sloboda na izrazuvanje
sloboda na izrazuvanje
pr1nc slobodata na izrazuvanje e edno od najfundamentalnite prava sto eden individualec moze da gi uziva. toa pravo e edno od najopasnite, zatoa i pravoto na slobodno izrazuvanje e najcesto pod zakana na istrebuvanje. a toa e i pricinata sto skoro site demokratski zemji donele zakoni na slobodno izrazuvanje. kako primeri ke gi spomenam soedinetite amerikanski drzavi (prviot amandman), obedinetite nacii, republika makedonija (sledi clenot 16 od ustavot na republika makedonija):

Clen 16
Se garantira slobodata na uveruvanjeto, sovesta, mislata i javnoto izrazuvanje na mislata.
Se garantira slobodata na govorot, javniot nastap, javnoto informiranje i slobodnoto osnovanje na institucii za javno informiranje.
Se garantira slobodniot pristap kon informaciite, slobodata na primanje i prenesuvanje na informacii.
Se garantira pravoto na odgovor vo sredstvata za javno informiranje.
Se garantira pravoto na ispravka vo sredstvata za javno informiranje.
Se garantira pravoto na zashtita na izvorot na informacijata vo sredstvata za javno informiranje.
Cenzurata e zabraneta.

svedoci sme najgolem broj od posetitelite na forumov deka ima nekoi napori toa pravo da se odzeme. pocnuvajki od zaklucuvanje/brisenje na temi vo koisto se cepkaat nekoi od administratorite na forumov, editiranje na nivni postovi, se do menuvanje na password na user za istiot da ne moze da pisuva povekje na forumov.
zboruvame za krsenje na ustavot i za osnov za tuzba. dokolku ne se prekine so vakviot odnos, jas licno ke go prepratam pismovo i do kompanijata kojasto ve hostira i ke pobaram forumov da bide izbrisan od tamu.
Pozdrav.
Strelec Princ... кажи си го мислењето свое, но не отварајте секој башка свој топик за иста работа...