Зошто уште се гради зградата на сред плоштад?
Зошто уште се гради зградата на сред плоштад?
Maleshevo Зарем и ова не е доволно, да се стопира таа брадавица на плоштадот да расте? „За случаите околу продажбата на локацијата во центарот на Скопје и за базните станици на мобилните оператори, соодветни материјали и информации беа предадени на 17 август 2004 и на г-дин Али Ахмети и на определени претставници на меѓународната заедница, меѓутоа и потоа фактички немаше никаква реакција и интензивирање на активностите околу борбата против корупцијата“, вели Хари Костов. Мито од дополнителни 200.000 евра во кеш дал купецот на атрактивната локација во Центарот на Скопје за да ја добие за само 25 евра за квадрат. „Од разговор кој е воден во МВР на 31 мај 2004, во периодот кога се формираше претходната влада, од тој разговор лицето кое што се јавува како купец на таа локација со непосредна спогодба истакнува дека освен цената која ја платил редовно, 1.800.000 денари, дополнително платил во кеш и 200.000 евра на лица, кои што пари ги предал во пицерија во Тетово“, рече Костов. Костов пред обвинител појаснил дека поранешен вработен во фирмата на купецот на атрактивната локација митото од 200.000 евра го дал на две лица во тетовската пицерија во присуство на човек близок на финансовиот директор на ДУИ, преку кого хиерархиски од горе оделе сите работи, велат извори на екс премиерот. http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=40162 За плацот на плоштадот било платено мито од 200 илјади евра Илузорно е да зборуваме за борба против корупција кога на човек фатен на самото место со обележани пари не му се суди Борис Георгиевски Илузорно е да зборуваме за борба против корупција кога на човек фатен на самото место со обележани пари не му се суди", оцени експремиерот Хари Костов, откако вчера ги достави сознанијата за постоење корупција во Владата, но меѓу редови остро ги нападна и обвинителството и судовите дека не си ја вршат својата работа. Премиерот во оставка Костов вчера на раководителот на Одделението за борба против организираниот криминал, скопскиот заменик-јавен обвинител Јован Илиевски му ги презентираше своите сознанија за корупција во Министерството за транспорт и врски. Конкретно, Костов се задржал на четири случаи: издавањето на ЦЕМТ-дозволите за транспорт на стоки во Европската унија, продажбата на градежна локација на плоштадот "Македонија" во Скопје, обидот за продажба на плацот спроти Народна банка и легализацијата на 120 базни станици на мобилните оператори во земјава. повеќе http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1643&stID=26478&pR=2
трендафил Зградата што се гради пред ЕСМ е влезена во урбанистичкиот план на општина Центар и преку него во урбанистичкиот план на главниот град Скопје уште кога градоначалник на Центар беше Мирослав Грчев (од СДСМ). Иако не сум баш некој љубител на СДСМ (се борам против сите болести на зависност), во случајов мислам дека не е направена некоја си грешка. Објектот е доста убав, а инвеститорот (стар скопјанец кој со децении живее во САД) бил доста фер приземјето од објектот да го отстапи за јавна употреба (а тој ја финансира изградбата). Сите имавме можност да го видиме проектот кога пред нешто повеќе од една година градоначалникот Пенов не му удри нешто во глава (веројатно сопственикот на објектот не е член на ДУИ, СДСМ или ЛДП) па реши да ја стопира градбата. „Ќе сториме се што во оваа поодмината фаза може да се стори за да ја спречиме натамошната градба, со тоа што на соптвениците на земјиштето ќе им понудиме соодветна замена или обесштетување, се вели во соопштението на Пенов до јавноста, пишуваше „ВЕСТ“ ( http://www.vest.com.mk/default.asp?id=66466&idg=4&idb=953&rubrika=Makedonija ). Поради тоа стопирање, фирмата „Лумикс“ сега тужи и бара отштета од 1,5 милиона евра. Кејфот на актуелната проалбанска врховистичка власт ќе не чини многу. Но кога на мнозинството скопјани им е голем мерак да ги плаќаат мераците на Пенов (Камениот мост, плоштадот наречен Пеновленд, јапонските цреши како замена за дивите костени насадени кога предците на тие од актуелната градска и државна власт си живееле во родните села ...) јас како поединец морам да се повинувам на мислењето на мнозинството. Ако има подршка од малцинството, Пенов ќе ни тера и трет мандат. Дали тоа ќе не чини како албанските гласови за првиот мандат на Врховниот командант кој кубурот го чува за зол час, па не го потегнува во Кондово? Не сака ли да пука по најверните си свои гласачи, разбира се?
