Регионализација
Регионализација
dejan makedonija ne e ogromna zemja za da im regioni! dali drugi EU zemji imat ova? tie koj ne se golemi. нова поделба НА МАКЕДОНИЈА И Ахмети за региони Партијата на Али Ахмети ќе бара да се смени Уставот за да може Македонија да се организира во региони наместо во општини, ако не го направи тоа опозициската ДПА, вели Рафиз Алити, потпретседател на ДУИ. Според него, измените најверојатно ќе ги иницираат по локалните избори, а експертите ќе треба да оценат на колку региони треба да се подели земјава. Албанските партии се единствени во ставот дека државата треба да се подели на региони. Уставот не дозволува формирање региони како административно-политички единици, објаснуваат во Министерството за локална самоуправа. Во изборната платформа на опозициските ДПА и ПДП се вели дека државата треба да се организира во региони бидејќи едностепената и монолитна локална самоуправа е непрактична, со неа не се почитуваат структурата и посебните етнички интереси и се создаваат општини со големи разлики според територијата и бројот на жителите. Според потпретседателот на ДПА, Мендух Тачи, регионализацијата е европски тренд и не значи отцепување територии од државата. И Алити се согласува дека регионализацијата е тренд. - Ако Македонија се залага да биде дел од ЕУ, нејзината регионализација е неминовна. Не се работи за организација по етничка основа, туку за подобра економска соработка меѓу регионите во земјава и соседството. Така одлично може да функционира соработката помеѓу регионот Гњилане, Прешево, Бујановац и Куманово - вели Алити. Според него, нема потреба да се страхува од создавање големи држави, од обединување Албанци со Албанци или Македонци со Македонци. Алити смета дека, со или без граници, соседите мора да соработуваат и дека на тој начин само ќе се придонесе за поголем развој на меѓуграничните реони, кои сега се многу сиромашни. ДУИ досега не разговарала за ова со коалициските партнери СДСМ и ЛДП, но најавија дека прашањето за регионализација ќе го отворат на некоја од наредните средби. ДУИ не побарала регионализација кога се утврдуваше новата територијална поделба на земјава, бидејќи оценила дека не одговарал политичкиот момент.
dejan neli nekoj albanski partii go smenile pametot, deka toa ne treba da pravi sega?
Bicho
quote:
Originally posted by Belomorec
Тој на големоалбанската идеја ќе одговори со големомакедонска.
Belomorec, vo sve se slagam so tebe, osven vo gorecitiranoto. Jas mislam deka ne mora na golemoalbanskata da se odgovara so golemomakedonska ideja. Vo takov sluchaj nekoi edvam kje dochekaat da ne stavat vo ist kosh so niv. Dovolno e da se ima barem malku nacionalna i drzhavnichka samosvest, osobeno kaj politichkite lideri i da ne se popushta vednash pri prviata kriza, tuku da se istrae na svojoit stav. Seto toa vo kombinacija so ova:
quote:
Originally posted by Belomorec
Јас секогаш ќе се залагам Македонија на секој лојален граѓанин да му овозможи еднакви права и можности за развој без разлика на етничката, верската и полова припадност. Но ќе се залагам и секој граѓанин кој работи против интересите на Македонија да биде соодветно казнет.
I duri taka kje mozheme da smetame na poddrshka od "Megjunarodnata" zaednica!
Strelec
quote:
Originally posted by Bicho
quote:
Originally posted by Belomorec
Тој на големоалбанската идеја ќе одговори со големомакедонска.
Jas mislam deka ne mora na golemoalbanskata da se odgovara so golemomakedonska ideja. Vo takov sluchaj nekoi edvam kje dochekaat da ne stavat vo ist kosh so niv.
