Каде ли се сега (сокриени) БОРЦИТЕ ????
Каде ли се сега (сокриени) БОРЦИТЕ ????
lav Ново време нови настани , но НИКАДЕ ГИ НЕМА СЕГА СО ЗБОР И НА ДЕЛО ТИЕ КОИ ЈА „ослободија„ Македонија од БАЛИСТИТЕ. http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=15274&broj=243
Divider Vo gluvcheska dupka se krijat!
Sotir Балистите си биле срциња џентламенски. Толку биле луѓето културни и на високо цивилизациско ниво, да ти е милина да им се подигне споменик во сред центар (според новата ни поделба на територии може во Чаир, пошто тоа пак му доваѓа Центар) на Скопје. Абе од почит кон нивното дело можеме и во Струмица и во Берово да им подигнеме „Меморијални центри“. Балистите биле џентлмени, бидејќи тие им го препуштиле Тетово на партизаните. Ниту еден куршум не бил испукан Газмен Арифи. На човек срцето му затреперува од жал за кутрите цивилизирани Балисти кои без испукан куршум го предале Тетово. Од емоциите кои ми надоаѓаат не можам солзите да ги запрам. Колку ли била жална гледката кога кутрите Балисти, дотерани, цивилизирани и целите онака културни, морале да му го предадат славниот град Тетово на мрсното, г`нсно племе, кај нас уште познати како Партизани. Абе срцепарателна гледка. Јас само ги повикувам Македонците да не се враќаат на минатото, да не се присеќаат на сведоштвата за злосторствата што ги направија Балистите во Втората светска војна (кои се толку грозоморни, што не сакакм да ги споменувам), да ги заборават иселените од Гари, Галичник, Лазаропполе. Да го Заборават Дебар маало во Скопје, кое е патем формирано од протераните Македонци од Дебар. Да заборават на истите овие настани кои ни се повторија во 2001 и да си гледаат во иднината. Нека си ги слават како херои оние кои ги убиваа нивните дедовци, кои ги силуваа нивните баби, кои ги раселија нивните татковци и мајки и се ќе си дојде на свое место. Па на крај ќе си прогласиме „уште една голема победа, победа за Македонија“ Нека ни е на здравје.
трендафил Борците изгледа уште се одмараат по слушањето на ДРЖАВНИКОТ пред референдумот, кога им зборуваше дека треба да гледаат во иднината. И сега чекаат нова наредба, да ги нападнат балистите, сега вербално. Ама наредбата никако да им стигне. Не се балистите недај Боже ВМРОвци па да се борат партизаните против нив. А можеби овие од раководството на сојузот на борците и не се бореле со пушка во војната, туку со два сведока по неа, за да дојдат до боречки привилегии (станови, подобри работни места за себе и своите семејства, подобри пензии ...). Плус сега балистите се во коалиција со нивните комунисти или како тоа другачие сега се викаат.
intel
quote:
Originally posted by lav
Ново време нови настани , но НИКАДЕ ГИ НЕМА СЕГА СО ЗБОР И НА ДЕЛО ТИЕ КОИ ЈА „ослободија„ Македонија од БАЛИСТИТЕ. http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=15274&broj=243
Никаде ги нема оние кои под водство на КПМ а наречени Партизани ја ослободија Македонија не само од балистите туку и од Бугарите.А замислете имаме наследници на КПМ-СКЈ-сега СДСМ како и наследници на Ванчо Михајлов. Оние кои тврдат дека партизаните ни го донесоа најголемото зло(според нив)комунизмот и во исто време го величаат делото на Михајлов требаше вчера да присуствиваат на Блаце. Ако имавме “Македонци“ на власт кои го отфрлаа движењето на НОБ како комунистичко и антимакедонско и не убедуваа дека историјата околу Михајлов и неговото движење е извртена по комунистички терк тогаш незнам колку треба да биде глуп некој па да очекува од албанците македонштина. Патем, го срушја споменикот на Мара Бунева ќе ги срушат и останатите тогаш кога за тоа ќе биде време.Ништо не е вечно тоа го знаат и самите албанци особено оние кои ловат во матно. Затоа наместо да се повикуваат духови треба да се присуства секој онаму кеде му е место. Мислам дека СДСМ треба(и мора)заедно со локалните да распише и предвремени парламентарни избори.Очигледно дека на ДУИ му е местото во коалиција со некои други наследници на одредени истиориски случувања.
Sotir
quote:
Originally posted by intel Никаде ги нема оние кои под водство на КПМ а наречени Партизани ја ослободија Македонија не само од балистите туку и од Бугарите.А замислете имаме наследници на КПМ-СКЈ-сега СДСМ како и наследници на Ванчо Михајлов. Оние кои тврдат дека партизаните ни го донесоа најголемото зло(според нив)комунизмот и во исто време го величаат делото на Михајлов требаше вчера да присуствиваат на Блаце. Ако имавме “Македонци“ на власт кои го отфрлаа движењето на НОБ како комунистичко и антимакедонско и не убедуваа дека историјата околу Михајлов и неговото движење е извртена по комунистички терк тогаш незнам колку треба да биде глуп некој па да очекува од албанците македонштина. Патем, го срушја споменикот на Мара Бунева ќе ги срушат и останатите тогаш кога за тоа ќе биде време.Ништо не е вечно тоа го знаат и самите албанци особено оние кои ловат во матно. Затоа наместо да се повикуваат духови треба да се присуства секој онаму кеде му е место. Мислам дека СДСМ треба(и мора)заедно со локалните да распише и предвремени парламентарни избори.Очигледно дека на ДУИ му е местото во коалиција со некои други наследници на одредени истиориски случувања.
