drug dijalog so prisutna albanofobija bi zavrshil fatalno za nas.
dejan jas samo mislam mnogu grsno bese od vladata stop gi prima site tie albanci od kosovo.......podobro da bese da gi vratele site vo albanija ili kosovo....kako sto grcija pravi.
AaaAa
quote:
Ako vece ste seriozni, shto veruvam deka ste, nema potreba od napisi kako ovoj neli?
Seriozna raja rasuduva razumno i na strana za propaganda (cista propaganda) se stava znameto na drzavata u slucaj na serioznost, a vergina ili Kutlesh ko shto bi rekol Shema bi islo u pozadina ne na naslovna. Ali nejse...
Cernozemski Vo panika se, velite? Hmm. Dali se ili ne se, ne mozam da procenam. Ama edno znam, porano ili podocna ke im se udri od glava seto toa sto go pravat. Ama mene ne me zasega mnogu nivnata (ne)panika. Panikata na "nasata" vlast mi e pointeresna. Zosto "nasata"? Od edna ednostavna pricina sto postramkovna Makedonija ne e poveke onaa sto ja imavme pred toa, i iluzorno e da se ocekuva bilo koja vlast na taa drzava da se bori i da gi stiti interesite na makedonskiot narod. Sega sme vo komicna situacija koga istata taa vlast e primorana da mu se podlizuva na narodot vo presret na lokalnite izbori i ponatamu na parlamentarnite, a vo isto vreme da raboti (i toa dosta uspesno) protiv interesite na istiot toj narod. Da ne trosime dzabe vreme, se znae deka ako dozvolat referendumot da protece regularno, ke dobijat temno crven karton. Toa i samite go znaat i se pripremaat za toa, propagiraat so vojni, zakani, prakaat strasila od stranstvo, domasnite strasila gi aktiviraat (Albancite). Sve se toa pokazateli na panika. Pokraj drugoto se vodi zestoka borba vnatre vo partijata im za Kappo di tutti Kappi(iako Broj 1 si ostanuva nedopirliv). Toa sto mediumite ne se zabavljaat so taa tema kao sto bese slucaj so DPMNE-to e veke druga tema koja bara mnogu poveke prostor i vreme. I sega kakov izlez ima ovaa i ovakva vlast? Rejtingot kaj makedonskiot narod im e takov kakov sto im e, go znaeme. Kako da se dobijat glasovite na Albancite? Plasenjeto so vojna ne e upateno samo kon nas, spored mene mnogu poveke kon malcinstvoto ni ( nekoj ke rece malcinski narod, ama razlikata e ogromna kako ke se kaze). Lokalnite izbori MORA da se dobijat. Dovolno glasovi od Makedoncite NEMA. Ako dozvolime da uspee referendumot, ke gi izgubime i glasovite od Siptarite. Kako ne im tekna na DPMNE-to da pravat referendum? Ke im go izvadevme prljaviot ves povtorno na naslovni strani, i pola rabota zavrsena. Ovaka mora da se vrsi propaganda na mnogu posirok front. I na kraj, ne zaboravajte borbata za prevlast vo SDSM-to e strasno prljava i zestoka, ima da letaat glavi i da izleguva prljaviot ves sve poveke na videlina. Bidete mi pozdraveni
Sotir Cernozemski, ne e tocno deka referendumot ima za cel da go trgne SDSM od vlast. Referendumot e cist kako solza i ima za cel da ja spreci podelbata na Makedonija so novata teritorijalna podelba. I nistopoveke. Nikakvo simnuvanje na SDSM od vlast ili nesto sl. Se znae kako se menuva vladata, na parlamentarni izbori, a ova ni od daleku ne se parlamentarni izbori tuku referendum.
dejan Refendumot e cisto demokratsko, nisto drugo, nesto sto narodot go posaka.
OooOo
quote:
Originally posted by AaaAa
Seriozna raja rasuduva razumno i na strana za propaganda (cista propaganda) se stava znameto na drzavata u slucaj na serioznost, a vergina ili Kutlesh ko shto bi rekol Shema bi islo u pozadina ne na naslovna.
I na site Makedonski konvencii, crkovni sobiri, javni manifestacii itn treba drzhavnoto zname da ide prvo, a ne sonceto od vergina.
bojan81 @aaaAa, te molam prestani da se glupiras samito sebe, ako nesto te zabloe od izrabotenoto, najmalku kriva ti e stranata veruvaj. Kade ti vide deka stoi nekoe zname na stranata?Nema ni staro nema ni novo, ednostavno nema zname, i sega sto da pravime? Ete nie mislime deka ne e najvazno znameto vo edno gradjansko zdruzenie, pa ne sme go stavile. Jas mislam deka treba po rabotite sto se pravat da se otceni dali e seriozna ili ne( iako da jas voopsto ne sakam da stavam deklaracii seriozni neseriozni). Znameto i novoto i staroto se makedonski znaminja, duri novoto e poznacanjono vo nekoj aspekt zosto pod toa zname ginea makedonski vojnici, no i pod crvenoto so cvezda ginea, i sega da gi podredime site znaminja ? Pa stranava ne sluzi za prezentacija na znaminja. No znaes sto e najvazno toa sto i ti napisa nesto bas te bole [;)] I na ovaa strana nema zname http://www.nepokor.org/proekti/Referendum/struskiregion.html [:(!][:(!][:(!]
Thief Кога го отвораш сајтот, горе десно во аголот го има знамето од Кутлеш ;)
Ceki lol? to ne e zname, to e simbol( symbol), a ova e zname(flag): http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/48/Ac.macedoniaflag.jpg
Thief И мојов аватар не е знаме, симбол на македонската држава е... Е, сега, тоа што некои го викаат и знаме, тоа нема врска! Поентата е дека треба да се почитуваат симболте на нашата земја, па макар и црна точка (знак за опасност беше тоа?) ни го изгласаат за застава! Поентата е дека мора да се почитуваат обележјата на државата, зашто тоа е белегот на оние коишто живеат во неа... Бла, бла, бла... да не филозофирам, јасна ви е поенатата, која ја застапуваме со една група на форумов.
Ceki Pa i imeto FYROM dojde vo paket so znamevo zaedno i dvete se oficialni i megunarodno prifateni. Go pocituvas imeto? Jas nemam nisto protiv znameto, ubavo e i nase, isto kako staroto. Ama to so go dobivme zaedno so imeto, e tuka imam problem. Poso i imevo i znamevo se tuka da ni go zbrisat identitetot. Prvoto zname bese staroto( da be?) i zato ke morate i vie da imate pocit do staroto.
Misirkov Ne bi se slozil. "Nase" e mn. opsta kategorija. Konkretno moe ne e i na site Makedonci sto gi poznavam. Toa zname e sosila nametnato na drzava na koja sosila i e izmeneto imeto. Znameto za mene simbolizira poraz i treba sto pobrzo da se smeni, ili da se minimizira negovata upotreba kako nuzno zlo, ili da se duplira so sonceto od Kutles, a ne da se vee. Znameto sto go imavme -- so sonceto od Kutles -- e iskonski makedonski simbol. "Ventilatorov" ne znam civ i kakov simbol e sem deka e izmislica na kategrijata politicari sto ni go zakocija priznavanjeto pod ustavnoto ime. Jas ne go priznavam "ventilatorot" za makedonski iako e prifaten od Sobranieto na Makedonija bidejkji nikogas Makedoncite nemale takov simbol. Pa ni sega. Pozdrav,
AaaAa
quote:
Originally posted by bojan81
@aaaAa, te molam prestani da se glupiras samito sebe, ako nesto te zabloe od izrabotenoto, najmalku kriva ti e stranata veruvaj. Kade ti vide deka stoi nekoe zname na stranata?Nema ni staro nema ni novo, ednostavno nema zname, i sega sto da pravime? Ete nie mislime deka ne e najvazno znameto vo edno gradjansko zdruzenie, pa ne sme go stavile. Jas mislam deka treba po rabotite sto se pravat da se otceni dali e seriozna ili ne( iako da jas voopsto ne sakam da stavam deklaracii seriozni neseriozni). Znameto i novoto i staroto se makedonski znaminja, duri novoto e poznacanjono vo nekoj aspekt zosto pod toa zname ginea makedonski vojnici, no i pod crvenoto so cvezda ginea, i sega da gi podredime site znaminja ? Pa stranava ne sluzi za prezentacija na znaminja. No znaes sto e najvazno toa sto i ti napisa nesto bas te bole [;)] I na ovaa strana nema zname http://www.nepokor.org/proekti/Referendum/struskiregion.html [:(!][:(!][:(!]
Seriozen coek seriozno rasuduva. Prvo si slepec poso ne gledash izgleda ko ke ja otvorish stranata gore desno shto ti stoi. A gragjansko zdruzenie so se bori za celi i idei na edna drzava nemoze da izbegnuva drzaven simbol, uste pomalku da koristi NEVAZECKI i da stvara konfuzija. Shto Makedoncite uporno go pravat. KO demonstrirale za imeto pred UN pred nekoja godina site go veele Kutlesh, oficijalno lice od UN stoelo na prozor i baralo enciklopedija za da skonta za koja toa zemja lugjeto demonstriraat? Efikasnost i prakticnost na nivoU. A Ceki, FYROM e u UN, ama Makedonija e priznata od mnogu zemjki clenki na UN pod imeto Republika Makedonija, i UN clenkite go prifakjaat pasosot na koj pisuva Republic of Macedonia, a FYROM e samo kratenica koja ni nie licno ne ja prifakjame i se koristi samo za gasenje tenzii ako do sea ne ti stanalo jasno. A znameto od Kutlesh e neshto shto denes ko simbol ni NIE ne go priznavame, tuku si imame osmokrako koe nie a i site drugi u svetot go znaat ko nase. Ako vie si terate istorija i propae ganda za minatoto i Ace stavete si go na naslovna, ama ako terate denesnina i borba za idninata probajte da ne stvarate konfuzija okolu denesniot identitet. I na Amerive znameto so 14 zvezdi im bilo nekad ama ne go veat nego denes nikade sem po muzei i u licen dvor. Uklucete toa lobanjata, bidete patrioti ne kvazi propagandisti. I ne me boli so praete, krsete glava ama problem e so vasite postapki afektiraat mnogu lugje, a i drzavata, toa e problemot.
Ceki Bas "super" go kaza seto ova, na AaaAa nacin, ama zaboravi deka prvo bese znameto so sonceto od Kutles i posle osmokrako, koga so sila ni go smenija, ama aj ti znajs poveke ...
quote:
A znameto od Kutlesh e neshto shto denes ko simbol ni NIE ne go priznavame, tuku si imame osmokrako koe nie a i site drugi u svetot go znaat ko nase.
Te molam ne preteruvaj koga pisuvas, znajs deka NIE NE smeeme da go priznavame. Kouku preteruvas ponekogas, ni sama ne znajs. Ova ne e za smeenje, ama za placenje, ako vistina veruvas vo to so napisa. I za tie "poveke" Makedonski identiteti veke pisuvavme na forumov ...
AaaAa
quote:
Originally posted by Ceki
Bas "super" go kaza seto ova, na AaaAa nacin, ama zaboravi deka prvo bese znameto so sonceto od Kutles i posle osmokrako, koga so sila ni go smenija, ama aj ti znajs poveke ...
quote:
A znameto od Kutlesh e neshto shto denes ko simbol ni NIE ne go priznavame, tuku si imame osmokrako koe nie a i site drugi u svetot go znaat ko nase.
Te molam ne preteruvaj koga pisuvas, znajs deka NIE NE smeeme da go priznavame. Kouku preteruvas ponekogas, ni sama ne znajs. Ova ne e za smeenje, ama za placenje, ako vistina veruvas vo to so napisa. I za tie "poveke" Makedonski identiteti veke pisuvavme na forumov ...
Kolku si ti tendzere. Ne go priznavame ko nas SIMBOL DENESEN, gledaj paralela so predhodno kazano, ne vadi od kontekst.... Ili rodjena maana ti e toa... zakasni ko nekoj delese siva materija....ne me teraj da vidish stvarno so e preteruvanje :( od takt vadite so vasite gluposti
Thief Додека и самиот се премислувам да и` пристапам на вашата организација и сметам дека имате убави и чесни идеи, умни луѓе сте кои ја сакаат државава, сепак мора да реагирам и овојпат (донекаде) да застанам на страната на АааАа и останатите кои ви укажуваат на тоа дека државмото знаме треба да биде светиња за сите граѓани, па какво сака и нека е. Немаме морално право да бараме од другите етнички заедници да го почитуваат, се` додека ние не си го почитуваме, пред светот сме смешни, ако не си го сакаме знамето, а дакт е дека Макеонците ги негувале култовите кон лавот и сонцето уште од антички времиња, па логично е тие да бидат нивни обележја. Факт е дека на безобразен начин, под притисок и уцени моравме да го смениме знамето, но сега ни останува само да одиме напред и да се обидеме да да добиеме битката (а, на тој начин и целата војна) за името, оти оваа за знамето е веќе изгубена. Не оти ние сме помали Македонци и не сме свесни за значењето на знамето од Кутлеш, но МОРА на пиедесталот да ги ставиме ДРЖАВНИТЕ ВАЖЕЧКи симболи. Зарем сега е време да тераме инает и водиме војни за тоа знаме? Има многу пософистицирани методи како до вистината за 16-кракото сонце од штитовите на АЛександровите војници, но тоа сигурно не е преку негирање на актуелниот наш државен симбол и преку негово понижување и нарекување на погрден начин („вентилатор“ и слично).
Maleshevo Тие воопшто не тераат инает, тие најозбилно така размислуваат. А има и други такви во форумот, Пина на пример и уште еден ми се мерна овде во форумот што му пререче нешто на Сотир, ако не беше Албанец тој. Интересно е дека, ОООооо има српска жичка, самиот си кажа еднаш на форумот, Пина е најверојатно од влашко потекло(го прашав како човек не сакаше да ми одговори, но по резонувањето така го оценив), а аааААА вика јасно дека е Македонка, ама и таа изгледа како од новопечените, па нејзините предци биле нешто друго. Се извинивам на тројцата доколку грешам, ве молам поправете ме доколку е така. Поради сето тоа, тие го немаат тоа размислување како нас и сметаат дека Македонците постојат од 1945, а вентилаторот може да биде знаме на една нација. Поради тоа што државата е тотално анационална и нацијата безлична од историска гледна точка (така ги учат децата уште во школо иако не е така) , така и тие имаат денес едно такво размислување.
OooOo
quote:
Originally posted by jamajka
Stvarno misirkov ima pravo koga veli deka nema poenta vo pishuvanjeto na aaaaa i ooooo, koe mi lichi na teranje inaet da ne prikazat za neseriozni i intelektualno nezreli.
Tvoeto mislenje za mene zadrzhi si go za sebe. Ednash rekov i pak kje recham, nemoj da sudish nekogo kogo ne go poznavash.
quote:
dovolen e faktot shto pozadi nas stoi intelektualnata pozadina na Moralniot Sud, koj deluva vo zakonskite ramki na NEPOKOR. Od niv bi go odvoil mojot omilen Petre M. Andreevski. Sekoja ponatamoshna diskusija vo vrska so nashata intelektualna sposobnost e izlishna. Stvarno zborite na prazno, nitu znaete za nas nitu za nashata organizacija nishto. Samo me zasekiruva intel, koj malce od malce ne poznava. I gledam nekoj somnez od negova strana vo nashiot patriotizam, koj mu lichi na nekakvi nebulozi. Iskreno odbivam da prifatam deka intel se somneva vo nas.
Nemam nishto protiv nepokor, a ushte pomalku protiv tebe. Ali nemozhesh da me naterash da razmisluvam kako tebe. Kapish?
OooOo
quote:
Originally posted by Maleshevo
Интересно е дека, ОООооо има српска жичка, самиот си кажа еднаш на форумот
A ti toa statistika vodish ili shto e rabotata?? Eve chim si ljubopiten kje ti kazham - pradedo od chair i prababa rodena vo novo maalo ako se Srbi togash i ja sum Srbin. Srpskata zhichka datira od pred toa shto znachi zhichkata e mnogu tenka :)
quote:
Поради сето тоа, тие го немаат тоа размислуваїе како нас и сметаат дека Македонмците постоАат од 1945, а вентилаторот може да биде знаме на една нација.
NE! Ne mislam deka Makedoncite postojat od '45 i ne e ubavo da stavash zborovi koi shto nikogash ne sum gi rekol, a toj ventilator ti ja predstavuva tvojata drzhava :)
Maleshevo
quote:
Originally posted by OooOo
NE! Ne mislam deka Makedoncite postojat od '45 i ne e ubavo da stavash zborovi koi shto nikogash ne sum gi rekol, a toj ventilator ti ja predstavuva tvojata drzhava :)
Ако Македонците постојат од пред 1945, зошто тогаш нивната држава нема знаме, барјак кое има некое значење од пред 1945, туку некое кое се појавува за прв пат во 1995 ли беше, таму некогаш? Тој вентилатор представува една држава, која на секои 4 години го менува уставот, која не се почитува како држава со нејзините обележја на еден дел од територијата, каде што не важи ни потполно законот на државата, а истовремено работи против националните интереси на македонскиот народ т.е. директно против македонската нација. Јас не можам да се идентфицирам со таква држава.
OooOo A po koj ustav se identifikuvash ti? I od kade se tvoite koreni?
Maleshevo
quote:
Originally posted by OooOo
A po koj ustav se identifikuvash ti? I od kade se tvoite koreni?
Јас се идентификувам со стариот устав на Р. Македонија и по можност уште понационален. Како и сите луѓе и како и во сите држави што не се чисти така и јас. И јас имам различни корени, но едната страна ми е особено силно и јасно македонска уште одамна пред 1945 и таа е онаа која ми го дава мојот јасен национален идентитет. Но една нација без национална држава не може никогаш да опстане.
Thief Корените се второстепени, поважен е начинот на воспитување и националното чувство. Јас бев и сум воспитуван во македонски дух и така се чувствувам! Но, никој не одговара на моите аргументи за нашето знаме. Сте се фатиле за ОооОо и АааАа кои понервозно ви одговорија на некои небулози. Видете ги нивните искази и низ друга призма.
OooOo
quote:
Originally posted by Maleshevo
quote:
Originally posted by OooOo
A po koj ustav se identifikuvash ti? I od kade se tvoite koreni?
Јас се идентификувам со стариот устав на Р. Македонија и по можност уште понационален. Како и сите луѓе и како и во сите држави што не се чисти така и јас. И јас имам различни корени, но едната страна ми е особено силно и јасно македонска уште одамна пред 1945 и таа е онаа која ми го дава мојот јасен национален идентитет. Но една нација без национална држава не може никогаш да опстане.
Okolu na okolu nishto konkretno. Prav politichar. Mene u zhivot me uchele jasno i glasno da kazhuvam, a ne od okolu. Da ne kriesh neshto?
Maleshevo
quote:
Originally posted by Thief
Корените се второстепени, поважен е начинот на воспитување и националното чувство. Јас бев и сум воспитуван во македонски дух и така се чувствувам! Но, никој не одговара на моите аргументи за нашето знаме. Сте се фатиле за ОооОо и АааАа кои понервозно ви одговорија на некои небулози. Видете ги нивните искази и низ друга призма.
Точно е дека корените се второстепени, но само во случај во една национална држава, а во една анационална, етнички кантонизирана држава тие стануваат првостепени. Те молам кажи за кои наши или еве мои „небулози“ се работи, не стигнав уште да одговорам во овој пост на нивните небулози, па да одговорам на тебе и на нив заедно.
Maleshevo
quote:
Originally posted by OooOo
Okolu na okolu nishto konkretno. Prav politichar. Mene u zhivot me uchele jasno i glasno da kazhuvam, a ne od okolu. Da ne kriesh neshto?
