Турција ќе воведе визи за Македонија
Турција ќе воведе визи за Македонија
трендафил
quote:
Турција ќе воведе визи за Македонија МИА 11.02.2005 Турција се подготвува да воведе визи за граѓаните на шест земји и тоа Македонија, Босна и Херцеговина, Иран, Киргистан, Мароко и Тунис. Ова денеска го објави весникот „Милиет“ повикувајќи се на изјава на турскиот министер за надворешни работи Абдула Ѓул. Мерките ќе бидат преземени во рамките на барањата на ЕУ, со која Анкара на 3 октомври ќе почне преговори за членство. Според Ѓул тоа нема да има сериозно влијание врз туризмот и трговијата на земјата. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=42775"]A1 телевизија[/url]
Колку што гледам за Хрватска не се предвидени визи. Да се надеваме дека како резултат на тешката работа на владата на ДУИ, ЛДП и СДСМ нема и Хрватска да ни воведе визи. Откако ќе ги предадеме одговорите на прашалникот и ќе добиеме оценка, разбира се.
The_Crow Ne ocekuvav deka i turcija ke ni vovede vizen rezim. Megutoa krugot se stesnuva poleka i poleka. Uste i bugarite da ni vovedat vizi i makedoncite nmeka se zatvorat doma i neka cmaat a vladava i resornite ministerstva neka kazuvaat kolku srabotile sto srabotile i kolku srabotile.
concrete
quote:
Originally posted by The_Crow
Ne ocekuvav deka i turcija ke ni vovede vizen rezim. Megutoa krugot se stesnuva poleka i poleka. Uste i bugarite da ni vovedat vizi i makedoncite nmeka se zatvorat doma i neka cmaat a vladava i resornite ministerstva neka kazuvaat kolku srabotile sto srabotile i kolku srabotile.
Dobro de, ne bidi drcen, a vozduhot sto go dises?????Da ne zboruvame za naocarive!!!!!!
dejan bre concrete, pa ti i tvoite boii:p
concrete
quote:
Originally posted by dejan
bre concrete, pa ti i tvoite boii:p
A sto da pravam koga samo ROZOVO mi se gleda , kako e tamu kaj tebe, verojatno ULTRAVIOLETOVO?????
The_Crow Misirkov tvojata konstatacija e napolno na mesto. Na site im bese jasno pa duri i na malite deca deka turcija kako drzava od sekogas bese prijatelski nastroena kako drzava sprema republika makedonija megutoa koga covek ke uvidi deka koga na nekogo mu pravis dobro a on ti vraka so loso zaso da se zamaras da mu praes dobro, staj mu vizi pa neka se cesa.
Pina Jas ne sun nachisto so shto Makedonija predizvika"zaladuvanje" vo odnosite so Turcija. MOzhebi neshto sum propushtil.
Strelec Misirkov, мене овој дел не ми е јасен!?
quote:
Originally posted by Misirkov
...No otkako prvata Kiro Gigorova vlast, a potoa posebno LjuBco im se prodadoa na Grcite...
Ти имаш право да не го сакаш Глигоров, ама да кажеш дека им се продал на Грците...!?:)
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Misirkov, мене овој дел не ми е јасен!?
quote:
Originally posted by Misirkov
...No otkako prvata Kiro Gigorova vlast, a potoa posebno LjuBco im se prodadoa na Grcite...
Ти имаш право да не го сакаш Глигоров, ама да кажеш дека им се продал на Грците...!?:)
Тој што се продал на грчиштата (ако е тоа така) е негова приватна работа , АМА тој сенилен старец наречени и „премудриот„ СЕ МАКЕДЕНОНСКО ШТО РАСПРОДАДЕ (име за само 2 месеца според календарот од планеттата ПЛУТОН), разбира се , за да им се додвори на ЕУ (читај бранител на грчките интереси). И одкога му го „видоа„ IQ негово , веднаш им стана на сите таму се појасно , и нормално ја блокираа одлуката односно спогодбата направена при замената (продажбата) на ЗНАМЕТО ОД КУТЛЕШ во која што Македонските граѓани визи за Грција требаа да „вадат„ на самата граница , а не во „амбасадата„ во Скопје (Liason office) како што до ден денешен спротивно на спогодбата се практикува.. пс А најчудни ми се тие кои како мајмуни висат за таа бедна виза ...мамето нивно продадено и антимакедонско и вртикапско.
