Бугарската пропаганда и бугаризација и во Албанија
Бугарската пропаганда и бугаризација и во Албанија
Maleshevo Група од бугарската партија ВМРО - БНД, Бугарско национално движење, минатата недела е задржана на албанско македонската граница. Тие со себе носеле 100 аудио-касети со бугарски песни, 100 учебника по историја, многу атласи, книги и друг пропаганден материјал со големобугарска пропаганда кои биле наменети за македонските деца во Мала Преспа и Голо Брдо во Албанија.
OooOo Koga stavate vakvi tekstovi, stavete avtor ili izvor na informacijata ili pak link do informacijata od kade shto e prevzemena. Inache vakvi prikazni mozham 200 da vi napisham sega. Ne vikam deka ne e tochna informacijava, ali potkrepete go ova so nekoj link.
Cernozemski Toa se prijatel informacii najverojatno od doverlivi izvori i ne mozat tuku taka tie izvori da se obelodenat, ne e ednostavno ti kao sto si mislis. E sega sto od Makedonija ima golem broj sto otidoa vo Bugarija tokmu tie kaseti da gi slusaat i tokmu taa istorija da ja ucat, e sosema sporedna rabota. Ne e belki i za toa izvori i linkovi da naveduvame? Bidete mi pozdraveni P.S. Vazno najgolemite patrioti ni ostanaa vo zemjata i so svojata pozrtvuvana borba ne dozvoluvaat uste poveke mladi i ludi glavi da se trujat so bugarska propaganda.
OooOo Cernozemski, duri i da e taka kako shto ti vikash, neka se ostavi mal tekst na kraj u stilu na: izvorot na ovaa informacija e od doverlivi izvori i nemoze da bide objaven
Maleshevo Еве се погрижив да ти најдам еден линк од бугарските странци. http://www.focus-news.net/index.php?catid=120&ch=0&newsid=197202&PHPSESSID= Еве ти уште еден линк, за возобновување и честување на гробиштата на бугарските окупаторски војски од страна власта во Р. Македонија. http://www.focus-news.net/index.php?focus=hot&hotid=456&PHPSESSID=
OooOo Ete ti pak pogreshno me svati. Ne e toa za mene neshto da mi dokazhesh, nego koga kje potkrepish nekoj tekst so link e vekje drugo. Ne me svakjaj pogreshno, ne vikam deka vesta ne e tochna, nego koga ostavame tekstovi ne e losho i link da ostavime za izvorot na taa informacija dokolku sme vo mozhnost. :)
Maleshevo Абе ти оставив линк (уште еден ли ти треба?), зошто мрмориш и преживаш понатака? Ти префрли дека си можел 200 такви инфомации да составиш. :-) Сакаш ли уште информации (не измислени) за бугарската пропганда во Македонија, Албанија и на Западот?
OooOo Ti me chitash mene uopshte ili tuka si samo da kontrirash?
Strelec Maleshevo, делуваш како да го читаш секој десетти збор од OooOo, а не цел текст!? Убаво ти кажува човекот дека ти верува на веста, но дека како принцип би требало да се применува да се стави и линк кога се пласира некоја вест на друго место прочитана. И од каде мотив за употреба на зборови од стилот на ’мрморење’ и ’преживање’. Ајде те молам малку подостоинствено однесување и покоректно обраќање кон останатите членови овде!
Maleshevo „Koga stavate vakvi tekstovi, stavete avtor ili izvor na informacijata ili pak link do informacijata od kade shto e prevzemena. Inache vakvi prikazni mozham 200 da vi napisham sega. Ne vikam deka ne e tochna informacijava, ali potkrepete go ova so nekoj link.“ А да си ги научиш ти твоите дечиња во форумот на понашање? Ја толерираш онаа АааААА да провоцира и да вреѓа и збор не прозборе! А ооооОООО не ме замоли учтиво за линк смомнувајќи го мојот ник туку збореше за некои да ставале линк кога донесувале вакви вести, дека тој можел да измисли такви 200 вести.
OooOo Mozhda ne beshe najuchtivo napishano, ali nikade i ne te vregjav za razlika od tebe. I ne ja/go meshaj AaaAa vo sekoj post ako ne si sposoben da i/mu vozvratish.
melpomena Maleshevo daj olabai se malku, nikoj ne zagovara protiv tebe na forumov. Podobro e da ima link za nemozhe nikoj da ti reche: "Ej pa sea ovoj izmislil neshto"- Ne-nie, no mozhebi nekoj gost na forumov... Pozdrav
Maleshevo Ти ме навреди дека си можел 200 такви вести да измислиш. Те замолувам најучтиво да ја покажеш таа твоја способност и да измислиш 200 информации овде на форумот. Пошто ти си со АааАА во фузија и ограничен да размислуваш пошироко самиот секако дека на тебе не ти изглада дека сум бил способен да и вратам. Да возвратам на нејзинмите глупости не сум ни пробал, а на нејзината антимакедонска пропаганда цело време и возвраќам. Прашај ги сите Македонци за мислење во врска со тоа на форумов. Те замолувам, доколку имаш нешто паметно да кажеш во врска со насловот и содржината на темата да кажеш, доколку не, не го расипувај овој топик и оваа тема.