Постави ми го уште еднаш прашањето и што конкретно те интересира, ќе ти кажам директно.
Misirkov Thief: Navistina se raziduvame vo stavovite. Te svakjam sto mi kazuvas, no da ti ukazam: zname e simbol na karakterot na edna drzava. Zatoa nasilnata promena na toj simbol e ponizuvanje za drzavata. Vo nasiov slucaj novoto zname e barabar so se sto znaci "FYROM"! Ako gi vidis starite pasoshi, kje porimetis deka ima NOV grb (vo obid) naracan od strana na Kiro Gligorov - dva lebeda kako pijat voda. A be mozele i patorot Pajo da go stavat, no toa ne e makedonski simbol i ne go odrazuva karaketerot na unitarna nacionalna drzava na makedonskiot narod. E ti sakas, zaradi diplomatski senzibilitet, nametnatoto zname da go prikazuvame kako nase i so toa da go ustolicime kako svoj simbol. Pa kje recat, videte toa e opstoprifateno od niv,vekje go imaat kako svoe. Namesto da go minimizirame i sto povekje da se istaknuva sonceto ili pak ako ne moze poinaku i dvete. Mi ja svakjas li grizata kade ne vodi tvojot rezon? Nepokor ne e drzavna institucija i ne mora da go koristi "ventilatorot". Nejzinite clenovi se izrazile da go koristat sonceto bidejkji e makedonski simbol. Na krajot na kraistata koj moze da ti zabrani svoj simbol da iznesuvas na videlina ili da se identifikuvas so nego?!?
marko_polog Tesko da ti priznaat nesto sto im ja "unisti" petokrakata, zosto samo oni da patat koga mozeme i nie.
Strelec Mislam deka mnogumina ovde izmesavte 'babi i zabi'... Kje se zadrzam na dve raboti... Mesanje 'babi i zabi' br. 1: Fakti vs. Propaganda Demek ako ne se fakti, mora da e propaganda!? Od kade go izvlekovte toj zaklucok? Od kade idejata deka propagandata MORA da se bazira na LAZNI argumenti za da se narece propaganda? Jas na primer vo momcite od 'Nepokor' gledam propagatori! Megjutoa, propagatori na EDNA SILNA I POZITIVNA ideja! Vo nivnoto delo prva rabota sto ja gledam e tokmu PROPAGANDA, no propaganda zasnovana na FAKTI! I ne moze da se rece deka ovie dva poimi so protivrecat eden na drug. Ne deka jas licno se soglasuvam so site stavovi sto Nepokorci ovde gi iznesuvaat, no najgolem del od niv gi prifakjam kako neophodni vo ovoj moment i kako mnogu znacaen pridones vo zapiranje na procesot na rasparcuvanje na Makedonija. Mesanje 'babi i zabi' br. 2: Sonceto od Kutlesh Ovoj simbol E del od makedonskata istorija. Sekoj onoj sto kje go porekne toa, ili ne ja znae istorijata, ili saka da tera inaet. Upotrebata na toj simbol ne smee da mu preci na nikoj dobronamernik, MEGJUTOA da mavtame so nego kako so nase zname i da go tretirame kako nase aktuelno drzavno zname e teranje uste pogolem inaet. Spored mene, vo ovoj moment e sosema kontraproduktivno da 'plukame' po ova aktuelno zname sega. Ovde vo Kanada imame kontinuirani obidi da se 'podelat' Makedoncite. I ako e logicno da se delat na stari i mladi, na novodojdeni i odamnadojdeni itn., barem taa podelba na staroznameljupci i novoznameljupci vo ovoj moment VOOPSTO ne ni e od korist. Od tie pricini mojot stav po ova prasanje go definiram vaka: pocit sprema simbolot 'sonce od Kutles', no i pocit kon 'aktuelnoto makedonsko drzavno zname'. Ova ni treba od najmalku dve pricini. Prvo, nikogo nema da boli glava od povekje razlicni simboli koi sekogas vo idnina kje ja simboliziraat makedonskata istorija, a ova aktielno vreme sega neli nekogas kje bide del od makedonskata istorija. I vtoro (i povazno), kje se eliminira na toj nacin edna od pricinite za podelba na Makedoncite. A toa vo ovoj moment ni e MNOGU potrebno.
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Tesko da ti priznaat nesto sto im ja "unisti" petokrakata, zosto samo oni da patat koga mozeme i nie.
Tokmu za ovie raboti zboruvav! Uste eden obid za podelba... vo slucajov sme podeleni na 'ONI' i 'NIE'!
Thief Граматички не му чини поделбата на мојот поранешен сограѓанин (ако му веруваме на она што го тврди) :)
marko_polog Normalno deka ima "oni" i "nie" Znaes li jas kolku Makedonci znam na primer sto se sprotistavuvaat na referendumot, tie sto mi bea edno vreme bliski a sega gi smatram za kukavici ke odgovorat vaka koga ke gi prasas zosto se sprotistavuvas, "abe batka se e interes", toa e vistinata sto jas ja znam od luge sto na eden ili drug nacin im e povazno licniot interes od kolku Makedonskiot, tie Strelec bez razlika od koj pricini se sprotistavuvaat se "nie" i "oni", maskite padnava odamna, ako si protiv Referendumot onda si protiv Makedonskiot Narod, istoto znaci i za "ventilatorot", nema jas da priznavam izmislena glupost koga imame bogata istorija so svoi istoriski simboli sto se nisto drugo osven Makedonski, se drugo e poraz i zatoa toneme(sekoe chudo za tri dena neli), vie slobodno mozete da bidete gordi so "ventilatorot", no za mene toa e simbol na predadstvo.
BorisVM Sotir,
quote:
Originally posted by Sotir
Boris ti baras fakti i mislis deka seto ova e propaganda??? Epa ti si bratce vo golema zabluda. Dali e fakt deka Albancite sobiraat potpisi vo Makedonija za nezavisno Kosovo??? - Odi vo tetovo, Gostivar, Debar i samiot ke mozes da se potpises, ako sakas.
Kakva vrska ima ova so diskusijata za panika?
quote:
Dali e fakt deka nikoj od "megunarodnata" ne gi tepa po glava, kako sto ne tepaat nas? Dali e fakt deka imase edna-dve izjavi na "prestavnici na megunarodnata" za ova, a kaj nas (vo Makedonija) samo se spomna den-dva i sega kako da ima cenzura na vestite za sobiranjeto potpisi, ama istite uste se sobiraat? - Odi vo tetovo, Gostivar, Debar i denska ke mozes da se potpises, ako sakas.
Jas mislam deka tie so Makedonsko drzavjanstvo, mozhe da se potpishuvaat kolku sakaat. Kolku shto znam, Kosovo e seushte del na Srbija i Crna Gora, shto znachi deka ti treba Srspko drzhavjanstvo da ti vredi neshto potpisot.
quote:
Dali e fakt deka site albanski partii i drugi albanski strukturi so site sili se obiduvaat da ne uspee referendumot, odnosno site rabotat, davaat izjavi, duri pocnaa i kampanji za neizleguvanje na referendum??? - Ti boris citas li vesnici, gledas li vesti na TV? Ova se FAKTI.
OK, toa go rabotat. Kako dojde ti do zakluchokot deka se vo panika?
quote:
Dali zamolcuvanjeto na megunarodniot faktor za sobiranjeto potpisi nza Kosovo ne asocira na mito i korupcija??? - Mene me asocira. "Kaj sto ne busi burgija, busi para" rekol makedonskiot narod.
Kakva vrska ima Kosovo pak ce te prasham so toa shto ti go napisha na pocetok na ovaa diskusija i na koe jas te povikav?
quote:
Dali si se osmelil da otides do nekoe od selata koi se naogaat pod Sar Planina na stariot pat Tetovo-Gostivar da vidis kolku divi bordeli ima (trgovija so belo robje), sto se "shmrke" po tie bordeli (trrgovija so droga), da vidis divi pazari so oruzje??? - Jas su siguren deka ne si bil. Epa odi, vidi, pa ke raspravame za fakti.
Ne sakam da te navredam, ama me nasmea so ova i toa mnogu. Za da doznaesh zoshto se nasmeav, domashnata zadacha e da gi soberesh site fakti za mene shto se javno dostapni na forumov. Koga ce gi soberesh site tie fakti, mozhesh da izvlechesh donekade tochen, no ne sosem prezicen zakluchok, zoshto informaciite shto jas gi poseduvam ne se za javen forum. Ama tvojot zakluchok, se razbira ako pravilno go izvedesh ce ti bide dosta da svatish zoshto jas se nasmeav koga prochitav shto imash napishano pogore. Sugurnosta na tvoeto uveruvanje e bazirana na koi fakti? Vidi, ako vece se obiduvash da bidesh analitichar, treba da pocnesh so faktite. Koga ce gi soberesh site fakti, obidi se da izvlechesh zakluchok baziran samo na tie fakti. Pak letash.
quote:
- Dali ni se sprema Kosovsko scenario??? Pogledni go detalno sajtot na Nepokor i razmisli.
Za odgovorot na toa prashanje ne treba da poglednuvam nishto, go znam toj odgovor ushte od 1998.
quote:
A analizata e moja (mislam kako jas gledam na sevo ova). Pa belkim mozam na forum da go iskazam mislenjeto za ona sto go percepiram, vo slucajov FAKTITE sto gi iznesov pogore. Jas od seto toa izvlekov zaklucok kako na pocetokot na temava. Ako od faktive nekoj izvlekuva poinakov zaklucok, neka ni go prezentira.
Hmm, ce treba da pocnam izgleda so tebe od pochetok. Ti nemash navedeno fakti tuku mislenja. Ima golema razlika. Fakt e koga ce kazhesh: 1 + 1 = 2 E sega pazi, tuka morash da bidesh precizen i da se doobjasnish, zoshto 1 + 1 = 10 e isto fakt. I dvata primeri se tochni, greshki nastanuvaat samo pri komunikacijata. Koga iskazhuvash mislenje, koe e subjektivno po definicija, ti ja iskazhuvash svojata percepcija na realnosta. Najednostaven primer ti e "Taa e ubava". Takvo mislenje e subjektivno, poshto moite pretstavi za ubavina mozhebi ne se isti so tvoite. Za toa jas i ti napishav deka moite pretstavi za "panikata" na Albancite, ne se isti so tvoite.
quote:
A samo da kritikuvas i da kazuvas deka ova ne e dobro, ona ne e dobro, mnogu e lesno. I jas znam taka. Ame zemi malku razmisli, analiziraj, pa jas da kritikuvam. Vazi??? Ne e propaganda. Fakti se!!!!! PS. Ne mi go menuvaj potpisot!!! Jas napraviv kompromis, go smeniv od size6 na size 4. Napravi kompromis i ti. Odnapred ti blagodaram.
Greshka vo mislenje imash. Se vika generalizacija, ili prebrza indukcija. Jas ne razmisluvam malku, tuku mnogu, i doadjam do zakluchoci posle temelna analiza na fakti. Ako ti go svacash kako kritika mojot obid da ti ukazham na greshkite vo mislenje, togash toa si e tvoe. Jas na primer voopshto ne bi se ni osvrnal da pishuvam za Albancite i nivnata "panika". So samiot napis, ti im davash na niv znachenje. Zoshto? Jas na primer bi napishal neshto za "Zgolemuvanjeto na Makedonskata Nacionalna Svest" Ako vece se obiduvash da navleguvash vo polemika so mene, barem bidi dosleden na temata na koja se razgovara. Ne meshaj Kosovo i niza drugi raboti. Prochitaj si go pak napisot. 1. Od kade dojde do zakluchokot deka Albancite se vo panika? 2. Na kakov nachin referendumot im gi pobrkal smetkite na Albanskite shovinisti kako shto gi narekuvash? 3. Od kade dojde do zakluchok deka referendumot gi zakochil vo "prvata faza?" 4. Koi se tie fazi vo shirenje, pocnuvajci od prviot? Te molam navedi gi. 5. Koi se tie "kvazi" diplomati? 6. Shto se vsushnost "kvazi diplomati"? 7. Na kakov nachin se vrshi toa potplakuvanje i kakvi dokazi ti imash za pari od sverc i droga? 8. Na shto rabotaat neprecheno tie albanski shovinisti koga pogore imash navedeno deka " Makedonskiot referendum gi zakoci vo prvata faza na sirenje kon Makedonija i Crna Gora. " Kako mozhe da bidat zakocheni i da rabotaat neprecheno? 9. Kako mozhe da ne znaaat "kvazi politicharite" shto e toa "KOSOVSKO SCENARIO" i deka se sprema, i vo isto vreme da se obidat da go "proturat KOSOVSKOTO SCENARIO na mala vrata"? What are the facts? Again and again and again - what are the facts? Shun wishful thinking, ignore divine revelation, forget what "the stars foretell," avoid opinion, care not what the neighbors think, never mind the unguessable "verdict of history" - what are the facts, and to how many decimal places? You pilot always into an unknown future; facts are your single clue. Get the facts!" Robert Heinlein
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Normalno deka ima "oni" i "nie" Znaes li jas kolku Makedonci znam na primer sto se sprotistavuvaat na referendumot, tie sto mi bea edno vreme bliski a sega gi smatram za kukavici ke odgovorat vaka koga ke gi prasas zosto se sprotistavuvas, "abe batka se e interes", toa e vistinata sto jas ja znam od luge sto na eden ili drug nacin im e povazno licniot interes od kolku Makedonskiot, tie Strelec bez razlika od koj pricini se sprotistavuvaat se "nie" i "oni", maskite padnava odamna, ako si protiv Referendumot onda si protiv Makedonskiot Narod, istoto znaci i za "ventilatorot", nema jas da priznavam izmislena glupost koga imame bogata istorija so svoi istoriski simboli sto se nisto drugo osven Makedonski, se drugo e poraz i zatoa toneme(sekoe chudo za tri dena neli), vie slobodno mozete da bidete gordi so "ventilatorot", no za mene toa e simbol na predadstvo.
Ne veruvam deka e naivnost vo prasanje... Sepak mislam deka se raboti za nesto drugo, ama nejse... Rekov edna rabota pred okolu eden mesec na eden od topicite ovde, a sega mnogu povekje veruvam vo toa... Ako referendumot ne uspee, pricina kje bidat tokmu takvite kako tebe koi sto ovoj referendum go svakjaat nikako poinaku osven kako borba protiv SDSM i LDP... a bez niv dzabe bi ni bilo i so po dve race da se potpisuvame! Ostavi gi da zaokruzat "ZA" i onie sto se za 'ventilatorot' i onie sto se za 'petokrakata'! Vo ovoj slucaj so prestojniov referendum protiv sramno izgotvenata teritorijalna podelba, NE SMEE da ima podelbi na 'nie' i 'oni'!
dejan Ne sakam da te navredam, ama me nasmea so ova i toa mnogu. Za da doznaesh zoshto se nasmeav, domashnata zadacha e da gi soberesh site fakti za mene shto se javno dostapni na forumov. Koga ce gi soberesh site tie fakti, mozhesh da izvlechesh donekade tochen, no ne sosem prezicen zakluchok, zoshto informaciite shto jas gi poseduvam ne se za javen forum. Ama tvojot zakluchok, se razbira ako pravilno go izvedesh ce ti bide dosta da svatish zoshto jas se nasmeav koga prochitav shto imash napishano pogore.Neznam dali se smees deka toa sto go procita (za odenje Tetovo-Gostivar)......neznam dali ne mu veruvas ili e nesto sto site go znaat, neznam jas, ne sum bil tamu. ama jas mislam Sotir e do nekade vo pravo, na primer, toa sto mu se nasmee, jas mislam e vistina toa......ako ne si bil vo svajcarija, cirikh (jas samo na aredromot sum bil), tatkomi bil vo gradot, i on rekol deka tamu ima mnogu shiptari (go videv jas ova na aredromot) i kazuva ot sto on videl, deka od koga se sobirani tamu, oni donesele kriminal, droga i drugi stvari sto se protiv zakon, isto slusnal on ova od drugi sto zhiveele vo cirikh.
bojan81
quote:
Затоа Бојан мислам дека она што ти го посочи Анче воопшто не е злонамерно и нема потреба за таква реакција.Само ти ги отвара очите да не наликувате на нешто што потсеќа на некои мрачни времиња. Историја си е историја никој не ја спори и имало знамиња мал милион.Сегашноста луѓе гледајте ја и иднината. Ова истото се случи и со натпреварот на Македонија со Холандија.После утакмица демек од брилијантниот резултат фудбалерите го развеаа ова знаме на теренот(верувам добро испланирано и подметнато).Стварно да се збуниш кој тоа играше????кога на телопот за меѓународна размена стои едно државно знаме а репрезентацијата вее друго.Клубски фудбал??Политика на терен или што?????
Inel, neznaev deka i ti si stanal tolku "vizioner", abe neli bese promakedonski orjentiran??? Ili toa bese kolku da dojde sdsm na vlast pa sega turi mu pepel na se a?? Inel jas te znam po forumive. Bravo intel, ete gledas edno vreme bese na moja strana pa znam deka ti bese milo koga gi pravevme budali srbi, bugari i sonatat gjan kako sto vikavme pa zaedno im se smeeveme. No sega gledas rabotive se smenija vo toj ostant djgan vleze i ti. Od ona sto sum cital sum zaklucil deka takvite strui se mnogu kratki, kratki kako sto bese vremeto da si dpmneovec a ne makedonec,sega tie ludje se zivi mrtovci bes kopas kade se naodjaat, isto sega e povazno da si sdsmovec otkolku makedonec. Seto toa kratko ke trae pa da ne izlezes i ti kako Slack da kazes bev zaveden. [?]
OooOo
quote:
Originally posted by jamajka
A lichno mislam deka i nemame drastichno radikalni sprotivnosti, samo vo prashanje e losh pochetok na muabet i drugo nishto.
Moguche :) Mada ne mislam deka nikade sum sakal da te navredam. Verovatno e nedorazbiranje vo prashanje.
Strelec
quote:
Originally posted by jamajka
...Se nametnuva neshto shto nikade ne e spomenato od nasha strana, a toa e nepochituvanje na drzavno zname...
Mojot post, g-dine jamajka, bese mnogu dobronameren! No OK... Ako ovoj upad se odnesuvase na mene i dokolku sum svaten deka nametnuvam nesto sto ne postoi, kje moram da te vratam nazad za da gi procitas postovite od ostanatite Nepokorci... Tokmu od niv aktuelnoto makedonsko zname bese nareceno 'ventilator'... Nemoj da mi kazes deka toj prekar e od nekakov respekt kazan!:) I ajde da ne se nadmudruvame za nesto sto e kako bel den jasno. Kako i da e, vo vrska so ovoj moment sakam da kazam dve raboti... Prvo, voopsto ne treba da se zeme za grev dokolku Nepokorci po odredeni prasanja imaat razlicen stav eden od drug. Takviot period koga site trebase da mislat identicno e (za srekja) daleku zad nas! Vtoro, ona sto go istaknuvas vo vrska so izbor na kutleshovoto zname kako nacionalno zname na Makedoncite e nesto so koe sto jas licno bi bil MNOGU srekjen. Neodamna procitav deka se podgotvuva nov zakon za upotreba na znamninjata i deka soglasno nacrt-zakonot svoe zname treba da ima i makedonskata zaednica. Ete edna DOBRA sansa!
jamajka @Boris, Vo vrska so propagandata, iskreno ne go imam prochitano postot na SOTIR tuku samo naslovot i sekako ponatamoshnite "prepukavanja" vo vrska so menuvanjeto na temata shto go smetam za zdravo bidejki imame moznost da se predstavame makar i preku karanica. Shto mislish kolku posetiteli na forumot go imaat prochitano temelno postot na SOTIR, i go imaat svateno kako zdravo za gotovo? Koga vlegov na forumot posle podolgo vreme vidov eden topic koj glasi "Eve zoshto Makedonija nema da ja bide!!!!!" vlegov tamu i sve prochitav osven prviot post, znachi me interesiraa reakciite i zamisli nikoj osven protivpropaganda ne izreagira na naslovot i toa i negovata reakcija beshe dosta meka, posle toa nemav shto da se raspravam za naslovot deka kolku poveke se raspravam tolku poveke negativnata propaganda ke odi. Zborot mi e naslovot sekako tera i ne se vazni analizite, a porakata na naslovot e "ne se plashete izlezete i glasajte ZA". Kolku da e toa shto e vnatre napishanoto neargumentirano porakata se prepraka. Postovive vo ovoj topic gi chitaat 10-tina lugje koi ete moemntalno se zasegnati od megjusebnite bezpredmetni karanici. A i SOTIR da ti kazuva sekoj den vo eden post deka zgreshil, togash propagandata ke se prodolzi se dodeka toj toa ti go kazuva. A shto se odnesuva do topici od tipot rasnenje na nacionalnata svest, mislam deka ke imash prilika da gi vidish, samo neka pomine voobichaenata polarizacija i ochovadenje pri vakvi momenti. Potpolno ti ja razbiram pretpazlivosta. :)
jamajka
quote:
Originally posted by Maleshevo
quote:
Originally posted by jamajka
quote:
Тие воопшто не тераат инает, тие најозбилно така размислуваат.