Се согласувам со Bicho... Еве го Брат Љубе е најдобар пример за тоа... Ем со таквата негова политика Македонија не извлече полза, ем лично тој можеби е невин, а сведоци сме сите дека го ’крка’ (простете на изразов) сега!
slasa sto sakas da bide kulturno ramkovno raspajganje na edna drzava
concrete
quote:
Originally posted by slasa
sto sakas da bide kulturno ramkovno raspajganje na edna drzava
Ticno: so REGIONALIZACIJA kako preodna faza KON FEDERALIZACIJA, pa posle pravo VO FEDERATIVNA REPUBLIKA MAKEDONIJA ,koja brgu ke.....KOLKU TOA POZNATO ZVUCI!!!!
dejan dali vladata ke go dozvoli toa?
lav
quote:
Originally posted by dejan
dali vladata ke go dozvoli toa?
Која бре „влада„ ??? Овде има само нешто што се вика влада и која е составена од партии слично како РОГОВИ во ВРЕЌА. А премиерот е „најгоре„ сместен во вреќата , односно прв се „појавува„ штом некој ќе ја „отвори„ , разбира се дека мислам на вреќета.
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
dali vladata ke go dozvoli toa?
Сигурно не! И dejan, кога ќе отвараш молим те тема во иднина, обиди се да ставиш како наслов нешто од кое ќе биде јасно за што се зборува на тој топик... Доколку некој друг го прочита насловот, веднаш треба да знае за што се работи... Во случајов, наместо темата да се вика ’sto e ova sega?!’, многу подобро ќе беше ако си ја нарекол на пример ’Регионализација’... Твоите теми најчесто се во стилот на: sto e ova sega?! dali stvarno ke se pravi ova?! dali e ova mozno? Мислам дека ме разбра што сакам да ти кажам... Сега ќе го сменам насловот, а во иднина обидувај се да го применуваш тоа што го реков!
dejan dobro strelec:) ke pravam taka:)
трендафил Да беа албанците во Македонија вакви какви што се, региоанализацијата веројатно би била и добра работа. Но во ваква ситуација тоа навистина би било само вовед и во формална федерализација. Фактички за жал таа постои. Интересно е што предлогот на „лошите“ ДПА и ПДП, веднаш го прифати и „добрата“ ДУИ. Ме чуди што предлогот на ДПА што нели беше за поделба на Македонија го прифаќаат тие (ДУИ) што нели пролеаја крв, силуваа, запираа вода и што ли не (со еден збор сакаа да не уништат) само за да ја зачуваат унитарноста на Македонија. На кој ли начин Ахмети ќе бара промена на Уставот. Дали како во 2001 година???
dejan ahmeti treba da odi vo zatvor...... ova ne e dobra idea.
lav
quote:
Originally posted by dejan
ahmeti treba da odi vo zatvor...... ova ne e dobra idea.
Тоа што си го кажал , многу ќе се коси со светската лекарска етика ...посебно кога е во прашање специјалист лекар за „швркнати„ од Швајцарија. пс Инаку Швајцарскиот лекар на „именуваниов„ Аљи му има доделено ИНВАЛИДСКА ПЕНЗИЈА во Швајцарија од која тој и егзистирал , се до влегување на коалицијата ЗА (читај слободно ПРОТИВ) Македонија и префрлање на државни „јасли„ , односно троши за својата „дејност„ пари од Македонските даночни обврзници , разбира се. Невидено разбира се освен во Македонија , да си го издржаваш со свои пари ЏЕЛАТОТ свој !!! UNDESTOOD Дејане ?
Strelec Би сакал да проанализирам два моменти од постот на трендафил...
quote:
Originally posted by трендафил
Да беа албанците во Македонија вакви какви што се, региоанализацијата веројатно би била и добра работа. Но во ваква ситуација тоа навистина би било само вовед и во формална федерализација.
