Можен ли е економски бум во Македонија?
Можен ли е економски бум во Македонија?
Strelec Економските експерти се едногласни во ставот, и покрај ветувањата на владата, нереално е да се надеваме дека во 2005 година може да се случи економски бум во државата.
Лично не верувам дека се создадени услови и дека постојат неопходни претпоставки за пресврт на негативните трендови или на стагнантните движења да речеме кај БДП што би овозможило во 2005 година да се постигне подинамичен развој, според тоа, не гледам елементи за некој оптимизам.
вели економскиот експерт Душан Вељковиќ.

За да се разбуди заспаната македонска економија потребни се сериозни реформи. За 2005 година такво нешто не е предвидено, вели професорот Ванчо Узунов:
Ако не ни се случат реформи, многу битни реформи, нема да стане подобро од ова и ќе треба да бидеме среќни ако ситуацијата остане и ваква каква што е. Многу е јасно зошто, бидејќи, ваква каква што е, ситуацијата во Македонија, нема капацитет да создава поголемо богатство.

Се додека не заживеат инвестициите не може да зборуваме за позитивни резултати на полето на економијата, објаснува професорот Димитар Ефтимов од економскиот институт:
За економски раст е потребна инвестициона клима, за инвеститорите да инвестираат. А, како тоа би се направило? Со друга монетарна и друга макроекономска политика којашто е насочена кон намалување на каматните стапки, што би дозволиле инвестициона сигурност во економијата.

Со продолжување на ниските стапки на економски раст во 2005 година граѓаните и понатаму ќе мораат да бараат начин како да „скрпат крај со крај“, односно како да го поврзат 1–ви и 31-ви во месецот.
Идната година очекувам стапките на економскиот раст да се движат до три проценти што и не е некој фактор на економски раст. Во однос на потрошувачката, таа ќе биде ниска, што значи дека животниот статус на граѓаните ќе биде на ниско ниво, како и претходната година.

Сугестијата од експертите е дека владата под итно мора да корегира одредени аномалии кои ни се провлекуваа во изминатата деценија:
Владата е битно да се случат институционални подобрувања, значи подобрување на капацитетот на државните институции.

Исто така, мора да се промени бизнис логиката на македонските претприемачи:
Да почне да се креираат услови за да се создадат производи со повисока додадена вредност, ако тоа го нема, бадијала е се друго.

Во меѓувреме, остануваат многу отворени прашања кои за економските експерти се доказ дека во 2005 нема да биде подобро од 2004, но како што велат тие, барем да почнат реформите:
Допрва треба да се види како ќе биде поставена економската политика за следната година. Какви институционални и организациони зафати ќе бидат напревени. Дали ќе се вршат измени во кредитно монетарната политика, како ќе завршат разговорите со ММФ итн.

concrete
quote:
Originally posted by Strelec
concrete, полн си со негативна настроеност и оттаму произлегува твојата потреба да критикуваш се’, без оглед дали е добро или не... Едноставно, доколку од 100 работи што ги презема актуелнава власт, ти за 100 работи велиш дека се лоши, првата работа што на човек на ум му доаѓа е дека не треба да те сваќа за сериозно! Јас сметам дека актуелната политичка власт е подобра за Македонија од претходната, но сепак за 70-80% од работите велам дека не им се во ред. Инаку, не си припрост, но сепак ќе ти кажам... Кога велам инвестиции, не мислам на продавање на постоечките капацитети во Македонија што ги спомна во твојот пост (Зора, Јегуновце, Фени итн.), туку на отворање на нови фабрики и организации во Македонија. Своевремено имаше шанса Ауди6 да се произведува во Македонија, но тогашната власт предводена од Црвенковски и Андов поради некои свои глупи математики не го дозволија тоа. Муабетот ми е дека е убаво да се отвори фабрики, на пример за велосипеди, за кечапи и мајонези, за спортски реквизити, за хартија, за ролетни... убаво е Shell да инвестира и да изгради 30-40 бензиски пумпи, да се изгради нафтоводот, Sheraton да изгради 2-3 хотели, две-три силни европски банки да отворат експозитури во Македонија и со нив да донесат свеж капитал во државава, да инвестира некоја странска фирма во нов мост преку Вардар, да инвестира некој во нов автопат Гостивар-Кичево, нов автопат Велес-Прилеп итн. итн. итн. Епа да веруваме дека Вајгел ќе помогне во сето тоа... А замисли една друга ситуација. Замисли Вајгел да се понудеше самиот, во јавност да се објавеше колку е неговото име значајно и респектирано во Европа и на сето тоа да се објавеше и вест дека Бучковски се заблагодарил на понудата на Вајгел, но изјавил дека тој не и’ е потребен на Македонија!? Дали тогаш некој од вас ќе ја пофалеше таа одлука на Бучковски??? Па немаше да станете од компјутерите и ќе се натпреварувавте меѓу себе кој ќе биде поагресивен и ќе го правевте нашиот премиер малоумен и ненормален!
strelec , navistina me zbuni i me natera da se zamislam:poln so negativna nastroenost, toa veke treba da zamisli sekogo.Sega od krajot kon pocetokot za koj navistina ozbilno ke razmislam. Nikoj ne rece togas deka segasniot predsedatel,Andov i Taki Fiti se maloumni zosto go "zaprea" proektot Audi3. Dobrite poznavaci znaat deka takov proekt e "sarada" i deka ne e mozen. Fabriki za velosipedi denes se pravat vo Kina. Velosipedi po merka, od karbon i superlesni materijali se pravat vo razvienite zemji po mnogu visoki ceni, no takvite proizvodi se prodavaat samo na bogat lokalen pazar, Makedonija denes ne e toa, a nikoj ne bi kupil takov od Makedonija. Fabriki za kecap ima poveke od sto treba , site se privatizirani , a ne gledam deka procvetaa,toa e isto taka edna posebna prikazna. Inaku kako zamisluvas most na Vardar kako stranska investicija??? Kredit ili mostarina???? Tuka ke prestanam.....ne samo ovaa vlada , site prethodni da imaa pred sebe eden rulet i so negovo vrtenje da gi donesuvaa odlukite, nemase, spored teorijata na verojatnost da napravat tolku greski. Inaku navistina se smetam za "priprost" zosto smetam deka sekogas rabotite treba da se organiziraat po KISS principot (Keep It Stupid Simple) togas ke bidat svatlivi za site i realizirani so najmal napor (i trosok) Sepak ke moram da prestanam i da se prispitam: negativen i agresiven, navistina me zagrizi i uplasi!!!!
Strelec Аман немој да се загрижуваш и да се плашиш!:) Но, молим те дозволи ми да побарам од тебе да се произнесеш за последниот дел од мојот пост... Дали сум во право?:) Еве го уште еднаш, за да не го бараш: А замисли една друга ситуација. Замисли Вајгел да се понудеше самиот, во јавност да се објавеше колку е неговото име значајно и респектирано во Европа и на сето тоа да се објавеше и вест дека Бучковски се заблагодарил на понудата на Вајгел, но изјавил дека тој не и’ е потребен на Македонија!? Дали тогаш некој од вас ќе ја пофалеше таа одлука на Бучковски???
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Аман немој да се загрижуваш и да се плашиш!:) Но, молим те дозволи ми да побарам од тебе да се произнесеш за последниот дел од мојот пост... Дали сум во право?:) Еве го уште еднаш, за да не го бараш: А замисли една друга ситуација. Замисли Вајгел да се понудеше самиот, во јавност да се објавеше колку е неговото име значајно и респектирано во Европа и на сето тоа да се објавеше и вест дека Бучковски се заблагодарил на понудата на Вајгел, но изјавил дека тој не и’ е потребен на Македонија!? Дали тогаш некој од вас ќе ја пофалеше таа одлука на Бучковски???

Mislam deka ti odgovoriv, so prikaznata za Audi. Vajgel e samo marketing,vo sekoj slucaj podobro od nisto, osven ako ne e prinuden upravnik postaven od EU. Nekoi denesni izjavi na Premierot duri i naveduvaat na takvo nesto. Odednas nesto se predlaga sto do vcera bese nezamislivo: drzaven garanten fond za poddrska , osloboduvanje od davacki na odredena grupa vraboteni itn. Ako Herr Vajgel dojdese kako podarok , koj e toj lud sto bi go odbil, veruvam deka Buckovski sepak ne e do tolku, a isto slusam deka del od honorarot ke se podmiri od fondovi na EU. More ne e za aman , navistina e za zagrizuvanje.....
concrete Strelec,gledam vo arhivava ova sum go napisal pred nekoj saat.Imas pravo , moram malku da se pritaam i da pomeditiram..... Se lizgate vo depresivno raspoleozenie, ne e dobro, ne e dobro. Divider,samo edno da se postigne : PASOS KOJ GI POMINUVA GRANICITE!!! I koj se dobiva kulturno,elegantno i mirno , bez ispoteni,zapeneti policajci so stutkani kosuli i malku poveke kgr. sto setkaat naokolu. Se drugo ke se naredi samo od sebe, ima Makedonija i vaka oskubana ,kapacitet za toa. Da, da ne zaboravam: i bagatelno eftin ADSL ,tret i cetvrt mobilen operator koj ke dobie koncesija za 1 EU, sloboden pazar za fiksni kabelski operatori za kakva sakaat usluga,za koja ke najdat kupuvaci,ednostavno, no rigorozno knigovodstvo za firmi od 1 do 5 vraboteni,so ne poveke od 10.000 EU turnover po vraboten godisno, so besplaten unificiran softverski paket i komunikacija so instituciite,tuka se i zemjodelcite , a site drugi pogolemi vo druga liga!!!! Nizok personalen danok, nizok danok na dobivka, ne poveke od 12% DDV , so oslobodeni grupa prehrambeni artikli, nekoi lekovi, dnevni vesnici i edukativni spisanija. Akciza od 100% na alkohol,( ne vino i pivo) ,avtomobili nad 1600 ccm,brodovi nad 8m,avioni so poveke od 2 sedista,skapi haciendi i slicni kefovi..... Vo naredni 10 godini osloboduvanje od davacki na ekoloskoto zemjodelsko proizvodstvo (ama so tapija za toa , ne od oko). Avtomatsko vrakanje na DDV za sekoj naplaten izvoz, bez baranje i procedura. Sekoja dozvola koja ke se pobara da se smeta za izdadena, ako na nea ne se odgovori vo rok od 15 dena, ednas veke ednosalteski sistem, a ne samo prikazni. Pomali socijalni davacki po plata, ama naplateni kako treba.Za drugo osiguruvanje sekoj si odlucuva sam. Kompjuteriziran sistem na carinata , ama vistinski , ne deklarativen. Mienje i sreduvanje na granicnite premini,carinskite terminali,policiskite stanici,ambulantite i bolnicite , zaedno so personalot koj veke ednas mora da se uljudi i da se vospita. Ekologija do daska , a ne samo deklarativno, a vo stvarnost poleka pretvranje na Makedonija vo kanta za otpadici:gumite vo cementara, radioaktivni i kancerogeni sarzi i topenje na katalizatori vo zelezara,bezmilosno zagaduvanje na vodata itn.itn., toa ke se vrati kako bumerang. Bankite da se nateraat da bidat partneri na biznisot ,a ne lihvarski kukji....ova samo vaka vo eden zdiv. Garantiram deka vednas site ke se pocustvuvaat kako posle dobro prijatno tusiranje ,posle vruk, ispoten raboten den. Za seto ova ne treba nisto poveke od ona sto Makedonija veke go ima ,samo fali edna dobra elasticna lastegarka, kakva igra sekade kade ima red i pored, licno provereno!!!! PS sudstvoto i zdravstvoto se isto tuka , nadueni sega kako supliv balon , a se sreduvaat vo tri poteza (realno kako zaklucok od nekolku minimalni realizirani zafati), ako se saka ........aj mnogu se razlapav burek!!! Ah da i : za gragjani so Makedonski passport, entry gates na site granicni premini i aerodromi, ako sam ne se cenis , nikoj ne te ceni!!!!!
SpiroC Сето ова сега дали ќе има економски бум или не во Македонија е само зборување на празно... правиот одговор за тоа ќе се знае и ќе се дознае од како ќе биде предаден евро прашалникот и колку сериозно ќе биде сватена и земена во обзир таа работа а доколку и после тоа никој ама апсолутно никој до сега не одговарал за корупција од ниту една досегашна влада што сме ја имале... нема да има ни бум ни трес затоа што стие години се за еконмски бум кај нас но излегуваат не предвидени работи... одговорна влада која и да е треба да предвиди се... дали била на СДСМ... ВМРО... и остали личности од нашата политичка гарнитура... Не можи да се очекува економски бум кога нема ни една добра работа што може да се каже дека е добро сработено кога цело време топката се префрла од едни на други... едни поднеле пријава друг не рализирал трет не бил надлежен четврт не знаел дека тоа му е работа... и така натаму и така потаму... така да... доколку сме сериозни за европа и доколку сакаме да влезиме во тој клуб на богати ќе мораме да ги спроведуваме сите закони донесени за усогласуванје со европското законодавство а не само на збор да се залагаме и да носиме закони... а никој не ги спорведува... а нека дојдат и 10 Вајглери доколку прво гледаме да го наполниме џебот... нема потреба да коментирам јасно ви е на сите големи сте
dejan pregovori do 2006?! vo koj svet e toj covek? nie ne sme kako hrvatska pa da ocekuva pregovori do 2006! epten se optimisti, prasalnikot ne e zavrsen, pa 2006!
Strelec Евроинтеграцијата на Македонија во 2005 година 2005 година ќе биде исклучително важна за Македонија во однос на евроинтеграциите. До 31 јануари одговорите на европрашалникот треба да бидат испратени до Брисел, а до крајот на годината македонските власти се надеваат на добивање на статусот земја- кандидат за членство во ЕУ. „Очекуваме мислењето да биде готово до септември - октомври, а во меѓувреме секторот за евроинтеграција ќе се фокусира на дообјаснување и дополнување на одоговорите и сето она што ќе биде побарано од страна на ЕК. До крајот на 2005 година ќе го стекнеме и статусот на земја-кандидат . Тоа е нашата цел и убедени сме дека со нашите активности ќе докажеме дека таа цел е и остварлива“, вели Драган Тилев, раководител на владиниот сектор за евроинтеграција. Во меѓувреме, се одвива и процесот на усогласување на македонското законодавство со европското, кое според г-динот Тилев се одвива според националната програма за усогласување на законодавството. Во текот на оваа година се очекува и трансформација на секторот за европска интеграција во посебна правна и буџетска институција - Секретаријат за европски прашања. 2005 година ќе биде посветена и на подготовките за почеток на преговорите на Македонија за членство во ЕУ. “Она што ќе ни биде во фокусот на интерес за наредната година ќе биде и, би рекол, навремен почеток на подготовките за формирање на преговарачките структури, тоа значи преговарачките тимови, и обезбедување на една координирана подговтовка за очекуваните преговори во 2006 година“, објаснува Драган Тилев. Европеизацијата на Македонија ќе биде главна цел на активностите и на невладиниот сектор во 2005 година. Граѓанските организации најавуваат подобрување на нивниот квалитет за да можат од една страна да бидат коректив на власта, а од друга страна да преземат дел од товарот во процесот на приближување на Македонија кон Европа. Извор: Voice of America
Divider
quote:
Originally posted by dejan
pregovori do 2006?! vo koj svet e toj covek? nie ne sme kako hrvatska pa da ocekuva pregovori do 2006! epten se optimisti, prasalnikot ne e zavrsen, pa 2006!
