Излези и гласај
Излези и гласај
трендафил Ливчето не може само да стигне до кутијата-Излези и гласај Ја напишав оваа порака затоа што сите државни органи се едномислени дека не претставува кршење на изборниот молк. Истата беше испратена како СМС порака до сите корисници на Мобимак на 28 април оваа година, на денот на гласање за претседател на РМ, од страна на НВО парламентот. Се надевам дека од невладините истото ќе биде повторено и на 7 ноември. (Ако не се владини.)
Strelec Кога го видов насловот на топиков, го отворив со намера да го избришам... Меѓутоа, кога ја прочитав содржината на постот од трендафил, привремено се воздржувам од таков потег. Ме интересира и мислењето на другите... дали мислите дека на форумов треба да апстинираме од јавно изнесување ставови, од повици за гласање, од повици за апстиненција итн. итн.?
Sotir Нормално дека не треба да се апстинира на форумов. Зарем треба и да престанеме да мислиме до 7-ми??? А СМС пораката со душа ја чекам на 7-ми. Јас и претходно кажав „на 7-ми уште наутро ќе си го ставам мобилниот пред мене и ќе си чекам порака со содржината што ја посочи трендафил“. Што мислите, дали ќе ја добијам пораката????
f9 За да не му го скршам атерот на никој дојдов до генијална одлука.Кога ке одам да гласам ке го земам со себе телевизорот.Така ке гласам и ке сум пред телевизор во исто време.
трендафил На 28 април на ливчињата им беше полесно. Им помагаше власта при влегувањето во кутијата, по принципот еден човек колку му дале ливчиња толку гласа. Истите сега можеби ќе помагаат ливчињата да излезат од кутијата. Затоа се потребни повеќе ливчиња. За резерва.
Sotir
quote:
Originally posted by f9
За да не му го скршам атерот на никој дојдов до генијална одлука.Кога ке одам да гласам ке го земам со себе телевизорот.Така ке гласам и ке сум пред телевизор во исто време.
Најдобро би било на секое гласачко место да стават по еден телевизор, така ептен сите ќе бидат среќни. Ем народ ќе гледа телевизија, ем ќе гласа. Или, како што вика Јадранка Костова во денешниот број на Фокус „За сите да бидат задоволни, заокружете ЗА, па после гледајте телевизија“[:D]
f9 Namely, the creation of new municipalities should be based on prospects for prosperity, not on ethnic prejudices or political interests. The European Convention on Local Self-government explicitly states that possible new municipal borders should not be drawn against the will of local population, because this concept is aimed at establishing equality, not dominance of one group over another; and, of course, at providing more democracy, not less. While adopting these laws, the economic and infrastructure development of the units of local self-government should also be taken into account. I would cite an example our 1996 experience, which had shown that rural municipalities had attained remarkable results because they were closer to the citizens and better acquainted with their needs. That is why I am convinced that the three laws on decentralization should result in a large political, interethnic and social consensus. Any other approach, favoring mechanical collection of the necessary parliamentary votes over the will of the majority of the electorate would be contrary to the principles that guided us in Ohrid, contrary to the long-term interests of the country, and contrary to the very essence of democracy. Therefore it is important that decentralization really bring the government closer to the people, and to avoid reverting to the situation where they would feel that someone else, only now in some municipal center, decides on the priorities of their communal life. The last stage of the implementation of the Framework Agreement will end when a just representation of ethnic communities at all levels of state institutions is achieved. The effects of this process have so far proved that the credibility of the institutions and the stability of the State are greater when all the citizens are assuming responsibility for its future. http://boristrajkovski.loginsys.com.mk/EN/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=383&mid=966&tabId=204&tabindex=0
StormAngel Za vreme na molkot i politickite partii se skrateni od komentari za ili protiv glasanje na referendum,no forumot e javna tribina kade sto sepak sekoj moze da kaze sto saka. Mojot povik e site gragani na Republika Makedonija da napravat toa sto tie samite mislat deka treba.
melpomena Tokmu taka StormAngel, no moja dolzhonst kako Makedonka e da gi povikam site gragjani na RM da go dadat svojot glas ZA.
StormAngel [:)]
Thief И покрај несреќно одбраното референдумско прашање, не заборавајте оти дури и таа од 1996 е подобра територијална организација од оваа... Гласајте ЗА!
NARCIS` da a toa e IZLEZETE NA REFERENDUM GLASAJTE ZA MAKEDONIJA.
Strelec
quote:
Originally posted by Thief
...дури и таа од 1996 е подобра територијална организација од оваа...
Таа територијална организација од 1996 за мене е подеднакво неправедна како и оваа сега... И тогаш критериумите беа исклучиво политички и меѓуопштинските граници беа скроени како плод на пазарењата меѓу ДПМНЕ и ДПА. Меѓутоа, значењето за да се излезе и да се гласа на овој референдум сега е ОГРОМНО. Македонскиот народ има шанса овојпат да каже јасно и гласно дека не сака политички игри и компромиси, туку сака напредок, економска благосостојба, чесност... Ова што се правеше изминативе речиси деценија и пол, не е ниту напредок, ниту благосостојба, а немаше ниту чесност!
