ПРАВДАТА е ТЕМЕЛ на секоја држава
ПРАВДАТА е ТЕМЕЛ на секоја држава
lav Iusticia regnorum fundamentum Читајќи го еден не важно-де весник ја (про)најдов и оваа латинска поговорка , чиј Македонски превод е и наслов на темата. Најпрво , ако е ова основна вистина зашто тогаш кај нас неброените и во суштина недопрените реформи во правото , кое како е кажано , е и темел на секоја држава па и нашава. Се прашувам зашто секаде може да се макар и со забрзани дејствија (секако однадвор „буткани„)да се направи ова , а кај нас тоа тапка во место и ние сме во континуирана (во место) РЕФОРМАЦИЈА на ДРЖАВАТА а резултатите се невидливи за никого. Велат дека затоа и немаме странски (вистински) инвестиции ...како што ги гледаме и кај нашите поранешни собраќа и соседи , не само по идеологија ами и уредување на државата.
IvanC Ova e stvarno klucno prasanje. Opstanokot na edna drzava zavisi od ekifasno vladeenje na nejzinite zakoni vo site sferi. Bez toa nema opstanok. Nema napredok vo drzava vo koja zakonite ne se pocituvaat. Posebno biznisot e osetliv na nesigurnost, nikoj ne saka rizik. Od tuka ne e ni bitno kakov e sistemot so visoki ili niski porezi, so privatizirana ili drzavna industrija, bitno e samo kolkav e stepenot na korupcija. Vo posledniot izvestaj od Transparency International kade sme zemja vo grupa so najgolema korupcija (za razlika od Bugarija koja od godina vo godina naprednuva i koja e 30 plus mesta pred nas) se smeta deka 200 milioni dolari od stopanstvoto zavrsuva vo privatni dzepovi godisno. Toa e samo direktna steta. Indirektnata e neprocenlivo pogolema, od prosta pricina sto nieden biznis nema da dojde nitu pak ekonomijata ke se razviva sto e osnova na se pa i politickite problemi. Sto i lugjeto ne se razvivaat ne rabotat na sebe si zatoa sto znaat deka od sposobnostite im ne im zavisi napredokot tuku koj kogo poznava i kakva usluga moze da mu napravi i kolku da podplati. Ne e ni cudno sto Albancite lesno so nasite politicari se slozuvaat vo sekoja vlast do sega od nezavisnosta a site se kao protiv niv. Nie da sme zemja vo koja vladee zakonot, i Albanskiot problem bi bil moshne polesno reshliv. Samiot fakt sto postojat kriminalni bandi po cela teritorija i golem del od finansiranjeto na Albanskite politicardi doagja od kriminalot e pokazatel kolku nasata pozicija bi se olsnila koga kriminalot bi sme go izbile kako adut kaj Albancite. A siguren sum deka edno 20% od niv bi izbegalo od Makedonija to est od rakata na pravdata . Bugarija e odlichen primer. Jas ustvari so godini uste pred bilo koj vo novinini da spomenuva korupcija pisuvav po forumive deka toa e klucot za napredok unistuvanje na korupcijata. Bugarija za par godini od doagjanjeto na carot naprednuva samo zaradi namaluvanje na korupcijata. Ruminija ne tolku , iako e vo slichna situacija so Bugarija. Odgovorot zosto nie propagjame i zosto kaj nas ne vazi zakonot e lesen. Zatoa sto pocituvanjeto na zakonot doagja od gore, od vlasta, ne e mozno da se ima korumpirana vlast a se drugo da odi napred i zakonite da se pocituvaat. Sekoj sto vo Makedonija doagja na vlast gleda za sebe da krade, sto e i odlika na stepenot na drzavotvornosta na eden narod. Ednostavno nikoj ne e patriotski vospitan, tuku samo sebe si se gleda. Toa e tragedijata. I se dodeka narodot ne bara lugje koj ke dojdat na koj drzavata ke im bide na preden plan se dotogas ke bide vaka, VMRO vs SDSM . Onoj moment koga ke se baraat lugje koj vo svojata kariera nemaat damki i se dokazale pred da dojdat na vlast deka so sopstven trud postignale nesto i koj vo preden plan pred bilo sto stavaat borba protiv nepotizmot i korupcijata, na koj licnite interesi nema da im bidat bitni togas i Makedonija ke stane drzava. Posle mozat da se pravat planovi za bilo sto zatoa sto ke ima osnova za toa. Za zal, nie se uste se lazeme so VMRO, SDSM, LDP itn...
lav
quote:
Originally posted by IvanC
Ova e stvarno klucno prasanje. Opstanokot na edna drzava zavisi od ekifasno vladeenje na nejzinite zakoni vo site sferi. Bez toa nema opstanok. Nema napredok vo drzava vo koja zakonite ne se pocituvaat. Posebno biznisot e osetliv na nesigurnost, nikoj ne saka rizik. Od tuka ne e ni bitno kakov e sistemot so visoki ili niski porezi, so privatizirana ili drzavna industrija, bitno e samo kolkav e stepenot na korupcija.
