Macedonia as Wild West
Macedonia as Wild West
OooOo Опозицијата бара носење легално оружје на јавни места

Граѓаните немаат доверба дека државните институции можат да го соберат нелегалното оружје во Македонија, па затоа опозицијата побара законот да им дозволи на граѓаните да носат легално оружје на јавни места за да се одбранат.

„Криминалците знаат дека чесните граѓани поседуваат легално оружје и не го носат со себе и сега криминалците се во предност пред сите“, вели Слободан Даневски ЛП.

„Излишно е секој граѓанин да влезе во ситуација да поднесе дозвола и на крајот тоа да го држи дома и со него единствено може само да се самоубие кога гледа дека не се менува ништо во сферата на безбедноста“, вели Спиро Мавровски ВМРО-Народна.

Легалното оружје не може да се носи на јавни места, остана на своето министерот за внатрешни работи, со образложение дека има регистрирано многу инциденти со легално оружје.

„Имаме 88 саморанувања, 47 несреќни случаи, 94 самоубиства, околу 600 грабежи на оружје, зборувам за легално оружје. Вкупно има 832 случаи со легално оружје“, вели Љубомир Михајловски Џанго министер на МВР.

За кого се наменети дозволите за полуавтоматско оружје, бидејќи граѓаните не можат да го поседуваат, прашуваше упорно пратеникот Ѓорѓи Трендафилов, но не доби одговор од министерот.

