Илинка Митрева и емисијата ЧУМУ на Чомовски.
Илинка Митрева и емисијата ЧУМУ на Чомовски.
lav Одкога прва од владините фунционери кои досега се „соочија„ со форумот на кој учествуваше и опозицијата , но без „заштитен чадор„ од новинар наклонет на владата и без гласање од ДРЖАВНИТЕ ТЕЛЕФОНИ ...разбира се во нејзина полза , како што беше и со министерот Б(а)учко-де , другарката министерка беше „изрешетана„ како циганско тенџере од сите буквално кажано учесници ,НО морам да признаам дека и ЧОМ добро и (по)кажа КОЈ Е ГАЗДАТА ...разбира се во емисијата. Инаку нејзиното честото упаѓање во збор на соговорникот (а тоа е манир на некултурни , но добро „образовани личности) ја покажа сета Македонска БЕДА во која се наоѓаме и со која сеуште (ќе) живееме ...разбира се до следните Парламентарни Избори ...било вонредни (дај Боже) но и редовни. [8D]
SLaCk Jas go razbiram ovoj referendum taka kako sto e sostaveno prasanjeto,a nekoj go nekoj (citaj SDSM) go gleda kako sopstveno paganje od vlast.Zatoa se ovie silni povici da ne se izleguva.Da bea ubedeni deka se vo pravo ke povikaa na da izlezat graganite da se opredelat.Znaci edinstven koj ima problewm so referendumot i sto gleda nesto drugo vo nego e SDSM.Kapish?
Strelec
quote:
Originally posted by SLaCk
Znaci edinstven koj ima problewm so referendumot i sto gleda nesto drugo vo nego e SDSM.Kapish?
Kapim! A ti? Od kade SDSM edinstveniot, koga i ti vo ovoj referendum gledas nesto drugo!?:) Izleguva rabotava deka ti si od SDSM!:)))
filozofka ne e rabotata koj u koja partija e tuku treba da sme realni i da gledame na nestata so otvoreni oci,a da ne se lazeme i da veruvame na ona so kazala SDSM ili VMRO;ili ne znam koja druga partija
cile Da u pravu si i jas gleadav vcera ja sredija ubavo [:D][:D][:D]
трендафил Очигледно е дека власта се надева дека со повикување на бојкот ќе ги исплашат сите државни службеници, приматели на социјална помош и други што зависат од државата да не излезат на референдумот. Според власта не е виновен тој што донел лош закон, со безочно кршење на волјата на граѓаните. Исто така не убедуваат дека за да влеземе во НАТО и некогаш во ЕУ, треба да проголтаме се`. Тоа е исто како некој да го убедува невработениот што сака да се вработи, а неговиот работодавач хомосексуалец му „бара“, тоа да го прифати поради крајната цел - вработување. Само што од нас македонците се бара да им дадеме и на арнаутите и на секој странец што ќе дојде, а немаме гаранции ниту за унитарноста, ниту за прием во организациите кон кои тежиме. Договорите не значат ништо за странците. И ние имавме гаранција од НАТО (Солана во 1999 како генерален секретар во име на НАТО ни даде гаранции дека нема да има војна во Македонија, а после од НАТО контролираниот Косовски заштитен корпус изврши агресија врз нашата земја). И во резолуцијата за Косово пишува дека тоа е дел од Србија, а колку се почитува тој договор гледаме самите. Само Рамковниот се почитува и во неговиот дух. Ме чуди како еден атеист (Црвенковски) до тој степен да е преокупиран со духовите (на Рамковната). И што му е важно дали утакмицата сме ја загубиле со 3:0 или со 5:0 ако нема реванш. И со 1 разлика кога се игра една утакмица сме елиминирани.
intel
quote:
другарката министерка беше „изрешетана„ како циганско тенџере од сите буквално кажано учесници ,НО морам да признаам дека и ЧОМ добро и (по)кажа КОЈ Е ГАЗДАТА ...разбира се во емисијата.
Како не беше,жими мајка.Може беше ама од дпмновска гледна точка.А тој ЧОМ кој до вчера го нарекуваше србокомуњар наеднаш ти стана мил.Толку си заслепен од омразата кон СДСМ што воопшто не можеш да го забележиш поентитањето на Митрева која им играше симултанка со полна контрола над сосотојбата.Не дека јас така сакам,така беше.Се што покажаа како видео поткрепа на емисијата беше во прилог на Митрева. Јас кажав пред еден месец.Нели застанаа политички фаци зад референдумот од типот на Циле,Кедев,Трајанов,Ѕинго,Љубчо и Петров-тури му пепел.Ништо од таа работа не бива.Не е проблемот во нас неколкумина на форумов.Проблемот е во тоа како ќе се рефлектира настапот на опозицијата кај многу пати до сега сум повторил-Широките Народни Маси.Контра вакви “феномени“ СДСМ секогаш ја зајакнувал својата позиција.
Sotir Intel, Narodot, bas go zabole i za cile i za mile, i za pavle i za savle. Ti si mislis deka narodot gi gleda Cile, Pavle, Bucko, Ilinka i slicni? Na narodot mu e preku glava od site niv. Rejtingot na site niv zaedno, sobrani na kupce e pomalku od 40%. Narodot znae sto se slucuva, si go ceka fino 7 noevri, kako sto si go cekase 15 septemvri. Narodot si saka odmazda, saka da im vrati na tie sto lazea, ama ne za da im "udovoli" na drugive, sto pak lazat, tuku zatoa sto ne e zadovolen. Se sekavas li na porakite "koj nema da izleze na glasanje (za pretsedatelski izbori) toj e predavnik na nacijata??? Znam deka se sekavas. Epa i narodot se sekava!!! E sega istiot toj narod, od istite tie usti slusa "koj ke izleze na glasanje, toj e predavnik na nacijata". Zatoa, kakva ilinka, kakov cile-mile. Iama da rasperdasi narodot na 7 noemri i po ilinka i bucko i branko, a bogami i po cile-mile i kompanija. Narodot ne e 6 mesecno bebe, pa da go podlazuas kako sakas.
