Македонија и ЕУ
Македонија и ЕУ
dejan site informacii sto gi imate za Makedonija i EU, da se najdat tuka Шомер: „ЕУ не е уморна од проширување со нови земји“ Горан Момировски 15.01.2005 „Европската Унија не е уморна од проширување со нови земји. Веќе започнавме преговори со Хрватска, а подготвени сме од Европската комисија да добиеме зелено светло и за Македонија, иако тоа нема да се случи до јуни, до кога Луксембург е претседавач на Унијата“, порачува Мартина Шомер, постојаниот претставник на Луксембург во Брисел. „Јасно е дека во Комисијата земјите од Балканот се под јурисдикција на комесарот, кој е надлежен за проширувањето. Исто така, во фаза на подготовка во Советот е одлуката која група експерти ќе се занимава земјите од Балканот. Така, вие сте на пат да преминете од една етапа во друга“, изјави Мартина Шомер. Шомер вели дека ЕУ би сакала Македонија да биде скоро на нејзиниот дневен ред, но прво треба да се почека Европската комисија да ја заврши својата работа. Исто така, мора да се почека властите во Скопје, преку одговорите на прашањата да ја достават вистинската слика за состојбите во земјата. „За жал, толку можеме да сториме. Би сакале да можеме повеќе, но политичките настани во Скопје создадоа мало заостанување и сега мораме да се справиме со него. За жал, нема да сме во состојба да заземеме став за датата кога ќе започнат преговорите со Скопје“, додаде Шомер. Според Шомер, ЕУ се обврза да работи на олеснување на визниот режим со земјите од Балканот, но во Брисел не знаат колку далеку може да се оди во тој правец. Се работи за комплексна материја, визите се едно прашање, контролата на граници е друг елемент, а реадмисијата е исто така дел од оваа дискусија. За Шомер, локалните избори ќе бидат многу важен тест за иднината на земјава, затоа што од нив ќе се види дали законот за децентрализација може да биде спроведен во пракса и дали новите локални власти ќе се формираат согласно законот.
concrete
quote:
Originally posted by Divider
Сега на 11 април (ама сегаааа) ќе полнам 32. Зошто мислеше дека сум постар? Не заебавај, има време.
Kako ide so budzetot, vreme e da pocnes da go sobiras, 10 godini letaat kako mig ( i toa Mig29),a pari bogami ke ti trebaat.Puni se rasturi od donacii za spomenici i sportski klubovi, po amerikanska sema, pa edvaj mu ide,(osven sega Bogorodica ,ako ne pomogne, sto e mnogu izvesno) , ke moras da smislis nesto posebno i nevoobicaeno.
Bicho
quote:
Originally posted by Divider
Сега на 11 април (ама сегаааа) ќе полнам 32. Зошто мислеше дека сум постар? Не заебавај, има време.
Ej!!! Koj go kandidiral ovoj be za preCednik?! Ha, ha ajaaa Divider, ej!!! More daj da pochnam da se grebam so vreme. Nego toa cvikot mnogu dobro ti stoi he he [:o)]
dejan ej bicho, jas imam po jaki vrski:p edna prijatelka na majkami, nejziniot zet e ljupco;)
Bicho
quote:
Originally posted by Strelec Ако некој го фали Чашуле, тоа не е смешно, туку жално! Ама се’ повеќе верувам дека овој Divider има приватна причина да го фали Чашуле... и мора да е така, пошто гледам најчесто умно ми изгледа кога го читам... не ќе е стварно да мисли така!:)
Zoshto? Eve jas kje go pofalam Shachule (he, he morav da go citiram Frle, epten mi se dopadna ovaa negova igra na zborovi). Najpametnata rabota shto ja kazhal nekogash nekoj nash minister e deka treba da se vovede reciprocitet vo vizniot rezhim so site zemji koi imaat vizi za nas. Normalno Chashule go zagovarashe toa! Arno ama makedonchinjata vo vladata i vo javniot zhivot se pokashkaa i nishto ne bidna od celata taa rabota. A bash kje beshe interesno da se gledaat kako se chudat: briti, holandezi, nemci i ostala nacistichka bagra vo stilot: "ej chekaj sea, od kaj na k...v Makedoncive vizi ni bapnaa?" Se kladam deka toa kje pridoneseshe za pobrzo ukinuvanje na vizite od nivna strana! Ama pusto makedonche...
Divider E ne ste normalni, vie sto kako Gvuevski!!! Ke izleze nesto pozitivno od drzavava i so drvja i kamenjua po nego. Kako da sakate vecno da sme nesposobni i za k.r da ne ne biva, pa i kkoga (ako) napravime nesto arno sakate da go poliete so lajna. Prasalnikot e odgovoren, ke se predade, ke go analiziraat i ke se otpocnat pregovori, ke dobieme status na kandidat, ke se ukinat vizite, ke pocnat subvenciite, investiciite, a koga ke staneme clenki e irelevantno prasanje se dodeka ne se javat moroni koi ke baraat sto pobrgu da bide toa. Ilinka e kobila, toe fakt, ama ne go odgovarala taa, nitu Sekerceto. Aman malku pozitivnost.
intel
quote:
Originally posted by lav Не бадијала за постапките на „шеќерното девојче„ има и песни во кои се вели: ШЕЌЕРНА ШЕЌЕРНА пуста Леша НЕВЕРНА , разбира се со мој коментар (на однапред зададените) принципи. пс ЛАЖИ ЛАЖИ Вере ЛАЖИ КОЈ ЌЕ ЛАЖЕШ , само МЕНЕ (но и други пелцовани против ЛАГИ) НЕМОЈ ДА МЕ ЛАЖЕШ.
Бре што време ми одзема Шеќеринска вечерва на Канал 5.Ништо не излажа. Само не ми беше јасно она со вишната на шлагот.Нели требаше јагода да биде,ова вишна некако кисело а и прв пат слушам. Него што ми беше муабетот,многу поспремна и поедуцирана од Ганка а?
melpomena daj prestanete so ganka, shekerinska i sotala tajfa gi brannite ko sestri da vi se, aman[xx(]
Divider Од Ганка циганка, имаш право, е поедуцирана, ама секој ќе биде подготвен за интервју на ТВ ако претходно добил подготвен список прашања, а друг ги напишал одговорите. Но, ако веќе се споедува со некого, тогаш споеди ја со Чашуле. Може вода да му носи и да сонува да биде подготвена како него. Вицепемиер за евроинтеграции кој за две години не направи ни дел од она што Чашуле го направи за 9 месеци министерување, а за жал Илинкана го посра.
intel
quote:
Originally posted by Divider
Од Ганка циганка, имаш право, е поедуцирана, ама секој ќе биде подготвен за интервју на ТВ ако претходно добил подготвен список прашања, а друг ги напишал одговорите. Но, ако веќе се споедува со некого, тогаш споеди ја со Чашуле. Може вода да му носи и да сонува да биде подготвена како него. Вицепемиер за евроинтеграции кој за две години не направи ни дел од она што Чашуле го направи за 9 месеци министерување, а за жал Илинкана го посра.
Жити се што направи Чашуле кажи ни. Да не не призна Америка додека он беше министер. Оди бе легни си.
melpomena Aj legnete si dvajcata, 11 saat stana na rabota ste utre [:D]
Divider На боловање сум, иако треба рано да станам. Имаш право, треба да се легне. Интел, не ме заебавај, заради него бевме поканети во Солун и Атина каде што требаше Илинкана да држи јазик за заби и да се смешка за во Истамбул да не примеа во НАТО, вака посра. Плус, признавањето на РМ под уставно име од САД да не е на СДСМ, а? Хехехе, ме насмеа. Се разбира дека е најмногу издејствувано од и започнато од Чашуле, да не е од пијандурана која не може ниту подготвен говор за изборите во Ирак да го прочита како што треба, камоли да каже нешто мудро самта, од себе, не напишано од друг. Абе оди мочкај, нема да ти помине, ама барем ќе ти олесни на бешиката, не ме смеј те молам. Добра ноќ.
concrete
quote:
Originally posted by Divider
E ne ste normalni, vie sto kako Gvuevski!!! Ke izleze nesto pozitivno od drzavava i so drvja i kamenjua po nego. Kako da sakate vecno da sme nesposobni i za k.r da ne ne biva, pa i kkoga (ako) napravime nesto arno sakate da go poliete so lajna. Prasalnikot e odgovoren, ke se predade, ke go analiziraat i ke se otpocnat pregovori, ke dobieme status na kandidat, ke se ukinat vizite, ke pocnat subvenciite, investiciite, a koga ke staneme clenki e irelevantno prasanje se dodeka ne se javat moroni koi ke baraat sto pobrgu da bide toa. Ilinka e kobila, toe fakt, ama ne go odgovarala taa, nitu Sekerceto. Aman malku pozitivnost.
AMIN,dlaboka metanija, pa pak AMIN!!! Sto se trieset godini,prema vecnosta i rajot,ni trepnuvanje na trepkite!!!! Ilinka, Sekerceto, tie si se vo rezidencijalni stanovi ,so VIP plati i tretman, za niv ic ne se sekiram,moite bedni zemjaci me interesiraat i nivnata sudbina......., a niv ne gi interesira nekoe ke i ocekuvam ,toa ne se jade......... zatoa uste ednas AMIN!!!
intel
quote:
Originally posted by Divider
заради него бевме поканети во Солун и Се разбира дека е најмногу издејствувано од и започнато од Чашуле,
Ај не зезај.Не сум знаел.
Divider Im se dopadnalo na site 250 morloci koi prisustvuvale na slavljeto. Ova ti e od provereni izvori. Zadovolni i nie i tie.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
A bilo koj ,sto toa napravil?????
Читавме пред 12 месеци дека Македонија може да очекува влез во ЕУ по 2025 година... Пред 6 месеци читавме за 2020 година... А еве сега се зборува и за 2010 година! Јасни ти се работите?:)
Странците од Брисел (ни) рекоа дека не сакаат да зборуваат за никакви рокови за прием пред да ги видат резултатите од најавените и никако и остварени реформи , а само Бучко им искажа но притоа и не доби јасен одговор на тоа , дека тој се надева на прием во 2010година година на Македонија за да ја „воведе„ во ЕУ , секако мислеејќи дека ако 2006 добие покана тој пак ќе си остане премиер , а пак 2010година на избори пак ќе ги добие и така ќе владее со Македонија вечно. пс Не бадијала и Николче од другарот поранешен Розвадовски (по)бара „аражман„ на 3 години а не и на 2 колку што по се изгледа и ќе му наметнат , оти со тоа посредно сака(ше) гаранции од ММФ и СБ дека повторно ќе биде министер во Владата , а не како мене ми изгледа нешто О(т)ПОЗИЦИЈА на затвореник во некој од МК затворите , каде најверојатно за да не „побегне„ ќе си лежи во истаржен затвор додека судиите ќе му ја „бараат„ вината за катасртофата на економски план на Македонија , разбира се само во „негово„ време на владеење.
dejan ajde, i ti im go prodolzi jakata konverzacija:p aj na temata;)
dejan ajde bre, na temata da se vratime!
Divider Нема што да се продолжува дејане. Македонија ќе биде кандидат за членство, ќе ј аоправи економијата со субвенции од ЕУ, а потоа ќе стане член. Крај. Што повеќе, само ако не посерат оваа година нашиве пишмани.
dalila Pa sigurno ne zemam 150 evra. Sto se odnesuva do toa deka nemaat lider se soglasuvam.No mene mi se cini deka tie i ne sakaat da imaat lider.Barem vo Skopje ponudata na rabotna sila i ne e tolku golema kako vo Stip. Barem ovde mozat da napravat nesto ako samo site vo edna fabrika se slozat. Sto se odnesuva do toa dali so muabetov sum amnestirana. Ne go raskazuvav toa za da se amnestiram. Daleku od toa da se custvuvam vinovna. Pravilata na igra ne gi postavuvam jas. Si ima gazda,jas mozam da i ukazam i na ednite i na drugite kako treba.Za lider ne me biva. A so sila dobro na covek ne mozes da mu napravis,so sila samo loso mozes da mu napravis.
dalila OooOo,znam da pisuvam. Taka mi bese polesno. Mislev deka forumov e neformalen.Gledam i drugite uveliko pravat pravopisni greski. Ama ako te zaboluva glavata,nema problem. Ke se popravam.
OooOo terazbiramimeneponekogashvakamiepolesnoamaizbegavamdapishuvam. dasevratimenatemata!
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by dalila
OooOo,znam da pisuvam. Taka mi bese polesno. Mislev deka forumov e neformalen.Gledam i drugite uveliko pravat pravopisni greski. Ama ako te zaboluva glavata,nema problem. Ke se popravam.
concrete
quote:
Originally posted by OooOo
terazbiramimeneponekogashvakamiepolesnoamaizbegavamdapishuvam. dasevratimenatemata!
Pa "gazda" , mislam dekasmenatemata. Problemot na odnesuvanjeto na rabotnicite e razbirliv i e rezultat na dolgogodisno dresiranje i "rajskiot ambient" za koja uste zaludno sonuvaat. Vtoro narodot e epten osiromasen i izbezumen, taka da od nego ne moze da se ocekuva takva reakcija. Videno e ova poveke pati vo minatoto i kaj narodi koi se mnogu "tvrdi" po opstoto vreuvanje. Toa ja pravi istoriska krivicata na VMRO i SDSM so site drugi "partii" trabanti. Niv niedna voda na ovoj svet ne gi mie od zlocinot sto mu go napravija i uste mu go pravat na svojot narod. Samo organizirana sila mozese da ja menazira sostojbata za da ne dojde na ova deredze.Ne go napravija toa, tuku bas sprotivno i sega Makedonija e tamu kade sto e. Kade ke bide utre, neznam!!! Od ex-yu samo slovencite ispadnaa rodoljupci,drugite site gola voda i obicni drcni i sebicni sutraci, koi bez nekoj kako Tito so stap vo raka se obicni drumski razbojnici. Inaku samoorganiziranje i drugi trici , denes vo ova informaticko vreme se cista iluzija. Orvelovata vizija e detska gradinka prema denesnata stvarnost. Isto veke spomnatata Psihologijata na masite koja e dovedena do perfektnost...taka da..ni ostanuva samo da se nadevame vo potvrdenata zilavost na makedonskiot narod.Na kusi pateki gledano ovie generacii i nekolkute naredni ke bidat za nikade. Prijatno pivo OooOo,eve ti nazdravuvam so eden Kauzen od preku okeanot, iako verojatno spies sega, he,he,ama mozebi sonuvas!!!!
concrete
quote:
Originally posted by Divider
Aлоо, чоекон појаде бабури на инглишки, ред е да му се каже да не нуди ајвар на македонци. Инаку, се сложувам, кој сака да разбере на македонски нека пише, иако на форумов два се официјални јазика (македонски и ингилишки) ако добро паметам.
Ne be za jazikot, vo red si e angliskiot , ama doticnata licnost ocigledno dobro ne razbira , ama se pravi na "englez" he.he!!!
Divider немој сега некој да рече: ЕТЕ ВИ КАЖАВ!! Бидејќи ќе му се налутам, јас сум vain човек, и јас (ама кога ќе бидне) ќе речам: НЕЛИ ВИ РЕКОВ!!!
Divider Зошто деликатни, елаборирај. Ме интересира.
Strelec
quote:
Originally posted by Divider
...тој се обиде да стори нешто позитивно.
Не што се обидел, туку кажи што направил!?:) Се залагаше за ова, за она, за реципроцитет... Па зошто не го воведе реципроцитетот? Што има да се залага?:)))
Divider Ги однесе ли картите во ООН, почна ли со колчењето? Оние работи за кои тој се залагаше, а за кои беше плукан, навредуван, етикетиран како предавник, сега СеДеСе се обидува да ги направи и тврди дека се поригинални идеи кои ја водат РМ напред. Немој ти се молам. Ене ти ја Илинкана, види и фаца, крои и гаќи. Катастрофа. не знам што чека, ајде веќе еднаш нека замине од тука. Ти се молам, кој му правеше опструкции на Чашуле во неговите заложби за Македонија? Тие што ти сега ги величиш!
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Divider
...тој се обиде да стори нешто позитивно.
Не што се обидел, туку кажи што направил!?:) Се залагаше за ова, за она, за реципроцитет... Па зошто не го воведе реципроцитетот? Што има да се залага?:)))
A bilo koj ,sto toa napravil????? Mislam na "drzavnicive" od site feli!!!
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
A bilo koj ,sto toa napravil?????
Читавме пред 12 месеци дека Македонија може да очекува влез во ЕУ по 2025 година... Пред 6 месеци читавме за 2020 година... А еве сега се зборува и за 2010 година! Јасни ти се работите?:)
dejan dobro sto im napravile, deka se pravele mnogu pametni tie, mislele deka stanele 'golemi evropjani' pa neznam sto.....mislam deka ne sme so trka so niv....duri koga ekonomskata sostojba ke ni bide po dobra, koga ke ima novi vrabotuvanje, togas ke bideme vo trka so niv. ako makedonskata drzhava ke se potrudi da gi stigne bugarija i romanija, togas mozeme so niv i hrvatska da vlezeme moze vo 2009...ili 2010.
intel На истава тема страна бр.2 пред 7 недели quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by Strelec Брисел Македонија кандидатка за членство во ЕУ во декември Македонија може да стане кандидатка за членство во Европската Унија пред крајот на 2005 година ако одговорите на прашалникот се квалитетни и ако политичката ситуација продолжи позитивно да се развива, изјави во вторникот вечерта во Брисел новиот комесар за проширување Оли Рен. Извор: Дневник -------------------------------------------------------------------------------- Ќе се надоврзам на ова и ќе го повикам другарот АнтиПрпоп, да каже дали се сеќава дека во еден муабет уз каве ме гледаше коцкасто кога му кажах: -Македонија ќе влезе во ЕУ заедно со Блгарите и Романците(нато воопшто не е проблем,тоа е решено)Еуропа едноставно се срами самата од себе да прими две такви држави пред нас и најмалку што може да направи е да не покани за членство заедно со нив. Во се,буквално во се сме сеуште понапред 100 год.од БГ и РО.Единствено се подобри овие две држави во корупцијата на сите нивоа. Демантуј ме ако лажем,пријатљу.
dejan romanija podobra so korupcijata? jas mislam nie sme na isti nivo.... a vo toa deka evropa se srami da primi takvi dve drzhavi od ednas......moze ima vistina vo toa. deka nie bevme sto pati po dobri od niv pret nekolku godini.
Pina
quote:
Originally posted by intel
На истава тема страна бр.2 пред 7 недели quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by Strelec Брисел Македонија кандидатка за членство во ЕУ во декември Македонија може да стане кандидатка за членство во Европската Унија пред крајот на 2005 година ако одговорите на прашалникот се квалитетни и ако политичката ситуација продолжи позитивно да се развива, изјави во вторникот вечерта во Брисел новиот комесар за проширување Оли Рен. Извор: Дневник -------------------------------------------------------------------------------- Ќе се надоврзам на ова и ќе го повикам другарот АнтиПрпоп, да каже дали се сеќава дека во еден муабет уз каве ме гледаше коцкасто кога му кажах: -Македонија ќе влезе во ЕУ заедно со Блгарите и Романците(нато воопшто не е проблем,тоа е решено)Еуропа едноставно се срами самата од себе да прими две такви држави пред нас и најмалку што може да направи е да не покани за членство заедно со нив. Во се,буквално во се сме сеуште понапред 100 год.од БГ и РО.Единствено се подобри овие две држави во корупцијата на сите нивоа. Демантуј ме ако лажем,пријатљу.
...Еуропа едноставно се срами самата од себе да прими две такви држави ... Istoriski e dokazhano deka Europa nema ni sram ni perde, a osobeno koga se vo prashanje "Balkanckite raboti".
Master kako ke vlezeme vo EU koga kako prvo so nasata drzava upravuvaat luge bez mozok,kako vtoro gledaat samo za sebe a ne za narodot a kako treto...ne znam sto da stavam ima uste 100000000000 pricini....
јузер So procent od 1 posto razvoj na BDP na godisno nivo i te kako ke se razmislat dali da zapocnat pregovori za priem. Prvo treba da dokazeme deka sme ekonomski rentabilni, zasto nema da sakaat da ne izdrzuvaat kako retardirano dete!
slasa
quote:
Originally posted by Master
kako ke vlezeme vo EU koga kako prvo so nasata drzava upravuvaat luge bez mozok,kako vtoro gledaat samo za sebe a ne za narodot a kako treto...ne znam sto da stavam ima uste 100000000000 pricini....
Drugite sto vladee podobri bea :-))
concrete Ne, nekoi duri epten, NE!!!
concrete Ex , znaci i na trepavici da dubam , dzabe !!!!!
Bicho Mnogu interesna temava brakja, Makedonija i EU! Nego daj da vidime malku koj kje ni pravi drushtvo, ako nekogash (ne daj bozhe) vlezeme vo EU. Sho se chudite jas sum evro-skeptik! USA, USA!!! No dobro da vidime koi se "evropjanite" znachi. Hmmm od kade da pochneme? Eve mozhe od najbliskoto sosedstvo, od juzhnoto. 1. Znachi pod broj eden, Grci. Grcite se brakja, blago kazhano stoka narod shto gi biva samo za izmami i nikogash vo svojata istorija, ama apsolutno nikogo ne pobedile voeno! Osobeno gi biva da vlezat vo sela bez mazhi i da ubivaat zheni, deca i starci. Taka pravea vo Makedonija, taka pravea i vo Anadolija. '49 da ne im bea Amerite nemashe nikogash da gi zachuvaat segashnite teritorii, a za vozvrat vidovme kolku gi poddrzhaa vo Irak. Ha, mene osobeno mi beshe interesno da gi gledam amerikancite kako se nerviraa koga onaka zhestoko gi isvirkuvaa vo Atina na olimpijadata na sekoe spomnuvanje na USA! Inaku so izmama vlegoa vo Evro-zonata, ili kako vekje se vikaat zemjite kade vo upotreba e evroto. Da, da gi falsifikuvaa izveshtaite za ekonomskata sostojba vo zemjata. Poshto sum vekje na jugot kje ostanam tamu ushte malku. 2. Portugalci. Ovie ne znaesh dali se ista stoka so Grcite ili se beter. Istoriski dostignuvanja im se povtorno voveduvanje na ropstvoto vo XV vek i usovrshuvanje na trgovijata so robovi! Isto taka bile glavni lovci na Crnci vo tekot na chetirite veka ropstvo! Da, se pretpostavuva deka vo portugalskite kolonii vo J. Amerika se istrebeni preku 5.000.000 (i so bukvi: PET MILIONI) Indijanci! A da, Portugalija isto taka posledna od site evropski zemji go ukinuva ropstvoto. Interesen fakt, zar ne?! Inaku da ne zaboravam brojot na istrebenite i odvedeni vo ropstvo Crnci e nemozhno da se proceni, bidejki takov genocid do togash, a i posle toa ne e viden. 3. Seushte sme na jugot. Shpanci. Ovie nesporno go drzhat primatot vo trebenje Indijanci. Nakaj 25.000.000 (i so bukvi: DVAESETIPET MILIONI) vo Sredna i Juzhna Amerika. Unishtuvaat dve bleskavi indijanski civilizacii: Inka i Azteka! Vo chekor gi sledat svoite brakja Portugalci vo povtorno voveduvanje na ropstvoto. Gi istrebuvaat site Arapi i Evrei od Shpanija. Ushte edno nivno vrvno dostignuvanje: Shpanskata Inkvizicija. Se smeta deka Inkvizicijata ima spaleno 5.000.000 (i so bukvi: PET MILIONI) zheni vo tekot na trite najcrni veka na inkvizicijata. Brojkata na spaleni mazhi se pretpostavuva deka e ista, ili duri i povisoka! Znachi cirka 10.000.000 (i so bukvi: DESET MILIONI) mrtvi. Lugjevo bile spaluvani javno, a toa bilo i glavnata zabava za masite. Neshto ko shpanskive serii denes. Na Shpancite ochigledno prilichno im fali ovaa krvava zabava, pa si ja izmislile koridata. Koridata e stadion vo oblik na krug, mnogu slichen na rimskite gladijatorSki areni kade do smrt se izmachuva edno nevino zhivotno, bik. Glavniot manijak, izmachuvach se narekuva toreador i negovata rabota e shto podolgo da ja prodolzhuva predsmrtnata agonija na bikot, a shpanskite skotovi go slavat ko heroj. Kaj mene u maalo inaku, zhivotni machea pekolno izopacheni, po pravilo telesno nedorazvieni i blago retardirani kopiljaci koi, ko sho bi rekol Divider, redovno pieja lastici i bea prakjani po cigari. Deka imaa najmali kurinja ich nemora da vi spomnuvam, toa vekje se podrazbira, neli! 4. Da odime malku pogore. Nemci, iliti vo narodot poshiroko poznati kako Germanci. Ne mnogu damneshni dostignuvanja na Nemcite se: 22.000.000 (i so bukvi: DVAESETIDVA MILIONI) Soveti (Rusi, Ukrainci i belorusi, site nad 3.000.000 zhrtvi, Gruzini 600.000 itn.) mrtvi! 6.000.0000 (i so bukvi: SHEST MILIONI) Evrei mrtvi! 6.000.000 (i so bukvi: SHEST MILIONI) Poljaci mrtvi! I ushte okolu 5.000.000 drugi mrtvi. Ovie se samo del od lepoto drushtvo, a tuka normalno se i Anglichanite, Francuzite, Belgijancite i Holangjanite koi imaat prilichno visok skor vo trebenje: Crnci, Azijati, Avstralijci, Polinezhani i Indijanci! Epaaaa, LEP PROVOD VO EU MAKEDONIJO!!!
concrete Ej Bicho, dobar si, dobar. So nestrplivost go ocekuvam prodolzenieto!!!! Inaku ke mora da sednam pa da ja soberam i USA, po brojki: Indijanci,Korea,Laos,Kambodzja,Vietnam........Avganistan, Irak...(za Kambodzja dusa me boli, rasturija vo prav edna civilizacija , a ne ni razbraa sto pravat,kako koga ke zgaznes na mravjalnik, si rasturil eden svet, a ponataka se setkas so hamburger i cola vo race!!!) Inaku site Imperii ( I Makedonskata, ha,ha!!) si imaat greovi.Znaes deka postoi poim Makedonski Imperijalizam i toa dobro eleborairan od nekoi avtori. Zamisli :Makedonski Imperializam , a ama zvuk!!!!
OooOo Според вицепремирката Радмила Шекеринска Историска грешка ќе беше ако не поднесевме апликација за ЕУ Да ги послушавме скептиците и да не ја поднесевме апликацијата за членство во ЕУ, ќе направевме голема грешкааи, изјави вицепремиерката Радмила Шекеринска на вчерашната прес-конференција, објавувајќи дека прашалникот е целосно завршен и дека идниот понеделник на седница на Владата ќе се најде англиската верзија. Ќе направевме историски пропуст ако ги послушавме оние кои велеа дека апликацијата е преранааи, рече таа, додавајќи дека Македонија покажала оти може да работи фокусирано дури и во специјални околности, како што беше референдумот и да го носи товарот на една ваква тешка обврска како што е прашалникот на ЕУ. Потсетувајќи на изјавата на Романо Проди кој, предавајќи го прашалникот лани во октомври во Скопје, изјави дека тој ќе биде испит и тест за институциите во Македонија, Шекеринска заклучи дека ако тој беше навистина тоа, Македонија него ќе го положи. Притоа, ја спомна најавата на актуелниот еврокомесар за проширување, Оли Рен, дека до октомври ќе биде готово мислењето на Брисел, а во декември официјалниот одговор на нашиот прашалник ќе се најде на самитот на лидерите. За тоа каква обемна задача е завршена говори информацијата дека во Владата собираат катронски кутии за да ги однесат одговорите на прашалникот во Брисел, бидејќи има над 14.000 страници, а правилата таму бараат да биде и на хартија и на це-де. Зад нас се 116 дена напорна работа, над 40 формални и над сто неформални средби, стотици илјадници страници и одговорени и преведени 1.922 прашања со многу потпрашањааи, наведе Шекеринска, заклучувајќи дека ако сў биде добро во земјата и ако Македонија ги исполни своите вкупни политички обврски, ќе добие позитивно мислење од Брисел. Daj bozhe da e taka ...
Divider Конкрит, оговорите од прашалникот ќе и бидат достапни на јавноста по поднесувањето на истито во Брисел. Таква е процедурата. на него работеа над 1000 вработени во државната администрација, над 400 стручњаци од сите области, 40 превотчици и така натаму. Доволно за да може да се заврши во рок, и покрај твоите статистички податоци. Хрватска не е ништо подобра од нас, до кога ќе се споредуваме со ќелеши мислејќи дека се подобри од нас?! Сега, едно појаснување, сите го знаат мојот став и знаат зошто мислам дека треба да станеме кандидати за членство. Кој мисли поинаку не клумнал со главата да размисли малку повеќе. нам ни е попотребна ЕУ отколку ние на неа. Како и НАТО, се разбира. Подобро заедно, во исто грнче отоколку надвор. Бичо, потполно се сложувам дека многу, ако не и сите земји-членки на ЕУ се говеда, ама што да се прави. Такви биле, такви ќе останат. немој да мислиш дека given the chance and opportunity Македонија и Македонците немале да бидат такви или полоши. Штета што не сме ја имале таа шанса и можност. Јас така мислам, а вие како милувате.
Bicho
quote:
Originally posted by concrete
Ej Bicho, dobar si, dobar. So nestrplivost go ocekuvam prodolzenieto!!!! Inaku ke mora da sednam pa da ja soberam i USA, po brojki: Indijanci,Korea,Laos,Kambodzja,Vietnam........Avganistan, Irak...(za Kambodzja dusa me boli, rasturija vo prav edna civilizacija , a ne ni razbraa sto pravat,kako koga ke zgaznes na mravjalnik, si rasturil eden svet, a ponataka se setkas so hamburger i cola vo race!!!) Inaku site Imperii ( I Makedonskata, ha,ha!!) si imaat greovi.Znaes deka postoi poim Makedonski Imperijalizam i toa dobro eleborairan od nekoi avtori. Zamisli :Makedonski Imperializam , a ama zvuk!!!!
Neli? More najdobar sum! [:D] Inaku velish koj zasra vo Kambodzha, Laos, Vietnam, Indonezija, Afganistan, Irak...a? Paaaaaa, vidi vaka: 1. Kambodzha, Laos i Vietnam bea Francuski do 60-tite!!! 2. Indonezija beshe Holandska, isto taka do 60-tite!!! 3. Afganistan i Irak bea Britanski do 30-tite, ili mozhebi i do posle II svetska vojna!!! I sega sho pravime? A! Za mravjalnikot i burgerot i Coke-to. Ja sum burek i jogurt fraer brat [:D]
Divider Бурек ДА, Ајвар НЕ. Најдобар графит после оние: This is India и Ми се е.е ми се рика!! Јас сум за зелник со кисело млеко Бичо, тоа е вистинска работа. Море Бичо, од кога ти вака против ЕУ или само не ги сакаш земјите членки кои имале среќа да бидат малку подалеку географски од отоманскиот наплив? Симни тоа позајмениот шлем да знаеме со кого правиме муабет или криеш нешто, а?
Bicho
quote:
Originally posted by Divider Симни тоа позајмениот шлем да знаеме со кого правиме муабет или криеш нешто, а?
Ushte ednash Divider, samo za tebe da ne ne si prochital sluchajno: Ha!!! Ochekuvav nekoj da prasha za shlemot, ama ne ochekuvav bash ti da bidesh toj! Znachi shlemot ne e pozajmen, moj si e, potochno del e od mojata oprema za ... pa eve da recheme za izveduvanje razni kerefeki, megju narodot denes poznati kako EXTREMNI SPORTOVI! Sakam da kazham: nemam strav od letanje, de!
concrete Povtoruvam od pogore,zamisli :Makedonski Imperializam , a..... ama zvuk!!!! Stom i mene mi e jasno deka treba vo EU,toa znaci i na site, he,he!!! Paradoksot e, deka i da legne i so prst da ne mrdne Makedonija ke bide tamu vo isto vreme koga ke bide, posle Albanija i vo nekoja druga konfiguracija. Vicot e da bide sega , za utre e docna veke. Bev vo Hrvatska vo april lanska godina na kratko vo Zagreb,Varazdin, imav auto pa prosetkav okolu. Tocno e deka ne mrdnale mnogu od tamu kade bea na vremeto , ama se izmieni,doterani, kako kukjata od baba mi pred mnogu godini(siromasna, ama sekoja godina so merak ja varosuvase i go sreduvase dvorot)i sto e najvazno samouvereni i znaat kade odat i sto pravat.Go gledav avtopatot sto go gradat i kako go gradat i tolku...... ende.Site zgradi vo Varazdin gradat potkrovja, po proekt, arhitektura, so red i pored ,od nesto pravat poubavo, vo Skopje i Makedonija , strackini gnezda,a parite se verojatno isti. Koga od Petrovec vleguvas vo Skopje (ej Skopje, kade e Berovo???)so kallosani bankini i gubreto okolu na sto ti lici????? Eh, Divider , ako se taka vredni i ispolnitelni, sto ne sredat nekoi dibiduz poednostavni raboti, da trgne prvo bizniso, pa posle se po nego.Prvo se cisti dvorot pa se odi ponataka. Sekerinska ,he,he : sekerna prikazna !!!!kako Sekernoto Dete , Makednskiot plagijat na Pinokio!!!!
Divider Concrete, многу бре си негативен, не ти текнува онаа познатата: споља гладац изнутра јадац. Е такви ти се хрватите, имам роднини таму не ме заебавај. Не се ништо бољи. Дај малку позитвно гледај на работите. Инаку маф тие работава. Бичо, да не се повторувам ти одговорив за шлемот, ама ти мене не: од кого се криеш на темна слика со тој шлем? Страв или с(т)рам ти е? И кажи со кои екстремен спорт? Пишување на форуми или правење во водата дупка. П.С. Туку сега ќе одговори, со аплинизам, баџи, падобран, параглајдер, сурфање на тсунами!! Или сум (з)грешка? Ај, да се пошегуваме малку, нели!
concrete
quote:
pa eve da recheme za izveduvanje razni kerefeki, megju narodot denes poznati kako EXTREMNI SPORTOVI! Sakam da kazham: nemam strav od letanje, de!
Prvo: za ona Laos, Kambodzja i ostanati , tocno e deka imaa pred toa drugi gazdi , ama koga dojdoa trapavite amerikanci im e.. mater.Kako bese ona od Balasevic: ja sakam USA ama, onoj XXXX me plasi , toj e malku nezgoden!!! Vtoro: nemas strav od letanje, a ???? Interesno,slemot ne e letacki, neznam kakvi nosat sega MK padobrancite, ovoj tvojot e malku tezok za toa (mi lici na onoj od Eurokompoziti-Prilep???)Kolku skoka imas???? PS burekot e dobar , banicata ...ajde de samo ligi mi pravite!!!!
concrete
quote:
Originally posted by Divider
Concrete, многу бре си негативен, не ти текнува онаа познатата: споља гладац изнутра јадац. Е такви ти се хрватите, имам роднини таму не ме заебавај. Не се ништо бољи. Дај малку позитвно гледај на работите. Инаку маф тие работава.
