Пронајдено живеалиштето на Бригите!
Пронајдено живеалиштето на Бригите!
f9 КАЈ СЕЛОТО ЛЕСКОЕЦ ВО БЛИЗИНА НА ОХРИД ПРОНАЈДЕНО ЖИВЕАЛИШТЕТО НА БРИГИТЕ Охридските археолози открија населба стара 35 века Охридските археолози засега наоѓаат само фрагментирана керамика и гробови кои ги регистрираат и документираат, но ако најдат значајни археолошки вредности, просторот ќе го заштитат Пред два дена на тумбата кај селото Лескоец, што се наоѓа во непосредно близина на Охрид, охридските археолози открија праисториска населба, стара 35 века. Првичните сознанија говорат дека тука, 1500 години пред нашата ера, во бронзено време, свое живеалиште имале Бригите, досега најстара регистрирана племенска заедница што имала организиран живот на просторот на нашата земја. Подоцна припадниците на ова племе, кое некои археолози ги нарекуваат и Риги, се отселило во Азија и таму ја формирало државата Ригија. Археолошките ископувања се вршат под раководство на арехологот Паско Кузман од Заводот и Музеј во Охрид. Уште во почетокот на шеесеттите години од минатиот век познатиот научник Лахтов, на просторот под тумбата кај Лескоец открил гробови од античкиот период, ги документирал и ги објавил, но сегашните откритија одат околу 10 до 11 века подалеку во праисторијата, бидејќи порано откриените гробови потекнуваат од антички период,односно од од четвртиот или петтиот век пред нашата ера. Охридските археолози засега наоѓаат само фрагментирана керамика и гробови кои, како што велат, се должни да ги регистрираат и документираат, но ако најдат значајни археолошки вредности, ќе бидат принудени просторот да го заштитат
f9 Tri linka: http://english.pravda.ru/main/2001/12/28/24666.html http://www.celticattic.com/olde_world/myths/oak_lore.htm http://faq.macedonia.org/religion/religious.holidays.html ---------------------------------------------------------
Maleshevo Најважно е да најдат писмен материјал и скелети. Писмениот материјал за дешифрирање на јазикот, скелетите за антрополошка анализа. Бригите се еден од народите од кои потекнуваат античките Македонци.
f9 Pismen materjal?,E pa treba da znaesh deka od Fenichanite pismoto go zele Frigijcite i mu go dale i na grcite.Frigijskoto pismo postoi no ne e deshifrirano.Koristi fenikijski znaci i se pishuva od levo kon desno.I da se najdat pishani raboti shto ke e neverojatno otkritie zatoa shto ke bide pismenost pred vlijanieto na Fenichanite ne ke mozhat da se deshifriraat,zatoa shto ke nema sporedbena gramatika i idiomi.Skeleti pronajdoa i ova ne e prvo otkritie za ovie luge.Moja pretpostavka e deka pod poimot Pelazgi bi trebalo da se odnesuva poveke za pleminjata koj shto zhiveele vo Ohridskiot kraj i deka ovaa teritorija imala mnogu pogolemo znachenje od dosega prikazhanoto i deka Ohrid pokraj imeto Lihnidos imal i drugo ime,mnogupati popoznato.
highlander А што е со плочите откриени во скопско Говрлево, тие се писмен материјал, од 6-ти век п.н.е.
Maleshevo
quote:
Originally posted by f9
Pismen materjal?,E pa treba da znaesh deka od Fenichanite pismoto go zele Frigijcite i mu go dale i na grcite.Frigijskoto pismo postoi no ne e deshifrirano.Koristi fenikijski znaci i se pishuva od levo kon desno.I da se najdat pishani raboti shto ke e neverojatno otkritie zatoa shto ke bide pismenost pred vlijanieto na Fenichanite ne ke mozhat da se deshifriraat,zatoa shto ke nema sporedbena gramatika i idiomi.Skeleti pronajdoa i ova ne e prvo otkritie za ovie luge.Moja pretpostavka e deka pod poimot Pelazgi bi trebalo da se odnesuva poveke za pleminjata koj shto zhiveele vo Ohridskiot kraj i deka ovaa teritorija imala mnogu pogolemo znachenje od dosega prikazhanoto i deka Ohrid pokraj imeto Lihnidos imal i drugo ime,mnogupati popoznato.