Thief Добредојдоде Лаву и твоето алтер-его Трендафил, Бобан тука :) Овде ќе бидам поригорозен од ајвар, ако мислиш да ги тресеш истите глупости ;) Сепак, не е интересно без тебе, ни недостигаше! :)
трендафил
quote:
Originally posted by Thief
Добредојдоде Лаву и твоето алтер-его Трендафил, Бобан тука :) Овде ќе бидам поригорозен од ајвар, ако мислиш да ги тресеш истите глупости ;) Сепак, не е интересно без тебе, ни недостигаше! :)
Поздрав до Бобан (Thief) иако горенапишаното не го сметам за поздрав до мене туку двоен поздрав до Лав. Само по инерција, иако тоа не е важно затоа што правилата на форумов не забрануваат еден човек да се пријави со два ника, ќе кажам дека не си во право. Тоа е веројатно затоа што некој не сака да разбере дека има повеќе од еден што не го сака СДСМ. И власта не веруваше дека повеќе од еден ќе биде против законот донесен спротивно на волјата на граѓаните, па згреши за повеќе од 180.000 пати. Всушност секогаш кога требало нешто да се каже или предвиди за во иднина СДСМ не погодил. Ниту на почетокот кога не знаеше дали сака македонска држава, или дека нема да го смениме знамето со сонцето од Кутлеш, или дека од секое семејство ќе вработи по еден, или дека божем се бори за Струга, Кичево и Скопје. После лажеа дека мора да се усвои ваков закон затоа што МОРА да се испочитува т.н. Бадинтерово правило, а на сите ни е јасно дека СДСМ и ЛДП можеа во парламентот да изгласаат со референдум народот да одлучи за општините, па не ќе мораше да се собираат потписи. Македонците во власта го изгласаа законот затоа што сакаа, а не затоа што мораа. Факт е дека ниту СДСМ ниту ЛДП не помагаа, туку го опструираа собирањето потписи, надевајќи се дека нема да се достигне цензусот. Истото го прават и за самиот референдум. Од друга страна го кодошат македонскиот народ, турците, србите и другите што го подржуваат референдумот дека се шовинисти, па без разлика на конечниот исход кога повеќе стотици илјади граѓани ќе бидат ЗА референдумот, странците ќе велат дека има толку шовинисти по признавање на македонската влада. А албанците се широкогради интернационалци. Исто беше и со корупцијата, кога од домашни извори се кодошеше старата влада за екстремна корупција. Па сега таа влада си замина, а ќе ни требаат децении за да дојдеме на реално место на листите за корупција. Сега кога гледаме турци (Аднан Ќахил на пример) или србин (Драгиша МилетиЌ) како зборуваат на митинзите за поддрѓка на референдумот, на сите ни е јасно дека власта лажеши и кога тврдеше дека референдумот е еднонационален. Ако не смета дека во Македонија има само две нации, АЛБАНЦИ и НЕАЛБАНЦИ, па неалбанците (како една нација) се против територијалната поделба. Ни останува да се надеваме дека Господ ќе му даде памет на СДСМ, па што побрзо ќе одржи конгрес на кој ќе избере паметни луѓе во раководството. Дека едноставно ќе го очисти ѓубрето од своите редови иако ги разбирам дека тоа не е лесно. Поради количината но и квалитетот. На ѓубрето разбира се. Во власта водечки се две партии. Една која повеќе од половина година е без лидер (или барем така треба да биде) и втора која воопшто и немала конгрес, туку воените лидери на УЧК се самопрогласија и за политички лидери на партијата.
StormAngel
quote:
Originally posted by NARCIS`
dark referendumot ke uspee,
Krajno diskutabilno.
quote:
nema sto da se komentira ponataka.
Pa bas tuka lezat najgolemite komentari.
quote:
Jas samo se plasam od mestenki sto nema da bide prvpat toa tuka.
Mestenki od cija strana?
SLaCk Volku opoziciono raspolozeni luge nemalo na forumov,no toa e izgleda odraz na realnata politicka sostojba vo Makedonija koga na vlast e covek sto ima poddrska od 5,5% luge(hari kostov) i 4%(branko crvenkovski).Edinstveno sega sto preostanuva na epten "objetkivnite" moderatori adiministratori i ne znam koi uste odgovorni forumdzii e da stegaat ban-ovi na tie sto se protiv "lepa" Ilinka i kompanija.Dzabe vi e se:) nikoj ne moze protiv narodot svestete se i poglednete se sto pisuvate,vie zasluzuvate dozivoten ban od makedonskata drzava za predavnickite stavovi,provokacii i zameshatelstva sto gi pravite ovde a koi sekoj obicen Makedonec moze da gi gleda samo so prezir.Pozdrav.
BorisVM Trendafil, eden chovek eden user.
darkjesus a jas ke cekam da vidam so ke komentirate vo slucaj da ne uspee referendumot. vo prodolzenie da vi skratam makite da prashuvate. 1. staviv potpis za referendum. 2. da ke izlezam na istiot i ke glasam protiv novata teritorijalna podelba:)
NARCIS` dark referendumot ke uspee,nema sto da se komentira ponataka. Jas samo se plasam od mestenki sto nema da bide prvpat toa tuka.
intel
quote:
Se sekavas li na porakite "koj nema da izleze na glasanje (za pretsedatelski izbori) toj e predavnik na nacijata??? Znam deka se sekavas. Epa i narodot se sekava!!! E sega istiot toj narod, od istite tie usti slusa "koj ke izleze na glasanje, toj e predavnik na nacijata".
