nesto novo
nesto novo
dejan 20.12.2004 Премиерот Владо Бучковски на своите министри ќе им ги укине дискреционите права, кои можат да им послужат на министрите како законско покритие на корупцијата - да земаат мито, а да не одговараат. Да манифестира решеност да ги ослободи прво владините функционери од имиџот на корумпирани, Бучковски ги задолжи Министерството за правда и генералниот секретаријат, до понеделник да изготват извештај за сите законски акти за дискреционите права на министрите, кои доколку отвораат можност за корупција, ќе бидат укинати. Тоа значи дека ако досега Министерот за транспорт и врски можел да склучи договор за купопродажба на земјиште во четири очи, без законска обврска, тој договор претходно да го одобри Владата, тоа право повеќе нема да го има. Или, ако Министерот за здравство го има правото на избор на фирма за интервентен увоз на лекови, кое може да го злоупотреби, а при тоа да не прекрши ниту еден закон, правото ќе му биде одземено. Бучковски ќе побара мислење од Антикорупциската комисија, кои од дискреционите права на министрите отвораат можност за корупција и треба да бидат укинати. Инаку, секој од министрите на новата Влада има обврска да пополни анкетен лист за имотната состојба и да го достави до Комисијата, а истото се обврзани да го сторат и разрешените министри, за да се спореди нивната имотна состојба пред и по вршењето на функцијата. На денешната прва работна владина седница, именувани се државните секретари во новата Влада. Меѓу нив, рехабилитирана е Ратка Куљан, поранешната пратеничка на СДСМ и директорка на родилиштето Чаир. Ратка Куљан се памети по скандалот со заразата со менингитис на новороденчињата во Чаир и сомнителните јавни набавки. Во Бладата на Бучковски, таа стана државен секретар за здравство.
f9 http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=7848 -И ПОСЛЕ ОооОо !!! КЕ СЕ ПРАШУВА ДАЛИ НЕКОЈ ГИ ЧИТА МОЈТЕ ПОСТОВИ-) Дејан сигурно ги прескокнува...ама овие од владава не.
OooOo
quote:
Originally posted by f9
http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=7848 -И ПОСЛЕ ОооОо !!! КЕ СЕ ПРАШУВА ДАЛИ НЕКОЈ ГИ ЧИТА МОЈТЕ ПОСТОВИ-) Дејан сигурно ги прескокнува...ама овие од владава не.
Ne stavaj zborovi shto ne sum gi rekol. Prochitaj ubavo shto imam napishano.
dejan ay pa jas ne sum videl! jas stalno ti gi citam f9;) samo ne odam tolku vo toj forum za glasanje.
dejan cekaj! jas go procitav toa, ama ne sve! :p jas glasav, nisto ne razbiram:p
f9 Forum Administrator ОооОо !!! nishto lichno protiv tebe, no toj post mi dojde pri raka ;) [:D][;)][:X]
concrete E Bucko , Bucko, ima edna : koga mozev, nemozev, koga mozam,nemozam!!!