Шпионите во Македонија
Шпионите во Македонија
трендафил Линдзи Моран, која званично работеше во американската амбасада во Скопје од 2000 до 2003 година (од пред аферата прислушкување до после 15 септември) издаде мемори за нејзиниот живот како шпион на ЦИА. Ај да не пишувам сега за некои дреболии, на пример зошто обвинителот Прчевски по издавањето на книгата нема подигнато обвинение против неа (шпионирањето ниту во Македонија не е дозволено според законот). Можеби човекот не го добил својот примерок со посвета од авторката. Би се осврнал на еден цитат од книгата, според мене многу значаен за ситуацијата во која се наоѓаме.
________________________________________________________________
„ Додека Македонците ја користеа секоја можност да тропаат за Американците, Албанците постојано ни ги бакнуваа задниците. И, природно беше да се здружиме со нив против Словените!“
________________________________________________________________
Не би навлегувал во детали, односно дали на Линдзи и е бакнуван задникот по нејзина желба, а на другите Американци им е бакнуван друг орган, по нивните аспирации, односно дали бакнувањето е фигуративно или во буквален смисол на зборот. Но сега е очигледно дека со бакнување задник од терориста може да се стане борец за човекови права. Грешка на нас Македонците излегува е дека на Охридските преговори испративме луѓе од првиот ешалон, навикнати да им се бацува задникот, а не да го бакнуваат. Излезе и дека немал нашиот Устав „фабричка грешка“, туку дека само Бранко во тоа време не сакал да бацува, додека после тоа во сопствен и во интерес на својата партија е можно тоа да го прави, па ја доби подршката од имателите на задници за целување. Љубчо очигледно и до ден денешен не сака да го прави тоа, па затоа е во немилост. Да напоменам и дека задник на скопски се вика г`з. Сличноста со Г`зим Острени, воениот злосторник кој, ако шпионката е во право, по бацување дојде до ова место е случајна.
Bicho
quote:
Originally posted by Divider
Од првата Русо-турска војна пријателе и експанзијата на Русија во северно море, поразот на Наполеон, и тн.
Abe batka! Za vreme na prvata Rusko - Turska vojna (XVII vek) Anglija seushte bila mizerna prchvara, a svetska sila bila Shpanija! Anglija zavladejuva so morinjata otprilika vo isto vreme koga Rusite se probivaat na Sibir! Razvojot na ovie dve super-sili e skoro paralelen, so taa razlika shto Anglo-saksoncite osvojuvaat teritorii koi se po-upotreblivi od Sibir (zboram za XVIII vek), ta spored toa vo mozhnost se porano od Rusite da gi eksploatiraat prirodnite resursi od koloniite! Rezultat pobrza industrijalizacija od Rusija! Tehnichkite mozhnosti na chovekot, a so toa i mozhnostite za eksploatacija na Sibir stanuvaat dovolno razvieni duri na pochetok na XX vek koga Anglo-Saksoncite vekje otvoreno vleguvgaat vo "Specijalna" vojna so Rusija chija kulminacija e "Oktomvriskata" revolucija! Znachi de vaka de taka, ne povekje od 150 godini!!!
трендафил
quote:
РАЗУЗНАВАЊЕ ЦИА обучува Албанци Двајца инструктори од ЦИА од вчера обучуваат 10 курсисти-Албанци, кои по тринеделниот интензивен курс ќе бидат распоредени во Агенцијата за разузнавање, потврди заменик-директорот на Агенцијата, Мухамед Исмаили. Курсистите ќе бидат распоредени во повеќе сектори во зависност од нивните способности. Процентот на Албанците вработени во Агенцијата за разузнавање од 5,4 ќе се зголеми на 10,7 отсто.