Да се сеќавам и на пораките дека апстиненцијата за претседателските избори е легитимно право на граѓанинот.По ова прашање двете страни сами себе се врзуваат во чворче. Баш затоа народот навистина го заболе и за Циле и за Миле. Дај боже да биде како што кажа: Zatoa, kakva ilinka, kakov cile-mile. Iama da rasperdasi narodot na 7 noemri i po ilinka i bucko i branko, a bogami i po cile-mile i kompanija. Ама токму таквите како Слацк кои се отрезниле политички демек му го свртуваат вниманието на народот од суштинското значење на референдумот.Самата реченица Volku opoziciono raspolozeni luge nemalo na forumov,е веќе со политичка заднина.Коренспондира со -делегимитирање на власта -предвремени избори -сите се со нас сега,цел народ итн. Значи од сето ова некој се обидува да извлече политички поени и и овозможува на власта ист таков политички настап каде што борбата за власт ќе добие приоритет пред онаа што треба да размислува обичниот граѓанин. Narodot ne e 6 mesecno bebe, pa da go podlazuas kako sakas.Ова е точно но за жал за многу мал дел од народот. Господине Слацк.Јас ќе гласам ЗА односно против новата територијална поделба и многу како мене ама немој ни да си помислиш дека тоа е опозиционо на начин како што ти замислуваш.Сме им дале доверба на избори и имаме право да ги опомениме кога ќе згрешат и ќе го направиме тоа. Но ако се обидете од сето ова да изнудите предвремени избори биди сигирен дека ве чека истиот резултат од 2002.Барем спрема понудата на политичкиот пазар во македонија.Да не дојдевте на власт 98 кога и јас гласав за дрпајмне што вика Ф9 немаше сега со вакви глупости да се занимаваме.
Strelec
quote:
Originally posted by intel
Јас ќе гласам ЗА односно против новата територијална поделба и многу како мене ама немој ни да си помислиш дека тоа е опозиционо на начин како што ти замислуваш. Сме им дале доверба на избори и имаме право да ги опомениме кога ќе згрешат и ќе го направиме тоа.
Изјава на денот!
трендафил
quote:
Originally posted by BorisVM
Trendafil, eden chovek eden user.
Што се однесува до мене, го почитувам ова правило. Ако сакам да одговарам повеќе пати, тоа и го правам. Всушност и политичарите (затоа што тоа е темата) прво ги ценам по тоа што го прават, па по тоа што го зборуваат, а дури на крај по тоа кој и од каде е тој што нешто рекол или направил. Да се вратам на темава. Вчера воениот дезертер Кондарко индиректно повика на бојкот, уверувајќи не дека негласањето е всушност една од формите на гласање. Со тоа јас наполно се согласувам. Но истиот тој Кондарко не мислеше за бојкотот така пред неполна половина година, на претседателските избори. Дали незаслепен човек после ова може да има доверба во таков човек? Да не му е на човекот ова последица од времето кога јадеше бурек (во бурекџилница во Чаир), па беше ранет со истрел од пиштол во ногата, а ранувањето не го забележал. Наместо СДСМ да се срами од човек што дезертирал (видовте каква полемика во САД се водеше окулу учеството на претседателските кандидати во војната во Виетнам) или од човек што којзнае во каква состојба бил кога не забележал дека е ранет, го поставува за портпарол на партијата. Господ да не чува од таква партија и да и даде памет на следниот конгрес (да се надеваме дека конгресот за СДСМ не е економија па стално нешто друго да има предност) да избере лидер што ќе ја демократизира и модернизира партијата.
kopacot Ilinka e kucka.....samo ne znaeja da ja dokrajcat....kako samo ironicno im se smeskase...btw mnogu ja imet zemeno rabotava na zaebancija a se samo 5-6 luge da izgradat kariera....
Sotir
quote:
Originally posted by intel Да се сеќавам и на пораките дека апстиненцијата за претседателските избори е легитимно право на граѓанинот.По ова прашање двете страни сами себе се врзуваат во чворче. Баш затоа народот навистина го заболе и за Циле и за Миле. Дај боже да биде како што кажа: Zatoa, kakva ilinka, kakov cile-mile. Iama da rasperdasi narodot na 7 noemri i po ilinka i bucko i branko, a bogami i po cile-mile i kompanija.
Svrti gi rabotite naopaku i pak ke bides vo pravo. I povtorno na pocetok, napadni go drugiot (iako ne e predmet na diskusija) za da se odbranis sebe poradi nemanjeto odgovor. koga ke se setam kolkavi samo pari bile frleni za kampanja na nevladinite organizacii "ako treba ponisti go livceto, ama izlezi da glasas", "Glasanjeto e tvoe pravo i tvoja obvrska", "Koj ne glasa go predava sopstveniot narod na mracnite sili", samo uste da izlezea so parola "koj ne glasa ke gori vo pekolot". Ajde da gi vidime fino-lepo istite tie nevladini organizacii sega na delo. Tie se nevladini, ne partiski, ne profitni organizacii, treba da imaat ednakvi stavovi za ednakvi prasanja. Donacii obezbeduvaat ne vladino, ne partiski (bidejki istite se takvi). Znaci gi ocekuvame vo akcija do 7-mi. Na 7-mi uste vo 7:00 casot ke si go stavam mobilniot pred mene i ke cekam da mi stigne poraka "glasanjeto e tvoe pravo i obvrska. Izlezi i glasaj na referendumot". sto mislis ti, ke ja docekam porakata ili ke ostanam so prstot vo usta???
quote:
Originally posted by intel Ама токму таквите како Слацк кои се отрезниле политички демек му го свртуваат вниманието на народот од суштинското значење на референдумот.Самата реченица Volku opoziciono raspolozeni luge nemalo na forumov,е веќе со политичка заднина.Коренспондира со -делегимитирање на власта -предвремени избори -сите се со нас сега,цел народ итн. Значи од сето ова некој се обидува да извлече политички поени и и овозможува на власта ист таков политички настап каде што борбата за власт ќе добие приоритет пред онаа што треба да размислува обичниот граѓанин.
Vlasta e deligitimirana so samoto toa sto ima okolu 15% rejting, a opozicijata e beter deligitimirana zatoa sto ima uste pomalku % rejting. Zatoa i go kazav ona pogore "site zaedno na kupce da gi soberes nemaat ni 40% rejting", sto znaci site se fino lepo prateni "u honduras", t.e. delegitimirani. A filmot deka opozicijata ke si go zgolemi rejtingot so referendumot e smesen. Narodot ne gi slusa veke. Znae narodot deka lazat i ednite i drugite.