Ne sum be negativen, bas naprotiv. Inaku deka mi e maf rabotata , toa mi e jasno veke mnogu odamna,kako na dobro informiran optimist. Inaku veke cela nedela ovde ja mantram Gorgija Duplove Grmuska, ama slabo nekako, nema nekoe podobruvanje, slusam pak samo za secerlemite na Sekereinska
Divider Види вака сеа, хехехе. Шеќерното девојче, китка чупава, како овца уфризирана, у влада натокмена. Пробај радмилче шеќереше, радмила, радмила, шеќерче, радмила, шеќерче, радмилче... Можеби оваа ќе помогне.
concrete
quote:
Originally posted by Divider
радмила, шеќерче, радмилче...
Menjam odma!!!!
concrete
quote:
Originally posted by dejan
За жал, толку можеме да сториме. Би сакале да можеме повеќе, но политичките настани во Скопје создадоа мало заостанување и сега мораме да се справиме со него. За жал, нема да сме во состојба да заземеме став за датата кога ќе започнат преговорите со Скопје“, додаде Шомер. Според Шомер, ЕУ се обврза да работи на олеснување на визниот режим со земјите од Балканот, но во Брисел не знаат колку далеку може да се оди во тој правец. Се работи за комплексна материја, визите се едно прашање, контролата на граници е друг елемент, а реадмисијата е исто така дел од оваа дискусија. За Шомер, локалните избори ќе бидат многу важен тест за иднината на земјава, затоа што од нив ќе се види дали законот за децентрализација може да биде спроведен во пракса и дали новите локални власти ќе се формираат согласно законот.
Ha,ha,ha ..... vi velam deka poimot "retardiran" vo Evropskiot vokabular e zamenet so zborot "makedonec", a od se najsmesno mi e ona "sekernoto devojce" koe uste i eksplicitno go potvrduva toa!!!! Ima li nekoj defektolog na forumov??? Kolku toa vazni testovi treba da se pominat pa definitivno da se dobie tapija za budala???? Ocigledno e toa mnogu vazno da se ima , eden so takva svajcarska tapija , sistematski go vozi i "umniot" Buckovski, sose ostatokot "drzavnicka" kamarila ....
slasa Dejane ovaa ti e od A1 nemoj da zaboravas deka Makedonija gi ima site uslovi ispolnato sto ebena EU gi ima dadeno ... Sega EU treba da gi ispolni Makedonskite uslovi i da e priznaee Prvin Makedonija pod Ustavnoto ime
dejan vo pravo si slasa.
Divider Македонија ќе се здобие со статус на кандидат. Тоа е повеќе од сигурно. Најверојатно 2006 година. Тоа што имаме 1 % ГДП или скапана економија не знаши ништо особено имајќи предвид дека ЕУ инвестира огромни пари во земјите кандидати за членсвто за развивање на неразвиените стопанства, подрачја, реинтеграција, животна средна и сл. Се додека имаме статус на кандидат парите ќе се слеваат. Нема да можат да се украдат бидејќи се работи под надзор на ЕУ комитети, а и се наменски. Тие пари не се враќаат како реален кредит. Тие средства ќе овозможат стабилно зажиовувањ ена економијата и вработувања. Знам дека звучи идеално, но и затоа нам ни треба да бидеме кандидат земја что подолго. Погледнете што се случи со Литванија, Латвија, Естонија, Полска..., а погледнете што со Словенија, Словачка, Унгарија. Тие кои приокажаа реални (донекаде) податоци, кави што прикажуванме ние со прашалникот, добија огромни средства за подобрување на состојбите, а оние кои тоа го преукрасија, сега имаат проблем. На пример, Латвија и Естонија добија средства кои ги застнаа на нозе, а Словенија, кој не пријави неразвиени подрачја и потреба од економско-стопанско заживување на дејности сега мора да помогне во ЕУ еднакво како и една Германија, на пример на Шпанија. да не разглабам, кој знае ќе разбере, а кој не се рабира и не знае за што зборам, џабе да објаснувам, ќе го флодирам топиков, нема да сфати. Комплексна тема на форумов, тешко да даде креативна дискусија. барем така мислам.
Divider "Македонија свечено ќе го врати пополнетиот Европрашалник на 14 февруари, во Брисел. Официјалната делегација ќе ја предводи претседателот на Владата, Владо Бучковски, придружуван од вицепремиерката Радмила Шеќеринска задолжена за евроинтеграциите и министерката за надворешни работи Илинка Митрева. Владини извори велат дека протоколарно, премиерот Бучковски ќе ги предаде одговорите на прашањата на претседателот на Европската комисија, Жозе Мануел Баросо. Се најавува дека по предавањето на пополнетиот европрашалник, државниот врв ќе организира славје, слично како Хрватска која исто славеше кога го предаваше својот прашалник. Од Европската комисија во октомври лани добивме 1.922 прашања. Голем дел од нив имаа и потпрашања, дел беа набројувања, така што вкупната бројка беше околу 3.000 прашања. Прашањата ни ги донесе лично тогашниот претседател на Европската комисија Романо Проди. На одговарањето работеше безмалку целата државна администрација. По предавањето, различните директорати на Европската комисија ќе ги разгледуваат одговорите според области, и секој ќе даде свое мислење за подготвеноста на Македонија да ги задоволи критериумите за отпочнување преговори за идно членство. "Европската Унија не е уморена од проширување со нови земји. Веќе започнавме преговори со Хрватска, а подготвени сме од Европската комисија да добиеме зелено светло и за Македонија, иако тоа нема да се случи до јуни, до кога Луксембург е претседавач со Унијата, изјави неодамна Мартина Шомер, постојан претставник на Луксембург во ЕУ." преземено од Вест
dejan dobro bi bilo da e taka divider, daj boze. jas neznam kako edna rumanija moze da dobie kandadit status, a kako sto znam po siromasni od nas se...... germanija i ungarija mislam trebat da bidat prvi zemji vo EU sto bi sakale Makedonija da vleze vo EU, deka oni ni go drzhat Makedonski telekomunikaciji.
Divider Така, немај гајле, после ќе биде најважно да бидеме едно десеттина години само кандидат за членство од причините кои ги наведов. Се разбира, ако дозволи ЕУ и ако нашиве не засерат како по обичај.
Pana [img]statija.asp?id=8857[/img] Ako uspee ova znaci sum go naucil kako treba ova.Nema nikakvo drugo znacenje. Intel,ti blagodaram od se srce.
intel
quote:
Originally posted by Pana
[img]statija.asp?id=8857[/img] Ako uspee ova znaci sum go naucil kako treba ova.Nema nikakvo drugo znacenje. Intel,ti blagodaram od se srce.
Блиску си.Ти фали дел од линкот,пред ......statija.asp?id=8857 Треба да стои http://on.net.mk/statija.asp?id=8857
Divider Не ти успеа да ставиш слика. Пробај пак. П.С. Кажи ми и мене како се прави тоа. Ако сакаш и не ти е тешко.
concrete
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Pana
[img]statija.asp?id=8857[/img] Ako uspee ova znaci sum go naucil kako treba ova.Nema nikakvo drugo znacenje. Intel,ti blagodaram od se srce.
Блиску си.Ти фали дел од линкот,пред ......statija.asp?id=8857 Треба да стои http://on.net.mk/statija.asp?id=8857
[img]http://on.net.mk/SiteImages/fromweb6856.jpg[/img] ej , dobar sum,a Intel ????
intel
quote:
Originally posted by concrete ej , dobar sum,a Intel ????
Зарем смее некој да се посомнева во тебе.[:)]
concrete Kako ne, od zena mi pa nataka...................dolg spisok!!!!
dejan ej, vratetese na topikot!
Divider Токму така, забегавте. Каква врска има жена му на Конкрит со Македонија и ЕУ? И тоа што се сомнева во него?
concrete Tolku lesno bilo???? Ako zapnat da jadat samo cokolada za gotvenje ke ja nema ni vtorata opasnost!!!!
dejan nemoj da se nadevas divider!!
Strelec Брисел Македонија кандидатка за членство во ЕУ во декември Македонија може да стане кандидатка за членство во Европската Унија пред крајот на 2005 година ако одговорите на прашалникот се квалитетни и ако политичката ситуација продолжи позитивно да се развива, изјави во вторникот вечерта во Брисел новиот комесар за проширување Оли Рен. Извор: Дневник
dejan bi bilo dobro da e taka, ama nemoj da se nadevate!! samo nemoj da se nadevate ve molam! sega kakov kvalitet barat ot prasalnikot? toa e do sekerinska i site drugi sto uchestuvale vo prasalnikot.
Divider Дејане, тоа што го бараат од прашалникот е да биде искрен, реален, без многу измотавање и прикажување дека е поарно. Особено тоа што го зборам од почеток на темава, има големи шанси, мора да се надеваме дека ќе успее, дека е правилно, исцрпно и точно одговорено. Впрочем зошто да не се здобиеме со статус на кандидат? Ги исполнуваме сите услови поставени, дури отидовме и малку подалеку и се обидуваме дља бидеме построги. Играме како свиркаат се со цел да станаме кандидат, ЕУ тоа го гледа, парашање е што ако нешто се случи на Косово, а тоа се прелее кај нас. Во моментов, најважно околу нашиот иден статус на кандидат за челнество е политичко-безбедносната состојба во државата и прецизно одговорен прашалник. Ќе знаеме некаде околу јуни/јули/август. Дали ќе биде декември или јануари или февруари не менува ништо се додека се случи.
intel
quote:
Originally posted by Strelec
Брисел Македонија кандидатка за членство во ЕУ во декември Македонија може да стане кандидатка за членство во Европската Унија пред крајот на 2005 година ако одговорите на прашалникот се квалитетни и ако политичката ситуација продолжи позитивно да се развива, изјави во вторникот вечерта во Брисел новиот комесар за проширување Оли Рен. Извор: Дневник
Ќе се надоврзам на ова и ќе го повикам другарот АнтиПрпоп, да каже дали се сеќава дека во еден муабет уз каве ме гледаше коцкасто кога му кажах: -Македонија ќе влезе во ЕУ заедно со Блгарите и Романците(нато воопшто не е проблем,тоа е решено)Еуропа едноставно се срами самата од себе да прими две такви држави пред нас и најмалку што може да направи е да не покани за членство заедно со нив. Во се,буквално во се сме сеуште понапред 100 год.од БГ и РО.Единствено се подобри овие две држави во корупцијата на сите нивоа. Демантуј ме ако лажем,пријатљу.
Divider
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Strelec
Брисел Македонија кандидатка за членство во ЕУ во декември Македонија може да стане кандидатка за членство во Европската Унија пред крајот на 2005 година ако одговорите на прашалникот се квалитетни и ако политичката ситуација продолжи позитивно да се развива, изјави во вторникот вечерта во Брисел новиот комесар за проширување Оли Рен. Извор: Дневник
Ќе се надоврзам на ова и ќе го повикам другарот АнтиПрпоп, да каже дали се сеќава дека во еден муабет уз каве ме гледаше коцкасто кога му кажах: -Македонија ќе влезе во ЕУ заедно со Блгарите и Романците(нато воопшто не е проблем,тоа е решено)Еуропа едноставно се срами самата од себе да прими две такви држави пред нас и најмалку што може да направи е да не покани за членство заедно со нив. Во се,буквално во се сме сеуште понапред 100 год.од БГ и РО.Единствено се подобри овие две држави во корупцијата на сите нивоа. Демантуј ме ако лажем,пријатљу.
Интел, само шерет будала може да запиња да влеземе во ЕУ што поскоро. На еден поранешен пост на топиков, објаснив, во кратки црти зошто. нам најмалку ни одговара да влеземе бргу во ЕУ бидејќи, повторно да појаснам, се укинати субвенциите за новите членки (од типот на оние кои ги добиваше Ирска), сегаостануваат само средствата наменети за кандидатите за реструктуирање на стопанството, енергетикаа, неразвиение подрачја, животна средина итн. Оној момент кога некоја држава ќе стане членка тие престануваат. Пример: Естонија, Литванија! Добиваат средства, ги користеа наменски под надзор, заживеаја. Но, се навикнаа на нив, сега како членки повее не ги добиваат, едвај се саноѓаат. Словенија: не пријави неразвиени подрачја, санираше нешто околу енергетскиот сектор, ја примија, сега тие придонесуваат за проблемот со земјоделскиот сектор (пченка, пшеница...) во Шпанија. И други. Значи, нам ни одговара да бидеме барем десет години кандидати, а тие ќе бараат од нас што поскоро. Како кандидат црпиш средства, како членка не, како кандидат ги имаш обврските од кандидатурата, како членка оние од членството. А тие од членството не се ни најмалку едноставни, а нема субвенции.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Strelec
Брисел Македонија кандидатка за членство во ЕУ во декември Македонија може да стане кандидатка за членство во Европската Унија пред крајот на 2005 година ако одговорите на прашалникот се квалитетни и ако политичката ситуација продолжи позитивно да се развива, изјави во вторникот вечерта во Брисел новиот комесар за проширување Оли Рен. Извор: Дневник
Ќе се надоврзам на ова и ќе го повикам другарот АнтиПрпоп, да каже дали се сеќава дека во еден муабет уз каве ме гледаше коцкасто кога му кажах: -Македонија ќе влезе во ЕУ заедно со Блгарите и Романците(нато воопшто не е проблем,тоа е решено)Еуропа едноставно се срами самата од себе да прими две такви држави пред нас и најмалку што може да направи е да не покани за членство заедно со нив. Во се,буквално во се сме сеуште понапред 100 год.од БГ и РО.Единствено се подобри овие две држави во корупцијата на сите нивоа. Демантуј ме ако лажем,пријатљу.
Јас сум воодушевен од безграничната верба на колегиве погоре , во овие (за евроинеграциите-де) и кои повторно не „водат„ во светлата-ни „иднина„ , и кои си го искажаа своето ептен субјективно мислење. Но никаде не видов и стварна поткрепа од страна на надлежните за прием на нови кандидати во ЕУ. Ако нивните изјави правилно и аналитички ги протолкувате (на ЕУ дипломатите) , секојпат ќе видите едно зборче АКО (МОЖЕ) , кое вметнато на одредено место во билокоја изјава на дипломат од ЕУ , блиската таму искажана иднина ја ПРЕТВАРА во БЕЗКОНЕЧНО чекана ИДНИНА , разбира се за Македонија и Македонците. пс Прашање Дали и Српскиот јазик е званичен за комуникација на овој форум??? Оти кога ме „примаа„ на Форумов ми кажаа дека тоа е САМО Македонскиот и Англискиот Јазик званичен , разбира се.
intel
quote:
Originally posted by Divider Интел, само шерет будала може да запиња да влеземе во ЕУ што поскоро.
Види сега,јас не ги пишувам тука моите желби туку многу често дури секогаш работите онакви какви што се. Тоа ќе биде така сакале јас и ти или не.А ова што го наведуваш не е спорно и може да го дискутираме 3 дена ама....онака
intel
quote:
Originally posted by lav Ако нивните изјави правилно и аналитички ги протолкувате (на ЕУ дипломатите) , секојпат ќе видите едно зборче АКО (МОЖЕ) , кое вметнато на одредено место во билокоја изјава на дипломат од ЕУ , блиската таму искажана иднина ја ПРЕТВАРА во БЕЗКОНЕЧНО чекана ИДНИНА , разбира се за Македонија и Македонците.
Се си тоа поврзано со одредени настани како на пример: -Ако го изберете господинот Бранко Црвенковски за претседател два пати -Ако не успее референдумот еднаш -Ако Лав не си го смени никот никогаш -Ако Пенов победи во Скопје трет пат итн итн
Divider Точно така, ме да дискутираме до безвест, ама еве, ако веќе гледаме реално на нештата, нема теорија да влеземе во ЕУ пред 2010, јас би сакал 2014-15, ама ете. Зошто велам така. Затоа што ниту една земја не поминала помалку од десет години кандудатура. Ние можеме да бидеме среќни ако направиме десеттина години, ако не течко нас потоа, ќе треба да се окозиме за да влеземе во еврозоната до 2020 ако порано станеме членка. Тоа нашиве го знаат. ЕУ сака да не види поскоро како членка. Битката ќе се бие да се оправиме довлно пред тоа да се случи. Како и секогаш, финансиските прашање се реален фактор. Лав, ако некој има спротивно мислење 95% од тебе, ама генерално го сака истото што и ти го посакуваш, а тоа е евроинтеграција и членство во НАТО, тогаш, само колку да одиш контра не бива. Интел не реше ништо лошо, само искажа став дека РМ ќе биде членка заедно со Романија и Бугарија. Јас не се согласувам со тоа, наведов и зошто. Ти (верувам исто така, како македонец) би сакал да ја видиш Македонија да заживее што поскоро, и потоа како дел од ЕУ и НАТО. Не гледам зошто би рекол и наведувал зборчиња ЗОШТО и АКО, како негативни спрема власта, а искажани од странски дипломати. Ниормално е дека ќе иома ЗОШТО и АКО кога се наоѓаме во процес на ДАЛИ и АКО, логично е да се каше и ЗОШТО и АКО! Особено што нема да најдеш еден дипломат, ни кај ас, ниту надвор, кој ќе даде одлучен, декларативно дефинитивен одговор на процес кој е во тек, а недовршен, без да се компромитира или без да биде исмеан како несериозен. АКО и ЗОШТО во дипломатијата значат сосем друго нешто. на пример, Ако е квалитетен прашалникот ќе биде одлуката за кандидатура декември всушност значи, гледајет премногу да не лажете на него, а повеќе од јасно е дека има тенденција да се случи тоа што го посакувате. И слично. Поткрепа има, позитивни реакции има. Малку ли е најавата дека прашалникот ќе биде прегледан до крај от на годината а декември да се донесе одлука за понуда на статус кандидат, имајќи пшредвид дека прашалникот не е предаден. Со тоа ни се кажува, корегирајте таму каде што сте претерале за да имаме образ да ви го исполниме барањето, а ако сепак не послушате, на ваша глава. Па вие како милувате. на крај, ако (да се преповторам) не се засере, ќе бидеме членки на НАТО крајот на оваа, почетокот на идната, како и истовреме ќе се здобиеме со статус н акандидат. П.С. Битката меѓу каубоецот Ѓорѓија двојноВ Грмушковски и ЕУ ќе се бие преку нас. НАТО ќе биде каубојски одлучено и притиснато од Буш, а ЕУ со иста мера ќе возврати со кандидатура. Само да не засереме.
Divider
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav
Се си тоа поврзано со одредени настани како на пример: -Ако го изберете господинот Бранко Црвенковски за претседател два пати -Ако не успее референдумот еднаш -Ако Лав не си го смени никот никогаш -Ако Пенов победи во Скопје трет пат итн итн
Е сега таман си реков Ител напипшал убаво, неидиотски, искажал свој став, посра!!!
intel
quote:
Originally posted by Divider
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav
Се си тоа поврзано со одредени настани како на пример: -Ако го изберете господинот Бранко Црвенковски за претседател два пати -Ако не успее референдумот еднаш -Ако Лав не си го смени никот никогаш -Ако Пенов победи во Скопје трет пат итн итн
Е сега таман си реков Ител напипшал убаво, неидиотски, искажал свој став, посра!!!
Добро де,малку шала.Ти па одма по глава.А шала на страна за првите две работи така си е.
Divider Не би рекол дека е тоа така, ако е се шала, ОК, ама првите две?? Хмм, не!! Додуше референдумот не успеа, точно. Ама Б.Ц. не е никаков фактор за НАТО и ЕУ. Туку, некој ќе го разбере ова како шега, некој не. Што јас мислам додека го пишувам мое е, вие ако милувате погодувајте: Бранко втор пат? Џабе ли пукаме 11 милиони доалри за Лир џет 60. Ефтина цена за предвремени претседателски избори во 2009.
concrete Se lizgate vo depresivno raspoleozenie, ne e dobro, ne e dobro. Divider,samo edno da se postigne : PASOS KOJ GI POMINUVA GRANICITE!!! I koj se dobiva kulturno,elegantno i mirno , bez ispoteni,zapeneti policajci so stutkani kosuli i malku poveke kgr. naokolu. Se drugo ke se naredi samo od sebe, ima Makedonija i vaka oskubana ,kapacitet za toa. Da, da ne zaboravam: i bagatelno eftin ADSL ,tret i cetvrt mobilen operator koj ke dobie koncesija za 1 EU, sloboden pazar za fiksni kabelski operatori za kakva sakaat usluga,za koja ke najdat kupuvaci,ednostavno, no rigorozno knigovodstvo za firmi od 1 do 5 vraboteni,so ne poveke od 10.000 EU turnover po vraboten godisno, so besplaten unificiran softverski paket i komunikacija so instituciite,tuka se i zemjodelcite , a site drugi pogolemi vo druga liga!!!! Nizok personalen danok, nizok danok na dobivka, ne poveke od 12% DDV , so oslobodeni grupa prehrambeni artikli, nekoi lekovi, dnevni vesnici i edukativni spisanija. Akciza od 100% na alkohol,( ne vino i pivo) ,avtomobili nad 1600 ccm,brodovi nad 8m,avioni so poveke od 2 sedista,skapi haciendi i slicni kefovi..... Vo naredni 10 godini osloboduvanje od davacki na ekoloskoto zemjodelsko proizvodstvo (ama so tapija za toa , ne od oko). Avtomatsko vrakanje na DDV za sekoj naplaten izvoz, bez baranje i procedura. Sekoja dozvola koja ke se pobara da se smeta za izdadena, ako na nea ne se odgovori vo rok od 15 dena, ednas veke ednosalteski sistem, a ne samo prikazni. Pomali socijalni davacki po plata, ama naplateni kako treba.Za drugo osiguruvanje sekoj si odlucuva sam. Kompjuteriziran sistem na carinata , ama vistinski , ne deklarativen. Mienje i sreduvanje na granicnite premini,carinskite terminali,policiskite stanici,ambulantite i bolnicite , zaedno so personalot koj veke ednas mora da se uljudi i da se vospita. Ekologija do daska , a ne samo deklarativno, a vo stvarnost poleka pretvranje na Makedonija vo kanta za otpadici:gumite vo cementara, radioaktivni i kancerogeni sarzi i topenje na katalizatori vo zelezara,bezmilosno zagaduvanje na vodata itn.itn., toa ke se vrati kako bumerang. Bankite da se nateraat da bidat partneri na biznisot ,a ne lihvarski kukji....ova samo vaka vo eden zdiv. Garantiram deka vednas site ke se pocustvuvaat kako posle dobro prijatno tusiranje ,posle vruk, ispoten raboten den. Za seto ova ne treba nisto poveke od ona sto Makedonija veke go ima ,samo fali edna dobra elasticna lastegarka, kakva igra sekade kade ima red i pored, licno provereno!!!! PS sudstvoto i zdravstvoto se isto tuka , nadueni sega kako supliv balon , a se sreduvaat vo tri poteza (realno kako zaklucok od nekolku minimalni realizirani zafati), ako se saka ........aj mnogu se razlapav burek!!! Ah da i : za gragjani so Makedonski passport, entry gates na site granicni premini i aerodromi, ako sam ne se cenis , nikoj ne te ceni!!!!!
intel
quote:
Б.Ц. не е никаков фактор за НАТО и ЕУ.
Згрешка си,а кој е? Комуналците?
quote:
Туку, некој ќе го разбере ова како шега, некој не. Што јас мислам додека го пишувам мое е, вие ако милувате погодувајте: Бранко втор пат? Џабе ли пукаме 11 милиони доалри за Лир џет 60. Ефтина цена за предвремени претседателски избори во 2009
За ова второво немам коментар си тлее тоа во тебе.
Pana
quote:
ama nemoj da se nadevate!! samo nemoj da se nadevate ve molam!
Pa dobro be kakov covek si ti?Da ne sme se nadevale!I uste ne molis! Kako jas da ti kazam tebe "samo nemoj da se nadevas deka utre sabajle ke se razbudis"."Te molam". Nekogas e podobro da se molci otkolku da se kinat zeleni.
lav
quote:
Originally posted by Pana
quote:
ama nemoj da se nadevate!! samo nemoj da se nadevate ve molam!
Pa dobro be kakov covek si ti?Da ne sme se nadevale!I uste ne molis! Kako jas da ti kazam tebe "samo nemoj da se nadevas deka utre sabajle ke se razbudis"."Te molam". Nekogas e podobro da se molci otkolku da se kinat zeleni.
Точно така , НАДЕЖ мора да има.
quote:
За ова второво немам коментар си тлее тоа во тебе.
Гарантирам дека не само кај него , мислам дека е кај многумина во Македонија , иако мислам дека е најскап начин за менување на состојбите во државата. Но поефтините се и помалку сигурни кога Аљи му диши НОН-СТОП во вратот.
intel
quote:
Originally posted by lav
quote:
За ова второво немам коментар си тлее тоа во тебе.
Гарантирам дека не само кај него , мислам дека е кај многумина во Македонија , иако мислам дека е најскап начин за менување на состојбите во државата. Но поефтините се и помалку сигурни кога Аљи му диши НОН-СТОП во вратот.
Лав и ти самиот многу добро знаеш кој му дише(или ни дише)во врат.Каков Аљи какви бакрачи.Гулема е таа нели,да не ја расклапаме. А што се однесува до вашите популарни методи за менување на состојбите во државата што мислиш ќе се најде ли влада и претседател 100% подржани па да нема групи кои ќе се залагаат за вакви ПРОМЕНИ. Атентатите се дел од тероризмот нели,и како можам јас да и верувам на некоја група луѓе која ќе дојде на власт со такви методи дека нема и мене да ме тероризира. Инаку по потреба тероризмот може да се нарече и борба за човекови права на пример ама за тоа треба ....ај погоди што?
Divider Треба СДСМ со своето регресивно-комуњарско крило (петковски, Поповски енд компани) да ги легализира и да им го промени статусот во борци за правдина!! Тоа и пилците на гранка го цивкаат!
dejan
quote:
Originally posted by Divider
Дејане, тоа што го бараат од прашалникот е да биде искрен, реален, без многу измотавање и прикажување дека е поарно. Особено тоа што го зборам од почеток на темава, има големи шанси, мора да се надеваме дека ќе успее, дека е правилно, исцрпно и точно одговорено. Впрочем зошто да не се здобиеме со статус на кандидат? Ги исполнуваме сите услови поставени, дури отидовме и малку подалеку и се обидуваме дља бидеме построги. Играме како свиркаат се со цел да станаме кандидат, ЕУ тоа го гледа, парашање е што ако нешто се случи на Косово, а тоа се прелее кај нас. Во моментов, најважно околу нашиот иден статус на кандидат за челнество е политичко-безбедносната состојба во државата и прецизно одговорен прашалник. Ќе знаеме некаде околу јуни/јули/август. Дали ќе биде декември или јануари или февруари не менува ништо се додека се случи.
mislam deka kosovo ni e najgolem problem.....deka ako UCK i neznam koj drug ne sakat nie da vlezeme vo EU, ke napravat nesto, i toa me plasi. Pana jas samo taka vikam, deka jas sekogas koga ke se nadevam deka nesto dobro ke mi bidne, ne e taka, kontra (na primer, nekoj ispit)
Divider Точно, но ако сами дозволиме. УЧК не може ништо ако самите не дозволиме.
Pana
quote:
Pana jas samo taka vikam, deka jas sekogas koga ke se nadevam deka nesto dobro ke mi bidne, ne e taka, kontra (na primer, nekoj ispit
Nemoj taka.Ne cini.Mlad si ti i ne treba tolku defetizam.Treba malku poveke optimizam. Eve reci si,ke go polozam ispitot i ke go polozis.Slusaj go ti guru Pana!
Divider Слушај го, ама само околу испити, никако околу политика, забегува по СеДеСе-то, хехехе!!
Pana Za politika i zeni sum zakon,sto bi se reklo ustav,he...heee....heeeeee...Dosega nemam utnato vo politikata, sto ne bi se reklo bas za zenite.
dejan
quote:
Originally posted by Pana
quote:
Pana jas samo taka vikam, deka jas sekogas koga ke se nadevam deka nesto dobro ke mi bidne, ne e taka, kontra (na primer, nekoj ispit
Nemoj taka.Ne cini.Mlad si ti i ne treba tolku defetizam.Treba malku poveke optimizam. Eve reci si,ke go polozam ispitot i ke go polozis.Slusaj go ti guru Pana!
aaaa ke vidam ovaa godina, posledna mi e;) ke napravam experiment, posle nekoj ispit, ke pomislam lele dobro ke pominam, a na drug lele loso sum pominal:p
Divider Јебига, има прв пат, ама се додека ме има мене, ќе можеш да смениш мислење, имено да ја видиш светлината на вистината! Хехе, и ја бев цар за жени, ама една ми иба мама, ме зеде за муж. Сега крај нема, ме изеде жив, и мене и парите. Бреј, не знаев дека било поефтино деовјка отколку жена, а никој не ми кажа!
ozonce Denes chitav natpis u dnevnik, makedonija moze da stane zemja kandidat za chlestvo vo EU vo dekemvri 2005, dokolku odgovorite gi zadovolat vkusovite na tie sho ke gi chitaat.
Pana
quote:
не знаев дека било поефтино деовјка отколку жена, а никој не ми кажа!
Epa ne prasuvate be braka,pa posle kriv vi e gavolot.Zasto sum jas tuka,prasaj da mu ibam majkata. p.s. svalerka ne ti preporacuvam,zasto taa rabota ne e za sekogo.
Divider Што велам цело време!! Само ако не посереме и ако не е испонапишано дека кај нас тече мед и млеко. Плус ова е најав за брзи тактички измени и предупредување дека не смееме да се понашаме премногу ноншалантно во следниве месеци туку да продолжиме да работиме на имплементацијата на обрските од договорот за стабилизација и асоцијација.
Pana
quote:
да продолжиме да работиме на имплементацијата на обрските од договорот за стабилизација и асоцијација.
Toa be bratko,taka te sakam,konstruktiven!
Divider Кога јас не сум бил конструктивен, а, ај кажи? Дали во врска со сериозни нешта сум пишувал неиздржани работи? Не заебавај, знаеш сам. Во врска со добробитта на Македонија не давам паушални и необмислени изјави. Ниту пак партиски пропагандизам. Што чини за пофалба, што не чини за кудење, а без оглед кој е на власт или кој ќе биде, треба да се завршат некои работи со време ако сме презеле обрска. Се разбира ако сакаме напред.
Pana
quote:
треба да се завршат некои работи со време ако сме презеле обрска
Taka treba!
angomako quote: Кога јас не сум бил конструктивен, а, ај кажи? Дали во врска со сериозни нешта сум пишувал неиздржани работи? Не заебавај, знаеш сам. Во врска со добробитта на Македонија не давам паушални и необмислени изјави. Ниту пак партиски пропагандизам. Што чини за пофалба, што не чини за кудење, а без оглед кој е на власт или кој ќе биде, треба да се завршат некои работи со време ако сме презеле обрска. Се разбира ако сакаме напред. -------------------------------------------------------- divider za precedatel:)
Divider Благодарам, за едно десеттина години кога ќе имам над 40 и џзаконски ќе можам да се кандидирам. Тогаш. Зошто па да не!
Divider Ете рипнаа нашиве да се радуваат. дали тоа значи дека послушале попаметни и не лажеле многу на прашалникот или повторно мислат дека се најпаметни и дека ЕУ се морони да превидат лажги со опашки. Реков јас, ако сами не засереме, ене кај е декември. „Исклучително добра вест - ова е првата реакција на Радмила Шеќеринска, вицепремиерката за евроинтеграции, по најавите од Брисел дека Македонија до крајот на годинава би можела да стане кандидат за членка на ЕУ. Оли Рен, комесарот за проширување на Европската комисија, неделава оцени дека Македонија пред крајот на годинава може да стане кандидат ако одговорите на прашалникот се квалитетни и ако политичката ситуација продолжи да се развива позитивно. - Рен ја издвои Македонија од другите земји од Западен Балкан и ја стави во колосекот што е предвиден за Хрватска и за Турција. Македонија годинава ќе мора да покаже политичка стабилност, што значи одржување квалитетни локални избори, суштинска децентрализација и реформи во правосудството - изјави Шеќеринска за „Време“. Еврокомесарот Рен пред Европскиот парламент рече: „Ако политичката ситуација во БЈРМ продолжи да се развива во позитивна насока, може да имаме уште една земја-кандидат за членство, што би било уште еден значаен сигнал за целиот Западен Балкан“. „Македонците го завршуваат одговарањето на прашалникот и ги очекуваме одговорите во средината на февруари. Потоа ќе почнеме изработка на мислењето, а колку долго ќе трае тоа ќе зависи од квалитетот на одговорите. Мислењето може да биде усвоено пред крајот на годинава и тоа би можело да биде ставено на дневниот ред на самитот на шефовите на европските држави и влади во декември“, рекол Рен. Шеќеринска вели дека ваквите најави се огромен поттик и шанса Македонија да успее. - Рен кристално јасно кажа дека работниот план на ЕК е мислењето за Македонија да се најде на самитот на ЕУ во декември. Тоа значи дека е можно за десетина месеци да добиеме статус на кандидат, што е огромно достигнување. Фактот што комесарот ова го кажа во формална пригода, реферирајќи пред Комитетот за надворешни прашања на Европскиот парламент, зборува за забрзаната динамика за Македонија и за консолидираниот став спрема нашата земја - истакна Шеќеринска. Д-р Трајан Бендевски, професор по право на Европската Унија, оценува дека ако Македонија навистина добие статус на кандидат за членство во ЕУ тоа ќе биде сигнал дека земјата е политички и безбедносно стабилизирана. - Статусот земја-кандидат значи многу, но и ништо, ако се има предвид дека државата ќе биде под уште посилен процес на набљудување, бидејќи ќе мора целосно да ги задоволи критериумите и стандардите за асоцијација и за Западен Балкан - вели Бендевски. Сега треба да надвладее разумот кај политичките структури, за да ги стават во втор план политичките интереси, бидејќи приближувањето кон ЕУ значи благосостојба за сите, смета Бендевски. Европа има интерес да извлече една земја од Балканот, бидејќи тоа би било мотивација и за сите други земји во регионот, истакна тој. - Изјавата на Рен е историска за Македонија - оцени вчера на прес-конференција Андреј Жерновски, член на Извршниот одбор на ЛДП. Опозицијата уште не го кажува својот став за изјавата на Рен. На 14 февруари македонска делегација ќе отпатува во Брисел за да ги предаде одговорите на прашалникот од Европската комисија. Во македонската делегација ќе бидат премиерот Владо Бучковски, Шеќеринска, шефицата на дипломатијата Илинка Митрева, а се планира ним да им се придружи и вицепремиерот Муса Џафери.“ преземено од Време
dejan za 10 godini ke imas 40? pa jas sega mislev deka imas 40:p
Divider Сега на 11 април (ама сегаааа) ќе полнам 32. Зошто мислеше дека сум постар? Не заебавај, има време.
dejan neznam, taka mislev:)
concrete Ljubco , Dejane, Ljubco.......
