Силен и моќен тим ќе работи за Македонија
Силен и моќен тим ќе работи за Македонија
Strelec ГЕРМАНЦИТЕ ЌЕ РАБОТАТ ЗА НАС И Клаус Кинкел гастарбајтер кај Бучковски По Теодор Вајгел, и поранешниот германски министер за надворешни работи Клаус Кинкел ќе му биде советник на премиерот Владо Бучковски. Кинкел прифатил да биде дел од советничкиот тим на поранешниот министер за финансии на Германија, Теодор Вајгел, кој пред извесно време го потврди својот ангажман во Владата. Кабинетот на Бучковски ќе биде засилен и со поранешниот словенечки министер за труд и социјала Владимир Димовски, кој има македонско потекло. Извор: Дневник
Great_Macedonian Abe ne treba da ima sovetnicki tim na buckovski...Tuku premierot treba da ni bide germanec, i site ministri da se zamenat so germanski ministri pa posle makedonija ke letne napred, ke videte kako se gradi drzava za dve-tri godini.
concrete
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Abe ne treba da ima sovetnicki tim na buckovski...Tuku premierot treba da ni bide germanec, i site ministri da se zamenat so germanski ministri pa posle makedonija ke letne napred, ke videte kako se gradi drzava za dve-tri godini.
E epten si Great Macedonian, nema sto, Deutchland, Deutchland Uber Ales…he,he,he....!!!!
VeGaS sto ke prajme so volku silen tim ?
DonVito ke napreduvame i ke stignime vo evropa
concrete
quote:
Originally posted by dejan
dali nekoj znae novi vesti za ovoi tim? dali nesto pocnale....
NE , najverojatno na prolet, a moze i podocna !!!!.......koga tvoine studenti od Solun ke stanat lideri na Balkanot!!!! Ne mi e jasno zosto ne lideri vo Evropa, Azija i.......ili toa e rezervirano za drugi ,he,he,he...!!!!A be ubav toj na baba, tvojata avstraliska diploma ke ja priznaat li?????
marko_polog You want to know about the team Dejan? The blind are telling the deaf where to shoot :)
dejan kade da mi ja priznat? vo EU? neznam....sum slusnal prikazni deka edna tuka vo gradot kade sto sum (brizbejn) zavrsile nesto, pa vo amerika ne i ja priznale diplomata. ama bi trebalo vo EU da priznat avstralska diploma deka avstralija e vo 'commonwealth'
Strelec
quote:
Originally posted by lav
...ами дали ќе има КОЈ ТОА ДА ГО СРАБОТИ секако мислам на кивалитетно само , за да резултатот биде таков како што и го замислил почитуваниот советник Теодор ...нели?
Да, ќе има кој тоа да го сработи... Тоа ќе го сработат истите оние кои што одлучија да го ангажираат овој експертски тим... Истите оние кои што Македонија ја донесоа на прагот на НАТО... Истите оние кои што за Македонија, за која што се зборуваше како кандидат за ЕУ некаде за 2025 година, издејствуваа да се зборува како кандидат за ЕУ за 2009 или 2010 година... Истите оние кои што се заслужни што полицијата со брзо темпо почна да го враќа својот кредибилитет. Со помош на овој експертски тим, истите тие ќе се обидат да ја поправат ситуацијата и на оние полиња кои што се на катастрофално ниско ниво и за кои што актуелната власт сеуште не успеа да најде решение. Под тоа се подразбира да се создадат услови за странски инвестиции во Македонија, подобрување на состојбата со невработеноста итн. Неспорно е дека има уште многу други проблеми кои што владата засега не успеа да ги реши и за кои што ќе мора да стори многу повеќе. Значи, потребен е многу поголем прогрес во однос на состојбите со здравството, образованието и уште многу други сегменти, но некоректно е и штетно е доколку јасно и гласно не им ги признаемеме успесите на оние што во моментов ја имаат власта во Македонија.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
...ами дали ќе има КОЈ ТОА ДА ГО СРАБОТИ секако мислам на кивалитетно само , за да резултатот биде таков како што и го замислил почитуваниот советник Теодор ...нели?
Да, ќе има кој тоа да го сработи... Тоа ќе го сработат истите оние кои што одлучија да го ангажираат овој експертски тим... Истите оние кои што Македонија ја донесоа на прагот на НАТО... Истите оние кои што за Македонија, за која што се зборуваше како кандидат за ЕУ некаде за 2025 година, издејствуваа да се зборува како кандидат за ЕУ за 2009 или 2010 година... Истите оние кои што се заслужни што полицијата со брзо темпо почна да го враќа својот кредибилитет. Со помош на овој експертски тим, истите тие ќе се обидат да ја поправат ситуацијата и на оние полиња кои што се на катастрофално ниско ниво и за кои што актуелната власт сеуште не успеа да најде решение. Под тоа се подразбира да се создадат услови за странски инвестиции во Македонија, подобрување на состојбата со невработеноста итн. Неспорно е дека има уште многу други проблеми кои што владата засега не успеа да ги реши и за кои што ќе мора да стори многу повеќе. Значи, потребен е многу поголем прогрес во однос на состојбите со здравството, образованието и уште многу други сегменти, но некоректно е и штетно е доколку јасно и гласно не им ги признаемеме успесите на оние што во моментов ја имаат власта во Македонија.
Секао дека си во право за подцртаното од мене , но од мене ќе ја добијат јасно и гласно искажаната дури и ЈАВНА БЛАГОДАРНОСТ , НО само ОДКОГА ЌЕ ГИ ПОЧУСТВУВАМ БЛАГОДЕТИТЕ од сработеното на мојот „грб„ , но НИКАКО И ОДНАПРЕД само од две разбирливи и тоа секому причини кои се: 1.Можат да се вообразат , та наместо арно , тие да расипат и тоа што е веќе сторено и сеуште се смета за арно. 2.Досегашните нивни резултати во минатите децении , секојпат беа и се оценети (и тоа не само од мене) како негативни , и иако постои некаков си исклучок секако мислам на правилото кое вели дека : ЕДНАШ ЛАЖГО СЕКОЈПАТ (ОСТАНУВА) Е ЛАЖГО. пс Да не сипам уште бетон сега и да додадам дека : Еднаш паверосан тој.таа и ќе (си) умре како таков(а) , мислам мртов(а) паверосан(а)-де.
Divider Со целосна почит кон успесите на сегашнава власт, критика кон пропуштеното, заложбите побргу да се интегрираме, сепак, должно признание за се треба првин да му се оддаде на македонскиот карод, потоа на сите политички субјекти и фактори кли на еден начин ушествуваа во тие процеси и успеси досега, а експертизата не е само на едните или само на другите, туку на сите, на народот. Стрелец, својот аршин употреби ги на себе самиот. Не величи само едни, за чие владеење слушаме нешта. Процесите за кои говориш се започнати многу одамна, а во нив сите учествуваа. Инаку, дезинформацијата за 2025 е смешна како пример за успех наспроти говоранциите за 2009-2010. нереалните желби на сите нас, без обмисла, не водат на патот до неуспехот. А експерти има, ос сите фели и структури. Само со заедништво може, не со подвоености!
Strelec
quote:
Originally posted by Divider
Стрелец, својот аршин употреби ги на себе самиот. Не величи само едни...
Јас сум еден од ретките кои што за оваа власт зборува и добри и лоши работи... Единствениот кој што за Трифун кажал и добри и лоши работи... Единствениот кој што за Пенов кажал и доби и лоши работи... Ако нешто од ова не веруваш, веднаш ќе ти презентирам докази... Така да, на погрешно место си го упатил советот!
lav
quote:
Originally posted by Divider
Со целосна почит кон успесите на сегашнава власт, критика кон пропуштеното, заложбите побргу да се интегрираме, сепак, должно признание за се треба првин да му се оддаде на македонскиот карод, потоа на сите политички субјекти и фактори кли на еден начин ушествуваа во тие процеси и успеси досега, а експертизата не е само на едните или само на другите, туку на сите, на народот. Стрелец, својот аршин употреби ги на себе самиот. Не величи само едни, за чие владеење слушаме нешта. Процесите за кои говориш се започнати многу одамна, а во нив сите учествуваа. Инаку, дезинформацијата за 2025 е смешна како пример за успех наспроти говоранциите за 2009-2010. нереалните желби на сите нас, без обмисла, не водат на патот до неуспехот. А експерти има, ос сите фели и структури. Само со заедништво може, не со подвоености!
Дека оној миг кога ќе ги забележиме „сигналите„ кои (би требало нели) да ни стасаат од Европа наскоро , гарантирам дека НИТУ ЕДЕН/А Македонец/ка нема да биде рамнодушен/а кон тие кои го сработиле, иако и Јас мислам дека СИТЕ имаат свој удел во таа работа. Нема помалку битни ниту повеќе битни делови од Нацијата ...нешто како кај механизмот на часовникот за да правилно работи сите треба да се исправни и сихронизирани. Тактот секако ќе го даваат однадвор а не одовде...колку за да некој не се замисли дека е центар на вселената-де.
Divider ОК, јас колку да кажам. Нели, дека успесите треба да бидат признати, не величени, грешките критикувани, но со понудени солуции. Мислам дека е вред да е каже дека самите, властодршците актуелни, не можат да успеат, до таа мера, да не им се потребни и другите. А и што ќелепур е да не се седне и договори сите заедно да работат на проблематиките. Еве, нека не биде ваква или онаква коалиција ионака е се во терминологијата, нека биде, хм, да го наречеме експертска влада составена од сите стручни лица од сите (позиција и опозиција) партии? Не ми е јасно, зошто толкав отпор и кај едните и другите да е направи фронт за прогрес на Македонија.
lav
quote:
Originally posted by Divider
ОК, јас колку да кажам. Нели, дека успесите треба да бидат признати, не величени, грешките критикувани, но со понудени солуции. Мислам дека е вред да е каже дека самите, властодршците актуелни, не можат да успеат, до таа мера, да не им се потребни и другите. А и што ќелепур е да не се седне и договори сите заедно да работат на проблематиките. Еве, нека не биде ваква или онаква коалиција ионака е се во терминологијата, нека биде, хм, да го наречеме експертска влада составена од сите стручни лица од сите (позиција и опозиција) партии? Не ми е јасно, зошто толкав отпор и кај едните и другите да е направи фронт за прогрес на Македонија.
Јас мислам дека одговорот е многу едноставно и е викан СУЕТА , како лична така и партиска нели?
