Македонија и НАТО
Македонија и НАТО
Strelec Инспекцискиот тим на НАТО денеска немаше многу прашања Првичните оценки се дека реформите во одбраната напредуваат добро. НАТО особено е задоволен што веќе две години наназад, Македонија си поставува цели, кои реално може да ги исполни. Помошникот генерален секретар за политички прашања Гунтер Алтенбург и директорот на НАТО за вооружените сили Франк Боланд од утре ќе имаат разговори со највисокиот државен врв околу преостанатите реформи, во судството и економијата, а ќе имаат прашања и за престојните локални избори и децентрализацијата. По оваа редовна инспекција на НАТО, се очекува во мај во Брисел 6-тиот акционен план за реформи да добие позитивни оценки.
Strelec Грција продолжува со дипломатската офанзива во НАТО Грција продолжува со својата дипломатска офанзива низ светот. Последниот обид бил во рамките на НАТО. А1 дознава дека грчките преставници се обиделе да го проблематизираат името и спорот со Македонија во извештајот на НАТО за политичките и армиските реформи во земјава, со што би ги попречиле нашите шанси за членство. Но, под притисок на Велика Британија и на САД, грчките преставници во Брисел се откажале од таквата намера. Инаку, следната недела министрите Митрева и Манасиевски во седиштето на Алијансата ќе го бранат редовниот извештај за реформите во државата, диктирани од НАТО.
concrete Strelec, dobra ti e idejata, bi trebelo kaj ova nadvoresnive donatori da porabotime na edna "donacija" za obuka na klovnovi i dvorski sutovi.Ili so brzi vecerni kursevi ili so izborni casovi vo site sredni skoli. Ako so uspeh se namnozat po Makedonija, ima dobra sansa da gi nasmeeme Makedoncive.... dosta samo namrsteni faci... Malku ke bide problem so instruktori za pocetok ,no mozeme i nie nekolkumina od forumov da se prijavime dodeka ne se snajdat......
marko_polog Bez razlika koj i sto vetil, Sve se meri na uspehot. Osven sproveduvanje na Federalizacija(albanizacija) vo Makedonija, vo koe drugo pole ovaa Vlast 'uspeela' Makedonija da ja 'priblizi' do NATO/EU? Ekonomijata? Korupcijata? da ne nabrojuvam, kazi te samite kade e uspehot.
Justinijan
quote:
Земајќи го во предвид главниот мотив за зачленување во НАТО (декларативната заложба за гарантираност на територијалната целина на државите-членки), сакам да ми кажеш која држава што станала членка на НАТО видела штета од тоа зачленување?
Одговорот е: ниедна. Но, прашањето може да биде поставено и наопаку. Која држава - членка на НАТО била нападната или загрозена од потенцијалните “непријатели“ на НАТО? - одговорот е пак : ниедна. Единствен пример кога држава - членка на НАТО била загрозена од некој друг е - кога тој другиот е пак член на НАТО. Се работи за принудно регрутираните војници Грција и Турција (кои, и покрај ежеггодишните милијарди долари натовска припомош, сепак се преполни со анти-натовско и анти-американско расположение). Но, ако ја разврземе за тоа, пак ќе завлеземе во македонцките работи... Тука има и други интересни потпрашања. Ако безбедноста ни е главниот мотив за членство во НАТО, тогаш е ред и да се запрашаме: од кого ќе не брани овој силен заштитник? Кој ни се заканува? Нели единствената релана закана за интегритетот на Македонија е чедото на НАТО, УЧК? Нели повторно дојдовме до мојата приказна: да им се придружам на арамиите и насилниците, за да не ме тепаат повеќе! На пример, во која држава на НАТО ти препознаваш момче ’кому му го убиле таткото’, или ’кому му ја силувале сестрата’? - во МАКЕДОНИЈА. Спомнав дека единствените реални воени операции на НАТО, во текот на целата негова историја, со водење вистинска војна и вистински разурнувања и жртви, се трите - сите на тлото на Македонија. 1949, 1999, и 2001. Ако некој ска да ја заборави историјата, негов проблем. Но, последиците од сите три НАТОви војни во Македонија не може да се прескокнат. Во однос на прашањето дали на Македонија и’ треба членство во НАТО, во нашата Македонија имавме општ консензус Никогаш немало консензус ниту пак издржана расправа со аргументи за или против. Консензусот за НАТО може да го споредам со Рамковниот Договор - потпишан од претствници на сите пратии, и на власта и на опозицијата, плус од претседателот на Македонија. Тоа треба да создаде илузија дека Рамковниот е израз на волјата на мнозинството население во Македонија. Но, вистина не е. Сега кога едната политичка опција стигна пред самиот влез, Едната политичка опција стигна до целосно и беспоговорно извршување на волјата на НАТО, а на штета на македонскиот етникум. За награда секако дека ќе бидат тапкани по рамо и ќе им се вика “браво!“, но каква вредност има во тоа? “Цивилизациските вредности“ на западниот свет, принудно наложената демократија врз насила регрутираните погранични покраини, се антитеза самите на себе. Како и во Грција од 1949 до 1972, и во кандидат-натовска Македонија демократијата ја спроведуваат криминалци, пробисвети и фашизоидни елементи.. Не, благодарам, Не ми е потребно.
slasa i sega ke bideme clenki na aliansata
intel http://www.mtv.com.mk/vesti.asp "Реформите што ги спроведува Македонија одат во вистинска насока и државата може да очекува на следниот самит на НАТО да добие покана за членство во Алијансата". Ова е пораката на генералниот секретар на НАТО Јаап де Хоп Шефер што вчра во Брисел му ја пренел на министерот за одбрана Јован Манасиевски. Вчера министрите за одбрана на Македонија и на Белгија Јован Манасиевски и Андре Флао, потпишаа Спогодба за соработка во областа на одбраната. Во неа се дефинира соработката на полето на безбедносната и одбранбената политика, како и размената на знаења,искуства на воениот и цивилниот персонал, меѓу единиците и центрите за обука на двете земји.
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Makedonija na Sveti Nikad ke bide NATO zemja.
quote:
Originally posted by intel
"Реформите што ги спроведува Македонија одат во вистинска насока и државата може да очекува на следниот самит на НАТО да добие покана за членство во Алијансата". Ова е пораката на генералниот секретар на НАТО Јаап де Хоп Шефер што вчра во Брисел му ја пренел на министерот за одбрана Јован Манасиевски.
Поздрав, concrete...:) Е сега кому да веруваме? На concrete, или на генералниот секретар на НАТО Јаап де Хоп Шефер?:) p.s. Поблиску до целта!:)
dejan НАТО тим во тридневна посета на земјава Проценка на процесот за членство во Алијансата НАТО тим предводен од Крис Морфју, овластен офицер за РМ во Секторот на НАТО за одбранбена политика и планирање е во тридневна посета на земјава. Денес на НАТО тимот ќе му се придружи и амбасадорот Гунтер Алтенбург, помошник на генералниот секретар на НАТО за политички прашања и безбедносна политика и Франк Боланд, директор за вооружените сили на НАТО. Целта на посетата е да се изврши проценка на процесот на планирање и преглед на Партнерството за мир и евалуација на процесот за зачленување на Република Македонија во НАТО. Во рамките на тридневната посета НАТО тимот ќе оствари средби со работни групи од Министерството за одбрана, со кои ќе разговара за имплементација на партнерските цели и Стратегискиот одбранбен преглед, безбедносната одбранбена политика и планови, а предвидена е и посета на Првата пешадиска бригада во Штип.
dejan ponekoj pati ne te razbiram sto sakas da kazes concrete:p dali ima nekoja 'secret message'? ;)
Strelec Нема 'secret message'... Има намера да каже нешто лошо, ама сите лоши зборови веќе му се потрошени... Пробува нешто ново, ама не му оди!:) И сега ни тој самиот не се разбира!:)
dejan toa ne e 'nice' od concrete;)
dejan ok razbiram...:)
protivpropaganda
quote:
Losi zborovi ima sekogas poveke od dobri!!! Samo ne svakam kade gledate tajna poraka i losa namera vo toa sto mislam deka Makedonija na Sveti Nikad ke bide NATO zemja. Daj Boze da bide uste utre, site ovie svinstini sto ni se slucuvaat, kako na primer svezoto ponizuvanjeto na Buckovski od edni notorni teroristi, nema da se slucuvaat kako na NATO drzava.Nitu aspiracii na komsiite , nitu uceni so ova ili ona. Samiot fakt sto tie igranki prodolzuvaat vo stil : simnete ni ja Mesecinata, pokazuva deka sekoe vetuvanje e samo obicna laga. I navistina neznam sto treba da napravi Makedonija , osven da se samoutepa za da ne mora sekoj den da polaga nekoi isklucitelni ispiti koi se beskrajno po n-ti pat "presudni". Razbra li Dejane , ili toa avstraliskite skoli se igroteki????? Za Strelec ne ni prasuvam , toj e veke "iskovan" i zakalen!!!!
Бетончо, Внимај шо лафиш!!! Не те личи!!! Се` додека постојат Македонци кои размислуваат со своја глава, се` дотогаш ќе постои Македонштината, а такви ги има многу. Заради шака јад цел народ заедно со својата држава да се обвинува е помалку детинесто, нели?[;)] Што се однесува до Стрелец можеш слободно да го сведиш неговото ново однесување во две можности. Или си прави услови за гледање на сеир или пак е изманипулиран од одредени наши новодојдени. Јас гласам за првото бидејки човекот не може а да не гледа сеир, ако треба и ќе предизвика ситуација за тоа да го прави. Како наркич е за тоа. П.С. Македонија ќе влезе во НАТО и ќе остане држава, ова ти го гарантирам. Тоа што не ти гарантирам е какво ќе ни биде општеството и општествената кохезија.
dejan http://www.utrinskivesnik.com.mk/default.asp?pBroj=1716&stID=31299&pR=2 Локалните избори - тест за членство во НАТО Слободанка Јовановска Помошник-генералниот секретар на НАТО за политички прашања, Гинтер Алтенбург, изјави вчера дека Македонија, со постигнатите резултати, се движи забрзано кон членство во Алијансата и дека неговиот меѓународен секретаријат нема забелешки и дава поддршка за испраќање покана на нашата земја. Изјавата на Алтенбург, според политички процени во земјава, е сигнал дека се подгрева атмосферата од страна на НАТО за прием на Македонија и дека кога ќе се случи тоа ќе зависи од одлуката на САД, како главен фактор во Алијансата. Неофицијално од тимот на Алтенбург, пак, изјавуваа дека датумот за самитот сў уште не е утврден, така што не се знае на кој рок може да смета Македонија за прием.
concrete Pa Dejane, znaci ima sansi tvoite vnuci da komentiraat kako eve vukojebinata od koja dosle predcite na nivniot dedo najposle ja simnale od dnevniot red vo NATO , bidejki definitivno dislovirala vo nisto!!!!Isparila!!!!!
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Нема 'secret message'... Има намера да каже нешто лошо, ама сите лоши зборови веќе му се потрошени... Пробува нешто ново, ама не му оди!:) И сега ни тој самиот не се разбира!:)
Losi zborovi ima sekogas poveke od dobri!!! Samo ne svakam kade gledate tajna poraka i losa namera vo toa sto mislam deka Makedonija na Sveti Nikad ke bide NATO zemja. Daj Boze da bide uste utre, site ovie svinstini sto ni se slucuvaat, kako na primer svezoto ponizuvanjeto na Buckovski od edni notorni teroristi, nema da se slucuvaat kako na NATO drzava.Nitu aspiracii na komsiite , nitu uceni so ova ili ona. Samiot fakt sto tie igranki prodolzuvaat vo stil : simnete ni ja Mesecinata, pokazuva deka sekoe vetuvanje e samo obicna laga. I navistina neznam sto treba da napravi Makedonija , osven da se samoutepa za da ne mora sekoj den da polaga nekoi isklucitelni ispiti koi se beskrajno po n-ti pat "presudni". Razbra li Dejane , ili toa avstraliskite skoli se igroteki????? Za Strelec ne ni prasuvam , toj e veke "iskovan" i zakalen!!!!
Strelec АРМ треба да реализира уште 2 партнерски цели до влезот во НАТО До приемот во НАТО, АРМ треба да реализира уште две партнерски цели. За нивно остварување, 6 македонски офицери од почетокот на март се запознаваа со процедурите при смена на силите на КФОР. „Имаме партнерски цели до приемот во НАТО, едната ни е како земја домаќин, другата цел во улога на испраќање на мисија на наши контингенти. Тоа е прифаќање, престојување и понатамошно движење“, вели потполковник Киро Ристовски. На иницијатива на советодавниот тим на НАТО, овие партнерски цели се реализираа во најблиското воено пристаниште во Солун. „Целта на оваа вежба е да се покаже како целиот систем функционира. Офицерот за врски од грчката војска и офицерот за врски од штабот на НАТО во Скопје мајор Бихлер се сретнаа во пристаништето пред 30 мин. Јасно кажаа дека сите се подготвени“, вели полковник Џорџ Резопулос. НАТО оценил дека ова е добра можност и за градење на доверба меѓу идните сојузници. Македонските офицери покажаа добра волја па во Солун беа во цивилна облека, додека грчките офицери ниту еднаш не го спомнаа спорот околу името и се покажаа како добри домаќини. Од комуникациската зона Југ во Солунското пристаниште се прифаќаат сите конвои што заминуваат за силите на КФОР на Косово. Во работата на комуникациската зона Југ до крајот на годинава треба да бидат вклучени и македонски офицери.
Strelec
quote:
Originally posted by protivpropaganda
Што се однесува до Стрелец можеш слободно да го сведиш неговото ново однесување...
Те молам ПП, нели неутрален се претставуваше дека си?:) Од каде идејата дека ако сум за Пенов, мора да сум или изманипулиран или сеир да терам!?:) И каде воопшто најде кај мене ’ново однесување’. Па јас сум еден од ретките што не смениле ништо. Бев за Пенов и сега сеуште сум за Пенов. Ново однесување има кај многу други овде кои што пред година-две беа против Трипуна, а сега наеднаш арен им стана!:)
concrete
quote:
Originally posted by protivpropaganda Бетончо, Внимај шо лафиш!!! Не те личи!!! Се` додека постојат Македонци кои размислуваат со своја глава, се` дотогаш ќе постои Македонштината, а такви ги има многу. Заради шака јад цел народ заедно со својата држава да се обвинува е помалку детинесто, нели?[;)] П.С. Македонија ќе влезе во НАТО и ќе остане држава, ова ти го гарантирам. Тоа што не ти гарантирам е какво ќе ни биде општеството и општествената кохезија.