Divider Што му фали на Љубчо, поарен е од Циле, Андов, Гошев, Пенов, Амди, Павле....
concrete Nisto , jas samo go koregirav Dejan : ne Ljupco tuku Ljubco!!! Mislam deka za doticniot stanuvase zbor?????
dejan pa jas koga go citav toa si mislam, sto zboruva covekot? lol
Divider Јас мислев како човек за бркање врски кога ќе дојде назад Дејан, хехехехе!! А бе Дејане, едно две, врски бараш, непотизам и слично. Така ли ве учат во тоа Австралијана, а! Хехехе, мала шега.
dejan ma neznam sto ne ucat:p jas segde imam vrski, samoj prasaj me koj go sakas, i ke ti go najdam, ama prvo moram eden drugar da prasam, pa posle on da prasa drugar i toj, pa i toj......:p
Strelec Владата ги усвои и утврди одговорите на Евро-прашалникот "По 116 дена напорна работа, за повеќе од 40 формални и над 100 неформални средби, по стотици илјади прочитани страни, закони, уредби, правилници, европски директиви, денеска пред Владата беше прикажана македонската рентген снимка преточена во околу 14.000 страници пишан текст", истакна Шекеринска. "Македонија со одговорите на прашалникот ги зголеми двојно повеќе шансите за влез во ЕУ и ја забрза динамиката на својот процес", оцени Шекеринска. Според Шекеринска, планот на ЕК е мислењето за нашата апликација да биде готово околу октомври годинава, со тоа што крајниот збор би го дал Советот на министри на ЕУ до крајот на годинава. Тоа, според неа, значи дека динамиката што ЕК ја подготовува за Македонија е дури нешто побрза од она што го најавувавме во изминатиот период.
concrete Sekereinska e biser nema sto: -116 dena -stotici iljadi procitani stranici: nabrzina? analizirani? ili samo spomnati vo izjavata 14000 / 116 = 120,6 dnevno , askolsun , ako se zeme deka ako ne bila resavska skola treba napor toa da se napravi, a da ima kakva takva preodna ocena!!! 140 sto formalni sto neformalni sostanoci , toa ti doaga po 100 strani na sostanok : askolsun na kvadrat, bravo!!! -imase nesto drugo sto najavuvaa vo minatiot period osven deka do Dekemvri 2005 Makedonija e kandidat za EU ???? Imase nekoja druga varijanta ???? Mislam deka kako inzinjer znae deka 0 x 2 = 0 , mislam za sansite za vlez, zabrzani ili ne. Strelec , ne mi bese ovoj pat da kritikuvam, samo sakav da zabelezam deka , ako se saka i 14.000 strani slozen materijal se sreduva za 116 dena!!! Kako bre drzavava nikako da ja sredat za celi 5475 dena???? Uste e Limbo Drzava!!!! Eh uste da se demokrati kako vistinski kandidat za EU(Hrvatska) , a ne samo umislen , pa toa prasalnikot so odgovorite na web da go zakacat, toa bi bilo nesto. Vaka pak zakukuleno, zamumuleno, vo gravce da gledas i da konsultiras jasnovidci i gurua...guru??? Pana, doagaj vamu!!!!
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Strelec, ne mi bese ovoj pat da kritikuvam...
Е да!:) Фалење беше ова!:)
Bicho
quote:
Originally posted by Divider
Види вака сеа, хехехе. Шеќерното девојче, китка чупава, како овца уфризирана, у влада натокмена. Пробај радмилче шеќереше, радмила, радмила, шеќерче, радмила, шеќерче, радмилче... Можеби оваа ќе помогне.
Ajaaaa, ovoj poeta bil bre lugje, ej! Breee sega znam zashto ti se cvikerite. Za da ne ja gledash seta glupost i ogranichenost na obichnicite, he, he! More lugje, daj da prekineme so lichnive prepiski na forumov, oti ako ni se naluti loshiot Chichko...otidovme site na ban [:o)]
concrete Imas pravo, da se vratime na EU. Ima li nekoj idea koga ke gi skinat sengen vizite, mi e zal za ona decana zatvoreni vo zatvorot Makedonija,nema da ja vidat Venecija pred da potone. A i Holandija so ova topenjevo na Arktikot ne e daleku.........
Pana
quote:
A i Holandija so
Ma koj Stojko go baraat vo Holandija.Da gi ucat kako se pusi treva.
dejan citav nesto pret nekolku dena, na nova makedonija, deka luxemburg barase da se ukinat, pa nesto za tri meseci.....neznam sto.
concrete ExPana,Pana klasicen dunsteru , ne e Holandija samo pusenje na treva......a baska sto gi spomnav samo prostorite sto brgu ke isceznat , pred da im go skinat sengenot na mladite od Makedonija....
dejan eve se potrudiv za da vi go najdam toa sto citav;) http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=6&tabid=1&EditionID=345&ArticleID=14669
dejan http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1684&stID=29195&pR=2 eve za prasalnikot........samo 1992 prasanje gi odgovorile? neli imase 3000.......toa ne e mnogu.
Pana
quote:
ne e Holandija samo pusenje na treva......
Ne e be.Decava odat tamu da sadat lalinja!
Divider Иницијатива има, добра воља има, кога..некаде, најбрзо, до кај декември оваа година. по мене, а вие како милувате!
concrete Divider, kako bese ona : od tvoja usta vo Bozji usi!!!! Eh Pana ,Pana , blazeni tie koi pojma nemaat!!!!Da znaes sto se se sadi vo Holandija.....
Divider Навистина, ако се е в ред. Ако се е како што треба (мислам дека ќе биде овојпат, за првпат) тогаш, таму, некаде, кога ќе биде ставен предлогот за наш статус на кандидат, тогаш ќе се укинат визите. Ако не и порано, ама тоа е веќе дури и за мене преголем оптимизам. Еве, да бидам реален кон себе и вас, милсма дека визите би требало октомври да се укинат, а статус кандидат во јануари. Сега ќе го ризикувам the wrath of Strelec: Дури и со шлемовите на Бичо!
Pana
quote:
визите би требало октомври да се укинат,
Pa togas da ne vadam godisna za Grcija!
Divider Ако мене ме слушаш не вади. Всушност не знам што ѓе ти е воопшто да одиш во Грција кај тие (ај не ми се иде на бан па ќе се воздржам)....!!! особено кога ќе можеш на Мајорка, Коста брава, Дел Сол, Ница, Кан....и така натака.
Great_Macedonian Za da si e vidi drugata polovina na makedonija!
Divider Ако е така тогаш в ред!
concrete
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Za da si e vidi drugata polovina na makedonija!
Divider,do kaj dojdovme so kinjenjeto na sengenot??? Ti si po informisan,mi pisuvaat deka snosti nekoj on MNR vo nekoja emisija na televizija izjavil deka duri posle stanuvanjeto kandidat za EU Makedonija ke pocne takva procedura. Tocno????? Daj kazuvaj , pak me faka depresivnoto crno raspolozenie i pokraj mantrite!!!!Epten mi e zal za onaa mlada makedonska intelegencija vo temni zandani frlena!!!Kako se povtoruva istorijata , cudo edno!!!
Bicho Dobro be aj zastanete malku! Sho k.. ako gi simant vizite? Mislite ima nekoj pari za da patuva? Ko sho mi kazha eden Bugar prijatel, mi vika: "sho be Bicho i koga imashe vizi i koga gi simnaa vizite pak istite lugje patuvaat"! I sea sho? Do vizite keshkin da beshe rabotata. Nego najmnogu me nervira kaj takozvanite evropjani e toa shto imaat 3.000.000 (i so bukvi: TRI MILIONI) rumunishta niz evropa, a za niv nema vizi. Eba im govedata cela Makedonija da im se iseli na zapad nema ni da ne osetat, ama eteeeee... Za Makedoncite vizi!
concrete
quote:
Originally posted by Bicho
Dobro be aj zastanete malku! Sho k.. ako gi simant vizite? Mislite ima nekoj pari za da patuva? Ko sho mi kazha eden Bugar prijatel, mi vika: "sho be Bicho i koga imashe vizi i koga gi simnaa vizite pak istite lugje patuvaat"! I sea sho? Do vizite keshkin da beshe rabotata. Nego najmnogu me nervira kaj takozvanite evropjani e toa shto imaat 3.000.000 (i so bukvi: TRI MILIONI) rumunishta niz evropa, a za niv nema vizi. Eba im govedata cela Makedonija da im se iseli na zapad nema ni da ne osetat, ama eteeeee... Za Makedoncite vizi!
Bicho, nema da se potepat normalno od odenje, ama pak kolku tolku ke prknat. Znaes kako e nema biznis ,bez licen kontakt,daleku od oci daleku od srce. Kontaktot e najvazna rabota vo sekoja aktivnost. Vaka poleka poleka koga ke kazes makedonec veke se odomakuva deka e toa nesto grcko, rabotat tie na toa. Vo "mozen li e ekonomski bum vo Makedonija" veke fantazirav za toa: PASOS KOJ GI POMINUVA GRANICITE!!! I koj se dobiva kulturno,elegantno i mirno , bez ispoteni,zapeneti policajci so stutkani kosuli i malku poveke kgr. sto setkaat naokolu. Se drugo ke se naredi samo od sebe, ima Makedonija i vaka oskubana ,kapacitet za toa. Da, da ne zaboravam: i bagatelno eftin ADSL ,tret i cetvrt mobilen operator koj ke dobie koncesija za 1 EU, sloboden pazar za fiksni kabelski operatori za kakva sakaat usluga,za koja ke najdat kupuvaci,ednostavno, no rigorozno knigovodstvo za firmi od 1 do 5 vraboteni,so ne poveke od 10.000 EU turnover po vraboten godisno, so besplaten unificiran softverski paket i komunikacija so instituciite,tuka se i zemjodelcite , a site drugi pogolemi kompanii vo druga liga!!!! ....itn. itn. da ne te zamaram ovde sega!!! Poentata mi e deka , komunikacijata,prisutnosta e najvazna!!!!
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
...itn. itn. da ne te zamaram ovde sega!!!
Па малку и ме замори мене со оваа црвенава боја!:)
concrete Koja ti odmara oci, da smenam???? Il da otsetam???
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Il da otsetam???
Уф, скраја да е!:) p.s. Најмногу ме одмара основната боја!
Great_Macedonian Dobro be aj zastanete malku! Sho k.. ako gi simant vizite? Mislite ima nekoj pari za da patuva?<--- bravo be Bicho, odamna se tokmev ova da go kazam i jas. A za toa zosto evropa drzi visi sprema makedonija.. glavna pricina: Albanskata mafija od makedonija! A za da se trgnat vizite sprema makedonija, ne mora vlasta kojznae sto da napravi.. obezbedi gi site granici so dobro obucena granicna policija (koja e vo tek) i izdaj kvalitetni novi pasosi. Ne e ova kojznae kolku tesko da se stori, no site znaeme kolku e "brza" vlasta vo sproveduvanje na reformi.
Divider Тоа што си чул на ТВ, дека откако ќе станеме кандидат, е делумна вистина. Но, иницијативата е да се укинат отприлика веднаш кога ќе биде довршен прегледот на прашалникот. Инаку може и да тегнат. Се зависи од добрата воља, а таа сега ја има. истотака зависи и од нашиве во МНР кои треба да рипнат и цврсто да почнат да работат на анимирање, лобирање во Брисел. Бичо, кој ќе патува? Тие кои или имаат пари или мораат, ако веќе се аплицира за татарски пасоши за да може полесно да се патува, подобро да го правата тоа со наши. Греат, не е до границите туку во сорабтоката со Интерпол. Албанците во Македонија не сакаат да ги пријават своите во Европа, со пасош, име, презиме, адреса, а најмногу за тоа што не сакаат да се предадат на Интерпол криминалните досиеја за албанците во Македонија. Тогаш, потешко ќе можат да ршумат ако им се зане претходниот пат во криминалните дејности. И тн. Ќе биде, каде брзате.
concrete
quote:
Originally posted by Divider
Тоа што си чул на ТВ, дека откако ќе станеме кандидат, е делумна вистина. Но, иницијативата е да се укинат отприлика веднаш кога ќе биде довршен прегледот на прашалникот. Инаку може и да тегнат. Се зависи од добрата воља, а таа сега ја има. истотака зависи и од нашиве во МНР кои треба да рипнат и цврсто да почнат да работат на анимирање, лобирање во Брисел.
E sega me utesi, stom go ima :delumna vistina, mozat da tegnat,zavisi od nasive vo MNR, lobiranje vo Brisel....turi mu pepel...2035 najmalku i toa kako sto rekov mnogu porano tamam do togas site ke bidat so bugarski , srpski,albanski i po nekoj grcki pasos...t.e. nema problem da ima!!!
Divider Аман бе Конкрит, реков делумна вистина. Која разлика ти прави тебе октонмври, декември или пак јануари? Почекај малку, ќе биде. Ни Рим не е изграден за еден ден. Добро е што конечно почнаа да се слушаат таквите иницијативи и да се разгледуваат сериозно, не како порано!!
dejan ova e ftor pat sto citam deka EU razmisluva da gi ukinat visite za balkan.
concrete
quote:
Originally posted by Divider
Аман бе Конкрит, реков делумна вистина. Која разлика ти прави тебе октонмври, декември или пак јануари? Почекај малку, ќе биде. Ни Рим не е изграден за еден ден. Добро е што конечно почнаа да се слушаат таквите иницијативи и да се разгледуваат сериозно, не како порано!!
Interesno,ama oktomvri,dekemvri ili januari pravat razlika nebo-zemja (hi-lo ili lo-hi) ne se epten isto,baska pa godinata da znaes kolku e bitna(2005 2035!!!) A jas se mislev deka nekoj seriozno raboti od onoj mitingot na plostad koga site slavea i peeja :Makedonija Definitivno se rodi!!!! Sum se utnal fundamentalno ,obraten kurs , namesto LA ocigledno ocigledno dole e Tule ( Grenland). PS 1 da ne imas diplomatski passport???? PS 2 znaes verojatno deka veke kaj pijacite na pivo nadvor e Makedonija=Grcija ,nemaat sansa da slusnat zvuk na makedonski na drugata masa,ako nema toa nema ni Makedonija.
Divider Кои ти се овие па сега пијачи на пиво? Германците? Енглезите? Кои?
concrete Batali............
Divider OK, bataluvam....
dejan ej nesto novo. ovaa ima pravo, samo treba mnogu da se potrudi drzhavata za da go stvori toa, ama ne veruvam deka toa ke napravi. http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1688&stID=29436&pR=15 ne go citav sve.
Great_Macedonian concrete.. cudna rabota, no navistina tvojte postovi nikako nemozam da gi razbiram.. sto e PS1?? PS2?? namesto LA ocigledno ocigledno dole e Tule ( Grenland). <--sto kazimi ziti se e ova?? sto zboruvas.. ili jas sum nepismen .. neznam pojma nemam sto kazuvas po forumive. Mozda si premnogu inteligenten pa jas ne te razbiram.
concrete
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
concrete.. cudna rabota, no navistina tvojte postovi nikako nemozam da gi razbiram.. sto e PS1 ?? PS2??= Post Scriptum, t.e napisano dopolnitelno namesto LA ocigledno ocigledno dole e Tule ( Grenland).Pa ako od NY(New York) poletas prema LA (Los Angeles) , ama go utnes kursot za 180stepeni kaj ke stignes???? [img]http://www.mypilotstore.com/mypilotstore/pics/sectional.jpg[/img]<--sto kazimi ziti se e ova?? sto zboruvas.. ili jas sum nepismen .. neznam pojma nemam sto kazuvas po forumive. Mozda si premnogu inteligenten pa jas ne te razbiram.
Dete na baba,aj sto malku mutiras pod toa zajaknatoto UV zracenje , ama ne me zezaj......sledi gi crvenite bukvi
Bicho
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
concrete.. cudna rabota, no navistina tvojte postovi nikako nemozam da gi razbiram.. sto e PS1?? PS2??
Ha, ha abe Great me iznasmea. Kje se obidam jas da gi protolkuvam shifrite PS1 i PS2. PS1 pretpostavuvam deka stoi za Post Scriptum (znaesh koga pishuvash pismo nekomu, pa kje se potpishesh i duri posle kje ti tekne deka si sakal da mu pishesh ushte neshto, pa zatoa pishuvash PS (shto vo prevod znachi Posle Potpis), a PS2 e vsushnost PPS ili Post Post Scriptum. Kako shto gledash mozhesh da stavash povekje Post Scriptumi koi gi belezhish so: PS=Post Scriptum; PPS=Post Post Scriptum; PPPS=Post Post Post Scriptum. E sea zashto Concrete izbral da gi belezhi svoite Post Scriptumi von od voobichaenata taktika, toa kje mora da go chueme od nego, bidejki jas pojma nemam! [:D]
concrete Izvoni Grat , te smeniv za moment so Dejan:ona dete na baba, a za mutiranje veke si star , taka da ne vazi he,he!!!! Ova za Pana : a be sekogas gi belezam so PS1 ...PSn..od koga znam za sebe, polesno mi e , a sega postar i poizlapen , pozaboraven stanuvam,pa otposle mi teknuva.....
dejan novi vesti! http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=19618&broj=301 Македонија наесен очекува покана за членство во Унијата Македонската влада очекува „оваа есен да ни донесе позитивно мислење од Европската Унија и статус на земја-кандидат за членство во Европската Унија“ - им порачала министерката за надворешни работи Илинка Митрева на амбасадорите од земјите-членки на ЕУ, што вчера ги повика да им соопшти дека е одговорен прашалникот. Во кратката изјава по четириесетминутната средба Митрева рече дека на европските амбасадори им пренела дека Македонија очекува на Самитот на ЕУ во декември годинава да биде утврден и датум за почнување на преговорите. Митрева ги поздравила најавите од луксембуршкото претседателство на Унијата за отворање процедура за либерализација на визниот режим, ги подвлекла заложбите да се заврши со демаркацијата на границата пред почнувањето на преговорите за финалниот статус на Косово и побарала поддршка во евроинтеграциските процеси на земјава. Никој од амбасадорите по состанокот не даде изјава, но Митрева пренесе дека тие упатиле честитки за направениот прогрес и за темпото со кое е одговорен прашалникот. Одговорите на прашалникот од Европската Комисија, беа потврдени од Владата на последната седница, а во Брисел ќе бидат предадени на 14 февруари.
Great_Macedonian Aha ok.. toa se pisuva 'P.S:' no nema veze.
concrete
quote:
Originally posted by dejan
novi vesti! http://www.vreme.com.mk/novost.action?id=19618&broj=301 Македонија наесен очекува покана за членство во Унијата Македонската влада очекува „оваа есен да ни донесе позитивно мислење од Европската Унија и статус на земја-кандидат за членство во Европската Унија“ - им порачала министерката за надворешни работи Илинка Митрева на амбасадорите од земјите-членки на ЕУ, што вчера ги повика да им соопшти дека е одговорен прашалникот. Во кратката изјава по четириесетминутната средба Митрева рече дека на европските амбасадори им пренела дека Македонија очекува на Самитот на ЕУ во декември годинава да биде утврден и датум за почнување на преговорите. Митрева ги поздравила најавите од луксембуршкото претседателство на Унијата за отворање процедура за либерализација на визниот режим, ги подвлекла заложбите да се заврши со демаркацијата на границата пред почнувањето на преговорите за финалниот статус на Косово и побарала поддршка во евроинтеграциските процеси на земјава. Никој од амбасадорите по состанокот не даде изјава, но Митрева пренесе дека тие упатиле честитки за направениот прогрес и за темпото со кое е одговорен прашалникот. Одговорите на прашалникот од Европската Комисија, беа потврдени од Владата на последната седница, а во Брисел ќе бидат предадени на 14 февруари.
He,he!!!!
Bicho Abe chovek da ne znae dali se ovie preterano optimisti, konstantno haj, ili prosto GLUPI!
concrete
quote:
Originally posted by Bicho
Abe chovek da ne znae dali se ovie preterano optimisti, konstantko haj, ili prosto GLUPI!
Konstantko haj, DEFINITIVNO , drugite moznosti nemaat soodvetna merna edinica !!!
Strelec ПРОЕКЦИЈА НА САД ЗА ЕУ ВО 2020 ГОДИНА Македонија во ЕУ Македонија, Турција, Бугарија, Романија и Хрватска се претставени како членки на Европската Унија, на фиктивната карта на Европа во 2020 година во студијата на американскиот Национален разузнавачки совет (НИЦ).
Great_Macedonian strelec ja imas web stranicata za ova??
concrete 2020 ????? Pa spored istiot Национален разузнавачки совет 2018 na zemjata doagaat pretsavnicite na Galaktickata federacija,site problemi na nasava nikakva planeta ke se resat so hokus-pokus. Sto ke ni se togas takvi karti???? meguzvesdeniot turizam ke bide od interes , a ne nekakva EU... 2020 He,he, sekernoto devojce spomnuvase nekoi drugi termini!!!!
Strelec concrete, i povtorno 'negative attitude' od tebe!?:( Great, tekstot go ima vo denesen 'Dnevnik'!
lav
quote:
Originally posted by concrete
2020 ????? Pa spored istiot Национален разузнавачки совет 2018 na zemjata doagaat pretsavnicite na Galaktickata federacija,site problemi na nasava nikakva planeta ke se resat so hokus-pokus. Sto ke ni se togas takvi karti???? meguzvesdeniot turizam ke bide od interes , a ne nekakva EU... 2020 He,he, sekernoto devojce spomnuvase nekoi drugi termini!!!!
Не бадијала за постапките на „шеќерното девојче„ има и песни во кои се вели: ШЕЌЕРНА ШЕЌЕРНА пуста Леша НЕВЕРНА , разбира се со мој коментар (на однапред зададените) принципи. пс ЛАЖИ ЛАЖИ Вере ЛАЖИ КОЈ ЌЕ ЛАЖЕШ , само МЕНЕ (но и други пелцовани против ЛАГИ) НЕМОЈ ДА МЕ ЛАЖЕШ.
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
concrete, i povtorno 'negative attitude' od tebe!?:( Great, tekstot go ima vo denesen 'Dnevnik'!
Znam be strelec , znam, "gazdata" na Dnevnik,Utrinski i Vest mi e mnogu dobar poznanik i koga e vo Berlin isto i vo Skopje,he,he!!! Zasto 'negative attitude' , ona za 2018 plis minus 1-2 godini, mi e od prva raka!!!! Sekerinska samo ne se rasprasala.....he,he!!!
dalila prvo da mu odgovoram na pina...kolada .ako si izlegol od makedonija tolku odamna pa si go zaboravil zargonot sto se upotrebuva ovde eve ke probam da ti objasnam,toa znaci prodavanje magla.pak ne ti e jasno??? a,na great macedonian.e tuka imam poveke da kazam. --------------------------------------------------------------------------------------------------ne mozam da svatam zosto mnogu lujge vo makedonija zapadot go smetaat za "beliot svet".. nema nisto bilo vo zapadot, edinstvena prednost e toa sto zakonot povejke se pocituva, ------------------------------------------------------------------------------------------------- ovde zakonot e razlicen za dve kategorii na gragani,vo ednata spagaat:clenovi na politickite partii na vlast,nivni privrzanici,debelo so pari nafatiranite i najvazen del:albancite,osobeno tie od dui.vo drugata grupa se obicnite smrtnici.kako vazi za ednite a kako za drugite aj pogodi.vo"beliot svet"gore dole vazi za site podednakvo,pa makar i postrogo.vo germanija vidov so svoi oci kako policaec mu pisuva kazna za pogresno parkiranje na gradonacalnikot na gradot.a eve ti eden primer:vozejki nakaj ohrid kaj naplatna rampa kaj tetovo me sopira policaec i me kaznuva za nenosenje kais,vo red,stvarno ne nosam.mu gi dadov dokumentite no me izrevoltira koga vidov kako si provezuvaat siptari ,se razbira bez kaisi a toj uste i gi pozdravuva.mu vikam a sto e so ovie?samo me pogledna i ne mi odgovori nisto.mi bese sumnjiv vo toa suratot pa pomisliv deka e siptar,vo toj slucaj pak mozev da razberam donekade.koga otposle ja poglednav beleskata koga ima sto da vidam.toa bil nas.vakvi slucki mozam da ti opisam milion,sto moi dozivuvanja sto na moi prijateli.pa sto e podobro?da ima postrogi zakoni ida vazat za site podednakvo ili zakonot da bide so dva arsina.za tie sto spagaat vo kategorija 1 verovatno vtorava opcija. ------------------------------------------------------------------------------------------------- svet kade sto lujgeto se prinudeni da rabotat po 12 sati na den ako skaat da ziveat "middle class lifstyle". -------------------------------------------------------------------------------- rabotam vo edna firma ,kade sto za sreka sum rakovoditel i ne mozat da me tretiraat kako sto gi tretiraat ostanatite obicni rabotnici,ne deka ne sakaat tuku znaat deka ne mozat da si dozvolat da me izgubat.prvo ,firmava e na bivs direktor na opsestvena firma sto propadnala.kako mozela taa da propadne a sega ovaa dobro da ja vodi?da ne ja kupil so platata sto ja zarabotuval?zimi majka.i sega ke mi se pravi kurac i pol.sakas da ti opisam kako rabotat obicnite rabotnici?sekoj vtor den ostanuvaat prekovremeno neplateno,se razbira,a cesto toa se oddolzuva nacela vtora smena ,e togas i dava uste edna dnevnica ama ista kako za pred pladne.sabota e za niv normalen raboten den i srekni se ako nema nekoj iten nalog pa da odmorat vo nedela.ako sepak ima togas pazi kako rabotat:idat prva pa treta pa vtora smena vo 48 casa 24rabotni casovi ,ne se toa tvoite12 casa dnevno ?i znaes li za kolku go pravat toa?za okolu 150 evra mesecno.tuka nemaat ni za"middle class lifstile"ne mi kazuvaj deka e taka vo "tvojot robski" svet. za primer istava rabota sto ja rabotam ovde ja rabotev vo germanija i tamu mi bese 5 pati poveke platena i toa pazi ovde imam rakovodna funkcija tamu ja nemav. sega jasno li ti e???
concrete Ne!!! Sto se vrati od Germanija???? Inaku ona za rabotnicite vo "privatnite"pretprijatija ti e potpolno tocno.Samo ima edna : dodeka ima telinja ke ima i teletina!!!!A vo makedonija sega za sega vo postraumatski tretman najmnogu ima telinja. Brzo ke porasnat vo bikovi ,se nadevam...
melpomena concrete Germanija e vo golema ekonomska kriza. Ne e kako porano, idi tamu kopaj kanalizacii, pa gradi vo Mk palati [;)]
concrete
quote:
Originally posted by melpomena
concrete Germanija e vo golema ekonomska kriza. Ne e kako porano, idi tamu kopaj kanalizacii, pa gradi vo Mk palati [;)]
Znam,epten mi e poznato!!!! Steta sto ne uspeav da se dokopam do kopanje kanalizacii , moze i jas ke napravev nekoja palata, he,he!!!!
OooOo Ne se vishe u moda kanalizacii, sega e droga u moda. Site na obuka na Kosovo ;)
concrete
quote:
Originally posted by OooOo
Ne se vishe u moda kanalizacii, sega e droga u moda. Site na obuka na Kosovo ;)
Ne be janlas si. Ne se albancive odrasnati vo Makedonija tolkavi sutraci, tie si delkaat ovde i po Amerika , a za dole si imaat Rent-A-Terorist!!!! Za onie od Kosova i zemjacite na Berisa ne garantiram, tie se veke genetski mutirani....vizuelno e veke zabelezlivo...
dalila dzabe se nadevas concrete,nema sansi da porasnat vo bikovi.ako veke rastat ke porasnat vo volovi ,ili ke si go smenat polot pa ke stanat kravi .sekojdnevno im zboram deka ne smeat da dopustat daka da se odnesuvaat so niv ,jas se karam so gazdata za nivnite prava i koga ke dojde vreme da ostanat da rabotat prekuvremeno,ke ostanat.vikaat deka ke gi otpustel,jas gi razbiram na nekoi od niv toa i e edinstven prihod vo semejstvoto ama nema da smee da gi otpusti ako site slozno zastanat ikazat NE,vaka veke ne moze.ako site gi otpusti moze slobodno da si ja zatvori firmata,ili dodeka najde drugi ke ima ogromni zagubi.ama dzabe zboram.akuten problem na makedoncite e nemanje edinstvo.toa se odrazuva i na nivo na firma i na nivo na drzava.zaes sto zborat koga skolstvoto ima strajk?pa sto sakaat tie?imaat prevoz,hranarina,osigurani se?nie ni toa ne go imame!koga ke i kazam deka sekoj treba da se bori za svoite prava i deka ioni treba da gi podrzat,mozebi oni imaat nesto poveke od niv ama ne znaci deka toa i e dovolno.me gledaat bledo.ili slusni i go komentarot za rastanski lozja;sto saka be taa(za zenata na eden od obvinetite)oblekla bunda pa ke strajkuva,ili:da be se iznakrale pa sega ako i e.koga ke gi podsetam deka ne gi sudat za krazba,nego za nesto za koe site siptari gi amnestiravme,pak me gledaat bledo.e so vakov narod sakate drzavava da ni opstane.e nema.alal da i na siptarite abe oni koga treba da se postigne nesto zacrtano vo nivnata kauza izleguvaat site od najmalo do najstaro ako treba i domasnite milenicinja ke si gi zemat so sebe,i ke si go postignat toa sto sakaat.ama,za niv postojat drugi rezimi na odnesuvanje ,na nivnite barikadi policijata diskretno posmatra od strana,a na makedonskite (mada se retki )znae da intervenira.a tuka pak go krivam narodot,ne znae da rece:ne,dosta e sega. od germanija se vrativ od patriotski pricini,sakajki da ziveam irabotam vo svoja zemja.greska,goooolema greska.ova ovde ne lici na nisto.ke gledam da si ja ispravam greskata. inace sto se odnesuva do komentarot na melpomena,takvi izjavi slusav i dodeka bev tamu od nasite pocituvani iselenici.placat i kukat,da ti padne zal .mi doagase da izvadam nekoja para i da i dadam.da ne bea mercedesite koi gi vozea i bundite na niv ,moze i ke go napravev toa. izgleda vo genot na tie (pardon,nekoi)gasterbajteri e da se plasat deka ke dojdat nekoi novi makedonci i ke i go zemat lebot. znam deka e potesko za rabota sekade ,ne samo vo germania,ama pricinata sto sakam da si odam od ovde ne e(samo)ekonomska.sigurno ne e vo prv plan toa. po ponovo vreme ne e danska trula.
OooOo Golema bukva, mala bukva, tochka, zapirka, mesto, nov red. Glava me zabole dodeka ti go prochitav postov.
dalila izvini OooOo.sakas da ti pratam analgince?
dalila ili tolku si odamna izlezen od makedonija,pa ne znaes sto e toa analgin.toa e analgetik sto go proizveduva alkaloid,skopje,makedonija.
OooOo
quote:
Originally posted by dalila
ili tolku si odamna izlezen od makedonija,pa ne znaes sto e toa analgin.toa e analgetik sto go proizveduva alkaloid,skopje,makedonija.
Vidish, mozhda odamna sum izlezen od Makedonija, ama seushte znam kade se stava golema bukva, kade se ostava mesto, kade zapirka, kade tochka, kade nov red. Seushte znam deka posle tochka se ostava mesto i se pochnuva so golema bukva. Inaku ti napij se analginche, a jas kje mavnam edno pivce! ;) OooOo P.S. Najmnogu me zachudi shto nekoj na 'odgovorna' funkcija neznae da pishuva, a saka da odi vo Evropa. [xx(]
intel
quote:
Originally posted by dalila rabotam vo edna firma ,kade sto za sreka sum rakovoditel i ne mozat da me tretiraat kako sto gi tretiraat ostanatite obicni rabotnici,ne deka ne sakaat tuku znaat deka ne mozat da si dozvolat da me izgubat.prvo ,firmava e na bivs direktor na opsestvena firma sto propadnala.kako mozela taa da propadne a sega ovaa dobro da ja vodi?da ne ja kupil so platata sto ja zarabotuval?zimi majka.i sega ke mi se pravi kurac i pol.sakas da ti opisam kako rabotat obicnite rabotnici?sekoj vtor den ostanuvaat prekovremeno neplateno,se razbira,a cesto toa se oddolzuva nacela vtora smena ,e togas i dava uste edna dnevnica ama ista kako za pred pladne.sabota e za niv normalen raboten den i srekni se ako nema nekoj iten nalog pa da odmorat vo nedela.ako sepak ima togas pazi kako rabotat:idat prva pa treta pa vtora smena vo 48 casa 24rabotni casovi ,ne se toa tvoite12 casa dnevno ?i znaes li za kolku go pravat toa?za okolu 150 evra mesecno.tuka nemaat ni za"middle class lifstile"ne mi kazuvaj deka e taka vo "tvojot robski" svet. za primer istava rabota sto ja rabotam ovde ja rabotev vo germanija i tamu mi bese 5 pati poveke platena i toa pazi ovde imam rakovodna funkcija tamu ja nemav. sega jasno li ti e???
Раководна функција? Ти си дел од тимот на екс директорот така да муабетов не те амнестира од тортурата кон вработените. Колку земаш ти плата не ни кажа 1000 евра,ако е пет пати помала од Германската.Таму барем нема раководни функции кои се платени по 750 евра. Ако се работи за Скопје кажи ни за кого се работи,Јоана,Левтерка,Иван,Аце,Љубе,Макеларски,Трајанка да не ги редам. Што се однесува до тоа колку може да истрпи малтретирање народов а да се прави дека му е супер еве еден пример. Можеби во Скопје има понуда на работна сила па можат газдите така да се однесуваат затоа што тие не се виновни кога некој чека на врата и е спремен две смени да работи и за 130 евра.Едноставно нема кој да ги организира луѓево како да држат цена за својот труд.Кога ќе им се даде до знаење дека мора да платат колку што чини трудот а нема кој да прифати за помалку од тоа да работи тогаш сигурно Големите Газди нема да ги затворат фабриките туку ќе си платат колку што треба. Сега ќе го спомнам Штип.Конфекцијата има недостаток од работна сила,почнале мажи да шијат по погоните а начинот на работа е ист како оној погоре.Дури и тогаш кога работникот ја има добитната комбинација во рака не знае да ја искористи.Пак се сведува на она-Ќути колку толку да се земе некој денар, а умните никако да го поучат работникот како тоа функционира на пример во Германија.
Strelec Шеќеринска се надева на статус кандидат до крајот на годинава Ден пред полетувањето за Брисел, вицепремиерката Шеќеринска за очекувањата од македонската Влада. Треба да се надеваме на статус кандидат до крајот на годинава, вели таа. „Мислам дека објективно е, значи не само што е оптимистички, туку и објективно е да очекуваме дека доколку работите одат на добро во делот на реформите во РМ, во делот на исполнување на некои политички и економски услови, дека во тој случај, реалното сценарио би било негде околу октомври да го очекуваме текстот на извештајот на ЕК, т.н. мислење на ЕК и во тој случај постои можност до крајот на годината, Советот да донесе одлука за доделување на статус на кандидат за членка на ЕУ на РМ“, изјави Радмила Шеќеринска, заменик претседател на Владата за интеграции.
intel
quote:
Originally posted by Strelec
Шеќеринска се надева на статус кандидат до крајот на годинава Ден пред полетувањето за Брисел, вицепремиерката Шеќеринска за очекувањата од македонската Влада. Треба да се надеваме на статус кандидат до крајот на годинава, вели таа. „Мислам дека објективно е, значи не само што е оптимистички, туку и објективно е да очекуваме дека доколку работите одат на добро во делот на реформите во РМ, во делот на исполнување на некои политички и економски услови, дека во тој случај, реалното сценарио би било негде околу октомври да го очекуваме текстот на извештајот на ЕК, т.н. мислење на ЕК и во тој случај постои можност до крајот на годината, Советот да донесе одлука за доделување на статус на кандидат за членка на ЕУ на РМ“, изјави Радмила Шеќеринска, заменик претседател на Владата за интеграции.
