12 години FYROM во ООН
12 години FYROM во ООН
трендафил На денешен ден, 7 април 1993, пред 12 години Советот за безбедност донесе одлука FYROM да биде примена во Организацијата на Обединетите Нации. Останува да видиме дали и кога Република Македонија ќе се зачлени во ООН. Следниот ден, на 8 април, тогашниот македонски претседател Киро Глигоров, во говорот пред Генералното собрание на ОН, меѓу другото рече дека со чинот на приемот на Република Македонија во светската организација било „крунисано повеќевековното тежнеење на македонскиот народ и неговата 130-годишна борба за ослободување и државност“. И се откажа од нашата античка историја. Со Рамковната спогодба се откажавме од Илинден и АСНОМ. Уште од што ни остана да се откажеме.
asalvari
quote:
Originally posted by vancevtodor
tesko moze nekoj da odgovori za:24 oktomvri vo Kumanovo,za spomenikot na Kralskite piloti,za paravojskata ,za ilirida,za Gostivar,
Bez da navlezam vo diskusijava (ne deka ne se slagam so nekoi stvari sto gi napisa, nego dega e zaglavena)bi bilo dobro da se znae za stvarive sto gi spomna (za nekoi ne sum siguren sto imas na um, a za prvite dve nemam pojma za sto se). Ako ne ti e tesko da sepojasnis so dve tri recenici bi bilo super. blagodaram.
sapeski И тогаш Сајрус Сајрус Венс твродокорно даде до знаење дека привременото име на Социјалистичка Република Македонија ќе биде во употреба само неколку недели најмногу до неколку месеци. И навистина, денес еве по 12 години... Приказната довршете ја сами.
Misirkov A od opit znaeme deka nema nisto podolgo od "privremeno".
slasa pa izgleda ne ni begaat uste 12 godini
Misirkov Ako ne ima za 12 godini. Zatoa velam OK ako ima pomaci so priznavanje na imeto, no shto e so nacijata, kako vnatre vo drzavata? Na delo e revizija na rezultatite od Vtora svetska vojna vo koja izdejstvuvavme priznavanje na Makedonija kako drzava! I Grcite i shipcite i Bugarite ni se smejat. A toa e taka zosto nekolkujpati koga trebase ne pokazavme zabi tuku razni Kirovci i Borisi i Brankovci prodavaa muda za bubrezi! Pa tie uste vo 1991 resija da odat koj kako kje se snajde za sebe, a nacijata koj ja @be. Kiki Gligorov togas reshi da otkriva topla voda, pa od priznaena drzava ne vrati na prvoto skalilo pri toa javno lazhejkji shto napravil. Vidi go samo "progresot" na edono malcinstvo za ovie 12 i koja e tendencijata.
intel
quote:
Originally posted by трендафил Уште од што ни остана да се откажеме.
Уште од деструктивната пробугарска опозиција која Ти ја застапуваш. Онаа опозиција: -која повеќе ужива во рефернцата ФИРОМ од самата Грција -која не го почитува актуелното државно знаме(а демек и смета зошто албанците не го истакнуваат) -која дигна доволно многу прашина за избориве и која е посреќна на извештаите на ОБСЕ од Грција -која се откажа од македонското малцинство во Бугарија -која беше на власт и не мрдна со прст да го врати знамето и името а со две раце и нозе крадеше -која трча по странските дипломати и ги убедува дека Македонија не заслужува влез во Нато и ЕУ а пред народот се декларира како европски настроена -ја водат ретадирани и искомлексирани кои од омраза кон политичката структура на власт многу повеќе и наштетуваат на државава од сите надворешни непријатели заедно -која стави два потписа на РАМКОВНИОТ -..знеш ли уште колку многу има да се пишува?
OooOo intel, ni tie vo vlasta ne se nishto poarni. Mnogu raboti shto gi navede mozhat i za niv da se kazhat. Nekoi mozhda ne direktno za niv, ama za nivnite koalicioni partneri. Koja e razlikata?
intel
quote:
Originally posted by OooOo
intel, ni tie vo vlasta ne se nishto poarni. Mnogu raboti shto gi navede mozhat i za niv da se kazhat. Nekoi mozhda ne direktno za niv, ama za nivnite koalicioni partneri. Koja e razlikata?
ОооОо за нивните партнери Ок.Немам коментар во прави си.Но и ако дојде до смена на власта тие истите пак ќе бидат коалициони партнери на новите. Е сега за оној нашиот дел.Не дека се цвеќиња за мирисање но барем со оние работи кои ги наведов не калкулираат и не си играат со чувствата на народот.Јас уште утре би гласал за подобра опција ама ако има,а а за полоша не бе брат нема шанси. Пред да ја симам СДСМ&ЛДП од власт многу добро ќе размислам кој ќе го заземе нивното место. Нема више против гласање кај Интел.Доста беше 98 и 2002.
OooOo Site opcii se probani ... poshto nema podobar izbor ostanuva ushte tehnichka vlada da se proba ;)
Misirkov Intel: sosema si vo pravo i kritikata drzi! Vprocem, zatoa padnaa kako krushki na izborite vo 2002 godina. No kazhi sto se sluchi potoa, odnosno po 2002ra?! Dali ne istata da ne kazam mnogu polosha pesna? Jas bev na ploshtad koga Branko vetuvase spas, manipulirase so frazata "ovoj narod..." Kade e sega toj narod? Fakt e deka pogresnata politika na SDSM vo ranite 1990-ti godini ne navede na nadolna spirala za sega politicki da si gi "merime" so izvinenie, koj sto napravil "polosho". Taa politika na podelba togas i sega ne zakopuva.
Strelec
quote:
Originally posted by Misirkov
Intel: sosema si vo pravo i kritikata drzi! Vprocem, zatoa padnaa kako krushki na izborite vo 2002 godina. No kazhi sto se sluchi potoa, odnosno po 2002ra?!
Ова веќе ми изгледа троа пореален пристап од Мисирков... Барем во однос на претходните 10-тина работи што од него ги прочитав!:) Прашање од Мисирков: Што се случи потоа? Потоа се случија многу неостварени ветувања од Бранко Црвенковски. Најголемата утка беше тоа што ветуваше побогат и посреќен живот за Македонецот, а тоа испадна дека со ќорци гаѓал! Него го наследи Хари Костов. Умен човек, јак економист, ама хаос политичар. Дојде газда Бучко. Веројатно најчесен од сите тројца, но мене лично ми е најантипатичен од тројцата. Прашање ЗА Мисирков: Која ни е алтернативата? Тандемот Весна Јаневска и Љубчо Георгиевски? No, thanks! Тупурковски, Ѕинго, Трајанов? I'm not interested! Никола Груевски? Дефинитивно подобра опција од тие две што се наведени погоре! Ама... не со тие луѓе околу него... Малкумина од нив заслужуваат доверба од народот дека можат држава да водат. И што сега? Нека ми се лути кој сака, но јас сум убеден дека ќе биде подобро. Дури и опозицијата кога би дошла на власт по година и пол, убеден сум дека би биле подобри отколку што беа до пред две и пол години. Едноставно ВЕРУВАМ и тоа право никој не може да ми го одземе. Каков став ќе имам по една и пол година, не знам... За која политичка опција ќе се борам, исто така не знам... ама засега ништо не ми преостанува освен да верувам во овие што се сега на власт... Претходнава година беа подобри отколку годината пред тоа... Нареднава ќе биде уште подобра... Ако умре надежта, веќе не постои ништо друго после тоа!
concrete Zosto bi ti se lutel nekoj na zelbata i veruvanjeto deka ke bide podobro. Vicot e vo toa sto toa PODOBRO ne doaga taka samo od sebe kako dar od neboto. Skoro sum zaprepasten kako ovde odednas topkata se simna na zemja i pocna relativno "domakinski" razgovor. Strelec naredi ovde duzina pretendenti , koi zaedno so aktuelnite vlastodrsci i onie koi padnaa pred toa kako kruski(Misirkov :-)) navistina ne gi biva. Toa ne e nikakov izbor : samo GOLA VODA , kako bese... ona Lagi i Video lenti!!!! I sto sega , nikoj ne pomisluva deka postojat i drugi, celiot li um i razum na Makedonija zavrsuva na 30-50 bitangi, lazgovci i kacaci???? Ako e taka togas nadezda Strelec e veke klinicki mrtva. Divider (iscezna nekade momceto ) spominjase nekoi NOVI DECKI ekstrahirani od postojnata zabokrecina, nesto ni niv gi nema nigde. Moram da odam sega, iako muabetot stanuva po konstruktiven , bas me interesira kako ke prodolzi!!!! Ej samo da ne zaboram na odenje , vratata za ovie bagabonti sepak ja otvori nasiot drugar Petar , postojano se prasuvam sto ke bese , ako toj imase malku poveke hrabrost i se zafatese so rabota , namesto da se femka i izigruva vedeta.......vrakajki premierski mandat, koj bi ti go znael....????
Christian
quote:
Веројатно најчесен од сите тројца
ne zafrkavaj,tesko korumpirano kopile e.od sdsm samo na tito mu podavam raka. Jas licno ne veruvam deka ke bide poarno so ovie ako ne se smenat i barem ednas pocnat da rabotat za narodot a ne za nivniot dzeb.Ama najzalno e sto nemame ni asalna opozicija. Ako mladinava ne napravi nesto togas ne znam so ke bide.
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
...muabetot stanuva po konstruktiven , bas me interesira kako ke prodolzi!!!!
Почекај нека дојдат трендафил, Pana, lav, Slack и пред се’ АааАа... Па ќе видиш ’конструктивен’ муабет!:) Christian, никој не зафркава со тоа што си го кажал својот став... И да пробавме (колку за промена) да избегнеме невкусни квалификации од типот на ’тешко корумпирано копиле’! Верувај дека и без такви изрази ќе те разбереме што мислиш!
AaaAa
quote:
Originally posted by concrete
Ej samo da ne zaboram na odenje , vratata za ovie bagabonti sepak ja otvori nasiot drugar Petar , postojano se prasuvam sto ke bese , ako toj imase malku poveke hrabrost i se zafatese so rabota , namesto da se femka i izigruva vedeta.......vrakajki premierski mandat, koj bi ti go znael....????
Za Petar 16terec zborish? Coekot shto ke dojde do 16terec i umesto da puca podava i bega nazad? SHBBKBB ili Sta bi bilo kad bi bilo sekogash ke si ostane negova prisvoina so nam ke ni ja prodava, za uvek, baska i ke plakjame. Sea mi e pred oci eden plakat den denes stoi na edna trafika na edno mesto vo Makedonija, na koja e nasmean ko Omar Sarif so ona brkot ispred KPM-PDP (taka bese?) ; Stanuva zbor za plakata 15 i kusur godini stara-a Petar dribla seuste, gol ne dal, no seuste e vo tim. I ke ostane za sekogash, i ke bide zapameten kako driblas, toa e ustvari politicar. Jas ne se sekjavam za nego mnogu da sum slusala, umen si e on, ke se vzesti topkata ke ja podade, i uvek ke bide glaven u "Zvezda," i sekogash aktuelen, nikogash zastarena antika vo "Inter." Ako moze edna fudbalska paralela da napraam :-))
dejan zaklucetego topikot, za sto ke se zbori? kolku godini sme pot FYROM?
concrete
quote:
Originally posted by dejan
zaklucetego topikot, za sto ke se zbori? kolku godini sme pot FYROM?
Za tie sto ne zaklucija pod FYROM !!!!!
Jakov http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45095 Trgnala rabotava, na kraj ke ne molat Grcive da prifatime Republika Makedonija....pu pu pu da ne ja urocam rabotava.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by трендафил Уште од што ни остана да се откажеме.
Уште од деструктивната пробугарска опозиција која Ти ја застапуваш. Онаа опозиција: -која повеќе ужива во рефернцата ФИРОМ од самата Грција -која не го почитува актуелното државно знаме(а демек и смета зошто албанците не го истакнуваат) -која дигна доволно многу прашина за избориве и која е посреќна на извештаите на ОБСЕ од Грција -која се откажа од македонското малцинство во Бугарија -која беше на власт и не мрдна со прст да го врати знамето и името а со две раце и нозе крадеше -која трча по странските дипломати и ги убедува дека Македонија не заслужува влез во Нато и ЕУ а пред народот се декларира како европски настроена -ја водат ретадирани и искомлексирани кои од омраза кон политичката структура на власт многу повеќе и наштетуваат на државава од сите надворешни непријатели заедно -која стави два потписа на РАМКОВНИОТ -..знеш ли уште колку многу има да се пишува?
Само поради твојата очебијна опсесија колега ....за некаков про-Бугарски синдром нечив(и) ќе ти кажам дека твоите гледања во континуитет (значаен ..нели околу 5 години) се нарекуваат и ретроспектива или поинаку кажано гледање во опашката на настаните (никако не мислам на друг вид опашки). пс Колку за подсетување (не само твое)... Бугарија си отиде во ЕУ заедно со Романија , а Македонија наша (FYROM насекаде ја викаат и без наша (можеби и не) желба....каде е сега со т.н. „мудра„ и од многу овде своевремено фалена полтика , како единствен Македонски одговор на предизвиците кои ги носеше тоа време и историски миг. Доживеавме ТОТАЛНО ФИЈАСКО , буквално во се за што се „зафативме„ да го „решаваме„ како проблем , односно стално бвевме страната која е „попаметна„ и секој пат попушта. ппс И по се , како нус продукт од таквата „политика„ во деценијаипол (по се изгледа) уште многу децении ќе лелекаме дека ете некој не мрази во светот (само нас , разбира се) , а никако да осознаеме дека педократијата (владеење на млади „деца„ со политиката на една држава) контролирани од ептен излапени и истрошени политички „дејци„ (геронкратија се нарекува) сепак не доведе до ова денешно дереџе (состојба).
трендафил
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by трендафил Уште од што ни остана да се откажеме.
Уште од деструктивната пробугарска опозиција која Ти ја застапуваш. Онаа опозиција: -која повеќе ужива во рефернцата ФИРОМ од самата Грција -која не го почитува актуелното државно знаме(а демек и смета зошто албанците не го истакнуваат) -која дигна доволно многу прашина за избориве и која е посреќна на извештаите на ОБСЕ од Грција -која се откажа од македонското малцинство во Бугарија -која беше на власт и не мрдна со прст да го врати знамето и името а со две раце и нозе крадеше -која трча по странските дипломати и ги убедува дека Македонија не заслужува влез во Нато и ЕУ а пред народот се декларира како европски настроена -ја водат ретадирани и искомлексирани кои од омраза кон политичката структура на власт многу повеќе и наштетуваат на државава од сите надворешни непријатели заедно -која стави два потписа на РАМКОВНИОТ -..знеш ли уште колку многу има да се пишува?
