Како работи нашето судство?
Како работи нашето судство?
Strelec СКАНДАЛОЗНО РЕШЕНИЕ НА ИСТРАЖНИОТ СУДИЈА НЕХАТ ИСМАИЛИ ПО ОТКРИЕНИОТ АРСЕНАЛ НА ОРУЖЈЕ И МУНИЦИЈА ВО ПИРОК, ТЕТОВСКО Еден во притвор, тројца на слобода Педесет и осумгодишниот Селим Ферати и неговите двајца синови, Беќим (33) и Сенат (29), во чија куќа во селото Пирок, Тетовско, при извршениот полициски претрес по налог на истражен судија е пронајден арсенал на оружје и муниција, по приведувањето, се пуштени на слобода. Единствено третиот син на Селим, Газменд Ферати кој побегнал пред полицијата, е упатен во притвор откако еден ден по настанот сам отишол в суд. Вака одлучи истражниот судија Нехат Исмаили од тетовскиот Основен суд бидејќи, како што дознаваме од судски извори, првите тројца изјавиле дека оружјето било на Газменд, а тие не знаат ништо. Но, не мислат така и во Основното јавно обвинителство во Тетово од каде беше баран 30-дневен притвор за четворицата поради тежината на кривичното дело за кое се предвидува казна затвор од 4 до 15 години. Катастрофа... И се прашувам сега дали постои некое институционално решение против самоволието на овој судија? И дали во нашиот суд постои волја за такво нешто?
Whitebaby Ova mene ich ne mi e chudno. Sho se se deshava vo Tetovskiot Osnoven Sud... aj da ne zboram.
beaver hunter Vakviot vid sudiski odluki, najmnogu mu pomagaat na kriticharite na sudskata organizaciska postavenost, koi shto se zalozuvaat za sproveduvanje reformi vo sudstvoto. Iako zalozbite za sproveduvanje reformi,nalikuvaat na meshanje vo sudstvoto, poveke od ochigledno e deka so toa trebashe da se otpochne "vchera". " take the walk after your talk "
Great_Macedonian Neli Sveti SDSM ke ne vodi vo EU zaraka so UCK? Aj da vidime kako ke bide vgodina vo sudstvoto i so korupcijata. Koga ovaa vlast ke napravi vistinski promeni vo delo, a ne samo na zborovi, togas jas ke kazam nesto dobro za niv. Za zal na mnogu lujge vo makedonija im treba reforma vo mozokot.
dejan eve crvenkovski rekol deka on ke go refomira sudstvoto!
OooOo
quote:
Originally posted by dejan
eve crvenkovski rekol deka on ke go refomira sudstvoto!
Aham :)
Great_Macedonian Quote Dejan: Eve crvenkovski rekol deka on ke go refomira sudstvoto! <-- bracko dejanco.. vidi vaka, na crvenkovski ni reforma na mozokot ne moze da mu pomogne, covekot e umno bolen so godini, "power corrupts, absolute power corrupts absolutely", ova moze da se kaze za drzavnikot nas, plus mozime i da dodademe za nego i slednovo.. "absolute sold soul who sells his own people for money". Se sramam da kazam deka mi e rodnina.
ozonce
quote:
Originally posted by dejan
eve crvenkovski rekol deka on ke go refomira sudstvoto!
Ako bide taka jas ke mu dadam 22 % od parite koi Granit gi duzi na nashata firma :) i site ke ve chastam :)
dejan kako sto e vo kosovo i moze albanija so sudstvoto, isto e taka vo tetovo.
Strelec Жесток удар од јавноста и меѓународниот фактор за македонското судство Нема реформи само со констатациии и фрази “Треба почесто да се среќаваме за да ја забрзаме постапката за реформи во судството“, рече претседателот Бранко Црвенковски по средбата со претседателите на Врховниот суд и Републичкиот судски совет Дане Илиевски и Ленче Софрониевска. Меѓутоа, како тоа ќе се направи тој не прецизираше. Поради состојба во судството, нашата земја веќе неколку месеци наназад е на жесток удар од јавноста и од меѓународниот фактор. [url="http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=3&tabid=0&EditionID=369&ArticleID=15555"]Повеќе[/url]
dejan pa taka covekot rece, sega ke vidime:p
SirAndReW Naseto Sudstvo raboti na Sonceva Energija? :) (Za nikade e treba da se reformira!)
DJ_SHEMA kako shto gi iseche racete na oktopodot?
Strelec Се најавуваат длабоки уставни измени за правосудството До каде ќе се оди во измените на Уставот кои се однесуваат на правосудството. Според најавите најверојатно ќе се оди на подлабоки измени кои ќе го опфатат и уставното судство, зголемување на неговите функции, воведувањето на таканаречената уставна тужба како крајна инстанца во која граѓаните ќе ги бараат своите права пред овој суд. Според раководителот на експертскиот тим професорот по уставно право Климовски во делот на начинот на изборот и разрешувањето на судиите ќе се оди во насока на осамостоување од извршната и законодавната власт, една од алтернативите за која се размислува е и зголемувањето на ингеренциите на шефот на државата. Според концептот што го заговара експертскиот тим владата повеќе нема да го именува јавниот обвинител. Независноста и ефикасноста на судството ќе бидат двата клучни сегменти во промената на Уставот. „Независноста на судството и гарантирањето на овој сегмент мора да оди преку уставни промени, затоа што независноста на судството ја гарантирана преку начинот на избор на судии, начинот на разрешување и начинот на напредување. Сега како што е поставено Републичкиот судски совет (РСС) според уставот е орган кој што е во служба на Собранието, што значи на политичките гарнитури, а не на судиите. Оној кој треба да ги чува чуварите всушност е политички чувар, а не нивен стручен чувар. Така да главните уставни промени треба да одат во промена на начинот на избор и составот на РСС“, вели Рената Дескоска член на владиниот експертски тим.
SLaCk ne znam od koga pretsedatelot ima ingerencii vo oblasta na pravosudstvoto!?Da ne se sprema B.C. da proturka pretsedatelski sistem vo Makedonija na mala vrata?
angel Sudstvoto vo R.Makedonija raboti ,,na guranje,,. Za ova imam poveke da napisam ama kako i sudstvoto taka i mojov kompjuter vo momentov ,,raboti na guranje,,. Go cackaa kompjuterov dvajca ,, strucnjaci,, navodno mu pravea ,,reformi,, ama toj sega raboti uste poloso. Edvaj sega dzirnav na forumov i ako imam sreka ke go zakacam postov. Se plasam deka i naseto sudstvo ke raboti posle ,,reformite,, kako i mojot kompjuter sega.