Одлично, Ова се повеќе и повеќе заличува на циркус. Јас од текстов погоре извлеков ваков заклучок: На Балистите им е дозволено да прават, затоа што и Бугарашите направиле. Чим направиле Бугарашите, сега можеме сите да почнеме да си правиме. Еве јас предлагам во Битола да им подигнеме споменик на Грчките ослободители во Егејска (сега во Грсија) Македонија, пошто Грците викаат дека они ја ослободиле Македонија. Да подигнеме и споменик на Дража Михајловиќ, на пример, во Велес или Штип, за да не ни се налутат северниве комшии дека само нивни споменици не градиме. Па после да си се распоредиме фино кој чиви споменици ќе брани. Еве Интел се определи да ги брани Балистичките. Па ќе треба да отвориме конкурс за другиве, на другите комшии, споменици. Па може да лобирате меѓу форумџииве, да се создадат групи на порджувачи, на пример, на „Грчките споменици“ во Република Македонија. Одбраната секогаш да биде во насока: „да ама и вие правевте Србски споменици (или Бугарски, Балистички и сл.)“. А на крај ќе закажеме една масовна тепачка на некоја пољана каде ќе можеме сите фино да си ги извадиме очите, за да можат комшиите да си земат колку им е драго и што им е драго. Само така. Во одбрана на балистичките споменици под мотото: „Да, ама и вие така правевте“ и „Вие, па поарни да не сте“
трендафил
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav
Ново време нови настани , но НИКАДЕ ГИ НЕМА СЕГА СО ЗБОР И НА ДЕЛО ТИЕ КОИ ЈА „ослободија„ Македонија од БАЛИСТИТЕ. http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=15274&broj=243
Никаде ги нема оние кои под водство на КПМ а наречени Партизани ја ослободија Македонија не само од балистите туку и од Бугарите.А замислете имаме наследници на КПМ-СКЈ-сега СДСМ како и наследници на Ванчо Михајлов. Оние кои тврдат дека партизаните ни го донесоа најголемото зло(според нив)комунизмот и во исто време го величаат делото на Михајлов требаше вчера да присуствиваат на Блаце. Ако имавме “Македонци“ на власт кои го отфрлаа движењето на НОБ како комунистичко и антимакедонско и не убедуваа дека историјата околу Михајлов и неговото движење е извртена по комунистички терк тогаш незнам колку треба да биде глуп некој па да очекува од албанците македонштина. Патем, го срушја споменикот на Мара Бунева ќе ги срушат и останатите тогаш кога за тоа ќе биде време.Ништо не е вечно тоа го знаат и самите албанци особено оние кои ловат во матно. Затоа наместо да се повикуваат духови треба да се присуства секој онаму кеде му е место. Мислам дека СДСМ треба(и мора)заедно со локалните да распише и предвремени парламентарни избори.Очигледно дека на ДУИ му е местото во коалиција со некои други наследници на одредени истиориски случувања.
Во Блаце, село од општината Чаир, дел на главниот град , не му беше место на никој. Добро е што ме потсети за брзината со која беше срушен споменикот на Мара Бунева. И тоа го направија СДСМовци во време кога „крвниците“ од ВМРО и ДПА беа на власт. А сега се плашат од проевропските демократи на Али Ахмети. Ако и веруваме на историјата, еден факт е дека Бунева го убила српскиот крвнек, Прелиќ. Историјата тврди и дека убиството на поробувачот не било од македонска, туку од бугарска полза. Тука нешто не ми е јасно. Мислам дека во најмала рака ползата била на две страни. И на македонска и на бугарска. Во секој случај Мара не убивала македонци. Посебно не на начин на кој тоа го правеле балистите. А споменикот во Блаце си стои. Ова е втор споменик во главниот град на тие што се бореле против својата држава. Вториот е во Кондово. Хисни Шаќири ќе си остане потпретседател на Собранието. Лилјана Поповска ќе си оди. Затоа што таа е непријател, како и Мара Бунева. УЧКите се пријатели. (Дали државотворците мразат само жени). Ако СДСМ треба да оди во опозиција за да руши споменици, тогаш предвремени избори треба да има час поскоро. Тука се согласуваме во потполност. А ДУИ треба да се научи дека во унитарна држава на избори има само еден победник, не два како што беше до сега. Што се однесува до борбата за самостојна држава, комунистите што се бореле до 1944 не биле антимакедонци. Со мали исклучоци. На пример тие што го предале Кузман Јосифовски-Питу, по налог на Титовиот претставник Светозар Вукмановиќ-Темпо. Напротив. Но тие што борбата ја продолжиле за воведување на комунистичка диктатура се бореле и против своите, и против сите македонски патриоти. Осудените на правдина до ден денешен не се рехабилитирани. Точно е дека Ванчо Михајлов бил крвав. Но сигурно не после 1944 година. И не убивал затоа што некој не сакал да го даде имотот во задруга на пример. Тоа го имаат правено некои други. За секој поединечно, македонските историчари би требало да дадат одговор. Но и по 14 години од падот на социјализмот тоа не се случува. Неговиот дух се` уште е жив кај нас. Дури се враќаме назад, кон фашизмот.