Колку што ми е познато сето ова што го наведуваш потекнува од една политичка партија, а тие за кои го пишуваш сега се во две. Двете партии не се исти. Јас воопшто не сум определен во моментов ниту за ВМРО-НП, ниту за ВМРО-ДПМНЕ. Точно е дека мислам дека и двете се подобри од СДСМ, затоа што всушност и не постои полоша партија од нив. Да беа самопрогласените државотворци навистина тоа, не ќе знаевме за ВМРО-ДПМНЕ. Уште помалку за ВМРО-НП. Можам многу да пишувам и јас за овој паушален напад. Сметам дека единствен доказ за тие напади ти се зборовите на Црвенковски, Бучковски, Кондарко, Жерновски и други на кои јас не им верувам и можам точно да кажам зошто. Ќе нафрлам само вработување по еден од семејство и наводно намалување на даноци. Знам дека го мислиш за мене и за сите што не го сакаат СДСМ тоа што си го напишал, но за да можам да полемизирам треба да се обидеш да изнесеш и некој факт. Да не напишеше дека ти пречи што опозицијата не го премолчува изборниот фалсификат, според другото ќе помислев дека си за ВМРО-ДПМНЕ, а против ВМРО-НП. Дали мислиш дека СДСМ требаше да ја премолчи изборната кражба на изборите во 1999 и 2000 за да не се врати повторно меѓународниот мониторинг и да не не прскаат со спрејови на гласањето што беше воведено по кукањето (оправдано) на тогашната власт или дека треба да се молчи само кога крадат СДСМовци? Мое мислење е, и тоа го застапувам овде, дека и ВМРО-ДПМНЕ и ВМРО-НП се подобри од СДСМ. Пред се затоа што партијата што владее е најлошото нешто што постои во Македонија. Ако го исклучам почетниот АСНОМски период кога во Македонија на власт биле патриоти водени од КПМ, по нивното испраќање по логори и зандани од 1945 до 1998 СДСМ владееше непрекинато. Во поголем дел и без никој да му пречи. Резултатот од тоа владеење го чувствуваме сега. Што се однесува до двата потписа на Рамковниот, би напишал само дека ако СДСМ формираше армија каква што треба да биде, во 2001 немаше да ја изгубиме војната. Дури и по цена на државен удар. А не со паравојска да се расправа полицијата. Жал ми е за љубителите на конструктивен дијалог, но морав да одговорам кратко. Подоцна кога ќе имам повеќе време ќе одговорам на секоја точка поединечно.
dejan
quote:
Originally posted by Jakov
http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45095 Trgnala rabotava, na kraj ke ne molat Grcive da prifatime Republika Makedonija....pu pu pu da ne ja urocam rabotava.
cukni vo drvo bre! i pazi se sto zboruvas vo idnina![:D]hehe
Jakov
quote:
Originally posted by dejan
quote:
Originally posted by Jakov
http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45095 Trgnala rabotava, na kraj ke ne molat Grcive da prifatime Republika Makedonija....pu pu pu da ne ja urocam rabotava.
cukni vo drvo bre! i pazi se sto zboruvas vo idnina![:D]hehe
CUK CUK CUK[:)][:D][:)]
ViennaBoy Постигнат компромис за името Макфакс Истите извори, како што пренесува Макфакс, пишуваат дека се очекува посредникот на Обединетите нации Метју Нимиц, во наредните 48 часа, а најверојатно попладнево, во Њујорк да соопшти дека е постигнат договор за името. Според грчките гласила компромисното име најверојатно ќе биде „Република Македонија - Скопје„ ..... http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45117 A zoshto ne Republika Makedonija - Vevchani??? Shto ima pojce Skopje od drzhavata Vevchani?
dejan sto? Republic of Macedonia Skopje?? neli mitreva rece deka oni se za dvojnata formula!! a od nasa strana ima nesto napisano?
Jakov
quote:
Originally posted by ViennaBoy
Постигнат компромис за името Макфакс Истите извори, како што пренесува Макфакс, пишуваат дека се очекува посредникот на Обединетите нации Метју Нимиц, во наредните 48 часа, а најверојатно попладнево, во Њујорк да соопшти дека е постигнат договор за името. Според грчките гласила компромисното име најверојатно ќе биде „Република Македонија - Скопје„ ..... http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45117 A zoshto ne Republika Makedonija - Vevchani??? Shto ima pojce Skopje od drzhavata Vevchani?
A zasto da ne bide "Republika Makedonija_ Smoimirovo....."
Christian
quote:
И да пробавме (колку за промена) да избегнеме невкусни квалификации од типот на ’тешко корумпирано копиле’!
dobro,izvini.
quote:
A zoshto ne Republika Makedonija - Vevchani???
Samo Republika Makedonija-Veles zakon[:D]se priznava
Jakov
quote:
Originally posted by Christian
[quote
quote:
A zoshto ne Republika Makedonija - Vevchani???
Samo Republika Makedonija-Veles zakon[:D]se priznava
Posle treba pastrmajlija na grbot na Republikata da stavime [:)]
Ceki Ako e taka, ako go sakat toj nacin, togas namesto Skopje, da dajme edno drugo ime, da gi zaebime nazad :-) Republika Makedonija - Ohrid ili Bitola, nekoj od tie 2 gradovi, a ne Skopje, Skopje e za nimi kako pobeda, i ke ne vikat skopanoi, a Bitola ili Ohrid se mala pobeda za nas ili uste podobro resenje Republika Makedonija - Vardar part :-) Ama, samo za bilateralni odnosi so grcite, a za svetot Republika Makedonija, nisto drugo.
трендафил Помладите веројатно не се сеќаваат дека тогашниот Претседател Киро Глигоров се обиде со името РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (СКОПЈЕ), доставувајќи предлог во Собранието. Дискусиите од огромното мнозинство пратеници од сите партии беа негативно расположени кон ова, па не се ни гласаше. Не гледам зошто во ситуација кога над 100 (повеќето) земји во светот не имаат признаено под нашето име, меѓу кои и сите членки на Советот за безбедност што не се членки на ЕУ, би правеле компромис за меѓународна употреба. Единствено би прифатил Грција (како што ние ги викаме) да го користи ова име, бидејќи и ние не ги викаме со нивното име Elliniki Dhimokratia (скратено Ellas или Ellada) односно на англиски Hellenic Republic. Но од нашите државотворци се` може да се очекува. Треба да се спремаме за активна борба против таквата евентуалност, во која не верувам. Власта има толку лоши резултати на сите полиња што не може да си дозволи вакво нешто. Ќе има и оправдување за лошата економска ситуација доколку следуваат ембарга. И да нема имаат моќ да го убедат народот дека сме под ембарго. Со тоа би се правдале за се` после 15 септември 2002, исто како што за катастрофалниот пад на индустријското производство причина им е смртта на Претседателот Трајковски иако производството падна во јануари, а Трајковски загина на крајот на февруари минатата година. Доколку не го спремале падот на авионот од јануари, па владата не можела истовремено да води сметка и за економијата. Исто така, доколку не станеме кандидат за членство во НАТО и ЕУ, за тоа би биле виновни Грците, а не фалсификаторите на изборите.
AaaAa
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by dejan
zaklucetego topikot, za sto ke se zbori? kolku godini sme pot FYROM?
Za tie sto ne zaklucija pod FYROM !!!!!
Demek da ne ni bese FYROM sea na sred St. Peters square makedonci tulumbi ke prodavaa?
AaaAa
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by Christian
[quote
quote:
A zoshto ne Republika Makedonija - Vevchani???
Samo Republika Makedonija-Veles zakon[:D]se priznava
Posle treba pastrmajlija na grbot na Republikata da stavime [:)]
Pazi sto zborish. Pastramajlijata e Stipska!!![:(!]
AaaAa http://www.nytimes.com/reuters/international/international-greece-macedonia-name.html? Greece Says U.N. Proposes Name in Macedonia Dispute By REUTERS Published: April 8, 2005 Filed at 9:51 a.m. ET ATHENS (Reuters) - The United Nations has proposed a compromise name for the former Yugoslav Republic of Macedonia in a bid to end a long-standing dispute between the tiny Balkan state and Greece, Athens said Friday. ``(U.N. special envoy Matthew) Nimitz presented his proposal for a solution ... for international use to adopt the name Republika Makedonia-Skopje,'' Greek Foreign Minister Petros Molyviatis told reporters. Macedonia responded coolly and said it was sticking by a different proposal of its own. Nimitz was not immediately available for comment. Greece has refused to recognize its northern neighbor by the disputed name Macedonia since it broke away from Yugoslavia in 1991 and the row has damaged relations between the two. Macedonia is also the name of Greece's northern province, birthplace of Alexander the Great, and Athens has claimed the name could imply territorial claims against its own province from its far smaller neighbor. Skopje prefers a ``dual solution'' whereby the international community would call the country simply Macedonia, its chosen name, but Greece could continue to use the FYROM formula, short for ``Former Yugoslav Republic of Macedonia.'' Macedonian Prime Minister Vlado Buckovski swiftly made clear his objections to Nimitz's suggestion. ``The double formula is on the table. We think that's a greater compromise than the compromise Greece is trying to come up with,'' he told reporters in Skopje. ``We expect negotiations to continue Monday.'' The talks are being held in New York. Molyviatis said the proposed name Republika Makedonia-Skopje should be the same in all languages. ``This name will be valid in all U.N. bodies which will recommend to other international organizations and states to adopt it for official international use,'' he said. ``Our position is that this proposal does not fully meet our wishes and pursuits but we believe that this proposal is a basis for negotiation.'' The two nations have been involved in U.N.-led talks for a settlement for over a decade. After the United States recognized the country with its constitutional name ``Macedonia'' last November, Greek Prime Minister Costas Karamanlis said the dispute would hurt its neighbor's chances of joining the European Union of which Greece is a member. Greece is the biggest foreign investor in its neighbor.
AaaAa OCigledno e deka problem ima samo ko ke se pocnat pregovori- Od edna strana gorenavedeniot artikal kade shto striktno se izbegnuva da se koristi Makedonija, bidejki se pisuva za spor, a od druga strana, u eden drug artikal na edna druga tema, em na glavna strana u istiot vesnik veli vaka: LITHUANIA: President Valdas Adamkus LUXEMBOURG: Grand Duke Henri and Grand Duchess Maria Teresa, Prime Minister Jean-Claude Juncker MACEDONIA: President Branko Crvenkovski MEXICO: President Vicente Fox Eh da znaevme da si svirkame... ama ni za toa ne ne biva.
concrete A be se slusate li ili samo taka bulaznite. Koj ovde ima PROBLEM, Grcija, so svojot istoriski kompleks kako biv rob na Makedoncite na koi im e dadena sloboda ( inaku nikogas ne mi bilo jasno od kade im e toa da se narekuvaat Grci, bidejki istoriski teritorija kako Grcija nikogas ne postoela, a segasnive imaat vrska so Elinite kolku nie so Aboridzinite, sto ne e slucaj za Makedonija kako teritorija , za narodot koj kako si miluva !!!!)ili nie kako Makedonci!!! Kako moze nekoj i da POMISLI na nekakov kompromis!!!! Makedonija e REPUBLIKA MAKEDONIJA i ENDE. Taka pisuva vo USTAVOT ,taka pisuva na PASOSOT , sekoj kulturna drzava ke ne narekuva taka, pocituvajki gi dobrite megunarodni obicai... Sekoja dvojna trojna, formula , kompromisno smesno ime, e samo prvenje od gotovo veresija. Koj ja pravi verojatno e svesen za posledicite... se nadevam .....koi obicno koga togas se vrakaat i toa mnogu neocekuvano i od najnevozmozen pravec.
slasa
quote:
Originally posted by dejan
zaklucetego topikot, za sto ke se zbori? kolku godini sme pot FYROM?
zs da se zakluci topicov . sto mislis ti avstraliska diktatura e ovde ,, ima da se diskutira bez nekoji zaebancii zaklucuvanja [:D]
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Јас воопшто не сум определен во моментов ниту за ВМРО-НП, ниту за ВМРО-ДПМНЕ.
На еден друг топик:
quote:
Originally posted by трендафил
Љубчо Георгиевски се врати во политиката од две причини. Прво затоа што Груевски дозволи Црвенковски да стане претседател не повикувајќи на бојкот во вториот круг...
Откриен си трендафиле!:) Сите сакате да скриете дали сте за ДПМНЕ или за Народна (чекајќи да видите што ќе се случува во иднина со овие две партии), ама полека еден по еден се издавате!:) Само Narcis имаше храброст да каже дека е за ДПМНЕ и Divider кој што се изјасни за Народна... Сите другите несакајќи си се откривате!:)))
quote:
Originally posted by трендафил
Помладите веројатно не се сеќаваат дека тогашниот Претседател Киро Глигоров се обиде со името РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (СКОПЈЕ), доставувајќи предлог во Собранието.
Уште една измислена манџа од вашата кујна! Глигоров НИКОГАШ не се обидел такво нешто. Ти можеби мислиш дека сите овде се млади, па ќе ’протуриш’ и по некоја измислица!
slasa bravo concrete
SLaCk Pa mnogu jasna e situacijata Makedonija i nikako poinaku.A Kiro Gligorov sose nosot neka se skrie vo nekoja dupka zatoa sto LAZESE deka samo 6 meseci ke se vikame FYROM.Najmnogu mozevme da dobieme ako togas bevme uporni a vaka ke se tegneme so godini...
OooOo
quote:
Originally posted by concrete
... taka pisuva na PASOSOT
Da .. eve mozham da potvrdam [:p] [img]http://tinypic.com/2mkxea[/img]
intel
quote:
Originally posted by SLaCk
.A Kiro Gligorov sose nosot
Па не може сите да бидат убави како Љубчо,Доста,Весна,Ламбе [:D][:D][:D] и оној чарли чаплинот-Гвујо[8D]
concrete Dobro de, nosatite gi krasi spored kazuvanje na nekoi moi stari tetki i nekoja druga respektabilna konzola :):):)!!! A raka na srce na "GVujo" mu treba samo dobar menadzer i moze da bide epten produktiven !!!!! ne go mesajte so tie mediokriteti prethodni....
intel
quote:
Originally posted by concrete A raka na srce na "GVujo" mu treba samo dobar menadzer i moze da bide epten produktiven !!!!! ne go mesajte so tie mediokriteti prethodni....
Мислеше режисер.И што, ќе вари бугарска чизма на грчки начин со посредство на ОБСЕ.Абе ај.
concrete
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by concrete A raka na srce na "GVujo" mu treba samo dobar menadzer i moze da bide epten produktiven !!!!! ne go mesajte so tie mediokriteti prethodni....