Strelec Аха... ако мислел Misirkov на името, тогаш има некоја смисла!
AaaAa
quote:
Originally posted by Misirkov
Mimo vizive, Turcija vekje odamna ja smeni politikata sprema Makedonija. Otprvin bese maksimalno "pro" makedonski nastroena i samo zaradi nea vo NATO se spomnuvase imeto Makedonija. No otkako prvata Kiro Gigorova vlast, a potoa posebno LjuBco im se prodadoa na Grcite (LjuBco duri i "plukna vo turskiot bunar" narodski kazano).....Turcija uvide deka se rabti za covek na umiranje koj em e slab em odi sprotivno na nejzinite interesi. Sega turskiot ambasador rovari po Skopje, no NAJMALKU treba toj ili Turcija da se krivat. Debel, elektricen pendrak treba po ovie gore sto gi spomenav i nivnite pajtashi.
Sakash da filozofirash a nemash osnova. POlitikata na Turcija ne se smeni prema nas , i nema nikogash da se smeni posto i na umiranje sme i strateski bitni, posto i kovcegot ke ni stoi na dobra teritorija. POlitikata na Turcija se menuva sama prema sebe. POsle tolku godini borba za vlez vo EU i makotrpno odrzuvanje na voljata i zelbata na Turskiot narod da seuste ceka na Evropa a ne da se pridruzi na istok--samo nenormalen moze da se protivi na baranjata na EU. Sepak svojava zemja ja sakaat povekje, evropa nalaga vizi za ne-evropski zemji, i sto ovde ne e jasno? Odnosive se daleku od oladaeni, ednostavno odnosive so Grcija ne im se tolku nategnati ko shto im bea, pa ne ne koristat ko oko "brcajuce" orudije :) A ako makedonija nekogash imashe dobri odnosi so TUrcija toa bese za vremeto na Gligorov-- kolku samo investicii donesoa u toa vreme oni. I se edna od retkite pricini zashto naseto ime se slusa bilo kade po holovite evropski, +slovencite, ama nie ko mali deca, samo cekame nekoj za raka da ne povede. Ja da bev Turska na zemja ko mkd odavna ke i zatvorev vrati--realno gledano ne emotivno.
Strelec
quote:
Originally posted by AaaAa
...evropa nalaga vizi za ne-evropski zemji, i sto ovde ne e jasno?
Не е јасно кои ти се тие не-европски земји!? Мислиш на тие што не се членки на ЕУ? А што мислиш, на Норвежаните им требаат визи за во Европа?:)
zealand Uste eden dokaza koga Makedonija ke vleze vo EU
OooOo Abe lugje, nie ni pregovori za chlenstvo ne sme pochnale, a vekje zborime koga kje vlezeme. Site shto se pred nas kje vovedat vizen rezhim. To je tak normalno (zapazi slovenski akcent)!
AaaAa Am si pazat licni interesi, da ne se sekiraat za nas-Brat , brat ama preku sija (vrat) :)
Misirkov Mimo vizive, Turcija vekje odamna ja smeni politikata sprema Makedonija. Otprvin bese maksimalno "pro" makedonski nastroena i samo zaradi nea vo NATO se spomnuvase imeto Makedonija. No otkako prvata Kiro Gigorova vlast, a potoa posebno LjuBco im se prodadoa na Grcite (LjuBco duri i "plukna vo turskiot bunar" narodski kazano).....Turcija uvide deka se rabti za covek na umiranje koj em e slab em odi sprotivno na nejzinite interesi. Sega turskiot ambasador rovari po Skopje, no NAJMALKU treba toj ili Turcija da se krivat. Debel, elektricen pendrak treba po ovie gore sto gi spomenav i nivnite pajtashi.
Pina Турција ќе воведе визи за Македонија "Zarem i ti sine Brute!"
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Аха... ако мислел Misirkov на името, тогаш има некоја смисла!
Сега после дејанијата кои ги стори овој излапен неранимајко , обезличувајќи го Македонското име и Достоинство според една ласцивна Македонска изрека која гласи ПОСЛЕ .БЕЊЕ ...НЕМА КАЕЊЕ , „сјае„ во сиот свој сјај или БЕДА поинаку Јас би ја нарекол.
