ОМО „Илинден“
ОМО „Илинден“
Strelec ОМО „Илинден“ ќе организира прослава за 90 години од смртта на Јане Сандански По повод 90 години од смртта на Јане Сандански здружението на Македонците ОМО „Илинден“ од Сандански, Бугарија, на 23 април во Рожденскиот манастир ќе организира прослава со посета на гробот на македонскиот револуционер. Членот и поранешен претседател на тоа Здружение, Јордан Костадинов-Иванов, денеска на прес конференција во Скопје, ги покани и граѓаните на Република Македонија да дојдат на прославата за да му оддадат почит на Сандански и со тоа, како што рече, да ги поддржат заложбите на Македонците во Бугарија за почитување на нивните малцински права. „Се надеваме дека прославата ќе помине мирно и дека бугарските власти оваа година ќе го почитуваат правото на мирни собири“, рече Костадинов-Иванов. ОМО „Илинден“ е формиран во 1990 година во Сандански, но се уште не е регистриран. Нивното барање за регистрација во три наврати во 1991, 1998 и 2002 година им било одбиено со образложение дека во Бугарија не постои македонско малцинство.
bg OMO Ilinden da si trajat zashtoto shte gi stapchem i minet shte im pravam! balgarite predateli se nakazvat surovo, kato se propazhdat izvan majka Bulgaria i ne se priznavat za bulgari. parite koito sa vzeli ot makedonskoto razuznavane, hste im vgorchat zhivota! Zapomnete go! Predateli ste vie, a tjah nikoj gi ne iska za svoi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dante Бугарија официјално потврди дека воведува визи за Македонија 06.04.2005 Бугарија денеска уште еднаш официјално потврди дека ќе воведе визи за граѓаните од Македонија што сакаат да влезат на територијата на Бугарија. „При затворањето на главата 24 од преговорите со ЕУ - „Правосудство и внатрешни работи“, Бугарија прифати да воведе еднаков визен режим како на земјите членки. Тоа подразбира воведување визи за земјите од таканаречениот негативен список, во кој е и Македонија“-изјави заменикот министер за надворешни работи на Бугарија Гергана Грнчарова. Таа сепак изрази уверување дека Бугарија ќе стори се, визниот режим за Македонија да го направи максимално прилагодлив и лесен. Бугарските агенции кои веста ја објавија по денешниот редовен брифинг во бугарското МНР, не јавија за датумот на воведувањето на визите, но претходно, во македонските медиуми беше објавено дека визниот режим ќе стапи во сила во 2006 година. Бугарија, која овој месец треба да потпише договор со ЕУ за полноправно членство од јануари 2007 година, визен режим воведува и за Србија и Црна Гора. Happy EU Candidat Status! 14 more years and you will be in the EU![;)] P.S. Those of u that think of going to Sandanski for "91 години од смртта на Јане Сандански" better go this year coz u might need visa for next year![:D]
Duhot na Vovata Данте, злорадството не печели приятели... Подадена ръка - да. Ако някой я ухапе - негов да е греха...
Misirkov Bg: zosto Bugarija ne im gi priznava pravata na Makedoncite spored medjunarodnite propisi za koi legalno-pravno se obvrzala? Dali se plasi od nesto pa mora da nastapuva so vakvi kretenoidni izjavi kako tvoite?