Si imam edna teorija, a teorite si se teorii dodeka ne se potvrduvat vo praksa. Mojava do den denesen , a stara e tocno 17 godini se preklopuva DO SEGA vo jota i veke se pomalku lici na teorija:stanuva nesto drugo!!! Steta sto ne napisav kniga na vremeto za toa. Normalno sekogas se mozni neocekuvani devijacii(prolvot na Hanibal ,he,he!!) i iskreno se nadevam deka edna takva golema sracka ke se sluci i Makedonija kako drzava ke vleze vo NATO. Od druga strana po priroda sum mnogu ljubopiten optimist,ama do sega nisto ne me nateralo da pomislam deka casata e do polovina polna , a ne do polovina prazna koga se raboti za Makedonckite raboti, sto me pravi zadrt pesimist vo toj odnos.
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
...po priroda sum mnogu ljubopiten optimist...
Ha, ha, haaa!:)))))))
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
...po priroda sum mnogu ljubopiten optimist...
Ha, ha, haaa!:)))))))
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
...po priroda sum mnogu ljubopiten optimist...
Ha, ha, haaa!:)))))))
Ha, ha, haaa!:))))))) Daj kazi da se iznasmeam i jas, denov mi e epten temen????
c0nGuR
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Makedonija na Sveti Nikad ke bide NATO zemja.
quote:
Originally posted by intel
"Реформите што ги спроведува Македонија одат во вистинска насока и државата може да очекува на следниот самит на НАТО да добие покана за членство во Алијансата". Ова е пораката на генералниот секретар на НАТО Јаап де Хоп Шефер што вчра во Брисел му ја пренел на министерот за одбрана Јован Манасиевски.
Поздрав, concrete...:) Е сега кому да веруваме? На concrete, или на генералниот секретар на НАТО Јаап де Хоп Шефер?:) p.s. Поблиску до целта!:)
Strelec, koga ke bide nesto "storeno" togas vo red, a koga e "veteno" toa e veter u magla, a chitanje mediumi i raskazuvanje prikaski ima mnogu po web stranicive, Makedonija za vo NATO ima uste leb da jade, daj boze da vleze sto pobrzo, ali vo ovaa situacija kako sto e Makedonija sega da vleze vo NATO ? I don't think so.[^]
Strelec cOnGuR, многу ти е јако ова што го кажа... Ме изрезили овде јавно пред сите со овие зборови (veter u magla, raskazuvanje prikaski, uste leb da jade...)!:))) Ама ова не се Бранко и Љубчо и некои нивни ветувања, па да се мисли човек дали има вистина во тоа или не...!? Зборови упатени од генерален секретар на НАТО имаат голема специфична тежина!
intel
quote:
Originally posted by c0nGuR chitanje mediumi i raskazuvanje prikaski ima mnogu po web stranicive,
Прикаски се ако прочиташ дека јас сум му рекол на некој,а тој пренел на трач дека на комшијата брат му првел муабет со некој од Брисел кој му кажал дека слушнал како Македонија ќе стане членка на Нато. Ова е официјална информација од државен медиум за некој си премиер Бучковски и некој генерален секретар на Нато Јаап де Хоп Шефер кои се ринат со лопата по улици:))))така????? ЦЦЦЦ контра колку да е контра-АМАН
concrete Strelec , me iznasmea,od srce, pa Ljubco i Branko se jagnenca prema ovie covecki ajkuli koi si se narekuvaat generalni sekretari na NATO !!!!! Stvarno onaka iskreno, navistina veruvas deka Makedonija kako drzava na Makedonci koi zboruvaat MAKEDONSKI JAZIK ke vleze vo NATO??? Ako e taka, ti zaviduvam :):):)super ti e !!!
intel
quote:
Originally posted by concrete
Strelec , me iznasmea,od srce, pa Ljubco i Branko se jagnenca prema ovie covecki ajkuli koi si se narekuvaat generalni sekretari na NATO !!!!! Stvarno onaka iskreno, navistina veruvas deka Makedonija kako drzava na Makedonci koi zboruvaat MAKEDONSKI JAZIK ke vleze vo NATO??? Ako e taka, ti zaviduvam :):):)super ti e !!!
Се извинувам што ќе се вмешам,ама ти на Лав и Трендафил можеш вода да им носиш за ширење негативна енергија. И тебе ли ти е храна провокацијата како на Лав.Пиши контра и уживај кога го читаш одговорот а? Надвор си а на другите им викаш дека не се Македонци што се надвор.Си знаеш по тебе нели.Тоа капата само за украс ти е или има нешто под неа. Тебе мило не ти е до Македонија,верувај ми.
OooOo A shto stana so toa da gi kritikuvame ideite a ne lugjeto?
concrete Intel, aj uozbili se kako velat malku po na sever!!!! Pod kapata ??? Pa isto kako i pod krunata he,he,he!!!! A od kaj pa ti dojde pomisla deka nekoj kako mene ke ti prati realna fotka za pod nikot???? Od kaj pa zakluci ona sto zakluci za mene , imas nekoe iskustvo vo toj zanaet???? Zosto mislis deka glasnoto kazuvanje na preteznata vistina e sirenje na negativna energija????? Kako go narekuvas beganjeto vo nerealnosta i samozalazuvanjeto. A i ne sum jas tolku nadvor , za sega sum samo eden od onie kakvi bi sakal da bidat site Makedonci, slobodni luge, cij dom ke bide Makedonija na Makedoncite, a tie gragjani na Evropa i dobrodojdeni sekade vo svetot. FANTAZIRAM , neli????
intel
quote:
Originally posted by OooOo
A shto stana so toa da gi kritikuvame ideite a ne lugjeto?
Се е тоа во ред ОооОо ама идеите доаѓаат од луѓето.
c0nGuR
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by c0nGuR chitanje mediumi i raskazuvanje prikaski ima mnogu po web stranicive,
Прикаски се ако прочиташ дека јас сум му рекол на некој,а тој пренел на трач дека на комшијата брат му првел муабет со некој од Брисел кој му кажал дека слушнал како Македонија ќе стане членка на Нато. Ова е официјална информација од државен медиум за некој си премиер Бучковски и некој генерален секретар на Нато Јаап де Хоп Шефер кои се ринат со лопата по улици:))))така????? ЦЦЦЦ контра колку да е контра-АМАН
Da ama toa "KE STANE CLENKA VO NATO" koga ? I tie politichari od NATO politikata tie go vetuvaat toa sega kolku da se smiruva situacijata vo Makedonija :) Koga ke vleze togas moze da se komentira, a ova sega komentiranje, Mara berela jabuki a Stojce i ja nasednal lubenicata, pak ke kazam prazni muabeti se samo, a od inat so sila mozeme sve da kazeme ali uzalud.[^][;)]
intel
quote:
Originally posted by c0nGuR od inat so sila mozeme sve da kazeme ali uzalud.[^][;)]
Баш така.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by concrete
Strelec , me iznasmea,od srce, pa Ljubco i Branko se jagnenca prema ovie covecki ajkuli koi si se narekuvaat generalni sekretari na NATO !!!!! Stvarno onaka iskreno, navistina veruvas deka Makedonija kako drzava na Makedonci koi zboruvaat MAKEDONSKI JAZIK ke vleze vo NATO??? Ako e taka, ti zaviduvam :):):)super ti e !!!
Се извинувам што ќе се вмешам,ама ти на Лав и Трендафил можеш вода да им носиш за ширење негативна енергија. И тебе ли ти е храна провокацијата како на Лав.Пиши контра и уживај кога го читаш одговорот а? Надвор си а на другите им викаш дека не се Македонци што се надвор.Си знаеш по тебе нели.Тоа капата само за украс ти е или има нешто под неа. Тебе мило не ти е до Македонија,верувај ми.
Се извинувам што ќе се вмешам,ама ти на Лав и Трендафил можеш вода да им носиш за ширење негативна енергија. И тебе ли ти е храна провокацијата како на Лав.Пиши контра и уживај кога го читаш одговорот а? Надвор си а на другите им викаш дека не се Македонци што се надвор.Си знаеш по тебе нели.Тоа капата само за украс ти е или има нешто под неа. Тебе мило не ти е до Македонија,верувај ми. [/quote] Изненаден сум од состојбата мислам на душевната секако во која (сега) се наоѓаш ...си мислам кога вака си напишал , секако во недостаток на некакви аргументи........нели кољега? Т.н. „негативна енергија„ која се „шири„ овде е само НУС-ПРОДУКТ на се што е негативно во „оваа држава„ ногу омилена фраза на сите „гости„ кои ја посетуваат неа , помеѓу другите и оној мамлазот со саатот што го навиваше пред „навиените„ новинарчиња) која до неодамна се нарекуваше како Држава на Македонците & малцинствата. пс Кога се зборува за ова треба и соодветни факти нели да се приложат , оти не можам да зборувам РОЗОВО кога состојбите во континуитет се е или повеќето е од ЦРНО ПОЦРНО ?
Strelec Македонија за помалку од една година направи рекордно приближување кон Европската Унија и НАТО. Направете споредба колкава беше неодамна разликата меѓу Романија и Бугарија од една страна и Македонија од друга страна!? Направете споредба и меѓу статусот на Хрватска и на Македонија пред само 2-3 месеци!? Тоа беа огромни разлики, а веќе денес сме рамо до рамо со Романија и Бугарија, а Хрватска (со информациите од последниве ден-два) веќе ни гледа во грб! Вие можете и да си плачете и да ви биде мака (поинаку не можам да ги протолкувам ваквите реакции), но јасно е дека Македонија (од ден на ден) е се’ поблиску до целта!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Македонија за помалку од една година направи рекордно приближување кон Европската Унија и НАТО. Направете споредба колкава беше неодамна разликата меѓу Романија и Бугарија од една страна и Македонија од друга страна!? Направете споредба и меѓу статусот на Хрватска и на Македонија пред само 2-3 месеци!? Тоа беа огромни разлики, а веќе денес сме рамо до рамо со Романија и Бугарија, а Хрватска (со информациите од последниве ден-два) веќе ни гледа во грб! Вие можете и да си плачете и да ви биде мака (поинаку не можам да ги протолкувам ваквите реакции), но јасно е дека Македонија (од ден на ден) е се’ поблиску до целта!
Дај Боже колега Јас воопшто да не сум во право ..оти само ние кои овде живуркаме ќе си ги „видевме„ досега успесите и тој некаков ќар од тој и таков нели.......... „напредок„ за кој ти зборуваш. Но некако е нешето НЕВИДЛИВ , барем за моите очи ...нели „лавовски„ , разбира се? Но ете дури и Јас НИШТО не забележувам , освен (список на нечии желби) изјави кои се слични и на оние кои ги даваат поповите во црква , СИТЕ СЕ за во ИДНО ВРЕМЕ КАЖАНИ , разбираш ? Се започнува со ЌЕ ЌЕ ЌЕ ЌЕ ? До кога ВАКА а ? Сакам еднаш да кажат вака: НАПРАВИВМЕ и тоа Јас и слични на мене да го верификувам , оти ако е за некој кој не живее од цркавицата која му стасува само до 15 во месецот (не само Септември) .......нему воопшто не му е важно што се се прави во оваа волкоебина од држава , нели?
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Македонија за помалку од една година направи рекордно приближување кон Европската Унија и НАТО. Направете споредба колкава беше неодамна разликата меѓу Романија и Бугарија од една страна и Македонија од друга страна!? Направете споредба и меѓу статусот на Хрватска и на Македонија пред само 2-3 месеци!? Тоа беа огромни разлики, а веќе денес сме рамо до рамо со Романија и Бугарија, а Хрватска (со информациите од последниве ден-два) веќе ни гледа во грб! Вие можете и да си плачете и да ви биде мака (поинаку не можам да ги протолкувам ваквите реакции), но јасно е дека Македонија (од ден на ден) е се’ поблиску до целта!
Strelec , se nadevam deka znaes sto e toa ASEMTOTSKO priblizuvanje???? Slusam i Hrvatska ke ni repne vizi( so Bugarija,Romanija i Turcija!!!) ,poleka poleka se ostvaruva mojata pretpostavka za Makedonija kako DEPONIJA za kancerogeniot del na albanskiot narod!!!!!!
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
...poleka poleka se ostvaruva mojata pretpostavka za Makedonija kako DEPONIJA...!!!!!!
И? Среќен? Не concrete... Ќе ја видиш Македонија каде ќе биде догодина ова време... Со официјални покани за членство во ЕУ и НАТО и без визи за цела Европа! Слушај ти Strelec што ти кажува... Батали ги муабетите од Љубчо Војвода!:)
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
...poleka poleka se ostvaruva mojata pretpostavka za Makedonija kako DEPONIJA...!!!!!!
И? Среќен? Не concrete... Ќе ја видиш Македонија каде ќе биде догодина ова време... Со официјални покани за членство во ЕУ и НАТО и без визи за цела Европа! Слушај ти Strelec што ти кажува... Батали ги муабетите од Љубчо Војвода!:)
Sreken ......pocna i da me zezaz,a??? A be Strelec , za Ljubco Vojvoda mene mi e gajle kolku za zoltiot sneg koj osamnal edno utro na Bistra vo 1957 godina....me interesiraa samo kvantumot na mladi umni klinci koi se idninata na Makedonija, a koi se topat kako sladoled vo Avgust...... Neznam kolku pati da ti povtoram, epten sum na izvorot na vistinskite informacii, ne na sekerlemite na sekernoto devojce i drugarite i....(isto se odnesuva i na operetskite "opozicioneri") zatoa sum vakov LIMUN vo sekoj pogled kako sto i ti od preku okeanot mozes da zabelezis. Ti rekov , prifakam i beganje vo iluzii , ako toa te smiruva, jas sum si samo cigla koja sega vaka veke dovolno stara pocnuva da ja jade nekoja janza, ke vidis toa doaga samo, so godinite , sindrom na starite slonovi!!!!!!
concrete Alooo, ima nekoj ovde za vo NATO????
dejan nema, isto kako sto nema za vo EU:p
concrete Pa Dejane izgleda site zaklucija deka e sepak najdobro da se iselat, verojatno posledniot nema da zaboravi da ja ugasi sijalicata, da ne bufne nekoj pozar nesakano :):):)!!!!