Мислеше режисер.И што, ќе вари бугарска чизма на грчки начин со посредство на ОБСЕ.Абе ај.
Intel , jas ne filozofiram mnogu , neznam dali bese toa Gvujo "milenikot" tvoj ili nekoj drug anonimen negov sorabotnik , a toj ja prigrabi slavata , ama znam deka na primer DDV vovede na najuspesen nacin ,prakticno, vo odnos na 80% od Evropskite zemji , za novokomponiranite Evropejci da ne zboruvam. Bese na ivica da aktivira sistem koj ke ja izvlecese gotovinata od cirkulacija ( koj sistem patem vednas vo koren go sotrea koga vidoa deka ovoj ne se seguva, a toa epten ne im odgovara na nieden od aktuelnite "drzavnici " od site feli... drugo neznam). Vetuvanjata na site drugi bile samo zvon koj trael dodeka ni vibrirale usnite tapancinja.....rekov ,ne e za vodac, ama barem nesto napravil. Nekoj spomna deka go "odrabotil"i Trifun za nekoja masna kesovina ,znaci sepak e pomal diletant iljada pati od drugi so koi maftas obicno... .............more se setiv pak , go dobi li nekoj mobilniot broj na Trifun "Dedo Mrazot", imam eden epten dobar biznis plan!!!!!
Strelec Јас па цело време го мислев concrete негативец, а тој да ти бил мисионер-лобист на ВМРО-ДПМНЕ!:))) Уаааууу!:)))
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
Јас па цело време го мислев concrete негативец, а тој да ти бил мисионер-лобист на ВМРО-ДПМНЕ!:))) Уаааууу!:)))
Pana ima edna dobra okolu zelenite (slivi ili taka nesto),misioner pa uste i lobist......he,he,he!!!! Pa Strelec , vo finasiski pogled za drzavata Makedonija bil mnogu pokorisen od mnogu drugi.... kakva vrska ima toa so VMRO pa uste i DPMNE. Znaci kriteriumite ti se strogo partiski,od kal da e samo da e od LDP,pardon SDSM ,taka li?????
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
...kriteriumite ti se strogo partiski,od kal da e samo da e od LDP,pardon SDSM ,taka li?????
Vakov stil na pishuvanje dosega imaa samo Slack i marko... a otsega plus i concrete!:(
intel
quote:
Originally posted by concrete [.............more se setiv pak , go dobi li nekoj mobilniot broj na Trifun "Dedo Mrazot", imam eden epten dobar biznis plan!!!!!
Бре што меморија ќе беше веќе ти кажав: Имам од Гвујо(на telestet му е,кога давале гратис покрај дечките од ОБСЕ и он лапнал еден)а он има на Трипун,сакаш?
marko_polog Strelec, Koga ke napises nesto vo vrska so postot(bez razlika koj) a ne samo koj bil za VMRO DPMNE ili VMRO Narodna, ili koga ke mozam tvoite komentari da gi razlikuvam od Kondarko/Zernovski, onda moze ke ubedis nekogo deka ne si oboen.
concrete
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by concrete [.............more se setiv pak , go dobi li nekoj mobilniot broj na Trifun "Dedo Mrazot", imam eden epten dobar biznis plan!!!!!
Бре што меморија ќе беше веќе ти кажав: Имам од Гвујо(на telestet му е,кога давале гратис покрај дечките од ОБСЕ и он лапнал еден)а он има на Трипун,сакаш?
A be nikakva ,kakva memorija moze da ima betonska cigla, ama barem pismena cigla :ubavo prasuvam od Trifun Dedo Mrazot,Donatorot,Ktitorot,da ti nacrtam so hieroglifi......toa Gvujo tvoj sto tuka go trpas, teleset ... sto ti bese toa ,daj objasni na ova prostive ?????
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Strelec, Koga ke napises nesto vo vrska so postot(bez razlika koj) a ne samo koj bil za VMRO DPMNE ili VMRO Narodna, ili koga ke mozam tvoite komentari da gi razlikuvam od Kondarko/Zernovski, onda moze ke ubedis nekogo deka ne si oboen.
Прво, никого не убедувам дека не сум партиски обоен (да бев за ДПМНЕ или за Народна, ќе криев... а вака, немам потреба)... Второ, Кондарко и Жерновски се втора лига за мене... немој со нив да ме споредуваш!:)
concrete Uste da kazes koi se toa boi pa da prodolzime na raat so drugi raboti , vaka ne drsis vo neizvesnost ????? Ne se samo VMRO-ovskite klonovi partii, ova drugive po tradicija "ginat na bojnoto pole na revolucijata",neznam dali esapat dopisni clenovi , a za seirdziska partija , navistina uste ne sum slusnal ???? Ili ima???? iskreno , bas bi mi odgovrala za da se vklucam i jas malku vo politikava :):):)!!!!
Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Uste da kazes koi se toa boi pa da prodolzime na raat so drugi raboti , vaka ne drsis vo neizvesnost ?????
ok, ok... Ajde da ja raschistime misterijata... Jas sum ti concrete za KPM... Komunistichka Partija na Makedonija! Kumrovachka skola!:)
beaver hunter a shto li gi spojuva SDSM i VMRO-NP? ili toa e samo na lokalno nivo?
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Uste da kazes koi se toa boi pa da prodolzime na raat so drugi raboti , vaka ne drsis vo neizvesnost ?????
ok, ok... Ajde da ja raschistime misterijata... Jas sum ti concrete za KPM... Komunistichka Partija na Makedonija! Kumrovachka skola!:)
Aj ne ne maftaj , go izlistav uste pred poveke od pola godina spisokot ,te nema na nego,ni vo aktivni , ni vo dremlivi, ni vo krtovi , ni vo prekumorski..... dopisni ne evidentirame :):):)!!!! Baska ona Kumrovackava skola te izdava !:)Da kazese edna druga adresa ke ti poveruvav!!!!!
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Uste da kazes koi se toa boi pa da prodolzime na raat so drugi raboti , vaka ne drsis vo neizvesnost ?????
ok, ok... Ajde da ja raschistime misterijata... Jas sum ti concrete za KPM... Komunistichka Partija na Makedonija! Kumrovachka skola!:)
И ако смеам да се вмешам во вашава „работа„ Јас би заклучил: Во недостаок на неопходен „пазар„ во Канада (оти комунистичака пропаганда таму е „забранета„ со закон ...нели) , за идеите на т.н. Кумровачката Школа гледам сега ти си најде овде во Македонија...... „пласман„ на токму такви идеи да распродаваш , надминати од времето и не само од него. пс Оној миг кога Македонците ќе се свестат , сите со такви идеи (комунистички не туку комуњарски) најверотно трајно ќе ги протераат таму каде што таква школа е потребна истокако и такви „професори„ , а тоа е Северна Кореа , Куба и слични на нив. Македонија НЕ исто како и Канада.
Strelec
quote:
Originally posted by lav
...„пласман„ на токму такви идеи да распродаваш , надминати од времето и не само од него.
Ај, ај... Ќе се врати нашето време!:)))
Pina
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by concrete
Uste da kazes koi se toa boi pa da prodolzime na raat so drugi raboti , vaka ne drsis vo neizvesnost ?????
ok, ok... Ajde da ja raschistime misterijata... Jas sum ti concrete za KPM... Komunistichka Partija na Makedonija! Kumrovachka skola!:)
И ако смеам да се вмешам во вашава „работа„ Јас би заклучил: Во недостаок на неопходен „пазар„ во Канада (оти комунистичака пропаганда таму е „забранета„ со закон ...нели) , за идеите на т.н. Кумровачката Школа гледам сега ти си најде овде во Македонија...... „пласман„ на токму такви идеи да распродаваш , надминати од времето и не само од него. пс Оној миг кога Македонците ќе се свестат , сите со такви идеи (комунистички не туку комуњарски) најверотно трајно ќе ги протераат таму каде што таква школа е потребна истокако и такви „професори„ , а тоа е Северна Кореа , Куба и слични на нив. Македонија НЕ исто како и Канада.
I Canada si ima Communist Party. Redovno si imaat po nekoj kandidat na izborite...nikoj ovde ne zabranil komunistichka ili bilo kakva pol. propaganda...samo da nema rasistichki ili slichni pretenzii...
element
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
...„пласман„ на токму такви идеи да распродаваш , надминати од времето и не само од него.
Ај, ај... Ќе се врати нашето време!:)))
EEEE isto kako i turcite koga zaminaa za Turcija velea "ke se vratime"[8D]
concrete
quote:
Originally posted by element
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
...„пласман„ на токму такви идеи да распродаваш , надминати од времето и не само од него.
Ај, ај... Ќе се врати нашето време!:)))
EEEE isto kako i turcite koga zaminaa za Turcija velea "ke se vratime"[8D]
Pa ako ne si zabelezal dosega ; SE VRATIJA!!!!!
element
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by element
quote:
Originally posted by Strelec
Ај, ај... Ќе се врати нашето време!:)))
EEEE isto kako i turcite koga zaminaa za Turcija velea "ke se vratime"[8D]
Pa ako ne si zabelezal dosega ; SE VRATIJA!!!!! [/quote] ne a kade gi ima?????
concrete Pa ako ne si zabelezal dosega ; SE VRATIJA!!!!! [/quote] ne a kade gi ima????? [/quote] Vo Norveska sigurno ne :):):)!!!!
vancevtodor
quote:
go izlistav uste pred poveke od pola godina spisokot ,te nema na nego,ni vo aktivni , ni vo dremlivi, ni vo krtovi , ni vo prekumorski....
Listas pogresen spisok,pogledni vo spisokot na SK-DJ(sojuz na komunisti -dvizenje za Jugoslavija..
quote:
I Canada si ima Communist Party
Ama toj ne saka da bide clen, i nedostasuva onaa DJ.
Strelec
quote:
Originally posted by vancevtodor
Ama toj ne saka da bide clen, i nedostasuva onaa DJ.
A ti bi priznaj vo DB!:)))
vancevtodor Concrete,spisokot ke go najdes na www.udba.net
quote:
A ti bi priznaj vo DB!:)))
Strelec ako sakas da mi ja pojasnis kratenkata DB.
Strelec
quote:
Originally posted by vancevtodor Strelec ako sakas da mi ja pojasnis kratenkata DB.
Е кога ќе тргнеш ти од дЈ малку накај југоисток, ќе стигнеш до дБ... Или ’преведи’ ја ти кратенката ДЈ, па веднаш ќе следува ’превод’ и на ДБ!
dejan Дел од фактите за македонско-грчките односи МИА 04.11.2004 На 8 септември 1991 година со убедливо мнозинство - 95% од граѓаните што излегоа на референдумот, позитивно одговорија на референдумско прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“. Резултатите од референдумот на кој му предходеше усвоената Декларација за независност во првиот повеќепартиски македонски парламент на 25 јануари 1991 година, беа еуфорично прославени вечерта со народен собир на плоштадот „Македонија“ во Скопје. Формално волјата на народот за самостојна држава беше потврдена со Декларација за прифаќање на референдумските резултати на 17 септември 1991 во Собранито на Република Македонија. На 17 ноември 1991 година усвоен е новиот Устав, кој десет години подоцна беше надополнет по конфликтот во 2001 и потпишувањето на Рамковниот договор. Меѓународно правниот субјективитет на државата дефинитивно беше потврден на 8 април 1993 година кога со акламација во Генералното собрание на Обединетите нации, Македонија беше примена за 181 полноправна членка на Светската организација. Сепак, поради противењето и притисоците на Грција, која не го прифаќа нашето уставно име, зачленувањето во ОН беше направено под привремената референца Поранешна Југословенска Република Македонија. Поради несогласување со името и државното знаме на Република Македонија, Грција во 1993 година воведе целосно трговско ембарго кон Македонија. Трговската блокада беше во сила 18 месеци се до октомври 1995 година кога Македонија го промени државното знаме. Македонија и Грција под покровителство на ОН почнаа преговори за надминување на спорот со името со посредство на американските дипломати Сајрус Венс и Метју Нимиц. Односите меѓу двете земји значително се подобрија по потпишувањето на привремената билатерална спогодба за соработка во 1995 година по укинувањето на едностраното ембарго. Грција оспорувајќи го името на Република Македонија, досега имаше поддршка од сите земји-членки на НАТО освен од Република Турција, прва земја што ја призна Република Македонија под уставно име.
трендафил Македонија и Грција мора да го решат прашањето околу името за кое деновиве добија предлог-решение од ОН и се надевам дека Македонците ќе се согласат, вели во разговор за денешното издание на емисијата „Зебра“, Хавиер Солана. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45273"]А1 телевизија[/url] Не значи ли ова дека нашата власт лажеше кога тврдеше дека не знае ништо за предлогот на Нимиц. Немам коментар. Ова беа единствените зборови што за А1 ги кажа амбасадорот Никола Димитров по средбата со Метју Нимиц. Тој не смееше да каже дали посредникот Метју Нимиц го дал предлогот што веќе 5 дена го најавуваат Грците - Република Македонија - Скопје. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45253"]А1[/url] Дали го Бучковски и Митрева го викнаа Димитров во Скопје за да му кажат да каже дека нема коментар.
Strelec трендафилчо... Во продолжение на истиот тој текст за Никола Димитров се вели следново: Неговата шефица Илинка Митрева сака попладнево во Скопје лично да соопшти што вечерва во Њујорк било разговарано. И каде ти овде го виде проблемот?:) Патем, еве што изјавува македонскиот министер за надворешни работи Илинка Митрева: „За нас, за употреба во рамките на ОН, како и за севкупната комуникација со светот, единствено прифатливо име е нашето уставно име – Република Македонија. Кованицата Република Македонија - Скопје, за нас е неприфатлива“. Според неа, на средбата што ја имал македонскиот амбасадор Никола Димитров со специјалниот претставник на ОН амбасадорот Метју Нимиц, не бил изнесен предлог во форма за каква што соопштија властите во Атина. „На средбата бевме информирани за идеи, за кои амбасадорот Нимиц сака да слушне, односно за идеи што се дел од воспоставената практика на размена на мислења и за кои нема потреба да креираме ултимативна атмосфера“, изјави министерката Митрева. Таа соопшти дека Македонија под нејзиното уставно име досега ја признале 109 држави, вклучувајќи ги и трите постојани членки за безбедност.
vancevtodor
quote:
Или ’преведи’ ја ти кратенката ДЈ,
Strelec sum ti dal prevod na kratnkata DJ
quote:
..-DJ -dvizenje za Jugoslavija..
Strelec vancevtodor eve go i mojot prevod za tebe: DB - dvizhenje za Bugarija...
