450 пати зголемен бројот на заболени од леукемија
450 пати зголемен бројот на заболени од леукемија
Strelec Бројот на лицата заболени од леукемија на Балканот е зголемен за 450 пати во однос на периодот од пред десет години, соопшти вчера Фокион Восниакос, претседател на Балканското здружение за животна средина (БЕНА).
sinner` Godishno oboluvaat 50 ziteli od 1 mill. , poveke potrefeni se mazite od zenite, kaj decata leukemijata so 45% e najcestata teshka (maligna) bolest. 1.akutna leukemija(ako ne se terapira vo rok od nekolku nedeli,nastapuva exitus) a)akutna lymphna leukemija(ALL)- forma na leukemija koja so 80% zastapenost kaj decata b)akutna myelonicna leukemija(AML)- najgolema zastapenost kaj vozrasnite 2.chronicna-myelonicna leukemija (CML) 3.chronicna-lymphna leukemija (CLL) - najgolema zastapenost kaj postari lica +65