Posle-referendumski nastani
Posle-referendumski nastani
f9 Inaku ovoj e toj so satot... 12:03pm (UK) Denis Macshane Welcomes Macedonian Referendum Decision FOREIGN AND COMMONWEALTH OFFICE News Release (MACEDONIA) issued by the Government News Network on 8 November 2004 UK Europe Minister, Denis MacShane, has welcomed the decision of the Macedonian people in Sunday’s referendum. Denis MacShane said: “This is a clear signal that Macedonia wants to continue on its path towards full membership of the European family of nations as well as NATO membership. I congratulate the leaders of the Macedonian and Albanian parties and communities who made clear that the clock should not be turned back and that the Lake Ohrid agreement will be upheld and must now be fully implemented. We look forward to cooperating with Macedonia over the nation’s ambitions for Euro-Atlantic integration.” Press Officer: Alison Clarke 020 7008 2354 Press Office, Downing Street (West), London SW1A 2AH Telephone: 020 7008 3100 Fax: 020 7008 3094
трендафил
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
И ако сега ГРЕЕ СОНЦЕ Јас така и ќе го напишам ...иако е Ноември месец ...на студенилото и маглишта секакви. А ако лани или полани во истиот месец ако имало МАГЛА , Јас ќе напишам дека имало МАГЛА и никако поинаку. Мислам дека бев (доволно) јасен ???
Има две причини за твојот променет став. 1.Или со оваа влада после две години народот живее многу поубаво отколку со старата,за што е доказ и веќе по незнам кој пат добиената подршка почнувајќи од Локални 2000 до пред некој ден на референдумот. 2.Или само си ги извадил розовите(читај црни) очила.
Мојот став е како што е во стварноста. А ако ТИ мислиш дека со оваа влада ти е поарно , Јас ќе ти кажам дека можеби е така ...ама само за тебе. Секој си се чеша таму каде што (си) има јадеж. пс Ако пак мислиш дека ЗГОЛЕМЕНИЕТ ДДВ на многу животни артикли е придобивка од оваа влада...мислам дека се ЛАЖЕШ но МЕНЕ СЕ ОБИДУВАШ ДА МЕ ИЗЛАЖЕШ. Примери: 1.Пастата за заби е со 18% ДДВ...дали е таа луксуз за тебе но и за оваа влада ? 2.Зголемен ДДВ на струјата !!!! каде по автоматизам СЕ И ОДЕДНАШ ПОСКАПУВА??? 3.Лековите добија статус на ЛУКСУЗ со зголемен од оваа влада ДДВ ? Треба УШТЕ или е доволно за ДЕМАНТ а ???.
Да потсетам, во изборната програма со која на 15 септември ја земаа нашата судбина во свои раце, бранковистите ветија: - (страна 10, изборна програма на СДСМ) Владата на СДСМ ќе обезбеди стабилно и постојано зголемување на домашниот бруто-производ од над 6% годишно. Во првите две години има пад на БДП, а за следната проекцијата ќе биде помала (до 4,2%). Да потсетам, пораст од 6% е потребен за да се апсорбираат сите што завршуваат со школувањето, т.е. да не се зголемува невработеноста. - (страна 12) проширување на опфатот на стоките со повластена даночна стапка од 5% ДДВ .... Наместо ова се зголеми бројот на производи со неповластена стапка, и тоа производи што повеќе се трошат (што ги наброја ЛАВ), но тука би ги додал и становите, каде за стан од 50.000 евра, на пример, се плаќаат дополнителни 6.500 евра данок. - (страна 19, поглавје 2.1. со наслов) Не уништување, туку побрз развој на индустријата и на рударството Ако падот на производство од 40% не е уништување, не знам што е. Ниту во војната во 2001 со отворени непријатели во планините и илегалци во власта (СДСМ, ЛДП и други беа дел од широката коалиција) имавме далеку подобри резултати Уште многу вакви работи можете да видите во изборната програма за 15 септемвријските избори на http://www.sdsm.org.mk/Izbori2002/ip2002.pdf . Додека читате ви препорачувам да се смеете иако работата е за плачење. Ако сте поверувале на програмата, дали верувате дека до крајот на мандатот ќе биде исполнета. Со помош на терористите со кои нема да се коалицира (ова беше ветено усмено и го нема во програмата), разбира се.
lav Секаком дека програмата ќе се ревидира по стариот и опробан сдсм рецепт опишан и кај еден странец-писател Orwell се презиваше и можете да си прочитате повеќе за тоа овде: http://www.k-1.com/Orwell/ http://www.liferesearchuniversal.com/orwell.html
intel Повторувањето е мајка на знаењето: -со оваа влада после две години народот живее многу поубаво отколку со старата,за што е доказ и веќе по незнам кој пат добиената подршка почнувајќи од Локални 2000 до пред некој ден на референдумот. Има проблеми во остварување на дел од ветеното но има и уште две години до крај на мандатот. -Инаку опозицијата вети дека нема да биде деструктивна,но кога се работи за политички поени кои никако не може да ги собере се е дозволено дури и по грбот на народот,разбира се. P.S.сменете го текстот,ви кажав дека ова copy-paste последниве години ви е лошо одбран и досаден текст-не пали кај народов-фрштензи.
