2 nemili nastani
2 nemili nastani
Misirkov Da rekapitulirame za dvata katastrofalni nastani aktueni poslednive denovi. Prviot se slucil pred 5 meseci no so posledici denes, a drugiot e vo "obid": 1. Ljube Trpevski, poranesniot guverner na Narodna banka, zaedno so direktorot Smilenski (kojsto e vo begstvo), proneveril $30 milioni. Toa e ekvivalentno na ela edna godishna transha za Makedonija od Svetskata banka i MMF. Na Ljube Trpevski mu se odzemeni dvata pasosha (obicniot i diplomatskiot), no NEVEROJATNO istiot ne e pritvoren iako postoi mnogu, mnogu povekje od osnovano somnenie za krazbata! Ljube Trpevski prodolzuva da predava bankarstvo na Ekonomski fakultet.[:I] Za razlika od nego, vlasta ekspresno pritvora za mnogu positni prestapi -- kako na pr. sportskiot novinar Milenkovski koj dobi 8 meseci pritvor + kazna zatvor za $38.000 dobieni so izmama. 2. Planiranoto prodavanje na Elektrostopanstvo na Makedonija! Ako vlasta go prodade ESM za $1.1 milijarda kako sto planiraat vo SDSM, kje se ofajdat kako nikoj do sega i Gospod Bog potoa ne gi simnuva od vlast! Kje bidat oligarhija za site vreminja. Ova e finatata na Ljubco koj go prodade telekomot i zasekogas go ottudji, no zatoa se nafatira do maksimum. Od nivnata zdelka e realno da se ocekuva cenata na strujata trajno da se nagolemi - koja smetka sekako kje ja plakja narodot. Pande Lazarov, direktorot na ESM, se bori grcevito da spasi sto moze da se spasi za da go prodadat vo delovi, a ne vo paket. No ofajduvanjeto na nasata oligarhija na vlast e upravo vo Ljubcovata finta da go prodadat vo eden del i sto povekje da zemat procent za sebe od zdelkata. Navistina sramota. ESM e verojatno poslednoto nesto go imavme no i toa kje go zagubime.
concrete E ova ne go znaev, verojatno nekade toa funkcioniralo taka, ne veruvam deka se tolku lukavi sami da go smislat?????? Ke se rasprasam dali Gering i kompanija gi imale tie benificii, za Stalin pretpostavuvam, no ne sum siguren!!!!!
OooOo
quote:
Originally posted by SLaCk
Pocnaa podgotovka da go shitnat Eletrostopanstvo na Makedonija za dzabe!Ocekuvam OooOo da se zalagash za temava od petni zili kako sto pravese so Telekomot:))
Ako ne ja nauchija lekcijata so telekomot, togash neznam shto da kazham. Se nadevam deka interesite na Makedonija kje bidat pred privatnite djebovi.
silijeski se nadevam deka Lazarov ke gi ubedi ministrite ESM da se prodade na delovi,mislam deka sednicata treba da e zavrsena i odlukata donesena do sega
concrete Misirkov ic ne si vo trend !! Za nastan br.1: koga si mal dolznik , ti prakaat raketari da te pretepaat za primer na drugite dolznici,....koga si golem dolznik, sabajle ti se javuvaat za da te prasat kako si so zdravje, ti treba li nesto,nekoj problem...... Naravoucenie : bidi epten golem dolznik!!!!! Normalno , ako si od skroen za toa. Za nastan br.2: zarem uste, vaka porasnat, mislis deka ima Dedo Mraz??????
Misirkov Mozebi ne sum, no spak ni pod 1 ni pod 2 ne ja razbiram poentata! Cisto covecki, pa i po cena da me nareces naiven. Ednen poslusko na birokratite od Svetska banka ukral $30 milioni drzavni pari -- moi, tvoi, na site nas. Nesvojstveno e da e "nikomu nisto" situacija, sem ako nekoj se plasi Trpevski da ne otkrie pogolemi raboti i drugi lugje vmeshani vo mahinaciite. No duri ni togas e nesvojstveno. Smetam deka istite kje ja dozakolat Makedonija so prodazba na recisi EDINSTVENOTO nesto sto vredi tuka i e se uste vo nasa sopstvenost ESM-to. Ne e Dedo Mraz vo rpasanje: tajnata se vikase "Kozjak" vo 1996 godina (i red drugi povrzani proekti vo Vardarskata dolina - za koja Kiro najverojatno delumno bese upucan) koga trebaa da ja spasuvaat Makedonija od propast, no za zal ja zakopaa. Koga kje se prodade -- odnosno koga kje se nafatiraat nekolkuminata, namesto da se investiraat parite -- toa nesto vekje ne e nase, strujata kje ja plakjas na stranecot koj kje drzi monopol i toa po pogolema cena. Kazi mi iskreno: svojstveno li e da ne reagira(me) pri bukvalno kriminalna privatizacija vo koja so prodazbata na ESM go gledam veverojatno posledniot chin?
intel
quote:
Na Ljube Trpevski mu se odzemeni dvata pasosha (obicniot i diplomatskiot), no NEVEROJATNO istiot ne e pritvoren iako postoi mnogu, mnogu povekje od osnovano somnenie za krazbata!