Misirkov A da vi dadam li prevod za "DM" i na dvajcata?[;)]
OooOo Dojch Markite gi ukinaa odamna :)
Strelec
quote:
Originally posted by Misirkov
A da vi dadam li prevod za "DM" i na dvajcata?[;)]
И двајцата сме во ДМ, мистер Мисирков, барем колку што си ти!:)
element
quote:
Originally posted by concrete
Pa ako ne si zabelezal dosega ; SE VRATIJA!!!!!
ne a kade gi ima????? [/quote] Vo Norveska sigurno ne :):):)!!!! [/quote] ima pakistanci, vo oslo
vancevtodor
quote:
vancevtodor eve go i mojot prevod za tebe: DB - dvizhenje za Bugarija...
quote:
A ti bi priznaj vo DB!:)))
Strelec reagiras isto i ti kako i predsedatelot na SK-DJ Dragisa Atanasovski .Ednas koga razgovaravme okolu negovata nostalgija po komunizmot i Jugoslavija vo moment za da izbegne ponatamosen razgovor na temata mi go kaza slednoto :"site vie koi ste za nezavisna Makedonija ste “BUGARASI”,odnosno VMROVCI ste .Neblagodarni na Tito i Jugoslavija.Zaboravate koja raka ve skoluvala i hranela, isti ste kako vasiot ideolog Damjan Gruev" i mi ja kaza prikaznata podolu. Ja postiram vo orginal. "Дамњан Грујев, бугарски четник, један од оснивача ВМРО-а Рођен је у Смиљеву близу Битоља. Као дечак дошао је у Београд на школовање. Био је питомац Друштва Свети Сава где је лепо примљен. Пера Тодоровић, власник Малих Новина дао је својој штампарији име "Смиљево" по родном селу овог конвертита, који је од србофила постао србождер. Дамњан Грујев је у Београду, пао под утицај бугарске тајне пропаганде и одвучен у Софију. Тамо је учио нешто учитељске школе. Као бугарски четник сукобио се са српском четом поречког војводе Мицка Крстића. Чета Дамњана Грујева била је разбијена, он је заробљен и по четничком обичају војвода Мицко требало је да га стави под нож, али му је поштедео живот под условом да више не долази у Западну Македонију и да не напада Србе. Грујев се вратио у Бугарску и реч донекле држао." Zatoa Strelec procitaj na kolku ludje pokraj mene(i ako pisuvam mnogu kratko vreme i mnogu malku), tuka na forumov politika im iznaodjas bugarski vrski.
Strelec
quote:
Originally posted by vancevtodor
Zatoa Strelec procitaj na kolku ludje pokraj mene(i ako pisuvam mnogu kratko vreme i mnogu malku), tuka na forumov politika im iznaodjas bugarski vrski.
Kazhi mi edna prichina zoshto ti imash pravo da mi nametnesh DJ, a jas da nemam pravo da ti nametnam DB!!! Ne e valjda zaebancijata so concrete da si ja svatil seriozno!?:) Ili ne te boli izgleda tebe koga bockash drug, a?:) I ushte edno prashanje... Koj e toj shto dobil 'bugarska' etiketa, a prethodno istiot toj za nekogo da ne izmisluval prikazni za jugonostalgija i slichno? Samo edno takvo ime navedi!
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
трендафилчо... Во продолжение на истиот тој текст за Никола Димитров се вели следново: Неговата шефица Илинка Митрева сака попладнево во Скопје лично да соопшти што вечерва во Њујорк било разговарано. И каде ти овде го виде проблемот?:) Патем, еве што изјавува македонскиот министер за надворешни работи Илинка Митрева: „За нас, за употреба во рамките на ОН, како и за севкупната комуникација со светот, единствено прифатливо име е нашето уставно име – Република Македонија. Кованицата Република Македонија - Скопје, за нас е неприфатлива“. Според неа, на средбата што ја имал македонскиот амбасадор Никола Димитров со специјалниот претставник на ОН амбасадорот Метју Нимиц, не бил изнесен предлог во форма за каква што соопштија властите во Атина. „На средбата бевме информирани за идеи, за кои амбасадорот Нимиц сака да слушне, односно за идеи што се дел од воспоставената практика на размена на мислења и за кои нема потреба да креираме ултимативна атмосфера“, изјави министерката Митрева. Таа соопшти дека Македонија под нејзиното уставно име досега ја признале 109 држави, вклучувајќи ги и трите постојани членки за безбедност.
Власта ги добила предлозите од Нимиц и го повикала Димитров во Скопје. Проблемот е зошто се правеа дека за предлозите немаат појма. И Солана знаел за предлозите и дека ги добила нашата влада. ( Солана е човекот што испрати писмо со гаранции за безбедноста во име на НАТО како генерален секретар , а не ни помогна, туку ни одмогна кога бевме нападнати од Косово. ) Проблем е и зошто Димитров добил анструкции да каже дека нема коментар, наместо тој да ја најави конференцијата за печат на министерката. Тоа се проблеми за мене. Некој можеби мисли и дека уште не се поминати два месеца од како се викаме FYROM за по надвор. А разликата помеѓу два месеца и 12 години покажува колку биле визионери и Претседателот Глигоров и Црвенковски и сите од тогашната власт. Не знам само дали биле наивни и не лажеле затоа што му верувале на некој странец или лагата е нивен производ. Ако ценам по 15 септември ... (Да не се повторувам)
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Проблемот е зошто се правеа дека за предлозите немаат појма... Проблем е и зошто Димитров добил инструкции да каже дека нема коментар... Тоа се проблеми за мене...
Токму така, трендафилчо... Тоа се за тебе проблеми, а не и за оние кои што имаат врска од дипломатско однесување! Грците беа тие што истрчаа ’ко прле пред магаре’, иако со господинот Нимиц било поинаку договорено да се настапува во јавност!
Justinijan Грците беа тие што истрчаа ’ко прле пред магаре’, - Господ да ги поживее. Инаку ќе си живеевме среќни завиени во лаги...
Strelec
quote:
Originally posted by Justinijan
Грците беа тие што истрчаа ’ко прле пред магаре’, - Господ да ги поживее. Инаку ќе си живеевме среќни завиени во лаги...
Па гледаме што се случува последниве месеци... Не случајно Грците плачат и квичат низ цел свет. И не само Грците, туку и сите оние кај нас што (додека се ’комуњарите’ на власт) се радуваат на секој неуспех на Македонија, а при секој позитивен момент креваат паника!
element
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Justinijan
Грците беа тие што истрчаа ’ко прле пред магаре’, - Господ да ги поживее. Инаку ќе си живеевме среќни завиени во лаги...
Па гледаме што се случува последниве месеци... Не случајно Грците плачат и квичат низ цел свет. И не само Грците, туку и сите оние кај нас што (додека се ’комуњарите’ на власт) се радуваат на секој неуспех на Македонија, а при секој позитивен момент креваат паника! Nema vrska koja vlast ke bide sega mu e da se kaze nesto za Makedoncite vo Egejska Makedonija. Za nivnite prava i za tie da im se vrati imotot, toa neka bide celta Da ima edna Evro mesana komisija za popis, toa ke bide cekor kon uspehot, da se dokazi deka sekoja vlada e zagrizena za tamosnoto naselenie kako malcinstvo, a imeto samo ke si padne na mesto
vancevtodor
quote:
Трето (и најзначајно)... Точно е дека Туѓман и Кучан трчаа наоколу да бидат примени од некој европски лидер, ама додека трчаа наоколу им се случуваа Вуковари и слични работи. Како последива на тоа трчање наоколу се илјадници загинати и илјадници ожалостени семејства. Македонија до својата независност дојде со поинаква (според мене и помудра) тактика!
Strelec ima dve pogovorki,ednata angliska koja veli vaka"ZA DRZAVA I SIN DAVAM". Da ti ja doobjasnam, so nekolku prasanja na koi sam ke si odgovoris: Dali Hrvatska e dvojazicna. Dali Hrvatska ne kontrolira 30% od svojata teritorija. Dali Hrvatska ima dve crkvi. Dali Hrvatite masovno zemaat SRPSKI pasosi. Vtorata koja ja praktikuvaat kaj nas vo Makedonija a ja nametna Gospodin Gligorov,glasi vaka "ZA VLAST I DRZAVA DAVAM". Pak so nekolku prasanja: Cij minister bese Denko Malevski-"golemiot pobornik za samostojna" Makedonija. Koga e podneseno baranjeto za priznavanje do Arbitraznata komisija. Kako glasi referenuskoto prasanje. Koj bese na plostad da go proslavi uspesniot referendum. Koj dozvoli FIKTIVMO da se doselat okolu 200.000 Albanci. Kolku MAKEDONCI zaginaa od Slovenija do Vukovar.
quote:
Прво... кај ги најде 18 месеци?:)
Strelec presmetaj kolku ima od januari 91 do juni 92g
quote:
Четврто (и најмалку значајно)... Знам дека ти е мака!:)
Jas napisav zosto mi e maka
quote:
,Makedonija vece ne e unitarna drzava,na pat e na nova delba.Skoro povece od polovina dvojazicna.So dve prvoslavni crkvi.
da dodadam, so BUGARSKI pasosi,so nekoja brojka od okolu 700.000 lica iseleni od 91 pa navaka. Ako na tebe Strelec od toa ne ti e maka , togas sigurno ti pricinuva zadovolstvo.
Justinijan Четврто (и најмалку значајно)... Знам дека ти е мака![:)] Имаше една песна од времето на пролетерската револуција - “реакцију хвата туга, што се гради барска пруга!“. И, кога и 40 години по револуцијата пругата Белград-Бар сеуште не беше изградена, во “Јеж“ се појави еден шеговит напис на таа тема. “Пругата се гради толку долго, за да пукнат реакционерите од мака. Ако треба и 100 години ќе ја градиме, за да испоцркаат сите, да е остане ниту еден жив.“ Некако слично ми е и со траењето на “успесите“ во признавањето на Македонија. Кога тоа би било сторено за еден ден, не би имало за што ад се води борба. Вака, ако прво се прогласи FYROM, па потоа со децении се постигаат успеси за ад се надмине таа глупост, на класниот непријател може да му се задаваат удари до бесконечност, додека не препукне и цркне од мака![xx(][xx(][xx(]
wolf_pack
quote:
Originally posted by vancevtodor
quote:
Прво... кај ги најде 18 месеци?:)
Strelec presmetaj kolku ima od januari 91 do juni 92g
Tochno e, 18 meseci bea. I duri Bush senior beshe spremen da poddrzhi. Ama kako sho reche vancevtordor Kiro nash se boreshe za neshto so Obedinetite Nacii ne sakaa. Ni rekoa da se otfrlime od YU ili...!? ama Kiro drugi karti sakashe. I posle 2 godini na interview vo grcija imashe srce da tropa deka nie deneshnite Makedonci sme pravi slavjani a ne so poteklo od antichkite Makedonci.[}:)][:(!][}:)][:(!][}:)][:(!][}:)][:(!][}:)][:(!][}:)][:(!][}:)]
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Justinijan
Овој “успех“ ме потсетува на “успехот“ на Киро Глигоров во 1993 кога FYROM е примена во Обединетите Нации.
Тоа ТЕБЕ те потсетува!:) За среќа, малку сте!:) Тогаш кога се случуваше тоа со приемот на FYROM во Обединетите Нации, во исто време се случи и Есторил!!! На состанокот на 27 јуни 1992 година Европската Заедница цврсто застана зад ставот на Грција дека Македонија ќе треба да го промени уставното име доколку сака да биде призната како самостојна држава!? Денес имаме (колку и да ви е мака) многу поинаква ситуација. Македонија е членка на заедницата на самостојни држави во светот, а речиси две третини од државите во светот не’ имаат признато под уставното име Република Македонија. Меѓу нив се и три од 5-те постојани членки на Советот за Безбедност при ОН! Тебе и понатаму нека те потсетува!?
Vo posledno vreme samo vletuvam na forumov na kratko , pa moze ke previdam nesto..nema veza : Strelec , eve jubileen N-ti pat ti naglasuvam deka mnogu gresis vo stavot deka nekomu ovde "mu e maka" od uspesite za Makedonija. Prvo na vakvi forumi takvi lugje ne gubat vreme ovde , toa verojatno ti e jasno...tie PRVAT PARI!!!! Za profilot na forumdziive ovde na VMkd :i levi i desni,konformisti i extremni,krivi i pravi...bi mozele baska da pravime analizi. Fakt e deka ne ni odi dobro,fakt e isto deka i na mnogu drugi ne im odi dobro, no isto taka fakt e deka ni odi ocajno poloso od ona sto realno moze da go postigne Makedonija so svoite kakvi takvi covecki i materijalni resursi. Uporno se zboruva za demokratija , a nea ja nema..i sto e najinteresno, se isti pa isti bilmezi toa go zboruvaat. Nikoj ne moze da me ubedi deka nema drugi koi mozat barem za nijansa podobro.. a se plasat kutrite , verojatno znaat zosto, kutat skrieni vo nekoe kjose ile se daleku nadvor i disat SLOBODNO... ne deka se pobogati i posrekni ...DISAT SLOBODNO!!!!! Ama toa,ne e idninata na Makedonija na Makedoncite ..na nekoja drug "Makedonija" bez prevod mozebi, no ne na nasata...i toa me pravi nesreken!!!!!!!
Ceki
quote:
Nema vrska koja vlast ke bide sega mu e da se kaze nesto za Makedoncite vo Egejska Makedonija. Za nivnite prava i za tie da im se vrati imotot, toa neka bide celta Da ima edna Evro mesana komisija za popis, toa ke bide cekor kon uspehot, da se dokazi deka sekoja vlada e zagrizena za tamosnoto naselenie kako malcinstvo, a imeto samo ke si padne na mesto.
Taka e, to bi bilo najpametno vo momentov. Protivofenziva so to. I da se kaze vistinata za 1913 i genocidot. Da go naprajme to sega ili nikogas.
Justinijan
quote:
da se kaze vistinata za 1913 i genocidot
Не е можно. Во таканаречената “привремена спогодба меѓу Првата и Втората страна“ има точка со која Втората страна се обврзува дека нема да шири непријателска пропаганда против Првата страна. А за тоа што се подразбира под “непријателска поропаганда“, одлучува - Првата страна.
Justinijan
quote:
Па гледаме што се случува последниве месеци... Не случајно Грците плачат и квичат низ цел свет. И не само Грците, туку и сите оние кај нас што (додека се ’комуњарите’ на власт) се радуваат на секој неуспех на Македонија, а при секој позитивен момент креваат паника!
