Dali bi daruvale krv
Dali bi daruvale krv
The_Crow Deneska taka se setam niz fakultetot od dosada i slucajno vidov natpis Solidarna akcija za sobiranje krv datum denesen pocetok vo 10 casot. Prvin si mislev ajde bre toa e samo gubenje vreme so bi prael jas tamu. Posle nekoe vreme si vikam mozebi tokmu mojata krc moze da spasi necij zivot, a so ogled deka do denes se plasev od igli i slicni raboti si vikam ajde da vidime kako e da se dava krv. Otidov tamu imase nevidena guzva i taka nekako dojdov na red i doktorkata vika mozete da davate krv. Legnav tamu kaj sto mi rekoa i pocnav da davam malce. Ne projdoa ni 5 minuti koga devojkata sto me bockase mi rece ajde dovolno e stani i odi posluzi se imase sokce i lepce nekoe kako pupe. Od koga zavrsiv bev mnogu pozadovolen bidejki na nekoj nacin pomognav necij zivot da se spasi.
Divider Ja simam davano krv dosega nad 10 pati, mislam okolu 12-13 pati. Odamna ne sum daval. Moze da se dava krv maks. 4 pati godisno. Poveke ne epreporaclivo i toa da ima pauza od min. 3-4 meseci. Polezno e i za daritelot, se obnovuva krvta i se zajaknuva. Cestito. Bas me potesti, ke odam da dadam krv denojve na transfuziologija. Ubavo e da se dava krv. Site treba da go pravime toa. Se spasuva necij zivot. Prv pat davav krv na skolo za da gubam casovi, davaa dva dena opravdanie za da ne se odiu na nastava, mi bese kako zafrkancija se dodeka ne trebase da davam krv za majka mi. Imase operacija a ni javija deka nemaat dovolno edinici krv od taa krvna grupa. ne e bas najprijatno da davas krv znaejki deka nekoj blizok ceka bas na tebe, no cuvstvoto potoa e nezamenlivo. Izvonredno cuvstvo.
The_Crow So ogled deka mene prv pat mi bese jas se cuvstvuvav navistina fenomenalno, ne znaev kako e da se dava krv do sega megutoa od sega ke davam pocesto krv. Inaku tocno e toa deka za reobnovuvanje se potrebni najmalku 3 meseci. Bas bi sakal nekoj na forumot sto e malku poupaten vo rabotava da objasni kako ponatamu krvta se regenrira
The_Crow Vcera bev do drzavniot zavod za transfuziologija vo skopje da prasam kako e sobiranjeto na krv vo drzavava i od seficata na odelenieto slusnav deka imale nedostatok od krvna grupa O {negativ} pa ako ima nekoj takva retka krvna grupa se molat da ja dadat svojata krv se so cel da se pomogne vo spasuvanjeto na necii covecki zivoti.
sinner` Evropa - krvna grupa: O(37%) A(42.5%) B(14%) AB(6.5%) Rhezus faktor negativ: O(6%) A(6%) B(2%) AB(1%)
dalila Vazat uste beneficiite za krvodariteli. Pred nekolku meseci maz mi pravese operacija(krvodaritel e) i nisto ne plati. I 3-4 saati posle operacija go pustija doma,ne i se isplatese da go drzat tamu za dzabe.[:)]
angel Да за жал тоа така фунционира.
n/a Jas bev pred 2 nedeli davav krv i dosega imam dadeno 8 pati.Prv pat dadov krv vo struga koga bev so drustvo na letovanje.I togas imase slucajno akcija i vidov edna prijatelka od skopje me pregledaa mi rekoa deka sum spremen za daruvanje legnav me olesnija za 400 gr i posle toa se custvuvav kao nov..posle 3 meseci i brat mi bidejki e krvodaritel me vikan so nego da odam da mu pravam drustvo..si rekov zosto da ne davam pak.Od togas redovno daruvam na sekoi 3 meseci.
n/a Sredna medicinska,vikaat 2 dena slobodni ako dades krv.So drugar mi prvi se prijavivme.Koga gi vidovme iglite kolku se debeli,mi se slosi[:(].Zema sestrata da mi meri pritisok,mi vika ne moze da davas ti krv,vrati se naskolo.Ma sakam da davam krv i tocka.Po edno 15 min molenje mi dadoa opravdanie za 2 dena i ne dadov krv. Bi sakala da bidam krvodaritel,ali za zal imam krven pritisok 90/60[:(]. Tatko mi e krvodaritel[:)]
RaGeAnGeL ne mora da znaci...nekoj mozda ima fobija od igli ili ne moze da podnese krv...jas MRAZAM zabolekari:))))))))
Strelec Rageangel, Vegas, dbk... naslov na topikov e: 'Dali bi daruvale krv'!
