Dali e ova demokratija?
Dali e ova demokratija?
OooOo Me interesira vashe mislenje, dali ovoj tip na protest e demokratski? Продолжуваат блокадите на жителите од Чешиново По денешното игнорирање на прашањето на Чешиново на владината седница, Чешиновци за утре најавија целосна блокада на патот без да пропуштаат и возила за итна помош. Затворен патот Штип-Кочани, кај Чешиново Денеска повторно е блокиран патот Штип-Кочани, кај селото Чешиново, најавено е дека возилата ќе се пропуштаат на секои два часа.
slasa sto e tvojeto mislenje Mr.OooOo
concrete OooOo , koga ke se kaze makedonec veke vo Evropa se misli na intelektualno hendikepiran. Aj tie taka mislat , ama zarem i nie za sebe isto ke mislime. Kakva be demokratija , toa se narekuva anarhija. Ama taa vo Makedonija ne e prisutna samo tamu,vo Cesinovo i ne e dovedena na nivo na groteska,na drugi mesta e toa uste poizrazeno , pa nisto....!!!! Videle lugeto funkcionira metodot pa ajde da probame. Inaku i ima mnogu konkretni pricini za celata "komedija", nekomu izgleda konkretno mu se brca vo oko, a na ovaa beda lesno se sobira dovolen broj nezadovolnici , sto ako treba i Hristoviot grob mozes da gi ubedis da trgnat da go osloboduvaat.
OooOo Moe mislenje? So eden zbor Anarhija. Sekoj si zema za pravo da zatvara avtopati, patishta, raskrsnici ... Vakvite situacii moraat da bidat kazneti za vo idnina da ne se sluchuva takvo neshto. Staj se vo situacija (ne daj bozhe) nekoj tvoj blizok da mora da go pomine toa mesto so vozilo na itna pomosh i zhivotot mu visi na konec, a ti chekash da ja trgnat blokadata zatoa shto na nekoj od Cheshinovo mu tekanlo na 2 saati da propushta vozila. Nesakash ni da pomislish shto se mozhe da se sluchi dodeka chekash, taka? Na kraj kraeva shto se krivi lugjeto shto se nashle na toj pat ili shto moraat da pominat po toj pat?? [edit] Dodeka jas pishuvav concrete vo megjuvreme ostavil post 40 sekundi pred mene so slichno mislenje.
concrete A si se stavil li na mesto na lugje koi sakaat da ziveat vo Skopje, ama bez Aracinovo,Kondovo i Saraj??? Ne deka ne sakaat , ama imaat edno 30 santima debela kniga so uslovi koi tie mesta treba da gi ispolnat (PRASALNIK) so sesrdna pomos na skopjanite ( Evropejci)pa da za edno 15-20 godini stanat i del na Glavniot grad na Republika Makedonija!! I bez nasilie, ne vednas kaznuvanje i mlatenje, tuku fino evropsko kulturno ubeduvanje, a uapsenite vo hotel so min, tri zvezdicki.... Ne bre OooOo ne ja opravduvam niedna anarhija , ama uste pomalku dvojnite arsini i prizemnata politika sto se vraka kako neprijaten bumerang po glava. Da ne ja sirime rabotava......demokratijata e mnogu "tanana" rabota....
gisot OooOo, а што е според твое мислење неприфаќањето на сите (ЛЕГАЛНО) спроведени референдуми (кои “by the way“ се обврзувачки за владата,а не беа прифатени по некои нивни критериуми) за останување на постоечките граници на единиците на локална самоуправа од страна на владата на РМ?
