Македонците во соседните држави...
Македонците во соседните држави...
Thief македонскиот премиер утре Ќе Ја посети ТИРАНА
Попис и мајчин јазик за Македонците
Премиерот ќе се заложел за подобрување на образованието на Македонците во Мала Преспа и за воведување на македонскиот јазик во училиштата во Голо Брдо

Премиерот Владо Бучковски утре во Тирана ќе побара од албанскиот премиер Фатос Нано Албанија симболично да се вклучи во демаркацијата на северната граница, на делот кон Косово и обележувањето да почне од тромеѓето на Македонија, Албанија и Косово, најавуваат од кабинетот на Бучковски.

За време на официјалната посета на Албанија Бучковски ќе го покренел и прашањето за обезбедување финансиска поддршка од меѓународни финансиски организации за изградба на инфраструктура во пограничните области на Албанија, каде што живеат главно Македонци. Премиерот, според најавите, ќе се заложел и за подобрување на положбата на Македонците, подобрување на образованието на Македонците во Мала Преспа и за воведување на македонскиот јазик во училиштата во Голо Брдо. Исто така, македонскиот премиер ќе побарал евидентирање на Македонците во Албанија, но и одвојување повеќе пари од буџетот за подобрување на нивната состојба.

Бучковски утре и задутре ќе престојува во официјална посета на Албанија со која Македонија има отворен дијалог, соработка и добри соседски односи. Во Тирана тој ќе се сретне со премиерот Фатос Нано, со претседателот Алфред Мојсиу и со претседателот на Собранието Сервет Палумби, како и со претставници на здруженијата на Македонците. Според програмата, Бучковски ќе го посети и музејот на Скендербег.

На средбите со домаќините ќе се зборува за подготовките на двете земји за членство во НАТО и ЕУ, а Македонија на официјална Тирана ќе и ги понуди своите искуства за Спогодбата за стабилизација и асоцијација со Унијата. На агендата ќе биде и економската соработка, која не е на задоволително ниво, а ќе се зборува и за проширување на ангажманот на македонски градежни фирми во Албанија. Се очекува Бучковски да побара и исплата на долгот од албанската Влада кон "Гранит" кој изнесува околу три милиони евра.

Преземено од ДНевник...


Почело је почело? Конечно и македонската држава да го покрене прашањето за Македонците кои живеат на окупираните македонски територии? Но, дали не е веќе доцна? Колкумина се неповретно асимилирани и „изгубени“ ? Најтешко на свет ми беше кога преклани во Грција, таткото зборуваше македонски, тешко, но зборуваше, а синот и покрај желбата не знаеше збор да каже на мајчиниот јазик, всушност.
Што мислите вие?
Divider Im tekna, narodot zbori veke dolgi godini, ama im tekna da go pokrenat toa prasanje za makedoncite vo Albanija. Inakiu za malcinstvata vo Grcija i Bugarija, odamna se disutria vo Sovetot na Evropa vo Strazbur, za zal, kako i sekoja institucija od taskov vid, mosne sporo odat rabotite. Plus, nasite vecni menuvanja stavovi...No, dobro e i sto pocna i za makedoncite vo Albanija na oficijalno nivo. Ednas Sranko pocna da diskutira, gi poseti vo Pustec, i na to a ostana, na deklarativni izjavi. vaka, na oficijalno nivo...koj znae...dajboze da trgne nesto za da im se podobri sostojbata...ke vidime.
dejan dobro e sto buckovski ke napravi nesto. a toa za tatkoto i sinot, epten mi e zhal.......a ako eden grk ke mi dojde, da mi zbori deka nema makedonci tamu neznam sto, ke go pluknam vo faca! da im e sram! buckovski treba i vo grcija da otide, ama koj ke go slusa tamu!
dejan drzhavata treba na site vo evropa da im bara podrska za makedoncite vo bugarija, grcija i albanija, za site da znaat sto tie dzubrinja ni napravile!!! posebno grcite, site da znaat, za da se zasramat posle!