Divider Ееее мој Лаве, знам јас, ама...море мамката нивна, суетата да ми ја уништува државата!!!! Што јадеа (освен екскремент) што си земаат право суетни да бидат!
dejan abre, ke staneme balkanska sila so ovoi tim, germanci, sloveni i moze nekoj drugi ke se piknat tamu!
lav Внимателно следеејќи ги вашите постови забележав една мала доза на надеж секако искажана добронамерно. НО , таа ваша и моја надеж , сепак лежи на трула основа , и за да не бидам разбран погрешно ќе се обидам сликовито да ви го покажам моето очекување од придонесот на горепосочените експерти. Експертите се на пример како МОТОР еве на FERRARI. Шасијата е „домашна„ , односно нека биде од ZASTAVA 101 или пак YUGO. пс Под поимот шасија ја замислував ЦЕЛОКУПНАТА административна и извршна инфраструктура во Македонија + дипломатијата сосе економските преставници понадвор. И знаете ли како ќе „вози„ тој „квази-автомобил„ ??? Ќе се РАСПАДНЕ при првиот малку повеќе додаден „гас„ на „моторот„. ппс Има и други можеби помалку груби начини да се искаже истото , но јас идев на ШОК терапија , оти многу „ШОКОВИ„ имаме во државава Еве како овој подоле што „одговара„ , разбира се.
intel Ако возилото се вози со умерна гас-полека ќе ве однесе до целта.Ако не како што кажа Лав ќе се рспадне на првото нагазување. За оние кои не се разбираат многу во аута може и еден посликовит пример. На пример имате една партија на власт која си краде умерено по малце и си опстојува,а исто така може да се случи и партија на власт како ДПМНЕ која сака да грабне се наеднаш па се распаѓа на X делови.
lav
quote:
Originally posted by intel
Ако возилото се вози со умерна гас-полека ќе ве однесе до целта.Ако не како што кажа Лав ќе се рспадне на првото нагазување. За оние кои не се разбираат многу во аута може и еден посликовит пример. На пример имате една партија на власт која си краде умерено по малце и си опстојува,а исто така може да се случи и партија на власт како ДПМНЕ која сака да грабне се наеднаш па се распаѓа на X делови.
Не можам а да не останам троа „изненаѓен„ од се што ми одговори овој наш...по се изгледа застарен а можеби и за на оптпад наменет примерок на прочуената ИТ фирма од САД. пс Па нека се почне со чистењето ....Пенов Пенов каде си бреееееј , си ја утнал професијата ???
OooOo
quote:
Originally posted by lav
Експертите се на пример како МОТОР еве на FERRARI. Шасијата е „домашна„ , односно нека биде од ZASTAVA 101 или пак YUGO. пс Под поимот шасија ја замислував ЦЕЛОКУПНАТА административна и извршна инфраструктура во Македонија + дипломатијата сосе економските преставници понадвор.
Nazhalost do sega nemashe ni motor vo taa shasija. I sega?
intel
quote:
Originally posted by lav Не можам а да не останам троа „изненаѓен„ од се што ми одговори овој наш...по се изгледа застарен а можеби и за на оптпад наменет примерок на прочуената ИТ фирма од САД.
Добро сега не можеме сите да застапуваме Бугарски фирми.Мора да има и шкарт нели?
Strelec lav, ако ти пречи ова што intel ти спомнува нешто со Бугарија, кажи ми да го опоменам! Него ти се чудам како успеа да најдеш начин да го искритикуваш и ова што се случува со ангажирањето на овој експертски тим!!! Не си свесен (ова важи и за уште неколкумина овде) колку лесно може да се забележи како ве фаќа паничен страв да не успее случајно оваа власт да направи од Македонија пристојна држава за живеење!?
concrete Motor na Ferari , sasija od Ford T ???? Kaj bre vidovte takov motor, pa uste i sasija???? Fantazijata nema granica??? Volovska kola e toa sega, narode, so samo eden prostanat okapan vol od zevgarot, drugiot veke posluzil za bifteci.....
concrete Strelec , kamo sreka da si vo pravo, ama znaejki gi mnogu dobro Germancite,makedonskiot narod i drzava ne se vo esapot. Inaku odamna uste od prviot Badinter ( ne ponizeniot starec) ke bevme vo drugo drustvo sega bez ovie Golgoti. No vremeto verojatno ke pokaze sto e vsusnost pricinata na ovoj neocekuvan interes.
Strelec off topic Само да ви соопштам дека штотуку добив опклада од ОооОо... Телефонски се кладевме во фамилијарна вечера дека concrete ќе реплицира најдоцна до 18:00 часот по средноевропско време и дека ќе пројави скепса и песимизам во врска со ангажираните експерти и шансите Македонија да се офајди со нивна помош!:)
concrete Pikla , momci piksla,vo koja forma ke bide??????
OooOo Клаус Кинкел нема да биде советник на Бучковски Премиерот Бучковски во својот кабинет нема да го добие Клаус Кинкел, поранешниот шеф на германската дипломатија и вице-премиер. И покрај информациите дека тој ќе се вклучи во кабинетот на Бучковски, преку Тео Вајгел, неговиот нов советник, тоа нема да се случи, ова за А1 го изјави денеска неговата соработничка. „Му ја кажав вашата информација, и тој ме замоли да ви се јавам и да ви кажам дека не е вистина и дека тој нема врска со тоа. Тој не работи, не советува. Тој нема никаква врска со тоа“, вели Сузана Самсудин советмичка на Клаус Кинкел. Бучковски го екипира кабинетот и бара топ советници, засега Германија и Словенија се на листата, германецот Тео Вајгел прифати и добил честитка и од Кинкел и му соопштил: сакам да и помогнам на Македонија и да лобирам за неа во ЕУ. Сега, велат од кабинетот на Бучковски, се зависи од Тео Вајгел, тој си составува свој кабинет и одлучува кој ќе биде во него. Епилогот е тој, Кинкел и Вајгел немаат заедничка иднина, фотељата кај Бучковски за странец советник за надворешна политика останува засега празна, а Бучковски е се поблиску да добие друг странец - бившиот словенечки министер за социјала и труд - Владимир Димовски, кој бил подготвен да му каже ДА на Бучковски.
Strelec Пу ј’зк! Ова е лоша вест... Мислам дека Македонија ќе добиеше многу доколку го имаше Кинкел за советник за надворешна политика!
Bicho
quote:
Originally posted by Strelec
lav, ако ти пречи ова што intel ти спомнува нешто со Бугарија, кажи ми да го опоменам! Него ти се чудам како успеа да најдеш начин да го искритикуваш и ова што се случува со ангажирањето на овој експертски тим!!! Не си свесен (ова важи и за уште неколкумина овде) колку лесно може да се забележи како ве фаќа паничен страв да не успее случајно оваа власт да направи од Македонија пристојна држава за живеење!?
Ne e kritika, samo umerena doza pesimizam! Inaku ne mislam deka nekoj seriozen i patriot Makedonec bi posakuval vladata da ne ja podobri situacijata vo zemjata. Drugo e prashanjeto, ako nekoj uporno ne priznava deka toneme!
Bicho
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav Не можам а да не останам троа „изненаѓен„ од се што ми одговори овој наш...по се изгледа застарен а можеби и за на оптпад наменет примерок на прочуената ИТ фирма од САД.
Добро сега не можеме сите да застапуваме Бугарски фирми.Мора да има и шкарт нели?
Intel, do koga be so ovie izliteni finti za Bugarija vekje degutantni ste, stvarno! Posle bugarishtana krivi kje ni bidat, ebate![:(!]
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
СДСМ и ЛДП се на власт, а Македонија ангажира експерти и создава услови за брз економски прогрес... Знам дека тоа тешко ви паѓа и дека не можете никако да го преболите, но за Македонија сепак доаѓаат добри денови!
AMA DALEKU OD NIVO NA"DOBROTA" ZA DA SE VRATIME VO "RAJOT" , A STRELEC???????????? SEPAK NIVOTO NA POTREBNA CISTOTA I BLAGPRIJATNOST KE SE DOSTIGNE NA SVETI NIKAD!!!
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
AMA DALEKU OD NIVO NA"DOBROTA" ZA DA SE VRATIME VO "RAJOT" , A STRELEC???????????? SEPAK NIVOTO NA POTREBNA CISTOTA I BLAGPRIJATNOST KE SE DOSTIGNE NA SVETI NIKAD!!!
Прво го прочитав постот без да видам кој го напишал и од содржината ми стана јасно кој е авторот... Отидов после тоа на 'Search' и побарав од concrete некој пост во кој што има употребено некогаш некој од овие зборови: добро, супер, одлично, јессс, браво, верувам итн. и замислете што добив како одговор: No matches found!
angomako a be da ne baraat evropjanive i sovetnickiov tim po ramkoven da bide,pa da ne treba i po nekoj francuz,britanec i grk da staime:))
Divider Будали сме сите што дозвол(уваме)ивме да се доведеме до ова дереџе, но, јас, како оптимист, верувам дека ќе му се види крајот на нашево тонење и почеток на воздигот.
angomako ma ke donija ma ke donija... ta ta tatata.....
lav
quote:
Originally posted by Divider
Будали сме сите што дозвол(уваме)ивме да се доведеме до ова дереџе, но, јас, како оптимист, верувам дека ќе му се види крајот на нашево тонење и почеток на воздигот.
Од твоја уста во божји уши , разбира се. АМИН Ај нека е аирлија
concrete DIVIDER prepoznatliv optimisticki brend, vo bojata na Deutche Telekom.....he,he!!!
intel
quote:
Originally posted by concrete
DIVIDER prepoznatliv optimisticki brend, vo bojata na Deutche Telekom.....he,he!!!
Ако е Дивидер во Народна дај боже да се сите како него.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by concrete
DIVIDER prepoznatliv optimisticki brend, vo bojata na Deutche Telekom.....he,he!!!
Ако е Дивидер во Народна дај боже да се сите како него.
Читај веднаш ПМ и одговори? пс Во секого ли препознаваш партиски човек? ппс Едноставно кажано , НЕКОИ ПРАШАЊА НЕ ЗАСЛУЖУВААТ ОДГОВОР. И не се лути за најмала ситница , ти и пана сте ми сепак најдраги кољеги , нели ???
OooOo Temava e za Kinkel, Vajgel i cel ostanat rajh shto kje i pomaga na Makedonija, a ne za vashite partiski prepucavanja!
Strelec Чудно е колку сакаат да избегаат од одредена тема!? Него да им одговорам на песимистите: Не е проблемот во тоа дали сте вие оптимисти или песимисти... Во краен случај, оптимистот не значи под default и умна прогноза! Проблемот е во нешто друго: Во ситуацијава го критикувате ангажирањето на европски експерти... А сосема е јасно и извесно дека ќе бевте уште поагресивни кон власта доколку идејата за европските експерти дојдеше од опозицијата, а власта (со истите аргументи што вие сега ги истакнувате) ја отфрлеше таа идеја! Оттука следува заклучокот што се наметнува сам по себе, а тоа е дека не ви се важни идеите, туку ОД КОГО се тие идеи!
intel Последните вести што ги слушав на повеќе радио станици се повеќе од добри-одлични. Подршка стига од повеќе европски премиери кои ги ставаат на располагање нивните експерти.Намирисаа галопирачки влез на Македонија во ЕУ па сега да се фати место за инвестиции.Има потенцијал овде и многу ресурси за производство на се и сешто. Сега ќе се види кој и мисли добро на земјата од домашните патриоти. Лав.
quote:
Во секого ли препознаваш партиски човек?