Што мислиш,дали гувернерот е обврзан да одобри трансфер на некои пари ако за тоа добие налог од владата и дали е он виновен ако тие пари на оној на кого му се доделени не ги искористи за намената за која му се одобрени. На пример Малешево како благајник по налог на диркторот ти дава 100 евра да купиш принтер,а ти одиш со Бојан во Љуц кркаш,пиеш и на крај викаш дека си купил принтер ама си го загубил по пат накај фирма и се криеш кај баба ти во село.Кој е кабает?
quote:
2. Planiranoto prodavanje na Elektrostopanstvo na Makedonija! Ako vlasta go prodade ESM za $1.1 milijarda kako sto planiraat vo SDSM, kje se ofajdat kako nikoj do sega i Gospod Bog potoa ne gi simnuva od vlast! Ova e finatata na Ljubco koj go prodade telekomot i zasekogas go ottudji, no zatoa se nafatira do maksimum. Od nivnata zdelka e realno da se ocekuva cenata na strujata trajno da se nagolemi - koja smetka sekako kje ja plakja narodot. Pande Lazarov, direktorot na ESM, se bori grcevito da spasi sto moze da se spasi za da go prodadat vo delovi, a ne vo paket. No ofajduvanjeto na nasata oligarhija na vlast e upravo vo Ljubcovata finta da go prodadat vo eden del i sto povekje da zemat procent za sebe od zdelkata. Navistina sramota. ESm e verojatno poslednoto nesto sto ostana.
Ова со ЕСМ е дување во јогурт.Неможе да се поистоветат два настани од кои првиот е минато-свршено, а за вториот се коментита врз основа на гледање на кафе или на дланка.Празен муабет. Почна да ме разочаруваш,се повеќе пишуваш како член на некое си крило на дпмне.
melpomena abe intel pa nemoze site da SDSM majko mu! Pa i vie od SDSM, a nekoj e od VMRO -VEDNAS VE RAZOCARUVA. Problemot e shto vie mislite deka site shto ne se za SDSM avtomatski se za VMRO!!!
concrete
quote:
Originally posted by Misirkov
..............Koga kje se prodade -- odnosno koga kje se nafatiraat nekolkuminata, namesto da se investiraat parite -- toa nesto vekje ne e nase, strujata kje ja plakjas na stranecot koj kje drzi monopol i toa po pogolema cena. Kazi mi iskreno: svojstveno li e da ne reagira(me) pri bukvalno kriminalna privatizacija vo koja so prodazbata na ESM go gledam veverojatno posledniot chin?
Ne si bre naiven , zagrizen si , toa e jasno kako bel den. Samo nemoj da ocekuvas nisto drugo od toa sto se slucuva.Aj odi ukradi 30 miliona.Prvo ne mozes da im prijdes. Mislis deka na posluskoto tuku taka mu dopustile da go drpne kupceto???? Moze zel i toj nekoja piksla, ama parite se "na sigurno" i so znenje na site invovirani. A onoj siten "prevarant" sto e osuden, pa mora sistemot i da pokaze deka raboti na "suzbivanje " na devijantni pojavi!!! Toa pod 1. Za 2: pod "Dedo Mraz" mislsev na nekoj koj se grizi za opstoto dobro. A patem nisto ne e vo "nasa" sopstvenost, nitu bilo bilo koga. Tvoe i moe e ona sto go imame vo dzep (i toa uslovno). I normalno deka tie sto se vo fabrikata za cokolada , jadat cokolada, nema ni tebe , ni mene da ne viknat. Isto najnormalno e da se reagira,ama mislam deka e toa gubenje vreme na nesto, na sto nemame nikakva mok da vlijaeme,barem vo dogledno racionalno vreme. Poznavam barem edno 20 amerikanci koi se do gusa vo nekakvo dvizenje za nezavisnost od monopolot za snabduvanje so elektricna energija,znaci i tie se isto gnevni, ama do sega ne nasle primenlivo drugo resenie.....i nemoj barem ti so posledni cinovi, toa e za zabegani crni pesimisti kako mene, nemoj i ti sega....
Divider
quote:
Originally posted by melpomena
abe intel pa nemoze site da SDSM majko mu! Pa i vie od SDSM, a nekoj e od VMRO -VEDNAS VE RAZOCARUVA. Problemot e shto vie mislite deka site shto ne se za SDSM avtomatski se za VMRO!!!
И јас тоа им го велев на ајвар, ќе се сложам со тебе потполно. Ако си против СДСМ не значи дека си автоматски за ВеМеРО или обратно.
DJ_SHEMA Ljube subral 30 millioni? Abe vie site ludi ste. Neznam koj ja izvadil taa afera, ali toa e najgolema glupost.
intel
quote:
Originally posted by Divider
quote:
Originally posted by melpomena
abe intel pa nemoze site da SDSM majko mu! Pa i vie od SDSM, a nekoj e od VMRO -VEDNAS VE RAZOCARUVA. Problemot e shto vie mislite deka site shto ne se za SDSM avtomatski se za VMRO!!!
И јас тоа им го велев на ајвар, ќе се сложам со тебе потполно. Ако си против СДСМ не значи дека си автоматски за ВеМеРО или обратно.
Малку е различно на нкого кога ќе му кажеш „КАКО да си„ и ако му речеш „ТИ си„
Divider Без разлика Интел ако едниствен аргумент и поплака ти е тоа.
concrete
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Ljube subral 30 millioni? Abe vie site ludi ste. Neznam koj ja izvadil taa afera, ali toa e najgolema glupost.
Ljube Trpevski???? Ne, ne sobral toj , se zvrtel na drugata strana za da ne vidi koga drugar mu Smilenski sobiral. Ovoj posle od Viena mu pratil paket viski so eden sloj packi Eura na dnoto....da se oddolzi, red e !!!!
dejan zasto ECM ke se prodava? toa ne e dobro, neli nie davame struja na cel balkan ili taka nesto?
