Makedonski vina
Makedonski vina
achtung_panzer Pij si vince da ne ti mrznat nodzete... Vinata shto se prodavaat po beliov svet, sekoje si se ima sortirano pod nekoja etiketa i nekoj geografski region, nasheto vino (sosi nekoi drugi) se dozvoluva da se prodava pod tugja etiketa bez nikakov opis (osven deka e proizvedeno vo MKD, primer so slovenechkite vina od Avis)... Nemam namera da vleguvam vo marketinshata strana (nemanje pari za flashiranje, chekanje da uzree i propagiranje), mislam deka makedonskoto vino ima shto da kazhe... pofalete se so dobro vino shto skoro ste go probale, otkade e grozjeto i koja godina e berbata...
dalila
quote:
Originally posted by ozonce
Ovie raboti koi si gi napishala, se premnogu opshti i nadvor od upotreba.
Se razbira deka se opshti, ne sum struchnjak...chisto sakav site da nauchime neshto povekje za toa kako se pravi vinoto [:)] A koj znae povekje, ne e na odmet da ni kazhe.
dalila
Crno vino
[img]http://www.njamnjam.co.yu/g/images/1056_p-vina-3.jpg[/img] Da kazheme deka sakame da dobieme crno vino.Vo tekot na fermentacijata, meurchinjata od gasot gi isfrlaat na povrshina na kacata(denes voglavnom se koristat chelichni tankovi) vo koji se vrshi fermentacijata.Kozhichkite moraat da se vratat nazad,shto chesto se vrshi so pomosh na gazenjeto.Ima dve prichini za ova :eden e podobar vkus i boja, a drugiot e faktot deka ako kozhichkite bi se isushile na povrshinata na niv bi se razvile mikroorganizmi koi mozhat da dovedat do rasipuvanje na vinoto.Idealna temperatura za fermentacija na crnoto vino e 29-30 stepeni. Sleduva presuvanjeto.Se koristat specijalni presi, za fini vrsti na vino se koristi pomal pritisok i obratno.Prvoto vino koe samo kje se ocedi se chuva posebno od ona koe e dobieno so pritisok.
Belo vino
[img]http://www.njamnjam.co.yu/g/images/1056_p-vina-5.jpg[/img] Ako sakame belo vino, prvo kje presuvame-kje ja odstranime kozhichkata i semkite i kje dobieme zholtenikav sok.Sokot potoa kje fermentira.Osnovno baranje za fermentacijata e da temperaturata bide izmegju 15 i 18 stepeni.Na povisoka temperatura se gubat aromata i svezhinata.Modernite tankovi za fermentacija imaat vgradeni sistemi za ladenje.Fermentacijata trae okolu 6 nedeli.
Roze
[img]http://www.njamnjam.co.yu/g/images/1056_p-vina-4.jpg[/img] Ima dva osnovni metodi za pravenje na roze.Ochigleden nachin e da se pomesha belo vino so malku crno, no ova e vo sprotivnost so zakonite vo mnogu zemji. Vtoriot metod e da se zapochne so fermentacijata na crno grozje kako da sakame da dobieme crno vino i so vnimatelno posmatranje dodeka fermentira.Koga kje postigane odredena boja koja ja posakuvame -se odstranuva kozhichkata i fermentacijata se zavrshuva bez nea.
Prechistuvanje
Na krajot na procesot na fermentacijata, kletkite na kvasecot se mrtvi.Oni postepeno pagjaat na dnoto i formiraat sediment.Kvalitetnoto vino se prechistuva, taka shto sedimentot se odstranuva.Toa se pravi so presipuvanje na vinoto taka da talogot ostanuva na dnoto na bureto.
