Albanija saka da vleze vo EU vo 2014
Albanija saka da vleze vo EU vo 2014
dejan http://www.eubusiness.com/afp/050119164748.fo24f0lm dali nekoj znae nesto za toj 'stabilization and association agreement' ? kako sto znam, makedonija go potpisa ova pret 3-4 godini mislam? ama bese prva vo balkanot (medju tie zemji sto ne se vo EU)
Great_Macedonian makedonija go potpisa vo 2000godina.... hrvatska godina dve podocna no sega gledas hrvatska e dve godini pred nas... Albanija moze da vleze vo evropa 2014godina samo ako ovaa godina dade aplikacija za priem i ako za godina dve i dadat status kandidat, sto za albanija e nerealisticno.
dejan a vo 2000. ako ne ni bidna toa vo 2001, jas mislam do sega, makedonija bi bila vlezena vo EU, ili veke da se podgotovi da vleze.
Divider Македонија ја потпиша спогодбата за стабилизација и асоцијација на 09 Април 2001 година а се ратификуваше пред неколку месеци,трката беше со Хрватите кому побргу ќе му ја ратификуваат. за жал, ним им ја ратификуваа први, први добија прашалник, го одговорија, позитвно беше оценет, добија статус на кандидат. Сега, истото се случува и со нас. Сега, околу Албанија. Тие се исто така потписници на спогодбата, сеуште не е ратификувана од сите земји членки, затоа и не можат да го отпочнат процесот. Но, кај нив постојат и други проблеми кои ги спречуват. Признавање на малцинствата се случи, не до крај, сега. законите кои се поредвидуваа само на хартија се донесени, нивната имплементација сеуште е во тек и многу други нешта. Тие можат да станат членки 2014 година. Зошто да не. Јас лично би се залагал и ние ако добиоеме статус крајот на 2005, почеток на 2006, да одолговлечуваме до 2014-15. на нас, на Хрватска и на Албанија ни одговара да го влечеме приемот. Веројатно поради тоа што се се поголеми најавите дека и ние кај и да е ќе станеме кандидати за членство, од јадранската група ќе останат само тие, сакаат да фата приклучок што побрзо за да можат да ги добиваат средтствата наменети за заживување на стопанството, за енергетскиот сектор, за животна средина...
StormAngel dejan,da ne te znaev,ke mislev deka si Albanec[:D]
dejan jas nesakam makedonija da vleze vo 2014, mislam po dobro, okulu 2008-2010. lol stormangel:p
Divider Дејан, пред да тропнеш нешто прочитај и други постови. Ај сега кажи ми ти, вака, зошто сакаш да влеземе порано? Престиж? незнаење? затоа што така некој кој исто така не се разбира ти кажал? Или нешто друго? Молим те, размисли пред да кажеш нешто. Првин, нема земја која помалку од десет години чекала да стане член, второ, мора да се оправиме за да можеме да бидеме членки, со надеж дека ќе успееме да се средиме доволно и за во еврозоната. Како членка, устата пена ми фати (прстите грч) дека нема субвенции, аман! Како кандидат има. За кој красни некои луѓе не размислуваат туку тропаат? Ај, кажи ми зошто порано?
Great_Macedonian Ne e bitno koga ke vlezime vo evropa.. bitno e da stanime kandidat. Divider.. slovacka i uste nekoj tamu stanaa clenki 5godini posle APLIKACIJA za da stanat kandidat, no, sepak za nas e podobro povejke vreme da sme kandidat zosto?? zasto vaka... koga si zemja kandidat, site znaat deka odis vo evropa no rabotnata sila e poevtina, danokot poevtin, sve poevtino.. taka da povejke investicii bi vlegle vo makedonija ako bide kandidat podolgo vreme. Ako vlezime vo evropska unija za 4-5 godini, ke vlezime kako apsolutno najslaba zemja vo unijata. I jas sum za to dostoinstveno da vlezime kako totalno podgotveni. Predlagam vlez okolu 2013ta godina za makedonija. Ako vlezime vo unijata porano. na primer 2009ta 2010ta... sve vo makedonija ke bide skapo po evropski ceni, a platite niski, i narodot nema da vide nikakvo fajde od unijata dolgi godini. Videte sega kako site investitori od svetot vlozuvaat sve vo romanija,bugarija i hrvatska.. nared sme nije.. mozebi ne ovaa godina no narednata sum optimist deka investiciite ke dojdat vo makedonija kako zemja kandidat za evropska unija.
Divider Греат, оди на топикот македонија и ЕУ и ќе видиш зошто се залаам да станеме кандидат што побрзо, а член што подоцна, тука не е место за тоа, тука за Албанија. Како и да е, Словачка и другите поднесоа молба за членство, т.е. го почнаа процесот 11-10 години респективно додека станаа членки, не зборам колку време поминале како кандидати, зборев од моментот кога е поднесена апликацијата. Не си ме разрал. Нејсе. Оди на тој топик и ќе видиш, воглавно исто размислуваме. Ние поднесовме апликација и минимум десет години ќе поминат, јас би сакал 15. Сега, околу Албанија, и кај нив забрзано се работи на исполнување на обврските од договорот за стабилизација и асоцијација, имаат (ми се чини) поднесено апликација, ама сеучте не го имаат прашалникот.
dejan jas taka razmisluvam, nikoj ne mi rekol nisto za koga treba makedonija da vleze vo EU. samo mislam sto pobrzo, toa po dobro. ako ke vleze pobrzo vo EU, mnogu Makedonci bi trebalo da se vratat nazat. 10godini cekanje? a Hrvatska, koga stana kandadit? lani? a sega vo mart ke pocnat pregovori, i moze slednata godina ili posle dve godini da vleze.
Divider Дејан, не тропај, кинеш зелени, со кое стопанство, која економија, енергетски сектор....ќе бидеме конкурентни во Европа? Оди на другите топици кои се занимаваат со оваа тема и ќе видиш што ти кажувам. А македонците ќе се вратат кога ќе има услови за подобар и постабилен живот од тој што го имаат таму каде што се. Еу и нашето членство не го гарантираат тоа. Тоа го гарантираат факторите: стабилност, добра економија, стопанство, трговија, енергија, финансии, политика, работа, плата, сигурност....
dejan dobro togas.
Great_Macedonian prasaj go stavre od dolno dupeni sto mislit za evropskata unija... ke ti rece sto e toa hihihi