MACEDONIAN RAZLOVCI UPRIZING (SEE THE FLAG)
MACEDONIAN RAZLOVCI UPRIZING (SEE THE FLAG)
bitushanec THE CONSTITUTION OF RAZLOVCI UPRIZING: ALL MACEDONIANS, SUCCESORS OF ALEXANDAR MAKEDONSKI CAN JOIN THE UPRISING: http://www.macedonia-info.org/history/Pravilnik_na_makedonskiot_vostanicki_komitet_1878.jpg FLAG OF MACEDONIAN UPRISING IN PIRIN MACEDONIA (SEE MACEDONIAN SUN) http://www.macedonia-info.org/history/Otomanski_period/Razlovci-makedonski_sonca/Razlovci_makedonsko_sonce1.jpg http://www.macedonia-info.org/history/Otomanski_period/Razlovci-makedonski_sonca/Razlovci_makedonsko_sonce3a.jpg
highlander Битушанец, текстот од правилникот на востаничкиот комитет тешко се чита... можеш ли да помогнеш? Поздрав! п.с. аферим за постовите
Sotir Правилникот е всушност еден вид „закон“ на Македонското-Кресненско востание, а не на Разловечкото. А еве што пишува во документот: Правила на Македонскиот Востанички комитет Македонскиот востанички комитет озаконува. 1878 Познато ни е на сите нас дека злосреќната наша земја Македонија поради причини за егоистички цели од страна на големите сили и е оставена пак на Турција по Берлинскиот конгрес. Во резултат на тоа дојде во одделните области на нашата татковина до многу крвави сцени познати на секого. Во желба да го отфрлиме од нашата таковина турскиот јарем, сакој од нас, кој колку може, станавме да се жртвуваме, бидејќи од секого од нас е нужна помош. Ние востанвме како поборници на слободата. Со нашата крв што ја пролеваме низ полињата и горите македонски ние служиме како, македонската војска на Александар Македонски, за слободата со нашата девиза: „Слобода или смрт!„ Само Битушанец, ако може да посочиш извор, односно од каде си дошол до документот.
Divider Sloboda!! Ama ako treba i smrt, smrt za site nasi neprijateli odnadvor, no i odvnatre. So nasata krv do sloboda!!