Strelec
quote:
Originally posted by Maleshevo
А ооооОООО не ме замоли учтиво за линк смомнувајќи го мојот ник туку збореше за некои да ставале линк кога донесувале вакви вести, дека тој можел да измисли такви 200 вести.
Токму тоа... значи забелешката не се однесувала на тебе, туку беше упатена порака до сите. Твојот пост беше само повод, а не и причина за реакцијата на ОооОо (а не ооооОООО)!
OooOo
quote:
Originally posted by Maleshevo
Ти ме навреди дека си можел 200 такви вести да измислиш. Те замолувам најучтиво да ја покажеш таа твоја способност и да измислиш 200 информации овде на форумот.
Jas bi se izvinil koga bi vredel ti kako chovek, ama zashto bi mu se izvinil na nekoj shto nedochituva se i shto si tolkuva taka kako shto mu odgovara i odozgora na toa da vregja nekogo shto nikogash u zhivot niti go videl niti go upoznal. A 200 postovi nemam namera da pishuvam od prosta prichina shto ne vredish da te udovolam so toa, a veruvaj deka imam kapacitet za toa (za povekje info pobaraj gi arhiviranite postovi vo forumot za Seir).
quote:
Пошто ти си со АааАА во фузија и ограничен да размислуваш пошироко самиот секако дека на тебе не ти изглада дека сум бил способен да и вратам.
Ova e posledna opomena, ako ushte eden navredliv zbor upatish prema mene deka kje prevzemam neshto da te odstranam od tuka. Toa shto mene me vregjash ne mi znachi nishto poshto ne te poznavam, no prestani da gi vregjash i drugite na forumov.
quote:
Те замолувам, доколку имаш нешто паметно да кажеш во врска со насловот и содржината на темата да кажеш, доколку не, не го расипувај овој топик и оваа тема.
Koga posle prviot moj post kje svateshe shto sakav da ti kazham, diskusijata nemashe da trgne vo ovoj pravec. Taka da ne pokushavaj da ja izvrtish situacijata.
Maleshevo Можел да отвори нова тема во која ги замолува сите форумџии кога објавуваат информации да го постават изворот. А вака изгледа дека мојата претстава и мојот став беа повод под мојата информација да ги именува сите. Има впрочем информации кои и не се од весници. Такви дозволено ли е да постуваме, да прашам во името на сите?
Maleshevo
quote:
Originally posted by OooOo
Jas bi se izvinil koga bi vredel ti kako chovek, ama zashto bi mu se izvinil na nekoj shto nedochituva se i shto si tolkuva taka kako shto mu odgovara i odozgora na toa da vregja nekogo shto nikogash u zhivot niti go videl niti go upoznal. A 200 postovi nemam namera da pishuvam od prosta prichina shto ne vredish da te udovolam so toa, a veruvaj deka imam kapacitet za toa (za povekje info pobaraj gi arhiviranite postovi vo forumot za Seir). Ova e posledna opomena, ako ushte eden navredliv zbor upatish prema mene deka kje prevzemam neshto da te odstranam od tuka. Toa shto mene me vregjash ne mi znachi nishto poshto ne te poznavam, no prestani da gi vregjash i drugite na forumov. Koga posle prviot moj post kje svateshe shto sakav da ti kazham, diskusijata nemashe da trgne vo ovoj pravec. Taka da ne pokushavaj da ja izvrtish situacijata.
На форумот „сеир“ ти верувам дека имаш капацитет да измислиш 200 информации, ама овде не е форум за сеир. Како администратор на форумов можеш да се правиш „бог и батине“, навистина. Јас ти одвратив само на твојата првокација, а еве продолжуваш повторно да вреѓаш во континуитет. Овде ќе прекинам и повторно за крај ќе те замолам, ако имаш нешто да кажеш во врска со темата, кажи, ова не е тема за „сеир“.
OooOo
quote:
Originally posted by Maleshevo
Можел да отвори нова тема во која ги замолува сите форумџии кога објавуваат информации да го постават изворот. А вака изгледа дека мојата претстава и мојот став беа повод под мојата информација да ги именува сите.
Ne se pravi pametnjakovich. Ako ne primeti eve kje ti go zdebelam tekstot kade shto zborev vo mnozhina i kade shto rekov: "Koga stavaTE vakvi tekstovi, staveTE..." itn ...
quote:
Има впрочем информации кои и не се од весници. Такви дозволено ли е да постуваме, да прашам во името на сите?
Dozvoleno e se, toj predlog shto go dadov beshe samo za podkrepa na azhurnosta za podatocite.
quote:
На форумот „сеир“ ти верувам дека имаш капацитет да измислиш 200 информации, ама овде не е форум за сеир.
