Balkanskiot naftovod
Balkanskiot naftovod
Pina http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4130271.stm Dali nekoj znae neshto poveke za ova, kade ke minuva, shto ke i donese na Makedonija, ke se oprai li nevrabotenosta barem malku itn...itn
Divider Ako dobro izigrame sve ke bide super, ama ako se zaebeme kako Gruzija, nisto nema da se okarime i oparime!!
cile A be u princip e ok ali celata finta e shto ke bides zavisen od nekoj tamo dali ke go otvori ventilot ili ke go zatvori.Znaci celot balkan ke se drzi na ventil, nekoj ubavo si go smislil ova.
dejan sto e sega? ova ne e dobro? jas mislam e.....
f9 МАКЕДОНИЈА СПОРЕД ПЛАНОТ НА АМБО НЕМА ДА КОРИСТИ НИШТО ОД ТОА.МАКЕДОНИЈА ЌЕ БИДЕ САМО ТРАНЗИТНА ЗЕМЈА НИЗ КОЈ ЌЕ ПОМИНУВА.ТОА ПОЛИТИЧАРИТЕ НАШИ НЕ ГО КАЖУВААТ.
Divider Bi trebalo da ima barem edna ispumpna stanica vo makedonija so sto ke prestane grckiot monopol na naftata. Osobeno ako se najde nekoj pameten toa da go stori. Plus za vreme na gardenjeto ke ima investicii, plus nikoj nema da dozvoluva detsabilizacija na reon pri takov golem proekt. Zatoa rekov deka e dobro, ako dobro se postavime.
f9 Nema da ima i za toa postojat tehnichki materjalni i politichki prichini.Toa shto se nadevaat e deka ke zaposlat luge,inaku nema vrska so nas navtata.
Sotir Албанците бараат ревизија Албанскиот политички блок во земјава реагираше зашто проектот не поминувал низ населени места во кои живеат Албанци. Рикаловски вели дека движењето на трасата го утврдила посебна експертска група, која водела сметка за карактеристиките на земјиштето. - Сигурно се водело сметка трасата да биде поволна. Треба да поминува низ земјиште што еколошки е испитано и поволно за изградба на таков објект. Насоката засега е определена грубо, можни се некои поместувања - вели Рикаловски. http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=17919&broj=279 Кога го прочитав ова, прво мислев дека не гледам добро, после (кога се уверив дека со видот се ми е во ред) си помислив дека Албанциве се малку луди, ама на крај сватив дека „не подјебаваат“. Сите не подјебаваат, цела држава ја мајтапат, си играат играчки, си ги гледаат своите интереси и баш ги заболе дали државата ќе просперира или не. Сега ќе бараат нафтоводот да поминува 25,17% низ села во кои живеат Албанци. Можно е и да го стопираат градењето на нафтоводот, додека не им се исполни ова барање. Ова е невероватно. Ова ја преминува секоја граница. Абе соживот, што да ти расправам.
Strelec f9, абе што ќе беше толку голем негативец да си!? Само ’копаш’ од некаде информации разни, потоа ги ’рафинираш’ тие информации и ѓубрето што ќе остане од тоа рафинирање овде ни го пласираш како најбитно нешто! Човек ’по default’ треба со скепса да прифаќа се’ што е од тебе напишано на форумов! 1. Зошто не ни ја пласираше информацијата дека Македонија годишно ќе добива околу 30 милиони долари, само од транзитна такса!? 2. Зошто не ни ја пласираше информацијата дека Македонија ќе добива дел од профитот на заедничкото претпријатие што ќе го формираат трите држави и американскиот конзорциум. 3. Испушти да кажеш и дека Американците што ќе го градат нафтоводот се очекува да ангажираат домашни претприемачи што работат во таа област. 4. Претпоставувам дека свесно ја сокри и информацијата дека многу жители (сопствениците на земјиште низ кое би поминувала трасата во Македонија) се очекува да добијат добри пари од изградбата на трансбалканскиот нафтовод... од причина што нивниот имот ќе биде предмет на експропријација. Значи ќе се офајдат жители на Крива Паланка, Свети Николе, Велес, Богомила, Крушево, Сопотница, Ботун, Лакаица... Зошто инаку мислиш дека албанскиот политички блок во земјава реагира дека проектот не поминува низ населени места во кои живеат Албанци (за кое што и Сотир погоре напиша)? 5. Зошто не не’ информираше дека со проектот е предвидено една пумпна станица да се изгради и во Македонија и дека со тоа се отвараат перспективи во иднина да добиваме и многу поевтина нафта отколку ’Љубчовата’ грчка нафта? Дрско е и некоректно тоа што го правиш!
dejan zasto sakat naftavodot da pomine preku albanski naselnie?