И сега ...почитуван колега ...секако ако смеам да го поставам КЛУЧНОТО ПРАШАЊЕ кое веќе „лебди„ во воздухот.... КОГ ГО Е ОВА НАПРАВИЛ односно СПРЕЧИЛ ДА СЕ НАПРАВИ секако како што доликува на ваква земја и Народ ...почитувани дами и господа НО и другари и другарски ...форумски пријатели ..нели???.
трендафил Тие што најповеќе се повикуваат на правна држава, домашни и странци, најповеќе го кршат правото. Рамковната спогодба, што стана македонска Библија е најголем пример за тоа. Донесена е под притисок на оружјето, не само на терористите туку и на т.н. меѓународна заедница. Договорот два пати се прекршува (тетовски државен универзитет и поделбата на Македонија). Во самата Рамковна владее хаос. Основен принцип на пример е дека Целосно и безусловно се отфрла употребата на насилство за остварување политички цели. А самата Рамковна е донесена во спротивност со овој принцип. Потоа Суверенитетот и територијалниот интегритет на Македонија, и унитарниот карактер на државата се неповредливи и мора да се сочуваат. Не постојат територијални решенија за етничките прашања. Има ли унитарна држава во која се веат странски знамиња на делови од територијата, на пример. Во член 3.1 Ќе биде усвоен ревидиран Закон за локална самоуправа со кој ќе се зајакнат овластувањата на избраните локални претставници, и значително ќе се зголемат нивните надлежности во согласност со Уставот (како што е измените во согласност со Анекс А) и Европската повелба за локална самоуправа, а Европската повелба предвидува дека не може да се менуваат границите на локална самоуправа без да се прашаат нејзините граѓани. И ова кршење на правото е подржано, и од власта и од меѓународните, во врска со законот за поделба на Македонија. Во член 4.1. Целосно ќе се почитува принципот на недискриминација и рамноправен третман на сите лица пред законот. Овој принцип особено ќе се применува во однос на вработувањата во јавната администрација и јавните претпријатија, како и кај пристапот до јавното финансирање за равојот на деловните активности. Дали отпуштањето на македонец што добро си ја работи работата, а примањето на полуобразован албанец на негово место не е дискриминација и нерамноправен третман со фашистички примеси. Да не ја анализирам Рамковната до крај (поради просторот и времето) ќе нагласам дека до крајот има уште многу нелогичности, односно кршење на меѓународното право. За непишаните правила да не зборувам. Се работи за нешто уникатно, да не кажам ненормално, што не постои во ниту една друга земја.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Тие што најповеќе се повикуваат на правна држава, домашни и странци, најповеќе го кршат правото. Рамковната спогодба, што стана македонска Библија е најголем пример за тоа. Донесена е под притисок на оружјето, не само на терористите туку и на т.н. меѓународна заедница. Договорот два пати се прекршува (тетовски државен универзитет и поделбата на Македонија). Во самата Рамковна владее хаос. Основен принцип на пример е дека Целосно и безусловно се отфрла употребата на насилство за остварување политички цели. А самата Рамковна е донесена во спротивност со овој принцип. Потоа Суверенитетот и територијалниот интегритет на Македонија, и унитарниот карактер на државата се неповредливи и мора да се сочуваат. Не постојат територијални решенија за етничките прашања. Има ли унитарна држава во која се веат странски знамиња на делови од територијата, на пример. Во член 3.1 Ќе биде усвоен ревидиран Закон за локална самоуправа со кој ќе се зајакнат овластувањата на избраните локални претставници, и значително ќе се зголемат нивните надлежности во согласност со Уставот (како што е измените во согласност со Анекс А) и Европската повелба за локална самоуправа, а Европската повелба предвидува дека не може да се менуваат границите на локална самоуправа без да се прашаат нејзините граѓани. И ова кршење на правото е подржано, и од власта и од меѓународните, во врска со законот за поделба на Македонија. Во член 4.1. Целосно ќе се почитува принципот на недискриминација и рамноправен третман на сите лица пред законот. Овој принцип особено ќе се применува во однос на вработувањата во јавната администрација и јавните претпријатија, како и кај пристапот до јавното финансирање за равојот на деловните активности. Дали отпуштањето на македонец што добро си ја работи работата, а примањето на полуобразован албанец на негово место не е дискриминација и нерамноправен третман со фашистички примеси. Да не ја анализирам Рамковната до крај (поради просторот и времето) ќе нагласам дека до крајот има уште многу нелогичности, односно кршење на меѓународното право. За непишаните правила да не зборувам. Се работи за нешто уникатно, да не кажам ненормално, што не постои во ниту една друга земја.
После се ова и овде искажано следи прашањето секако по логика на нештата: ИМА ЛИ ПРАВО но и ПРАВДА , во „оваа„ ЗЕМЈА почитувани граѓани нејзини ???