Веројатно си мислел ’Да НЕ беа... вакви какви што се...’, така да претпоставувам дека си направил грешка при пишувањето... Доколку е така, во тој случај се согласувам со тебе. Иако сум убеден дека треба и мора да се бара начин со Албанците да живееме заедно и заедно да ја градиме Македонија, се согласувам дека во Македонија има еден ОГРОМЕН процент од ’албанската’ популација кој што посакува делба на Македонија и кој што сонува за т.н. ’Голема Албанија’. Од тие причини значи, потполно се согласувам дека регионализацијата во овој момент е многу ризична и опасна за Македонија.
quote:
Originally posted by трендафил
Интересно е што предлогот на „лошите“ ДПА и ПДП, веднаш го прифати и „добрата“ ДУИ.
трендафил, да почнеме со фактот дека никој од актуелната власт досега не изјавил дека ДУИ се ’добрите’, а ДПА и ПДП се ’лошите’, па затоа не се обидувај да им лепиш таква етикета. СДСМ и ЛДП влегоа во коалиција со ДУИ само заради тоа што таа партија доби најмногу гласови од ’албанскиот’ електорат во Македонија. Кога се формираше таа коалиција, тоа беше децидно кажано! Од друга страна, еве јас ќе бидам тој што ќе речам дека ДПА и ПДП навистина манифестираат многу поголема радикалност (иако во последно време малку како да атерираат), но причината за тоа ја гледам во праксата што кај нас ја има овие деценија и пол, а тоа е дека опозицијата секогаш била порадикална... И кај Македонците и кај Албанците во Македонија. Инаку, мислам дека во суштина и ДУИ од една страна и ДПА и ПДП од друга страна се на сосема исто рамниште!
Belomorec Тоа е логичен пат на настаните кога се работи за решавање на албанското прашање. Нема демагогија има само реализација. Кај нас повторно на оваков логичен редослед на настаните ќе се одговори со високите идеи за соживот и љубов, за братство и единство за љубов и романтика.
Strelec Еве еден нов момент... многу интересен:) ДУИ се оградува од изјавите за регионализација на Македонија ДУИ во паника. Се оградуваат од изјавите на нивните високи партиски функционери кои заедно со опозиционите ДПА и ПДП заговараат регионализација на Македонија... Таа идеја морам да кажам е идеја која што многу наликува со предлозите на НДП, која како партија се залага за федерализација на Македонија... “...ние како политичка партија се залагаме за едностепена децентрализација, за функционирање на општините така како што тие се дефинирани во законот од 2004“... [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=42751"]Повеќе[/url]
Bicho Abe Belomorec, "lepo govorish, ali teshko te je razumeti"! [:D] Daj malku konkretiziraj majku mu. I ponudi chare, ili barem tvoe mislenje kako da se reagira vo vakva situacija! Site znaeme koj kje bide logichniot sled na nastanite, tuku kakvo e tvoeto mislenje po ponudata za sozhivot i bratstvo i edinstvo i ljubov i romantika, toa sakam da chujam!
concrete
quote:
Originally posted by Bicho
Abe Belomorec, "lepo govorish, ali teshko te je razumeti"! [:D] Daj malku konkretiziraj majku mu. I ponudi chare, ili barem tvoe mislenje kako da se reagira vo vakva situacija! Site znaeme koj kje bide logichniot sled na nastanite, tuku kakvo e tvoeto mislenje po ponudata za sozhivot i bratstvo i edinstvo i ljubov i romantika, toa sakam da chujam!
Neznam kako belomorec , ama kolku jas sto znam siromastija na vrata ,ona rozovoto niz pendzere. Toa edno, no vtoro me iznenaduva Belgija kade pred mnogu godini imase golemi raspravii megu Flamancite i Valoncite .Kobajagi legna rabotata , ama pred nekoe vreme pak nekoj izleze vo Parlamentot deka e najdobro da se podelat,si tleat problemite .t.e. i tamu nekoj onaka bogati (vo odnos na MK) gi vozi.Sto da se zboruva togas za nas,poznadi vo Evropa kako primitivci!!!!!