Divider Ubav toj na baba, pa ti napisa Strelec, za da lapnat pari od zemjisteto!! Ovoj naftovod ke bid eod stratesko znacenje za makeodnija i od nekolku drugi pricini pokraj gorespomenatite od Strelec. Slicno i kako onoj od Azerbejdzan, koj minuva niz Gruzija, morame da isigrame dobro za da ne ni se sluci istoto kako i na tapite gruzijci koi ke nemaat pumpna stanica. No, voedno, poradi se pogolemata potreba od povrzuvanje na naftata, ke mora na sekakov mozen nacin da se stabilizira sostojbata vo regionot. SAD nema da dozvoli naftovodot da minuva niz turbulentno podracje, zatoa ke stori se vo nivna moznost nasite "borci" da gi udri po usi ako zabegaat kako po obicaj. naftovodot ke pomogne da se zabrza pokanatya za clenstvo vo NATO, a potoa, kako sto znaeme, i za EU. Osobeno sega koga se vrsi zabrzana refornma na armijata i se privrsuva prasalnikot za EU.
Sotir
quote:
Originally posted by dejan
zasto sakat naftavodot da pomine preku albanski naselnie?
Дејан, нафтоводот е стратешки објект и таму каде ќе помине нафтоводот, (откако ќе биде готов нафтоводот) таа држава ќе ја има подршката од „империјата“, да не кажам „чичко Сем“ во наредните 40-50 години (додека има резерви на нафта во Каспискиот регион, а богами и на Блискиот исток). Е сега, ако нафтоводот во Македонија помине низ територија која во најголем дел е населена со Албанско население, тие ќе можат да ја држат државата под постојан притисок, со закани кон нафтоводот, а богами и да се обидуваат државата да ја прикажат како „неспособна“ да го контролира нафтоводот. Едноставно, може да се користи во политички цели. Исто така поминувањето на нафтоводот низ територија која моментално (што не мора да значи вечно) е населена со Албанско население, може да се протолкува како подршка на тоа население и нивната политика во државата. Е во случајов нафтоводот поминува низ територии кои Албанците ни во сон неможат да помислат дека некогаш ќе ги контролираат. Тоа го знае и „империјата“ т.е. „чичко Сем“, а ова пак го знаат Албанциве-буначи. Тоа ги боли Албанциве и сакаат „императорот“ да игра во нивна полза, како што тоа го правеше до сега. Затоа скокаат (и ќе скокаат уште повеќе), ама сега може да им се случи да добијат по муцката од „чичко Сем“, што е многу болно (прашај ги Србите како боли кога мава „чичко Сем“) Плус тоа што го напиша Стрелецот, дека сакаат да инкасираат и некој долар.
f9 -"Човек ’по default’ треба со скепса да прифаќа се’ што е од тебе напишано на форумов!" =Не мора ,ти си еве чист пример. Мене никако не ми беше намерата да коментирам за се во врска за АМБО,па и за други проекти.Затоа ќе ти одговорам хипотетички ако сум имал намера... 1+3.-Затоа што тоа се предвидувања,никој не знае какви ке бидат околностите од снабдување,капацитет,цена па до краен потрошувач. 2+4-Знаејќи ги искуствата со експропријација на земјиште кај нас и проценките тешко дека ќе се оствари такво нешто посебно кога се работи за "туг" имот.Инаку во врска со бунењето на Албанците?Па не знам колку беше иницирано тоа од Албанци или од некој невладини организации кој -упс ,се избрзаа на времето.Проектот на два пати ја промена трасата и беше договорено да не поминува покрај Охридското езеро туку кај Дебар.На времето се сложи и Амбо а причините беа еколошки. -За Љупчовата нафта,па и оваа е Љупчова...да си провериш кој што и каде и кога потпишувал. Лично би сакал Македонија да не зависи од Грција економски како не би се довела никогаш во ситуација на економска блокада.Но зарем нема да влеземе во ЕУ,зарем нема да имаме заеднички пазар,валута,зарем нема да немаме граници.Во таква ситуација зарем странци ќе ни бидат Солунјаните?Зарем Солун не е наш?Што значи дека ние можеме Македонија да ја доживуваме како држава,но и како територија Македонија во вистински смисол со влезот во ЕУ.Што значи дека за Македонија е важно и двата коридори да се развиваат-тоа за она Грчката. 5.За пумпна станица за снабдување со наФта на Македонија?Да видам нема да верувам.