Не,но мислам дека тој самиот(дивидер) кажа дека е таму(народна) и повеќе пати подвлекува дека целта на опозицијата не треба да биде контра колку да е контра,па дури и свесно против националните интереси.
concrete Strelec uste ne e 18.00, ama nema veza. Zosto??? iskreno mislam, na site nas ovde , ne delam nikogo na opozicija ni pozicija, NI LEPIS po nekoja etiketa koja ne odi. PESIMIST , aj da receme deka e taka, no zosto mesas partii i slicno, barem ti,...... so aktuelnata sostojba. Tri para ROZOVI ocila da stavome , taa si e takva kakva sto e. Mislam deka vo momentov vo Makedonija ne postojat partiski oboeni lugje. Postojat samo ocajnici i postojat nekoi vrhuski veke dobro isfiltrirani i nafatirani , staveni pod edna nadvoresna komanda. Tie ocajnicite se samo uste"partiska" raja koja po nekoja inercija nesto si zboruva , da se isprazni malku i da zastedi nekoja para sto vo normalen svet bi ja potrosil na psihijatar. Koj razumen denes ovie senki od partii bi gi poistovetil so onaa atmosfera od 1990 koga tie i pocnaa da se artikuliraat????? Koj e toj budala koj iskreno ne bi sakal Makedonija da odlepi od onie crni dlabocini vo koi e potonata????? Denes ne treba nisto da se pravi, nisto da se smisluva , se e izmisleno i veke nekade napraveno: treba samo da se ima dobra namera!!! Barem jas seuste ne ja gledam ni da ja ima , a kamo li da se praktikuva,sekojdnevieto vo Makedonija toa postojano mi go potvrduva. Od tuka mojot pesimizam!!! Zemi se sebesi : sto majka toa baras vo Canada??? Kratok e zivotot neli , nemas vreme da se objasnuvas so tupavci, koi isklucivo gi glorificiras!!!(Ednite,drugi-drugite,na isto mu doaga). Go znaes ona : nisto ne uspeva kako uspehot, daj Boze ona sto go velis da bide taka, togas ke zboruvame , da sme zivi i zdravi!!!!
Strelec Сето тоа што го кажуваш си има своја основа и личи на логичен очај... Во целост те разбирам и искрено кажано од убајни не избегав и јас во Канада... но сепак обиди се да ми ја сватиш поентата... Речи си во себе ’мечка страв, мене не страв’ и вети си дека ќе собереш сили да одговориш искрено! Нели сум во право во врска со ова: Во ситуацијава го критикувате ангажирањето на европски експерти... А сосема е јасно и извесно дека ќе бевте уште поагресивни кон власта доколку идејата за европските експерти дојдеше од опозицијата, а власта (со истите аргументи што вие сега ги истакнувате) ја отфрлеше таа идеја!
marko_polog Ostaj toa sto mu odgovori vece, PRIZNAJ!! :)
concrete Mislam deka gresis. Reakcijata e poveke, duvanjeto vo kiselo mleko, e zaradi neveruvanjeto vo bilo cija iskrena namera. Znaes Evropskiot Badinter dosuduva nesto , sto istite germanci go stavija vo fioka. Nekoi gluposti so Grcija se resavaat :so KEKS!!! , a ne se diskutira so mlatenje na prazna slama,pri sto istiot toj Kinkel pred 10 godini(pobaraj zapisnik) rece "ili ke bide vaka ili ke ve nema". Rasprasaj se vo tetovsko, sekoja albanska rabotilnica ima na zid blagodarnica za uspesna sorabotka so germanskite edinici koi bea tamu stacionirani, a vidi kolku makedonci dobile nekakva takva rabota, a kamoli blagodarnica. Ne se sekavam uste od koga vo germanskiot konzulat vo Skopje te precekuvaat na albanski pa posle vrtat na los makedonski.....aj te molam....trebase da se odbere Canada, dobar ti e izborot( ili koj ti go znae...). Inaku jas licno ne sum ic ocaen , tazen sum zaradi onie generacii mladi vo zatvorot Makedonija....
lav
quote:
Originally posted by Strelec
ДОАЃА СОВЕТНИКОТ НА ВЛАДАТА Вајгел два дена ќе ја скенира Македонија Теодор Вајгел, советник за финансиско-економски прашања на премиерот Владо Бучковски, денеска и утре во Скопје ќе прави рендгенска слика за актуелната политичка и економска состојба во Македонија. Вајгел ќе има повеќечасовна средба со Бучковски и со неговиот заменик Минчо Јорданов. На средбата ќе се разговара и за протоколот за соработка, за дејствувањето на Вајгел во европските институции и за поддршката и советите за македонскиот премиер за подобрување на бизнис-климата во земјава. Со министрите во Владата Вајгел ќе зборува за темпото на реформите, бидејќи тие имаат најголемо влијание на подобрувањето на климата за привлекување странски инвестиции. Вицепремиерката Радмила Шеќеринска и министерката Илинка Митрева ќе го информираат за подготовките за добивање статус на земја-кандидатка за членство во ЕУ. Според Бучковски, ангажманот на Вајгел ќе биде периодичен и тој постојано ќе биде подготвен да ги прави анализите што ќе ги бара Владата. Неговите проценки се дека месечните трошоци ќе изнесуваат до 10 илјади евра, кои ќе бидат дел од техничката помош што сега ја даваат повеќе "пријателски држави и меѓународни финансиски институции, кои ангажирајќи експерти сакаат да и помогнат на Македонија во транзицијата". Неговата улога, пред се, ќе биде да го зајакне брендот на Република Македонија, вели Бучковски.
Воопшто не е дискутабилно што тој ќе открие и ќе ни го препорача како ссодветно и добро за нас , ами дали ќе има КОЈ ТОА ДА ГО СРАБОТИ секако мислам на кивалитетно само , за да резултатот биде таков како што и го замислил почитуваниот советник Теодор ...нели?
Great_Macedonian Dobro ako go nema kinkel tuka e vajgel.. pa i onoj makedonecon od slovenija, kako se vikase.. bitno e sto konecno pucnuvaat politicarite da se osvestuvaat od sonot vo koj sto beja poslednive 15godini, i barem baraat nacin kako moze da se podobri makedonija.
Strelec Демант на демантот: Клаус Кинкел (сепак) со Тео Вајгел ќе го советува Бучковски Клаус Кинкел, поранешен министер за надворешни работи на Германија, ќе го придружува Теодор Вајгел, поранешен министер за финансии во таа влада, во советничкиот тим што ќе соработува со премиерот Владо Бучковски, потврди Службата за информирање на Владата. На тимот треба да се придружат и уште други двајца германски стручњаци.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
lav, ако ти пречи ова што intel ти спомнува нешто со Бугарија, кажи ми да го опоменам! Него ти се чудам како успеа да најдеш начин да го искритикуваш и ова што се случува со ангажирањето на овој експертски тим!!! Не си свесен (ова важи и за уште неколкумина овде) колку лесно може да се забележи како ве фаќа паничен страв да не успее случајно оваа власт да направи од Македонија пристојна држава за живеење!?
За да не се чудиш повеќе еве ќе ВИ ја откријам на сите овде „тајната„ на моето гледање на Македонцките „рабоќе„ , разбира се. А таа е во РОЗОВИТЕОЧИЛА со кои Јас НЕ ги набљудувам нештата кои ни се случуваат , и ништо повеќе. пс
quote:
lav, ако ти пречи ова што intel ти спомнува нешто со Бугарија, кажи ми да го опоменам!
А ти одма со освета кон Ител-ето наше , а!!!. Јас сум со пошироко срце од него и ќе ВИ кажам : BASTA бреј Маќедонци со кодошењето. А неговото дискретно наметнување на некакво „бугарофилство„ кон мојата личност само е резултат на континуираниот со години wash brain правен кај него ...и сиромашкиот ете за греота си е. А Јас сироти (во џебот , но и во умот„) никојпат не р’чкам и ги држам на пристојно од мене растојание. ппс Оти немам ум ниту за раздавање ниту за подарување.
concrete Pa Strelec ova veke stanuva respektabilno, stom germancive skoro cela Panzerkavalleriebrigade prakaat. Moram i jas ova ROZOVIVE naocari da pocnam da gi nosam za da ne propustam nesto prijatno za oko i dusa.....
dejan stvarno ubavi ti si, moze da mi gi dades, za slikata na pasosot?
lav
quote:
Originally posted by Bicho
quote:
Originally posted by Strelec
lav, ако ти пречи ова што intel ти спомнува нешто со Бугарија, кажи ми да го опоменам! Него ти се чудам како успеа да најдеш начин да го искритикуваш и ова што се случува со ангажирањето на овој експертски тим!!! Не си свесен (ова важи и за уште неколкумина овде) колку лесно може да се забележи како ве фаќа паничен страв да не успее случајно оваа власт да направи од Македонија пристојна држава за живеење!?
Ne e kritika, samo umerena doza pesimizam! Inaku ne mislam deka nekoj seriozen i patriot Makedonec bi posakuval vladata da ne ja podobri situacijata vo zemjata. Drugo e prashanjeto, ako nekoj uporno ne priznava deka toneme!
Сосема си ја погодил поентата на мојот дискретен песимизам. пс Песимист е само ДОБРО ЗАПОЗНАТ со сотојбите ОПТИМИСТ. ппс Јас уште утре ќе му подигнам мермерна плоча како онаа кај с.Блаце на тој што ќе не направи СИТЕ ПОБОГАТИ - најпрво во умот а потоа и во џебот.
concrete More vo dzebot,umot sam doaga. Eden moj prijatel od Jordan na vremeto velese: ne sum be jas budala , parite (siromastijata) me pravi budala!!!!
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Reakcijata e poveke, duvanjeto vo kiselo mleko...
И да е така како што велиш, сепак не е во ред... Најлошиот избор во моментов е да кренеме раце и да се предадеме!
concrete Ne be Strelec , kakvo predavanje, kade nasluti i troska od takvo nesto. Jas samo pritiskam za da se otvorat ocite i vidi realnosta. Toa e osnovata za bilo kakvo dvizenje kon podobro.Togas site trtljanja na SITE "politicari" vo Makedonija nikoj veke nema da gi slusa i lugjeto ke pocnat da gi baraat izleznite resenija i onie koi navistina mozat da gi iznajdat. Eve bas od tebe razbrav DA go napusta tretiot pat zaradi Trifun, ova tebe ti lici na ozbilni lugje so ozbilen stav kon Makedonskata tragedija????? Makedonija ne e peacko drustvo , pa koj saka pee , pa koga ke mu dosadi si odi...........Tupurko covekot od milijarda dolari....he,he!!!!(Uste da ni kaze civ covek???).
Strelec
quote:
Originally posted by intel
Подршка стига од повеќе европски премиери кои ги ставаат на располагање нивните експерти. Намирисаа галопирачки влез на Македонија во ЕУ па сега да се фати место за инвестиции. Има потенцијал овде и многу ресурси за производство на се и сешто.