Па што дека го земале од Феникијците и што дека тие го дале на Грците. Ако си тој што мислам дека си Итар Пејо .. тогаш почитај го текстот од Белчев за Венетите и Фенекијците што сум го постирал во делот за Венетите. Ако не го дешифрираш јазикот на Бригите, тогаш ништо не си напрвил. Немаме споредбена граматика и идиоми, хммм. Хее хе, кои сме ние тогаш? Но не е тоа , туку немаме стручњаци. Па така, голем к.ур откриле живеалиште на Бриги. Па во Турција открија цели гробници од кралот Мида на Бригите, па никакво значење тоа нема додека не се дешифрира јазикот и не се одреди дали во САТЕМ или КЕНТИУМ група пипаѓа и дали има денес блискост и колку со некои од јазиците.
f9 Хајгландер -Печатот од скопско Говрлево е од Неолит ,многу постар период од 6 век.Со Милош имам разговарано и неговото мислење е дека во периодот од пред 10500 до 8000 година Македонија била многу важна.Тоа е Мезолитот кој е најмалку истражуван кај нас.Малешево -Па како што,ако се открие ефективна писменост кај Бригите пага теоријата за феникиско влијание.И ако се најде тоа Бригиско писмо е многу важен факт.Треба да ја знаеш позицијата на повекето историчари кој ја отфрлаат сторијата за преселување на Бригите.Друго ако тоа Бригиско писмо се некако дешифрира ке може фонетички да помогне во дешифрирањето на Фригијското писмо кое не е до сега дешифрирано.Според старогрчките извори се претпоставува дека сите Пелазги на Балканот зборувале ист јазик.Периодот кој се истражува е пред налетите на Ахајците.Друго што е многу поважно е врската мегу Енхелејците и Бригите и мегусебните разлики. Лично јас мислам дека нема врска стручноста со дешифрирање.И Етурскиот и Тракискиот и Фригијскиот не се дешифрирани.Што се однесува до докази за Бригијска писменост до сега нема такви.Бригијците биле мало племе кое живеело во просторот од Охрид до Преспа.Тие се граничеле со Енхелејците кој живееле на Охридското кале,и во правец на Св Еразмо и Горенци.Десаретите го зафакале реонот Над Св Еразмо и атарот на селото Орман во правец на Лакочереј. .
jamajka I ushte neshto, Pelagzi, e poim so koj vo grchkata literatura se oznachuvale site starosedelci na Balkanot i Mala Azija. Znachi site pleminja.
Maleshevo
quote:
Originally posted by f9
Малешево -Па како што,ако се открие ефективна писменост кај Бригите пага теоријата за феникиско влијание.И ако се најде тоа Бригиско писмо е многу важен факт.Треба да ја знаеш позицијата на повекето историчари кој ја отфрлаат сторијата за преселување на Бригите.Друго ако тоа Бригиско писмо се некако дешифрира ке може фонетички да помогне во дешифрирањето на Фригијското писмо кое не е до сега дешифрирано.Според старогрчките извори се претпоставува дека сите Пелазги на Балканот зборувале ист јазик.Периодот кој се истражува е пред налетите на Ахајците.Друго што е многу поважно е врската мегу Енхелејците и Бригите и мегусебните разлики. Лично јас мислам дека нема врска стручноста со дешифрирање.И Етурскиот и Тракискиот и Фригијскиот не се дешифрирани.Што се однесува до докази за Бригијска писменост до сега нема такви.Бригијците биле мало племе кое живеело во просторот од Охрид до Преспа.Тие се граничеле со Енхелејците кој живееле на Охридското кале,и во правец на Св Еразмо и Горенци.Десаретите го зафакале реонот Над Св Еразмо и атарот на селото Орман во правец на Лакочереј.