трендафил Мислам дека токму тоа, македонците да немаат лидер и да не веруваат на „своите“ политичари, беше и е цел на еден куп невладини организации. Затоа и ги изненади собирањето на повеќе од доволен број потписи на референдумот. Овој пат народот изгледа дека си е лидер самиот на себе. Исто како и помеѓу двете светски војни кога наводно нашиот лидер работел за една соседна земја (Бугарија) или сега кога наводниот лидер работи за друга соседна идна земја (Косово). Тоа и ги збуни сите. Мислеа дека со понижувањето во 2001 и пропагандата за сепак полошиот во 2002-та (ако ја сакаа државата странците можеа да ја подржат Лигата за демократија, а не ДУИ и поради него СДСМ и ЛДП) ќе го завршат почнатото во Букурешт и пред него.
SLaCk intel tvoite kvazi psihoanalizi zadrzi si gi za sebe.Nema nikakva zadnina vo referendumot vsusnost ima i prasanje za referendumot i toa e konkretno a isto taka konkretno e i toa sto go izjavi Hari Kostov deka ke si podnese ostavka ako ne uspee referendumot znaci nikoj ne bara osven toj predvremeni izbori.A druga rabota ne ste VIE(iako ne znam na kogo mislis koga vikas NIE) tie sto kazuvaat koj ke ostane na vlast.TOa si go kazuvaat 1.700.000 glasaci na izbori,a ova sto sega SDSM se shlepa deka demek radi referendumot im padnal rejtingot e smesno sto ke se vidi i na lokalnite izbori,ova samo ja prelea casata polna so ekonomski,socijalni,kulturni ili zemeno vo celina opstestveni problemi koi ovaa vlada se pokaza deka nema kapacitet da gi resi!Dzabe vi se i site plateni anketi i "poddrskata" od zapad koja se obiduvate da ja izmolite na kolena.7 noemvri ke bide opomena za site politicari. P.S. Izlezete na 7 noemvri i glasajte ZA unitarna Makedonija.
NARCIS` Od strana na pozicijata notmalno samo taa e protif referendumot.Na vlast se se mozat da napravat.
lav
quote:
Originally posted by NARCIS`
Od strana na pozicijata notmalno samo taa e protif referendumot.Na vlast se se mozat da napravat.
Тие се власт без легитимитет и тоа моментално во висина која во секоја НОРМАЛНА ЗЕМЈА предизвикува веднаш ВОНРЕДНИ ИЗБОРИ , распишани од председателот на државата или пак од нив самите (да видам па да не поверувам) Ама НИШТО не (можат или не смеат да ) ПРАВАТ..нели?
SLaCk Poleka lav,koga intel i drugarite ke kazat togas ke padnela ovaa vlada hehehe.Ke vidime na 7 noemvri dali ke go cekame intel ili...
intel
quote:
Originally posted by SLaCk
Poleka lav,koga intel i drugarite ke kazat togas ke padnela ovaa vlada hehehe.Ke vidime na 7 noemvri dali ke go cekame intel ili...
Што има врска 7 ноември со паѓање влада?????? Имаме парламентарни избори???? Гласаме за рејтинг на партии??? Бог да ни ја чува Македонија од патриоти како ти и другарчето твое лав. Ти и таквите како тебе ќе бидат најодговорни ако не успее референдумот. Зошто веќе неколку пати е објаснето во повеќе теми.
трендафил И јас мислам дека оваа влада не може да падне. Толку е ниско што не може подолу. Таа и државата ја држи на дното за да не пропадне. Шегата на страна. Мислам дека власта нема доблест, па ниту во случај на успешен референдум владата нема да си даде оставка, ниту парламентот нема да се самораспушти. Дури и ако премиерот си поднесе оставка, таа нема да биде неотповиклива, туку парламентот нема да ја усвои. Сепак Костов не е човек на СДСМ, туку човек од доверба на газдите.
intel
quote:
Originally posted by трендафил
И јас мислам дека оваа влада не може да падне. Толку е ниско што не може подолу. Таа и државата ја држи на дното за да не пропадне. Шегата на страна.
....Без шега,ќути трај сме виделе и полошо.Па само до пред 2 години бевме под нула.-5 на пример.....
SLaCk intel Hari Kostov kolku sto se sekavam veti ostavka ako uspee referendumot neli?Znaci oni ja svedoa na toa rabotata mislea narodov ke rece aman nemojte zaebi teritorijalna podelba samo vie da ste na vlast,epa ke vidime.
phoenix intele, najverojatno ne si ziveel vo Makedonija pred dve godini stom mislis deka togas bilo -5.....NE E LOSO DA POGLEDNES OKOLU SEBE BEZ TEMNI OCILA
lav
quote:
Originally posted by SLaCk
intel Hari Kostov kolku sto se sekavam veti ostavka ako uspee referendumot neli?Znaci oni ja svedoa na toa rabotata mislea narodov ke rece aman nemojte zaebi teritorijalna podelba samo vie da ste na vlast,epa ke vidime.
Кога сме веќе кај ВЕТУВАЊАТА на овој премиер и оваа влада предложен од оваа партија која и каде што НИКОЈ не КРАДЕ и не ЛАЖЕ ами само се бави со маните на минатата власт за чие одстранување и се избрани од Народот на Македонија , ќе ве подсетам и на „нововработените„ кои всашност и беа избркани од работа ...разбира се ИСКЛУЧИВО Македонци. А кога сме кај ОСТАВКАТА таа ќе мора да биде изнудена ...оти велат (овој дел е избришан од администратор... lav, ова нека е само опомена и немој во иднина да навредуваш цел етникум кој што е дел од населението во Македонија).
lav
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by SLaCk
intel Hari Kostov kolku sto se sekavam veti ostavka ako uspee referendumot neli?Znaci oni ja svedoa na toa rabotata mislea narodov ke rece aman nemojte zaebi teritorijalna podelba samo vie da ste na vlast,epa ke vidime.