трендафил Не само што нафтоводот ќе поминува низ Македонија во краевите кај што нема албанци, туку и во Албанија ќе проаѓа во деловите кај што нема албанци муслимани. По ова изгледа дека тоа не е наша, локална, одлука, туку глобална на идејниот татко и главен инвеститор на нафтоводот. Иначе овој нафтовод се спомнуваше како главна причина за војната во 2001 година. Тогаш мислевме дека ќе минува низ деловите од Македонија со етнички чисто албанско население. Но целта очигледно била друга, да се намали цената на државното земјиште, а трасата е таква што во најголем дел не проаѓа низ приватна земја, односно цената на нафтоводот. Ползата на локалното население нама да биде од продажбата на земјиштето (за него би добиле реална, а не повластена цена) туку од вработување, директно во нафтената компанија или индиректно, заработувајќи пари од компанијата и од вработените во неа. Исто така покрај нафтоводот ќе има и друга инфраструктура - патишта, комуникации... Во секој случај останува да се надеваме дека нафтоводот ќе биде изграден или дека ќе ја дочекаме неговата изградба. П.С.: Иако нафтоводот не е врзан со дневната политика во земјата, еве нешто во врска со скапиот транспорт по спомнатиот на темава како Љубчов постоечки нафтовод . По него Макпетрол или Нико Петрол (Брилијант масло за јадење во цистерни за нафта) не ги транспортираат нафтените деривати што ги продаваат, а сепак не се поевтини од тие на ОКТА. И дека цената на нафта од ајде да го наречам Бучковиот нафтоводот за преработка во нашата рафинерија не е утврдена, па не знаеме дали ќе биде повисока или пониска од таа по Љубчовиот. Оптимизмот е добра работа, но реалноста уште подобра.
dejan fala divider i sotir! pa samo 25,17% ke pominuva kade zhiveat albanci......ako ova ke se dozvoli (i poveke) i ako pak ke vidam protesti, togas ne ni znam sto sakat oni za da gi zadovolis! eve mapa kade bi trebalo da pominuva. [img]http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/40670000/gif/_40670493_balkans2_pipeline_map203.gif[/img] ete bi trebalo preku debar da pomine
трендафил Лакаица е нешто појужно од Дебар. Со новата територијална поделба и општината Луково во која е селото стана дел од општина Струга. И од другата страна на границата, во Албанија живеат македонци, за кои многу не се зборува (се зборува само за тие од Мала Преспа).
dejan ne sum znael za tie makedonci tamu, samo za mala prespa i golo brdo.
f9 http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=17919&broj=279 Има мала мапа каде ќе поминува.Постои потенцијална еколошка опасност. Сепак ако се оствари овој проект можеби ќе го актуелизира коридорот 8 кај потенцијалните инвеститори.Заедно со остварување на проектот "Вардарска долина" и со коридорот 10 Македонија ќе може да рече дека ја има базичната развојна структура за подолг период.Ќе ни остане само Мариово како празна шупелка и резерват на ендемични старци.
Divider
quote:
Originally posted by f9
Ќе ни остане само Мариово како празна шупелка и резерват на ендемични старци.
Delumno si greska. Mariovo e prazna supelka, ama ne e rezervat za endemicni starci. Umrea odamna, a seganmikoj nejke da odi tamu. Inaku, Mariovo moze da se iskoristi kako koncentracionen logor za nasite bivsi i segasni politicari. BTW, naftovodot moze da posluzi i za uste edna rabota: da ima narodot od dve mesta od kaj ke pie nafta!!
Sotir Нафтоводот нема да оди низ Дебар, ниту низ дебарско. Трасата е : Деве Баир, преку Крива Паланка, Свети Николе, Велес и Богомила, па преку Крушево, Сопотница, Ботун и Лакаица до границата со Албанија Значи преку Ботун и Лакавица излегува од Македонија, а Лакавица се наоѓа во Луковско-Струшко (до пред новата територијална поделба Општина Луково) во која живеат 99%, да не кажам 100% Македонци-православни. Значи во ни еден дел нафтоводот не поминува низ макар едно населено место населено со Албанци. Дури, населениете места места низ кои што поминува трасата немаат ни во поблиската околина ни еден единствен Албанец. Ова е многу симптоматична работа, особено ако се има во предвид дека според конфигурацијата на теренот, најповолно (и претпоставувам најефтино за изградба) би било нафтоводот да поминува преку Паланка-Куманово-Скопје-па низ Полог (Тетово-Гостивар)-Кичево-Струга. Вака изгледала и првичната варијанта на трасата, а ова што е направено сега е нешто сосема друго и најверојатно не е направено случајно или самоволно. Ова го имаат направено по сугестија „од надвор“. А тој што сугерирал, многу поважно му било да помине нафтоводот исклучиво низ населни места во кои мнозинство се Македонците, отколку цената на изведбата.
Divider Idejata verojatno e da se dade indirektna poddrska na Makedoncite, a da im se stavi do znaenje na uckite da ne ripaat mnogu da ne gi ripne nekoj. Ima uste edna godina, ke vidime. Prvin da pomine novata borba za covekovi prava koja povtorno ke se odlikuva so palenje an crkvi, masakriranje na makedonci, kidnapiranje, siluvanje, sodomija i sl. Duri potoa, koj ke prezivee ke raskazuva, a koj ke izleze kako gubitnik, mnogu ke zagubi.
