Македонските малцинства во соседните држави
Македонските малцинства во соседните држави
Strelec САД: Грција не ги признава етничките малцинства Во годишниот извештај за човековите права на Стејт Департментот, САД ја критикуваат Грција дека не ги признава етничките малцинства во земјата, пред се Македонците, објави денеска атинската агенција АНА. Во извештајот, објавен вчера, се наведува дека грчката Влада единствено го признава муслиманското малцинство кое живее во Северна Грција, но не и етничките малцинства и покрај тоа што предходната влада на ПАСОК го призна правото за самоопределување на секој граѓанин.
wolf_pack Eve neshto istorisko: [img]http://www.mhrmc.ca/images/vinozhito_congress_dvd.jpg[/img] "The two DVD set (four hours total) includes the entire Vinozhito Congress and also short clips of Greek Neo-Nazi demonstrations against Vinozhito and the Greek media's racist coverage against the Macedonian minority political party. Greece is notorious for being openly racist against its ethnic minorities and simply raising the issue of the Macedonian minority in Greece causes Greek citizens and politicians alike to react in outrage." [url="http://www.mhrmc.ca/publications/vinozhito.html"]Poveke[/url]