The_Crow kolku mi e milo dejane ko te slusam vaka mi se ide pak da idam i da davam steta sto ne smeam ne mozelo dodeka ne projde 3 meseci aj stom ke projde odma se prijavuvam za vtora tura :)
dbk Starkite se pozeski bre lelele ejj neiskusni deca c c c c:)))
sinner` jas sum daritel na krv ushte od 1992 godina. Ne ni mozam da se setam kolku pati do sega, veke ne se broi. Od 2002 godina sum oficialno registrirana kako daritel na spinal cord (medulla spinalis), za zal ne mi teknuva kako se vika na makedonski[B)][:(] pred 1 mesec go napishav prviot moj testament, so koj sum isto oficijano organ spender posle mojata smrt ili koma sostojba..
pr1nc
quote:
Originally posted by sinner`
jas sum daritel na krv ushte od 1992 godina. Ne ni mozam da se setam kolku pati do sega, veke ne se broi. Od 2002 godina sum oficialno registrirana kako daritel na spinal cord (medulla spinalis), za zal ne mi teknuva kako se vika na makedonski[B)][:(] pred 1 mesec go napishav prviot moj testament, so koj sum isto oficijano organ spender posle mojata smrt ili koma sostojba..
sekoja cest do site so dale krv. posebno me impresionira sinner`..
OooOo Davav krv dodeka bev u sredno shkolo za da odsustvuvam od chasovi opravdano ;). Nemam daruvano vekje nekolku godini, ali dobra idea e da se ide i da se daruva. OooOo Inaku RaGeAnGeL sekoj mesec daruva PMS :)
orko Prv pat daruvav krv vo sredno shkolo, normalno za da se otsustvuva od chasovi[:D]. Nemozham da se pofalam deka sum golem daritel, sum daruval 4 pati dosega, pauziram vekje 2 godini no zoshto da ne bi daruval pak. Mnogu dobar slogan "Neka pacientite ne ja chekaat krvta, krvta neka gi cheka niv."
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by OooOo
Davav krv dodeka bev u sredno shkolo za da odsustvuvam od chasovi opravdano ;). Nemam daruvano vekje nekolku godini, ali dobra idea e da se ide i da se daruva. OooOo Inaku RaGeAnGeL sekoj mesec daruva PMS :)
imam davano za da zemam 2 dena slobodni od naskola..inace ednas mesecno na skvik mu prakam po 100gr radi procistuvanje(se otkaza od cigari go cisti nikotinot)Sakam da davam krv a ke ostam i amanet ko ke umram so saket nek zemet od kaj mene a na toj so ke mu daet ..so sreka da mu e:)))))))))
pr1nc
quote:
imam davano za da zemam 2 dena slobodni od naskola..inace ednas mesecno na skvik mu prakam po 100gr radi procistuvanje(se otkaza od cigari go cisti nikotinot)Sakam da davam krv a ke ostam i amanet ko ke umram so saket nek zemet od kaj mene a na toj so ke mu daet ..so sreka da mu e:)))))))))
i so zdravje da go nosit peer[:X]
RaGeAnGeL so najzdravje peer da si go nosat...eto vidi skvik so ZDRAV covek e...od mojot PMS e to per da znajs
dbk Pocnav da davam krv od 1995 god septemvri mesec i redoven bev edno 7,8 godini i imam nekade okolu 32, 33 pati dadeno krv ne se sekavam.Otkako sum Australia ne sum daval krv ama sekoja den se tokmam da pojdam da se prijavam kako krvodaritel i da prodolzam da davam krv.Posle sekoe davanje krv se custvuvam prekrasno, ne samo sto znam deka ke pomogne nekomu nego i zaradi faktot deka pri samoto davanje krv samata krv cirkulira pobrzo i se procistuva.
DonVito Ke Padnam nesvest koa citam deka davate krv .