Divider jas ke gi branam spomenicite na belogardejcite od Slovenija
Divider More neka ima spomenici na padnati ucki, sto pojke spomenici, pomalku ucki da oplakuvaat borci za sloboda. jas bi im izgradil na site ucki po edne spoemnik, samo ako se site tie, se razbira, dva metri pod zemja.
Makjedok Pa neli ja izgubivme vojnata i neli propadna referendumot? Sto se cudite sega? Siptarite sto sakaa toa si dobija i ako se prodolzi kako do sega uste ke dobivat.
lav
quote:
Originally posted by Makjedok
Pa neli ja izgubivme vojnata i neli propadna referendumot? Sto se cudite sega? Siptarite sto sakaa toa si dobija i ako se prodolzi kako do sega uste ke dobivat.
Моооооре што постови се изнабришаа на овој топик , ќе да беа 20-сетина. Па дали ДУИ е сопственик на овој форум , а ??? Или пак е на Сојузот на Борците ...чии пак преставници се во каољиција со балистиве???.
Divider Se brisat, se brisat, ama nekoi ostanuvaat! Sreka!! Inaku, ne me sfakaj pogresno, jas bi bil najsreken da se stavat pred strelacki stroj i onie od Vmro i Sdsd, a balistite se znae, na kol ili razen, ionaka se mackaat so loj od ovca, ke se zapecat ubavo.
lav
quote:
Originally posted by Divider
Se brisat, se brisat, ama nekoi ostanuvaat! Sreka!! Inaku, ne me sfakaj pogresno, jas bi bil najsreken da se stavat pred strelacki stroj i onie od Vmro i Sdsd, a balistite se znae, na kol ili razen, ionaka se mackaat so loj od ovca, ke se zapecat ubavo.
Па немој така колега...та и тие си се (продадени) душички , нели ??? Доволно е да почекаме уште малку , оти сами ќе (си) паднат од власта , разбира се како ГНИЛИ КРУШИ
intel
quote:
Originally posted by Sotir
quote:
Originally posted by intel Никаде ги нема оние кои под водство на КПМ а наречени Партизани ја ослободија Македонија не само од балистите туку и од Бугарите.А замислете имаме наследници на КПМ-СКЈ-сега СДСМ како и наследници на Ванчо Михајлов. Оние кои тврдат дека партизаните ни го донесоа најголемото зло(според нив)комунизмот и во исто време го величаат делото на Михајлов требаше вчера да присуствиваат на Блаце. Ако имавме “Македонци“ на власт кои го отфрлаа движењето на НОБ како комунистичко и антимакедонско и не убедуваа дека историјата околу Михајлов и неговото движење е извртена по комунистички терк тогаш незнам колку треба да биде глуп некој па да очекува од албанците македонштина. Патем, го срушја споменикот на Мара Бунева ќе ги срушат и останатите тогаш кога за тоа ќе биде време.Ништо не е вечно тоа го знаат и самите албанци особено оние кои ловат во матно. Затоа наместо да се повикуваат духови треба да се присуства секој онаму кеде му е место. Мислам дека СДСМ треба(и мора)заедно со локалните да распише и предвремени парламентарни избори.Очигледно дека на ДУИ му е местото во коалиција со некои други наследници на одредени истиориски случувања.
Одлично, Ова се повеќе и повеќе заличува на циркус. Јас од текстов погоре извлеков ваков заклучок: На Балистите им е дозволено да прават, затоа што и Бугарашите направиле. Чим направиле Бугарашите, сега можеме сите да почнеме да си правиме. Еве јас предлагам во Битола да им подигнеме споменик на Грчките ослободители во Егејска (сега во Грсија) Македонија, пошто Грците викаат дека они ја ослободиле Македонија. Да подигнеме и споменик на Дража Михајловиќ, на пример, во Велес или Штип, за да не ни се налутат северниве комшии дека само нивни споменици не градиме. Па после да си се распоредиме фино кој чиви споменици ќе брани. Еве Интел се определи да ги брани Балистичките. Па ќе треба да отвориме конкурс за другиве, на другите комшии, споменици. Па може да лобирате меѓу форумџииве, да се создадат групи на порджувачи, на пример, на „Грчките споменици“ во Република Македонија. Одбраната секогаш да биде во насока: „да ама и вие правевте Србски споменици (или Бугарски, Балистички и сл.)“. А на крај ќе закажеме една масовна тепачка на некоја пољана каде ќе можеме сите фино да си ги извадиме очите, за да можат комшиите да си земат колку им е драго и што им е драго. Само така. Во одбрана на балистичките споменици под мотото: „Да, ама и вие така правевте“ и „Вие, па поарни да не сте“
Твоите заклучоци се погрешни,или не си ја разбрал суштината на напишаното или намерно ја извртуваш онака како што ти одговара. Дали ги подржувам со тоа што кажав: -Патем, го срушја споменикот на Мара Бунева ќе ги срушат и останатите тогаш кога за тоа ќе биде време.Ништо не е вечно тоа го знаат и самите албанци особено оние кои ловат во матно. Затоа наместо да се повикуваат духови треба да се присуства секој онаму кеде му е место. Мислам дека СДСМ треба(и мора)заедно со локалните да распише и предвремени парламентарни избори.Очигледно дека на ДУИ му е местото во коалиција со некои други наследници на одредени истиориски случувања. -Еве ќе додадам да ти биде појасно,Ванчовистите и градителите на споменици од типот на Мара Бунева требаше да и се придружат на ДУИ во Блаце, ане да се однесуваат сега пред македонската јавност душегрижнички,мислам прочитани се поодамна и нема потреба од глупирање,а СДСМ треба под хитно да ја растури коалицијата со ДУИ бидејќи не се историски сојузници туку токму спротивното.