Maleshevo ...до пред некој ден на референдумот[:D] кретен си е кретен.
intel Еве го овој со иконите,сега ќе почне со на баба му чорапите со народен вез од 1812 да мавта, за да докаже дека е најмакедонец овде.
Maleshevo [:D] Кај си бе неписмен, имаш ли еден единствен документ од некој твој роднина пред 1945 дека се декларилал или потпишувал како Македонец? Прадедото како бугар или србин ти се кажуваше? Личи на Србин ќе е. Сега тек ќе биде куку ноне, со се повеќе народ кој оди во Бугарија да вади бугарски пасоши, и рест кој ја напушта западна Македонија.
intel
quote:
Originally posted by Maleshevo
[:D] Кај си бе неписмен, имаш ли еден единствен документ од некој твој роднина пред 1945 дека се декларилал или потпишувал како Македонец? Прадедото како бугар или србин ти се кажуваше? Личи на Србин ќе е. Сега тек ќе биде куку ноне, со се повеќе народ кој оди во Бугарија да вади бугарски пасоши, и рест кој ја напушта западна Македонија.
Имам бе писмен,три икони,два пара гаќи од прабабами и едни танга со народен вез од 1854,скинат чевел на прадедоми со кој им мавал клоци на турците и многу други работи. Патем гласаше ли и дали имаш Бугарски пасош?одговор ако може.
dejan da go pluknjam vo faca! oni ni kazuvale......kandadit na EU ke stanete.....poblisku do NATO! sve najloso im mislam za tie od EU!
Divider Steta, propadna referendumot, ne uspea. Steta, a sega pofalbi i cestitki ke dobivame od sekakvi serkovci. Da go citiram onoj od slavniot Makedonski film "Istrel": "Plukam jas na vas, prokleti fasisti". Da se pluknam vo sve. Sramota. ne znam sto sme zapnale za Nato i EU koga ke se raspadnat kaj i da e.
Misirkov Tocno, imase pritisoci nad site vraboteni vo administaracijata i manipulacii so priznavanjeto od SAD. Tocno, vojnicite bea prateni na vezbi, policijata na teren so dodatni casovi rabot za da ne mozatr da glasaat. Tocno, liderite na opozicijata se izjaloveni krushki i odzemaa a ne dodadoa na vaznosta na referendumot, a Gligorov i LjuBco poatoloski lazea kako i dosega (vtoriov so pola usta povikuvase na referendum). Tocno, referendumot ne se odvivase vo do kraj fer atmosvera so site skalamucii, posebno vo Zapadna Makedonija. Tocno, imase i plan B za celosno mestenje na referendumot. No i pokraj sevo ova, makedonskiot narod ne izleze masovno da glasa. Navistina sramota! Posledicite gi znaeme neli?
intel
quote:
Originally posted by Misirkov
Tocno, imase pritisoci nad site vraboteni vo administaracijata i manipulacii so priznavanjeto od SAD. Tocno, vojnicite bea prateni na vezbi, policijata na teren so dodatni casovi rabot za da ne mozatr da glasaat. Tocno, liderite na opozicijata se izjaloveni krushki i odzemaa a ne dodadoa na vaznosta na referendumot, a Gligorov i LjuBco poatoloski lazea kako i dosega (vtoriov so pola usta povikuvase na referendum). Tocno, referendumot ne se odvivase vo do kraj fer atmosvera so site skalamucii, posebno vo Zapadna Makedonija. Tocno, imase i plan B za celosno mestenje na referendumot. No i pokraj sevo ova, makedonskiot narod ne izleze masovno da glasa. Navistina sramota! Posledicite gi znaeme neli?
Ова веќе не личи на модератор. Ти немаш право да наметнуваш политички мислења и манипулации. Одлучи или ќе модерираш или ќе пишуваш со аргументи. Докажи за какви притисоци зборуваш и кој е планот Б.