Македонија поблиску до целта Македонскиот премиер Владо Бучковски изјави дека Македонија со секој ден е се поблиску до својата цел, полноправно членство во Унијата. Бучковски најави дека на 14 февруари, во Брисел ќе ги предаде одговорите на Македонија на европскиот прашалник до бриселската администрација. По ова, Македонија, како што најави премиерот Бучковски, се очекува да добие статус на земја кандидат за членство во Европската Унија, со што ќе станат достапни европските фондови за економски развој на земјата. Премиерот најави и нов економски развоен циклус во државата: “Македонија има резерви за нов економски потенцијал, и стопанствениците, убеден сум, дека нив ќе ги стават во функција. Владата ќе обезбеди амбиент за една жива плодотворна економска активност.“ Service BBS
concrete Strelec ,pak begas vo iluzii, toa e opasno. Nikogas ne gi zemaj zdravo za gotovo izjavite na bilo koj Makedonski premier,.... toa e zapisano vo site organajzeri na bilo koj relevanten politicar ili biznismen barem vo Evropa. Za Canada , ne znam, no tie verojatno ne ni znaat kade e Mazedonien. Sto ima realno vo vakva detinesta izjava: “Македонија има резерви за нов економски потенцијал, и стопанствениците, убеден сум, дека нив ќе ги стават во функција. Владата ќе обезбеди амбиент за една жива плодотворна економска активност.“ Odi prasaj gi stopanstvenicite sto ke ti kazat. Jas so nekoi od niv sekoj den kontaktiram,sorabotuvan i pravam ili gubam pari, ne slusam preraskazani prikazni. I site nie tvrdime deka moze, ama onaka kako zamisluva Premierot , malo morgen,ili toj ke gi izede sovetnicite ili tie nego........znaci dzabe ni go gubese vremeto i se butase za premier... Aj veke e 1900 ,dosta bese!!!!
lav
quote:
Originally posted by concrete
Strelec ,pak begas vo iluzii, toa e opasno. Nikogas ne gi zemaj zdravo za gotovo izjavite na bilo koj Makedonski premier,.... toa e zapisano vo site organajzeri na bilo koj relevanten politicar ili biznismen barem vo Evropa. Za Canada , ne znam, no tie verojatno ne ni znaat kade e Mazedonien. Sto ima realno vo vakva detinesta izjava: “Македонија има резерви за нов економски потенцијал, и стопанствениците, убеден сум, дека нив ќе ги стават во функција. Владата ќе обезбеди амбиент за една жива плодотворна економска активност.“ Odi prasaj gi stopanstvenicite sto ke ti kazat. Jas so nekoi od niv sekoj den kontaktiram,sorabotuvan i pravam ili gubam pari, ne slusam preraskazani prikazni. I site nie tvrdime deka moze, ama onaka kako zamisluva Premierot , malo morgen,ili toj ke gi izede sovetnicite ili tie nego........znaci dzabe ni go gubese vremeto i se butase za premier...Aj veke e 1900 ,dosta bese!!!!
Читајќи ги сите постови доовде на овој топик , си ја „видов„ мојата погоре искажана поента за FERRARI моторот и ШАСИЈАТА во мојот критички (никако и со зла намера) искажан пост кон творецот на темата , но со видоизменет облик односно искажан со други (можеби и помудри од моите) зборови.
quote:
Оттука следува заклучокот што се наметнува сам по себе, а тоа е дека не ви се важни идеите, туку ОД КОГО се тие идеи!
Јас пак би искажал ...дека особено се ВАЖНИ КАКО ИДЕИТЕ НО ИСТОТАКА И РЕАЛИЗАТОРИТЕ нивни. Идеите односно нивните „творци„ се тука сега на „располагање“ кај Премиерот , но сомнежот мој кон РЕАЛИЗАТОРИТЕ е (барем досега) оправдуванан со претходните „реформи„ и тоа сите НЕуспешни , оти во минатото истата партија исти ветувања не ги остварила со сиот свој ДРЖАВНО-АДМИНИСТАРТИВЕН АПАРАТ кој почнувајќи од 1945 година е ИДЕОЛОШКИ и во континуитет ТРУЕН со АНТИ-КАПИТАЛИСТИЧКИ ИДЕИ чиј денешен пандан е поимот за пазарно ориентирано стопанство. пс Ова ме подсетува и на еден Англичанец кој обучуваше идни кандидати за возачи во Европска земја и на Европски автобили (воланот лево) и им велеше дека се е во ред ама е обратно од она што спред него би требало да биде (се мисли на сообраќајните правила). ппс Не бадијала се вели дека секој ПОПАРЕН со ЖЕШКО млеко , дува и на муќеница (некои велат и кисело млеко). ппс У Тетоо ја викаа муќенца.
n/a Што и да се испаламуди и да се развлекува со филозофии и хипотези, јас како жесток критичар на оваа влада сепак го поздравувам потегот. Ни требаат луѓе кои што веќе имаат нешто сработено, а на муќеница дуваат и оние што не им се гледа добро, или пак сакаат стално да гледаат како излегува чад од млекото. Може им е и фетиш да бидат изгорени, иако има опции да не бидат...
Strelec Да... жешки млека и маштеница... Значи сепак се сведува на тоа моето: Не ви се важни идеите, туку ОД КОГО се тие идеи! И по овој пост од lav ќе дополниме малку: Не ви се важни идеите, туку КОЈ ќе ги реализира! А зошто тогаш отвораме теми и полемизираме за разни идеи? Ако е според вас исправно и логично секоја идеја на оваа власт да ја искритикуваме (без аналитички да ја елаборираме), тогаш дај да му најдеме некој код на вебмастерот што го одржува овој форум со кој што автоматски на секоја отворена тема ќе генерира еден одговор “Долу влада... тие се комуњари“... и нека ја заклучи автоматски темата!
intel Јасна е борбата.Што може да очекувате од луѓе на кои идол им е човекот на когo се однесува овој текст>>> http://vesti.mt.net.mk/pecateni1.asp?id=4358&vesnik Едноставно не им е во прилог Македонија да просперира зошто си имаат други цели јасно разбирливи од погорниот линк.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Да... жешки млека и маштеница... Значи сепак се сведува на тоа моето: Не ви се важни идеите, туку ОД КОГО се тие идеи! И по овој пост од lav ќе дополниме малку: Не ви се важни идеите, туку КОЈ ќе ги реализира! А зошто тогаш отвораме теми и полемизираме за разни идеи? Ако е според вас исправно и логично секоја идеја на оваа власт да ја искритикуваме (без аналитички да ја елаборираме), тогаш дај да му најдеме некој код на вебмастерот што го одржува овој форум со кој што автоматски на секоја отворена тема ќе генерира еден одговор “Долу влада... тие се комуњари“... и нека ја заклучи автоматски темата!
Сомнежот не искажан кон намерите ами кон тие кои треба да го реализираат замисленото и тоа БРЗО. Затоа и беше посочена трулата-ни „шасија„ која не ќе може да го матреријализира замисленото од тие кои се МОЗОКОТ на идејата. Патот помеѓу ИДЕЈА и РЕАЛИЗАЦИЈА нејзина...на пример на Taiwan е можеби ден два или недела можеби месец(и), но никако и децении. Кај нас таа се мери со ДЕЦЕНИИ , дозволувам и исправки на кажаново од мене. пс И ИСКРЕНО ќе се радувам ако само Јас ГРЕШАМ овде , односно без причини се вознемирувам но истото го чинам со другите кои така не гледаат на случката...од некого наречена и ИСТОРИСКА.
Pana Site da go zapamtite ova sto ke vi go kaze guru Pana: od nasata vlast polosa e samo nasata opozicija
concrete
quote:
Originally posted by Pana
Site da go zapamtite ova sto ke vi go kaze guru Pana: od nasata vlast polosa e samo nasata opozicija
Pana,vidi,vidi samo sto toa pravi konstruktiven muabet: poleka poleka ke zaklucime site,pozicija, opozicija i dobronamernite burekdzii od strana, deka za isto zboruvame I POZICIJATA I OPOZICIJATA VO BILO KOJA KOMBINACIJA ASEMTOTSKI ODAT KON NULA!!!! E koga site ke go svarat toa , ka zapocne ozbilen muabet, da se bara care.....
concrete
quote:
Originally posted by intel
Јасна е борбата.Што може да очекувате од луѓе на кои идол им е човекот на когo се однесува овој текст>>> http://vesti.mt.net.mk/pecateni1.asp?id=4358&vesnik Едноставно не им е во прилог Македонија да просперира зошто си имаат други цели јасно разбирливи од погорниот линк.
Dobar den Intel, a "tvoive" sto molcea togas, istite informacii gi imaa,kaj im e slavnata tradicija na "puska vo raka" ili toa sekogas bila samo legenda ala Tihi i Prle???? Odi prasaj go svoevremeniot minister za vnatresni vo kakov zid udril po "hirurskiot" atentat,pa uste mu zvoni vo glaata!!!! A Ljupco , ne za dzabe Makedonija e vo Ginis kako primer na drzava so najstar predsedatel i najmlad Premier. Mislis toj slucajno od kruska padna???
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Да... жешки млека и маштеница... Значи сепак се сведува на тоа моето: Не ви се важни идеите, туку ОД КОГО се тие идеи! И по овој пост од lav ќе дополниме малку: Не ви се важни идеите, туку КОЈ ќе ги реализира!
Tocno Strelec , aj toa da si se pribereme doma i da pocneme da REALIZIRAME, vaka samo burek jademe i ladna voda pieme!!! A mislam deka i ideite ke bidat posvezi od postojnata zabokrecina, barem elektronskata komponenta na drzavata ke ja sredis tip-top...
n/a Чичко Конкрит, риспект ту ју, ама глеам "таквото" под ников ти одговара. Некако сите твои постови што денес првпат ги читам, се ми се некако апстрактни. Кажуваш, вртиш, и идејата понира некаде. Понира и и се губи секаква трага...а негде таму далеку гејзери...
concrete
quote:
Originally posted by Misticen
Чичко Конкрит, риспект ту ју, ама глеам ников ти одговара. Некако сите твои постови што денес првпат ги читам, се ми се некако апстрактни. Кажуваш, вртиш, и идејата понира некаде. Понира и и се губи секаква трага...а негде таму далеку гејзери...
Ajde bre mlado momce,pa sto mislese ti, Strelec toa od rakav gi vadi!!! Ako ti e mnogu apstraktno , batali, bavi si se so tvoeto gemce,ostavi apstrakcii na postarite i epten starite....rano ti e.... Gejziri, interesno bas ke zemam durbin....na koja strana????
lav
quote:
Originally posted by intel
Јасна е борбата.Што може да очекувате од луѓе на кои идол им е човекот на когo се однесува овој текст>>> http://vesti.mt.net.mk/pecateni1.asp?id=4358&vesnik Едноставно не им е во прилог Македонија да просперира зошто си имаат други цели јасно разбирливи од погорниот линк.
Дали случајот со с. Кондово неодамна , не (ни) ја покажа истата колебливост и на ОВАА ВЛАСТ , која за да не ја изгуби подршката на својот коаљиционене партнер ДУИ и таа истото го правеше и се правеше како да не гледа ништо од сето она , што сите го гледаа секидневно на ТВ екраните ? Во суштина и оваа власт со Бучко на чело не е ништо поинаква по прашањето за државата и нејзината сигурност мерено со нивните политички опоненти кои сега се критикуваат (со право). Некој би рекол: ИСТА МЕТА , ИСТО РАСТОЈАНИЕ , разбира се.
intel
quote:
Originally posted by lav Дали случајот со с. Кондово неодамна , не (ни) ја покажа истата колебливост и на ОВАА ВЛАСТ , која за да не ја изгуби подршката на својот коаљиционене партнер ДУИ и таа истото го правеше и се правеше како да не гледа ништо од сето она , што сите го гледаа секидневно на ТВ екраните ? Во суштина и оваа власт со Бучко на чело не е ништо поинаква по прашањето за државата и нејзината сигурност мерено со нивните политички опоненти кои сега се критикуваат (со право).