chop Во Бугариja македонци са само разни идиоти од ОМО-Илинден, во секо опшество има измет, утаjка и така наречените loosers, пропаднали, неуспели и неспособни лугье. Решението на Коминтернот за создаванье на нова македонска нациjа не е могло да се реализира во Пиринска Македониja.
lav
quote:
Originally posted by chop
Во Бугариja македонци са само разни идиоти од ОМО-Илинден, во секо опшество има измет, утаjка и така наречените loosers, пропаднали, неуспели и неспособни лугье. Решението на Коминтернот за создаванье на нова македонска нациjа не е могло да се реализира во Пиринска Македониja.
Не мораш бре бај Гањо својата умна пореметеност овде и со погрдни зборови да ја покажуваш , разбира се пред овој прекрасен форум.
Divider Овој татароглу треба да оди на постојан бан!
lav
quote:
Originally posted by Thief
македонскиот премиер утре Ќе Ја посети ТИРАНА Попис и мајчин јазик за Македонците Премиерот ќе се заложел за подобрување на образованието на Македонците во Мала Преспа и за воведување на македонскиот јазик во училиштата во Голо Брдо Премиерот Владо Бучковски утре во Тирана ќе побара од албанскиот премиер Фатос Нано Албанија симболично да се вклучи во демаркацијата на северната граница, на делот кон Косово и обележувањето да почне од тромеѓето на Македонија, Албанија и Косово, најавуваат од кабинетот на Бучковски. За време на официјалната посета на Албанија Бучковски ќе го покренел и прашањето за обезбедување финансиска поддршка од меѓународни финансиски организации за изградба на инфраструктура во пограничните области на Албанија, каде што живеат главно Македонци. Премиерот, според најавите, ќе се заложел и за подобрување на положбата на Македонците, подобрување на образованието на Македонците во Мала Преспа и за воведување на македонскиот јазик во училиштата во Голо Брдо. Исто така, македонскиот премиер ќе побарал евидентирање на Македонците во Албанија, но и одвојување повеќе пари од буџетот за подобрување на нивната состојба. Бучковски утре и задутре ќе престојува во официјална посета на Албанија со која Македонија има отворен дијалог, соработка и добри соседски односи. Во Тирана тој ќе се сретне со премиерот Фатос Нано, со претседателот Алфред Мојсиу и со претседателот на Собранието Сервет Палумби, како и со претставници на здруженијата на Македонците. Според програмата, Бучковски ќе го посети и музејот на Скендербег. На средбите со домаќините ќе се зборува за подготовките на двете земји за членство во НАТО и ЕУ, а Македонија на официјална Тирана ќе и ги понуди своите искуства за Спогодбата за стабилизација и асоцијација со Унијата. На агендата ќе биде и економската соработка, која не е на задоволително ниво, а ќе се зборува и за проширување на ангажманот на македонски градежни фирми во Албанија. Се очекува Бучковски да побара и исплата на долгот од албанската Влада кон "Гранит" кој изнесува околу три милиони евра. Преземено од ДНевник... Почело је почело? Конечно и македонската држава да го покрене прашањето за Македонците кои живеат на окупираните македонски територии? Но, дали не е веќе доцна? Колкумина се неповретно асимилирани и „изгубени“ ? Најтешко на свет ми беше кога преклани во Грција, таткото зборуваше македонски, тешко, но зборуваше, а синот и покрај желбата не знаеше збор да каже на мајчиниот јазик, всушност. Што мислите вие?