Ceki ЗАЕДНИЦА НА МАКЕДОНЦИТЕ ВО БУГАРИЈА БЕЗ ОМО ИЛИНДЕН, КОИ ОТКАЖАА СЕКАКВА СОРАБОТКА СО МАКЕДОНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ВО БУГАРИЈА 06 април 2005 година, Благоевград, Пиринска Македонија - Председателството на ОМО ПИРИН ја има тажната обврска да ја информира македонската јавност дека преговорите за обединување на македонските сили во Бугарија водени на инициатива на партијата во 2003 и 2004 година завршија без успех. На 17 март годинава во Председателството на ОМО ПИРИН стигна официално писмо од ОМО ИЛИНДЕН во кое се декларира крајот на преговорите и истовремено се отфрла секаква можна идна соработка, при што дури се настојува акциите на двете организации да не се совпаѓаат по место и по време. Како причини за ова неочекувано решение се посочува настојувањето од страна на ОМО ПИРИН обединетата формација да се регистрира и да делува по легален пат. Управниот совет на ОМО ИЛИНДЕН изјавува дека тие не сакаат да бидат регистрирани додека Бугарија не им ги даде сите права на Македонците, а дотогаш одбиваат да работат по законски пат. Со тоа пропадна втората иницијатива од страна на ОМО ПИРИН за обединување на македонските сили во земјава. Првата од нив, да се создаде Заедница на македонските партии и организации по примерот на Македонците во Албанија беше прифатен од ТМО ВМРО (независна), Друштвото СОНЦЕ, ОМО ПИРИН и ОМО ИЛИНДЕН ПИРИН, но исто така не успеа да се оствари поради категоричниот отказ даден од ОМО ИЛИНДЕН во октомври и во декември 2004 година. Не сакајќи да создаде Заедница надвор од која би останала дури и најмалата македонска организација во Бугарија, ОМО ПИРИН се одлучи да пристапи кон преговори за целосно обединување со раководителите на ОМО ИЛИНДЕН, поради искажаната од нив поголема подготвеност за преговарање за оваа варијанта, како и затоа што успешното обединување би ја отстранила единствената пречка и опозиција пред создавањето на Македонска заедница во Бугарија. Но и оваа инициатива пропадна со добивањето на спомнатото писмо. Последната варијанта на која сметаше ОМО ПИРИН “разделени но во соработка” превентивно е отфрлена во писмото на ОМО ИЛИНДЕН. Констатирајќи дека обединувањето е спречено, партијата застапник за прашањата на Македонците во Бугарија ОМО ПИРИН поминува на варијанта на соработка со сите македонски организации кои се согласни со тоа и нивно евентуално прераснување во Заедница на Македонците во Бугарија. http://www.smk.org.mk/index.asp?content=vest&id=800&vlang=mk
bg
quote:
Originally posted by Misirkov
Bg: zosto Bugarija ne im gi priznava pravata na Makedoncite spored medjunarodnite propisi za koi legalno-pravno se obvrzala? Dali se plasi od nesto pa mora da nastapuva so vakvi kretenoidni izjavi kako tvoite?
Am nie Blgarite sme vsi4kite GAY, iskame minet i da im puskame stapoite na Makedoncite
Misirkov Ostaj sto ste "gej", toa za vo slobodno vreme. Nas ne interesira dali Misharite vi se brakja, a Bashkircite bratuchedi???
SLaCk Ajde moze ke odam do Rozden ako imam pari:)
admiral
quote:
Originally posted by Misirkov
Bg: zosto Bugarija ne im gi priznava pravata na Makedoncite spored medjunarodnite propisi za koi legalno-pravno se obvrzala?
Here is the answer on your question, Misirkov, please pay special attention to the red marked text:
quote:
Сдружението провежда събрание за пръв път на 22 април 1990 г. на Роженския манастир, до гроба на Яне Сандански. На 20 април 1991 г. сдружението организира възпоминателно събрание на Роженския манастир. Участниците приемат декларация, адресирана до Президента и Парламента, в която между другото се заявява: 1. Нашите права като малцинство, от които ние бяхме лишени, трябва да ни бъдат гарантирани в съответствие с международните договори за малцинствата. [Ние искаме:] 2. Въвеждане [изучаването на] македонския език, история и култура във всички образователни заведения в Пиринска Македония. 3. Правото на радио и телевизионни предавания на македонски език... ... 5. Да се постави край на процеса на асимилация и унищожаване на македонската култура. 6. Правото да се публикуват издания на македонски език... 7. ...македонската църква да бъде независима... 8. Всички български политически партии на територията на Пиринска Македония да бъдат разпуснати или да бъдат преименувани като македонски; те трябва да защитават националните права на македонския народ. ... 14. Пълна културна, икономическа и политическа автономия на Пиринска Македония и изтегляне на българските окупационни войски от Пиринска Македония...
The last item is a proclamation of separation, that is violating the laws of the country.
Great_Macedonian bg, da se pred mene vrat ti kinam pederu.
ink_patriot Адмирал,Те незнаят нищо!Камоли какво става в България!
toni_a http://www.minelres.lv/reports/bulgaria/bulgaria_NGO.htm