Divider Не даваме на цел балкан, од каде ти обжваа информација. Продаваме на Орландија (читај: Албанија).
mako Na svetskata banka ne im e mnogu gajle ako oligarhiite se ofajdat od takvata prodazhba, mnogu povazhno e seta drzhavna sopstvenost sto pobrgu da pominit vo privatni race, i toa stranski privatni race. Taka ke prodademe uste edna kokoska koja nesit zlatni jajca. Dali Slovencite privatiziraa se kako sto pravime nie? Nemam nisto protiv tn 'liberalna pazarna ekonomija' - no ako slepo se veruvat vo site nejzini maksimi Makedonskite gragani ke stanat kirajzhii vo sopstvenata drzhava bidejki se ke bidit vo racete na stranski kompanii. Vo idnina ke najdat i nacin da go privatizirat i vodosnabduvanjeto, zheleznickite prugi i oti ne i vozduhot?
concrete Vozduhot za sega ne mozat, ama ne e loso da pocne da se razmilsuva za samoodrzlivi komuni, slicno na kibucite vo Izrael,ili amisite????? Kako mi se gleda natamu ke odi Makedonija so novava teritorijalna podelba....ako dozvoli Svetska Banka!!!!
Divider Ти пак негативно. Мантрај поупорно!!! Бреее, аман. Која поделба сега ја гледаш. Краделе, ќе крадат додека не ги поапсиме, продаваат, ќе продават додека не ги фрлиме зандани. Полека, се ќе дојде на свое место. Позтивно. The cup is half full, not half empty my dear Concrete!! Не за друго, помладиве на форумов ќе почнат да се самоотепуваат поради тебе. Шириш негативна енергија и безнадежност. Дури и мене со мојата позитивно-реална енергија ми доаѓа тешко да им пружам надеж.
dejan ako ke se prodava, na koj? i zasto stalno drzhavata dozvoluva makedonskite kompaniji koj se bogati vo zemjata nekoj drug da gi kupuva? zat ne mislat za narodot?
concrete
quote:
Originally posted by Divider
Ти пак негативно. Мантрај поупорно!!! Бреее, аман. Која поделба сега ја гледаш. Краделе, ќе крадат додека не ги поапсиме, продаваат, ќе продават додека не ги фрлиме зандани. Полека, се ќе дојде на свое место. Позтивно. The cup is half full, not half empty my dear Concrete!! Не за друго, помладиве на форумов ќе почнат да се самоотепуваат поради тебе. Шириш негативна енергија и безнадежност. Дури и мене со мојата позитивно-реална енергија ми доаѓа тешко да им пружам надеж.
Imas pravo, sum stanal epten za nikade : strava,uzas i tiha jeza!!!! Dodeka ti batka gi frlis vo zandani, ke pocnes da se prasuvas,a zosto toa jas gi sobrav lugevo????? Ne se brigaj , trpi rajava ovdesna i poloso,otvori web na bilo koj vesnik, postojano se zaprepastuvam kolku ova narodov vo Makedonija e zilav, da bea Francuzi ili Anglicani, Anglija veke nemase da bide ostrov , La Mans ke go zatrupaa so samodavenje i so toa kamenjata okolu vrat!!!!
Snake Bite Ejjj!!! Concrete LEGENDO!!! Epten se slozuvam so tebe.
concrete
quote:
Originally posted by Snake Bite
Ejjj!!! Concrete LEGENDO!!! Epten se slozuvam so tebe.
Nemoj u Legendi ziti Boga, imam namera uste da se vrtkam ovde!!!!!
concrete Divider, od vcera nesto razmisluvam (ko mali dzokica!!) makedonskiot narod, troa se pomalku i pomalku raboti ,za da bi mozel da zaraboti I da bide kupuvac, za nesto drugo osven mozebi leb i solca malku. Aj Telekom gi dere,no se moze nazad vo kameno doba,pa nema telefon,ke pocnat so golubi i tam-tam, ama ova so strujava ne e naivno.Taa batka moze glad, po dobra cena da se izvezuva!!!! Kako narod nema pari , proizvodstvo ne raboti,noviot gazda vednas ke gi skine i Feni i Jogunovce od benificirani jasli , ke se pojavi super visok i super profit, ama nadvor , a ne vo Makedonija. Neznam dali negde ima drugi budali sto prodavaat hidro centrali i akomulacii,nekakva kontrolirana koncesija , ajde de, ama da prodades voden revir, denes na pragot na nemanje voda za lek, treba da si ili mutav ili do besvest korumpiran i neprijatel na svojot narod. Strelec , ona centralite na , Hydro-Quйbec privatni se???? Izgleda sepak e definitivno: novo 500 godisno neoropstvo ja ceka Makedonija!!!!
Divider Не знам Конкрит, не знам. Ова со ЕСМ е малку повеќе забегана работа. Се в ред, ама волку голема глупост немам видено и чуено. До кога? Не знам навистина. Стрјата, потоа водата, потоа што ќе остане. Според мене, некои работи треба да останат во државна сопственост и контрола. не знам. За мене е ординарна глупост.