Колега Изложеново е само СПИСОК НА ЖЕЛБИ на Бучко наш-ваш. Ќе коментираме кога ќе се врати со реализираните и тоа написмено од неговиот „список на желби„. Народот вели : Подобро врапче в’рака одколку гулаб на гранка. пс Врапчето е оствареното а гулабот посакуваното од Бучко-та наш/ваш.
jamajka I samoto spomnuvanje na ova prashanje, pa makar toa bilo i simbolichno, otvara nov prozor vo problematikata na Makedonskoto prashanje. A mozebi Nano (pravoslaven vlav) i bil inicijator za takvo spomuvanje, a ne Buhko. :)))
Divider Исти корен, ист јазик, исти гени (освен татарите кои се кријат и вешто ве манипулираат), се разбирта, сите сме македонци, ние од слободната, а вие од окупираната територија. Ние говориме чист македонски, вие на источен македонски дијалект.
katerina Tова за татарите са глупости. Верно е ист jaзик, ист корен, ама дека е лингвистичката граница мегьу нашиот jaзик и бугарскиот jaзик ? Таква не постои, банскалии по-скоро зборат како шопи од Самоков или Перник да кажеме, ама се нарекуват македонци. Оние се нарекуват шопи, а разлика кажи речи никаква. А Разлог исто така е во Македониja и лугьето маkeдонци, ама во диалектот кажи речи нема ништо македонско.
Divider Чупе, ај не треси глупости, ти кажав веќе еднаш, на човек еднаш му се кажува, на магаре и вол стопати. Сите сме македонци, а ти како милуваш. Јазикот е македонски (дијалекти се во прашање), културата, историјата, традицијата е македонска. Останатото се татари-чуваши. Сега скини ми се веќе, ме лутиш со повторување лаги и глупости. Откачи веќе. Бирај што си: човек или говедо? А ако не ти се допаѓа оди на www.mediapol.bg.phorum и таму дроби со татарлааната.
katerina Тоа е смешно. Во Благоевград - македонци, а во Дупница - татари. Разлика никаква. Дека са тие татари-чуваши во Бугариja, ке можеш ли да кажеш ? коj ги е видел ? Татари има во Северна Добруджа, во Романиja.
Divider Старшно колку се забегува од топициве поради татарска пропаганда и глупост!
katerina Зашто да се забегнува, темата е за макенoнците во соседните држави, Бугариja е соседна држава. Ти забегнуваш со тие писаниja за татарите. Писаниja за татари на макодонски форум за политика? Ништо општо нема.
Divider Злато, ти си таа која не сака да сфати дека во соседните држави, како што се Бугаристан и Грција има многу македонци, окупирани. За разлика од Грција, кадешто има и грчишта и Македонци, во Бугарија има само Македонци, тук таму по некој чуваш. Инаку, темата е македонците во соседнитедржави, точно. Во соседните држави, особено твојата има Македонци, и ке дојде the time of reckoning кога ќе се израмнат сметките за се досега сторено врз Македонија и нејзиниот народ.
katerina Това сепак е само обмен на мнениja, ништо повеке. Пиринска Македониja никога не е била окупирана земjа след 1912 г, не са меньавани иминьата на лугьето со грчки или спрски, не са затварани училишта, не са гонети учители и попове, не са горени села и не е имало бунтове срешту властта, како да кажеме е имало во Охрид или Кавадарци срешту србите през 1913. Да не збориме за Егеjска Македониja, каде и до ден днешен лугьето са со грчки иминьа и никоj не може да ги застави Грците да го променат тоа
Divider Тоа е неоспорен факт. Мислам на случувањата во Боломорска Македонија, но има погроми и кон Македонците во Источна Македонија. Сеуште немаат еднаков статус, доволно училишта, учебници, книги, итн.
lav
quote:
Originally posted by Divider
quote:
Originally posted by katerina
Епа горда сум, македонците од Банско са од наj-добрите Бугари. Отец Паисиj e банскалиjа. A и Банско е наj-доброто место за скиjaне на Балканот.
Катерино дејче фино, со вакви и слични писанија не ти чини тука. Ова е македонски форум, бугаризација на македонци, говорење дека македонците од банско се бугари и слично не е за тука. Да се прашувам јас, секој оној кој ќе изјави такво и слично нешто на форумов треба да оди веднаш на постојан бан.