Мене едноставно не ми е јасно како сите успеси и напори на оваа влада некој(заедно со цела европа и САД)“ги гледа со розови очила“ а некој со црни.
n/a "Шеќеринска се надева на статус кандидат до крајот на годинава" Big deal... This is the firs step out of many many more... The simple truth is that Mk can join the EU in 2012-2014 the earliest. It is not simply a fact of believing it or not, its pure math. There are rules and procedures with clearly or not so clearly defined time periods. Here is the math, go to EU enlargement website and check about the other countries and what they had to do. After the EU gets the Answers it would take them something b/n 6 months and 12 months to come out with a decision. IF it is positive they will RECOMMEND that the EU Commission views MK as a candidate state. Then at a meeting of the members of the EU - in the end of 2005 if everything works really fast and with no problems - a decision would be taken for MK status. Then you have to wait at least 6 more months for the next meeting where a decision on whether to start negotiations would be taken. If then everything goes well the start of the negotiations could be 3-8 months after that. So lets say 1 Jan 2007. Then you need b/n 3-5 years to finish da negotiation process (it took Slovakia around 3 years and the rest of the states b/n 4 and 5 years; Bulgaria 4,5 and Romania 5 years). So that is 2007 + 3 to 5 years = 2010-2012. THEN you have to wait around 2 years for all member states to ratify the treaty you will sign (BG an RO will sing the treaty in April and wait around 1.5 years for ratification). So 2012-2014 is the EARLIEST date MK can expect to join if the things go with no problem...
Strelec Србите велат: Ко ќе коме, ако не свој своме!? ВМРО-ДПМНЕ смета дека Владата ја излажала ЕУ ВМРО-ДПМНЕ е огорчено и разочарано од одговорите на прашалникот што македонската Влада ги предала во Брисел за областа телекомуникации, бидејќи навела оти монополот на Македонски телекомуникации престанал и ја излажала Европската унија.
beaver hunter shto e popravilno: da se laze za da se stigne do celta "pobrzo"? ili da se odgovori iskreno, i pak da se stinge do celta "podocna"?
Divider Стрелец, не плукам и кудам. Кога сме кај малите македонски партии, да те запрашам, што тие во моментов нудат, а што штета прават? мене лично, ми се чини, а и од разговорите со личности од СДСМ, се заклучи дека (иако има умни и позитивни личности) кај неколкумина во ЛДП, сепак тие не можат да дојдат до израз поради ситносопственичките амбиции на челниците, слично е и со ЛП. Другите човек-партија не ги коментирам, ако сакаат да придонесат тогаш нека понудат конкретни решенија на нештата околу кои критикуваат. ДУИ, Конкретниот ти кажа. Н, да се навратам (би напоменал дека ова ќе биде, краток, за разлика од минатите три поста, на кои се обидов да ти одговорам за широка коалиција и албанскиот блок и она за поткастрување крилца, а ми беа избришани, и ако и овој е повторно избришан ќе ти пуштам ПМ), накратко: идеолошки разлики меѓу македонските партии нема, сите се за демократско општество, плурализам, пазарно стопанство, она што не делеше (ги делеше) беше власта. Со коалиција тоа се одбегнува. Сега, албанскиот блок, од македонскиот се разликува по тоа што, конкретно, се разликува по тоа што се залага, идеолошки, за етнички поделености, разлики, а оди по линија на отпор за семакедонизмот и коегзитенцијата. Мислам, нели, на поделеност на албанци и македонци, кога всушност, заедно, сите се залагаме за (нели) стабилна држава, на сите граѓани. Понатаму, ПДП учествуваше во власта за врем ена Бранко, ВМРО, првин, на ПДП им понуди да коалицираат во власта, но, тие одбија иако беа победници на изборите 1998, а ДПА беа губитници, на кои потоа им се понуди дел од власта, а со цел коегзитенција и рамноправно учество, како на етничка заедница. ДПА, учествувајќи во власта, иако губитник на избоите, ја порази ПДП и скоро ја разнебити. ПДП возврати со Ахмети, УЧК, па потоа ДУИ, а ова ќе го поддржам со фактот што повече од половина од старите дечки, беа членови на ПДП, а сега се во ДУИ, а како капак на се е Абдурахман Алити, кој беше претседател на ПДП (која загуби углед со своите челници), а сега е кандидат на ДУИ за локалниве избори. Потоа, со излегувањето од власта на Циљо, кое беше со цел да се урниса ВМРО, а не успеа поради Чашуле, Оровчанец, Петров и други, ДПА, доби многу со (грешка на ВМРО, признавам) своето останување во власта, а поради бројот на гласови кои ги носеше со себе. Со тоа, се отвори патото на големоалбанскиот апетит и иредентизам, реваншизмот на ПДП преку ДУИ, одеднаш моќта да се бараат одредени лудикрузни права и слично, а на кое сме сведоци и ден денешен. КОга би имало една, таква, каклва што сакам, се залагаме, широка коалиција, првин, човек-партиите, ЛП и ЛДП и таквите, нема да можат да ја уценуваат власта (СДСМ или ВМРО, респективно) поради своите лични интереси, власта ќе може да ги издигне лицата кои вредат, а се од овие и таквите партии, албанците нема да имаат толкава моќ, моќ за уцени, а плус, поради национлното помирување на блокот македонски партии, со апсолутно мнозинство, во собранието, а повторно со лабански партнери во власта, ќе с епокаже на Европа, сериозност, решеност за успех, ќе се престане со глупави (од типот ја ова-ти она) препукувања, ќе се реши еднаш за секогаш пробнлемот кој е крив, а нема да има дисенција по линија на корпупција, лично богатење и партиско-власт припадност туку напредок, интеграција, заживување на економијата и друго, истовремено покажувајќи невидена серизност на Македонија пред Европа, невидено на овие простори. Сега тука ќе прекинам, кој разбра, алал вера, кој не, штета. Само да додадам: национално помирување, широка коалиција, настани во Австрија и Финска, пред (а со желба за) зачленувањето во ЕУ, кое се случи неодамна, некаде околу 1994 година. А вие како милувате!
lav После внимателно читање на сите постови заклучив дека сите овде конечно препознаваат и признаваат дека Македонците сепак НЕМААТ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА за која посебно и пишував на неколку форума ...ама ми беа избришани , а Јас не си направив копии ...како доказ дека ете сум бил мноооооогу далекуглед нели кољега Интељ и пана?. Но нејсе на крајот е сепак мноогу добро што сите се сложивме дека е потребна НОВА И ВО КОНТИНИУТЕТ СПРОВЕДЕНА СТАРТЕГИЈА околу која НЕМА И НЕ СМЕЕ ДА ИМА ДИЛЕМИ И ТОА СЕ ДОДЕКА НЕ ДАДЕ РЕЗУЛТАТИ , а Јас тие ги очекувам најдоцна 15-20 години од нивното непрекинато и доследно во континуитет спроведување ...без да напоменувам поими наши и ваши , разбира се исклучиво мислам на Македонци. пс ВО МАКЕДОНИЈА СИТЕ СЕ МАКЕДОНЦИ , и само така и ќе го имаме она што го добија сите (по)итри од нас нации (пошаци , словаци и други).
Divider Лав, не кради идеи, придружи се, нели! А треба да се придружат и останатите симпатизери на позицијата и опозицијата во желбите за подобра Македонија, интегрирана во ЕУ, НАТО!!
lav
quote:
Originally posted by Divider
Лав, не кради идеи, придружи се, нели! А треба да се придружат и останатите симпатизери на позицијата и опозицијата во желбите за подобра Македонија, интегрирана во ЕУ, НАТО!!
Прашај го Тој што ги „архивира„моите постови дали немало подетална експликација за темата за заедништвото , која не е моја и не може да биде ничија нели. Таа вековна идеја разработувана од некого подобро од некого полошо во Историјата наназад. Сепак на таа тема , има на тони записи и тоа кај сите НЕобединети сеуште Нации.
Divider И јас, брате, и јас, само бришењето не уби!!
dejan ЗАМЕНИК-МИНИСТЕРот од ИталиЈа наЈави Одговорот од ЕУ ќе биде позитивен Македонија ќе добие позитивно мислење на одговорите на прашалникот од Европската комисија, а Италија е подготвена да и даде целосна поддршка, оцени заменик-министерот за надворешни работи на Италија, Роберто Антонионе, вчера во Скопје. На средбата со министерката за надворешни работи Илинка Митрева, тој рекол и дека во однос на либерализацијата на визниот режим, во новата Европска комисија работите се движеле во позитивна насока, за што придонесла и Италија. Антонионе бил одушевен од реформските постигнувањата што Македонија ги спровела за многу кусо време, бидејќи тие биле важни за целиот регион. Антонионе вчера беше примен и од претседателот Бранко Црвенковски. На средбата се зборува ло за зајакнување на стопанската соработка помеѓу двете земји. (Ж.П.Б.)
Bicho Hmmm ne e losho, ne e losho! Ne e chudno shto tokmu sega Dzhango pochna da otvora stanici po selishtana kachachki. Od EU vekje ni najavija deka ne sakaat, ama stabilni. E sea kolku kje ni dozvolat da ja "stabilizirame" dezhelava...Sega kje treba mnogu pametno da se igra i nikako meko, samo cvrsto! Aj kje vidime...
Great_Macedonian Jas sakam makedonija da stane kandidat za evropska unija najmnogu zaradi toa sto togas nasata vlast ke bide prinudena konecno nesto dobro da sraboti.
angel Имам две информации во врска со темава. Едната е добра другата е лоша. Прво добрата: Немајте гајле!!! Македонија сигурно ќе ја примат во ЕУ. Втората лоша: ЕУ ќе се распадне од наша Македонија кога ќе ја прими како рамноправна членка. Еве ви причина да се радувате и да тажите, ама најдете средина па останете такви какви што сте.
Great_Macedonian Aj legnete si dvajcata, 11 saat stana na rabota ste utre<--Divider e vraboten?? mora casule da go zaposlil hehe.
Divider Греат, ај не чепкај да не се скараме. Никој не ме вработил, се сум успеал сам, никому ништо не должам, никому фала не морам да кажам. П.С. а т не си вработен па сега криво ти е што некои од нас се? Хехехе
dalila da ,samo sto togas makedonskite politicki partii ke bidat vtor koalicionen partner vo vladite.vo makedonija ke ostanat poveke albanci otkolku makedonci,ako voopsto togas se vika makedonija.
StormAngel Na MIA web stranata citam deka Slovenija lobira za clenstvo na Makedonija vo EU i NATO. Super. Македонскиот министерот за надворешни работи Илинка Митрева при еднодневната работна посета на Словенија оствари средби со словенечкиот претседател Јанез Дрновшек, со претседателот на Државниот збор Франце Цукјати и со шефот на словенечката дипломатија Димитриј Рупел. "Пред нас е многу значајаната 2005., година на значаен исчекор на Република Македонија, кон европските и евроатлантските интеграции. На овој наш пат, ја очекуваме и ја добиваме поддршката од Република Словенија", истакна шефот на македонската дипломатија на средбата со претседателот на Република Словенија Јанез Дрновшек. Во разговорот беше констатирано дека демаркацијата на северната граница во делот кон Косово, треба да заврши пред почетокот на разговорите за финалниот статус на Косово. Во однос на прашањето за уставното име на нашата држава, претседателот Јанез Дрновшек потврди дека Република Словенија, која од самиот почеток ја признава Република Македонија под уставното име, останува на својот став. "На 14-ти февруари, Македонија ќе и одговори на Европската комисија. На Словенија и е позната македонската приказна и оттаму, веруваме дека традиционалната словенечка поддршка ќе биде од големо значење во реалното читање на нашите одговори", истакна Митрева во разговорите со Рупел. "Веруваме дека наесен ќе го добиеме позитивното мислење од ЕК, како и дека на декемврискиот Самит на ЕУ ќе се стекнеме со статусот земја кандидат. Драгоцени се искуствата на Словенија и сакаме да учиме од словенечкото искуство во процесот на преговори со Унијата", додаде шефот на македонската дипломатија. Словенечкиот министер за надворешни работи Рупел ја повтори поддршката на Словенија и на аспирациите на Македонија за побрза интеграција во НАТО. "Во оптимистичкиот економски пејзаж, наша амбиција е да направиме Словенија да се искачи многу погоре од 7-то место во вкупниот обем на трговска размена и од 9-то место според инвестициите", истакна шефот на македонската дипломатија Илинка Митрева. Таа потенцираше дека македонската Влада интензивно работи на воспоставување на европски стандарди за проток на странскиот капитал. Рупел го повтори интересот на словенечките компании за активно следење на тендерите и најави нови инвестиции во Македонија на повеќе фирми: Фруктал, Палома, Колинска, Меркур. Митрева доби цврсто ветување од Рупел дека ќе се надмине застојот во спроведувањето на Спогодбата за сукцесија на поранешната СФРЈ. За 16 -ти февруари во Скопје е закажан Комитетот за финансиски прашања, а Македонија, согласно Спогодбата ги започна подготовките за одржувањето на Постојаниот заеднички комитет на кој следен домаќин би била Словенија. Повторена е потребата да биде утврден заеднички став на сите земји потписнички, како и потребата од потесна соработка во подготовката на двете заседанија на Постојаниот комитет. Министерката Митрева и во оваа прилика истакна дека е добро да дојде до натамошна либерализација на визниот режим со Словенија со намалување на таксите за визи и до укинување на визите за студенти и бизнисмени. Таа побара словенечка подршка во разговорите со ЕУ за конкретизирање на иницијативата на Луксембург и Холандија за либерализација на визниот режим. Зборувајќи за договорната состојба меѓу двете држави Митрева истакна дека кон веќе постојната договорна регулатива, Македонија би сакала да се приклучи и Договорот за сезонско вработување, за што кај словенечките партнери постои позитивно расположение. Македонскиот министер изрази поддршка за напорите на словенечкото претседателство за консолидација и реформа на ОБСЕ и за сеопфатната агенда на актуелниот претседавач на Органзиацијата Димитриј Рупел. За унапредување на парламентарната соработка стана збор на средбата на министерката Илинка Митрева со претседателот на Државниот збор Франце Цукјати. Придонес кон таа соработка даваат парламентарните групи за пријателство и соработка меѓу двете држави. Во април годинава Цукјати ќе оствари возвратна официјална посета на Република Македонија. http://www.mia.com.mk/mak/glavnavest/lastvest.asp?vest=\Refresh1\077-0302.htm
dalila aj be sto vi e ,kakvo ukinuvanje na vizite ,pa istiot den koga ke gi ukinat pola makedonci ke gi snema od drzavava ke se rastrkaat po beliot svet.toa nasite politicari go znaat pa zatoa i ne prevzemaat nisto.na kogo posle ke mu prodavaat muda za bubrezi
OooOo Na tie shto kje ostanat ;)
dejan i treba da lobira! eve da ne otvaram drug topik, Европарламентарец бара признавање на Македонија под уставно име Горан Момировски 03.02.2005 Европската Унија да ја признае Македонија под уставното име. Ова вчера го побарал пратеникот од редовите на либерално-демократската група во Европскиот парламент, Андерс Самуелсон. Тој со подршка на повеќе пратеници од други парламентарни групи побарал од членките на Унијата да го следат примерот на САД. Комитетот за надворешна политика на Европарламентот вчера одбил да расправа за амандманот на данскиот пратеник, но Самуелсон сега најавува дека ова прашање ќе биде поставено на генералната дебата во Европарламентот во Стразбур, каде што тој очекува мнозинството да го поддржи неговиот предлог. „Европската заедница мора да го реши ова прашање, од тие причини вчера предложив да се изврши притисок врз европската заедница. Тоа може да се случи ако европскиот парламент испрати јасен сигнал кој ќе покаже дека тоа прашање треба да биде решено, односно Македонија да биде признаена под уставното име“, изјави Андерс Самуелсон, пратеник во Европскиот парламент. Предлогот на Самуелсен засега има најголема поддршка меѓу пратениците од либерално-демократските партии, социјалдемократите и групата на зелените. Тој смета дека и многу пратеници од конзервативните партии индивидуално ќе ја поддржат неговата идеја. По признавањето од страна на САД, Русија и Кина, и Европската Унија треба да ја признае Македонија под уставното име и конечно да го затвори ова прашање, вели Самуелсен.
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
eve da ne otvaram drug topik Европарламентарец бара признавање на Македонија под уставно име
dejan, има друг топик за името и таму истава вест е вчера објавена: http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=7208&whichpage=11
dejan bre, moram ocite da gi otvoram poveke:p
Great_Macedonian aj be sto vi e ,kakvo ukinuvanje na vizite ,pa istiot den koga ke gi ukinat pola makedonci ke gi snema od drzavava ke se rastrkaat po beliot svet. <---Dalila na vistina ne mozam da svatam zosto mnogu lujge vo makedonija zapadot go smetaat za "beliot svet".. nema nisto bilo vo zapadot, edinstvena prednost e toa sto zakonot povejke se pocituva, a neznam zosto go zamilsuvate kako bel svet, koga za mene lici povejke na "robski svet".. svet kade sto sve e vrzano za ekonomska ract, svet kade sto lujgeto se prinudeni da rabotat po 12 sati na den ako skaat da ziveat "middle class lifstyle". Za tie koj sto zemaat redovna plata vo makedonija, im poracuvam nikogas da ne zaminvat od tamu. E sega za tie sto navistina se siromasni i nemet drug ibor, ke morat da pojdat na zapad i da im se pridruzat na armijata robovi pecalbari. Divider, za varbotuvanjeto se zezav.. mi bese smesno zas prvpat slusam nekoj da go pofalil Casule.
Strelec
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
...mi bese smesno zas prvpat slusam nekoj da go pofalil Casule.
Ако некој го фали Чашуле, тоа не е смешно, туку жално! Ама се’ повеќе верувам дека овој Divider има приватна причина да го фали Чашуле... и мора да е така, пошто гледам најчесто умно ми изгледа кога го читам... не ќе е стварно да мисли така!:)
Pina
quote:
Originally posted by dalila
aj be sto vi e ,kakvo ukinuvanje na vizite ,pa istiot den koga ke gi ukinat pola makedonci ke gi snema od drzavava ke se rastrkaat po beliot svet.toa nasite politicari go znaat pa zatoa i ne prevzemaat nisto.na kogo posle ke mu prodavaat muda za bubrezi
Jas pak na ova gledam so druga logika. mozhebi ke bide podobro i da gi snema polovinata Makedonci, mislam da fatat magla de, gospod da chuva, pa ke ostanat onie shto nemaat drug izbor osven da ostanat vo Makedonija, and make it a better place to live. Politicharite ne sakaat da se raspravaat so narod shto nema izbor. E sea, od taa polovina shto ke fati magla, pola ke se vratat ubedeni deka nemaat izbor kako shto se nadevaa. Aj da ne ja dolzham. Nego za ova sakam da elaboriram shto reche: Prodavanje testisi za bubrezi. Nikogash ne sum go "skontsl" ova. Sea sho znachi toa: Jas sum izlegol da kupuvam govedski bubrezi i nekoj mesar saka da mi "utrapi testisi govedski. Ili pa jas imam bubrezi a drugiov testisi pa saka da mi gi prodade testisite za bubrezite shto gi imam, da se trampime.
StormAngel ПАРЛАМЕНТАРНА "КОАЛИЦИЈА ЗА ЕВРОПА" ЗА ПОБРЗА ИНТЕГРАЦИЈА ВО ЕУ Парламентарните политички партии на Собранието ќе му предложат да донесе одлука за основање и работа на национален совет за евроинтеграции, кој ќе претставува т.н. Коалиција за Европа, со задача да даде свој придонес во подготовките за членство на Република Македонија во Европската Унија. Ова беше договорено на денешната средба на премиерот Владо Бучковски со лидерите на политичките партии застапени во Собранието, која се одржа во пресрет на заминувањето на македонската делегација во Брисел, каде што ќе ги предаде одговорите на Прашалникот на Европската комисија. Националниот совет, како што се појаснува во заедничката изјава што произлезе од средбата, ќе биде составен од преставници на парламентарното мнозинство и опозицијата, претседателите на парламентарните комисии за надворешни работи, европска интеграција и меѓупарламентарна соработка како и по еден претставник од Кабинетот на Претседателот на Република Македонија, од Кабинетот на премиерот, академската заедница, невладините организации, медиумите и други. Со националниот совет ќе претседава претставник на опозицијата, а по потреба во неговата работа може да бидат повикани да учествуват претставници на одредени матични комисии, надлежни ресори и сектори ако се расправа за прашања кои влегуваат во нивна надлежност. Предвидено е Секторот за евроинтеграции при Владата редовно на националниот совет да му поднесува извештај за подготовките за членство, најмалку на секои шест месеци. Во заедничката изјава на парламентарните политички партии, освен појаснување за основањето и задачите на идниот национален совет, се нагласува и дека сите политички партии застапени во Собранието сметаат дека полноправното членство на Македонија во ЕУ е прашање од првостепен национален и државен интерес. Лидерите на парламентарните политички партии на средбата со Бучковски ја потврдиле важноста на дијалогот и заедничкото дејствување во процесот за подготовки за членство во ЕУ, посебно во делот на ускладувањето на законодаството со правниот систем на Унијата. "Парламентарните политички партии го гледаат членството на Република Македонија во Европската унија како израз на консензуална определба на политичките партии. Сето тоа се темели на целосни и јавни информации и полна упатеност, како и отворен и транспарентен начин на водење на процесот, во текот на кој на сите заинтересирани чинители треба да им биде осигурано правото на информација и дијалог, по пат на Национален форум за пристапување на Република Македонија во Европската Унија, со што јавноста би била во можност да го изрази мислењето за условите за членство во Унијата", се истакнува во заедничката изјава. Изјавата што произлезе од средбата кај Бучковски е потпишана од лидерите на СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, ЛП, ЛДП, СП и ВМРО-Народна партија, Владо Бучковски, Никола Груевски, Стојан Андов, Ристо Пенов, Љубомир Иванов и Весна Јаневска. Заедничката изјава ја потпишаа и лидерите на ДУИ, ПДП, НДП, Али Ахмети, Абдуди Вејсели и Џезаир Шакири, а на средбата како претставник на ДПА учествуваше и својот потпис го стави потпретседателот на оваа партија Мендух Тачи. Своите потписи на заедничката изјава ги ставија и лидерите на ДЛБРМ, ОПРМ, ДПСМ и ДПТМ, Рафет Муминовиќ, Неждет Мустафа, Иван Стоиљковиќ и Кенан Хасипи. По иницијатива на премиерот Бучковски како претставник на опозицијата во Брисел ќе замине лидерот на ЛП Стојан Андов, кој ќе присуствува на разговорите со еврокомесарот за проширување Оли Рен и на свеченоста на предавањето на на одговорите на Прашалникот. Откако претседателот на Еврокомисијата Хозе Мануел Баросо, ќе ги добие одговорите на Прашалникот, истите со пропратно писмо в форма на компакт диск ќе бидат доставени и до сите парламентарни политички партии. Во Брисел се поканети и ректорите на Универзитетот "Свети Кирил и Методиј" и на Штуловиот универзитет, Ѓори Мартиновски и Алајдин Абаси, претседателот на Сојузот на стопански комори Венко Глигоров, како претставник на бизнис заедницата, претседателот на МЦМС Сашо Клековски, како претставник на невладиниот сектор и копретседавачот на Советот за конкурентност и претприемништво Светозар Јаневски.
concrete [quote]Originally posted by StormAngel
ПАРЛАМЕНТАРНА "КОАЛИЦИЈА ЗА ЕВРОПА" ЗА ПОБРЗА ИНТЕГРАЦИЈА ВО ЕУ IMPOZANTNO , KAKO NA D DAY VO NORMANDIJA, DAJ BOZE DA SUM BIL VO GOLEMA GRESKA!!!! BOMO VIDELI....
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Strelec
Шеќеринска се надева на статус кандидат до крајот на годинава Ден пред полетувањето за Брисел, вицепремиерката Шеќеринска за очекувањата од македонската Влада. Треба да се надеваме на статус кандидат до крајот на годинава, вели таа. „Мислам дека објективно е, значи не само што е оптимистички, туку и објективно е да очекуваме дека доколку работите одат на добро во делот на реформите во РМ, во делот на исполнување на некои политички и економски услови, дека во тој случај, реалното сценарио би било негде околу октомври да го очекуваме текстот на извештајот на ЕК, т.н. мислење на ЕК и во тој случај постои можност до крајот на годината, Советот да донесе одлука за доделување на статус на кандидат за членка на ЕУ на РМ“, изјави Радмила Шеќеринска, заменик претседател на Владата за интеграции.
Мене едноставно не ми е јасно како сите успеси и напори на оваа влада некој(заедно со цела европа и САД)“ги гледа со розови очила“ а некој со црни.
Ќе ти се разјасни веднаш кољега Интељ , само ако и ти почнеш да носиш темни а не розови очила , поради заштита на очите твои од БЛЕСОКОТ со кој оваа Влада „реди„ НЕ-успеси во континуитет и тоа повеќе од 15 години , носеејќи ја земјата сосе Народот во неа ....НАДОЛУ наместо НАГОРЕ , секако најпрво гледано во еконоски план а потоа и на личен. Под поимот личен на секој МК граѓанин го сметам односот на дипломатските преставништва и нивните службеници овде во државата Македонија , кон граѓанинот каде што тој „чека„ во редови како што се за на лекар во денови на епидемија , за една бедна виза ...нешто сега непознато и исфрлено од употреба , како непотребно за граѓаните на останатите цивилизирани земји.
Strelec
quote:
Originally posted by lav
...оваа Влада „реди„ НЕ-успеси во континуитет и тоа повеќе од 15 години...
Во право си lav... Како не и’ е срам на оваа влада така да се ’понашаат’ Кљусев и Георгиевски кога беа премиери!?
lav
quote:
Originally posted by Bicho
Videte GM i Dejan, iako rizikuvam Lavot da mi ze dzhitne sho shiram komujarska propaganda, megjutoa nevrabotenosta realno ne e tolkava. Problemot e shto mnogumina rabotat na crno, neprijaveni vo Zavod za Vrabotuvanje, ili si rabotat od doma! Self-employed vo Makedonija ochigledno se smeta kako nevraboten. Mislam deka toa e ostatok od komunjarskiot mentalitet, deka site mora da se vraboteni vo ogromni kombinati! Lafe bidi nezhen, te molam [:D]
Никојпат не очекувај го тоа од мене , само поради тоа што ЈАЗИКОТ НА ВИСТИНАТА Е ЕДНОСТАВЕН и објаснив секому....се надевам дека тоа е така ...нели? ps Со други зборови кажаното е и потврдено дури и од Римјаните: VERITATIS SIMPLEX ORATIO EST
concrete
quote:
Originally posted by Bicho
Videte GM i Dejan, iako rizikuvam Lavot da mi ze dzhitne sho shiram komujarska propaganda, megjutoa nevrabotenosta realno ne e tolkava. Problemot e shto mnogumina rabotat na crno, neprijaveni vo Zavod za Vrabotuvanje, ili si rabotat od doma! Self-employed vo Makedonija ochigledno se smeta kako nevraboten. Mislam deka toa e ostatok od komunjarskiot mentalitet, deka site mora da se vraboteni vo ogromni kombinati! Lafe bidi nezhen, te molam [:D]
Bicho , ne si vo pravo.Nevrabotensta e navistina golema.Tocno e toa sto go kazuvas deka mnogumina rabotat na crno,no toa ne e nekakva varijanta na moonlighting, tuku nevidena exploatacija vo prostor kakov sebe se smeta Evropa. Inaku apsolutno ne mi e jasno sto ovie Aussies sakaat da kazat : drzavata ne moze da stane od gazot i da pocne da raboti,treba da stanat od gazot i da si otidat vo nevrat "drzavnicite".Ima Makedonija dovolno kapaciteti od sekakov vid da go zapre padot i da pocne poleka napred, koga tie ne bi i stavale sopki kade ke stignat.
Bicho
quote:
Originally posted by concrete
Bicho, ne si vo pravo.Nevrabotensta e navistina golema.Tocno e toa sto go kazuvas deka mnogumina rabotat na crno,no toa ne e nekakva varijanta na moonlighting, tuku nevidena exploatacija vo prostor kakov sebe se smeta Evropa. Inaku apsolutno ne mi e jasno sto ovie Aussies sakaat da kazat : drzavata ne moze da stane od gazot i da pocne da raboti,treba da stanat od gazot i da si otidat vo nevrat "drzavnicite".Ima Makedonija dovolno kapaciteti od sekakov vid da go zapre padot i da pocne poleka napred, koga tie ne bi i stavale sopki kade ke stignat.
Concrete zemjaku drag, kje se slozhime li jas i ti nekogash vo neshto od prva? Deka vo drzhavava ni se sluchuva eksploatacija od tipot na najcrniot oblik na liberal-kaptalizam toa im e jasno duri i na samokrunisanive! [:D][:o)] Megjutoa go ima i slednovo: Tipot si raboti doma (povtorno na crno, ni danok, ni manok ne plakja), SOLIDNO zarabotuva i plus sekoj mesec OP, socijalna pomosh! Na ova sho kje kazhesh? I ova ne e Evropski, ne?
quote:
Originally posted by lav
Никојпат не очекувај го тоа од мене , само поради тоа што ЈАЗИКОТ НА ВИСТИНАТА Е ЕДНОСТАВЕН и објаснив секому....се надевам дека тоа е така ...нели? ps Со други зборови кажаното е и потврдено дури и од Римјаните: VERITATIS SIMPLEX ORATIO EST
Lafe, WTF[?][?][?]
Strelec
quote:
Originally posted by lav
А не отварам нова тема , оти како и многупати досега , или ќе ја затворат или пак ќе ја заклучат , како таа на пример за за разпродажабата ЕСМ-то.
Поарно не забегувај!:) Ти тргна на арно и престана да се буниш, а сега повторно почнуваш ’да исправаш криви дрини’! Теми и понатаму ќе се заклучуваат ако се дуплираат или ако некој администратор процени дека не и’ е тука местото. И во неколку наврати ти реков, за политиката на форумов не го оптоварувај форумов за политика! p.s. Затворање и заклучување теми е едно исто! p.p.s. Не се вели раЗпродажба, туку раСпродажба... Повторно ти кажувам дека во Бугарија не се врши едначење по звучност на согласките, а кај нас се прави тоа!
concrete [quote]Originally posted by Bicho Megjutoa go ima i slednovo: Tipot si raboti doma (povtorno na crno, ni danok, ni manok ne plakja), SOLIDNO zarabotuva i plus sekoj mesec OP, socijalna pomosh! Na ova sho kje kazhesh? I ova ne e Evropski, ne? Daj barem dva takvi slucai so ona SOLIDNO pa i plus sekoj mesec OP, socijalna pomosh!!! Ne so iminja opisi sto toa rabotat na crno????
Bicho E pa sea da ne sakash i broj na lichna karta da ti ostavam? Pola gjupci takvi se! I ne samo gjupcite, aj sea i mene da ne me obvibnat za rasizam. Ima takvi primeri kolku sakash. A inaku se bavat so manifakturna rabota, ili sobiraat staro zhelezo, ili aluminium, go prodavaat po BERZANSKA cena, a ni danok i plakjaat na drzhava, ni butur. Od tamu im e solidnata zarabotuvachka. I plus sekoj mesec OP socijalna pomosh, bidejki vo zavod se prijaveni kako nevraboteni. Drug primer. Bilo koj selanec ako go prashash vo MKD kje ti kazhe deka e nevraboten! E kako be nevraboten, a zemjata sho ja ora i kopa? Ama neeee, oni sakaat i pari od rekoltata i socialno da si zimaat! Sekoja godina kukja saka seljakot da izgradi!!! Inaku primerive mi se od LICHNO iskustvo! Prilichno iam shetano po selishtata Makedonski (i Shiptarski i Makedonski) i sekade istata prikazna: NEVRABOTENI SME! Epa prodaj nivite ebate seljakot i dojdi da rabotish u grad za 135 EUR mesechno ako toku sakash da si vraboten! Eeej se iznervirav u k.. Aj zdravo!
concrete Eh, Bicho , Bicho , ekonomijata na Makedonija ke se temeli na "gjupci" sobiraci na odpadoci i na neprosvetena seljacaana sto ne znae sto e toa moderno zemjodelie!!! Primerive ti se SUPER (so suvo grozje, lesnik i karamela)...he,he,he!!!! Zaradi niv li toa propaga Makedonskata ekonomija, da go upotrebam tvoeto hmmmmmm, ne sum znael!!!! Jas zboruvam za crniot at bre , ne za magareto!!!!! Ima crna ne siva ekonomija , ama taa e mnogu visoko za da bide dofatliva......
Strelec Агенцијата MAKFAX го најавува ова како вест на денот: Македонија има шанси да влезе во ЕУ заедно со Хрватска Македонија ги има сите шанси да ја достигне Хрватска и да влезе заедно со неа во Европската унија, оценува директорот на Центарот за европска политика (ЕПЦ) Камерон Фрејзер. “Доколку пристапните преговори завршат брзо, а Македонија ги исполни домашните задачи, Македонците би можеле да влезат во ЕУ веќе во 2009 година“. На Македонија и оди на рака и распространетото уверување меѓу бриселските аналитичари дека Скопје ќе го стигне Загреб. “Позитивни сигнали на инвеститорите Македонија испрати кога го ангажираше поранешниот германски министер за финансии Тео Вајгел да ја пропагира државата во светот... Ова е сега од мене (Strelec) порака: Опозиционери и песимисти од целиов форум, обединете се!
dalila Sto vi e na vas bre?????????? Kakvo brzo vleguvanje vo EU???????? Dodeka ne se ispolnat site baranja na albancite nema da ne primat. A koga ke se ispolnat site baranja na siptaranata nema da ima sto da vleze vo EU.
n/a "Македонија има шанси да влезе во ЕУ заедно со Хрватска" HAHAHAHAHAHAHA Yeah right...make it 2007...or better 2006.... These people are just bullshitin' ya'll. Very clear Croatia in EU 2010... Macedonia (or whatever name you digup with the greeks) in EU around 2013(+/- 1 year). Once again check what the other states before you had to do...what they did, how long it took them and then talk about the EU...You are not discovering the hot water here... It's easy to comment when you live in Canada... P.S. Croatia is light years ahead of MK...
Divider Ako de, neka se pravi, mu se moze. Iako ne znam zosto nekoj bi sakal da se pravi na "englez" koga site znaeme deka se zanikoj nikade poveketo (ako ne site) ingilizi, hehehe!
concrete Strelec, od koga si toa vo Canada, "odamna" :) :)!!!
Strelec Не сум одамна... новиов милемиун во Македонија го дочекав!:)
slasa
quote:
Originally posted by Strelec
Не сум одамна... новиов милемиун во Македонија го дочекав!:)
go casti gajba pivo na ontario , i razen na nijagara taka mi kazvese Mr.OoooO [:)]
Strelec Тој па Мр. ОооОо се’ мора да каже!?:) Него ај да се вратиме на темата... Македонија утре ќе го предаде Европрашалникот Владината делегација попладнево замина за Брисел, каде што утре на челниците на Европската унија ќе и ги достават одговорите на европрашалникот. Одговорите треба да дадат презицна слика за вистинската состојбата во Македонија на секое поле. Прашањата и одговорите засега се држат во строга тајност, а ќе биле објавени откако ќе и бидат предадени на Унијата. По приемот, одговорите ги очекува детална анализа од европски експерти специјализирани во областите на кои се однесуваат прашањата. По анализата Унијата треба да го даде својот суд, дали ќе се остварат очекувањата на владата да добиеме статус на земја кандидат или ќе се одолговлекува процесот. Церемонијата на предавањето е предвидена за во 4 попладне, а пред тоа премиерот Бучковски ќе има билатерални средби со евро-комесарот за проширување Оли Рен, претседателот на еврокомисијата Жозе Баросо и генералниот секретар на НАТО Јап де Хоп Шефер. По официјалната церемонија ќе следи гала коктел и концерт на познати македонски музичари.
