Овој живот не е живот
Овој живот не е живот
Strelec БЕДА ВО СТРУМИЧКАТА ПЕРИФЕРИЈА

Улицата "Климент Охридски" на крајот на градот, на патот кон Валандово е местото каде што живеат струмичките Роми. Тие не се многу. Според пописот од 2002 година, во регионот ги има 176, од кои 130 живеат во градот.



Малку се, но живеачката им е бедна. Поразителна глетка за секој минувач. Покрај ниските куќи се неколкуте шатори од најлон и картон во кои живеат неколку семејства. Повеќе измрзнати, отколку стоплени. Повеќе гладни, отколку сити. Во таков амбиент живее и Јаша Алиева. Тажна е нејзината приказна. Болна и изнемоштена таа веќе седум години живее под импровизираниот шатор со малолетната ќерка, на која ако има што, ќе и даде да јаде. А илјада денари социјална помош не се доволни ни за лекови. "Со овие пари не се живее. Сега поднесов документи за пари за нега на друго лице, но дали ќе добијам не знам. Седум години бел ден не сум видела", вели Јаша. Она на што искрено се надева оваа жена, која е неподвижна, е дека некој можеби ќе и помогне да дојде до потопол дом и нешто повеќе пари за леб.



И другите Роми на "Климент Охридски" живеат тешко. Мажите од утро до мрак се во потрага по амалска работа, која тешко се наоѓа. Собираат и старо железо и од тоа преживуваат. Речиси и нема такви што работат редовно. Во тој стил живее и семејството на Исмаил Расимов. Но, тој по цел ден не е дома. "Тој е в чаршија и бара нешто да заработи" - вели сопругата Разие, која на свои 47 години има 11 деца и 15 внуци. Деновите ги поминува со нив, но се жали на живеачката.



"Овој живот не е живот. Нема вода, нема канализација, секаде околу нас е ѓубре. Почесто сме гладни, отколку сити. Се случува и внучињата ненајадени да си легнат и тогаш ми е најтешко", додава Разие.
Дворот пред ниската куќа е полн со деца, а ниедно од нив не оди в училиште. Од семејството Расимов, таткото Исмаил знае да се потпише. Сите други се неписмени. Покрај сиромаштијата и овој проблем ги мачи. Децата си растат, а нема доволно пари ниту за храна, а не за книги и за облека.



Слична или скоро иста е маката на сите ромски семејства. Без работа и сигурна егзистенција, поголемиот дел од нив добиваат социјална помош, но велат таа не е доволна за се и она неизбежното при сите наши разговори. Помладите мажи со скрстени раце, кога ги посетивме на Светскиот ден на Ромите, се жалат. "Власта не посетува само пред избори, кога треба да ги добие нашите гласови. А потоа ги нема". Гласале за новиот градоначалник на градот и додаваат: "Сигурно нема ни да се сети на нас, а не да не посети и да ги слушне нашите маки и проблеми.
Така, речиси секој ден тече животот на Ромите, од струмичката периферија.

ozonce Hmmm nemam zal za niv!!! Vo Krivolak, selo kade ima dosta romi, neposredno pred izborite se zapali domot na eden Rom. Edna nedela podocna NVO od Negotino bevme na seminar, na koj prisustvuvashe i organizacija na Romite od Krivolak. Nivniot pretstavnik izleze i ne zamoli da mu pomognime na toa semejstvo, koj so sho mozi, obleka, pari, gradezen materijal... Obuchuvachite na seminarot dadoa edna torba od obleka i 50 evra vo pari. Site dadovme koj sho ima od stara obleka za niv. Psle nedela dena pretseadtelot na taa romska organiacija veli deka nema poim deka bile dadeni pari i obleka... Tie luge se golemi lazgoci, na koi ne treba mnogu da im se veruva.
n/a Mene sekoj den na semafori po 100 mi idat,prosto se cudam kako ne me naucija deka ne im daam nisto.I jas sum protiv toa da im se dade,bidejki nema da gi namenat parite za dobra cel.
angel
quote:
Originally posted by NARCIS`
Mene sekoj den na semafori po 100 mi idat,prosto se cudam kako ne me naucija deka ne im daam nisto.I jas sum protiv toa da im se dade,bidejki nema da gi namenat parite za dobra cel.
Ова не е можно....стварно така мислиш???? Што ти е галје за каква цел ќе ги наменат парите ако гледаш дека страдаат за леб а можеш да дадеш. Дај и ич да не ти е гајле зошто ако лошо ги наменат гревот нема да биде твој.
dejan i oni se lugje!
OooOo
quote:
Originally posted by dejan
i oni se lugje!
Taka e ... samo golem del od niv se prvo stoka, pa posle lugje. Ti dodeka stoish na semafor i chekash zeleno, on ti doagja i ti shljaka po shofershajbna ... ti mu vikash begaj, on produzhuva da ti shljaka po shofershajbna. Pred matichno mu vikash begaj, on pred kamera stoi i lupa po toa tarabukata ... pred crkva mu vikash begaj, on te gleda ko tele i prodolzhuva da 'sviri' i da 'pee' pred kamera pak ... pusta zhelba mi beshe i ostana 10 ciganchinja na moja svadba da mi svirat i peat pred kamera ;)
angel Господи прости му на ОооОо незнае што зборува. Едно ме лути кај овие луѓе и не можем да ги разберам. Ако веќе живеат бедно наместо да се потрудат да си го подобрат квалитетот на животни услови тие раѓаат се повеќе и повеќе деца. Колку е греота за тие деца. Сметам дека ако човек не може да му обезбеди пристоен живот на дете не треба ни да го прави.
OooOo Duri sega vidov shto sum napravil, ama na vreme go popraviv. angel ti se izvinuvam ... namesto da stisnam na quote, sum stisnal edit na tvojot post i komentarite sum gi ostavil vo tvojot post namesto vo nov post. :(
quote:
Originally posted by angel
Едно ме лути кај овие луѓе и не можем да ги разберам. Ако веќе живеат бедно наместо да се потрудат да си го подобрат квалитетот на животни услови тие раѓаат се повеќе и повеќе деца.
Chovek razmisluva, a stoka ne! Ushte mislish deka treba gospod da mi prosti? :)
quote:
Колку е греота за тие деца. Сметам дека ако човек не може да му обезбеди пристоен живот на дете не треба ни да го прави.
Taka e ... znachi zakljuchok -> stoka ne razmisluva :) Decata shto se ostaveni goli i bosi na beton da lezhat i da prosat ili na semafori shto stojat i chekaat za da brishat shofershajbni se najmalku krivi ... roditelite se za kjutek! Treba u chorka da se trpaat redovno roditelite ... a decata da im se odzemat i da gi zgrizhi socijala ... ama ... za toa kje pochekame ;)
angel
quote:
Originally posted by OooOo
Chovek razmisluva, a stoka ne! Ushte mislish deka treba gospod da mi prosti? :)