Не беше прифатено инсистирањето од опозицијата, автоматски да се продолжуваат старите дозволи и да се наследува оружјето во семејството без привремено одземање од МВР. Ова е нарушување на правото на сопственост, реагираа пратениците од опозицијата, кои поднесоа 3 амандмани, но собранието не ги усвои.
intel
quote:
Originally posted by OooOo
Опозицијата бара носење легално оружје на јавни места „Криминалците знаат дека чесните граѓани поседуваат легално оружје и не го носат со себе и сега криминалците се во предност пред сите“, вели Слободан Даневски ЛП. „Излишно е секој граѓанин да влезе во ситуација да поднесе дозвола и на крајот тоа да го држи дома и со него единствено може само да се самоубие кога гледа дека не се менува ништо во сферата на безбедноста“, вели Спиро Мавровски ВМРО-Народна. За кого се наменети дозволите за полуавтоматско оружје, бидејќи граѓаните не можат да го поседуваат, прашуваше упорно пратеникот Ѓорѓи Трендафилов, но не доби одговор од министерот.
ОооОо немој жити се вакви работи да постираш.Малку ми се фрустрации од сожителите па и ова нашиве.Бог да чува како да скаат да се докажат кој е поглуп во тоа собраниската сала. Пази му го муабетот на Даневски.Ај Спире како Спире-МАВРОВСКИ. Трендафилов треба и таму на бан да го стават малку,или можеби е затоа никој не му одговарал[:D]
mako и да се наследува оружјето во семејството без привремено одземање од МВР. Hehehe e ova im e dobro! I vozackite dozvoli treba da se nasleduvaat vo zemejstvata - bez razlika dali toj sto ke ja nasledit znajt da upravuvat kola ili ne.
dejan nemoze taka! sekoj covek moze da si kupi pistol! ne e dobro toa!
Divider Ако законот вели дека се лежи зандана десет години за поседување нелегално оружје, а Македонците се оние кои најтешко добиваат дозволи за ПОСЕДУВАЊЕ, не за поседување и носење (таа е скоро невозмошно да се добие), тогаш решението е Македонците да одат робија ако сакаат да имаат средство за самоодбрана или да бидат на милост и немилост на некој друг ако не земат нелегално. Треба да се даваат дозволи многу полесно од сега. Инаку, кој красни законот кога само една-две етнички заедници го почитуваат, а другите јок. Има куп полуавтоматско, автоматско оружје, се разбира нелегално, бидејќи за такво не се добива дозвола ни под разно? Кај е сега нашиоот мудар политички врв да преземе нешто? Или повторно ќе не остави на милост и немисост? Треба да се олесни законот или ако веќе не сакаат, тогаш да се спроведе не само кај македонците туку и кај албанците, турците, ромите, бошњаците, имено кај сите!!!
Bicho
quote:
Originally posted by dejan
nemoze taka! sekoj covek moze da si kupi pistol! ne e dobro toa!
Ajde be! Ne e dobro, a? Vidi vaka Dejanche ubav na baba ti. Sega kje ti ja kazham vechnata vistina za poseduvanje oruzhje. Kje ja prenesam vo original kako shto ja slushnav na angliski: "It's better to have a gun and don't need it, than to need a gun and don't have it!" - Elvis' ghost speaking to Christian Slater in "True romance" Ako se zaoshtrat zakonite i uslozhni procedurata za legalno poseduvanje na oruzhje toa kje bide podobro za kriminalcite, bidejki nim ne im treba dozvola. Tie i onaka nelegalno poseduvaat oruzhje. I ushte neshto. Ti ako si lopov i ako znaeh deka vo nekoj dom ima oruzhje kje vlezesh tamu, ili kje otidesh vo sledniot kaj sho znaesh deka nema opasnost?
Strelec Bicho, ништо друго не ти текна за да ја одбраниш опозицијата? Прочитај го насловот од воведниот пост на овој топик! Таму се вели: Опозицијата бара носење легално оружје на јавни места Значи не е барањето само за либерализирање на процедурата за добивање дозволи (па да можеш да си чуваш дома пиштол), туку и за носење оружје на јавни места... И сега замисли во еден диско клуб во кој што има 300-400 млади луѓе, да знаеш дека на пример половина од нив имаат пиштол со себе!? Како ти би се чувствувал во еден таков затворен простор? Или меѓународен фудбалски натпревар Вардар - Панатенаикос на градскиот стадион 25 илјади гледачи и од нив 10 илјади имаат пиштоли!?:( Дајте не претерувајте со ’слепо’ бранење на политичката опција која што ја симпатизирате!
Bicho Eh, ne dodrzha liberalot vo tebe, pa toa ti e. Vaka sea, ako vo Disko od 500 dushi i site imaat oruzhje, nikoj nema da se fati tuku taka lesno za pishtol, bidejki i drugite se vooruzheni neli? Prosto! Vprochem vo Izrael koga bev mi se pushti edna tipka, kako da ja narecham...vojnichka (oti tamu i zhenite vojska sluzhat), a na grb noseshe M-16! I toa u kafich taka site si shetaat so toa pushchetinite i mashko i zhensko. Sho mislish ti zashto Palestincite smenija taktika i mesto "gunmen" sega prakjaat samoubici natovareni so eksploziv. Otpochetok tie prakja ubijci so avtomati na prometna ulica za da pukaat u masa, ama shtom pochneshe da puka Palestinecot, ushte pred da uspee da skine eden, ili dvajca bivashe "eliminiran" i toa od civili, bidejki site Evrei se vooruzheni! Comment?
Strelec
quote:
Originally posted by Bicho
...ako vo Disko od 500 dushi i site imaat oruzhje, nikoj nema da se fati tuku taka lesno za pishtol... Comment?
После ова што го прочитав, No comment!?
Bicho Povekje mislev na ova:
quote:
Originally posted by Bicho Otpochetok tie prakja ubijci so avtomati na prometna ulica za da pukaat u masa, ama shtom pochneshe da puka Palestinecot, ushte pred da uspee da skine eden, ili dvajca bivashe "eliminiran" i toa od civili, bidejki site Evrei se vooruzheni! Comment?
mako Bicho, ne znaev deka vo Makedonija sekoj den se izvrshuvaat samoubistveni napadi i se pukat so mitrolezi vo masi sobrani luge pa da se sporeduvame so Izrael. No jas sepak sum za toa site da si nosat oruzhje na javno mesto, taka ke ima mnogu poveke action vo i taka dosadnite i bezbedni zhivoti na lugeto, i e siguren nacin da se izlecat dosta frustracii. Na primer: nekoj pravit sudar i poslem voobicaenoto "kaj vozis be kjor eden, da ti go e* mameto da ti go e* - go zemat pistolot i....
Bicho
quote:
Originally posted by mako