dejan znaci trendafil, ti mislis e ova nesto dobro sto ke se gradi? isto moram da ti kazam, deka sekogas ti gi citam postovite skros, deka me potsetuva na skopje (neznam kako, samo taka ke mi dojde) vo nekoja naselba kade igrav xixi:p
krzno Ama objasnuvanje mu dade moderatorov Misirkov na Dejan. Dejan prasuva za zgradata na "Lumiks" a moderatorov mu zboruva za placot sto e prodaden na Orce Kamcev.Bez osnovni poznavanja tesko se biduva moderator.Ili pa Misirkov ne e od Skopje i zbori za sosema drug plac a ne za toj sto go prasuvaat. Inaku za toa sto prasuva Dejan zgradata e na "Lumiks" odma do ESM i se raboti za gradba koja samo ke go oplemeni i ke go oblagorodi zavrsetokot na plostadot.Investitorot ke go oblagorodi i prostorot okolu samata zgrada.Mestoto so taa zgrada ke izgleda navistina evropski. Sreka e sto gradskite tatkovci na celo so Penov ne slusaat rekla kazala muabeti i si rabotat. Zatoa i plostadot "Makedonija" sega e megu najubavite plostadi na balkanot.Pa uste i ulicata Makedonija dava uste povelicestvena slika. Taka da ne treba da se diga vreva koga nesto ubavo se gradi.Kamo sreka da ima uste poveke takvi objekti.
lav
quote:
Originally posted by krzno
Ama objasnuvanje mu dade moderatorov Misirkov na Dejan. Dejan prasuva za zgradata na "Lumiks" a moderatorov mu zboruva za placot sto e prodaden na Orce Kamcev.Bez osnovni poznavanja tesko se biduva moderator.Ili pa Misirkov ne e od Skopje i zbori za sosema drug plac a ne za toj sto go prasuvaat. Inaku za toa sto prasuva Dejan zgradata e na "Lumiks" odma do ESM i se raboti za gradba koja samo ke go oplemeni i ke go oblagorodi zavrsetokot na plostadot.Investitorot ke go oblagorodi i prostorot okolu samata zgrada.Mestoto so taa zgrada ke izgleda navistina evropski. Sreka e sto gradskite tatkovci na celo so Penov ne slusaat rekla kazala muabeti i si rabotat. Zatoa i plostadot "Makedonija" sega e megu najubavite plostadi na balkanot.Pa uste i ulicata Makedonija dava uste povelicestvena slika. Taka da ne treba da se diga vreva koga nesto ubavo se gradi.Kamo sreka da ima uste poveke takvi objekti.
Секако дека си во право за убавињево видено со око на еден дојденец-де. Но да го гледаш тоа со години по ред растурено , е тоа не е за кажување овде и сега оти одкога плоштадот своевремено по изглед на некаков си ПЕНОвЛОМ го „изгазија„ сдсм - ОВЦИТЕ ...се е прекрасно и „супер„ , разбира се дека мислам на „градбите„. И никој дури и не прашува колку тоа ги чинело граѓаните но и селаните на Скопје ...секако мислеејжи посебно на оние од Кондово-де. Тие ги плаќаат сметките кон градот , разбира се во/со ОЛОВО. пс Невидени убавиње бреееј....
