Каде кочи работава?
Каде кочи работава?
Misticen Сега да си кажам уште нешто што ми лежи. Искрено и од душа.
Кога ке седнам и со 10 Албанци во живо да разговарам на општи теми па дури и на тема политика, секогаш има разбирање на едните кон другите и сите се согласуваме дека не е битна националноста, дека битни се човековите квалитети, дека добар и чесен човек не се суди според етничка, верска....припадност, дека a friend in need is a friend in deed...
Ме чуди тогаш каде кочи работава?
Јас никогаш не правам лице, ниту се трудам да собирам credits. Зборувам искрено и со намера ние младите да исправиме нешто, и да гледаме малку подалеку...
angel Ако ти доаѓам дома како пријател и ти нафрлам дека жена ти те угнетува и користи дали со тек на време нама да се чувствуваш така. Секако дека ДА. Е тоа ни се случува и во државната заедница. Подбуцнувачи не раскаруваат и удираат таму каде што сме нај слаби-нашите разлики. И јас го имам истото чувство дека албанците не сакаат конфликт и дека им е наметнат.Но кој и да е ако му се ветува нешто поволно за него, ќе прифати:ако може диплома без учење, ако може работно место без мака, ако може градба без комуналии, ако може бизнис без данок...па зошто да не.Ако може куќата на комшијата, нивата, добитокот, колата.Ако може и жената на комшијата и ќерката. Е не може, затоа СТОП. До тука може од тука натаму не може.Правилата се за сите исти.Но некој мисли дека го има големиот брат позади грб и дека затоа може да граба туѓи играчки. И етети комфликт. Додека сите деца не созреат ќе биде вака или барем додека големата сестра не стави ред во придржувањето кон правилата на однесување. Ете тоа кочи - ДЕЦАТА НЕ СОЗРЕАЛЕ.
dejan kade zhivees vo makedonija? ne veruvam deka albancite vo tetovo se ovaka, ili moze se?! kade kochi? kaj kosovo.
Misticen Дејан, ти не ни живееш во Македонија...
dejan pa sto sakas da kazes so toa? neznam kako e tamu so albanci, za toa cekaj nekoj drug koj zhivee vo makedonija da ti odgovori ok?
StormAngel Rabotata koci vo marginite na opstestvoto Koci tamu kaj sto ne e frleno ulje na dvete strani. :)
Misticen Дејан, ти бе дете си жив доказ дека очилата не се мерило на интелектуалната способност:) Ја разбираш ли содржината на постот? Не треба друг да ми одговори, живеам во Македонија. Мирза, ја и ти фрливме уље, ама не се подмачкавме до крај:)) Другпат јави се пак у 00:15 :))
Great_Macedonian Hehehe... dejan odi naspise ednas saglam, samo po forumi kisnis. Misticen, rabotata koci vo racisti i ultranacionalisti, koj gi ima vo sekoja etnicka zaednica. Koga policijata ke gi marginalizira ovije divi pojavi od lujge, a ne da gi ostava da pravat pustos niv makedonija.. e togas ke mozat dobrite makedonci, albanci, turci srbi i site drugi da ziveat svojstveno zaedno, bev pritisok od racistite vo svojata etnicka zaednica koj gi ucat da mrazat sekoj sto ne e kako niv.