Strelec intel, модераторот во однос на изнесување сопствени ставови, во однос на развивање дискусија, во однос на полемизирање по разни теми има потполно исти обврски и права како и секој друг член овде. Далеку од тоа дека треба да размислува и да пишува на некој ’специјален начин’ заради тоа што е модератор! Модераторската позиција го обврзува да се грижи за однесувањето на останатите членови овде, а за неговото однесување се грижи некој друг. Не знам како е на други форуми, но овде така се поставени работите!
lav И јас мислам дека кај нас одсекојпат имало „местење„ на се ...по ред како што биле: 1.конкурсите 2.приемните испити 3.референдумите 4.изборите (на секакви мислам) почнувајќи од председател на куќен совет па завршувајќи со до водач на партија или држава (оти порано тие беа преставени во една личност). Тоа е (според мое мислење) само поради немање на државотворен капацитет на тие кои „бирале„ или пак биле „избрани„. А тоа што Народот Македонски си го (по)кажа на овој референдум ...односно стравот дека некој ќе им ја загрози егзистенцијата мислам дека сосема не држи вода , затоа што покажува дека на пример ....сиромаштијата кај нас е ПРИВИДНА иако има показатели дека е спротивното наша неодминлива стварност. Но и многуте автомобили низ нашите градови чиј број нагло се зголемува сразмерно со порастот на сиромаштијата влева забуна кај сите ....секако кои не се возат во тие автомобили. Ако многу се вози (се мисли на автомобили исклучиво) кога имаме енормен скок на цените на горивата , само укажува дека никој не вози за бадијала (освен тие кои возат туѓи - читај народни автомобили) ...што значи нешто работи НО и заработува. А државната каса си е се попразна од вчера ...и така секидневно и секимесечно. Тој што не сака нешто да парви и не го прави тоа што од него се очекува (никако и бара) , нема сила за да го попречи во тоа. Значи дека желбата на повеќето Македонци за соживот со нашите мили „соживотни„ е стварност?. А , најверојатно наскоро ќе ги видиме придобивките од тоа , оти мене ми се јасни последиците од тоа. Само присетете се на Космет и србите таму во минатото и но и ден-денешен (а може и циганите кои ги протераа кај нас и висат по крстосниците) , па ќе видите со кого си имате работа...секако мислам на „соживотните„ наши прибрани од кол и коноп ширум светот и дведени да бидат ортаци во „заедничката„ тратковина. Но како рече некој овде , БУДАЛИТЕ секојпат ги штител Бог кој треба да ни е напомош ...кога тоа не беа државотворците во можност но и желба тоа да (ни) го сторат.
Divider Blessed be the meek for they shall inherit the heavenly kingdom!! Dobro be majku mu, a sto so ovozemnata drzava. Sramota, povtorno ke kazam sramota. Na nas, vakvi, za zal, nitu bog nema da ni pomogne. kako bese onoj vicot za Mujo koga se davel i koga baral bog da mu pomogne? Krajot vi teknuva, ako sam ne si pomognes ni bog ni Sv.Petar nema da ti pomogne, a nie uspesno si odmagame na sekoj cekor!! Da zivee Makedonija i Makedonskiot narod (onie koi zasluzuvaat)!!
intel
quote:
Originally posted by lav
А тоа што Народот Македонски си го (по)кажа на овој референдум ...односно стравот дека некој ќе им ја загрози егзистенцијата мислам дека сосема не држи вода , затоа што покажува дека на пример ....сиромаштијата кај нас е ПРИВИДНА иако има показатели дека е спротивното наша неодминлива стварност. Но и многуте автомобили низ нашите градови чиј број нагло се зголемува сразмерно со порастот на сиромаштијата влева забуна кај сите ....секако кои не се возат во тие автомобили. Ако многу се вози (се мисли на автомобили исклучиво) кога имаме енормен скок на цените на горивата , само укажува дека никој не вози за бадијала (освен тие кои возат туѓи - читај народни автомобили) ...што значи нешто работи НО и заработува. А државната каса си е се попразна од вчера ...и така секидневно и секимесечно. Тој што не сака нешто да парви и не го прави тоа што од него се очекува (никако и бара) , нема сила за да го попречи во тоа. Значи дека желбата на повеќето Македонци за соживот со нашите мили „соживотни„ е стварност?.
Само пред две години кога јас го пишував ова ти ми контраше.Сега ако ова не е провокација те прашувам кога не беше сериозен,тогаш или сега. Имало закани ова она.Како и кому да се заканува власта и големите газди со откази на армија невработени-400.000.Колку е и оваа бројка точна односно колку работат на црно кажуваат многу работи,не само автомобилите. А нашиот мил министер Стевче се најде за паметен да им прости зошто како што велиш ти државната каса е се попразна поради затајување на данокот.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav
А тоа што Народот Македонски си го (по)кажа на овој референдум ...односно стравот дека некој ќе им ја загрози егзистенцијата мислам дека сосема не држи вода , затоа што покажува дека на пример ....сиромаштијата кај нас е ПРИВИДНА иако има показатели дека е спротивното наша неодминлива стварност. Но и многуте автомобили низ нашите градови чиј број нагло се зголемува сразмерно со порастот на сиромаштијата влева забуна кај сите ....секако кои не се возат во тие автомобили. Ако многу се вози (се мисли на автомобили исклучиво) кога имаме енормен скок на цените на горивата , само укажува дека никој не вози за бадијала (освен тие кои возат туѓи - читај народни автомобили) ...што значи нешто работи НО и заработува. А државната каса си е се попразна од вчера ...и така секидневно и секимесечно. Тој што не сака нешто да парви и не го прави тоа што од него се очекува (никако и бара) , нема сила за да го попречи во тоа. Значи дека желбата на повеќето Македонци за соживот со нашите мили „соживотни„ е стварност?.
