Koi se squiptar-ite?
Koi se squiptar-ite?
bitushanec Народ који ми Срби називамо Арбанасима, странци Албанцима, а они сами себе називају Шћипетарима, пореклом је са Кавказа. У античком времену била је позната једна земља на Кавказу под именом Албанија.
Тако су је називали странци, али не и њени становници, баш као и данас ову Албанију. Савремену Албанију њени становници називају Шћиперија.
Албанија на Каквазу налазила се на источним падинама ове планине, између Каспијског мора и врха Кавказа. Са њене јужне стране почињала је од Апшеронског Полуострва, на коме се налази савремени азербејyански град Баку. Северно од Албаније налазила се земља Алана, северозападно су били Ибери, а западно и јужно од Албаније налазили су се Јермени. Јужни део те античке Албаније припада данас Азербејyану, а северни део Русији. Постојао је један град под именом Албана на обали Каспијског мора између савремених градова Дивичија и Дербента. По имену овог града земља у његовом залеђу добила је име Албанија.

Једино по чему је та стара Албанија била позната јесу велики и опасни пси, такозвани кавкаски овчари. У време када је Александар Велики освајао Азију пред њега је изашао неки владар Албаније и поклонио му једног великог пса. Кавкаска Албанија је била једна врло кршевита и сиромашна земља па као таква није привлачила освајаче.

У осмом веку Арапи су запосели земље око Каспијског мора и иза Каваза. Тамошње домородачко становништво су превели у ислам и водили са собом као помоћне чете у борби са хришћанима. На Средоземном мору вођене су честе борбе између Арапа, као представника ислама и Ромеја, (Византије) као представника хришћанства. Арапи су отели од Ромеја већи део Сицилије и један део јужне Италије, па да би ојачали исламско становништво у овим земљама довели су један део становништва из кавкаске Албаније. Арапско освајање Сицилије трајало је дуго времена од 827. до 878. године. Сицилија је подељена на два дела, исламски део и хришћански део, па отуда и назив Две Сицилије. Хришћани су били потиснути у североисточни део острва. Византија је на томе делу острва држала знатне војне снаге. Византинци су успели да преотму од Арапа један део острва и ту су затекли исламизиране Албанце. У већини случајева вратили су их поново у хришћанство.

Византија је, 1042. године, напала Србију и послала своје две војске кроз Епир, дуж приморја. Тадашњи млади цар Србије, Војислав, сатро је у две битке византијску војску. Овај тежак пораз у рату са Србијом изазвао је нереде у Цариграду. Византијски војни заповедник на Сицилији, по имену Ђорђе звани Манијак, одлучио се на побуну са жељом да узме власт у Цариграду. Укрцао је своју војску на лађе и један део Албанаца које је узео са собом као помоћне чете. Они су са собом водили и своје жене и децу. Са том шареном војском искрцао се у Драчу марта месеца 1043. године. Како је Србија тада била у ратном односу са Византијом, Манијак је рачунао бар на неке српске симпатије. Манијак је довео са собом само један мали део Албанаца, већина њих је остала на Сицилији и у јужној Италији. Сви су временом покрштени и италијанизирани, тако да се код њих данас задржало само сећање на њихово порекло. То сећање на њихово албанско порекло задржало се више код оног дела људи који су се одселили из Италије у Америку, него код оног дела који је остао у Италији.

После искрцавања у Драчу Манијак је кренуо са својом војском у правцу Цариграда. Византијска војска, која је остала верна својој влади, пресрела је Манијака код Дојранског Језера и ту је дошло до велике битке у којој је Манијак погинуо. После његове погибије преостала његова војска се предала. Византинци су примили Манијакове византијске војнике, али не и странце, Албанце. Ови нису могли да се врате натраг нити су имали куд да иду, нашли су се као бродоломници на туђој земљи. Молили су Србе да им дозволе да се населе негде у планинама где би могли да живе од сточарства, пошто су они иначе били по традицији сточари. Срби су им дозволили да се населе у брдовитом пределу око места Рабана који се налазио североисточно од Елбасана, у подножју планине Јабланице. То је био један опустео и готово ненасељен предео. Албанци су гајили стоку и за себе и за Србе и то је било њихово занимање у Србији кроз цео средњи век.

По Рабану ми смо их називали Рабанаси, односно Арбанаси, како их и данас зовемо. Странци су их звали Албанцима и то из два разлога. Зато што су знали њихово порекло из кавкаске Албаније и зато што су са њима дошли први пут у додир на пределу Белиграда испод Томора. Белиград су Латини називали Албом, што је превод његовог српског имена на латински језик. Турци су их називали Арнаутима, што на арапском значи - „они који се нису вратили." Они се стварно нису вратили, остали су у Србији. Сами Арбанаси нису за себе употребљавали ни једно од тих имена, они се називају Шћипетари, асвоју земљу Шћиперија. На њиховом језику реч шћипе или шкипе значи крш, брда или комове. Шћипетар се може превести на српски језик са Брђанин. Аустроугарски писци су, крајем 19. и почетком 20. века, намерно давали погрешно тумачење значења имена Шћиперија, уместо земљом брђана, називали је „земљом орлова„. То је требало да пред светом да Арбанасима неко племенитије порекло њиховог народног имена.