A shto posle
Chesto na vinoto odposle mu se poprava vkusot.Ponekogash mu se dodava shekjer.Ova voobichaeno se praktikuva vo poladnite regioni kaj shto ima nedostatok na sonchevi denovi, pa vo grozjeto nema dovolno shekjer koj bi se pretvoril vo alkohol.Zatoa vinoto e poslabo odkolku shto treba da bide. Shekjerot ne smee da ostane nefermentiran i tochno se znae kolku shekjer smee da se dodade.Ushte eden nachin na popravanje na vkusot e acidifikacija.Toa e dodavanje na vinska kiselina.Ovoj nachin se praktikuva vo potoplite predeli,narochito vo Avstralija.
dalila
quote:
Originally posted by ozonce
Dosega ne mi uspealo... ponatamu ke vidam :)
Vidi ti, nego aj kazhi mi neshto za shirata. Ne poznavam nikoj shto pravi doma vino, a sum probala i mnogu mi se dopagja. Ne znam kade bi mozhela da se kupi, a i koe vreme treba da se pobara...predpostavuvam ima odreden period vo koj ima shira, a ne preku cela godina ili greshka sum?
intel
quote:
Originally posted by dalila
quote:
Originally posted by ozonce
Dosega ne mi uspealo... ponatamu ke vidam :)
Vidi ti, nego aj kazhi mi neshto za shirata. Ne poznavam nikoj shto pravi doma vino, a sum probala i mnogu mi se dopagja. Ne znam kade bi mozhela da se kupi, a i koe vreme treba da se pobara...predpostavuvam ima odreden period vo koj ima shira, a ne preku cela godina ili greshka sum?
Една недела после гроздобер.
dalila
quote:
Originally posted by intel
Една недела после гроздобер.
I kaj da kupam? Brat mi, se sekjavam kako pomala, kupuvashe od "SKOVIN", nekade kaj aerodrom.Znae li nekoj dali postoi taa firma ushte, ima li shira i kade e potochno?
dalila
quote:
Originally posted by ozonce
E shira ke najdish posle berbata na grozjeto, i ne mozish nikade da ja kupish barem jas kolku sho znam, bidejki toa e samo sokot od grozjeto, so mala fermentacija. Mnogu e ubava, blaga, ne te opiva i ako ispiesh golemi kolichini, a zanete toa e ona shto gopiele bogovite vo mitologijata i...
Znam deka e ubava...ama nema [:(] Edinstveno, ti da me obavestish koga kje bide grozdoberot, poshto jas pioma nemam, i da fatam nakaj Negotinsko-Kavadarachkiot kraj[:D]
dada Sani Edno vino luge "Makedonsko crveno" se proizveduvase vo "VInal" - Stip i epten pod koza mi imase vlezeno. Mnogu ubavo, slatkichko, pivko - ko shira[:D] Ama pustoto nikako ne mozev da go najdam vo Sk, a i vo Radovis go nemase. Morase posebno vo Stip da zastanuvam ako sakam "Makedonsko crveno" da si kupam. Ne mozea ni od Stip da go izvevat zalnite[:(] A vistina mi lezeshe toa vince...[:D]
dalila
quote:
Originally posted by dada Sani
A vistina mi lezeshe toa vince...[:D]
A po kolku litri pieshe?...shtom tolku ti legnalo?[8)]
dada Sani
quote:
Originally posted by dalila
quote:
Originally posted by dada Sani
A vistina mi lezeshe toa vince...[:D]
A po kolku litri pieshe?...shtom tolku ti legnalo?[8)]
Po trichki na den[;)] Ednochko so doruchok, ednochko so rucek, ednochko so vecera[:D] Za vikendi po chetirki oti po edno i so uzinka mavnuvav[:p] Mnogu zdrava krv imav togas[^][:D]
dalila O.K. kje prodolzhime so diskusijata, ama aj neshto da nauchime za chashite[;)]
Chashi za vino