n/a Пред неколку денови пишав нешто во врска со албанските политичари. Ќе се повторам пак во овој пост. Единствено нешто што тие можат да го понудат на своето гласачко тело е - било каква идеја која би била во корист само на Албанците. Значи, пред секои избори ќе има нови идеи за нови барања, за нови поделби (јазични, територијални...) Конкретни идеи за решавање на економска ситуација ни под разно. До кога Албанците ќе бидат возени од своите лидери само по автопатот "Национализам"? До кога ќе бидат задоволни ако добијат нешто двојазично, а сите заедно крпиме крај со крај во поглед на социјалната егзистенција во државава? Или ако успеат да ги вработат според Рамковниот во некоја државна институција, министерство и т.н. а пак ке работат за 8000 - 10 000 денари ( сосема недоволно ни за плаќање на сметките дома. И голема работа. Ги вработила ДУИ во министерство. Студирале луѓето, се вработиле во министерство, исполниле квота од 25 %, а пак земаат плата колку еден шанкер, продавач, или било кој неквалификуван работник. Толку земаат и Македонците. Платите се исти. Нема разлика во висина на платите на национална основа - фала богу. Поентата не ја искажав баш најјасно. Уморен сум, ама ќе кажам вака: Не мислите ли другари Албанци дека треба да им обрнете малку повеќе внимание на вашите лидери на решавање на конкретните социјални проблеми во државава? Дали ви е здосадено од барања на национална основа, а гладуваме сите?
Belomorec Бичо коде живееш ти ? Како се одговори на појавите на етничко чистење на западна Македонија, на режењето тела на цивили, на масакрирање регуларни единици ? - Преговори. Цел ? Власт. Во таква ситуација опозиција-позиција работи заедно на полето на македонските национални интереси. СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се натпреваруваа кој попрво на кого нож ќе му зарие. Зошто нема консензус ? Голем дек од раководствата на двете партии не се воспитани, гаени во македонскиот национален дух? Зошто ? Предолго време беа под странски влијанија? Чаре ? Здрави сили. Како ? Без разлика каде се наоѓа Македонецот дали е во СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ, ДА, ЛДП итн тој мора меѓу себе да соработува на полето на националните интереси. Да не дозволува во ниту една пора од македонското опшество да заживее туѓиот елемент и постојано да го гаи и развива патриотизмот. Македонскиот национален дух нема никогаш да го потпише рамковниот договор, нема никогаш да дозволи убијци да му седат во највисокиот законодавен дом. Тој на големоалбанската идеја ќе одговори со големомакедонска. Јас секогаш ќе се залагам Македонија на секој лојален граѓанин да му овозможи еднакви права и можности за развој без разлика на етничката, верската и полова припадност. Но ќе се залагам и секој граѓанин кој работи против интересите на Македонија да биде соодветно казнет.
Great_Macedonian smiretese. Makedonija e sveta vecna zemja, koj ke se obide da ja podeli, jako ke plati! MAKEDONIJA E VECNA!
concrete Ova vi e od eden amerikanski forum , mal e svetot a ???? In light of the facts supplied above, and in light of recent events in New York and the ensuing ‘anti-terrorist’ legislation (which seems to have more to do about restricting our rights as Americans than with actually preventing terrorism) we wonder if the next step won’t be slapping the label of ‘terrorist’ on people like us, who dare to expose those whose interests lie elsewhere than with truth, integrity and justice. After all, if you can rewrite history, you can alter any fact or event for the purpose of muzzling your opposition.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Bicho
quote:
Originally posted by Belomorec
Тој на големоалбанската идеја ќе одговори со големомакедонска.
Jas mislam deka ne mora na golemoalbanskata da se odgovara so golemomakedonska ideja. Vo takov sluchaj nekoi edvam kje dochekaat da ne stavat vo ist kosh so niv.
Се согласувам со Bicho... Еве го Брат Љубе е најдобар пример за тоа... Ем со таквата негова политика Македонија не извлече полза, ем лично тој можеби е невин, а сведоци сме сите дека го ’крка’ (простете на изразов) сега!