Maleshevo, nemozat da razmisluvaat taka najseriozno koga ne ne ni znaat. Ako nekoj reche taka za nekogo kogo dobro go poznava, togash toa e drugo. Kakva predstava sakash nekoj da ima za nas od 2-3 reda muabaet. Dajte malce bidete trpelivi vo vasheto izlaganje, ne dozvoluvajte prvichnata provokacija da ve iznervira da se pochne inaet koj shto nema kraj.
Ја потценувашш ќерката на Тарзан, не читаше минатите недели, па да видиш што тресеше. Од нејзе никаква претстава не очекувам. Зарем ти сметаш дека сите ќе те подржуваат? а што ако не сакаат затоа што го немаат едноставно истиот национален интерес како нас?
Koj se bori moze da izgubi, a koj ne se bori veke izgubil. Zatoa nemoj da bidesh gubitnik
jamajka
quote:
Mojot post, g-dine jamajka, bese mnogu dobronameren! No OK... Ako ovoj upad se odnesuvase na mene i dokolku sum svaten deka nametnuvam nesto sto ne postoi, kje moram da te vratam nazad za da gi procitas postovite od ostanatite Nepokorci... Tokmu od niv aktuelnoto makedonsko zname bese nareceno 'ventilator'... Nemoj da mi kazes deka toj prekar e od nekakov respekt kazan!:) I ajde da ne se nadmudruvame za nesto sto e kako bel den jasno. Kako i da e, vo vrska so ovoj moment sakam da kazam dve raboti... Prvo, voopsto ne treba da se zeme za grev dokolku Nepokorci po odredeni prasanja imaat razlicen stav eden od drug. Takviot period koga site trebase da mislat identicno e (za srekja) daleku zad nas! Vtoro, ona sto go istaknuvas vo vrska so izbor na kutleshovoto zname kako nacionalno zname na Makedoncite e nesto so koe sto jas licno bi bil MNOGU srekjen. Neodamna procitav deka se podgotvuva nov zakon za upotreba na znamninjata i deka soglasno nacrt-zakonot svoe zname treba da ima i makedonskata zaednica. Ete edna DOBRA sansa!
g-dine Strelec, nemam nikakva zabeleshka vo tvoite postovi, i gi smetam za trezveni i na mesto. Shto se odnesuva do lichnite stavovi sekoj vo NEPOKOR moze da se bori tie negovi stavovi da preovladaat, no nikoj nemoze da mu zabrani lichnite stavovi nekoj da gi iskazuva. Nikade, nikoj ne rekol deka nepochituvanjeto na znameto e stav na NEPOKOR. Tuka bea izneseni samo lichni stavovi. Nie ne sme politichka partija, a ushte pomalku "ednoglasna" politichka partija. Nie sme izbor na mislenja, idei, razmisluvanja....
Pina
quote:
Originally posted by BorisVM Jas na primer voopshto ne bi se ni osvrnal da pishuvam za Albancite i nivnata "panika". So samiot napis, ti im davash na niv znachenje. Zoshto? Jas na primer bi napishal neshto za "Zgolemuvanjeto na Makedonskata Nacionalna Svest"
A eve shto kazha pogore: Bojan i Ceki, se razbira deka e propaganda za mene. Za vakvi neshta ima posebni delovi na VMacedonia, ne tuka na forumov. A pred da tresete gluposti za mojata Makedonofobija i za "dui i sdsm" eve vi eden interesen sajt: http://crisis.vmacedonia.com/ Chuden nekoj metod na "zgolemuvanje na Makedonskata nacionalna svest" Toj interesen sajt shto go naveduvash mi lichi na Velikoalbanska propaganda, da prostish.
BorisVM
quote:
Originally posted by Pina
quote:
Originally posted by BorisVM Jas na primer voopshto ne bi se ni osvrnal da pishuvam za Albancite i nivnata "panika". So samiot napis, ti im davash na niv znachenje. Zoshto? Jas na primer bi napishal neshto za "Zgolemuvanjeto na Makedonskata Nacionalna Svest"
A eve shto kazha pogore: Bojan i Ceki, se razbira deka e propaganda za mene. Za vakvi neshta ima posebni delovi na VMacedonia, ne tuka na forumov. A pred da tresete gluposti za mojata Makedonofobija i za "dui i sdsm" eve vi eden interesen sajt: http://crisis.vmacedonia.com/ Chuden nekoj metod na "zgolemuvanje na Makedonskata nacionalna svest" Toj interesen sajt shto go naveduvash mi lichi na Velikoalbanska propaganda, da prostish.
Pina, dve raboti: 1. Sajtot e napraven za vreme na krizata 2001. 2. Ako mozhesh da zabelezhish fakti se navedeni, a ostanuva na posetitelot da donese zakluchok.
AaaAa
quote:
Originally posted by Maleshevo
аааАААаааа, ќерко на Тарзана Ама што се возбудуваш толку многу??? Ја имашли мувата на капата, па се возбудуваш??? Зошто се какаш во гаќи,а мене ми го префрлаш тоа? Кажи со што конкретно не се согласуваш? Кажи па да те побијам, пошто од кога пишувам овде на форумот си побиена на секаков начин. Ти со сите твои пишувања овде, докажа дека ниту разбираш во каква состојба е државата, па нити што понатака ќе следи! Па дури и јасни изјави на политичари во светот што понатака следи на Балканот не ти се доволни, да сфатиш дека Македонија води моментално самоубитачна политика и политика која ја разградува и унитарноста на државата и македонската нација.
Ti razbirash... zato cveta drzavata. A so se Tarzana tice... ni kultura so sila nemozesh da imash ne nekoe razbiranje za bilo shto. Ama podolu od ova nemozam da se spustam a ti samo toa razbiras, tako da ostani so zdravje momce
BorisVM Sotir, Kosovskoto scenario vece se odviva od 1998. Ne mi kazhuvash nishto novo. Malku oladi so propagandata.
intel
quote:
Originally posted by bojan81
quote:
Затоа Бојан мислам дека она што ти го посочи Анче воопшто не е злонамерно и нема потреба за таква реакција.Само ти ги отвара очите да не наликувате на нешто што потсеќа на некои мрачни времиња. Историја си е историја никој не ја спори и имало знамиња мал милион.Сегашноста луѓе гледајте ја и иднината. Ова истото се случи и со натпреварот на Македонија со Холандија.После утакмица демек од брилијантниот резултат фудбалерите го развеаа ова знаме на теренот(верувам добро испланирано и подметнато).Стварно да се збуниш кој тоа играше????кога на телопот за меѓународна размена стои едно државно знаме а репрезентацијата вее друго.Клубски фудбал??Политика на терен или што?????
Inel, neznaev deka i ti si stanal tolku "vizioner", abe neli bese promakedonski orjentiran??? Ili toa bese kolku da dojde sdsm na vlast pa sega turi mu pepel na se a?? Inel jas te znam po forumive. Bravo intel, ete gledas edno vreme bese na moja strana pa znam deka ti bese milo koga gi pravevme budali srbi, bugari i sonatat gjan kako sto vikavme pa zaedno im se smeeveme. No sega gledas rabotive se smenija vo toj ostant djgan vleze i ti. Od ona sto sum cital sum zaklucil deka takvite strui se mnogu kratki, kratki kako sto bese vremeto da si dpmneovec a ne makedonec,sega tie ludje se zivi mrtovci bes kopas kade se naodjaat, isto sega e povazno da si sdsmovec otkolku makedonec. Seto toa kratko ke trae pa da ne izlezes i ti kako Slack da kazes bev zaveden. [?]
Ништо не те разбрав. Што имаше врска тоа што ти го напишав со сдсмовци и визионери па и со Слацкот.И како заклучи дека сум бил од твоја а сега не.Што па вие толку глумите недопирливи и сезнајковци.Ај сега не ме нервирај и ти,а баш убаво мислење имав за тебе и Непокор.Било поважно да си дпмновец,сега да си сдсмовец,ги испомеша работите ама ај.А што е поважно за вас да си Непокорен до даска и да не прифатиш никаква критика.Сите што не мислат или не се сложуваат 100% со вас се антимакедонци,срби,бугари.Има нешто што на некого му се допаѓа а нешто не.Веднаш со реторика на сдсм и дпмне ли треба да се реагира.Што тогаш ве прави различни од нив.Да не планираш да се скараш со мене за атер на некој. Бојан!!
bojan81 oooOoo i aaAaa, zosto nekoj od vas mi go izbrisal odgovorot, pa taka da nemam namera da vi pisuvam po stopati eve vi tuka covek odnosno Zena od koja se nadevam ke svatite kako se vodi poslitika. http://nepokor.org/forum/viewtopic.php?t=586 I uste nesto ance, ti si nepismeno samobendisano covece, bes osnovno poznavanje na kakva i da e opsestvena nauka. I ance makedoncite imaat Literaturen standardiziran jazik, skopskiot sleng ne zemen za pravilo na pisuvanje i govorenje zosto gledam ti si davas za pravo da davas kritiki koj pisuval makedonski koj ne. Neznaci ako Bucko i hari zboruvaat na skopski sleng toa e pravilno pa daj site drugi ke gi vikame seljaci.
bojan81
quote:
Ништо не те разбрав. Што имаше врска тоа што ти го напишав со сдсмовци и визионери па и со Слацкот.И како заклучи дека сум бил од твоја а сега не.Што па вие толку глумите недопирливи и сезнајковци.Ај сега не ме нервирај и ти,а баш убаво мислење имав за тебе и Непокор.Било поважно да си дпмновец,сега да си сдсмовец,ги испомеша работите ама ај.А што е поважно за вас да си Непокорен до даска и да не прифатиш никаква критика.Сите што не мислат или не се сложуваат 100% со вас се антимакедонци,срби,бугари.Има нешто што на некого му се допаѓа а нешто не.Веднаш со реторика на сдсм и дпмне ли треба да се реагира.Што тогаш ве прави различни од нив.Да не планираш да се скараш со мене за атер на некој. Бојан!!
Pa i jas ne razbrav sto toa ance dobronamerno mi vika, deka ne treba so sila makedoneci da se pravime? toa za tebe e dobronamerno? ne intel za mene toa e nepriatelsko, pa bila i od sveti sdsm. Nejze makedonskoto zname i bilo dpmneovsk, pa mene toa najde da mi go kazuva, neka odi vo sdsm pa neka im zboruva, samo ne mene. Inaku ance, toa zname bugarite od vmro-dpmne go simnaa od partisko zname taka da sega e vancomigalovskot crveno crno. A sonceto otide kako kolateralna steta. A sporedbata so slak ja napraviv poradi tvojte stavovi, takvi slicni antimakedonski stavovi imase i slakc samo sto na nego sekako komunistite mu bea vo vakobularot, a tebe dpmne. I ne mislam jas so nikogo da se raspravam, samo mrazam da me pravi nekoj budala. Javi se ke pieme kafe pak ke ti go kazam istoto
Strelec
quote:
Originally posted by bojan81
oooOoo i aaAaa, zosto nekoj od vas mi go izbrisal odgovorot...
Jas mislam deka e AaaAa... i mene stalno bi brise postovi!:)
bojan81
quote:
Da, mene me potsekja na VMRO-ovskite nebulozni periodi, ko so sila se praevme neshto shto nesme. Nejse, od estetski aspekt super vi e znameto, koj kade se pozali na estetika, ili vadish tuka zborovi od Vujaklija koj ne gi razbiras? Ne e crveno sivo e, aha , ko printas Amerikansko zname u crno-belo , eskimsko ti se gleda? Gluposti
da se zeme da se analizira ance toa sto go pisuva e navistina teska rabota, mislam deka treba i psihijatar da se vkluci vo analizata. Znaci spored ance koga bese vmro se pravevme makedonci sto sekako ne bevme a sega go najdovme patot[:D][:D][:D], ance ne znae nisto za vmro-dpmne no toa ne preci da si pravi analizi so koi ke ne zasmeva. Eve intel daj objasni i ti zosto mene starno me mrzi.
AaaAa
quote:
Originally posted by Maleshevo
Тие воопшто не тераат инает, тие најозбилно така размислуваат. А има и други такви во форумот, Пина на пример и уште еден ми се мерна овде во форумот што му пререче нешто на Сотир, ако не беше Албанец тој. Интересно е дека, ОООооо има српска жичка, самиот си кажа еднаш на форумот, Пина е најверојатно од влашко потекло(го прашав како човек не сакаше да ми одговори, но по резонувањето така го оценив), а аааААА вика јасно дека е Македонка, ама и таа изгледа како од новопечените, па нејзините предци биле нешто друго. Се извинивам на тројцата доколку грешам, ве молам поправете ме доколку е така.
Izvini ne ti pomaga na tebe, samo toalet hartija po moznost od paloma na pomeko da udara, posto so ovakvo kakanje ni cel kamion rolni ne te spasuvaat. Ova e samo dokaz na kolku dobri argumenti imash. Nemash so sto da pobiesh pa nekoj ne e Makedonec? I ova so vi go kazav vi e previse...aj odete ljubete se u ogledalo A Bojan81 ako mene mi se obrakjash so Ance cisto da znaesh imeto ne mi e toa. Vo idnina koga na nekomu mu se obrakjash a ne mu go znaesh imeto obrakjaj mu se so ona shto ti go dava na raspolaganje (vo slucajot AaaAa), em pokulturno em ne stvara konfuzija. Ama toa vi e vrodena mana ... Kutlesi moi :)
jamajka Prvo da mu odgovoram na Thief, a i na drugite za znameto.Ochigledna e diskomunikacijata na megju nas i samo se vrtime vo krug. Se nametnuva neshto shto nikade ne e spomenato od nasha strana, a toa e nepochituvanje na drzavno zname. Nie dokolku ne go pochituvame znameto na nashata drzava, ne go priznavame ustavot i so samoto toa nashata organizacija koja e registrirana vo taa drzava bi prestanala da ja ima tezinata. Od lichna moja gledna tochka, jas sum se borel pod znameto na Republika Makedonija (zboram za novoto zname), taka da samo nekoj shto se borel pod toa zname moze ednakvo so mene da go pochituva, deka znameto e i jak voen simbol. Taka da i site tie raboti za nepochituvanje na znameto,a so samoto toa i drzavata, od strana na NEPOKOR kako organizacija, pagjaat vo voda. Celoto nedorazbiranje doagja od toa shto smetame deka po ustavot na Republika Makedonija drzavnoto zname nemoze da bide i nacionalno zname na site Makedonci po etnikum od koi mnogumina ne ni imaat Makedonsko drzavjnastvo. Nie smetame deka nacionalno zname e sonceto od Kutlesh. Makedonija e multikulturna drzava sostavena od nekolku etnichki strukturi koi nema da bidat zelni da go pochituvaat drzavnoto zname dokolku toa go smetame za nacionalno. Smetam deka odtuka dogja nedorazbiranjeto.
jamajka
quote:
Тие воопшто не тераат инает, тие најозбилно така размислуваат.
Maleshevo, nemozat da razmisluvaat taka najseriozno koga ne ne ni znaat. Ako nekoj reche taka za nekogo kogo dobro go poznava, togash toa e drugo. Kakva predstava sakash nekoj da ima za nas od 2-3 reda muabaet. Dajte malce bidete trpelivi vo vasheto izlaganje, ne dozvoluvajte prvichnata provokacija da ve iznervira da se pochne inaet koj shto nema kraj.
jamajka
quote:
Nemam nishto protiv nepokor, a ushte pomalku protiv tebe. Ali nemozhesh da me naterash da razmisluvam kako tebe. Kapish?
Nikogo nikogash ne sum ubeduval da razmisluva isto kako mene. Mene mi e jasno deka nemash nishto protiv, nuti pak jas imam neshto protiv tebe i krivo mi e shto ti, moite postovi pogreshno si gi interpretiral. Vo nitu eden moment ne nametnuvam moe mislenje nitu moja ideja. Jas taa ideja ja kazuvam, koj misli deka e dobra ja prifaka, a koj ne go misli toa, go pochituvam. No ti si toj koj se obide na nekolku navrati da ne omalovazish, jas samo objasniv deka toa ne e vistina, a ne se obidov so toa da kazam deka moeto razmisluvanje e ona vistinskoto, koe morash da go prifatish. A lichno mislam deka i nemame drastichno radikalni sprotivnosti, samo vo prashanje e losh pochetok na muabet i drugo nishto. Inache raznolikosta na ideite e neshto shto jas lichno mnogu go prifakam, od prichina shto smetam deka pogolem broj na idei i razmisluvanje, dava shirok izbor na moznosti.
Maleshevo аааАААаааа, ќерко на Тарзана Ама што се возбудуваш толку многу??? Ја имашли мувата на капата, па се возбудуваш??? Зошто се какаш во гаќи,а мене ми го префрлаш тоа? Кажи со што конкретно не се согласуваш? Кажи па да те побијам, пошто од кога пишувам овде на форумот си побиена на секаков начин. Ти со сите твои пишувања овде, докажа дека ниту разбираш во каква состојба е државата, па нити што понатака ќе следи! Па дури и јасни изјави на политичари во светот што понатака следи на Балканот не ти се доволни, да сфатиш дека Македонија води моментално самоубитачна политика и политика која ја разградува и унитарноста на државата и македонската нација.
Maleshevo
quote:
Originally posted by jamajka
quote:
Тие воопшто не тераат инает, тие најозбилно така размислуваат.
Maleshevo, nemozat da razmisluvaat taka najseriozno koga ne ne ni znaat. Ako nekoj reche taka za nekogo kogo dobro go poznava, togash toa e drugo. Kakva predstava sakash nekoj da ima za nas od 2-3 reda muabaet. Dajte malce bidete trpelivi vo vasheto izlaganje, ne dozvoluvajte prvichnata provokacija da ve iznervira da se pochne inaet koj shto nema kraj.
