Зошто двобојка ?
Зошто двобојка ?
Homer MakeDonski Приметувате ли дека партиските знамињана дпмне и нп станаа двобојки . Дали некој знае да објасни зошто е тоа така Да не ги нападнала р`ѓа со одреден интензитет ?
трендафил
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
Со доза на опрезност не пишав знамето на Вмро туку оние на дпмне и нп од причината која ја изнесувам сега. Ако оваа партијата континуитетот го гради врз историското ослободително движење на Македонците и нивната организација ,тогаш партиите тн.наследнички по логиката на наследството би требало да се држат до наследеното ,да го негуваат а не да го заменуваат Што е тоа што е оставено во насаледство од историското Вмро а набљудувано од аголот на боите на знамето на таквото Вмро ? Почитуван Трендафиле наместо да напишете за Везилката ,и за значењето што го имале симболите на везовите на црвената и црна ,би ве замолил од историски,па и историско-политички аспект да дадете објаснение за тоа кога и од кој е извезена првата црвено-црна двобојка на Вмро и од кога за таа двобојка се смета дека во себе ги пресликува македонските бои Она што јас го знам е дека боите на мојата земја се црвената и жолтата па така ова
quote:
Едноставно, некои партии не се срамат да ги употребат македонските бои.
може да оди на контото на сите партии кои што ги употребуваат македонските бои ,а кои не се црвената и црната ,туку црвената со жолто сонце или црвената со жолтиот лав. или
quote:
Едноставно, некои партии не се срамат да ги употребат македонските бои.
што ли би рекле оние од Тирана и лидерите на бугарското Вемеро за ова вашево ?
quote:
Не случајно спортскиот клуб Вардар има црвено-црни дресови многу пред појавата на .....
Кој беше рекол дека ФК Вардар добил на поклон комплет дресови од еден ФК од Италија ,на " име воени репарации " ? Ми се чини објаснувањето дојде од комисијата која работеше на избор на првото државно знаме на Републиката,кога се беше произнела по пристигнатите предлози на тогаш објавениот конкурс за знамето и грбот на Татковината поздрав
Точно е дека знамињата и грбот биле секогаш со златен (жолт) симбол на црвена основа. За мене познато од сонцето на Кутлеш, преку крст, натписот „Слобода или смрт“, петокраката која во почетокот е целата во златна боја, а дури подоцна по пучот на пројугословенските комунисти е заменета премолчано со црвена петокрака со златна рамка, до последното сонце со дефокусирани наместо традиционалните фокусирани зраци. Факт е дека боите на знамињата и симболите се слични скоро кај сите Европски, со самото тоа и Балкански народи. Лав на пример или орел има скоро на секој грб. Црната боја кај нас почнува да се користи по неуспехот на Илинденското востание. Дали ВМРО-ДПМНЕ ја користи по неуспехот на изборите? И црвено-црната боја е присутна на сите народни носии и везови. Затоа и ја цитирав Везилка. Што се однесува до имињата на партиите ги користам званичните имиња. Не можам да се однесувам како некои што ги регистрираа тие партии со постоечките имиња (и едната и другата се формирани во време кога СДСМ е, односно беше, на власт), а не сакаат да ги користат, односно им исфрлаат дел. Всушност и барањето на Грција да не се викаме како што се викаме за мене е будалаштина, па не сакам јас да се однесувам како нив. Не ми е познато тоа за дресовите за репарација на Вардар, но мислам дека порано имаше црвен дрес, а црни гакички, а некаде по земјотресот доби црвено-црн дрес. Кога ги спомна Италијаните, да напоменам дека тие им плаќаат дополнителни пензии на тие што се бореле за Италија дури и во време на Мусолини, за разлика од нас, што тие што се бореа за Македонија во 2001 ги малтретираме по зандани.
Homer MakeDonski Со доза на опрезност не пишав знамето на Вмро туку оние на дпмне и нп од причината која ја изнесувам сега. Ако оваа партијата континуитетот го гради врз историското ослободително движење на Македонците и нивната организација ,тогаш партиите тн.наследнички по логиката на наследството би требало да се држат до наследеното ,да го негуваат а не да го заменуваат Што е тоа што е оставено во насаледство од историското Вмро а набљудувано од аголот на боите на знамето на таквото Вмро ? Почитуван Трендафиле наместо да напишете за Везилката ,и за значењето што го имале симболите на везовите на црвената и црна ,би ве замолил од историски,па и историско-политички аспект да дадете објаснение за тоа кога и од кој е извезена првата црвено-црна двобојка на Вмро и од кога за таа двобојка се смета дека во себе ги пресликува македонските бои Она што јас го знам е дека боите на мојата земја се црвената и жолтата па така ова
quote:
Едноставно, некои партии не се срамат да ги употребат македонските бои.