За Кондово имавме изјави од албанскиот блок-Ако не го напуштат селото ќе се справат со албанските граѓани,а од власта им беше даден рок до петокот 0:00.Неколку дена потоа сите сме сведоци што се случи во Тетово.Така се чисти ситуација,ни лук јал ни на лук мирисал, не со ТВ екипи на лице место кои ги покажуваат позициите на војската и полицијата и залегнување во стил атомски с’лева-еве ме гаѓаа драги гледачи како што правеше Доста&Љубе. Неспоредливи се некои работи.
quote:
Некој би рекол: ИСТА МЕТА , ИСТО РАСТОЈАНИЕ , разбира се.
За ова и порано сум кажал,ти држи вода до некаде.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav Дали случајот со с. Кондово неодамна , не (ни) ја покажа истата колебливост и на ОВАА ВЛАСТ , која за да не ја изгуби подршката на својот коаљиционене партнер ДУИ и таа истото го правеше и се правеше како да не гледа ништо од сето она , што сите го гледаа секидневно на ТВ екраните ? Во суштина и оваа власт со Бучко на чело не е ништо поинаква по прашањето за државата и нејзината сигурност мерено со нивните политички опоненти кои сега се критикуваат (со право).
За Кондово имавме изјави од албанскиот блок-Ако не го напуштат селото ќе се справат со албанските граѓани,а од власта им беше даден рок до петокот 0:00.Неколку дена потоа сите сме сведоци што се случи во Тетово.Така се чисти ситуација,ни лук јал ни на лук мирисал, не со ТВ екипи на лице место кои ги покажуваат позициите на војската и полицијата и залегнување во стил атомски с’лева-еве ме гаѓаа драги гледачи како што правеше Доста&Љубе. Неспоредливи се некои работи.
quote:
Некој би рекол: ИСТА МЕТА , ИСТО РАСТОЈАНИЕ , разбира се.
За ова и порано сум кажал,ти држи вода до некаде.
Трагично по државата , но и тие кои ја „водат„ е друг да им ги решава проблемите во нивна надлежност , односно ВОН-ИНСТИТУЦИОНАЛНО. Зашто е тогаш трошокот за толкуте полицајци кои се на терет на БУЏЕТОТ а некој друг им го „јаде„ лебот ?
intel
quote:
Originally posted by lav Трагично по државата , но и тие кои ја „водат„ е друг да им ги решава проблемите во нивна надлежност , односно ВОН-ИНСТИТУЦИОНАЛНО. Зашто е тогаш трошокот за толкуте полицајци кои се на терет на БУЏЕТОТ а некој друг им го „јаде„ лебот ?
Точно,но за ова некоја друга новотворена тема. До каде сме со Германците и нивната добра воља да помогнат. Колку ќе успеат во тоа не зависи само од власта барем јас така мислам.
concrete [quote До каде сме со Германците и нивната добра воља да помогнат. Колку ќе успеат во тоа не зависи само од власта барем јас така мислам. [/quote] Kako mislis "ne zavisi od vlasta", od kogo toa zavisi, da ne slucajno od "losiot Makedonski narod"????? Ima i za toa lek, se vika CiklonB , a posle mozat da gi naselat svoite germanizirani turci koi i onaka mnogu ne gi "obicaat" doma , ama za Makedonija bi bile "petka"......kako tampon prema egzoticniot Orient....ova uste edna "crna" za malo otreznuvanje.....na nadnarodnata sveta vlast...(segasna, minata,predminata i idna)!!!
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
И повторно црни мисли и прогнози!:( Дали ќе успее оваа идеја со Германците, навистина НАЈМНОГУ зависи од власта... Но доколку опозицијата има намера да го минира овој процес, сигурно ќе успее во тоа! Во Канада (верувам дека е исто и во многу други развиени земји во светот) партијата што е на власт за 70-80% од своите проекти има поддршка од опозицијата! Јас не се сеќавам дека некоја наша опозициона партија си дозволила некогаш таков ’луксуз’... Значи, за да видиме ќар од ангажирањето на умните и влијателни европски стручњаци, неопходна е малку поширока поддршка отколку што е вообичаено кај нас!
Strelec, parlamentarna demokratija (kakva-takva, malku koj moze da se pofali i so takvo nesto) e edno , Makedonskata "beskrajna prikazna" e nesto sosema drugo. Opozicijata po pravilo nikoj ne ja "sisa" i taa samo gi ceka svoite pet minuti na narednite izbori da stane "kalif namesto kalifot". Koga spomenuvas 70-80% poddrska toa znaci deka zemjata po glavnite prasanja ima veke nacionalen konsenzus i politickata borba e vo odnos na finesi,nie ovde zboruvame za isklucivost koja odi do nivo na odrzuvaci na instalacii. Politkata e ottugena od narodot i taa sega za sega (kako ke bide ponataka neznam t.e. ne sakam da bidam "pesimist")e po diktat na nekoi drugi interesi koi nemaat ama bas nikakva vrska so dobrobitot na makedonskiot narod. Makedonskata politika si e "biznis" sam za sebe, t.e. dealer na nekoja druga "biznis" sema. Zatoa i onaa navistina grozna konstatacija deka makedonskiot narod se cuvstvuva najnesreken od site bivsi ex-yu narodi. Narodot od "oazata na mirot"!!!!! Zatoa bese i onaa moja prethodna reakcija deka vladata e odgovorna.Ne ni pomisliv na opozicijata , taa na zalost vo site dosegasni izdanija bila samo dekor. Moze bi se voveduva nekakva meka evropska "prinudna uprava"ama mislam,daj boze da gresam , deka celite se sosema drugi od onie koi veke istosteniot narod naivno gi ocekuva.Povtoruvam ,jas ke bidam prv presreken bliskata idninata da me demantira.
Strelec И повторно црни мисли и прогнози!:( Дали ќе успее оваа идеја со Германците, навистина НАЈМНОГУ зависи од власта... Но доколку опозицијата има намера да го минира овој процес, сигурно ќе успее во тоа! Во Канада (верувам дека е исто и во многу други развиени земји во светот) партијата што е на власт за 70-80% од своите проекти има поддршка од опозицијата! Јас не се сеќавам дека некоја наша опозициона партија си дозволила некогаш таков ’луксуз’... Значи, за да видиме ќар од ангажирањето на умните и влијателни европски стручњаци, неопходна е малку поширока поддршка отколку што е вообичаено кај нас!
n/a
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by Misticen
Чичко Конкрит, риспект ту ју, ама глеам ников ти одговара. Некако сите твои постови што денес првпат ги читам, се ми се некако апстрактни. Кажуваш, вртиш, и идејата понира некаде. Понира и и се губи секаква трага...а негде таму далеку гејзери...
Ajde bre mlado momce,pa sto mislese ti, Strelec toa od rakav gi vadi!!! Ako ti e mnogu apstraktno , batali, bavi si se so tvoeto gemce,ostavi apstrakcii na postarite i epten starite....rano ti e.... Gejziri, interesno bas ke zemam durbin....na koja strana????
Bez navredi[:)] Gemcinja tesko:) Ne se ni poznavame. Strelec, mora pod itno da go smenime avatarov, slikava e 6 god stara:)) Concrete, da bese zena ke vazese slednava pogovorka za tebe: NEMOJ KUDITI KONJA KOJEG NISI JAHALA:)))
Pina
quote:
Originally posted by Misticen
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by Misticen
Чичко Конкрит, риспект ту ју, ама глеам ников ти одговара. Некако сите твои постови што денес првпат ги читам, се ми се некако апстрактни. Кажуваш, вртиш, и идејата понира некаде. Понира и и се губи секаква трага...а негде таму далеку гејзери...
Ajde bre mlado momce,pa sto mislese ti, Strelec toa od rakav gi vadi!!! Ako ti e mnogu apstraktno , batali, bavi si se so tvoeto gemce,ostavi apstrakcii na postarite i epten starite....rano ti e.... Gejziri, interesno bas ke zemam durbin....na koja strana????
Bez navredi[:)] Gemcinja tesko:) Ne se ni poznavame. Strelec, mora pod itno da go smenime avatarov, slikava e 6 god stara:)) Concrete, da bese zena ke vazese slednava pogovorka za tebe: Nemoj kuditi konja kojeg ni si jahala:)))
Eh, imo sam strashnog petla...
concrete [/quote] Bez navredi[:)] Gemcinja tesko:) Ne se ni poznavame. Strelec, mora pod itno da go smenime avatarov, slikava e 6 god stara:)) Concrete, da bese zena ke vazese slednava pogovorka za tebe: NEMOJ KUDITI KONJA KOJEG NISI JAHALA:))) [/quote] Pa iskreno receno i ne mora da menuvas avatar,moze od gemce si presol na nesto poslozeno, ama so toa kulturata ne si mrdnal mnogu podaleku!!!!Znaes kako e od vrba samo supelka biduva , flejta malku tesko.
n/a Si znaesh...
Strelec Упс... покроце колцињата, ве молам народе!
concrete
quote:
Originally posted by Misticen
Si znaesh...
Si znam , zatoa i ti kazuvam ,da ne zabegas!!!!
n/a Климакс, апстиненции, фрустрации...па имаме култура, гемчиња...акција и реакција...извини на непристојноста, но морав вака да ти реплицирам. Ако си повозрасен од мене, сепак не можеш така потценувачки да се однесуваш и да навредуваш. За културата, не би рекол дека доаѓа со годините, како што впрочем и самиот покажа, бидејќи прв почна со навредите.
n/a BTW...мислам дека ти си конкретен пример за состојбите во државата, односно како "искусните политички магариња" демагошки и "културно" ги попречуваат младите кои имаат потенцијал да пробаат да направат нешто повеќе. Се изнинувам за користењето на стилската фигура МЕТАФОРА, но мораше да биде употребена за да ја сватиш поентата.
Strelec
quote:
Originally posted by Strelec
Упс... покроце колцињата, ве молам народе!
Опомената ништо гледам не ви значеше! Дозавршете го муабетов со приватни пораки, за да не мораме да ја затвораме темава (убава тема е), или да применуваме посериозни санкции! btw, Misticen... употребената стилска фигура не беше компарација, туку метафора!:)
n/a Опомената е прифатена, стилската фигура е променета:)
Divider Бреј каде отидовте со муабетве тешко да се вратиме на темата.
concrete Temata e : SILEN I MOKEN TIM KE RABOTI ZA MAKEDONIJA!!!! Kako odat rabotite so timot,Divider moze ima nekoja informacija?????
lav
quote:
Originally posted by concrete
Temata e : SILEN I MOKEN TIM KE RABOTI ZA MAKEDONIJA!!!! Kako odat rabotite so timot,Divider moze ima nekoja informacija?????
Моите информации се дека сега во тек е „адаптирањето„ на германскиот мотор на македонската шасија. каков ќе биде „автомобилот„ ќе видиме а можеби и нешто ќе ЧУЕМЕ.
SLaCk Noviot tim ako e fudbalski bi bil vakov.Eden istroshen igrach 40 godishen od Gemnaskiot Bayern Munchen i 10rica paceri od Poloshkiot Region pri RM.Trener Buckovski poranesen trener na FK Zhvan od Demir Hisar.Pa sea vidi ti sto ke napravi ekipata se razbira moze da bide prva vo Poloskiot Region ama Liga na Shampioni moze da ja sonuva.
lav
quote:
Originally posted by SLaCk
Noviot tim ako e fudbalski bi bil vakov.Eden istroshen igrach 40 godishen od Gemnaskiot Bayern Munchen i 10rica paceri od Poloshkiot Region pri RM.Trener Buckovski poranesen trener na FK Zhvan od Demir Hisar.Pa sea vidi ti sto ke napravi ekipata se razbira moze da bide prva vo Poloskiot Region ama Liga na Shampioni moze da ja sonuva.