KoPiLe
quote:
Originally posted by Strelec
Македонија за помалку од една година направи рекордно приближување кон Европската Унија и НАТО. Направете споредба колкава беше неодамна разликата меѓу Романија и Бугарија од една страна и Македонија од друга страна!? Направете споредба и меѓу статусот на Хрватска и на Македонија пред само 2-3 месеци!? Тоа беа огромни разлики, а веќе денес сме рамо до рамо со Романија и Бугарија, а Хрватска (со информациите од последниве ден-два) веќе ни гледа во грб! Вие можете и да си плачете и да ви биде мака (поинаку не можам да ги протолкувам ваквите реакции), но јасно е дека Македонија (од ден на ден) е се’ поблиску до целта!
Licno imam ucestvuvano vo protesti protiv NATO koi se odrzaa vo sk ..poshto tamu bev toa vreme na fakultet ...za vreme na protestite duri i ne pushtija od fakultet koj saka da odi na protesti ..samo te gledam shto pishuvash i ti se cudam ..koe nato be koja Eu??ti imash malce pojma kako se odnesuvaa NATO silite vo Mk ???shto i kako imaat napraveno i dali za neshto imaat odgovarano ??malce samo ke ti kazam ..sluzev vojska na voen poligon "Krivolak" mozi imash slushnato za nego ..i eden den bez najava si dojdoja so helihopteri i si izvrshija vezba od koja vezba se zapali povrshina pogolema od 5-6 fudbalski igralishta ...pa nie trcavme da ja gasnime ...pa polkovnikot beshe mnogu lut zoshto od NAto doshle bez da mu se najavat ...more so sakaa toa pravea ..drugo ...si spomnal ramo do ramo so romanija i bugarija ????i kaj sme nie vo sporedba so niv ? aj eve ke ti kazam kaj sme ...da nemashe bugarija tolku golema korist odamna na site makedonci vizi ke mu vovedeshe ...e sea stega dodeka mozi pa koga nema da mozi ke ni krenat eden zid "golem 200 m" i nema da mozi ni Bg da se odi makar i na odmor ...da napravime sp-oredba na statusot na hvratska so nashiot ??so koj status da se sporeduvame be ...ova e prikazna za mali deca ...sporedi go ti zivotot tamu i zivotot tuka ...pa posle kazi mi deka ke vlezime pred niv i deka hrvatska ni go gleda grbot nas vo slucajot..si bil posledno vreme hrvatska da vidish kakov standard imaat ??si bil tamu da vidish kolkavi plati zemaat i kako se zivee ? so vakvi prikazni ni dete od 6 godini tuka nemozish da ubedish deka e taka ...a ne nekoj shto razmisluva svesno ...i onaj izraz shto go upotrebuvash ..."se poblisku do celta" ...do koja cel ? cel treba da mu bidi na tie smrdenite politicari koi sega se na vlast da obezbedat da ima rabota tuka da ima zivot i da ima pari da ima ona za koe shto sekoj eden covek e roden ...treba da si postavat za cel da ima NORMALEN ZIVOT !!!!aloooooooooooooooooo???? znajsh kolku sme daleku od toa nie ???? kolku shto ne drzele turcite pod ropstvo(se dodeka sme so vakva vlada)
Justinijan “Реформите што ги спроведува Македонија одат во вистинска насока“ За оние што се склони да подзабораваат, уште едно потсетување на терминологијата: РЕФОРМИ = Рамковен Договор постигнати резултати = албанизирање на што поголем дел од Македонија Оксоморон над оксимороните: Македонија - членка на НАТО. Воениот блок создаден со цел да се уништи еден дел од Македонија, во текот на своето постоење има само три реални воени интервенции во Европа. 1949, во Егејска Македонија, 1999, на Косово, и 2001, во Вардарска Македонија. Резултат на секоја од овие интервенции - намалување на македонскиот етнички простор, и преземање на македонската земја од други националности. Наша голема желба да бидеме нивни член, и да си ја докажеме лојалноста со тоа што самите ќе ја преземеме и продолжиме да ја вршиме нивната валкана работа? Од психијатриска гледна точка, тоа е симптом на поодмината фаза на манично-депресивно пореметување. Македонија ќе биде членка на НАТО, но со Гзим Острени како главен и одговорен координатор и командант Лека како водач на оперативата. Строги мерки за контрола на потенцијалните непријателски елементи (македонците,де!) Ова е целта кон која се стремиме?
Strelec
quote:
Originally posted by KoPiLe
...na tie smrdenite politicari koi sega se na vlast... ...se dodeka sme so vakva vlada...
Е ова е тоа што боли, а не дали сме блиску или далеку од НАТО!
KoPiLe
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by KoPiLe
...na tie smrdenite politicari koi sega se na vlast... ...se dodeka sme so vakva vlada...
Е ова е тоа што боли, а не дали сме блиску или далеку од НАТО!
mene me boli drugo ...ali ti ne si toj shto treba da znaj so me boli ..ti ne si ni blisku da znajsh do toa shto me boli mene ...zatoa ushte ednahs ne bi rekol deka e pametno da donesuvash takvi zaklucoci...bez navreda
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Strelec
Македонија за помалку од една година направи рекордно приближување кон Европската Унија и НАТО..... Тоа беа огромни разлики, а веќе денес сме рамо до рамо со Романија и Бугарија, а Хрватска (со информациите од последниве ден-два) веќе ни гледа во грб!
Te chitam Strelec i se podsekjam na razno-razni "prigodi" od '88- '89 so crvenite dinarski banknoti i Bugarkite po pazarite... So Bugarija i Romanija ako sme ramo do ramo STVARNO crno ni se pishuva... mozhe Makedonija ne ja biva od vakvo prisustvo na "pozitivna energija", priemchivost kon novo i odnovo perenje na mozokot... chekash SMS za da doznaesh dali treba da glasash? That figures... Kako Romanija i Bugarija stignaa do toj EU status shto sega go imaat kje ostane misterija ushte podolgo vreme. Kolku EU e dvolichna se vide ne ednash, ne samo koga Makedonija e vo prashanje... ne ja pushtaat Hrvatska zaradi gen. Gotovina [:o)] veter-i-magla, Hrvatska defacto gi imaat povekjeto od beneficiite shto gi nosi statusot shto sega go imaat Bugarija i Romanija ("pridruzhna chlenka" or whatever the heck it is)i toa vekje decenija i pol... mislam deka vo Hrvatska i ne se premnogu zagrizheni po odlaganjeto na pregovorite. Vsushnost toa so Hrvatska i EU e ushte eden pokazatel vo kakvo drushtvo sakame da vlezeme i shto ne' cheka od muflosanite birokrati vo Brisel...
Pina
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by KoPiLe
...na tie smrdenite politicari koi sega se na vlast... ...se dodeka sme so vakva vlada...
Е ова е тоа што боли, а не дали сме блиску или далеку од НАТО!
A tie smrdeni politichari i vakvata vlada se puleni na NATO, EU , chitaj na Imperijata. I ovde krugot se zatvara ....
KoPiLe
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by KoPiLe
...na tie smrdenite politicari koi sega se na vlast... ...se dodeka sme so vakva vlada...
Е ова е тоа што боли, а не дали сме блиску или далеку од НАТО!
i ushte ednash ne zemaj samo zborovi od cel tekst ...oti izgledash smeshno ...licish na nekoj koj go gleda samo ona shto saka da go vidi i gi slusha samo ona shto saka da go slushni ...vidi go cel tekst pa posle kazuvaj ...a za toa koj shto go boli ti kazav deka ne si kadaren da kazish ...zatoa shto ti ni si mi drugar ...ni si mi bil...ni si mi doma da znajsh kako mi e i shto me boli mene vo zivotot..
трендафил Една од клучните реформи што треба да ги направиме пред евентуалниот прием во НАТО се судските. И сега тие реформи треба да ги прави владата на чело со премиерот од СДСМ. Дури и претседателот нуди да го стори тоа во негово име. Но, ако јас се сеќавам добро, а се сеќавам, Уставниот суд на РМ беше многу по независен пред да го „реформираат“ државотворците. Имаше поништено еден куп законски одредби што беа во спротивност на Уставот. Но по „реформите“ со кои во последниот состав на Уставниот суд се сите претседатели на државни изборни комисии кога победувал СДСМ, овој суд се повеќе ми заличува на сервис на власта. Уште ако го дореформираат...
KoPiLe abe budali edni koe NATO koja EU ... ako sakaat tie dosega da vlezevme tamu ke bevme.. velite .. za vizi ili za pazar .. ke bilo poubavo ako sme vlegle vo EU .. ami mozi nekoj na onie direktorine vo mobimak .. mu rekol NE koga bea na odmor.. kade na bahamite ili .. na havaite.. mu pravele problem... se se samo pari .. i ne ti treba viza za nikade ... a za pazar .. pa mislam deka i sega sme vo Evropa.. ako mislite.. so svetskata trgovska organizacija od ko sme vlegle... isto ko da sme vo Evropa... samo kolku so e dobro so velat nasive politicari .. tolku e i loso ... zatoa so ne prenatrupaja so proizvodi .. jebiga podobroto pobeduva .. mislam pokvalitetnoto.. ali ... nasa zaebana rabota e .. so nisto ne se proizveduva... ne mozime ni edno dobro kvalitetno vino da prodademe.. morame ko slovensko da go davame.. ziti se ko slovensko... tie se falat so nashe vino... a so nivna etiketa... ebati toa.. evropata... ako imaat tie neshto korist .. od nas.. bidete sigurni deka ne za 10 god.. tuku za edna nedela ke vlezime.. ali .. ako si ja gledame realnosta.. ne znam ni dali ... za deset godini .. ke vlezime.. a za NATO .. neznam .. kako mislish .. ne sme nekoja jaka strategiska... tocka.. za odma da ne piknat... za toa ke mora .. da ne ebavaat .. so nekavi .. uste nesto da sme napravele .. pa ushte neshto .. i taka i taka... ali bidete sigurni .. ko ke dojdi .. do neshto .. ke vlezime... oti .. znaete .. vo vojna koj odi .. sekogash samo siromaviot.. i samo toj .. so mislite.. ko ke se otvorat .. sega novite frontovi .. (na primer kaj da e kavkazot) zatoa i toa mu e sega glavniot kriterium na NATO kavkazot.. sega mislam koga beshe posledniot sobir... zatoa... i bugarija.. i romanija vlegle... samo radi kavkazot... zatoa... Amerika... donese 400 Avioni ... vo Turcija... mozi za Saudiska Arabija da ja smiri ziti se...koja mozi odvaj ima 20 avioni ... ili za Sirija... koj izrael .. koga saka si vleguva koga ne .. so nivnine avioni .. se razbira ... deka za Rusija... gi sprema ... tie avioni .. i se razbira ... deka Kavkazot.. e poln so nafta ... i kaj da e... za nekolku godini .. ke mora vojna da se vodi tamu .. ali ... kako so vi kazav ... ako ne nie (mislam na novive posiromasni zemji) koi mesecna plata na nas vojnik... ke mu bidi aj da ne recam sega neznam kolku mu e vo irak na nashive specijalci .. okolu 2500$ aj ne me zemajte za zbor... a koga bese napadot na NATO na Yugoslavija.. eden zaeban britanski vojnik.. barem .. kolku so kazuvaja tie ovde dnevnicata mu bese 350 funti... razlikata se gleda.. i toa ne samo za plata .. ako treba tie i oprema ke ni dadat.. ali samo nie da ginime.. za nivnite potrebi ... a ako mislite.. deka so NATO nie ke se zashtitime... od nadvoreshni neprijateli...nema vrska.. i taka nema koj da ne napadni .. sho deka .. i grcija ne saka.. i srbija ne saka.. za bugarija ushte da ne pravam muabet... nikoj ne mozi poveke da ne ima.. zatoa so koj i da ne zemi ... drugite dvajca ke se nalutat... i ke prezemat neshto... ali .. kako so vi kazav .. nie nemame nadvoreshni neprijateli .. nie imame vnatreshni ... koj pravat i ne ja pocituvaat ova drzhava.. koi sedat sega vo vladata... i k... gi boli za nishto .. ali aj da ne zavleguvam .. mnogu ..mnogu ... oti pa i dosadno ke vi bidi .. za citanje.. ako pishite... neshto.. ke odgovoram.. ili bilo kako .. mada sekogash se ima za ova tema.. so da se kazi ...
dejan NATO razocarani, ama sepak vo 2006 ke vlezeme;) НАТО разочаран од изборните неправилности Макфакс 30.03.2005 НАТО денеска изрази разочарување поради известувањето за изборните неправилности на локалните избори во Македонија. „Очигледно е дека првата проценка на ОБСЕ за спроведувањето на изборите е разочарувачка“, рече портпаролот на НАТО Џејмс Апатури. „НАТО очекува дека земјата аспирант ќе ги презеде сите чекори за да ги воспостави највисоките можни демократски стандарди“, додаде тој. Тој одби да одговори дали овој случај ќе ги намали шансите на Македонија да се придружи на НАТО, но претстваник на Алијансата кој сакаше да остане анонимен, оцени дека фијаското со изборите „сигурно нема да помогне“. Jackson - Macedonia to become NATO member in 2006 Athens, 10:47 We expect Macedonia to receive invitation for NATO membership in 2006 - said Bruce Jackson, the director of the American NGO "Project Democracy in Transition". According to him "last year was very successful for Macedonia. It makes much better progress compared against the other West Balkans countries regarding negotiations with EU, and it ranks right after Croatia." Makfax reports that Jackson stated this in the interview for the Greek commercial television "Mega", in the context of latest events on the Balkans, and especially the impact of the eventual independence of Kosovo on the region. "Kosovo's independence would not destabilize the neighbouring countries, whose perspective lies in the Euro-Atlantic integration.", said Jackson, mentioning Macedonia as a successful exemplar. According to Jackson, "the status quo of Kosovo does not function, therefore, it is necessary to take a resolute step towards independence and EU membership in the course of the next decade." Mega's TV programme featured interviews with a number of Balkan's politicians and governmental officials, including the Greek Foreign Minister Petros Molyviatis. He said that "Greece's single objective for the northern region is democracy and economic prosperity, which can be achieved only through the Euro-Atlantic integration". "EU and NATO are great catalysts, changing the destiny and shape of the region", said Molyviatis.
Ceki
quote:
"EU and NATO are great catalysts, changing the destiny and shape of the region", said Molyviatis.
...
dejan e sto?
Ceki Nisto, ama ova "changing shape of the region" mi e malku cudno ;)
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Инспекцискиот тим на НАТО денеска немаше многу прашања Првичните оценки се дека реформите во одбраната напредуваат добро. НАТО особено е задоволен што веќе две години наназад, Македонија си поставува цели, кои реално може да ги исполни.