Thief Затоа и нагласив дека референдумското прашање е ептен несреќно одбрано и се обидов да појаснам дека, според мене, не чини и актуелнава (од 1996) територијална организација! Сепак, оваа е врв на неправдата и политичките игротеки и оргијарење...
SLaCk Jas mislam deka e dobar zakonot od 1996 godina ne e najdobar no neli se iznaslusavme denovive deka idealen ne ni ima(a togas zosto po gavolite go izbraa najlosiot!:).Na 7 noemvri gi povikuvam site da izlezat na glasanje bez razlika kako ke glasaat za da pokazeme deka ima visok stepen na demokratija vo Makedonija.Po moznost da se izleze pred 12 casot za da se povlecat i neodlucnite(zaplasenite?) da izlezat podocna.Ednas imame sansa(za razlika od 1876,1913 i tn.) da ja iskoristime da odlucime sami vo kakva drzava(opstini) sakame da ziveeme.So verba vo milionot se chitame vo ponedelnik.
Strelec
quote:
Originally posted by SLaCk
Jas mislam deka e dobar zakonot od 1996 godina...
Не се согласувам! Ретко кој ќе излезе на гласање за да ги споредува двете територијални организации!? Причината за да се отиде на гласачките места е сосема друга! На овој референдум треба да се излезе заради тоа што политичари си правеа ’шопинг’ позади затворени врати... Истото се случуваше и во 1996 година и затоа треба да сме ЕДНАКВО огорчени и кон тогашните применети критериуми!
quote:
Originally posted by SLaCk
Po moznost da se izleze pred 12 casot za da se povlecat i neodlucnite(zaplasenite?) da izlezat podocna.
Се согласувам! На овој момент не ми текнало, а ми изгледа МНОГУ значаен!
gisot Strelec,za tvoja informacija, 1996-ta godina SDSM bese partijata na vlast, a ne DPMNE i DPA,pa soglasno so toa toj zakon sigurno ne bil skroen kako plod na politickite pazarenja na DPMNE i DPA! Ona sto e krajno vreme nie Makedoncite da go storime e realno da gi gledame rabotite,a ne od prizma na politicki partii (ionaka tie nasi politicari gi preskoknuvaat partiite od godina vo godina,a nekoi i pobrzo cisto za svoja korist). ZA!!!
Strelec
quote:
Originally posted by gisot
Ona sto e krajno vreme nie Makedoncite da go storime e realno da gi gledame rabotite, a ne od prizma na politicki partii...
Ако навистина го мислиш ова, тогаш сигурен сум дека не ти е битно кои партии ги правеле пазарењата! Така ли? А ти токму тој момент го спомна (која партија била на власт), па ете ја тука контрадикцијата! Значи ПРЕСУДЕН момент е тоа дека имало недозволени критериуми при територијалната организација и како таков - не смее да се прогласи за валиден! А превид признавам дека сум направил!:(
highlander Што се однесува до прашањето... Постоела можност тоа да се смени додека беше референдумот на дневен ред во собранието. Но тоа не го направија, сега власта вели дека прашањето не заслужува одговор такво какво што е. Па зошто тогаш не ја промениле содржината кога можеле? Јас гласам ЗА! Гласајте и вие бесплатно е[;)]
StormAngel Uste samo eden den.[;)]
dejan ako ja sakate makedonija, ke glasate ZA MAKEDONIJA. Protiv decentralizacijata!
f9
quote:
Originally posted by dejan
ako ja sakate makedonija, ke glasate ZA MAKEDONIJA. Protiv decentralizacijata!
-Zatoa TI ne glasash?[:0]
dejan xixi. jas ako bev 18+ i ako mozev da otidam vo makedonija sega, bi glasal f9 za f9.
StormAngel F5-refresh refresh [:D]
Snake Bite Uste u 7:00 "ZA" potoa vo manastir sv.Dimitrija pa na ograzden da beram pecurki.
gisot
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by gisot
Ona sto e krajno vreme nie Makedoncite da go storime e realno da gi gledame rabotite, a ne od prizma na politicki partii...
Ако навистина го мислиш ова, тогаш сигурен сум дека не ти е битно кои партии ги правеле пазарењата! Така ли? А ти токму тој момент го спомна (која партија била на власт), па ете ја тука контрадикцијата! Значи ПРЕСУДЕН момент е тоа дека имало недозволени критериуми при територијалната организација и како таков - не смее да се прогласи за валиден! А превид признавам дека сум направил!:(
Strelec, sigurno deka ne mi e bitno koj gi pravi tie pazarenja,jas samo ukazhav na greshka vo tvojot post,a ti i tuka najde nekoja 'partiski oboena' linija kako vsushnost i vo povekjeto tvoi postovi. Mislish deka trebashe da ukazham na greshka, a da ne spomnam ni za shto ili za kogo se odnesuva korekcijata?