Овој “успех“ ме потсетува на “успехот“ на Киро Глигоров во 1993 кога FYROM е примена во Обединетите Нации. Водачот се договара во туѓина, прифаѓа услови што никој од нас не би ни помислил да ги прифати, а во јавноста лаже дека не е така. Денс го имаме истото. Нимиц се обидува да “не прејде“ на сличен начин како и во 1995. Се договора тајно со нашите “државотворци“, овие пак, точно као што тој бара од нив, лажат дека божем не преговараат и дека нема вистина во тоа. Поимот “успех“ е нешто многу релативно. Медијаторството при “Привремената спогодба“ меѓу Првата и Втората страна е голем успех во кариерата на Нимиц, за тоа е награден од Стејт Департментот. Сегашното успешно лажење, според директивите од Нимиц, може да се смета за успех на нашите “државотворци“ - сигурно е дека ќе бидат пофалени за “кооперативност“. Но, можеш ли да ми објасниш во што се состои е успехот тука за нас, обичните Македонци?
Strelec
quote:
Originally posted by Justinijan
Овој “успех“ ме потсетува на “успехот“ на Киро Глигоров во 1993 кога FYROM е примена во Обединетите Нации.
Тоа ТЕБЕ те потсетува!:) За среќа, малку сте!:) Тогаш кога се случуваше тоа со приемот на FYROM во Обединетите Нации, во исто време се случи и Есторил!!! На состанокот на 27 јуни 1992 година Европската Заедница цврсто застана зад ставот на Грција дека Македонија ќе треба да го промени уставното име доколку сака да биде призната како самостојна држава!? Денес имаме (колку и да ви е мака) многу поинаква ситуација. Македонија е членка на заедницата на самостојни држави во светот, а речиси две третини од државите во светот не’ имаат признато под уставното име Република Македонија. Меѓу нив се и три од 5-те постојани членки на Советот за Безбедност при ОН! Тебе и понатаму нека те потсетува!?
Justinijan
quote:
Тоа ТЕБЕ те потсетува!:) За среќа, малку сте!:)
Полека, Стрелец, не паѓај во афект. Реков дека успехот е релативно нешто, зависи од која страна го гледаш. Точно е дека денес имаме многу поинаква ситуација одошто во 1992 - многу повеќе држави кои порано не сакк да чујат за ништодруго освен за FYROM, сега не ословуваат со Македонија. Би можело да се рече дека стратегијата на Глигирив “тиха вода, брег рони“ е успешна. Но, за целосна проценка, фали еден детал. Клучниот момент кога таканаречената “меѓународна заедница“ почна поотворено да го употребува името “Македонија“ без да се срами од такво нешто, се поклопува со балканскиот поход на истата заедница, со стратегиска цел приближно идентична на големоалбанската идеја на Ахмети. Односно, “попустот“ ние даден во замена за “кооперативноста“ при ширењето на “демократијата и американските вредности“ - преку прифаќање на Ахмети и бандата му за наши локални сатрапи. Повторно истото прашање: во што тука се состои успехот за нас, Македонците?
vancevtodor
quote:
Тогаш кога се случуваше тоа со приемот на FYROM во Обединетите Нации, во исто време се случи и Есторил!!! На состанокот на 27 јуни 1992 година Европската Заедница цврсто застана зад ставот на Грција дека Македонија ќе треба да го промени уставното име доколку сака да биде призната како самостојна држава!?
Strelac kazuvas 27.juni.92g,Estoril!!! Da te podsetam pred Estoril, Gospodin Gligorov imase skoro OSUMNAESET meseci da pokaze pred svetot deka Makedonija saka samostojnost.No toj uporno so Izedbegovic barase resenie da ja socuva Jugoslavija. Dodeka Kucan i Tudjman stoea po hodnici i cekaa da bidat na minuta primeni od nekoj svetskite lideri,Gospodin Gligorov ne sakase da gi primi pratenicite na tie svetski lideri. Ako na Gospodin Gligorov navistina vo toa vreme mu bila vazna Makedonija ,imase mnogu prosta i za svetot razbirliva poraka.Trebase da podnese ostavka,da se raspisat predsedatelski izbori.Narodot preku izborot ke pratese jasna poraka do svetot sto saka.
quote:
Денес имаме (колку и да ви е мака) многу поинаква ситуација
Sosema tocno situacijata e mnogu poinakva,Makedonija vece ne e unitarna drzava,na pat e na nova delba.Skoro povece od polovina dvojazicna.So dve prvoslavni crkvi. I ke ti priznam jas sum od tie sto im e maka.
vancevtodor
quote:
I ushte edno prashanje... Koj e toj shto dobil 'bugarska' etiketa, a prethodno istiot toj za nekogo da ne izmisluval prikazni za jugonostalgija i slichno? Samo edno takvo ime navedi!
Strelac eve ti samo eden primer
quote:
[Veli : blagodaram Gospodine Premier, toa ne e rabota za mene , jas ne sum "operetski " minister za vnatresni raboti!!!!!Go znaete mojot stav!!!! Ne Dzango ili ti ili Gospod !!!!! OK gospodine Premier!!!!! Pa zema kniga ( a mislam deka ja ima edno 10 pati procitano) i cita upatstva kako treba so kacacki bandi!!!!! Cekaj, cekaj , Debarsko otade Grupcin????? Zaradi toa li mu ja duvna vo Canada ?????? Pokraj drugite srceparatelni objasnenija???? -------------------------------------------------------------------------------- BL522 /quote] Eve go tvojot odgovor Strelec [quote]Forumov ne e za imigracija, tuku za politika... I povrzanosta na mojata odluka da zaminam, so onie shto ne gi interesirashe shto se sluchuva od Grupchin natamu, ne e predmet na diskusija! A te gledam tebe i drami pochna da komponirash!:) Deneska i prikazni i basni i drami se iznachitav... Ushte poezija za Vancho Mihajlov vi ostana da napishete!?
Drugoto od tvojot post, poarno da ne go komentiram.
Strelec
quote:
Originally posted by vancevtodor
Strelac kazuvas 27.juni.92g,Estoril!!! Da te podsetam pred Estoril, Gospodin Gligorov imase skoro OSUMNAESET meseci da pokaze pred svetot deka Makedonija saka samostojnost.
Прво... кај ги најде 18 месеци?:) Второ (многу позначајно)... Македонија, пред тој 27 јуни, 1992 година, активно работеше на воспоставување на самостојност. Се согласувам дека имаше и одредена резервираност кај некои структури во Македонија, но за среќа преовладаа оние другите. Доказ дека Македонија работеше на својата независност беше и одржаниот референдум на 8 септември 1991 година, на кој гласачите се изјаснија за создавање независна држава. Доказ дека Македонија работеше на својата независност беше и формалното прогласување независност од страна на Македонскиот Парламент на 17 ноември 1991... Доказ дека Македонија работеше на својата независност беше и поднесувањето барање за признавање до Арбитражната комисија на Европската заедница. И колку да се потсетиме натие времиња, на 11 јануари 1992 година Арбитражната комисија оцени дека Македонија ги исполнува сите услови за признавање. Сето тоа се случуваше за време на тие твои 18 месеци! Трето (и најзначајно)... Точно е дека Туѓман и Кучан трчаа наоколу да бидат примени од некој европски лидер, ама додека трчаа наоколу им се случуваа Вуковари и слични работи. Како последива на тоа трчање наоколу се илјадници загинати и илјадници ожалостени семејства. Македонија до својата независност дојде со поинаква (според мене и помудра) тактика! Четврто (и најмалку значајно)... Знам дека ти е мака!:)
трендафил Во документацијата за прием на FYROM во ОН, на прашање од тогашниот генерален секретар Бутрос Гали дали Македонија се согласува да биде примена под референца има два одговора. Еден со кој тоа се одбива заведен под број S/25543 од Киро Глигоров и втор со кој тоа се прифаќа евидентиран под број S/25541 од државникот (тогаш премиер) Бранко Црвенковски. Зошто тоа подоцна го прифати и го бранеше Глигоров, останува тој самиот да одговори. Што се однесува пак до Глигоров, да напоменам дека една година пред нашиот прием во ОН на писмото од Џорџ Буш (председател на САД, татко на јуниорот) во кое ни се нуди признавање од САД, во март 1992 кога си заминува ЈНА од нашата земја, тој одговара дека заедно со Изетбеговиќ ќе се залага за конфедерација, со што индиректно го одбива предлогот. Се надевам дека Црвенковски нема повторно да удри математика според која Република Македонија - Скопје е наша победа со 2:1, дека Република + Македонија е 2 за нас, а Скопје 1 за Грција. И дека доколку тоа се случи народот нема да се однесува како на референдумот, кога поголемиот дел од нас беше задоволен со 0:3.
Strelec
quote:
Originally posted by vancevtodor
Dali Hrvatska e dvojazicna.
Ме чуди како со Исланд не направи споредба!?:) Да имаше во Хрватска 23% Албанци, тогаш ќе можеше да правиш споредби од таков карактер и да поставуваш такви прашања.
quote:
Dali Hrvatska ne kontrolira 30% od svojata teritorija.
Едно контрапрашање за тебе: Кој беше на власт кај нас кога прв пат почна отсуството на контрола врз тие 30% од територијата на Македонија?
quote:
Dali Hrvatska ima dve crkvi.
Само тебе и расколникот Јован ве слушам дека во Македонија има две цркви. Со таа разлика што тој едната не ја признава, а ти си во таа фаза кога само констатираш дека има две цркви кај нас... Опасна ти е таа теза!
quote:
Dali Hrvatite masovno zemaat SRPSKI pasosi.
Не земаат... Ќе ти наведам само две причини, иако има многу: - Во Хрватска нема луѓе кои што го негираат постоењето на хрватската нација и кои што бараат обединување со мајка Србија. - Во Хрватска нема ниту една партија која што организира панихиди за Дража Михајловиќ и останатите четници кои што колеле Хрвати и нема партија која што одржува јавни контакти со четнички организации низ светот! Ти текнува на што мислам?
quote:
Koga e podneseno baranjeto za priznavanje do Arbitraznata komisija.
Многу пред предвидениот рок што го постави ЕЗ до земјите од СФРЈ. Имаше точно поставен датум и единствено Црна Гора (тогаш на чело со Момир Булатовиќ) до последен момент се двоумеше што да прави, а кај останатите немаше дилеми. Македонија далеку пред предвидениот рок побара од ЕЗ да бидеме признати како самостојна држава.
quote:
Kako glasi referenuskoto prasanje.
Да, точно е дека референдумското прашање беше такво какво што беше, но објективно атмосферата во Македонија беше многу специфична во тоа време. Имаше кај луѓето малку и страв и неизвесност што ќе се случува и заради тоа цврсто сум убеден дека со експлицитно и строго поставено прашање за отцепување на Македонија, референдумот немаше да се прифати со толку убедлив резултат. Тоа испадна добар стратешки потег на Киро Глигоров. Патем, ако имаш скепса кон така формулираното прашање на референдумот, тогаш зошто прашуваш кој ја прославувал победата на плоштад?:) Одлучи се... Беше референдумот (со така поставено прашање) ОК или не?:))) Или нека влезе, ама до пола само!:)
quote:
Strelec presmetaj kolku ima od januari 91 do juni 92g
Ти пресметај колку има од јуни 92 до јуни 92! Јас ти кажав што правеше Македонија во тие твои 18 месеци... Не знам на која возраст си ти, ама ако си повозрасен ќе ти текне дека пред тој референдум за самостојност, Киро Глигоров одеше низ Македонија и држеше митинзи на кои што го повикуваше народот да гласа позитивно на референдумското прашање за самостојност на Македонија.
Jakov
quote:
Originally posted by vancevtodor
quote:
Трето (и најзначајно)... Точно е дека Туѓман и Кучан трчаа наоколу да бидат примени од некој европски лидер, ама додека трчаа наоколу им се случуваа Вуковари и слични работи. Како последива на тоа трчање наоколу се илјадници загинати и илјадници ожалостени семејства. Македонија до својата независност дојде со поинаква (според мене и помудра) тактика!
Strelec ima dve pogovorki,ednata angliska koja veli vaka "ZA DRZAVA I SIN DAVAM". Da ti ja doobjasnam, so nekolku prasanja na koi sam ke si odgovoris: Dali Hrvatska e dvojazicna. Dali Hrvatska ne kontrolira 30% od svojata teritorija. Dali Hrvatska ima dve crkvi. Dali Hrvatite masovno zemaat SRPSKI pasosi.
Na site ovie prasanja odgovorite se NE. Imam jas edno drugo prasanje poveke e maka sto me maci dolgo vreme skoro 4 godini, a me pottikna ovaa pogovorkava "ZA DRZAVA I SIN DAVAM". da go kazam. Hrvatska dade skoro 5000 zrtvi vo vojnata ama za "vozvrat" protera 600 000 Srbi. Makedonija dade i premnogu zasto vojnata bese nametnata i kukaviccka, ama nesto drugo me maci i ke si prasam. 1. Kolku Makedonci letoto 2001g. bea na odmori po Bugarii, Crni Gori, Grcii i Ohrid...da,da i Ohrid dodeka se pravese Ohridskiot ramkoven. 2. Kako kontra punkt na prasanjeto gore.... Imase li turizam vo Hrvatska od 1993 do 1996g.?
трендафил Еве мое видување иако прашањата не се упатини до мене. Однапред се извинувам.
quote:
Originally posted by Strelec
Кој беше на власт кај нас кога прв пат почна отсуството на контрола врз тие 30% од територијата на Македонија?
Кога тоа почна СДСМ. Уште се викаше СКМ. Но тоа го криеше. Во Арачиново на пример. Кога се виде апла, на власт беше ВМРО-ДПМНЕ. Кога почна да се проширува територијата нагло и го достигна сегашниот процент што сепак е помал од 30% на власт беа ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ ...
quote:
- Во Хрватска нема ниту една партија која што организира панихиди за Дража Михајловиќ и останатите четници кои што колеле Хрвати и нема партија која што одржува јавни контакти со четнички организации низ светот! Ти текнува на што мислам?
По панихидата изгледа не мислиш на Али Ахмети. По другото е токму тој.
quote:
Да, точно е дека референдумското прашање беше такво какво што беше, но објективно атмосферата во Македонија беше многу специфична во тоа време. Имаше кај луѓето малку и страв и неизвесност што ќе се случува и заради тоа цврсто сум убеден дека со експлицитно и строго поставено прашање за отцепување на Македонија, референдумот немаше да се прифати со толку убедлив резултат. Тоа испадна добар стратешки потег на Киро Глигоров.