Eden od faktorite koj e vazhen faktor koga e vo prashanje uzhivanjeteo vo vinoto , e soodvetnata chasha. Tenkite, elegantni, dolgnavesti chashi nikako ne se pomodarstvo! Oni se sostaven del od ritualot. Cashite treba da bidat stesneti na vrvot, za da bi se zadrzhale mirisite, da imaat dolga, tenka drshka, za da so dopir na racete ne bi ja menuvale toplinata i da imaat postolje za da bidat stabilni. Vinoto treba da se ceni, zatoa nema smisla da se pie vo chashi od eurokrem!!! Kolku i da imame finansiski problemi, mozheme da si dozvolime makar i eden komplet soodvetni chashi za vino. Ako ne mozheme, ne morame da odime do kraj, mozheme da kupime eden komplet chashi i toa onie za crno vino. Ako finansiite ne se problem, ili ako ste strplivi-postojat razlichni vrsti na chashi-za belo,crno,shampanj, chashi za prot,burgundec,sheri ili bordo. Koga sme vekje kaj shampanjot, kaj nas e chesta pojava shiroki i chinijasti chashi za shapanj,shto vo potpolnost ne odgovara. Shampanjot se pie vo , definitivno,izdolzheni chashi i toa so prichina-chashata treba da gi usmeri onie fini meurchinja pravo kon nashiot nos, da ne zagolicaat, a ne da otidat negde vo vozduh za dve sekundi zatoa shto chashata e shiroka. I bojata e mnogu vazhna.Definitivno sum protivnik na onie "metalni " chashi za vino, toa voopshto ne e toa, pa i ne gledate shto piete. Prelivite narandzasto-crveno-,rozevo i temno crveno,gotovo crno podednakvo doprinesuvaat na opshtata svechena atmosfera, kako i mirisot i vkusot. Vrsti na chashi Vinoto stvarno ima podobar vkus koga se pie vo soodvetna chasha. Osnovni vrsti na chashi se sledni: Chashite za crno vino dobri se za sekoe vino.So mazni ivici i lichat na lale. Chashata sekogash ja polnime do pola,za da bi mozhele da ja vrtime vo raka, posmatrame, mirisame i ne rizikuvame da isipime. Chashite za belo vino se neshto pomali zatoa shto beloto vino ne mora da dishe kolku crnoto. Chashata za shampanj mora da bide tesna i visoka, za da bi se sochuvale shto podolgo meurchinjata. Chashata za burgundec.Ova vino brzo ja osloboduva aromata.Zatoa chashata e shiroka i taka go podobruva razvojot na mirisot. Chashata za bordo.Na ova vino mu e potrebna toplina za da bi se oslobodila cela kompleksnost.Ovaa chasha treba da dozvoluva maksimalen dopir so vozduhot, shto pomaga da se razvie vkusot. Chashata za sheri e so chetvrtast oblik.
dalila Aj da nauchime neshto opshto za vinata , pa kje stignat na red i Makedonskite[:)] [img]http://www.njamnjam.co.yu/g/images/1040_p-podrum-1.jpg[/img] Veruvam deka mnogu od nas vo odreden period vo zhivotot, sme go "otkrile" vinoto i sme mu ostanale verni.Vinoto e prefineto, taka elegantno, taka prekrasno mirisa i e sovrsheno ja sledi hranata. So samo malku trud sekoj od nas mozhe da nauchi sosema dovolno za vinoto, taman tolku za da stekneme veshtina da go razubavime svojot zhivot so pomosh na nekolku goltki od ovoj dragocen pijalok, vnimatelno odbrani za da odgovaraat na momentot i okolinata. Vinoto e sosema prirodno.A sve shto doagja od prirodata ima posebna vrednost.Ono samo se stvara,bez i malku nash trud od proizvodi od prirodata. Se razbira ako sakame podobar kvalitet, morame i malku da se potrudime. So vekovi trae i se prenesuva veshtinata, ili podobro recheno umetnosta na pravenje na vino. Koe vino so koja hrana? Vnimatelno odbrano vino e ona koe e birano vrz osnova na hranata koja ja servirame i taka odbrano doprinesuva za opshtiot vkus i zadovolstvo. Vinoto