Sotir Mozebi zgradata e ubava, mozebi ke go razubavi centarot na gradot, no treba da otidete na mestoto na kade sto se gradi, pa da zaklucite sto se slucuva. Zgradata na ESM e visoka 15-tina spratovi, i e dolga okolu 30-setina metri. Prozotcite na kancelariite na ESM se svrteni nakaj plostadot. Sega na samo deset metri od ovaa zgrada, pred samite kancelarii na ESM se gradi nova zgrada koja ke bide 7-8 spratovi visoka. Znaci na samo 10-tina metri, edna do druga, ke imame dve golemi zgradi cii prozorci ke gledaat eden vo drug. Dali e ova ispravno???
krzno Zosto be Sotir zboris nesto sto ne znaes.Ne samo sto ne znaes tuku si i tendenciozen. Vistinata e taa deka zgradata e odalecena trieset metri od ESM i ke bide visoka dva kata i potkrovje. E toa e vistinata Sotir i ne treba da se manipulira so nea i so ucesnicite na ovoj forum.
dejan ne razbiram.......sto sakale da gradat tamu? i koi dozvolil ova? ima slika?
Misirkov Dejane: eden minister (Albanec), Budzaku, zemal golemi pari od nekoi mnogu korumpirani likovi (pretezno Makedonci) za da im dade "pravo" da gradat zgrada na sred plostad, a mimo urbanistickiot plan. So drugi zborovi se raboti za slucaj na teska korupcija. I sto e najinteresno gajle nemaat, abe ne trepnuvaat so oko, duri i koga slucajot izleze na bela videlina.
Sotir
quote:
Originally posted by Misirkov
Dejane: eden minister (Albanec), Budzaku, zemal golemi pari od nekoi mnogu korumpirani likovi (pretezno Makedonci) za da im dade "pravo" da gradat zgrada na sred plostad, a mimo urbanistickiot plan. So drugi zborovi se raboti za slucaj na teska korupcija. I sto e najinteresno gajle nemaat, abe ne trepnuvaat so oko, duri i koga slucajot izleze na bela videlina.
Jas kolku sto znam zgradata e vlezena i vo urbanistickiot plan. Ako e vistina toa, togas slucajot zema pogolemi razmeri. Korumpirani se mnogu poveke luge. Nekoj naknadno ja vnel zgradata vo planot.
Sotir
quote:
Originally posted by krzno
Zosto be Sotir zboris nesto sto ne znaes.Ne samo sto ne znaes tuku si i tendenciozen. Vistinata e taa deka zgradata e odalecena trieset metri od ESM i ke bide visoka dva kata i potkrovje. E toa e vistinata Sotir i ne treba da se manipulira so nea i so ucesnicite na ovoj forum.
Dobro momce, ti sto se lutis tolku, ti da ne ja gradis zgradava, majku mu[:D] Zgradata e 10-tina metrina od onaa na ESM. Odi vo centar na plostad, zemi si metro, izmeri si. Zgradata se gradi na mestoto na platoto kade sto se drzea odvreme-na-vreme "andergraund" koncerti i kade sto vo sekoe vreme mozea da se vidat "Skopskite pankeri". A toa ti e na 10-tina metri od ESM. Ako baba laze, trap ne laze. A za toa kolku sprata ke bide visoka, jas ne ja gradam zgradata, (ne znam za tebe[:D]), pa da znam vo detali. Pisuvam toa sto sum slusnal vo mediumi, i toa sto go gledam na plostad. E, od toa sto go gledam od zgradata, do sega veke ima podignato dva kata, pa ke vidime do kade ke raste.[;)] Vremeto ke si pokaze na sto ke lici toa na plostadot.
intel Крзно,крзно...ц. ц. ц ...барем да го сменеше стилот.Ме разочаруваш пријателе.Лав да не ти текнува кој е другарчево крзно. Туку ај тоа да видиме темава што кажува. Трендафил му кажува на Дејан бидејќи си најде некој далеку од Македонијава наша па ќе си го информира по дпмновски терк. Кога веќе напиша:
quote:
Сите имавме можност да го видиме проектот кога пред нешто повеќе од една година градоначалникот Пенов не му удри нешто во глава (веројатно сопственикот на објектот не е член на ДУИ, СДСМ или ЛДП) па реши да ја стопира градбата. „Ќе сториме се што во оваа поодмината фаза може да се стори за да ја спречиме натамошната градба, со тоа што на соптвениците на земјиштето ќе им понудиме соодветна замена или обесштетување, се вели во соопштението на Пенов до јавноста, пишуваше „ВЕСТ“ ( http://www.vest.com.mk/default.asp?id=66466&idg=4&idb=953&rubrika=Makedonija ).