Кој го сееше стравот од самостојност?
quote:
Патем, ако имаш скепса кон така формулираното прашање на референдумот, тогаш зошто прашуваш кој ја прославувал победата на плоштад?:)
Контра прашање. Зошто не славеше Црвенковски на пример?
quote:
Одлучи се... Беше референдумот (со така поставено прашање) ОК или не?:))) Или нека влезе, ама до пола само!:)
Сигурно ќе беше подобро да го немаше додатното прашање, кое дава привук, т.е. дали сакате самостојна со право да не биде самостојна. Ќе парафразирам еден афоризам од Виб. До 1998 година немавме ништо, а после дојде на власт ВМРО-ДПМНЕ и уништи се`. Не велам дека последиците не се случија во тој период затоа што тогаш за тоа се створија услови (УЧК помогнато од НАТО), но причините се далеку порано.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Justinijan
Грците беа тие што истрчаа ’ко прле пред магаре’, - Господ да ги поживее. Инаку ќе си живеевме среќни завиени во лаги...
Па гледаме што се случува последниве месеци... Не случајно Грците плачат и квичат низ цел свет. И не само Грците, туку и сите оние кај нас што (додека се ’комуњарите’ на власт) се радуваат на секој неуспех на Македонија, а при секој позитивен момент креваат паника!
Жити бога колега...дај посочи ни еден таков „позитивен„ момент , за да и „овие„ не креваат непотребана паника ....ами само да си седат домаси и да гледаат ТВ , разбира се раководено од Стошиќка.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Кога тоа почна СДСМ. Уште се викаше СКМ. Но тоа го криеше.
Сигурен си, трендафилчо? Ајде потсети се на Гостивар... на Мала Речица...! Или, уште поарно, ајде наведи ми само еден таков пример во времето кога на власт дојдоа оние што рекле дека не ги интересира од Групчин натаму (до ден-денес не сум убеден дека навистина тоа го рекле, но убеден сум дека токму така се однесуваа)!
quote:
По панихидата изгледа не мислиш на Али Ахмети.
Точно е дека не мислев на Ахмети... Мислев на панихидите за Тодор Александров, Ванчо Михајлов, Мара Бунева итн. И мислев на министерските посети на МПО!
quote:
Кој го сееше стравот од самостојност?
Сигурно не оној што одеше по митинзи да го повикува народот за позитивно да гласа на референдумот!
quote:
Зошто не славеше Црвенковски на пример?
Ме чуди како не праша за Страшо Пинџур и за Цар Самоил!:) Кој беше и што беше во тоа време Бранко Црвенковски?:)
quote:
...кое дава привук, т.е. дали сакате самостојна со право да не биде самостојна.
Па што прославуваа на плоштад тие што беа таму?:))) Не случајно прашав... Пред да го продолжиме муабетот за тој референдум, изјаснете се... Дали тој референдум (со токму така формулирано прашање) беше добар или не?:) лавче, прочитај ми го најгорниот мој пост на оваа иста страница и тоа ми е одговорот на твоето прашање... Да не повторувам!
Verica Pa ajde sto cekate,odbranete ja veke.Makedonceto e mnogu sporo vo se.Spie i ne gleda sto se slucuva naokolu.Podobro e da se spreci otkolku da se leci. Nego,jas sum vidovita i uste odamna vidov kako ke zavrsi makedonija.Nikoj ne mi veruvase,pa zatoa si zaminav samo za da ne bidam svedok koga ke se sluci.Mnogu ke me boli da gledam sto i se slucuva na mojata tatkovina.Ako sum tamu,ke seknam totalno i ke eksplodiram od nervoza gledajki vesti.Zosto najveke boli koga dobivas noz vo grb od sopstvena krv.Ako ne sme bile silni da ja spasime Egejska makedonija,zosto pak sega da imame poveke sila?Pa se gleda do kade ja dovede taa sila makedonija.Spora smrt.
Jakov
quote:
Originally posted by Verica
Pa ajde sto cekate,odbranete ja veke.Makedonceto e mnogu sporo vo se.Spie i ne gleda sto se slucuva naokolu.Podobro e da se spreci otkolku da se leci. Nego,jas sum vidovita i uste odamna vidov kako ke zavrsi makedonija.Nikoj ne mi veruvase,pa zatoa si zaminav samo za da ne bidam svedok koga ke se sluci.Mnogu ke me boli da gledam sto i se slucuva na mojata tatkovina.Ako sum tamu,ke seknam totalno i ke eksplodiram od nervoza gledajki vesti.Zosto najveke boli koga dobivas noz vo grb od sopstvena krv.Ako ne sme bile silni da ja spasime Egejska makedonija,zosto pak sega da imame poveke sila?Pa se gleda do kade ja dovede taa sila makedonija.Spora smrt.
OOOO uste edna spasitelka na Makedonija, koj se zrtvuvase za nas ostavajki ne [:D][:D][:D][:D]
intel
quote:
Originally posted by трендафил Референдумот беше добар, но можеше да биде одличен.
Можеше,ама да не беше Гвујо и неговите фикс идеи за предвемени избори доколку успее референдумот. Преголемата желба за власт на Паја Патакот ја турна во втор план суштината на референдумското прашање. Читам се најде и малтер за циглата на форумов.
OooOo
quote:
Originally posted by Verica
ma zosto ne se cita sto ste napisale?Zosto e nerazbirlivo?
Verica prochitaj go ova [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=4936&SearchTerms=kirilica"]TUKA![/url]
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Кога тоа почна СДСМ. Уште се викаше СКМ. Но тоа го криеше.
Сигурен си, трендафилчо? Ајде потсети се на Гостивар... на Мала Речица...! Или, уште поарно, ајде наведи ми само еден таков пример во времето кога на власт дојдоа оние што рекле дека не ги интересира од Групчин натаму (до ден-денес не сум убеден дека навистина тоа го рекле, но убеден сум дека токму така се однесуваа)!
quote:
По панихидата изгледа не мислиш на Али Ахмети.
Точно е дека не мислев на Ахмети... Мислев на панихидите за Тодор Александров, Ванчо Михајлов, Мара Бунева итн. И мислев на министерските посети на МПО!
quote:
Кој го сееше стравот од самостојност?
Сигурно не оној што одеше по митинзи да го повикува народот за позитивно да гласа на референдумот!
quote:
Зошто не славеше Црвенковски на пример?
Ме чуди како не праша за Страшо Пинџур и за Цар Самоил!:) Кој беше и што беше во тоа време Бранко Црвенковски?:)
quote:
...кое дава привук, т.е. дали сакате самостојна со право да не биде самостојна.
Па што прославуваа на плоштад тие што беа таму?:))) Не случајно прашав... Пред да го продолжиме муабетот за тој референдум, изјаснете се... Дали тој референдум (со токму така формулирано прашање) беше добар или не?:) лавче, прочитај ми го најгорниот мој пост на оваа иста страница и тоа ми е одговорот на твоето прашање... Да не повторувам!
Се потсетувам дека и во Дебар на пример се вееше знамето на Република Албанија пред општинската зграда, а таму не се интервенираше. Тие ранети и убиени од УЧК за кои сега за нив и нивните семејства се бара пензија се оние на кои се сеќавам од минатата власт. Тодор Александров и Мара Бунева се Македонци, а Ванчо Михајлов Македонски Влав. Сите живееле во Македонија, па не држи нивната споредба на Дража Михајловиќ кој живеел во Србија и на Хрватска. И едните и другите беа за позитивно изјаснување на референдумот. Бранко Црвенковски во тоа време беше пратеник. Не сум сигурен дали веќе беше партијски лидер. На прославата беа и одборници од Градското собрание. Немаше само никој од СДСМ. Референдумот беше добар, но можеше да биде одличен.
Strelec Ти изнакажав факти и аргументи, а ти не сакаш ниту еден да прифатиш!? Ајде нека е доста толку... Веќе не ми се дискутира со луѓе кои што препишуваат од тетратките на Флоровски и компанија!
Verica Sto se raspravate za dzabe.Kako sto ja izgubivme Egejska makedonija,ke ja izgubime i ovaa.Se drzi na stakleni noze.Site ja zaboravija Egejska makedonija i koj mu e gajle za nasi tamu.Se zaboravi na koj mu pripagase,pa ke se zaboravi so vreme i ova poslednovo parce zemja.
Strelec Оф!:( Уште еден concrete на форумов!:)))
Verica ma zosto ne se cita sto ste napisale?Zosto e nerazbirlivo?
Jakov
quote:
Originally posted by Verica
Sto se raspravate za dzabe.Kako sto ja izgubivme Egejska makedonija,ke ja izgubime i ovaa.Se drzi na stakleni noze.Site ja zaboravija Egejska makedonija i koj mu e gajle za nasi tamu.Se zaboravi na koj mu pripagase,pa ke se zaboravi so vreme i ova poslednovo parce zemja.
Zlato ne se raspravame za toa. A Egejska ne ja zagubivme nego ni ja zemaa togas koga nie nemavme ni pravo ni butur. Nekoi posilni go pravea toa.. Sega si imame svoja drzava nie si ja napravivme nie ke si ja branime. Ne se sekiraj ti ke ja odbranime..eee... Egejska Makedonija teritorijalno i pripagase na Turcija 500 godini, a posle toa i pripadna na Grcija.
Verica INTEL-neznam sto napisa,nema bukvi tuku sifri nekakvi Inaku JAKOV,jas ne ni mislam da ja spasuvam Makedonija ,nea i nema spas sega.Nemam namera ni zivotot da si go dadam za nea,bidejki go nemam.Go izgubiv dodeka bev vo Skopje,mojot svet se srusi.Jas ne ja napustiv makedonija,jas bev izbrkana.Na sekoj cekor mi bese zabivan noz vo grb,od sopstvenata krv,a toa e stvarno razocaruvacki.Mislis lesno mi bese da ja ostavam majka mi i familijata,so misla deka najverojatno gi gledam za posleden pat?
Jakov
quote:
Originally posted by Verica
INTEL-neznam sto napisa,nema bukvi tuku sifri nekakvi Inaku JAKOV,jas ne ni mislam da ja spasuvam Makedonija ,nea i nema spas sega.Nemam namera ni zivotot da si go dadam za nea,bidejki go nemam.Go izgubiv dodeka bev vo Skopje,mojot svet se srusi.Jas ne ja napustiv makedonija,jas bev izbrkana.Na sekoj cekor mi bese zabivan noz vo grb,od sopstvenata krv,a toa e stvarno razocaruvacki.Mislis lesno mi bese da ja ostavam majka mi i familijata,so misla deka najverojatno gi gledam za posleden pat?
Voopsto ne e lesna takva rabota.
Verica fala,probav da desifriram,sega e na kirilica ama vasite odgovori seuste ne se desifrirani
Verica ah,vo red e sega,razbrav kako da ve desifriram ne sum bas spretna so kompjuteri inace
Great_Macedonian Quote Intel: Читам се најде и малтер за циглата на форумов. --------------------------------------------------------------- lol, pa redno bese :)
SLaCk intel nemoj da ja preflras odgovornosta za uspehot/neuspehot na referendumot na bilo koj od opozicijata ili na bilo koj covek tuku edinstveno na tvoite idoli od SDSM sto taka sramno ja prodadoa Struga i Skopje a Buckovski den deneska se fali deka "izvojuvale pobeda na referendumot"(!?) ke dojdat parlamentarni pa ke vidime kade ke se krie predavnikot.
Verica ha-ha-ha
Great_Macedonian Za Struga ja prdadoa... no ako e Skopje prodaen toa znaci deka sekade kade sto ima nad 20% albanci e prodaeno?!??? Dosta se raspravate za imeto, Edinstven nacin da go smenime e ako nekoj od vlasta nasa go prodade. Ako se desi toa.... skapo ke si plati.
intel
quote:
Originally posted by SLaCk
intel nemoj da ja preflras odgovornosta za uspehot/neuspehot na referendumot na bilo koj od opozicijata ili na bilo koj covek tuku edinstveno na tvoite idoli od SDSM sto taka sramno ja prodadoa Struga i Skopje a Buckovski den deneska se fali deka "izvojuvale pobeda na referendumot"(!?) ke dojdat parlamentarni pa ke vidime kade ke se krie predavnikot.
Повратак Џедаја:))))кај ви е Ганка и Кедев бе..аман веќе, ниту еден антивирус не ве чисти од ТРОЈАНЦИ..а овие биле комуњари нели?...така ви го перат мозочето????? П.С Комуњарски Тројанци :))))))во дпмне..... многу ми е смешно:))))
SLaCk Tvoeto partisko mozoce ne moze da sfati koga se raboti za nacionalen interes pa sega koga shitnavte Struga Kicevo i Skopje na Ali Ahmeti mislite deka Gruevski i Ljubco gi zaebavte?Tolku mozok imate.
intel
quote:
Originally posted by SLaCk
Tvoeto partisko mozoce ne moze da sfati koga se raboti za nacionalen interes pa sega koga shitnavte Struga Kicevo i Skopje na Ali Ahmeti mislite deka Gruevski i Ljubco gi zaebavte?Tolku mozok imate.
Ха,не само на Али туку и на Трипуна.Абе све је на продају.Јас шиткам бланко книшки од сите партии.[:D][:D] Тебе гратис ќе ти дадам една од на Амди партијата.Набрзо ќе се ослободи едно место.Кажи ако си заинтересиран побрзо.
Strelec Немој за Амди така... Тој им е коалиционен партнер!:)
concrete
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by трендафил Референдумот беше добар, но можеше да биде одличен.
Можеше,ама да не беше Гвујо и неговите фикс идеи за предвемени избори доколку успее референдумот. Преголемата желба за власт на Паја Патакот ја турна во втор план суштината на референдумското прашање. Читам се најде и малтер за циглата на форумов.
Sega uste zidarot, da se pojavi zidceto da go sredi.
OooOo Ja kje donesam zidarsko pivo ... SKOPSKO normalno!
Misirkov Normalno de, Republika Makedonija - Skopsko (i toa na kirilica) posle ova denes: ПРОПАДНА ИНИЦИЈАТИВАТА НА "ЗЕЛЕНИТЕ" Стразбур не откачи за уставното име http://www.dnevnik.com.mk/
SLaCk Strelec amdi ne e koalicionen partner na VMRO-DPMNE ili na VMRO-NP ama ALI AHMETI e 100% koalicionen partner na SDSfyrom i poveke od toa. Drugo,za ovaa inicijativava na zelenite pa neli Bucko se falese kako nasava SDS bila gz i gakji so evropskite socijaldemokrati ama koga ni treba poddrska vo evroparlament nesto ne ne fermaat?
Strelec Abe pak toj zapnal!? Buchko, Muchko... Shto e sega Buchko vazen vo evroparlamentot? Shto se vazhni sozijaldemokratite vo evroparlamentot? Abe choveche... vo Makedonija ist interes treba da imaat i socijaldemokrati i konzervativci i zeleni... i sdsmovci i vmrotikvi!!! Ti ne se borish za imeto, tuku se borish protiv SDSM? Bog da chuva!?