Пак ќе ти повторам, се друго е празно мелење. Сите наоди се маловажни и се „ПА ШТО„, ако не се најде писмо, кое треба да се дешифрира и реконструира со тоа колку толку дел од јазикот на Бригите! ЕТНОЛОШКИТЕ наоди се важни и служат за споредба, но не се доволни. ПИСМЕНИТЕ НАОДИ се најцрвсрт доказ по сите научнi норми.
Divider Se e vazno! Podednakvo!
Maleshevo
quote:
Originally posted by Divider
Se e vazno! Podednakvo!
Етнолошки поткрепи дека древните Македонци имаат врска со Бригите, т.е. потекнуваат од нив постојат. Види ги на оример воените шлемови на Бригите, а потоа на древните Македонци. НО ТОА СЕ УШТЕ НИШТО НЕ КАЖУВА. Според грчата и општо прифатена од многу светски научници историја Древните Македонци се грчко племе, т.е. Доријци, кои се од последната дорска миграција од Север кон југ, кои ги потиснуваат Бригите (кои не биле Грци), па затоа доаѓа до миграција на Бригите кон Мала Азија. Само две работи во тој случај се ВАЖНИ за нас. Писмото т.е. јазикот на Бригите и јазикот на Древните Македонци. Се друго е гола вода и не го докажува јасно и неспорно спротивното што го тврдат Грците и други светски историчари!
Divider Slicni se! Ima teorii koi go potkrepuvaat tvrdenjeto deka se slicni, no jas ne sum strucnjak za lingvistika i poteklo na jazici.
Maleshevo Јазикот е најсилен елемент и оружје на еден народ кој го разликува од други народи, го прави посебен како народ и му овозможува преку него да си ја зголемува популацијата.
jamajka Jas mislam deka kluchot na tn. balkanskata pismenost, jazik i kultura shto ke gi otkrie tajnite na "pelagzite" ili starosedelcite, ke bide definitvno deshifriranjeto, prvin na hieroglifskite, a potoa na linearnite minojski pisma. Od bilo koj podocnezen period da se trgne vo potragata, ke ne odvede vo pogreshen pravec.
Maleshevo Пелазгите, Бригите, Древните Македонци како и сите познати негрчки народи од антиката не потекнуваат од југ туку од север.
jamajka
quote:
Originally posted by Maleshevo
Пелазгите, Бригите, Древните Македонци како и сите познати негрчки народи од антиката не потекнуваат од југ туку од север.
Ne mozeme da tvrdime. Grcite doshle vo 12 vek PrNE. A pred toa imalo homogena kultura na celiot Balkan i Mala Azija. Zoshto ne moze Krit da bil naselen od nashi predci? Shto gi pravelo Krit i Mikena razlichni od nas, koga nasekade sretnuvame slichnosti(Maski, Grobnici itn.)
Maleshevo
quote:
Originally posted by jamajka
quote:
Originally posted by Maleshevo
Пелазгите, Бригите, Древните Македонци како и сите познати негрчки народи од антиката не потекнуваат од југ туку од север.
Ne mozeme da tvrdime. Grcite doshle vo 12 vek PrNE. A pred toa imalo homogena kultura na celiot Balkan i Mala Azija. Zoshto ne moze Krit da bil naselen od nashi predci? Shto gi pravelo Krit i Mikena razlichni od nas, koga nasekade sretnuvame slichnosti(Maski, Grobnici itn.)
Затоа што нема преселби на бели народи од југ на север туку од север на југ во антиката. Пред стотици илјади години имало од југ на север, нели кога расата на Луси од Африка ги насели и останатите делови на континентот па во северните делови поради климатските услови и раширување т.е. поделбата на континентот после многу илјади години тие станаа бела раса.
Maleshevo
quote:
Originally posted by jamajka
I ushte neshto, Pelagzi, e poim so koj vo grchkata literatura se oznachuvale site starosedelci na Balkanot i Mala Azija. Znachi site pleminja.
Не туку само на Балканот пред да дојдат Грците.
jamajka
quote:
Originally posted by Maleshevo
quote:
Originally posted by jamajka
I ushte neshto, Pelagzi, e poim so koj vo grchkata literatura se oznachuvale site starosedelci na Balkanot i Mala Azija. Znachi site pleminja.