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Не сум одамна... новиов милемиун во Македонија го дочекав!:)
Ova sega go vidov,da ne potrosi denovive nekoja para na plasticna popravka na facata ?????:) :) !!!
Strelec Да бе...:) Сега во фацата изгледам како човек што бил и ЌЕ БИДЕ градоначалник на Скопје!:)
OooOo
quote:
Originally posted by concrete
Ova sega go vidov,da ne potrosi denovive nekoja para na plasticna popravka na facata ?????:) :) !!!
I jas se prashuvav koj li go oruzhnel vaka. Probav u photoshop da go popravam, ali brate ova ni u photoshop nemozhe da se popravi :)))) Mislam kolku i da se trudam, ne sum jas plastichen hirurg od Beverli Hils :)
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Да бе...:) Сега во фацата изгледам како човек што бил и ЌЕ БИДЕ градоначалник на Скопје!:)
A be Strelec , aj ne se glupiraj, ne si ti za toa da izigruvas bilbord, ostavi toa na Pana i druga decurlija!!!!
Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
...ova ni u photoshop nemozhe da se popravi :)))) Mislam kolku i da se trudam, ne sum jas plastichen hirurg...
Оваа финта на секои 90 дена по еднаш ја кажуваш!:) Пред ова со Thief ја правеше!:) Смисли нешто ново и убаво... Биди Пенов мајку му стара!:) ОооОо, сакаш да ти пратам слика од Трипун?:) Тебе, concrete, пола саат на ignore list те ставам!:)
OooOo Ej, moja finta e, imam copyright na toa ;) Ako nishto drugo barem sum originalen :)
slasa [img]http://www.lukaroski.com/forum/penov1.jpg[/img] sto nova faca na forum
Divider
quote:
Originally posted by Bicho
[quote]Originally posted by Strelec Ако некој го фали Чашуле, тоа не е смешно, туку жално! Ама се’ повеќе верувам дека овој Divider има приватна причина да го фали Чашуле... и мора да е така, пошто гледам најчесто умно ми изгледа кога го читам... не ќе е стварно да мисли така!:)
Zoshto? Eve jas kje go pofalam Shachule (he, he morav da go citiram Frle, epten mi se dopadna ovaa negova igra na zborovi). Najpametnata rabota shto ja kazhal nekogash nekoj nash minister e deka treba da se vovede reciprocitet vo vizniot rezhim so site zemji koi imaat vizi za nas. Normalno Chashule go zagovarashe toa! Arno ama makedonchinjata vo vladata i vo javniot zhivot se pokashkaa i nishto ne bidna od celata taa rabota. A bash kje beshe interesno da se gledaat kako se chudat: briti, holandezi, nemci i ostala nacistichka bagra vo stilot: "ej chekaj sea, od kaj na k...v Makedoncive vizi ni bapnaa?" Se kladam deka toa kje pridoneseshe za pobrzo ukinuvanje na vizite od nivna strana! Ama pusto makedonche... [/quote [8D]Се разбира дека имам причина да го фалам. Но таа не мора да биде приватна. Едноставно, од сите досегашни министри кои министеруваа, тој се обиде да стори нешто позитивно. Додека сите останати сеуште зборуваа за тоа, тој седна на реисот и отиде во Њујорк со картите за границата со СЦГ и Косово со Македонија. Се залагаше за реципроцитет во визниот режим, се залагаше за поцврст став кон Косово, со тоа што пред или за време на договарањетоз а статус на провинцијата претходно би се донел договор ((билатерален) бидејќи е лудо да не се земе како решена работа дека Косово ќе биде независно)) околу границита, нејзината непроменливост, примеот на РМ во НАТО и ЕУ... Има многу. Кко Македонец не можам, а да не го фалам. За толку малку министерување направи повеќе од Митрева која еве, двојно повеќе министерува (да не го сметаме периодот во широката коалиција), а не може ниту четвртина да постигне досега. И така натаму, а вие како милувате.[8D]
concrete Casule,Casule,Caasuule....iiiiimas pravo Divider , interesen slucaj , vo sekoj slucaj:) :). Sepak ne sum tolku mnogu po duhot , pomaterijalen sum . Od geni ne se bega ( na Casule se delikatni).....edno , a vtoro i najgolemite bednici vo istorijata (ova bednici po kriterium: licno dobro kako del od opstoto dobro,a ne lazi,kradi,unistuvaj, samo tebe da ti e dobro) imale i svetli momenti , ama i ponataka si se bednici.Jaka im dusa, ni nim ne im e lesno!!!
Divider Не знам кому му се обрасти со прашањето ама јас ќе ти одговорам дека мене ми се јасни работите. како бел ден. Нејсе, не е важно кога Македонија ќе стане член на ЕУ, поважно е да стане кандидат за член. Имам пишувано зошто така сметам. А тоа ќе биде поскоро. Што поскоро тоа поарно. Јас би сакал тоа да биде утре, ама нема, а членка, што подоцна.
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
A bilo koj ,sto toa napravil?????
Читавме пред 12 месеци дека Македонија може да очекува влез во ЕУ по 2025 година... Пред 6 месеци читавме за 2020 година... А еве сега се зборува и за 2010 година! Јасни ти се работите?:)
Za sega samo citame , zavisi koj e pogolem lazgo,toj pogolema laga kazuva!!!!! Kako se moite postovi"najgolema" laga(znaes neli???) jas kazuvam 2007!!!!So Branko na celu kolone !!!!
dejan http://a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=42891
Strelec И еве позначајни извадоци од тој текст: „Ова е голем ден за Македонија но за оваа земја ќе следат и многу големи денови во иднина“, изјави денеска во Брисел еврокомесарот за проширување Оли Рен на средбата со премиерот Владо Бучковски. Рен го поздрави курсот на реформи кој го задржала владата... Тој најави дека Европската Комисија ќе излезе со мислење за Македонија во септември кое ќе биде разгледувано во декември од Советот на министрите на Европската унија. Премиерот Бучковски на Рен му посочи дека Македонија се надева оти во 2006 ќе почне да ги користи структурните фондови на Европската унија.
concrete A be sto se pazarite, 2007 ili nisto . Bar 10 godini da se vozime..... Nie li i trebame na Evropa ili taa nas??? Ne gledam pricina da se maltretirame za da vlezeme pak vo nekakov yu kosmar samo malku pobabacko... i onaka 2017 plus minus 2 godini ova se nema da vazi :) :)... sto da se maltretirame, ja znaete onaa so ribarot so trska i bogatiot starec.....sto ni treba nesto sto vo praistoriskiot BASIC se vikase petlja (2017if...goto46 ):):)
n/a
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
A bilo koj ,sto toa napravil?????
Читавме пред 12 месеци дека Македонија може да очекува влез во ЕУ по 2025 година... Пред 6 месеци читавме за 2020 година... А еве сега се зборува и за 2010 година! Јасни ти се работите?:)
Za sega samo citame , zavisi koj e pogolem lazgo,toj pogolema laga kazuva!!!!! Kako se moite postovi"najgolema" laga(znaes neli???) jas kazuvam 2007!!!!So Branko na celu kolone !!!!
After the EU gets the Answers it would take them something b/n 6 months and 12 months to come out with a decision. IF it is positive they will RECOMMEND that the EU Commission views MK as a candidate state. Then at a meeting of the members of the EU - in the end of 2005 if everything works really fast and with no problems - a decision would be taken for MK status. Then you have to wait at least 6 more months for the next meeting where a decision on whether to start negotiations would be taken. If then everything goes well the start of the negotiations could be 3-8 months after that. So lets say 1 Jan 2007. Then you need b/n 3-5 years to finish da negotiation process (it took Slovakia around 3 years and the rest of the states b/n 4 and 5 years; Bulgaria 4,5 and Romania 5 years). So that is 2007 + 3 to 5 years = 2010-2012. THEN you have to wait around 2 years for all member states to ratify the treaty you will sign (BG an RO will sing the treaty in April and wait around 1.5 years for ratification). So 2012-2014 is the EARLIEST date MK can expect to join if the things go with no problem...
concrete Ova RZR ocigledno ima problem vo svakanjeto na nestata he,he!!!!! Kako na nekoj vo Makedonija da mu e vazno za proceduri, pa se razvrzal ovde. 2007 , poljubi ili ostavi :) :) ...!!!
n/a
quote:
Originally posted by concrete
Ova RZR ocigledno ima problem vo svakanjeto na nestata he,he!!!!! Kako na nekoj vo Makedonija da mu e vazno za proceduri, pa se razvrzal ovde. 2007 , poljubi ili ostavi :) :) ...!!!
No comment [:)] Good luck...[;)]
dejan Utrinski Премиерот Бучковски вчера во Брисел му ги предаде одговорите на прашалникот на претседателот на ЕК, Баросо Голем ден за Македонија Од нас се побарани реформи за да може кандидатурата да стигне побрзо Премиерот Бучковски му ги предава одговорите на прашалникот на претседателот на Европската комисија, Баросо Од наШиот известуваЧ Слободанка Јовановска БРИСЕЛ - Премиерот Владо Бучковски му ги предаде вчера во Брисел одговорите на прашалникот на претседателот на Европската комисија, Жозе Мануел Баросо, порачувајќи му дека очекува Брисел на крајот на годината да Ј додели статус земја-кандидат за членство на Македонија, а со дополнителни напори таа да стане членка на Унијата до 2010 година. На свечената церемонија во палатата “Берламонттт”, на која присуствуваше еврокомесарот за проширување, Оли Рен, како и македонските вицепремиери Радмила Шекеринска и Муса Џафери, министерката за надворешни работи, Илинка Митрева, и четириесеттина души од големата политичка и бизнис-делегација од Македонија, Бучковски нагласи дека ова е ден од историско значење за Македонија и дека одговорите на прашалникот што ги подготви македонската Влада претставуваат реална слика на состојбите во Македонија и на планираните реформи во иднина. Бучковски му го предаде на Баросо ЦД-то со одговорите како и четирите кутии одговори на хартија, со ветување дека Македонија ќе продолжи интензивно со реформите. Баросо, честитајќи му на премиерот за „импресивната работа во одговарањето на прашалникот°, се согласи дека е ова важен ден за односите меѓу Унијата и Македонија. „Мојата земја е решена да развие блиски односи со државите од регионот, а наша врвна цел е нивно целосно членство во Унијата откако ќе ги исполнат неопходните услови°, изјави Бучковски, додавајќи дека патот кон европската интеграција нема да биде лесен и дека ова што се случува денес е само прв чекор. †Бараме реформи и работа и се надеваме дека ќе успеете во тоааи, изјави Баросо, порачувајќи дека е сигурен дека на крајот Македонија ќе постигне успех. Прашан колку треба да чека Македонија за да добие мислење од ЕУ околу прашалникот и дали е реално очекувањето на премиерот Бучковски членството да дојде до 2010 година, Баросо одговори: †Се ќе зависи од понудените одговори, ние имаме цел, а таа е есенва да дадеме мислење околу прашалникот и брзината на реформите во државатааи. Според него, прерано е сега да шпекулира за каков било датум за прием, па додаде „Ја знаеме целта, го знаеме правецот, подготвени сме да ве поддржиме, но не можеме да зборуваме кога ќе дојде до прием°. Околу тоа дали спорот за името со Грција може да биде пречка во македонското интегрирање во Унијата, Баросо нагласи дека Грција е земја-членка на ЕУ, дека одлуките за прием се носат со консензус и дека би било добро поради тоа двете земји да најдат претходно решение кое би било обострано прифатливо. †Важно е, рече Баросо, подготвувајќи се за членство во Унијата вашата земја да изгради добри односи со соседитееи, потенцирајќи го својот став и на тој начин што неколкупати името на државата го изговори БЈРМ. Еврокомесарот Оли Рен се надоврза со оцената дека мислењето на Европската комисија, пред сў, ќе зависи од квалитетот на одговорите и на реформите, но, според него, иако е важен тајмингот, временската рамка не може да биде пред суштината на реформите. Прашан дали е задоволен од остварувањето на Охридскиот договор во Македонија и дали, според него, сите граѓани во Македонија денес можат да се чувствуваат еднакви, Рен одговори дека Македонија лани надминала неколку политички тешкотии, меѓу кои и референдумот, владината криза во ноември и остварувањето на Рамковниот договор, така што верува дека и натаму ќе продолжи со стабилен демократски развој и дека такви ќе бидат и локалните избори. Оли Рен на претпладневната средба со Бучковски најави дека Европската комисија ќе го даде своето мислење за прашалникот веќе во септември годинава, за во декември, на самитот на лидерите во Брисел, тоа да биде разгледано и да биде донесена одлука за преговори или не за членство на Македонија. Притоа, Рен оцени дека Македонија успешно се задржува на курсот на реформите, но детектираше неколку проблематични области каде што треба да се работи и понатаму, т.е. реформата на судскиот систем како приоритет број 1, целосната имплементација на Рамковниот договор и подобрувањето на бизнис-климата и на ниското ниво на инвестициите кои, според него, се резултат на правната несигурност во државата и, генерално, во регионот. Тој го увери премиерот Бучковски дека Европската комисија ќе има фер третман на македонскиот прашалник и додаде дека Македонија е пример што треба да го следат и другите земји во регионот. За време на средбата со Рен, во име на опозицијата Стојан Андов ги поздрави напорите на Владата за остварување на евроинтеграцијата, како и формирањето на Националниот совет кој, според него, претставува добра форма да се вклучат опозициските партии во подготовките за членство во ЕУ.
dejan http://www.vest.com.mk/default.asp?id=91762&idg=5&idb=1389&rubrika=Makedonija a na kraj pisuva ova, во Брисел заминаа Симон Трпчевски, Тоше Проески, квартетот на Драган Даутовски и виолистот Блерим Груби. На концертот и коктелот во "Концерт Нобл" се поканети 200 гости од Брисел, кои ќе можат да пијат македонски вина, а ќе добијат и мали икони од Свети Јован, музички дискови и друга афирмативен материјал. dali nekoj znae ako im se dopadjase na ovie zapadnacite?
dejan http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/05/47&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
Strelec Пенов бара помош од европските колеги за прием во ЕУ Скопскиот градоначалник Ристо Пенов испрати отворено писмо до неговите колеги од главните градови на државите-членки на Европската унија, во кое побара поддршка и нивна директна заложба за интеграцијата на Македонија во европското семејство. „Вашата заложба за интеграција на Македонија во ЕУ е нашиот заеднички пат во градењето мир, стабилност и просперитет на европскиот континентти, се истакнува во писмото на Пенов упатено до градоначалниците на Виена, Брисел, Копенхаген, Хелсинки, Париз, Берлин, Атина, Даблин, Рим, Луксембург, Амстердам, Лисабон, Мадрид, Стокхолм, Лондон, Никозија, Прага, Талин, Рига, Вилнус, Будимпешта, Валета, Варшава, Братислава и на Љубљана.
dejan Македонскиот премиер се сретна со претседателот на Европскиот парламент Бучковски побара од Брисел заштита од грчките европарламентарци Премиерот му сугерираше на претседателот на Европарламентот Жозеп Борел на идните состаноци во неговите работни тела да не доминираат прашања што се расправаат во ОН, т.е. преговорите со Грција околу името. Борел и честиташе на Владата за брзото подготвување на одговорите, а на прес-конференцијата изјави дека ЕУ нема да биде целосна додека не и се приклучат и земјите од Балканот http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1703&stID=30472&pR=2
dejan
quote:
Originally posted by Divider
Im se dopadnalo na site 250 morloci koi prisustvuvale na slavljeto. Ova ti e od provereni izvori. Zadovolni i nie i tie.
kako znaes? eve, znaete koja pesma trebase da im pustat na ovie vo EU? taa pesma, odi nesto ovaka 'ne sme bugari, srbi ni grci....' taka nesto! tuka doma e negde ne znam koj ja pee, ama taa bi bile dobra:p МАКЕДОНИЈА СЕ ПРЕТСТАВИ ВО БРИСЕЛ Со полжави и "скопско" во ЕУ Повеќе од 300 гости завчера вечерта имаа можност среде Брисел да ја запознаат добрата страна на Македонија, преку музичките настапи на македонските уметници Симон Трпчевски, Тоше Проески, Блерим Груби и квартетот "Даутовски". Во репрезентативната сала "Концерт Нобл" гостите, со многубројната македонска делегација, го прославија предавањето на одговорите на европскиот прашалник. Освен со музиката на македонските уметници, тие се засладуваа со производите на скопска "Европа", со "скопско" и со квалитетни македонски вина, а пробаа и полжави како македонски специјалитет. На коктелот се појавија многу личности од Европа добропознати во Македонија - поранешниот претставник на Европската комисија Хозе Пинто Тешеира, кој специјално допатувал од Африка, поранешниот специјален претставник на ЕУ Алексис Брунс и првиот шеф на "Проксима" Барт Дуг. Но, недостасуваа високи претставници од ЕУ. Унијата беше претставена од Рајнхард Прибе, Фабрицио Барбасо од Директоратот на ЕУ за проширување, а од НАТО се појави Роберт Сери. Објаснувањето на некои членови од македонската делегација беше дека коктелот се совпаднал со прославувањето на Свети Валентин, па не можеле да дојдат сите поканети. Но, не недостасуваа македонски гости. Во делегацијата со ректорите и претставниците на деловната заедница и невладиниот сектор се најдоа и газдата на "Бујото", Љупчо Стојковски, директорката на "Европа" Савка Димитровска, како в.д. претседател на Стопанската комора и сопственичката на туристичката агенција "Орфеј", Снежана Јовановска. Коктелот сепак, не помина без грешки, иако генерално гостите беа задоволни од виденото. Изведбата на квартетот Драган Даутовски помина речиси незабележано поради лошото озвучување, а изложбата "Македонски народен вез" не предизвика особено внимание. Новинарите немаа можност да го слушаат Трпчевски, бидејќи во салата имаше места за 250 гости, без стоење. Но, места имаше за целиот екипаж на МАТ, со чиј авион патуваше македонската делегација. (Ж.П.Б.)
Divider Имам свои извори на информации!
dejan a da;)
concrete
quote:
Originally posted by Divider
Имам свои извори на информации!
Vo podzemjeto ili vo prizemjeto????:):)
dejan http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1704&stID=30486&pR=3
intel
quote:
Originally posted by Strelec
Србите велат: Ко ќе коме, ако не свој своме!? ВМРО-ДПМНЕ смета дека Владата ја излажала ЕУ ВМРО-ДПМНЕ е огорчено и разочарано од одговорите на прашалникот што македонската Влада ги предала во Брисел за областа телекомуникации, бидејќи навела оти монополот на Македонски телекомуникации престанал и ја излажала Европската унија.
Тоа дпмне треба да се забрани со закон да постои.Толку опструкции ни најголемиот душман не може да и прави на Македонија.Само праќаат некои писма до дипломатите и упорно тврдат дека не сме за во ЕУ уште од самото аплицирање.А они заговараат цело време некакви романски па по ред навака револуции. Мислам дека треба на нив да им се случи влегување во тоа штабот мизерен.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Strelec
Србите велат: Ко ќе коме, ако не свој своме!? ВМРО-ДПМНЕ смета дека Владата ја излажала ЕУ ВМРО-ДПМНЕ е огорчено и разочарано од одговорите на прашалникот што македонската Влада ги предала во Брисел за областа телекомуникации, бидејќи навела оти монополот на Македонски телекомуникации престанал и ја излажала Европската унија.
Тоа дпмне треба да се забрани со закон да постои.Толку опструкции ни најголемиот душман не може да и прави на Македонија.Само праќаат некои писма до дипломатите и упорно тврдат дека не сме за во ЕУ уште од самото аплицирање.А они заговараат цело време некакви романски па по ред навака револуции. Мислам дека треба на нив да им се случи влегување во тоа штабот мизерен.
Па кој им е крив што занаетот доследно и само го учеле од сдсм-то ...мислам за кодошењето поодамна третирано како семакедонски символ!. пс Та нели дури и министерот војни мислам на Б(а)учкота-де , во екот на војната во 2001 година кога од покојниот Председател Трајковски (нели и граѓанин едно време го нарекуваа) добил наредба да го „исчисти„ патот Тетово - Јажинце , разбира се од качаци денес нивен ПАРТНЕР и тоа коаљиционен , овој (се мисли на министерот посочен) отишол кај старнските амбасадори и им се пожалил дека не сака да ја изврши НАРЕДБАТА оти не терба да се требат качаците (оти му биле многу мили нели) ами само македоската позиција која крвавеше во нерамнопарвната и наметната војна од протекторатот космет.
Strelec lav, за Бучковски во 2001 година можеш да отвориш друга тема, а овде темата е 'Makedonija i EU' и држи се до неа... На пример, можеш да кажеш дали ова од ДПМНЕ е во ред или не!
Strelec АМАТО ДОЈДЕ ВО СКОПЈЕ И ГО СМЕНИ СТАВОТ. СЕГА Е ОПТИМИСТ, МОЖЕТЕ ВО УНИЈАТА ДО 2010-ТА Македонија е пред другите земји во регионот... Амато се чувствува охрабрен од ситуацијата во земјава. Toj оценува дека има простор за подобрување на меѓуетничките односи, но како што тој вели добро е што за разлика од соседните земји овој процес во Македонија веќе тече. Пред состанокот во премиерскиот кабинет, Амато се сретна со лидерот на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски. На претседателот на комисијата опозиционерите му ја искажале загриженоста за лошата ситуација во македонската економија. WTF!!! Што му е намерата на овој Груевски!?
concrete A be sto toa odma vrtite na angliski ,znaci ne moze pamet da vi dojde i toa ti e...Da e nekoj sto ne razbira makedonski , ajde de, ama na sekoja dilea da i pravite ater toa ne razbiram!!!!VEZBAJTE MAKEDONSKI DA NE GO ZABORAVITE!!!!!!Capisce!!!!!
Divider Претсмртни грчеви на еден морлок!! Да знаеа доктурите што им е на оние од ДПМНЕ, особено на Гвујо, одамна ќе бевме водечка сила на полето на медицината!! Вака, ни Фројд не би можел а даде дијагноза за фрустрациите нијни!!
Bicho Дивидер, кај ти е војводата тука, бе? Нешо не го есапат “курвиве“ Европски? За разлика од други земји, кои за лошата економија бараат алиби во нерешените меѓуетнички односи, македонската Влада ја нема таа можност. Елементарните односи меѓу заедниците се подобрени и Владата мора веднаш да ги решава економските прашања. Ова е пораката од претседателот на Меѓународната комисија за Балканот, Џулијано Амато, до премиерот Бучковски и лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Груевски. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43100"]Целосната вест[/url]
lav
quote:
Originally posted by Strelec
lav, за Бучковски во 2001 година можеш да отвориш друга тема, а овде темата е 'Makedonija i EU' и држи се до неа... На пример, можеш да кажеш дали ова од ДПМНЕ е во ред или не!
Ќе кажам дека ПОСТАПКАТА на ВМРО-ДПМНЕ НЕ Е ВО РЕД според мене , ама што да кажам тоа кога СИТЕ СЕ ИСТИ кога се во опозиција. пс Затоа и дадов пооширна експликација во врска со тоа. ппс А не отварам нова тема , оти како и многупати досега , или ќе ја затворат или пак ќе ја заклучат , како таа на пример за за разпродажабата ЕСМ-то. И уште еден момент е битен ....не знам како е кај вас таму со снабденоста на аптеките со лекови за смирување на психата или пак совеста. Овде во Македонија ги нема секојпат и секаде , та затоа и не отварам тема како за Б(а)учкото или пак некој друга радразлива тема , за неговите поддржувачи (по секоја цена) да не се налутат да не речам и побеснат. Како и многупати досега , ПРОВЕРЕНО (СИ Е).
concrete
quote:
Originally posted by lav
[quote]Originally posted by Strelec И уште еден момент е битен ....не знам како е кај вас таму со снабденоста на аптеките со лекови за смирување на психата или пак совеста. Овде во Македонија ги нема секојпат и секаде , та затоа и не отварам тема како за Б(а)учкото или пак некој друга радразлива тема , за неговите поддржувачи (по секоја цена) да не се налутат да не речам и побеснат. Како и многупати досега , ПРОВЕРЕНО (СИ Е).
More Lav , otvaraj takvi temi,treba gospodinot od ZEGIN da si go izvadi zijanot, a moze i nekoj reeksport kon svetot ke napravi :):):)!!!!
Great_Macedonian ako vlezeme vo EY do 2010..kolku procenti mislite ke bide makedonskata nevrabotenost togas??? najoptimisticko mislam pod 25% nema da bide.
concrete
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
ako vlezeme vo EY do 2010..kolku procenti mislite ke bide makedonskata nevrabotenost togas??? najoptimisticko mislam pod 25% nema da bide.
Ke bide vo minus edno 2-5%,posebno vo komunalnite aktivnosti,sreden kadar vo zdravstvoto....da ne odam ponataka, ako te interesira togas of-line!!! Pod uslov , vo Januari 2006 pocne da tece kandidatski proces,ako ne togas slikata E sosema podruga..... 2010 Makedonija ke bide navistina BIVSA!!!!!
dejan ako Makedonija saka vo EU da vleze vo 2010, togas drzhavata treba da bide epten seriozna, treba sekoj mesec da se gleda nekoja promena za dobro....drzhavata stvarno, treba da si stane od gzot i da raboti, nikakvi odmori, i da raboti za da go stvori toa. ako sakat vo EU vo 2010, ovaa godina ke treba da vidime nekoj seriozni reformi, 37% nevraboteni, barem 33-35% da dojde, ili ako stvarno se seriozni, do 30%.
Bicho Videte GM i Dejan, iako rizikuvam Lavot da mi ze dzhitne sho shiram komujarska propaganda, megjutoa nevrabotenosta realno ne e tolkava. Problemot e shto mnogumina rabotat na crno, neprijaveni vo Zavod za Vrabotuvanje, ili si rabotat od doma! Self-employed vo Makedonija ochigledno se smeta kako nevraboten. Mislam deka toa e ostatok od komunjarskiot mentalitet, deka site mora da se vraboteni vo ogromni kombinati! Lafe bidi nezhen, te molam [:D]
slasa
quote:
Originally posted by concrete
A be sto toa odma vrtite na angliski ,znaci ne moze pamet da vi dojde i toa ti e...Da e nekoj sto ne razbira makedonski , ajde de, ama na sekoja dilea da i pravite ater toa ne razbiram!!!!VEZBAJTE MAKEDONSKI DA NE GO ZABORAVITE!!!!!!Capisce!!!!!
se slozvam so tebe i jas se prasuvam zosto ali kako sto mr.OooO negde objavi ґa jas go potvrdiv negovoto mislenje ,, toa e makedonska kultura ostavigi lujgeto neka se esdukiraat na drug lang [:D][:D][:D][:D]
concrete Zosto uste od pravoto javuvanje imam nekoe nejasno cuvstvo za genezata na RZR i negoviot angliski kako kamuflaza????? Pa RZR ednas veke rece Good Luck .....i toa e za pocit , sto sega burek jades za nesto sto tebe ne te tangira, ili te tangira???? 2007 ti se dopagalo toa tebe ile ne :):):)...i ne se mesaj vo internite raspravii na noble narod , sedi si tamu kaj sto si,slusaj ako ti e interesno i tolku , ne si ni akran na nas makedoncite!!!!!
Bicho
quote:
Originally posted by RZR
"Македонија има шанси да влезе во ЕУ заедно со Хрватска" HAHAHAHAHAHAHA Yeah right...make it 2007...or better 2006.... These people are just bullshitin' ya'll. Very clear Croatia in EU 2010... Macedonia (or whatever name you digup with the greeks) in EU around 2013(+/- 1 year). Once again check what the other states before you had to do...what they did, how long it took them and then talk about the EU...You are not discovering the hot water here... It's easy to comment when you live in Canada... P.S. Croatia is light years ahead of MK...
Dechki aman be ne banirajte sve zhivo da mu se snevidi! Posle kje mi plachat buKarchinjata koga gi perdasham po nivni sajtovi kako oni ne mozhat ni "Be" da kazhat na nashi forumi.[:D] I sho tolku losho kazha tipov. Ednostavno ne se slaga so kazhanoto, pa duri i solidna analiza iznese zashto misli taka!
quote:
Sto vi e na vas bre?????????? Kakvo brzo vleguvanje vo EU???????? Dodeka ne se ispolnat site baranja na albancite nema da ne primat. A koga ke se ispolnat site baranja na siptaranata nema da ima sto da vleze vo EU.
Za shipcite ti batka ne se sekiraj. Baranjata se fino definirani vo Ohridskiot dogovor, a ako se zaebat ushte ednash da se kurchat ima da nebat ko machki! Fino pisha Strelecon za zaednishtvo, samo mene ne me gree nekakoooo! Kje se najde nekoj izrod da posere! Ene onoj G'uevski pochna da lae naokolu! A ushte postrashno e sho nema da bide edinstven!
slasa Makedonija ke vleze vo EU a vie pak smeejtese ,, ke zborvime ponovo toj den
Strelec
quote:
Originally posted by RZR
HAHAHAHAHAHAHA
Абе ќе бараш ти догодина македонски пасош, ама... цврц!:)))
dejan inace.... http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1706&stID=30670&pR=2
Strelec Иначе... за Амато се пишуваше на претходната страница од овој топик!:)
dejan xixix:p
Pina
quote:
Originally posted by RZR
"Македонија има шанси да влезе во ЕУ заедно со Хрватска" HAHAHAHAHAHAHA Yeah right...make it 2007...or better 2006.... These people are just bullshitin' ya'll. Very clear Croatia in EU 2010... Macedonia (or whatever name you digup with the greeks) in EU around 2013(+/- 1 year). Once again check what the other states before you had to do...what they did, how long it took them and then talk about the EU...You are not discovering the hot water here... It's easy to comment when you live in Canada... P.S. Croatia is light years ahead of MK...
Listen buddy. By the year 2013 there will be qustionaries filld up by some members wishing to get out of it.
Divider We're not rediscovering hot ater, sometimes the wheel but, yeah you're right, Croatia is light years ahead wtf I care for Cratia, when we'l be in EU when we get there, no later that 2013, but why not even 2009 if thing get as they need be. Yo'll still be a bitching and annoying arse regardless weather we get sooner or later in EU. Capisce.
Divider Aлоо, чоекон појаде бабури на инглишки, ред е да му се каже да не нуди ајвар на македонци. Инаку, се сложувам, кој сака да разбере на македонски нека пише, иако на форумов два се официјални јазика (македонски и ингилишки) ако добро паметам.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Агенцијата MAKFAX го најавува ова како вест на денот: Македонија има шанси да влезе во ЕУ заедно со Хрватска Македонија ги има сите шанси да ја достигне Хрватска и да влезе заедно со неа во Европската унија, оценува директорот на Центарот за европска политика (ЕПЦ) Камерон Фрејзер. “Доколку пристапните преговори завршат брзо, а Македонија ги исполни домашните задачи, Македонците би можеле да влезат во ЕУ веќе во 2009 година“. На Македонија и оди на рака и распространетото уверување меѓу бриселските аналитичари дека Скопје ќе го стигне Загреб. “Позитивни сигнали на инвеститорите Македонија испрати кога го ангажираше поранешниот германски министер за финансии Тео Вајгел да ја пропагира државата во светот... Ова е сега од мене (Strelec) порака: Опозиционери и песимисти од целиов форум, обединете се!
Ај сега да ни ти кршам атерот-де што се вели , еве и Јас ќе си „припукам„ со нешто од мојата артилерија која ја поседувам секако во чест на искажаната твоја надеж , Јас ја нарекувам и „не умри магаре до зелена трева„ .......нели. Преубава е за урамување и трајно чување , оти Јас си имам проверен принцип кој секојпат е ист и вели : НЕ ВЕЛИ ОООООООООП додека не (си) скокнал. А каде ќе скокнеш , ееееее за тоа подоцна ќе зборуваме , мислам во 2009 година секао ако дотогаш бидеме сите живи и здрави , нели???..
intel Strelec:
quote:
На Македонија и оди на рака и распространетото уверување меѓу бриселските аналитичари дека Скопје ќе го стигне Загреб.
Јас пак имам слушнато од многу побитни батки дека Македонија е најмалку во паралела дури и понапред во некои реформи од Хрватска а многу понапред од Бугарија и Романија.Целиот проблем што тоа не може да се каже јавно е “стравот“ од опуштање на владата и секако зависта која може да се јави кај погодените соседи кои од петни жили преку одредени политички елити се обидуваа и се обидуваат сеуште да ги спречат или успорат евроатланските процеси.Неколку примери само од домашната политичка сцена: Груевски или ДПМНЕ: -Предавањето на прашалникот не е историски настан за РМ -по приемот на прашањата прес на кој се бара Македонија да не ја лаже ЕУ -по одговорот на прашањата коментар дека таму(во одговорите)се лаже -Македонија не е спремна за во Нато -Македонија не е спремна за ЕУ -Исрориски ден е единствено денот на потпишување на договор за стабилизација и асоцијција со ЕУ кога бил Љубчо Пи.еМ[:D] Значи не смее ништо позитивно да се случи во интерес на народот за кој сите се толку загрижени особено опозицијата која украде повеќе за 4год.отколку СДСМ за 10 се додека не се врати на власт ДПМНЕ или НП или некоја од клетките. Е мој Стрелчо,а ти повикуваш на обединување.Кого?????? Оние како Лав што не ја ни знае како што треба народната -прво викни три пати оп па рипни,а не лав
quote:
НЕ ВЕЛИ ОООООООООП додека не (си) скокнал
Кај нив бе брат ти се наопаку. Но независно од сите песимисти и подметнати квазимакедонци. Република Македонија ќе биде член на Нато 2006 и член на ЕУ 2007,без разлика кој ќе биде на власт,таа е речена и ќе биде сторена.
Bicho Ej, ama ti si po pogovorkive u Pi Em! "Prvo skokni, pa rechi OP"! Taka glasi pravilno narodnata mudrost! A ti Intel mislish na: "Tri pati meri ednash sechi" shto i ne e tolku pogreshno, koga bi se odnesuvala na idiotot G'uevski, koj bez da razmisluva za posledicite lae javno protiv vladata! Ako imalo nekakvi lazhenja vo odgovorite treba prvo da se konsolidiraat prikaznite za kako da se pravdame pred kurvite evropski, a ne odma da se cinkari! Normalno za molchenjeto bi se barale i izvesni otstapki od vladata kako na primer: gradonachelnik na Skopje, gubenje na narednite izbori i sl. Tuku sho ochekuvash od nashive drva politicharski, be! Ni tronka drzhavnishtvo nema vo nitu eden od niv, a Divider i Pana mozhe i da se porodat dokazhuvajki go sprotivnoto. Sekoj za svoite, neli! Ili vekje stanaa EDNO! Sojuz na Komunistite na Makedonija! Airlija!
lav
quote:
Originally posted by intel
Strelec:
quote:
На Македонија и оди на рака и распространетото уверување меѓу бриселските аналитичари дека Скопје ќе го стигне Загреб.