Bicho, ne znaev deka vo Makedonija sekoj den se izvrshuvaat samoubistveni napadi i se pukat so mitrolezi vo masi sobrani luge pa da se sporeduvame so Izrael. No jas sepak sum za toa site da si nosat oruzhje na javno mesto, taka ke ima mnogu poveke action vo i taka dosadnite i bezbedni zhivoti na lugeto, i e siguren nacin da se izlecat dosta frustracii. Na primer: nekoj pravit sudar i poslem voobicaenoto "kaj vozis be kjor eden, da ti go e* mameto da ti go e* - go zemat pistolot i....
Of mori majkoooooo! Pa ti rekov bre, ako znaesh deka i drugiot ima pishtol nema tuku taka lesno da posegash po tvojot. I aj, nema veze i onaka ovaa tema e opravana po svetov do tuka biduva. Stvarno nemam volja mnogu da se raspravam po ova prashanje. Ciao
mako
quote:
Of mori majkoooooo! Pa ti rekov bre, ako znaesh deka i drugiot ima pishtol nema tuku taka lesno da posegash po tvojot. I aj, nema veze i onaka ovaa tema e opravana po svetov do tuka biduva. Stvarno nemam volja mnogu da se raspravam po ova prashanje
Koga mozokot plivat vo adrenalin takvite misli ne se prisutni. Ima dosta luge so kratka stubina i mnogu "liberalni" svakanja za toa sto e i koga e opravdana samoodobrana. Tolku i od mene.
protivpropaganda Суштинската проблематика по оваа тема не е правото носењето на оружје во јавни места. Не е дали law abiding citizens ќе посегнат по оружје на првиот или вториот момент на некаков непожелен инцидент. Ниту е безбедноста на државата. Кога на едни им се овозможува поседување, но и носење на полуавтоматско офанзивно оружје, а на други им се усложнува начинот на легално поседување на оружје до степен на забрана тоа ништо друго не може да продуцира освен сомнителност. Суштината на оваа проблематика е тоа што преку убава амбалажа фактички е одземена една од основните слободи и права на човекот: ПРАВОТО НА САМООДБРАНА!!! Бидејки ние се обидуваме, дури и некритички, да личиме на „европска“ држава во се` ова означува добар пример за тоа како се користи таа „европа“ за да не` лажат нас како народ. Беше истакнато во расправата дека нема европска држава чиј процент на жители кои легално поседуваат оружје е помал од 40-тина посто. ХМММММ Глупавоста на донесениот закон оди до таму што се казнува оружјето наместо корисникот. Некој во Македонија има голем интерес Македонецот да не поседува оружје, но и да го нема правото на лична самоодбрана, з`ш, а? Доколку имате желба да се нафрлете со против аргументи имајте ги во вид спецификите на Македонското општество и политичкото уредување за да можеме да дискутираме на повисоко интелектуално ниво. За суштината, не за формата.
mako PP, i vo idnina ke se izdavaat licensi za poseduvanje oruzhje. No sum skepticen dali imanje 'gun culture' slicna na SAD ke pridonesit za pogolema bezbednost na graganite vo Evropa i Makedonija. The figures which show Europe's gun culture rivals US Stephen Castle, The Independent, 02 Jul 2003 Europeans own a total of 67 million registered guns, according to a new survey, which argues that some nations have developed a gun culture that bears comparison with the United States. The report highlights recent incidents of mass shootings and political assassinations, raising questions about the increasing availability of firearms in Europe and their use. "Contrary to the common assumption that Europeans are virtually unarmed, an estimated 84 million firearms are legally held in the 15 member states of the EU. Of these, 80 per cent - 67 million guns - are in civilian hands," the report states. But the Small Arms Survey also concludes that the gun culture varies enormously between European nations, and does not pinpoint any overall trend in behaviour in the EU. The document reflects the fact that, throughout the continent as a whole, the situation has improved and that the end of the war in the Balkans leaves Chechnya as the only major ongoing conflict. But in some EU countries, domestic gun ownership is surprisingly high. According to Aaron Karp, co-author of the report: "Citizens of most European countries are more heavily armed than they realise, with an average of 17.4 guns per 100 people in the 15 EU countries alone." While that falls a long way behind the US, which is "fast approaching a statistical level of one gun per person", Germans are buying almost as many new firearms per capita as Americans. Finland, with its strong hunting tradition, has the most legally registered guns in the EU at 39 per 100 people, the UK has 10 - one third of the German and French figures - and the Netherlands has two. Gun laws are tightest in the UK, the Netherlands and Poland, while France has more legal handguns than the Czech Republic, Denmark, Poland, England, Wales and Scotland combined. Mr Karp said the assumption there is no overlap between European and American gun culture is misleading. "We have been acting as if this was a comparison between Mars and Venus, but that does not always hold. Many - but not all - countries of Europe have a strong gun culture," he said. He also highlighted the convergence between US and European problems in controlling illegal firearms - thought to exceed those that are registered - and of armed crime. The report, compiled by an independent research project funded by 12 governments, stresses the diversity of different national law but points out that Germany and France do not have a tradition of tight regulation of firearms. Registration of new guns was only made compulsory in Germany in 1972 and in France in 1995. It also highlights recent cases of mass murder in both nations: at a school in Erfurt, Germany, in April 2002, where 17 died and 10 were wounded, and in Nanterre, France, in March last year when eight people were killed and 12 wounded in an attack on a council building. In the 13 months before last October, 47 people died and more than 36 were wounded with privately held guns in mass shootings in France, Germany, Italy and Switzerland. By and large, Europeans show a preference for rifles and shotguns over handguns. With the exception of France, handgun ownership is largely restricted to urban areas. HOW THEY COMPARE Firearm-related deaths (in 2000) United States: 30,419 (11.3 per 100,000) England and Wales: 159 (0.3 per 100,000) Germany: 1,201 (1.5 per 100 000) France: 2,964 (5 per 100,000) Gun ownership per 100 inhabitants United States: 83-96 European Union: 17.4 United Kingdom: 10