Ја потценувашш ќерката на Тарзан, не читаше минатите недели, па да видиш што тресеше. Од нејзе никаква претстава не очекувам. Зарем ти сметаш дека сите ќе те подржуваат? а што ако не сакаат затоа што го немаат едноставно истиот национален интерес како нас?
bojan81
quote:
Ti razbirash... zato cveta drzavata. A so se Tarzana tice... ni kultura so sila nemozesh da imash ne nekoe razbiranje za bilo shto. Ama podolu od ova nemozam da se spustam a ti samo toa razbiras, tako da ostani so zdravje momce
Ti si super aaAaa, barem mene uspevas da me nasmees. [:D][:D] zato=zatoa A so se tice= sto se odnesuva na... ni kultura so sila nemozesh da imash ne nekoe razbiranje za bilo shto= konfuzna recenica bez moznost da se popravi[8D] Ama podolu od ova nemozam da se spustam a ti samo toa razbiras, tako da ostani so zdravje momce = recenicata e sosema tocna samo bi dodal deka samata ne si svesna ance kolku si dole [;)] Ance, daj kazi koja oblas ti e naj jaka pa da diskutirame, zosto za opsestveni nauki si ziv duduk.
bojan81
quote:
Originally posted by Pina
quote:
Originally posted by BorisVM Jas na primer voopshto ne bi se ni osvrnal da pishuvam za Albancite i nivnata "panika". So samiot napis, ti im davash na niv znachenje. Zoshto? Jas na primer bi napishal neshto za "Zgolemuvanjeto na Makedonskata Nacionalna Svest"
A eve shto kazha pogore: Bojan i Ceki, se razbira deka e propaganda za mene. Za vakvi neshta ima posebni delovi na VMacedonia, ne tuka na forumov. A pred da tresete gluposti za mojata Makedonofobija i za "dui i sdsm" eve vi eden interesen sajt: http://crisis.vmacedonia.com/ Chuden nekoj metod na "zgolemuvanje na Makedonskata nacionalna svest" Toj interesen sajt shto go naveduvash mi lichi na Velikoalbanska propaganda, da prostish.
?????? jas sum napisal takvo nesto????????? Za stranata mozam samo komplimenti da delam, zosto jas rabotam na makedonski strani i znam kolku trud i napor treba da se napravi nesto, a posle toa nepismeni stvorenja da ti kazuvaat sto treba sto ne. I jas so boris potplno se soglasuvam vo dosta raboti sto gi napisa. Ednostavno ne se soglasuvam deka grafickiot prikaz e propaganda zosto sekako ne e.
bojan81
quote:
Kako i da e, vo vrska so ovoj moment sakam da kazam dve raboti... Prvo, voopsto ne treba da se zeme za grev dokolku Nepokorci po odredeni prasanja imaat razlicen stav eden od drug. Takviot period koga site trebase da mislat identicno e (za srekja) daleku zad nas! Vtoro, ona sto go istaknuvas vo vrska so izbor na kutleshovoto zname kako nacionalno zname na Makedoncite e nesto so koe sto jas licno bi bil MNOGU srekjen. Neodamna procitav deka se podgotvuva nov zakon za upotreba na znamninjata i deka soglasno nacrt-zakonot svoe zname treba da ima i makedonskata zaednica. Ete edna DOBRA sansa!
Tozno, i toa go predlozi Dui. Koga ance i slicnite na nejze bi se orjentiraat vo prostorot bi bilo sosema druga rabota, barem bi mozele da debatirame. Licno jas koga bi izbiral dali novoto zname koe sekako e ventilator, da bide drzavno nacionalno na site nacionalnosti, makedonsko i bi ja prestavuval makedonija vo idnite 100 godini togas bi bil za toa. staroto bi go smestil vo istorijata.
Sotir Jas malku bev na pauza (ne znam zosto) ama pauzata kratko traese, neli???[:D] Diskusijata malku se izmesti. Pa zname, pa simboli, pa lavovi, pa sonca vakvi - sonca takvi, pa pak malku panika, albanci i to... Boris, dali se albancite vo panika ili ne se samiot mozes da si zaklucis. Makedonskiot narod trebase da bide miren, trebase da bide narod so svitkana kicma, so skrsen moral. Mirno da si ceka na sudniot den, a koga ke mu dojde denot, da go donesat pred zrtvenikot, a toj "miren kako tele pred klanje". A ono vidi referendum, pa uste i cel makedonski narod ZA referendumot. Ova ne trebase da bide taka, neli??? E uste so sobiranjeto na potpisite pocnaa izjavite vojna, delbi, kontra referendum i se do denes po nekoja izjava vo toj stil. Neli e toa panika??? Ako uspee referendumot se brkaat rabotite. Makedoncite se nametnuvaat kako faktor sami po sebe. Nema veke kontrola na narodot preku poltronskite politicari. A Makedonija ne e uste na red za pred zrtvenikot. I sega sto praime??? A za ostanatite prasanja sto "mi se nasoceni mene" nemam ni vreme, ni zivci da ti odgovaram, iako smetam deka na poveketo, ako ne i na site, samiot si go znaes odgovorot, samo teras inaet.
Sotir Vo vrska so oficijalnoto zname na republika Makedonija i sesnaeset-krakoto sonce: Nepokor ne e drzavna institucija, pa da bide obvrzana da go koristi oficijalnoto zname na republika Makedonija. 95%, ako ne i poveke od organizaciite, zdruzenijata politickite partii i drugite vidovi na zdruzuvanje na graganite, go nemaat oficijalnoto zname kako svoj simbol. Pa zosto togas da mu se prefrla bas na Nepokor zosto ne go zemal znameto kako simbol??? A za sesnaeset-krakoto sonce, toa e simbol na vekovnosta na Makedonskiot narod isto kako sto i nepokorot e simbol na vekovnosta na makedonskiot narod. Pa logicno e organizacijata Nepokor da go ima sesnaeset krakoto sonce kako simbol. a koristenjeto na ova sonce od strana na makedoncite vo bilo koja prigoda treba da bide pozdraveno od site makedonci. Dali nekoj vo skoro vreme bil vo grcija, da vidi sto ima na samiot granicen premin svrteno nakaj Republika Makedonija??? Sesnaeset-krako sonce. Spored mislenjeto na nekoi, nie treba definitivno da se otkazeme od toj nas vekoven simbol i dobrovolno da im go predademe na grcite koi si nemaat nikava dopirna tocka so nego. A zosto togas grcite bi go koristele toj simbol, koga imaat drzavno zname koe si nema blage veze so sesnaeset-krakoto sonce? Aj malku probajte na grcite da im objasnite deka ne treba da go koristat toj simbol.
Strelec Се вртиме во круг во однос на тоа со знамето... А се’ почна со сАааАарказмот на една девојка овде!:) А инаку извлекување на паралела со Грците не е на место... и кај нив би настанале проблеми доколку приврзаници на некоја нивна партија мавтаат само со тоа шеснаесеткрако сонце и истовремено упатуваат навредливи зборови за актуелното државно знаме... Од тие и други причини, според мене не би требало да се има дилема во однос на сите спорни муабети што овде се отворија во однос на знамињата... Користење на шеснаесеткракото сонце - ДА! Навредливи зборови за актуелното знаме - НЕ! Право да си го користи ’Непокор’ сонцето од Кутлеш - ДА Обврска да го користи ’Непокор’ актуелното знаме - НЕ! Почит кон сонцето од Кутлеш како македонски симбол - ДА! Почит кон актуелното државно знаме - ДА!
Maleshevo Занамето Македонците меѓу другите и јас го почиувам/е, не го почитуваат во западниот дел на Македонија, во албанскиот кантон. Него таму го нема ниту на еден државен објект, а камоли на утакмица иоли пак во приватна употреба. Факт е дека тоа знаме е донесено со присила, впрочем како и рамковниот договор и дека тоа е симбол на потчинетоста и слабоста на државата и покорноста на македонскиот народ да биде канализиран и месен кој како сака. Факт е дека тоа знаме нема никакво, абсолутно никакво историско значење во македонската историја. Факт е дека изгледа на јапонското воено знаме и изгледа на вентилатор. Нација без историја и национална гордост нема иднина.
redstar Licno go podrzuvam referendumot, makar sto referendumskoto prasanje e daleku od idealno,zatoa sto go vraca nazad Zakonot za teritorijalna podelba od 1996 godina koja sto go skroi Tetovo po terk slicen na onoj sto mu go sprema noviot na Struga i Kicevo. So pozitivnoto izjasnuvanje na referendumot fakt e deka ce im vrze silen samar na vladeackata garnitura i definitivno ce im se pokaze silata na narodot. Megjutoa prasanje e dali Albancite se vo panika? Fakt e deka ce gi amortiziraat site raspolozivi sredstva vo funkcija referendumot da ne uspee, no i da uspee, smetam deka dolgorocno planovite na albancite vo Makedonija(pa i regionot)i nivnata realizacija nema da pretprtpat nikakva promena,zatoa sto vremeto e vo niven prilog.Dolgo vreme se vodi pogresna politika od strana na drzavnite organi prema albasnkoto prasanje vo Makedonija,taka da ovoj referendum vo princip ce znaci pobeda na narodot(vo slucaj na pozitiven ishod)vo smisla deka i toj treba de se prasa za problemite sto licno gi tangiraat,no nikako krsenje i pobrkuvanje na planovite i smetkite na albancite vo Makedonija.
AaaAa
quote:
Originally posted by bojan81
quote:
Ti razbirash... zato cveta drzavata. A so se Tarzana tice... ni kultura so sila nemozesh da imash ne nekoe razbiranje za bilo shto. Ama podolu od ova nemozam da se spustam a ti samo toa razbiras, tako da ostani so zdravje momce
Ti si super aaAaa, barem mene uspevas da me nasmees. [:D][:D] zato=zatoa A so se tice= sto se odnesuva na... ni kultura so sila nemozesh da imash ne nekoe razbiranje za bilo shto= konfuzna recenica bez moznost da se popravi[8D] Ama podolu od ova nemozam da se spustam a ti samo toa razbiras, tako da ostani so zdravje momce = recenicata e sosema tocna samo bi dodal deka samata ne si svesna ance kolku si dole [;)] Ance, daj kazi koja oblas ti e naj jaka pa da diskutirame, zosto za opsestveni nauki si ziv duduk.
[:D][:D] Da ne ti bese Makedonskiot ko kuce ke laese! Recenicata moze da se popravi, ama ti ne si sposoben za toa[8D] I love this, keep it coming! Zname od Kutlesh e glavnata nagrada[:)]
Cernozemski
quote:
Sotir Na Proba 8 Posts Posted - October 17 2004 : 05:45:55 -------------------------------------------------------------------------------- Cernozemski, ne e tocno deka referendumot ima za cel da go trgne SDSM od vlast. Referendumot e cist kako solza i ima za cel da ja spreci podelbata na Makedonija so novata teritorijalna podelba. I nistopoveke. Nikakvo simnuvanje na SDSM od vlast ili nesto sl. Se znae kako se menuva vladata, na parlamentarni izbori, a ova ni od daleku ne se parlamentarni izbori tuku referendum. -------------------------------------------------------------------------------- Spreci ja podelbata Glasaj ZA
A be Sotir, da si e..s vekot, me stavi u misla. Morav da si go preprocituvam postot za da vidam kade i so sto sum te navel na takov zaklucok. Ama izgleda makata mi bila za dzabe, ti si citas tebe kako sto ti odgovara i si vleces zaklucoci koi tebe ti odgovaraat, bez razlika dali ima podloga ili ne. Probaj da razmislis, bez da te zaboli glavata, zosto i od koi pricini uspehot na referendumot ke bide avtomatski neuspeh na vlasta ni. Ako ne ti uspee, ne se napregaj previse, barem si probal. Za sekoj slucaj pocni nasabajle da trljas oci pri mienje i ne pali televizor pred da gi izmies. Bidi mi pozdraven
Maleshevo Фи-ромко покварена Твоите пријатели не го веат твојот вентилатор туку албанскиот орел. [img]http://i.timeinc.net/time/daily/2001/0103/tetovo0314.jpg[/img] А нашите пријатели „кутлеши“ го веат нашето македонското сонце. [IMG]http://tinypic.com/db9dd[/IMG] [img]http://tinypic.com/c4ykz[/img]
Strelec
quote:
Originally posted by Maleshevo
Знамето Македонците меѓу другите и јас го почитувам/е, не го почитуваат во западниот дел на Македонија...
quote:
Originally posted by Maleshevo
Факт е дека тоа знаме е донесено со присила... дека е симбол на потчинетоста и слабоста на државата и покорноста на македонскиот народ... дека нема абсолутно никакво историско значење во македонската историја... дека изгледа на јапонското воено знаме и изгледа на вентилатор.
Силна почит од твоја страна, нема што!:)))
Maleshevo Почит кон знамето (тоа се вее во мојот грд на бандерите и не сум се качил да го симнам), но и вистината за знамето. На илузии и лаги јас не се повикувам.
Strelec Па и не е некоја почит тоа што не си се качил да го симнеш знамето. Тоа ништо не докажува. 99,9% од албанското население во Македонија се нема качено на бандера (исто како и ти), па не значи дека го почитуваат македонското знаме!
Maleshevo Тоа е голема почит над мојата глава да се вее тоа знаме. А што не сум се качил да го симнам, тоа е најлесно за мене, докажува за почитта кон него. Мнозината од албанското население го симиња официјалното знаме на државата од секоја бандера и секој објект кога ќе го види во нивниот град или маало. И што не ти е јасно сега? Да ти кажам дека и ги смирив и строив луѓето да не го напаѓаат чичкото кој го носеше официјалното знаме на државата кога одевме на демонстрации во Брисел и тоа ли сакаш да чуеш?
Strelec
quote:
Originally posted by Maleshevo
Тоа е голема почит над мојата глава да се вее тоа знаме. А што не сум се качил да го симнам, тоа е најлесно за мене, докажува за почитта кон него.
Ајде обиди се смирено да ми одговориш на следново прашање: Во градовите со мнозинско албанско население (Тетово, Гостивар, Дебар...) на бандерите виси албанското знаме. Дали фактот што Македонците кои живеат во тие градови не се качуваат по бандери значи дека го почитуваат тоа знаме?
quote:
Originally posted by Maleshevo
Да ти кажам дека и ги смирив и строив луѓето да не го напаѓаат чичкото кој го носеше официјалното знаме на државата кога одевме на демонстрации во Брисел и тоа ли сакаш да чуеш?
Убав потег од твоја страна!:)
Maleshevo
quote:
Originally posted by Strelec
Ајде обиди се смирено да ми одговориш на следново прашање: Во градовите со мнозинско албанско население (Тетово, Гостивар, Дебар...) на бандерите виси албанското знаме. Дали фактот што Македонците кои живеат во тие градови не се качуваат по бандери значи дека го почитуваат тоа знаме?
Тоа значи дека имаат страв и немаат можност да го симнат.
Strelec Одлично... Најпосле се согласивме дека некачувањето на бандера не мора да биде доказ дека едно знаме се почитува!:)
Maleshevo Напротив. Јас немам страв да се качам и да го симнам вентилаторот од бандера, туку го почитувам како државно знаме.
marko_polog Strelec, Koga bi bile pravilna drzava, se znae koj treba da gi simne tie znaminja vo Tetovo, Gostivar i Debar.
Strelec Се согласувам со ова Марко... За жал, досега со ниедна власт не се успеа целосно да се неутрализира оваа негативна појава. Единствено СДСМ нешто проба да стори кога беа оние ’Гостиварски настани’, но и тоа на крај испадна дека е само парада и ништо друго. Тогаш беа нели притворени два градоначалника, ама подоцна ДПМНЕ ги помилува.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Sotir
Albancite se vo panika.
Ne be decko greska si. Obicniot albanec duri i ne znae koga ke ima referendum, ne go ni interesira za toa. Ima politicari so se zanimavaat so takvi raboti. Na krajot na kraistata ima Ramkoven dogovor koj e zagarantiran od EU i USA. I da uspee i da ne uspee referendumot pak lugjeto ke ostanat na ulica oti nemaat rabota,Batler ke kaze so saka mu se dopagjalo toa na nekoj i ili ne, pak nekoj ke se bori so 1000 den da prizevee mesecot(a se prasuvam kako), so eden zbor nema cudo da se sluci. p.s. na naminuvanje sum samo, drugpat pojce
intel
quote:
Originally posted by Strelec
Се согласувам со ова Марко... За жал, досега со ниедна власт не се успеа целосно да се неутрализира оваа негативна појава. Единствено СДСМ нешто проба да стори кога беа оние ’Гостиварски настани’, но и тоа на крај испадна дека е само парада и ништо друго. Тогаш беа нели притворени два градоначалника, ама подоцна ДПМНЕ ги помилува.
Барем да завршеше Македонштината на ДПМНЕ со ова арно.За време на претседателската кампања го обвинија СДСМ дека со акцијата(тоталитарниот режим)во Гостивар,Мала Речица и Бит Пазар го предизвикале албанскиот народ на бунт(пази термин) и дека војната 2001 е продукт на таквото комунистичко-сталинистичко владеење на СДСМ-то до 98.Ова не само што го кажа Кедев на ТВ дуелот туку и Гвујо на скоро сите митинзи во кампањата со што и дадоа потполен легитимитет од нивна страна на “борбата за човекови права“.И сега истите тие конструктори на Берлинско-Израелски ѕидови глумат загрижени кампањаши за иднината на Македонија,а таквите како твојот соговорник тврдат дека било подобро во времето на владеење на ДПМНЕТО.Но и ова не е страшно,секогаш во преубавата на око од далеку пшеницата има и коров.Но родот е неизбежен. Јас се извинувам но не сум толку наивен и ич не ми е гајле кој како ќе го разбере ова што го напишав.
marko_polog Vo ovoj slucaj problemot ne e vo VMRO-DPMNE ili SDSM, tuku so Siptarite. Zakonot e jasen i mora da se pocituva, moe licno mislenje e treba sto poskoro da se reagira od MVR i da se stavi ednas zasekogas kraj na ovija provokacii, ili Tetovo, Gostivar i Debar se del od Makedonija ili ke prodolzime da ziveeme vo iluzija. Za Sozivot se potrebni dvajca, ednite vece jasno se iskazuvaat za sto se.
intel
quote:
Originally posted by bojan81
[quote] A sporedbata so slak ja napraviv poradi tvojte stavovi, takvi slicni antimakedonski stavovi imase i slakc samo sto na nego sekako komunistite mu bea vo vakobularot, a tebe dpmne. I ne mislam jas so nikogo da se raspravam, samo mrazam da me pravi nekoj budala. Javi se ke pieme kafe pak ke ti go kazam istoto
Ќе ти се јавам,ама ти ветувам дека прво ќе ти ги истегнам ушите за ова >slicni antimakedonski stavovi imase i slakc<па потоа ќе ја редиме. Патем земи го и другар ти ако сакаш колку да не остане со помали уши. П.С.Прв и последен пат да ти биде да ме наречеш антимакедонец-ОК ако сакаш да останеме пријатели ако не ете ти го Лав&Трендафил, гледам после долг опоравак во неговите омилени клиники дошол до сајтов(касни ко патнички воз)па реди си ја со него.
Maleshevo
quote:
Originally posted by intel
а таквите како твојот соговорник тврдат дека било подобро во времето на владеење на ДПМНЕТО.
[:D], мене ме спомна. Само да ти напоменам дека ти навистина слабо капираш. Состојбата на Македонија е полоша сега одколку пред 4 години кога беше ДПМНЕ на власт! Тоа не e заради тоа што ДПМНЕ не е власт затоа што и да беше ДПМНЕ, состојбата пак ќе беше полоша одколку пред 4 години. Ја знаеш таа, „Каравонот си врви, а кучињата лаат“. А ти се правиш на тошо и темите кои не ти се допаѓаат дека се случуваат во време на владењеето на СДСМ избегнуваш да ги прокоментираш. На СДСМ се му е дозволено, нели интел? И државата да ја бугаризира и албанизира? Мавни се бе.
