И граѓаните ќе се офајдат од ДДВ?
И граѓаните ќе се офајдат од ДДВ?
OooOo Ova izgleda interesno И граѓаните ќе се офајдат од ДДВ? Има големи шанси да успее идејата според која на граѓаните во идната година ќе им се враќа по 15 отсто од платениот данок на додадена вредност од секоја фискална сметка што ќе и ја приложат на Управата за јавни приходи. Таа би почнала да се применува од 1 јануари и би се спроведувала до крајот на идната година. Како што неофицијално дознава †Утрински", и покрај големата скептичност на Министерството за финансии, најголемиот број од пратениците во Собранието се подготвени без размислување да го дадат својот глас †за" предложениот даночен проект. Дури 41 пратеник од СДСМ, ЛДП и дригите партнери од коалицијата на власт, со исклучок на ДУИ, се потпишани на иницијативата за дополнување закон за ДДВ, со која во 2005 година на потрошувачите ќе им се враќа 15 отсто од износот на ДДВ во фискалните сметки. Враќањето квартално ќе го врши Управата за јавни приходи откако ќе ги добие собраните фискални сметки. Има големи шанси да успее идејата според која на граѓаните во идната година ќе им се враќа по 15 отсто од платениот данок на додадена вредност од секоја фискална сметка што ќе и ја приложат на Управата за јавни приходи. Таа би почнала да се применува од 1 јануари и би се спроведувала до крајот на идната година. Како што неофицијално дознава ?Утрински", и покрај големата скептичност на Министерството за финансии, најголемиот број од пратениците во Собранието се подготвени без размислување да го дадат својот глас ?за" предложениот даночен проект. Дури 41 пратеник од СДСМ, ЛДП и дригите партнери од коалицијата на власт, со исклучок на ДУИ, се потпишани на иницијативата за дополнување закон за ДДВ, со која во 2005 година на потрошувачите ќе им се враќа 15 отсто од износот на ДДВ во фискалните сметки. Враќањето квартално ќе го врши Управата за јавни приходи откако ќе ги добие собраните фискални сметки, а постапката ќе ја регулира министерот за финансии. Според сегашното расположение на ?теренот", има сў поголема извесност предлогот да биде изгласан, што се очекува за идната недела, кога ќе дојде на ред на собраниската седница. На Извршен одбор на ЛДП, наводно, било одлучено сите 11 пратеници од оваа партија да се изјаснат ?за", иако на предлогот се потпишани само тројца. Она што е поинтересно е дека позитивно гласање најавила и опозицијата (и груевистите и љупчовистите), бидејќи сметале дека станува збор за издржано решение. Ако не се премислат дотогаш, се очекува законот да биде поддржан од над 60 пратеници, што е повеќе од потребно за да помине. Но, сў уште стои резервата Владата во последен момент да им сугерира на пратениците од мнозинството да гласаат ?против", а тие како и многу пати досега да ја послушаат, па идејата да пропадне. ?Слични вакви мерки се преземени и во Турција, Португалија, Србија и Црна Гора, како и во некои земји во Јужна Америка, каде што се враќа меѓу 10 и 15 отсто од ДДВ-то во фискалните сметки. Во најголем дел од овие држави тоа се покажа како успешно", вели Зоран Заев, пратеник од СДСМ, од кого потекна целата иницијатива. Негово образложение е дека ако Владата ја прифати оваа мерка, таа ќе прибира дополнителен приход од ДДВ во најлош случај од 10 милијарди денари, а во најдобар од 15 до 20 милијарди денари. ?Ако државата наплати плус 15 милијарди денари годишно, на граѓаните ќе треба да им врати 5,8 милијарди денари, но пак ќе и останат екстра 10 милијарди денари", објаснуваат предлагачите. Од Министерството за финансии веќе стигнало мислење во Собранието за овој предлог, во кое биле наведени повеќе факти контра, како на пример дека таа идеја не успеала во Турција, но немало конкретна сугестија дали да се гласа или не. Постојат повеќе аргументи на власта зошто не треба да се избрзува со законот. Прво, проектот за неа бил многу ризичен, бидејќи не верувала дека навистина толку многу ќе се зголемат приходите, па за да се исплати враќањето на олку голема сума. Предлагачите имаат решение и за второто нејзино стравување - дали граѓаните ќе имаат доволно интересирање да бараат фискални сметки. Според Заев, сигурно е дека овој услов ќе се исполни, бидејќи математиките говорат оти на едно семејство во просек годишно ќе му се враќаат по 15.000 денари или околу 250 евра, а тоа воопшто не е мал мотив за потрошувачите. Трето, според Владата, враќањето ќе било технички неизводливо, бидејќи на секои три месеци УЈП ќе треба да враќа пари на дури 340.000 лица, што ќе создава голем метеж, а Управата нема толку кадар да одговори на сите барања. За Заев и тоа не е проблем, бидејќи средствата не мора да се враќаат во еден ден, туку може постепено во текот на цел месец. Во принцип не станува збор за лоша идеја, велат експертите. Според нив, процентот од 15 отсто е премногу висок, па предлагаат тој да се сведе на од пет до седум отсто, или максимум 10 отсто. Исто така, можеби е подобро наместо квартално, парите да се враќаат на шест месеци или една година. Критика на законот е дека со него повеќе во ќар ќе бидат богатите отколку сиромашните, бидејќи тие купуваат повеќе и ќе им се враќаат поголеми суми.