Divider Мижи Асан да ти баам: „Владата одлучи каков ќе биде моделот на продажба на Електростопанство на Македонијааи. Претпријатието ќе се продава на странски инвеститор без определена почетна цена. Нема да има значење проценетата книговодствена вредност на ЕСМ од 1,3 милијарди евра, туку инвеститорите сами ќе се определат за некоја друга пазарна цена. Во мај треба да започнат подготовките за тендерската процедура, а до крајот на годинава се очекува да биде избран најповолниот купувач и да заврши целата процедурата со продажбата на ЕСМ. >?Ќе се продава 51 отсто од вредноста на ЕСМ, во еден пакет и на еден стратегиски инвеститор. Главната цел што треба да се постигне со тоа е поголема атрактивност на претпријатието и избегнување на монополската положба на пазарот. Владата одлучи да не се продава ЕСМ со однапред утврдена цена, туку странскиот инвеститор сам да ја утврди на тендерот, со што ќе се постигне максимална цена на ,,Електростопанствотооо?. Тоа е според примерот на европските земји, каде што од деведесеттите години се практикува ваквиот начин на продажба на електросистемите, а не во неколку пакети. Таквата продажба секаде завршила без интересси, рече на вчерашната прес-конференција, министерот за економија, Фатмир Бесими. Средствата кои државата ќе ги добие од продажбата на ЕСМ, ќе бидат искористени за финансирање на разни развојни, економски проекти, за што засега ништо попрецизно не се соопштува. Во секој случај, Владата тврди дека нема да има опасност од создавање монопол и дека сигурно нема да ни се повтори случајот со ,,Телекоммм?, а парите ќе се знае каде ќе се трошат. Како гаранција за тоа е фактот што околу 30 отсто од ЕСМ ќе останат во рацете на државата, така што Регулаторната комисија за енергетика ќе има можност да ги надгледува сите финансиски трансакции на двата нови субјекта кои ќе произлезат од АД ЕСМ. Околу 20 проценти од вредноста на ЕСМ ќе бидат на Европската банка за обнова и развој, која својот претприватизациски кредит од 45 милиони евра ќе го претвори во акции во компанијата. Инаку, АД ЕСМ, од 1 јануари годинава се трансформира во две друштва, АД ЕСМ - Скопје и АД МЕПСО (Македонскиот електропреносен систем оператор), а предмет на приватизација, односно продажба ќе биде АД ЕСМ. Македонскиот електропреносен систем-оператор, ќе остане во државна сопственост. На последната седница на Владата е донесена одлука АД ЕСМ да основа две нови друштва, едно за производство на струја, а друго за дистрибуција и снабдување со струја, со што ќе се изврши правно раздвојување на овие дејности. Постапката ќе започне веднаш, а треба да заврши најдоцна до 1 јули годинава. Всушност, друштвата ќе функционираат како еден холдинг. Според министерот Бесими, приватизацијата на ЕСМ е во согласност со директивите на ЕУ и е еден од условите во текот на годинава Македонија да го потпише договорот за заеднички енергетски пазар со земјите од Југоисточна Европа, што е, пак, битен документ за кандидатурата на нашата држава за членка на ЕУ. Приватизацијата ќе обезбеди и поголема сигурност и ефикасност во енергетскиот систем и задоволително економско ниво на цените на струјата.“ преземено од утрински весник
concrete More batali toa odi na : http://www.polarpowerinc.com/products/generators/cogenset.htm
Divider Не си нормален, хехехехе. Кај ќе го клаам? На балкон ли? Море кога ќе дојдам на власт ќе национализирам све! Хехехе
concrete Ne be, eden so dizel na FIAT , na rastitelno maslo, od repka(Pelagonija???)ja gree , ladi i snabduva so struja i topla voda zgrada(dobro izolirana) od edno 800-1000m2. Resursot do remont( celo vreme raboti na najdobar rezim) mu e 60000 saati. 24x365=8760 ,60000/8760=6.8 godini, a be se isplati, garant, baska im se smees u lice na sopstvenicite na ESM i Toplifikacija!!!!
Snake Bite
quote:
Originally posted by concrete
Ne be, eden so dizel na FIAT , na rastitelno maslo, od repka(Pelagonija???)ja gree , ladi i snabduva so struja i topla voda zgrada(dobro izolirana) od edno 800-1000m2. Resursot do remont( celo vreme raboti na najdobar rezim) mu e 60000 saati. 24x365=8760 ,60000/8760=6.8 godini, a be se isplati, garant, baska im se smees u lice na sopstvenicite na ESM i Toplifikacija!!!!
Da be se isplati...koga troshi 1 litar na saat,a ti dali koristish shporet ili radio isto ti se fakja.
lav ЧУДНО (барем за мене)но ЖАЛОСНО , разбира се???? Тема „неинтересна„ за „никој„ , но ете сеуште незатворена , оти „никој„ не го интересирало дали ... (овие кои распродадоа се живо во државата на Македонците и богатството градено во минатото со децении и со народни пари + кредити кои истите (сеуште) ги одплаќаат , мислат ли што ПРАВАТ ??? Дали се свесни дека последиците ќе бидат катастрофални за СИТЕ во иднината која ни предстои ?!. Дали не ги гледаат последиците од иста таква „продажаба„ на Телекомот по сиромаштијата која стигна до 4/5 од населението ???. пс Освен ако намерно тоа не го прават , така да „странците„ идни газди ќе го „пљачкосуваат„ со екстремни цени (демек светски) народот македонски , а за тоа ќе си добијат дивиденда (нивен дел од пљачката) во вид на надокнада за скриениот од очите на јавноста „ортаклук„ а Владата секојпат може да им каже: Па Вие си го баравте капитализмот и сега ние не сме криви.. Еве овде повеќе пишува за таа „продажба„.) некој овде прикриено сите не КРАДЕ но и притоа ексеремно ЛАЖЕ , така да одкога ќе им заврши „музиката„ , некои Македонци (кои редовно и се и плаќаат на државата) порано а некои пак подоцна (во зависност од тоа кога ќе останат без струја) и ќе почнат да ги обвинуваат опозиционерите ОТИ МНОГУ КРАДЕЛЕ БРЕЈ и тоа без усул и мера , разбира се во минатиот мандат.
concrete
quote:
некој овде прикриено сите не КРАДЕ но и притоа ексеремно ЛАЖЕ , така да одкога ќе им заврши „музиката„ , некои Македонци (кои редовно и се и плаќаат на државата) порано а некои пак подоцна (во зависност од тоа кога ќе останат без струја) и ќе почнат да ги обвинуваат опозиционерите ОТИ МНОГУ КРАДЕЛЕ БРЕЈ и тоа без усул и мера , разбира се во минатиот мандат.