90% e zavrsen, ako ne i poveke, ke bide predaden na vreme, a i zosto da ne startuvaat pregovori 2006 so nas status na zemja-kandidat? Sto e Hrvatska podobra od nas. I kaj niv ima problemi od skoro neresliv karakter vo pogled na priem vo EU? nevrabotenost, problem so IDPs, so srpskoto malcinstvo i nivnoto vrakanje nazad, inflacija, ekonomija u materinu (malku podobra od nasata, ama...), zimi turizmot i pogolemata poddrska od Germanija. Itn. Ionaka najbrzo sto moze da se vleze vo EU za nas e 2010-12, osven ako ne se donese politicka odluka za pobrz priem.
concrete Mislam deka ke odi pobrzo pred 2010-12 : so bugarski pasosi i grcki indetifikacioni karti, za koj kako si miluva...........
Divider Moze i taka, koj kako miluva, od sekogas sme stradale od sopstvenata glava. Eden makedonec-komita, dvajca-komita i vojvoda, trojca-komita, vojvoda i predavnik...
dejan ej neznam kade e topikot za AMBO, ama eve http://www.idividi.com.mk/English/Economy/298447/index.html zosto patot e smenet vo makedonija?!! vo struga ke pominuva? Ohridsko ezero!!! tamu ic nesmee ni da se pomisli da otide, koj odlucil ova? ne sakam da bide napraveno ovaka!
concrete Tuka e!!!Malku desno,pa nadole!!! Inaku izgleda ke se gradi,aktivnostite na detalniot proekt od Februari. Kade tocno ke pominuva treba da se poceka proektot.
lav Прашањето е на место и можеби и е предоцна поставено ...со оглед на децениските обиди на многу македонски „експерти„ , таа (Македонија) да „пркние„ , секако на економски смисол мислам. Во оваа република (држава сега засега нека ми е дозволено да се сомневам дека е , мислам на „нишаните„ и „нишанџиите„ кои таквата ја красат) од кога знам за себе стално се спроведуваа некакви си (секако безуспешни)„реформи„ , китени со разноразни имиња , за да не се сети народот што тоа (не) се работи врз неговиот грб , но врз и иднина негова.Затоа имаме и таква и толкава дијаспора пред се од економски побуди. Затоа , за успех потребно е: 1.Континуирано спроведување на билокоја реформа и тоа од сите идни Влади , се додека не даде резултат а тој (ќе) се „види„ најчесто после една или повеќе децении на таква заедничка работа на сите Влади , од билокоја и да е политичка провиниенција. Оти благосотојбата која ја таа и таква реформа ја носи , е наменета за СИТЕ граѓани , а не само за тесен круг на фирми и нивните вработени...како што е денес , мислам на Цемнентарницата , Пиварницата , Алкалоид , Телекомот и слични фирми.
Divider Toa se vika nacionalen plan i strategija na edna drzava.
lav
quote:
Originally posted by Divider
Toa se vika nacionalen plan i strategija na edna drzava.
Овој став беше од мене промовиран и многу порано , на еден друг многу посетен форум кој нажалост замре поради смарта на неговиот газда Дуле (ептен културен и толерантен како пред се Македонец) , каде некогашните но и сегашни мои идеолошки противници се денес и на овој форум (мислам) привилегирани учесници. И тие , никако да „гукнат„ барем малку , гледајќи ја мизеријата која во континуитет ја прават некојпат и секојпат од нив фалените нивни пулени почнувајќи со по ред наредените (од мене) политички КОРФИШЕЦИ , започнивајќи со другарот 001 во сдсм па завршувајќи со БУЧКо и неговата братија составена од поранешни уништувачи на Македонската Држава а сега и нејзини „владетели„.
трендафил Сигурно е дека е можен економски бум во Македонија. Но за да дојде до него треба да се ослободиме од некои предрасуди. Да почнам од сеуште непотиснатата изрека што им ја втеруваме во глава на децата, УЧИ ДА НЕ МОРАШ ДА РАБОТИШ, со модификација, УЧИ ЗА ДА МОЖЕШ ДА ЗАРАБОТИШ ПОВЕЌЕ. Мораме и да се ослободиме од питачкиот менталитет, чекајќи некој друг да ни донесе нешто. Сите зборуваме за странски инвестиции, а не се зборува за неколкуте милијарди долари по чорапи, сефови и странски банки, сопственост на македонци и начинот тие да се исползуваат како инвестиции. Ако почне инвестициониот циклус, брзо ќе се приклучат и странци. И владата се однесува питачки. Имам впечаток дека апликацијата за влез во ЕУ не е дадена за да станеме вистинска членка на унијата, туку само за да станеме кандидат и да добиеме пристап до европските фондови. Мора да се подобри и т.н. бизнис клима, од олеснување на административните процедури (вклучувајќи ги и судските), со што автоматски се намалува и можноста за корупција. Да не се случи на пример наводниот синдикат да протестира барајќи промена на газдата (што кај нас се случуваше и по 15 септември дури и успеа во неколку случаи). Што да се направи на пример во случајот со велешки „Благој Ѓорев“ кога криминалците блиски до сегашната власт во спрега со корумпираното судство успеале со времена мерка да го добијат упавувањето со фирмата, па со пари на фирмата имаат купено акции со кои го добиле управувачкиот капитал. Сега времената мерка е симната, но криминалците (со пари на вистинскиот газда, но не по негова волја) имаат купено повеќе акции и се станати газди на неговата фирма. Со помош на власта и нејзиното судство вистинските газди се ограбени, користејќи ги нивните пари. Инвестициите од типот на трговскиот центар на Коч кај старата железничка станица не и се потрбни на Македонија. А за тоа на странскиот инвеститор му се дадени огромни привилегии што ни домашен бизнисмен не би ги добил, освен ако не купува од Буџаку.
concrete 2005 година ќе биде посветена и на подготовките за почеток на преговорите на Македонија за членство во ЕУ. “Она што ќе ни биде во фокусот на интерес за наредната година ќе биде и, би рекол, навремен почеток на подготовките за формирање на преговарачките структури, тоа значи преговарачките тимови, и обезбедување на една координирана подговтовка за очекуваните преговори во 2006 година“, објаснува Драган Тилев. Европеизацијата на Македонија ќе биде главна цел на активностите и на невладиниот сектор во 2005 година. Граѓанските организации најавуваат подобрување на нивниот квалитет за да можат од една страна да бидат коректив на власта, а од друга страна да преземат дел од товарот во процесот на приближување на Македонија кон Европа. Vasilie II barem ostavil eden korav na 100 oslepeni da gi vodi, ako dobro se sekavam, a koj ke gi vodi ovie, ic ne mi e jasno. Moze sum malku zabegan, ama procital li skoro nekoj pogolema glupost od onaa pogore so crveno napisana????? Mnogu me podseka na ona : selo gori , baba se cesla!!!!!Sto li samo pravea do sega??? Znaci uste edna godina vo "pripremi", steta za MAKEDONIJA MOJA,NAJJUZNATA ZELENA ZEMJA kako sto veli eden star moj drugar!!!
dejan ako bugarija moze da ja digne ekonomijata, mozeme i nie. bugarija kakva zemja bese vo 90's, po siromasna od nas, sega ne e tolku. koga ke kazuvate 'ekonomski boom' sto mislite? golem ekonomski boom? site 36%+ nevraboteni da imat rabota? jas mislam na ekonomski boom koga po malku nevrabotenost ke padja....i poveke ke bidat vraboteni.... citav na south east european times deka lani imavme 103million investicii, ama neznam dali e vistina. ke go najdem sajtot posle.
slasa Aco ! Se nadevam deka nekogas ke krene i vo Makedonija .no cisto se somnuvam , nasite se narod koj saka da te iskoristi, zosto go velam ova ,,,Od licno iskustvo , Pred nekolku godini , bev vo Pobistip kaj eden prijatel , tamu se naojga rudnikot za olovo i cink, a isto i fabrikata za akumulatori. vo sklopot na fabrikata se proizveduvaa grejaci za bojleri so razliciti kapacitet. St ose desi ,, skluciv dogovor so Svedska firma za otkup na grejaci , 150 000 godisno , kapaciteton vo probistip bese 15 000 grejaci godisno , znaci tie trebaa da go razvijat svojot pogon i naravno da zaposlat povejke narod koj bi stignal so ovie pobaruvacki , drugo isto skluciv dogovor so VOLVO i SAB SCANIJA za otkup so Akumulatori za poytrebata na ovie pretprijatija , setajneto niz svedskja razgovorite i se toa bese uzalud . isprativ dolu crtezi za site Grejaci i naracka po komad za proizvodstvo ,, Generalniot direktor se vikasese dusan nikoloski , i den denes dobivame grejaci i akumulatori od Makedonija, znaci jas ispadnav najglupaviot covek napraviv tolkavi troskovi dodeka se skluci nesto i so svetska i so norveska isto za Grejacite ,i na krajot koga trebase da dojde nekoj od Makedonija , doajga i denes da go potpеise dogovorot , Sto se desi denes so rudnicite za olovo i cink i so fabrikata za akumulatori .. ?? Zatoa velam se nadevam deka nekogas ke se krene a za toa treba dobar svest kaj nasiot narod . a za toa ima da pocekame ,,,
concrete Slasa, zanimlivo, samo sekoja prikazna ima dve tri nalicja. Vaka iskereno, navistina mislis deka vo Makedonija ziveat genetski kreteni koi ne sakaat da isporacaat 150000 greaci i more akomulatori godisno??? "drugo isto skluciv dogovor so VOLVO i SAB SCANIJA za otkup so Akumulatori za poytrebata na ovie pretprijatija"... ako imas takov dogovor,(bez uslovi prvo da se simne mesecinata, a se po cena na drveno svirce,ISO se podrazbira), akumulatori mozes da najdes kolku sakas, 10% od profitot da investiras vo nova umna partija i na slednite izbori da doneses vlada koja "korenito" ke gi izmeni rabotite!!!ke svrsis golema rabota!!! Narodot nema sto da se svestuva , toj e dovolno svesten, nisto pomalku od onoj obicen narod okolu tebe vo Svedska. Onie sto se postaveni da go vodat, go vodat kako go sto govodat. Potenciram "postaveni" , a ne izbrani. A POSTAVUVACITE , ako sakaat da ja opravat ludnicata, a sigurno ne sakaat , mnogu dobro znaat kako. Ne mi e cel da te kritikuvam, problemot e mnogu po kompleksen od site aspekti i ke ni treba na site, sekade mnogu um ,strategija i taktika za da go razresime, ako toa e voopsto mozno.... se nadevam deka e....
slasa
quote:
Originally posted by concrete
Slasa, zanimlivo, samo sekoja prikazna ima dve tri nalicja. Vaka iskereno, navistina mislis deka vo Makedonija ziveat genetski kreteni koi ne sakaat da isporacaat 150000 greaci i more akomulatori godisno??? "drugo isto skluciv dogovor so VOLVO i SAB SCANIJA za otkup so Akumulatori za poytrebata na ovie pretprijatija"... ako imas takov dogovor,(bez uslovi prvo da se simne mesecinata, a se po cena na drveno svirce,ISO se podrazbira), akumulatori mozes da najdes kolku sakas, 10% od profitot da investiras vo nova umna partija i na slednite izbori da doneses vlada koja "korenito" ke gi izmeni rabotite!!!ke svrsis golema rabota!!! Narodot nema sto da se svestuva , toj e dovolno svesten, nisto pomalku od onoj obicen narod okolu tebe vo Svedska. Onie sto se postaveni da go vodat, go vodat kako go sto govodat. Potenciram "postaveni" , a ne izbrani. A POSTAVUVACITE , ako sakaat da ja opravat ludnicata, a sigurno ne sakaat , mnogu dobro znaat kako. Ne mi e cel da te kritikuvam, problemot e mnogu po kompleksen od site aspekti i ke ni treba na site, sekade mnogu um ,strategija i taktika za da go razresime, ako toa e voopsto mozno.... se nadevam deka e....
Brat makedonec ima samo edna vistina ova sto go napisav gore ,,, pobarajgo toj Generalen direktor na rudnicite za olovo i cink Dusan nikoloski pa neka kaze deka ne e taka , prvo toa drugo zavedeno e dokument kaj niv vo knigovotstvoto , a jas imam i kopija koja e cuvam za dobri oci ,, A so sila nemozev nikogo od makedonija da krenam vamu sigurno sakaa i patni troskovi da im platam ,, Crtezite mu gi imam isprateno do brza posta DHL E toa se nasi biznis meni ... ??? A pak ti mozes da go sfartis kako ti dusa saka . IOdi do probistip i prasaj se za Inzinerot Blagojce i Branko Manasiev so koj pregovaravne ,,, pa uverise pozdrav cicko Slasa
slasa Drugi Primer ... Fabrikata za Cevli od Ohrid ILINDEN direktor po Ekonomija Ajdaroski Bajram skolski moj drugar , koj i den denes prajka ceni i katalog na proizvodite ,, Firma sto ke otkupuva vo Svedska e eklцv koj ima najgolema sportska mreza vo Scandinavija Staidium .. i sto sega jas treba nekoj da krenam vrace i da go donesam vo Svedska za da potpise ilцi slucajno tie bea zainteresirani da pokanat svedski pretstavnici da dojdat vo MK za potpis na dogovori ... ( ????? ) i posle sakam da izvezuvamne roba nvo Evropa , Pa koga vo Oci te lazi skolski drugar sto ostanuva za nekoj si drug ! Nemam povejke stio da kazam .
slasa Drugi primer , posto rabotam na univerzitet , Sakav da sklopam sorabotka so univerzitetot vo skopje , na Tema Etnicitet , etnicki nauki , so filozofskiot fakultet, a isto so tehnickiot fakultet , radi sorabotka i razmena na studenti .. znaci pokusav da napravam nesto so MK .. miskis deka nekoj odgovori na mojiot Mail .,,, Edinstven sto odgovara na mojot mail mojot skolцski druggar od ekonomskiot Fakultet Profesor Trajko Slaveski ,, so kogo se dopisuvame i razmenuvame mislenja ,, pozdrav gospodine ...
concrete Mnogu si bukvalen.Ne mislev jas nisto loso. Nitu se somnevam vo tvoite dobri nameri, nitu me interesira toj nekoj Dusan Nikoloski i negovite sitni kalkulacii. So nekoj kako VOLVO ili SAAB ne e mozno da se napravi takov dogovor , za takva planirana isporaka na takvi elementi, a so nekogo koj e proizvoditel na greaci i akumulatori vo Makedonija!!!! Ednostavno nivnata metodologija na rabota toa ne go ovozmozuva. Vo Makedonija sega pominuva samo trange frange i gola eksploatacija koja posebno ja prakticiraat grcite, normalno so domasna pomos od"postavenite da vodat". Zarem ti mislis deka susumigi kako Зоре Темелковски, Далаверски, Стојменов, Зинго, Свето итн.(nekoj gi spomna) pravat "biznis"??????
slasa mozes da najdes kolku sakas, 10% od profitot da investiras vo nova umna partija i na slednite izbori da doneses vlada koja "korenito" ke gi izmeni rabotite!!!ke svrsis golema rabota!!! Na ova ne ti odgovoriv ,, Jas sum partiski ne opredelen .Jas nikogas ne sakam da zarabotam na grbot na Makedonija .. Jas zemam mnogu dobra plata i jas i soprugata ,, Rabotata bese da pomognam na nekoj nacin tie kontakti so probistip bea preku mojot Broden brat toj me zapozna so lujgeto ,, koji i nego go , cuknaa ..
concrete slasa , se izvinuvam i povtoruvam deka ne se somnevam vo tvoite dobri nameri. No isto taka nemoj da se somnevas deka vo Makedonija ima mnogu umni luge i poznavaci na biznisot na mnogu, mnogu respektabilno nivo. Samo jas sum patalec kako Belomorecot( da toj gi spomna nabedenite biznismeni!!!) i ne zboruvam na pamet. Mnogu mi e jasen problemot vo Makedonija, moznosta i nemoznosta za biznis. Pravejki go toa sto go pravis, cukas na pogresna vrata, bidi siguren deka postojano ke te vrakaat. I ne mu se luti na skolskiot, bi bil i ti istiot na negovoto mesto!!!(ako ne e nekoja druga dubara!!!) Postojat mnogu izlezni resenija, samo mislam deka seuste ne e dojdeno do dnoto, koga ke nema kade tuku samo nagore.
slasa ova se vika biznis http://www.tj-hosting.com/ dobra strana Strelco
concrete
quote:
Originally posted by slasa
ova se vika biznis http://www.tj-hosting.com/ dobra strana Strelco
dobra strana nema sto. Samo Strelec zabegal so cenite , ako misli da se obrakja i na makedonski klienti. Gledam i makedonski izbor, pa pretpostavuvam ocekuva i prosecni klienti od toj prostor???? Verojatno ima dobar biznis plan , a jas sum kako obicno vo greska!!! So sreka!!!!