Јас пак имам слушнато од многу побитни батки дека Македонија е најмалку во паралела дури и понапред во некои реформи од Хрватска а многу понапред од Бугарија и Романија.Целиот проблем што тоа не може да се каже јавно е “стравот“ од опуштање на владата и секако зависта која може да се јави кај погодените соседи кои од петни жили преку одредени политички елити се обидуваа и се обидуваат сеуште да ги спречат или успорат евроатланските процеси.Неколку примери само од домашната политичка сцена: Груевски или ДПМНЕ: -Предавањето на прашалникот не е историски настан за РМ -по приемот на прашањата прес на кој се бара Македонија да не ја лаже ЕУ -по одговорот на прашањата коментар дека таму(во одговорите)се лаже -Македонија не е спремна за во Нато -Македонија не е спремна за ЕУ -Исрориски ден е единствено денот на потпишување на договор за стабилизација и асоцијција со ЕУ кога бил Љубчо Пи.еМ[:D] Значи не смее ништо позитивно да се случи во интерес на народот за кој сите се толку загрижени особено опозицијата која украде повеќе за 4год.отколку СДСМ за 10 се додека не се врати на власт ДПМНЕ или НП или некоја од клетките. Е мој Стрелчо,а ти повикуваш на обединување.Кого?????? Оние како Лав што не ја ни знае како што треба народната -прво викни три пати оп па рипни,а не лав
quote:
НЕ ВЕЛИ ОООООООООП додека не (си) скокнал
Кај нив бе брат ти се наопаку. Но независно од сите песимисти и подметнати квазимакедонци. Република Македонија ќе биде член на Нато 2006 и член на ЕУ 2007,без разлика кој ќе биде на власт,таа е речена и ќе биде сторена.
Дај Боже да е се како ТИ велиш а не и Јас , разбира се. ПС Читај внимателно и после исправи си ја грешката навреме , со која (по)кажуваш дека не ги читаш сеопфатно моите постови. Јас кажав и тоа е потенцирано оти е мое видување: оти Јас си имам проверен принцип кој секојпат е ист и вели : НЕ ВЕЛИ ОООООООООП додека не (си) скокнал. А ова ТИ сепак вака (не е крава) си ми „оговорил„: како Лав што не ја ни знае како што треба народната -прво викни три пати оп па рипни
Strelec
quote:
Originally posted by Bicho
Normalno za molchenjeto bi se barale i izvesni otstapki od vladata kako na primer: gradonachelnik na Skopje...
Конечно некој призна дека опозицијата ги губи изборите во Скопје доколку некој не им подари ’победа’... Едноставно знаев дека bicho ќе биде тој што ќе ја има таа доблест и порано од сите ќе ја свати и гласно ќе ја каже реалната состојба. На крајот ќе им биде на сите јасно, ама некој порано, а некој подоцна ќе ги разбере работите.:) И колку да се вратам на темата, да кажам дека bicho повторно е единствениот симпатизер наопозицијата кој што јасно и гласно се залага за членство во ЕУ и се спротивставува на поставањето сопки на владата која што грчевито се бори за Македонија да го добие тој статус!
Divider лажи, алжи ме, само не Македонија. Плизззз!
Strelec Divider, немој така за lav... Нема смисла!
Great_Macedonian Intel.. makedonija vo EU 2007?? ahahahahaha... Nese zanesuvajte mnogu. Polska i drugite tamu beja kandidati za evropska unija edno 8-10 godini.. i vo toa vreme srabotija sigurno mnogu povejke od kolku sto ocekuvam nasite politicari da srabotat dodeka sme kandidati za EU. Realno makedonija ne moze da bide spremna za vlez vo Evropska Unija do 2013-15 godina, osven ako saka evropa dobronamerno so pobrzo da ne pikne vo nivno drustvo togas mozebi imame sansi da vlezeme okolu 2010-11 godina.
intel
quote:
Originally posted by Bicho
Ej, ama ti si po pogovorkive u Pi Em! "Prvo skokni, pa rechi OP"! Taka glasi pravilno narodnata mudrost! A ti Intel mislish na: "Tri pati meri ednash sechi" shto i ne e tolku pogreshno
Bicho царе,сеа и ти ја погоди ко Пи у Џи[:D]Сепак е прво ОП па скок,зошто кога ќе се најдеш во дупка која не си можел да ја прескокнеш џабе ќе си викаш и сто пати ОП.Но нејсе,нека се грешките кај нас само да не грешат The One,мислам на одбраните како Нео.
quote:
Normalno za molchenjeto bi se barale i izvesni otstapki od vladata kako na primer: gradonachelnik na Skopje, gubenje na narednite izbori i sl. Tuku sho ochekuvash od nashive drva politicharski, be!
За вториов дел,не им е целта место бе брат за друго се работи.Изјавата на Гвујо ,не ни е гајле кој ќе биде Шериф на Скопје само да се победи СДСМ.Ејјј што програма за просперит ќе имаше дотичната политичка партија.И да не бев за Пенов ќе гласав против нивниот кандидат.
Bicho
quote:
Originally posted by Strelec
Конечно некој призна дека опозицијата ги губи изборите во Скопје доколку некој не им подари ’победа’... Едноставно знаев дека bicho ќе биде тој што ќе ја има таа доблест и порано од сите ќе ја свати и гласно ќе ја каже реалната состојба. На крајот ќе им биде на сите јасно, ама некој порано, а некој подоцна ќе ги разбере работите.:)
Znachi Strelec svaka chast ej! Moreee zboroj od kontekst vadenjeeee, pa pa pa!
quote:
Originally posted by Strelec
И колку да се вратам на темата, да кажам дека bicho повторно е единствениот симпатизер наопозицијата кој што јасно и гласно се залага за членство во ЕУ и се спротивставува на поставањето сопки на владата која што грчевито се бори за Македонија да го добие тој статус!
Hmm ne se bori samo ovaa vlada dushmanu moj drag! Procesot malku porano zapochna. Na primer so potpishuvanjeto na dogovorot za stabilizacija i asocijacija! Inaku jas mislam deka se deklarirav kako evroskeptik, ama edno znam. Podobro evroskeptik vo EU, otkolku evrooptimist nadvor! Vprochem ako neshto sme definirale kako nacionalna strategija nema tuka opozicija, vlast! SAMO MAKEDONIJA! Da se nadevame deka taa koalicija za Evropa shto ja deklariraa pred izvesno vreme kje bide realna!
intel
quote:
Originally posted by Bicho Hmm ne se bori samo ovaa vlada dushmanu moj drag! Procesot malku porano zapochna. Na primer so potpishuvanjeto na dogovorot za stabilizacija i asocijacija!
Ха,како Гвујо каже клевеќе и лаже, сепак како што кажав погоре: --Исрориски ден е единствено денот на потпишување на договор за стабилизација и асоцијција со ЕУ кога бил Љубчо Пи.еМ Ова го очекував од Слацк,лав,трендафил ама од тебе јок вала.... Сериозно во разговор со Дпмновци сум бил одушевен како се убедени дека тој ден на потпишување на договорот за стабилизација е по заслуга на Љубчо и Џафери,а се што се случува за време на оваа влада е дека така сака западот а не дека е владата способна или се бори за тоа. Ама ако им е на овие ШУТРАЦИ(ПАНА ЧИТАЈ). Што мислите да беше ДПМНЕ на власт колку ќе не труеше на вести секој ден за признавањето од САД,прашалници,извичници,нато,економски стручњаци од Германија,леле леле што игли ќе потрошевме за симнување на отоци. Па они сега од опозиција успехот на министерството за надворешни работи во однос на името го препишуваат на Чашуле.И веруваат во тоа што е најтрагично.Цк,Цк,Цк...
Bicho
quote:
Originally posted by intel
Ха,како Гвујо каже клевеќе и лаже, сепак како што кажав погоре: --Исрориски ден е единствено денот на потпишување на договор за стабилизација и асоцијција со ЕУ кога бил Љубчо Пи.еМ Ова го очекував од Слацк,лав,трендафил ама од тебе јок вала.... Сериозно во разговор со Дпмновци сум бил одушевен како се убедени дека тој ден на потпишување на договорот за стабилизација е по заслуга на Љубчо и Џафери,а се што се случува за време на оваа влада е дека така сака западот а не дека е владата способна или се бори за тоа. Ама ако им е на овие ШУТРАЦИ(ПАНА ЧИТАЈ). Што мислите да беше ДПМНЕ на власт колку ќе не труеше на вести секој ден за признавањето од САД,прашалници,извичници,нато,економски стручњаци од Германија,леле леле што игли ќе потрошевме за симнување на отоци. Па они сега од опозиција успехот на министерството за надворешни работи во однос на името го препишуваат на Чашуле.И веруваат во тоа што е најтрагично.Цк,Цк,Цк...
Ako neshto sme definirale kako nacionalna strategija nema tuka opozicija, vlast! SAMO MAKEDONIJA!
slasa
quote:
Originally posted by Bicho ...
Ako neshto sme definirale kako nacionalna strategija nema tuka opozicija, vlast! SAMO MAKEDONIJA! [/quote] e za ova imas gajba pivo [:)]
Divider Да бе, ја кога дробев дека треба обединување на партиите со цел ЕУ и НАТО и образложував зошто некој ми ги бришеше постовите. Додуша некои останаа, а сега па гајба на Бичо, а мене. камо мене, хехехе. Инаку, колега Интел, сопки на власта ставаат само ДПМНЕ, ЛП, ЛДП, ДУИ, ДПА, ПДП. Да се разбереме, не сакам да постирам партиски слогани ама „НАПРАВЕТЕ РАЗЛИКА“, особено меѓу ДПМНЕ и НП, Ок! Стрелец, иако често вадиш зборови од контекст за што можам да се сложам потполно со Бичо, не е сепак едниствениот кој е симпатизер или член на опозицијата, а да се залага за евринтеграции. Тука ја имаш целата ВМРО НП (во Македонија) и уште неколку на форумов, вклучувајќи ме и мене. Што се однесува до генералната политика на Македонија во поглед на евро и евроатлантските интеграции и процеси, како што многуѕпати реков, а многумина се сложија, македонија нема никаква национална стратегија и план, единствено нешто налик на план, но со не сосем дефинирана стратегија, е процесот за зачленување во НАТО И ЕУ, кој започна со потпишувањето на договорот за стабилизација и асоцијација (на иницијатива на Македонија), а за време на владата на Љубчо, признавањето на Македонија под уставното име е процес кој долго време се одвиваше, започна во време на владата на Бранко, продолжи за време на Љубчо, кога министеруваше Чашуле се постигна многу, продолжи со амбасадор од ВМРО во Вашингтон. Како што гледате, успех за кој беа (некој повеќе, некој помалку, но сите заедно) инволвирани и СеДеСе и ВМРО. Да не си играме играчки, тоа е доволен показател дека треба да се работи здружено, заедно, како една своевдина национална, широка коалиција, ако сакаме напред. одвоени сме мали и слаби, заедно здружени можеме побргу и повеќе! А вие како милувате!
intel Дивидер го спомнав Љубчо во контекст на ДПМНЕ.Каде нешто реков за НП.
Divider Точно, мене ме ежи Гвујо, ДПМНЕ и се што е поврзано со нив. Исто така, е точно дека не рече ништо за НП, се сложувам, јас само споменав дека НП не е ДПМНЕ, и дека тие кои се за напредок се во НП, а оние, морлочааната (има и во СеДеСе, а и кај другите, такви идиоти, нели, но, колку ГВујо нема) на чело со Гвујо иако не ја сакаат НП, а богами ни Македонија, ќе почнат да и го фалат членството бидејќи своето не можат. Ќе се сложипш со мене кога велам дека таквите кочничари, Гвујко, а и оние другине со вас и со него, некако немаат што да понудат на полето на прогресот во Македонија. Да направиме разлика нели, она што беше ВМРО тогаш не е исто и сега. Тогаш во ДПМНЕ имаше и паметни, сега, па самите гледате....хорор!!
Strelec
quote:
Originally posted by Divider
...ДПМНЕ, ЛП, ЛДП, ДУИ, ДПА, ПДП... ...треба да се работи здружено, заедно, како една своевдина национална, широка коалиција, ако сакаме напред. одвоени сме мали и слаби, заедно здружени можеме побргу и повеќе!
Вака не оди!? Плукаш по половина од партиите што егзистираат во Македонија, а зборуваш за некакво национално обединување и национална, широка коалиција!? Ќе ти го сменам она 'For President', да си знаеш!:) Идниот претседател на Македонија треба да ни биде претседател на сите, а не само на една-две партии!? Не е добро да им го вртиш грбот и на сите Албанци во Македонија. Доколку сакаш од мене морална, финансиска и секаква друга поддршка за твојот пат кон функцијата ’претседател на Македонија’, ќе мораш да бидеш попозитивен и да се бориш и да најдеш сила кај сите да ги извлекуваш позитивните работи. Некој помалку, некој повеќе, но секаде има и по нешто квалитетно! Квалитет ќе најдеш и кај ДУИ и кај ДПМНЕ... Е таков претседател и’ треба на Македонија!
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Divider
...ДПМНЕ, ЛП, ЛДП, ДУИ, ДПА, ПДП... ...треба да се работи здружено, заедно, како една своевдина национална, широка коалиција, ако сакаме напред. одвоени сме мали и слаби, заедно здружени можеме побргу и повеќе!
Вака не оди!? Плукаш по половина од партиите што егзистираат во Македонија, а зборуваш за некакво национално обединување и национална, широка коалиција!? Ќе ти го сменам она 'For President', да си знаеш!:) Идниот претседател на Македонија треба да ни биде претседател на сите, а не само на една-две партии!? Не е добро да им го вртиш грбот и на сите Албанци во Македонија. Доколку сакаш од мене морална, финансиска и секаква друга поддршка за твојот пат кон функцијата ’претседател на Македонија’, ќе мораш да бидеш попозитивен и да се бориш и да најдеш сила кај сите да ги извлекуваш позитивните работи. Некој помалку, некој повеќе, но секаде има и по нешто квалитетно! Квалитет ќе најдеш и кај ДУИ и кај ДПМНЕ... Е таков претседател и’ треба на Македонија!
Strelec, se ti e dobro , samo ova so DUI mi izleguva od ...barem od moite ramki!!!! Ako e taka, daj vednas da pocnat so nasilna borba za spas na makedonskiot narod. Ova onaka figurativno , takvo nesto ne e mozno bez obilna nadvoresna pomos i logistika, koja nekoi ocigledno ja imaat. Prifakajki go DUI se prifaka terorizmot!!! Se drugo e demagogija i dnevno politicko zongliranje. Ako e toa edinstveniot pat , togas nekoj vo Makedonija si go gubi vremeto, slusajki bajki, nevazno koj gi raskazuva. Pocnav da te svakam , nekade vo 1999 si ja prokljuval semata i si ja duvnal via Canada, bravo!!!! Mene ovde mi trebaa 2 godini poveke teoretiziranje ,a imav edno damnesno vreme i teskere za toa!!!! Na mladite Makedonski Canaderi i Aussies ,Makedonija ostanuva!!!!:):):)
Strelec lav, не суди напамет... постот ти е на претходната страница, а тој од оваа страница беше избришан само заради тоа што еден КОМПЛЕТНО ИСТ пост по грешка два пати си го постирал!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
lav, не суди напамет... постот ти е на претходната страница, а тој од оваа страница беше избришан само заради тоа што еден КОМПЛЕТНО ИСТ пост по грешка два пати си го постирал!
Ниту судам само се чудам , разбира се ....одкаде ти е идејата , ти да ми се јавиш кога Јас ПРОВЕРЕНО не мислев на тебе , ами на друг во случајов мислам на администратор.
Strelec
quote:
Originally posted by lav
одкаде ти е идејата...
Затоа што јас ти избришав дупли пост, а ти веднаш после тоа се пожали дека некој ти брише постови! И мислам дека се договоривме овде да не ги расчистуваме таквите проблеми... Гледаш дека вака убаво ни тргна, без оглед какви ставови имате со другар ти!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
одкаде ти е идејата...
Затоа што јас ти избришав дупли пост, а ти веднаш после тоа се пожали дека некој ти брише постови! И мислам дека се договоривме овде да не ги расчистуваме таквите проблеми... Гледаш дека вака убаво ни тргна, без оглед какви ставови имате со другар ти!
Секако дека си во право оти ни „тргна„ работата. Тоа дури и за мојата ништожност е ПРОВЕРЕНО добра работа ....нели? пс Не бадијала Јас своевремено ти велев оти си го утнал „грешникот„ кој беше сатлно оневозможен да биде во континуиран дијалог со СИТЕ , како истомисленици така и НЕистомисленици , но Македонци. Македонија на Македонците.
n/a MK ke vleze vo EU samo koga ke bideme EKONOMSKI STABILNA ZEMJA. Se dodeka SDSM-DUI-LDP vladejat i zemjata ja nosat od recesija kon celosen bankrot i krah, nema vlez na MK vo EU. EU e pred se ekonomska zaednici na jaki ekonomii i site novi clenki moraat da imaat jaka i stabilna ekonomija (kako Slovenija na pr.). Zatoa samo pametni luge, koi zavrsile skolo so znaenje kako del od opozicionerite, mozat da ja odnesat MK vo EU! [:D]
Strelec Читам дека на Романија и’ е одложен влезот во ЕУ што беше предвиден за 2007 година, а дека ќе се анализира состојбата и во Бугарија. Државите кои што беа далеку пред нас, сега фактички влегуваат во трка со нас. Реков јас дека ќе дојде време кога Бугарите ќе почнат да бараат македонски пасоши!:)
Divider А бе ова другар му, да не се однесува на мене, кутриот кој само сака да ја види Македонија силна и богата, членка на ЕУ!!!! Или на некој друг?
dejan http://a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43399 ЕПЦ: „Македонија може во ЕУ уште во 2009“ Макфакс Македонија уште во 2009 година може да стане членка на Европската унија (ЕУ), оцени бриселскиот Центар за европска политика (ЕЦП).
Strelec За ова сигурно опозицијата е заслужна!:)
intel
quote:
Originally posted by bitushanec
Zatoa samo pametni luge, koi zavrsile skolo so znaenje kako del od opozicionerite, mozat da ja odnesat MK vo EU! [:D]
Ха.Абе ти си или лично Јанко од емисијата Јади Бурек на Скај-Нет или си му роднина. Паметните од опозицијата видовме до каде не донесоа 2001. Оваа влада избори признавање на уставното име од САД,следува Британија,Франција,Германија итн итн.Следува многу брзо влез во Нато,и многу побрзо отколку што се надеваме во ЕУ.Тоа е факт.Тоа го знае и го кажува самата ЕУ,само незнам зошто толку ја боли тоа опозицијата кога и самата знае дека сакала или не ќе мора да дига рака и да вика амин за сите одлуки.
OooOo
quote:
Originally posted by intel
Оваа влада избори признавање на уставното име од САД
Aham :)
intel
quote:
Originally posted by Divider Инаку, колега Интел, сопки на власта ставаат само ДПМНЕ, ЛП, ЛДП, ДУИ, ДПА, ПДП. Да се разбереме, не сакам да постирам партиски слогани ама „НАПРАВЕТЕ РАЗЛИКА“, особено меѓу ДПМНЕ и НП, Ок!
ВМРО-НП:„МКГ да направи посеопфатна анализа за корупцијата“ Меѓународната кризна група до 2002 година издаваше цели книги и брошури затоа што некој изјавил дека некој носител на јавна функција е корумпиран, а во годинешниот извештај само во една реченица е спомната корупцијата и тоа како причина за оставката на поранешниот премиер Хари Костов, вели Ѓорѓи Трендафилов од ВМРО-Народна. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43432"]извор[/url] Која разлика??? Знаете ли што значи извештајот на МКГ за Македонија????????
Divider МКГ, составена од членови и апаратчици на демократите во САД, истите оние кои не не признаваат, кои ветуваа (Кери) во предизборната кампања дека ќе се заложат за грчката формула за името, кои го поддржуваат големоалбанскиот иредентизам.... МКГ ви се сега библија или сте залуделе... Што сега му текна на Трендафилов да бара од МКГ да прави анализа на корупцијата пред 98 и по 2002 не знам, кога и самиот е свесен за погорново. МКГ ни се душмани.
Strelec Тео Вајгел оптимист за економскиот пресврт во македонското стопанство Теодор Вајгл оптимистички најавува дека во Македонија има шанси да се привлечат реномирани странски инвеститори. Веднаш штом Вајгл прифати да го советува премиерот Владо Бучковски, во владините и бизнис-кругови проструија информации дека тој ќе биде силен лобист за Македонија пред моќните странски компании, како ”Сименс”, Дојче банка и други, кои би биле пожелни инвеститори. Токму тоа се спомнуваше како главна цел за неговиот ангажман. Прашан дали доаѓањето на овие корпорации може да стане реалност, Вајгл со одговор: ”Јас познавам многу луѓе од европските институции, како и повеќето германски врвни менаџери. Ќе се потрудам тие да се стекнат со доверба спрема Македонија и така ќе дојдеме до странските инвеститори во Македонија... Ќе се потрудам да направам комплетна програма која нема да се однесува на една или на две години, туку ќе се работи долгорочно се’ до влезот на Македонија во ЕУ. Мислам дека почетокот веќе постои и Македонија е на добар пат да ги оствари сите барања за влез во ЕУ... Неодамна разговарав со господинот Ерхард Бусек, координатор на Пактот за стабилност, со Одделот за надворешни работи на Германија, како и со претставници на ЕУ во Брисел. Разговорите ми помогнаа да добијам целосна и реална слика за економската и политичката ситуација во Македонија. Планирам да ја споредам и владината програма со програмите на Светска банка, ММФ, ЕУ, ЕБРД, ЕИБ, со цел да видам како тие би можеле да се совпаднат со барањата на приватните инвеститори. Ако има разидувања, сакам да се решат со мерки на доверба... Се надевам дека ќе добијам поддршка и од домашните експерти, а без нив не би ни можел да имам советодавна улога”, нагласи експертот, додавајќи дека ќе користи услуги и на странски експерти, зависно од потребите.
Strelec Министерката Митрева во посета на Ватикан Светата столица ќе ја подржи Македонија на патот кон ЕУ Министерот за надворешни работи на Република Македонија Илинка Митрева во рамките на официјалната посета на Ватикан денеска се сретна со државниот секретар на Светата столица кардиналот Анџело Содано и со секретарот за односи со земјите на Државниот секретаријат на Ватикан монсињор Џовани Лајоло. На двете средби, Митрева ги пренесе поздравите и желбите на граѓаните на Републка Македонија за брзо заздравување на папата Јован Павле Втори и ја пренесе отворената покана до папата да ја посети Македонија. Шефот на македонската дипломатија се заблагодари на отвореноста на архивите на Светата столица за потребите на експертите на МАНУ, како и за можноста наскоро Радио Ватикан да почне со емитување програма на македонски јазик. На средбата со кардиналот Содано беше нагласена поддршката на Светата столица на Република Македонија на нејзиниот пат кон Европа. “Ние ја поддржуваме Македонија како рамноправна членка на Европа. Направивте голем напредок, се движите во вистинска насока и бидете сигурни дека ја имате поддршката на Светата Столица”, истакна Содано.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Тео Вајгел оптимист за економскиот пресврт во македонското стопанство Теодор Вајгл оптимистички најавува дека во Македонија има шанси да се привлечат реномирани странски инвеститори. Веднаш штом Вајгл прифати да го советува премиерот Владо Бучковски, во владините и бизнис-кругови проструија информации дека тој ќе биде силен лобист за Македонија пред моќните странски компании, како ”Сименс”, Дојче банка и други, кои би биле пожелни инвеститори. Токму тоа се спомнуваше како главна цел за неговиот ангажман. Прашан дали доаѓањето на овие корпорации може да стане реалност, Вајгл со одговор: ”Јас познавам многу луѓе од европските институции, како и повеќето германски врвни менаџери. Ќе се потрудам тие да се стекнат со доверба спрема Македонија и така ќе дојдеме до странските инвеститори во Македонија... Ќе се потрудам да направам комплетна програма која нема да се однесува на една или на две години, туку ќе се работи долгорочно се’ до влезот на Македонија во ЕУ. Мислам дека почетокот веќе постои и Македонија е на добар пат да ги оствари сите барања за влез во ЕУ... Неодамна разговарав со господинот Ерхард Бусек, координатор на Пактот за стабилност, со Одделот за надворешни работи на Германија, како и со претставници на ЕУ во Брисел. Разговорите ми помогнаа да добијам целосна и реална слика за економската и политичката ситуација во Македонија. Планирам да ја споредам и владината програма со програмите на Светска банка, ММФ, ЕУ, ЕБРД, ЕИБ, со цел да видам како тие би можеле да се совпаднат со барањата на приватните инвеститори. Ако има разидувања, сакам да се решат со мерки на доверба... Се надевам дека ќе добијам поддршка и од домашните експерти, а без нив не би ни можел да имам советодавна улога”, нагласи експертот, додавајќи дека ќе користи услуги и на странски експерти, зависно од потребите.
Ова се совпаѓа и со мојата искажана стратегија за на долги стази за Македонија........, НО пациентот Македонија е во предсмртен грч или еконоска агонија ја нарекуваат. Нејзе , разбира се , краткорочно и ВЕДНАШ МОРА да и се даде инекција за да преживее , оти потоа господинот Вајгел не ќе има кого да советува во иднина , од една проста причина што нема да има жив и здрав Македонец , за да ја спроведе замислата (секако дека мислам дека мора да е умно и респектабилно).
concrete
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Strelec
Тео Вајгел оптимист за економскиот пресврт во македонското стопанство
Ова се совпаѓа и со мојата искажана стратегија за на долги стази за Македонија........, НО пациентот Македонија е во предсмртен грч или еконоска агонија ја нарекуваат. Нејзе , разбира се , краткорочно и ВЕДНАШ МОРА да и се даде инекција за да преживее , оти потоа господинот Вајгел не ќе има кого да советува во иднина , од една проста причина што нема да има жив и здрав Македонец , за да ја спроведе замислата (секако дека мислам дека мора да е умно и респектабилно).
Lav mislam deka gresis, nieden tretman ne podiga mrtov pacient. Samo parite ke se potrosat, onie preostanati crkavici,koi bezmilosno ke se soberat sega so "osamostojuvanjeto" na opstinite.A cela Makedonija kolku edno predgradie na Minhen!!!!! Sega samo ke se raboti na srocuvanje na otpusna lista vo koja ke ti objasnat kako objektivno doslo do toa, doticnite"drzavotvorci" nikakov udel nemale... se borele , ama ete kleta sudbina.....
OooOo Грција ќе го блокира влезот на Македонија во ЕУ Портпаролот на грчкото министерство за надворешни работи Јоргос Комуцакос го демантираше делот во извештајот на Меѓународната кризна група, каде се тврди дека Грција нема намера да го блокира европскиот курс на Македонија, поради проблемот со името. Според фуснотата во извештајот на МКГ, премиерот Костас Караманлис ја уверил Европската Унија, дека прашањето за името нема да преставува пречка за влезот на Македонија. Комуцакос рече дека ова тврдење „не ја одразува реалноста“, додавајќи дека ставот на Караманлис бил изнесен јавно пред Европскиот Совет во декември и оти грчката дипломатија ги интензивирала напорите во последните месеци да започнат преговори за пронаоѓање на заедничко прифатливо решени за проблемот за името. Портпаролот на грчкото МНР рече дека Грција во принцип го поддржува курсот на Македонија кон ЕУ и НАТО, во контекст на нејзината политика кон Балканот, но потенцираше дека Македонија не може да продолжи во таа насока без прво да го реши проблемот со името. „Оваа политика во никој случај не смее да се гледа како „казна“ за соседната република, туку како политичка реалност“, убедува грчкиот портпарол.
concrete Neznam dali ke se otvori stranata, ama razmisluvanjeto e interesno i pokraj VUJKOTO OD AMERIKA:http://www.kapital.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=65&EditionID=451&ArticleID=9063
concrete Ex moj Strelec , sto da kazam kaj tebe ke zgresam, ama uste li vo Dedo Mraz veruvas???? Vatikan???? he,he,he !!!!!
Bicho
quote:
Originally posted by concrete
Ex moj Strelec , sto da kazam kaj tebe ke zgresam, ama uste li vo Dedo Mraz veruvas???? Vatikan???? he,he,he !!!!!
Abe ja nesho vchera ko na led bev staen, ili??? Nema veze da se vratam na temata! Concrete, nekako me razochara sega. Jas isto kako Strelec mislam deka ova e vest od "OGROMNO" znachenje!!! Imav eden topic za unijatstvoto, kade shto tvrdev deka e mnogu dobro ako Vatikanot stoi pozadi tebe, a mnogu losho ako te pizmi. Mislam deka ovaa shansa ne smee da se propushti. Kje ja razglabame, ili...? Sho vikate raspolozheni za esna fina rasprava za svetski zagovori i slichni teorii, ili da otvoram nov topik?
dejan drzhavata treba kako dobroto dete da bide so vatikan! stvarno! i papata da bide pokanat vo makedonija:p
lav
quote:
Originally posted by dejan
drzhavata treba kako dobroto dete da bide so vatikan! stvarno! i papata da bide pokanat vo makedonija:p
Папата е повеќепати поканет за да ја удостои со својата посета републиката Македонија , но тој дојде само до Бугарија (мислам). Оној миг , од кога ќе не посети нас Македонците , тоа ќе биде силен знак до СИТЕ католички земји (а ги има мнооооогу) за да не вбројат во своите пријателски земји , барем јас така си мислам.
dejan koj go znae.....moze deka ne e dobar sega pa nemoze. ama treba, neka se sheta vo ohrid;)
lav
quote:
Originally posted by dejan
koj go znae.....moze deka ne e dobar sega pa nemoze. ama treba, neka se sheta vo ohrid;)
Што се однесува до мене лично помил ми е Папата во Охрид и трајно настанат , одколку макар само и времени „посетители„ од западниот сосед на Македонија.
intel http://www.mtv.com.mk/vesti.asp Премиерот Владо Бучковски денеска ќе се сретне со генералниот директор на Директоратот за проширување на Европската комисија Фабрицио Барбасо. На средбата ќе стане збор за подготовките на нашава држава за европско интегрирање и очекувањата Македонија до крајот на годинава да добие статус на земја-кандидат за членство во Унијата. Моите сознаниа за оваа средба која веќе се оствари е дека била многу оптимистичка во контекст на статусот кандидат до крајот на годинава. П.С.Нека пукнат душманите-особено домашните.
OooOo Buchko lobira mnogu vo posledno vreme. Za mnogu kratko vreme ostvari mnogu povekje sredbi nego site predhodni premieri zaedno.
Strelec Јас сум сеуште резервиран (можеби и заради некоја сопствена антипатија кон некои негови политички потези во минатото), но вака како што ги следам од страна работиве, морам да констатирам дека сум многу пријатно изненаден!
OooOo Rezerviran sum i jas ... ova beshe samo edna konstatacija.
concrete
quote:
Originally posted by Bicho
quote:
Originally posted by concrete
Ex moj Strelec , sto da kazam kaj tebe ke zgresam, ama uste li vo Dedo Mraz veruvas???? Vatikan???? he,he,he !!!!!
Abe ja nesho vchera ko na led bev staen, ili??? Nema veze da se vratam na temata! Concrete, nekako me razochara sega. Jas isto kako Strelec mislam deka ova e vest od "OGROMNO" znachenje!!! Imav eden topic za unijatstvoto, kade shto tvrdev deka e mnogu dobro ako Vatikanot stoi pozadi tebe, a mnogu losho ako te pizmi. Mislam deka ovaa shansa ne smee da se propushti. Kje ja razglabame, ili...? Sho vikate raspolozheni za esna fina rasprava za svetski zagovori i slichni teorii, ili da otvoram nov topik?
De be , postojano nekogo razocaruvam. VATIKAN , Bicho kamo sreka da e toa tolku ednostavno : Vatikan zad tebe i se e OK.Vatikan nikogas nema da ne prifati kako Makedonci, a se drugo e POLITIKA, a vo toa tie se 10 svetlosni godini pred nasite aktuelni politicari i slicno. A Svetski Zagovor vo onaa vulgarna forma koja se eksploatira ne postoi , da ne spomnuvam deka nas Makedoncite vo nego ne nema i koga bi go imalo!!!!!!
Strelec Бучковски и Барбасо за европските перспективи на Македонија Позитивниот моментум треба да се искористи Подготовките на Република Македонија за европско интегрирање и очекувањата до крајот на годината да добие статус на земја кандидат за членство во Европската унија, беа теми на вчерашната средба во Скопје на премиер Владо Бучковски со Фабрицио Барбасо, генерален директор на Директоратот за приширување во Европската комисија, соопшти Кабинетот на претседателот на македонската Влада. Позитивниот моментум во процесот на интегрирање на Република Македонија кон Европската унија треба да се искористи, истакнал на средбата генералниот директор на Директоратот за приширување во Европската комисија. Во тие рамки Европската комисија во 2005 година ќе се фокусира на две главни задачи: разгледување на дадените одговори на прашалникот и следење на напредокот на Република Македонија. Оттаму периодот до октомври 2005 година треба да се искористи за интензивно спроведување на реформските процеси, заеднички заклучиле премиерот Бучковски и генералниот директор Барбасо. Апликацијата за членство во Европската унија не се гледа како начин за избегнување на обврските, туку како средство за нивно забрзано исполнување. Во таа смислам Владата е цврсто определена да ги исполни своите обврски пред се организирање на фер и демократиски локални избори, успешно спроведување на процесот на децентрализација, имплементација на реформите во правосудниот систем и реализација на препораките и обврските од Европското партнерство, нагласил на средбата премиерот Бучковски.
Pina Znachi ovoj(Barbaso) bil DIREKTOR na DIREKTORAT vo nekoja KOMISIJA(za proshiruvanje na EU). Birokratija kolku sakash. Beter od komunizmot.
dejan sto ti e sega pana?
lav
quote:
Originally posted by intel
http://www.mtv.com.mk/vesti.asp Премиерот Владо Бучковски денеска ќе се сретне со генералниот директор на Директоратот за проширување на Европската комисија Фабрицио Барбасо. На средбата ќе стане збор за подготовките на нашава држава за европско интегрирање и очекувањата Македонија до крајот на годинава да добие статус на земја-кандидат за членство во Унијата. Моите сознаниа за оваа средба која веќе се оствари е дека била многу оптимистичка во контекст на статусот кандидат до крајот на годинава. П.С.Нека пукнат душманите-особено домашните.
Така е кољега Интељ. НЕКА ПУКНАТ и тоа до еден .....мислам на сите домашни непријатељи и АНТИ-Македонци , особено од западна Македонија. Но , нека овојпат барем користат друг изговор освен вообичаениот дека имаат многу „свадби„ и тоа целовечерни и секидневни ......нели???