И СОНОТ е состојба на блаженство (кај Хиндусите) опишана како НИРВАНА. Случајно да не се и „нашиве„ запишале во Харе Кришна сектата та затоа волку силно удираат со тоа таламбасите , и насекаде се слуша???
SLaCk Oni se mantrachi.Se sobiraat i mantraat kako vcera vo Aleksandar Palas ke pobedime ke pobedime ke pobedime se hrabrat kutrite a osobeno Penov mora da go hrabrat otkako site opozicioni partii zastanaa zad trifun razlikata megu Trifun i Penov e ogromna mozebi i zatoa vcera Penov koj inaku ima mnogu crn ten dobi blednikav ten.
lav
quote:
Originally posted by SLaCk
Oni se mantrachi.Se sobiraat i mantraat kako vcera vo Aleksandar Palas ke pobedime ke pobedime ke pobedime se hrabrat kutrite a osobeno Penov mora da go hrabrat otkako site opozicioni partii zastanaa zad trifun razlikata megu Trifun i Penov e ogromna mozebi i zatoa vcera Penov koj inaku ima mnogu crn ten dobi blednikav ten.
Можеби е последица од некаква „ШОК„ терапија , извршена врз него???
SLaCk Od nekoja SHOK mashina?Mozno e mozno e se e mozno so drugarot Risto.Foteljata pred se toa treba da mu bide moto za lokalnive izbori.Bev i so VMRO i so SDS zosto ne i so DUI?I taa mu e dobra isto poraka.
Strelec Ајде сега вратете се на темата!
n/a
quote:
Originally posted by SLaCk
Noviot tim ako e fudbalski bi bil vakov.Eden istroshen igrach 40 godishen od Gemnaskiot Bayern Munchen i 10rica paceri od Poloshkiot Region pri RM.Trener Buckovski poranesen trener na FK Zhvan od Demir Hisar.Pa sea vidi ti sto ke napravi ekipata se razbira moze da bide prva vo Poloskiot Region ama Liga na Shampioni moze da ja sonuva.
Во случајов неможеш да правиш ваква споредба. Тука не се работи за истрошени играчи кај кои што е пресудна физичката кондиција за да бидат успешни во нештата со кои се занимаваат. Зашто се што некој ке проба да направи мора одма да го осудуваме на пропаст? Баравме конкретни идеи за да тргне работава? Еве една идеја. И одма квенкаме. Јас сум голем критичар на актуелната власт, и воопшто не сум задоволен со неа. Поентата ми е дека не треба да бидеме негатив ауториплај на се што некој ке проба да направи, само поради тоа што генерално укакал или поради тоа што сме симпатизери на опозицијата или...ако имаат добра идеја како што сметам дека е оваа, треба да се поздрави и да почекаме да ја видиме реализацијата. Ако пак не направат ништо...си знаат...
SLaCk Dobro be pa ti sto ima vrska eve i da gresime ja samo na forumov si kazuvam mislenja mozebi isum zloben ama nemoj da mi kazes deka utre koga nisto nema da bidne od rabotava deka ja i lav ke bideme krivi:)Ja ne im se mesam na Germancite neka rabotat lugeto ama imam pravo da bidam pesimist.A toa za istoreseni igrachi vo pravo sum be batka da bea dobri vo Germanija ke bea ministri a ne vo Makedonija sovetnici kapish?
Divider Вајгел беше министер, да се разбереме.
lav
quote:
Originally posted by SLaCk
Dobro be pa ti sto ima vrska eve i da gresime ja samo na forumov si kazuvam mislenja mozebi isum zloben ama nemoj da mi kazes deka utre koga nisto nema da bidne od rabotava deka ja i lav ke bideme krivi:)Ja ne im se mesam na Germancite neka rabotat lugeto ama imam pravo da bidam pesimist.A toa za istoreseni igrachi vo pravo sum be batka da bea dobri vo Germanija ke bea ministri a ne vo Makedonija sovetnici kapish?
Јас воопшто не би се чуствувал виновен како што е напишано или пак некој би можел таков заклучок да извлече , разбира се од контекст , ами поентата моја е не само ГОЛА критика и СОМНЕЖИ искажани ами и познати факти како што си следи: 1.Позади Германскиот тим е ОСТАНАТ ПОЗИТИВЕН КАПИТАЛ и тоа е неспорно за мене , а се надевам и за сите објективни учесници. 2.Позади нашиве (шасија фигуративно Јас ја нареков) стојат ДЕЦЕНИСКИ НЕуспеси и тоа е што посебно ме загрижува и тоа само затоа што ќе се одвива и прави со МОИ ПАРИ но на мојата „кожичка„ најпрво ќе се одрази. ДАЈ БОЖЕ САМО ЈАС ДА ГРЕШАМ , А СИТЕ ДРУГИ ДА СЕ ВО ПРАВО нели е убаво кажано ?..
Strelec
quote:
Originally posted by lav
...ами поентата моја е не само ГОЛА критика и СОМНЕЖИ искажани ами и познати факти...
Проблемот е во нешто друго... Критика и сомнежи ќе имаше и доколку оваа власт постапеше сосема спротивно... А и тогаш ќе следуваа ’факти’! Твоите приказни за мотор и шасија не се факти lav, туку баш приказни!:)
dejan dali nekoj znae novi vesti za ovoi tim? dali nesto pocnale....
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
...ами поентата моја е не само ГОЛА критика и СОМНЕЖИ искажани ами и познати факти...
Проблемот е во нешто друго... Критика и сомнежи ќе имаше и доколку оваа власт постапеше сосема спротивно... А и тогаш ќе следуваа ’факти’! Твоите приказни за мотор и шасија не се факти lav, туку баш приказни!:)
Сепак моторот и шасијата во моите „приказни„ се само стилска фигура или некаде ја нарекуваат и парабола. пс Вистината е дека мојот сомнеж искажан е само ваков: Дали овој тим од странски советници што ќе си го замисли , ќе има ли некој за да го материјализира и тоа ефектно , односно го „стави„ во фунција на зголемување на благосостојбата на сите граѓани на Македонија ...сеега и веднаш , разбира се.
concrete Koj be stranski sovetnici: DOJDOA, VIDOA , SI OTIDOA!!!(I nekoja para zedoa za toa , nivnoto vreme e skapo!!!)
lav
quote:
Originally posted by concrete
Koj be stranski sovetnici: DOJDOA, VIDOA , SI OTIDOA!!!(I nekoja para zedoa za toa , nivnoto vreme e skapo!!!)
Изгледа имаш ПОБИСТАР ИЗВОР на информации од мене почитуван колега. Сепак не знаев дека веднаш си заминале ...да не кажам побегнале??? пс Демек VENI VIDI VICI и ајде бежанија од вукоебинава која сака прием во ЕУ сега и веднаш/!!!
dejan vremeto ke kaze sve......ama ocekuvam ovie so vajgel da bidat vo vesnicite.
lav
quote:
Originally posted by dejan
vremeto ke kaze sve......ama ocekuvam ovie so vajgel da bidat vo vesnicite.
Важно е ТИЕ што очекуваат а не ние , мислам на граѓаните во Македонија
Strelec СДСМ и ЛДП се на власт, а Македонија ангажира експерти и создава услови за брз економски прогрес... Знам дека тоа тешко ви паѓа и дека не можете никако да го преболите, но за Македонија сепак доаѓаат добри денови!
Divider Ќе се вратиш ли назад во татковината ако се опрај Македонија или не? Дури и кога би биле на власт други од сегашниве? нели најголем дел од емигрантите се отидени поради состојбата. Да речеме Вајгелите и таквите експерти плус и наши умни личности ја опраат маједонија ќе си дојдеш ли назад? Инаку мене лично не ми паѓа тешко што се обидуваат да создадат услови за брз економски развој и слично. Ги поздравувам таквите заложби и ги поддржувам. Се додека се искрени. Но, сепак ЛДП не е некој фактор, копучаана се, да се разбереме.
Strelec
quote:
Originally posted by Divider
Но, сепак ЛДП не е некој фактор, копучаана се, да се разбереме.
Договорено... Нека бидат тие копучаана, ама Македонија нека оди со нив напред! Туку најмалку важно е какви се ЛДП... Проблемот е што, додека се на власт СДСМ и ЛДП, некои би биле најсреќни кога Македонија би пропаѓала... ОК е со тебе штом се оградуваш ти од таквите, но факт е дека многумина такви ги има и овде на форумов!
Divider Ги има од обете страни. И кога не би бил СеДеСе со сателитот ЛДП на власт и кога би биле. Има маса луѓе кои само поради тоа што нивната опција не е на власт се ќе сторат за да го сменат тоа без да водат грижа дали притоа ја уназадуваат Македонија. Народна не е таква! Ме има мене, аи мнозина кои размислуваат како мене!
Strelec
quote:
Originally posted by Divider
Ги има од обете страни.
Се согласувам... Со напомена дека многу повеќе ги има кај сегашнава опозиција!
quote:
Originally posted by Divider
Народна ме има мене...
Ти си единственото нешто што вреди во таа партија!:) Ти тврдам дека од претседателката Јаневска си поумен!:)))
Divider :) Знам, благодарам, не е и она многу тапа, има и други паметни. Признавам, може да има и по некој плевел, како и во секоја, но засега идеите се позитивни и има капацитет.
OooOo Ti li beshe toj Divider shto beshe na rabota nekade vo stranstvo i shto vikashe da ne se delime po partii tuku da staneme edinstveni?? Ti li si toj Divider shto sega e partiski oboen??
Divider Де бе ОооОо, велев дека не треба да се колеме иако сме симпатизери или членови на други партии (на тоа мислев и сеуште стојам) туку заедно, здружено да работиме да се подобри состојбата во Македонија!! Партиски обоен не бев, сега сум, но тоа не значи дека не можам да соработувам или да се сложам со членови или симпатизери на други партии или со непартиски личности кои и мислат добро на Македонија и на Македонскиот народ. Со сите оние кои се корумпирани, против интересите на Македонија и народот ќе се крвам до крај. Инаку, тој сум, да, но грешно си ме сфатил.
dejan
quote:
Originally posted by Divider
Ќе се вратиш ли назад во татковината ако се опрај Македонија или не? Дури и кога би биле на власт други од сегашниве? нели најголем дел од емигрантите се отидени поради состојбата. Да речеме Вајгелите и таквите експерти плус и наши умни личности ја опраат маједонија ќе си дојдеш ли назад?
obavezno! jas i sega sakam da se vratam......ama radi epten mnogu pricini nemozam[:(]
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Divider
Но, сепак ЛДП не е некој фактор, копучаана се, да се разбереме.
Договорено... Нека бидат тие копучаана, ама Македонија нека оди со нив напред! Туку најмалку важно е какви се ЛДП... Проблемот е што, додека се на власт СДСМ и ЛДП, некои би биле најсреќни кога Македонија би пропаѓала... ОК е со тебе штом се оградуваш ти од таквите, но факт е дека многумина такви ги има и овде на форумов!