Zosto kazuvas PRIKRIENO, toa e javno, no sega ne se narekuva KRADENJE tuku TRANZICIJA kon nekoj virtuelen kapitalizam. A PROVIZIJATA si e normalna kategorija,posebno kaj tranziciite so nejasna cel kon koja se TRANZITIRA. Etickiot Problem nastanuva koga "tatkoto" za pari ja prodava krvta na svoite deca,da ne zboruvame za trudot ili nesto"drugo".Ama od kaj vide deka makedonskite "drzavnici" i nivnata dvorska kamarila od site proviniencii i "ideoloska" oboenost se cuvstvuvaat odgovorni za narodot koj im dal doverie da mu bidat "takovci" i "majki" !!! A etika i moral, toa se misleni imenki odamna na ovie prostori. Ako e za uteha gi nema nikade denes.
lav
quote:
Originally posted by concrete
quote:
некој овде прикриено сите не КРАДЕ но и притоа ексеремно ЛАЖЕ , така да одкога ќе им заврши „музиката„ , некои Македонци (кои редовно и се и плаќаат на државата) порано а некои пак подоцна (во зависност од тоа кога ќе останат без струја) и ќе почнат да ги обвинуваат опозиционерите ОТИ МНОГУ КРАДЕЛЕ БРЕЈ и тоа без усул и мера , разбира се во минатиот мандат.
Zosto kazuvas PRIKRIENO, toa e javno, no sega ne se narekuva KRADENJE tuku TRANZICIJA kon nekoj virtuelen kapitalizam. A PROVIZIJATA si e normalna kategorija,posebno kaj tranziciite so nejasna cel kon koja se TRANZITIRA. Etickiot Problem nastanuva koga "tatkoto" za pari ja prodava krvta na svoite deca,da ne zboruvame za trudot ili nesto"drugo".Ama od kaj vide deka makedonskite "drzavnici" i nivnata dvorska kamarila od site proviniencii i "ideoloska" oboenost se cuvstvuvaat odgovorni za narodot koj im dal doverie da mu bidat "takovci" i "majki" !!! A etika i moral, toa se misleni imenki odamna na ovie prostori. Ako e za uteha gi nema nikade denes.
Не бадијала , за да уништат некоја или некои нациии , непријателите на човештвото (некогаш тоа била Римската Империја , а сега ете МЗ и ЕУ) најпрво ги „менувале„ етичките или поинаку кажано моралните вредности во „целното„ (за одстрел) друштво , кое веќе загниено , самото се распаѓа , со придушено испуштање на строго конролирана реа наоколу.
lav
quote:
Originally posted by concrete
E ova ne go znaev, verojatno nekade toa funkcioniralo taka, ne veruvam deka se tolku lukavi sami da go smislat?????? Ke se rasprasam dali Gering i kompanija gi imale tie benificii, za Stalin pretpostavuvam, no ne sum siguren!!!!!
Своевремено додека таткоми сеуште работеше , поради „имиџ„ во зградата каде што тогаш живеевме имавме еден треторазреден „фунционер„ за комшија , но eto belaja што велат Боснчеросите-де , и тој си имаше ИСТО ПРЕЗИМЕ како и нашата фамилија. И пази , еден ден се сеќавам дека таткоми , по грешка на поштарот кој ги заменил сметките во санадачињата отиде и ги плати веднаш во поштата сите сметки. Но дома , ние забележавме дека се на погрешно име платените сметки , и таткоми и ги даде сметките на комшиката , и разбира се, во очекување и парите веднаш назад да ги добие (за ненамерно направената услуга со плаќање на неговите сметки). Но , подоцна тој (комшијата де) му кажал на таткоми...за некој ден ќе ти ги вратам парите комшија (одкога нели ќе си ја „земел„ платата) и со напомена искажана на таткоми директно во лице : Комшија , ПОВЕЌЕ НИКОЈПАТ ДА НЕ МИ ГИ ПЛАЌАШ СМЕТКИТЕ МОИ , разбрааа ли бе сега комшија , а !!!. Таткоми одпосле „разбрал„ , ама одкога комшиката на мајками и „шепнала„ дека тие само ги собираат сметките и си ги враќаат назад „некаде„ , одкаде пак си испаѓало дека се си е уредно „наплатено„ Ах , што ти е женска погана уста нели , си „лае„ наоколу и кога нема потреба од тоа. Е сега , денес КАКО Е СО СМЕТКИТЕ НЕ ЗНАМ ...ама мислам дека НИШТО НЕ Е ПРОМЕНЕТО одтогаш навамо иако минаа долгииии години. Оти директорот (со веѓи a la Theo Veigel) на ЕСМ ...другарот Панде Лазаров еднаш јавно на ТВ кажа (и остана притоа жив и здрав): Затао што степенот на наплата на сметките кај нас е НИЗОК ...НИЕ (ЕСМ-то) МОРА ДА ЈА ПОКАЧИМЕ ЦЕНАТА НА СТРУЈАТА. пс Ако има некој други сознанија ...нека повели , разбира се.