Еве уште една вест. Дали албанците примени на курсот се од времето кога тие бакнувале задници, односно пред ние да ја добиеме американската наклоност (пред референдумот)? Дали овие шпиони ќе работат за ЦИА или за македонската агенција за разузнување??? Мојот одговор е дека веројатно ќе бидат двојни шпиони што се однесува до платата, а ќе работат повеќе за тој што плаќа повеќе.
lav
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by трендафил
Се согласувам дека шпионите обично не се појавуваат јавно. Но ако се појават, како во случајот со Линдзи Моран, државата треба да реагира соодветно. Да не зборувам за протерување на некој дипломат од земјата од која е шпионот, затоа што таа во Македонија имала дипломатски статус. Мислев само да и се даде забрана за влез во Македонија. Невообичаено е странци да обучуваат шпиони на една земја. Прво затоа што ќе им бидат познати. Уште поневообичаено е за тоа да пишуваат весниците и сите да се однесуваат како ништо да не се случило. Но Македонија е земја на невообичаености. Посебно ако се земе во обзир дека најголеми пријатели ни се тие што во 1912 одлучија дека не нема, а од осамостојувањето до денес (посебно во 2001) тоа го репризираат во поблага форма. Превише буквално се разбира поговорката „Ако не можеш да го победиш непријателот - придружи му се!“
Lindzi Moran (ako i e toa vistinskoto ime) e samo eden siten sluzbenik koj nastojuva da dobie publicitet ili nekoj vo CIA pravi prikazna za da mu pokaze na narodecov vo Makedonija kako CIA vsusnost i ne e bauc. Toa sto obucuva albanci za raboti na "razuznavanje" onaka javno ima druga cel...neka ti objasnat nekoi drugi ovde vo nasava razgovaralnica......(off-record normalno)....koi pominale niz toa... Inaku dodeka ne se pojavi nekoj "Kromvel" vo Makedonija nema nisto od taa prikazna:):):)!!!!
Прексиноќа другарот Шврчковски ја нарече и ПРОСТИТУТКА дојдена на „работа„ во Македонија , разбира се во емисијата ГЛАСОТ НА НАРОДОТ на Атв.
Divider Предавниции чпијуни имало и ќе има се додека е свет и век, особено кај нас. Туку, имаме домашни предавници т.е. чпијуни за кои УДБК има податоци, документирани докази за прекршокот, а ништо не презема по тој повод! Таквите треба да ги лапне мракот, според мене! Како во бивша Југославија што се случуваше. П.С. Чпијуно што го знаеш можеби не е чпијун ако е странски разузнувач (чпијон), а ако е домашен предавник, кој чпијунира против својата држава, има пристап до доверливо документи, тие ги предава на странскиот разузнувач-контролор, ја компромитира државата.... Што ако знаат кој е, кога тој продолжува да зема плата, да работи против државата и понатаму да предизвикува штета??? Инаку, не е албанец, македонец е!!!! Ми кажа пријател од УДБК, а и ми покажа слики. Се жалеше дека џабе што ќе го изработат предметот кога никој од тие погоре не реагира.
Divider Лижење газови, тропање против....!!! А бе, што е, тоа е! нема да плачеме, важно дека чпијуните клети си кажаа дека шипцине клети само за газолижење ги бива.
Bicho Ne e tochno sho pishuva madamava, tuku ednostavno si ja pere sovesta na toj nachin. Na Amerite poleka im stanuva jasno koj e nivni priroden sojuznik, aj vie. I ne pagjajte vednash na otrcani finti, nie sme gi pizmele, shipcine dupe im ljubele, ta zatoa ovie (Amerite) im se pridruzhile vo borbata protiv Slovenite! Problemot gospoda e shto tie (potochno Anglo-Saksoncite) imat nekakov uplav od Slovenite i opsesija deka sme im nivnite primarni i prirodni neprijateli! Na tie shto ne im e jasno, Anglo-Saksoncite se vekje vekipol (ako ne i povekje) vo neobjavena vojna protiv Slovenite. Na koj ne mu e jasno neka prasha kje mu objasnam! Geo-strateshka i rasna kje bide raspravata!
concrete Dobivaat ili gubat ?????
Bicho
quote:
Originally posted by concrete
Dobivaat ili gubat ?????
Concrete, zashto znaev deka ti prv kje se javish[:D] Inaku da ti odgovoram so prashanje, ako dozvolish: Ti sho mislish?
concrete
quote:
Originally posted by Bicho
quote:
Originally posted by concrete
Dobivaat ili gubat ?????
Concrete, zashto znaev deka ti prv kje se javish[:D] Inaku da ti odgovoram so prashanje, ako dozvolish: Ti sho mislish?