Кога сме веќе кај ВЕТУВАЊАТА на овој премиер и оваа влада предложен од оваа партија која и каде што НИКОЈ не КРАДЕ и не ЛАЖЕ ами само се бави со маните на минатата власт за чие одстранување и се избрани од Народот на Македонија , ќе ве подсетам и на „нововработените„ кои всашност и беа избркани од работа ...разбира се ИСКЛУЧИВО Македонци. А кога сме кај ОСТАВКАТА таа ќе мора да биде изнудена ...оти велат (овој дел е избришан од администратор... lav, ова нека е само опомена и немој во иднина да навредуваш цел етникум кој што е дел од населението во Македонија).
Јас би сакал само да му појаснам на администраторот , дека само затоа што сакав да бидам СОСЕМА ЈАСЕН и НЕДВОСМИСЛЕН затоа и го користев народното и во секидневна комуникација користено име за припадниците на таа „заедница„ , но НИКАКО ЗА ДА ГИ НАВРЕДАМ или пак на друг начин непристојно за нив да се изразам ...разбира се во комуникацијата со нив.Колку за дообјаснување : ова 9што е избришано) го имам слушнато лично од мој мнооогу близок роднина , разбира се припадник на таа заедница.
SLaCk A za koja zaednica stanuva zbor?:).Administratorot ako raboti neka raboti do kraj a ova e samo selektivno brisenje na zborovi.I kazete gi koi se pravilata?Dali samo za nacionalni zaednici se raboti ili za grupi na luge i zosto pak moze da navreduvas i da mu izmisluvas iminja na eden covek a ne na zaednica?I sto e za vas nekultura? P.S. 7 noemvri - site na referendum
f9 26.10.2004 „Ставени сме во карантин поради ваквите политичари.Се води лоша политика веќе 14 години“ За врската меѓу референдумот и Охридскиот догвор дебатираа и македонските експерти и новинари. За едни референдумот е одговор на лоша интрепретација и примена на Охридскиот договор, за други директен атак на Рамковниот. „А не да имаме политичари што создаваат монополи затоа што се корумпираат. Да имаме 3% приклучок на интернет, да немаме пристап до ресурси во ЕУ затоа што со Шенген вие уште во формуларот треба да ставите слика од домашни миленичиња. Ставени сме во карантин поради ваквите политичари. И уште сега да ги оправдуваме политиките кои ги водат. Тоа е револтот на населението. Тоа е тој висок процент кој излегува на референдум. Не оти тие знаат што е референдум“ „Ние се престрашивме кога откривме дека 35% од населението би излегло на протести ако не успее референдумот. Тоа значи 500-600.000 луѓе на улица. Тука е проблемот, дај да ги посочиме вистинските причини. Се води лоша политика веќе 14 години. Зошто доцни децентрализацијата толку време. Затоа што требаше да се украдат сите ресурси на национално ниво. Да се украде се што беше наследено од социјализмот. И затоа не почна децентрализацијата“, вели проф. Ѓорги Иванов. „Тезите се изместени уште во старт. Затоа треба да ја видиме и правната страна на овој процес. Не дека е загрозен Охридскиот договор со референдумот, туку духот на Охридскиот договор кој упатува на непримена на сила во наметнување на политички решенија. Кој упатува на тоа дека нема територијални решенија за етнички прашања. Кој упатува на почитување на правниот поредок е повреден со начинот како е донесен законот за територијалната организација“, рече д-р Панде Лазаревски.
bojan81
quote:
Originally posted by phoenix
intele, najverojatno ne si ziveel vo Makedonija pred dve godini stom mislis deka togas bilo -5.....NE E LOSO DA POGLEDNES OKOLU SEBE BEZ TEMNI OCILA
Bes temni ocila jas ke ti kazam, pred dve godini mene mi izleguvaa so avtomatski puski model uzi od onie po filmovite na raskrsnica na bel den zosto na naekoja ovca vmrovska sum mu presekol pat. A sega ovie me kazunuvaat onaka ladno zosto sum ja isklucil kolata za da stignam do benziska da napolnam benzin. A toa sto nekolku pati mi ja obivaat kolata i sto gi mrzi da dojdat i zapisnik da napravat toa nema vrska. Sepak i jas se slozuvam od -5 sega sme na -0, za bezbednost, no se prasuva li nekoj od vas kako nekogas da otideme na +0?
Misirkov Ova e dobro: "Тезите се изместени уште во старт. Затоа треба да ја видиме и правната страна на овој процес. Не дека е загрозен Охридскиот договор со референдумот, туку духот на Охридскиот договор кој упатува на непримена на сила во наметнување на политички решенија. Кој упатува на тоа дека нема територијални решенија за етнички прашања. Кој упатува на почитување на правниот поредок е повреден со начинот како е донесен законот за територијалната организација." рече д-р Панде Лазаревски.
SLaCk bojan vo koj grad zivees na koja ulica ti se slucilo toa i koj model bila kolata od koja ti izlegol "strasniot vmrovec"?Bezbednosta e sega vakva,gi nema veke nashite so uzi sega se samo albancite vooruzeni a nie sme vooruzeni so vkluceni svetla i remeni.
bojan81
quote:
Originally posted by SLaCk
bojan vo koj grad zivees na koja ulica ti se slucilo toa i koj model bila kolata od koja ti izlegol "strasniot vmrovec"?Bezbednosta e sega vakva,gi nema veke nashite so uzi sega se samo albancite vooruzeni a nie sme vooruzeni so vkluceni svetla i remeni.
Bul. Ilidnen, raskrsnicata kaj bazen karpos i aleksandar palas. Neznam sto kola bese mislam deka opel siv nekoj postar. A mu presekov pat pred vojna bolnica. edniot ne nisanese so uzi a drugiot so pistol vperen vo nas se doblizuvase do kola. A zakon za svetla ima doneseno i vo hrvatska, i ungrija. A kais vo sekoja normalna zemja e zadolzitelno nesto, i ako mislis deka so ovie raboti sto gi spomnuvas za sdsm nastetuva togas imas problem realnosta.
Strelec
quote:
Originally posted by SLaCk
P.S. 7 noemvri - site na referendum
quote:
Originally posted by SLaCk
...i si pijat kafe i se relaksiraat pred da letaat kako kuferi sledniot mesec.