Требаше да објасниш од каде доаѓаше притисокот.Кој беше “воѓа банде“ на протестите,кој ломотеше најмногу пред камерите дека се гради див објект.Тоа беше Вмро-Дпмне.Ѓорчев скокаше секој ден на пресови дека Пенов гради или дозволува да се гради објект на диво.Затоа Пенов кажа дека ќе ја стопира изградбата,а не затоа што сопственикот не е член на ДУИ-која ти секогаш ја ставаш прва пред СДС на Македонија и ЛДП..Толку многу ги сакаш ДУО-вци,од уста не ги вадиш.Ти си најголемиот нивен промотор на форумов.Срамота, и ти си бил Македонец.Бог да ни ја чува Македонијава наша од такви квазипатриоти како тебе. Еве уште нешто од архивот на вест: Години наназад, никој од министрите за урбанизам и градежништво не собрал храброст да им дозволи на началниците на подрачната единица на министерството во Центар да издадат Решение за доделување на градежното земјиште. Дозволата беше издадена во времето на Душко Кадиевски, непосредно пред да го смени тогашниот премиер Љубчо Георгиевски од функцијата. Според упатените, нарачателот на градбата всушност го добил Решението со непосредна спогодба, во четири очи. Тоа било многу лесно изведено. Бидејќи конкурирала странска фирма, немало потреба од јавно наддавање. Ако имало домашни фирми тогаш задолжително е распишувањето на тендер за издавање на градежното земјиште на плоштадот. 09-05-2003 http://www.vest.com.mk/default.asp?id=66289&idg=4&idb=950&rubrika=Makedonija Некој овде ги помешал министрите,објектите и плацовите.
lav Originally posted by intel
Крзно,крзно...ц. ц. ц ...барем да го сменеше стилот.Ме разочаруваш пријателе. Лав да не ти текнува кој е другарчево крзно. Па јас не сум по крзната та да ти одговорам на секое твое прашање , тоа е сепак стручна пробљематика. Тука сум бос ...мислам на сознанијата кој и што тука си е Туку ај тоа да видиме темава што кажува. Трендафил му кажува на Дејан бидејќи си најде некој далеку од Македонијава наша па ќе си го информира по дпмновски терк. Кога веќе напиша:
quote:
Сите имавме можност да го видиме проектот кога пред нешто повеќе од една година градоначалникот Пенов не му удри нешто во глава (веројатно сопственикот на објектот не е член на ДУИ, СДСМ или ЛДП) па реши да ја стопира градбата. „Ќе сториме се што во оваа поодмината фаза може да се стори за да ја спречиме натамошната градба, со тоа што на соптвениците на земјиштето ќе им понудиме соодветна замена или обесштетување, се вели во соопштението на Пенов до јавноста, пишуваше „ВЕСТ“ ( http://www.vest.com.mk/default.asp?id=66466&idg=4&idb=953&rubrika=Makedonija ).