Главни сведок довођења Албанаца у Србију, од стране Ђорђа Манијака, био је савременик тих догађаја, византијски виши државни чиновник и историчар Михаило Аталиота. Он је описао догађаје у Византији од 1034. до 1078. године. У његовом делу Албанци се узгредно помињу од 9 до 20 странице.(1)

(1) Michael Attaliota: Historia, Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae. Impensis ed. Njeberi, Bonnae
Divider Азербејџан на времето се викал Албанија! Тоа е точно! Но овие нашиве се чудо невидено. Личат на микс меѓу грузијци, азери, ингуши и малкуцка таџици. Барем јас така мислам и така ми личат.
krakra Албанците са наши бракья. Кога ли ке се оствари вековниот сон за општа татаро-албанска граница ?
dejan me mrzi da go citam toa sve sto e na srpski:p
Divider Нормално, кога е странски јазик кој недоволно добро го познаваат младите и нашите иселеници. Исто како чувашко-татарскиот на папаците кои ни ги трујат топиците и форумот.
krakra Така е, нема ништо општо мегьу jaзиците на благородните и културни македонци и дивите Татари-азиати. Се пак Татарите са благодарни на македонците, зашто тие последниве им дадоа писменост
Thief
quote:
Originally posted by krakra
Така е, нема ништо општо мегьу jaзиците на благородните и културни македонци и дивите Татари-азиати. Се пак Татарите са благодарни на македонците, зашто тие последниве им дадоа писменост
Конечно нешто умно и вистинито да прочитам! [:D]
krakra Процесот на македонизациja на Татарите е необратим, скоро не ке постоjaт такви диви племиньа, а само благородни антички македонци
Divider Богами, еве еден кој сакајќи, несакајќи кажа вистина. Сега гарант го носат на табање у центарот за индоктринација и лаги!!
krakra Jaс имам дозвола од Татарскиот центар да провоцирам тука, само незнам кога центарот на античките македонци ке ме банира. Дано не е скоро, иначе не можам да си заработам платата од Татарскиот центар.
bojan81
quote:
Originally posted by krakra
Jaс имам дозвола од Татарскиот центар да провоцирам тука, само незнам кога центарот на античките македонци ке ме банира. Дано не е скоро, иначе не можам да си заработам платата од Татарскиот центар.
Nema potreba da si baniran, ti si bugarin dovlna ti e taa gletva. hehehhe
krakra Администраторите на саjтов не ке са согласни со тебе и ке ме банират. Как го е кажал вашиот македонски поет Вапцаров : "аз падхах, друг ще ме смени, и толкоз, какво тук значи някаква си личност" Ви завидувам за такви поети, Татарите си немат
Divider Хахахахаха Бојане, царски, хехехе. Туку остави го. Не гледаш ли дека провоцира. Хехехе, овој не е за бан ако продолжи со овакви провокации: „Така е, нема ништо општо мегьу jaзиците на благородните и културни македонци и дивите Татари-азиати. Се пак Татарите са благодарни на македонците, зашто тие последниве им дадоа писменост“ и „Процесот на македонизациja на Татарите е необратим, скоро не ке постоjaт такви диви племиньа, а само благородни антички македонци“ И да сака и да не сака, кажа вистина, а од вистината не се бега. таа е вистина дури и саркастично кога е искажана. А татарин не знае што е тоа сарказам. Не ги бива, гревој!!
bojan81 I Vanco Mihalov vika Makedonija na Makedoncite a ti Pirinska makedonija ne ja delis od tatarite. Mnogu cudna sorta ste vie tatari, em sakate da ste bugari a se sramite od vasite predci tatarite hunite turcite itn. Bugari ste a se kitite so makedonska civilizacija. Do kade li ke odite so vasite idiotstini samo i samo da se pokazete kako avtohroni od drugite balkanski narodi. Pa posle se lutite koga opstoprifatena pcovka na balkanov e na glup covek da go nareces bugar [:D][:D][:D]
Divider Бојан, уште од времето дифтарите, дивјаците, неписмените, биле нарекувани болгари, volgarios, bolgarios, и слично. Никој не сакал да биде така нарекуван освен денешниве татари од Источна Македонија.
krakra Еден голем вистински македонец од Банско ни беше кажал да не се срамиме, ама коj го слуша. Фала на таквиа македонци се пак.
bojan81 A ti zosto go zboruvas ovoj jazik koga si tatar? Bidi do kraj bugar a ne cetvrtini, osmini sesnaesetini i pisuvaj na turski hehehhe Ima edna pesna "makedoci sram e samite da ne se znaete."
bojan81
quote:
Originally posted by Divider
Бојан, уште од времето дифтарите, дивјаците, неписмените, биле нарекувани болгари, volgarios, bolgarios, и слично. Никој не сакал да биде така нарекуван освен денешниве татари од Источна Македонија.
Dobro ke bese i oni da sakaa, da ne bese Majka rusija da im ja izmisli drzavata deneska neznam dali tatarcevo deneska tatarcevo ke se deklarirase kako bugarin. Jas gi razbiram kako kolateralna steta, pa ponekogas i zal mi padja za niv.
krakra Верно, само заборави да напишеш за рольата на Коминтернот за создаванье на Татарската нациja. И тоа се знае, срамно е, ама нема как да се скрие
angomako quote: Еден голем вистински македонец од Банско ни беше кажал да не се срамиме, ама коj го слуша. Фала на таквиа македонци се пак. ----------------------------------------------------------------- pa vi kazal da ne se sramite zasto zal mu stanalo za vas:)