i hranata treba da se dopolnuvaat, da go potiknuvaat vkusot edno na drugo. Ne treba ednoto da go gushi drugoto. Duri i struchnjacite vo ovaa oblast mozhat tochno da vi kazhat koe vino e najdobro da se pie so koja hrana, otkako predhodno kje ve isprashaat za sostojkite i zachinite koi se koristeni vo pripremata. Nema da piete isto vino so ljuta i neljuta hrana. Ova dodusha mu e nedostapno na prosechen chovek, a ni snabdenosta na pazarot ne ni go nudi toa.Zatoa postojat nekoi opshti pravila, koi e sosema lesno da se sledat,od tipot "so riba ide vakvo vino, so meso onakvo, so zelenchuk treto" Osnovna rabota za koja treba da se vodi smetka e deka jachinata na vinoto treba da odgovara na jachinata na hranata. Togash, belo vino bi odgovaralo so riba, pileshko,salati, testenina,mada sepak zavisi, so testenina so meso i jaki zachini podobro bi odelo crno vino. Za pojako meso se preporachuva crno vino, kako i so pojakite vidovi na sirenje. Crnoto vino se pie so hrana kako shto e meksichka ili indiska, a belo so grchka ili kineska kujna. Sepak, kako nikoj od nas ne saka pravila, mozhebi e najdobro sekoj da si odredi kako i shto.I kolku [:)] Vo nekoi posebni priliki glavna zvezda na vecherta e bash vinoto. Togash toa treba da se sluzhi so nekoja lesna , ne premnogu zachineta hrana, koja nema da smeta na osloboduvanje na site vkusovi i polna aroma.
slasa nema kvalitet vo nasite vina
OooOo Shala nastrana, slushnav deka imalo nekoe Ohridsko vino sega izlezeno i deka e otvorena vinara vo Ohrid.
slasa
quote:
Originally posted by OooOo
Shala nastrana, slushnav deka imalo nekoe Ohridsko vino sega izlezeno i deka e otvorena vinara vo Ohrid.
[:D][:D]sigurno od lozjeno moje od kurajca praet vino [:D] ima edno vino alexandria belo mr.OooO ista godina od isto mesto kupeni razlicni ukusi i ti ke mi baras vino :-)
ozonce
quote:
Originally posted by slasa
nema kvalitet vo nasite vina
Hmm ti izgleda koa idish u MKD piesh nekoja skiselena smedervka od 30 denari... Narednoto idenje u MKD pomini u Negotino, pa da vidish dali nema vina kvalitetni... Raste brojot na mali vinarii u MKD, a toa znachi kvalitetno vino vo ogranicheni kolichni, za koi eden enolog moze da garantira za besprekoren kvalitet.
slasa
quote:
Originally posted by ozonce
quote:
Originally posted by slasa
nema kvalitet vo nasite vina
Hmm ti izgleda koa idish u MKD piesh nekoja skiselena smedervka od 30 denari... Narednoto idenje u MKD pomini u Negotino, pa da vidish dali nema vina kvalitetni... Raste brojot na mali vinarii u MKD, a toa znachi kvalitetno vino vo ogranicheni kolichni, za koi eden enolog moze da garantira za besprekoren kvalitet.
sto e kiselina jas prasav i mi odgovorija deka e edno dobro vino ke dojdam negotino ostavi mobilen da te najdam
dalila
quote:
Originally posted by ozonce
Raste brojot na mali vinarii u MKD, a toa znachi kvalitetno vino vo ogranicheni kolichni, za koi eden enolog moze da garantira za besprekoren kvalitet.
Se soglasuvam so ova, dodeka vinarstvoto beshe pod opshestvena kapa nemashe shansi da prosperira. Ednostavno,na direktorite na opshestvenite vinarii im odgovarashe da go prodavaat vinoto top-tan. Imav prilika lichno da se uveram vo toa, pri obid da se izveze flashirano vino so exluzivna etiketa.[:(] Sega e druga situacija...