Не туку само на Балканот пред да дојдат Грците.
Pelagzi, znachi starosedelci, domorodci. A poshto Grcite naseluvaat i delovi na Mala Azija, toa znachi deka i tamoshnite starosedelci gi narekuvale pelagzi.
jamajka
quote:
Originally posted by Maleshevo
quote:
Originally posted by jamajka
quote:
Originally posted by Maleshevo
Пелазгите, Бригите, Древните Македонци како и сите познати негрчки народи од антиката не потекнуваат од југ туку од север.
Ne mozeme da tvrdime. Grcite doshle vo 12 vek PrNE. A pred toa imalo homogena kultura na celiot Balkan i Mala Azija. Zoshto ne moze Krit da bil naselen od nashi predci? Shto gi pravelo Krit i Mikena razlichni od nas, koga nasekade sretnuvame slichnosti(Maski, Grobnici itn.)
Затоа што нема преселби на бели народи од југ на север туку од север на југ во антиката. Пред стотици илјади години имало од југ на север, нели кога расата на Луси од Африка ги насели и останатите делови на континентот па во северните делови поради климатските услови и раширување т.е. поделбата на континентот после многу илјади години тие станаа бела раса.
Golemi klimatski promeni se sluchile vo dva perioda od ponovoto vreme. Prvata e potopot na Sredozemnoto more pred 11-13000 godini, a vtoriot e potopot na Crnoto More pred 7-8000 godini. Inache za preselbite na narodite Grcite ti se demant na kazanoto. Oni doshle od zapadna Afrika vo 12 vek prne. Prvo probale da se naselat vo Egipet, no togash Egipjanite uspeshno gi odbile i tie se naselile na Balkanot i Mala Azija. A edinstvena preseba na beli narodi od Sever kon Jug se keltite vo 20 vek. prne i toa vo svojstvo na osvojuvachi koi stignale do Trakija no nabrgu bile isterani.
jamajka Herodot: I 57 "Heleni su bili slabi sve dok nisu uspeli da se stope s Pelagzima i da postanu velik i silan narod" Istorija antichke Umetnosti Branko Gavela: str 23 "Da su Pelashki supstrati na Kritu veoma duboki i da sum starog datuma, pokazuje i primer jednog od najstarijih indoevropskih bozanstva, Demater, chiji se kult na Kritu javlja josh pre XVIII veka st e. kao religiozno nasledze preuzeto iz Kulture Pelagza. Da je ime Demater pelashkog porekla, vidi se po etiomoloshkoj strukturi ove rechi. Ona je slozena od Indoevropskog pojma *(GH)DHA = zemlja i pelashke rechi mater = majka. Slichan primer pruza i ime Posejdon, sastavljeno od Posei - Dha = gospodar mora"
f9 Затоа што нема преселби на бели народи од југ на север туку од север на југ во антиката. Пред стотици илјади години имало од југ на север, нели кога расата на Луси од Африка ги насели и останатите делови на континентот па во северните делови поради климатските услови и раширување т.е. поделбата на континентот после многу илјади години тие станаа бела раса. Ne ,bar spored oficijalnata teorija na istrazhuvachite na EU. Prvo naseluvanje na Homo sapiens-sapiens40000-35000 aurginac culturata se shiri od istok kon zapad vo Evropa,no i kon Sibir i kon Amerika podocna.Vo posledniot glacijalen maksimum 20 000-13000 godini od naselenite centri na Iberskiot poluostrov i od Ukraina(Kurgan kultura) se vrshi preseluvanje vo centralna evropa(Od Ukraina se shiri i kon centralna azija i del na bliskiot istok i indija-indoevropski jazik) 20-25000 Gravetian culturata se shiri od istok kon zapad-taka vo isto vreme postoele i Gravetian i Aurginac koj zhiveele edni pokraj drugi ne meshajki se.Za vreme na Posledniot glacijalen period vo Austrija,cheshka i vo Severen Balkan bila Epigravetian kulturata koja posle podobruvanje na klimata se rashirile na sever i istok.Sledna e neolitskata migracija na farmeri od bliskiot istok,a po nea e uralska migracija kon Severna evropa . Vo genetskiot kod na Makedoncite 35% se od neolitskite farmeri od bliskiot istok so markerite EU 4,9 i 10 koj se poznati pod imeto Pelazgi i koj se naselile vo 4 milenium pne.Gravetian kulturata e so 20% so markerot EU7.10% e markerot EU18 koj poteknuva od Iberskiot poluostrov i 35% e EU19 koj poteknuva od ukraina.I dvata od periodot na posledniot glacijal.