OooOo gisot: prochitaj go ova kako da [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=3223"]instalirash kirilica.[/url]
Divider Zosto togas voopsto se plaka? za nie 6-7 % koi nema da se vrakaat? Ne mi e jasno.
трендафил А што мислите. Дали намалувањето на ДДВ-то за 15% би имало сличен ефект без дополнителни трошоци. Ова го пишувам затоа што теоретски, ако нема данок и други буџетски трошоци, нема ниту шверц, односно сива или црна економија. Што се однесува до нашата држава, посебно до оваа власт, мислам дека нема намера ништо да враќа. Напротив. Не знам дали некој се сеќава дека првата година кога беа воведени тогаш зелени картони за здравствено осигурување беше најавено дека на тој што нема да потроши ниту еден картон (нема да му направи трошоци на фондот), ќе му бидат вратени дел од уплатените пари. Но ништо не беше сторено. Дури и откако Уставниот суд ги укина зелените картони беа воведени сини со скоро иста функција. Зошто по доаѓањето на алибранковистите на власт се укина наградната игра со фискалните сметки? Што стана со фондот за награди, кој претходната влада го обезбеди.
gisot Ovaa vest izgleda interesno OooOo i samo kako takva i ke ostane. Odvreme-navreme ke proleta novinarska patka kako ovaa kolku da dade malku volja na poshirokoto gragjanstvo. Sepak,vremeto ke pokaze kako i mnogu pati dosega. I btw,kako mozam da koristam MaK font za postovi na forumov?
dragon Site ke osiromasime. There will be a tme when the poor will be too poor and the rich will become very rich. The ga between both will be too big. That is a ripe time for revolutions. "Perl Back" P.S. It happened everywhere and will happen again!!
lav
quote:
Originally posted by OooOo
Ova izgleda interesno И граѓаните ќе се офајдат од ДДВ? Има големи шанси да успее идејата според која на граѓаните во идната година ќе им се враќа по 15 отсто од платениот данок на додадена вредност од секоја фискална сметка што ќе и ја приложат на Управата за јавни приходи. Таа би почнала да се применува од 1 јануари и би се спроведувала до крајот на идната година. Како што неофицијално дознава †Утрински", и покрај големата скептичност на Министерството за финансии, најголемиот број од пратениците во Собранието се подготвени без размислување да го дадат својот глас †за" предложениот даночен проект. Дури 41 пратеник од СДСМ, ЛДП и дригите партнери од коалицијата на власт, со исклучок на ДУИ, се потпишани на иницијативата за дополнување закон за ДДВ, со која во 2005 година на потрошувачите ќе им се враќа 15 отсто од износот на ДДВ во фискалните сметки. Враќањето квартално ќе го врши Управата за јавни приходи откако ќе ги добие собраните фискални сметки. Има големи шанси да успее идејата според која на граѓаните во идната година ќе им се враќа по 15 отсто од платениот данок на додадена вредност од секоја фискална сметка што ќе и ја приложат на Управата за јавни приходи. Таа би почнала да се применува од 1 јануари и би се спроведувала до крајот на идната година. Како што неофицијално дознава ?Утрински", и покрај големата скептичност на Министерството за финансии, најголемиот број од пратениците во Собранието се подготвени без размислување да го дадат својот глас ?за" предложениот даночен проект. Дури 41 пратеник од СДСМ, ЛДП и дригите партнери од коалицијата на власт, со исклучок на ДУИ, се потпишани на иницијативата за дополнување закон за ДДВ, со која во 2005 година на потрошувачите ќе им се враќа 15 отсто од износот на ДДВ во фискалните сметки. Враќањето квартално ќе го врши Управата за јавни приходи откако ќе ги добие собраните фискални сметки, а постапката ќе ја регулира министерот за финансии. Според сегашното расположение на ?теренот", има сў поголема извесност предлогот да биде изгласан, што се очекува за идната недела, кога ќе дојде на ред на собраниската седница. На Извршен одбор на ЛДП, наводно, било одлучено сите 11 пратеници од оваа партија да се изјаснат ?за", иако на предлогот се потпишани само тројца. Она што е поинтересно е дека позитивно гласање најавила и опозицијата (и груевистите и љупчовистите), бидејќи сметале дека станува збор за издржано решение. Ако не се премислат дотогаш, се очекува законот да биде поддржан од над 60 пратеници, што е повеќе од потребно за да помине. Но, сў уште стои резервата Владата во последен момент да им сугерира на пратениците од мнозинството да гласаат ?против", а тие како и многу пати досега да ја послушаат, па идејата да пропадне. ?Слични вакви мерки се преземени и во Турција, Португалија, Србија и Црна Гора, како и во некои земји во Јужна Америка, каде што се враќа меѓу 10 и 15 отсто од ДДВ-то во фискалните сметки. Во најголем дел од овие држави тоа се покажа како успешно", вели Зоран Заев, пратеник од СДСМ, од кого потекна целата иницијатива. Негово образложение е дека ако Владата ја прифати оваа мерка, таа ќе прибира дополнителен приход од ДДВ во најлош случај од 10 милијарди денари, а во најдобар од 15 до 20 милијарди денари. ?