Ako tvojata tema e izmislica (bez potkrepa), mozhesh da ja svrstish u bilo koja tema sakash, vkluchuvajkji ja i vo seir.
quote:
Како администратор на форумов можеш да се правиш „бог и батине“, навистина. Јас ти одвратив само на твојата првокација, а еве продолжуваш повторно да вреѓаш во континуитет.
Kako Administrator na forumov ne prevzemav nishto protiv tebe, no ti rekov direktno deka kje prevzemam ako prodolzhish. So tebe zavrshiv i nemam namera da se ubeduvam povekje, site tvoi zhalbi (ako gi imash) upati gi direktno do drugite administratori.
Cernozemski Za Maleshevo: Eden pameten covek rece ednas: Hrabrost e da se branis sebe od drugite, a doblest da gi branis drugite od sebe. Daj podzakoci malku i podrazmisli kaj ti otide doblesta. Bidi mi pozdraven P.S. Podrazmisli malku, tie sto najvise se skokaat i se bunat protiv nekoi raboti se prvite koi istite tie pojavi oberacki gi zemaat. Toa mi bese zborot so odenjeto vo Bugarija za slusanje bugarski kaseti i ucenje bugarska istorija. Siguren sum deka i ovde na forumov ima dosta od niv, nemoj poradi toa sto skokas mnogu da pomislam deka i ti si eden od niv
bojan81
quote:
Originally posted by OooOo
Mozhda ne beshe najuchtivo napishano, ali nikade i ne te vregjav za razlika od tebe. I ne ja/go meshaj AaaAa vo sekoj post ako ne si sposoben da i/mu vozvratish.
hihihihhih, ti i ance i ti ste super za vicovi nema spor. no navistina e tesko da mu se vozvrati na covek sto e osakaten od opsto poznavanje na istorija. Ednostavno ne e vozmoznos. OoooO interesno e vozvrakanjeto, aaaa citala istorija na makedonskiot narod od Blaze Ristevski hihihi. Toaa istorija jas sum ja cital i vo akademskite krugovi e dokazano deka e najnekvalitetno delo. Kako i da e tie knigi davaat opsto poznavanje za istorija, no sepak zemete be ludje procitajte. Istorija na Makedonskiot narod od grupa avtori, vo nekllku prodolzuvanje, zemete kupete Dokumenti za makedonskito narod koj se vo dva toma. Sekoj makedonec barem ovie nekolku knigi treba e zapoznaen. A ti mozes site da gi baniras, ostavigi samo aaa, ooo i pina, lav i trendafil. Ima fantasticno da si pominuvate veruvaj mi.
Sotir I posle bugarite pravele ova, pravele ona. Pa ke pravat lugeto, koga nie fino si se zamarame so banalni raboti, kako vasava raspravija od pogore na primer. Aj procitajte si gi postovite da vidite za sto se nategate?????[:0]
Maleshevo [img]http://www.nepokor.org/Nepokor/sliki/Ikona_Gavril_Atanasov_.jpg[/img] [img]http://www.nepokor.org/Nepokor/sliki/Gavril_Atanasov_Makedonec_1877.jpg[/img] [img]http://www.nepokor.org/Nepokor/sliki/Ikonopisec_Gavril_Atanasov_od_selo_Berovo_Malesh_Makedonec_1877.jpg[/img] Оваа икона од 1877 год. е од прадедо ми, а се потпишувал така како го воспитале домашните и како тој го воспитувал неговото поколение. Биди ми поздравен.
bojan81 osekam stiga ban od OooO [:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D][:D]
bojan81
quote:
Originally posted by Sotir
I posle bugarite pravele ova, pravele ona. Pa ke pravat lugeto, koga nie fino si se zamarame so banalni raboti, kako vasava raspravija od pogore na primer. Aj procitajte si gi postovite da vidite za sto se nategate?????[:0]
zatoa sto oooOo bil mngou pameten, hihihihi
Strelec
quote:
Originally posted by bojan81
osekam stiga ban od OooO
Ne e tocno... stotuku mi veti deka kje te tolerira uste malku...! Ama epten malku!
OooOo bojan81, nema potreba da floodirash na forumov ako nemash nishto pametno da kazhesh.
AaaAa Auuu ova prejde u dokazuvanje koj e najgolem Makedonec. Strelec, jas mislam deka ti treba da slecesh corapite i da slikas, da pokazesh sto e Makedonec na ovie tuka, se somnevam deka takov vez imaat videno. :-)
Strelec Hehe!:) Ance pelivance...:) Jas vezot od moite corapi kje go publikuvam na web za da mozat da go vidat, ama tebe kje moraat licno da te vidat vo pelivanska garderoba... pa uste so maslo iznamackana!:)
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
Hehe!:) Ance pelivance...:) Jas vezot od moite corapi kje go publikuvam na web za da mozat da go vidat, ama tebe kje moraat licno da te vidat vo pelivanska garderoba... pa uste so maslo iznamackana!:)
They can only wish :) Nego, so imam papuca nova so vez...made in Karbinci; Znaesh ama ke ti ide so carapa.