lav Имам ли или не , необичен впечаток дека овде некој СИ СЕ ПОСИПУВА СО ПЕПЕЛ , а ??? Молам да ме „штипне„ некој само за да знам дали (го) сонувам ова или пак е сиво и морничаво јаве , разбира се Ноемвриско.
intel
quote:
Originally posted by lav
Имам ли или не , необичен впечаток дека овде некој СИ СЕ ПОСИПУВА СО ПЕПЕЛ , а ??? Молам да ме „штипне„ некој само за да знам дали (го) сонувам ова или пак е сиво и морничаво јаве , разбира се Ноемвриско.
Трендафил на потег. Штипни го, бубни го, нека стане па ти нешто да напишеш.
f9 -Pletat chorapi!
Divider A?
Pro Patria 2
quote:
Originally posted by lav
Ново време нови настани , но НИКАДЕ ГИ НЕМА СЕГА СО ЗБОР И НА ДЕЛО ТИЕ КОИ ЈА „ослободија„ Македонија од БАЛИСТИТЕ. http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=15274&broj=243
lavu imaj malku pocit.da ne bea partizanite ti sega ke zborvese siptarski.i ne mesaj babi i zabi. p.s.ne sum SDSM-ovca niti sum od ovie izrodi DPMNE-ovci o NARODNO-ovci kolku da ti e jasno
Divider Dedo mi bese partizan, potoa kako i ste koi ne zaglavija po razni obleceni i goli otoci, otocinja i sl, komunjara, nekolkupati ima pagjano vo nemilost, no p[otoa se vrakal vo "milost". Bil nekoj i nesto sega uste e (ziv e uste), ama aren covek bese i e. Iako bil komunjara. Drugo togas i ne mozelo da se bide. Obie segasnive. Mater im nivna. Na site. I na VeMeRo i Co (aparatchicite) i na SeDeSe i Co (aparatchicite). Site na klada!!
concrete Pak nekako si zabrazdivte,so pivce i bos muabeti. Onie od 41-45 napravija sto napravija,kolku sto mozea i znaeja,sega ili gi nema ili se senilni(cest na nekoi koi kako da se od drug materijal)starci.Ako vaka prodolzime i nie ke osenilime,so prazni muabeti , biologija si e toa , a sto ke ostane zad nas?????
Divider Pustos!!
Pro Patria 2
quote:
Originally posted by lav
Ново време нови настани , но НИКАДЕ ГИ НЕМА СЕГА СО ЗБОР И НА ДЕЛО ТИЕ КОИ ЈА „ослободија„ Македонија од БАЛИСТИТЕ. http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=15274&broj=243
i od kade ti taa smelost da go stavis zborot "oslobodija" vo navodnici?ili mozda mislis deka balistite ja oslobodija MKD?
Divider Mislam deka sakase da zvuci sarkasticno.
intel
quote:
Originally posted by f9
-Pletat chorapi!
Со народен вез???[:D]
lav
quote:
Originally posted by Pro Patria 2
quote:
Originally posted by lav
Ново време нови настани , но НИКАДЕ ГИ НЕМА СЕГА СО ЗБОР И НА ДЕЛО ТИЕ КОИ ЈА „ослободија„ Македонија од БАЛИСТИТЕ. http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=15274&broj=243
i od kade ti taa smelost da go stavis zborot "oslobodija" vo navodnici?ili mozda mislis deka balistite ja oslobodija MKD?
Кога го прочитав првиот твој пост почитуван колега , разбира се форумски ...на оваа секако жешка за разговори тема си помислив....лут е ете човекот на мене и се однесува како според народната кога не може по коњот тој (си) „мава„ по самаротфигуративно кажано или пак некои од милост ја нарекуваат и парабола. Но и по повтореново твое (сега дури и проширено) прашање на иста тема , мислам дека треба и Јас соодветно и да ти одговорам...за да не мораш повторно и без причини мене да ме прашуваш кога (и Ти )знаеш дека одговорот и тој оној оригиналниот и вистински , ќе го најдеш на други надлежни за тоа места , и ако треба да ти ги посочам: 1.Кај тој што ја напишал статијата во весникот 2.Во сојузот на Борците. 3.Кај коалиционите партнери на тие кои го изградиле споменикот и без проблеми направени од страна на соодветните Државни Инспекции , кои се како и самиот знаеш под нивна (колициона) контрола. 4.Во органите на Полицијата и Војската , кои треба(ат) и мора(ат) да го бранат и одбранат со Устав воспоставениот правен поредок. пс Наводниците се ставени оти Јас не гледам дека во билокоја во соседтвото наше ослободена земја има повторување на истите дејанија за кои се воделе такви војни. Или не (сме) ги одстраниле причинителите нивни докрај или пак е некоја непозната за мене причина...за која некој поупатен и ќе дадае соодветен одговор , со кој ќе се затвори прашањето и дилемите кои произлегуваат од него. Благодарам за тоа што мене , а не некој си „неупатен„ го праша. Поздрав и не барај вина кај други оти таа е некаде кај некој од погоре посочените.
lav
quote:
Originally posted by Pro Patria 2
quote:
Originally posted by lav
Ново време нови настани , но НИКАДЕ ГИ НЕМА СЕГА СО ЗБОР И НА ДЕЛО ТИЕ КОИ ЈА „ослободија„ Македонија од БАЛИСТИТЕ. http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=15274&broj=243
i od kade ti taa smelost da go stavis zborot "oslobodija" vo navodnici?ili mozda mislis deka balistite ja oslobodija MKD?