Кај ТЕРМИТИТЕ во тропите може да се разбере една Јас би рекол кај нас заборавена поука за животот и иднината на Македонците како Нација и тоа прастара. Кога мравките идат во џунглата и на патот им се истопорува препрека од кал , смола или друго нешто несовладливо , тогаш дури и примитивните мерено според човекот мравки и тоа првите во стројот , се саможртвуваат и прават ПАТ со своите тела за тие кои ги следат. Се надевам оти г.Бошковски е тој и таков вид на „жртва„ иако сите мислиме дека е невина , или некој Македонец мисли поинаку? пс И така испаѓа дека ема несовладливи препреки само ако се има „материјал„ за тоа.
Pana Na vremeto Ljubco Georgievski i Dosta Dimovska zborea za podelba na Makedonija. Denes istoto toa ,samo vo vid na regionalizacija go podrzuva i moronot Gvueski.Za Radio Slobodna Evropa izjavil deka toa e mozno ama sega ne bilo vreme dodeka traele izborive.Pa ja ispomesal rabotata i so dvostepena lokalna samouprava.Grevce!
Belomorec Љубе Бошковски не промовираше големомакедонската идеја, тој само гасеше пожар на големоалбанската на таа со која коалицираа. Конфликтот 2001 треба да ни биде голема поука и да сватиме дека главната игра се одвива кај големите сили. И бидете сигурни дека 2001 е само предигра. Добро е да се прочита Македонскиот јазол и да се увидат вистинските процеси оние кои се одвиваат зад завесите. Зошто неуспеавме држава да направиме кога сите балкански земји правеа а ги имавме истите предуслови. Многу грешат луѓето кога се делат на СДСМовци и ВМРОовци, верувајте многу малку разлика има помеѓу правите лиѓе и од СДСМ и од ВМРО.
Divider Токму така, но меѓу вистинските личности во нашите партии (туа ги исклучувам ДПМНЕ, ЛДП, ЛП со нивните пишман програми и планови)! Има личности способни, ама се закочени од оние споменатите во заградата!!
Pana Ljubco Georgievski,Dosta Dimovska,Vesna Janevska...cccccccc ne mi se veruva!
Divider Панчо сакаш да се искараме, каде се споменуваат тројцана заедно, а? за разлика од Бранко, Али, Илинка, Гзим, Радмила, Даут... тие одат рака под рака, овие погоре од тебе споменативе не. Ок, Весна и Љубчо, да, ама Доста. што е доста доста е и дури многу, па и од тебе. Немој сега да почнеме како за прецедатељските фалсификати, ок! Секој може да плука, тешко е како мене, вистината да се кажува.
Pana
quote:
прецедатељските фалсификати,
Ne be,mozeme da se vratime uste ponazad.Na primer kako pobedi pokojniot predsedatel Boris Trajkovski,bog da mu dusa prosti. Ili vo 1998 godina koga imase edna slika vo site novini(sigurno se sekavas)kako eden siptar i eden so crvena baretka(i ovoj izgleda bil od SDSM hi...hii...hiiii)se bacuvaat i pukaat so pistol vo vazduh. Kazi,ako treba ke se vratime uste ponazad!
lav
quote:
Originally posted by Pana
Na vremeto Ljubco Georgievski i Dosta Dimovska zborea za podelba na Makedonija.Denes istoto toa ,samo vo vid na regionalizacija go podrzuva i moronot Gvueski.Za Radio Slobodna Evropa izjavil deka toa e mozno ama sega ne bilo vreme dodeka traele izborive.Pa ja ispomesal rabotata i so dvostepena lokalna samouprava.Grevce!
А денес Бучко и Бранко сосе Паверовски го реализираат уште побрзо од кажаното.
Pana
quote:
сосе
Ova se pisuva odvoeno:so se. Izvini!
lav
quote:
Originally posted by Pana
quote:
сосе
Ova se pisuva odvoeno:so se. Izvini!
Мислиш на зборот кој правилно го одсликува : ЗАЕДНО? пс Паверов е како резервно тркало во кољицијата , ново ама сеуште непровозено на калдрма.