Urbanizam i sigurnost
Urbanizam i sigurnost
AaaAa Ova go jadev burek uste pred dve tri godini vo Makedonija koga primetiv vo Skopje vo zgradi na 12 sprat prodolzeni balkoni so novo izgradeni sobi.Nadvoresni delovi od prizemje koi nekogash bile javen dvor pretvoreni vo vizbi ili mesta za pravenje ajvar. Na prasanjeto do edni rodnini koi go imaa dodadeno cela soba na prodolzenit balkon dali imaat konsultirano arhitekti i drugi strucni lica mi odgovorija so potsmev-zashto da plakjale. (Stanko komsijata si go biva za se, dosol izmeril i rekol airlija rabota drugari-digaj Misko:(). Jas zaprepasteno samo ostanav da se nadevam deka eden den nema da padnat vrz necija glava so se novava soba. I eve, trebashe da izgorat lugje za da na nekoj mu tekne deka urbanizmot, i nacinot na gradenje vo drzavava e pod site normi. За неполни два месеци само во Скопје загинаа седум луѓе во три големи пожари. Дотраените инсталации, несигурни плински боци и непочитувањето на урбанистичките стандарди се најчестите причини за пожарите, велат од Противпожарниот сојуз. „Недостасуваат противпожарните црева, недостасуваат противпожарните апарати, противпожарните скали, кои што во одредени објекти се задолжителни, проектирани, а потоа и изведени, се претворени во се она, освен за што се наменети“, изјави Бранко Стојановиќ, Противпожарен сојуз. Се уште нема закон за градба, па во конструкцијата не се предвидуваат противпожарни скали и се користат поевтини материјали, кои се лесно запаливи. „За најобични скали од влез ќе ве враќаат по 20 пати, а дозволуваат надградби, еден вид дивоградби по 2 спрата, исфрлени конзули, кои што се надвисуваат дури над улиците, така да е неоспорен тој урбан хаос“, вели Михаил Гаревски, ИЗИС. Непочитувањето на основните стандарди при градба го признава и главниот градски архитект. „Има една аномалија, која веќе подолго време е присутна во РМ, а тоа е отсуство на стручно мислење на соодветни служби, кои се задолжени за противпожарна заштита“, вели Зоран Тониќ, главен градски архитект. Статистиката покажува дека во Македонија годишно се случуваат 1.500 пожари. Досега никој не ја превземал одговорноста за пожарите, кои завршуваат со трагичен епилог. Генерално, тие се последица на хаосот што владее во урбанизмот, на непочитување на законската регулатива и на отсуството на одговорност.