SLaCk Pocnaa podgotovka da go shitnat Eletrostopanstvo na Makedonija za dzabe!Ocekuvam OooOo da se zalagash za temava od petni zili kako sto pravese so Telekomot:)) Во две одвоени изјави, премиерот Бучковски и министерот Никола Поповски ги урнаа шансите македонското Електростопанство да се продаде по добра цена. Иако Владата реши дека ЕСМ ќе го продава без почетна цена, за да земе повеќе пари и Премиерот и Министерот излегоа со бројки, кои се и до три пати помали од сметководствената вредност на ЕСМ. Прво, Министерот за финансии преку „Утрински весник“ праша: Кој ќе плати милијарда евра за фирма, која годишно носи профит од 2 до три милиони евра. Ќе треба да минат 500 години, за да му се врати инвестицијата. Нема логика, рече Поповски не прецизирајќи на колкава сума се надева Владата. Дилемите ги расчисти Бучковски, во изјава за „Капитал“, велејќи: Продажбата на ЕСМ е шанса како држава да покажеме дека можеме во развој на Македонија да потрошиме 300 до 400 милиони евра. Со обелоденувањето на оваа сума, паѓаат тезите дека државава добро ќе профитира од продажбата на ЕСМ, велат експертите, бидејќи излегува дека ова највредно парче на македонската економија ќе се продаде поефтино и од Телекомот, што е економски апсурд. Електростопанството е монополски систем, кој не може да се контролира, за разлика од телекомуникациите, каде влегувањето на конкуренцијата е многу полесно, иако во Македонија оди бавно. ЕСМ книговодствено вреди една милијарда и 137 милиони евра. Пазарната цена ја кројат бизнис играчите, но сега очигледно со помош на македонските власти, што е досега невидена практика во нормалниот бизнис свет, велат познавачите, коментирајќи ги изјавите на Министерот и Премиерот.
трендафил Ако владата има цел да го приватизира ЕСМ или одреден негов дел, за да му продаде уште еден монопол на некој приватен инвеститор, нека каже. И тоа е стратегија, погубна за државата, погубна за граѓаните, меѓутоа е стратегија. Погрешна е, ама постои. Веднаш да напоменам за администраторите, за да не бидам обвинет дека ширам политичка омраза дека ова не се мои зборови. Само ја цитирам (за некој можеби ќе биде изненадување) потпредседателката на владата одговорна за евроинтеграција, Радмила Шеќеринска. Изречени се во средината на јули 2002 година, на 111 седница на тогашниот состав на собранието, кога владата на Георгиевски сакаше да го продава ЕСМ. Дали тогаш Шеќеринска лажела или власта и го пореметила умот? Или сега СДСМ сака да направи нешто погубно за државата и граѓаните. Тогаш таа се грижеше и за вработените во ЕСМ, па кажа: Како ќе се одрази приватизацијата врз вработените? Не треба многу да размислуваме. Не треба многу и да анализираме. Можеме само да прочитаме и да видиме дека бројот на вработени дефинитивно ќе се намали. Дали државата за тоа е подготвена. Дали имаме сценарио што во тој случај. Сега очигледно владата има сценарио. Бидејќи СДСМ очигледно го немал, дали тоа значи дека го прифатил сценариото на ДУИ. Тогаш и министерот за финансии Никола Поповски прашуваше: Зошто (се мисли на владата на Георгиевски) го приватизира ЕСМ. Зошто оди со процес на приватизација од контролен пакет на 51%? Сега очигледно тоа му е разјаснето. Дали му требаат 2,5 години повеќе отколку на министрите од тоа време или различно гледа како опозиција и како власт. Ајде за лажење нема да го обвинам. Да ја спомнам и ВМРО-македонска (на Стојменов) која тогаш излезе од ВМРО-ДПМНЕ поради штуловиот универзитет во Тетово, а сега не и пречи малоречанскиот. Исто сега не и пречи приватизацијата на ЕСМ па потпиша договор за коалиција со државотворците, а тогаш нивниот пратеник Вангел Симев при обидот за продажба рече дека тоа е кражба на трите милениуми и понатаму дека со последната кражба (продажбата на ЕСМ) дури и крстот на Водно ќе се засрами, затоа што со продажбата на ЕСМ во државата ќе завладее мрак во сите дејности и во сите сфери. Сега кога СДСМ ќе го продава ЕСМ изгледа дека и Симев очекува сонце да го огрее.
concrete LAZELE (i ke lazat) ,A KOJ LAZE TOJ I KRADE,AMA VO SLUCAJOV NE SPIE NA TAVAN, TUKU VO V.I.P. ZGRADA (celo vreme se prasuvam kakva e taa VIP zgrada vo Skopje. Ajde za VIP vili na Vodno znam , ama za zgradi ne sum slusnal , barem dosega!!! Ama ti se fackive:Sekerinska,Popovski,Simev pa Stojmenov....se zezaz ili sto ???????
lav
quote:
Originally posted by concrete
LAZELE (i ke lazat) ,A KOJ LAZE TOJ I KRADE,AMA VO SLUCAJOV NE SPIE NA TAVAN, TUKU VO V.I.P. ZGRADA (celo vreme se prasuvam kakva e taa VIP zgrada vo Skopje. Ajde za VIP vili na Vodno znam , ama za zgradi ne sum slusnal , barem dosega!!! Ama ti se fackive:Sekerinska,Popovski,Simev pa Stojmenov....se zezaz ili sto ???????