Strelec Не мораш толку персонификации, алегории и метафори да употребуваш...:) а особено не такви епитети!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Не мораш толку персонификации, алегории и метафори да употребуваш...:) а особено не такви епитети!
Тоа е само мал дел од „наградите„ кои би ги добил , ако дојде Јас да му пресудувам. Треба да разбереш дека со „такви„ , нема ИДНИНА оваа Држава ниту Нација ?
SLaCk Turcite osobeno ne otsakaa vo vojnata 2001 koga im se serviraa sliki na zapaleni dzamii.
lav
quote:
Originally posted by SLaCk
Turcite osobeno ne otsakaa vo vojnata 2001 koga im se serviraa sliki na zapaleni dzamii.
Иако беше , како популарно и според Библијата се вика ОКО ЗА ОКО ЗАБ ЗА ЗАБ , сепак и јас мислам дека Македонците требаше да бидат повоздржани кон изразување на насилие и варваризам посебно кон верските објекти , особено изразено во центарот на Прилеп , каде џамијата не беше никаков арсенал на оружје ...како што беа тие во Тетовско и Кумановско. Но беше и да не се повтори на овие простори повеќе.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by AaaAa
...evropa nalaga vizi za ne-evropski zemji, i sto ovde ne e jasno?
Не е јасно кои ти се тие не-европски земји!? Мислиш на тие што не се членки на ЕУ? А што мислиш, на Норвежаните им требаат визи за во Европа?:)
И Јас мислам оти се мисли само на земјите кои не се членки на Шенген зоната. А поред Норвешка еве ја и Швајцарија која не е членка на зоната и ЕУ од едноставна причина што кога си во некаква „заедница„ мораш да нешто и дадеш поред придобивките кои ги имаш ...мислам на земјите кои го „користат„ ЕУ пазарот за пласман на своите моќни и кон ИЗВОЗ насочени индустрии (Германија со своите 7 автомобилски гиганти на пример).
quote:
A ako makedonija nekogash imashe dobri odnosi so TUrcija toa bese za vremeto na Gligorov-- kolku samo investicii donesoa u toa vreme oni.
Ова е сосема точно , но никој не зборува како и зашто тие беа и набркани веднаш после инвестирањето во Македонија....еве и директен пример: Во фирмата „Жито-Скопје„ меѓу првите „влезе„ со свеж„ капитал еден бизнисмеен од Турција и градеејќи ПЕКАРНИЦА за леб со поголем капацитет. Кировите „директори„ во таа фирма тогаш „пукнаа„ од мака и „радост„ , се додека човекот од Турција не „побегна„ наглавечки од Македонија без да си ги докрај поврати вложените пари. Таа Пекара и ден денес „работи„ исто како што и сите слични на неа , само градени со државни (читај народни) пари.
quote:
Ja da bev Turska na zemja ko mkd odavna ke i zatvorev vrati--realno gledano ne emotivno.
Секако дека во потполност се сложувам со напишаното , и воопшто не ме чуди тоа што ни се случува со Македнонија. Другите земји тоа одамна го согледале и затоа сме со таков неповолен досега и покажан третман на граѓаните на Македонија. Странците сепак си мислат дека Народот ја бира Власта своја , а дел пд нас сепак мисли дека НЕ Е во потполност ТАКА. Дека едноставно сме во прикриена форма искажан протекторат на моќните држави со на „ланец„ врзани кандидати за политичари.
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by AaaAa
...evropa nalaga vizi za ne-evropski zemji, i sto ovde ne e jasno?
Не е јасно кои ти се тие не-европски земји!? Мислиш на тие што не се членки на ЕУ? А што мислиш, на Норвежаните им требаат визи за во Европа?:)
znaesh shto sakam da kazam ... ama barala baba vlakno u jajce--ne rasturaj temi [:)]
Strelec Nitu sum jas baba, nitu si ti jajce... a za vlaknoto i za temata si vo pravo!:)
OooOo OffTopic: Baba so brada i so jajca :)))))))))))))))))))))))) Se izvinuvam, ama nemozhev da odoleam :)