Great_Macedonian Videte vaka braka i sestri makedonci. Jas licno sebesi se smetam za golem makedonski patriot i nacionalista dotolku sto seuste nemozam da go priznam ova "nase" novo zname 'Ventilator' usvoen pod pritisok na 'bivsata otomanska kolonija Grcija'. Imam mnogu negativni cuvstva sprema grcite i bugarite.. i odredeni sprema srbite. No koga se vo prasanje albancite sakam da iskazam edna nadez deka mozebi nekogas ke uspeeme da ziveeme vo Republika Makedonija zaedno so niv bez nikakva omraza mejgu nas. Zosto go velam ova? Grcite ni go osporuvaat nasiot identitet, Bugarite ni go osporuvaat istoto plus jazikot.. a srbite ni ja osporuvaat nasata crkva.. od ovije pricini jas tesko mozam da gledam sprema ovie nasi vecni komsii vo pozitivna smisla, zasto tije site plukaat na nasiot identitet.. nije za niv sme "zabranetiot identitet", osobeno za grcite. No koga ke se osvrneme na albancite treba malce da sme realni i da priznaeme deka tije se edinstveni nasi sosedi koi javno ne go osporuvaat nasiot identitet. Sakam da kazam deka so samiot fakt sto ogromnoto mnozinstvo albanci nas ne narekuvaat makedonci pokazuva deka tije nemaat nisto protiv ona sto nie sme. Togas kade lezi problemot ke se prasame? problemot lezi vo toa sto sekoja etnicka zaednica na balkanot ima svoi radikalni grupacii, i za zal kaj albancite, radikalnite grupi se mnogu vlijatelni i mnogu lesno znaat da go izmanipuliraat svojot narod. Sto sakam da kazam e deka veruvam da mnozinstvoto albanci mozat da ziveat vo mir so nas makedoncite, i namesto da sirime omraza edni sprema drugi, vistinskite heroi ke bidat tie lujge sto ke uspeat da gi zblizat makedoncite i albancite zaedno. Preku organiriranje na nekakvi manifestacii kade ke mozat makedonci i albanci zaedno da ucestvuvaat i da si razmenat informacii za svoite kulturi, preku druzenje edni so drugi, ke svatime deka sepak site sme lujge, site sme od majka rodeni. Fakt e deka mora da se marginaliziraat tie radikalni grupi koi stvaraat etnicka omraza, koga vo toa ke uspeeme, mirot i prosperitetot ke si dojde samiot po sebe. Ne sakam da bidam pogresno svaten.. i jas sakam da uspee referendumot, zasto ne treba nikoj da si igra so sudbinata na makedonija. Sepak radikalizmot ima najgolemo vlijanie vo siromasni drzavi.. koga makedonija ke stane pobogata, nema pricina zosto da nema sozivot. Ke povtoram, tije sto se protiv makedonija morat da se marginaliziraat.. a ostanatite da se emancipiraat vo drzavata.
Maleshevo [:p] Според мене реалната состојба на теренот е таа, што тоа е навистина можно, само доколку ние станеме Албанци или тие Македонци. Тоа ќе биде вистинска „еманципација“ т.е. вистинска интеграција во државата. Ти за која си? Плус не е вистина дека тие не не негираат! Читај го Арбен Џафери. А албанската кауза ги смета Грците за ним најблизок народ на Балканот. Поопширно ќе ти одговорам понатака, сакам да слушнам и други мислења.
Misirkov Dame: Vekje sme vo vtorata faza (od tri) na stvaranje Golema Albanija. Ne znam na koja planeta zivees. Nikoj tuka nikogo ne mrzi, tuku samo konstatirame trendovi sto za zal vodat do podelba (i eventualno gubenje) na makedonskata nacija i drzava. Spored tebe Referendumot e igranje so sudbinata na Makedonija? Me interesira kako? Radikallizmot sto go spomenuvas nema tolku vrska so bogatstvoto i siromastijata. Ideologijata na segasnava sostojba e vo Prizrenskata Liga -- a motornata sila vo slabosta na makednoskite politicari i vestacki podgrevaniot strav vo narodot. --------------------------------------------------------------------- Preku organiriranje na nekakvi manifestacii kade ke mozat makedonci i albanci zaedno da ucestvuvaat i da si razmenat informacii za svoite kulturi, preku druzenje edni so drugi, ke svatime deka sepak site sme lujge, site sme od majka rodeni. --------------------------------------------------------------------- Ti si pecen si za nekakva ne-vladina-organizacija. Zadolzitelno konkururaj, sigurno kje dobies pari da ni organiziras sredbi za svetskiot mir i vecnata ljubov.
bojan81
quote:
Ќе ти се јавам,ама ти ветувам дека прво ќе ти ги истегнам ушите за ова >slicni antimakedonski stavovi imase i slakc<па потоа ќе ја редиме. Патем земи го и другар ти ако сакаш колку да не остане со помали уши. П.С.Прв и последен пат да ти биде да ме наречеш антимакедонец-ОК ако сакаш да останеме пријатели ако не ете ти го Лав&Трендафил, гледам после долг опоравак во неговите омилени клиники дошол до сајтов(касни ко патнички воз)па реди си ја со него.
Toa antimakedonsk go napisav zosto epten me iznervira so toa "dobronamernoto" od nepismenata ance sto znae angliski [:D], no sigurno povtorno so greski. Za toa treba ti da se izvinis ne jas. Jas sum makedonec i sekoe omalovacuanje na toj etnikum za mene e navreda. @itnel od kaj ja znaes ovaa ance zivti majka, drugrka da ne ti e [:D][:D]
bojan81
quote:
Originally posted by Misirkov Radikallizmot sto go spomenuvas nema tolku vrska so bogatstvoto i siromastijata. Ideologijata na segasnava sostojba e vo Prizrenskata Liga -- a motornata sila vo slabosta na makednoskite politicari i vestacki podgrevaniot strav vo narodot.
Misirkov, eve ance ke ja zadolzime da najde da procita sto e toa Prizrenska liga. Znaci ance zemi otvori i ti ednaska vo zivoto tvoj kniga i pobaraj nesto za prizrenska liga. Koja godina se oformuva, koja e nejzinata cel, koj se nejzinite podrzuvaci i najnovo koja godina e repotpisana i sekako od kogo. Napomena---- Ance domasnava e za tvoe dobro
Strelec
quote:
Originally posted by bojan81
Znaci ance zemi otvori i ti ednaska vo zivoto tvoj kniga...
bojan, kolku i da se obiduvas da i' pariras na taa Ance so sarkazam, dzabe ti e... Na toa pole e nenadmasna!:) Ama i sto se odnesuva do sovetot da procita kniga, moram da ti kazam nesto... Taa Ance ima procitano knigi povekje otkolku sto ti i jas zaedno imame procitano bukvi vo zivotot!:) Znaci so tie kursumi - NE!:)))
Maleshevo сигурно туѓа белетристика и романи.
bojan81
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by bojan81
Znaci ance zemi otvori i ti ednaska vo zivoto tvoj kniga...
bojan, kolku i da se obiduvas da i' pariras na taa Ance so sarkazam, dzabe ti e... Na toa pole e nenadmasna!:) Ama i sto se odnesuva do sovetot da procita kniga, moram da ti kazam nesto... Taa Ance ima procitano knigi povekje otkolku sto ti i jas zaedno imame procitano bukvi vo zivotot!:) Znaci so tie kursumi - NE!:)))
Pa super togas, znaci Ance pak ke moze da odgovori bez nisto da, procita. Blazesiim na onie koj majka gi rodila pametni cel zivot nisto ne treba da ucat. Strelec, neznam zosto no takov vpecatok ne mi ostavi sekako Ance [:(][:(]
Strelec
quote:
Originally posted by Maleshevo
сигурно туѓа белетристика и романи.
Епа да... претпоставувам и јас дека нема читано книги за македонската историја (освен оние што во школо и’ ги давале пред 2-3 децении) и оттаму и’ се погрешните толкувања во врска со многу прашања!:) Значи од погрешни полици земала книги во библиотека!:)
AaaAa
quote:
Originally posted by jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa Ance samo za denesninata nema nebulozi, i saka u nea da zivee, po moznost i vo idninata... ama Kutlesh ne i dava.
Ance, mozesh li da se otkazesh od tvoite rodnini, od tvojot dosegashen zivot, znachi od tvojata lichna istorija, ako toa ti dava mir? Kolku i da begash ke te stigne. Jas znam deka idninata e najvazna, megjutoa nemozeme da prodolzime dokolku ne znaeme koi sme bile,a za da toa go doznaeme morame da chepkame i da si go barame identitetot. Deka ne go znaeme, nitu ti, nitu jas, nitu donski, pa nitu blaze. Zamisli si koga chovek ke stane so amnezija, toj ne moze da ima normalen zivot dodeka ne mu se vrati pomnenjeto. Toj problem go imame i nie. Kutlesh i bilo shto najmalku ti prechi da go prodolzish zivotot. Nie nuti sakame nitu propagirame vojna, samo probuvame da ja porasneme nacionalnata svest kaj lugjeto, zatoa shto e skros unishtena.
POcnuvaat yankees, drug put :)
jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa
I LOVE IT! ASKOLSUN. Rekov jas umen si ti. Tuka temata moze smesta da se zatvori-bidejki ko shto od sam start vi kazav, vasite tezi, ideologiji, celi i nacini na rabotenje se zasnovani na nishto povekje sem VERBA, so drugi zborovi zasnovani na ona vo koe vie licno sakate da veruvate i shto vi odgovara, shto najcesto nema blage veze so realnosta Nejse, veruvaj si ti , so ke ti se knigi i fakti, jas ke ostanam ateisticki glupak (verba u znameto na Kutlesh isto ko verba u gospod e?) . Ajde u Sv. Petka via Trst pravac Evropa Legendarnoooooooost[:)]
Ne verbata u Kutlesh. Tuku verbata vo Nashot patriotizam, verbata deka nema da se prodfavame veke, verbata deka sepak site lugje ke bidat gordi shto se Makedonci, a ne da odat so navednati glavi. Verbata deka ke uspeeme da isplivame od site gluposti i zaebancii shto samite i nikoj drug sme gi napravile. Za ovie raboti dzabe ni se fakti, faktite nema da ne nateraat uporno da rabotime, moze da ne natera samo verbata. Tochno e deka verbata vo Gospod ne mozam da ja sporedam so nitu edna verba kon bilo shto. Megjutoa da znaesh, verbata vo Gospod e najteshka, i dokolku si ja postignal mozesh sve da postignesh. A verbata u srpot i chekanot bea fakti ili samo slepa verba shto cel svet go vrati so vekovi. Nema ideologija shto e zasnovana na fakti, site se osnovani na verba i na nadez na ideologot deka e vo pravo. Pa duri i taa shto najveke ja zabranuvashe verata. Ako veke chitash, ne e samo edna kniga za verata. Prochitaj go eve Majstorot na Bolgakov na primer. A inache ushte neshto za faktite. Faktite vo Istorijata ne se nishto drugo tuku opshto prifatena teza za neshto dodeka ne se dokaze drugo neshto. A ponekogash kompliciranite lagi se poprifatlivi od ednosavnata vistina. Mnogu prashanja vo tie fakti ednostavno visat vo vozduh neodgovoreni. Jas sum siguren deka dokolku pokojniot Blaze beshe ziv drastichno ke go smeneshe svojot pristap kon istorijata, pa i donekade i kon jazikot, deka toj beshe pred se nauchnik, a dosta raboti se pronajdeni od togash do sega, a istorijata ne e smeneta, a toa e bash zatoa shto nema golemi lugje kako nego.
Misirkov Spored zestinata na komentarite, AAAAAaaa-Ancevo ne kje da e Tarzanovo. Na Zagor-te-Nej kje da e.[;)] .
jamajka Vo afekt mojot odgovor beshe za Blaze Konevski i negovata rabota okolu istorijata na Makedonskiot jazik, a ne za Blaze Ristovski i negovata istorija.
Pina
quote:
Originally posted by bojan81
[quote] Toa antimakedonsk go napisav zosto epten me iznervira so toa "dobronamernoto" od nepismenata ance sto znae angliski [:D], no sigurno povtorno so greski. Za toa treba ti da se izvinis ne jas. Jas sum makedonec i sekoe omalovacuanje na toj etnikum za mene e navreda. @itnel od kaj ja znaes ovaa ance zivti majka, drugrka da ne ti e [:D][:D]
Pa ovde Bojane, na forumov ,ima omalovazhuvanje na toj etnikum kolku da sakash, ama go ima vo malku potskriena forma. Dali ova omalovazhuvanje e nenamerno, pod vlijanie na silni emocii, nepromisleno ili smisleno deluvanje na potsvesta na sekoj onoj shto go chita. E ve ti nekolku citati: Тие, анационлните типови, воспитани и подучени од комунистичкото училиште на бивша СФРЈ и Социјалистичка Република Македонија, внуци и паравнуци на асимилрана, прекуасимилирана македонска проста раја во 19 век Ova go prikazhuva Makedonskiot narod kako anacionalen, asimiliran, preasimiliran, raja, a istiov "avtor" na drugo mesto go sporeduva Makedonskiot narod so "glinena masa" itn..itn... Jas nemam absolutno nikakva albanofobija. Mojot problem bil i ce ostane so Makedoncheto, ne so Makedoncite koi gi ima mnogu malku Ova so "Makedonche" e veke zakoraven trik, stara shkola za nabivanje i pothranuvanje na kompleks na poniska vrednost, a Makedonci ima, ama se mnogu malku, demek!!! A ova se tvoi zborovi upateni do mene: Eve kretenco asnomski dokumenti (pa sledat linkovi) Ako so ova mene me narekuvash "kretenco"(verojatno mislish kreten), nikomu nishto, voopshto ne me zasegnuva, no ako mislish da kazhesh deka sum jas "kreten(cho) ASNOM-ski" toa e veke omalovazhuvanje na ASNOM. Veruvam deka misleshe mene da me narechesh kreten, trudi se da se izjasnuvash pokonkretno. Maleshevo! Koga ti direktno mene si me prashal za mojata nacionalna pripadnost pa da ti odgovoram? Vo edna diskusija, razmeni nekolku postovi so eden ili dvajca diskutanti, okolu toa shto sum, pa naredivte i Srbin, Bugar, Albanec i na kraj ispadnav Vlaf. I nikoj ne me prasha direktno mene, detski muabeti... Da znaesh deka teshko pagjam na sitni provokacii. Po nacionalnost sum Makedonec, moite roditeli se od Egejska Makedonija(deca begalci) ako toa voopshto ti znachi neshto. A vo istata taa diskusija me stavi vo redot na anacionalnite tipovi, glinena masa, potomok na asimilirana i preasimilirana raja itn...itn.. I ne mi e jasno zoshto voopshto se prashuvash shto sum po nacionalnost koga ti veke me definira so svoite poznati frazi.
Pina
quote:
Originally posted by AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
[quote]Originally posted by Maleshevo
сигурно туѓа белетристика и романи. [quote] Значи од погрешни полици земала книги во библиотека!:)
Huh, AaaAa(ance ko shto miluvas) ko citashe knigi za Makedonska istorija u biblioteka edina kniga bese Istorija na Makedonskiot narod od Blaze Ristevski. A "istorijata" od tipovi ko Donski (80% od makedonskata istorija napisana u Makedonija e od takvi tipovi) ance odavna prestana da cita, posto Ance ne veruva deka nekoj od svojot dom so limitiran akses na internet, bez nikakvi akademski pristap moze da pisuva neshto previse faktografsko. Ance procitala mnogu i od tie pricini mnogu raboti stava pod znak prasalnik. I Ance nema problem da postavuva prasanja za svojata istorija i verodostojnosta nejzina, bidejki Ance za razlika od nekoi drugi ima i drugi raboti na koi se gordee sem na nejziniot patriotizam, istorija, nacionalizam, minata,dedovci, znaminja itn itn Na sekoj dokaz "vash" za znameto od Kutlesh i negovata Makedonstina, za sekoj vash dokaz okolu Ace i negovata makedonstina, za sekoj vash dokaz za Goce i negovata Makedonstina, Ance moze da vi najde 10 drugi koi tvrdat neshto sprotivno, posto ance videla i procitala neshto poise sem bibliotekite u Makedonija. Ance so toa ne go negira ona vo koe saka da veruva, ama veruvanje i ubeduvanje nasproti fakti e neshto sosem treto. Ance samo za denesninata nema nebulozi, i saka u nea da zivee, po moznost i vo idninata... ama Kutlesh ne i dava. I Ance nema problem da si priznae na sebe za svoite greski a greskite i na svojot narod. POsto Ance ima i drugi raboti na koi moze da se osloni sem na ona od radjanje dadeno-na Ance identitetot nema da i se unisti so toa shto nekoj i negira del , ama samo del od nejzinoto postoenje. Zatoa ostavete ja Ance, i prodolzete so svoite nebulozi... nit mozam da ve ubedam, nit pa ko ke razmislam ,....Koperniku Koperniku kako smeese Isto e i ovde Strelec... Ostanete u miren son
Ako ne ti e teshko bi te zamolil da navedesh nekoi avtori ili knigi, sajtovi ...shto si gi prochitala okolu ovie raboti. Odnapred blagodaren.
BorisVM
quote:
Originally posted by Pina Pa ovde Bojane, na forumov ,ima omalovazhuvanje na toj etnikum kolku da sakash, ama go ima vo malku potskriena forma. Dali ova omalovazhuvanje e nenamerno, pod vlijanie na silni emocii, nepromisleno ili smisleno deluvanje na potsvesta na sekoj onoj shto go chita. E ve ti nekolku citati: Jas nemam absolutno nikakva albanofobija. Mojot problem bil i ce ostane so Makedoncheto, ne so Makedoncite koi gi ima mnogu malku Ova so "Makedonche" e veke zakoraven trik, stara shkola za nabivanje i pothranuvanje na kompleks na poniska vrednost, a Makedonci ima, ama se mnogu malku, demek!!!
Demek Pina, odi pred Grchkiot konzulat vo Skopje, chekaj od rano nautro da te ponizhat koga ce vlezesh so toa shto ce ti ja dadat "vizata" na list hartija. Trebashe edna Tajvanka ili shto li beshe da organizira protest. Ete ti se Makedonchinjata tamu sobrani, nema potreba od nabivanje na kompleksi tuka na forumov. Pred vistinata i Bogovite molchat. Demek neli? Demek koga se menuvaa profesionalci vo DBK, i se stavaa nepismeni po partiska linija Makedoncite rekoa neshto? Ili pak koga se dostavuvaa prezicni izveshtai od Tetovo deka se sprema neshto i oruzhjete se nosi so kamioni i deka se kopaat rovovi na Tetovskoto Kale, Makedoncite rekoa neshto? Demek neli. Demek srednoskolcite vo Tetovo uchat vo Gimnazijata Kiril Pejcinovic kaj shto im e i mesto? Ili pak se site napikani vo edno shkolo? Kaj bea Makedoncite koga roditelite na vojnicite ne mozhea da se kachat da polozhat cvece? I toa vo SVOJA drzhava. Mesto celo Skopje da se nacrtashe gore so niv, pa da videv togash dali ne ce mozhea da polozhat cvece. Tolku za "trikovite". Deneshata lekcija zavrshi.
intel
quote:
Originally posted by bojan81
[quote] Toa antimakedonsk go napisav zosto epten me iznervira so toa "dobronamernoto" od nepismenata ance sto znae angliski [:D], no sigurno povtorno so greski. Za toa treba ti da se izvinis ne jas. Jas sum makedonec i sekoe omalovacuanje na toj etnikum za mene e navreda. @itnel od kaj ja znaes ovaa ance zivti majka, drugrka da ne ti e [:D][:D]
Имаме мал проблем.Тоа што си се изнервирал не ти дава за право да наречеш некого антимакедонец.Знаеш и сам многу добро до каде не донесе таквиот начин на нарекување едни на други(а сеите се едно-Македонци)годиниве наназад.Значи јас сакав да ти посочам дека сите како што можеме да констатираме од дискусијата до сега не училе историја од исти автори.Некој се школувал тука,некој надвор.Некој има завршено Историја некој Право итн.Затоа во вакви случаи потребни се објаснувања а не навреди.Со навредување само се постигнува контраефект.Ако си граѓанска опција треба да си граѓанска а не селективна.Многу повеќе ќе предизвикаш внимание кај граѓаните ако се задржиш на еконимски проблеми што не значи дека едукацијата околу пропуштени лекции од историја не се важни но не се приоритет за голем дел од народот.Реалноста е таа не дека АааАа така сака или јас.Народот го интересира ПАПО(не е почу) бе брат,како до подобра иднина,до повеќе пари итн а знамето дали е сонце или вентилатор(многу навредливо) им е многу многу помалку важно барем на 70% граѓани минимум.Има време за тоа,мислам дека енергијата треба да се насочи во друг правец. Анче како ја викаш ти не знам и воопшто немав намера да заземам страна ,нејзина или твоја.
bojan81
quote:
Ako so ova mene me narekuvash "kretenco"(verojatno mislish kreten), nikomu nishto, voopshto ne me zasegnuva, no ako mislish da kazhesh deka sum jas "kreten(cho) ASNOM-ski" toa e veke omalovazhuvanje na ASNOM. Veruvam deka misleshe mene da me narechesh kreten, trudi se da se izjasnuvash pokonkretno.