Се согласувам дека Македонија си поставува цели што може лесно да ги исполни, т.е. дека е полесно да ликвидираш тенкови или авиони, отколку да ги купиш. Се надевам дека нема да биде ист однос и кон екипажите на орудијата, како следна поставена цел за влез во НАТО.
concrete Eh Strelec , od tvoja usta vo Bozji usi !!!!!! Makedonija, ako stane NATO clenka vaka seuste formalno cela i unitarna , ke svrsi rabota. Poveke nema nikoj da ja pipne za onie gluposti koi sega i visat nad glava. Znaci samo BESKONACNO GOLEMA BUDALETINKA ne bi go sakala toa. Problemot e vo toa sto TERITORIJATA koja NATO glavesinite ja narekuvaat Makedonija ,nema vrska so NASATA MAKEDONSKA MAKEDONIJA. Znaci da rasclenime: - ne veruvam deka ima normalen vo Makedonija koj ne bi sakal da bide vo taa sema, bezbeden i siguren, kolku moze da se bide bezbeden i siguren vo ovoj moderen turbolenten svet , no neka i iluzija i toa e nesto!!! - od druga strana samo nekoj sto ne saka da gi vidi ne gi gleda elementite na toa NATO asociranje.......koe voopsto ne e nisto drugo tuku politicka odluka!!!!!!no ne na Makedonija, a tie sto treba da ja donesat , toa ne im e ni na kraj pamet...PROVERENO!!!! - toa deka vlasta e na prag na golem uspeh bi bilo navistina dobro, ama nekako bukvalno na prag e , a toj na zalost mnogu visok, tesko se preskoknuva i ne ovaa, NIEDNA MAKEDONSKA vlada ne ke moze da go preskokne!!!!!
intel
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Инспекцискиот тим на НАТО денеска немаше многу прашања Првичните оценки се дека реформите во одбраната напредуваат добро. НАТО особено е задоволен што веќе две години наназад, Македонија си поставува цели, кои реално може да ги исполни.
Се согласувам дека Македонија си поставува цели што може лесно да ги исполни, т.е. дека е полесно да ликвидираш тенкови или авиони, отколку да ги купиш. Се надевам дека нема да биде ист однос и кон екипажите на орудијата, како следна поставена цел за влез во НАТО.
1.Армијата на Република Македонија синоќа го презентира новиот систем на ноќно летање, вграден во борбениот хеликоптер Ми-24 и во транспортниот Ми-17, кој овозможува дејствување на воздухопловите 24 часа. На воените полигони Петровец и "Орел", кај Свети Николе,пред министерот за одбрана Јован Манасиевски и пред новинарите беа практично прикажани можностите и достигнувањата на системот, кој спаѓа во делот на авиониката, односно посебен софтвер за навигација. По Англија, Франција и Шпанија, Македонија е четврта земја во Европа која ги модернизира хелокоптерите од руско производство со современа опрема, која ќе овозможи влегување во заедничкиот систем на идентификација со НАТО, односно ги исполнува стандардите на Алијансата 2.http://www.makfax.com.mk/look/agencija/article.tpl?IdLanguage=10&IdPublication=1&NrIssue=62&NrSection=10&NrArticle=2952
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...Се согласувам дека Македонија си поставува цели што може лесно да ги исполни, т.е. дека е полесно да ликвидираш тенкови или авиони, отколку да ги купиш.
quote:
Originally posted by intel
По Англија, Франција и Шпанија, Македонија е четврта земја во Европа која ги модернизира хелокоптерите од руско производство со современа опрема, која ќе овозможи влегување во заедничкиот систем на идентификација со НАТО, односно ги исполнува стандардите на Алијансата
трендафил, коментар?:)
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил [
По Англија, Франција и Шпанија, Македонија е четврта земја во Европа која ги модернизира хелокоптерите од руско производство со современа опрема, која ќе овозможи влегување во заедничкиот систем на идентификација со НАТО, односно ги исполнува стандардите на Алијансата
трендафил, коментар?:)
Anglija,Francija, Spanija....koi toa ruski helikopteri?????
Strelec Новинарите лошо го напишале текстот, а се мисли на следново: Македонија е четврта земја во Европа (по Англија, Франција и Шпанија) која ги модернизира хелокоптерите со современа опрема, која ќе овозможи влегување во заедничкиот систем на идентификација со НАТО. Модернизацијата на хеликоптерите од страна на Македонија беше извршена на таков начин што беа заменети хелокоптерите од руско производство.
Justinijan
quote:
"EU and NATO are great catalysts, changing the destiny and shape of the region"
Од грчка гледна точка, судбината и изгледот на регионот се променети на прекрасен начин. Од македонска гледна точка, промените се грозни. Од било каде и да се гледа, цитираната изјава е една сурова и неумолива вистина. Промени, настанати по милоста и дарежливоста на НАТО:
  • Македонците се истребени од Солун, Кукуш, Костур и Баница. Она што е останато е во најголем дел, принудно или доброволно, асимилирано;
  • Грција не држи во еден вид затвор, со визниот режим и затворените граници;
  • Во текот на сите години на полициска диктатура и репресија, Грција е активно помагана со огромни суми пари, од страна на НАТО, разбира се;
  • Грчката тајна полиција, со сите нејзини методи за тортура и геноцид врз Македонците се раководени и под целосна контрола на ЦИА;
Да не ги заборавиме и најновите менувања на судбината и изгледот на регионот, донесени како дар од НАТО:
  • Независно Косово, ослободено (во секој поглед)од “славјанските поробители“;
  • Рамковна Македонија, со, мора да признаеме, малку повеќе “меко“ чистење на клетите славомакедонски поробители;
  • УЧК како пример како ќе се владее со нас во наредното столетие.
Никако не смееме да заборавиме колку многу, во милијарди долари, НАТО има инвестирано во УЧК, грчката тајна полиција и сите останати “борци за ослободување на македонските земји“ од славјанскиот окупатор. Ниту пак смееме да ги заборавиме подароците од НАТО добиени во минатото, уште пред да го имаат тоа име. 1913, на пример. НАТО и ЕЗ се катализаторот со чија помош, со постепено кинење парче по парче, Македонија е сведена на еден многу мал дел од самата себе, осиромашена и ограбена. НАТО и ЕЗ се во исто време и катализатор со чија помош Грција,со постепено добивање на парчиња територија, е порасната на димензија трипати поголема одошто реално би требало да биде, збогатена и силна. И, конечно, НАТО и ЕЗ се катализатор на растот и воспоставувањето на најновата балканска сила - Обединетите Албански Емирати. Се трудам, но не можам да разберам. Каква е таа иднина, каква е таа цел, за еден Македонец, да бара да им се придружи на овие хиени. Која е убавината во тоа? Има ли некој со чист ум, да се занесува и навистина да верува дека НАТО ќе почне да фрла милијарди долари за некоја “македонска револуционерна ослободителна организација“ на ист начин како и за УЧК и Грција? Има ли некој од запалените НАТОвци на форумов, да ми даде барем еден рационален аргумент: зошто? откаде одненадеж се роди толкава љубов кон НАТО?
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Новинарите лошо го напишале текстот, а се мисли на следново: Македонија е четврта земја во Европа (по Англија, Франција и Шпанија) која ги модернизира хелокоптерите со современа опрема, која ќе овозможи влегување во заедничкиот систем на идентификација со НАТО. Модернизацијата на хеликоптерите од страна на Македонија беше извршена на таков начин што беа заменети хелокоптерите од руско производство.
Zameneti???Uste ne , koga ke pocne zamenata , duri togas ke pocne vistinskoto NATO ropstvo!!!! Ajde strelec , batali helikopterska tema , tuka sme na moj teren.... Eve Bugarive veke vlegoa vo masinata za melenje na meso: SOFIA, Bulgaria - The Defense Ministry announced Friday that it would not sign an expected deal to upgrade the country's Russian-made military helicopter fleet with Israel's Elbit Systems and the U.S.-based Lockheed Martin Corp. Last December, the ministry had announced that the Israeli-U.S. consortium had won the order with a bid of US$74 million (#226;‚¬57 million) over the other main bidders - British BAE Systems (US$166 million; #226;‚¬128 million), Israel Aircraft Industries (IAI) (US$147 million; #226;‚¬113 million) and French Sagem SA (US$107 million; #226;‚¬82 million). But on Friday, the ministry said in a statement that "The procedure for choosing a contractor to repair and upgrade Bulgarian air force's Mi-17 and Mi-24 helicopters has been terminated by the Minister of Defense." It said that the Elbit offer "did not meet the previously announced requirements." A spokesman for the ministry, Lt. Col. Sebastian Dobrev, refused to specify which requirements had not been met, but said that "discrepancies" were found during "regular examination" of documents submitted by the Israeli company. He was unable to say whether and when a new procedure will be launched. In February, Russian Defense Minister Sergei Ivanov reportedly criticized the deal at a NATO conference in Nice, France, saying the work by American and Israeli companies would amount to counterfeiting because they are not licensed to work with Soviet technology. His Bulgarian counterpart, Nikolai Svinarov, rejected such criticism, arguing that no Russian certification was needed for modernization along NATO lines. It was not clear if Russian objections led to the cancellation of the deal, and Svinarov was not immediately available for comment. The deal to repair and upgrade 12 Mi-24 combat helicopters and six Mi-17 transport helicopters was part of an ambitious program under which the former Soviet bloc country has allocated nearly US$1 billion (#226;‚¬750 million) to upgrade its armed forces in line with NATO standards. The government adopted the program shortly after Bulgaria joined the western military alliance last April along with six other ex-communist eastern European nations.
concrete
quote:
Originally posted by Justinijan [ Има ли некој од запалените НАТОвци на форумов, да ми даде барем еден рационален аргумент: зошто? откаде одненадеж се роди толкава љубов кон НАТО?
Justinijan , nazalost nema zosto ima samo zatoa....velat Filip II igral nad svoite mrtvi neprijateli, sega NATO (i drustvo) se spremaat za igranka....a lokalni muzikanti sekogas ima, za malku pari.....:):):)!!!
Strelec
quote:
Originally posted by Justinijan
...Има ли некој од запалените НАТОвци на форумов, да ми даде барем еден рационален аргумент: зошто? откаде одненадеж се роди толкава љубов кон НАТО?
Не сум ’запален’ НАТОвец, но сепак имам за тебе по една забелешка, прашање и констатација! Забелешка: Љубовта кон НАТО ниту е ’толкава’, а уште помалку ’одненадеж’! Прашање: Земајќи го во предвид главниот мотив за зачленување во НАТО (декларативната заложба за гарантираност на територијалната целина на државите-членки), сакам да ми кажеш која држава што станала членка на НАТО видела штета од тоа зачленување? Во однос на мотивот што го истакнав, или од било која друга набљудувачка и аналитичка перспектива. Констатација: Драстично и опасно менување на расположението кај опозицијата (и кај нивните симпатизери на форумов) кон зачленување во НАТО и ЕУ. Наклоноста кон овие евро-атлантски институции се менува обратно пропорционално со успесите што актуелната власт ги постигнува во процесот на приближување кон нив. Дури и забележувам дека, колку се тие успеси поголеми, толку е поголема и паниката што се јавува кај опозицијата дека некој друг ’ќе успее, а не тие самите!? Твоите приказни за ЦИА и ’славјанските поробители’ (!?) се ништо друго освен ПРИКАЗНИ! Колку и да ти е мака што оваа власт е на праг на голем успех!
Justinijan Ајде уште еднаш, да го кажам истото на поинаков начин. Како приказна. Си било едно момче, живеело на село со семејството. Еден ден, дошла банда арамии и им го зеле коњот. Таткото се обидел да ги сопре, но, тие му го пресекле гркланот. Го заклале. По некое време, арамиите повторно дошле во селото. Влегла во куќата на момчето. Барале пари, зеле што можеле, и на крајот ја обесчестиле сетра му. Животот за семејството на момчето бил постојан страв, кога пак ќе дојдат арамиите и што ќе низемат, кого ќе отепаат? Како да се спасиме од оваа напаст? Конечно, еден ден на момчето му доаѓа спасоносната идеја: If you can't beat them, join them! - “Ако су член на нивната банда, тогаш мене нема да ме тепаат, семејството нема да ми го гибаат, ќе бидеме заштитени!“ Пратил абер до водачите на арамиската банда, но, тие, нормално, не можат да веруваат дека некој на кој му имаат сторено толку зло, од искрени побуди, туку така, сака да им се придружи. Па му одговараат: “не може да те примиме туку така. Мора да докажеш дека навистина ќе ни бидеш верен.“ И почнале со проверките. “Дојди, собери ги лајната од нашите коњи!“ “Оној што го закла тако ти ќе ти дојде на ручек. Пречекај го и нагости го!“ “Утре ќе одиме да ограбуваме во соседното село. Дојди да ни ги носиш торбите!“ “Кога ко отепвме татко ти, твојот помал брат не колнеше. Ние таква навреда не можеме да претрпиме. Мора да ни го донесеш брат ти, да му судиме!“ Момчето слуша и извршува се што ќе му речат. Знае дека тие работи не се убави, но, заради поубавото утре, ги трпи и ги прави. Кога другарите од селот ќе му речат “Зошто јадеш и пиеш со убијците на татко ти?“ тој им одговара: “Пукнете од мака, но јас сум се поблиску до мојата цел. Ќе видите сите, ќе ви покажам кој сум и што сум, кога ќе ме примат за член во бандата!“ --------------- Архетипот на човек кој страдал во младите години, во класичните приказни обично е изграден на поинаков начин. Момчето израснува во силен маж, со храброст и умеење се стекнува со богатство, пријатели и сила, се враќа, им се одмаздува на крвопијците, и си го враќа украдениот имот и мирот на семејството и на селото. Повторувам уште еднаш: Архетипот на класичниот јунак ми е рабирлив и прифатлив, но архетипот на модерниот јунак, кој решението за своите страданија го бара во кршење на сите морални норми, едноставно - не можам да го разберам и да го прифатам.