За тебе 7-ми ноември е датум кога треба да падне СДСМ и ништо друго не те интересира!? Повеќе сакаш половина Македонија во која што ќе владее ДПМНЕ (или новата ’народна’), отколку цела Македонија со ’некој друг на власт’!? За ДПМНЕ да биде на власт би ги дале и Кичево и Струга, па и половина Скопје... без око да ви трепне!? УНИШТУВАТЕ прекрасна шанса за победа на народот... Ти и сите што резонираат како тебе!
Sotir
quote:
Originally posted by Strelec За тебе 7-ми ноември е датум кога треба да падне СДСМ и ништо друго не те интересира!? Повеќе сакаш половина Македонија во која што ќе владее ДПМНЕ (или новата ’народна’), отколку цела Македонија со ’некој друг на власт’!? За ДПМНЕ да биде на власт би ги дале и Кичево и Струга, па и половина Скопје... без око да ви трепне!? УНИШТУВАТЕ прекрасна шанса за победа на народот... Ти и сите што резонираат како тебе!
Nema da ima pola Makedonija vo koja ke vladee DPMNE!!!!! Ke ima "zapadna B`lgarija" vo koja site ke ostanat so prstot vo usta. A deka se obiduvaat da ja unistat sansata, se obiduvaat definitivno. Sekoja izjava deka so referendumot paga vladata e MNOGU GOLEMA LAGA i odi samo vo prilog na neuspesen referendum. Se poveke se somnevam deka toa se pravi namerno.
lav
quote:
Originally posted by Sotir
quote:
Originally posted by Strelec За тебе 7-ми ноември е датум кога треба да падне СДСМ и ништо друго не те интересира!? Повеќе сакаш половина Македонија во која што ќе владее ДПМНЕ (или новата ’народна’), отколку цела Македонија со ’некој друг на власт’!? За ДПМНЕ да биде на власт би ги дале и Кичево и Струга, па и половина Скопје... без око да ви трепне!? УНИШТУВАТЕ прекрасна шанса за победа на народот... Ти и сите што резонираат како тебе!
Nema da ima pola Makedonija vo koja ke vladee DPMNE!!!!! Ke ima "zapadna B`lgarija" vo koja site ke ostanat so prstot vo usta. A deka se obiduvaat da ja unistat sansata, se obiduvaat definitivno. Sekoja izjava deka so referendumot paga vladata e MNOGU GOLEMA LAGA i odi samo vo prilog na neuspesen referendum. Se poveke se somnevam deka toa se pravi namerno.
Дека подцртаното (од мене) е НЕТОЧНО , Ве упатувам на проверка на повеќекратно и ЈАВНО дадени одговори на премиерот на владата пред новинарите кој ЈАВНО КАЖА : ДЕКА ЌЕ ПОДНЕСЕ ОДСТАВКА АКО УСПЕЕ РЕФЕРЕНДУМОТ. пс А секое поднесување на НЕОТПОВИКЛИВА ОСТАВКА од премиерот се створува еден од условите за ПАЃАЊЕ на владата секако опишан и во УСТАВОТ. ппс Друга рабоата е ако премиерот не си го ОДРЖИ ветувањето ...секако ЈАВНО ИСКАЖАНО. Тогаш и всашност ќе ја видиме стварната вистина: ДАЛИ СЕУШТЕ ИМА ЛАЖГОВЦИ ссекако тамо ...во владата.
f9 ЗА РАЗЛИКА ОД ВАС ЈАС САКАМ ДА ПАДНЕ ВЛАДАТА И ДА СЕ РЕОРГАНИЗИРА ПОЛИТИЧКАТА СЛИКА ВО МАКЕДОНИЈА.ЈАС СУМ ЗА НОВА ПОЛИТИЧКА ПРОЛЕТ КОЈА КЕ ГИ ИСФРЛИ НА ПОВРШИНА ВИСТИНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ГРАГАНИТЕ. НА МАКЕДОНИЈА И ТРЕБА СТАБИЛНОСТ И НЕПРОМЕНЛИВОСТ НА ЗАКОНИТЕ БАРЕМ ЗА ЕДНО 4-5 ГОДИНИ.И ТРЕБА ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ И МОЖНОСТИ ВНАТРЕ ВО ДРЖАВАТА ЗА ПРИЧИНСКО-ПОСЛЕДИЧЕН РАЗВОЈ НА СЕКОЈА АКТИВНОСТ НА СЕКОЈ ПОЕДИНЕЦ.НА МАКЕДОНЕЦОТ МУ ТРЕБА СОЦИЈАЛНА СИГУРНОСТ И СОЛИДАРНОСТ,МОЖНОСТИ .ТОА МОЖЕ ДА СЕ ОСТВАРИ САМО СО ВЛАСТ КОЈА КЕ ИМА ВИСТИНСКИ РЕШЕНИЈА. ОВА НЕ ЗНАЧИ ДЕКА КЕ ГЛАСАМ ЗА ВЛАСТ КОЈА Е БЕЗ ТРИ ЧИСТИ.НИ ТРЕБААТ ДРУГ ТИП НА ПАРТИИ ЗА СОСЕМА ДРУГИ ПРОБЛЕМИ.ОВИЕ ПАРТИИ СЕ И ГЕНЕРАТОРИ НА КРИЗАТА И ЛАЖНИ СПАСИТЕЛИ. СДСМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДИСТАНЦИРА ОД ОДГОВОРНОСТА ЗА ПОСТАПКИТЕ СО ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈАТА,ШТО ПОВЕКЕ -СЕКОЈДНЕВНО СЕ ОДНЕСУВААТ КАКО ИДИОТИ КОЈ ГО СМЕТААТ ГЛАСАЧКОТО ТЕЛО ЗА МОРОНСКА ЗБИРКА НА ИДИОТСКИ УМОВИ. МУ ПОРАЧУВААТ НА СКОПЈАНИ,СТРУЖАНИ И НА КИЧЕВЧАНИ ДЕКА ТРЕБА ДА СЕДАТ ПРЕД ТЕЛЕВИЗОР И ДА ГЛЕДААТ СЕИР НА СВОЈАТА МАКА. СПОРЕД ОХРИДСКИОТ ДОГОВОР Е ВОВЕДЕНА ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ НА НАЦИОНАЛНОСТИТЕ ВО ОРГАНИТЕ НА САМОУПРАВАТА.ЗА ДА СЕ ИЗВРШИ ТОА СЕ НАПРАВИ ПОПИС.НИКАДЕ НЕ Е ОБВРСКА ТЕРИТОРИЈАЛНА ПОДЕЛБА И РЕОРГАНИЗАЦИЈА.ТОА ЈА МЕНУВА ЕТНИЧКАТА КАРТА НА ДРЖАВАТА ВО ВАКВИ УСЛОВИ НА НЕТОЛЕРАНЦИЈА МЕГУ ЗАЕДНИЦИТЕ ВОДЕНИ ОД ГЛУПАВИ ПОЛИТИЧАРИ.НО ТОА Е И ИЗИГРУВАЊЕ НА ФАКТИЧКАТА ДОГОВОРЕНА РАМКА И КОНЦЕНТРАЦИЈА НА АЛБАНЦИТЕ ЗА ОСТВАРУВАЊЕ НА ПОГОЛЕМО ТЕРИТОРИЈАЛНО ВЛИЈАНИЕ ВО ВЛАДЕЕЊЕТО НА ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА НА ТЕРИТОРИЈАТА НА ДРЖАВАТА.ТАКВИОТ ПАЗАР СО ГРАДОВИ МОРА ДА ЈА КОШТА И ЦЕХОТ ДА ГО ПЛАТИ ВЛАДЕЕЧКАТА ПАРТИЈА И ВНАТРЕ ВО САМАТА ПАРТИЈА.(СДСМ МАЗОХИСТИЧКИ ЈА ГУБИ МОЖНОСТА ДА ИМА ВО ИДНИНА БИЛО КАКОВ ПОБЕДНИЧКИ УСПЕХ НА БИЛО КОЈ ИЗБОРИ ВО СТРУГА И КИЧЕВО) Edit: size=1 per administrator