Strelec Fala vi... slasa, concrete...!:) A zabegano so cenite...?:) Pa neka ima prostor i za spustanje na ceni!:)
slasa tesko vo toa
concrete Strelec, dobro ti e ova , razmisluvav denovive dali da pocnam nesto vakvo , pa se predomisliv, dobro e sto i ti ne go stori toa. Ova gore sto si go citiral, osven edno ili dve mislenja e gola voda, prikazni na stari babi , kakvi sto realno se poveketo "ekonomski" i drugi eksperti cie mislenje seuste umislenite samobendisani "drzavnici" go konsultiraat. Na primer ova epten me nasmea: Да почне да се креираат услови за да се создадат производи со повисока додадена вредност, ако тоа го нема, бадијала е се друго.“ Iskreno receno odamna ne sum slusnal pogolema glupost!!!! No , ako se aktivira temata, koja e zivotno vazna za Makedonija , podocna poveke.
Snake Bite Nema shansi.[:(]
deni mozen e , ama od nadvor nekoj da investira oti nas makedoncite za kur ne ne biva . site sme lezhi lebu da te jadam
Belomorec Економски бум!!? Македонските политичари не ја минале комунистичката ментална бариера за да креираат услови во кој ќе може секој еднакво да се натпреварува. Македонија е и заложник на мафијата во буквална смисла на зборот. Еден добро изграден систем каде те рекетираат по разни позиции. Од енергетска согласност, катастар, комуналии, итн. Јас имав личен пример каде објект во кој е инвестирано 2 милиони евра со енергетска согласност да нема струја. И за што се работело ? Рекет. После имаме нарачани инспекции од конкуренски фирми кои беа блиски до владеачкита партии. итн итн ... Нема шанси да се мрдне од мртва точка со мафија на власт. Замислите во едни пазарни услови и здрава конкуренција што би правеле Зоре Темелковски, Далаверски, Стојменов, Зинго, Свето итн ... Зелено пазарче не им бега.
јузер
quote:
Originally posted by Belomorec Замислите во едни пазарни услови и здрава конкуренција што би правеле Зоре Темелковски, Далаверски, Стојменов, Зинго, Свето итн ... Зелено пазарче не им бега.
Најголем проблем е корупцијата и блиските врски на власта само со големите фирми, од кои повеќето монополи во исто време. Целата економска политика на државата се сведува на задоволување на некои бизнис интереси, како онаа на Хари Костов додека беше премиер најважна задача му беше Гасоводот да му го додели на Макпетрол. Во емисијата Светла точка Сашо Ордановски многу убаво го објасни тоа и зошто не може да се очекуваат економски резултати од оваа влада. Значи, се додека партиите носат багаж од разните фирми кои ги финансираат за време на избори и очекуваат после тоа привилегиран статус за нив кога ќе дојдат на власт, не може да се очекува развој. Да потсетам дека сеуште нема закон за финансирање на политички партии, иако тоа беше ветувано од СДСМ за време на изборите.
Strelec Ви благодарам на сите што се вклучивте во оваа тема... Бев скептик дека ќе се отвори расправа, базирајќи се на искуството со слични вакви теми кои што ќе беа од некого отворени, а завршуваа со само еден-два (некогаш ниту еден) одговори!
DJ_SHEMA Eko germanecov go nakumime da ni pomogne togash mozebi kje zivne ekonomijava kaj nas ovaa godina i mozebi kje se sluchi bum vo 2007. Toa sekako zavisi deka mora da se sredi bankarstvoto, sudstvoto i zakonot da se vospostavi niz cela drzava. Jas seushte veruvam...
Strelec
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Ako germanecov go nakumime da ni pomogne togash mozebi kje zivne ekonomijava kaj nas ovaa godina i mozebi kje se sluchi bum vo 2007.
И јас мислам дека е многу важно да биде ангажиран Вајгел, кој што во три мандати бил министер за финансии на Германија во владите на Хелмут Кол. Бил член на управни одбори на повеќе европски компании, а познат бил и како силен поддржувач на еврото и на буџетски дефицити не поголеми од 3% што стана и критериум за влез во Унијата. Креатор е на пактот за стабилност и раст. Странски медиуми пак за него тврдат дека е заговорник на полиберални економски ставови.
angomako de concrete,ajde iskonsultirajte se so slasa,pa pak edna nov obid na investicija,sega vrz baza na realnite parametri(koi i da se,ja i ne gi znam...) :)
Skitian Mission impossible. Need a hard work not screaming at the forums!
concrete
quote:
Originally posted by Skitian
Mission impossible. Need a hard work not screaming at the forums!
Momce mlado , daj malku kultura, neli vo Evropeec sakas da se pravis ,gledaj si ja bugarskata maka i prestani da se mesas so nobble narod, ne si ni akran. Projdi na toa DNK , moze ke ispadnes i tebe da te primime megu nas, kako suvenir od nekoe letuvanje za par farmerki!!!!
SLaCk Za probistip i ja citav pred nekoj den kako mozebi najgolem procent na nevrabotenost ima a ne slusnav sto stana so covekot sto sakase da go kupi rudnikot ? 5 meseca poteklo na parite mu proveruvaa?i posle nekoj ke investiral tuka...
f9 Ekonomski bum? Sistemski promeni Voveduvanje na sistemski zakoni,za zhal po se izgleda ovaa vlada ne gleda vo sebe avtoritet da gi vovede-zaradi svoi vnatreshni slabosti,pa bara alibi vo programa na stranski avtoritet.Avtoritetot e potreben,zatoa shto se znae deka koja i da e vlada koja ke gi donese tie sistemski zakoni ke bide na tapet.Toa se najnepopularni promeni i sekoja vlada so niv vrshi eden vid harikiri. Politichki konsenzus Drugo vazhno za takvi promeni e politichki konsenzus za politichka stabilnost i toa od site politichki subjekti.Dali so bagazhot shto go ima vladeechkite sdsm i dui imaat takov politichki avtoritet kaj ostanatite politichki subjekti?Ne! Socijalna programa Tret mnogu vazhen element e socijalna programa koja ke e razvojno orientirana i ke se bazira na realen parichen fond.Jas ne gledam da takvo neshto nekoj ke go donese vo Makedonija.Vo prashanje se socijalni pokritija za stanuvanje,hrana,obleka i doobrazuvanje na nevrabotenite.I tie pari koj se procenuvaat na okolu 450 milioni dolari gi nema. ------- Za da ima ekonomski bum pokraj ovie raboti ne treba nishto drugo. Vo sklop na sistemskite zakoni se promeni vo obrazovniot,pravniot,sudskiot,bezbednosniot,monetarniot..sistem kade shto ke se potencira efikasnosta brzinata i pravednosta.Toa znachi da parlamentot donese kratki i jasni zakoni.Vo odnos na konsenzus treba nov politichki odnos megu politichkite sili,a toa kaj nas e nemozhno da se sluchi so ovie politichki subjekti.Vo odnos na realen,potenten socijalen sistem koj ke go ottrgne nezadovolstvoto od reformite da se prelee vo politikata i da go narushi politichkiot konsenzus,nepostoi nekoja finta mortale.Zapochnuvanje na programa za ekonomski bum bez ovoj segment e igranje na Ruski rulet so drzhavata.
dejan ej sto mi bidna na linkot? http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/features/2005/01/03/feature-02 Nevertheless, Macedonia has made progress, Jakimovski noted. "Last year, direct foreign investments in the country amounted to $96m, and they topped $106m by September this year," he said. "I expect that they will reach $130m by the end of 2004
concrete Dejane , imas li ti pretstava sto se toa $130 miliona???? Boranija i toa najsitna, positna zdravje!!!Smeska ziva , posle 15 godini kontinuirana "tranzicija" i slicni trici. No sepak vakva kakva e , t.e. nikakva , da ja zeme vo race prav menadzerski tim , ne "drzavnici" i slicni dubardzii, Makedonija vo prvata godina moze da apsorbira nekade okolu 500-600 $ miliona,a vo cetvrtata poveke od dvojno godisno.Vo vtoriot turnus sekoja godina da go udvojuva toa i po edno 8 godini da dojde na svoe t.e. da gi napolni bateriite , a pri toa da ne ja degradira okolinata, t.e da ostane ona sto e sega: edna od najcistite evropski eko sredini,iako vaka neizbanjata i nenasminkana deluva kako posleden klosar. Ako se raboti umno toa znaci deka 2015 moze da bide na nivo na GNP od 12-14000 US$ so dobar gradient na porast. Ama na zalost kako stojat rabotite i ponataka piljari ke ja vodat rabotata.
dejan ako se kazuva, barem e nesto dobro. zasto ne saka drzhavata da napravi nesto za da privlece investicii? ili sakat da imat mnogu nevraboteni?
lav И Јас можев а се надевам и повеќето од вас да „градат„ како што овој турски газда гради. Земјиште вредно барем 1000 Евра му го даваат (читај подаруваат) за 25 Евра квадрат и комуналиите другарот Пенов дури и му ги „намалил„ со што ги оштетил Македонците , кои таа разлика ќе МОРААТ да му ја надоместат во касата. Тоа го зборува ЗДРАВАТА логика а за онаа на Пенов+компанија веќе знаете односно со време ќе дознаете ...кога ќе дојде под удар на законот. Оти не застаруваат кражби ...освехн ако не се сторени од шиптари. Тие се „заштитени„ како ВОЛОВИТЕ во Индија , мислам дека не се сите таму крави.
SLaCk So siot respekt kon pregovarackite sposobnosti na drugarot Penov toj vo epizodata Koch imase mala uloga.Glavni igraci bea Branko C. himself i drugarot Stevce(brz jazik em plitok um) Jakimovski.Se na se Koch dobi popust od nekade 3 i pol milioni evra.Pa zasto da ne dobie koga Gosev shitna za 10.000 evra zemjiste sto vredi milion evra.
Divider
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Divider
Toa se vika nacionalen plan i strategija na edna drzava.
Овој став беше од мене промовиран и многу порано , на еден друг многу посетен форум кој нажалост замре поради смарта на неговиот газда Дуле (ептен културен и толерантен како пред се Македонец) , каде некогашните но и сегашни мои идеолошки противници се денес и на овој форум (мислам) привилегирани учесници. И тие , никако да „гукнат„ барем малку , гледајќи ја мизеријата која во континуитет ја прават некојпат и секојпат од нив фалените нивни пулени почнувајќи со по ред наредените (од мене) политички КОРФИШЕЦИ , започнивајќи со другарот 001 во сдсм па завршувајќи со БУЧКо и неговата братија составена од поранешни уништувачи на Македонската Држава а сега и нејзини „владетели„.
Знам, и јас се отепав на истиот тој форум да укажам дека за една држава да постои и опстои нужен е национлен план и стратегија, кој нема да се менува со секоја промена на власта. Имам посочено многу примери. особено околу претседателските избори, кога некои, и сега членови на овој форум, не престануваа да агитират за разнебитувачите на Македонија, беа послушници и апаратчици на квазиполитичките субјекти, што доведе до флагрантно занемраување на македонскиот глас и фалсификат на претседателските ибори, а понатаму и на референдумот. „Кој ти го дупна окото? - Брат ми! - Ааа, затоа е толку длабока дупката!!“ стара македонска анегдота од Прилеп Страдаме од самите себе! Кога Македонците ќе се освестат и сфатат дека мора да се настапи со заеднички став за помош и спас на Македонија, со долгорочен план и стратегија за тоа, само тогаш ќе може да говориме за некаков економски бум. Дотогаш... Пример: Грција, последниве 100-150 години има една иста стратегија и план, а особено по Метатксасовата дефиниција на тој план „МЕГАЛО ИДЕА“, кој и да е на власт (крал, комунисти, демократи, социјалисти, идиоти...) без оглед на дневнополитичките збиднувања и препирки, ја продолжува таа идеја, без око да им трепне. За жал, вистина е. Сите имаат ненаков план и стратегија кон кој се стремат, само ние немаме никаков, а овие, на власт (сега, претходно, порано) го лажат народот дека нивните днвени политики се нашата национална стратегија. Срамота.
lav Па се знае дека Гошев и Пенов се комплементарни личности во лдп. Не знам само каде е оној „елоквентен„ Жерновски , тоа „стручно„ (како што тој умее и знае) да го искоментира ова.
SLaCk Viden e pred 3 nedeli na aerodromot vo Milano no se razbira "objektivnite" novinari ne im e gajle kade se sheta bivsiot "najposakuvan" ergen - Zhernovski.
Strelec Zagreota!
concrete
quote:
Originally posted by SLaCk
Viden e pred 3 nedeli na aerodromot vo Milano no se razbira "objektivnite" novinari ne im e gajle kade se sheta bivsiot "najposakuvan" ergen - Zhernovski.
Da ne bese toj sto ke vrabotuvase po 10.000-15.000 godisno, vo predizbornata LAGARIJA???? Navistina postojano se prasuvam kako e mozno na tolku malku prostor tolku bitangi da se nakotat????Nekoj negde ovde spomna deka evreite vo stariot zavet nesto po loso ne zapisale....poveke detali????
SLaCk Jas se izvinuvam na posledniot moj post vo vrska so Zernovski iako e vistinit, samo sakav da pokazam kako izgledate ti Strelec i drugi koga se zanimavate so malograganski raboti vo stilot koj kakvo odelo nosi i koj na koj aerodrom bil viden i koj sto izel za rucek.Pa si dozvoliv i jas ednas da se spustam na toa nivo ama mnogu e glupo ve sovetuvam i vie koi go pravite toa da se izvlecete od tamu...ako mozete.