Strelec Супер...:) Донеси ја папучата... А јас набавив нов зејтин за мачкање!:) И тоа бугарски, за да не испадне дека сме off topic!:)
AaaAa
quote:
Originally posted by bojan81
quote:
Za ne off topic... uz papuca ide alva ne zezaj i ti. I ne se vika Zejtin se vika ulje...pazi usne hahahahahah
ance ti pak nepodgotvena si dosla na forumov, ej curo zemi uci dodeka e vreme inace mav ti e rabotava, ke raskazuvas vicovi do krajot na zivotot. [:D][:D] Do kade si so prizrenskata liga, procita li nesto ??
Te ignorirav be momce,nadez deka ke skontash deka ne si interesen ama tebe nikoj izgleda edna rabota ne ti kazal: DEKA si roden GLUP! Samo nekoj na koj r'betniot mozok mu izvaden moze vaka da se ponasa. Da cita, a i ponatamu da siri raboti koi degradiraat, i "imenuvaat" so pogrdni zborovi licnost koja ne e povekje megju zivite (ova se odnesuva na materijalot prezentiran vo linkot podolu). I ne samo shto e pocinata nego e licnost koja nekogash bil predsedatel na negovata drzava.Tolku imash ti pocit kon taa drzava i nejzinite institucii. Kako samo ne ti e sram. Ama nemoze da ti bide sram posto GLUPOST i sram ne idat zaedno. Kakva toa doblest imash, ama nemozesh da imash doblest posto Glupokja i doblest pak ne idat zaedno. Probaj bar da bidesh inventiven ako sakash da me isprovocirash. Prizrenska liga i ostali raboti koa bea aktuelni ti neznaese so e toalet hartija... bashka deminutivi ko Ance ostai gi na tipovi ko bivstiot spiker na sobranie, on bar bese inventiven a ti si ko mutav papagal koj samo povtoruva. Ne da ne provocirash, ne da ne si interesen, ne da ne me zasegas...samo me intrigirash posto i GLUPAVITE znaat da se zakutat...toa e interesno socio-psiholosko prasanje za koe bi mozele da te iskoristime ko prototip. Trosis prostor na forum, samo toa praish, i potsetuvash na Bugarite koi idea edno vreme i samo tresea zeleni za da privlecat vnimanie... ama i toa poslabo ti ide. Znaesh samo shto e najdobroto so tebe? Shto edinstveno mesta na koi shto mozesh da bladash se mesta ko ovoj forum, i u kafana sekako. Jas ke procitam, a za takvi ko tebe bel list i hartija treba so zakon da se zabranat u drzavata. Ali aj .... da ne ti go odzemam demokratskoto pravo da "bladash, treses zeleni, argumentatirash so niski, dolni, totalno neinventivni cak shto vise i smesni provokacii." Ti neznaesh shto e argument, ti nemash pojma shto e sarkazam za humor da ne pravam muabet, a najmalku znaesh deka si Glup. Zatoa jas ti oprastam i mavam na ignore, posto ti imash isto znacenje ko shto ima ostatokot od zapaleno gubre na otpadot pokraj Veles.
AaaAa Na site ostanati clenovi na forumot im se izvinuvam za upotrebata na nekoi dadeni zborovi, koi vo drugi dadeni situacii i jas samata bi gi svrstila vo napad i navreda. No vo istanci koga nekoi raboti se ocigledna vistina nemozam a da ne gi upotrebam. Se ima granici-pa i necie plukanje i vregjanje (bez i so pogrdni zborovi). Uste kolku pati treba moderatori da kazat i uste kolku postovi treba da se stavat za da nekoj razbere deka nekoj namerno bez nikakva osnova i argument go upropastuva topicot i forumot. Sarkazam i humor e ok no koga rezultira vo razvivanje na konstruktivni debati. Ne mislam deka forumot e mesto za sirenje i establiranje na necii licni idei ko shto e slucaj vo poslednite nekolku dena. Seto ova od pocit prema forumot i negovata pozitivnost. Jas ja imam opcijata da ignoriram i ne pisuvam, no se nadevam deka toa ne e opcija na celiot forum generalno.
noname Оваа икона од 1877 год. е од прадедо ми, а се потпишувал така како го воспитале домашните и како тој го воспитувал неговото поколение. Биди ми поздравен. [/quote] ".......МакедонецЪ отЪ село" не е можно горният надпис да е от 1877 г. /т.е. преди правописната реформа на Дринов/ -никога етнически, регионални и др. названия не са се писали с главна буква в средата на изречението..БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ - големият ЕР в края на думата обикновено се пропуска за етнически или регионални наименования /изключения са допустими/ а човекът подписал се под иконата е явно добре образован и запознат донекъде с правописната реформа на Дринов.