Strelec Каде ти прочита дека референдумот бил ’легален’ и ’обврзувачки за владата’? Како може референдум да е обврзувачки за владата? Да беше навистина така, секој ден ќе имавме по стотици референдуми низ цела Македонија!?
gisot Од законот за локална самоуправа. Член 15 Основањето на нови единици на локалната самоуправа и промената на подрачјето и седиштето на единиците на локалната самоуправа се врши со закон, по претходно консултирање на населението на односното подрачје, преку собири на граѓани, односно преку референдум. Друго нешто?
concrete Pa zagnjuri malku vo knigi ako e legalen referendumot e obvrzuvacki. No ovde sega se zboruva za DEMOKRATIJA i nejzino prakticiranje vo slicaite slicni na onoj kako Cesinovo. Inaku spored mene,onaka skromno, da izleze premier ili nesto slicno i da kaze deka ne treba da se izleguva na nekakov referendum so cel da se napravi nevazecki na osnov na izleguvanje na glasaci , a ne na rezultatot na glasanje, vo sredina kakva sto e Makedonija, e epten dobar primer na prakticiranje na DEMOKRATIJA.....
Strelec
quote:
Originally posted by gisot
Од законот за локална самоуправа. Член 15 Основањето на нови единици на локалната самоуправа и промената на подрачјето и седиштето на единиците на локалната самоуправа се врши со закон, по претходно консултирање на населението на односното подрачје, преку собири на граѓани, односно преку референдум. Друго нешто?
Член што сам по себе дава погрешна слика... Многу е важно кој го распишува референдумот! Замисли една ваква ситуација: Врз основа на член 15 од Законот за локална самоуправа, жителите од улица Натанаил Кучевишки (но не целата улица, туку само од ширинката натаму) си организираа референдум со цел основање на нова единица на локалната самоуправа и промена на седиштето на единицата. Резултатите од таа анкета велат дека 100% од гласачите позитивно одговориле на референдумското прашање, што значи дека кај граѓаните постои интерес за самоорганизирање и основање на нова општина со име “Од ширинка натаму“. Согласно законот, овој референдум е обврзувачки за владата на РМ и поради негативниот одговор, незадоволните граѓани ја блокираа улицата, па сега граѓаните од улиците ’Петар Манџуков’ и ’Бетовенова’ нема да можат да одат на работа! Друго нешто? Јасна ти е сега работава што се случува?
marko_polog A bea sobrani potrebnite potpisi za referendumot od taa ulica?
Strelec Да! Исто како и за Чешиновци!
marko_polog Kolku potpisi se potrebni za sproveduvanje referendum?
concrete Decki , aj ne, preteruvajte. Referendum za ulica-opstina, aj potpolno jasno vi e za koj REFERENDUM razgovarame. A za Cesinovo prasaj te go Premierot , epten e informisan.
gisot
quote:
Originally posted by Strelec
[quote]Член што сам по себе дава погрешна слика... Многу е важно кој го распишува референдумот! Замисли една ваква ситуација: Врз основа на член 15 од Законот за локална самоуправа, жителите од улица Натанаил Кучевишки (но не целата улица, туку само од ширинката натаму) си организираа референдум со цел основање на нова единица на локалната самоуправа и промена на седиштето на единицата. Резултатите од таа анкета велат дека 100% од гласачите позитивно одговориле на референдумското прашање, што значи дека кај граѓаните постои интерес за самоорганизирање и основање на нова општина со име “Од ширинка натаму“. Согласно законот, овој референдум е обврзувачки за владата на РМ и поради негативниот одговор, незадоволните граѓани ја блокираа улицата, па сега граѓаните од улиците ’Петар Манџуков’ и ’Бетовенова’ нема да можат да одат на работа! Друго нешто? Јасна ти е сега работава што се случува?
Да, ми раскажуваш цртан филм [:D][xx(]
Strelec Точно е, но ништо посериозно не е ниту твоето издвојување САМО на член 15 од законот!?
dejan nie sme 'emerging democracy' ;)
OooOo I? Od prosto prashanje napravivte rat i mir. Demokratsko e ili ne?