Heheh dobar e ovoj pina me nasmea nema sto [:D][:D][:D][:D][:D], jas mu postiram dokument od ASNOM kade stoi deka od vreme na Aleksandar Makedonski makedoncite itn... a on mi vika imas nesto protiv asnom [:D][:D][:D] hehehehe.. Pina mojot deno bese Potpolkovnik vo NOB, babami ima ucestuvavno vo oslobodunvanjeto na Veles, Skopje, Zajas itn. Pradedomi bil naznacen za delegat na asnom, no neuspeal da stigne . Pa od taa pozicija sakam da te poducam nesto. I ti ako ne veruvas deka vo praistorijata imalo makedonci ASNOMCI veruvale isto i jas. Sega razbra zosto si kretenco ili kako sto miluvas da se nareces Kreten??[:D] Inaku ti si makedonec pina samo so isprljana svest.
bojan81 intel jas li da se zanimavam so ekonomija :)) sto ti znam jas be intel za ekonomija. Jas se zanimavam so prezentacija na kulturnoto nasletstvo, istorija, sakam da promovirame kultura, i tuka mi se nasoceni site idei. biznisite mi se slaba strana. Edinstveno sto znam od biznis e da sitkam semki na utakmici kade se vee sonceto od virgina[:D]. Vo pravo si no ance me iznerira epten so nejzinata samobendisanost i klupavost.
bojan81
quote:
Ako ne ti e teshko bi te zamolil da navedesh nekoi avtori ili knigi, sajtovi ...shto si gi prochitala okolu ovie raboti. Odnapred blagodaren.
Najde kogo da prasas [:D][:D][:D] Pina kazi sto sakas da citas jas ke ti posocam. Ako baras za teorijata na frcko togas nemozam da ti pomognam, najdobro ke e nego da go prasas[:D][:D], i bi bilo interesno sto ke ti ogovori[;)], Inaku vidi vaka, imas knigi koi forsiraat nekoja ideologija, imas slavjanska, makedonska, srpska, grcka, bugarska itn. Posle mozes da citas knigi za Antika, Sreden Vek, Otomanski perriod i Nob, tuka izborot e sirok. No za najavtenticno i najsigurno da gi nosis zaklocucite zemi citaj nesto od poznati pisateli od toa vreme. Taka zemi za antika citaj od historyofmacedonija ima mnogu dobri knigi koj ne se prevedeni na makedonski od poznati instituti, Nada Proeva, Ana sukarova, isto taka svetski promovirani avtori. Ili zemi obrabotuvaj gi Platon, Aristotel, Ajshin, Homer itn. Ili ako te interesira sreden vek citaj istaknati vizantolozi po koj se zema najtocni podatoci, taka zemi citaj go Musin, ili Paisij Hiljandarski so negovata Istorija "slavjanobugarska" Ili Mario ordini. Za osmanskiot period imas dosta literatura, no nemozes a da ne go procitas Misirkov, Dimitrija Cupocski, Pulevski itn. Za Nob citaj od Blaze Konevski ima mnogu dobri raboti. [;)]
Maleshevo Па и пред триесетина години имаше да се најдат прекрасни книги за историја, не е тоа.
Strelec Да, ама во школо други книги ни даваа... за жал!:(
Maleshevo [:(] Сакаш да кажеш не осакатуваа.. Но не успеале сите да ги осакатат. Сега па Бугарите удриле да сакатат.
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
[quote]Originally posted by Maleshevo
сигурно туѓа белетристика и романи. [quote] Значи од погрешни полици земала книги во библиотека!:)
Huh, AaaAa(ance ko shto miluvas) ko citashe knigi za Makedonska istorija u biblioteka edina kniga bese Istorija na Makedonskiot narod od Blaze Ristevski. A "istorijata" od tipovi ko Donski (80% od makedonskata istorija napisana u Makedonija e od takvi tipovi) ance odavna prestana da cita, posto Ance ne veruva deka nekoj od svojot dom so limitiran akses na internet, bez nikakvi akademski pristap moze da pisuva neshto previse faktografsko. Ance procitala mnogu i od tie pricini mnogu raboti stava pod znak prasalnik. I Ance nema problem da postavuva prasanja za svojata istorija i verodostojnosta nejzina, bidejki Ance za razlika od nekoi drugi ima i drugi raboti na koi se gordee sem na nejziniot patriotizam, istorija, nacionalizam, minata,dedovci, znaminja itn itn Na sekoj dokaz "vash" za znameto od Kutlesh i negovata Makedonstina, za sekoj vash dokaz okolu Ace i negovata makedonstina, za sekoj vash dokaz za Goce i negovata Makedonstina, Ance moze da vi najde 10 drugi koi tvrdat neshto sprotivno, posto ance videla i procitala neshto poise sem bibliotekite u Makedonija. Ance so toa ne go negira ona vo koe saka da veruva, ama veruvanje i ubeduvanje nasproti fakti e neshto sosem treto. Ance samo za denesninata nema nebulozi, i saka u nea da zivee, po moznost i vo idninata... ama Kutlesh ne i dava. I Ance nema problem da si priznae na sebe za svoite greski a greskite i na svojot narod. POsto Ance ima i drugi raboti na koi moze da se osloni sem na ona od radjanje dadeno-na Ance identitetot nema da i se unisti so toa shto nekoj i negira del , ama samo del od nejzinoto postoenje. Zatoa ostavete ja Ance, i prodolzete so svoite nebulozi... nit mozam da ve ubedam, nit pa ko ke razmislam ,....Koperniku Koperniku kako smeese Isto e i ovde Strelec... Ostanete u miren son
Maleshevo [:D] Eве ја Анче.
OooOo
quote:
Originally posted by AaaAa
Ostanete u miren son
Ve pogreba AaaAa [:D] (u kapishtec imashe edna takva pogrebalna sluzhba)
jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa Na sekoj dokaz "vash" za znameto od Kutlesh i negovata Makedonstina, za sekoj vash dokaz okolu Ace i negovata makedonstina, za sekoj vash dokaz za Goce i negovata Makedonstina, Ance moze da vi najde 10 drugi koi tvrdat neshto sprotivno, posto ance videla i procitala neshto poise sem bibliotekite u Makedonija. Ance so toa ne go negira ona vo koe saka da veruva, ama veruvanje i ubeduvanje nasproti fakti e neshto sosem treto.
AaAAA, Ti ednostavno od greshkite ne uchish, a od toa najbrzo i najednostavno se uchi. Site prochitani knigi ti se samo zbir od bukvi bez znachenje koga ti ja povtoruvash greshkata na Makedoncite so vekovi, koja ti samata ja potencirash, a toa e samonegiranjeto.
Maleshevo OooOo, ти мислиш ние не гледаме дека си и ти "брат" на AaaAa? Ти си дисквалификуван да даваш оцена за "сестра" ти. Иста мајка ве раѓала.
OooOo
quote:
Originally posted by Maleshevo
OooOo, ти мислиш ние не гледаме дека си и ти "брат" на AaaAa? Ти си дисквалификуван да даваш оцена за "сестра" ти. Иста мајка ве раѓала.
Pak greshka :) Ne sme krvno ama bash nikako vrzani :)
Maleshevo Па затоа се у наводници, сестра и брат. Нели ти предаваше аааААааа, што значат наводници? Инаку гледаме ние дека некако сте врзани.
OooOo Ne sum stignal do taa lekcija! [;)] Vratete se na temata ... OooOo is out!
jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa ama veruvanje i ubeduvanje nasproti fakti e neshto sosem treto.
Ushte neshto, Mnogu knigi se napishani za fakti i argumenti, no niedna od tie ne e tolku chitana, kolku knigata za verba. No ne ochekuvam od tebe pokraj toj ateistichkiot avatar da znaesh neshto za verbata i nejzinata mok. Pozdrav.
Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
Pak greshka :) Ne sme krvno ama bash nikako vrzani :)
Не лажи!!! Ти си Дејан Манчевски, брат на Анче Манчевска!:)
AaaAa Vrzan si ti u to lobanjata a jamajka, de ziti sve kazi shto jas toa negirav sto so fakti e dokazano sprotivno? De ti vaka shto si umen bar na pisuvanje ako nishto drugo...
AaaAa
quote:
Originally posted by jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa ama veruvanje i ubeduvanje nasproti fakti e neshto sosem treto.
Ushte neshto, Mnogu knigi se napishani za fakti i argumenti, no niedna od tie ne e tolku chitana, kolku knigata za verba. No ne ochekuvam od tebe pokraj toj ateistichkiot avatar da znaesh neshto za verbata i nejzinata mok. Pozdrav.
I LOVE IT! ASKOLSUN. Rekov jas umen si ti. Tuka temata moze smesta da se zatvori-bidejki ko shto od sam start vi kazav, vasite tezi, ideologiji, celi i nacini na rabotenje se zasnovani na nishto povekje sem VERBA, so drugi zborovi zasnovani na ona vo koe vie licno sakate da veruvate i shto vi odgovara, shto najcesto nema blage veze so realnosta Nejse, veruvaj si ti , so ke ti se knigi i fakti, jas ke ostanam ateisticki glupak (verba u znameto na Kutlesh isto ko verba u gospod e?) . Ajde u Sv. Petka via Trst pravac Evropa Legendarnoooooooost[:)]
jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa Ance samo za denesninata nema nebulozi, i saka u nea da zivee, po moznost i vo idninata... ama Kutlesh ne i dava.
Ance, mozesh li da se otkazesh od tvoite rodnini, od tvojot dosegashen zivot, znachi od tvojata lichna istorija, ako toa ti dava mir? Kolku i da begash ke te stigne. Jas znam deka idninata e najvazna, megjutoa nemozeme da prodolzime dokolku ne znaeme koi sme bile,a za da toa go doznaeme morame da chepkame i da si go barame identitetot. Deka ne go znaeme, nitu ti, nitu jas, nitu donski, pa nitu blaze. Zamisli si koga chovek ke stane so amnezija, toj ne moze da ima normalen zivot dodeka ne mu se vrati pomnenjeto. Toj problem go imame i nie. Kutlesh i bilo shto najmalku ti prechi da go prodolzish zivotot. Nie nuti sakame nitu propagirame vojna, samo probuvame da ja porasneme nacionalnata svest kaj lugjeto, zatoa shto e skros unishtena.
трендафил Се согласувам дека ако владата не се разбира во економија или стално нешто друго и е поважно, па дури и министрите за економија и финансии прво се бореа за стабилизирање на државата (при тоа стално споредувајќи се со 2001 година, кога дел од сегашната влада беше во власта, а дел со пушка во рака ја дестабилизираше државата, а не со крајот на 2002 кога дојдоа на власт). Потоа најавија економски бум, но во тоа ги спречи смртта на Трајковски (затоа ли го отепаа човекот), па предвремените избори. Трајковски беше убиен во февруари, а пад на производството имавме и во јануари. (Дали тогаш владата почнала да планира како да го одстрани претседателот кој најавил дека нема да потпише проучковски закон за територијална поделба.) Повторно не знам зошто претседателските избори го оневозможуваа министерот за економија да ги решава економските проблеми??? Сега наводно референдумот не им дозволува на министрите за економја и финансии да работат на тоа во државата да има повеќе пари. Не знам кое влакно ќе им пречи после референдумот (и ако, се надевам, ќе успее, но и ако не успее). Кога СДСМ е на власт, власта за ништо не е виновна. Само се зборува дека ќе биде заслужна за тоа што во иднина треба да ни се случи. За сегашноста треба да бидеме слепи, а да не се враќаме во минатото за да не видиме дека ни било подобро.
bojan81
quote:
Originally posted by трендафил
Се согласувам дека ако владата не се разбира во економија или стално нешто друго и е поважно, па дури и министрите за економија и финансии прво се бореа за стабилизирање на државата (при тоа стално споредувајќи се со 2001 година, кога дел од сегашната влада беше во власта, а дел со пушка во рака ја дестабилизираше државата, а не со крајот на 2002 кога дојдоа на власт). Потоа најавија економски бум, но во тоа ги спречи смртта на Трајковски (затоа ли го отепаа човекот), па предвремените избори. А Трајковски беше убиен во февруари, а пад на производството имавме и во јануари. (Дали тогаш владата почнала да планира како да го одстрани претседателот кој најавил дека нема да потпише проучковски закон за територијална поделба.) Повторно не знам зошто претседателските избори го оневозможуваа министерот за економија да ги решава економските проблеми??? Сега наводно референдумот не им дозволува на министрите за економја и финансии да работат на тоа во државата да има повеќе пари. Не знам кое влакно ќе им пречи после референдумот (и ако, се надевам, ќе успее, но и ако не успее). Кога СДСМ е на власт, власта за ништо не е виновна. Само се зборува дека ќе биде заслужна за тоа што во иднина треба да ни се случи. За сегашноста треба да бидеме слепи, а да не се враќаме во минатото за да не видиме дека ни било подобро.
Lele trendafil daj te molam preskcime mene, sto vrska ima sega Boris, Referendm, ekonomija. Daj bidi po konkreten te molam, me mrzi da citam nesto kade nema nisto napisano. Intel kade e pana, pod hitno da se nacrta tuka. A imas i poveke konkurencija tuka eve go pina ubav na majka pecen e za tebe i lav.
slasa
quote:
Originally posted by Misirkov
Dame: Vekje sme vo vtorata faza (od tri) na stvaranje Golema Albanija. Ne znam na koja planeta zivees. Nikoj tuka nikogo ne mrzi, tuku samo konstatirame trendovi sto za zal vodat do podelba (i eventualno gubenje) na makedonskata nacija i drzava. Spored tebe Referendumot e igranje so sudbinata na Makedonija? Me interesira kako? Radikallizmot sto go spomenuvas nema tolku vrska so bogatstvoto i siromastijata. Ideologijata na segasnava sostojba e vo Prizrenskata Liga -- a motornata sila vo slabosta na makednoskite politicari i vestacki podgrevaniot strav vo narodot. --------------------------------------------------------------------- Preku organiriranje na nekakvi manifestacii kade ke mozat makedonci i albanci zaedno da ucestvuvaat i da si razmenat informacii za svoite kulturi, preku druzenje edni so drugi, ke svatime deka sepak site sme lujge, site sme od majka rodeni. --------------------------------------------------------------------- Ti si pecen si za nekakva ne-vladina-organizacija. Zadolzitelno konkururaj, sigurno kje dobies pari da ni organiziras sredbi za svetskiot mir i vecnata ljubov.
Abe misirkov ne e greska toa sto dame napisa . jas go znam dobro nego .toj zivee vo majka zemja ,zemjata ne e nicija , ta Nie Ta albancite site sne gosti na ovaa zemja , denes si utre ne si , Dobro ti kaza Damme deka treba na nekoj nacdin da se sredime i da zaednicki ziveeme so Albancite Turcite i site nacii koji ziveat vo Makedonija i imaat custvo da oostanat vo nasata zemja , Dali ke ima refe,,. ili ne toa voopsto ne zavcisi do sloga na narodot, Jas se slozvam so tebe za nesposobnite politiciri vo Makedonija, Ali edno sdakam da napomenam koj Gi postavi Tie politicari ,, jas i -ti NE Narodot , A narodot e Toj koj moze da gi smeni , pa da videme so koja druga vlada ke uspeme , 1. dodeka nema stabilna ekonomija vo makedonija . 2.Dodeka nema stabilen socijalen poredok vo Drzavata , niedna vlada ne ke cuspee za nisto . I dodeka narodot ne se svesti. nisto ne pravime , neka ima 1000 glasanja . bidi pozdraven da ne zavleguvam povejke
трендафил
quote:
sto ti znam jas be intel za ekonomija.
Бојан, пред се сакам да те поздравам. Во ситуацијава те подржувам. Ако министерот за економија не се разбира во економијата, посебно ако се случува нешто друго (а стално нешто се случува и ќе се случува), тогаш не мора да се разбираш во економија ниту ти. А претседателот Трајковски има врска со темава затоа што најавил дека нема да го потпише законот за територијална поделба по албански терк. А со економијата тој има врска затоа што со него владата се вади зошто изостана економскиот бум во првите неколку месеца од годината. Бидејќи имаше голем пад на индустриското производство и во јануари и до 26 февруари кога загина Трајковски, а владата се вади со неговата смрт и за овој период, па заклучувам дека тогаш веќе почнало да се планира неговото убиство, во што била ангажирана целата влада, па и министрите за економија и финансии кои поради ова ги запоставиле своите ресори. А не сум видовит, па не знам што ќе им пречи после референдумот. А сигурен сум дека нешто ќе им пречи и некој друг ќе биде виновен за катастрофалната економска состојба во која се наоѓа Македонија. Само македонската влада ќе биде во право. Јас мислев дека со влегувањето на терористите во власта веднаш ќе се стабилизира безбедноста. Дали сега некои нови терористи албанци сакаат да бидат идни коалициони партнери на СДСМ и ЛДП?
Makjedok [img]http://nepokor.org/proekti/Referendum/sliki/Plakat2F.jpg[/img]
jamajka
quote:
Originally posted by AaaAa
POcnuvaat yankees, drug put :)
Chekam odgovor.
jamajka
quote:
Originally posted by BorisVM
odi pred Grchkiot konzulat vo Skopje, chekaj od rano nautro da te ponizhat koga ce vlezesh so toa shto ce ti ja dadat "vizata" na list hartija. Trebashe edna Tajvanka ili shto li beshe da organizira protest. Ete ti se Makedonchinjata tamu sobrani, nema potreba od nabivanje na kompleksi tuka na forumov. Pred vistinata i Bogovite molchat. Demek neli? Demek koga se menuvaa profesionalci vo DBK, i se stavaa nepismeni po partiska linija Makedoncite rekoa neshto? Ili pak koga se dostavuvaa prezicni izveshtai od Tetovo deka se sprema neshto i oruzhjete se nosi so kamioni i deka se kopaat rovovi na Tetovskoto Kale, Makedoncite rekoa neshto? Demek neli. Demek srednoskolcite vo Tetovo uchat vo Gimnazijata Kiril Pejcinovic kaj shto im e i mesto? Ili pak se site napikani vo edno shkolo? Kaj bea Makedoncite koga roditelite na vojnicite ne mozhea da se kachat da polozhat cvece? I toa vo SVOJA drzhava. Mesto celo Skopje da se nacrtashe gore so niv, pa da videv togash dali ne ce mozhea da polozhat cvece. Tolku za "trikovite". Deneshata lekcija zavrshi.