трендафил
Ова е трасата низ Македонија [img]http://www.vreme.com.mk/sliki/ambo%20naftovodot_resize.jpg[/img]
А грците го мислат следното:
Мали се шансите за АМБО
МИА 30.12.2004 Шансите за изградба на нафтоводот АМБО преку кој од Бургас до Валона треба да се пренесува руска нафта кон Западна Европа се многу мали поради неговата висока цена на чинење, пишува денеска атинскиот весник „Апогевматини“. Весникот ги пренесува оценките на претставници на грчкото Министерство за развој, според кои, АМБО за чија изградба се потребни 1,2 милијарди долари, е помалку конкурентен од нафтоводот Буграс - Александрополис, кој треба да чини околу 800 милиони долари. „Апогевматини“ наведува дека Меморандумот за изградба на АМБО што во вторникот во Софија го потпишаа Бугарија, Македонија и Албанија нема да влијае на плановите за изградба на нафтоводот Бургас - Александрополис. Според весникот, бугарската Влада го потпишала Меморандумот за АМБО за да извлече политичка корист, имајќи ги предвид нискиот рејтинг на премиерот Симеон Сакскобурготски и претстојните парламентарни избори во Бугарија. http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=41236 Јас не би се сложил со тоа дека транспортот низ Грција е поевтин. Во време на агресијата врз Југославија и окупацијата на Косово, НАТО за минување низ Грција плати повеќе стотици милиони долари. Низ Македонија минуваше бесплатно. Од друга страна нормално е подолг нафтовод да биде поскап, а во Грција поради брегот (острови и длабочина) не можат да допловат најголемите танкери.
f9 Ова е многу симптоматична работа,изгледа ние требаше да им предложиме да оди по трасата Матејче,Танушевци,Кондово,Мала Речица и така-натака.
Divider Aman i ova grcite. Samo nesto ripaat i skokaat i se bunat i kaj sto cini i ne cini. No, usrani se zatoa sto ke izgubat primat so naftata t.e. monopolot. Baska pederi i cigani se, koj gi teslaci!!
Sotir Нафтовод кој поминува низ Грција Американците никогаш нема да подржат, а тоа значи завршена работа. Атина може да се поздрави со нивниот нафтовод. Тие го знаат ова, па затоа бараат пари од ЕУ за изградба на нафтоводот, ама ќе добијат шипки. А и да се изградат паралелно двата нафтовода, оној грчкиот можеби ќе го користат за транспорт на јогурт или кисела вода, затоа што е пресметано дека АМБО е економски најисплатлива варијанта на подолг рок. Транспортот преку нафтовод е многу побрза, поефтина и побезбедна варијанта, отколку кружењето со танкери низ цело Егејско Море. „Чичко Сем“ има нови партнери на Балканот, а грците изгледа, со тоа никако не можат да се помират, па уште повеќе се заглавуваат.
Divider Moze ke transportiraat retsina, namesto ocet, ionaka na ocet im nalikuva. A uncle Sam ke im kick ass na cigancinjata grcki. Vazno e nie da ne se zaebeme kako sto samo nie znaeme i umeeme.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by трендафил
Не само што нафтоводот ќе поминува низ Македонија во краевите кај што нема албанци, туку и во Албанија ќе проаѓа во деловите кај што нема албанци муслимани.
Hahahah...eva eva katastrofa hahahaha
Strelec
quote:
Originally posted by Divider
Aman i ova grcite... Baska pederi i cigani se, koj gi teslaci!!
Малку повеќе обзирност не е на одмет... Воздржувајте се од упатување вакви навреди... Не се сите Грци педери и цигани!
concrete Ej sega definitivno zabegavte. Prvo trasata na AMBO e definirana na osnova na TT baranja, koi so politikata imaat vrska kolku nie so Alfa Kentaur. Vtoro imase edna prethodna kabinetska trasa(napravena od nekoja amerikanska kompanija) koja bese mnogu podolga i poskapa od sega predvidenata po osnova na mnogu pricini.Normalno definitivnata trasa ke se odredi so detalen proekt. Treto, ima golema sansa da se izgradi bidejki e apsolutno najdobra varijanta od site drugi.Normalno ako ne se vmesa politikata, ama togas barem makedoncite definitivno ke znaat na sto se( pod makedonci mislam na graganjite na Makedonija) Cetvrto vakov naftovod koj ke go zaobikoli Bosfor mora da se izgradi i toa vo mnogu kuso vreme. Ako se pocne, ke se pocne vo Februari 2005. Znaci uste malku, pa ke vidime.
