Почина Благоја Ристески-Платнар
Почина Благоја Ристески-Платнар
Strelec Во Прилеп утрово почина Благоја Ристески Платнар. На македонската јавност ќе и остане познат како поет, писател, драматург, колумнист. На Прилепчани како боем и човек кој не ги признава законите на животот туку оние на духот. Сите сили на овој негов дух без граници ќе ја внесе и во контраверзната драма „Спиро Црне“, „Летни Силјане“, „Ибро Јаране“, „Лепа Ангелина“, „Венко“, преведувани на неколку јазици. Во нив, а и во колумните објавени во весникот Дневник вика богатсвото на македонскиот архаичен јазик му е јазик кој произлегува од длабочините на самиот македонски бит. Книгата за Серафимите и Херувимите која ќе ги смести овие колумни и романот „Долна земја“ се сведоци за неговата љубов кон богатсвото на македонскиот јазик како и наградите добиени на фестивалот „Војдан Чернодрински“. Благоја Ристески Платнар имаше 55 години. Комеморацијата ќе се одржи утре во центарот за култура Марко Цепенков кој еден период работеше под негово раководство.
Thief Му се воодушевува на некои виртуозни јазични комбинации кои знаеше да ги створи и зборови кои знаеше да ги искове или да ги извади од дамнина и да ни ги принесе пред нас. Платнару, почивај во мир!
AaaAa Oficijalna Bigrafija prevzemena od stranata na Drustvoto na Nezavisni Pisateli na Makedonija www.np.org.mk [img]http://www.np.org.mk/Images/Authors/Writers/Blagoja%20Risteski%20-%20Platnar.jpg[/img] Благоја Ристески - Платнар Благоја Ристески - Платнар (5 март 1949, Прилеп) - драмски автор Дипломира на Филозофскиот факултет во Скопје (1975). Особено внимание му посветува на богатството на македонскиот јазик, транспонирајќи го во култивиран драмски дискурс. Тој е еден од ретките автори кој умее драмските текстови да ги пишува во стихувана форма и со специфичен архаичен збор. Обработува теми од македонското милје, македонските митови и од македонската историја и политика. Драмски текстови: Carcinoma mamae (1982); Спиро Црне (1989); Арсениј (1993); Ибро јаране (1994); Летни Силјане (1994); Лепа Ангелина (1995); Венко (1998). Награди: Награда за најдобар драмски текст на Македонскиот театарски фестивал Војдан Чернодрински - Прилеп, за текстовите Спиро Црне (1989) и Лепа Ангелина (1996). Неговите драми се преведени и изведувани на англиски, чешки, полски, руски, француски, романски, српски, словенечки, турски и на бугарски јазик. ---------------------------------- Bese LIK vo sekoj pogled koj znam deka nema da zgasne. Makedonskata Knizevna scena gubi mnogu. Za zainteresiranite e-verzija na Lepa Angelina moze da se najde na http://www.e-books.com.mk/04plays/risteski/sodrzini.asp?lang=mac
kopacot super coece...mi se svigase kao go perdasheshe na Frckoski vo kolumnite na "Dnevnik"...Vecna mu slava