ОВА Е дел од напис ВО ДЕНШНОТО „ВРЕМЕ„ За балистите за кои ме прашуваш а овој место мене ти подредно и одговара: Пред нив имаше и такви што запалено тврдеа дека северните браќа ја свршиле работата со нашето ослободување, небаре Македонците биле само играорци на гумењата и на плоштадите, при ослободувањето на сопствената татковина. И еве, сега, се јавија и третите „ослободители“: балистите. Изјавите на нивните идеолошки следбеници и пратеници се, колку карикатурални, толку и пеколни: тие, балистите, ја ослободиле западна Македонија, од никој друг ами од „славомакедонските четници“. Така ли било и на битката на Кленоец, на пример? И при ослободувањето на Гостивар и Тетово? Џемо и Мефаил, партизански команданти да не биле, со одрани грла од силно викање „ура“ во борбите против германскиот окупатор? На таквите, гледаме, им се креваат паметници, спомен-паркови, светилишта за поклоненија на идните поколенија. Диво, без никаква законска процедура, а пред очите на власта. И ќе испадне во право оној кутриот министер кој, кога се најде во небрано, неодамна се бранеше така што велеше дека не знаел дека Македонија е правна држава. Кога ќе видиш, што ќе видиш сега во Македонијава: безмалку, џабе биле февруарскиот поход и сите битки на македонските партизани, вклучувајќи ги и оние на Кленоец или во Качаничката Клисура. Сакат да ни кажат дека џабе биле и над дваесетте илјади македонски жртви во антифашистичката борба. Современите историски антислухисти не уверуваат дека џабе ни биле и „Ние сме првата македонска бригада“, и „Таки Даскалот“ и „Ко челик сме ние“. Сетики, нема скоро да ни спискаат дека џабе била и „Денес над Македонија се раѓа...“ Какви партизани, какви жртви, какви паметници, какви песни - како што кинисале работите по врвицата на новокомпонираните апсурди, ич да не се чудиме ако еден ден ни ги продупчат ушите со прикаската дека ни ја ослободиле татковината од самите нас! Се бара ревидирање на историјата. Ајде, де! Божем може да има такво ревидирање што антифашизмот ќе го изедначи со фашизмот. Но пасаран! И туку, пак се привикува охридскиот договор. И во учебниците по историја на албанските автори, слушаме, тој се објаснувал како конечно ослободување од славомакедонскиот геноцид. Од кого да е, ептен е прекардашена мерата! Охридскиот договор не е, ниту може да биде секира со која безмилосно ќе се удри по историските корени на овој народ и држава. И недоветните знаат дека дрво без корен се кутнува и кога ќе поддувне тивко ветре, арно ама, белки се знае дека додека дуваат ветриња и ветришта, сите други не цицаат весла.
трендафил Очигледно е дека во Рамковна Македонија нема НО ПАСАРАН. Барем не кога УЧКите се во прашање. Со голема помош на нивните пријатели бранковисти, разбира се. Ниту борците не се тоа што биле. Барем тие што ја преживеале војната и кои по неа не умреле од кардиоваскуларни болести предизвикани од прејадената калоричната храна што ја лапаат повеќе од 60 години.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Очигледно е дека во Рамковна Македонија нема НО ПАСАРАН. Барем не кога УЧКите се во прашање. Со голема помош на нивните пријатели бранковисти, разбира се. Ниту борците не се тоа што биле. Барем тие што ја преживеале војната и кои по неа не умреле од кардиоваскуларни болести предизвикани од прејадената калоричната храна што ја лапаат повеќе од 60 години.
Дали со ова сакаш да ни кажеш дека овие кои сега ги гледаме на сите ТВ прослави се ПРВОБОРЦИ 1945-6 година и тоа (најмалку) со 2 сведока дека „пукале„ иако е непознато во кого и зашто де ...тоа го правеле ...трошејќи ја така неопходната за војската муниција. Затоа и веројатно не им смета ова што го парават Бранковите но и ’ариевите донедавно пријатељи = КАЧАЦИ и БАЛИСТИ. Секој ПРАВ БОРЕЦ најмалку што би нашправил е да им ПЛУКНЕ ВО ЛИЦЕ на денешниве БАЛИСТИ против кои ете „воделе„ жестоки борби.
Pro Patria 2 Lavu kazi mi ti sto mislis za makedonskite borci od Vtorata svetska vojna...