Mislam deka i ednite i drugite generalno gubat.So razlicna dinamika ,vo razlicni vreminja, no gradientot e nadolu. Na osnova na sto go izvlece ona so 150 god. ?????
concrete
quote:
Originally posted by трендафил
[quote]РАЗУЗНАВАЊЕ [Мојот одговор е дека веројатно ќе бидат двојни шпиони што се однесува до платата, а ќе работат повеќе за тој што плаќа повеќе.
Trendafile prvo i osnovno SPION NE E SPION AKO SE ZNAE DEKA E SPION problemot e vo onie koi ne se znaat. Baraj gi na najneocekuvani mesta!!!
slasa concrete ima pravo takov covek nikogas ne si e otkriva identet
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Додека Македонците ја користеа секоја можност да тропаат за Американците, Албанците постојано ни ги бакнуваа задниците. И, природно беше да се здружиме со нив против Словените!“________________________________________________________________ ...дали на Линдзи и е бакнуван задникот по нејзина желба, а на другите Американци им е бакнуван друг орган...
А кој беше на власт во Македонија тоа време? Или со други зборови, кој беше тој што беше во ситуација да бира што ќе бакнува?
dejan citav za ona na reality macedonia....izgleda taa nisto ne znaese za makedonija, pa koga dojde, ocekuvase nekoj golemi gradovi kako vo zapad, seljanka.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Додека Македонците ја користеа секоја можност да тропаат за Американците, Албанците постојано ни ги бакнуваа задниците. И, природно беше да се здружиме со нив против Словените!“________________________________________________________________ ...дали на Линдзи и е бакнуван задникот по нејзина желба, а на другите Американци им е бакнуван друг орган...
А кој беше на власт во Македонија тоа време? Или со други зборови, кој беше тој што беше во ситуација да бира што ќе бакнува?
НА власт беа ВМРО-ДПМНЕ, ДПА, и некои помали партии, на кои им се приклучи и СДСМ со својата свита, односно сите, да употребам новомакедонски збор, релевантни политички партии. Веројатно не мислиш дека ВМРО-ДПМНЕ тропала, а СДСМ бакнувал за да го неутрализира тропањето. Иако мислам дека ВМРО не тропаше против САД додека не ги виде резултатите од бацувањето на ДУИ. Не е ли токму бацувањето заедничкото на сегашната владина коалиција. Споменикот во Горно Блаце (на пример) сигурно не им е. Во ситуација кога САД ни е наклонета, односно кога пред референдумот ни го призна уставното име, а по референдумот демократското право да си го смениме името доколку сакаме (Се надевам не на начин на кој со сопствена волја си го сменивме, поточно го ставивме во рамки, Уставот во 2001-та), можно е преку овие мемоари нашиот стратешки парнер да ни дава знак која дреболија треба да ја направиме за да ја добиеме нивната целосна наклонетост. Кај мене лично Бучко според тоа што го правеше како министер за одбрана, и во војната и по 15 септември, ми буди надеж дека е во состојба да ги исполни очекувањата на САД. П.С.: Ги молам Американците погоре напишаното да не го разберат како тропање против нив. Ова е само мало охрабрување за нашиот премиер.
intel
quote:
Originally posted by Bicho
Ne e tochno sho pishuva madamava, tuku ednostavno si ja pere sovesta na toj nachin. Na Amerite poleka im stanuva jasno koj e nivni priroden sojuznik, aj vie. I ne pagjajte vednash na otrcani finti, nie sme gi pizmele, shipcine dupe im ljubele, ta zatoa ovie (Amerite) im se pridruzhile vo borbata protiv Slovenite! Problemot gospoda e shto tie (potochno Anglo-Saksoncite) imat nekakov uplav od Slovenite i opsesija deka sme im nivnite primarni i prirodni neprijateli! Na tie shto ne im e jasno, Anglo-Saksoncite se vekje vekipol (ako ne i povekje) vo neobjavena vojna protiv Slovenite. Na koj ne mu e jasno neka prasha kje mu objasnam! Geo-strateshka i rasna kje bide raspravata!