Thief Чинам оти некој друг имаше поставено таква тема дека сите треба да го земеме постписот од Бојан, а тој ен бев јас, но како и да е, да не се навраќаме на минатото и да не се надмудруваме за глупости, неважно е веќе кој го ставил прв, а кој втор. Фактите се околу идејата на кажаното. На еден од топиците на делот историја баш Мисирков го коментираше овој цитат, па затоа и сакав да се произнесе. Чиј и да е, му се припишува на Делчева, а во крајна линија, ќе се повторам, многу е поважна идејата и пораката испратена преку оваа реченица, отколу тоа кој прв ја кажал или кој прв ја ставил како потпис.
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
Супер...:) Донеси ја папучата... А јас набавив нов зејтин за мачкање!:) И тоа бугарски, за да не испадне дека сме off topic!:)
Za ne off topic... uz papuca ide alva ne zezaj i ti. I ne se vika Zejtin se vika ulje...pazi usne hahahahahah
bojan81
quote:
Za ne off topic... uz papuca ide alva ne zezaj i ti. I ne se vika Zejtin se vika ulje...pazi usne hahahahahah
ance ti pak nepodgotvena si dosla na forumov, ej curo zemi uci dodeka e vreme inace mav ti e rabotava, ke raskazuvas vicovi do krajot na zivotot. [:D][:D] Do kade si so prizrenskata liga, procita li nesto ??
bojan81 ance eve jas za dve sekundi ti najdov nesto, ajde citaj go prvo ova http://www.makedonskosonce.com/broevis/2002/sonce423/Tekst38.htm I posle kazi deka ne sum bil dobar decko [8D]
SLaCk Provokatori
Strelec bojan81, abe site postovi na koi sto i' se obrakjas na AaaAa ti zavrsuvaat so: Edited by - bojan81 tolku li ne si siguren vo sebe pa moras da si gi menuvas postovite?:)))
bojan81
quote:
Originally posted by Strelec
bojan81, abe site postovi na koi sto i' se obrakjas na AaaAa ti zavrsuvaat so: Edited by - bojan81 tolku li ne si siguren vo sebe pa moras da si gi menuvas postovite?:)))
ne be strelec, poveke od siguren sum vo sebe, go promeniv postot zosto prvo pustiv tekst na srpski, za prizrenska liga no posle najdov na makedonski pa go smeniv. Moze[:D][?] [:D]
трендафил И на бугарите им е јасно дека македонците не се бугари, па затоа инсистираат на изјави од типот дека на некој дедото му бил бугарин при давање на државјанство на пример. Тоа се комплекси кои со тек на времето веројатно ќе си отидат. Не е проблем што прават бугарите, туку што правиме ние македонците за зачувување на својот идентитет. Што се однесува до мене, воопшто немам намера на некого да му докажувам дека сум македонец, или дека сум човек. Едноставно, за некој што мисли дека подобро од мене знае што сум, немам високо мислење. Пред се за неговата ментална состојба и бидејќи не можам да му помогнам затоа што не сум психијатар, не сакам ниту да му ја разгорувам болеста давајќи му значење на неговото мислење. Мислењето дека Тито вештачки ја создал македонската нација е за жал по потекло од нас македонците. Кога на Илинден 1944 година е формирана македонската држава, ретко кој македонец знаел за Тито. И вештачкото формирање на нации не оди така лесно. Тоа се гледа во САД, Австралија, поранешниот СССР и други држави, каде што во повеќе векови не е успеано да се избришат корените на секој поединец и покрај мешовитите бракови. И во ФНРЈ (СФРЈ) концептот за вештачко стварање на југословенска нација беше отфрлено во 1974 (кога државата суштински стана конфедерација, со право на вето на секоја држава. Посебно по осамостојувањето на секоја држава од СФРЈ, секој „југословен“ се врати кон своите корени. Македонските југословени (повеќето од мешовити бракови) станаа македонци, понекој србин или бошњак, а незнам некој поранешен југословен (од вештачката нација што постоеше во Југославија) сега да вика дека е бугарин. П.С.: Мислам дека на вакви теми не им е место на форумов политика. Повеќе би биле за некој психијатријски форум кај што секој може да напише се што ќе му дојде на ум, за да му олесни на душата. Нема ли во Бугарија вакви форуми, па се јавуваат на наши.