OooOo Tekstov e na Srpsko-Hrvatski. Samo sakav da se napravi paralela megju Hrvatskiot sistem i nachin na rabota i Makedonskiot sistem i nachin na rabota ... Ova se sluchuva na 21-vi Noemvri Draza u Zagrebu Tri studenta iz Beograda privedena su u Zagrebu zbog remecenja javnog reda i mira. Troje studenata arhitekture iz Beograda, dve devojke i jedan mladic, naime, fotografisali su se na Trgu bana Jelacica sa fotografijom Draze Mihajlovica. Prolaznici su zbog toga burno reagovali, a vecu tucu sprecila je policija, potvrdila je Gordana Vulama, portparol policije u Zagrebu. “Nije nitko pretucen, doslo je do negodovanja i naguravanja gradana sa ovim muskarcem. Medutim, to nije bilo takvog intenziteta, nije bilo udaraca i nema ozljeda. O njihovom privodenju i prekrsajnoj obradi nad njima izvjesteno je i Veleposlanstvo SCG”, rekla je ona. Prvi sekretar Ambasade Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Ljiljana Zarubica kaze za B92 da ce studenti u nedelju biti izvedeni i pred istraznog sudiju: “Diplomata iz Ambasade licno je posetio privedene i razgovarao sa njima u policijskoj stanici. Oni se osecaju dobro, tretman nad njima je korektan i garantovan nam je nesmetan pristup. Prema sluzbenim najavama, privedene osobe ce u nedelju pre podne biti izvedene pred prekrsajnog sudiju u Zagrebu, a tome ce prisustvovati i diplomatski sluzbenik iz Ambasade SCG." A ova na 22-vi Noemvri (samo eden den posle incidentot) 15 dana zatvora zbog Draze Mihailovica Stevan Vranesevic osuden je na 15, a Mirjana Derkovic na 5 dana zatvora zbog fotografisanja sa slikom Draze Mihailovica. Treci beogradski student Anja Bozanic oslobodena je optuzbi. Dvoje je osudeno zbog remecenja javnog reda i mira, drskog ponasanja i vredanja moralnih osecanja gradana. Oni su se fotografisali na Trgu bana Jelacica u Zagrebu, drzeci sliku Draze Mihaiovica. Osudeni studenti bice prebaceni na sluzenje kazne u Remetinec, kod Zagreba, a na presudu imaju pravo zalbe, o cemu odlucuje Visoki prekrsajni sud u Zagrebu. Jucerasnju trocasovnu raspravu u Prekrsajnom sudu pratili su i predstavnici Ambasade Srbije i Crne Gore. Rec je o studentima arhitekture iz Beograda na cije su fotografisanje prolaznici burno reagovali, a vecu tucu sprecila je policija. Prvooptuzeni Stevan Vranesevic, student arhitekture iz Beograda, rekao je prekrsajnom sudiji da je motiv tog cina bio "umetnicke prirode" i da nema politicku pozadinu. Vranesevic je naveo da radi na "kratkometraznom filmu koji se bavi nedavnom zabranom ulaska u Hrvatsku kosarkasu Partizana Milanu Gurovicu". Vranesevic u iskazu kaze da je tim cinom zeleo da objasni apsurd zabrane igranja Partizanovog kosarkasa. Medutim, Milica Rajovic, jedan od studenata arhitekture koja je bila prisutna za vreme incidenta, kaze da joj nisu poznati motivi zbog kojih je Stevan Vranesevic uopste zeleo da se slika sa fotografijom Draze Mihailovica: “Mi nismo ni znali da on ima slike. Da smo to znali, ne bismo mu dali ni da se slika, tako da je to trenutak koji je zeleo da zabelezi, ne znam iz kojih pobuda, ali desilo se. Hteo je da se slika sam, njegova je stvar, mi sa tim nismo imali nista”. Ona kaze da nisu tacne informacije da je tom prilikom doslo samo do koskanja, vec do direktnog fizickog obracuna: “Na trgu smo bili svi, 300 studenata, bili smo izbaceni iz autobusa, krenuli smo ko ce gde. Stevan je bio ispod konja, hteo je da se slika. To je video neki decak koji je prolazio, hteo je da ga bije i udario ga pesnicom. Niko nije hteo da ih razdvoji. Neko se nasao i razdvojio ih, aparat se nasao kod Anje u ruci, Mira je imala fotoaparat i oni su odvedeni. Nije bilo samo koskanja, nego ga je taj decak stvarno udario”. Ministarstvo inostranih poslova SCG saopstilo je da je Hrvatska neodmereno reagovala na mali i nepotreban protest. "Izricanjem kazni beogradskim studentima u Zagrebu, Hrvatska je reagovala nedemokratski i neodmereno na mali i nepotreban politicki protest, izazvan zabranom ulaska kosarkasa Milana Gurovica u tu zemlju. Trazicemo da drzavljani Srbije i Crne Gore Stevan Vranesevic i Mirjana Derkovic odmah budu pusteni na slobodu", navodi MIP SCG. "U interesu uzlazne linije medudrzavnih odnosa SCG i Hrvatske, ocekujemo da hitno budu otkriveni i kaznjeni odgovorni za spaljivanje vozila beogradskog plivackog kluba ?Partizan?", navodi MIP SCG u saopstenju. Studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu obustavice nastavu u znak protesta zbog kaznjavanja dvoje kolega u Zagrebu. Kako saznaje B92, protest je zakazan za ponedeljak u 16:00, a prema nezvanicnim najavama studentima Arhitektonskog pridruzice se i kolege sa Gradevinskog fakulteta. Miran protest i obustava nastave bice organizovani kako bi se sto brze na slobodi nasli Stevan Vranesevic i Mirjana Derkovic, osudeni na 15, odnosno pet dana zatvora zbog slikanja s fotografijom Draze Mihajlovica na Trgu bana Jelacica. (B92)
lav
quote:
Originally posted by Pro Patria 2
Lavu kazi mi ti sto mislis za makedonskite borci od Vtorata svetska vojna...