Justinijan Уште една споредба. Психолозите ја испитувале реакцијата на луѓето кога ќе им се постави прашањето: “За колку пари би изеле една чинија живи бубашваби?“ Обично, границата е многу висока, но има и поединци кои тоа би го сториле без никакви пари, од егзибиционизам. Има и такви кои тоа не би го сториле за никакви пари. За да ја објаснам мојата гледна точка, ќе речам дека спаѓам дефинитивно и категорички во онаа група која не би ја допрела чинијата па макар да им биде понудено сето богатство на светот. Од друга страна, има една категорија која не е опфатена во резултатите на испиотувањето. Луѓе кои би ги изеле бубашвабите заедно со течноста од канализацијата во која пливаат, не заради вистински пари, туку заради ветувања дека ќе им се даде нешто. Поведението на нашите лидери на власта (независно од која партиска провениенција, нема битна разлика), ме потсетува на оваа класа. Досегашните “успеси“ на БУЧКОВСКИ:
  • капитулацијата во 2001
  • албанска Струга
  • двојазично Скопје
- и така натака, се во иста насока - ширење на Албанија, скусување на Македонија. Секој од ови “успеси“ ми личи на проголтана бубашваба кој сеуште му прета во стомакот. Неговата фалба “СЕКОЈ ДЕН СУМ СЕ ПОБЛИСКУ ДО ЦЕЛТА“ ми личи на оближување пред допола испразнетата чинија. Ако некој мисли дека чувствувам завист кон “успесите“ на БУЧКО, греши. Моите чувства, кога ќе се спомне ова име, се: мачнина во стомакот, гадење, и, помалку сожаление. Целта кон која храбро напредува нашиот поранешен министер за капитулациа а сегашен премиер, не е моја цел. Не би сакал ни во сон да ја видам целосно остварена. Неговите “успеси“ за мене се порази. П.С. За да не го разбере некој ова како партиска определеност: водачите на ДПМНЕ ја изгубија битката токму на истото поле како и денес Бучковски и компанија - послушно уништувајќи ја Македонија, обидувајќи се да “се борат за влез во НАТО“. Нивната грешка е двојна. Обидувајќи се истовремено и да глумат македонски националисти, си го навлекоа на врат гневот на НАТО. Сегашнава власт барем е слободна од оваа хипокризија. Тие отворено се за искоренување не само на македонскиот национализам, туку и за укинување на македонската национална свест. Ако некој сака да биде злонамерен кон Љубе Бошковски, може да му рече: “Сакаше да влезеш во НАТО?, - е па, тоа што си го сакаше, си го доби! цркни во занданите на НАТО, кога си таков слепец!“.
Strelec Не беше неопходно истото да го објаснуваш со приказна, затоа што и во првиот свој обид беше многу јасен... Ама и проѕирен! Како и да е, приказната е интересна, но на моето прашање не ми одговори!? По оваа приказна, значењето и пораката на моето прашање добиваат многу поголеми димензии, па би било добро за нијанса и да го проширам истото. Земајќи го во предвид главниот мотив за зачленување во НАТО (декларативната заложба за гарантираност на територијалната целина на државите-членки), сакам да ми кажеш која држава што станала членка на НАТО видела штета од тоа зачленување? Во однос на мотивот што го истакнав, или од било која друга набљудувачка и аналитичка перспектива. На пример, во која држава на НАТО ти препознаваш момче ’кому му го убиле таткото’, или ’кому му ја силувале сестрата’? И уште еднаш да се вратам, овојпат на мојата констатација! Македонија беше три светлосни години далеку од НАТО. Во однос на прашањето дали на Македонија и’ треба членство во НАТО, во нашата Македонија имавме општ консензус. Сега кога едната политичка опција стигна пред самиот влез, одненадеж ДПМНЕ, Јустинијан и други почнаа да ја убедуваат околината дека тие од НАТО всушност убиваат татковци и силуваат сестри!? Нормално, само за приказна се работи! Слично и со ЕУ... Бевме пет светлосни години подалеку од ЕУ и сите без исклучок бевме тажни заради тоа. Сега кога едната политичка опција значително се приближи до таа ЕУ, другата политичка опција почна да ја убедува Европа дека ние всушност не сме за во ЕУ... Не заслужуваме!? Е сега, доколку Македонија добие наеднаш јасни сигнали дека насекаде ќе биде признато нејзиното уставното име, нема да ме изненади доколку се појават разни Јустинијани и почнат да раскажуваат дека нас тоа име и не ни треба и дека е многу поубаво да не’ нарекуваат БЈРМ!? Или доколку нашата економија почне да постигнува сериозни успеси, претпоставувам дека ќе читаме овде приказни кои ќе ни докажуваат дека не е добро да имаме богата држава и дека е многу поубаво да сме си сиромашни!?
marko_polog Strelec, Vlezot vo EU/NATO ne znaci unistuvanje na Makedonskite Nacionalni Interesi, koj normalen covek moze da go smeta 'prosperitetot' na Makedonija kako ozbilen cekor kon priblizuvanje do EU, Edinstveno prosperira vo totalna albanizacija na Makedonija. I nemoj te molam da gi navreduvas site Makedonci sto se lojalni na Makedonija so tvoite partiski propagandi, se borat nekoj za imeto sto oni sami go smeniva a sega opozicijata ti se krivi? I mozes li negde da mi najdes kade oficijalno e kazano od VMRO deka se protiv zaclenuvanje vo EU? Edno prasanje do tebe, dali si zadovolen so totalnata albanizacija na Makedonija i so toa naseto priblizuvanje do svetite vrati na EU?
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Edno prasanje do tebe, dali si zadovolen so totalnata albanizacija na Makedonija i so toa naseto priblizuvanje do svetite vrati na EU?
Ne sum zadovolen!
quote:
Originally posted by marko_polog
I mozes li negde da mi najdes kade oficijalno e kazano od VMRO deka se protiv zaclenuvanje vo EU?
A mozhesh li ti prethodno da mi kazhesh kade toa jas sum rekol takvo neshto? Prochitaj poubavo shto rekov za DPMNE vo odnos na EU!
quote:
Originally posted by marko_polog
I nemoj te molam da gi navreduvas site Makedonci sto se lojalni na Makedonija...
Bidi vnimatelen pri upotreba na vakvi kvalifikacii! Vakov drzok odnos nema da toleriram!
marko_polog Koga si toleriral ti nekogo sto razmisluval poinaku? Navreda golema e toa sto go pisuvas, zalam ako stvarno nemozes i samiot toa da go vidis. I ako ne si tolku zadovolen od taa albanizacija(spored mene i edinstveniot 'uspeh' do sega na ovaa Vlada) sto svesno ne vodat kon nova Vojna i podelba, dali mislis EU ke pomogne i kako?
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Koga si toleriral ti nekogo sto razmisluval poinaku?
Eden kup lugje ima ovde shto mislat poinaku od nas, no NIKOGASH I NIKOJ ne bil kaznet zaradi toa! A za navredi i pcuenje sme bile i kje bideme rigorozni...!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Justinijan
...Има ли некој од запалените НАТОвци на форумов, да ми даде барем еден рационален аргумент: зошто? откаде одненадеж се роди толкава љубов кон НАТО?
Не сум ’запален’ НАТОвец, но сепак имам за тебе по една забелешка, прашање и констатација! Забелешка: Љубовта кон НАТО ниту е ’толкава’, а уште помалку ’одненадеж’! Прашање: Земајќи го во предвид главниот мотив за зачленување во НАТО (декларативната заложба за гарантираност на територијалната целина на државите-членки), сакам да ми кажеш која држава што станала членка на НАТО видела штета од тоа зачленување? Во однос на мотивот што го истакнав, или од било која друга набљудувачка и аналитичка перспектива. Констатација: Драстично и опасно менување на расположението кај опозицијата (и кај нивните симпатизери на форумов) кон зачленување во НАТО и ЕУ. Наклоноста кон овие евро-атлантски институции се менува обратно пропорционално со успесите што актуелната власт ги постигнува во процесот на приближување кон нив. Дури и забележувам дека, колку се тие успеси поголеми, толку е поголема и паниката што се јавува кај опозицијата дека некој друг ’ќе успее, а не тие самите!?Твоите приказни за ЦИА и ’славјанските поробители’ (!?) се ништо друго освен ПРИКАЗНИ! Колку и да ти е мака што оваа власт е на праг на голем успех!
Ајде сега колега ....кога веќе споменуваш успесите ....потруди се барем да ги направиш троа поВИДЛИВИ за сечие око , а не само на вас „посветените„ кои гледаат она што никој Македонец со голо око не успеа(л) да ги забележи , ниту на своја кожа ниту во својот џеб , освен само на декларативно нафлените флоскули по медиумите. 1.Дали се намалени трошоците на живот во Македонија? 2.Дали е зголемен стандардот на населението ? 3.Дали е олеснет режимот за влез/излез од Македонија , мисалм за нејзините ОБИЧНИ граѓани? пс Ова е само мал дел од најбараните но и очекувани успеси на секоја Земја и Влада , која само што ете не „влегла„ во НАТО друштвото. Оти , самото тоа дека земјата е на „прагот„ од вратата на НАТО , значи и порачува до сите други земји дека Македонија може да стане земја во која се е во ред ....односно е ПРАВНА држава. Или ако поинаку сакаш ....држава чии граѓани се враќаат назад во зенјата , а не и бегаат при секоја мала шанса од земјата каде се родени. пс Сега , немој ова да го поврзеш (само) со себе ...оти не знам дали си во Македонија сеуште , или пак си отиден надвор ...како и тие за кои пишував. Мислев на тие ако било толку убаво овде што барале надвор? Поубаво? тоа е сосем разбирливо...барем за мене.
Sande_Makjedok
quote:
Originally posted by Strelec
[quote]Eden kup lugje ima ovde shto mislat poinaku od nas, no NIKOGASH I NIKOJ ne bil kaznet zaradi toa! A za navredi i pcuenje sme bile i kje bideme rigorozni...!
Lazes. Prvo me isfrli od forumot koga bev prijaven so nik Makjedok. Pod toj nik nikogas i nikogo ne sum navredil! Vrz toa temata koja ja otvoriv za imeto na Makedonija i go smeni naslovot! A pred nedela dena me isfrli od forumot koga bev pijaven pod nik Sande. I vo toj slucaj ne go opcuv i ne go navrediv userot, tuku samo rekov deka ili se raboti za stranski piun ili ne e Makedonec!
Sande_Makjedok Justenijan, so tvojot visok kvocient na intelegencija i tvojot visok moral pravat da e pod nivo da se diskutira so nekoi luge. Makedonija e siluvana od NATO i prikaznata so momceto i so bandata e najdobar primer. Makedonija ke vleze vo NATO, no uslovot koj i go zadava NATO e da stane siptarska zemja! Tocno e deka e mnogu tesko da se sprotistavis na takva banda kako sto e NATO, no ispod moral i gadno e nekoj da obrazlozuva deka treba da si ja prodades cesta, da si ja prodades zemjata, da ja pretvoris vo vtora Albanija ili Kosovo i deka toa ke te zastitelo deka ke si bil clen na NATO.
dejan a zosto nato taka saka? da staneme albanska zemja? zosto oni go sakat toa, sto ke dobiat? ne razbiram.
Sande_Makjedok Zatoa sto ne si od nivna krv, soj, pleme ili kako sakas nareci go i zatoa sto ne si od pocetok na formiranje na bandata so niv. Dejan, dali so siluvacite na sestra ti, ubicite na bratuced ti, ke jades, ke pies i ke ce bacuvas, a vrz toa ke se slozis na brat ti da go sibaat s kamsik po goliot grb i da go macat, za tebe da ne te gibaat, da stanes kako bandata, da zboruvas kako niv i ti taka utre na drugi luge da pravis? Dali ti toa bo mozel da go storis?
Strelec
quote:
Originally posted by Sande_Makjedok
Lazes. ...ne go navrediv userot, tuku samo rekov deka ili se raboti za stranski piun ili ne e Makedonec!
Никогаш не лажам! За Макједок не можам да се сетам дали јас сум те банирал и зошто, но сигурно не било заради ’поинакво’ мислење! А што се однесува до никот Санде, оди и види што точно си напишал на топикот "Ljube vo Hag"! И види сега кој е тој што лаже:
quote:
Originally posted by Sande
...Ili e spiun od nemakedosnko poteklo ili e umnobulen.
Дали сеуште тврдиш дека не си го навредил јузерот? Контактирај ме некако за да ми одговориш, бидејќи овој user ќе биде заклучен поради ’дупли ник’!
Ceki
quote:
Originally posted by dejan
a zosto nato taka saka? da staneme albanska zemja? zosto oni go sakat toa, sto ke dobiat? ne razbiram.
Da se resi vekovnoto Makedonsko prasanje ednas za sekogas, nisto drugo. Ni zborvat deka sme "bure baruta" na balkanov ...
dejan mmmm ne razbiram, zosto NATO bi go sakalo toa? Dali NATO e sve Albansko? ne razbiram zosto oni toa go posakuvat.
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
a zosto nato taka saka?
NATO ne saka nishto drugo osven stabilna i prosperitetna Makedonija, dejane... Ako NATO sakashe da ja unishti Makedonija, dosega kje go napraveshe toa mnogu lesno i bezbolno... Se' drugo shto chitash, ne e tochno i e plod na sozdadena panika zaradi mozhniot uspeh na ovaa vlast!
dejan imas pravo strelec deka ako sakale da ja unistat makedonija....bi go napravile toa vo 2001, ili vo 1991, koga jugoslavija raspadna pa imase vojna vo bosna.
Ceki I ne go napravile tie toa? Ova deneska so gledame ne e unistena Makedonija?? Ako sakaja tie na ni pomognat, ke ni pomognaja kako luge, a ne ova so go imame deneska. Prvo se unisti Makedonska nacionalna drzava, sega e na narodot red. I na nimi ne im se brza, imat vreme da ne unistat ednas za sekogas.
quote:
Se' drugo shto chitash, ne e tochno i e plod na sozdadena panika zaradi mozhniot uspeh na ovaa vlast!
Ako e za nimi celta ova so mi se cini deka im e( plus i koalicionirat so poranesna uck). Da togas se plasam za nivniot mozen uspeh!
Strelec
quote:
Originally posted by Ceki
Ako sakaja tie na ni pomognat, ke ni pomognaja kako luge, a ne ova so go imame deneska.
Тогаш не сакаа да ни помогнат, но сега сакаат!
SLaCk Nikoj ne saka da ti pomogne ako sam si odmagas a nie toa deneska go pravime.A ti Strelec sto se prasuvas kako do vcera sme bile za vlez vo NATO a denes ne sme nema vrska so tvojata partija SDSM.Ako zaboravi 2001 godina imavme vojna vo koja NATO silite(t.e. del od niv) se stavija na raspolaganje na sportivnata strana.Ova ne se spekulacii ova e vistinata,e od togas bas i ne znam dali sum za clenstvo vo NATO.Vikam toa bese del od NATO imame sigurno i poddrska od nekoi drzavi no treba da izmerime dali tie preovladuvaat.