SLaCk Kako prvo ti si toj sto celo vreme gi ufrla i kaj treba i kaj ne treba Gruevski i Ljubco,a kako vtoro ova prasanje ima i toa kako GOLEMA vrska so SDSM i so buchko muchko i so branko sranko i so kiro miro bidejki imeto vo ON go izmislija tie i vetija deka za 6 meseca ke se vrati ustavnoto a eve cekame 12-13 godini i sega treba da bideme konstruktivni i trpelivi da gi cekame premudrite SDSovci da go resat imeto.Epa toa ti vikam be Strelec so ovie supelki od SDS mozeme da ocekuvame samo uste edna promena na imeto!Nema da im bide prvpat,pozitivni promeni ocekuvam so promena na ovaa vlast ako ilinka gi vodi pregovorite ne ocekuvam nisto samo negativni efekti.
vancevtodor
quote:
Ме чуди како со Исланд не направи споредба!?:
Strelec ti napravi sporedba so Tudjman –Hrvatska ,procitaj podolu ,toa e tvoe pisanie.!!!!!Jas samo se nadovrzav
quote:
Точно е дека Туѓман и Кучан трчаа наоколу да бидат примени од некој европски лидер, ама додека трчаа наоколу им се случуваа Вуковари и слични работи.
quote:
Да имаше во Хрватска 23% Албанци, тогаш ќе можеше да правиш споредби од таков карактер и да поставуваш такви прашања.
Tocno nemase Albacnci ama imase Srbi( kolku procenti ke kazes ti) zad koi stoese JNA i cel svet –planot Z da ti tekne-polna avtonomija za Srbite . A za 23% na Albanci vo Makedonija e zasluzen pocituvaniot ti Kiro Gligorov.Od prvite parlamentarni izbori 90g. do deneska brojot na Albancite vo Makedonija e zgolemen od 15% na 23%.No ne se priroden rast odnosno radjanje. A sporedbata so Hrvatska e sosema na mesto.No ne ti odgovara drugo nesto vo sporedbata .A toa e NIEDNA PARTIJA VO HRVATSKA NE TRGNA DA PRAVI KOALICIJA SO PARTIJATA NA RASKOVIC,za da dojde na vlast.Kaj nas pomogni mi da mi tekne koj napravi koalicija 92g so Albanskite partii odnosno PDP.
quote:
Едно контрапрашање за тебе: Кој беше на власт кај нас кога прв пат почна отсуството на контрола врз тие 30% од територијата на Македонија?
Odgovorot e :ILIRIDA,PARAVOJSKA,EGZISTIRANJETO NA DPA(neregistrirana sudski partija koja togads ja promovira i svojata partiska vojska),Rodendenskata zabava vo Mala Recica…….
quote:
Само тебе и расколникот Јован ве слушам дека во Македонија има две цркви. Со таа разлика што тој едната не ја признава, а ти си во таа фаза кога само констатираш дека има две цркви кај нас... Опасна ти е таа теза!
Jas Zorana ne go poznavam i priznavam .No ti dali go poznavas ??I dali gi poznavas tie sto bea na poklonenie kaj nego vo Milton-Kanada- pred desetina dena.Ili i za toa da molcime.Da molcime a toj da dogovara otcepuvanje na crkvi i popovi vo Kanada i Amerika. A okolu priznavanjeto eve ti link pa tamu ke vidis koj ja priznava i podrzuva crkvata na “JOVANA”. Ohridska arhiepiskopija u sastavu SPC - http://www.poa-info.org
quote:
Не земаат... Ќе ти наведам само две причини, иако има многу:
Ti Strelec so ovoj odgovor ja potvrduvas pogovorkata deka vie za VLAST davate drzava.Petseeset iljadi MAKEDONCI gi pravis predavnici ,BUGAROMANI samo da ja skries nesposobnosta na ovaa vlast,vlast, koja napravi ekonomska pustos vo Makedonija. Sega ke se obidam da ti dam primer vo tvoj stil :Kako mozes ti da baras Kanadski pasos koga Kanada e Angliski dominion a Anglicanite 48 ubivaa ,bombardiraa, Makedonci.Pod nivni protektorat Grcite gi raselia i da gi krstia slavofoni Makedoncite,ako po tvoe toa ne e menuvanje na nacionalen indentitet da si mi ziv i zdrav.
quote:
- Во Хрватска нема луѓе кои што го негираат постоењето на хрватската нација и кои што бараат обединување со мајка Србија
Po prasanjeto na Hrvatska se slagame 102%. No sega seto toa da go prevedeme na MAKEDONIJA. PARTII koi ja negiraa makedonskata nacija i drzavnost-(ZBORUVAM ZA REGISTRIRANI POLITICKI PARTII NA KOI MAKEDONSKIOT SUD IM JA ODOBRIL REGISTRACIJATA) znaci ima NEPOBITNI dokazi se :Stranka na Jugosloveni i Sojuz na Komunisti –Dvizenje za Jugoslavija.Za da mi tekne,kazi mi so kogo BARAA OBEDINUVANJE gorespomenatite partii??????!!!!!!!
quote:
Во Хрватска нема ниту една партија која што организира панихиди за Дража Михајловиќ и останатите четници кои што колеле Хрвати и нема партија која што одржува јавни контакти со четнички организации низ светот! Ти текнува на што мислам? A okolu panahidi ,ima eden spomenik na izlezot od Kumanovo nakaj Vranje, spomenikot e vo cest na zaginatite piloti na vojskata na KRALSKA JUGOSLAVIJA,deca od osnovni ucilista vo Kumanovo sekoja godina na 6.april polagaat cvece . NA KOGO Strelec,???cii piloti bile tie????? za kogo se BORELE?????? Na Draza Mihalovic vo Hrvatska ne mu pravat panahida no zatoa vo “SAMOSTOJNA”Makedonija DA. Dojdi vo Kumanovo na 24 oktomvri pa ke vidis koj mu organizira panahida na “Cica”.Na prvata proslava 92 bese i predsedatelot na” SRPSKIOT CETNICKI POKRET” VOISLAV SESELJ. Covekot koj go organizirase tepanjeto na MAKEDONCI vo PROHOR PCINSKI na 2.avgust 1990g.DALI TI TEKNUVA.??????
quote:
Многу пред предвидениот рок што го постави ЕЗ до земјите од СФРЈ. Имаше точно поставен датум и единствено Црна Гора (тогаш на чело со Момир Булатовиќ) до последен момент се двоумеше што да прави, а кај останатите немаше дилеми. Македонија далеку пред предвидениот рок побара од ЕЗ да бидеме признати како самостојна држава
Dali Slovenija i Hrvatska bea PRIZNAENI posle JUNI 92 ili pred toa??????
quote:
Да, точно е дека референдумското прашање беше такво какво што беше, но објективно атмосферата во Македонија беше многу специфична во тоа време. Имаше кај луѓето малку и страв и неизвесност што ќе се случува и заради тоа цврсто сум убеден дека со експлицитно и строго поставено прашање за отцепување на Македонија, референдумот немаше да се прифати со толку убедлив резултат. Тоа испадна добар стратешки потег на Киро Глигоров. Патем, ако имаш скепса кон така формулираното прашање на референдумот, тогаш зошто прашуваш кој ја прославувал победата на плоштад?:) Одлучи се... Беше референдумот (со така поставено прашање) ОК или не?:))) Или нека влезе, ама до пола само!:
Sigurno sudot za ispravnosta na Gligorov go noses po tvoe svacanje sa samostojnost,odnosno podsvesna nadez za povtoren sojuz so …… Prasanjata ti gi postaviv od slednoto.Dali tie sto neslavea togas ke slavat koga ke se ispolni nivniot del od referendumskoto prasanje-koga Makedonija ke vleze vo sojuz…. Go molam samo Gospod da go pozivee Gligorov uste godina dve ,za da vidiat kako ke slavi i koj se ke bide na binata.(Jas gi znam skoro site sto ke bidat na bina). [quote]Не знам на која возраст си ти, ама ако си повозрасен ќе ти текне дека пред тој референдум за самостојност, Киро Глигоров одеше низ Македонија и држеше митинзи на кои што го повикуваше народот да гласа позитивно на референдумското прашање за самостојност на Македонија
Bidejki ne mi teknuva ,sto ke pravis starost,podsetime i navedimi barem PET grada vo Makedonija kade sto Gligorov odrzal mitinzi na koj go povikuval narodot da glasa za SAMOSTOJNOST. Ama navedi ; natoj i toj den vo Tetovo ili Kumanovo ili .... pred okolu tolku i tolku ludje, Gligorov zboruvase za SAMOSTOJNA Makedonija.
трендафил СДСМ се фали дека е дел од Социјалистичката интернационала од 2003 година ([url="http://www.sdsm.org.mk/default.asp?ItemID=CE258D82003EDE47B84D728C53EA0CC9"]види овде[/url]). Зад нив би требало да застанат сите светски, со тоа и европски социјалдемократи. Колку што ми е познато, тие и немаат побарано подршка од сродните партии во странство за проблемот со името.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Кога тоа почна СДСМ. Уште се викаше СКМ. Но тоа го криеше.
Сигурен си, трендафилчо? Ајде потсети се на Гостивар... на Мала Речица...! Или, уште поарно, ајде наведи ми само еден таков пример во времето кога на власт дојдоа оние што рекле дека не ги интересира од Групчин натаму (до ден-денес не сум убеден дека навистина тоа го рекле, но убеден сум дека токму така се однесуваа)!
quote:
По панихидата изгледа не мислиш на Али Ахмети.
Точно е дека не мислев на Ахмети... Мислев на панихидите за Тодор Александров, Ванчо Михајлов, Мара Бунева итн. И мислев на министерските посети на МПО!
quote:
Кој го сееше стравот од самостојност?
Сигурно не оној што одеше по митинзи да го повикува народот за позитивно да гласа на референдумот!
quote:
Зошто не славеше Црвенковски на пример?
Ме чуди како не праша за Страшо Пинџур и за Цар Самоил!:) Кој беше и што беше во тоа време Бранко Црвенковски?:)
quote:
...кое дава привук, т.е. дали сакате самостојна со право да не биде самостојна.
Па што прославуваа на плоштад тие што беа таму?:))) Не случајно прашав... Пред да го продолжиме муабетот за тој референдум, изјаснете се... Дали тој референдум (со токму така формулирано прашање) беше добар или не?:) лавче, прочитај ми го најгорниот мој пост на оваа иста страница и тоа ми е одговорот на твоето прашање... Да не повторувам!
Ете го прочитав напишаното...НО едно ми остана неразјаснето се до овој миг , разбира се. 1.Оти користиш демунитив , кога се обрнуваш до мене...затоа што своевремено после вакво користење на мојот ник еден наш кољега си фати бела пена на уста , разбира се објаснувајќи ми/ни ја „разликата„ помеѓу кратенките ПЈРМ и БЈРМ , демек за името наше Македонско под кое сме „примени„ во ООН , кое ќе ни било „само„ за 2 месеца нели користено (а не и 6 месеци како некои пишуваат тука) .... Дали е ова сметано според нормалниот календар или како некои велат дека месеците биле оние од планетата УРАН?. 2.Зашто и повторно прашувам ЗАШТО , ете умен човек као тебе ...нели , кој си ги ужива благодетите на развиениот капитализам во Канада нам овде ни „нуди„ нешто што во Канада не би егзистирало ниту миг ...а тоа е социјалденоНкратија по сдсм-овски маштаб. ЗАШТО ???? Дали е тука во прашање нешто што Јас не разбирам или....????
трендафил
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Кога тоа почна СДСМ. Уште се викаше СКМ. Но тоа го криеше.
Сигурен си, трендафилчо? Ајде потсети се на Гостивар... на Мала Речица...! Или, уште поарно, ајде наведи ми само еден таков пример во времето кога на власт дојдоа оние што рекле дека не ги интересира од Групчин натаму (до ден-денес не сум убеден дека навистина тоа го рекле, но убеден сум дека токму така се однесуваа)!
quote:
По панихидата изгледа не мислиш на Али Ахмети.
Точно е дека не мислев на Ахмети... Мислев на панихидите за Тодор Александров, Ванчо Михајлов, Мара Бунева итн. И мислев на министерските посети на МПО!
quote:
Кој го сееше стравот од самостојност?
Сигурно не оној што одеше по митинзи да го повикува народот за позитивно да гласа на референдумот!
quote:
Зошто не славеше Црвенковски на пример?
Ме чуди како не праша за Страшо Пинџур и за Цар Самоил!:) Кој беше и што беше во тоа време Бранко Црвенковски?:)
quote:
...кое дава привук, т.е. дали сакате самостојна со право да не биде самостојна.
Па што прославуваа на плоштад тие што беа таму?:))) Не случајно прашав... Пред да го продолжиме муабетот за тој референдум, изјаснете се... Дали тој референдум (со токму така формулирано прашање) беше добар или не?:) лавче, прочитај ми го најгорниот мој пост на оваа иста страница и тоа ми е одговорот на твоето прашање... Да не повторувам!
Ете го прочитав напишаното...НО едно ми остана неразјаснето се до овој миг , разбира се. 1.Оти користиш демунитив , кога се обрнуваш до мене...затоа што своевремено после вакво користење на мојот ник еден наш кољега си фати бела пена на уста , разбира се објаснувајќи ми/ни ја „разликата„ помеѓу кратенките ПЈРМ и БЈРМ , демек за името наше Македонско под кое сме „примени„ во ООН , кое ќе ни било „само„ за 2 месеца нели користено (а не и 6 месеци како некои пишуваат тука) .... Дали е ова сметано според нормалниот календар или како некои велат дека месеците биле оние од планетата УРАН?. 2.Зашто и повторно прашувам ЗАШТО , ете умен човек као тебе ...нели , кој си ги ужива благодетите на развиениот капитализам во Канада нам овде ни „нуди„ нешто што во Канада не би егзистирало ниту миг ...а тоа е социјалденоНкратија по сдсм-овски маштаб. ЗАШТО ???? Дали е тука во прашање нешто што Јас не разбирам или....????
Изгледа во Македонија покрај Грегоријанскиот и Јулијанскиот се воспоставува и нов Глигоровјански календар. Колку е еден месец според него останува да видиме. По досегашните пресметки тој не е покус од 6 години.
Strelec
quote:
Originally posted by lav
Зашто... човек као тебе... нам овде ни „нуди„ нешто што во Канада не би егзистирало ниту миг...
лавче... ништо јас не нудам... овие што се сега на власт не ми се допаѓаат... ама во алтернативната политичка опција што во моментов се нуди во Македонија ептен па немам доверба!
quote:

Оти користиш демунитив , кога се обрнуваш до мене...