Јас мислев дека си ја разбрал пораката и искажаното мое но и слично на моето мислење ...но нејсе ПОВТОРУВАЊЕТО Е И МАЈКА НА ЗНАЕЊЕТО велеле старите и многу умни Римјани. Познавајќи лично повеќемина (се мисли на борците) од нив како дете ми кажуваа дека „овие„ кои денес се китат со „перјата„ туѓи се претежно борци-ЈОРГАНПЛАНИНЦИ и повеќето се „мобилизирани„ со сила односно некаде при крајот на 1944 година , кога се јавува таа и таква „масовност„ на одење во партизани. Еден од нив , секако испровоциран од мојот коементар и во меѓувреме и подналутен за малата пензија и со помал боречки додаток од некој си „славен„ борец нареден со одликувања кажа : Како може „овој„ (се мисли на тој кој го гледавме во тој миг на ТВ парадата накитен со ордени) да има поголема од мене пензија КОГА ЈАС СО СИЛА МУ ЈА СТАВИВ ПУШКАТА ВО РАКАодносно го мобилизирав ? Никој пат подоцна , тој не сакаше да го поовтори тоа ...не знам од кои причини. Човекот е сеуште жив и живее во Скопје. Беше на многу високи државни фунции и беше докрај одаден на партијата негова , во која слепо веруваше. Дали денес сеуште верува НЕ ЗНАМ , оти одамна го немам посетено поради многу причини , секако спортед мене оправдани. Вториот борец е ЧЛЕН на АСНОМ и тоа ПРВИОТ и е закопан на неугледно место покрај оградата близу католичкиот дел од гробиштата во Бутел. Додека беше жив , тој потврди дека „првоборецот„ Киро Глигоров е стапен во редовите на НОВ и ПОЈ во 1944 година(а има СПОМЕНИЦА 1941година ???) ...кога и одалеку се наѕирала поБЕДАТА на партизанските едници превзенмени и под контрола од страна на комунистите.
Makjedok ЧЕСТВУВАЊЕ ЗА "БАЛИ КОМБТАР" ВО КУМАНОВО Балистите биле масакрирани од "славо-комунисти"!? Борците за "етничка Албанија" биле масакрирани од славо-комунистичките единици во Кумановско кон крајот на Втората светска војна, било кажано на трибината во Куманово во минатата сабота. Весникот на албански јазик "Факти" информира дека трибината што ја организирало Друштвото на историчарите-Албанци била со цел да им се оддаде почит на балистите во Кумановско. На неа присуствувале и ветераните на профашистичката организација "Бали комбтар" Јусуф Аземи и Ајут Рушити, кои допатувале од САД. - Партизанско-четничките одреди во ноември и декември 1944 година извршија невидени масакри врз Албанците во селата Сопот, Алашевце, Извор и во други села - ја пренесува "Факти" изјавата на Мунир Адеми, претседател на кумановскиот разгранок на Друштвото на историчарите-Албанци. На собирот биле и пратениците Хисни Шаќири и Фатмир Асани, и Хусамедин Халили, градоначалник на Липково. (Б.Ѓ.)
OooOo Tolku li be nema chovek shto kje stane i kje preseche ednash za sekogash??
Sotir Можеби не е баш на истата тема, ама е во тој контекст: Новинар на "Време" добил закани со оружје во Кондово Три вооружени и униформирани лица денеска попладне во скопското село Кондово со вперено оружје принудиле новинар на весникот "Време" да го напушти селото. Новинарот Емил Зафировски, како што изјави за Макфакс, околу 13 часот, пристигнал во центарот на селото, каде ги забележал вооружените мажи со беретки со знакови на УЧК. "Излегол до автомобилот и се упатил кон нив. Се претставив кој сум. Тие ми рекоа дека ме препознаваат од фотографиите во весникот, и оти сум пишувал глупости и сум ги нарекувал терористи и криминалци. Додека разговараме еден од нив ја впери пушката кон мене", вели Зафировски. Тој рече дека вооружените му се заканиле дека ќе ги "сноси последиците за тоа што го пишувал". "Тие одбија да разговараат за нивната задача во селото, додавајќи дека не се овластени за тоа и оти треба да ги барам нивните команданти. Ако не успеам во тоа, ми рекоа да го свртам возилото и да си одам", вели Зафировски, додавајќи дека потоа го напуштил Кондово. Според него, мажите биле вооружени со автоматски пушки, пиштоли и ками, а дополнително, оружје имало во еден автомобил покрај нив. http://www.makfax.com.mk/news1.asp?br=88252
OooOo Во Горно Блаце се издига монументално спомен-обележје на 111 Албанци Сите молчат дали се цивилни жртви или соработници на окупаторот Од неодамна во Горно Блаце се издига огромен споменик, кој како што пишува на плочата, им е подигнат "на жртвите што се масакрирани на 16 и 17 ноември 1944 година од партизаните комунисти - четници". Подолу на истата плоча стои: "Да не кажете дека се убиени во заседа. Од Господ се погребани, но тие во вас се живи" (цитат од Куранот). На споменикот, кој е наречен меморијален, се испишани 111 имиња на Албанци. Тој има огромни димензии и е изграден без никакво одобрение. За тоа каква била улогата на луѓето напишани на споменикот за време на Втората светска војна никој досега официјално ништо не соопштил. Историчарот Веби Џемаили вели дека врз нив бил извршен масакр по