Nikoj ne saka da bide ponizen radi toa shto e pripadnik na edna nacija. Za sve ova e kriv stravot i nemanjeto na samodoverba. Edna od prichinite shto e toa taka, e propagandata za "makedoncheto", daj veke prestani da ja shirish.
Maleshevo
quote:
Originally posted by Pina
Pa ovde Bojane, na forumov ,ima omalovazhuvanje na toj etnikum kolku da sakash, ama go ima vo malku potskriena forma. Dali ova omalovazhuvanje e nenamerno, pod vlijanie na silni emocii, nepromisleno ili smisleno deluvanje na potsvesta na sekoj onoj shto go chita. E ve ti nekolku citati: Тие, анационлните типови, воспитани и подучени од комунистичкото училиште на бивша СФРЈ и Социјалистичка Република Македонија, внуци и паравнуци на асимилрана, прекуасимилирана македонска проста раја во 19 век Ova go prikazhuva Makedonskiot narod kako anacionalen, asimiliran, preasimiliran, raja, a istiov "avtor" na drugo mesto go sporeduva Makedonskiot narod so "glinena masa" itn..itn... Maleshevo! Koga ti direktno mene si me prashal za mojata nacionalna pripadnost pa da ti odgovoram? Vo edna diskusija, razmeni nekolku postovi so eden ili dvajca diskutanti, okolu toa shto sum, pa naredivte i Srbin, Bugar, Albanec i na kraj ispadnav Vlaf. I nikoj ne me prasha direktno mene, detski muabeti... Da znaesh deka teshko pagjam na sitni provokacii. Po nacionalnost sum Makedonec, moite roditeli se od Egejska Makedonija(deca begalci) ako toa voopshto ti znachi neshto. A vo istata taa diskusija me stavi vo redot na anacionalnite tipovi, glinena masa, potomok na asimilirana i preasimilirana raja itn...itn.. I ne mi e jasno zoshto voopshto se prashuvash shto sum po nacionalnost koga ti veke me definira so svoite poznati frazi.
quote:

quote:
Originally posted by Maleshevo
Разбираш ли ти што воопшто што заговара и мисли тој имбецил, што го мислат таквите како тебе многу паметен? Цитат Фрчковски Македонија и Македонците отсекогаш биле луѓе со повеќе идентитети - од Филип и Александар, преку Самуил, до лидерите на ВМРО и нас денеска. Слоганот кој си го ставил одоздоле не се подудара со ставот на твојот идол Фрчковски. http://dnevnik.com.mk/default.asp?pBroj=2475&stID=34682 И од каде и Србија на линија Еу ја стави да те прашам?
Македонија и Македонците отсекогаш биле луѓе со повеќе идентитети - од Филип и Александар, преку Самуил, до лидерите на ВМРО и нас денеска. Originally posted by Pina: Ovde Frchko ima prokleto pravo i znae shto zboruva. Za Filip,Aleksandar, Samuil, VMRO (nekoi lideri) nema shto da se diskutira. Diskutabilen e samo krajot na ovaa misla : ...nas(nie) deneska. Nie seushte lutame nekade megju slavjansko i antichko makedonsko poteklo. Koga Kiro javno beshe doveden vo situacija da se izjasnuva po toa prashanje, demek shto se Makedoncite, (ne znam dali nekoj drug predsedatel vo istorijata na diplomatijata moral da odgovara na vakvi prashanja javno, let alone shto poveketo od segashnive svetski drzhavnici ne bi znaele da odgovorat na istoto za svojot narod)negovata pro-slavjanska izjava za nas beshe shok, velepredavstvo i ushte shto ne. Nie postojano se obvinuvame so srbomanstvo, bugaromanstvo, jugonostalgichari itn..itn, znachi nie potsvesno go potvrduvame ona shto Frchko go veli. Bugaromani, srbomani, grkomani, toa se klasichni primeri na postoenje na poveke identiteti megju Makedoncite. Gledam na forumov se spomnuvaat nekoi oski istok zapad, sever jug, demek kade da se priklonime, koj ni se prijateli koj ne, spored toa koj koe ime go upotrebuva, Macedonia ili FYROM. Patetichno, navistina patetichno. Sporot so imeto e samo politichka igra na megjunarodno nivo, igrame bash onaka kako shto ni svirat, emotivni i naivni, znachi US go upotrebuva imeto Macedonia, treba so niv da bideme, a toa shto ne pritiska so specijalna vojna, big deal, vazhno ne oslovuva so Macedonia. Zapamtete mi go zborot: Samo so FYROM mozheme da go zadrzhime imeto Macedonia, zatoa shto Former Yugoslav ke otpadne samo po sebe ako ne drugo od praktichni prichini. Open your mind, na vremeto Kiro go znaeshe toa i na taa karta igrashe...
http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=6986&whichpage=2&SearchTerms=%2C%D4%F0%F7%EA%EE%E2%F1%EA%E8 !!! Тие, анационлните типови, воспитани и подучени од комунистичкото училиште на бивша СФРЈ и Социјалистичка Република Македонија, внуци и паравнуци на асимилрана, прекуасимилирана македонска проста раја во 19 век Некаква представа како е моделирарано националното сознание кај Македонците во Егејска Македонија може да се види, по примерот на трите села , Висока, Зарово и Суха, Лагадинска околија. Со појавата на туѓите пропаганди во Македонија во 19 век, во Висока и Суха се вгнезди грчката пропаганда, а во арово бугарската. Во првите две села црквите беа патриаршиски т.е. грчки, а во Зарово егзархиски т.е. бугарски. Пред доаѓање на овие пропаганди, во селата сеуште се зборува македонски јазик уште во форма на кирилометодиевото време. Во Зарово бугарски пропаготори и нивни колеги, фанатизирани побугарчени Македонци ги учат селаните дека „во нивната вени тече крв на храбрите стари бугари и нивните водачи, Кубрат, Аспарух, Крум, Шишман, Борис (туркофонски хунотатарски народ од Азија кој се населува во северна Тракија)“ Познавачите по историја знаат дека таму во овие област никогаш не владеале, а камоли па антропологијата на луѓето била некогаш од тој тип. Во Висока и Суха пак грчките пропагатори го учат селското население дека тие се Грци, а “во нивните вени тече крвта на славните Хелени и Византијци и нивните царови”. Во Висока и Суха селаните стануваат фанатични патриаршисти и горди Грци и стануваат јатаци на грчките андартски чети, а во Зарово - фанатични егзархисти, горди Бугари и помагачи на врховистките чети. За време на втората Балканска војна, доаѓа до страшни убивања помеѓу селаните од Висока и Суха од една страна и Зарово од друга страна. Зарово на крајот е срамнето со земја. Селаните во Висока и Суха денес се сите горди Грци, а предците на селаните од Зарово кои во најголем дел избегаа во Бугарија, денес се горди Бугари. И додека селската маса кај Македонците во 19 век ја асимилираа странските пропаганди во Бугари, Грци, а подоцна и Срби, тогашните интелектуалци поради фамилијарните околности и преданија во нив како и поради своите непокорни карактери останиваа она што биле од секогаш нивните предци. Од едно писмо на Лефтер Манче* Јас сум роден во костурското село Загоричани, Егејска Македонија, кое што е соседно на Вишени. Во годините од 1870 до 1880 година во нашето маало во Загоричани си играа две мали деца. Едното се викаше Митре, а другото Василчо. И двајцата учеа покасно во Солун. Димитар отиде да учи во егзархиската (бугарска) гимназија, а Васил во патријаршиската (грчка) гимназија. Понатаму Димитар продлжи со школувањето во Петроград во Русија, а Васил во Патријаршиската Духовна Академија во Стамбол (Цариград, денешен Истанбул). Димитар, воодушевен со идеите за правдина и еднаквост станува социалист. Враќајќи се од Петроград, Димитар Благоев престојува во Софија. Тој таму ја формира "Бугарската социјалдемократска партија". По завршувањето на Академијата, Грчката црква го испрати Васил да работи во Мала Азија, во градот Смирна. Тој таму станува владика на грчката Смирненска епархија. Во грчко-турската војна 1919-1922 г., тој им помага на грчките војски при погромите над турските села во таа епархија. Во 1922 година кога грчката армија ја нападнала Смирна, Васил им покажувал на војниците од грчката армија кои села се турски. Поради тоа, при победата на турската војска, кога се враќа армијата на Ататурк во Смирна , тој е обесен од Турците. Од Смирна биле протерани сите Грци. Стотици илјади Грци-бегалци се населија во Македонија, а голем број од нив и во Костур. Во 1924 година мојот дедо, заедно со други двајца загоричанци, отиде во Костур - со хумана цел да им помогнат на 30 фамилии бегалци - Маџири, коишто ги донесоа во Загоричани. Тие знаеја дека владиката во Смирна, Васил, е роден во Загоричани. Во 1928 година и во негова чест нашето село Загоричани го прекрстија Василиада. Бугарите во чест на Димитар Блаоев, кој ја офори Бугарската социјалдемократска партија го преименуваа градот Горна Џумаја во Пиринска Македонија во Благоевград. Така денес родното село на Васил и Димитар, Загоричани го носи името на Васил – Василиада. Горна Џумаја пак го носи името на Димитар Благоев – Благоевград. Така едниот Македонец денес Бугарите го претставуваат како виден Бугарин, а другиот Грците го претставуваат извесен Грк, кој го дал животот во името на Грција. Така Васил станал "Грк", а Димитар "Бугарин". Ќе дополнам само ова, докажано е дека Д. Благоев не се чувствал Бугар. Во Народното собрание на Бугарија тој изјавува: "Јас не сум Бугарин, јас сум Македонец, Македонски Славјанин". * Извор: Писмо на Лефтер Манче (Канада) до Лебамов, види неделник Форум бр. 77
BorisVM
quote:
Originally posted by jamajka
quote:
Originally posted by BorisVM
odi pred Grchkiot konzulat vo Skopje, chekaj od rano nautro da te ponizhat koga ce vlezesh so toa shto ce ti ja dadat "vizata" na list hartija. Trebashe edna Tajvanka ili shto li beshe da organizira protest. Ete ti se Makedonchinjata tamu sobrani, nema potreba od nabivanje na kompleksi tuka na forumov. Pred vistinata i Bogovite molchat. Demek neli? Demek koga se menuvaa profesionalci vo DBK, i se stavaa nepismeni po partiska linija Makedoncite rekoa neshto? Ili pak koga se dostavuvaa prezicni izveshtai od Tetovo deka se sprema neshto i oruzhjete se nosi so kamioni i deka se kopaat rovovi na Tetovskoto Kale, Makedoncite rekoa neshto? Demek neli. Demek srednoskolcite vo Tetovo uchat vo Gimnazijata Kiril Pejcinovic kaj shto im e i mesto? Ili pak se site napikani vo edno shkolo? Kaj bea Makedoncite koga roditelite na vojnicite ne mozhea da se kachat da polozhat cvece? I toa vo SVOJA drzhava. Mesto celo Skopje da se nacrtashe gore so niv, pa da videv togash dali ne ce mozhea da polozhat cvece. Tolku za "trikovite". Deneshata lekcija zavrshi.
Nikoj ne saka da bide ponizen radi toa shto e pripadnik na edna nacija. Za sve ova e kriv stravot i nemanjeto na samodoverba. Edna od prichinite shto e toa taka, e propagandata za "makedoncheto", daj veke prestani da ja shirish.
Jamajka, Ako "nikoj ne saka da bide ponizen shto e pripadnik na edna nacija" e prviot del, togash sledi "Makedonecot ne saka da bide ponizen shto e Makedonec". Tie shto se ponizhuvaat so chekanjeto pred Grchkata ambasada kade ednostavno ti vikaat deka ne postoish za da dobijat edna viza znachi ne se Makedonci, tuku se Makedonchinja. Stravot e kriv za odrechno kazhuvanje NE ODAM vo Grcija i NEMA da dozvolam da me ponizhuvaat? Ovde vo ovoj del mozhesh da zamenish niza drugi raboti shto gi kazhav pogore. Kolku samodoverba ti treba za toa? Ne meshaj psiholoshki termini so nacionalna svest. Znachi ti kazhuvash deka ti treba samodoverba da si Makedonec? Ako lichno ti si se poistovetil so terminot "Makedonche" toa e tvoja interpretacija. Moeto mislenje e zasnovano na Amerikancite, koi ne dozvoluvaat nekoj da gi gazi i ushte da ti vika ubavo ti e vaka. Se dodeka ne se razvie nacionalna svest kaj Makedoncite (kade Makedonija e definirina kako segashnata Makedonija bez nekoi pretenzii kon toa shto bilo) moeto mislenje nema da se smeni. Ako mislish deka propaganda e kazhuvanje na svoeto mislenje koe e poddrzhano od fakti, na javen forum, togash mozham samo da ti posovetuvam deka epten si go zgreshil forumot na koj uchestvuvash.
BorisVM
quote:
Originally posted by Sotir Boris, dali se albancite vo panika ili ne se samiot mozes da si zaklucis. Makedonskiot narod trebase da bide miren, trebase da bide narod so svitkana kicma, so skrsen moral. Mirno da si ceka na sudniot den, a koga ke mu dojde denot, da go donesat pred zrtvenikot, a toj "miren kako tele pred klanje". A ono vidi referendum, pa uste i cel makedonski narod ZA referendumot. Ova ne trebase da bide taka, neli??? E uste so sobiranjeto na potpisite pocnaa izjavite vojna, delbi, kontra referendum i se do denes po nekoja izjava vo toj stil. Neli e toa panika??? Ako uspee referendumot se brkaat rabotite. Makedoncite se nametnuvaat kako faktor sami po sebe. Nema veke kontrola na narodot preku poltronskite politicari. A Makedonija ne e uste na red za pred zrtvenikot. I sega sto praime??? A za ostanatite prasanja sto "mi se nasoceni mene" nemam ni vreme, ni zivci da ti odgovaram, iako smetam deka na poveketo, ako ne i na site, samiot si go znaes odgovorot, samo teras inaet.
Sotir, ako ne mozhesh da gi poddrzhish postovite so fakti, shto jas i go pobarav od tebe, zakluchokot e jasen neli? Zatoa i ti pobarav da prestanesh so propagandata.
Sotir
quote:
Originally posted by BorisVM Tie shto se ponizhuvaat so chekanjeto pred Grchkata ambasada kade ednostavno ti vikaat deka ne postoish za da dobijat edna viza znachi ne se Makedonci, tuku se Makedonchinja.
Boris, kade pred grcka ambasada ti vikaat deka ne postois??? Ajde ti malku potkrepi si gi postovite so fakti. Ima nekoj grk sto stoi pred grcka ambasada i na site sto cekaat pred ambasadata im vika deka ne postojat??? Ili sto e rabotava??? Objasni mi, posto jas nikogas ne sum bil pred grcka ambasada.
quote:
Originally posted by BorisVM Se dodeka ne se razvie nacionalna svest kaj Makedoncite (kade Makedonija e definirina kako segashnata Makedonija bez nekoi pretenzii kon toa shto bilo) moeto mislenje nema da se smeni.
E, gledas za razlika od tebe grcite vo skolo ucat deka Grcka bila pola mala azija, Pola Makedonija i cela Trakija, pa indirektno im se stava vo glava deka toa e grcka teritorija. Istiot primer e i so Bugarija i Srbija, a vo posledno vreme i so Albanija koi imaat pretenzii kon Makedonija. A nie treba da ucime deka i ova sto go imame ni padnalo od nebo???
BorisVM
quote:
Originally posted by Sotir Boris, kade pred grcka ambasada ti vikaat deka ne postois??? Ajde ti malku potkrepi si gi postovite so fakti. Ima nekoj grk sto stoi pred grcka ambasada i na site sto cekaat pred ambasadata im vika deka ne postojat??? Ili sto e rabotava??? Objasni mi, posto jas nikogas ne sum bil pred grcka ambasada.
Po internacionalni dogovori, vizi se izdavaat direktno vo pasoshot na gradjaninot koj saka da ja poseti drzhavata koja ja izdava vizata. Site zemji na Evropskata Unija izdavaat vizi na Makedonski drzhavjani vo pasoshot. Site osven Grcija. Grcite "vizata" ja izdavaat na obichno parche hartija. Na hartijata pishuva samo deka vizata e izdadena vo Skopje. Na mestoto predodredeno za imeto na drzhavata nema nishto. A ova mene mi se sluchi vo Dekemvri minatata godina. Me prashaa shto baram jas vo Skopje. Ne vo Makedonija tuku vo Skopje. Ova beshe Grchka policija na nekolku kilometri od granica.
quote:
E, gledas za razlika od tebe grcite vo skolo ucat deka Grcka bila pola mala azija, Pola Makedonija i cela Trakija, pa indirektno im se stava vo glava deka toa e grcka teritorija. Istiot primer e i so Bugarija i Srbija, a vo posledno vreme i so Albanija koi imaat pretenzii kon Makedonija. A nie treba da ucime deka i ova sto go imame ni padnalo od nebo???
Treba prvo da se zachuva i izgradi toa shto se ima, pred da mozhe ad se uchi neshto drugo. Za Aleksandar Makedonski, znaminja od Kutlesh, "Nareden Kongres Vo Solun" i niza drugi raboti od toj stil ima vreme.
трендафил Не постои некое големо манство кон ниту една од соседните нации. Повеќе се работи за етикети залепени од политичките противници (мислам на двете до сега најголеми партии). Во неможност да се покажат со сопствените квалитети (или не знаат што сакаат да направат или не умеат тоа да го отстварат) тие добиваат со невистини искажани за противникот. Очигледен пример се 15-то септемвриските избори, кога сегашната власт (со несебична помош и на разни невладини организации) толку многу врескаше против тогашната власт. Но во ништо не се покажа подобра. Албанските партии во Македонија ја злоупотребуваат поделеноста на македонците и со нивна помош македонските партии ги добиваат изборите и владеат. Повторувам, албанските партии, а не албанците, со уфрлање на ливчиња од страна на криминалци наречени активисти ги одлучуваат изборите. Албанците како народ од тоа немаат полза. Нив и ако им се повредуваат човековите права, во најголем дел тоа е од страна на албанци, а не на македонци. Дека македонците ги кршат правата на албанците е точно колку и тврдењето дека Ирак има оружје за масовно уништување. И изворот на информации е ист или многу близок. Се работи за некоја институција од САД. А и покрај тоа во Македонија има од ден на ден се` повеќе америкомани. Партиите дури повеќе им се удвараат на Батлер и неговите одколку на сопствените гласачи. Затоа и се случи ВМРО-ДПМНЕ да не повика на бојкот на претседателските избори, а сега е многу веројатно дека СДСМ ќе го стори тоа за референдумот. Затоа што Батлер така сака, а СДСМ нема образ, а веројатно и неговите гласачи заборавиле дека пред неполна половина година државникот велеше дека со бојкот држава не се гради. Ако повикаат на бојкот тоа ќе значи и дека со територијалната поделба сакаат да ја срушат државата и дека Али Ахмети раководи со коалицијата (прв повика на бојкот). Зошто се албанците во паника? Па затоа што на секој умен албанец му е јасно дека малцинството не треба да си игра со мнозинството. Дека надворешниот фактор еден ден ќе си отиде, а дека после се` се наплатува со дебела камата. Тоа го имаат почувствувано и по заминувањето на османлиите и по заминувањето на фашистите. Историјата секогаш се повторува.
bojan81
quote:
Treba prvo da se zachuva i izgradi toa shto se ima, pred da mozhe ad se uchi neshto drugo. Za Aleksandar Makedonski, znaminja od Kutlesh, "Nareden Kongres Vo Solun" i niza drugi raboti od toj stil ima vreme.
