Kakvi se makedoncite! Interesna statija
Kakvi se makedoncite! Interesna statija
n/a 1898 Petar Mandzukov to Kostadin Kirkov ...Perhaps our slavery would not have been so difficult if various kinds of propaganda had not interfered in our affairs, which under the name of "brothers" and "benefactors" divide brothers from brothers and make the Turks commit the worst of crimes. Those "brothers" of ours do everything possible to prevent the unity of our freedom-loving forces. And what has been the result of such propaganda? Even the true sons of our country, those whoa re really not afraid to sacrifice their lives at the altar of our Fatherland, often wrongly think that the liberation of Macedonia could not be conceived without the interference of this or that state. They go over to the side of this or that people and forget their own people. Instead of uniting their forces in favor of their own people and striving in unison to liberate it from bondage, they cannot agree whom they should serve. We know, Kostadin, that our fatherland differs by its population from one Bulgaria, Greece or Serbia, which are homogenous countries. There are various nationalities and religions in our country. There are Macedonians, Greeks, Wallachians, Turks, Jews, Albanians, even a few Armenians. and let us not forget the Gypsies.... CDIA (Sofia), f.70, on., AE70-74; - Razgledi, X/7 (1968), p.847-851 Do koga makedoncite ke mislat taka, deka ne moze sami da opstoime bez Bugarija ili bez Srbija, e SE DOTOGASH KE ZHIVEEME MIZERNO I POROBENI!
protivpropaganda
quote:
Originally posted by bitushanec
1898 Do koga makedoncite ke mislat taka, deka ne moze sami da opstoime bez Bugarija ili bez Srbija, e SE DOTOGASH KE ZHIVEEME MIZERNO I POROBENI!
bitushanec, Во нашето окупаторско минато имавме колабористи на окупаторот. Во нешто послободното ни минато, во соц. џоа реализмот, имавме црвена буржоазија која денес го изгуби идеолошкиот предзнак и се претвори во политичко-економска олигархија. ДА СЕ ОКВАЛИФИКУВА ЦЕЛ НАРОД СПОРЕД ОДНЕСУВАЊЕТО НА МНОГУ МАЛ БРОЈ НА НЕГОВИ ПРИПАДНИЦИ Е ГОЛЕМ ГРЕВ, ДА НЕ КАЖАМ КАТАСТРОФАЛНА ГРЕШКА НАПРАВЕНА ОД НЕЗНАЕЊЕ. Читај за подобро да разбереш: www.angelfire.com/ab6/protivpropaganda/loshiparoli/sindromproklet.htm Денешниве политичко-економски услови во Македонија никогаш не биле поповолни за стекнување на сопствено богатсво, а ова не значи ништо друго освен директна конкуренција на веќе постоечката олигархија, поранешната црвена буржоазија, која на тие високи општествени позиции нема дојдено преку квалитет или некаква вредност туку преку подобност. Е сега, ова не значи ништо друго освен тоа што нашата сегашна „буржоазија“ не е способна да се справи со реална конкуренција во фер услови. Затоа таа прави се` за да не дојде до фер услови во нашето општество, односно преку диктирање на економските и политичките текови си ја обезбедува својата незаслужена висока општествена позиција. Повеќе од дефинитивно е тоа што постојат такви кои заради „привилегијата“ да ги собираат ронките се претвораат во нивни слепи слуги кои прават енормна штета на сопственото општество. Има и такви кои чекаат на ред за да им бидат слуги. Би рекол современи колабористи на современ окупатор бидејки таа олигархија се однесува токму како окупатор на една територија. Бројот на овие поединци не е голем, да е до 10% од населението. За да си овозможи атмосфера на диктирање на тековите потребно им беше да се намали прогресивниот дел на секое општество, тнр. средната класа бидејки е најбројно. Исто така беше потребно да се создадат услови на страв од економска или физичка деструкција за населението да се апатизира. Читај за подобро да разбереш: www.angelfire.com/ab6/protivpropaganda/fajlovi/strav.htm Условите кои се поволни за олигархијата ги оддржуваат преку пропаганда. Читај за подобро да разбереш: www.angelfire.com/ab6/protivpropaganda
трендафил Кога во своја држава имаме луѓе кои колаборираат со непријателот (да не ме убедува некој дека Али Ахмети на пример и беше пријател на Македонија во 2001та и не гледам во што се сменил), и кога тие колабористи ја добиваат подршката од народот (гласачите) на изборите, не е чудо што во состојба на окупација се случувало тоа. Во моментов имаме само еден од 120 пратеници што не ја подржува Рамковната спогодба до последна запирка кога станува збор на неалбанците, а со додадени реченици за албанците, а и тој на локалниве избори виде-невиде, за да опстане политички мораше да се здружи со рамковисти.