Maleshevo Затоа што нема преселби на бели народи од југ на север туку од север на југ во антиката. Пред стотици илјади години имало од југ на север, нели кога расата на Луси од Африка ги насели и останатите делови на континентот па во северните делови поради климатските услови и раширување т.е. поделбата на континентот после многу илјади години тие станаа бела раса.
quote:
Originally posted by f9
Ne ,bar spored oficijalnata teorija na istrazhuvachite na EU. Prvo naseluvanje na Homo sapiens-sapiens40000-35000 aurginac culturata se shiri od istok kon zapad vo Evropa,no i kon Sibir i kon Amerika podocna. Vo posledniot glacijalen maksimum 20 000-13000 godini od naselenite centri na Iberskiot poluostrov i od Ukraina(Kurgan kultura) se vrshi preseluvanje vo centralna evropa(Od Ukraina se shiri i kon centralna azija i del na bliskiot istok i indija-indoevropski jazik) 20-25000 Gravetian culturata se shiri od istok kon zapad-taka vo isto vreme postoele i Gravetian i Aurginac koj zhiveele edni pokraj drugi ne meshajki se. Za vreme na Posledniot glacijalen period vo Austrija,cheshka i vo Severen Balkan bila Epigravetian kulturata koja posle podobruvanje na klimata se rashirile na sever i istok.Sledna e neolitskata migracija na farmeri od bliskiot istok,a po nea e uralska migracija kon Severna evropa . Vo genetskiot kod na Makedoncite 35% se od neolitskite farmeri od bliskiot istok so markerite EU 4,9 i 10 koj se poznati pod imeto Pelazgi i koj se naselile vo 4 milenium pne.ОД КАДЕ? Gravetian kulturata e so 20% so markerot EU7.10% e markerot EU18 koj poteknuva od Iberskiot poluostrov i 35% e EU19 koj poteknuva od ukraina.I dvata od periodot na posledniot glacijal.
Од податоците коишто ги даваат археолошките истражувања констатираме дека популациите од коишто настанале Протобригите и Бригите најверојатно дoшле на Балканот со последните бранови на индоевропските движења на овие простори во раното бронзено време. Со повремени миграции од поголеми или помали размери кон малоазискиот простор оваа популација, како значајна етничка групација на балканската почва, живеела до периодот на железното време II. Се претпоставува дека тогаш главнината на Бригите мигрирала кон Мала Азија, а во прилог на тоа одат податоците кои укажуваат на напуштање на локалитетите во Епир, југозападна Македонија (денешна северозападна Грција) и Охридскиот регион каде што се претпоставува дека живееле Бригите. Бригите на Балканот од ова време останале да живеат само во енклави, од кои најголема била онаа во басенот на Корча на јужната страна од Охридското Езеро, заклучувајќи го тоа според податоците што ни ги дава археолошката наука, односно наодите од материјалната култура. Неоспорна помош во формирањето на комплетната слика за Бригите ни даваат историските информации кои, комбинирани со археолошките и лингвистичките (ономастички) податоци, ни даваат комплексна претста-ва за правците на движењето и населувањето на бригиската популација во текот на II-от и I-от милениум пред н.е. „Бриги“ Др.Е.Петрова 1996 Скопје [img]http://www.macedonia-info.org/history/ancient/preselbi.jpg[/img]
f9 ОД КАДЕ? The Levant is an approximate historical geographical term referring to a large area in Southwest Asia south of the Taurus Mountains, bounded by the Mediterranean Sea in the west, and in the east, the north Arabian Desert and Mesopotamia. The Levant does not include Anatolia (although at times Cilicia may be included), the Caucasus Mountains, or any part of the Arabian Peninsula proper. The Sinai Peninsula is sometimes included, though more considered an intermediate, peripheral or marginal area forming a land bridge between the Levant and northern Egypt Петрова kako shto gledam odi so pretpostavka deka Brigite se indoevropski narod koj se preselil vo