slasa liljano odi na tikveskata stranica , poglednigi etiketite na sisinata site se isti samo imeto smenato . ponekogas i desajnot napisano na naski prodava , Zemija Mastikana od koga pamtam isto sise , i so toa sise Strumica saka da izvozuva
dalila
quote:
Originally posted by slasa
liljano odi na tikveskata stranica , poglednigi etiketite na sisinata site se isti samo imeto smenato . ponekogas i desajnot napisano na naski prodava , Zemija Mastikana od koga pamtam isto sise , i so toa sise Strumica saka da izvozuva
Dobro, sega mislam deka zborime za nekoi mali vinarii(privatni) koi shto vlozhuvaat vo tehnologija i imizh. Mislam deka ozonche e povekje zapoznaen za toa od mene i mozhe mnogu povekje da ni kazhe. A najiskreno da vi kazham, vo germanija imam probano mnogu skapi vina i nishto ne se posebno, ako realno gledame. No tuka e vo igra marketing i stvaranje na imizh...shto kaj nas fali,kje fali ushte dolgo vreme, no dobro e ako pochnuva da se raboti na toa [:)]
dada Sani Nazdravuvanjto so dopir na casite e del od ritualot pienje vino. Zosto koga pieme vino ( ova ne vazi samo za vinoto) koga nazdravuvame gi dopirame casite i predizvikuvame zvuk??????? Zosto se chukame?[:D]
dalila
quote:
Originally posted by dada Sani
... Zosto se chukame?[:D]
Stvarno ne znam [:D]...ama OooOo garant znae [;)]
dada Sani Dodeka pieme vino i ja drzime casata v raka, setiloto za dopir e aktivirano (ova e vo odnos na vinoto), go gledame vinoto - setiloto za vid, ja prinesuvame casata kon usta i go mirisame vinoto-setiloto za miris. Go pieme vinoto i neizbezno se aktivira setiloto za vkus. Edinstvenoto setilo sto nedostasuva e setiloto za sluh[;)] Toa se nadopolnuva so nazdravuvanjeto i taka UZIVANjETO E KOMPLETNO[:D]
dada Sani
quote:
Originally posted by dalila
quote:
Originally posted by dada Sani
... Zosto se chukame?[:D]
Stvarno ne znam [:D]...ama OooOo garant znae [;)]
E sega mora da znaes zasto se chukame[:p][;)][:D]
OooOo Neznaev ni jas .. ama google znae. Info [url="http://www.german-toasting-glasses.com/information_library/glass_clinking.html"]tuka[/url] ;)
dalila Abeeee...da ve nemam vas dvajca,nishto nema da naucham[^][:D]
dada Sani
quote:
Originally posted by OooOo
Neznaev ni jas .. ama google znae. Info [url="http://www.german-toasting-glasses.com/information_library/glass_clinking.html"]tuka[/url] ;)
LOL .. Google ne znae nesto sto jas znam [?][:D] A ne znaev deka moze i takvo nesto da se sluci..hahaha...1:0 za mene na utakmicata so google[;)]
dalila
Shto e vino
Ovde kje najdte nekoi fakti koi poblisku kje vi objasnat sto e vo sushtina ovoj dragocen napitok i niz shto sve treba da projdat proizvoditelite za da na kraj bi bile zadovolni so kvalitetot na vinoto. Grozjeto sodrzhi sve shto e potrebno za da se napravi vinoto.Soedinenijata koi na vinoto mu davaat karakteristichen vkus se naogjaat vednash pod kozhata. Osnovniot proces vo dobivanjeto na vinoto e da shekjerot koj se naogja vo sokot od grozjeto so pomosh na kvasec se prevede vo alkohol. Ovoj proces e poznat pod imeto vrienje ili fermentacija. Pokraj shekjerot, sokot od grozjeto sodrzhi i kiselini koi se isto taka bitni za vkusot na vinoto. Kozhata i semkite sodrzhat tanin, soedinenie so opor vkus(kako nezrela dunja) koi se prirodni konzervansi, ovozmozhuvaat stareenje na vinoto i negovo sozrevanje i ne dozvoluvaat da se rasipe. Na povrshinata na zrnoto se naogjaat kletkite na kvasecot, no toj kvasec obichno ne e dovolen za da se napravi vino-vo tekot na proizvodstvoto kvasecot se dodava.