Читај го ова Трендафил додека не го научиш на памет.
slasa a lele ako gi fati Trepet tie spioncina
Bicho
quote:
Originally posted by concrete
Mislam deka i ednite i drugite generalno gubat.So razlicna dinamika ,vo razlicni vreminja, no gradientot e nadolu. Na osnova na sto go izvlece ona so 150 god. ?????
Pochetok na industrijalizacija na Rusija, Krimska vojna, Oktomvriska revolucija (Angliski kapital, germanska logistika, cionistichka zavera), Gorbachov, Elcin... Nishto i nieden od ovie ne e sluchajno. Inaku dobivaat u posledno vreme kinezite!
Bicho
quote:
Originally posted by intel
Читај го ова Трендафил додека не го научиш на памет.
Kaj si be Intel, te snema nesho. Inaku ova znachi deka se slagash so mene, ili...?
intel
quote:
Originally posted by Bicho
quote:
Originally posted by intel
Читај го ова Трендафил додека не го научиш на памет.
Kaj si be Intel, te snema nesho. Inaku ova znachi deka se slagash so mene, ili...?
Нема или?Јас не сум дволичен.Се слагам него како.
Strelec
quote:
Originally posted by intel
Јас не сум дволичен.
Значи не си за Трипун!
Bicho
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by intel
Јас не сум дволичен.
Значи не си за Трипун!
Strelec, vrati se na temata ha ha ha ha ha[:D][:o)][:D]
intel
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by intel
Јас не сум дволичен.
Значи не си за Трипун!
Ma јок.Јас за Трипун може да гласам за само ако прашањето биде дали да го врати мандатот добиен од мене.
Divider Сите сте вие за Трифуна, а покрај него и за Народна, туку во името на дискусијата сте запнале да бидете контраши. Знам јас убаво. Бичо, не е само 150 години, појќе малкуцка да не е бе брат, околу 300, а?
Bicho
quote:
Originally posted by Divider
Сите сте вие за Трифуна, а покрај него и за Народна, туку во името на дискусијата сте запнале да бидете контраши. Знам јас убаво. Бичо, не е само 150 години, појќе малкуцка да не е бе брат, околу 300, а?
Otkaj pa ti gi izvadi 300 godini?!? Anglo-Saksoncite za prv pat se pochuvstvuvaat zagrozeni po Ruskiot probiv na istok (pred 200 godini) i toa ne vednash, tuku so pochetokot na Industrijalizacija na Rusija, koj ne e ni pred 150 godini, tuku potochno na kraj na XIX i pochetok na XX vek! Znachi ne povekje od 120 godini trae taa neobjavena "specijalna" vojna!
Divider Од првата Русо-турска војна пријателе и експанзијата на Русија во северно море, поразот на Наполеон, и тн.
трендафил
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Bicho
Ne e tochno sho pishuva madamava, tuku ednostavno si ja pere sovesta na toj nachin. Na Amerite poleka im stanuva jasno koj e nivni priroden sojuznik, aj vie. I ne pagjajte vednash na otrcani finti, nie sme gi pizmele, shipcine dupe im ljubele, ta zatoa ovie (Amerite) im se pridruzhile vo borbata protiv Slovenite! Problemot gospoda e shto tie (potochno Anglo-Saksoncite) imat nekakov uplav od Slovenite i opsesija deka sme im nivnite primarni i prirodni neprijateli! Na tie shto ne im e jasno, Anglo-Saksoncite se vekje vekipol (ako ne i povekje) vo neobjavena vojna protiv Slovenite. Na koj ne mu e jasno neka prasha kje mu objasnam! Geo-strateshka i rasna kje bide raspravata!
Читај го ова Трендафил додека не го научиш на памет.
Нема што да читам. Токму тоа и јас, само на подруг начин го напишав.
quote:
Originally posted by трендафил Во ситуација кога САД ни е наклонета, односно кога пред референдумот ни го призна уставното име, а по референдумот демократското право да си го смениме името доколку сакаме (Се надевам не на начин на кој со сопствена волја си го сменивме, поточно го ставивме во рамки, Уставот во 2001-та), можно е преку овие мемоари нашиот стратешки парнер да ни дава знак која дреболија треба да ја направиме за да ја добиеме нивната целосна наклонетост.