Само пред две години кога јас го пишував ова ти ми контраше.Сега ако ова не е провокација те прашувам кога не беше сериозен,тогаш или сега. Имало закани ова она.Како и кому да се заканува власта и големите газди со откази на армија невработени-400.000.Колку е и оваа бројка точна односно колку работат на црно кажуваат многу работи,не само автомобилите. А нашиот мил министер Стевче се најде за паметен да им прости зошто како што велиш ти државната каса е се попразна поради затајување на данокот.
Како желба да бидам правилно разбран ќе кажам дека: Јас пишувам само она што го гледам со своите очи , и така и го толкувам ...без намера некому да морам да му „исплаќам„ тантиеми за авторство за кажано или напишано. Со други зборови ПИШУВАМ ОНАКА КАКО ШТО ГЛЕДАМ низ прозорецот наречен ЖИВОТ , а не како што некој друг ми кажува за да (го) гледам ...мислам на некојпат често споменуваните од мене „розови очила„. И ако сега ГРЕЕ СОНЦЕ Јас така и ќе го напишам ...иако е Ноември месец ...на студенилото и маглишта секакви. А ако лани или полани во истиот месец ако имало МАГЛА , Јас ќе напишам дека имало МАГЛА и никако поинаку. Мислам дека бев (доволно) јасен ???
трендафил И јас мислам дека признавањето на Република Македонија под нашето име допринесе многумина да помислат дека со тоа тие стојат зад нас во секој поглед. Но сомнителен ми е молкот на Грција. Да не е тоа во договор со неа. Најпесимистички гледано, сеедно е ако државата ја снема дали тоа ќе се случи под уставното или под друго име. Реалноста е комплетна поделба со продолжување на етничкото чистење на македонците од северозападна Македонија, процес што се одвива веќе половина век, при што од приходите собрани од цела Македонија ќе се финансираат расходите и во деловите кај што нема да има македонци. А плаќањето на даноците не е праведно, според Рамковната, односно албанците не учествуваат во приходите со ист процент колку што учествуваат во расходите.
intel
quote:
И ако сега ГРЕЕ СОНЦЕ Јас така и ќе го напишам ...иако е Ноември месец ...на студенилото и маглишта секакви. А ако лани или полани во истиот месец ако имало МАГЛА , Јас ќе напишам дека имало МАГЛА и никако поинаку. Мислам дека бев (доволно) јасен ???
Има две причини за твојот променет став. 1.Или со оваа влада после две години народот живее многу поубаво отколку со старата,за што е доказ и веќе по незнам кој пат добиената подршка почнувајќи од Локални 2000 до пред некој ден на референдумот. 2.Или само си ги извадил розовите(читај црни) очила.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
И ако сега ГРЕЕ СОНЦЕ Јас така и ќе го напишам ...иако е Ноември месец ...на студенилото и маглишта секакви. А ако лани или полани во истиот месец ако имало МАГЛА , Јас ќе напишам дека имало МАГЛА и никако поинаку. Мислам дека бев (доволно) јасен ???
Има две причини за твојот променет став. 1.Или со оваа влада после две години народот живее многу поубаво отколку со старата,за што е доказ и веќе по незнам кој пат добиената подршка почнувајќи од Локални 2000 до пред некој ден на референдумот. 2.Или само си ги извадил розовите(читај црни) очила.
Мојот став е како што е во стварноста. А ако ТИ мислиш дека со оваа влада ти е поарно , Јас ќе ти кажам дека можеби е така ...ама само за тебе. Секој си се чеша таму каде што (си) има јадеж. пс Ако пак мислиш дека ЗГОЛЕМЕНИЕТ ДДВ на многу животни артикли е придобивка од оваа влада...мислам дека се ЛАЖЕШ но МЕНЕ СЕ ОБИДУВАШ ДА МЕ ИЗЛАЖЕШ. Примери: 1.Пастата за заби е со 18% ДДВ...дали е таа луксуз за тебе но и за оваа влада ? 2.Зголемен ДДВ на струјата !!!! каде по автоматизам СЕ И ОДЕДНАШ ПОСКАПУВА??? 3.Лековите добија статус на ЛУКСУЗ со зголемен од оваа влада ДДВ ? Треба УШТЕ или е доволно за ДЕМАНТ а ???.