Требаше да објасниш од каде доаѓаше притисокот. Сакаш ли да ни (по)кажеш дека само под притисок тој може да „работи„ така ???Кој беше “воѓа банде“ на протестите,кој ломотеше најмногу пред камерите дека се гради див објект.Тоа беше Вмро-Дпмне.Ѓорчев скокаше секој ден на пресови дека Пенов гради или дозволува да се гради објект на диво.Затоа Пенов кажа дека ќе ја стопира изградбата,а не затоа што сопственикот не е член на ДУИ-која ти секогаш ја ставаш прва пред СДС на Македонија и ЛДП..Толку многу ги сакаш ДУО-вци,од уста не ги вадиш.Ти си најголемиот нивен промотор на форумов.Срамота, и ти си бил Македонец. Ако ве споредам ...па како не ти срам да критикуваш ТИ кому сега вооопшто не му смета што бУЧКо на очиглед на сите ја РАСПРИОДАВА МакедонијаБог да ни ја чува Македонијава наша од такви квазипатриоти како тебе. Еве уште нешто од архивот на вест: Години наназад, никој од министрите за урбанизам и градежништво не собрал храброст да им дозволи на началниците на подрачната единица на министерството во Центар да издадат Решение за доделување на градежното земјиште. Дозволата беше издадена во времето на Душко Кадиевски, непосредно пред да го смени тогашниот премиер Љубчо Георгиевски од функцијата. Според упатените, нарачателот на градбата всушност го добил Решението со непосредна спогодба, во четири очи. Тоа било многу лесно изведено. Бидејќи конкурирала странска фирма, немало потреба од јавно наддавање. Ако имало домашни фирми тогаш задолжително е распишувањето на тендер за издавање на градежното земјиште на плоштадот. Кратко кажи ...има ли некакви видливи промени во „принципите„ одтогаш па до сега ??? И зашто ги бираа новиве кога се сите ИСТИ ??? 09-05-2003 http://www.vest.com.mk/default.asp?id=66289&idg=4&idb=950&rubrika=Makedonija Некој овде ги помешал министрите,објектите и плацовите. Суштински НИШТО не се менува освен имињата на учесниците
трендафил
quote:
Originally posted by intel
Крзно,крзно...ц. ц. ц ...барем да го сменеше стилот.Ме разочаруваш пријателе.Лав да не ти текнува кој е другарчево крзно. Туку ај тоа да видиме темава што кажува. Трендафил му кажува на Дејан бидејќи си најде некој далеку од Македонијава наша па ќе си го информира по дпмновски терк. Кога веќе напиша:
quote:
Сите имавме можност да го видиме проектот кога пред нешто повеќе од една година градоначалникот Пенов не му удри нешто во глава (веројатно сопственикот на објектот не е член на ДУИ, СДСМ или ЛДП) па реши да ја стопира градбата. „Ќе сториме се што во оваа поодмината фаза може да се стори за да ја спречиме натамошната градба, со тоа што на соптвениците на земјиштето ќе им понудиме соодветна замена или обесштетување, се вели во соопштението на Пенов до јавноста, пишуваше „ВЕСТ“ ( http://www.vest.com.mk/default.asp?id=66466&idg=4&idb=953&rubrika=Makedonija ).
Требаше да објасниш од каде доаѓаше притисокот.Кој беше “воѓа банде“ на протестите,кој ломотеше најмногу пред камерите дека се гради див објект.Тоа беше Вмро-Дпмне.Ѓорчев скокаше секој ден на пресови дека Пенов гради или дозволува да се гради објект на диво.Затоа Пенов кажа дека ќе ја стопира изградбата,а не затоа што сопственикот не е член на ДУИ-која ти секогаш ја ставаш прва пред СДС на Македонија и ЛДП..Толку многу ги сакаш ДУО-вци,од уста не ги вадиш.Ти си најголемиот нивен промотор на форумов.Срамота, и ти си бил Македонец.Бог да ни ја чува Македонијава наша од такви квазипатриоти како тебе. Еве уште нешто од архивот на вест: Години наназад, никој од министрите за урбанизам и градежништво не собрал храброст да им дозволи на началниците на подрачната единица на министерството во Центар да издадат Решение за доделување на градежното земјиште. Дозволата беше издадена во времето на Душко Кадиевски, непосредно пред да го смени тогашниот премиер Љубчо Георгиевски од функцијата. Според упатените, нарачателот на градбата всушност го добил Решението со непосредна спогодба, во четири очи. Тоа било многу лесно изведено. Бидејќи конкурирала странска фирма, немало потреба од јавно наддавање. Ако имало домашни фирми тогаш задолжително е распишувањето на тендер за издавање на градежното земјиште на плоштадот. 09-05-2003 http://www.vest.com.mk/default.asp?id=66289&idg=4&idb=950&rubrika=Makedonija Некој овде ги помешал министрите,објектите и плацовите.