Јас пак само би го малкуцка преправил твоето мислење што тоа на такви да се прави и гласи: Да се прашувам Јас, секој оној кој ќе изјави такво и слично нешто на форумов треба веднаш да биде постојано Е-бан , разбира се ако си иска. А за скијањто де ....Јас таму многу обичав да се „скијам„ на други терени , не беа баш мазни ами сосема рунтави , разбира се.
katerina Погроми од државата и воjската не е имало никогаш, како во Вардарска и Егеjска Македониja. Та Грците са изгорили цел един македонски град /Кукуш/ и сигурно сега там има само Грци доjдени од Мала Азиja. Жално е дека македонците са се избивали помегьу себе си по едно време, но тоа не е погром и окупациja. A потреба од училишта и книги на денешниот официален jaзик на Р Македониja нема, лугьето са свикали со официалниот бугарски jaзик като писмен jaзик, тоа не е проблем за никого и никоj не сака некакви промени во таа смисла.
Divider Жив ти мајка?!!! од која ноздрва го ископоа обвој мрсул, а? „Понекогаш човек се запрашува дали на некого вреди да му се прави муабет или само со мрсул да фрли по него“ - прилепска мудрост „Човек се учи со збор, магаре и вол со ќотек“ - македонска мудрост
katerina Може да се каже и по друг начин, човек се учи "со кротце, со благо и со малце кьотек". Знаеш ли коj македонец ги е кажал тие думи
Divider Абе луѓе и Албанија сака да стане членка на ЕУ, а едно од нештата со кои мора да се соочи и справи е проблемот и прашањето на малцинствата. Се разбира ова важи за сите освен за Грција, нив, не знам зошто ги тинтраат и се им простуваат.
katerina Пиринка сум, горда Бугарка
Divider Ај откачи се и ти од форумов ако имаш намера да продолжиш со глупости кои не одговараат на темите и со ширење лаги и невистини.
katerina Кое е лага и невистина ?
Divider Не спорам дека можеби си приринка, ама БУГАРКА, такво нешто не постои, или си пиринка-македонка од окупираните територии или си нешто друго, на пример, турчинка, татарка, чувашка. Во Бугарија има татари-чуваши и македонци, трето нема.
lav
quote:
Originally posted by katerina
Пиринка сум, горда Бугарка
Затоа што си на проба како што гледам ...баш таква и ми треба ..секако мислам на твојот израз горда Бугарка. Обаче , такви и највише сум но и ден денес обичам , разбира се.
katerina Таква е темата, за македонците во соседните држави. Jaс сум од Банско.
concrete
quote:
Originally posted by katerina
Пиринка сум, горда Бугарка
Ako de , mnogu se dobri onie od 2000 nedeli, epten krevki!!!!! Za razlika od makedonkite, od niv ti se susi grloto!!!!
katerina Ми се чини дека темата е за македонците во соседните држави, а не за секс.
Divider
quote:
Originally posted by katerina
Таква е темата, за македонците во соседните држави. Jaс сум од Банско.
Ако си од Банско ондак си Македонка и биди горда на тоа, наместо да се прикажуваш како бугарка, термин користен за оквалификување на варварите и дивјаците во минатото.
katerina Епа горда сум, македонците од Банско са од наj-добрите Бугари. Отец Паисиj e банскалиjа. A и Банско е наj-доброто место за скиjaне на Балканот.
concrete
quote:
Originally posted by katerina
Ми се чини дека темата е за македонците во соседните држави, а не за секс.
Koj spomna seks,2000 nedeli , daj presmetaj!!!!
katerina Може да не сум разбрала што сакаш да кажеш. Македонскиот диалект во Банско е по-особен, не можем да разбирам сичко на служебниот jaзик во Р Македониja. Ми се чини малко како српски.
Divider
quote:
Originally posted by katerina
Епа горда сум, македонците од Банско са од наj-добрите Бугари. Отец Паисиj e банскалиjа. A и Банско е наj-доброто место за скиjaне на Балканот.