Да, во принцип не се зборува така.
quote:
Tie cigankite (majkite) shto gi ostavaat decata goli i bosi na beton da lezhat i da prosat treba u chorka da se trpaat redovno, a decata da im se odzemat i da gi zgrizhi socijala ... ama ... za toa kje pochekame ;)
Што и да се превземе против родителите без чувства за нив нема да биде казна туку награда а ако за децата им се грижат социјалните служби за нив тоа ќе биде поттик плус да се котат со бубашвабска брзина.
quote:
Ciganchinjata shto se na semaforite se najmalku krivi ... roditelite se za kjutek!
Така е, но наместо да безделничат и да ги задоволуваат своите животински инстинкти подобро ќе биде државата да ги собира во некакви едукативни центри.
OooOo
quote:
Originally posted by angel
Да, во принцип не се зборува така.
Epa izvini, chovek shto ne se razbira so zbor vo takvi situacii za mene e` i kje ostane stoka! Prvo vikash
quote:
ако за децата им се грижат социјалните служби за нив тоа ќе биде поттик плус да се котат со бубашвабска брзина.
A posle ...
quote:
подобро ќе биде државата да ги собира во некакви едукативни центри.
Malce kontradiktornost gledam tuka, a i go povtoruvash mojot stav za socijalata ...
angel Се извинувам, гладам дека бев нејасна. Тоа што го реков ,,наместо да безделничат и да ги задоволуваат свиоте животински инстинкти подобро ќе биде државата да ги собира во некакви едукативни центри,, мислев на потенцијалните родители на дечиња родени во беда. Едукативни центри каде ќе бидат обучувани како да се заштитат од несакана бременост, каде ќе се запознаат со сексуално преносливи болести, со ризици, каде ќе добијат совети и друго што ќе ги учи да го планираат животот а не да ги носи животната стихија.
DonVito more za takvite ko nimi noz na srce.
angel
quote:
Originally posted by DonVito
more za takvite ko nimi noz na srce.
Мојот одговор е „НЕ„ а се оградувам од одговорот на другите.
makk Vsi4kite b'lgari se cigani.
dejan Look you freak, we're sick of Bulgarians like yourself, coming in here with your nationalist bullSh*t ideologies, you should be ashamed of even being here! Please leave now, because you're of know use and what you say is not taken into account, just another piece of crap comment that you pull out of your as$.
makk V regionot Streleco sa poveke maj oti na narcis koj e grk stom se zove taka, mu izlizuvat na semaforite 100. celoto romsko naselenie mu izliza da mu caka na semaforite:))))))))))) maj sa 100 000, a? Jaz sum bil vo makedonia i znam deka i taka nazvanite makedonci ziveeat bedno kato romi.taka ce romite vi sa poveche, ne se pravete na evropa oti ste si balkanci. Don Vito ke opravi rabotata! Vo Bugaria gi pravime na sapun i go prodavame na turcite vo tursko da se mijat.
SirAndReW
quote:
Originally posted by makk
Jaz sum bil vo makedonia i ...
Дојди уште еднаш.. има да ти (editirano od administrator) и (editirano od administrator) (editirano od administrator) јасно? (editirano od administrator) бугарско![:(!]
AlF0t [}:)][}:)]Ajde be kakvo davanje pari..pred nekoj den na avtobuska stanica vo Shtip edno malo ciganche mi se zakachi i zapna da mu dadam 10 denari demek bilo gladno sakalo da si kupi leb...aj si vikam 10 den. golema rabota i mu davam...kjepecov odi do trafikata,na dva metri od mene od dzebot vadi ushte 20 denari i si kupuva Rodeo lights...e togash kako se iznervirav[}:)][}:)] i si vetiv deka nikogash povekje nema da davam pari na takvi paraziti...
dejan toa e mnogu zhalno. neli vladata nesto napravi za romite da ne bidat tolku siromasni??
OooOo Napravi vladata kako ne ... im stavi nova kujna u blizina .... kontejneri de