Испит по македонски во Владата!
Испит по македонски во Владата!
Strelec Во една од салите во зградата на Владата на Македонија за сите оние кои сакаат да добијат државјанство, секој втор петок се одржува испит по македонски јазик. Во една мала просторија - чекалната до пријавницата, вчера можеше да се забележат 30-тина Албанци од Косово, кои се подготвуваа за испит. Доаѓа една службеничка и група по група ги носи на полагање. Најголем проблем со испитите имаат од владиното обезбедување, кое мака мачи да им објасни на потенцијалните нови државјани на Македонија дека, пред да се помине на сензорот за контрола, треба да ги стават торбите на скенерот и да ги извадат сите метални предмети од своите џебови. Не ретко и не се разбираат меѓусебе, бидејќи дел од тие што доаѓаат да полагаат македонски јазик недоволно го научиле материјалот за испитот. Едноставно, полесно им е да зборуваат на мешавина од српско-македонски јазик. Се поставува прашање зошто испитот се одржува во владините простории, а не на друго место. Проблем е што многупати дел од апликантите за државјанство не седат во чекалната, туку пред неа, затоа што нивниот број неретко ја поминува бројката од 30-тина. Едноставно, се прави непотребен метеж на влезот во Владата. Една од причините зошто секој втор петок се случува нешто во Владата е бидејќи комисијата за државјанство била владина. Не можело ниту да се најде соодветна просторија за полагање на друго место, иако во моментов се бара таква просторија. Во меѓувреме ќе продолжат да се одржуваат испити во Владата, а со големиот број апликанти, кои доаѓаат претежно од Косово, ќе мора да се справат, барем во комуникацијата, луѓето од обезбедувањето.

lav
quote:
Originally posted by Thief
Маче, знаев дека не си Македонец! Знаев дека не ти следувало државјанство по „происход“, туку по полагање! Убаво што призна! ;) Сигурно и другите од одамна беа свесни дека по ставовите кои ги изнесуваш, не тече баш македонска крв во тебе, ама редно беше и да се признае тоа. Да не работиш и заедно со „сестрата“ за една соседна тајна служба?! ;)
100% сум Македонец , и немој пак некои стереотипи за некакви си внатрешни и надворешни непријатељи повторно да воведуваш у Македонија. Готови сте , НИКОЈ ПОВЕЌЕ НЕ ВИ ВЕРУВА оти се здруживте со БАЉИСТИ пс Едноставно КОМУНИЗМОТ УМРЕЕЕЕЕ , разбираш ли ме Бобанеееееееее??? Не з’нем од к’де ти доаѓаа идејеве таквај ка што кажа мајкаму стара , ка да си купеу со љунѓеве у едно купатило топтан?
concrete Isto kako vo Canada , a Strelec??? Kaj vas i na kralicata se kolnat so krenata desna raka???? I ispitot po angliski slusam ne e eci-peci-pec !!!! A ovie velis ne ni znaat makedonski, za 7 god ( tolku li bese cenzusot???? i majmun ke naucese japonski i toa so maalski akcent). Ako nesto mrazam toa e ligavenjeto......,fala za informacijata , taa ja simna barem kaj mene ( jaka stvar , a, ke se potresat)uste edna oktava podolu nasata "ligava" vlada....beda ziva, a premierot izjavil denovive deka mu padnal kamen od srce koga razbral deka i Vajgel bil Dr. na pravo , a ne na ekonomija....zaborava toj od koja granka licno se simnal , a kolku generacii Vajgelovci bile ...... Ветено, сторено, а и повеќе од тоа - Ристо Пенов , dobar si dobar..... tugino jabano...
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Во една од салите во зградата на Владата на Македонија за сите оние кои сакаат да добијат државјанство, секој втор петок се одржува испит по македонски јазик. Во една мала просторија - чекалната до пријавницата, вчера можеше да се забележат 30-тина Албанци од Косово, кои се подготвуваа за испит. Доаѓа една службеничка и група по група ги носи на полагање. Најголем проблем со испитите имаат од владиното обезбедување, кое мака мачи да им објасни на потенцијалните нови државјани на Македонија дека, пред да се помине на сензорот за контрола, треба да ги стават торбите на скенерот и да ги извадат сите метални предмети од своите џебови. Не ретко и не се разбираат меѓусебе, бидејќи дел од тие што доаѓаат да полагаат македонски јазик недоволно го научиле материјалот за испитот. Едноставно, полесно им е да зборуваат на мешавина од српско-македонски јазик. Се поставува прашање зошто испитот се одржува во владините простории, а не на друго место. Проблем е што многупати дел од апликантите за државјанство не седат во чекалната, туку пред неа, затоа што нивниот број неретко ја поминува бројката од 30-тина. Едноставно, се прави непотребен метеж на влезот во Владата. Една од причините зошто секој втор петок се случува нешто во Владата е бидејќи комисијата за државјанство била владина. Не можело ниту да се најде соодветна просторија за полагање на друго место, иако во моментов се бара таква просторија. Во меѓувреме ќе продолжат да се одржуваат испити во Владата, а со големиот број апликанти, кои доаѓаат претежно од Косово, ќе мора да се справат, барем во комуникацијата, луѓето од обезбедувањето.
Од читањето на убавињево овде посочени ме фати вжештина па и ЈАс си реков како тие апликантите де кои чекаат на „ред„: САД МИ ЈЕ ВРЕМЕ И ЈА ДА МУ ПИЈЕМ ЈЕДАН ЧАША на АФРИ КОЉА , разбира се.
Strelec
quote:
Originally posted by lav
САД МИ ЈЕ ВРЕМЕ И ЈА ДА МУ ПИЈЕМ ЈЕДАН ЧАША на АФРИ КОЉА...
:))))))) Ти си брат печен за полагање!:)))
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
САД МИ ЈЕ ВРЕМЕ И ЈА ДА МУ ПИЈЕМ ЈЕДАН ЧАША на АФРИ КОЉА...
:))))))) Ти си брат печен за полагање!:)))
Одамна имам „полагано„ и ТО САС ОДЉИЧАН пашазоти кад ти кажен ја , ама кај троа поинтелегентни од овие во Владата.
Thief Маче, знаев дека не си Македонец! Знаев дека не ти следувало државјанство по „происход“, туку по полагање! Убаво што призна! ;) Сигурно и другите од одамна беа свесни дека по ставовите кои ги изнесуваш, не тече баш македонска крв во тебе, ама редно беше и да се признае тоа. Да не работиш и заедно со „сестрата“ за една соседна тајна служба?! ;)