Strelec
quote:
Originally posted by SLaCk
...so tvojata partija SDSM.
Medicineless!?:) Ама не сметај дека си ме навредил овојпат...:) Само внимавај некогаш во животот да не ми речеш дека ДПМНЕ е моја партија!:)))
SLaCk ne postoi partija DPMNE postoi VMRO-DPMNE i VMRO-NP.A ne znam zasto go sfakas toa kako navreda???Pa neli za Penov dusa davase.aaaaaa da be ti si od LDP pardon iako mislam deka sega podobro ti e da se pretstavuvas deka si od SDSM zasto LDP nesto slabo im odi...doduse i SDSM ne se mnogu podobri....aj ostavam na tebe.
Strelec
quote:
Originally posted by SLaCk
ne postoi partija DPMNE postoi VMRO-DPMNE i VMRO-NP.
Зошто само овие две ги кажа? Ги заборави и Вистинска, Татковинска, Македонска, Демократска, Реформска, Ваква, Онаква...!:)
dejan vidi kolku sme moderni! [img]http://media.a1.com.mk/media/vesti/helikopter1.jpg[/img] Ми-17 [img]http://media.a1.com.mk/media/vesti/helikopter2.jpg[/img] Ми-24 [img]http://media.a1.com.mk/media/vesti/helikopter3.jpg[/img] АРМ модернизираше по 2 хеликоптери ми-17 и ми-24 со најновиот израелски систем за ноќно летање АНВИС/ХУД-24. [img]http://media.a1.com.mk/media/vesti/helikopter4.jpg[/img] Со ова овие хеликоптери можат да летаат и изведуваат борбени дејствија при намалена видливост, да слетуваат на бродови, во пустина, на снег и на неподготвен терен, исполнувајќи ги сите стандарди на НАТО [img]http://media.a1.com.mk/media/vesti/helikopter5.jpg[/img] Ноќните визори кои се вградени во 4 хеликоптери ги имаат уште Британија, Франција и Шпанија во Европа или вкупно 15 армии во светот. abre, naj jaki sme vo balkanot!:p
трендафил
quote:
Originally posted by dejan
Со ова овие хеликоптери можат да летаат и изведуваат борбени дејствија при намалена видливост, да слетуваат на бродови, во пустина, на снег и на неподготвен терен, исполнувајќи ги сите стандарди на НАТО
На кој македонски воен брод може да слета некој од хеликоптерите, а истиот да не потоне. Мисли ли власта да направи пустина од Македонија, па ги спрема леталата за слетување во пустина. Или ги спрема за окупација на пустински земји и слетување на странски бродови, односно троши од нашите сиромашки пари, за некој богат да дрпа нафта и други богатства...
lav
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by dejan
Со ова овие хеликоптери можат да летаат и изведуваат борбени дејствија при намалена видливост, да слетуваат на бродови, во пустина, на снег и на неподготвен терен, исполнувајќи ги сите стандарди на НАТО
На кој македонски воен брод може да слета некој од хеликоптерите, а истиот да не потоне. Мисли ли власта да направи пустина од Македонија, па ги спрема леталата за слетување во пустина.Или ги спрема за окупација на пустински земји и слетување на странски бродови, односно троши од нашите сиромашки пари, за некој богат да дрпа нафта и други богатства...
Во еколошки смисол поголемиот дел од државата е и направен како некоја пустина. Никој досега не кажал дали водите и водотеците од реките (поголемите) кои се (од око) категоризирани во IV категорија или ВОН КАТЕГОРИЈА , се такви одпорано или пак такви се од Бога дадени? пс Никој не зел УЗОРЦИ од почвата , водат и воздухот ...на пример од било кој град Македонски , и да го даде на непристрасна и светски атестирана лабиораторија ...... и како за пример да ги покаже јавно и веднаш резултатите.
Strelec Зарем требаше Македонија да реагира вака на понудата: Извинете, ама не сме заинтересирани за вашите хеликоптери... Направете ни исти, само никако да не можат да слетаат на пустина!:) lav и трендафил... Мора од последните успеси на оваа власт да ви паѓа многу тешко... Ве разбирам и искрено сочувствувам со вас!
KoPiLe prestavnici na NATO vo mk deneska se sretnaja po povod 56 godishninata na NATO so buchkovski ...istite izrazija nezadovolstvo od toa kako pominaa lokalnite izbori i nergularnostite koi shto bea prisutni i mu ukazale deka toa mozi da vlijae na zelbata na makedonija za vlez vo nato i evroatlantskite sturkturi.. ovie so 24 ochi gledaat toa shto sakaat da go vidat [;)]...shteta...
concrete Aj KoPile ne preteruvaj , ostavi gi decata da se raduvat!!!!!!
KoPiLe
quote:
Originally posted by concrete
Aj KoPile ne preteruvaj , ostavi gi decata da se raduvat!!!!!!
...ok[:D][;)]
Strelec Ама гледам дека ви се врати расположението!? Ја пренесувате информацијата што на Македонија не и’ оди во прилог и почнавте да си ги шарате текстовите со смајлиња!?
KoPiLe
quote:
Originally posted by Strelec
Ама гледам дека ви се врати расположението!? Ја пренесувате информацијата што на Македонија не и’ оди во прилог и почнавте да си ги шарате текстовите со смајлиња!?
naslovot na topikot e makedonija i nato ..treba da se pishuvaat kazuvaat i plasiraat samo pozitivni informacii ili se shto e vo vrska so istoto ?...ne ne mi se vrajka raspolozenieto so toa dali neshto ne i odi vo prilog na makedonija ..raspolozenieto mi se vrajka od zurki ...izleguvanje...kafe muabet so drugarcinja ..a toa ako smeta da se shara tekst so smajlinja ..takov sum jas ...nasmean ..ne gledam nishto losho vo toa [;)][:D]
Strelec
quote:
Originally posted by KoPiLe
...treba da se pishuvaat kazuvaat i plasiraat samo pozitivni informacii ili se shto e vo vrska so istoto?
Се’! Ама тоа подразбира и позитивни и негативни информации, а ти и твоите другарчиња сеуште немате НИТУ ЕДНА позитивна информација пласирано!?
quote:
Originally posted by KoPiLe
..a toa ako smeta da se shara tekst so smajlinja ..takov sum jas ...nasmean ..
На овој топик досега имаш вкупно 7 поста, ама во оние претходните, види чудо, нема ниту едно смајле!?
KoPiLe
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by KoPiLe
...treba da se pishuvaat kazuvaat i plasiraat samo pozitivni informacii ili se shto e vo vrska so istoto?
Се’! Ама тоа подразбира и позитивни и негативни информации, а ти и твоите другарчиња сеуште немате НИТУ ЕДНА позитивна информација пласирано!?
jas i moite drugarcinja ? moite drugari ne idat na forumov ..a ushte pomalce na mirc...mnogu malce odat na prsti se brojat...a za pozitivni informacii ne gledam da ima ...informacijata koja ja plasira Tv bliska na vladejackata struktura ili vesnik koj e pristrasen koj vlasta ne gi smetam za mnogu validni i pozitivni ..i so ti teknalo da se zamarash so toa dali se smeam jas ili ne ..ako se smeam jas se smeam ne ti ili nekoj drug ...[;)][:D]
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Зарем требаше Македонија да реагира вака на понудата: Извинете, ама не сме заинтересирани за вашите хеликоптери... Направете ни исти, само никако да не можат да слетаат на пустина!:) lav и трендафил... Мора од последните успеси на оваа власт да ви паѓа многу тешко... Ве разбирам и искрено сочувствувам со вас!
Сметам дека хеликоптерите беа доволно добри за нашите потреби и без дополнителните подобрувања. Исто како што сметам дека АРМ беше посилна со тенковите Т55 (што се претопени, отколку без нив. Во ситуација кога со катастрофалните потези на полето на демократијата (кражба на изборите, зборови без дела во борбата против корупцијата во сите сегменти, но пред се` во судството) станува неизвесен приемот во НАТО (барем додека не се избориме оваа власт да стане демократска или да дојде друга, се`едно), катастрофални потези во економијата, здравството и да не набројувам, се оддалечуваме наместо да се приближуваме кон НАТО и ЕУ, трба да размислуваме за самостојна одбрана, Пред се` да бидеме посилни од Косово. Парите дадени за модернизација на хеликоптерите можеа да се потрошат поумно според моментните потреби. Само благодарение на изборите на странските набљудувачи им стана јасно дека на нив има лажирање со уфрлање на ливчиња и погрешно броење во полза на власта во целата држава, со насилство што не се санкционира во деловите со мнозинско население на Албанското малцинство, со купување гласови за мали пари поради сиромаштијата и друго, а што е најлошо, власта не се бори против овие болести на општеството, туку напротив, задоволна е од вакви избори. Дали од резултатот кој со нивна, а не со волја на граѓаните е во полза на власта, дали затоа што не се способни да организираат подобри избори. Еден Георгиевски и Џафери не правеа изборни манипулации при засилено меѓународно набљудување за да не ја избрукаат Македонија, како што тоа го направија Бучковски и Ахмети. Не се влегува во НАТО со претопување тенкови, модернизирање хеликоптери и киднапирање на сопствените граѓани (Тарчуловски) за да бидат испратени во Хаг пред да се усогласат законите за тоа да се направи легално, туку со економски и општествен развој на државата.
трендафил
НАТО со остри критики до власта за изборите
Горан Момировски 06.04.2005 Иако средбата на Премиерот со амбасадорите на НАТО, акредитирани во Скопје, е оценета како интересна и продуктивна, заклучоците од неа се претворија во голема критика на НАТО за Македонија. Одлично во одбраната, повеќе да се стори во правосудните и политичките реформи, порача во име на НАТО, британскиот амбасадор Роберт Четертон Диксон. Тој по средбата изјави дека амбасадорите на НАТО ја потенцирале големата загриженост во Брисел за извештајот на ОБСЕ, во кој се наведува дека изборите, иако генерално фер, содржеле бројни неправилности. Диксон вели дека овој извештај ќе влијае на македонскиот пат кон НАТО. „Му нагласивме на премиерот дека забелешките на ОДИХР дефинитивно ќе се рефлектираат во НАТО. Се надеваме дека тој ќе може да изложи конкретни идеи пред нашите претставници од името на Владата за подобрување на спроведувањето на изборите во земјата“, изјави Роберт Четертон Диксон, амбасадор на В. Британија во РМ. За британскиот амбасадор изведувањето на фер и демократски избори е јасна критична точка за евроатланската интеграција на Македонија. За разлика од остриот тон на британскиот амбасадор, премиерот Бучковски на средбата изразил надеж дека неправилностите за време на изборите не се препрека за македонската трансформација и напредок кон НАТО и Европската Унија. Тој во своето излагање со голема доза на самокритика ја прифатил одговорноста на Владата за организирање на фер избори, но порачал дека и другите учесници во изборниот процес треба да го понесат својот дел од одговорноста. По минатонеделната изјава на портпарол на НАТО во Брисел, кој изрази загриженост поради наводите во извештајот на ОДИХР, ова е втора јавна реакција на официјални претставници на Северноатлантската алијанса, со која се става прашалник за поканата за членство во Алијансата, најавена за 2006-та.
--------------
Не значи ли ова дека од оваа власт меѓународната заедница веќе чека резултати. Доста и е од зборови. Дека мора да створи услови за сопствено лесно заминување доколку народот е незадоволен од неа. А со народот лесно се манипулира. Да потсетам дека со фонд од 200.000 долари (кои можеби и не се потрошени до крај) за пропаганда по медиумите ја проголтавме Рамковната спогодба без поголеми протести. Амбасадорите практично го потсетија Бучковски дека не е премиер само на неалбанците, туку е одговорен и за теренот со кој во моментов управува Али Ахмети. И дека ниту целата власт не е имуна на кражба (во моментов на изборите). Тие што очекуваат чесност од власта, да ги потсетам на поговорката, КОЈ ЛАЖЕ ТОЈ И КРАДЕ со молба да се потсетат што од кажаното државотворците исполнија, т.е. имаше ли и нешто вистина во тоа што го говореа пред 15 септември и колку ако имаше. Не ми е јасно со кој памет премиерот се надева дека изборната измама нема да влијае на нашиот прием во НАТО (веројатно истото важи и за ЕУ). Во секој случај и на нас ни останува од реалниот свет да бегаме во светот на надежта, доколку не успееме да избегаме во Канада, на пример. Исто така на кого мисли Бучко дека сем власта треба да одговара за изборните неправилности. Дали со тоа го повикува народот да се бори против изборната измама како киргистанците на пример?
concrete
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Зарем требаше Македонија да реагира вака на понудата: Извинете, ама не сме заинтересирани за вашите хеликоптери... Направете ни исти, само никако да не можат да слетаат на пустина!:) lav и трендафил... Мора од последните успеси на оваа власт да ви паѓа многу тешко... Ве разбирам и искрено сочувствувам со вас!
Сметам дека хеликоптерите беа доволно добри за нашите потреби и без дополнителните подобрувања. Исто како што сметам дека АРМ беше посилна со тенковите Т55 (што се претопени, отколку без нив. Во ситуација кога со катастрофалните потези на полето на демократијата (кражба на изборите, зборови без дела во борбата против корупцијата во сите сегменти, но пред се` во судството) станува неизвесен приемот во НАТО (барем додека не се избориме оваа власт да стане демократска или да дојде друга, се`едно), катастрофални потези во економијата, здравството и да не набројувам, се оддалечуваме наместо да се приближуваме кон НАТО и ЕУ, трба да размислуваме за самостојна одбрана, Пред се` да бидеме посилни од Косово. Парите дадени за модернизација на хеликоптерите можеа да се потрошат поумно според моментните потреби. Само благодарение на изборите на странските набљудувачи им стана јасно дека на нив има лажирање со уфрлање на ливчиња и погрешно броење во полза на власта во целата држава, со насилство што не се санкционира во деловите со мнозинско население на Албанското малцинство, со купување гласови за мали пари поради сиромаштијата и друго, а што е најлошо, власта не се бори против овие болести на општеството, туку напротив, задоволна е од вакви избори. Дали од резултатот кој со нивна, а не со волја на граѓаните е во полза на власта, дали затоа што не се способни да организираат подобри избори. Еден Георгиевски и Џафери не правеа изборни манипулации при засилено меѓународно набљудување за да не ја избрукаат Македонија, како што тоа го направија Бучковски и Ахмети. Не се влегува во НАТО со претопување тенкови, модернизирање хеликоптери и киднапирање на сопствените граѓани (Тарчуловски) за да бидат испратени во Хаг пред да се усогласат законите за тоа да се направи легално, туку со економски и општествен развој на државата.