Sotir Dali e prethodnata trasa kabinetska? Trasata od istok kon zapad, dokolku pominuva niz Republika Makedonija, e najisplatliva, najrentabilna i najeftina dokolku se odi po sledniov koridor: Kriva Palanka-Kumanovo-Skopje-Tetovo-Gostivar-Kicevo-Struga Toa e fakt, koj nikoj ne moze da go pobie. Na toj koridor treba da se premosti samo edna pogolema planina (Bistra), a ostanatoto e "macji kasalj". Zatoa i patniot koridor i zeleznickiot koridor istok-zapad se dvizat po ovoj koridor. Toj koridor e podolg za nekolku desetici kilometri od predlozeniov, sto ne vlijae vo nikoj slucaj na negovata ekonomska isplatlivost (so ogled na drugite porednosti). I predlozeniov koridor, dokolku se gleda konfiguracijata na terenot (a so toa i ekonomskata prednost), bi trebalo da se spusta na Struga, a ne da se iskacuva kon Labunista, za da vleze vo denesna Albanija. Nikoj nikogas ne ni pomislil deka e ekonomski poisplatliv koridorot koj e predlozen, od onoj prethodniot. A sepak toj e predlozen. Koi se togas motivite da se predlozi tokmu vakov koridor? I zosto koridorov se objavuva samo eden den po potpisuvanjeto na dogovorot pomegju Makedonija, Bugarija i Albanija, a ne i prethodno? Zosto Albancite vo Makedonija se bunat poradi promena na trasata? Nema li politika vo naftovodot koj se planira, a koj pominuva niz Republika Makedonija? Dali e najisplatliv (ekonomski) naftovod koj ke pominuva niz teritorijata na densna Bugarija-Grcija-Albanija, ili samo niz Bugarija-Grcija i ke izleguva na Jonskoto More? Dali e pokratka trasata, ako vizuelno (za nas, na karta) pominuva isklucivo niz planinski predeli (kako predlozeniov), ili ako pominuva vo najgolem del niz ramnicarski delovi (Bugarija-Grcija ili Bugarija-Grcija-Albanija)? Ovie prasanja, concrete, treba da se odgovorat, a dali sme zabegale, ili ne, vremeto ke pokaze. Ama deka naftovodot vakov, kakov sto e predlozen odi vo nasa polza, bidi siguren. Daj boze da se izgradi taka kako sto e predlozeno.
jamajka
quote:
Originally posted by concrete
Treto, ima golema sansa da se izgradi bidejki e apsolutno najdobra varijanta od site drugi.Normalno ako ne se vmesa politikata, ama togas barem makedoncite definitivno ke znaat na sto se( pod makedonci mislam na graganjite na Makedonija) Cetvrto vakov naftovod koj ke go zaobikoli Bosfor mora da se izgradi i toa vo mnogu kuso vreme. Ako se pocne, ke se pocne vo Februari 2005. Znaci uste malku, pa ke vidime.
Kako mislish ako ne se vmesha politikata ???? Pa opshto e poznato deka enrgetskata industrija, a pogotovo "crnoto zlato" i negovite patishta, potochno nivnite eksploatatori ja krojat svetskata politika ... Nema nekoja rabota kaj shto e vmeshana naftata da ne bide vmeshana politikata, pa duri i vo kolata shto ja vozish :))
Sotir
quote:
Originally posted by dejan
ali ahmeti (i grcite) ne e toj sto go pravi ova, mislam jas amerika ke kaze kade ke se gradi ova neli?
Tocno taka[:D]
concrete Sotir,AMBO ima edna svoja istorija.Nekogas ke ja diskutirame, ako togas voopsto nekogo go interesira. Segasnata trasa e proektirana na mnogu racionalna osnova, koja bidi siguren ne se bazira na nisto sto vo sebe sodrzi nekakva "nacionalna " komponenta. Ova ne ti go kazuvam na pamet. Koga sme kaj niv, ima uste dva interesni veke inzinerski definirani kapitalni"cevkovoda". Edniot nosi voda od Mavrovsko ezero veke minata niz centralite, na regionalniot Studencica i go "pegla" na konstanten poln kapacitet, a vtoriot od Kozjak kon cela istocna Makedonija, niz mnogu akumulacii se do Strumica. So Zletovica i uste edna druga mnogu golema akumulacija vo toj del, za "navek" , ako takvo nesto kako navek postoi , se resavaet problemite so voda vo Makedonija. Jamajka ,ima politika i "politika"!!!!Jas mislev na onaa vtorata so vrekite sol,ama i taa samo moze da go oddolzi realiziranjeto. Nema alaternativa za ovoj naftovod, ako naftata ostane biznis za dogledno vreme. Srekna Nova Godina 2005!!!!
jamajka Dobro i da se distancirame od samite prichini za trasa, sepak krajniot ishod od taa trasa e povolen po nas :) mozebi sosema sluchajno, no sepak toa e udar vrz ramkovna Makedonija, barem taka smetaat Albancite.
dejan ali ahmeti (i grcite) ne e toj sto go pravi ova, mislam jas amerika ke kaze kade ke se gradi ova neli?
dejan :))))
bettychuby Naftovodot nema da minuva niz zapadna Makedonija voopsto. Ne mozam sega da ja najdam mapata, ama koga ke ja najdam ke ja ispratam.
bettychuby Ke ima ispumpna stanica nekade blisku do Stip odprilika kako sto vidov.
dejan kako nema niz zapadna makedonija da pominuva? pumpa vo stip? kako ke dojde do albanija? najdi ja ovaa druga mapa za patot na naftovodot.