Катерино дејче фино, со вакви и слични писанија не ти чини тука. Ова е македонски форум, бугаризација на македонци, говорење дека македонците од банско се бугари и слично не е за тука. Да се прашувам јас, секој оној кој ќе изјави такво и слично нешто на форумов треба да оди веднаш на постојан бан.
katerina Знам ли, се пак има некаква разлика мегьу македонец од Банско и од Петрич да кажеме. Ние збориме на "че", а они сборат на "ке". Ама мегьу македонец од Петрич и од Струмица нема разлика, не можеш да познаш коj оддека е, ако сам не си каже. Македонци или Бугари, лугьето са истите, од един корен
Strelec katerina, доволно беше... темата беше за Македонците во соседните држави, а не за провокации од “Македонците“ во соседните држави! Bye Bye Birdie
chuvash Браво Катерино ! посвещвам ти стих на Никола Вапцаров : "Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз какво тук значи някаква си личност" Много сте жалки бе, смешници такива, фироми-мутатни ! Нема как да скриете истината, не сме в Титова Югославия.
concrete
quote:
Originally posted by chuvash
Браво Катерино ! посвещвам ти стих на Никола Вапцаров : "Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз какво тук значи някаква си личност" Нема как да скриете истината, не сме в Титова Югославия.
Dobro de ,sto ne ne pustis na raat da si bideme:Много жалки бе, смешници такива, фироми-мутатни !Daj da vidime i nie kako e toa, ne samo bugarite tolku godini da go koristat toa pravo!!!!! Dobro bi bilo da ja prasas majkati za Титова Югославия. A bese li na DNK??????
lav Ак мајка-и чакала на Ѓуешево по наше Деве Баир од 1970 па наваму и не потребно да се испитува ДНК-та на посочената „б’лгарка„. Мајка-и ја „носи„ ДНКА-та во душата си нејна , разбира се.
Divider Конкрит, остај ги овие се како печурки после дожд, како муви на лајна, ги има кај што не ги сееш, а и се појавуваат веднаш штом ќе банираат еден, имаш веќе тројца нови. Жално за нас другите кои не можеме нормално да дискутираме. Туку има ли некој информација што се слуќува со нашите во соседна Србија, а особено со Горанците кои се декларираа како Македонци? Едно време имаа проблеми, а сега?
concrete Uste si imaat!!!!
concrete
quote:
Originally posted by lav
Ак мајка-и чакала на Ѓуешево по наше Деве Баир од 1970 па наваму и не потребно да се испитува ДНК-та на посочената „б’лгарка„. Мајка-и ја „носи„ ДНКА-та во душата си нејна , разбира се.
Si imame so detevo eden muabet od porano , zatoa go prasav za DNK
lav Пред тоа тие мораа да учат на српски а сега на албански , според изјавата на лидерот на Македонците со исламска вероисповест инаку Горанец по потекло , според сопственото признание на г.Исмаил Бојда неодамна искажано на ТВ-Шутел.
Divider Е кога ќе им текне на нашиве да го актуелизираат и тоа прашање или ќе ги оставиме да им се плаче мамицата од Косоварските учки? Жално. Од сите страни маваат по нас, а ние седиме и свиркаме на полови органи. А бе народе, народе, до кога со наведната глава, точно дека не ја сече сабја, ама газот е најнатртен тогаш???
lav
quote:
Originally posted by Divider
Е кога ќе им текне на нашиве да го актуелизираат и тоа прашање или ќе ги оставиме да им се плаче мамицата од Косоварските учки? Жално. Од сите страни маваат по нас, а ние седиме и свиркаме на полови органи. А бе народе, народе, до кога со наведната глава, точно дека не ја сече сабја, ама газот е најнатртен тогаш???
Па кажаното е наместо за газот , ама нели е тоа сенароден избор и волја ??? Односно ТАКА НАРОДОТ СИ САКА