Malku po red Trendafile: Modernizacijata na helikopterite , ako toa moze da se narece modernizacija e marketinski i finansiski potez( nekoja provizija). ARM nema da se presmetuva so nekakva kosovska horda tuku so NATO i EU taka da nikakvo SVETLO ORUZJE tuka ne pomaga. Stranskite "posmatraci" odamna znaat toa sto znaat, kako ne bi koga se glavnite "zamesatelji" vo mandzata , a ova sto navodno im se prosvetli e samo ocekuvanoto opravduvanje za skartiranje na Sekerinska i drustvo kolku i da se trudat da bidat servilni.
трендафил Concrete, Последното обраќање на НАТО до Бучко мислам дека значеше, за да биде Македонија примена во НАТО треба да си замине сегашната власт или најмалку да го убеди Брисел дека сигурно ќе си замине на следните избори (доколку одлуката треба да се донесе пред изборите). Ова според зборовите на Диксон „Се надеваме дека тој (се мисли на Бучковски) ќе може да изложи конкретни идеи пред нашите претставници од името на Владата за подобрување на спроведувањето на изборите во земјата“. Не знам зошто, но имам чувство дека светот го менува својот однос кон Македонија. Така се однесуваме што можеби Господ почнува да не зема во заштита. Нели народот вели дека на будалиот Господ му помага.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Зарем требаше Македонија да реагира вака на понудата: Извинете, ама не сме заинтересирани за вашите хеликоптери... Направете ни исти, само никако да не можат да слетаат на пустина!:)
Вакви конструкции мислам дека се специфични само за индивидуи или пак групи , кои своите ставови ги сметаат како да се 10-те Божји Заповеди и секое креативно спротиставување на понудената од нив „вистина„ се смета за вистинска ерес насочена директно против против нив самите односно опсцијата која ја протежираат , во случајов власта.
quote:
lav и трендафил... Мора од последните успеси на оваа власт да ви паѓа многу тешко... Ве разбирам и искрено сочувствувам со вас!
Во склоп на претходно искажаното од мене , само затоа што сум потенциран овде , Јас ќе кажам дека УСПЕСИТЕ (ако ги има) и припаѓаат на ДРЖАВАТА МАКЕДОНИЈА а не на некоја си партија , а неуспесите се токмо на таа партија или пак група од такви партии. пс Само затоа што доброто сторено за ДРЖАВАТА во нашиов случаје и очекувано како нешто НОРМАЛНО од тие кои (си) го „добиле„ мандатот на избирачите да управуваат успешно и никао поинаку. Амаааа , АКО НЕ УПРАВУВААТ како што треба .....тогаш тие самите се криви за тоа , оти сите полуги на власта ги имаат во раце...се до мигот кога тие им се одземаат и тоа само на слободни избори , без недостатоци какви дури и странските набљудувачи ги потенцираа и тоа повеќекратно.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Зарем требаше Македонија да реагира вака на понудата: Извинете, ама не сме заинтересирани за вашите хеликоптери... Направете ни исти, само никако да не можат да слетаат на пустина!:) lav и трендафил... Мора од последните успеси на оваа власт да ви паѓа многу тешко... Ве разбирам и искрено сочувствувам со вас!
Ајде да одговорам директно. Хеликоптерите се старите, што од Украина во 2001та година се купени од владата на Георгиевски. Сега само се додадени уреди за подобро ноќно летање (и во основната, руска, верзија имаа уреди за ноќно летање но некомпатибилни со НАТО, т.е. армиите на членките на НАТО потешко можеа да ги следат). Тоа чини 2.000.000 долара, односно колку 2 хеликоптера Ми-24 или скоро 4 хеликоптера Ми-17 со борбен комплет на ракети и муниција. Зборувам за вкупната платена цена, односно со сите провизии, доколку ги имало како што тврдат сопартијците на Бучковски. На кои успеси на актуелната власт мислиш. Дали на успешно украдените избори? Или на предадените одговори на прашалникот од ЕУ за кои уште немаме оценка, односно не е познато дали тоа ќе биде успех или неуспех. Дали успех е рекордниот пад на индустријското производство или рекордниот увоз?
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Последното обраќање на НАТО до Бучко мислам дека значеше, за да биде Македонија примена во НАТО треба да си замине сегашната власт...
You wish!:)))
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Последното обраќање на НАТО до Бучко мислам дека значеше, за да биде Македонија примена во НАТО треба да си замине сегашната власт...
You wish!:)))
Не знам како изгледа Македонија кога се гледа од Канада. Од внатре не изгледа добро, барем не подобро отколку на 15 септември. Да бидам прецизен, нене не ми изгледа подобро. Иначе повеќе пати имам напишано и ќе повторам дека мојата желба е СДСМ како водечка партија во власта да се „опамети“ и да почне да ја води Македонија во интерес на државата а не во интерес на партијската елита. Не од што го сакам СДСМ, туку затоа што се сакам себе и моите блиски. Би добиле во време, а до изборите има една и пол година. Но поминаа 2,5 години и нема лек за нивната болка и покрај претходните 4 години карантин (опозиција). Можеби за тоа беше виновно и нивното времено учество во власта во широката коалиција. Мислев дека по два лоши премиера (Бранко и Хари), третиот ќе биде среќа (Бучко). Да чекам ли сега четврт? СДСМ не научи да ја сака Македонија патриотски, туку и понатаму ја сака на начин на кој педофилите ги сакаат децата. Што откако ќе се продаде ЕСМ. Ќе донесат ли државотворците закон дека секој Македонец што има два бубрега еден ќе треба да го донира на власта за понатамошно продавање...
concrete Zanimlivo ova so bubrezive ,ama MUKLA, da ne svatat za kakvi delovni moznosti ne bile svesni. Rekov ednas , ako ima Gospod ke ima PRAVDA. Veruvam deka se sekavaat na facite so neverica za toa sto im se slucuva na Causesku i zenatata mu :):):)!!!! PS ova se odnesuva i na ovie drugite sega malku loso maskirani kako opozicija i novootkrieni rodoljubci....:):):)!!!!
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...а до изборите има една и пол година.
Сосема избега од темата, ама ајде... Како што може да се види од последниве локални избори, сеуште повеќе граѓани и’ веруваат на актуелнава власт, отколку на опозицијата во Македонија. Башка, во наредниов период следи почеток на преговори за полноправно учество во ЕУ, зачленување во НАТО, признавање науставното име на Република Македонија, подобрување на економијата во Македонија итн. итн. Наредните избори се навистина за година и пол, ама до изборите после нив има уште пет и пол години... Подобро со толку калкулирај!:) p.s. concrete не знам што напишал... Престанав да го читам!:)
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
[quote]Originally posted by трендафил Наредните избори се навистина за година и пол, ама до изборите после нив има уште пет и пол години... Подобро со толку калкулирај!:) p.s. concrete не знам што напишал... Престанав да го читам!:)
A jas si go citam i ponataka Strelec .............odlicen reper e da se meri zabeganosta na vlasta i nejzinite iluzii :):):)!!!
Misirkov Mnogu nesoodvetna sporedba: pozadi puchot protiv Chaushesku stoese Rusija so celata infrastruktura. SDSM + narechi-opozicijata VMRO-NP top ne gi bie (pri podelena DPMNE i nemanje vistinski "trekji put") -- do tolku se zabegani vo vlasta i sigurni deka mozat da rasprsnat so upotreba na sila bilo kakva organizirana pobuna protivb niv. Trendafile, Gospod mu pomaga na onoj sto si pomaga sebe si (citat od Biblijata), ne na budalite. Chetvrt premier nemoj da chekas zosto bilo da e premier, bilo pretsedatel -- od Kiro do Ljubco do Boris, Branko i Buchko -- site se eden.
Justinijan
quote:
да биде Македонија примена во НАТО треба да си замине сегашната власт
Грешка, Трендафил. Наопаку е. Ако постои некој што во целост, на време и без приговор ја обликува Македонија според замислите на НАТО, така сликовито опишани од concrete: “Makedonija , kako sto se vikala od vek i vekov, a kako podrugo , ama naselena so kvazi grci vo juzniot i frustrirani albanci vo severniot , nabedeni bugari vo istocniot i raznorazni egzoticni specimeni od koi nekoi ke dzavkaat po razni forumi deka se ORIGINALNI Makedonci.....pa od avion se gleda semata!!!!!“ - ако постои некој што со секој изминат ден е се поблиску до целта, ероатлантската визија за Македонија да стане реалност, - тоа е оваа власт. Историски гледано, лудост е да се очекува нешто друго. Психоемотивната интелигенција на владеачката олигархија нема шанси сама по себе да го надмине нивото на 10-годишен ученик чиј видоглед е заграден со пофалбите или укорите на учителката. Ако го нема Тито, мора да се најде некој друг. Мора да има некој голем што ќе дава задачи, а јас, како примерен ученик, ќе ги извршувам, и ќе се прчам пред другите деца со секоја добиена фалба. Самиот да си го одбирам патот, да си ги водам сите работи, и да знам дека одговорноста за мојот живот е само моја - такво нешто е преголем товар за оние што се навикнати на рака што ќе ги води, учи, што ќе ги наградува ако се добри или ќе ги казнува ако се лоши. НАТО тешко да ќе може да најде ваков верен извршител во било која друга власт. ДПМНЕ ги повторува “определбите за членство во НАТО“ чисто папагалски, без да има некоја јасна претстава што значи тоа. Нивната најголема глупост: сакаа да обноват една потенцијална светска сила, Македонија, - но притоа да не се оптоваруваат со надворешна политика, да му го остават тоа на некој друг. Па така, и во време на владеењето на ДПМНЕ, патот кон деветтиот круг беше трасиран воглавно од други. Од НАТО е јасен гневот кон дволичноста на Георгиевски и Бошковски: ем сакаат да бидат евроатлантски ориентирани, ем пак да бидат македонски патриоти. Кај СДСМ нема такви дилеми. --------------- Премисата дека треба да исполниме некави услови за да бидеме примени во НАТО, е доказ дека потсвесно сме ја прифатиле инфантилната психологија на екс-југо-македонската вазалска олигархија. За возрасен човек, многу корисно за здравјето е да се исфрли ваквиот начин на размислување од умот. Колку поскоро, толку поарно. Не се потребни никакви услови, никаква демократија за членство во НАТО. Пример за едното или за другото се Грција и Турција. Ако некој сака во Македонија да изгради државно устројство по углед на западните демократии, може тоа да го стори без никакви надворешни услови и притисоци. Македонија има доволно умни и образовани луѓе, способни да го спроведат тоа. За воени сојузи, со кого ќе одиме да се биеме против кого, кои нови територии ќе ги освојуваме, ќе размислуваме откога ќе си ги средиме домашните работи.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Последното обраќање на НАТО до Бучко мислам дека значеше, за да биде Македонија примена во НАТО треба да си замине сегашната власт...
You wish!:)))
Не знам како изгледа Македонија кога се гледа од Канада. Од внатре не изгледа добро, барем не подобро отколку на 15 септември. Да бидам прецизен, нене не ми изгледа подобро. Иначе повеќе пати имам напишано и ќе повторам дека мојата желба е СДСМ како водечка партија во власта да се „опамети“ и да почне да ја води Македонија во интерес на државата а не во интерес на партијската елита. Не од што го сакам СДСМ, туку затоа што се сакам себе и моите блиски. Би добиле во време, а до изборите има една и пол година. Но поминаа 2,5 години и нема лек за нивната болка и покрај претходните 4 години карантин (опозиција). Можеби за тоа беше виновно и нивното времено учество во власта во широката коалиција. Мислев дека по два лоши премиера (Бранко и Хари), третиот ќе биде среќа (Бучко). Да чекам ли сега четврт? СДСМ не научи да ја сака Македонија патриотски, туку и понатаму ја сака на начин на кој педофилите ги сакаат децата. Што откако ќе се продаде ЕСМ. Ќе донесат ли државотворците закон дека секој Македонец што има два бубрега еден ќе треба да го донира на власта за понатамошно продавање...
Според настојчивоста на некои овде присатни македонски канаѓани таа е СЕКОЈ ДЕН ПОБЛИСКУ ДО ЦЕЛТА ...нели? пс А деновите ни се неброени... мислам пред нас си се и никој не го тоќно определил нивниот број ....за да (конечно) се знае...нели ?.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...до изборите има една и пол година.
quote:
Originally posted by lav
А деновите ни се неброени... мислам пред нас си се и никој не го тоќно определил нивниот број...
Браво lav... Убаво му го ’спушти’ на трендафил!:)))
dejan kolku pati sum go rekel ova!! duri sega im tekne na ovie! НАТО Приемот на Македонија ќе го стабилизира регионот Со приемот на Македонија, Албанија и на Хрватска во НАТО во 2006 година ќе се зацврсти стабилноста на регионот, оцениле членовите на Парламентарното собрание на Алијансата на вчерашната средба со премиерот Владо Бучковски во Скопје. Поддршката на членството на Македонија во Алијансата е зголемена за 10 отсто и според последната анкета 88 отсто од граѓаните ги одобруваат напорите на Владата за членство, ги информирал премиерот членовите на Поткомитетот за идни безбедносни и одбранбени способности на парламентарната комисија за одбрана и безбедност на НАТО. Било разговарано и за формирање лоби-група во Парламентарното собрание за да се забрза приемот на Македонија. - Македонија преку имплементација на охридскиот договор претставува успешен модел за меѓуетнички соживот и развој - оцениле парламентарците. Бучкоски информирал дека акцентот на реформите во одбраната сега е на трансформација на силите, имплементација на новиот систем на управување со кадри, трансформација на Воената болница и Академијата и структура на силите кои се назначени во мисии надвор од земјата. Тој нагласил дека се очекува наскоро да биде усвоен и имплементиран законот за управување со кризи, а Владата треба да објави Бела книга на македонската одбрана и Стратегија за односи со јавност за подготовките за членство во НАТО.
трендафил
Украден автомобил на македонското Министерство за одбрана во Софија
Макфакс 18.05.2005 Непознати арамии ноќеска околу полноќ во Софија украле автомобил на македонското Министерство за одбрана, јавува агенцијата Бгнес. Официјални лица на македонското министерство со кои контактираше Макфакс изјавија дека ја проверуваат информацијата. Возилото, марка „Сеат Толедо“, бил паркиран пред ресторанот „Астор“, на булеварот Црн Врв во бугарската престолнина. Полицијата засега не соопштува други детали околу кражбата, освен дека автомобилот бил украден околу полноќ. Кражбата се случува во момент кога во Охрид се одржува дводневна трилатерална средба на врвот на министерствата за одбрана и на армиите на Албанија, Бугарија и Македонија и каде синоќа беше потпишан заеднички договор за соработка.