Divider Od Stip ke odi za preku zagreb do albanija, hehehehe!!
jamajka Ne be ima iskrivuvanje na prostorot vo toj reon. taka se shtedi prostor :)
bettychuby Aj malku kako za promena citajte i drugi sajtovi osven vreme.com.mk i realitymacedonia ...Katastrofa ste kolku ednostrano gledate na rabotata za se. Zaslepeni od svoite glupavi stereotipi i predrasudi. Ne go izmisliv toa za naftovodot eve vi link pa koj saka sam neka si vidi http://www.kapital.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=65&ArticleID=8441&EditionID=434# ili ako ne odete na www.kapital.com.mk i napravete search na AMBO i ke gi videte site statii za naftovodot. FALA!
Strelec Jas mislam deka betty zasluzi da i' se izvinite i da i' pobarate proska!:)
Sotir Poentata e deka AMBO mora da pomine niz zapadna Makedonija. Za da vleze vo Albanija, kako ke pomine ako ne niz zapadna Makedonija? Pa Kicevo, Struga, Ohrid se vo zapadna Makedonija. Da ne misli nekoj tuka deka samo Tetovo, Gostivar i Debar se vo zapadna Makedonija. Poentata bese deka pominuva niz teritorija na koja nema naseleno Albanci, a takvi teritorii vo zapadna Makedonija ima vo izobilie (kako sto moze da se vidi) A sto pisuva vo "Kapitalot":
quote:
“Немојте да заборавите дека предлог-трасата што поминува низ Битола е предлог на вашата Влада. Трасите на нафтоводот ги бираат земјите низ кои поминува, а не градежните компании. Не ги бираме ние. Значи, ако Владата ја избрала оваа траса, мора да имала добра причина”, изјави тогаш Фергусон.
Ama nie znaeme kolku nasata Vlada odlucuva i za pomalku vazni prasanja od trasata na AMBO, a za ova da ne pravime muabet. Dali tuka nekoj saka da ni kaze deka trasata na naftovodot niz koj ke tece amerikanska nafta ja odbirala Makedonskata vlada, vo uslovite vo koi deneska se naoga Makedonija? Ova e mnogu dobar vic. A objasnuvanjevo:
quote:
Владини извори за “Капитал” објаснуваат дека трасата на нафтоводот е променета заради безбедносни причини и за да се избегнат големи водени резервоари, археолошки наоѓалишта и еколошки чувствителни области.
Vodeni rezervoari nema pod trasata niz koja ke pominuva? Ha ha ha. A arheoloski naogalista??? Pa vednas do Gradsko e Stobi, gospod znae sto krie zemjata okolu Gardsko, a imeto samo si kazuva "Gradsko", mesto kade bil golemiot grad. Pa Bitolsko? Daj ti se molam. Skoro sekoe selo ima naogaliste od Neolit do Sreden vek. Objasnuvanjevo im e da "puknes od smeenje". Ili mozebi sakaat da kazat "za da gi unistime arheoloskite naogalista, bidejki ne treba da gledame vo minatoto"?
bettychuby A kakvo objasnuvanje da dadat Sotirco? Deka ne sakaat niz zapadna Makedonija da minuva oti taka im se prisakalo. Ajde se e do nivoto na apstrakcija. Ne mozete da ja vidite shumata od drvata...ccc
jamajka
quote:
Originally posted by bettychuby
A kakvo objasnuvanje da dadat Sotirco? Deka ne sakaat niz zapadna Makedonija da minuva oti taka im se prisakalo. Ajde se e do nivoto na apstrakcija. Ne mozete da ja vidite shumata od drvata...ccc
Kade pishuva deka nema da pominuva niz zapadna Makedonija ??? i naftovod se seli samo od edna prichina, a toa e nestabilen region. Daj te molam objasni shto podrazbirash pod zapadna Makedonija ?
bettychuby Procitaj pogore jamajka pastirav link da vidite od kaj ke minuva naftovodot. Pod zapdna Makedonija podrazbiram zapadna Makedonija
jamajka Go prochitav i nigde ne pishuva deka nema da pominuva zapadno od Vardar. Dobro ja znam novata trasa i ochigledno e deka ti pod zapadna Makedonija gi podrazbirash samo Tetovo, Gostivar i Debar. Bitola, Kichevo, Ohrid, Struga, Brod, Demir Hisar i dosta drugi se isto taka del od zapadna Makedonija
jamajka Владата предложи, а АМБО прифати нафтоводот да минува низ Битола, а не низ Тетово Eve go naslovot na tekstot od Kapital i samiot naslov ne negira deka pominuva niz zapadna Makedonija, samo shto ke vleze vo zapadna Makedonija po juzno.
bettychuby Niz Bitola i Struga ke minuva.
jamajka Epa kaj se Bitola i Struga ?
bettychuby Ne znam. Mislam deka se vo Severen Bngladsh?!?:)
jamajka Znachi ke minuva niz zapadna Makedonija.