Kako se pravi vino?
Sushtinata e znachi kako shekjerot od grozjeto da se pretvori vo alkohol.Toa e fermentacija.Kako sporeden proizvod se dobiva jaglenorod dioksid.Za ovoj proces e potreben kvasec.Vinoto posle toa mora da se procedi i prechisti. Crnoto i beloto vino se dobivaat na skoro identichen nachin. Bojata na crnoto vino poteknuva od kozhichkata na crnoto grozje, shto znachi deka i od crno grozje mozhe da se dobie belo vino, samo potrebno e da se odstrani kozhichkata pred fermentacijata. Kozhichkata se odstranuva so presuvanje na grozjeto, odnosno preceduvanje, shto znachi ako sakam e da dobieme crno vino prvo kje fermentira pa kje go preceduvame a ako sakame belo-prvo kje go preuvame za da ja odstranime kozhichkata, a potoa kje dozvolime, ili podobro kazhano kje potikneme fermentacija.
ozonce So shekerot se postignuva toa shto si go napishala, no ima edna losha osobina, a toa e posle spienje, imash mamurlak i glavobolki, bezrazlika kolku si precizen vo fermentiranjeto. Ovie raboti koi si gi napishala, se premnogu opshti i nadvor od upotreba. Sekoj enolog barem kaj nas vo Negotino ima svoj recept za dobivanje na kvalitetno vino, toa ne e so dodavanje na seker i vinska kiselnina, tuku nachin na odgleduvanje na grozjeto, potoa prskanjeto so pesticidi, mestopolozbata i brjot na chasovi koi go pechi soce, polevanje na lozjeto, a ona koga grozjto ke dojde vo vinarskata vizba, oa samo enologot go znae, na koja temperatura fermentira, potoa na koj nachin se meli grozjeto, i red drugi raboti... Toa e goleminata vo zanaetot, vo enologijata...
ozonce Ova e dosta chudna rabota... i koga vinoto se proizveduva za domashni potrebi majstorot ne go kazuva receptot... Ke idish nekade na gosti i ti davaat prekrasno crno vino i go prashuvash gazdata kako go naprai tolku ubavo... nma odgovor, ke kaze nekoja zafrkancija... Sakav da kazam, sekoe vino si e svoja prikazna, proizvedeno na svoj nachin, so svoi karakteristiki, koi ne se slichni so nitu edno drugo. Osven ona kiseloto shto go piel slasa :) i veli deka vo Makedonija nema kvalitetno vino :)
dalila
quote:
Originally posted by ozonce
Ke idish nekade na gosti i ti davaat prekrasno crno vino i go prashuvash gazdata kako go naprai tolku ubavo... nma odgovor, ke kaze nekoja zafrkancija...
A ti pa nachekaj gi na pijano (bez klavirot na Strelec[:D])...pa ako se izlazhat da kazhat neshto, trk vamu i pishi [;)] Interesno bi bilo da doznaeme povekje.
ozonce Dosega ne mi uspealo... ponatamu ke vidam :)
ozonce E shira ke najdish posle berbata na grozjeto, i ne mozish nikade da ja kupish barem jas kolku sho znam, bidejki toa e samo sokot od grozjeto, so mala fermentacija. Mnogu e ubava, blaga, ne te opiva i ako ispiesh golemi kolichini, a zanete toa e ona shto gopiele bogovite vo mitologijata i...
ozonce Nema problem, ke dobiesh oficijalna pokana za shira u Negotino!!!
dalila
quote:
Originally posted by ozonce
Nema problem, ke dobiesh oficijalna pokana za shira u Negotino!!!
Fala [:D]...i so flashi prazni kje dojdam[;)]
ozonce Pokani gi i komshikite :) i neka si zemat shishinja :)
dalila
quote:
Originally posted by ozonce
Pokani gi i komshikite :) i neka si zemat shishinja :)
A uslov li e zgodni da bidat?[;)]
ozonce Toa se podrazbira iako alkoholot site gi pravi isti :) Neka bidat mladi :)