Интел, Точно е дека дозволата за градба е издадена во времето кога министер беше Душко Кадиевски. Но плацат е купен порано, кога министер беше Бузлевски (колку ми е познато нема ништо спорно окулу легалноста на купувањето), а според генералниот урбанистички план на Скопје на него има маркица за градба. Доколку Кадиевски не издадеше дозвола за градба, „Лумикс“ истата би ја добил на суд. Заедно со одштета поради загубеното време. Во правна држава не е вообичаено на некој да му се продаде земјиште на кое е дозволена градба (по повисока цена), а потоа маркичката да се избрише. Затоа изјавата на Аларова во „Вест“ е шокантна. Градбата треба да има два ката под земја и три ката над земја. Не верувам дека градежната инспекција во овој случај ќе дозволи било какви отстапувања. Обично партиите ги пишувам по азбучен ред. Сега имам направено грешка. ДУИ ја ставам пред СДСМ и ЛДП и затоа што најмалку лажеше пред изборите. Беше чесна кон своите гласачи, а ги лажеше другите дека наводно им е важна евроатланската ориентација, а не голема Албанија. Но ние и така сме научени да бидеме излажани. Штета е што ние македонците во моментов немаме таква партија, што ќе се бори со таков интензитет за нас како што ДУИ (но и сите албански партии) се борат за албанците. Не велам дека СДСМ и ЛДП не се борат, но и тие тое го прават во интерес на албанците. (Отпуштање македонци за да се примат албанци, државен тетовски универзитет, територијална поделба...). Од каде ти е мислењето дека сум против СДСМ. Само сум против нивните грешки. Не е моја вина што ги има многу, туку на тие што грешат и во навиката на членовите да не им се спротивстават. Не ми е јасно и зошто мислиш дека сите што се против СДСМ се дпмнеовци? (Претпоставувам дека мислиш на ВМРО-ДПМНЕ, па ме интересира дали за периодот кога СДСМ беше СКМ-ПДП ги викаш пдповци). Анкетите не зборуваат дека над 90% македонски граѓани се за ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи под 10% се за СДСМ, од што е очигледно дека не си во право. Светот не е сино црвен. Интересно е мислењето дека поради изјавите на Влатко Ѓорчев, Пенов ја почнал акцијата против легалната градба (кога веќе не се бори против дивоградбите од кои највисока е џамијата во Сарај). Ѓорчев зборуваше и за терористите во Кондово или против тоа Кондово да биде дел од главниот град, па никој ништо не превзема.
intel
quote:
Интел, Точно е дека дозволата за градба е издадена во времето кога министер беше Душко Кадиевски. Но плацат е купен порано, кога министер беше Бузлевски (колку ми е познато нема ништо спорно окулу легалноста на купувањето), а според генералниот урбанистички план на Скопје на него има маркица за градба.
Така ли е???? Сега што правиме со Буџаку и 200.000 евра. Не е работата само да се пропагира една македонска партија на сметка на некоја Вистинаски Македонска без однапред да се предвиди колку од сето тоа ќе има корист некоја албанска,пријателе. П.С.Зошто ти мислиш дека сите што не се за дпмне дека се за сдсм.Нели во коалицијата ЗА Македонија има повеќе партии.
quote:
па ме интересира дали за периодот кога СДСМ беше СКМ-ПДП ги викаш пдповци
Мислиш на оној период кога Ти имаше црвена книшка????Не бе вас ве викам Комуњари.Ти беше член но не беше Комунист нели?Комунистите си останаа доследни на идејата.
OooOo Eve nekoi detali za zgradata na ploshtadot [url="http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1648&stID=26791&pR=12"]tuka.[/url]