NARCIS` misirkov se pocustvuva toa od koga ne prizna usa,jas bev prosto vcudoviden od nekoj komentari na lugeto sto mi velea imase mestekni imase krsenje kutii imase eden stab na sdsm vo lisice demoliran pukanje,sve imase narodot slabo se odzva sramota
sfetle jas so tie luge shto komuniciram i pred i posle priznavanjeto od strana na SAD si ostanaa na istoto mislenje... a toa deka imalo mestenja ili shto ti ja znam,otsekogash imalo... nego treba da se ugledame na Albancite vo pogled na nivnata sloznost...a ne kje se utepame megu sebe... pozdrav
darkjesus sfetle ne mozam da se slozam so tebe za ova sto go komentirashe so sloznosta na albancite. zosto se dodeka tie se poltroni na grst 'nivni' luge se dotogas ke imame i problemi so niv(nekolkuminata). ako pocnat i tie da razmisluvaat so svoite glavi namesto da dozvoluvaat drugi da mislat za niv siguren sum deka ke mozeme da sozdademe edno zdravo opshtestvo
Maleshevo Значи имаш на баба ти во трткта. [:D] Во манир на твоето добро ес де ес, не заслужуваш одговор јадо.
Misirkov Intel: ne si procital dobro, jas vo sustina se sloziv so tebe. Rekov i pokraj site precki (legalni i nelegalni) koi vlasta gi postavi, narodot ne izleze da se izjasni. No vo tvoeto zastapuvanje za segasnata vlast, nemoj da bides slep za ociglednite raboti sto se pravea protiv referendumot. Kako ne znaes za Plan B?!? So celosna podrska za mestenje od zapadnite sluzbi, toj pocna i kje se zavrsese vo DIK (dokolku bese potrebno) - isto kako i vo 1994 godina i sekoja ponatamosna so sekoe novo falsifikuvanje (na pr. naduvuvanjeto na glasovite za Boris Trajkovski). Stevo Pendarovski bese pod golem pritisok da ja izigra ubavo ovoj pat, zosto mu napravi golema steta na liceto Branko Crvenkovski prethodno. Ocevidci tvrdat deka liceto B.C. bilo povekje od gnevno. No mene me machi e podlata uloga na liderite na opozicijata. Sega ne go poddrzuvaat Todor Petrov. Mi deluvaat kako da bea trojanski konji (ili tolku im dale pravo od medjunariodnata?). Nesto e mnogu trulo vo drzavata Makedonija, smradot ne se izdrzuva.
intel
quote:
Originally posted by Maleshevo
Значи имаш на баба ти во трткта. [:D] Во манир на твоето добро ес де ес, не заслужуваш одговор јадо.
Нема проблем те разбирам,и јас би се срамел да признам дека имам BG-пасош и би одговорил слично во манир на твоето дпмне.
Maleshevo [:D] Јадо, јас имам можност да имам да имам пасош на западна држава, па никогаш нема да го дадам својот македонски, додека државата постои како таква. А за дпмне не сум гласал никогаш. За безнационалните типови од сдс секој кој е национално изаразен личи на дпмнеовец. Катастрофа на државата.
трендафил
quote:
Originally posted by intel
Повторувањето е мајка на знаењето: -со оваа влада после две години народот живее многу поубаво отколку со старата,за што е доказ и веќе по незнам кој пат добиената подршка почнувајќи од Локални 2000 до пред некој ден на референдумот. Има проблеми во остварување на дел од ветеното но има и уште две години до крај на мандатот. -Инаку опозицијата вети дека нема да биде деструктивна,но кога се работи за политички поени кои никако не може да ги собере се е дозволено дури и по грбот на народот,разбира се. P.S.сменете го текстот,ви кажав дека ова copy-paste последниве години ви е лошо одбран и досаден текст-не пали кај народов-фрштензи.
Дали сериозно мислиш дека сега се живее подобро отколку пред две години. Не мислам на тебе лично, ти верувам дека живееш подобро. Зборувам за сите, просечно. Всушност уште минатата година Црвенковски призна дека владата имала друга работа, па не работела на економијата и вети економски бум за оваа година. Годината е на изминување, бумот не се гледа. Ќе прескокнам повеќе оправдувања и ќе го спомнам последното, референдумот, за тоа зошто економијата не ја бива. Веќе ми е познато и следното оправдување - локалните избори. Еден словенечки економски експерт вчера изјави дека за пораст на БДП од 3%, што е проекција на нашата власт за следната година, не е потребна влада. Но за пад на производството очигледно влада е потребна и тоа токму како нашава.
lav
quote:
Originally posted by intel
Еве го овој со иконите,сега ќе почне со на баба му чорапите со народен вез од 1812 да мавта, за да докаже дека е најмакедонец овде.