Inkognito Od premnogu turkanica za toa koj da go upravuva vozot, vozot kje zamine ... citat inkognito :) Posledniot voz za Evropa zamina ... citat K-15 :)
трендафил
quote:
Унијата бара вистинска борба со корупцијата и криминалот 10.03.2005 ЕУ и приреди студен туш на македонската влада - евро-дипломатот за проширување Фабрицио Барбасо им соопштил 3 пораки, она што е битно следните неколку месеци треба да се реализираат. „Важна е борбата против корупцијата. Таа е клучна област затоа што е поврзана со создавање на поповолна бизнис клима и со реформата на судството“, вели Фабрицио Барбасо генерален директор за проширување на ЕУ. Унијата сака да види резултати во борбата против корупција, не само малите риби, туку и големите да бидат изведени пред суд и да бидат осудени ако обвиненијата се оправдани. Второ барање на Унијата - јавната администрација сакаат да ја видат непартиска, млада, ефикасна. Трето одржување на стабилноста, Охридски договор и фер избори, па доаѓа на ред ефикасна децентрализација. Интересно е што Барбасо изјави дека бил прилично изненаден од големината на одговорите на прашалникот - се работи за 14.000 страници. „Многу сум изненаден од големината на одговорите кои ги примивме, но секако важна е содржината“, вели Барбасо. http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43929
Значи на очекуваната средба со Барбасо од ЕУ не рекоа дека власта е корумпирана, државната администрација партизирана, се сомнева дека изборите ќе бидат фер. За големината на одговорите не знам дали да го разберам дека значи многу текст без содржина или дека ќе треба подолго време за да ги прочитаат пред да ни одговорат. Веројатно најмалку додека не си замине владата што е корумпирана, ја држи под контрола државната администрација и не и пречи кога лажира избори. Амбасадорот на ЕУ Салин пак рече
quote:
Изборите не се прашање на живот или смрт, ова е пораката на европретставникот на Унијата во Скопје, Мајкл Салин, до сите учесници во изборниот процес, со која Брисел потсетува на веќе преземените обврски на партиите за фер и демократски избори, клучни за нашето евроинтегрирање. Оттаму, Салин е директен, како да се избегне она што е традицијата во македонската политика, дека особено вториот круг од изборите е секогаш проблематичен. „Ќе ги замолам сите во Македонија да ги земат своите заклетви сериозно, светот оваа година ве гледа. Поради што го имате, процесот за влез во ЕУ, ајде да создадеме еден нов процес на политичка култура. Изборите не се прашање на живот или смрт, тие се еден нормален процец и не употребувајте пиштоли на вашите собири и немојте да заплашувате“, изјави Мајкл Салин, специјален претставник на ЕУ во Македонија. Всушност, она за што е заинтересирана Европската Унија, тоа се успешни избори и европеизација на процесот на децентрализација, со кои, вели Салин, почнуваат вистинските сериозни нешта. Оттаму и соработката со ЗЕЛС на канцеларијата во Скопје, преку проектот за обука на сите кандидати. „За организирање верувајте на втор круг каде што ќе има помал број на инциденти или речиси воопшто да нема бидејќи дефинитивно тоа негативно ќе влијае на развојот на демократијата во Македонија“, рече Горан Ангелов, претседател на Заедницата на единиците на локалната самоуправа. http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43939
Секој знае дека власта, не опозицијата, ги лажира изборите. И тоа, според Салин, во вториот круг. Во кој круг беше избран „државникот“?
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...Унијата сака да види резултати во борбата против корупција, не само малите риби, туку и големите да бидат изведени пред суд и да бидат осудени...
Станува интересно...:))) Нека му ја мислат сега Ламбе, Војо, Далавера итн. итн. Да не ги редам, многу ги има!:)
Strelec ЏУЛИЈАНО АМАТО vs. concrete Ќе биде лошо за ЕУ ако не ја земе Македонија Европа мора да биде широкограда и ако се зборува за перспективи, треба да има и рокови, бидејќи и времето се троши, изјави Џулијано Амато, претседател на Меѓународната група за Балканот. - Битно е ЕУ во 2006 година јасно да во укаже дека и вие доаѓате во Унијата. Долгорочно гледано на сите треба да им се даде временски јасна почетна позиција. Би било лошо ако не влезете во ЕУ, но и за ЕУ ако не успее да ве земе - рече Амато. Групата што ја предводи ќе предложи програма за "паметни визии", со која од ЕУ ќе се бара максимално да го ослободи движењето на младите и студентите за образување и школување во земјите на Унијата. Истовремено, вели тој, Балканот треба да биде отворен за иднината, да го закопа минатото и да прави се за да ги исполни стандардите за влез во ЕУ.
intel
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...Унијата сака да види резултати во борбата против корупција, не само малите риби, туку и големите да бидат изведени пред суд и да бидат осудени...
Станува интересно...:))) Нека му ја мислат сега Ламбе, Војо, Далавера итн. итн. Да не ги редам, многу ги има!:)
Дефинитивно ќе мора да се расчистат некои работи: Шефовите на држави и влади од регионот побараа намалување на бирократијата и спречување на корупцијата, кои се најголемите пречки за регионалната соработка и достигнување на европското ниво на развој. На Македонија конкретно и се препорачуваат реформи во судството. Македонија е на прав пат, само треба да продолжи и да стане членка на ЕУ, така да ЕУ ќе мора да гледа сектор по сектор, поле по поле, како Македонија може техничките барања да ги исполни и политичките барања, за да стане службен кандидат“, изјави Жак Сантер, поранешен претседател на ЕК. http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43981
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
ЏУЛИЈАНО АМАТО vs. concrete Ќе биде лошо за ЕУ ако не ја земе Македонија Европа мора да биде широкограда и ако се зборува за перспективи, треба да има и рокови, бидејќи и времето се троши, изјави Џулијано Амато, претседател на Меѓународната група за Балканот. - Битно е ЕУ во 2006 година јасно да во укаже дека и вие доаѓате во Унијата. Долгорочно гледано на сите треба да им се даде временски јасна почетна позиција. Би било лошо ако не влезете во ЕУ, но и за ЕУ ако не успее да ве земе - рече Амато. Групата што ја предводи ќе предложи програма за "паметни визии", со која од ЕУ ќе се бара максимално да го ослободи движењето на младите и студентите за образување и школување во земјите на Унијата. Истовремено, вели тој, Балканот треба да биде отворен за иднината, да го закопа минатото и да прави се за да ги исполни стандардите за влез во ЕУ.
Da bide sirokograda , ke predlozi pametni vizii , maksimalno da go oslobodi dvizenjeto na mladite i studentite : a be momce , da ne te esapam za umno dete,a samiot fakt sto ovoj muabet go pravis od Canada e potvrda za toa, ke kazev nesto drugo. Volkot e volk , zosto samiot si gi vrsi rabotite -- e stara narodna pogovorka...a koj ceka Evropa da mu gi sredi rabotite, ke se iznaceka. Tamu bre ne ni znaat deka ima nekoi Makedonci koi cekaat na red za vleguvanje. Zivotot e kus , nemat tie vreme za opametuvanje na glupavi "drzavnici", pretpostavuvajki deka samo mnogu glupav narod moze da si izbere takvi prestavnici.Ponekogas za da ne im precat doma, ke gi pratat svoite najmutavi sluzbenici malku da prodavaat rog za kopito na domorodcite ..i tolku...Capishi!!!!!
concrete [img]http://orpheus.ucsd.edu/speccoll/dspolitic/pm/1942/20923cs.jpg[/img] Staro e ova, ama soodvetno za relaciite EU - MKD!!!!
ProMKD http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/features/2005/05/30/feature-01
quote:
"no" vote would mean EU candidates will "have to be far more rigorous in complying with the conditions set for our accession to the EU," Romanian Prime Minister Calin Popescu Tariceanu told journalists during the vote. Hours later, it became clear that an estimated 55 per cent of those Frenchmen who went to the polls rejected the EU constitution. Turnout was approximately 70 per cent.
Според овие информации, Турција, Бугарија, и Романија треба повеќе да работат за да добијат членство. Зошто е тоа така?
mako And Concrete goes: Sve je lazh, samo pusta laaazh, sve je lazh osim smrtiiiii! A noviot refren na Shekerinska verojatno ke bidit nesto vo stil na onaa: In the year 2525....[:D]
concrete
quote:
Originally posted by mako
And Concrete goes: Sve je lazh, samo pusta laaazh, sve je lazh osim smrtiiiii! A noviot refren na Shekerinska verojatno ke bidit nesto vo stil na onaa: In the year 2525....[:D]
Ehhh.... kaj otide pa ti sega, taka e, ama pu,pu!!!! ne se baksuzira!!!! I cuda se slucuvaat...i Isus po voda odel!!!!!
concrete Alooo, ima ovde nekoj za vo EU????
KoPiLe
quote:
Originally posted by concrete
Alooo, ima ovde nekoj za vo EU????
jas sekako deka ne sum za vo Eu ...prvin makedonija nema da vlezi tamu vo naredniov podolg period ...ako se sejkava nekoj prviot muabet beshe ...makedonija vo EU vo 2005 ...dojde 2005 pa beshe makedonija vo Eu vo 2007 ...pa sega se vrti muabet do 2010 sekako ke vlezi ...itn itn ...i aj ako mozi neka kazi nekoj ..."koga" ne primat so ke dobija mk so toj famozen vlez vo Eu ...(realno gledano nishto ?:)[:D]
concrete
quote:
Originally posted by KoPiLe
quote:
Originally posted by concrete
Alooo, ima ovde nekoj za vo EU????
jas sekako deka ne sum za vo Eu ...prvin makedonija nema da vlezi tamu vo naredniov podolg period ...ako se sejkava nekoj prviot muabet beshe ...makedonija vo EU vo 2005 ...dojde 2005 pa beshe makedonija vo Eu vo 2007 ...pa sega se vrti muabet do 2010 sekako ke vlezi ...itn itn ...i aj ako mozi neka kazi nekoj ..."koga" ne primat so ke dobija mk so toj famozen vlez vo Eu ...(realno gledano nishto ?:)[:D]
Nema Makedonija da vleze kako Makedonija nikogas, ama sepak e interesno da se zabavuvas so detskata naivnost na sekernite prikazni!!!!Nekoj go plaka toj seker , ama toa ti e, koj kaj se nasol!!!!!
Sande Povtorna proba, ne znam so bidna so prviot post. No we#180;ve gone not say good bye for Europe Buchuk you promiced us that sosema zaluzeno, bravo! taka treba! So pravime sega sds-utopistite, kako vo Evropa? ИВПР: Изборните инциденти го влошија имиџот на државата МИА 17.03.2005 Лондонскиот Институт за воено и мирнодопско известување (ИВПР) во последната анализа на првиот круг локални избори во Македонија наведува дека изборните инциденти го влошиле имиџот на државата. „Полнењето на гласачките кутии, гласањето во туѓо име и заплашувањето со насилство во првиот круг локални избори нанесоа удар врз надежите на земјата дека до крајот на годинава ќе добие позитивен одговор од Брисел на барањето за статус на кандидат за членство во Европската унија“, оценува ИВПР. Според ИВПР, покрај нерегуларностите што ги посочија и набљудувачите на ОДИХР во прелиминарниот извештај, постои конфузија и околу изборните резултати во трката за градоначалник на Скопје. Оттука, консултираните домашни аналитичари проценуваат дека целата збрка го поткопува македонскиот обид да добие зелено светло за членство во ЕУ. „Начинот на кој го спроведовме првиот круг покажува дека не ја научивме основната лекција по демократија и тоа ќе ни биде голема пречка на патот кон Европската унија“, констатира за ИВПР председателката на Хелсиншкиот комитет за човекови права во Македонија Мирјана Најчевска. Назми Маличи, професор од Унивезитетот на Југоисточна Европа, пак, вели дека со овие избори Македонија испрати песимистичка порака за македонскиот демократски потенцијал. „На патот кон Европа е недозволиво да имаме каков и да е инцидент на изборите“, истакнува Маличи. Особено загрижува искуството кое говори дека вториот круг во Македонија е по правило многу пожесток од првиот. Оттаму и предупредувачките пораки на меѓународните претставници за начинот на кој тој ќе биде спроведен, посочува лондонскиот Институт во извештајот. ИВПР во анализата потсетува дека станува збор за први локални избори по усвојувањето на законите за децентрализација кои произлегоа од рамковниот договор.
intel Се надеваме дека сите македонски политички партии што се приврзаници на членството во ЕУ ќе се обединат и ќе направат се за да не се повторат нерегуларностите, изјави Кристина Галах, портпаролката на еврокомесарот за надворешна политика Хавиер Солана. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=44236"]повеќе[/url] Пани и Дивидери вие сте на потег.
n/a
quote:
Originally posted by intel
Се надеваме дека сите македонски политички партии што се приврзаници на членството во ЕУ ќе се обединат и ќе направат се за да не се повторат нерегуларностите, изјави Кристина Галах, портпаролката на еврокомесарот за надворешна политика Хавиер Солана. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=44236"]повеќе[/url] Пани и Дивидери вие сте на потег.
EU so gornata izjavajavno ni dava do znaenje deka VLASTA E PROTIV CLENSTVO NA RM VO EU. Kristina Galah jasno kazuva deka tie sto sproveduvale neregularni lokalni izbori se protiv clenstvo na RM vo EU, a toa e vlasta SDSM-DUI-LDP [:D] Ama sum pameten i kako Vi spustam [:D][:D][:D][:D][:D]
intel
quote:
Originally posted by bitushanec Ama sum pameten i kako Vi spustam [:D][:D][:D][:D][:D]
Браво,затоа ќе те штампаат за пропаганден материјал.
dejan nova makedonija, ne e samo zagreb koj go kaza ova, i nekoi od london go rekle, Според загребски “Вјесник” Хрватска ќе влезе во ЕУ заедно со Македонија Со одлагањето на почетокот на преговорите за членство во ЕУ, Хрватска се соочува со опасност за вклучување во Унијата да ја чека Македонија, која до крајот на годината би можела да добие статус на кандидат за членство, објавува во својот најнов број загребски “Вјесник”. Весникот наведува дека по одлагањето на почетокот на преговорите, Хрватска дефинитивно нема шанси да стане членка на ЕУ заедно со Бугарија и Романија, по претпоставка тие да се приклучат кон Унијата во 2007 година. “Подолгото одлагање на преговорите би ја довело Хрватска, заедно во пакет со Македонија, да чека за вклучување во ЕУ во некој иден круг на проширување и тоа не пред 2009 година”, истакнува “Вјесник”. Весникот наведува дека новиот датум за почеток на преговорите за членство на Хрватска ќе биде одреден на следниот самит на Унијата во јуни, што би значело дека тие би почнале најрано кон крајот на оваа или почетокот на идната година.Според “Вјесник”, ЕУ сака да ја искористи Хрватска како примиер за останатите земји во регионот, кои исто така недоволно соработуваат со Хашкиот суд.
lav
quote:
Originally posted by dejan
nova makedonija, ne e samo zagreb koj go kaza ova, i nekoi od london go rekle, Според загребски “Вјесник” Хрватска ќе влезе во ЕУ заедно со Македонија Со одлагањето на почетокот на преговорите за членство во ЕУ, Хрватска се соочува со опасност за вклучување во Унијата да ја чека Македонија, која до крајот на годината би можела да добие статус на кандидат за членство, објавува во својот најнов број загребски “Вјесник”. Весникот наведува дека по одлагањето на почетокот на преговорите, Хрватска дефинитивно нема шанси да стане членка на ЕУ заедно со Бугарија и Романија, по претпоставка тие да се приклучат кон Унијата во 2007 година. “Подолгото одлагање на преговорите би ја довело Хрватска, заедно во пакет со Македонија, да чека за вклучување во ЕУ во некој иден круг на проширување и тоа не пред 2009 година”, истакнува “Вјесник”. Весникот наведува дека новиот датум за почеток на преговорите за членство на Хрватска ќе биде одреден на следниот самит на Унијата во јуни, што би значело дека тие би почнале најрано кон крајот на оваа или почетокот на идната година.Според “Вјесник”, ЕУ сака да ја искористи Хрватска како примиер за останатите земји во регионот, кои исто така недоволно соработуваат со Хашкиот суд.
Точно е тоа дека Хрватска , во однос на соседите но и идните претенденти за „влез„ во ЕУ , се користи како врзан гавран на сред поле. За да крека но и на другите да им даде пример...........што тоа ги чека само ако се немирни и непослушни. Инаку Македонија воопшто не би имала работа со Трибуналот , кој е нели основан за воените злосторства сторени во екот на распаѓањето на Титовата Југославија. Колку што Јас знам Македонија не УЧЕСТВУВАШЕ во тој распад активно освен ако некој го протолкува давањето на сето расположиво оружје на Србија на чело со Милошевиќ како индиректно учество. Треба да се разјаснат повеќе работи кај нас и тоа: Македонскиот Народ глобално не прави проблеми на Избори. Тоа го чинат припадниците на омиљената „заедница„ на ЕУ или според мене малцинство кое се обидува да стане мнозинство и тоа по секоја цена , разбира се со сесрдна помош од некои македонски влијателни личности во политиката и во т.н. бизнис лоби ...составено од „поранешни„ Македонци а сега припадници на некои си многу влијателни и дискретно нагласени „заедници„.
dejan Znam makedonskiot narod ne pravi problemi. za toa najvise problemi imase vo zapadna makedonija po izborite, a DUI e kriv za toa sve. za da vlezeme isto vreme so hrvatska, drzhavata treba ovaa godina da pocne seriozno so reformi i sve drugo.
Great_Macedonian Dejan, zemja kandidat ke staneme na kraj godina, no koga ke pocnat pregovorite za clenstvo?? e toa e bitno.
lav
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Dejan, zemja kandidat ke staneme na kraj godina, no koga ke pocnat pregovorite za clenstvo?? e toa e bitno.
Колега Искажаново (подцртано од мене) е базирано на сигурни податоци од валидни институции за таква одлука , или пак само како личен (разбирлив за сите) став на македонски граѓанин ?
Great_Macedonian Lav, imame golemi sansi da stanime kandidati do kraj godina.. od site najavi i ona sto go citam na EU web stranici izgleda kadidati ke stanime na kraj godina (ako nese desi nesto strasno vo meguvreme kako novo 'kondovo' ili slicno)
lav
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Lav, imame golemi sansi da stanime kandidati do kraj godina.. od site najavi i ona sto go citam na EU web stranici izgleda kadidati ke stanime na kraj godina (ako nese desi nesto strasno vo meguvreme kako novo 'kondovo' ili slicno)
Ти благодарам за одговорот , иако Јас сепак би го ставил ова во полето на шпекулации , само затоа што не гледам валиден и од званична Европска институција даден повик ....или ПОКАНА до државата Македонија
Great_Macedonian znajs, makedonija i se e mozno! mozno e i vojna da imame do kraj godina ne daj boze.. nisto ne moze da se predvidi. No ako vladata go storu toa sto se bara od neja... ednoto ne go stori (uspesni izbori).. ostanuva uste implemintacija na decentralizacijata i reformi vo sudstvoto da odat dobro... ako ovie dve uslovi se ispolnat kandidati ke stanime.
lav
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
znajs, makedonija i se e mozno! mozno e i vojna da imame do kraj godina ne daj boze.. nisto ne moze da se predvidi. No ako vladata go storu toa sto se bara od neja... ednoto ne go stori (uspesni izbori).. ostanuva uste implemintacija na decentralizacijata i reformi vo sudstvoto da odat dobro... ako ovie dve uslovi se ispolnat kandidati ke stanime.
Во ваков случај кога Владата не може или пак не сака да ги исполни таквите услови ...најверојатно и најдобро е да се побараат Вонредни Избори за да се дојде до таква НОВА Влада , која ќе има капацитет за таквите Европски барања...нели?
concrete
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Dejan, zemja kandidat ke staneme na kraj godina, no koga ke pocnat pregovorite za clenstvo e toa e bitno.
Колега Искажаново (подцртано од мене) е базирано на сигурни податоци од валидни институции за таква одлука , или пак само како личен (разбирлив за сите) став на македонски граѓанин ?
Apri-li-liiiiiiiii !!!!!!!Ako ne bide taka, t.e , ako STANEME zemja kandidat, jas ke organiziram An-2 da vlece baner 10x30 m uzduz i popreku Makedonija so nasmeana Sekerinska i tekst : Neli vi rekov!!!!! I da znaete, ne sum jas Pana DA NE ISPOLNUVAM VETUVANJA ..PROVERENO!!!! Veruvam UCVP nema da pravi problem....
dejan Кандидатски статус во декември, укинувањето на визите ќе почека Европската Унија да почне дијалог со Македонија од кој ќе произлезат конкретни мерки за либерализација на визниот режим, препорачаа македонските и европските парламентарци од дводневниот состанок во Скопје. Иако овој став влезе во завршната декларација од конститутивниот состанок на мешовитиот парламентарен комитет меѓу Македонија и ЕУ, европарламентарците јасно порачаа оти укинувањето на визите е долгорочен процес, кој зависи од исполнувањето на многу и политички и технички критериуми. - Го поздравуваме напредокот во однос на издавањето на новите пасоши. Тоа значи дека вие исполнувате дел од техничките критериуми. Задоволни сме од постигнувањата и во другите критериуми за пристапување кон ЕУ. Се надеваме дека овој напредок ќе помогне да се најде прифатливо решение за сите - рече европарламентарецот од Словенија Јелко Кацин. Тој и неговите европски колеги не сакаа да лицитираат со датуми. Заложбите на дел македонски парламентарци либерализацијата на визниот режим со ЕУ да почне со олеснување за одредени категории како што се студентите или бизнисмените, добија само делумна и начелна поддршка од европарламентарците. Некои од нив, особено пратениците од Унгарија, возвратија со барање Македонија да ги укине визите за 10 нови членки во Унијата бидејќи тоа веќе го има сторено со постарите членки. Во завршната декларација, која ги опфати сите значајни теми за асоцирањето на Македонија во ЕУ, едногласна е оцената дека Македонија ќе добие позитивно мислење за европрашалникот и статус земја-кандидат на самитот на Унијата во декември. На македонските власти им се препорача да продолжат со реформите на судскиот систем, борбата против криминалот и корупцијата, создавањето поволна деловна клима и да се завршат обврските од рамковниот договор. Македонија доби и силна поддршка на заложбите обележувањето на северната граница во делот кон Косово да заврши пред утврдувањето на финалниот статус на покраината. Обележувањето треба да заврши и не смее да биде заложник на дискусиите за иднината на Косово, порачаа европарламентарците. Следниот состанок на мешовитиот комитет, кој е нова повисока форма на соработка меѓу македонското Собрание и Европскиот парламент, ќе биде во ноември во Брисел. Копретседавачот на комитетот грчкиот пратеник Георгиос Папастамкос изрази надеж дека тоа ќе биде во една поинаква атмосфера со, како што рече, позитивно мислење од европската комисија за европрашалникот. http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=23368
Strelec Промена на името, услов за влез во ЕУ Првиот човек на еврокомитетот за соработка со Македонија Георгиос Папастамакос не заобиколува, до македонското членство во унијата има проблем. Оној што Грција го има со нашето Уставно име. На директните пораки од Брисел ниту Шекеринска не заобиколува кога е во прашање либерализацијата на визниот режим, од кој Македонија очекува, а нема напредок, крутоста на Европа кога се во прашање парите, предпристапната помош. „Ни треба предпристапна помош и ни требаат суми кои ќе бидат споредливи со оние кои ги имаат Бугарија и Романија“, вели Радмила Шекеринска. Нема да прифатиме никави други услови надвор од конпехашките критериуми за членство во ЕУ, порача Шекеринска на работната седница на мешовитиот парламентарен комитет, тело кое треба да придонесе кон приближување на Македонија до евроинтегративните процеси.
intel
quote:
Originally posted by lav Така е кољега Интељ. НЕКА ПУКНАТ и тоа до еден .....мислам на сите домашни непријатељи и АНТИ-Македонци , особено од западна Македонија. Но , нека овојпат барем користат друг изговор освен вообичаениот дека имаат многу „свадби„ и тоа целовечерни и секидневни ......нели???
Подобро ќе ти биде да ги побараш АНТИ-Македонците во нашите Македонски редови кои на сметка на некои од тие што ги посочуваш упорно ја убедуваат администрацијата во Вашингтон дека поголемиот дел од Македонците сака да се одвои од Албанците.Кинескиот ѕид сеуште се заговара. П.С.Можеш да ги критикуваш моите ставови колку сакаш,Но мене лично а и на останатите кога ќе им се обраќаш внимавај како го правиш тоа-ВТОР ПАТ.
OooOo Укинување на визите за ЕУ кога Македонија ќе стане земја кандидат Проблемот на македонските граѓани со визите за влез во ЕУ може да се реши откако Македонија ќе стане земја кандидат, изјави Словенецот Јелко Кацин, член на Мешовитиот парламентарен комитет на ЕУ и Македонија. „Би сакал да го поздравам напредокот, кој што вашата Влада го има остварено околу издавањето на новите пасоши. Значи, вие ги обезбедувате техничките предуслови за да се надмине сегашната состојба“, изјави Јелко Кацин, член на Мешовитиот парламентарен комитет на ЕУ во Македонија. „Навистина веруваме дека оценката ќе дојде до позитивен резултат и дека вие ќе станете земја кандидат во блиска иднина. Да дадам една споредба, Романија и Бугарија веќе го разрешија проблемот веднаш штом започнаа со преговорите“, додаде Кацин. Иако укинувањето на визите е многу комплицирано за претседателот на Мешовитиот парламентарен комитет од Грција, македонските парламентарци се оптимисти дека во јуни Советот на министри на ЕУ ќе донесе позитивен став по ова прашање. Мешовитиот комитет го подржува ставот на Македонија дека одбележувањето на границата кон Косово треба да заврши пред започнувањето на преговорите за конечниот статус на протекторатот. „Македонија заслужува безбедна, сигурна, демаркирана граница со сите соседни земји. Тоа треба да се стори и тоа не може да биде заложник на другите политички прашања“, рече Ѓула Хеги, потпретседател на Мешовитиот парламентарен комитет на ЕУ во Македонија. Поздравено е што за овие две прашања постои консензус кај сите политички партии во Македонија.
dejan znaci ke stane zemja kandidat??
Strelec Кјарини се надева на позитивен одговор од ЕК за РМ до крајот на 2005-та До крајот на 2005 година, Македонија најверојатно ќе добие позитивен одговор од Европската комисија и ќе стане земја кандидат за прием во ЕУ. „Се надевам дека до крајот на годината ќе добиеме позитивно мислење, а подоцна ќе започнат и преговорите. Но, не би одел толку далеку за да зборувам за датумот за пристапување“, изјава Донато Кјарини, претставник на Европската комисија во Македонија. Кога ќе започнат преговорите за пристапување, зависи од исполнувањето на политичкиот критериум, изјави претставникот на Европската комисија во Македонија, Донато Кјарини. „Изборите, и сакам да го повторам ова, не треба да бидат сфатени несериозно. Нерегуларностите се против политичкиот критериум. Треба да постои соодветна, независна институција која ќе ги организира изборите, и сите треба да сфатат дека секоја нерегуларност е загуба за целата земја“, рече Кјарини. Со исполнувањето на политичкиот критериум, што значи владеење на правото и борба против корупцијата, ќе се подобри и економијата во Македонија, оцени Кјарини, додавајќи дека Парламентот и правниците ќе имаат многу работа и за исполнување на третиот критериум, усвојување на европското законодавство.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by dejan
znaci ke stane zemja kandidat??
Za toa vreme: Trebosh- Dolneni 0:0
Strelec Евентуално одложување на влезот на Романија и Бугарија не пред ноември Одлука за евентуално одложување на приемот на Романија и Бугарија во Европската унија (ЕУ), по активирање на заштитната клаузула, нема да биде донесена пред крајот на годината, соопшти синоќа Европската комисија (ЕК). „Активирањето на заштитната клаузула ќе биде за прв пат разгледана дури по извештаите за подготовките на Букурешт и Софија што ЕК треба да ги објави во ноември, годинава“, појасни Кристина Наги, портпарол на еврокомесарот за проширување Оли Рен. Според Наги, Рен ќе го земе предвид мислењето на Европскиот парламент (ЕП) пред да предложи евентуално активирање на заштитната клаузула со која пристапот на Романија и Бугарија може да се одложи.
Great_Macedonian Quote Lav: Во ваков случај кога Владата не може или пак не сака да ги исполни таквите услови ...најверојатно и најдобро е да се побараат Вонредни Избори за да се дојде до таква НОВА Влада , која ќе има капацитет за таквите Европски барања...нели? ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lav, Da imas pravo no mislam deka vo ovoj moment SDSM seuste ima malo blago vodstvo pred Opozicijata, taka da do vgodina za izborite Vmro-Dpmne ako rabotit pametno bi trebalo da ja dostigne razlikata za da pobedi. Mislam deka so ogled na toa Sto Radmila Sekerinska e zadolzena za evro-integracija mislam deka imame realni sansi da stanime kandidati posto se gleda deka zenata navistina si e vrsi rabotata sto za zal ne e slucajot so ogromniot del na drugite ministerstva.
Justinijan
quote:
Znam makedonskiot narod ne pravi problemi. za toa najvise problemi imase vo zapadna makedonija po izborite, a DUI e kriv za toa sve. za da vlezeme isto vreme so hrvatska, drzhavata treba ovaa godina da pocne seriozno so reformi i sve drugo.
Contradictio per se. Во 99.99% од случаите кога функционер на ЕЗ или НАТО ни соли ум за “реформи“, под тоа се подразбира спроведување на РАМКОВНИОТ ДОГОВОР, односно давање власт на УЧК. Значи, conditio sine qua non за влез во ЕЗ ни е - УЧК да владее со Македонија. Од друга страна, владеењето на УЧК со Македонија ни е најголема пречка за влез во ЕУ! Има еден зен коан на кој илјадници кандидати за просветление си ги искршиле главите: “Висиш над бездна. Рацете и нозете ти се врзани, само со забите се држиш за една гранка. Како ќе викнеш со сиот глас: ПОМОШ!??“ Ние сме во предност пред традиционалните зен-кандидати, зашто имаме нов зен-коан чија тежина ги надминува досега познатите. Патот кон просветлението му е ширум отворен на оној што ќе го разреши нашето судбинско прашање: “Како да влезам во ЕУ со УЧК, кога без УЧК не ме пуштаат внатре?“ -
Strelec
quote:
Originally posted by Strelec
Кјарини: До крајот на 2005 година Македонија ќе стане земја кандидат за прием во ЕУ.
quote:
...одложување на приемот на Романија и Бугарија во ЕУ...
Во Бугарија засилен интересот за македонско државјанство Проф. Божидар Димитров, директор на бугарскиот Национален историски музеј и Никола Григоров, водител на емисијата на ТВ СКАТ добиле македонско државјанство, јави бугарската агенција "Фокус". Според агенцијата, препорака за издавање македонски државјанства на Димитров и Григоров, дал "големиот пријател на Бугарија, академик Блаже Ристовски". Од македонската амбасада во Софија, потврдиле дека годинава во Бугарија се засилил интересот за земање македонски пасоши, а во моментов се обработуваат документите поднесени во 2000 година.
dejan napraviv topik za toa vo general forum strelec;) da ne imas ti kristalna topka:p
Dante
quote:
Бугарија засилен интересот за македонско државјанство Проф. Божидар Димитров, директор на бугарскиот Национален историски музеј и Никола Григоров, водител на емисијата на ТВ СКАТ добиле македонско државјанство, јави бугарската агенција "Фокус". Според агенцијата, препорака за издавање македонски државјанства на Димитров и Григоров, дал "големиот пријател на Бугарија, академик Блаже Ристовски". Од македонската амбасада во Софија, потврдиле дека годинава во Бугарија се засилил интересот за земање македонски пасоши, а во моментов се обработуваат документите поднесени во 2000 година.
[:D] It is April 1 people! It was the April 1 joke on Focus-News.Com yesterday... Here is another one really funny... Macedonia: Macedonia Joins the EU, Rivals Look on with Envy http://www.balkanalysis.com/modules.php?name=News&file=article&sid=521
concrete
quote:
Originally posted by Justinijan
quote:
Znam makedonskiot narod ne pravi problemi. za toa najvise problemi imase vo zapadna makedonija po izborite, a DUI e kriv za toa sve. za da vlezeme isto vreme so hrvatska, drzhavata treba ovaa godina da pocne seriozno so reformi i sve drugo.
Contradictio per se. Во 99.99% од случаите кога функционер на ЕЗ или НАТО ни соли ум за “реформи“, под тоа се подразбира спроведување на РАМКОВНИОТ ДОГОВОР, односно давање власт на УЧК. Значи, conditio sine qua non за влез во ЕЗ ни е - УЧК да владее со Македонија. Од друга страна, владеењето на УЧК со Македонија ни е најголема пречка за влез во ЕУ! Има еден зен коан на кој илјадници кандидати за просветление си ги искршиле главите: “Висиш над бездна. Рацете и нозете ти се врзани, само со забите се држиш за една гранка. Како ќе викнеш со сиот глас: ПОМОШ!??“ Ние сме во предност пред традиционалните зен-кандидати, зашто имаме нов зен-коан чија тежина ги надминува досега познатите. Патот кон просветлението му е ширум отворен на оној што ќе го разреши нашето судбинско прашање: “Како да влезам во ЕУ со УЧК, кога без УЧК не ме пуштаат внатре?“ -
Se nadevam deka EVRO OPTIMISTITE so Sekerinska napred ke imaat moznost da go procitaat ova. Nekoj od forumov koj ima visoki konekcii bi trebalo da im go prenese. Mozebi sekernoto mome ima resenie , pa so eden udar dve muvi!!!!!
dejan site tuka imame nekoi visoki konekcii, gledas, site odime vo nekoje posebno uciliste, i ako ne sme dobri vo skolo[:p] zosto sekerinska da go vidi toa concrete?
concrete
quote:
Originally posted by dejan
site tuka imame nekoi visoki konekcii, gledas, site odime vo nekoje posebno uciliste, i ako ne sme dobri vo skolo[:p] zosto sekerinska da go vidi toa concrete?
Pa zosto mozebi znae da ni kaze kako da se fatime so zabite za vozduh za da ne padneme vo bezdnata !!!!!!!
dejan ok....ne razbiram....
OooOo Од 1 јануари 2007 година визи за Бугарија Бугарија од 1 јануари 2007 година, денот на кој треба да биде примена во Европската унија, ќе воведе визи за граѓаните на Македонија и Србија и Црна Гора, објавија денеска софиските медиуми. „Одлуката за воведување визи за соседните земји е изнудена од Брисел“, изјави бугарскиот заменик министер за внатрешни работи Бојко Коцев по седницата на парламентарната Комисија за внатрешни работи. Бугарија минатата година воведе визи за граѓаните на Косово. Инаку 63.000 Македонци моментално чекаат да им бидат разгледани молбите за добивање на бугарско државјанство, изјави во Софија потпретседателот на македонската организација „Мост“ Митко Георгиев. Според Горан Теовски, секретар на македонското студентско друштво „Вардар“ во Бугарија, процесот на издавање на бугарско државјанство на Македонците треба да се забрза. „Нашите баби и дедовци до 1944 година имале бугарски државјанства, но потоа тоа им е одземено без нивна вина. Затоа правилно би било да бараме потврдување, а не добивање на ново бугарско државјанство“, изјави Теовски. Моментално во Бугарија има околу 4560 студенти од Македонија, а бугарските власти за издавање на државјанства бараат над 15 документи.
concrete Eh Dejan , star stos, koga nekoj ke se izvlece od nevozmozna situacija , na primer ti se zapletkal padobranot ,ili ocekuvas da te primat vo EU :):) na prasanje kako se spasil ,odi odgovor : se fatil so zabite za vozduh !!!
dejan a dobro concrete:) 63 000 Makedonci?!?!!! sto mu e na toi goran teovski?!?! lele....pa zad tolku e vazno da si ima bugarsko drzhavjanstvo za da si ja vidis zapadna evropa!!
concrete
quote:
Originally posted by dejan
a dobro concrete:) 63 000 Makedonci?!?!!! sto mu e na toi goran teovski?!?! lele....pa zad tolku e vazno da si ima bugarsko drzhavjanstvo za da si ja vidis zapadna evropa!!
Nisto ne mu e , zgesil malku , ispustil edna nula!!!!
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
63 000 Makedonci?!?!!! sto mu e na toi goran teovski?!?!
Gluposti!? Definitivno e deka ne se povekje od 6500-7000 makedonci (namerno so mala bukva gi imam pishano takvite makedonci)!
dejan 63 000 e premnogu!