Strelec f9, аман исклучи го тоа CapsLock-от! Не се работи за тоа дали оваа влада е добра или лоша... не се работи за тоа дали СДСМ и ЛДП треба сеуште да ја имаат власта во Македонија... Се работи за тоа дека овој референдум по никоја цена НЕ СМЕЕ да се поврзува со пад на владата. Шансите да успее овој референдум БЕЗ дури и најекстремни приврзаници и симпатизери на СДСМ и ЛДП се рамни на МИНУС НУЛА!
Sotir
quote:
Originally posted by Strelec
f9, аман исклучи го тоа CapsLock-от! Не се работи за тоа дали оваа влада е добра или лоша... не се работи за тоа дали СДСМ и ЛДП треба сеуште да ја имаат власта во Македонија... Се работи за тоа дека овој референдум по никоја цена НЕ СМЕЕ да се поврзува со пад на владата. Шансите да успее овој референдум БЕЗ дури и најекстремни приврзаници и симпатизери на СДСМ и ЛДП се рамни на МИНУС НУЛА!
Ete taka[;)]
lav
quote:
Originally posted by Strelec
f9, аман исклучи го тоа CapsLock-от! Не се работи за тоа дали оваа влада е добра или лоша... не се работи за тоа дали СДСМ и ЛДП треба сеуште да ја имаат власта во Македонија... Се работи за тоа дека овој референдум по никоја цена НЕ СМЕЕ да се поврзува со пад на владата. Шансите да успее овој референдум БЕЗ дури и најекстремни приврзаници и симпатизери на СДСМ и ЛДП се рамни на МИНУС НУЛА!
Секако дека овој пассус е во ред , само затоа што ова е всашност заштита од можна идна поделба на државата превземена од страна граѓаните (никако и партиите ...кои не знам зашто таму се мешаат) против тие кои ја (погрешно) управуваат. пс Но едното иде како нус-продукт со првото , сакале ние да признаеме и да го споменеме овде и секаде или не (се мисли на неминовниот пад на владата поради јавно кажаното ветување на нејзиниот прв министер...дека ќе поднесе оставка ако успее референдумот).
concrete Ej, ama narod ,sega se mi e jasno!!! Izvinete, samo setkam po forumive, ovde slucajno uletav
lav
quote:
Originally posted by concrete
Ej, ama narod ,sega se mi e jasno!!! Izvinete, samo setkam po forumive, ovde slucajno uletav
По се изгледа колега , Ти ќе (п)останеш единствениот тука на кој се му е јасно. Признавам ...оти ти завидувам на тоа.
filozofka Kako prvo samite gragani dozvoluvaat partiite da se mesat so toa sto "dozvoluvaat" da bidat potkupeni pri glasajne.Na mnogu od niv ne im e jasen referendumov,ama znaat da zboraat za toa koj ja vodi pravilno drzavava,a koj ne.A pak da bides vo vlada i ne e taka lesno-sekogas ke ima i zadovolni i nezadovolni,a vo slucajov so Makedonija narodov kolku sto zabelezav ne e zadovolen nitu so edna vlada sto bila na vlast.
concrete
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by concrete
Ej, ama narod ,sega se mi e jasno!!! Izvinete, samo setkam po forumive, ovde slucajno uletav
По се изгледа колега , Ти ќе (п)останеш единствениот тука на кој се му е јасно. Признавам ...оти ти завидувам на тоа.
Ne e za zaviduvanje, za placenje e ,jasno e kako bel den , samo izgleda treba i da se nacrta , zumiraj malku out za da dobies predstava za celata sema.
трендафил
quote:
Originally posted by bojan81
quote:
Originally posted by phoenix
intele, najverojatno ne si ziveel vo Makedonija pred dve godini stom mislis deka togas bilo -5.....NE E LOSO DA POGLEDNES OKOLU SEBE BEZ TEMNI OCILA
Bes temni ocila jas ke ti kazam, pred dve godini mene mi izleguvaa so avtomatski puski model uzi od onie po filmovite na raskrsnica na bel den zosto na naekoja ovca vmrovska sum mu presekol pat. A sega ovie me kazunuvaat onaka ladno zosto sum ja isklucil kolata za da stignam do benziska da napolnam benzin. A toa sto nekolku pati mi ja obivaat kolata i sto gi mrzi da dojdat i zapisnik da napravat toa nema vrska. Sepak i jas se slozuvam od -5 sega sme na -0, za bezbednost, no se prasuva li nekoj od vas kako nekogas da otideme na +0?