The_Crow don vito ne si probal ne znajs. Probaj ke vidis deka posle ke sakas i sam da ides da davas a i ne e tolku strasno kolku sto mislis. Isto ko devojkite se cepat na prva i voa ti e slicno ke ti lupnat edna igla taka malce podebela i ke vidis kako iskaca edna crvena tecnost od venata i ja gledas si se dvizi niz cevceto :)) pa ako ti se pogodi nenormalen laboranotot ke se zgazete od smeenje
VeGaS Kaj mene vo skolovo ke se daruva narednata nedela ... krevam prv ruka za da zemam toa application da potpolnam, i koa gledam samo 30min osloboden chas ! WTF :D
OooOo neka ti se sloshi odednash i napravi si sam da bide cel den :)
VeGaS Pak nema da me pustat doma di si odam da mu eam toa, ke me pratat vo nurse office i tamu treba da lezam :)))
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by VeGaS
Pak nema da me pustat doma di si odam da mu eam toa, ke me pratat vo nurse office i tamu treba da lezam :)))
ako e mlada sestrata odi lezi
VeGaS Starka e, ne ja biva [:D]
RaGeAnGeL eto ti sega...am zs e stara more pojke ja biva ...leleeeeeeee do koga ke te ucam...i odi daj krv tamu ubo e
dbk Jas sum ARh1 a kako sto gledam od podatocite na sinner` deka najveke e zastapena taa krvna grupa vo Evropa se nadevam deka moite preku 30 pari daruvanja pomognale nekomu.
Bicho
quote:
Originally posted by Divider
Ja simam davano krv dosega nad 10 pati, mislam okolu 12-13 pati. Odamna ne sum daval. Moze da se dava krv maks. 4 pati godisno. Poveke ne epreporaclivo i toa da ima pauza od min. 3-4 meseci. Polezno e i za daritelot, se obnovuva krvta i se zajaknuva. Cestito. Bas me potesti, ke odam da dadam krv denojve na transfuziologija. Ubavo e da se dava krv. Site treba da go pravime toa. Se spasuva necij zivot. Prv pat davav krv na skolo za da gubam casovi, davaa dva dena opravdanie za da ne se odiu na nastava, mi bese kako zafrkancija se dodeka ne trebase da davam krv za majka mi. Imase operacija a ni javija deka nemaat dovolno edinici krv od taa krvna grupa. ne e bas najprijatno da davas krv znaejki deka nekoj blizok ceka bas na tebe, no cuvstvoto potoa e nezamenlivo. Izvonredno cuvstvo.
Eeeej Divider, pa ti si bil humanista be? Ha, ha, ja inaku davav samu u sredno zatoa sho posle bev dva dena osloboden od nastava i dadov dva pati u vojska zatoa shto davaa dva dena nagradno. Od vojska navamu nema davano krv. Sram da mi e!
intel
quote:
Originally posted by The_Crow
Vcera bev do drzavniot zavod za transfuziologija vo skopje da prasam kako e sobiranjeto na krv vo drzavava i od seficata na odelenieto slusnav deka imale nedostatok od krvna grupa O {negativ} pa ako ima nekoj takva retka krvna grupa se molat da ja dadat svojata krv se so cel da se pomogne vo spasuvanjeto na necii covecki zivoti.
Има.Не сум дал и јас одамна.Баш убаво што може и вакви работи да се прочитаат овде. Ај од понеделник здравје.Инаку сум дал 18 пати. Дарувањето не само што помага на други туку и за себе.Јас не плаќам ништо на лекар кога одам.Имав сообрќајка 98, со сини картони и со партиципација ќе ме чинеше оклу 12000 лекувањето.Како крводерител не платив.Незнам дали овие бенифиции уште важат не сум бил последниве две години по лекари,но се надевам дека нема измени. патем...sinner која крвна група си?
The_Crow Velesanka da se napies ti edno kafe i posle 15 minuti da ides da ti izmerat pritisok ili da plesnes edna caska tga za jug pa ke vides kako ima da se zgrees i krv da ti puka ne samo u veni tuku i vo mozok :)))) nemas gajle ti ke mozes da davas. Ne sum nekoj lekar ama mislam deka ti bi mozela kako za prv pat da probas da vides kakov filing dava.
n/a De ispratete edna t'ga[:(]