Впечатокот ти е паушален , особено ако си го добил од оној траверстиот Живиновски.Не да е копук во умот ами прави и другите поред него за такви да ги третираат. пс Веднаш вброиме и мене во подржувачите за ПОбогата и ПОсреќна Македонска популација , сега и веднаш. ппс Но само со дела , за кои ќе ОВДЕ ќе зборуваме во МИНАТО СВРШЕНО ВРЕМЕ а не само во ИДНИНА односно небиднина , од која ете и ти си побегнал ...и биди среќен што на твој грб не ги чуствуваш „благодетите„ од реформите кои овие копуци +арамии му ги наметнуваат на Македонскиот граѓанин.
трендафил Кога ќе го снема тоа ќе, па темата да гласи „Силен и моќен тим работи за Македонија“. Да не биде по следните парламентарни избори. Дали резултат од работењето на тој тим е отпуштањето на над 1.000 вработени под државна капа? Или предлогот да се укине превоз до работа, хранарина и дневниците за службено патување надвор од местото нма живеење.
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
AMA DALEKU OD NIVO NA"DOBROTA" ZA DA SE VRATIME VO "RAJOT" , A STRELEC???????????? SEPAK NIVOTO NA POTREBNA CISTOTA I BLAGPRIJATNOST KE SE DOSTIGNE NA SVETI NIKAD!!!
Прво го прочитав постот без да видам кој го напишал и од содржината ми стана јасно кој е авторот... Отидов после тоа на 'Search' и побарав од concrete некој пост во кој што има употребено некогаш некој од овие зборови: добро, супер, одлично, јессс, браво, верувам итн. и замислете што добив како одговор: No matches found!
A be Strelec, sto toa ocekuvas:nesto ne ti e kako treba toj Search....:):) , ne sum bre jas negativen,se so sto doagam vo dopir vo Makedonija e NEGATIVNO,a jas sum bukvalista po site parametri,na primer nivoto na fantazija mi e na -2000,nemozam da si zamislam nesto sto ne e materijalno , pa toa ti e!!!:):)
concrete Canada seeks 30K skilled tradesmen from India Canada is on the lookout for 30,000 skilled tradesmen from India to build necessary infrastructure for the 2006 Winter Olympics. This is in addition to IT professionals and engineers, according to the World Wide Immigration Consultancy Services Ltd. "The province of British Columbia needs 25,000 to 30,000 tradesmen, including electricians, plumbers and construction workers. They will help build houses and other infrastructural facilities. There are over 25,000 vacancies in other provinces. Initially, these people will get work permits. Later, they will be offered permanent residency," said Curtis Panke, incharge of global placements, WWICS. "Countries like Canada and Australia are facing problems due to a dipping population and a booming economy. People in these countries are ageing fast and they are on the lookout for English-speaking professionals and skilled tradesmen." There are also openings for businessmen and farmers in Canada provided they can invest money in that country. "Businessmen and farmers with a net worth of Canadian $300,000 (approximately Rs 1.05 crore) can purchase land and settle in the province of Nova Scotia. Entrepreneurs with experience in management can settle in Quebec. There will be no examination in English for these categories," said J.S. Ahluwalia, vicepresident, WWICS. Ahluwalia said affluent farmers from Burdwan district can shell out such money and buy 50-acre plots in Canada. "Everybody between 22 and 60 years of age can apply. The processing time is much less than in other cases. So far, 50 farmers from various parts of the country have left for Canada," he said. WWICS organised a seminar at the Gorky Sadan for those interested in the projects. "We shall provide all assistance to those interested," said Lt-Col (retd)
concrete Nekako slaba reakcija na ova nasive canaderi, da e javat so nekoj sovet. Ova samo za indijci li e ??? Sto mislite nasava vlada da pocne da zema nadvor krediti , da im gi dava na zaintreresiranite pod povolni uslovi , a tie da si kupuvaat drzavjanstvo i nekoja farma vo nekoja canadska vukojebina. Konkreten pridones za namaluvanje na nevrabotenosta!!!! Ako se napravi dobar dil so kreditorot i ako se vospostavi dobar revolving , za edno 30 godini ke se prefrli celata populacija tamu. Mislam deka parite od prodazbite na ESM i preostanatoto nacionalno bogatstvo da se usmeri vo toj pravec. Nekoj predlog????
Strelec ДОАЃА СОВЕТНИКОТ НА ВЛАДАТА Вајгел два дена ќе ја скенира Македонија Теодор Вајгел, советник за финансиско-економски прашања на премиерот Владо Бучковски, денеска и утре во Скопје ќе прави рендгенска слика за актуелната политичка и економска состојба во Македонија. Вајгел ќе има повеќечасовна средба со Бучковски и со неговиот заменик Минчо Јорданов. На средбата ќе се разговара и за протоколот за соработка, за дејствувањето на Вајгел во европските институции и за поддршката и советите за македонскиот премиер за подобрување на бизнис-климата во земјава. Со министрите во Владата Вајгел ќе зборува за темпото на реформите, бидејќи тие имаат најголемо влијание на подобрувањето на климата за привлекување странски инвестиции. Вицепремиерката Радмила Шеќеринска и министерката Илинка Митрева ќе го информираат за подготовките за добивање статус на земја-кандидатка за членство во ЕУ. Според Бучковски, ангажманот на Вајгел ќе биде периодичен и тој постојано ќе биде подготвен да ги прави анализите што ќе ги бара Владата. Неговите проценки се дека месечните трошоци ќе изнесуваат до 10 илјади евра, кои ќе бидат дел од техничката помош што сега ја даваат повеќе "пријателски држави и меѓународни финансиски институции, кои ангажирајќи експерти сакаат да и помогнат на Македонија во транзицијата". Неговата улога, пред се, ќе биде да го зајакне брендот на Република Македонија, вели Бучковски.
intel Стрелец одложено но само поради откажување на сите летови во Германија од безбедносни причини заради посетата на БУШ-Наш.
lav
quote:
Originally posted by Divider
Ееее мој Лаве, знам јас, ама...море мамката нивна, суетата да ми ја уништува државата!!!! Што јадеа (освен екскремент) што си земаат право суетни да бидат!
Не само што ја има ами наскоро и ќе мораат дури да организираат и саем , да не кажам и ПАНАЃУР на СУЕТАТА кај нас присатна. А ја има само затоа што имаат многу љубители на неа , видена кај НАЈсуетните наши и пре-мудри раководители во државата...нели?.
Strelec Вајгел во Скопје Теодор Вајгел, економскиот советник на македонскиот премиер, синоќа допатува во Скопје на средби со владиниот кабинет. Вајгел и премиерот Владо Бучковски на работна вечера во хотелот Холидеј Ин разговарале за правците на идната соработка. Акцент бил ставен на улогата на Вајгел во економските институции и неговата советодавна улога за подобрување на бизнис климата во Македонија. Темпото на спроведување на структурните реформи била тема на која Вајгел синоќа разговарал и со министрите од економската сфера, а од вицепремиерката Радмила Шеќеринска и шефот на дипломатијата Илинка Митрева, бил информиран за подготовките на земјата за добивање статус на земја кандидат за членство во ЕУ. Германскиот економски експерт претпладнево треба да даде изјава за новинарите во врска со разговорите во Скопје.
Strelec Теодор Вајгел ќе и предложи долгорочна програма на Владата Советникот за финансиско економски прашања на македонскиот премиер Теодор Вајгел, на Владата ќе и предложи долгорочна програма која ќе и помогне на Македонија побрзо да влезе во Европската унија. „Водев разговори со многу луѓе, меѓу кои и со Ерхард Бусек, со претставници на германската Влада и на ЕУ. Разговорите ми помогнаа да ја согледам состојбата во Македонија, каква е владината програма и што очекуваат европските институции од Македонија. Ќе се потрудам да направам компактна програма која нема да се однесува на една година, туку ќе се работи долгорочно се до влезот на Македонија во ЕУ“, изјави Вајгел на денешната прес-конференција, потенцирајќи дека Македонија е на вистинскиот пат за влез во Унијата. „Јас само ќе советуваам и ќе укажувам на чекорите за кои мислам дека се важни, а решенијата ќе треба да ги донесе Владата. Би сакал да помогнам и во процесот на приватизација, да ја посочам правната рамка која Европската унија ја бара од сите нејзини членки и да помогнам во привлекувањето на странските инвеститори“, додаде Вајгел. Советникот на премиерот ќе соработува со македонските институции и стручни лица, но ќе има и тим од странски експерти. Неговиот тим ќе биде мал и во зависност од потребата ќе бидат консултирани македонските или странските експерти. Вајгел вчера се сретнал со претставници на Владата и на политички партии. Како што истакна, сака да се сретне и со претставници на опозицијата за да го чуе и нејзиното мислење што ќе му помогне во составувањето на програмата. Поранешниот германски министер за финансии смета дека во Македонија може да се привлечат реномирани странски инвеститори. „Ќе се потрудам во Македонија да ги спроведам мерките на доверба. Познавам многу луѓе од европските институции и германски врвни менаџери. Ќе се потрудам тие да се стекнат со доверба кон Македонија, со што ќе дојдеме до потенцијални инвеститори“, истакна Вајгел и додаде дека најважни мерки кои треба да се преземат за да се привлечат странски инвеститори се поддржувањето на мировниот процес, надминувањето на етничките проблеми и движење по зацртаните линии кон евроатланските интеграции.
OooOo Вајгел ја почна својата советничка работа Поранешниот министер за финансии на Германија, Теодор Вајгел почна со својата советничка работа, вечераше со Бучковски и Јорданов, а разговараше и со другите министри и опозицијата. Тој најпрво плановите за Македонија на владата и на меѓународните институции ќе ги споредува со оние на инвеститорите, за да видел каде се совпаѓаат, а каде ќе треба да се работи на нивно приближување. Вели, не сум сезнајко, само сакам да ја искористам шансата да и помогнам на една земја. „Јас не би сакал да кажам дека сум некој што се знае или пак би сакал да поучува. Јас долго размислував дали да го прифатам ова, но решив дека ова е мојата голема шанса да и помогнам на една држава со совет, како и со моето искуство при правење на решенија и конкретни чекори“, вели Теодор Вајгел. Вајгел сака да помогне, работите во Македонија да станат такви какви што бара Унијата - за земјата да може да стане нејзина членка. Затоа вели дека ќе работи како советник се до приемот на Македонија во Европската унија. Колку пари ќе зема, не кажува. Вели - тоа е работа на владата. Оттаму се споменува цифра од 10.000 евра месечно. „Сите оние суми кои ги читав се многу поголеми од онаа вистинската. Верувајте ми дека доколку би дошол да работам за пари јас би можел како правник во Германија со моите мандати многу повеќе да заработам отколку со ова советување, но јас ова го правам бидејќи го гледам за мене како еден личен предизвик да и се помогне на една држава“, вели Вајгел. Вајгел, на крајот, сепак вели - јас само ќе советувам. Конкретните чекори и решенија ќе треба да ги прави владата.
dejan neznam dali ova treba tuka da bide....ama sepak. http://www.idividi.com.mk/English/Economy/303547/index.html
lav
quote:
Originally posted by OooOo
Вајгел ја почна својата советничка работа Поранешниот министер за финансии на Германија, Теодор Вајгел почна со својата советничка работа, вечераше со Бучковски и Јорданов, а разговараше и со другите министри и опозицијата. Тој најпрво плановите за Македонија на владата и на меѓународните институции ќе ги споредува со оние на инвеститорите, за да видел каде се совпаѓаат, а каде ќе треба да се работи на нивно приближување. Вели, не сум сезнајко, само сакам да ја искористам шансата да и помогнам на една земја. „Јас не би сакал да кажам дека сум некој што се знае или пак би сакал да поучува. Јас долго размислував дали да го прифатам ова, но решив дека ова е мојата голема шанса да и помогнам на една држава со совет, како и со моето искуство при правење на решенија и конкретни чекори“, вели Теодор Вајгел. Вајгел сака да помогне, работите во Македонија да станат такви какви што бара Унијата - за земјата да може да стане нејзина членка. Затоа вели дека ќе работи како советник се до приемот на Македонија во Европската унија. Колку пари ќе зема, не кажува. Вели - тоа е работа на владата. Оттаму се споменува цифра од 10.000 евра месечно. „Сите оние суми кои ги читав се многу поголеми од онаа вистинската. Верувајте ми дека доколку би дошол да работам за пари јас би можел како правник во Германија со моите мандати многу повеќе да заработам отколку со ова советување, но јас ова го правам бидејќи го гледам за мене како еден личен предизвик да и се помогне на една држава“, вели Вајгел. Вајгел, на крајот, сепак вели - јас само ќе советувам. Конкретните чекори и решенија ќе треба да ги прави владата.