Колега Никојпат немој да браниш некоја си промашена влада со многу сторени УТКИ и тоа направени насекаде во секој домен на државата и нејзиното „водење„ (назадешкум велат) , НО и регистрирано од многу неутрални форумџии овде. Попаметно ти е да не браниш нешто што е неодбранливо (освен ако од тоа не ти зависи животот) а тоа се чини дека е : ОВАА ВЛАДА Е СОСТАВЕНА ОД ДЕЗОРИНТИРАНИ ЛУЃЕ , неспособни да направат барем малку и троа видливо за било кое Македонско око ...секако мислам на дел од ветеното во својата програма од мене викана и СПИСОК НА ЖЕЛБИ на сдсм-офците.
Misirkov I toa kako se orientirani na zadrzuvanje na vlasta i beneficiite stro proizleguvaat od nea po sekoja cena.
jamajka
quote:
Originally posted by Misirkov
Intel: ne si procital dobro, jas vo sustina se sloziv so tebe. Rekov i pokraj site precki (legalni i nelegalni) koi vlasta gi postavi, narodot ne izleze da se izjasni. No vo tvoeto zastapuvanje za segasnata vlast, nemoj da bides slep za ociglednite raboti sto se pravea protiv referendumot. Kako ne znaes za Plan B?!? So celosna podrska za mestenje od zapadnite sluzbi, toj pocna i kje se zavrsese vo DIK (dokolku bese potrebno) - isto kako i vo 1994 godina i sekoja ponatamosna so sekoe novo falsifikuvanje (na pr. naduvuvanjeto na glasovite za Boris Trajkovski). Stevo Pendarovski bese pod golem pritisok da ja izigra ubavo ovoj pat, zosto mu napravi golema steta na liceto Branko Crvenkovski prethodno. Ocevidci tvrdat deka liceto B.C. bilo povekje od gnevno. No mene me machi e podlata uloga na liderite na opozicijata. Sega ne go poddrzuvaat Todor Petrov. Mi deluvaat kako da bea trojanski konji (ili tolku im dale pravo od medjunariodnata?). Nesto e mnogu trulo vo drzavata Makedonija, smradot ne se izdrzuva.
Koja opozicija? Ne postoi opozicija kaj nas. Sve ti e pozicija. Na vlast e SDSM-DPMNE. Si slushnal li za onaa "Razdeli pa vladej". Za da razdelish morash da izmislish 2 strani...Koga ubavo ke ja izmatish Albanofobijata ke dobiesh cvrsto garantirano chuvstvo na beznadeznost kaj narodot i ushte shto ti preostanuva e da go namalish cenzusot na 20%, sekako po ramkoven, samo pak e prashanje dali ke izlezat tolku lugje na izbori. Mislam deka me svativte.
SLaCk Bez nikakvo opravduvanje za neuspehot na referendumot da kazam samo eden primer na zaplasuvanje.Ne mozam sea normalno da kazam za ime i prezime ama clenovi na SDSM od Skopje se pod konstanten pritisok od partiskiot stab poradi toa sto izlegle clenovi na nivnite semejstva na referendumot.Ova se moi bliski prijateli ne bi imale pricina da me lazat.Zakani za letanje od rabota pa i zakani za odenje vo zatvor!?Ova ne mi se veruvase ama toa e.Spisiocite na lugeto sto glasale se vo stabot na SDSM i se vrsat pritisoci vrz tie sto glasale.Se mi e jasno ama sto si mislat koga ke dojdat lokalni i parlamentarni izbori?Togas kameri li ke stavat da snimaat koj za kogo glasal?Navistina sramota,vakvo nesto ne sum slusnal da se slucuvalo od 48 navaka.Neka im sluzi na cest.A sto se odnesuva do referendumot,toa e toa ajde moze ke bide podobro?Ili tesko?Barem na BorisVM mu e ubavo sega Skopje,Kicevo i Struga ke bidat Tetovo vtor del.