Frigija.Postoi i edno drugo tolkuvanje na celiot ovoj proces.Indoevropskata zagatka e se ushte ne razreshena.Samoto datiranje e se ushte vo znak na prashanje i poslednite podatoci govorat deka bi trebalo da se pomesti granicata na mnogu poran period i deka mozhnata lokacija na Indoevropskiot centar bi bila na Balkanot no mnogu porano otkolku shto se pretpostavuvashe.Vo genetskite ispituvanja se najde deka pokraj Baskiskiot i Ukrainskiot centar imalo i avtohton Balkanski. The Genetic Legacy of Paleolithic Homo sapiens sapiens in Extant Europeans: "Therefore, haplotypes Eu4, Eu9, Eu10, and Eu11 represent the male contribution of a demic diffusion of farmers from the Middle East to Europe. The contribution of the Neolithic farmers to the European gene pool seems to be more pronounced along the Mediterranean coast than in Central Europe." "...Analyses of mtDNA sequence variation in European populations have been conducted (6, 20). These data suggest that the gene pool has ;80% Paleolithic and ;20% Neolithic ancestry. Our data support this observation because haplotypes Eu4, Eu9, Eu10, and Eu11 account for ;22% of European Y chromosomes. Thus, the mtDNA and Y data corroborate the previous observation..."
jamajka Maleshevo, sve bi bilo vo red dokolku vo 4 milenium pred nashata era na severo-istok od Dunav imalo uslovi za zivot. Na toa podrachje se dvizele samo sezonski lovci(koi gi nasledile lovishtata na neandertalecot), a nomadite i zemjodelcite bile na Balkanot i daleku pred 4 milenium.
Maleshevo Постојат 4 модели за „Прататковината“ и раширувањето на Индоевропските народи (според James P. Mallory, The homelands of the Indo-Europeans. In: Archaeology and language I. Theoretical and methodological orientations, hrsg. Roger Blench/Matthew Spriggs. One world archaeology 27 [London, New York 1997] 93-121, hier 107 Abb. 7.4) [img]http://www.ufg.uni-freiburg.de/d/inst/sfb/modelle.gif[/img] Моделот 1 и 4 имаат највеќе привразаници, бидејќи има највеќе јасни научни докази за тоа. Пред да дојдат индоевропските народи, во Европа, особено на Балканот живеат други народи кои лингвистички не припаѓаат на индоевроспките народи. Единствен уште жив народ од нив се Баскијците. Има една теорија помеѓу некои историчари и лингвисти дека порано, пред големиот потоп, постоел еден голем народ , со сличен јазик, така наречен прајазик како корен на најголем дел од јазиците на европските народи, а тој јазик го нарекуваат Индоевропски, а тој народ, Индоевропјани. Други пак го отфрлаат тоа тврдејќи дека од кога се развил човекот во суштество да зборува, почнале да се создаваат различни јазици, така да не постоел за време на гоемиот потоп некој голем народ, со ист јазик, туку и тогаш постоле многу народи со различни или слични јазици, од кои понатака се формираат групите на народи, кои денес се познати. Како термин за целата таа групи на РАЗЛИЧНИ народи во Европа, се употребува терминот Индоевропјани, но точно се бараат разликите во старите народи, за да се пронајкде од кои стари народи во далечното минато, кои понатака групи на народи се формирале. Така оние кои и јас ги застапувам тврдат дека дека НЕ постоел некогаш еден ист народ Индоевропјани и дека таа теорија е погрешна, бидејќи јасно се оцртувале јазични граници на народите и во тој период. Постоеле индоевропски народи, но тие се разликувале меѓу себе и не можат да се наречат еден народ. Во 4. миленум земјите сверно и северноисточно од Дунав се населени и те како од разни народи. Ледената доба е доста поодамна пред 4. милениум. ПС: Германците и германофилите го употребуваат терминот „Индогерманци“, а во суштина го мислат истото што и оние го уптребуваат терминот „Индоевропјани“. Значи се работи за синоним на два збора, со тоа што Германците си држат до својот синоним.