Strelec
quote:
Originally posted by SLaCk
...samo sakav da pokazam kako izgledate ti Strelec i drugi koga se zanimavate so malograganski raboti vo stilot koj kakvo odelo nosi i koj na koj aerodrom bil viden i koj sto izel za rucek.
Ti davam rok od 24 saati so primer da go potvrdis ova sto si go napisal za mene, a vo sprotivno kje bides ispraten na pauza! I da ne cujam posle prikazna deka na pauza si ispraten zaradi 'poinakvo' mislenje!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by SLaCk
...samo sakav da pokazam kako izgledate ti Strelec i drugi koga se zanimavate so malograganski raboti vo stilot koj kakvo odelo nosi i koj na koj aerodrom bil viden i koj sto izel za rucek.
Ti davam rok od 24 saati so primer da go potvrdis ova sto si go napisal za mene, a vo sprotivno kje bides ispraten na pauza! I da ne cujam posle prikazna deka na pauza si ispraten zaradi 'poinakvo' mislenje!
Лош ти е пристапот во обраќањето кон твоите собеседници. Зашто со своето вклучување во дискусијата автоматски и ти се изедначуваш со нив како учесник. Настапуваш и користиш аргументи на сила , наместо сила на (контра)аргументи , тоа е ете мој стил. Секој може да пишува се ако така мисли , секако мислам на културно и толерантно пишување.
Strelec lav, никогаш никому му се немам така обратено и не сакам ниту мене така некој да ми се обраќа! И не прејудицирај пред време... Од каде па знаеш ти дека тој нема да ми изнајде доказ дека некаде и некогаш сум "se zanimaval so malograganski raboti vo stilot koj kakvo odelo nosi i koj na koj aerodrom bil viden i koj sto izel za rucek!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
lav, никогаш никому му се немам така обратено и не сакам ниту мене така некој да ми се обраќа! И не прејудицирај пред време... Од каде па знаеш ти дека тој нема да ми изнајде доказ дека некаде и некогаш сум "se zanimaval so malograganski raboti vo stilot koj kakvo odelo nosi i koj na koj aerodrom bil viden i koj sto izel za rucek!
Воопшто не се впуштам во анализа на кажаното , ами говорам само за НАЧИНОТ (тонот кој провејува) при искажување на револтот од твоја страна. И срамот ќе му припадне само на тој кој тука ЛАЖЕ ...нели? пс А кој лаже тој и краде и има вошки....така барем како деца велевме. Се надевам дека бев (само) добронамерно разбран и тоа е што ме радува и тера за понатаму да разговарам со доблесни луѓе какви се повеќето на овој форум?
dejan ova e mnogu loso! vo avstralija, skoro sve e napraveno vo kina, a gardarobata e po nekoj pati skapo, site alishta se napraveni vo kina, retko da se vide nesto napraveno vo avstralija. stvarno, tekstilot industrija vo makedonija nesmee da padne. pa i taa kina, znae sto pravi a upurno. Кина ќе го изеде македонското „сонценце“ Александра К. Мишовска Евтиниот кинески текстил до крајот на годинава ќе го уништи македонското производство на трикотажа, кошули и панталони и повеќе илјади работници ќе останат на улица, загрижени се македонските текстилци. Исплашени од фактот дека нашиот текстил не може да му конкурира на кинескиот, кој се продава по багателни цени, производителите во земјава предвидуваат дека за многу кратко време ќе ги загубиме и традиционалните светски пазари. Ваквата опасност е последица на либерализацијата на пазарите на текстил во почетокот на годинава, со што Македонија ги загуби извозните квоти. Најцрни се прогнозите за Штип, каде што замирањето на текстилната индустрија ќе доведе и до економски колапс на градот. Според сопствениците на поголемите домашни конфекции, евтиниот кинески текстил ќе затвори многу текстилни фабрики. Познавачите на овој бизнис се убедени дека државата задоцнила во борбата со текстилните гиганти од Кина. Според нив, претстојната либерализација на текстилните пазари немаше да предизвика таков економски удар доколку државата навреме и помогнеше на текстилната индустрија, во која се вработени најголем дел граѓани. Земјите-членки на Светската трговска организација (СТО) уште пред десет години се договориле да се либерализира текстилниот пазар. - Се очекува катастрофа во македонската текстилна индустрија. Насекаде ќе се купуваат само кинески производи. Ние дефинитивно ќе ја загубиме битката, бидејќи Кина е нелојален играч. Нас не очекуваат масовни отпуштања. Во светот веќе се поставува прашањето дали во блиска иднина дури и најпознатите марки на облека нема да бидат произведени во Кина. Преговорите со Светската трговска организација се водеа и завршија уште пред 10 години, а државата не стори ништо за да се подготви - вели Илија Камчев, сопственик на „Орка“. Според Камчев, сега по либерализацијата државата мора да им понуди помош на помалите конфекции. На таков начин, Романија на пример се обидела да го ублажи кинескиот удар. Или, на пример педесетина национални асоцијации од Америка и од Европа уште во времето кога била донесена одлуката за либерализација на пазарот на текстил побарале СТО да го помести рокот за отворање на пазарите до почетокот на 2008 година. Напливот на евтин кинески текстил најмногу ќе го погоди Штип, градот каде што има 80 конфекции и 6.000 вработени во оваа индустрија. Поголем дел сопственици се сомневаат дека ќе склучат каков било договор за извоз на текстил со постојаните странски партнери. Разочарани од информациите дека повеќето од нивните довчерашни партнери веќе одлучиле налозите за шиење да ги испратат кај новите партнери од Кина, македонските производители коментираат: - Нашите производи не можат да им конкурираат на кинеските. Нивните се многу поевтини. Ова дефинитивно лошо ќе се одрази на нашите фабрики, но и на работниците. Поголем дел конфекции ќе пропаднат, а нема што да се стори. Партнерите од повеќе европски земји нема да соработуваат со нас, туку со азиските компании, кои нудат евтина стока. Ударот најверојатно ќе се почувствува околу мај, затоа што дотогаш веќе склучивме договори за извоз - вели Владо Нетков, сопственик на штипската конфекција „Милано“. Лоши прогнози имаат и во Синдикатот на вработените во текстилната индустрија. - Можно е да се затворат цели производствени капацитети и многу луѓе да останат без работа. Треба да се модернизира производството и да почнат да се користат нови технологии. За тоа дефинитивно треба да помогне и Владата - вели Ангелко Ангелкоски, претседател на републичкиот синдикат на текстилците. Синдикалците реагираат и поради ниските плати и експлоатацијата на работниците што во некои македонски конфекции работат и по 10 часа за едвај 3.000 денари. Газдите, пак, се убедени дека нашите текстилци се многу подоброплатени од работниците во другите земји. - Не е вистина дека во конфекциите се експлоатира трудот на работникот и дека тие добиваат по 3.000 денари месечно. Кај нас вработените земаат многу поголеми плати од оние што работат во другите земји. Поради скапите репроматеријали и платите на вработените, што значи скапо производство не може да се намали цената на крајниот производ. На тој начин не конкурираме на светските пазари - вели Нетков. Во Штип, текстилната индустрија учествува со дури 70 отсто од вкупната економска активност. Градоначалникот Димитар Ефремов се надева дека текстилците ќе најдат начин да опстанат. - Најверојатно ќе има некои промени по отворањето на пазарите. Колку што знам бизнисмените не се песимисти. Можеби овие стопанственици ќе се преориентираат кон друго производство - вели Ефремов. Според познавачите, единствениот начин за делумно да се ублажи ударот е оваа индустрија да се преструктуира и да се произведува поквалитетно. Се смета дека излезот може да се бара и во отворање на капацитети за базична текстилна индустрија. Доколку Македонија произведува ткаенини и материјали за шиење би се немале трошоците за производство, а со тоа и цената на чинење на крајниот производ. Има и такви што сметаат дека нашиот текстил е поквалитетен од кинескиот и дека азискиот удар нема да биде голем. Меѓу оптимистите е Глигорие Гоговски, генерален директор на „Тетекс“ од Тетово. - Квалитетот на производите и помалите серии што ги бараат нашите купувачи во последно време ќе ни овозможат да бидеме конкурентни и со укинувањето на квотите - вели Гоговски. И во Министерството за економија сметаат дека либерализацијата на текстилните пазари нема да биде страшен удар за домашната текстилна индустрија. - Кина нема да ги загрози конфекциските производители бидејќи тамошните капацитети се за производство на лесна конфекција. Нашите компании се мали и тие лесно ќе преминат во производство на полутешка и тешка конфекција. Така ќе бидат конкурентни на европскиот пазар - вели Гоце Пачемски, портпарол на Министерството. Со цел да се зајакне конкурентската способност и активност на компаниите на европскиот пазар Владата најави дека со финансиска поддршка на Кралството Норвешка ќе формира таканаречен развоен фонд со кој се очекува подобрување на работните услови. Сепак, повеќето познавачи се согласуваат дека резултатот од либерализацијата на текстилниот пазар од почетокот на оваа година најверојатно е ќе и донесе огромни проблеми на нашата текстилна индустрија. Оваа индустрија учествува со 30 отсто во вкупниот извоз од Македонија. Таа е на второ место по девизниот прилив, а прва по бројот на вработени.
Strelec
quote:
Originally posted by lav
...ами говорам само за НАЧИНОТ (тонот кој провејува) при искажување на револтот од твоја страна.
А дали сметаш дека е добар начин (и тон кој провејува) некого без основа да го обвиниш дека "se zanimaval so malograganski raboti vo stilot koj kakvo odelo nosi i koj na koj aerodrom bil viden i koj sto izel za rucek"? Со нетрпение го очекувам твојот одговор!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
...ами говорам само за НАЧИНОТ (тонот кој провејува) при искажување на револтот од твоја страна.
А дали сметаш дека е добар начин (и тон кој провејува) некого без основа да го обвиниш дека "se zanimaval so malograganski raboti vo stilot koj kakvo odelo nosi i koj na koj aerodrom bil viden i koj sto izel za rucek"? Со нетрпение го очекувам твојот одговор!
Еве го одговорот од мене , особено кога е со нетрпение очекуван. Ги познавам тие состојби одамна. Кога се „вмешав„ во преписката помеѓу вас двајцата , поводот за моето „мешање„ таму беше и остана и тоа е неравноправната позиција помеѓу обајцата вас секао според моето мислење , или поинаку кажано еден има(ше) некаква „власт„ над другиот , а вториот немаше. По природа сум човек кој не трпи неправди кон други но кон себе и тоа толкувано во обете насоки. Повремено знам и да направам и исклучоци од ова за мене свето правило , само кога мислам дека така е поарно , но не само за мене. А пак за „тонот„ кој тогаш ете според мое толкување сепак провејуваше , сега , во оваа преписка морам да бидам искрен и да признаам дека не го „чуствувам„ , а наскоро ќе дознаа дали тоа чуство било вистинско или пак имагинарно.
concrete [quote]Originally posted by dejan
ova e mnogu loso! vo avstralija, skoro sve e napraveno vo kina, a gardarobata e po nekoj pati skapo, site alishta se napraveni vo kina, retko da se vide nesto napraveno vo avstralija. stvarno, tekstilot industrija vo makedonija nesmee da padne. pa i taa kina, znae sto pravi a upurno. Кина ќе го изеде македонското „сонценце“ Ako taka se gleda Kina , ke izede mnogu sonca. Samo zivotot ne e taka ednostaven, pa verojatno samo slikata na svetot se menuva. Najnormalno e vaka da reagirame na promeni, mislam deka Nils Bor rekol deka nova teorija ke bide prifatena samo koga starite mozoci ke izumrat( bioloski), a za tie sto gi nasleduvaat toa e normalno svatliva i taka vo krug.... Vo ovoj moment se se seli vo tie prostori zaradi robovskata cena na trudot i na nekoj nacin centraliziranoto diktatorsko upravuvanje. Samo za da go kupis i eftiniot kineski proizvod ti trebaat pari.A za da imas pari treba da gi zarabotis t.e. da prodades nesto na toj svetski pazar. Ako ne znaes sto, ke propadnes i veke ne si kupuvac,dzabe ti se i eftinite kineski proizvodi, a dzabe im se i na kinezite , ako ne gi prodavaat. Gledajki nekoi pokazateli, kinezite imaat seuste mnogu nizok Gross Domestic Product, a za da go ispeglaat moraat da prodavaat........ Aj da ne navleguvame vo mnogu detali,komplicirano e. So nekolku zbora na kuso: ke se promeni mnogu slikata na svetot vo realtivno brzo vreme, istoriski gledano edno 50 godini se mig...., (vo vereme, ne Mig 29, he,he!!) Skoro vkupnata postojna klasicna industrija vo Makedonija e veke mrtva, samo uste ne i kazale, pa se prepelka sto na ulica sto po patista. So biolosko isceznuvanje na segasnite protagonisti(vraboteni segasni i bivsi od site nivoa) ke iscezne potpolno. No zatoa ke se razvijat drugi :ekoloskoto proizvodstvo na hrana i voda, modernite tehnologii za koi sega imame samo maglovita prestava,uslugite, racionalnoto upravuvanje.............. Tuka e i poentata vo integriranjeto vo EU, ne segasniot EU kako pazar za nasite absolete proizvodi, tuku idniot razvoj na EU vo novite tehnologii i nie kako del od toa so sivata masa vo glavite na nasite mladi luge i nekoi drugi resursi sto Bog ni gi dal. Zatoa e potreben mnogu um na onie koi vodat ili ke vodat za da ne go nasukaat makedonskiot brod ,pa da se raspadne , kako mnogu drugi pred nego. Ne ja ispustajte poentata : makedonskiot brod, nie sepak vo ovoj potop za sega si imame brod!!!!
dejan Германскиот оператор „Т-мобил", кој е дел од "Дојче телеком", со планови за присуство во нашата земја Лидерот на мобилната телефонија влегува во Македонија Компанијата нема да ги откупи акциите на Владата и на „Матав" во „Мобимак", туку ќе инвестира во промена на името на мобилниот оператор ВЕРЧЕ ГЕОРГИЕВСКА >?Т-мобил интернационалли, мобилна компанија на "Дојче телекомми, е заинтересиран за влез во Македонија во текот на оваа година. Оваа светски позната компанија, според неофицијални информации, е заинтересирана за нашиот прв мобилен оператор ?Мобимакки. Фирмата "Дојче телекомми е сопственик на унгарски ?Матавви, кој поседува, пак, 51 отсто акции во ?Македонски телекомуникацииии. Влезот на ?Т-мобил интернационалли, како што велат нашите соговорници, нема да биде со откупување акции кои Владата и ?Матавви ги имаат во ?Мобимакки, туку Германците ќе инвестираат во промена на името на нашиот мобилен оператор. Доколку се остварат неофицијалните информации, тогаш со ребрендирањето, односно со промената на името на ?Мобимакки, првиот мобилен оператор ќе се вика ?Т-мобил Македонијааи. За евентуалното влегување на ?Т-мобил интернационалли во Македонија, било разговарано и на завчерашната седница на Одборот на директори на ?Македонски телекомуникацииии, но притоа не бил донесен никаков заклучок, туку е дискутирано само за придобивките од доаѓањето на светски познатата мобилна компанија, која веќе е позната на пазарот во Америка, Унгарија, Хрватска, Чешката Република. Иако од ?Мобимакки демантираат дека има понуда за соработка од највисоко ниво од ?Т-мобил интернационалли, сепак, дознаваме дека оваа компанија пред неколку месеци ја информирала Владата дека е заинтересирана за влез во Македонија. Што ќе значи присуството на ?Т-мобил интернационалли во нашата земја? Познавачите на пазарот од областа на телекомуникациите истакнуваат дека доколку светски познатиот мобилен оператор на "Дојче телекомми дојде во Македонија, тоа значи дека би имале придобивки по повеќе основи, и тоа не само државата, туку и корисниците на нејзините услуги. Иако практично не купува акции во ?Мобимакки, таа, сепак, ќе инвестира во нова опрема, технологии, нудење врвни услуги од областа на мобилната телефонија кои се познати во светот. Извори во Владата велат дека не постои ниту една основа да не се прифати предлогот ?Т-мобил интернационалли да дојде во Македонија, особено ако се има предвид позитивното искуство од присуството на компанијата во Унгарија и во Хрватска.
