Албанците во Арачиново повторно палат македонски к
Албанците во Арачиново повторно палат македонски к
dejan zhalno!! i posle koj makedonec ke moze da zhivee 'zaedno' so albanci? kako moze covek da zhivee zaedno, koga ima ovakvi slucaii?!

Албанците во Арачиново повторно палат македонски куќи
Вандали подметнале пожар во семејна куќа-сопственост на Македонец, кој како раселено лице живее во студентски дом, завчеравечер во скопското село Арачиново.
Огнот за кратко време се раширил и опожарил неколку соби на првиот кат од куќата. Тие целосно изгореле. Пироманите се обиделе да предизвикаат пожар и во долниот кат, но за среќа не успеале во намерата.

Сопственикот на куќата, Асенчо Богдановски, вели дека е староседелец во Арачиново, а куќата ја изградил уште во 1976 година. Тој и неговото семејство се раселени лица и живеат во студентскиот дом „Сенич“ во Автокоманда.

- Тукушто ја реновиравме нашава куќа за да почнеме некако да живееме. Сакавме да се вратиме назад. Но нема шанси, нема соживот со Албанците во селово. Тоа се само празни зборови - огорчено вели Асенчо.

Траги од дивеењето на арачиновските вандали има и на долниот кат. Во сите соби е искршен и таа мала покуќнина семејството Богдановски успеало да ја купи по воената криза во 2001.

Тој вели дека не знае зошто и кој му го подметнал пожарот во куќата, но е убеден дека тоа е сторено намерно.

- Со никого не сум се замерил во селово. Не знам кој го сторил ова ниту пак зошто, но сигурен сум дека е намерно.

Семејната куќа на Богдановски два пати претходно била цел на напади на локалните насилници. Неколку дена пред Нова година имало обид за подметнување пожар во куќата, но тој завршил неуспешно. Истото се случило и во септември лани, кога бил подметнат пожар во подрумските простории и во долниот кат.

- За нас нема живот тука. Ќе скитаме по улици и така ќе завршиме - вели низ солзи неговата сопруга Снежана.

И кога тие потпишале договор за реновирање на куќата во 2003 година, во моментот кога била донесена странската донација, локалните насилници целата ја украле и не им оставиле ништо.

- Од 1990 година па навака е се потешко. Пред извесно време се обидов две вечери да спијам тука, ама не можев, страв ми е. Шетаат вооружени банди низ селово, викаат, пцујат и се закануваат. Нема соживот - додаде Асенчо.

Според официјалните полициски податоци, пожарот настанал во понеделникот околу 17.15 часот, од засега непознати причини. Иако полициска екипа извршила увид, не е утврдено дали станува збор за намерно подметнат пожар. Како што информираат од таму, тие работат на утврдување на причините поради кои настанал пожарот и на процена на штетата.
silijeski Ne znam sto poveke barame vo Aracinovo,popustivme koga ne trebase,im go DADOVME,site znaeme sto se slucuvase tamu za vreme na krizata.Od Aracinovo tolku braka,koga Kosovo ke bide srpsko,togas Aracinovo ke bide mesto za sozivot.
dejan na protiv, makedonci treba da odat tamu. tie sto bile izbrkani od aracinovo i drugite sela okulu tamu i tetovo, treba da se vratat, i drzhavata da stavi poveke policajci tamu! ne e dobro covek vo svoja zemja da se plashi taka!!
wolf_pack Ne mozhe da se samo prati policija tek taka, OSCE MONITORS EVERYTHING. Ke ispadne pak kako da e nekoja etnichka policija shto samo napaga ne-makedonci. Barem toa go pishuvaat po Human-Rights.org websajtovi. http://www.hrw.org/press/2001/05/macedonia0530.htm Koj go pishuva ovo, nemam poima. Ama ete, na HumanRights ne stavija so nekakov rekord.
dejan na tie da ima napravam nesto sto ne sakam da kazam tuka.
трендафил
quote:
Originally posted by wolf_pack
Ne mozhe da se samo prati policija tek taka, OSCE MONITORS EVERYTHING. Ke ispadne pak kako da e nekoja etnichka policija shto samo napaga ne-makedonci. Barem toa go pishuvaat po Human-Rights.org websajtovi. http://www.hrw.org/press/2001/05/macedonia0530.htm Koj go pishuva ovo, nemam poima. Ama ete, na HumanRights ne stavija so nekakov rekord.
Написот е од 2001 година. Сега кога се повредуваат правата на македонците тоа никој не го интересира. Да бидам искрен, мислам дека се во право. Ако некој е будала и дозволува да го малтретира едно малцинство, а да не превземе ништо, тогаш... Нема да напишам што мислам за да не им отварам работа на модераторите. Во секој случај сите организации од овој тип се борат против кршењата на човекови права од страна на државните органи. Едноставно ги интересира на пример дали полицаец ќе примени сила на цивилно лице. Обратното не ги интересира затоа што нормална полиција мора да биде во состојба самата да одговори, односно да биде посилна од цивилите. Тие не се психијатри да помагаат во случај како што е македонскиот. Ниту ни ја бираат власта, ниту пак ги трпат последиците од неа. Ако ние сме мнозинство неспособно да се заштити самото себе си, како ќе ги штитиме загрозените малцинства.
f9 -I posle sozhivot vo Strugaaaaa!!!!Majtapite na Branko so Makedonskiot narod-na delo.A koja e reakcijata na pobratimite negovi od Arachinovo na vakov nastan?I policijata e nemokjna?kako shto beshe mokna vo Strugaaaa?I kade e Buchko segaaaaa?I kade se tie SDSM i onie od lDP da krenat prashina,i kade e onoj shto se DUIIII za prava kako toven slon?
dejan se soglasuvam so tebe f9, teshko na makedoncite vo struga!!:(!