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by dejan
63 000 Makedonci?!?!!! sto mu e na toi goran teovski?!?!
Gluposti!? Definitivno e deka ne se povekje od 6500-7000 makedonci (namerno so mala bukva gi imam pishano takvite makedonci)!
Strelec, ne si racionalen...kolku Makedonci otisle vo drugi pravci , realno gledano , bez namera da se vratat i so cel da zemat drzavjanstvo na doticnata destinacija za da se izvlecat od SEKERLANDOT Makedonija?????? Brojkata e impozantna ... PROVERENO!!!! Decata na tie luge SIGURNO nema da bidat Makedonci , za vnucite ic da ne zborime. Bugarskata vrska e DIVKA, zamena za crno kafe , linija na mal otpor na mnogumina na koi im izgleda poednostavno da bidat LAZNI Bugari i Evropjani so toa , odkolku vistinski Canadians na primer... Sekoj vodi smetka za svojata idnina i ti napisa nekade porano deka ne e za osuduvanje zelbata da se otide nekade od Makedonskiot mrak na pobezbedno i posvetlo mesto za decata!!! Problemot ne e vo Bugarite, tie si ja rabotat svojata rabota,kako i Grcite i drugite okolu. Prasanje e dali "Makedonskite Drzavnici" si ja rabotat svojata rabota. I bi bilo fer , ako si dosleden , niedni MAKEDONCI da ne gi pisuvas so malo m.... dodeka gi ima takvi...iako licno mislam deka vo ovie deset-petnaeset naredni godini posledniot takov ke zaplace vo nekoe Makedonsko rodiliste!!!! Ah da ne zaboravam edna poenta koja e vo igra : site Makedonci imale Bugarsko drzavjanstvo od 41 do 45 , sega samo go obnovuvaat :tie i nivnite potomci po raganje. Nasata "MAKEDONSKA VLADA" prifati ukinuvanje na Makedonskata drzava konstituirana so ASNOM......so site nisani na suverena drzava,zdruzena vo Federacijata na Juznite Sloveni (osnivac i Clenka na OON i KEBS), so PRAVO NA SAMOOPREDELUVANJE DO OTCEPUVANJE.....!!!!Pravo konsumirano so referendum pri raspaganjeto na federacijata...!!! Na Slovenija i Hrvatska toa pravo na kontinutet nikogas ne im e osporuvan , so site prednosti , na drugite pomalku ili poveke , no samo TERITORIJATA Makedonija e seuste Bivsa YUGOSLOVENSKA Zemja , posledna takva pred nekoj da ni kaze sto ke bide , a istovremeno nas kako lugje nikoj ne ne esapi nitu prasuva za nesto....... Sto mislis zosto visat na ona prekuokeanskite patnicki brodovi toa camcite okolu????
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Добро е човек да се надева иако надежта му ја даваат луѓе кои не се познати по исполнување на тоа што ќе го кажат. Без да се лажеме, сакам да си поставиме заедно неколку прашања и да си го најдеме реалното место. Да почнам од визите. Има ли земја на кја не и биле укинати визите за ЕУ уште пред да стане кандидат за членство. И тука ли очекуваме да бидеме исклучок, па можеби и да станеме членка на ЕУ, а уште да патуваме со визи? Која земја на ЕУ (во случај на наш прием) би имала приближно толкава количина на нелегално оружје вклучувајќи и формацијско? Во која земја има толкав број на изборни нерегуларности, односно колку години пред станувањето на кандидат било последното прозивање од страна на меѓународните набљудувачи и колку години пред тоа набљудувањето не станало само формално? Само ќе ги спомнам невработеноста и стопанството кое заживува само благодарение на статистичкиот фалсификат. И мене ми е незгодно да гледам реално на нашиот прием во ЕУ, па тука ќе го прекинам пишувањето, со напомена дека кога власта ќе почне да го исполнува изборното ветување за вработување по еден од секое семејство, ќе имаме реални шанси за прием. Дотогаш, тешко ми е да им верувам на измамници кои не мамат само кога молчат.
Гревчиња се оние од Државниот Статистички Завод (ДСЗ) , откога им го (про)дадоа софтверот кој ете вистински чуда прави ...та од земја во рецесија ние како Македонија излеговме со пораст од дури 2,8% на годишно ниво , што би рекле каков-таков напредок....позитивен , разбира се. пс А и цените на артиклите и услугите „скокнаа„ кој за 15% а некои дури и за 25%. ппс Ова е мерено со споредба на сметките од набавките во сегашно но и не така давно минато време.
трендафил Добро е човек да се надева иако надежта му ја даваат луѓе кои не се познати по исполнување на тоа што ќе го кажат. Без да се лажеме, сакам да си поставиме заедно неколку прашања и да си го најдеме реалното место. Да почнам од визите. Има ли земја на кја не и биле укинати визите за ЕУ уште пред да стане кандидат за членство. И тука ли очекуваме да бидеме исклучок, па можеби и да станеме членка на ЕУ, а уште да патуваме со визи? Која земја на ЕУ (во случај на наш прием) би имала приближно толкава количина на нелегално оружје вклучувајќи и формацијско? Во која земја има толкав број на изборни нерегуларности, односно колку години пред станувањето на кандидат било последното прозивање од страна на меѓународните набљудувачи и колку години пред тоа набљудувањето не станало само формално? Само ќе ги спомнам невработеноста и стопанството кое заживува само благодарение на статистичкиот фалсификат. И мене ми е незгодно да гледам реално на нашиот прием во ЕУ, па тука ќе го прекинам пишувањето, со напомена дека кога власта ќе почне да го исполнува изборното ветување за вработување по еден од секое семејство, ќе имаме реални шанси за прием. Дотогаш, тешко ми е да им верувам на измамници кои не мамат само кога молчат.
concrete Lav , kompjuter e glupav kako betonska cigla , t.e. kako eden ovde na forumov.... sto ke mu dades da presmetuva toa ke ti presmeta, nema toj imaginacija ,"kreativnosta " e kaj onie sto go hranat so podatoci i metodologii na rabota!!!!!
Strelec ЈОШКА ФИШЕР: Македонија е на вистинскиот пат кон ЕУ Македонија е на вистинскиот пат кон европските и евроатлантските интеграции и целосно ги поддржуваме вашите напори, изјавил германскиот министер за надворешни работи. Фишер ја пофалил Македонија за спроведувањето на рамковниот договор и за начинот на кој се изведува процесот на децентрализацијата, а посебно за улогата во јакнењето на регионалната соработка. Според Фишер, регионалната соработка била важна за Македонија на патот кон ЕУ, но и кога ќе станела членка на Унијата и на НАТО.
dejan kolku pati sum go cital toa 'makedonija e na vistinski pat...makedonija ke napravi cekor so ova...makedonija e na patot kon evropa' toa sto go rekol toi germanecot, nisto ne vazhi.
dejan Хрватска и Македонија кандидати за членство во ЕУ во 2006 Макфакс 08.04.2005 Само Хрватска и Македонија од земјите на западен Балкан што во 2006 година најверојатно ќе добијат статус на кандидати за членство во Европската, смета лондонскиот Институт за воено и мирнодопско известување (ИВПР). Во најновата анализи на европските перспективи на регионот, ИВПР наведува дека одложувањето на преговорите на ЕУ со Хрватска и се поголемата можност СЦГ да добие позитивна студија за изводливост на придружување кон Унијата, ги поттикнале шпекулациите дека сите пет земји од западниот Балкан би можеле да бидат примени во ЕУ истовремено. „Дипломатите и експертите во Брисел, меѓутоа предупредуваат дека е малку веројатно сценариото Албанија, Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора, Хрватска и Македонија симултано да влезат во ЕУ“, пренесува ИВПР: Институтот го цитира комесарот за проширување на Унијата Оли Рен, кој вели дека целта му е да крајот на мандатот во 2009 „Бугарија и Романија да влезат во ЕУ целосно подготвени за членство, преговорите со Хрватска и Турција добро да започнат и да почнеме барем со Македонија“. Рен во изјавата за ИВПР во тој контекст директно не ги споменува Србија, Босна ниту Албанија, туку во целите ги вбројува уште и обединувањето на Кипар и „унапредувањето на предприемната стратегија за западниот Балкан“. Гералд Кнаус од Иницијативата за европска стабилност (ЕСИ) истакна дека земјите од регионот не треба сето внимание да го посветат на достигнувањето на економските стандарди, бидејќи до сега главни критериуми за членство биле политичките. Тој потсетува дека Романија, Бугарија и Турција во 1999 добиле статус на кандидат иако ниту една од тие земји не ги исполнила економските услови. Бидејќи шанси да станат кандидати во 2006 имаат само Македонија и Хрватска, важно е самата ЕУ со својата политика да не го продлабочува јазот меѓу потенцијалните и официјалните кандидати, смета Кнаус, „Дебатата за тоа како да се регулира помошта за западниот Балкан почна во клучен момент, бидејќи во 2006 Австрија и потоа Финска ќе претседаваат со Унијата, а Виена од историски и географски причини особено блиски се интересира за регионот“, пишува ИВПР и додава дека Австрија ќе го подготвува следниот самит на ЕУ во Хелсинки, „кој би можел да означи нова европска ера за целиот западен Балкан“. a sto barat od nas za ekonomski reformi???
Strelec Решението на ЕУ за Македонија во ноември Европската комисија во ноември ќе одлучи дали да препорача Македонија да добие статус на земја кандидат за членство во ЕУ. Комесарот за проширување на Унијата Оли Рен во петокот во Финска на конференција за проширување на ЕУ рекол дека Комисијата ќе го објави своето мислење за ова прашање во ноември, пишува денеска ЕУ Обсервер Тој додал дека формалното одобрување на одлуката Комисијата може да биде донесено на самитот на ЕУ во декември. Откако земјата ќе стане кандидат за членство започнува преговори за сите аспекти за членство во Унијата - опфатено во 32 глави на законодавството на Унијата, вклучувајќи ја трговијата, животната средина, конкуренцијата и здравството. Земјата кандидат треба да ги усогласи нејзините закони со оние на ЕУ. Процесот до станување член на ЕУ може да трае неколку години. На конференцијата Рен рекол дека мултилатералните разговори за финалниот статус на Косово ќе започнат во септември.
Great_Macedonian Quote Dejan: a sto barat od nas za ekonomski reformi??? --------------------------------------------------------- Abe Dejan, seuste si mal da svatis kako funkcionira edno opstestvo. Sega ke ti objasnam zosto Evropa gleda glavno na Politicki kriteriumi, a zosto od nas bara reformi i vo ekonomijata. Kako prvo, bez politicki reformi (sudstvo,zdravstvo,borba protiv korupcija,drzavna bezbednost) ekonomijata ne moze da napredne. Znaci EU znae deka ekonomijata ke si se sredi koga politickite reformi ke zavrsat. E sega da ti objasnam za ekonomijata... Evropa ne bara CUDO od nas na poleto na ekonomijata... no saket da vidat deka vlasta pravi nesto za ekonomijata da se podobri. Nesaka evropa da primi zemja so 37% nevrabotenost (realno e 25% no mnogu rabotat na divo). Znaci, Ako politickite reformi se sprovedat, dovolno e nevrabotenosta da pocne da se namaluva, pa ke ne primet vo EU.
Pina
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Quote Dejan: a sto barat od nas za ekonomski reformi??? --------------------------------------------------------- Abe Dejan, seuste si mal da svatis kako funkcionira edno opstestvo. Sega ke ti objasnam zosto Evropa gleda glavno na Politicki kriteriumi, a zosto od nas bara reformi i vo ekonomijata. Kako prvo, bez politicki reformi (sudstvo,zdravstvo,borba protiv korupcija,drzavna bezbednost) ekonomijata ne moze da napredne. Znaci EU znae deka ekonomijata ke si se sredi koga politickite reformi ke zavrsat. E sega da ti objasnam za ekonomijata... Evropa ne bara CUDO od nas na poleto na ekonomijata... no saket da vidat deka vlasta pravi nesto za ekonomijata da se podobri. Nesaka evropa da primi zemja so 37% nevrabotenost (realno e 25% no mnogu rabotat na divo). Znaci, Ako politickite reformi se sprovedat, dovolno e nevrabotenosta da pocne da se namaluva, pa ke ne primet vo EU.
Se razbira seto ova e "by the book", a realnosta e neshto drugo. A ako Makedonija gi ispolni site tie uslovi i reformi , podobro ke ni bide bez Europian Comunity.
Strelec
quote:
Originally posted by Pina
A ako Makedonija gi ispolni site tie uslovi i reformi , podobro ke ni bide bez Europian Comunity.
Ова е дискутабилна работа и не е страшно што се има различни мислења, но јас најголемата придобивка во битката да се влезе во ЕУ ја гледам токму во мотивот да се исполнат сите тие услови и реформи. Значи, убеден сум дека достигнувањето на стандардите за влез во ЕУ е многу позначајно отколку самиот влез во ЕУ.
Pina
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Pina
A ako Makedonija gi ispolni site tie uslovi i reformi , podobro ke ni bide bez Europian Comunity.
Ова е дискутабилна работа и не е страшно што се има различни мислења, но јас најголемата придобивка во битката да се влезе во ЕУ ја гледам токму во мотивот да се исполнат сите тие услови и реформи. Значи, убеден сум дека достигнувањето на стандардите за влез во ЕУ е многу позначајно отколку самиот влез во ЕУ.
Za diskusija e neshto drugo vo vrska so pristapot na Makedonija kon EU i NATO, a toa e dali voopshto Makedonija ima nekakov izbor Chlenstvoto na drzhavata ni nasha vo ovie organizacii stana opsesija, neshto kako religija, site politichki umovi vo Makedonija mudruvaat za toa shto sme ispolnile shto ne i shto treba i kako treba i bla...bla...A dali nekoj voopshto predlozhil nekoja druga opcija, totalno neutralna Makedonija, neshto kako shto beshe Shvajcarija da recheme? Dali sme se zaprashale zoshto na primer vo Francija narodot misli poinaku koga e vo prashanje nivnoto chlenstvo vo EU, Holandija isto taka, vo Shvajcarija tri pati se odeshe na referendum. Spored novite zakoni za azilanti, sekoj shto bara azil ostanuva vo drzhavata (chlenka) kade shto vlegol se dodeka ne mu se reshi/dade azil, a toa bogami trae 2 godini najmalku. Shto mislite, ova e nagradno prashanje, koja zemja ke se napolni so azilanti shto so godini ne ke mozhesh da gi otkachish. Shto se odnesuva do toa dali Makedonija ispolnuva uslovi(ekonomski) edna druga rabota e diskutabilna, a toa e dali ima nachin na Makedonija da i se nadomesti shtetata shto ja pretrpi od Grchkoto embargo, vojnata na Kosovo i ekonomskite sankcii kon YU/Srbija, nash glaven ekonomski partner(80%}. A toa deka koga Makedonija ke vleze vo NATO ke se reshi drzhavnata bezbednost e chista iluzija. Problemot na UK so S. Irska ne se reshi, Shpanija so Baskija ne go reshi, do vchera niz Francija operirraa teroristi od Alzhir, Maroko, Grcija nishti ne reshila so tie nivnite teroristi.... "Anyways", koj shto saka neka kazhe, "dalechnata" 1991, komunistite ostavija drzhava zrela za vlez vo EU... Sega demek treba da odam na onie dibeci od EU da im peam operi, i igram balet da im pokazham shto Makedonija mozhe da ponudi, demek da im ja pretstavime Makedonija, da izigruvame "bolen majmun"...
Strelec Имаш според мене неколку грешки...
quote:
Originally posted by Pina
...A dali nekoj voopshto predlozhil nekoja druga opcija, totalno neutralna Makedonija, neshto kako shto beshe Shvajcarija da recheme?
Зошто некој да ја предлага, кога ние ја имаме таа ’неутралност’ сега?:) Ќе речеш можеби дека Македонија не е исто што и Швајцарија, но неутралноста (каква-таква и за жал) ја имаме!
quote:
Dali sme se zaprashale zoshto na primer vo Francija narodot misli poinaku koga e vo prashanje nivnoto chlenstvo vo EU...
Не е точно дека Французите не ја сакаат својата држава во ЕУ, па дури се можеби и со најголем процент население што ја сакаат својата земја во составот на ЕУ. Претпоставувам дека те збунило тоа што се Французите резервирани кон новиот устав на ЕУ и кон кој имаат многу забелешки.
quote:
A toa deka koga Makedonija ke vleze vo NATO ke se reshi drzhavnata bezbednost e chista iluzija. Problemot na UK so S. Irska ne se reshi, Shpanija so Baskija ne go reshi, do vchera niz Francija operirraa teroristi od Alzhir, Maroko, Grcija nishti ne reshila so tie nivnite teroristi...
Илузија е, но само за оние кои што мислат дека членството во НАТО ќе ни обезбеди внатрешна безбедност и мир во државата. Се разбира дека НАТО ја гарантира безбедноста на своите членки ИСКЛУЧИВО од надворешени пријатели, односно ја гарантира неповредливоста на територијата, а од внатрешни немири само на Господ надевај се да те чува!
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
Имаш според мене неколку грешки...
quote:
Originally posted by Pina [br[quote]A toa deka koga Makedonija ke vleze vo NATO ke se reshi drzhavnata bezbednost e chista iluzija. Problemot na UK so S. Irska ne se reshi, Shpanija so Baskija ne go reshi, do vchera niz Francija operirraa teroristi od Alzhir, Maroko, Grcija nishti ne reshila so tie nivnite teroristi...
Илузија е, но само за оние кои што мислат дека членството во НАТО ќе ни обезбеди внатрешна безбедност и мир во државата. Се разбира дека НАТО ја гарантира безбедноста на своите членки ИСКЛУЧИВО од надворешени пријатели, односно ја гарантира неповредливоста на територијата, а од внатрешни немири само на Господ надевај се да те чува!
NATO i EU kako globalni evroatlanski organizacii, se grizat podednakvo za site svoi clenki. NATO spored clen 5 garantira bezbednost i odbrana na sekoja zemja clenka od nadvoresna opasnost(napad). Od vnatresni problemi i nestabilnost tie organizacii direktno ne stitat ama indirektno da. Primenata na standardite na NATO i EU se dovolna osnova za stabilnost na sekoja zemja. A od teroristi i slicni napasti nemoze da se odbrani ni Amerika pa kamo li drugite pomali. Na kraj na krajot ako se pogledne malku posiroko EU uspesno se brani od takvi raboti. Samo sto nejziniot nacin na odbrana e preku nejzinata nadvoresna politika. Dobra ili ne, nee bitno bitno deka vo najgolem del e postedena od teroristicki napadi.(osven ona sto se sluci na 11 mart vo Madrid). Ovie dve institucii definitvno bi ja zgolemile stabilnosta na MKD, za mnogu, ama dali ke bideme vnatre ili ne zavisi od nas ne od niv.
lav
quote:
Originally posted by dejan
kolku pati sum go cital toa 'makedonija e na vistinski pat...makedonija ke napravi cekor so ova...makedonija e na patot kon evropa' toa sto go rekol toi germanecot, nisto ne vazhi.
Дејане ...за твоите дилеми што ги имаш околу Македонија и нејзиниот (наивен) Народ дури и старите Римјани си имале соодветен одговор кажан вака: UT HOMINEM SUNT ITA MOREM GERAS (Какви се луѓето (Народот Македонски во случајов) така и постапувај (се мисли на Европските дипломати).
Pina Зошто некој да ја предлага, кога ние ја имаме таа ’неутралност’ сега?:) Ќе речеш можеби дека Македонија не е исто што и Швајцарија, но неутралноста (каква-таква и за жал) ја имаме ================================================================== Na hartija Makedonija e neutralna, razbira se, a za toa dali se odnesuva i dali svetot ja tretira kako neutralna drzhavata ni nasha nitu mi se otvara diskusija, non potere discutabant! A zoshto velish "neutralnost, (kakva takva i ZA ZHAL)" Znachi spored tebe neutralnosta na Makedonija e problemot, zaradi taa "kakva takva neutralnost" Makedonija e toa shto e? Znachi neutralnosta ne mozhe da bide opcija, se vrakjam na pochetokot, Makedonija nema izbor. ===================================================================== Не е точно дека Французите не ја сакаат својата држава во ЕУ, па дури се можеби и со најголем процент население што ја сакаат својата земја во составот на ЕУ. Претпоставувам дека те збунило тоа што се Французите резервирани кон новиот устав на ЕУ и кон кој имаат многу забелешки ===================================================================== E pa toa mi e zborot, zoshto Francija e rezervirana kon noviot ustav, kako toj ustav ke deluva kaj nas e rabota shto retko se diskutira, poima nemame za mnogu raboti/promeni shto ke usledat. Nie shtotuku izlegovme od edna federacija vo kojua ne se snajdovme bash najdobro. Mislish deka sega ke bide podobro koga ke staneme kapka vo more... ================================================================== Илузија е, но само за оние кои што мислат дека членството во НАТО ќе ни обезбеди внатрешна безбедност и мир во државата. Се разбира дека НАТО ја гарантира безбедноста на своите членки ИСКЛУЧИВО од надворешени пријатели, односно ја гарантира неповредливоста на територијата, а од внатрешни немири само на Господ надевај се да те чува! ==================================================================== Znachi na Makedonija i se zakanuva opasnost od sosedite, sakash da kazhesh? Jas mislam deka toa e najmal problem.
Misirkov Citam vchera-zavchera aktualnata vlast shushka neshto Makedonija i Hrvatska zaedno, za EU spomnuvaat 2006 g. itn., itn. Razbira se, konceniot ishod ne e izvesen i zavisi od, spored recnikot na evrokratite, "mnogu faktori". Pa neka ni e so srekja vlezot (iako neizvesen)! Samo poleka, moze nie ne vleguvame vo Evropa, tuku pre kje da e Evropa vleguva vo nas (i metaforicno, preku odreden otvor). Nie t.e. Bane, Buchko i kompanja, doprva treba da go odrabotime vleguvanjeto vo Evropa. Samo dali kje ne ima ako tie poshteno "odrabotat"? Dodushe vredeni se Bane i Buchko. Site kje ne pratat dobrovolno vo centralna Evropa. Koj ne saka - vo Hag. Nema tuka labavo! Pa jasno, ne se oni kako kilaviot Kiki, se raboti za demokrati i legalisti. А na site vas kje vi bide ubavo, kje imate mnogu pari. Deca nema da pravite, ne e toa za vas. Kasno sme se setile, izgleda i Hrvatite koi bea vo vojna, ne pretrkale.
OooOo OffTopic da se nasmeeme malku ... dodushe i ne e bash OffTopic: Umrli Srbin i Hrvat, te dodu kod Sv. Petra. "Odakle ste vi momci?", pita ih on. "Srbija." "Hrvatska." "Auuuuuu... ma ne morate nista vise govoriti, vi ste nevjernici, grijesnici..., idete u pakao obojica. Samo... Balkan je malo nedefinirano podrucje, pa imate izbor, hocete li u zapadnoeuropski ili istocnoeuropski pakao?" rece Sv. Petar. "Kakva je razlika?" pitaju oni. "Pa u zapadnoeuropskom ujutru pojedes zlicu govana, i poslije si slobodan, a u istocnoeuropskom isto to samo sto je hrana na kante." "Ja sam uvijek bio zapadno orijentiran, ja cu uzapadni." - kaze Hrvat. "Ma, ja necu na taj zapad majke im ga spalim daj istok". - kaze Srbin. I odu oni tako, i sretnu se poslije godinu dana. "Pa, kako je?" - pita Srbin. "Ma nije lose, onako, ujutru pojedes ono... Jedva se guta, nije lijepo..., al' sta ces, to ti je, sto ti je. Ma, dan i nekako, al kad uvece pomislim sta me ujutru ceka... A kod tebe?" - kaze Hrvat. "Ma, sta da ti pricam, istocna Europa k'o istocna Europa. Nekad nema govana, nekad kasni kamion, nekad nema kanti, nekad strajkaju ovi sto dovoze... Nisam ih dosad ni probao. POUKA: Tko je za EU?
Strelec
quote:
Originally posted by OooOo
POUKA: Tko je za EU?
Dobar e!:))) Ajde sega 'govna' zameni gi so hrana, pa kje dobiesh realna slika na sostojbite!:)
Great_Macedonian Aj da ne otvora nova tema ke go stavam ovdeka slednovo: United States Sees Progress, Challenges in Macedonia Ambassador Stephan Minikes addresses OSCE Permanent Council Although Macedonia has made undeniable progress in recent years, the country remains in transition and faces some serious challenges, according to U.S. Ambassador to the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) Stephan Minikes. Corruption, organized crime, money laundering, discrimination against women and minorities, and electoral shortcomings were the challenges cited by Minikes, who addressed the OSCE Permanent Council April 21. He was responding to a report by Ambassador Carlos Pais, head of the OSCE Spillover Mission to Skopje. Minikes congratulated the people of Macedonia for rejecting an anti-centralization referendum in October 2004, thereby signaling their commitment “to creating an integrated, multi-ethnic, democratic country on the path of Euro-Atlantic integration.” “The question is not if Macedonia will join Euro-Atlantic organizations, but when,” said Minikes. “But this is a question that only Macedonia's government and people can answer by demonstrating clearly the will to push through the tough reforms that are still required.” Following is the text as provided by the United States Mission to the OSCE: United States Mission to the OSCE Vienna, Austria 21 April 2005 RESPONSE TO HEAD OF SPILLOVER MISSION TO SKOPJE, AMBASSADOR CARLOS PAIS As delivered by Ambassador Stephan M. Minikes to the Permanent Council Thank you, Mr. Chairman. The United States very warmly welcomes Ambassador Carlos Pais back to the Permanent Council. Mr. Ambassador, it was always a great pleasure to work with you during the Portuguese chairmanship and we warmly welcome you back. We also would like to acknowledge Ambassador Michael Sahlin, the EU Special Representative in Macedonia, and thank you for being with us also here this morning. Thank you ambassadors, both of you, for your very fine reports. In response, let me begin with the following simple observation: Macedonia is more stable and inclusive today than when Ambassador Pais last appeared before the Permanent Council seven months ago. There are a number of reasons why we believe that is the case, but none are more important than the decision of the Macedonian people last November to vote "no" on an anti-decentralization referendum that, had it passed, would have seriously hindered implementation of the Ohrid Framework Agreement. By rejecting the referendum, the majority of Macedonians signaled their commitment to creating an integrated, multi-ethnic, democratic country on the path of Euro-Atlantic integration. The people of Macedonia deserve our congratulations for that very forward-looking decision. The Spillover Mission also deserves our thanks, Ambassador Pais, for the hard and the sustained work it has done to advance Framework Agreement implementation and to publicize its benefits, including decentralization. The Mission helped give local leaders and citizens a better understanding of their roles and their responsibilities in the decentralization process, and helped increase the public's confidence in the outcome. But Macedonia is also a more stable country today because of the improvements it is steadily making to its human rights situation. Again, the Spillover Mission shares some credit in this regard: over the past seven months, it has done very solid work in monitoring and pressing for resolution of human rights cases, and in tracking allegations of police abuse and other shortcomings in the judicial process. Police use of violence, we note, is at an all-time low and arbitrary arrest and prolonged pre-trial detention have occurred less frequently than in prior years. The assistance the Spillover Mission has given and continues to give in support of community-based policing and training programs at the Macedonian Police Academy and in the field has contributed substantially to this positive development. We also urge Macedonia to continue to improve its record by consistently and promptly holding accountable law enforcement officials who are responsible for human rights abuses. These successes, however, cannot obscure the fact that Macedonia remains in transition and faces some serious challenges. Corruption, Mr. Chairman, remains a serious problem, negatively affecting every aspect of Macedonia's public life, undermining the legitimacy and efficacy of Macedonia's democratic institutions and undercutting respect that ordinary citizens have to have for politicians, judges, and government officials if government is to function properly. Related ills are organized crime and money laundering. To our knowledge, the Government of Macedonia has never prosecuted anyone for money laundering, although we understand there are a number of money laundering cases currently under investigation. That is why we fully concur with Ambassador Pais' focus on assisting Macedonian judicial reform as the Spillover Mission's first priority. Relations between and even among various ethnic groups, while improved, remain vulnerable to exploitation by extremist elements. That is why we also fully support the additional priorities that Ambassador Pais has set for the Mission to help with the implementation of decentralization in a way that strengthens inter-ethnic cooperation at the local level. We urge the Government of Macedonia to take steps at the national, regional and local levels to root out discrimination against women and against minorities. Finally, Mr. Chairman, adherence to the rule of law in Macedonia is inconsistent. The recent municipal elections are a clear example of this. In all three rounds, ODIHR monitors noted serious irregularities in a number of areas, particularly in western and northern Macedonia. Just as disappointing was the Government's failure to adequately address the shortcomings identified in the first two rounds. Once again, we call upon on the responsible government authorities to investigate and prosecute those implicated in electoral violations and to take decisive steps to strengthen Macedonia's electoral processes and institutions. The Spillover Mission can help by focusing on programs that develop respect for and commitment to the democratic rule of law, particularly among Macedonia's younger populations. With regard to the size and structure of the Spillover Mission, the United States believes that the time may be ripe for the OSCE to consider phasing out the Mission's two field stations at Tetovo and Kumanovo, beginning this summer, and closing them by the end of this year. Tensions in those areas are substantially lower than they were at the beginning of 2004. Closing the two field stations will help streamline the Mission and conserve resources. In summary, Mr. Chairman, Macedonia has made undeniable progress in recent years and months in developing democratic and market institutions and in promoting respect for human rights. But Macedonia's transformation agenda is not yet finished. The question is not if Macedonia will join Euro-Atlantic organizations, but when. But this is a question that only Macedonia's government and people can answer by demonstrating clearly the will to push through the tough reforms that are still required. In this respect, Macedonia can count on the continued support of the United States and, I'm sure, the support of Ambassador Pais is equal here, as well as that of the committed members of the Spillover Mission, who are working together to help the country move forward along the path of integration. Thank you, Mr. Chairman. http://usinfo.state.gov/dhr/Archive/2005/Apr/26-712882.html?chanlid=democracy
beaver hunter "Istok ne otpisha, Zapad ne ne' zapishue" od Filmot - Srekjna Nova '49
трендафил Французите на референдумот му рекоа НЕ на европскиот устав. И покрај пропагандните притисоци од другите земји. Е затоа Франција е Франција. Никој и не помисли да им каже нешто како нашето славно седи дома гледај ѕелевизија. Што ќе значи ова за македонското членство во ЕУ следи да видиме. Турскиот министер за надворешни знаеме и ние во Македонија дека мисли дека тоа нема да влијае на нивното членство ([url="http://www.idividi.com.mk/vesti/evropa/312506/index.html"]види најдоле[/url]). Што мисли македонската власт, доколку воопшто нешто мисли, останува да видиме. Но и кога ќе го кажат своето, нема да бидеме сигурни дали тоа го мислат или го повторуваат како папагали. Останува фактот дека Французите не се за Европа во која нема да бидат Французи.
mako Ova ke znacit stop za primanje novi zemji clenki poslem Rumunija i Bugarija. Na drugite aspiranti verojatno ke im se ponudit nekakvo 'specijalno partnerstvo' a clenstvoto ke bidit daleku vo idninata.
трендафил
quote:
Originally posted by mako
Ova ke znacit stop za primanje novi zemji clenki poslem Rumunija i Bugarija. Na drugite aspiranti verojatno ke im se ponudit nekakvo 'specijalno partnerstvo' a clenstvoto ke bidit daleku vo idninata.
Може, но не мора да биде така. И до сега советот на министри одлучуваше за секоја земја поединечно. Истото продолжува. Но сепак би било добро своето мислење да го каже нашата власт. Или можеби мислат дека резултатот може да се смени. Како на нашите гласања.
mako Edna cel so noviot ustav bese da se modernizirat organizacijata i neefikasniot i spor sistem za donesuvanje odluki, koi stana uste po trom so novite zemji clenki. Toa sega ke si prodolzhit po staro. Kolku sto mi e poznato denesnite spogodbi predviduvaat maksimalno 27 clenki -taa kvota ke se izpolnit so Rumunija i Bugarija. Ponatamu vo EU ke bidat poveke zafateni so vnatreshnite problemi i se pomaliot legitimitet na 'Evropskata ideja' - vo mnogu zapadni zemji ima golem strav od tn. 'socijalen dumping' - deka zemjite so golema socijalna zastita, rabotnicki prava itn ke moraat da se prilagoduvaat sprema standardite na novite zemji clenki. Francija ne e edinstvenata EU drzhava so golem naroden skepticizam sprema nasokata vo koja se dvizhit unijata.
mako Македонија загрижена поради француското „Не“ Лидија Јанчовска Христова 30.05.2005 „Ова се лоши вести за процесот на интеграција во Европа“ Македонската надворешна политика е претпазлива во проценката на новата ситуација, во која државата ја става француското одбивање на европскиот Устав. Официјално, во МНР тврдат дека процесот на европската интеграција на кој работи Македонија тече независно од овие случувања во Унијата. Неофицијално, Владата е сериозно загрижена дека Унијата ќе се затвори и ќе се сврти кон себе, одложувајќи ги новите проширувања на кои сметаше Македонија. Отпорот на Франција кон Уставот во голема мерка е израз на отпорот кон интеграцијата на Турција во Унијата и воопшто кон проширувањето, велат извори во Владата, скептични дека темпото на кое Македонија сметаше за да дојде до статусот кандидат кој ќе ги отвори фондовите, сериозно ќе се успори. Француското „Не“ е лоша вест за Македонија, вели и професорот Денко Малески. „Ова се лоши вести за процесот на интеграција во Европа и лоши вести се за нас, кои сме од другата страна и чекаме во ред. Унијата сега повторно ќе преиспита многу од своите планови“, изјави Денко Малески, универзитетски професор. „Меѓудругото, ќе се види дали треба да се оди натаму забрзано со политичка интеграција каква што предвидуваше Уставот или пак она што Британците инсистираат, да се види како економијата функционира, ќе почнат да се кршат копјата внатре во ЕУ и сето тоа ќе биде на сметка на нас, кои чекаме за да влеземе во Унијата“, рече Малески. Ова е лекција за македонската политика, вели Малески, дека еЕвропската Унија сама по себе не може да биде идеал, туку стабилноста на системот на кој и досега требаше да се работи. „Мораме да имаме сопствени идеали, идеали на слобода, на правда, идеал на социјална еднаквост, на држава во која владеат закони, а не владеат луѓе. Што станува ако пропадне НАТО, ако пропадне европскиот проект. Зар и ние треба да пропаднеме?“, додаде Денко Малески. Она што македонската политика сега ќе се обиде да го одработи е да дојде до статусот кандидат, не членка, кој ќе ги направи пристапни европските фондови. Во секој случај, француското „Не“ сериозно ги комплицира оптимистичките владини прогнози за позитивно мислење на европскиот прашалник до крајот на годината и членство во 2010-та. http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=47019
concrete A be Mako, ic ne se brigaj , sekernoto devojce rece krajot na godinata...:):):)!!!! A ovoj Denko nesto naglo dobil nekakvi novi "vizii" :):):)!!!! Da propadne NATO , pa uste i EU.......kakva eres....., a ne gleda covekot deka Makedonija e veke 6 metra pod nivoto vo rezim na steady sinking , vo voda dlaboka barem 60 metri!!!!!
mako Sto znacit toa da se "baksuzirat"?
Homer MakeDonski "Da propadne NATO , pa uste i EU.......kakva eres....., " Eres i pol :) pu, pu!! neka se izbaksuzira i Stamena pak neka gi zema stomnite