Carcinoma mammae
Carcinoma mammae
sinner` ang: breast carcinoma ili kaj nas - rak na gradi e najcestiot maligen tumor kaj zenata. Faktori koi go zgolemuvaat rizikot za dobivanje na carcinoma mammae megju drugite se:kasna menopauza,kasna bremenost,prerana menstruacija,masna ishrana, mutacii na BRCA1 ili BRCA2 genite... Isto taka vo riziko grupa se i zenite koi ne rodile. Metastaziranjeto na carcinoma mammae e lymphogen ( preku lymphata preogja na regionalnite lymphni cvorovi i ottamu se raznesuva po celoto telo) i hemathogen(preku krvtta). Metastazi mozat da se najdat vo r'betniot stolb, vo heparot(dziger), plukjata i pleura,jajnicite(ovarien)... Teraphii:operativno,Chemotherapija,endokrina teraphija ili teraphija so zracenje Prognozi:kaj majmalku 50% od zenite koi se lekuvaat(so bilo koja teraphija)carcinoma mammae povtorno se pojavuva(recidere), od niv umiraat(exitus) okolu 70% vo prvite 3 godini.. Mnogu e znacajno carcinoma mammae da se otkrie na vreme, so shto se zgolemuvaat shansite bolestta da se pobedi.Zatoa se preporacuva sekoi 6 meseci da se odi na kontrola kaj Ginekolog.
n/a Ili uste podobro terapija so: 1. Poseben vid ishrana; 2. Postenje; 3. Upotreba na bilki i bilni ekstrakti, zemjeni sostjki.
melpomena Da dodadam deka ubavo e i da se pravi "samopregled" pri sekoe tushiranje. Na onie koi doprva treba da stanat majki im preporachuvam da go dojat svoeto dete. Da ne zboruvam kolku e zdravo za deteto, no isto taka go namaluva rizikot od rak na gradite.
angel Само толку за оваа тема???? Јас мислев дека ќе научам нешто повеќе овде!!!! Еве јас ова го најдов на интернет http://members.fortunecity.com/mirsada1/cheville/ch-12.htm