bettychuby KE minuva niz Istocna, Sredna, Juzna i Jugo-Zapadna Makedonija. ok? I dosta so toa.
jamajka Ako e taka togash tetovo e Severozapadna Makedonija
Sotir Da? A Skopje e vo "centralno-severna Makedonija"[:D] Naftovodot e premesten so pricina. Ke pominuva niz "zapadna Makedonija" (nemoze da ne pominuva) ama ke pominuva "isklucivo niz delovi naseleni so Makedonci". Ke ima ispumpna stanica, ke ima ekonomski efekt za Makedonija, ke vrabotuva Makedonci, ke bide stabiliziracki faktor za Makedonija i Makedoncite, ama "nema da pomine niz teritorijata na Makedonija koja e naselena (vo bliskoto minato) od Albanci" Inaetot e losa rabota, ama nekoj tuka ocigledno nemoze da priznae deka Struga se naogaja vo ZAPADNA MAKEDONIJA, ama naftovodot ke pomine niz struskite sela koi se naseleni isklucivo so Makedonci. A toa e dobro, toa go stabilizira Struskiot region i go zacementiruva zaekogas vo Republika Makedonija. Priznavale, ne priznavale. Toa ti e fakt.
jamajka Sotir posoli malce, otvori vrekata
jamajka
quote:
Originally posted by bettychuby
KE minuva niz Istocna, Sredna, Juzna i Jugo-Zapadna Makedonija. ok? I dosta so toa.
Ako e Struga jugozapadna, togash ne minuva ni niz istochna, poshto Palanka e vo severoistochna.
bettychuby Ete Sotir procital deka ke minuva niz Makedonski sela naftovodot. Mislam deka toa bese celta na temava? Da se dokaze deka e podobro da minuva niz etnicko cisti sredini koi se samo so Makedonci naseleni. Milo mi e go utvrdivme toa:)
jamajka Temata ne beshe toa, tuku ti dojde i ja zapna kako pijan za plot i cela tema ja svede na toa. Temata e kakva geostrateshka vaznost i nudi AMBO na Makednonija. E sega(spored Albancite od severozapadna Makedonija) smenata na trasata ima vo sebe naglasena nacionalna privrzanost kon Makedoncite, na shteta na Albancite vo Makedonija, i zatoa Albancite se bunele zoshto moralo AMBO da pominuva niz jugozapadna Makedonija, a ne niz severozapadna.
Thief Од се` ова јас може само да се замислам и запрашам: ако „toa go stabilizira Struskiot region i go zacementiruva zaekogas vo Republika Makedonija“, дали тоа значи дека некој свесно се откажал од северозападните делови на Македонија, т.е. од Тетово и Гостивар кое брои повеќе македонско наеление и од Ресен, Кочани, Злетово, Пробиштип и други „македонски градови“...
jamajka
quote:
Originally posted by Thief
Од се` ова јас може само да се замислам и запрашам: ако „toa go stabilizira Struskiot region i go zacementiruva zaekogas vo Republika Makedonija“, дали тоа значи дека некој свесно се откажал од северозападните делови на Македонија, т.е. од Тетово и Гостивар кое брои повеќе македонско наеление и од Ресен, Кочани, Злетово, Пробиштип и други „македонски градови“...
Dobro prashanje :) Mislam deka sepak ne e taka, od prichina shto ne e deka AMBO aj stabilizira sam po sebe, tuku procenkite im kazale (na tie shto gi praele) deka vsushnost toa e i stabilno podrachje za razlika od severozapadot :)) Zatoa i ja smenile trasata, deka toj reon ochigledno im e od visok rizik.
Thief Значи, тезите се наопаку: не стабилизира АМБО, туку тој претендира да минува низ постабилно подрачја! :) Гледате, мала промена на реториката може да им го затвори устите и на албанските национал-шовинисти и да ја оправда одлуката и да биде задоволно и мак. население во Тетово и Гостивар... АМБО НЕМА да ја стабилизира Струга и да и` осигура опстанок во Македонија, туку ќе овозможи (можеби?!) за нијасна поголем индустриски развој, а тоа му е потребна на тоа позаостанато (во однос на „северозападномакедонското:)“) подрачје во моемнтов ;)
jamajka podrachja so pomal rizik, toa pomal ne znachi mikronski, tuku sepak golem, no pomal od nekoj si pogolem. :)) A toa e taka zaradi logistikata shto bi ja imale Albancite od severozadpadniot del na Makedonija, poradi nivnata bliskost so Kosovo, vo mozen iden sudir. Taka da opasnosta od opstojuvanje i razgoruvanje na sudirot bi bil pogolem, shto pak pretstavuva opasnost za naftata. Neznam koga e planiran pochetokot za izgradba na ovoj naftovod, no mislam deka dosta raboti imaat planirano lugjeto da smenat ushte dodeka ne pochnal, poshto naftovodot so nafotovodot de fakto Imperijata go zema monopolot na naftata vo EU. Prviot chekor beshe prevzemanjeto na Francuskite i Germanskite nafteni polinja vo Irak od strana na Imperijata, a sega i zgora na toa posle 2010 ke im prodava Turkmekistanska nafta. Osekam deka EU ke se oseka kako Bludnica koja sheta naokolu so zaboden noz vo grb :))) Mislam deka pochnaa da ni idat jaki karti vo race nemora da se sekirash za integritetot na severozapdna Makedonija [;)]
Strelec
quote:
Originally posted by jamajka
Ako e Struga jugozapadna, togash ne minuva ni niz istochna, poshto Palanka e vo severoistochna.