Сосема друга работа е што јас сум во принцип за војна, а не за пакт, како што моите биле во 1941 година. Но воопшто не ми пречи некој мој сонародник љубител на бакнување да ги бакнува американците каде што сака, а јас да извлечам некоја полза од тоа. И тоа го напишав.
quote:
Кај мене лично Бучко според тоа што го правеше како министер за одбрана, и во војната и по 15 септември, ми буди надеж дека е во состојба да ги исполни очекувањата на САД.
Ако веќе бакнува за себе за да добие подршка да не води, зошто да не извлечеме некоја полза од тоа и ние граѓаните. Што се однесува до враќањето на пратеничкиот мандат на Трифун Костовски, прво не верувам дека ИНТЕЛ гласал за него, односно дека живее на левата страна на Вардар во сегашните општини Чаир и Гази Баба, второ сигурен сум дека тоа ќе го стори по изборите (кога ќе биде избран). Костовски настапи како независен кандидат и како таков има право на различно мислење, посебно во ситуација кога коалицијата не ја исполнува својата изборна програма, туку таа од ДУИ. Иначе и јас можам да побарам враќање на мандатот од страна на Пенов, затоа што да не гласав за него, никој сега и не ќе го знаеше. Јас си ги признавам грешките, но не ги повторувам. Полесно ќе ми биде да исполнам дека нема да гласам повеќе за Борис Трајковски (иако и тој беше подобар претседател од актуелниов, дојден на тоа место под исти услови), но истото важи и за Ристо Пенов. Ќе се вратиме ли на темава „Шпионите во Македонија“. Г`зовите се спомнати само како една епизода од тоа како делуваат шпионите кај нас. Посебно ме интересира дали на некој му е познато дали власта се бори против шпионите или соработува со нив.
KoPiLe od cela istorija na teritorijata na ova mesto kade deneska e Makedonija se zaklucuva samo edno ...vo makedonija sekogash imalo shpiuni i tie istite makedonci za eden grst zlato si go prodavale svoite ..i deneska gi ima ...i ke gi ima ..tie se kako krlezi ..teshko se trebat[:D]
intel
quote:
Originally posted by concrete Trendafile prvo i osnovno SPION NE E SPION AKO SE ZNAE DEKA E SPION problemot e vo onie koi ne se znaat. Baraj gi na najneocekuvani mesta!!!
Пак си го гледал Балкански Шпиун.Ковачи,саатчии,лимари,кондураџии,гулабари,коцкари кај нас се сепак само стари Скопјани.
трендафил Се согласувам дека шпионите обично не се појавуваат јавно. Но ако се појават, како во случајот со Линдзи Моран, државата треба да реагира соодветно. Да не зборувам за протерување на некој дипломат од земјата од која е шпионот, затоа што таа во Македонија имала дипломатски статус. Мислев само да и се даде забрана за влез во Македонија. Невообичаено е странци да обучуваат шпиони на една земја. Прво затоа што ќе им бидат познати. Уште поневообичаено е за тоа да пишуваат весниците и сите да се однесуваат како ништо да не се случило. Но Македонија е земја на невообичаености. Посебно ако се земе во обзир дека најголеми пријатели ни се тие што во 1912 одлучија дека не нема, а од осамостојувањето до денес (посебно во 2001) тоа го репризираат во поблага форма. Превише буквално се разбира поговорката „Ако не можеш да го победиш непријателот - придружи му се!“
concrete
quote:
Originally posted by трендафил
Се согласувам дека шпионите обично не се појавуваат јавно. Но ако се појават, како во случајот со Линдзи Моран, државата треба да реагира соодветно. Да не зборувам за протерување на некој дипломат од земјата од која е шпионот, затоа што таа во Македонија имала дипломатски статус. Мислев само да и се даде забрана за влез во Македонија. Невообичаено е странци да обучуваат шпиони на една земја. Прво затоа што ќе им бидат познати. Уште поневообичаено е за тоа да пишуваат весниците и сите да се однесуваат како ништо да не се случило. Но Македонија е земја на невообичаености. Посебно ако се земе во обзир дека најголеми пријатели ни се тие што во 1912 одлучија дека не нема, а од осамостојувањето до денес (посебно во 2001) тоа го репризираат во поблага форма. Превише буквално се разбира поговорката „Ако не можеш да го победиш непријателот - придружи му се!“
Lindzi Moran (ako i e toa vistinskoto ime) e samo eden siten sluzbenik koj nastojuva da dobie publicitet ili nekoj vo CIA pravi prikazna za da mu pokaze na narodecov vo Makedonija kako CIA vsusnost i ne e bauc. Toa sto obucuva albanci za raboti na "razuznavanje" onaka javno ima druga cel...neka ti objasnat nekoi drugi ovde vo nasava razgovaralnica......(off-record normalno)....koi pominale niz toa... Inaku dodeka ne se pojavi nekoj "Kromvel" vo Makedonija nema nisto od taa prikazna:):):)!!!!
