Македонија им продава пушки на САД
Македонија им продава пушки на САД
dejan znam tatkomi mi kazuval nesto od damna za ova, ama deka sum procital na internet, znaci stvarno e vistina!;) ВЕРУВАЛЕ ИЛИ НЕ Македонија им продава пушки на САД Министерството за одбрана веќе пет години продава пушки од АРМ во САД. Трговијата со оружјето, кое се продава на цивилните пазари, првпат се споменува во одговорите на прашалникот на Европската комисија, на прашање за трговската размена на конвенционално оружје. Министерството за одбрана потврди дека постои одлука за "отпишување и продажба на материјално-технички средства", но не информираше детаљно за количеството продадено оружје, цената и за пазарите на кои било продавано. Владата ја известила Европската комисија дека Министерството за одбрана се ослободува од застареното мало и лесно оружје и муниција. Еден од методите, со одлука на Владата, е оружјето да "се расходува и преку посредници, а се извозува заради конверзија во ловно оружје". На тој начин Министерството за одбрана од 2000 до 2004 година извозувало пушки "М-48" со калибар 7,9 милиметри и полуавтоматски пушки "М-59", популарните "паповки", и муниција за нив. Оружјето било извозувано на цивилниот пазар во САД. Владата во одговорот не дава повеќе детали од извозот. И Министерството за одбрана вчера не даде попрецизни информации за количеството продадено оружје, фирмите-посреднички и уште колку оружје планира да продаде. Таму велат дека парите се наменети за опремување на АРМ. Според последните објавени податоци, АРМ поседува 2.163 парчиња пушки-репетирки "М-48" и 17.757 полуавтоматски пушки "М-59" и варијантата "М-59/66". Двата вида оружје во САД се многу популарни и како ловечки пушки, но и како колекционерски примероци на оружје од земјите од поранешниот источен блок.
lav
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by achtung_panzer
ohohoooooooooooooo :)))))) Na pravo mesto vo pravo vreme!!! Znachi ako sakam da legnam raka na mauzer so kogo sum vezhbal na gagjanja vo sredno ne mora do MKD da idam, mozhe pushkata i tuka da ja najdam... awesome dudeeee!!! Eeeej, na vrem'tooo...
Tesko deka ke najdes nesto slicno. M48 t.e.kovana cevka koja e hromirana (retkost denes) so ostatokot na mehanizmot Suvenir od Samokov go nasaduvase na nov kundak dizajniran za lov. Toa ne e nekoja kolicina koja bi trebalo da se spomnuva, ama demek i Makedonija izvoznik na oruzje , he,he.!!!!!!! Makedonija proizveduvase i "prodavase" preku posrednici mnogu pozanimlivi raboti od ovaa oblast , ama ne veruvam deka se spomnati vo gorenavedeniot slucaj:):):)!!!
За некои „работи„ велат дека воопшто не треба да се дискутира односно НЕКОИ ПРАШАЊА НЕ ЗАСЛУЖУВААТ ОДГОВОР...нели беше паролата за минатиот неУСПЕШЕН референдум?
VeGaS nie ke im dademe pushki, tia nas teroristi, ke se zatvorime knigovotsveno i biznisot ode... i posle cacko piel wiskey, e ne ebate belja rakija ke pie ! :P
achtung_panzer ohohoooooooooooooo :)))))) Na pravo mesto vo pravo vreme!!! Znachi ako sakam da legnam raka na mauzer so kogo sum vezhbal na gagjanja vo sredno ne mora do MKD da idam, mozhe pushkata i tuka da ja najdam... awesome dudeeee!!! Eeeej, na vrem'tooo...
трендафил Штета што НАТО жетварите ги уништуваа пушките со кои наводно не победи Али Ахмети во 2001 година според мене, или според други успеа да се избори против поделбата, односно не потепа ЗА унитарна Македонија. Тие ќе достигнеа уште поголема вредност кај американските колекционери. Поради музејската вредност, разбира се.
concrete
quote:
Originally posted by achtung_panzer
ohohoooooooooooooo :)))))) Na pravo mesto vo pravo vreme!!! Znachi ako sakam da legnam raka na mauzer so kogo sum vezhbal na gagjanja vo sredno ne mora do MKD da idam, mozhe pushkata i tuka da ja najdam... awesome dudeeee!!! Eeeej, na vrem'tooo...
Tesko deka ke najdes nesto slicno. M48 t.e.kovana cevka koja e hromirana (retkost denes) so ostatokot na mehanizmot Suvenir od Samokov go nasaduvase na nov kundak dizajniran za lov. Toa ne e nekoja kolicina koja bi trebalo da se spomnuva, ama demek i Makedonija izvoznik na oruzje , he,he.!!!!!!! Makedonija proizveduvase i "prodavase" preku posrednici mnogu pozanimlivi raboti od ovaa oblast , ama ne veruvam deka se spomnati vo gorenavedeniot slucaj:):):)!!!