трендафил Со 1,1 милијарди долари трговски дефицит во размената со странство (дефицит приближно во висина на буџетот на државата) немаме шанси за економски бум. Исто така со власт која две години не убедува дека бизнис климата не е влошена, а сега како приоритет за оваа година го има токму подобрувањето на бизнис климата. Истото се однесува на тоа што прво 2003, па 2004, па сега 2005 година се најавува економски бум. Ако за тоа не видиме реални показатели до средина на годината, останува да се надеваме дека за 2006 година економски бум ќе најави некој друг, што нема проблеми со вистината. Сепак и за најстрпливи луѓе е превише едни исти луѓе да ги измамат повеќекратно за исти работи. МАЈК ЗАФИРОВСКИ за премиер.
concrete Ne se planovi tuku proces. Deutsche Telekom e sopstvenikot vo senka, a momentalno go butka kako brend T-Mobile vo okrupnuvanjeto za da se brani pouspesno od Vodafone koj go rastura. Nisto nema da investira se e "perfektno" se nadevam deka samo ke im dade rabota na domasnite makedonski signmaker-i koga ke gi menuva firmite i bilbordite, a ne kako sto go pecatea imenikot vo Ungarija.
Divider Ќе биде, се ќе биде само ако има пара под рака за некој од крадачиве кои за жал се нарекуваат државници.
concrete
quote:
Originally posted by трендафил
Со 1,1 милијарди долари трговски дефицит во размената со странство (дефицит приближно во висина на буџетот на државата) немаме шанси за економски бум. Исто така со власт која две години не убедува дека бизнис климата не е влошена, а сега како приоритет за оваа година го има токму подобрувањето на бизнис климата. Истото се однесува на тоа што прво 2003, па 2004, па сега 2005 година се најавува економски бум. Ако за тоа не видиме реални показатели до средина на годината, останува да се надеваме дека за 2006 година економски бум ќе најави некој друг, што нема проблеми со вистината. Сепак и за најстрпливи луѓе е превише едни исти луѓе да ги измамат повеќекратно за исти работи. МАЈК ЗАФИРОВСКИ за премиер.
Ednas izmamen =naivnost ,dvapati= neukost, tret pat= budala!!!!! Budala(glup) narod =silna drzava!!!
Divider „Ednas izmamen =naivnost ,dvapati= neukost, tret pat= budala!!!!! Budala(glup) narod =silna drzava!!!“ - Сега збориш за САД или за Македонија?
concrete I za dvete!!!!!!
slasa izbegnuvate od Temata nemoj da odite na ban:-) cuvajtese na temava : Da prodolzime za ekonomijata .
slasa Cicko Strelec e otvori temaa za ekonomija , i mora da se ponasame kako lujge kade navistina mozeme da gi razmenime mislenjata , i da sew podrzime vo ubavi ideii koji so tek na vreme mozat da se ostvarat vo Makedonija,, A bi go zamolil cicko strelec da otvori nov forum za tie sto saket da se karet pa neka idat slobodno tamu .. concrete ! fala za e-mailot ke ti napisam odgovor na nego . ajde da pocneme za edno dobro na Makedonija , bez da se navreduvame ,, i ako nekoj pokusuva da ne provuicira , bez razlika koj e na vlast vo Makedonija , i bez razlika na koja partija ste vie sto doajgate na ovoj topic ,,, Ovoj topic e eden od Najdobrite sto ACO go ima dosega postaveno ! eto Prema mene , za razvoj na Makedonija i Makedonskoto stopanstvo vo Privaten ili drzaven sektor ,, Sto ttreba da se napravi .????? koj znae mozeme da diskutirame ponataka . 1, Kultuura , ( ZA kultura ima definicija koja Glasi " Celokupnata Dejnost na covekot, Materijalna i duhovna se vika Kultura " znaci nie mora da trgnime osd samite sebe kako posebni osobi , Dakli e razbirame Definicijata . 2, Pazarna Ekonomija Marketing " ? " Se sto Leta ne se jade " imame moznosti za Marketing. Samo treba da se sprovedat na makedonski pazar i na internacionalniot pazar . Evo Da pocneme od Nasite instituciii : 1 . Edna komuina . primer mojot roden Ohrid . ima sobranie na opstina ohrid . Toa sobranie treba da vodi rascun za komunata , preku svoite institucii . kako sto se komunalec. koj bi trebalo da se grizi za cistotatas na greadot. Vo toj komunalec Rabotat lujge . koji treba da dobivaat plata . Vo taa Komuna ima bolnica ili medicinski centar . kade lujgeto treba da se lecat , Ima policija i drugi ustanovi Zosto Vakla nabrokjuvam se ,Zatoa sto edna Opstina funkcionera istio kako Drzava , gi ima site drzavni ustanovi reoprezentirani vo Nea . ako zememe eden Komunalski Rabotnik koj ima mesecna plata od 6000 dinari cisto . mora da se znaee kolku od Negovata plata odi za porez, Od toj porez se finansRA zdrastvoto , skolstvoto. Infrastruktuiratas i drugo da ne nabrojuvam . Sekoj sto ima stan ili kujka se plajka porez isto . Kade odi toj poprez .kolku procenti e komunalniot a kolku procenti e drzavniot porez , Koga ovie rabojke ke se sredat niz komunite i Drzavata ke mozeme slobodno da diskutirame i razvivame pazarnata ekonomija , koga sekoje malecko kafance ke odvoji eden del od zarabotkata i za porez .Bidejki Drzavata kako Drzava ne proizveduva nisto nego se zivee od porezite Bilo toa Makedonija ili kade i da ste vo Svetot isto ke vi se fati .. Ke prodolzam drugi pat ..
slasa Da prodolzm . Makedonija sakale ili ne kako multietnicka drzava treba da se razbere . najde zaednicki jazik . pomejgu etnickite zaednici ,tie sto se vo mnozestvo ili pomali zaednici . Mora da se razbere deka i Albancite i turcite i Srbite i romite i Makedoncite site sne drzavjani na republikaMakedonija , Dali ke bides ti Pravoslaven , musliman , evrej ili katolik . Obvrskite prema drzavata mora da se ispolnat ..Za da mozeme da trgnreme napred vop Edna podobra idnina . Ima dosta golemi greski koji ne se ispravat doneseni ili nametnati so Ramkoviot dogovor . no mora da se pomireme so niv . Ne sakam da solam pamet na nikogo, ali koga site komuni ke go resat ovaa sto go napisav gore . i ona sto imame diskutirano do sega na sive forumi . Ne samo pazarnata ekoniomija nego ke kkrene napred i samatas drzava . edna bogata komuna koja ima dovolno finansiski sretstva koja ima dobra infrastruktura . moze da bide vo sostojba i da pozajmuva pari na drugi komuni . a duri i da pozajmi pari na Drzavata. normalno so kamatski procenti , Edna dobra komuna moze da olsni na privatniot sektor za da se razvie , na primer da go oslobiodi privatnoto , ili novo nastanato neka bide Drzavno pretprijatire od porez vo rok od 12 meseci . za da se stabilizira samata firema . za da ima mogucnosti za razvoj i tn. E Sega ke udrime kritikja na vladata , Ovaa se sto napisav , gore se odnesuva najpovejke do Niv . tie kako vlada i ministerstva treba da predzemat najgolema odgovornost za razvoj na maloto stopanstvo vo makedonija i da mu se dade moznost na sekoj poedinec koj saka da napravi nesto ,realizira i za sebe i za samata okolina , Nemoze nikogas da se kaze se i sesto . ovde na forum ,, ova e samo malecok zaklucok od site artikli sto gi imam citano dosega na site topici nas vmacedonija .. Znaci za dobar ekoniomski razvoj vo Makedonija , Treba dobri i jaki politicari , malo stopanstvo , podrska na niv , i vdobra infrastruktura ,, za da mozeme da privleceme stranski kompaniii kaj nas . a najpovejke od se ne ni dostrasuva najosnovnoto "Kultura i disciplina na rabotnoto mesto " nekade se zboruvase za gubreto pa dokjdovne do diskusiii ,,, da od gubre se pravi i pari partii ,hartija zelezo ,plastika i drugo .. ke se ciotame ..
Sotir Слаша, Ајде да направиме една ваква анализа: Зимски период. Целиод град Скопје се грее на централно греење, оние кои не се приклучени на централно греење, се греат воглавно на струја. Оние што се греат на „централно“ дебело плаќатт, а оние што се греат на струја (во Скопје) бетер. Арно ама, постои едно село во „Скопско“ (или во град Скопје, според новата „територијална“) кое се вика Кондово, а во негова околина има неколку села, кои иначе се населени исклучиво со (на нас така наметнатите) Албанци. Тие не плаќаат струја, не плаќаат вода, не плаќаат никаква давачка кон дршавата. Во зимскиов период (смрзнувачка, ѕивра, абе се тресат јајца од ладнотијата) снемуваат струја, затоа што им „цркнал“ трансформаторот од преголем напор. Екипите на Електростопанство одат на терен. Наредено им е од „повисоки инстанци“ дека проблемот мора да го решат. Тие одат на терен и гледаат „ќумурдисал трансформаторот“ од преголем напон и неможност да ја издржи потрошувачката. Немаат што да прават (наредба си е наредба) и го поправаат трансформаторот. Ама од лична радозналост се прошетуваат низ селото и што гледаат? Во сред зимо ни еден оџак не џади? Никој не се грее на дрва, сите се греат на струја во селото? Никој нормален во село не се грее на струја, кога дрвата се поевтини од струјата. Шталите на 80% од селаните се загреваат со грејни тела приклучени на струја? Кој си ја грее стоката на струја? Нивите со јагоди се во најголем дел под пластеници, и сите имаат грејни уреди приклучени на струја? Кој нормален грее јагоди на струја? А, кој се секира за исплатливоста на сите овие работи, КОГА НИКОЈ НЕ ПЛАЌА СТРУЈА ВО ОВИЕ СЕЛА? Каков економски и стопански просперитет бараме? Абе, ќе не изедат за доручек ако се однесуваме како „ретардирани“. Или ќе се воведе правен поредок „за сите еднакво“, или овие на кои им е сега повеќе, ќе ја наебат.
concrete Nema odgovor na nekoi prasanja , Sotire, nema,..... t.e. nekoi prasanja ne zasluzuvaat odgovor!!!! Neznam dali si zabelezal, ama spored odnesuvanjeto stranskite pomagaci i belosvetskite politicari veke poimot "makedonec" vo svojot misloven sklop go zamenile so "retardiran"!!!!
dejan eve kolku nemale rabota lani, ova e strasen broj! untrinski vesnik Прв пат во период од една деценија, лани регистрирани само 260 невработени повеќе во однос на претходната година Невработеноста стагнира, а нема нови вработувања?! МАЈА ТОМИЌ Ланската година Македонија ја заврши со стагнација на невработеноста. Според последните податоци од Агенцијата за вработување, на крајот на ноември 2004 година бројот на невработени изнесувал 390.619 лица, а на 31 декември 2003 година, тој бил речиси исто толку, поточно 390.361. Или, за една година бројот на невработените се зголемил за само 260 лица. Симптоматично е колку се реални овие податоци, ако се знае дека во последните пет години, на крајот на секоја календарска година, во споредба со претходната, бројот на невработените секогаш беше повисок за неколку илјади. На пример, во декември 2002 година невработени имало 374.144, што беше повеќе за околу 10.000 во однос на крајот на 2001 година. Бројка од декември 2002 година, пак, беше за 125 илјади поголема во споредба со бројот на невработените регистриран во декември 1998 година. Во текот на 2004 година, прв пат бројот на невработените секој месец или стагнираше или се намалуваше. На пример, во јануари невработени имаше 393.500, во август тие беа 392.900, а во октомври 389.200 лица беа на списокот на лицата кои се без работа. Реалноста на прикажаната цифра невработени е дискутабилна и од друг аспект. Од евидентираните 390.619 лица, само од 1 до 30 ноември 2004 година бројот на лицата, кои по разни основи стекнале статус на невработен, изнесувал околу 17.000 лица. За разлика од овој прилив, од списоците на невработени е регистриран одлив на 8.622 лица, а работен однос засновале 3.036 лица. Според статистички експерти, константноста на нивото на невработените во текот на минатата година, односно секој месец еднаков прилив и одлив на невработени лица, е дискутабилно и бара подлабоки анализи. Всушност, стагнацијата на невработеност, во споредба со ситуацијата од минатите години, е вештачки приказ на реалноста, бидејќи таа не е резултат на остварени нови вработувања, туку на ригорозните владини мерки. Тоа се бришењето од евиденција на лицата со договор за дело; на оние што нередовно се пријавуваат во Агенцијата, како и на лицата на кои законски им престанал статусот на невработен, а чии права се значително скусени во изминатата година со повеќе законски измени. “Тоа се реалните причини за прикажаната стагнација на невработеноста. Но, треба да се каже дека со тоа што овие лица го изгубиле статусот на невработен, не се симнале од грбот на државата, туку продолжуваат да живеат на нејзин грб, бидејќи ќе се пријават како социјални случаи, а ќе си обезбедуваат егзистенција работејќи некаде на црнооо”, велат статистички експерти. Во почетокот на 2004 година, Владата искажуваше оптимизам за проблемот со високата невработеност и прогнозираше стагнација на нејзината растечка стапка, поради затворање на прашањето со загубарите, од каде што се продуцираа најмногу невработени. Владата заговараше дека ќе прогресираат структурните реформи во сите сектори, што не се случи, не се случи ниту странскиот инвестициски бум и економскиот пораст. Наспроти тоа, странски инвестиции достигнаа само околу 100 милиони долари; во првиот квартал од 2004 година, падот на индустриското производство достигна околу 20 отсто; третиот квартал, пак, заврши со пораст на БДП од само 1,5 отсто; трговскиот дефицит во ноември се доближи до околу милијарда долари, додека лани воопшто не профункционира Националниот акционен план за вработување, со кој требаше невработеноста секој месец да се намалува за околу три проценти.
concrete Dejan , aj ne pastiraj gluposti od po pola strana, ne ti ja razbiram poentata????