може да оди на контото на сите партии кои што ги употребуваат македонските бои ,а кои не се црвената и црната ,туку црвената со жолто сонце или црвената со жолтиот лав. или
quote:
Едноставно, некои партии не се срамат да ги употребат македонските бои.
што ли би рекле оние од Тирана и лидерите на бугарското Вемеро за ова вашево ?
quote:
Не случајно спортскиот клуб Вардар има црвено-црни дресови многу пред појавата на .....
Кој беше рекол дека ФК Вардар добил на поклон комплет дресови од еден ФК од Италија ,на " име воени репарации " ? Ми се чини објаснувањето дојде од комисијата која работеше на избор на првото државно знаме на Републиката,кога се беше произнела по пристигнатите предлози на тогаш објавениот конкурс за знамето и грбот на Татковината поздрав
трендафил
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
Приметувате ли дека партиските знамињана дпмне и нп станаа двобојки . Дали некој знае да објасни зошто е тоа така Да не ги нападнала р`ѓа со одреден интензитет ?
Знамето на ВМРО-ДПМНЕ одсекогаш било двобојно, црвено-црно, со црвен грб со златен (жолт) лав со круна и натпис и раб во иста боја. На ВМРО-НП и основата на грбот му е црвено црна. Членовите и симпатизерите често ги користеа знамињата што се користат со децении во САД (златен лав на црвена подлога), или во Австралија, златно сонце на Кутлеш на црвена подлога. На тие, непартијски знамиња, не е напишано името на партиите. Мислам дека не треба да образложувам што значи црвено-црната боја за нас македонците бидејќи би требало на сите да ни е познато. Друга работа е што некој ги отфрла македонските национални бои затоа што не ги користи неговата партија или ги користи и некоја соседна држава и малцинство од тој етникум кај нас и покрај тоа што политичкото здружување со таа етничка заедница не им пречи ако им помага за победа над другите македонци.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...за победа над другите македонци.
Каков Македонец си ти да ги пишуваш Македонците со мала буква?
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...за победа над другите македонци.
Каков Македонец си ти да ги пишуваш Македонците со мала буква?
Овојпат , морам да се сложам со тебе...нели?
slasa oste orloj da stavet ke bidet slicno so albanskoto
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...за победа над другите македонци.
Каков Македонец си ти да ги пишуваш Македонците со мала буква?
Со голема буква, колку што ми е познато како општо правило се пишува нешто што е единствено. А ние сме толку поделени по сите основи, прво географски на Вардарци, Пиринци, Егејци, безимени од Албанија (Мала Преспа, Голо Брдо), Косово (Гора), Србија (не знаеме повеќе до каде) и дијаспората. Овде на форумот сме поделени политички. Поблиски за многумина се „неговите“ албанци од „противничките“ Македонци. (Еве тука ставам голема буква затоа што во оквир на својата група таквите се единствени).
concrete
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...за победа над другите македонци.
Каков Македонец си ти да ги пишуваш Македонците со мала буква?
Makedonija - makedonci , kolku se sekavam taka treba, Trendafil kaza zosto. Inaku bi go zamolil Trendafil da ja objasni crnata i crvenata boja , so zlaten ili bel grb ( belata boja se za ista so zlatnata vo heraldikata). Strelec se nadevam nema da se suti za toj mal izlet.....
Strelec Не се вади... не си во право! Македонци секогаш се пишува со голема буква! concrete, ова е вистината... Македонија, Македонци, македонски, македонски јазик (нека не те буни ова за јазиков, во право сум и за тоа)... Значи, само придавките изведени од зборот Македонија треба да се пишуваат со мала буква!
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Не се вади... не си во право! Македонци секогаш се пишува со голема буква! concrete, ова е вистината... Македонија, Македонци, македонски, македонски јазик (нека не те буни ова за јазиков, во право сум и за тоа)... Значи, само придавките изведени од зборот Македонија треба да се пишуваат со мала буква!
Veruvam, ne sum tolkav strucnjak za toa, ke ja prasam denovive kerka mi taa e expert....