Mnogu mi e zal deka Betty ne prokomentira nisto na ovaa konstatacija!:)
Sotir
quote:
Originally posted by Thief
Значи, тезите се наопаку: не стабилизира АМБО, туку тој претендира да минува низ постабилно подрачја! :) Гледате, мала промена на реториката може да им го затвори устите и на албанските национал-шовинисти и да ја оправда одлуката и да биде задоволно и мак. население во Тетово и Гостивар... АМБО НЕМА да ја стабилизира Струга и да и` осигура опстанок во Македонија, туку ќе овозможи (можеби?!) за нијасна поголем индустриски развој, а тоа му е потребна на тоа позаостанато (во однос на „северозападномакедонското:)“) подрачје во моемнтов ;)
AMBO ke ja stabilizira Makedonija (otkako ke se izgradi) na podolg rok. Ili barem toa sto ke ostane od nea. A dali nekoj se otkazal od Tetovo i Gostivar, treba da gi prasame pretsedatelot i premierot, ama da ni kazat iskreno (sto ne im e bas jaka strana, pa ke treba da gi naterame)[:D].
concrete Pravel li nekoj od vas nekogas proekt za naftovod???Znae li kako vsusnost toa izgleda??? Sto gi vrtite site temi na licno prepukuvanje. Prvo za nekoja uteha, (ne moja, vo nikoj slucaj) ,ako se gradi naftovod , a mora da se gradi , AMBO e prv na top lista po site parametri.( I finansiski,iako grckive vesnici pisuvaat nesto drugo, a jas bi sakal da se vo pravo). Za nekoja politicka stabilnost na prostorot neznam kolku ke pridonese, toa e diskutabilno. Drzavata ke naplatuva nekoja mala para, nesto luge ke bidat angazirani i odprilika toa e toa. Vo proektiranjeto i gradbata ke ima nekoja para, ama ne onoj lavovskiot del, toa ke go lapnat primarnite (primarniot???) kontraktori. Fizicki toa vo nikoj slucaj ne e kineski zid, taka da opasnost za arheoloski naogalista i nema mnogu. Najverojatno za nekolku godini ke se stopi vo okolinata i da gi prasas , mnogumina nema da znaat kade e. Zagaduvanjeto na okolinata e primarnata potencijalna opasnost i toa kako od normalnoto rabotenje,mnogu poveke od potencijalnite havarii ( od site vidovi i podvidovi) sto vo ovie prostori ke go donese edna takva postrojka od toj kalibar.
Divider AMBO for Mayor of Skopje!! AMBO for president!! Sala na strana, AMBO vaka ili onaka so naftovodot ke pomogne vo i za Makedonija od iks pricini!
dejan nesakam naftovodot da pominuva nis bitola! dali preku gradot ke pominuva? ili ne strana? vo regionot bitola?
Divider Od strana ke pominuva, normqalno deka nema niz Bitola da minuva, niz gradot. Inaku, sto si zapnal deka nejkes niz Bitola da pominuva, ionaka BITOLA NEMA AERODROM!!
concrete Ima kako nema,pa tamu nauciv da letam.......pred 100 godini na stariot , sega duri i nov imaat!!!! Inaku naftovodot niz Sirok Sokak ke go pustat so toj sebap uste edno renoviranje da mu napravat, a be ubav toj na baba,vo avstralija velis, tamu i osnovno li ucese, he,he,he...?????
Divider Niz rekata Dragor ke gi pustat cevkite, barem da protece nesto niz nea. Ja ima samo na karta od 1974 (odma posle promenite na ustavot presusila) koga imalo vodicka niz nea. Inaku, odamna nema aerdorom, ima heliport!! Kaj kogo ucese da letas? Kaj Caparot? Ili na kafe kaj Tumbe? hehehehe
concrete Divider, ne si vo tek. Sega e nakaj termo centralite,malku e vodnikava pistata, ne e kako starata,ama ima dobri hangari. Odamna ne sum ja videl, moze 20-25 godini. Kaj Kipe, prvite 50-60 starta na vitlo.
Divider Ne si normalen, se utepav od smeenje. Tuku, posle na utakmici kako ke im vikame na ckembarite: Bitola nema aerdrom ili bitolcani pijat nafta!!