За да не се прашуваш и понатаму колега , за тоа кој се ВИП згради , тоа си се „обични„ згради ама населени со необични станари и секако опремени ТИП-ТОП со „стандардна„ опрема (секако и таа е ВИП , разбира се.) И сега доаѓаш (како ВИП персона) за да го „купиш„ станот (апартман е посоодветен збор) а тие демек ти ги враќаат парите платени за него назад и тоа најмалку двојно. пс За да не се ептен заморуваш , не мораш да плаќаш ни струја ни вода ни телефон ниту парно , оти тоа ДРУГИ ќе (ти) го платат. Дури и гаража мора да земеш , барем една најмалку. Нема тука ТРТЕ-МРТЕ
Divider Да се навратам на ЕСМ и неговата продажба, го прочитав ова во денешно „Време“ и воопшто не ми се допаѓа: Ако се дозволи продажба на „Електростопанство на Македонија“ за мала сума, без претходна либерализација на пазарот на електрична енергија, домашното стопанство може да биде целосно уништено, предупредуваат домашни експерти. Тие уште укажуваат дека ЕСМ во никој случај не смее да се продаде за 300-400 милиони евра, како што се сугерираше во некои официјални изјави, затоа што неговата вредност е многу поголема. Експертите сметаат дека е потребна трансформација на компанијата, но велат дека во моментов не треба да се брза со приватизацијата. Кочо Анѓушев, професор на Машинскиот факултет и поранешен член на Управниот одбор на ЕСМ, вели дека засега нема можност за негова продажба без претходна либерализација на пазарот. - Најпрво требаше да се подготви легислатива за трансформација и реструктуирање на компанијата, па потоа да се бара модел на приватизација - вели Анѓушев. Професорот вели дека бил избрзан потегот на Владата, кога решила само преносот на струја да го остави во државна сопственост. Негов предлог е хидроелектричните централи да останат и натаму под државна капа, а предмет на продажба да останат само дистрибутивните центри. - Сепак, и ова треба да се спроведе внимателно и Владата не треба да брза бидејќи во регионот ниту едно електростопанство се уште не е предмет на приватизацијата. Атанаско Туневски, професор на Машинскиот факултет, смета дека Владата треба уште еднаш добро да размисли пред да го приватизира ЕСМ. - Само хидроцентралата „Козјак“ на реката Треска, која има 80 мегавати моќност, го чинеше „Електростопанство“ 180 милиони долари. Оваа вредност е во рамките на ориентациската вредност на 1 мегават новоинсталирана моќност, која се наведува во стручната литература и која е еднаква на околу 2 милиони долари. Со оглед на тоа што само хидроцентралите на ЕСМ имаат моќност од околу 500 мегавати, нивната вредност е околу милијарда долари. Оваа цена е реална затоа што станува збор или за нови или за ревитализирани хидроцентрали - вели Туневски. На овие милијарда долари, вели тој, за ХЕЦ треба да се додаде цената на РЕК „Битола“, РЕК „Осломеј“ и ТЕЦ „Неготино“, но и цената на дистрибутивните мрежи, која исто така чини околу една милијарда долари, без оглед дали пресметката се прави според продаден киловат-час или според бројот на дистрибутивните броила. Според Туневски, само ХЕЦ и дистрибутивната мрежа вредат околу 2 милијарди долари, односно ЕСМ без ТЕЦ вреди околу 2 милијарди долари. Годишниот профит што го остваруваат ХЕЦ во Македонија е околу 50 милиони евра, а годишно производство од околу 1,25 милион мегават-часа. Неговите пресметки велат дека еден произведен мегават-час е 40 евра, што значи само по оваа основа заработката е околу 50 милиони евра годишно. Како што дознава „Време“, државата не би добила повеќе од половина милијарда евра од продажбата на компанијата затоа што Владата сакала да ја избегне можноста новиот сопственик постојано да ја поскапува струјата. Според експертите, без оглед дали ЕСМ ќе се продаде за висока цена, новиот сопственик сигурно уште во првите шест месеци откако ќе го преземе се очекува барем тројно да ја зголеми цената на струјата. ******** „Чез“ денеска ќе се фали кај Владата Претставници на чешкото електростопанство „Чез“ денеска ќе ги презентираат кај Владата можностите на компанијата. Неофицијално, тие ќе се обидат да ги убедат македонските министри дека се најсериозни кандидати за купување на ЕСМ. Оваа компанија со сигурност ќе се јави на претквалификацискиот тендер за продажба на производството и на дистрибуцијата на „Електростопанство на Македонија“, а упатените го сметаат како еден од можните победници. Чесите неодамна веќе купија повеќе хидроелектрични централи во Бугарија. За експертите е нелогично дека најголем конкурент за сопственик на ЕСМ е оваа компанија во државна сопственост. преземено од Време
трендафил Купувачот ќе плати неколку стотини милиона на државата, неколку стотини на поединци од власта. А парите ќе си ги врати не за 500 години туку многу порано. Ако Телекомот по доаѓањето на СДСМ на власт четирикратно го зголеми чистиот профит (го удвои и во првата и во втората година) иако прави неконтролирани трошоци (плаќа разни „услуги“, читај го зголемува профитот на фирми што се отворени само за да го смалат чистиот профит кој се дели со вториот сопственик, Македонија), зошто тоа да не може да го направи и ЕСМ. Ако се гледа само актуелниот профит, значи ли тоа дека државата треба да им плати на фирми што купуваат некој од загубарите?
lav Еве ви сериозен докaз дека во мојот погорен пост што сум кажал дека е ВИСТИНА. Читајте внимателно и до крај [url="http://www.vest.com.mk/default.asp?id=91833&idg=5&idb=1390&rubrika=Makedonija"]тука[/url] , разбира се. Еве уште нешто [url="http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=6&tabid=0&EditionID=361&ArticleID=15254"]овде [/url] со понов датум за кражбите и зашто ќе ја качуваат цената така што најпрво ќе му ја „продадат„ на приватник , а овој ќе ги брка крадците , освен ако не го копира Пандета Лазаров па загубите да ги покрива со НОВИ и ПОВИСОКИ ЦЕНИ.