наредба на командантот на 15 бригада. Еден од помладите жители на Горно Блатец, кој не сакаше да му го спомнуваме името, вели дека сите убиени биле цивили. Меѓу убиените имало и жени и старци. "Не е убаво, вели тој, ако со некого заедно јадеш леб да ти ја сврти пушката". Не го разбравме што сакаше да каже со тоа, но неговите зборови треба да се поука за историчарите да ја кажат сета вистина ако таа досега не е кажана, за сето она што се случувало за време на Втората светска војна, кој соработувал со окупаторот, кој бил со фашистите, а кој на страната на антифашистичката коалиција, кој и зошто е убиен. Така побрзо и побезболно ќе се залечат отворените меѓуетнички рани кои очигледно некој не сака да се затворат. (В.Ц.) Борците од Битола бараат уривање на спомениците во Блаце и во Тетово Сојузот на борците од Битола бара од Владата итно да преземе законски активности за уривање на бесправно и противзаконски изградените споменици и спомен-обележја во земјава. Според нив, меморијалниот центар во Блаце и спомен-обележјето во монополот во Тетово се насочени кон уништување на напорите што ги прават граѓаните за надминување на меѓуетничката нетрпеливост. Овие споменици ги слават загинатите борци за човекови права во воената криза во 2001 година, а исто така и загинатите припадници на озлогласената "Баликомптар", кои во НОБ отидоа на страната на Мусолини и Хитлер, е ставот на Претседателството на Општинскиот одбор на Сојузот на борците од Битола. Тие ја изразуваат својата загриженост за иднината на земјава, предизвикана од "последната провокација од екстремни и радикални параполитички структури од албанско етничко потекло, кои со изградбата и откривањето на меморијалниот центар и споменик на 140 припадници на балистичките фашистички орди во Блаце, длабоко ги подриваат напорите на сите граѓани за зачувување на унитарниот карактер на државата и градењето на меѓуетничката доверба. "Имаме чувство дека никој во земјава не знае колку споменици се изградени и колку од нив се без документација предвидена со закон. Според Законот за споменици и спомен-обележја, и во стариот и во новиот кој е во сила од 15 септември 2004 година, ниеден меморијален центар и спомен-обележје не може да бидат изградени ако за тоа нема потребна документација и дозвола", се наведува во соопштението на борците.
lav
quote:
Originally posted by OooOo
Според Законот за споменици и спомен-обележја, и во стариот и во новиот кој е во сила од 15 септември 2004 година, ниеден меморијален центар и спомен-обележје не може да бидат изградени ако за тоа нема потребна документација и дозвола", се наведува во соопштението на борците.
Па ако тие се обратат на правата адреса , можеби борците и ќе можат да ја видат „неопходната„ за таа градба дозвола. Веројатно и името сосе презимето на тој што ја „потпишал„ ќе го видат и препорачувам ЈАВНО да го обзнанат ...за да се „види„ кој со кого „шурувал„ сето ова време. пс Иако надвор од оваа тема но во контекс на искажаната дилема Јас би го поставил и ова прашање: Никој не сака да каже ниту пак зане ... „кој„ ја подпиша фамозната „спогодба„ помеѓу Грција и тогашната Југославија во 1989 година за ПУСТОШЕЊЕ на Дојранскот Езеро , чии „рани„ до ден денешен не се докрај залечени. Езерото и ден денес не е вратено во состојбата во која било (се мисли НЕИСПРАЗНЕТО) како пред 15 години.
lav
quote:
Originally posted by Sotir
Можеби не е баш на истата тема, ама е во тој контекст: Новинар на "Време" добил закани со оружје во Кондово Три вооружени и униформирани лица денеска попладне во скопското село Кондово со вперено оружје принудиле новинар на весникот "Време" да го напушти селото. Новинарот Емил Зафировски, како што изјави за Макфакс, околу 13 часот, пристигнал во центарот на селото, каде ги забележал вооружените мажи со беретки со знакови на УЧК. "Излегол до автомобилот и се упатил кон нив. Се претставив кој сум. Тие ми рекоа дека ме препознаваат од фотографиите во весникот, и оти сум пишувал глупости и сум ги нарекувал терористи и криминалци. Додека разговараме еден од нив ја впери пушката кон мене", вели Зафировски. Тој рече дека вооружените му се заканиле дека ќе ги "сноси последиците за тоа што го пишувал". "Тие одбија да разговараат за нивната задача во селото, додавајќи дека не се овластени за тоа и оти треба да ги барам нивните команданти. Ако не успеам во тоа, ми рекоа да го свртам возилото и да си одам", вели Зафировски, додавајќи дека потоа го напуштил Кондово. Според него, мажите биле вооружени со автоматски пушки, пиштоли и ками, а дополнително, оружје имало во еден автомобил покрај нив. http://www.makfax.com.mk/news1.asp?br=88252
До кога бре „борци„ со тоа Кондово , а??? Сега и ПЕНЗИИ учк-ите ЌЕ ДОБИЈАТ па ќе си имате кољеги по оружје , разбира се.