protivpropaganda Уба`а тема нема шо, ебаго.[:D] Е се`а, ако не сте знаеле че ви кажа` ја за шо се работи. Поединец може да ги поседува сите позитивни одлики кои го красат човекот. Најчесто тоа е и случајот. Значи мнозинството од народот во Македонија е со чесни и доблесни намери и се вредни и продуктивни, ама само на поединечно ниво. Тој чесен, доблесен, вреден и продуктивен поединец ставете го во одредена група и тој ќе ги изгуби сите тие квалитети. Бидејки не може ниту еден од нас да ја избегне неминовната припадност кон една или повеќе општествени групи или пак самото општество бидејки сме социјални битија не значи ништо друго освен неминовна идентификација со самата група. Е се`а, сето кажано спаѓа во сферата на нормалното однесување, но и во сферата на општествената манипулација (пропаганда) која кај нас слободно се практикува за овозможување одредени алчни интереси да се исполнат на тие малкумина кои ја вршат. ДА! Кај нас се вршат одредени дејства кои ја манипулираат јавната мисла, а со тоа се диктира и однесувањето на мноштво поединци. Кога поединецот излегува од рамките на групата тогаш, тој, самиот ги исполува сите квалитети кои ги има, кога е во групата... Можете да погодите, нели? Треба да се има во вид и постоењето на поединци кои немаат свои квалитети па се приморани да се идентификуваат со карактеристиката на групата која, патем, е лесен залак за манипулирање. За подобро сфаќање на кажаново ви ја препорачувам книгата: Психологија на толпата Ако ме служи добро сеќавањето таа книга мошне добро објаснува што се случува со поединецот кога е во групата. Се` додека го имаме ова колективистичко уредување, остаток од минатиот режим, ќе имаме вакво опкружување и економски (не)просперитет. П.С. Манипулацијата со јавната мисла најмалку ја прават сили од надвор. Не е ниту големиот брат, ниту е големата сестра туку се нашинци, припадници на ова општество кое вие, погрешно, ја нарекувате државата.
DonVito se dodeka ne vlezat mladi funkcioneri vo vladata ke ima precki i kocenje . stari lopovi stari volovi na staro vrajkat
concrete Sindrom na negativna sinergija: 1 poedinec ( i makedonec isto) podiga 80 kg. znaci 5 makedonci bi trebalo podigajki sekoj za sebe da podignat 400 kg. vo normalen svet 5 edinki rabotejki zaedno imaat zgolemuvanje na kapacitetot SINERGIJA toa znaci deka odednas zaedno petorica podigaat 500 kg. E, zatoa pak 5 makedonci zaedno podigaat 400 kg. PROCUENATA MAKEDONSKA NEGATIVNA SINERGIJA.... za uteha samo nekolku narodi od Boga ODBRANI ja imaat taa sposobnost. Ova ne se odnesuva samo na fizicka rabota,tuku za bilo koja aktivnost.
concrete
quote:
Originally posted by DonVito
se dodeka ne vlezat mladi funkcioneri vo vladata ke ima precki i kocenje . stari lopovi stari volovi na staro vrajkat
Tocno , istoto go rekol i Nils Bor , a toj e barem um od golem kalibar , vo drug kontekst i za druga problematika , ama na isto mu doaga!!!!
protivpropaganda
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by DonVito
se dodeka ne vlezat mladi funkcioneri vo vladata ke ima precki i kocenje . stari lopovi stari volovi na staro vrajkat
Tocno , istoto go rekol i Nils Bor , a toj e barem um od golem kalibar , vo drug kontekst i za druga problematika , ama na isto mu doaga!!!!
Далечните, или не толку далечните `90-ти години менувавме систем на уредување и баравме млади функционери. Толку силно ги баравме што ги добивме, нели? Кој ќе гарантирана дека тие млади нема да бидат како овие млади кои беа на власт? Зарем заборавивте што се случуваше само пред 15 години, но и изреката дека власта корумпира, а апсолутната власт апсолутно корумпира?
Great_Macedonian Hehe Concrete, molimte ednas napisi nesto na jazik koj sto go razbiram. Koga edna drzava ke bide bogata, togas lujgeto ke mislat na podobar zivot.. a koga nemaat za osto da ziveat vo edna siromasna drzava, sekogas ke go napajgaat toj sto ne e kako niv.
concrete
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Hehe Concrete, molimte ednas napisi nesto na jazik koj sto go razbiram. Koga edna drzava ke bide bogata, togas lujgeto ke mislat na podobar zivot.. a koga nemaat za osto da ziveat vo edna siromasna drzava, sekogas ke go napajgaat toj sto ne e kako niv.
Sega jas ne te razbiram, daj detaliziraj off-line!!! Avstralija e bogata zemja , sto toa ic ne gi saka onie sto ne se kako niv??? Zoltite,ponediskretnite muslimani i Aboridzanite posebno???