dejan eve uste nesto ot utrinski vesnik Кавадаречкиот комбинат ја активира втората печка Во ФЕНИ ќе се инвестираат 22 милиона долари Во последно време во Кавадарци се шират сў повеќе шпекулации дека новите сопственици, наводно, ќе го продадат "Фени" за 50 милиони долари. Во Кавадарци се зборува дека француските газди планирале да Ј продадат на руска фирма околу две третини од капиталот на компанијата. Во "ФЕНИ-индустриии демантираат и тврдат дека не станува збор за продажба, туку за вложување нови инвестиции од странска фирма во втората печка за производство на никел. Истовремено, тие додаваат дека и за доброто на комбинатот, и за вработените и за Македонија таа инвестиција е многу голема и значајна. Дознаваме дека инвеститорот не е од Русија, а инвестицијата изнесува меѓу 22 и 24 милиони долари во опрема. Инаку, досега во ФЕНИ се инвестирани 18 милиони долари. Како што велат во комбинатот, со истиот партнер веќе имале заедничка инвестиција во рудници за никел во Албанија. Сопствениците на ФЕНИ пред повеќе од 18 месеци најавија дека ги почнуваат активностите за активирање на втората технолошка линија и за зголемување на производството. Вработените, пак, велат дека не ги интересира кој ќе биде газда на комбинатот. За нив е најважно тие да останат на работа, а во ФЕНИ го ветуваат тоа за сите вработени.
concrete OK, razbrav , vistina e samo, ako pisuva vo vesnici,pa i toa e nekoja logika!!!
dejan samo sakav da vi gi stavam tuka, deka ovoi topik e za ekonomijata na makedonija.
concrete Vo red e mlado momce,ne mislev nisto loso,no da slusneme ovde nekoi poinovativni razmisluvanja , ne da citame toa sto i onaka gi ima na milion sajtovi.
protivpropaganda Многу муабети се изнакажаа за Македонската економија ама некако се` се сведува на муабети, анализи, дијагнози, стратегии и што ти не. Благопријатни резултати, лекови или решенија изостануваат. Муабетите се сведуваат на фискалност и ништо повеќе. Никој не сака или не знае за да ги спомне: 1. Кој тоа треба да го направи тој економски бум? 2. Какви услови се потребни за да некој да го направи тој бум? 3. Дали моментално ги имаме тие услови и што треба да се направи за да се создадат? 4. Дали се потребни посебни услови или само легислативна регулатива која ќе се спроведува? 5. Кој државни институции се надлежни и како? Ќе ви дадам мала помош. Не станува збор за странски инвестиции и продавање на сопствениот г`з за долар или евро. Претворање на сопствената независност во зависност заради туѓите интереси или создавање на услови погодни за малкубројни инвеститори, а неповолни за сопственото население. Кој е тој што треба да го направи тој толку посакуван економски бум??? Кој треба најмногу да ползува од тој економски бум? Се` е во поставувањето на вистинските прашања бидејки само така ќе се дојде до вистинските одговори.
Divider Ќе има подобрување на економијата оној момент кога ќе добиеме статус на кандидат. Дотогаш ќе нема бидејќи немаме средства да извршиме реорганизација, ревитализација на стопанството и реструктуирање.
dejan dobro concrete:) jas citav pret edna nedela deka drzhavata stavi na strana 2 milion evra (mislam evra) za investiciji od budzetot (mislam od budzetot) a lani nisto ne odvojile na strana za investiciji.
dejan ej, dali nekoj znae nesto za noviot trgovski centar vo skopje, sto nekoj turcin go pravi? kolkav ke bide? kolku lugje ke se zaposlat? jas mislam turcinot trebase i negde vo istocna makedonija da napravi nesto takvo, i negde kako bitola, ili gostivar.
concrete
quote:
Originally posted by protivpropaganda
Многу муабети се изнакажаа за Македонската економија ама некако се` се сведува на муабети, анализи, дијагнози, стратегии и што ти не. Благопријатни резултати, лекови или решенија изостануваат. Муабетите се сведуваат на фискалност и ништо повеќе. Никој не сака или не знае за да ги спомне: 1. Кој тоа треба да го направи тој економски бум? 2. Какви услови се потребни за да некој да го направи тој бум? 3. Дали моментално ги имаме тие услови и што треба да се направи за да се создадат? 4. Дали се потребни посебни услови или само легислативна регулатива која ќе се спроведува? 5. Кој државни институции се надлежни и како? Ќе ви дадам мала помош. Не станува збор за странски инвестиции и продавање на сопствениот г`з за долар или евро. Претворање на сопствената независност во зависност заради туѓите интереси или создавање на услови погодни за малкубројни инвеститори, а неповолни за сопственото население. Кој е тој што треба да го направи тој толку посакуван економски бум??? Кој треба најмногу да ползува од тој економски бум? Се` е во поставувањето на вистинските прашања бидејки само така ќе се дојде до вистинските одговори.
Daj malku poveke elaboriraj go gornoto, vo kusi crti,interesno e
protivpropaganda Бетон,
quote:
Daj malku poveke elaboriraj go gornoto, vo kusi crti,interesno e
ХЕХЕХЕХЕ[}:)] Ќе те оставам малку сам да размислиш, онака чисто од злоба, па потоа че напиша, ле. Ај да вида ја шо че напишат друзите многоумни лујџе туа на форумов. Знам, малку самобендисано од мене ама еј, Македонец сум, нели, та и ја онака малку по нововремско Македонски да се испонашам.[:D]
concrete De, de ostavi toa zlobata za podocna , tuku sedni pisuvaj, nema ni mnogu vreme , nitu ima mnogu umni lugje!!!
dejan nesto interesno, se soglasuvam so covekot mnogu. http://www.realitymacedonia.org.mk/web/news_page.asp?nid=4082 eve i nesto drugo, Вајгел прифати да биде советник на Бучковски Герман Филков 19.01.2005 Се уште е непознато за колку пари се испазариле Вајгел и Бучковски Поранешниот министер за финансии на Германија, Теодор Вајгел, прифатил да биде советник на македонскиот премиер Бучковски, дознава А1 од странски дипломатски извори. Писмо дека прифаќа да биде советник, Вајгел денеска му испратил на Бучковски. http://a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=41893
lav
quote:
Originally posted by dejan
nesto interesno, se soglasuvam so covekot mnogu. http://www.realitymacedonia.org.mk/web/news_page.asp?nid=4082 eve i nesto drugo, Вајгел прифати да биде советник на Бучковски Герман Филков 19.01.2005 Се уште е непознато за колку пари се испазариле Вајгел и Бучковски Поранешниот министер за финансии на Германија, Теодор Вајгел, прифатил да биде советник на македонскиот премиер Бучковски, дознава А1 од странски дипломатски извори. Писмо дека прифаќа да биде советник, Вајгел денеска му испратил на Бучковски. http://a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=41893
Господинот Вајгл е „земен„ во тимот (за економија!!!) на Бучковски само поради БРЕНДОТ кој го поседува лично во светот на парите (углед кај нас се нарекува) а тоа што ќе советува може и да не се оствари ...поради недостаток на човечки “материал„ во Македонија. Оти според изјавите се што е вредно е или побегнато надвор или е крајно корумпирано а констатација вчера даде и „батлерот„ наш и негова екселенција амбасадор на САД
Divider Лав, не секоја одлука на Бучко треба да се оцрнува и гледа со презир! Тео Вајгел е стручњак, добар познавач на нештата, лев центар, искусен, кој може многу да помогне. барем се прекина со традицијата да се носат советници кои доаѓаа само да соберат пари од државата, а беа полуписмени шишман стручњаци од соседството или од земјава. Јас лично мислам дека Вајгел е добар избор кој може многу да помогне, не само како советник од областа на екномијата и финансиите, туку за зајакнување на угледот на Македонија во ЕУ и светот, прикажувајќи не како држава која е сериозна и има намера да успее.
concrete Divider,sepak mislam deka Vajgel e poveke marketing,odkolku sto realno moze da pomogne. Ne e Makedonija Bundesrepublik Deutschland , a toj e vo taa sema, sepak e honorarot kako dobar bonus pred definitivna penzija Ne ocekuvaj takvo nesto. Zemi trkalo od mercedes pa probaj da go stavis na warburg (ako uste ima nekoj da se trkala)!!!!I dvete se germanski!!! Makedonija ti e kako edna prosecna pogolema rudarska kompanija od sreden zapad.Ima isto tolku vraboteni,skoro isto tolku prugi i vozovi,nesto malku poveke vozila,ama 30 pati pomalku avioni, trosi slicno energija itn.itn. No proizvodot na Makedonija e samo frakcija. Taa kompanija ja vodat desetina executivni direktori i raboti veke eden ipol vek. Za vakva boranija ekonomija kako makedonskata treba sosema drug pristap,avtenticno domasen.Sepak veruvam deka vo nekoi kosjina sedat 20-50 inovativni strucnjaci koi imaat zanimlivi alternativi, ama kako bese ona: nikoj ne e prorok vo sopstvenata kukja!!!
Divider Со Вајгел, како совтник и познавач на нештата, и како маркетиншки потег сепак е многу в ред. Но, тој ќе настапува и како лобист во ЕУ. барем знае како да преговара за зделки, цврст човек е, а некомпромитиран досега во својата кариера. Тоа што го напиша е карикирано, но да речеме дека состојбата е далеку од розова. затоа и велам дека ни треба кандидатура во ЕУ и членство во НАТО под итно, но кандидатура десеттина години, за да заживееме. Вајгел може многу да излобира во ЕУ околу тие процеси. Прашај се зошто првин одби, апотоа прифати. наложено му е да биде тука за да обезбеди да не забегаме и засереме во последен миг, а и да врши контрола и помош околу идните (како кандидати за кандидат за ЕУ) средства и процеси. Сето тоа е политика и игра на ЕУ. Ние само треба да ја доиграме како што свиркаат, по нивните правила.
lav
quote:
Originally posted by Divider
Лав, не секоја одлука на Бучко треба да се оцрнува и гледа со презир! Тео Вајгел е стручњак, добар познавач на нештата, лев центар, искусен, кој може многу да помогне. барем се прекина со традицијата да се носат советници кои доаѓаа само да соберат пари од државата, а беа полуписмени шишман стручњаци од соседството или од земјава. Јас лично мислам дека Вајгел е добар избор кој може многу да помогне, не само како советник од областа на екномијата и финансиите, туку за зајакнување на угледот на Македонија во ЕУ и светот, прикажувајќи не како држава која е сериозна и има намера да успее.
Јас никаде и не напишав дека така е , како што ти си го „извел„ заклучокот твој , мислам на за „презирот„. Ја знаеш прикаската заа овчарчето кога викало волци а тие ги немало никаде на повидок и.т.н. За тоа се работи-де , односно дали другите ќе му „парирааат„ на прочуениот Вајгл. Инаку творецот на германското економско „чудо„ (само за неупатени) е Професорот ЕРХАРД , чиј план за развој на Германското стопанство но и држава во 60-сетите години од минатиот век во континуитет се спроведуваа(т) до ден денешен , но од РАЗЛИЧНИ ВЛАДИ и човеци во нив. Како надополнение на моево кажување ќе ти напоменам дека за г.Тео Вајгл кажав и дека е БРЕНД во светот на парите , нели? И самиот знаеш дека БРЕНДОТ повеќе вреди од се друго во некоја фирма или пак институција. Примери: МЕРЦЕДЕС-БЕНЦ , АУДИ ,КОКА-КОЛА и други брендови , каде објектите се безвредни или помалку вредни од името односно брендот , добиено со ПОСТОЈАН и со децении покажуван и докажуван квалитет и само квалитет.
Divider Добро де, не се лути веднаш. Само напоменав дека контрата на некои форумџии со кои не се согласува(ме)ш не секогаш е продуктивна. Инаку се сложувам. Вајгел е име кое со самото присуство во државава како советник ќе го зголеми угледот и ќе прикаже сериозност.
lav
quote:
Originally posted by Divider
Добро де, не се лути веднаш. Само напоменав дека контрата на некои форумџии со кои не се согласува(ме)ш не секогаш е продуктивна. Инаку се сложувам. Вајгел е име кое со самото присуство во државава како советник ќе го зголеми угледот и ќе прикаже сериозност.
Внимателно со препораката ...оти треба да имаме и соодветни „играчи„ за играта односно ритамот на музиката која ќе биде „од-свирена„ таму , мислам во ЕУ-то. пс Кога сме веќе кај игрите и нивно „одигрување„ на нашиве играчи според свирена музика , да се присетиме и на нивната разноликост во светски размери. Има една игра на (мислам) островот Бали во Индонезија , каде игарч(к)ите скокаат помеѓу две подвижни поголеми стебла од бамбус , кои се удираат со одреден ритам односно такт. И отиде ногата или пак нозете , на билокој(а) од тие кои „играат„ , а кој(а) ќе скокне со извесно задоцнение ...мислам ако не ја „следи„ музиката.
Divider Ние одамна го играме „Тешкото“, така што нема зошто да ни свират друга ако ги послушаме освен „оптан-топтан“ или пак три напред една назад, наместо досегашната алтернатива шест назад, една напред, шест назад!
concrete Eh Bali,Bali, kako pomina so cunamito , da ne go prebrisa i nego??? Nesto drugo me zagrizuva, na forumot Macedonia - News and Political talks, se nekako isti nekolku iminja se vrtat , so retko gostuvanje na nekoi , temite na forumot se neinteresni ili ????? Razgovorite se nekako vo nekakvo koskanje preminuvaat,koe vsusnost i zaborava zosto pocnalo!!!!