Pina Dali e e ova demokratija? Ova istoto prashaj gi Francuzite koga ja blokiraat cela Francija, prashaj gi sindikatite koga shtrajkuvaat pa Toronto ostanuva bez javen prevoz, pa 2 milioni lugje treba da se snaogjaat kako znaat i umeat, ili koga administrativcite(drzhavni) shtrajkuvaat i nikakov dokument ne mozhesh da overish, za kupobrodaznni dogovori da ne zboruvam. Zatvaranje nekoja soobrakjajnica ovde e "piece of cake", toa e za vlastite business as usual. Ako zhitelite go najavile protestot shto pa sega gledam ovde nekoi sitni udari so "freedom/democracy mumbo-jumbo", pa chlen toj i toj od zakonot, pa duri se odi i vo stilot: Sho ako nekoj umira pa ne mozhe da stigne do bolnica, demek. Za vasha informacija sluzhbeni vozila, a osobeno prva pomosh bile propushtani bez zastoj, a onie shto znaele shto ke bide neka ne trgnuvaat na pat, ili neka si planiraat "detour". Kamo da mozhe ovoj narod site patishta da gi blokira vo Makedonija, 24 chasa e dovolno, pa da ne spomne svetot. Koga neshto slichno ke storat Albancite, cel zapaden svet ke doznae. Nie sega ke sudime i ke raspravam dali bilo demokratski ili ne.
StormAngel Demokratija e narodot da napravi toa sto saka vo momentot sto saka. Institucionalna demokratija mozebi ne,ama narodna da.
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by StormAngel
Demokratija e narodot da napravi toa sto saka vo momentot sto saka. Institucionalna demokratija mozebi ne,ama narodna da.
per ova pojke lici na Anarhija[:)]koga saka i kako saka[;)]ili mozda ne te svativ ubo...ne znam
StormAngel Demos=narod Kratios=vladeenje Taka da,demokratija u bukvalen prevod bi znacelo toa sto go napisav vo prvata recenica. No,zatoa go nadopolniv so vtorata,da ne dojde do zabuna,tako zvana anarhija. Demokratija e narodot da protestira,i demokratija e drzavata kako instrument na sproveduvanje na demokratijata da presudi dali toa e dobro ili ne. Se sfakame valjda sea?
RaGeAnGeL yeap[:)]sega super se svakame jas i ti..ama zborov demokratija ne[:)]
SLaCk Demokratija e apsolutno.Sto drugo da pravat lugeto?Site zaedno imaat ista zelba a vladata ne gi slusa i koga treba da gi slusa.So mirni protesti nema na nikogo da go privleces vnimanieto osobeno ne na Buckovski koj so helikopter begase od Struga pa pak ostana na istiot debilen antinaroden stav.Inaku bolni i stari propustaat OooOo ne se ludaci lugeto tamu a od deneska blokadite traat po 4 chasa na den.Znaes sto beshe nelegalno a za sto ti ne go postavi toa prasanje na forumov?Blokadata na stranski drzavjani(Kosovari) na avtopatot tetovo gostivar da baraat priznavanje na diplomi na nelegalen univerzitet.E toa bese se samo ne demokratija.A ovdeka zborime za edno od osnovnite kolektivni prava prava na lokalna samouprava i toa vo svet go nema tuka sto se slucuva da ne se poslusa voljata na narodot vo kakov oblik na lokalna samouprava sakaat da ziveat.