Maleshevo Паси најави средба со „бугарското малцинство“ во Албанија Макфакс 21.10.2004 Претседавачот на ОБСЕ и министер за надворешни работи на Бугарија Соломон Паси денеска треба да престојува во Тирана, последна станица од неговата мини-турнеја на регионот , на која ги посети и Скопје, Белград, Приштина и Подгорица. Шефот на бугарската дипломатија ќе биде примен од албанскиот претседател Алфред Мојсиу и премиерот Фатос Нано, а ќе оствари средба и со неговиот албански колега Кастриот Ислами. Паси, како што соопшти неговиот кабинет, ќе се сретне и со лидерите на партиите, застапени во албанскиот парламент, како и со „албански државјани, од бугарско етничко потекло“. Паси ги најде своите „Бугари“ во Албанија Во Албанија има помеѓу 60 и 100 илјади Бугари, изјави шефот на бугарската дипломатија Соломон Паси при посетата на Тирана, јавија бугарските медиуми. Паси во Албанија се сретнал со „претставници на бугарското малцинство“ во Албанија на кои им подарил парична помош од 1.000 долари за реставрација на бугарската црква во реонот на Голо Брдо. Заменик-министерката за надворешни работи на Бугарија, Гергана Грнчарова, за бугарската новинска агенција БТА изјави. „Бугарското малцинство во Албанија има од 60 до 100 илјади лица и е скоцентрирано во реонот на Мала Преспа и Голо Брдо. Паси на средбата во Тирана се заложи припадниците на бугарското малцинство да бидат ослободени од таксите за издавање на бугарски визи“, рече Грначарова. Македонците во Албанија се честа мета на бугарската дипломатија, која ја користи секоја прилика за да им ги покаже нивните бугариски корени. Бугарските политичари не попуштаат при секоја посета на Албанија да ги наоѓаат своите „Бугари“. Тие лобираат и кај албанските политичари за македонското малцинство да го сметаат за бугарско. (С.Р)
Pina
quote:
Originally posted by AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
Супер...:) Донеси ја папучата... А јас набавив нов зејтин за мачкање!:) И тоа бугарски, за да не испадне дека сме off topic!:)
Za ne off topic... uz papuca ide alva ne zezaj i ti. I ne se vika Zejtin se vika ulje...pazi usne hahahahahah
Kad sam bio u Leskovcima, jeo sam pitu sa sirenjima.
AaaAa A pitu sa kajmacima ?
Cernozemski Samo ve citam i vi se cudam. Covekot fino lepo si izvadi ikonata za da pokaze deka e golem Makedonec (namerno so golema bukva), a vie mu se nafrlivte ovde so navredi. Ostaj drugo i cipki i pelivani iznaredivte, do kajmak dojdovte a nikoj boza da ne ponudi. Boza braka, boza. Ne e fer taka kon patriotite da se odnesuvate. Sto li ke bese tek na prababa mu nosijata da ja izvadese? Znaci stvarno vi nema pomos. Kako sakate da se osvestite i nekoi ocigledni raboti najposle da prifatite? Ili samo kurtasak ovde si igrate so nekoi koi rabotava najozbilno si ja sfakaat i so site sili se trudat da vi pokazat kolku se golemi? Ili tokmu toa vi smeta? Sto ne mozete i vie taka? Toa ke e, garant. Bidete mi pozdraveni
Makjedok Vlado, tamu vo Berlin se sobravte site so bugarski pasosi i sega vi smetaat Makedoncite.
Cernozemski Vlado? Berlin?????????????? Bugarski pasosi???????????????? Sta ti je bre, sta buncas? Ne si doruckuval buniki valjda.
Thief Magic mushrooms! :)
Maleshevo Прави се Србин и нема да бидеш Бугарин. Јадна Македонија со такви луѓе.
Thief Македонија има свои интереси и своја политика. Кој работи на присоединување на Македонија кон Грција, Бугарија и Србија, може да биде добар Грк, Бугарин или Србин, но никогаш не може да биде добар Македонец!“ Гоце Делчев Зарем не?!
Maleshevo ах бојане, бојане што им стори на децава, сите ко папагалчиња го поворуваат твојот стар потпис. На тебе ништо не ти реков, ама бараш да ти одговорам. 1.Цитатот не е од Гоце. 2.Паролата би била потполна и соодветна за денешницава вака „Македонија има свои интереси и своја политика. Кој работи на присоединување на Македонија кон Албанија, Бугарија, Србија или Грција може да биде добар Албанец, Бугарин, Србин или Грк, но никогаш не може да биде добар Македонец!“ Потпиши се под неа и прави историја.
Thief Ах, АБВ, АБВ... ГДЃ, ЕЖЗ :) Ако се сеќаваш тоа е и мој дамнешен потпис, а на форумов го користи (користеше) и мелпомена. Но, на нашиот „историчар со реноме“, на Мисирков, ќе му оставам да пресуди дали цитатот е од Гоце или не! Можеби сум во заблуда и грешам ;)
melpomena Maleshevo pak se "tepash"[;)] Jas koa go staviv toj potpis pojma nemav deka Bojan postoi [:D]
Maleshevo
quote:
Originally posted by Thief
Ах, АБВ, АБВ... ГДЃ, ЕЖЗ :) Ако се сеќаваш тоа е и мој дамнешен потпис, а на форумов го користи (користеше) и мелпомена. Но, на нашиот „историчар со реноме“, на Мисирков, ќе му оставам да пресуди дали цитатот е од Гоце или не! Можеби сум во заблуда и грешам ;)
Бобанчо, секогаш се почнува од А-Аз Б-Буки В-Веди ....... .... .. Пошто ти веќе си ја научил Азбукиведи.... и можеш да го читаш словото, можеме да прејдеме понатака. Паролата прв како потпис ја донесе бојан на форумот ајвар.ком. После одредено време, ти воодушевен од потписот нашиша, „луѓе потписот на бојан, секој Македонец треба да го носи“ и го стави за потпис кај тебе. После тоа го земаа и други на ајварот. Мелпомена го видела веројатно овде, дека ја немаше на ајварот. (тоа не е толку важно, но барем да признаеш) Инаку цитатот не е директен од Гоце. Не постојат писма т.е. документи каде што се гледа дека тој тоа лично го кажал. Цитатот е од романот Илинден од 1953 мислам беше, на Димиар Талев род. 1898 во Прилеп, умрен 1966 во Софија. Тој таму опишува дека Гоце Делчев го кажал тоа. Заврзламите околу тоа се оставени на профиисторичарите да дискутираат за нив. Паролата е многу добра, но не е одлична бидејќи и фали денешницата. мелпомена, :D ;-)
melpomena Maleshevo abe jas ne chitam samo na forum, chitam i drugi raboti. Inaku iskreno parolata ne sum ja videla tuka na forum, poshto Boban ja stai posle mene, a na ajvar nikogash ne sum chitala. Parolata mnogu odamna ja imam prochitano kaj edna Doktorka vo kancelarija. :)
intel
quote:
Doktorka vo kancelarija. :)
Само ако може едно мало појаснување околу докторкава.Беше обична докторка или докторка.