Divider Конкрит, покрај малото кошкање, на некои теми се останува на темата. не знам зошто има малку (помалку) посетители и дискутатнти на одредени теми. Покрај тоа, не секој може да си приушти толкаво време на интернет, неработејќи. Јас на пример, сега кога немам одредени задачи и работа, киснам, деновиве треба да ме заглават со работа, не знам дали ке можам да се вклучам повеќе од еднаш, и тоа накратко. Но, не можеш да кажеш дека не сме конструктивни во дискусиите кога се придржуваме на темата или дека не се изнесуваат валидни тези, предлози, сугестии итн. А можеби се задоволуваат да ги читаат постовите, се сложуваат, немаат ново нешто...
dejan eve od A1, Вајгел и официјално прифати да биде советник МИА 20.01.2005 Теодор Вајгел Експертот за финансиско-економски прашања од Германија Теодор Вајгел потврди дека ја прифаќа понудата на премиерот Владо Бучковски да биде советник за финансиско економски прашања во неговиот кабинет. Во писмото кое го испрати до премиерот се вели дека тој ќе даде свој придонес во промовирањето на економскиот и политичкиот процес во Република Македонија, особено во поглед на приклучување на Република Македонија во Европската Унија. „Со работата на Владата и преку мојот ангажман во следните пет години, Република Македонија ќе биде технички (реформски и економски) подготвена за влез во Европската Унија“, се вели во писмото. Премиерот Бучковски и советникот за финансиско економски прашања Теодор Вајгел потпишаа протокол во кој се потврдува соработката. Во него се истакнува дека тимот на Вајгел ќе биде составен од поранешни функциониери на Германија и Европската Унија. Според протоколот тој ќе ја презентира Република Македонија пред Европската Унија, ЕБРД, Европската инвестициона банка, ММФ, Светската банка, германската Влада како и европски и германски фондации. Вајгел веќе водел информативни разговори со првите луѓе на овие иснтитуции. За неговиот ангажман во Република Македонија добил силна подршка од Владата на СР Германија и од Европската Унија. Останатите детали од неговиот ангажман и работа со македонската Влада ќе бидат дефинирани на наредната посета на Теодор Вајгел при крајот на следниот месец. Теодор Вајгел е роден 22 април 1939 година во Оберор. По дипломирањето 1959 година на факултетот за правни и политички науки во Минхен почнал да работи во канцеларијата на јавниот обвинител во регионалниот суд Минхен 1. Во 1969 година бил личен советник на државниот потсекретар за финансии во Баварскиот оддел. Од 1970 до 1972 година бил советник на Баварскиот министер за економија и сообраќај. Од 1978 до 1980 година бил претседавач со парламентарната група на ЦДУ/ЦСУ во комитетот за економија. Во октомври 1982 година бил избран за претседавач на ЦДУ во германскиот Бундестаг. Од 21 април 1989 година до 26 октомври 1998 бил министер за финансии. Бил дел од составот на третата, четвратата и петта Влада на Хелмут Кол. Во европската јавност Вајгел е познат како креатор на Пактот за стабилност, кој од земјите членки на Унијата бара да имаат строга фискална дисциплина и контролирани буџетски дефицити помали од три проценти од БДП со цел да се зачува стабилноста на европската валута - еврото. Главниот политички и економски аргумент на Вајгел е дека Пактот ќе го гарантира кредибилитетот и политичката независност на Европската централна банка, која на тој начин ќе се заштити од инфлационите ефекти на фискалната недисциплина. Вајгел ќе работи на економска програма на стабилизација на Македонија.
concrete Tocno , mene biznisot mi e on-line, kompjuterot e vklucen po 10-12 saati na internet, pa mnogu cesto zirnuvam sto ima novo.Normalno ne ocekuvam sekoj da visi ovde. Ke te zaglavat so rabota ???? , zar nekoj vo Makedonija raboti????he,he!!!!
Divider Што во реков, а! Сериозен човек кај кого нема трте-мрте како досегашниве голочепковци. Вајгел за нас во моментов е како кога Бора Милутиниовиќ би го ставиле селектор на фудбалската репрезентација.
Strelec Се согласувам со Divider. Не смееме да сме скептички настроени спрема човекот, само заради фактот што него го ’донесол’ Бучковски. Јасно е дека, доколку доаѓањето на Теодор Вајгел се покаже како добар потег, од тоа полза ќе има Македонија, а учеството на Бучковски во сето тоа би било ептен ирелевантно и беззначајно. Најважна задача на Вајгел е да лобира во развиениот свет (во наше име) и да обезбеди странски инвестиции. Немојте да мислите дека Унгарците, Чесите, Полјаците итн. се попаметни од Македонците. Тие успеаја НАЈМНОГУ заради странските инвестиции кои во силни бранови доаѓаа во тие земји. Мислам дека многу значаен момент со доаѓањето на Вајгел е позитивната клима што ќе се создаде и растењето на мотивите кај сите што ќе работат со и околу него! А башка што сите тие и ќе учат од него!
concrete Nesto ne mi e jasno, site spomnuvaat stranski investicii i uspeh na nekoi zemji zaradi stranskite investicii koi vo silni branovi doagaa vo tie zemji (Ungarija,Ceska, Polska itn.) Moze li nekoj na eden priprost coek kako mene da mu opise so prosti zborovi kako toa bi izgledalo vo Makedonija???? Moive gevgelicani mi raskazuvaat za branovite na "investitori" i za vrabotuvanjata vo razni substandardni dupki spored koi Lenka na Racin e srekna devojka so cvet vo kosata!!! Od druga strana edna "Zora" vo borbata SDSM/VMRO e razbucana kako pernica od perduvi, a bi mozela da prodade edno 200 pati poveke od sto prodava so kvalitet koj se "slusa". Vo FENI veke ima "stranski" investitori , verojatno Kavadarci ne procveta , samo malku poveke teski metali po lozjata. Za Jogunovce , da ne zboruvame , "investitorot" koj ne se pridrzuva na dogovorenoto muva ne go lazi. Za kakvi investitori navistina stanuva zbor koga SDSM/VMRO zboruvaat za investitori od bajkite????? Strelec, a kako Vajgel ke gi motivira onie okolu nego ,kako politkom so srceparatelna prikazna ili so po debel plik sekomu vo raka???? I stvarno me interesira , ako ostanat istite mamlazi , sto toa novo ke naucat za da ja smenat volcjata nametka ( i nasmevka)??????
Strelec concrete, полн си со негативна настроеност и оттаму произлегува твојата потреба да критикуваш се’, без оглед дали е добро или не... Едноставно, доколку од 100 работи што ги презема актуелнава власт, ти за 100 работи велиш дека се лоши, првата работа што на човек на ум му доаѓа е дека не треба да те сваќа за сериозно! Јас сметам дека актуелната политичка власт е подобра за Македонија од претходната, но сепак за 70-80% од работите велам дека не им се во ред. Инаку, не си припрост, но сепак ќе ти кажам... Кога велам инвестиции, не мислам на продавање на постоечките капацитети во Македонија што ги спомна во твојот пост (Зора, Јегуновце, Фени итн.), туку на отворање на нови фабрики и организации во Македонија. Своевремено имаше шанса Ауди6 да се произведува во Македонија, но тогашната власт предводена од Црвенковски и Андов поради некои свои глупи математики не го дозволија тоа. Муабетот ми е дека е убаво да се отвори фабрики, на пример за велосипеди, за кечапи и мајонези, за спортски реквизити, за хартија, за ролетни... убаво е Shell да инвестира и да изгради 30-40 бензиски пумпи, да се изгради нафтоводот, Sheraton да изгради 2-3 хотели, две-три силни европски банки да отворат експозитури во Македонија и со нив да донесат свеж капитал во државава, да инвестира некоја странска фирма во нов мост преку Вардар, да инвестира некој во нов автопат Гостивар-Кичево, нов автопат Велес-Прилеп итн. итн. итн. Епа да веруваме дека Вајгел ќе помогне во сето тоа... А замисли една друга ситуација. Замисли Вајгел да се понудеше самиот, во јавност да се објавеше колку е неговото име значајно и респектирано во Европа и на сето тоа да се објавеше и вест дека Бучковски се заблагодарил на понудата на Вајгел, но изјавил дека тој не и’ е потребен на Македонија!? Дали тогаш некој од вас ќе ја пофалеше таа одлука на Бучковски??? Па немаше да станете од компјутерите и ќе се натпреварувавте меѓу себе кој ќе биде поагресивен и ќе го правевте нашиот премиер малоумен и ненормален!
OooOo Strelec vo pravo si za mnogu raboti vo tvojot post, ama narodot teshko mozhe da se smeni preku nokj. Site vo Makedonija se ogorcheni do srzh i vekje ne veruvaat vo nikogo i vo nishto. Sekoj zbor, sekoj govor i sekoja izjava od bilo koj politichar ili nekoj shto e na vlast ja gledaat kako laga i kako prevara. Za da se vrati barem MALKU doverbata kaj narodot prema bilo koja vlast, treba stvarno MNOGU da se napravi, a jas nazhalost toa ne go gledam vo bliska idnina. Stalno sum za da se dade shansa na nekogo, ama izborot stanuva se pomal i pomal.
Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
Strelec vo pravo si za mnogu raboti vo tvojot post, ama narodot teshko mozhe da se smeni preku nokj.
Neka ne e preku nokj... No neka pocne da se pravi nesto! Ima mnogu pozitivni primeri na drzavi vo Jugoistocna i vo Sredna Evropa, koi sto za kratko vreme uspeaja da 'zastanat na noze'! Jas veruvam deka istoto kje se sluci i so Makedonija, Jugoslavija, Ukraina i drugi drzavi.
Strelec
quote:
Originally posted by SpiroC
Сето ова сега дали ќе има економски бум или не во Македонија е само зборување на празно...
Епа зошто зборуваш?:) Или од тебе е полно, а од другите е празно!?:)))
quote:
Originally posted by concrete
Mislam deka ti odgovoriv.
И пак не ми одговори, туку се обиде да го избегнеш одговорот... а многу јасно беше кажано моето...:) ама ОК е... воопшто не мораш да се произнесеш!:)
OooOo Da ne otvaram nova tema. Вајгел и официјално прифати да биде советник И официјално - германецот Вајгел ќе му биде советник на Бучковски за финансиско економски прашања. Владата потврди дека искусниот експерт, поранешен министер за финансии на Германија испратил писмо со кое го известил Бучковски оти ја прифаќа неговата понуда. Во писмото Вајгел пишува: „Ќе дадам мој придонес во промовирањето на економскиот и политичкиот процес во Република Македонија, особено во поглед на приклучување на Европската Унија. Со работата на владата и преку мојот ангажман во следните 5 години, Република Македонија ќе биде технички, реформски и економски подготвена за влез во Унијата“. Една од договорените задачите на германскиот стручњак ќе биде да ја претставува Македонија пред речиси сите меѓународни финансиски институции. На Вајгел ќе му помага тим соработници што самиот ќе ги одбере. Како што А1 веќе објави тоа ќе бидат поранешни фунционери од Германија и Брисел. Тајна останува сума за која искусниот експерт прифати да работи за владата. Најголемиот дел од парите веќе се обезбедени преку донации, остатокот од буџетот. „Дел од техничката помош која ни ја дава ЕУ преку пактот за стабилност ќе бидат насочени за неговиот хонорар. Хонорарот во оној момент кога ќе го потпишеме договорот ќе биде достапен на јавноста за да нема шпекулации“, вели Владо Бучковски. Вајгел повторно ќе допатува во Скопје на крајот на февруари. Тогаш, велат владини извор, во својот куфер тој треба да ги донесе и првите мерки, што планира да ги преземе годинава, како дел од поширок концепт за спас на македонската економија.
SLaCk Koj ke investira koga vladata sama gi brka investitorite.Slucajot so Blazo Tasev nashinec od Slovenija iselen pred 30 godini.Saka da go kupi rudnikot Sasa edinstven ponuduvac 6 meseci ne go davaat mu ispituvale poteklo na pari(ova prv slucaj vo makedonska istorija drugiot rudnik go prodadoa na firma osnovana so 5.000 dolari kapital).I pak ne mu najdoa nisto ama posto on ne mozel da objasni od kaj mu se parite ne mu go davaat rudnikot a za parite ke videle dali ke mu gi vratat! - se raboti za 600.000 evra.Ete kako se brkaat investitorite ako ne "podmachkaat" nema da dobijat nisto moze i da im gi zemat parite.
SpiroC
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by SpiroC
Сето ова сега дали ќе има економски бум или не во Македонија е само зборување на празно...
Епа зошто зборуваш?:) Или од тебе е полно, а од другите е празно!?:)))
И моето е празно само сакав да кажам неколку факти зошто е празно...
Strelec
quote:
Originally posted by SpiroC
И моето е празно само сакав да кажам неколку факти зошто е празно...
Има логика!:)
Divider Странски инвестиции?!! ОК, да елаборирам накратко како ќе доживееме економски процут, не бум. Туку, повторно ќе се повторувам. СТАТУС КАНДИДАТ ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА добива средства, енормни за наши поими!!! наменски, под контрола се трошат. Тоа значи дека нашиве голочепоковци нема да можат да се накрадуваат. О, тие ќе се обидат, не велам не, но, нема да можат. Инаку, Вајгел во секој случај е позитивно нешто. Тоа што сам не се понудил значи дека не чита на гравчиња дека ни е потребен. Тој, првин одби, да размили (читај, да се консултира со европскиот врв, да види какво е расположението во Европа кон Македонија) потоа прифати. Сето ова е моја шпекулација и мислење, но сепак, ми се чини дека има логика. Дојден да помогне, да лобира, да го подигне угледот на РМ како сериозна земја која се залага потполно за интегрирање во ЕУ и земја која сака да оди напред. Тој, најмногу, само како познат државник, економист и политичар, со неколку разгоцори може многу да придонесе. Се разбира, под услов, ние да послушаме некој совет. Странските инвестиции, од сериозни партнери ќе пристигнат (сериозни партнери и инвеститори, не од оние пишмани кои се сега тука) кога ќе помине некое време од нашето станување кандидат за ЕУ. Се зависи од следнава година и прашалникот. Економијаа ќе заживее. Немојте да ми речете дека одеднаш Бугарија изнајде средства самата да ја обнови економската состојба (јадна каква што им беше), стопанството (руинирано) и тн. за другите држави тазе членки, како заживеаја веќе пишав на друг топик. Благодарам
dejan jas mislam stranski investicii bi trebale da dojdat vo makedonija so vajgel, neli on rece ke ne reprezentira pret evropa i neznam kade?
OooOo Вајгел бил изненаден од понудата од Македонија Тео Вајгел тврди дека бил изненаден од понудата од Македонија и дека негов единствен мотив е да се обиде да и помогне на земјата, на која, како што вели, и се потребни многу помош, поддржка и сопствен ангажман. Околу концептот за економски развој на Македонија, што го предвидува Вајгел, во интервјуто за Дојче веле со одговор: „Тука ве молам за разбирање, зашто прво би сакал за тоа да разговарам со македонската Влада и тоа на јавноста да и го соопшти Владата, а не јас“. Најитни задачи, според поранешниот германски министер се: Прво, треба да биде поднесена програмата на новиот премиер и потоа да се утврди нејзината усогласеност со она што го бараат ММФ, ЕУ и другите, за потоа да може да се дејствува со нивна поддржка. Најважно од се е внатрешнополитичкиот развој, натамошната изградба на демократијата, самоуправата, внатрешното помирување и борбата против корупцијата. Само ако успее внатрешното помирување, нагласува Вајгел, ќе успее и патот кон Европа, ќе можат да продолжат контактите со Светската банка, Европската банка за обнова и развој, Европската инвестициона банка и со координаторот на Пактот за стабилност Ерхард Бусек.
dejan dobro e sto covekot saka da ni pomogne.....ama se plasam da ne izbega deka moze ke se isplasi ot kolku korupcija ke vide:p
concrete Dejane, se setiv na tvojata griza za naftovodot i Ohridskoto Ezero,izbranata trasa e prilocno po na sever od Struga za vleguvanjeto vo Albanija. A i uslovite za zastita se navistina epten strogi.
dejan ay super ako e taka togas! fala:) eve nesto novo, neznam dali mu fali nesto na covekot http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=19213&broj=296
dejan nesto drugo isto za Macedonian stock exchange. gledaj na januari 18, Today's turnover amounted to Denar 3,612,060.00, and the Macedonian Stock Exchange Index (MBI-10) was 1,056.82, rising for 11,72 index points i.e. 1,12 percent.http://www.idividi.com.mk/English/Economy/299407/index.html eve na januari 19, Today's turnover amounted to Denar 9,83 million and the Macedonian Stock Exchange Index (MBI-10) was 1,060.26, rising for 3,43 index points i.e. 0,32 percent. eve na januari 20, Today's turnover amounted to Denar 10,92 million and the Macedonian Stock Exchange Index (MBI-10) was 1,063.71, rising for 3,45 index points i.e. 0,33 percent. http://www.idividi.com.mk/English/Economy/299670/index.html ako se kachuva, neli toa e dobro?
concrete Savo go znam uste od "garazata" t.e. podrumot na negovata kuka vo Crnice, a pred nesto poveke od godina bev i vo HajTek vo Oresani kaj Dracevo,ama ne se sretnavme fabrikata kako da e teleportirana vo taa vukojebina direktno od Silikonskata Dolina. So Savo pred edno 20 godini vo Minhen na Productronika kade go sretnav go pravevme istiot muabet na istata tema od vesnikot. Znaci nisto ne se izmenilo. Ona za Exchange Index-ot , sto da ti kazam , verojatno znaes sto e porast od na primer 0,33% od 10 , a sto 0,33% od 1.000.000.000......ima dobro i DOBRO!!!!
dejan barem nekoj porast e.
dejan nesto bidna, neznam sto bese, eve ke go dadam linkot, http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1685&stID=29282&pR=6
concrete Sto zaebancija bese ova Dejane??????
dejan ej sto e ova?! http://www.makfax.com.mk/news1-a.asp?br=94120 a AMBO?