Бројките не го потврдуваат вашето тврдење. Ако се споредува со 1 ноември 2002 кога оваа коалиција дојде на власт. Не со 2001 кога ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ЛП, Нова демократија, ЛДП, ВМРО-ВМРО, ПДП и ДПА (се извинувам ако заборавив некоја партија) беа на власт. Иначе нормално е после ненормална ситуација (војна) со секој следен ден ситуацијата да е подобра. Кај нас учесниците од војната немаа психијатриски третмани (што во други земји се прави) туку беа препуштени на самосмирување. Да потсетам дека во Македонија се уште има протерани за кои државата нема ништо направено да се вратат во своите домови (од Матејче на пример) иако злосторниците што ги избркаа од домовите сега се во власта. Што се однесува до економијата, само би подсетил дека во воената 2001 година надворешниот долг на Македонија е намален за 66,1 милион долари, а од 1 јануари 2003 до 31 август оваа година долгот во мир е зголемен за 225,7 милиони долари. Со сите крадења и чесност пресметани и проверени под команда на гувернерот Гошев тоа се гледа на интернет страната на Народна Банка на РМ ( http://www.nbrm.gov.mk/WBStorage/Files/KOS-Sostojba%20po%20godini-tabela%2011.PDF ). При тоа е голема штета што од сајтот се симнати претходните години од кои 1998 (последната на Сојузот за Македонија) е катастрофална во поглед на задолжувањето. Не знам зошто власта не се повикува, како оправдување, и на II светска војна. Дали затоа што водечката партија во коалицијата, ДУИ, на која и се исполнуваат сите ветувања таа војна ја има загубено???
lav
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by concrete
Ej, ama narod ,sega se mi e jasno!!! Izvinete, samo setkam po forumive, ovde slucajno uletav
По се изгледа колега , Ти ќе (п)останеш единствениот тука на кој се му е јасно. Признавам ...оти ти завидувам на тоа.
Ne e za zaviduvanje, za placenje e ,jasno e kako bel den , samo izgleda treba i da se nacrta , zumiraj malku out za da dobies predstava za celata sema.
Уште тоа ми недостасува колега , па после под изговор на кршење на правилата на овој форум пак да бидам почестен со некое банирање од неколку дена или месеци можеби...иако !!!
SLaCk Strelec edinstveniot problem e vo tebe samiot!Ovoj zakon go donesoa SDSM i LDP.Ovoj zakon so site sredstva(najmnogu NELEGALNI) se obiduvaat da go nametnat na graganite kako edinstven izbor.Ovie dve partii ja kodosat Makedonija t.e. makedonskiot narod pred Evropa deka e nazaden.A ova e najnov biser od niv,bidejki i da uspeel referendumot za edna godina pak ke mozele da go vratat zakonot bidejki oni ke bile pak na vlast.Zasluzuvaat li da ostanat na vlast?Za sto?Za pak da nosat vakvi zakoni?Jas nikade ne go spomnuvam nitu VMRO-DPMNE nitu VMRO-NP nitu tretiot pat nitu bilo koja partija,bitno e referendumot da uspee i posle toa da si odat ovie totalitarci od vlast,bidejki ova ne e greska samo vo nekoj obicen zakon tuku pravat zlostorstvo vrz makedonskiot narod.Imalo polosi i od Ali Ahmeti a toa se negovite slugi - vrvot na SDSM.
Strelec
quote:
Originally posted by SLaCk
Strelec edinstveniot problem e vo tebe samiot!
Со овој ум и со вакво ширење демагогии, референдумот НЕМА да успее. Проблемот е можеби во мене сега, ама по референдумот ќе биде во сите доколку (ти и твоите истомисленици) овој референдум го подразбирате како референдум за доверба на владата!
quote:
Zasluzuvaat li da ostanat na vlast?
Според мене - НЕ! Но тоа нема врска со овој референдум!
quote:
...bitno e referendumot da uspee...
Токму тоа и јас го велам!
filozofka Ako se ide po legalen pat referendumot ke uspee.No vo mnogu glasacki mesta se navestuvaat nekoi ilegalni raboti(koi site znaeme koi se).I ne znam dali znaete kolku gragani ke izlezat na protest,eve da vi kazam 600.000-ali redno e i naradov da go napravi ona sto go saka bez pritisok od bilo koja partija. A ovaa vlada dali zasluzuva da ostane na vlast-ne znam koja ke zasluzuva,ali ovaa sepak e ocajna:pretsedatelot apelira do graganite da ne izleguvaat na glasajne?
lav Колку за да се вратиме на темата која ги третира(ше) односно го изложува(ше) нивниот ментален сустав - како што кажуваат Хрватите за ме’анизмот на размислување на гостите на се по популарната емисијата ЧУМУ на А-1. Денес има нова емисија и тоа во 21.00 часот по средноевропско време со непознати за мене гости , но темата секако следува дека мора да е на некој начин поврзана со предстојниот референдум , а и гостите би требало истотака да бидат така одбрани. Само да не се случи како со оној гост на Граѓанскиот форум , кога еден од Милчин-офците (мислам на помладиот и сеуште уште жив) да ПОБЕГНЕ насред „дикусијата„ во која многу навреден од свиркањето на публиката ..си замина ...Јас се надевам во длабокото минато (заборав) на Македонија , за да не му го видиме суратот негов социјал-демо(Н)кратски повеќе. А и лапсусот на председателката Гордана кога кажа (и притоа остана жива и здрава) дека публиката не била „поканета„ на таа трибина ...демк публиката треба да се се кани според тоа како им одговара на дискутантите. Но умре КОМУНИЗМОТ и Народот (очебијно е) не е веќе ОФЦА за стрижење ...разбира се.