Има ли некакви сознанија за неговата досегашна советодавна мисија односно има ли некакви резултати ....мислам на првични. Или како што кај нас се вели ЗА СЕФТЕ на добро да ни (п)ојде?
трендафил Не е ли време после два месеца (темава е отворена на 31 јануари) да се запрашаме што сработи тој силен и моќен тим. Дали само јас сум слеп, па не го гледам развојот на економијата под раководство на државотворците? Имам впечаток дека многу посилен и помоќен тим работеше на зголемување на бројот на гласови на локалните избори.
concrete [quote]Originally posted by трендафил
Не е ли време после два месеца (темава е отворена на 31 јануари) да се запрашаме што сработи тој силен и моќен тим. Дали само јас сум слеп, па не го гледам развојот на економијата под раководство на државотворците? Имам впечаток дека многу посилен и помоќен тим работеше на зголемување на бројот на гласови на локалните избори. DOJDE, VIDE ,..... SI OTIDE !!!! A sto toa ocekuvase??? Sega verojatno nekoi drugi gurua ke se pojavat... Se sekava nekoj na Sam Vaknin , [img]http://www.ce-review.org/images/about_vaknin.jpg[/img] a na Ante Markovic [img]http://www.ekonomist.co.yu/magazin/em182/img/Anto.jpg[/img]
Great_Macedonian Concrete, cekaj malce preku nok nemoze Vajgel da ja sredi makedonija
KoPiLe Silen i mojken tim ke raboti za RM - Nevozmozna mislija 3-del DAvam predolg da se zakluci topikov da nema smeshki ....[;)]
Strelec Ne se prifakja predlogot!
concrete Ni vo son ne pomisliv takvo nesto !!! Da pocekame da se VRATI , ako se VRATI !!!! Se krstel celo vreme na letot nazad!!!!
OooOo
quote:
Originally posted by трендафил
Не е ли време после два месеца (темава е отворена на 31 јануари) да се запрашаме што сработи тој силен и моќен тим. Дали само јас сум слеп, па не го гледам развојот на економијата под раководство на државотворците?
Vreme e da se dade izveshtaj, a da se ochekuva nekoj BUM e premnogu rano
Justinijan Премногу е рано, уште не е ни 2004.[:D]
KoPiLe
quote:
Originally posted by Strelec
Ne se prifakja predlogot!
e de poleka kako si viknal da nemashe prevoj pletvar ke se slusneshe do tuka ...[:D]i ne ni ocekuvav da se prifati ...pa kako da se prifati koga ti si go otvoril ...eve nema takov tim ...ili ima ama ne se gleda ...ili ima ama ne e ushte sostaven ...ke go sostavat pred da ima izbori ...ili ima raboti ama nishto ne se gleda...ili ima raboti a lujgevo se slepi ..more opcii na lager....[:D][:D]
Justinijan Темава се допира со онаа “Ќе тргне ли нашата економија напред?“, но ајде да ја прокоментираме тука. Со сиот респект кон стручноста и способноста на господин Вајгел, сепак мислам дека сценскиот трик “deus ex machina“ може да направи пресврт во античките драми, но не и во некоја реална состојба. Ретко се случува економијата на една држава да доживее битни промени поради советите на еден човек. Верувам дека Вајгел знае многу за економијата, но исто така верувам дека не знае елементарни работи за Македонија. Ќе му треба неколку години за да разбере зошто на пример, проверено ефикасните мерки за сузбивање на сивата економија што тој и ги препорачал на македонската влада, не носат никакви резултати. Додека да разбере дека оние што ги учи као се сузбива сивата економија, самите вртат свој капитал во неа, многу возови ќе отидат. Има работи што и најнеукиот од нас ги знае подобро од било кој финансиски експерт од Западот. Олигархијата која е родена, изградена и воспитана во систем на ограничена слобода не може нормално да функционира во поинаков систем. Заради тоа, каков и да е советот што ќе го прими за подобрување на економијата, ќе го примени само до онаа мерка до која нема да ги загрози сопствените интереси. Противпропаганда на својот сајт има една прекрасна анализа на човековиот однос кон парите. Тој ја дефинира разликата меѓу продуктивниот човек, оној кој умее да создава богатство, и душевно осакатениот човек, со паразитски менталитет, кој умее само да зема богатство создавано од други. Мислам дека многу повеќе може да се постигне со воспитување на народот во тој смисол, отколку со советување на паразитите како да го усовршат системот на цицање туѓи животни сокови.
concrete Justinijan, drago mi e sto ima nekoj sto razmisluva mnogu slicno. Osnovnata poenta e toa : kako nekoj moze da sovetuva nekogo za nesto za sto toj objektivno pojma nema. Ne deka ne razbira sto e toa "lopovluk", go ima i kaj nego , ama navistina ne razbira sto e toa " vizantiski lopovluk". Za Makedonija samo "bosanskoto resenie" primeneto od Avstrija posle aneksijata na Bosna. Zatoa i den denesen vo Bisna ima BUKVALNO linija do nivo na selska mega , do kade bila Avstrija , a od kade pocnuvala Turcija. No se postavuva krucijalnoto prasanje: dali i treba na Makedonija Evropa , koga Vizantija i e prirodniot areal za zivot?????
lav
quote:
Originally posted by concrete
Justinijan, drago mi e sto ima nekoj sto razmisluva mnogu slicno. Osnovnata poenta e toa : kako nekoj moze da sovetuva nekogo za nesto za sto toj objektivno pojma nema. Ne deka ne razbira sto e toa "lopovluk", go ima i kaj nego , ama navistina ne razbira sto e toa " vizantiski lopovluk". Za Makedonija samo "bosanskoto resenie" primeneto od Avstrija posle aneksijata na Bosna. Zatoa i den denesen vo Bisna ima BUKVALNO linija do nivo na selska mega , do kade bila Avstrija , a od kade pocnuvala Turcija. No se postavuva krucijalnoto prasanje: dali i treba na Makedonija Evropa , koga Vizantija i e prirodniot areal za zivot?????
Секако дека Европа и е потребна на Македонија ...ако за ништо друго барем како пример кој треба да се следи , или пак копира (не мислам букавално) во се. Но зашто , дури и денес после 15 години Македонија и Македонците се се посиромашни иако стално имаа(т) советници од Европа? Дали не сакавме (или пак неможевме со сиот наш потенцијал) да го научиме урокот сличен на зададенениот пред еден век од страна на некогашната Австрија на тогаш босанските граѓани? Или пак Македонија е сепак предодредена (сосе ареалот-окружувањето свое) за некаква ДЕПОНИЈА ...како што секоја куќа (Европска) си има место за исфрлање на непотребното и некорисното...?
трендафил Во својата изборна програма која од денешна гледна точка е за смеење или за плачење ( [url="http://www.sdsm.org.mk/Izbori2002/ip2002.pdf"]Кликни за download да видиш како лажеа СДСМовци пред изборите на 15 септември 2002[/url] ) се ветуваше дека во првите 100 дена владата на СДСМ во која ќе ја нема ДУИ со помош на експертски тим ќе објави национална стратегија што ќе овозможи намалување на невработеноста преку економскиот раст. Поминаа и 100 дена од владата на Бучковски, по повеќето денови на Црвенковски и Костов како премиери, но од таа програма нема ниту трага ниту глас. Напротив, гледаме една веројатно ненапишана програма за уништување на стопанството. Од предвидените 6% годишен раст на производството имаме неутврден пад, поради фалсификувањето на статистичките податоци. Се фалсификува и бројот на невработени. И изборите. Само притворите на бранителите се реалност. П.С.: Можеби се работи за печатна грешка па во програмата е исфрлена една нула и се работи за 1.000, а не за 100 дена. За потсетување, 1.000 дена оваа власт ќе наполни на 28 јули, а до денес власта ја трпиме 886 дена. Од 15 септември се поминати 933 дена.
Jakov
quote:
Originally posted by Justinijan
Темава се допира со онаа “Ќе тргне ли нашата економија напред?“, но ајде да ја прокоментираме тука. Со сиот респект кон стручноста и способноста на господин Вајгел, сепак мислам дека сценскиот трик “deus ex machina“ може да направи пресврт во античките драми, но не и во некоја реална состојба. Ретко се случува економијата на една држава да доживее битни промени поради советите на еден човек. Верувам дека Вајгел знае многу за економијата, но исто така верувам дека не знае елементарни работи за Македонија. Ќе му треба неколку години за да разбере зошто на пример, проверено ефикасните мерки за сузбивање на сивата економија што тој и ги препорачал на македонската влада, не носат никакви резултати. Додека да разбере дека оние што ги учи као се сузбива сивата економија, самите вртат свој капитал во неа, многу возови ќе отидат. Има работи што и најнеукиот од нас ги знае подобро од било кој финансиски експерт од Западот. Олигархијата која е родена, изградена и воспитана во систем на ограничена слобода не може нормално да функционира во поинаков систем. Заради тоа, каков и да е советот што ќе го прими за подобрување на економијата, ќе го примени само до онаа мерка до која нема да ги загрози сопствените интереси. Противпропаганда на својот сајт има една прекрасна анализа на човековиот однос кон парите. Тој ја дефинира разликата меѓу продуктивниот човек, оној кој умее да создава богатство, и душевно осакатениот човек, со паразитски менталитет, кој умее само да зема богатство создавано од други. Мислам дека многу повеќе може да се постигне со воспитување на народот во тој смисол, отколку со советување на паразитите како да го усовршат системот на цицање туѓи животни сокови.
Treba nasive koga angaziraat experti od svetov, bez razlika dali se vistina dobri ili ne, da im objasnat edna sustinska razlika..sto ovie od zapad ne ja razbiraat(sto e i normalno) Treba da im se objasni razlikata pomegu "Prvobitnata akumulacija na kapitalot" vo Z. Evropa vo 18 vek i onaa sto se sluci vo Makedonija pred 15 godini. Razlikata e vo toa sto za zal vo Makedonija "Prvobitnata akumulacija na kapitalot" bese i POSLEDNA. Toa treba da im se objasni za da znaat posle kogo sovetuvaat i sko kogo si imaat rabota, inaku badijala programi i planovi.