Ако државата наплати плус 15 милијарди денари годишно, на граѓаните ќе треба да им врати 5,8 милијарди денари, но пак ќе и останат екстра 10 милијарди денари", објаснуваат предлагачите. Од Министерството за финансии веќе стигнало мислење во Собранието за овој предлог, во кое биле наведени повеќе факти контра, како на пример дека таа идеја не успеала во Турција, но немало конкретна сугестија дали да се гласа или не. Постојат повеќе аргументи на власта зошто не треба да се избрзува со законот. Прво, проектот за неа бил многу ризичен, бидејќи не верувала дека навистина толку многу ќе се зголемат приходите, па за да се исплати враќањето на олку голема сума. Предлагачите имаат решение и за второто нејзино стравување - дали граѓаните ќе имаат доволно интересирање да бараат фискални сметки. Според Заев, сигурно е дека овој услов ќе се исполни, бидејќи математиките говорат оти на едно семејство во просек годишно ќе му се враќаат по 15.000 денари или околу 250 евра, а тоа воопшто не е мал мотив за потрошувачите. Трето, според Владата, враќањето ќе било технички неизводливо, бидејќи на секои три месеци УЈП ќе треба да враќа пари на дури 340.000 лица, што ќе создава голем метеж, а Управата нема толку кадар да одговори на сите барања. За Заев и тоа не е проблем, бидејќи средствата не мора да се враќаат во еден ден, туку може постепено во текот на цел месец. Во принцип не станува збор за лоша идеја, велат експертите. Според нив, процентот од 15 отсто е премногу висок, па предлагаат тој да се сведе на од пет до седум отсто, или максимум 10 отсто. Исто така, можеби е подобро наместо квартално, парите да се враќаат на шест месеци или една година. Критика на законот е дека со него повеќе во ќар ќе бидат богатите отколку сиромашните, бидејќи тие купуваат повеќе и ќе им се враќаат поголеми суми.
Според мое мислење „овој„ филм нема никојпат да го видиме ...од две разбирливи за мене причини: 1.Сиромашна и до гуша презадолжена држава 2.Несоодветен стручен кадар за правилно трошење (домаќинско) на буџетските прибрани пари.
StormAngel
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by OooOo
Ova izgleda interesno И граѓаните ќе се офајдат од ДДВ? Има големи шанси да успее идејата според која на граѓаните во идната година ќе им се враќа по 15 отсто од платениот данок на додадена вредност од секоја фискална сметка што ќе и ја приложат на Управата за јавни приходи. Таа би почнала да се применува од 1 јануари и би се спроведувала до крајот на идната година.
Според мое мислење „овој„ филм нема никојпат да го видиме ...од две разбирливи за мене причини: 1.Сиромашна и до гуша презадолжена држава 2.Несоодветен стручен кадар за правилно трошење (домаќинско) на буџетските прибрани пари.
1.Bilo i poloso od ova 2.Ovaa vlada pocna da primeni metodot na stedenje Suma sumarum,smaluvanje na ddv nema da znaci pokacuvanje na ekonomskiot standard. Poefikasno sledenje i kaznuvanje na tie so ne plakaat danok toa moze da go napravi.
lav
quote:
Originally posted by StormAngel
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by OooOo
Ova izgleda interesno И граѓаните ќе се офајдат од ДДВ? Има големи шанси да успее идејата според која на граѓаните во идната година ќе им се враќа по 15 отсто од платениот данок на додадена вредност од секоја фискална сметка што ќе и ја приложат на Управата за јавни приходи. Таа би почнала да се применува од 1 јануари и би се спроведувала до крајот на идната година.
Според мое мислење „овој„ филм нема никојпат да го видиме ...од две разбирливи за мене причини: 1.Сиромашна и до гуша презадолжена држава 2.Несоодветен стручен кадар за правилно трошење (домаќинско) на буџетските прибрани пари.
1.Bilo i poloso od ova 2.Ovaa vlada pocna da primeni metodot na stedenje Suma sumarum,smaluvanje na ddv nema da znaci pokacuvanje na ekonomskiot standard. Poefikasno sledenje i kaznuvanje na tie so ne plakaat danok toa moze da go napravi.
1.Кога тоа било полошо ???? 2.Владата стварно штеди , ама само таму кај што всашност треба (нај)повеќе и да дава , а тоа се социјалните случаи и тоа оние стварните повеќето застапени претежно кај Македонскиот Народ а не и кај лажните ...застапени во огромен % кај дојденците од мајчината-им во Македонија. Македонците во најголем % го полнат буџетот а другите „заедници„ најповеќе го празнат истиот. И така балансот е воспоставен ...како што ни го прикажуваат на „општо„ задоволство но среќа која се гледа на скоро секое лице во државата Македонија.