трендафил Нашите новинари ни прикажуваат само една страна од книгата на Линдзи Моран. Сигурен сум дека никој не ја прочитал целата книга. Во книгата е оцрнет македонскиот народ до максимум. Затоа е важно кој ја финансирал книгата, дали е тоа званична американска организација или приватна донација. На пример во неа пишува дека кога шпионката се вратила од град во својот (изнајмен) дом на Водно и посакала да ги види штотуку родените мачиња, тие биле мртви. Нејзиниот градинар албанец и рекол дека тоа го сторила некоја македонка. Интересно е што мачката не се отрула, а мачињата кои цицаат и уште се слепи се отруле. Но поентата е да се зацрни македонскиот народ, посебно тие од СДСМ кои и исклучиво живеат во резиденцијалниот дел на Водно. Но СДСМовци ова го проголтуваат затоа што во книгата Љубе Бошковски е предложен како неуротичен. Притоа сигурно заборавиле (четири години помнење за нив е предолг период) дека Бошковски кога се правеше владата на широката коалиција стана министер на предлог на Бранко Црвенковски. Е сега каков е тој политички лидер што предлага неуротици за министри? Или дека седела во некоја кафеана во која седеле пијани Лавови и кога дошла полицијата сите извадиле оружје за да ја избркаат. Ова до сега не го напишал ниту некој наш новинар платеник. Шпионката не знае дека и Лавовите беа дел од полицијата. Веројатно исфрустирана дека лошите македонци не сакале да ја легнат, а таа услуга и ја правеле албанците. (Така барем пишува во книгата). А можеби само и викале кој ве ... вас, а таа тоа го разбирала буквално. П.С.: Може и да е сменета американската политика, па токму Гласот на Америка (финансиран од државата) да ни ги прикажува посветлите за нас делови од книгата на американската шпионка, за да ги испегла работите, затоа што им е познато дека на нас не ни е важно што гледаме, туку што ќе ни кажат дека се гледа. Ова со сега важи барем за поголемиот дел од гласачите. Дали сме се смениле ќе видиме на 13 март, Прочка, лето Господово 2005то.
трендафил Во време пред локалните избори ќе заборавев да напишам што мисли американската шпионка за нашиот град, за кој доселениот Пенов тврди дека го направил велеград. Во книгата има напишано дека е прљав и досаден град и дека за да се прочисти и развесели морала да патува во Софија. Но со заминувањето на Линдзи и скорото заминување на Батлер (што тој би напишал ако пишува некогаш книга?) се гледа дека односот на САД кон Македонија не е веќе ист. Дали ќе биде подобар или полош, ќе видиме. Човечки е да се надеваме на подобро.
concrete [quote]Originally posted by трендафил Toa ti e toa Trendafile,ostavi ja gospogicta, Lindzi li bese??? so nejzinite problemi i frustracii, taa si gi zela parite, go potpisala avtorstvoto i to...sekoj si go nosi svojot krst , duri i nevernicite, iako obicno ne se svesni za toa!!! Gledaj gi rabotite kako golema dinamicna igra so mnogu ucesnici, kade nekoi gubat , nekoi dobivaat , ama nisto ne e konecno i nepromenlivo. So sekoe delemnje novi sansi: vestinata e da se ostane sto podlgo,a da se zgubi sto pomalku. Inaku sekoj gubi,na dolgi pateki, samo kazinoto dobiva na sigurno......