Divider Ветар во магла Дејане !
dejan mislis? pa duri vo moskva otidele.......veke potpisano e toa za AMBO, nemoze da se vrati nazat!
Divider Затоа и ти велам ветар у магла. Грците се обидуваат паралелно да се отвори, ама сега за сега не наоѓаат да позитивиен прием кај русите бидејќи не е рентабилен. Не се грижи. Егејско не може да прибере големи танкери, а нема логика да има две пупмни пристаништа на 300-400 км оддалешеност, од кои едниот (овој за кој пишувам, грчкиов) е со помали капацитети. Ветар у магла.
dejan dobro togas:)
dejan eve nova investicija http://www.mia.com.mk/ang/glavnavest/lastvest.asp?vest=\Refresh1\067-2701.htm
dejan http://www.mia.com.mk/ang/glavnavest/lastvest.asp?vest=\Refresh1\060-2801.htm
dejan izgleda ne raboti, prviot link bese za nekoj italjanski butik otvoreno vo kumanovo, eve go ftoriot . БУЧКОВСКИ: ВО МАКЕДОНИЈА ИМА ПОВОЛНА БИЗНИС КЛИМА ЗА АКТИВНО ДЕЛУВАЊЕ НА СЛОВЕНЕЧКИТЕ ФИРМИ "Определбите за изградба на подобра бизнис клима е една од примарните задачи на Владата. Настојуваме да го промовираме интересот за меѓународно поврзување на домашните стопанственици со партнери од странство и да овозможиме поголем обем странски директни инвестиции во Македонија", рече премиерот Владо Бучковски на денешната средба со менаџерите на словенечките фирми во земјава. Бучковски оцени дека во Македонија се создадени можности за активно делување на странските стопанственици. "Можности за активно делување се обезбедени. Се работи на нивно постојано доусовршување за да се зголеми интензитетот на интересот за инвестиции. Вашите стремежи за промоција на економските активности меѓу бизнисмените од Македонија и Словенија ја заслужуваат нашата поддршка и почит. Високо ги цениме напорите кои ги правите, бидејќи придонесуваат за успешна економска, но и поширока соработка меѓу двете земји", нагласи Бучковски. Осврнувајќи се на проектите што допрва треба да се реализираат, претседателот на Владата истакна дека "Фруктал" ќе отвори нова производна линија со која ќе се прошири производната палета производи вредна два милиона евра, кон средината на идниот месец свој продажен центар ќе отвори најголемиот словенечки систем за трговија со апаратна техника "Меркур", најголемиот трговски систем Меркатор е заинтересиран за учество на тендерот за добивање атрактивна локација во Скопје за изградба на центар вреден повеќе милиони евра, а два словенечки конзорциума се информираат за изградба на хидроцентралата Матка 2. Бучковски потсети дека "Колинска" потпиша Договор за лиценцно производство на прехрамбени производи со "Витаминка" од Прилеп. Тој ја поздрави иницијативата на словенечката Амбасада во Скопје за подобрување и интензивирање на соработката помеѓу двете држави. "Формираното здружение на познати словенечко-македонски фирми во рамките на Иницијативата СМ Бизнис Клуб е пример што може да го следат сите држави и фирми заинтересирани за директни странски инвестиции во Македонија", потенцира премиерот Владо Бучковски. На средбата со словенечките менаџери, покрај Бучковски, присуствуваа и градоначалникот на Скопје Ристо Пенов и неговата колешка од Љубљана Даница Симсич.
StormAngel Ekonomski bum vo Makedonija da,ama koga ke pocnat lugeto da dobivaat plata na 1 a ne na 21 :))
concrete
quote:
Originally posted by dejan
izgleda ne raboti, prviot link bese za nekoj italjanski butik otvoreno vo kumanovo, eve go ftoriot . БУЧКОВСКИ: ВО МАКЕДОНИЈА ИМА ПОВОЛНА БИЗНИС КЛИМА ЗА АКТИВНО ДЕЛУВАЊЕ НА СЛОВЕНЕЧКИТЕ ФИРМИ "Определбите за изградба на подобра бизнис клима е една од примарните задачи на Владата. Настојуваме да го промовираме интересот за меѓународно поврзување на домашните стопанственици со партнери од странство и да овозможиме поголем обем странски директни инвестиции во Македонија", рече премиерот Владо Бучковски на денешната средба со менаџерите на словенечките фирми во земјава. Бучковски оцени дека во Македонија се создадени можности за активно делување на странските стопанственици. "Можности за активно делување се обезбедени. Се работи на нивно постојано доусовршување за да се зголеми интензитетот на интересот за инвестиции. Вашите стремежи за промоција на економските активности меѓу бизнисмените од Македонија и Словенија ја заслужуваат нашата поддршка и почит. Високо ги цениме напорите кои ги правите, бидејќи придонесуваат за успешна економска, но и поширока соработка меѓу двете земји", нагласи Бучковски. Осврнувајќи се на проектите што допрва треба да се реализираат, претседателот на Владата истакна дека "Фруктал" ќе отвори нова производна линија со која ќе се прошири производната палета производи вредна два милиона евра, кон средината на идниот месец свој продажен центар ќе отвори најголемиот словенечки систем за трговија со апаратна техника "Меркур", најголемиот трговски систем Меркатор е заинтересиран за учество на тендерот за добивање атрактивна локација во Скопје за изградба на центар вреден повеќе милиони евра, а два словенечки конзорциума се информираат за изградба на хидроцентралата Матка 2. Бучковски потсети дека "Колинска" потпиша Договор за лиценцно производство на прехрамбени производи со "Витаминка" од Прилеп. Тој ја поздрави иницијативата на словенечката Амбасада во Скопје за подобрување и интензивирање на соработката помеѓу двете држави. "Формираното здружение на познати словенечко-македонски фирми во рамките на Иницијативата СМ Бизнис Клуб е пример што може да го следат сите држави и фирми заинтересирани за директни странски инвестиции во Македонија", потенцира премиерот Владо Бучковски. На средбата со словенечките менаџери, покрај Бучковски, присуствуваа и градоначалникот на Скопје Ристо Пенов и неговата колешка од Љубљана Даница Симсич.
Ova edno vreme ni na lokalni vesti ne se spomenuvase, a sega duri do Avstralija se slusa....komedija ziva!!!!400.000 nevraboteni , abe toa ni vo tursko go nemalo, neznam gospodava gorespomnati od Dejan , kako mozat navecer da spijat...
lav
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by dejan
izgleda ne raboti, prviot link bese za nekoj italjanski butik otvoreno vo kumanovo, eve go ftoriot . БУЧКОВСКИ: ВО МАКЕДОНИЈА ИМА ПОВОЛНА БИЗНИС КЛИМА ЗА АКТИВНО ДЕЛУВАЊЕ НА СЛОВЕНЕЧКИТЕ ФИРМИ "Определбите за изградба на подобра бизнис клима е една од примарните задачи на Владата. Настојуваме да го промовираме интересот за меѓународно поврзување на домашните стопанственици со партнери од странство и да овозможиме поголем обем странски директни инвестиции во Македонија", рече премиерот Владо Бучковски на денешната средба со менаџерите на словенечките фирми во земјава. Бучковски оцени дека во Македонија се создадени можности за активно делување на странските стопанственици. "Можности за активно делување се обезбедени. Се работи на нивно постојано доусовршување за да се зголеми интензитетот на интересот за инвестиции. Вашите стремежи за промоција на економските активности меѓу бизнисмените од Македонија и Словенија ја заслужуваат нашата поддршка и почит. Високо ги цениме напорите кои ги правите, бидејќи придонесуваат за успешна економска, но и поширока соработка меѓу двете земји", нагласи Бучковски. Осврнувајќи се на проектите што допрва треба да се реализираат, претседателот на Владата истакна дека "Фруктал" ќе отвори нова производна линија со која ќе се прошири производната палета производи вредна два милиона евра, кон средината на идниот месец свој продажен центар ќе отвори најголемиот словенечки систем за трговија со апаратна техника "Меркур", најголемиот трговски систем Меркатор е заинтересиран за учество на тендерот за добивање атрактивна локација во Скопје за изградба на центар вреден повеќе милиони евра, а два словенечки конзорциума се информираат за изградба на хидроцентралата Матка 2. Бучковски потсети дека "Колинска" потпиша Договор за лиценцно производство на прехрамбени производи со "Витаминка" од Прилеп. Тој ја поздрави иницијативата на словенечката Амбасада во Скопје за подобрување и интензивирање на соработката помеѓу двете држави. "Формираното здружение на познати словенечко-македонски фирми во рамките на Иницијативата СМ Бизнис Клуб е пример што може да го следат сите држави и фирми заинтересирани за директни странски инвестиции во Македонија", потенцира премиерот Владо Бучковски. На средбата со словенечките менаџери, покрај Бучковски, присуствуваа и градоначалникот на Скопје Ристо Пенов и неговата колешка од Љубљана Даница Симсич.
Ova edno vreme ni na lokalni vesti ne se spomenuvase, a sega duri do Avstralija se slusa....komedija ziva!!!!400.000 nevraboteni , abe toa ni vo tursko go nemalo, neznam gospodava gorespomnati od Dejan , kako mozat navecer da spijat...
Не се чуди-де веќе...и самиот лично некаде кажа дека секоја .удала лично за себе не мисли дека е таква , се додека не му (по)кажат.
Strelec Македонија има национален план за намалување на невработеноста Уште еден документ од владините фиоки со мерки за вработување - националниот акционен план. Бил усвоен уште лани. Направен по европски терк. Го имале сите земји на Унијата. За Ирска бил пресуден земјата да се извлече од огромната невработеност. Целта на македонскиот ќе биде вработување на младите и на оние што долго чекаат за работа. „Невработеноста е многу поголема за помладата група и помалку образованите и она што посебно загрижува за македонската невработеност е самата неактивност, што може да се заклучи од фактот што дури две третини од невработените се невработени кои чекаат работа подолго од 4 години“, Стевчо Јакимовски, министер за труд и социјална политика. Освен акционен план, за да ја намали невработеноста, Владата ќе мора да ја подобри бизнис климата, да донесе странски инвеститори, да обезбеди правна сигурност, препорачуваат експертите од Унијата. Во вакви услови, какви што се сега во земјава, европските проценти остануваат недостижни. Стапката на невработеност од 36,7% во Македонија никако не мрднува надолу. За споредба, европскиот просек на невработеност е 9%. Во Ирска пак, како исклучителен пример, речиси и да нема невработени.
lav Originally posted by Strelec
Македонија има национален план за намалување на невработеноста Уште еден документ од владините фиоки со мерки за вработување - националниот акционен план. Бил усвоен уште лани. Направен по европски терк. Го имале сите земји на Унијата. За Ирска бил пресуден земјата да се извлече од огромната невработеност. Целта на македонскиот ќе биде вработување на младите и на оние што долго чекаат за работа. „Невработеноста е многу поголема за помладата група и помалку образованите и она што посебно загрижува за македонската невработеност е самата неактивност, што може да се заклучи од фактот што дури две третини од невработените се невработени кои чекаат работа подолго од 4 години“, Стевчо Јакимовски, министер поред другото иза труд и социјална политика. Освен акционен план, за да ја намали невработеноста, Владата ќе мора да ја подобри бизнис климата, да донесе странски инвеститори, да обезбеди правна сигурност, препорачуваат експертите од Унијата. Во вакви услови, какви што се сега во земјава, европските проценти остануваат недостижни. Стапката на невработеност од 36,7% во Македонија никако не мрднува надолу. За споредба, европскиот просек на невработеност е 9%. Во Ирска пак, како исклучителен пример, речиси и да нема невработени. Дали ја забележуваш разликата колега во текстот , кога станува збор за Македонија се користи секојпат ИДНО ВРЕМЕ , а за кај земјите на ЕУ секојпат се корист само СЕГАШНО или пак МИНАТО СВРШЕНО ВРЕМЕ
Strelec Мора да се зборува за иднината, бидејќи составен дел на минатото е и владеењето на ДПМНЕ, а сегашноста сеуште ги санира последиците од тоа време!:) Аман доста со боите!:)))
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Мора да се зборува за иднината, бидејќи составен дел на минатото е и владеењето на ДПМНЕ, а сегашноста сеуште ги санира последиците од тоа време!:) Аман доста со боите!:)))
Секако дека и самиот еве гледаш дека со многу „мачкање„ со бои ги дразниме луѓето ....затоа и градоначелникот Пенов со последните акции всашност тоа и го прави , тоа што не треба да чини ами ова: Ако е добар , ПОВТОРНО (ама нешто сум сомничав во тоа) ќе си го изберат граѓаните спрема нивната волја (ad bene placitum). Ако пак не бил добар наново ќе си го чека редот (ab initio) [/quote]
Strelec Да не го утна ти топикот можеби?
beaver hunter ekonomski bum e vozmozen.... samo shto treba da se postavi infrastruktura koja ke funkcionira vo interesot na ekonomijata i istata infrastruktura da se odrzuva i rzaviva....ako ne se znae shto treba da se postavi... neka se prepishe od drzavi koi shto imaat eknonomski bum...poslednive godini toa e pokazano so mnogu primeri...istite drzavi koi shto sega dozivuvaat ekonomski bum.... ne bile mnogu pogore od makedonija...
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Да не го утна ти топикот можеби?
Реално ДА , а суштински НЕ.
Strelec Епа потруди се во иднина ни реално ни суштински да не ги утнуваш топиците!:)
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Епа потруди се во иднина ни реално ни суштински да не ги утнуваш топиците!:)
Сериозно на тоа работам , мислам на УТКИТЕ мои но на други личности. пс Сепак благодарам на вниманието кое го посветуваш на мојата ништожност , разбира се.
concrete Uste li na ovaa tema se diskutira ovde, mislev deka e veke passe!!!
dejan http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1701&stID=30347&pR=2
concrete Makedonija e micro economija : BUM ili TRAS nastanuvaat vo istoriski nano sekundi (t.e.meseci). No za BUM-ot treba UM i toa bajagi, za ova TRASOT nisto , samo "dobra" zelba. Iskreno receno nea sekogas ja ima poveke od prethodnoto , taka da moze i ponataka da se ocekuva eden prodolzen TRAAASSSSSS!!!!