Cernozemski
quote:
Прави се Србин и нема да бидеш Бугарин. Јадна Македонија со такви луѓе. -------------------------------------------------------------------------------- Кој се бори може да изгуби, кој не се бори веќе изгубил.
Ovakva neodlucnost od tebe ne ocekuvav. Jas te znam kako odlucen i resitelen, a ovde imas problem dali sum srbin ili bugarin. Sto e do mene mozes da biras, ne me dira mnogu, si znam jas sto sum i toa mi e dovolno, ne mora drugite da gi zamaram so toa. No stom veke me narekuvas srbin ili bugarin, daj te molam barem argumentirano, so nekoe ikonce. Ostaj gi ovie tuka majtap sto si igraat pa zejtini i pelivani pod nos ti pikaat, ic da ne ti e gajle, pred argumentite i bogovite molcat. Zamisli si mavnes tuka edna ikona od prababati, na koja od dole pisuva: Cernozemski od forumot jet ali serbin ali balgarin, ke ve obavestime koga ke bideme sigurni. Argument brat. I aj da gi vidam togas nepismenivedali ke imaat so sto da se majtapat. Baska, jas te branam ovde, a ti taka. Bidi mi pozdraven
noname
quote:
Originally posted by Thief [ многу е поважна идејата и пораката испратена преку оваа реченица, отколу тоа кој прв ја кажал или кој прв ја ставил како потпис.
оваа "реченица" е написана точно 51 години СЛЕД убийството на Гоце Делчев в едно малко градче на север от Стара Планина. М/у другото цитатът е неточен и непълен!
Strelec noname = Hans Kristian Andersen (bajkopisec)
bojan81 mnogu bese od damna koga go koristev toj citat na Goce Delcev, posle toa ja koristev pesnata od knigata na Georgi Pulevski, "Makedonska Samovila" 1878 godina "Дал сте чуле, Македонци, стари људи оти говорат: Од Македонци појунаци над них не било - Цар Александар Македонски триста лета пред Христа со Македонци сву вселену повладал... Ево днеска в македонској кралевини наши браќа тужат зашто само назе под ропство оставјат зато и мие хоштеме своју домовину... Браќа наши Македонци од православна вера, да се сви сложиме, јуначки бориме, како наши стари под цар Александром, повтор спомен своим имам по нас оставиме! Ист орију стару да оживиме." Sekako i ovaa pesna namerno ja koristev kolku da gi bodam vo srce onie anacionalni tipcinja. Kolku sum se smeel so ovaa pesna eheee, anacionalnite tipcinja vikaat deka ova e glupost, a toa ednostavno pesna na Djordija Pulevski od 1878, zamislete pred 45 makedoncite isto znaele koj se i sto se a ne kako sto vika Frcko, pa bugarive vikaat aha pisuva ljudi toa e srpski zbor, pa od staroslovenski recnik im postirav kako tocno se pisuva ludje odnosno ljudi i takvi gluposti, abe mnogu nepismen narod ima na ovie prostotri, sto e vistina vistina e.
noname
quote:
Originally posted by Strelec
noname = Hans Kristian Andersen (bajkopisec)
nesto ne ti se ...khmmm ....svigja..vistinata ili sto? si gi cital "Ilinden", "Zeleznija svetilnik", "Prespanskite kambani", "Glasovete vi chuvam",nikogash???? sakash da gi procitash?? dali go znam oDgovorot:)))))? ne sakash....... inaku si vo pravo - D. Talev - baikopisec..:))))
Maleshevo
quote:
Originally posted by Thief
Чинам оти некој друг имаше поставено таква тема дека сите треба да го земеме постписот од Бојан, а тој ен бев јас, но како и да е, да не се навраќаме на минатото и да не се надмудруваме за глупости, неважно е веќе кој го ставил прв, а кој втор. Фактите се околу идејата на кажаното. На еден од топиците на делот историја баш Мисирков го коментираше овој цитат, па затоа и сакав да се произнесе. Чиј и да е, му се припишува на Делчева, а во крајна линија, ќе се повторам, многу е поважна идејата и пораката испратена преку оваа реченица, отколу тоа кој прв ја кажал или кој прв ја ставил како потпис.