jamajka "Во 4. миленум земјите сверно и северноисточно од Дунав се населени и те како од разни народи. Ледената доба е доста поодамна пред 4. милениум." Glecherite se povlekuvaat na sever, ledot se topi, a morinjata rastat. Od 4 milenium prne, do sega nivoto na moreto se podignuva za poveke od 100 metri, znachi ledenoto doba ne se ogranichuva samo so vreme, tuku i so prostor. Od ovie modeli, jas bi go odvoil 4 kako najblisku do vistinata za 4 milenum za nekoja preselba. No sepak, centarot na golemite preselbi datira od pred toj datum i mislam deka e basenot na Sredozemnoto More(kako centar za Indoevropjanite) kako prv centar, a na Crnoto More(kako centar na tn Slavjani) kako vtor. Po potopot na Crnoto More logichno e da imalo preselbi okolu deneshno Crno More, deka kolku i da se sluchuvala kataklizmichki poplavata, sepak bilo potrebno poveke od godina da se napolni cel basen. Odtamu mislam deka tie prselbi vo 4 milenium, ne se nishto drugo osven vnatreshni migracii na pleminja koi pripagjale na ista jazichna kulturna i genska grupa, koja deneska nekoi ja narekuvaat Slavjani, Veneti, a jas Makedonci :). Vo ovaa grupa jas gi vkluchuvam i Minojcite i Mikencite, ponataka Trakijcite, Ilirite, Brigite, Frigite, Hetite, Lidijcite i drugi ili kako shto site ovie Grcite gi narekuvale so edno ime Pelagzi. A kako pratatkivana na ovaa grupa mislam deka e Crnoto more i negovata okolina. I spored site naogjalishta neosporni se faktite za slichnost na kulturata, jazikot, genite i pismenosta na site ovie "narodi" shto gi nabrojav, kako podgrupa od Indoevropskiot narod. No i nivnata jasno ocrtana razlichnost so drugite narodi kako shto se Egipjanite, Mesopotamcite, Sumerite, Asircite i dr.
f9 Our results show that Macedonians are related to other Mediterraneans and do not show a close relationship with Greeks; however they do with Cretans (Tables 3, 4, Figs 1–3). This supports the theory that Macedonians are one of the most ancient peoples existing in the Balkan peninsula, probably long before arrival of the Mycaenian Greeks (10) about 2000 B.C. ------------------------ The Welsh and Irish Celts have been found to be the genetic blood-brothers of Basques, scientists have revealed. The gene patterns of the three races passed down through the male line are all "strikingly similar", researchers concluded The comparison was made because Basques are thought by most experts to be very similar to the people who lived in Europe before the advent of farming. Genetic tests have identified key gene groups "We conclude that both of these populations are reflecting pre-farming Europe," he said. Professor Goldstein's team looked at the genetic profiles of 88 individuals from Anglesey, North Wales, 146 from Ireland with Irish Gaelic surnames, and 50 Basques. "We know of no other study that provides direct evidence of a close relationship in the paternal heritage of the Basque- and the Celtic-speaking populations of Britain," the team write in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences ----------------------------------------- Pliny the Elder, in his Naturalis Historia (XVI, 95) "The Druids...hold nothing more sacred than the mistletoe and the tree on which it grows provided it is an oak. They choose the oak to form groves, and they do not perform any religious rites without its foliage...Anything growing on those trees [oaks] they regard as sent from heaven and a sign that this tree has been chosen by the gods themselves. Mistletoe is, however, very rarely found, and when found, it is gathered with great ceremony and especially on the sixth day of the moon... They prepare a ritual sacrifice and feast under the tree, and lead up two white bulls whose horns are bound for the first time on this occasion. A priest attired in a white vestment ascends the tree and with a golden pruning hook cuts the mistletoe which is caught in a white cloth. Then next they sacrifice the victims praying that the gods will make their gifts propitious to those to whom they have given it. They believe that if given in drink the mistletoe will give fecundity to any barren animal, and that it is predominant against all poisons." The Celts have a God of Death, Julis Caesar called him Dis Pater; the Celts called him the Father. In the sacred myths, he is called Donn, Arawn, Cernunnos, and the Father because he is the father of the Celtic race. In Old English Witchcraft, we simply call him the Horned God. Most people today know him as the "Grim Reaper." Did the Druids build Stonehenge? The stones were built by three different cultures, Windmill, First Wessex and the Beakers – so named because when they buried their dead they had their pots interred with them.