трендафил Во нашиот случај црвеноото и црното се всушност симбол за СЛОБОДА ИЛИ СМРТ. Во „Везилка“ од Блаже Конески е испеано:
Два конца парај од срцето, драги, едниот црн е, а другиот црвен, едниот буди морничави таги, другиот копнеж и светол и стрвен.
Има и друго толкување, односно црвено КРВ, црно СМРТ. Златното е симбол на драгоценост, СЛОБОДА. Не случајно спортскиот клуб Вардар има црвено-црни дресови многу пред појавата на ВМРО-ДПМНЕ или ВМРО-НП, во време кога македонци на власт во социјализмот беа умерени националисти (не шовинисти, да нагласам бидејќи кај нас се мешаат поимите националист, човек што ја сака својата нација и шовинист, човек што ги мрази другите и за албанските партии се зборува дека се националистички, а не шовинистички, што е вистината. Националистички се партиите на турците, ромите, србите, бошњаците...). Едноставно, некои партии не се срамат да ги употребат македонските бои. На запад на пример црвената боја е симбол за комунизам (социјализам), а темно сината боја значи конзерватизам и обично ја имаат демохристијански партии. Таму конзервативците сакаат да ги задржат правата здобиени во феудализмот, нормално прилагодено на актуелниот општествен живот и со приклучување на нови членови. Кај нас процесот е обратен, односно имаме транзиција од социјализам во капитализам, па нормално е што СДСМ (еве, да кажам нешто и за нивната боја) е конзервативната партија, односно партија која тежи да си ги задржи привилегиите од социјализмот со прилагодување, а ги прифаќа западните симболи и бои бидејќи и е поважно мислењето на западот отколку домашното. Нормално, прилагодувањето зависи од тоа колку општеството (народот) ќе изнуди. Никој доброволно не се откажува од привилегии ни кај нас ни на запад. Побрзо се предава власта на друга индивидуа или група, без разлика на идеолошката спротивставеност, отколку да се препушти на народот, затоа што од нив полесно може и да се врати. А народ кој еднаш почувствувал полна слобода, никогаш не ја дава. За жал ние не сме ја почувствувале слободата 100% скоро еден милениум.
DJ_SHEMA Na istok crvenata boja se poistovetuva so Komunizmot. Na zapad so republikanskata partija.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
...Ми се чини објаснувањето дојде од комисијата која работеше на избор на првото државно знаме на Републиката,кога се беше произнела по пристигнатите предлози на тогаш објавениот конкурс за знамето и грбот на Татковината поздрав
Eeeej, razbudi stari spomeni, edno drugo vreme koga se imashe strast pri biranjeto na drzhavnite obelezhja... znameto, grbot, imeto na nacionalnata valuta, referendum... sega se' e razvodeneto, preku k.. i ako stavat zhirafa na znameto nema da se iznenadam zhimi takvoto, alal da im e na tie shto go utepaa entuzijazmot, job well done...
concrete
quote:
Originally posted by achtung_panzer Eeeej, razbudi stari spomeni, edno drugo vreme koga se imashe strast pri biranjeto na drzhavnite obelezhja... znameto, grbot, imeto na nacionalnata valuta, referendum... sega se' e razvodeneto, preku k.. i ako stavat zhirafa na znameto nema da se iznenadam zhimi takvoto, alal da im e na tie shto go utepaa entuzijazmot, job well done...
Panzer , toa e seto vreme i celta, da se razvodni do nivo na mukenica. Togas se oblikuva kako sto se saka. Mislis ovie od MZ ( so domasnite petokolonasi od site boi) koi ne narekoa FYROM , pijat nafta???? Zamisli sto ke se slucese, pred 10 godini nekoj da primese kineska pomos vo kompjuteri ( baska kineskiov ambasador se maci toa da go kaze na makedonski) nekoj amnestiran terorist unapreden vo direktor na skolo ( ambasador=direktor na skolo, jel to mogoce!!!!) da mu odgovori na albanski(baska cital mi vikaat). A zemi go seto toa vo kontekst na Cile -Tajvan-milijarda-NSA, etc. Strelec moze da se kine od smeenje, ama nekoi teorii poleka prestanuvaat da bidat teorii!!!!
Homer MakeDonski
quote:
Што се однесува до имињата на партиите ги користам званичните имиња. Не можам да се однесувам како некои што ги регистрираа тие партии со постоечките имиња (и едната и другата се формирани во време кога СДСМ е, односно беше, на власт), а не сакаат да ги користат, односно им исфрлаат дел. Всушност и барањето на Грција да не се викаме како што се викаме за мене е будалаштина, па не сакам јас да се однесувам како нив.