Сега мислам разбра од каде потекнува цитатот. А фактите околу идејата на кажаното не се доволни за денешницата. Бидејќи денешницата е таква да Македонија се соединиува со Албанија. А тоа фали во паролата. Без тоа да се спомне, паролата е само мачкање на очи, за големата опасност од исток, север, југ, додека на запад опасноста не сметано си работи и расте, со забиени железа во Македонија. Да се навратиме на темата на насловот и нова вест ококлу неа. Бугарската влада зборува за 60.000 етнички Бугари во Албанија Тирана, 24.10.2004 Според изјави на бугарската влада во Албанија живеат 60.000 Бугари. Тоа произлегува од одлуката на бугарското министерство за либерализирање на условите за виза за албанските граѓани. Решението беше донесено од страна на бугарската влада, со што е одлучено сите етнички Бугари, кои патуваат од лбанија во Бугариоја, да бидат ослободени од давачки за добивање виза. Досега ниту една бугарска институција не спомнала бројки за бугарско малцинство во Албнија, бидејќи немало броење од кое може да се заклучи колку Бугари живеат во Албанија, известуваат бугарските медии. Одлуката на бугарската влада според бугарските медии се однесува на местата каде што живеат Бугари, Мала Преспа и Голобрдо (албански: Prespa und Golloborda. Тоа се двете места, кои се наведенио од страна на бугарската влада. Тоа води кин едно понатамашно прашање. Жителите на Преспа наведуваат, дека тие се Македонци и се признаени официјално како такви. Наведената бројка за 60.000 Бугари е приближна на бројката што Македонците ја наведуваат за бројот на етнички Македонци во Албанија, иако некои десничарски македонски политичари изјавуваат дека воАлбанија живееле 100.000 Македонци. Бугарската влада изгледа го застапува мислењето, дека Македонците се Бугари и како такви дека припаѓаат на бугарските заедници надвор од државните граници. Бугарската влада ја донесе одлуката додека министерот за надворешни работи на Бугарија Соломон Паси се наоѓаше во Тирана. Според бугарските медии тој го информираше албанскиот министер за надворешни работи Кастриот Ислами за одлуката на бугарскиот кабинет и ја информираше и бугарската заедница, со која имаше средба во Тирана. Оваа вест беше објавена на 21. Октомври од весникот на англиски јазик Sofia Morning News. Изјавите за бројот на припадниците на малцинствата во Албанија се разликуваат многу една од друга. При тоа се игнорираат официјалните албански бројки од поранешни пописи и податоците, кои за населението во областите се објавени и се наведуваат бројки кои се повеќекратно поголеми од тоа. Така од една страна се тврди дека во Албанија живееле 300.000 етнички Грци, 100.000 Македонци, 250.000 Власи, иако вкупната бројка на сите три наведени не ја прескокнува бројката од 250.000. Понатака се тврди дека во Албанија живееле 150.000 Срби и Црногорци во една мала област околу Шкодра иако бројот на жителите на општината Шкодра е пониска од оваа бројка. Извор: Газета Шкиптаре
bojan81 Citatot ne e samo od Knigata na Dimitar Talev, jas go imam slusnato od Vnukata na Goce Delcev sekretarkata na Metodija Andonov-Cento.
Maleshevo Кај го имаш слушнато од неа? А таа од Гоце ли го слушнала?
bojan81
quote:
Originally posted by Maleshevo
Кај го имаш слушнато од неа? А таа од Гоце ли го слушнала?
Na televizija, neznam od kogo go slusnala, i mene toa me interesira.
Maleshevo Како бе не те интересира? Тогаш тој цитат е на внуката на Гоце, бидејќи таа не го памти дедо и.
bojan81
quote:
Originally posted by Maleshevo
Како бе не те интересира? Тогаш тој цитат е на внуката на Гоце, бидејќи таа не го памти дедо и.
Abe ona toj citat go kazuvase vo smisla kako Goce Delev vikal. A sega moze tatkoi i go kazal toa, od kaj da znam jas.
Maleshevo Па нели се интересираш за историја? Зошто не седнеш да проучиш.
bojan81 kako da se doznae osvem da se prasa licno ona? A ona zivee vo Blagevgrad.
Maleshevo Епа така да отидеш во Благоевград, како што можеш да отидеш и подалеку.
noname
quote:
Originally posted by bojan81
Citatot ne e samo od Knigata na Dimitar Talev, jas go imam slusnato od Vnukata na Goce Delcev sekretarkata na Metodija Andonov-Cento.
Pa sigurno. I jas go imam slushnato ot mnogo mesta i vo razno razni varianti. Dali toa znachi deka romanot "Ilinden" ne e napisan 51 godini sled smrtta na Goce ili sto?