-------------------------------------------------------
Не ми е јасно каква врска има средбата во Охрид со паркираното возило пред кафеаната „Астор“. Нема детали. Дали автомобилот бил со воени или цивилни таблички. Имало ли во него некои документи и слично. И ова е дел од цената на нашиот влез во НАТО. Иначе влезот во некоја организација не значи ништо. Словенците влегоа во ЕУ па ја сменија државната власт, Хрватска е кандидат и има пристап до ЕУ фондовите, па на локалните избори загуби ХДЗ. Луѓето таму очигледно сакаат повеќе од формално членство. Јас не велам дека не е можно СДСМ да ги добие и следните избори, но тоа ќе значи дека народот е задоволен од состојбата во Македонија. Тогаш не ми простанува ништо туку само да видам дали за мене има место во некоја друга земја. Или барем да ги спасам децата. Па можеби и јас од Канада, Австралија, САД или некоја земја од ЕУ ќе велам дека во Македонија се живее убаво. Или колку повеќе немаат моите сонародници во матичната држава, ќе мислам дека јас имам повеќе. Што се однесува до мене, очекувам прием во НАТО. Им требаат земји што ќе дадат пешадија. Техника имаат доволно. А што се однесува до ЕУ мислам дека нашите во моментот и не помислуваат на членство, туку само да станеме кандидат. За да може како крлежи да се закачат на претпристапните фондови. Што се однесува до реформите, не знам што ќе реферираат министрите во седиштето на НАТО. Реформите од типот отпуштивме волку Македонци, примивме волку Албанци се извршуваат редовно. За судовите се зборува и не е ништо направено. Изборите ги видовме какви беа. Притисокот што се вршеше да не се излезе на референдумот беше и по желба и помош на НАТО. Тие имаат право на недемократија. Ние не. Тоа е тоа.
concrete Pa Trendafile , dobredojde vo KLUBOT :):):)!!! Ili toa ili Hekler-Koh, sepak ti ja preporacuvam vizata kako podobro resenie za decata, za dusata bi bilo podobro ona drugoto , ama odamna sme ja prodale na Gavolot t.e. ja nemame veke !!!!
Strelec Еден ужасен заклучок ми се наметнува... Колку што е Македонија поблиску до НАТО и ЕУ, толку повеќе расте нервозата кај опозицијата и особено кај симпатизерите на опозицијата овде на форумов... Колку и да се обидувате да го демантирате ова, ќе ви биде џабе!
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Еден ужасен заклучок ми се наметнува... Колку што е Македонија поблиску до НАТО и ЕУ, толку повеќе расте нервозата кај опозицијата и особено кај симпатизерите на опозицијата овде на форумов... Колку и да се обидувате да го демантирате ова, ќе ви биде џабе!
Доколку мислиш дека се плашам од ЕУ и НАТО па сакам да избегам од нив, не си во право. Дали ти избега кога Георгиевски ја потпиша спогодбата за асоцијација и стабилизација со ЕУ?
nepobedliv nema ne ke se rodi pogolem kvisling od ljube vojvodata. Inace za koj *** onoj od VMRO bara referendum za imeto?
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Доколку мислиш дека се плашам од ЕУ и НАТО...
Не мислам дека се плашите од ЕУ и НАТО... Туку се плашите од тоа што токму ОВАА ВЛАСТ со толку крупни чекори граби кон евро-атлантските институции!
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Доколку мислиш дека се плашам од ЕУ и НАТО...
Не мислам дека се плашите од ЕУ и НАТО... Туку се плашите од тоа што токму ОВАА ВЛАСТ со толку крупни чекори граби кон евро-атлантските институции!
Така мислеше и Георгиевски додека го тапкаа по рамо за да се отвори универзитетот на Југоисточна Европа, кога ги испрати првите офицери за врска во НАТО. И друго, се` до појавата на Али Ахмети. Ќе бидеш ли така љубезен да ми дадеш некој факт за сегашната власт кој јас очигледно не го гледам. Еден крупен чекор. Старата власт на пример успеа да ја уфрли Македонија во плановите на ЕУ, кога си замина ТАТовската влада не бевме спомнати во ниту една агенда. Направи и некои реформи во сверата на финансиите (ДДВ, платен промет...). Донесе закон и почна да ја спроведува денационализацијата што сега замре. Го почна преструктуирањето на АРМ по НАТО стандарди (што беше привремено стопирано по заслуга на ДУИ во 2001 година). Ако јас добро се сеќавам Георгиевски не зборуваше против НАТО пред агресијата од Косово. Дали сега изборите се подобри. Колку што знам на изборите што се сметаат за најлажирани, кога беше избран Борис Трајковски, немаше замерка од странците. Најголема замерка е ставена сега. Дали приемот во НАТО и ЕУ ќе биде платен со промена на името со тоа што и на англиски и на кинески би било напишано на кирилица и што ги заболе толку САД и ЕУ за нашето име? Уште еднаш те замолувам да ми напишеш што добро направи оваа власт. Еве јас нешто ќе набројам. Отпушти Македонци за да вработи Албанци, го подржави Тетовскиот универзитет, поалбанчи неколку неалбански општини (останува уште општина Чаир да ја поврзе со Косово, најново барање на ДУИ), претопи тенкови, ги приземји авионите...
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Ќе бидеш ли така љубезен да ми дадеш некој факт кој јас очигледно не го гледам.
Можеш да го видиш, но не сакаш! Инаку, еве го фактот што го бараш (во форма на прашање): Колку бевме блиску до ЕУ и НАТО пред две и пол години, а колку сме блиску сега? Ти текнува?
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Ќе бидеш ли така љубезен да ми дадеш некој факт кој јас очигледно не го гледам.
Можеш да го видиш, но не сакаш! Инаку, еве го фактот што го бараш (во форма на прашање): Колку бевме блиску до ЕУ и НАТО пред две и пол години, а колку сме блиску сега? Ти текнува?
Не ми текнува. Кога ги тапкаа нашите по рамо за да се примат бегалци од Косово или преку Македонија да се напаѓа СР Југославија, мислевме дека сме поблиску и до НАТО и до ЕУ. Имавме и безбедносна гаранција од генералниот на НАТО, тогаш Хавиар Солана. Колку се почитуваше таа гаранција во 2001 сите сме сведоци. Сегашново тапкање по рамо исто така не мора да значи ништо. Иначе нормално е сега да бидеме за две и пол години поблиску до НАТО и до ЕУ отколку пред две и пол години. Исто како што пред две и пол бевме поблиску отколку пред шест и пол. Тоа е заслуга на времето, не на власта. Не добив одговор што направи оваа власт за овие две и пол години. Бројот на Албанци во АРМ, за нив сигурни не е битен. Затоа што по дезертирањето на првите (и последни) тројца Албанци испратени во Ирак, никој не бара правична застапеност на нашите војници во рамките на НАТО. Дури ни албанците не се бунат што само Македонци добија американски медали за храброст.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Иначе нормално е сега да бидеме за две и пол години поблиску до НАТО и до ЕУ отколку пред две и пол години. Исто како што пред две и пол бевме поблиску отколку пред шест и пол.
Невообичаеното е тоа што пред шест и пол години се говореше за влез во ЕУ и НАТО отприлика околу 2015 година, пред две и пол години се говореше за околу 2020-2025 година, а сега се говори за 2008-2010 година... Така да не се работи овде за толку проста математиката како што ти сакаш да ја претставиш (минус два, минус четири)! И кога реков дека ве фаќа нервоза, токму на тоа мислев... И самите забележувате дека ова што сега се случува не е ’тапкање по рамо’, туку се работи за конкретни акции кои што ни ги отвораат вратите за влез во НАТО и ЕУ! А тоа што во 2001 година било поинаку отколку што сме се надевале е само заради тоа што сакавме да тераме таква политика каква што теравме тогаш... Нека ти текне дека Љубчо и тие околу него во секоја втора изјава ’плукаа’ по меѓународната заедница... Таквата политика сите видовме до што не’ доведе! Никогаш не сум мислел и не сум рекол дека меѓународната заедница не прави грешки и не прави гревови, но дефинитивно е подобро со нив мудро политика да се тера, отколку ’патриотски’ да се удира со глава во ѕид! Обиди се да ја сватиш таа основна разлика!
concrete Strelec, vaka drugarski .... zarem navistina veruvas deka vo dogledno vreme, kako dogledno mislam na vreme vo koe Makedonija, prvo so imeto Republika Makedonija, a vtoro pred da ostane bez Makedonci kako narod , ke bide primena vo NATO ili ke se integrira vo EU....???????
intel
quote:
Originally posted by concrete
Strelec, vaka drugarski .... zarem navistina veruvas deka vo dogledno vreme, kako dogledno mislam na vreme vo koe Makedonija, prvo so imeto Republika Makedonija, a vtoro pred da ostane bez Makedonci kako narod , ke bide primena vo NATO ili ke se integrira vo EU....???????
Ти упорно си млатиш празна слама, ако нека..млати си[?]
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Strelec, vaka drugarski .... zarem navistina veruvas deka vo dogledno vreme, kako dogledno mislam na vreme vo koe Makedonija, prvo so imeto Republika Makedonija, a vtoro pred da ostane bez Makedonci kako narod , ke bide primena vo NATO ili ke se integrira vo EU....???????
concrete, vaka drugarski... Veruvam i toa cvrsto! Bidejki vo Makedonija sepak opstojuvaat epten mal broj zlokobni tuli shto (logichno neli) nosat nesrekja i zlo!
concrete Kamo sreka da e prazna slama, a inaku sekoe cvrsto veruvanje mora da se respektira... znaci ni ostanuva da cekame ...kako ovie igraat na dolgi pateki se nadevam deka predanijata i veruvanjata vo zadgroben zivot se vistiniti...izgleda toa ni e edinstvenata sansa da vidime koj bil vo pravo :):):)!!!! Pa Strelec , vo Makedonija samo takvi opstojuvaat, taa e veke celata od toj materijal....drugiot e nekade na drugo mesto :):):)!!!
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Иначе нормално е сега да бидеме за две и пол години поблиску до НАТО и до ЕУ отколку пред две и пол години. Исто како што пред две и пол бевме поблиску отколку пред шест и пол.
Невообичаеното е тоа што пред шест и пол години се говореше за влез во ЕУ и НАТО отприлика околу 2015 година, пред две и пол години се говореше за околу 2020-2025 година, а сега се говори за 2008-2010 година... Така да не се работи овде за толку проста математиката како што ти сакаш да ја претставиш (минус два, минус четири)! И кога реков дека ве фаќа нервоза, токму на тоа мислев... И самите забележувате дека ова што сега се случува не е ’тапкање по рамо’, туку се работи за конкретни акции кои што ни ги отвораат вратите за влез во НАТО и ЕУ! А тоа што во 2001 година било поинаку отколку што сме се надевале е само заради тоа што сакавме да тераме таква политика каква што теравме тогаш... Нека ти текне дека Љубчо и тие околу него во секоја втора изјава ’плукаа’ по меѓународната заедница... Таквата политика сите видовме до што не’ доведе! Никогаш не сум мислел и не сум рекол дека меѓународната заедница не прави грешки и не прави гревови, но дефинитивно е подобро со нив мудро политика да се тера, отколку ’патриотски’ да се удира со глава во ѕид! Обиди се да ја сватиш таа основна разлика!
Не е убаво кога како Македонци се делиме. Не значи дека доколку мислам дека во моментов не заслужуваме да бидаме членка, дека не сакам да станеме. Се лажеш доколку мислиш дека би ми пречело ако Бучко направи да бидам побогат или доколку Али Ахмети застане на чело во одбраната од евентуален повторен напад од Косово. Разликата меѓу нас што живееме во Македонија и вас што живеете во странство е голема. Нас не ни е толку важно дали ќе можаме без виза да шетаме низ светот, туку дали ќе имаме пари за тоа. Лично би бил позадоволен да ги исполниме условите за прием во ЕУ (реалните, утврдени во Копенхаген), а да не бидеме примени, отколку да бидеме примени со политичка одлука, а да тапкаме во сиромаштија, корупција, лажирани избори... Ниту ќе сметам дека и оваа влада нема заслуги за приемот, доколку бидеме примени во мандат на друга, за разлика од некои кои мислат дека Договорот за асоцијација и стабилизација со ЕУ не е важен за Македонија па го немаше во спотот 60 години Македонска влада, во кој дури ни Ченто не се смета за прв премиер, туку броењето почнува од првиот премиер комунист, Лазо. Што се однесува до Георгиевски во 2001 година, тој не ја напаѓаше меѓународната заедница додека борците на УЧК ги именуваше како убијци и криминалци, туку кога станаа борци за човекови права. Тогаш како едно од можните решенија беше објавен и предлогот за размена на територии. Се сеќавам дека СДСМ запрети со излегување од владата, што значи дека веќе постоела широката коалиција. Кога сме кај спротивставувањето на силата и неговото паметење од народот, ќе спомнам два примера. Ги славиме Солунските атентатори, на пример, а не го славиме Лазар Колишевски за тоа што е постигнато кога тој ја водел Македонија. Затоа што бил кукла, а се слават кукларите. Ако ние влеземе во ЕУ и НАТО на ист начин на кој Хрватска во Втората светска војна стана независна, по мене не е добро. Јас од Македонија тврдам дека економијата не е подобра (и статистиката и покрај повеќекратната смена на директори и методологијата по која се прави пресметка го потврдува тоа), дека корупцијата постои, дека уште има Македонци протерани од своите домови (многу малку се вратени дома после 15 септември, затоа што тоа и сега е тешко да се направи) и да не набројувам. Јас не сметам дека тогашната власт е виновна за војната во 2001. Барем не дека е повеќе виновна од Али Ахмети, односно дека со своето однесување го испровоцирала да дојде од Швајцарија во Призрен и да се договори Косовскиот заштитен корпус да ја нападне Македонија. А можеме да дискутираме за тоа дали одговорот беше соодветен, дали одбраната ни стана посилна со влегувањето на коалицијата ЗА Македонија заедно во власта, дали имало притисок од меѓународната заедница и каков, па на Љубчо да му пречи, а на Бранко и Бучко не, зошто веќе скоро две години најпопуларен политичар е Груевски, а не некој од добрата власт и слично.