Boris a kako mislis toa da se zacuva? Kongresi vo solun i takvi gluposti i jas se slozuvam nema potreba voopsto da se pomisluva na takvo nesto, toa se gluposti. Egejska makedonija od damna e izgubena, rabotata sega e da uspeeme barem naucno da kazeme deka tamu nekogas imalo makedonci [:(], i kolku mozeme da im pomogneme na onie malku makednci da dobijat barem obrazovanie na majcin jazik. A toa jas ne mislam deka ke uspeeme ako samite se odnesuvame potcenuvacki, sami kon sebe si vikame, vo stil "abe sto se pravime nie nesto sto ne sme" takvi postovi jas licno mislam deka treba da se brisat i voopsto da ne se odgovara na takvi provokacii. Makedonija ke se zacuva ako ima makedonci ako nema nema da postoi ni Makedonija, kolku i da sakame da se nadevame deka mnozinstvoto albanci sto dobija olkava teritorija vidi www.nepokor.org ke gi zastapuvaat makedonskite interesi i da se pravime so sila cuknati a mozda nekoj i se stvarno cuknati, albancite imaat druga kauza koja e sprotivna na makedonskata. Jas koga bi bil na mestoto na albancite neznam zosto bi sakal da ziveam vo drzava Makedonija koga okolu mene ima 6 miljoni ludje sto go zboruvaat mojot jazik, imaat ista kako mojat ideologija i sakaat da ziveat so mene vo edna golema drzava kade ke ima pogolem pazar na stoki itn. makedonija edinstveno moze da se opstoi ako najak element vo makedonskata drzava e Makedonskiot narod, so jaka cvrsta ideologija i vizija sto saka. I uste nesto tesko na taa drzava vo koja Ministerot za odbrana se ismeva na sopstvenata istorija i narod. [:(][:(]
трендафил
quote:
A toa jas ne mislam deka ke uspeeme ako samite se odnesuvame potcenuvacki, sami kon sebe si vikame, vo stil "abe sto se pravime nie nesto sto ne sme"
Во потполност се согласувам дека мора да се ослободиме од некои комплекси. Многу помали народи од нас не се однесуваат со потценување кон себе. Исто така многу се возбудуваме кога некој ќе рече дека не сме македонци. Како да не сме сигурни во тоа. Јас лично не обрнувам многу внимание на тоа. На такви провокации треба да се одговара нешто во стилот дека ние како секаде во светот тие што самите се сметаат за нешто што не се (во карикатурите обично за Наполеон) ги сметаме за умно пореметени. А за тие што мислат дека подобро од нас знаат што сме не сакаме ниту да разговараме за што ги сметаме. Албанците не верувам дека се 6 милиони. Прво многу од нив се иселени на запад и веќе почнуваат со семејно иселување. Потоа исти луѓе имаат државјанства на две или повеќе земји (најчесто СиЦГ и Македонија), но во последно време и Албанија и Косово.
jamajka
quote:
Originally posted by BorisVM
Ako mislish deka propaganda e kazhuvanje na svoeto mislenje koe e poddrzhano od fakti, na javen forum, togash mozham samo da ti posovetuvam deka epten si go zgreshil forumot na koj uchestvuvash.
Boris, Ti kazuvash fakti za nekoj nastan, a ne za narekuvanjeto, ti kazuvash demunitiv na edna nacija shto vo jazikot na propagandata nauka e poznato pod terminot "narekuvanje" i vo sluchajov sluzi za shirenje defitizam i kompleks na poniska vrednost na pripadnicite na nacijata. Ovoj poim ne e tvoe mislenje, toa e nametnato mislenje. Toj zbor postoi ushte pred da se rodish i pred da se chekaat vizi, i nema ama bash nikakva vrska so vizite. Mene lichno ne mi smeta tvoeto lichno mislenje, bash naprotiv. Samo sakam da ti ukazam deka greshish so narekuvanjeto. Svati go toa kao dobronamerno, taa mi e i celta. Shto se odnesuva do propagandata, taa ne poznava faktografija, tuku samo sugestii nasocheni kon odredena grupa na lugje. Nekoi propagandi se vistina nekoi ne se. Nekoi se i samo konstatacija koja se lepi kako atribut na odredena pripadnost, kako konkretniot primer (vo orginal "kleto Makedonche") koj e nasochen kon cela edna nacija.
quote:
Originally posted by BorisVM
A ova mene mi se sluchi vo Dekemvri minatata godina. Me prashaa shto baram jas vo Skopje. Ne vo Makedonija tuku vo Skopje. Ova beshe Grchka policija na nekolku kilometri od granica.
Shto stori ti vo vrska so ova? se pobuni? shto voopshto barashe vo zemja koja ne ti go priznava identitetot? So Makedonski pasosh odeshe? Makedonche si!?!?!?! Posle vakva edna konstatacija lesno se pagja vo zamkata za dokazuvanje, najchesto pred drugite, koga vo glavata se pochesto ti se mota zborot od kaj shto begash, a so toa i propagandatata koja se pochesto nesakajki ja prodolzuvash. Nacionalnata pripadnost nema vrska so psiholoshkata svest, megjutoa nacionalnata svest ite kako ima vrska, taa e del od nea. Skoro za sekoj Makedonec postoi primer poradi koj spored tebe treba da se nareche taka. Ne mislam da se karam nitu da se pravam pameten, ne se vazni tuka grchkite vizi, nitu bilo koe ponizuvanje shto go trpime. Ednostavno toj zbor e shirenje negativna propaganda. Koj ja podtiknuva nashata pasivnost, a so toa i da kutime na drugi vakvi ponizuvanja vo idnina.
quote:
Originally posted by BorisVM
Stravot e kriv za odrechno kazhuvanje NE ODAM vo Grcija i NEMA da dozvolam da me ponizhuvaat? Ovde vo ovoj del mozhesh da zamenish niza drugi raboti shto gi kazhav pogore.
Stravot e kriv za nekoi pogolemi raboti, a toa e za nemoto gledanje na toa shto se sluchuva, toa ti ushte podobro od mene go znaesh, ako i jas ziveam vo maalo polno so Albanci. Edno ke ti kazam, koga znam deka nekoj nema da mi vrati, mnogu polesno ke mi bide da go udram shlakanica. I na kraj, koga se vo prashanje Albancite i ne zborime za strav tuku za fobija, nerealen strav. ne klukaat so razni gluposti "se drzat megju sebe", a za dve godini megjusebni ubistva, nezna im se broj, imaat. Me podseka situacijata so centralistite i vrhovistite koga vo sofija za 2 godini se ispoubile megjusebno 600 Makedonci. Zarem ne e sekoj veligden krvav ? zarem nema sekoja prolet ofanziva ? i taka nataka Shto e ova ako ne neprijatelska propaganda, dali e so fakti i bez, toa ne ja pravi da ne bide neprijatelska, a ushte pomalku propaganda, koja ima za cel na ni nametne fobija. Ovie raboti se tie shto se potcrtuvaat vo moite kazuvanja, a ne lichnite mislenja, za koi smetam deka stoish na zdravi noze. A za shirenje Makedonska nacionalna svest, potrebno ti e ite kako poznavanje na propagandata kako nauka i nejzinoto dejstvo. Nie vojnata 2001 ja izgubivme zaradi katostrofalnata propaganda, okolu koja i pokraj porazot nishto ne sme smenile.
quote:
Originally posted by BorisVM
Ako lichno ti si se poistovetil so terminot "Makedonche" toa e tvoja interpretacija. Moeto mislenje e zasnovano na Amerikancite, koi ne dozvoluvaat nekoj da gi gazi i ushte da ti vika ubavo ti e vaka. Se dodeka ne se razvie nacionalna svest kaj Makedoncite (kade Makedonija e definirina kako segashnata Makedonija bez nekoi pretenzii kon toa shto bilo) moeto mislenje nema da se smeni.
Hmmm, neznam dali pod uslovite pod koi shto sme nie bi im bilo tolku lesno da se gordi. Ne ti e ispravna sporedbata. Toa ti e isto kako da sporeduvash fiko so ferari. Megjutoa i tie da se vo situacija kakva shto sme nie neznam dali bi imale voopshto nekakva nacionalna svest. Nie kakva takva svest sme zadrzale i poveke vekovi bez da imame drzava. Ima tri narodi na svetot koi pominale ogromni egzodusi, i ostanale da postojat, toa se Evreite, Ermencite i Makedoncite. Toa e fakt od koj NE mozesh da ne narechesh vo demunitiv, tuku fakt koj ni vika deka imalo mnooogu mnoooogu poloshi situacii od ovaa, koi nie sme gi prebrocile. Ako sakash samo fakt(urirani) propagandi da shirish, mnogu lesno mozesh toa da go napravish, namesto da barash fakti za Makedonchinjata, baraj fakti od koi shto moze chovek da se pogordee shto e Makedonec. Ima dosta takvi, ne treba da se fakame za negativnite. No tochen ti e vtoriot del. Nema potreba od teritorijalni pretenzii za da se razvie Makedonskata svest. Ne e ni potrebna nacionalna drzava. Toa nashiot narod go dokazal niz istorijata. Dovolno e samo pravilno dejstvo i navremeno odstranuvanje na neprijatelskite propagandi. Samo ne ti go razbiram tvoeto potenciranje na segashnata teritorija, dali ti Makedoncite vo Bugarija Grcija i Srbija ne gi smetash za Makedonci? Ili pak za Makedonci gi smetash site drzavjani na Republika Makedonija? Jas smetam deka teritorijata na edna drzava nema nikakva vrska so nacijata, jas sum da se razbudi svesta nasekade kade shto ima Makedonci po rod.
quote:
Originally posted by BorisVM
Kolku samodoverba ti treba za toa? Ne meshaj psiholoshki termini so nacionalna svest. Znachi ti kazhuvash deka ti treba samodoverba da si Makedonec?
Jas nikade ne go kazav toa. Logichno, za da bidesh makedonec treba da si roden Makedonec i da se chustvuvash Makedonec. Tie jas gi vikam svesni Makedonci. Takvi ima mnogu, no se na rabot na svoeto opstojuvanje vo takva polozba na svesta. No za da tvoite pokolenija ostanat Makedonci, treba da ja imash doverbata na taa tvoja pripadnost, svest. Toa sepak e edna vrsta samodoverba. Istoto, no mnogu poveke e potrebno za da unishtenata nacionalna svest na Makedonecot, se borish da ja povratish. Na kraj: Tamu kaj sho si, ima mnogu knigi koi zborat za propagandata, nemoj da bidesh tolku sueten vo zabeleshkite, zemi prochitaj nekoja pod zaglavie "narekuvanje" neznam kako bi se prevelo na Angliski, ako mene ne mi veruvash na zbor, ili pak ako pogreshno me razbirash.
StormAngel Ima Albanci koi sto mozebi se vo panika,ama ima i takvi koi sto ama apsolutno ic ne se vo panika.[;)]
NARCIS` nekoj ko tebe :)
Maleshevo „Ne e ni potrebna nacionalna drzava. Toa nashiot narod go dokazal niz istorijata.“ Не е точно.
jamajka kako preduslov i ne e. Makedoncite nemaat nacionalna drzava, a jas sum po rod Makedonec.
Pina
quote:
Originally posted by Maleshevo Некаква представа како е моделирарано националното сознание кај Македонците во Егејска Македонија може да се види, по примерот на трите села ......
Mnogu nekako mi generalizirash so ovoj tvoj uvod. Tie dve sela ne se cela Egejska Makedonija, ama se drastichni primeri za asimilacijata shto ja sproveduvaa Grchkite i Bugarskite propagatori. Toa go imashe i vo Vardarska Makedonija. Za nekolku skopski sela (Skopska Crna Gora) duri se znaeshe koi se "za Kralja" a koi se za "Car Boris". Nema zbor za toa deka zhitelite na tie sela ne se Makedonci, ama ete od vremeto taka ostanalo. Pred II Svetska Vojna oddelni sela si imaa taka da recham "afinitet" kon Bugarsko ili Srpsko. Posle vojnata tie rzliki izgubija vo znachenje, novite generacii si se izjasnija Makedonci i gotovo. Seto ova go pochnavme od onaa famozna rechenica na Frchko za Makedoncite i Makedonija. Jas da ti kazham deka za Frchko ne znam skoro nishto. Od nego ne sum prochital nishto i ne mozham da zboruvam za negovite pogledi i svakjanja, za nego znam deka edno vreme beshe neshto vo policijata i toa e se. A toa shto Frchko kazhuva so ovaa misla, jas go znam, ne treba nikoj da mi kazhe. Jas samo ne se slozhiv so krajot na mislata : deka i DENESKA e isto, i nie deneshnite Makedonci imame problem so identitetot, so toa ne se slozhuvam. Primerot so selata shto go davash e pouchen, dava edna slika do shto mozhe da dovede shovinistichkata propaganda, megjutoa za da imavme ushte podobra predstava za Egejska Makedonija i Egejcite ako spomneshe neshto i za Grgjanskata Vojna vo Grcija 1948, i uchestvoto na Makedoncite vo taa vojna. Tie otidoa da se borat po planinite so Grchkite Komunisti zoshto im beshe vetuvano chovechki prava, nekoi duri veruvaa i vo pripojuvanje kon N.R. Makedonija, odea da ginat za Makedonija a ne za komunizmot. Na Gramos kolku borci ispotepa Britanskata avijacija, neka se otvorat Grchkite arhivi, 40 dena opsada, probaj ti posle 40 dena po sneg i kal da izvadish chevli i chorapi, so-se kozha izleguvaat, gi imam videno stapalata na vujko mi, direkten uchesnik. Nekade okolu 20-30000 deca od 3-12 godishna vozrast evakuirani. Ne sum siguren mozhebi preteruvam ama 20 000 sigurno. Odneseni po razni domovi niz Istochna Evropa, koj da im kazhe shto se. Postarite poleka pochnaa da se organiziraat, mnogu od niv nauchija da chitaat i pishuvaat na Makedonski, od chista zhelba da si go znaat svojot majchin jazik. Za niv tatkovina stana R. Makedonija iako nikogash ja nemaa videno, se doseluvaa vo Makedpnija kako vo svoja zemja. Grchkite vlasti ne im dozvoluvaa vrakjanje vo Grcija nitu kako turisti, pa duri i decata nivni ne dobivaa vizi. Nekade do 80-te ne im beshe dozvoleno da gi posetat nitu grobovite na svoite roditeli. Koj li samo gi "ubedi" po tie Istochni zemji deka se Makedonci a ne Grci kako shto na pochetokot gi narekuvaa po domovite i internatite dodeka tie grupi seushte imaa vodichi Grci. Aj da ne go tupam de, i jas preterav, sakav i neshto drugo da kazham zaboraviv shto beshe da mu se nevidi.
Maleshevo СР Македонија беше еден вид македонска национална држава. Еве што стана од мнозианата Македонци кои не живеа во неа. http://www.panmacedonian.info http://www.macedoniainfo.com http://www.geocities.com/arvaniti_alba/Albanianfolklore.html?1089748255500
bojan81
quote:
Originally posted by Pina Aj da ne go tupam de, i jas preterav, sakav i neshto drugo da kazham zaboraviv shto beshe da mu se nevidi.
Pina toa sto abv go postira ne e bas poznata rabota, mnogu raboti se krijat. http://www.makedonika.org/egejski_dokument.htm Poznato ne e koga doma majkami, tatkomi i dedomi go znaat. Djabe e toa poznato ako vo svetot ucat obratno, sto mi vredi mene deka mene mi e poznato. Zamisli vaka, otides ti kako dete od egejsko semejstvo i ziv svedok na grckiot sovinizam da zivees vo eve primer kanada, i tvoeto dete ne sakas da go maltretiras za istorija a toa dete se zapise politicki nauki, zeme da izucuva istorija za balkanot no vo dosta literatura srekava deka toa e poraz na komunistite a makedonci i ne postoele. i pocne da raboti sprotivno od makedonskite interesi a? sto pravime togas, takvi primeri imas miljon a sto e najloso se poveke se mnozat. na toa treba da mu se stavi kraj ednaska, a na takvi tipcinja od tipot na frcko koj sakaat da privlece vnimanie so ponizuvanje na makedonskiot narod da se osudat.
Maleshevo "...toa shto Frchko kazhuva so ovaa misla, jas go znam, ne treba nikoj da mi kazhe. Jas samo ne se slozhiv so krajot na mislata : deka i DENESKA e isto, i nie deneshnite Makedonci imame problem so identitetot, so toa ne se slozhuvam...." Пак го спомињаш? Фрчковски: „Македонија и Македонците отсекогаш биле луѓе со повеќе идентитети - од Филип и Александар, преку Самуил, до лидерите на ВМРО и нас денеска.“ Јас ти велам дека тоа што го кажува Фрчко е погрешно кажано. Тој не може да расудува за сите антички Македонци, за сите Македонците во Самоиловата држава, за сите револуционери во 19 и 20 век и за нас денеска дека сме имале сите ние во конинуитет различни идентитети. Дефинирај го „идентититетот“ за кој Фрчко зборува, па да продолжиме во „Историја“.
Great_Macedonian QUOTE: MISIRKOV (PAGE 7) Dame: Vekje sme vo vtorata faza (od tri) na stvaranje Golema Albanija. Ne znam na koja planeta zivees. Nikoj tuka nikogo ne mrzi, tuku samo konstatirame trendovi sto za zal vodat do podelba (i eventualno gubenje) na makedonskata nacija i drzava. Spored tebe Referendumot e igranje so sudbinata na Makedonija? ------------------------------------------------------------------------------------- Gospodine Misirkov-'istoricar so renome', kako prvo sakam da vi kazam deka ziveam na ovoj svet, i sakam ti da mi kazis kako mozime do go resime prasanjeto so albancite!?! posto me napajgas deka predloziv mir so albancite. kako vtoro: od kade ti procita deka navodno jas sum rekol "referendumot e igranje so sudbinata na makedonija", jas takvo nesto nikogas ne napisav, povtorno procitajgo mojot post na stranica 7.. jas velev deka referendumot mora da uspee!! za da im se dae do znaenje na albanskite radikalni grupi deka ne mozat da ja delat makedonija--- vo taa smisla kazav deka nikoj ne smee da si igra so sudbinata na makedonija.
Belomorec Анализирајќи ги податоците за движењето на население од 1953 до 2002 година(документи завод за статистика, www.nepokor.org) во Р.Македонија се доаѓа до заклучок дека се работи за добро смислени механички приливи зад кои стојат политички мотиви. Во голем дел имаме двојно попишување Косово-Македонија, затоа што и таму имаме драстично зголемување на бројката. Во пописот од 2002 имаме попишување со лична карта по факс, со ист регистерски број повеќе луѓе, со документи на починати итн... Чуму овие процеси. Ако се тоа процеси на соживот, граѓанско опшество, унитарна Македонија тогаш ние подржувачите на референдумот сме виновни, шовинисти, заостанати. Референдумот дига ѕид кај патот кој што го трасираа ДУИ односно призренската лига и СДСМ, пат на враќање во 1913. Сите процеси кои се случуваат во РМ од почетокот на независноста и пред тоа се во насока на формирање на голема Албанија. Паралелни албански институции, непочитување на државните институции, закони, Устав, симболи итн.. Албанците се во паника затоа што Македонците се загрижија за својата држава и ќе пробаат да не ја направат повторно грешката од минатото. Новата територијална поделба е формирање на автономна односно федерална односно отцепена територија Илирида, опишана во картите од историјата односно од времето од пред 100 години, првата призренска лига. п.с. Ми текна слоган со кој сигурно ќе не примат. Со Првата Призренска лига во прва лига во ЕУ.