Great_Macedonian Concrete.. vo avstralija ima racisti, no gi ima malku. I toj racizam vo Avstralija ne a na nivo na toj racizam vo balkanot. Vo makedonija ima upsta omraza pomejgu golem del od makedoncite i albancite. Vo avstralija samo individualci se racisti sprema odredeni nationalnosti.
concrete
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Concrete.. vo avstralija ima racisti, no gi ima malku. I toj racizam vo Avstralija ne a na nivo na toj racizam vo balkanot. Vo makedonija ima upsta omraza pomejgu golem del od makedoncite i albancite. Vo avstralija samo individualci se racisti sprema odredeni nationalnosti.
Aj samo nemoj sega barem mene tie prikazni da mi gi raskazuvas... kazi kako odi skoloto..toa ti e vo momentov najvazno!!!!
Great_Macedonian Dobro ne mora da mi veruvas. Skoloto odi dobro fala za prasanjeto :)
DonVito
quote:
Originally posted by protivpropaganda
quote:
Originally posted by concrete
[quote]Originally posted by DonVito
se dodeka ne vlezat mladi funkcioneri vo vladata ke ima precki i kocenje . stari lopovi stari volovi na staro vrajkat
Tocno , istoto go rekol i Nils Bor , a toj e barem um od golem kalibar , vo drug kontekst i za druga problematika , ama na isto mu doaga!!!! Далечните, или не толку далечните `90-ти години менувавме систем на уредување и баравме млади функционери. Толку силно ги баравме што ги добивме, нели? Кој ќе гарантирана дека тие млади нема да бидат како овие млади кои беа на власт? Зарем заборавивте што се случуваше само пред 15 години, но и изреката дека власта корумпира, а апсолутната власт апсолутно корумпира?
barem ke postignat nesto i nema da kradat kako starite volovi . drugo e koga ke se rabotat i kradit po malce a drugo e koga nema voopsto da se rabotit a mnogu ke se kradat . [;)]
SLaCk Makedonskiot ultranacionalizam ne moze da se meri so albanskiot.Vtoriov e daleku daleku pogolem.A prviov ne znam ni dali postoi.
protivpropaganda
quote:
barem ke postignat nesto i nema da kradat kako starite volovi . drugo e koga ke se rabotat i kradit po malce a drugo e koga nema voopsto da se rabotit a mnogu ke se kradat . [;)]
DonVito, Се` ми се чини дека не сфати за што зборував. Како прво, `90-тите години баравме млади и ни дојдоа млади. Тие млади беа Бранко и Љуп(б)чо. Сега се повторува историјата според твоето изјавување. Ќе бараме млади и ќе ни дојдат повторно такви бидејки нашите политичари имаат преголеми овластувања, премногу моќ, а тоа е доволно да се искорумпира и најчесниот од нас. Како второ, апсолутно не постои оправдана причина да се краде, како „цивилизиран албанец“[:D] тоа би требало да го знаеш, нели?[;)]
DonVito a koj rece deka postoit pricina za kradenje . rabotata e site znaeme deka "tie" kradat ali ne znaeme kolku kradat
lav Во Македонија не постојат расисти , ами само мнооогу налутени Македонци кои пред налетот на Наивните (некои и будали ги викаат) кои раздаваат се она што со децении го стварале на „тие„ кои НОН-СТОП и НАСКАДЕ кукумјавчат дека се онеправдани а НИКОЈПАТ не покажале ни тронка на мала благодарност кон тие кои им овозможиле тоа , што денес дури и во матичната држава не би го добиле. Ете тука лежи пробљемот. Бараат а не даваат ништо. Па и во природните закони нема никаде запишано оти само се добива а притоа НИШТО освен галама да не се вложи за тоа и во тоа барање.
intel Чом прочуре вечерва на слична тема.Раселените лица и каде кочи работава?????
lav
quote:
Originally posted by intel
Чом прочуре вечерва на слична тема.Раселените лица и каде кочи работава?????
Колега Интеле .....тоа лежи и се КОЧИ само во .... свеста на „државотворците„ , разбира се.