OooOo I ova e demokratija taka? Се радикализира состојбата, Чешиновци го запалија знамето По објавените резултати од гласањето во Собранието, со што се затвори дилемата каде ќе биде седиштето на новата општина, незадоволството на Чешиновци се преточи во револт кој беше и се уште се манифестира преку морбидни симболи. По веста дека во Облешево ќе биде седиштето на новата општина Чешиновци ги запалија партиските знамиња, меѓу кои знамето на ВМРО-Народна и знамето на Република Македонија. Тие ги изгореа сите слики на кои беше отсликан премиерот Бучковски, а во моментов одржуваат и панихида. Учесниците на блокадата со црковен молитвеник во рака, симболично за последен пат се простуваат од владата и премиерот. „Ако не може државата тогаш црквата ќе ни помогне“, велат Чешиновци кои во оган ги фрлија и партиските книшки на СДСМ. Инаку преку Чешиновската блокада во овој момент не може да прелета ниту пиле. На секои 5 до 10 минути се случуваат инциденти и директни конфронтации помеѓу патниците и оние што блокираат. Имаше еден инцидент во кој еден патник извади и пиштол. Во обидот да помине преку блокадата неколку патнички возила заглавија во оризовите ниви. Во моментов тие се извлекуваат од таа состојба. Наоружани со вили и секири Чешиновци ги очекуваат најавените припадници на приватните Агенции за обезбедување кои во одбрана на 60 стопанственици и штетите на стопанството во регионот требаше во 13 часот денес да ја расчистат блокадата. Полицијата не интервенира и се помалку ја има на теренот. Кризниот штаб во Чешиново и Одборот за протест за А1 изјавија дека блокадата ќе продолжи следните 10 дена. Според Чешиновци нивниот случај ќе го решава Уставниот суд на Македонија. А денешното усвоено законско решение на Парламентот според Чешиновци ќе биде поништено. За Чешиновци по прифатлив е вчерашниот предлог на пратеникот Тито Петковски кој предложи и Облешево и Чешиново да немаат свои седишта и истите да се припојат кон Кочани.
intel
quote:
Originally posted by OooOo
I ova e demokratija taka? За Чешиновци по прифатлив е вчерашниот предлог на пратеникот Тито Петковски кој предложи и Облешево и Чешиново да немаат свои седишта и истите да се припојат кон Кочани.
Значи сепак не е важно каде ќе биде седиштето на општината туку инатот да е жив. Близок мој пријател често патува натака.Ми кажува дека се тераат ѓезмиња во шаторот што го гледаме на ТВ,се пече месо се лока ракија и се чека на пијано(тогаш се сите јаки нели) за инцидент.А нели е на шаторот знаме на ДПМНЕ се е јасно.А ваму демек се сдсмовци биле па палат книшки од сдсм.Немаат работа сега па се заебаваат.Да беше време на обработување на полињата дали ќе беа таму. Дали ќе излезеа да го расчистат патот ако имаше еден метар снег и повеќе.Тогаш ќе кукаа дека немаат пари за нафта да ги запалат тракторите. Не пуштале да помине амбулантно возило еј.Значи за нивниот ВАШАР може некој и да умре на пат.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by OooOo
I ova e demokratija taka? За Чешиновци по прифатлив е вчерашниот предлог на пратеникот Тито Петковски кој предложи и Облешево и Чешиново да немаат свои седишта и истите да се припојат кон Кочани.
Значи сепак не е важно каде ќе биде седиштето на општината туку инатот да е жив. Близок мој пријател често патува натака.Ми кажува дека се тераат ѓезмиња во шаторот што го гледаме на ТВ,се пече месо се лока ракија и се чека на пијано(тогаш се сите јаки нели) за инцидент.А нели е на шаторот знаме на ДПМНЕ се е јасно.А ваму демек се сдсмовци биле па палат книшки од сдсм.Немаат работа сега па се заебаваат.Да беше време на обработување на полињата дали ќе беа таму. Дали ќе излезеа да го расчистат патот ако имаше еден метар снег и повеќе.Тогаш ќе кукаа дека немаат пари за нафта да ги запалат тракторите. Не пуштале да помине амбулантно возило еј.Значи за нивниот ВАШАР може некој и да умре на пат.
Кољега Зборуваш за ПОСЛЕДИЦИТЕ од малоумната намера на држалниците фиромски за да се конечно „измеша„ вода+зејтин НЕЛИ ?. А никако не се „заморуваш„ со прашањето КОЈ ГО Е ТОВА НАПРАВИЛ дами и господа ...Маќедонци да се караат меѓусебе и очи да вадат пред светот , за да ни се некој дури и сити??? Истото го направи лани и во Струга и уште каде ли не , мислам на „држалникот„ и свитата му глупава (квалификација најмалку навредлива и несоодветма со делото).
Pina http://www.fpp.co.uk/online/05/02/Magyar_Nemzet.html Ushte eden primer za demokratija, Evropska.