Време на РЕФЕРЕНДУМИ
Време на РЕФЕРЕНДУМИ
lav Нешто како да ни позачестија идеите за тоа крупните економски и политички прашања во државата на Македонците , да ги „разрешуваат„ сите Македонските граѓани со право на глас и со општонационално изјаснување или поинаку викано РЕФЕРЕНДУМ.
Околу ова имав отворено и тема ама е затворена оти имало друга која малку форумџии ја посетиле , ама ете сеуште останала незаклучана.
Јас веќе напишав овдеза тоа.
Но еве сега гледам дека и дел од опозицијата ова круцијално за нас прашање (се мисли на сите граѓани+стопанственици) сака да го вметне низ институциите на системот и така ПРЕДЛАГАЧОТ на таа идеја да (си) го „види„ резултатот искажан на општонароден плебисцит.
пс
Иако морам лично да признаам дека и тоа е ТРОШОК и тоа ногу гулем.
ппс
Но има и за тоа „чаре„ - ќе го поврзат заедно со локалните избори , за да се искористи истата администрација.
concrete Ej Lav , nesto se mislam. Vladava nasa ke pravi najmoderni passosi i licni (indetifikacioni) karti so cip,kako kartici... Zamisli..... na soodvetni mesta postaveni kutii,( vo opstini,mesni kancelarii,policiski stanici) kako ova ispovednicive vo crkvi sto se ovde. Vleguvas,go stavas palecot za proverka na ottisokot , ja insertiras karticata,sistemot te prifaka ili otfrla( so sirena i vednas te apsat zaradi lazen indentitet) na monitorot ti se pojavuva referendumskoto prasanje,kompjuterot na osnova na karticata znae na koj jazik treba( pomalku trosoci!!!) a bidejki e touch screen , za svojata odluka dopiras na DA ili NE i eve ti dobra anketa za mislenjeto na narodot. Ako se napravi po siguren toa moze da se koristi i za realen referendum. Za glasanje da ne zabeguvame, neka si ostane nesto od starata tradicija: skrseni kutii i po nekoja glava itn. za smek he,he!!! Trosoci ic, pa ke mozat referendumi za sto sakas da se pravat.Em ova Evropa i drugite ke gi ostavime podzinati.....!!!! PS pravata zadrzani,he,he,he!!!!!Ima mnogu komjuterdzii ovde.....
lav
quote:
Originally posted by concrete
Ej Lav , nesto se mislam. Vladava nasa ke pravi najmoderni passosi i licni (indetifikacioni) karti so cip,kako kartici... Zamisli..... na soodvetni mesta postaveni kutii,( vo opstini,mesni kancelarii,policiski stanici) kako ova ispovednicive vo crkvi sto se ovde. Vleguvas,go stavas palecot za proverka na ottisokot , ja insertiras karticata,sistemot te prifaka ili otfrla( so sirena i vednas te apsat zaradi lazen indentitet) na monitorot ti se pojavuva referendumskoto prasanje,kompjuterot na osnova na karticata znae na koj jazik treba( pomalku trosoci!!!) a bidejki e touch screen , za svojata odluka dopiras na DA ili NE i eve ti dobra anketa za mislenjeto na narodot. Ako se napravi po siguren toa moze da se koristi i za realen referendum. Za glasanje da ne zabeguvame, neka si ostane nesto od starata tradicija: skrseni kutii i po nekoja glava itn. za smek he,he!!! Trosoci ic, pa ke mozat referendumi za sto sakas da se pravat.Em ova Evropa i drugite ke gi ostavime podzinati.....!!!! PS pravata zadrzani,he,he,he!!!!!Ima mnogu komjuterdzii ovde.....
Можеби и може да се размисли за оваој твој предлог НО ако прецеднико-им Фиромски не го западне некој мерак за јавни настапи та да изјави дека: НЕКОИ ПРАШАЊА ЕДНОСТАВНО И НЕ ЗАСЛУЖУВААТ ОДГОВОР , разбира се ако се различни од нашите очекувања. пс Македонците во Македонија се едноставо (не сите) ПРЕВРТЛИВИ и лигави како јагулине Струшки. Се покажа НА ДЕЛО при последниот Референдум за нтериторијалната ДЕЗорганизација на општините , кога требаше ЈАВНО да го кажат она што потајно си го муабетеа меѓусебе и тоа на подол рок. Кој пак тука ја спомена сега дури Струга , и некаков си Референдум таму , а???
concrete Ne be i ti daleku otide....obicna sueta e vo prasanje , kako da izlezat na eden takov referendum mnogu poveke glasaci odkolku koga za predsedatel "predvremeno" se glasase ??????
lav СИТЕ (на моја особена жалост) ќе си ги (од)плаќаат „фактурите„ кои допрва ќе ни пристигаат за „НАПЛАТА„ за стореното на последниот Референдум , чиј резултат всашност беше и суициден гест на тие кои се чуствуваат како Македонци ....а за останатите тоа и не важи , оти и досега биле заштитени како МЕЧКИ В’ПЛАНИНА (без да побарам copyright од улавиот-ни (повремено) министер Стевче (моментално) без ниедно гревче во џебот-де) од плаќање на билошто стасано за наплата , кога (си) има ГЛУПАВИ Македонци тоа да го прават наместо нив. И тоа со ДЕЦЕНИИ наназад гледано (ретроспектива).