Дека нагалено... Од милост!:) Јас на пример би летал од радост да ме ословуваш со Стрелче!:) А ти се лутиш за ’лавче’!? p.s. Ако мислиш дека треба луѓето да бидат нарекувани со имиња што сами си ги одбрале, зошто на пример на модераторот му се обраќаш со ’интељ’? И зошто речиси за секој политичар во Македонија употребуваш некое друго (секогаш навредливо) име или презиме, а не она што всушност си ги имаат?
lav Originally posted by Strelec лавче... ништо јас не нудам... овие што се сега на власт не ми се допаѓаат... Сега ме тераш да пребарувам по архивите кои се повеќето недостапни за напишаното од тебе до секој твој неистомисленик , со праќање„ на „одмор„ , па потоа „крунисувањето„ неодамнешно сосе сличната екипа твоја мислам , па членувањто во штабот на еден од кандидатите кој неодамна загуби на изборите во „борбата„ со Народот во Скопје , а секое членување во нечија екипа се подведува под поимот следбеник и.т.н ама во алтернативната политичка опција што во моментов се нуди во Македонија ептен па немам доверба И Јас истото го мислам , ама за сегашната во мигов , оти и после 2,5 години владеење НИШТО АРНО не гледаме на „пучината„ иако Македонија море нема , ама има(ше) и Адмирал(и) нели на платен список Оти користиш демунитив , кога се обрнуваш до мене... Дека нагалено... Од милост!:) Е со ова од милост сосема ме разубеди ... Јас на пример би летал од радост да ме ословуваш со Стрелче!:) А ти се лутиш за ’лавче’!? И Јас би „летал„ , ама на моја жалост немам крилја како твоите ...нели p.s. Ако мислиш дека треба луѓето да бидат нарекувани со имиња што сами си ги одбрале, зошто на пример на модераторот му се обраќаш со ’интељ’? Е ова сосема завлегува во приватното...мислам помеѓу модераторот и мене и немам желба да се оправдувам со ништо...оти тоа е слично како твоето од милост, разбира се. И зошто речиси за секој политичар во Македонија употребуваш некое друго (секогаш навредливо) име или презиме, а не она што всушност си ги имаат? Како на пример ???
nemo
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
Зашто... човек као тебе... нам овде ни „нуди„ нешто што во Канада не би егзистирало ниту миг...
лавче... ништо јас не нудам... овие што се сега на власт не ми се допаѓаат... ама во алтернативната политичка опција што во моментов се нуди во Македонија ептен па немам доверба!
quote:

Оти користиш демунитив , кога се обрнуваш до мене...
Дека нагалено... Од милост!:) Јас на пример би летал од радост да ме ословуваш со Стрелче!:) А ти се лутиш за ’лавче’!? p.s. Ако мислиш дека треба луѓето да бидат нарекувани со имиња што сами си ги одбрале, зошто на пример на модераторот му се обраќаш со ’интељ’? И зошто речиси за секој политичар во Македонија употребуваш некое друго (секогаш навредливо) име или презиме, а не она што всушност си ги имаат?
mene me luti koga nekoj ke mi kaze Makedonce, a ne Makedonec se znae gramatikata za rodot
concrete [quote]Originally posted by Strelec
[quote]Originally posted by lav ... ништо јас не нудам... овие што се сега на власт не ми се допаѓаат... ама во алтернативната политичка опција што во моментов се нуди во Македонија ептен па немам доверба! Strelec, ostavi deminutivi , me zaintrigira ova pogore,od brzanje ne sum go zabelezal....... koja toa ARTIKULIRANA alternativna politicka opcija se nudi vo Makedonija ????? Nikako ne uspevam da ja vidam, barem dosega... no isto taka nitu pak onaa drugata, verojatno bi se narekla NEALTERNATIVNA !!!!! Na ona romanite sto se pisuvaat kako od rakav , verojatno ne mislis?????
vancevtodor
quote:
Jas Zorana ne go poznavam i priznavam .No ti dali go poznavas ??I dali gi poznavas tie sto bea na poklonenie kaj nego vo Milton-Kanada- pred desetina dena.Ili i za toa da molcime.Da molcime a toj da dogovara otcepuvanje na crkvi i popovi vo Kanada i Amerika. A okolu priznavanjeto eve ti link pa tamu ke vidis koj ja priznava i podrzuva crkvata na “JOVANA”. Ohridska arhiepiskopija u sastavu SPC - http://www.poa-info.org Bidejki ne mi teknuva ,sto ke pravis starost,podsetime i navedimi barem PET grada vo Makedonija kade sto Gligorov odrzal mitinzi na koj go povikuval narodot da glasa za SAMOSTOJNOST. Ama navedi ; natoj i toj den vo Tetovo ili Kumanovo ili .... pred okolu tolku i tolku ludje, Gligorov zboruvase za SAMOSTOJNA Makedonija.
Strelec da ne te macam da odgovaras na site prasanja,gledam deka ti e tesko.Ke te zamolam da mi odgovoris na ovie dve pogore posoceni, po moe mislenje najlesni za tebe.Moze da odgovara i Intel. A kako nagrada ke Vi kazam vo koj red pred binata ke bidete ti,Intel,...koga ke se slavi vtoriot del od referendumskoto prasanje.
Strelec
quote:
Originally posted by vancevtodor
Bidejki ne mi teknuva ,sto ke pravis starost,podsetime i navedimi barem PET grada vo Makedonija kade sto Gligorov odrzal mitinzi na koj go povikuval narodot da glasa za SAMOSTOJNOST. Ama navedi ; natoj i toj den vo Tetovo ili Kumanovo ili .... pred okolu tolku i tolku ludje, Gligorov zboruvase za SAMOSTOJNA Makedonija.
Sakash datumi i broj na lugje shto prisustvuvale na mitinzite?:))) Me chudi kako ne barash i spisoci so iminja, prezininja i datumi na ragjanje na site prisutni!:) Kako mozham da znam datumi i brojki za prisutnost?:) Za zhal internetot ne postoeshe pred 15 godini, pa i ne mozham da najdam podatoci za toa... Dokolku ti se naogjash vo Makedonija, pojdi do Univerzitetska biblioteka i pobaraj gi vesnicite od toa vreme... Veruvam dekakje gi najdesh tie podatoci... Jas ti go kazhuvam samo ona shto dobro go znam i dobro se sekjavam... Gligorov odeshe na mitinzi niz cela Makedonija i agitirashe za pozitivno da se glasa na referendumot za samostojnost!
vancevtodor
quote:
Sakash datumi i broj na lugje shto prisustvuvale na mitinzite?:))) Me chudi kako ne barash i spisoci so iminja, prezininja i datumi na ragjanje na site prisutni!:)
Pa Strelec kolku mitinga odrza Gospodin Gligorov, bez pogolem problem moze da se napravi spisok so iminja preziminja i datumi na radjanje na site prisutni.
quote:
Kako mozham da znam datumi i brojki za prisutnost?:)
Ama sigurno koga tvrdis nesto vakvo
quote:
Jas ti go kazhuvam samo ona shto dobro go znam i dobro se sekjavam...
se secavas na MITINGOT vo Skopje sigurno si bil, pa kazi za nego koga bil i pred kolku ludje??????
quote:
Za zhal internetot ne postoeshe pred 15 godini, pa i ne mozham da najdam podatoci za toa...
Ama za drugi raboti naodjas.
quote:
Dokolku ti se naogjash vo Makedonija, pojdi do Univerzitetska biblioteka i pobaraj gi vesnicite od toa vreme... Veruvam dekakje gi najdesh tie podatoci..
Ne sum vo Makedonija,pa nemozam da pojdam vo Univerzitetska,iako tamu mnoguminaa odea na skembe corba ,a se falea deka ako denot ne im pocne so UNIVERZITETSKA negi biva. Strelec nekako mnogu si skrt vo odgovorite,za Zorana nitu zbor?ili ti si go znaes redot pred binata ,pa ne si zainteresiran da go slusnes.
Strelec vancevtodor... i za tebe vazhi deka ako sakash da terash vakvi prazni i bezvezni muabeti, baraj si druga zhrtva... Samo ne veruvam deka kje najdesh! I'm done!
vancevtodor
quote:
I'm done!
Strelec na Makedonski forum ,vo dioskusija na dvaica koi go zboruvaat i pisuvaat MAKEDONSKIOT jazik i pismo ,postedi me od stranski zborovi,ili treniras angliski,ke polagas za Kanadsko drzavljanstvo. Kolku sto znam treba da ja ispees i HIMNATA "OH CANADA",a peenje na himna i zakletva e prifacanje na novo drzavljanstvo odnosno NACIONALNOST.Ama ti ne si predavnik,predavnici se onie koi baraat bugarski pasosi,ama ziveat vo Makedonija i se borat za Makedonija. A toa deka si ja zavrsil diskusijata so mene "I'm done" te razbiram ,tesko moze nekoj da odgovori za:24 oktomvri vo Kumanovo,za spomenikot na Kralskite piloti,za toa koj koalicirase so PDP, a so toa ja pocna novata delba pomedju Makedoncite,za paravojskata ,za ilirida,za Gostivar,za ekonomskata pustos vo Makedonija,za POA na Vraniskovski,za ........ Ti im "odgovoras" na SLACK i CEKI, ja ismejuvas nivnata resenost da se SAMOPOCITUVAAT kako Makedonci,bidejki bez samopocit ,odnosno NACIONALIZAM si nikoj i nisto.A toa go pravis od pricina sto tie se mladi i niv treba da gi isplasis,ismees,ponizis,za da se odkazat od nivnata ljubov kon Makedonija. p.s. da ti pomognam okolu mitinzite na Gospodin Gligorov.Prati go Intel bidejki "toj e vo Skopje" da go proveri slednoto.Gospodin Gligorov imal dva "meeting",edniot vo mart 1991g i vtoriot vo oktopmvri 1995g ,za prviot nepisuva nisti i neka ne bara na Univerzitetska, neka bara kaj Branko i Verus a za da stasa do niv neka go zamoli prijatelot mu Velija R.Za vtoriot pisuva i neka bara sto pisuva vo vesnicite od 05,06,07.10.1995g.,a ako ne mu se cita neka ja prasa i Mitra gotvackata ke mu kaze.Da ne me obvinis deka sum nadvor od temata tie dva "meeting" se odgovorot na FYROM i site zagatki okolu toa.
трендафил Двата најдолги месеци во историјата на Македонија, за враќање на нашето име, уште траат. До кога?
nemo
quote:
Originally posted by трендафил
Двата најдолги месеци во историјата на Македонија, за враќање на нашето име, уште траат. До кога?
ne e isto FYROM i PJRM ama smesna izjava "so stoletija" cista etnicka rasa so nikoj ne e pomesana петок, 29 април 2005 Нова Македонија, број 20456, 07.04.2005 Киро Глигоров за МИА: Не е точно дека во ОН сме примени под референцата ФИРОМ “Тоа што спомнувате дека сме примени под референцата ФИРОМ - не е точно. Официјалните документи на ОН, одлуките на Советот за безбедност и Генералното собрание прецизираат дека во рамки на ОН на нашата земја ќе и се “обраќаат со Поранешна југословенска Република Македонија”, а не со ФИРОМ. Ова се додека не се реши спорот што околу името го имаме со Грција”. “Референцата ФИРОМ беше иницирана од страна на Грција, со цел да се “избегне” употребата на зборот “Македонија”, но, таа не е дефинирана со одлука на телата на ОН и тоа нас и земјите членки на ОН не ги обврзува”, - одговара поранешниот претседател Киро Глигоров на прашањето на Македонската новинска агенција - МИА за тоа дали беше добар потегот што Македонија на 8 април 1993 година прифати да влезе во Светската организација под референцата ФИРОМ или ќе беше подобро светот прво да го убедевме во нелогичноста на грчките барања. “Јас сум сосема сигурен, додава Глигоров, дека и тогаш огромен број од членките не можеа да сватат дека може да се оспори името на еден народ кој создал држава на територијата на која живее со столетија”. “Покрај сите признавања на нашата земја под уставното име од страна на повеќе од сто земји, а еве најпосле и од Соединетите американски држави, Грција уште не е убедена дека треба да ја напушти таа своја нелогична, а по мое мислење и неперспективна политика”, - истакнува Киро Глигоров во интервјуто за МИА. Слични статии: на Интерпарламентарната Унија во Манила © 2004 Нова Македонија, сите права се задржани
lav
quote:
Originally posted by nemo
quote:
Originally posted by трендафил
Двата најдолги месеци во историјата на Македонија, за враќање на нашето име, уште траат. До кога?
ne e isto FYROM i PJRM ama smesna izjava "so stoletija" cista etnicka rasa so nikoj ne e pomesana петок, 29 април 2005 Нова Македонија, број 20456, 07.04.2005 Киро Глигоров за МИА: Не е точно дека во ОН сме примени под референцата ФИРОМ “Тоа што спомнувате дека сме примени под референцата ФИРОМ - не е точно. Официјалните документи на ОН, одлуките на Советот за безбедност и Генералното собрание прецизираат дека во рамки на ОН на нашата земја ќе и се “обраќаат со Поранешна југословенска Република Македонија”, а не со ФИРОМ. Ова се додека не се реши спорот што околу името го имаме со Грција”. “Референцата ФИРОМ беше иницирана од страна на Грција, со цел да се “избегне” употребата на зборот “Македонија”, но, таа не е дефинирана со одлука на телата на ОН и тоа нас и земјите членки на ОН не ги обврзува”, - одговара поранешниот претседател Киро Глигоров на прашањето на Македонската новинска агенција - МИА за тоа дали беше добар потегот што Македонија на 8 април 1993 година прифати да влезе во Светската организација под референцата ФИРОМ или ќе беше подобро светот прво да го убедевме во нелогичноста на грчките барања. “Јас сум сосема сигурен, додава Глигоров, дека и тогаш огромен број од членките не можеа да сватат дека може да се оспори името на еден народ кој создал држава на територијата на која живее со столетија”. “Покрај сите признавања на нашата земја под уставното име од страна на повеќе од сто земји, а еве најпосле и од Соединетите американски држави, Грција уште не е убедена дека треба да ја напушти таа своја нелогична, а по мое мислење и неперспективна политика”, - истакнува Киро Глигоров во интервјуто за МИА. Слични статии: на Интерпарламентарната Унија во Манила © 2004 Нова Македонија, сите права се задржани
На вакви небулози сеуште ќе наидуваме ...се додека не проработи НАРОДНИОТ СУД и ПРАВНАТА ДРЖАВА , која исто како и некојпат многу фалениот некогашен маршал Патен во Франција , ќе си ја „добие„ пресудата за стореното во ООН и НАСЕКАДЕ ...разбира се без да се за тоа консултира со Македонскиот Народ на прикладен за тоа начин ...односно со ОПШТОНАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ ...ама без НИКАКВИ опашки.