dali zgresile ovie?
dali zgresile ovie?
dejan http://en.wikipedia.org/wiki/Cyrillic_alphabet na google barav nekoi informacii za kirilica, i tuka pisuva deka vo bugarija i napraveno, i Kliment Ohridski bil bugar?! (jas mislev deka moravia e doiden on) eve "the alphabet is more likely to have developed at the Preslav Literary School in northeastern Bulgaria, where the oldest Cyrillic inscriptions (dating back to the 940s)" neli vo makedonija e napraveno prvo?
Thief За волја на вистината, најверојатно кирилицата е создадена во Преславската книжевна школа и нејзин автор е Константин Преславски Брегалнички. Кирил ја создава глаголицата, а кирилицата се појавува подоцна. Првите ракописи се најдени на бугарско тло, а во Македонија, во Охридската школа, се` уште се користи глаголицата. Климент, како ученик на Кирил и Методиј го ценел нивното дело, згора на тоа во црквата има хиерархија, па Охридската школа ги продолжувала кирило-методиевските традиции, што зџначи не е баш реално дека таму е створена кирилицата. Еве, ова лаички неколку реченици, ако те интересира повеќе, кога ќе имам малку повеќе време, ќе ти цитирам извадоци од проучувачите на славистиката кои подетаљно ја разработуваат оваа тема. Не погрешиле во однос на создавањето ан кирилицата, а погрешиле ако пишале дека Климент е Бугарин. Не се знае точно од каде е , но најверојатно бил охриѓанец и Македонец.
Batbayan Dejan, there is one way that you can figure this out for yourself. Read books and sources that are simply Western European or American, they have a lot less reason to be bias than any other source on the balkans. Don't simply focus on a single one, read several and make YOUR OWN conclusions... by reading many Western sources you will filter out most bias opinions that are or were afected by politics. The only way to gain true understanding of history is to read as many sources as possible. That gives you the base to form a personal opinion rather then have someone else propagate nonsense into your mind.
noname
quote:
Originally posted by Thief
За волја на вистината, најверојатно кирилицата е создадена во Преславската книжевна школа и нејзин автор е Константин Преславски Брегалнички. Кирил ја создава глаголицата, а кирилицата се појавува подоцна. Првите ракописи се најдени на бугарско тло, а во Македонија, во Охридската школа, се` уште се користи глаголицата. Климент, како ученик на Кирил и Методиј го ценел нивното дело, згора на тоа во црквата има хиерархија, па Охридската школа ги продолжувала кирило-методиевските традиции, што зџначи не е баш реално дека таму е створена кирилицата. Еве, ова лаички неколку реченици, ако те интересира повеќе, кога ќе имам малку повеќе време, ќе ти цитирам извадоци од проучувачите на славистиката кои подетаљно ја разработуваат оваа тема. Не погрешиле во однос на создавањето ан кирилицата, а погрешиле ако пишале дека Климент е Бугарин. Не се знае точно од каде е , но најверојатно бил охриѓанец и Македонец.
Ако е написано, че Климент е прабългарин - това е абсолютно неточно. Но по това време "българин" започва да се употребява като название за славянското население в България. Все пак добра информираност!! П.С.Единствено месторождението но Св. Наум е известно - Мизия.
dejan fala theif I know batbayan, that's what i have to do for ancient history.
Divider Bull!! Sorry, but sod off tatars!!