concrete Iako formalno neuspesen Referendumot napravi edna dobra rabota : sobra cca 500000 Makedonci (+ 600000 koi bea fateni za j...doma) na edno mesto i pokraj site mestenki i niski udari od site strani. Problemot e vo faktot koj nekoj pred malku pogore go napisa: so Makedonija formalno upravuva Koalicijata SDSM-VMRO od edna strana i paravoenite pobednici od skrpenata DUI(+ostanatite albanski sateliti) + mnogu "dobronamernata" megunarodna zaednica od druga strana koja go finansira seto toa. Zosto pobednici ??? : zatoa sto Ohridskiot Dogovor i ne e dogovor , toa lici poveke na dokument koj pobednikot mu go stava pod nos na pobedeniot i normalno se vika kapitulacija , sto se poveke stanuva jasno , kako sto se topi cokoladata vo koja bese oblean.Normalno vo rezija na VMRO-SDSM + EU + USA. Toa objasnuva kako 500, dali i tolku desperadosi ja pobedija ARM+policija vo edna fingirana vojna. Ne postoi opozicija. Onaa karavanskata , demek tretiot pat, se samo obicno peacko drustvo (amatersko) i verojatno se finasirani od istite izvori. Gruevski ima dobri nameri ,duri i nekoi odlicni idei ,mlad e i energicen, ama go jadat mangupite od negovata stara tajfa. Todor Petrov i negoviot SMC??Mnogi se nekako magloviti, potsekaat na kamiondziskite sindikati vo USA. Toa e realnosta. Moznosta sega nekoj da ja konsolidira i artikulira taa masa narod se mnogu mali :treba mnogu pari,pa pak mnogu pari i na krajot uste mnogu ,mnogu pari. Normalno i mnogu moken Mentor so jasno izrazen interes Republika Makedonija kao maticna drzava na Makedonskiot narod da stane bezrezervno polnopraven element na EU i svetskata zaednica voopsto. Takvo nesto ne gledam na horizontot. Ako zabelezuvate i Vie,Makedonija veke ne e drzava na makedoncite tuku na nekoi si tamu ,pa albancite i drugite ostanati. Ona sto slovencite go napravija 1919 nie samo 26 godini podocna 1945, no dodeka kaj niv toa ne bese pravilo , nas ne unisti intenzivnata negativna selekcija na kadrite, koja na zalost stana uste pointenzivna posle 92.Makedonci kako narod so svoja drzava ne smeat da vlezat vo EU , toa stanuva potpolno jasno i ovaa papazjanija ke trae dodeka za toa ne se najde "demokratsko"resenie vo duhot na 21 vek. Mozebi sum mnogu nisko dolu pa nemam jasen pogled,daj Boze da e toa. I sega nemojte da se razvikate po mene, tuku kazete nekoja umna kako na ovie poveke od 1200000 preostanati Makedonci da im se dade sansa da pokazat sto znaat , a toa da ne bide instrukcija za emigriranje ili zemanje Bugarski pasos. Potreben im e intenziven ekonomski rast, direktni aranzmani duri i grantovi so poedinci ,ne so drzava ,taa e korumpirana.Treba da se najdat partneri vo Makedonija , covek na covek ,ako ne se vesti da im se pomogne da naucat, so kontakti,znaenje , duri i bez profit za da prknat , da imaat svoe jas. Treba ednas veke da se negira opsto prifateniot poim deka nie sme najrazedinetiot,najneorganiziraniot narod i doma i nadvor.Site drugi se isto takvi,ama razbrale koga toa smeat , a koga ne, po nikoja cena. Vo momentov realnata biznis elita e nadvor i od tamu mora da pocne da deluva , na site mozni nacini i bez mnogu femkanje i solenje pamet. Inaku dzabe site muabeti, za nekoja godina ke se rodi Posledniot Makedonec.
f9 Koalicijata SDSM-VMRO od edna strana i paravoenite pobednici od skrpenata DUI/Gruevski ima dobri nameri ,duri i nekoi odlicni idei ,mlad e i energicen, ama go jadat mangupite od negovata stara tajfa. Todor Petrov i negoviot SMC...BLABLABLA. IZVINI -NO SAMO TOJ OSTANA DOSLEDEN I SERIOZEN!Site drugi se pokazhaa i dokazhaa koj se i so kakva cel bile.Gruevski velish,pa toj go ustolichi Branko za pretsedatel so 16% Makedonski glasovi,go razbi edinstvoto na referendumot so toa shto go napravi polupartiski i bukvalno site negovi akcii se kon amortizacija na nezadovolstvoto od vlasta inaku koj stap toj se mesha vo eden chisto graganski problem megu opshtinata Struga i Kichevo i Vladata i Sobranieto na Makedonija.
concrete Nema sto drugo da kazam , uzivajte vo zivotot..........
jamajka DPMNE e nishto drugo tuku amortizer na SDSM. Toa go dokazaa vo 1998-2002, pogotovo vo "vojnata" i nejziniot sramen kraj. Go dokazaa go izborot na Branko za pretsedatel, i na kraj so referendumot za koj koga ja slusham opozicijata imam predstava kako da neznaat deka voopshto se sluchil. Arno reche nekoj pogore, cela rabota smrdi, no tolku sme naviknati na smrdeata shto veke ne ja ni chuvstvuvame.