трендафил Во функција на локалните избори, власта организира форуми на кои наводно ќе се утврдува начинот на кој и што ќе се продава од ЕСМ. Сега и текна да стане транспарентна. Сега до изборите може да кажат и дека ЕСМ нема да се продава. А после изборите ќе биде како со вработувањето по еден од семејство, односно ЕСМ ќе се продаде, некој ќе се обогати, а народот и стопанството ќе си плаќаат двојна или поголема цена на струјата. Чудна сорта се и македонските гласачи. До следните избори најголемиот дел ќе заборави дека бил измамен. Чудна е и продажбата на ЕСМ. Како да си го продадеш станот и после да го изнајмиш за живеење по двојна (или поголема) кирија. Да не заборавиме. Многу потешко е да се направи конкуренција на ЕСМ, отколку на Телекомот. Телекомот од 1 јануари наваму нема конкуренција само затоа што власта нер ја сака. Дали заради профитот што го дели со странците или можеби дели нешто и под рака?
трендафил Иако божем не се знае дали ќе се продаде ЕСМ, власта веќе планира како ќе ги троши парите.
quote:
За новиот аранжман, бордот на ММФ би гласал некаде на лето. Ќе важи три години. Само годинава, Македонија ќе користи и кредит од Фондот, додека останатите две години од аранжманот нема да зема пари, бидејки ќе имала од продажбата на ЕСМ. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43332"]извор А1[/url]
Дури и чешката компанија „Чез ерлајнс“ ќе лета на релација Скопје-Прага, што наведува дека е познат и купувачот. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43351"]извор А1[/url] Нејасно е само дали продажбата на ЕСМ (а се` ме наведува на тоа) ќе се изведе на ист или сличен начин како продажбата на Телекомот. СДСМ да ја договори продажбата (да потпише писмо за намери), тоа да си го наплати, а егзекуцијата да МОРА да ја направи тој што во 2006 година ќе ги добие изборите и врз него да биде фрлена целата вина. Се надевам дека ќе има референдум, дека на денот на референдумот народот нема да троши повеќе струја (да седи дома и да гледа телевизија) и дека ќе одлучи ЕСМ да не се продава. Исто како во Словенија, земја што беше како нас во СФРЈ, а сега е во ЕУ со државно електро стопанство. Ниту Хрватска не планира негова продажба.
KoPiLe
quote:
Originally posted by трендафил
Иако божем не се знае дали ќе се продаде ЕСМ, власта веќе планира како ќе ги троши парите.
quote:
За новиот аранжман, бордот на ММФ би гласал некаде на лето. Ќе важи три години. Само годинава, Македонија ќе користи и кредит од Фондот, додека останатите две години од аранжманот нема да зема пари, бидејки ќе имала од продажбата на ЕСМ. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43332"]извор А1[/url]
Дури и чешката компанија „Чез ерлајнс“ ќе лета на релација Скопје-Прага, што наведува дека е познат и купувачот. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43351"]извор А1[/url] Нејасно е само дали продажбата на ЕСМ (а се` ме наведува на тоа) ќе се изведе на ист или сличен начин како продажбата на Телекомот. СДСМ да ја договори продажбата (да потпише писмо за намери), тоа да си го наплати, а егзекуцијата да МОРА да ја направи тој што во 2006 година ќе ги добие изборите и врз него да биде фрлена целата вина. Се надевам дека ќе има референдум, дека на денот на референдумот народот нема да троши повеќе струја (да седи дома и да гледа телевизија) и дека ќе одлучи ЕСМ да не се продава. Исто како во Словенија, земја што беше како нас во СФРЈ, а сега е во ЕУ со државно електро стопанство. Ниту Хрватска не планира негова продажба.
imashe referendum za mnogu povazno prashanje od prodazbata za ESM ..pa tie shto gi "izbra " narodot ne izlegoja na glasanje...zoshto mislish deka ke izlezat sega ?...vetar vo magla..
lav
quote:
Originally posted by KoPiLe
quote:
Originally posted by трендафил
Иако божем не се знае дали ќе се продаде ЕСМ, власта веќе планира како ќе ги троши парите.
quote:
За новиот аранжман, бордот на ММФ би гласал некаде на лето. Ќе важи три години. Само годинава, Македонија ќе користи и кредит од Фондот, додека останатите две години од аранжманот нема да зема пари, бидејки ќе имала од продажбата на ЕСМ. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43332"]извор А1[/url]
Дури и чешката компанија „Чез ерлајнс“ ќе лета на релација Скопје-Прага, што наведува дека е познат и купувачот. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=43351"]извор А1[/url] Нејасно е само дали продажбата на ЕСМ (а се` ме наведува на тоа) ќе се изведе на ист или сличен начин како продажбата на Телекомот. СДСМ да ја договори продажбата (да потпише писмо за намери), тоа да си го наплати, а егзекуцијата да МОРА да ја направи тој што во 2006 година ќе ги добие изборите и врз него да биде фрлена целата вина. Се надевам дека ќе има референдум, дека на денот на референдумот народот нема да троши повеќе струја (да седи дома и да гледа телевизија) и дека ќе одлучи ЕСМ да не се продава. Исто како во Словенија, земја што беше како нас во СФРЈ, а сега е во ЕУ со државно електро стопанство. Ниту Хрватска не планира негова продажба.
imashe referendum za mnogu povazno prashanje od prodazbata za ESM ..pa tie shto gi "izbra " narodot ne izlegoja na glasanje...zoshto mislish deka ke izlezat sega ?...vetar vo magla..
Само затоа што кога НОВИТЕ и ПОВИСОКИ ЦЕНИ ќе ги здоболат , ќе мораат да реагираат и тоа побурно ако е поскапувањето поголемо...нели?