Zosto togas pisuvate Makedonec so mala bukva ? Od takviot aspekt na nacionalnata pripadnost treba da ragranicime na nacinot deka postojat Makedonci i nemakedonci .A od aspekt na politickoto dejstvuvanje i kaj ednite i kaj drugite treba da se kaze deka postojat Makedonci -antimakedonci i nemakedonci -antimakedonci ,kako i nemakedonci-promakedonci(vistinska retkost) Zarem ne vi se cini deka deka ova e poverodostojno otkolku ona sto vie go imate za svoj pristap koga ja upotrebuvate malata bukva ,
quote:
Црната боја кај нас почнува да се користи по неуспехот на Илинденското востание.
Najverojatno .Zatoa i e neprifatlivo tolkuvanjeto deka boite na Makedonija se crvenata i crnata A ako se zaprasame koj e toj sto go iniciral vakviot pocetok i so toa davajki novo dotogas nepostoecko znacenje na vekje postoeckato ,mora da se zaprasame i koj e toj sto i denes go forsira toj nov simbolizam ,sozdavajki iscekor vo strana ,od ona sto e nase kon ona sto ne od istoriski ami od politicki pricini bi trebalo da srasne iso nas i nie so nego . I na kraj od ekonomski aspekt poglednato koja kje e cena sto bi trebalo da se plati so vakviot iscekor na strana ? Da ne treba i taa da se podmiri so dodatni aranzmani vo stranstvo? I ovoj pat preku pasosite na Bugarija? Kolku sto jas gledam ima nesto r`gjavo i vo svetosta na crveniloto ,razleano vo naseto nacionalno zname . Neznam za Homer velat deka bil slep pozdrav Homer MakeDonski
трендафил Македонец понекогаш пишувам со мала буква најповеќе од невнимание. Истото ми се случува и за малцинствата во Македонија и за странци. Сигурно не го правам тоа од непочитување. Би се осврнал на темно сината боја на нашите пасоши и лични карти. Од каде таа. Не ќе беше ли нормално да бидат во црвена боја со втиснат грб со златна боја. И дали грбот на Република Македонија од времето на социјализмот треба да се менува. Сепак тој е нацртан преку ноќ од немакедонец, по нарачка на друг немакедонец. Можеби го симболизира тоа што во тоа време го имало кај нас, но нешто е веќе и сменето. На пример афионот повеќе го нема, а спорна е и петокраката на врвот. Јасно ми е дека петокраката не е само симбол на комунизмот (ги има многу и на знамето на САД), но црвена петокрака кај нас, а оваа петокрака сигурно го симболизираат токму тоа. Каква би била реакцијата ако на пример како симбол се земе свастиката (кукастиот крст) кој сега е симбол на фашизмот, а на мозаикот на Плаошник сигурно не е, бидејќи е реден многу пред неговата појава. Ова го пишувам и за да кажам дека значењето на некои симболи и бојата како симбол се менуваат со тек на времето во зависност од настаните, односно од тоа кој и како ги употребувал. Не треба да имаме комплекс и нашите симболи, историјски настани и луѓе да ги отфрламе само затоа што некој друг ги присвоил. Сигурно е дека нешто има вредност ако и други го посакуваат. Треба да се излечиме од комплексот. Но се` додека имаме историчари од типот на академикот Иван Катарџиев, кој во пензија замина како вообликувач на историјата во полза на тогаш едната партија, а за него и сега изгледа постои само таа, па историјата ја ползува за дискредитација на во однос на неа опозиционерите, ќе губиме енергија во расправии за непотребни работи и ќе се мразиме како леви и десни Македонци. А додека двојца се караат трет ќе користи. Во моментов Арнаутите, утре некој друг. Што се однесува до името ВМРО, за мене е добро тоа да живее. Не знам што би добиле ако го убиеме и сместиме во историјата. Од повеќе десетици партии со такво име во живот се само две. За прв пат изгледа ќе опстои едно ВМРО, Народна, што се одвои од матицата, ДПМНЕ и нема да служи само за декор или како бројка. На овие избори е значајно и тоа што прв пат едно ВМРО, Македонска, ќе биде декор и на тие што не можеа да го смислат тоа име, што покажува дека суштината на проблемот ниту за најголемата лева партија не е во името туку во нешто друго. Во историјата поделбите, добрите и лошите ВМРОа се менувале, а коко резултанта од тоа е она што во свеста на секој Македонец е ВМРО како движење за доброто на Македонија.