f9 THE "NEW" SPANISH FOLK MUSIC: THE CELTIC MUSIC BOOM Then, how are these other forgotten musics of Spain? What is left from them? A clear example of the differences between the Andalusian tradition and the ones from the rest of Spain, is found in the northern regions of Galicia, Asturias and North Castile. Over there, their ancient bagpipes have lasted as the most representative instrument of their popular music. The kind of bagpipes played there have a bass drone placed over the left shoulder of the piper, which was the most typical configuration in central and northern European countries since the middle ages. A tenor drone can be added, normally placed on the right side of the bag. The sound of these instruments is certainly comparable to the bagpipes from Scotland or France. The general Spanish name for these pipes is GAITA.
f9 The Basques are much attached to dancing, and are very fond of the music of the bagpipe.Spanish Basques have their own version of the bagpipe, called a galleta. The singular family of wind instruments exists in many forms throughout the world, but most commonly in Europe as the gaida (Northern Greece and the Balkans), cimpol (Romania), duda (Hungary), Dudelsack (Germany), sakkpiap (Sweden), bagpipe (Ireland and Scotland), zampogna (Italy), touloum (Turkey, and gaita (Spain). Greece has two types of bagpipes, the sabouna and the gaida. The gaida, which has a drone, is found in mainland Greece, mostly in Macedonia and Thrace. The sabouna belongs to the Aegean islands, the Ionian islands, the Black Sea, and the Mani (Western Peloponnese).
f9 26.11.2004) - A team of the Institute and Museum in Ohrid led by archaeologist Pasko Kuzman discovered dispersed tombs dating back to the 3rd and 4th centuries during protection archaeological excavations at the village of Leskoec near Ohrid. The items discovered include bronze dishes and some glass vessels – lacrimariums and ungvetariums. The site was first stated in the 1950s by archaeologist Vasil Lihton. Lahtov had got the first knowledge on the site while buying some accidental findings from a local of the village of Leskoec, which dated back to the 3rd and 4th centuries. During recognition of the site, he also discovered fragments of items belonging to pre-history. The latest excavations have enabled more precise chronology of the site. Besides the above mentioned tombs from the 3rd and 4th centuries, precious artifacts from the pre-historical Bronze eras have been discovered. According to Kuzman, tombs belonging to late Antiquity were discovered during the latest excavations along with forms typical for the earthenware production at the turn from the Bronze to Young Iron Eras, or 1200 to 800 BC when those areas were populated by the Brig tribal communities as mentioned in ancient historical sources. This knowledge puts the site among the significant pre-historical sites in the Ohrid region.
IYI-jorovelev
quote:
Originally posted by f9
The Basques are much attached to dancing, and are very fond of the music of the bagpipe.Spanish Basques have their own version of the bagpipe, called a galleta. The singular family of wind instruments exists in many forms throughout the world, but most commonly in Europe as the gaida (Northern Greece and the Balkans), cimpol (Romania), duda (Hungary), Dudelsack (Germany), sakkpiap (Sweden), bagpipe (Ireland and Scotland), zampogna (Italy), touloum (Turkey, and gaita (Spain). Greece has two types of bagpipes, the sabouna and the gaida. The gaida, which has a drone, is found in mainland Greece, mostly in Macedonia and Thrace. The sabouna belongs to the Aegean islands, the Ionian islands, the Black Sea, and the Mani (Western Peloponnese).
Само да допълня, гайда и мешина (България), гай = мях (Памир), гайга = мелодия (Памир).