трендафил Една загубена битка не значи и загубена војна. Истото важи и за референдумот. Во подемократски услови истиот може да биде повторен. Со истото или модифицирано прашање. Кога сме кај прашањето, да го кажам и тоа дека парламентот можеше да го измени во согласност со предлагачот. Но изгледа дека во тој момент власта мислеше дека ќе успее во тоа што на крај и го направи, да ги принуди граѓаните да гласаат против својата волја, а подоцна кога помислија дека нема да може да ја срушат демократијата тоа им се виде глупаво, што не заслужува одговор. Да бидам искрен, ниту анкетите не покажуваа дека тој ќе биде успешен. Со почетокот на (анти)кампањата на власта од 74%, до на десетина дена пред гласањето бројот падна на 54% (но од живите луѓе што постојат во Македонија, а не од фантомите што се наоѓаат на изборниот список). Дополнително, признавањето од страна на САД и прекршувањето на изборниот молк повторно во режија на невладини организации како на претседателските избори (кои кај нас се владини, на Владе Милчин) го намалија тој број. Интересна е улогата на невладините кои треба да се залагаат за отворено општество, секој да ги покаже индивидуалните вредности и да го изрази сопственото мислење, а не да оди слепо по лидерите, овој пат (и секогаш кога тоа е во полза на СДСМ) не се бореа против тоа.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Една загубена битка не значи и загубена војна. Истото важи и за референдумот. Во подемократски услови истиот може да биде повторен. Со истото или модифицирано прашање. Кога сме кај прашањето, да го кажам и тоа дека парламентот можеше да го измени во согласност со предлагачот. Но изгледа дека во тој момент власта мислеше дека ќе успее во тоа што на крај и го направи, да ги принуди граѓаните да гласаат против својата волја, а подоцна кога помислија дека нема да може да ја срушат демократијата тоа им се виде глупаво, што не заслужува одговор. Да бидам искрен, ниту анкетите не покажуваа дека тој ќе биде успешен. Со почетокот на (анти)кампањата на власта од 74%, до на десетина дена пред гласањето бројот падна на 54% (но од живите луѓе што постојат во Македонија, а не од фантомите што се наоѓаат на изборниот список). Дополнително, признавањето од страна на САД и прекршувањето на изборниот молк повторно во режија на невладини организации како на претседателските избори (кои кај нас се владини, на Владе Милчин) го намалија тој број. Интересна е улогата на невладините кои треба да се залагаат за отворено општество, секој да ги покаже индивидуалните вредности и да го изрази сопственото мислење, а не да оди слепо по лидерите, овој пат (и секогаш кога тоа е во полза на СДСМ) не се бореа против тоа.
Сега веќе сите ги гледаме резултатите , кои секако требаше да го следат ваквиот исход од Референдумот-се мисли на лажирањето. Едниот од нив е и ОТВАРАЊЕТО односно ставањето на фактите пред јавноста Македонска за стварните коаљициски односи помеѓу наследниците на поранешни (но и останати) балисти+комунисти.
Divider Edna bitka se zagubi, da ne se zagubi drzavata, na toa treba da se skoncentrira narodot, onoj cesniot!!
lav
quote:
Originally posted by Divider
Edna bitka se zagubi, da ne se zagubi drzavata, na toa treba da se skoncentrira narodot, onoj cesniot!!
Иднинатаа на овој Македонски Народ е неизвесна НО ИМА БОГ и Македонците веруваат вои него ...освен атеистите кои беа и сеуште се во „владение„ на државата НО од сите оценето како МНОГУ ЛОШО. Премиерот поранешен ’ари е доказ за тоа.
Divider e e sekoj ateist los, ako si ja saka drzavata. Jas sum na primer JEDI! Nasite goveda treba da se trgnat od mestata od koi mozat da prodolzat da se odnesuvaat kvislinshki i Petenski, a cesniot narod da sedne, razmisli sto ke se pravi potoa, na koj nacin, i da se pocne, namesto da se mlati prazna slama vecno.
lav
quote:
Originally posted by Divider
e e sekoj ateist los, ako si ja saka drzavata. Jas sum na primer JEDI! Nasite goveda treba da se trgnat od mestata od koi mozat da prodolzat da se odnesuvaat kvislinshki i Petenski, a cesniot narod da sedne, razmisli sto ke se pravi potoa, na koj nacin, i da se pocne, namesto da se mlati prazna slama vecno.
Дали иднината на Македонија и Мкедонците е кај овие ? http://www.vest.com.mk/default.asp?id=86925&idg=5&idb=1317&rubrika=Makedonija
Divider Se razbira deka ne e. Ne me razbra. ne sekoj ateist e los, no ine koi se na vlasta ni vo boga ni vo zrn gjavol ne veruvaat, osven vo svojot dzep. Tie se govedata za koi zboruvav. Inaku, jas veruvam deka ako ne najmnogu baren kolku i sekoj cesen Makedonec si ja sakam Makedonija i sakam da bide vecna, vekovita, na zdravi noze, na mestoto koe i pripagja vo svetot. Na visoko mesto vo svetot. No, so onie koi petpati se krstat bidejki e moderno (onie od tvojon link & Co), a potoa crna cveka na gjavolot mu palat za sekoj slucaj ako go ima, za pred legnuvanje uste ednas da se poklonat pred portretot na Tito, Stalin, Lenin & Co ili pred likot na Vanco Mihajlov, Aleksandar Protugerov, car Boris i Todor Mihajloc & Co samo anzad ke odime.