Затворени дуќани без фискални каси
Затворени дуќани без фискални каси
OooOo Затворени 50 дуќани и тезги без фискални каси Финансиската инспекција викендов затвори 50 дуќани во Битола што немале фискални каси. Тие дуќани добија забрана за вршење на дејноста во рок од еден месец, треба да платат казна од 52.000 денари и откако ќе набават фискална каса да почнат да работат по еден месец. Финансиски инспектори од други градови во земјава во петокот и саботата извршиле околу 300 контроли на трговски објекти, тезги и штандови во Битола. На дуќаните кај кои не нашле фискални каси им ставиле пломби. - Инспекторите беа од западна и источна Македонија и не ги познаваме. Еден од нив проба и купи чевли во комплексот "Јавор" и откако не му дадоа фискална каса, издаде решение за забрана на тоа трговско место. Сето тоа одлично го одглуми. Една инспекторка, пак, си купи чаши за ракија, да и се најделе за на визита пред Велигден, не и дале фискална сметка, па му удри пломба на штандот. Овие се и инспектори, но и одлични глумци. Нема мрдање, дојде нож до коска, мора да се купат фискални каси - коментираа битолските дуќанџии на вообичаените неделни еснаф-разговори во битолските меани. (М.П.)
Strelec
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Strelec... Zamisli da se sprovede vakva akcija vo Tetovo, Gostivar i Debar...
quote:
Originally posted by intel
Денеска се прочешлани Тетово и Гостивар. Затворени преку 50 објекти.
Замислив Марко... Сега што?:)))
Даночната инспекција затвори 16 деловни објекти во Струга Даночната инспекција во еднонеделна акција спроведена во Струга, контролираше 122 деловни објекти, при што во 16 утврди неправилности во работењето и поради тоа ги затвори. Како што јавува Макфакс од Струга, инспекцијата изрекла и мандатни казни од 55 илјади денари за даночните обврзници, кои работеле и покрај изречената забрана за вршење дејност од 30 денови. Управата за јавни приходи во Струга најави дека контролите ќе продолжат континуирано, додавајќи дека казни ќе заработат и купувачите кои нема да покажат фискална сметка. Паралелно со оваа акција, пазарната инспекција спроведе акција за контрола на мерни инструменти на пазарот во Струга, при што во 18 случаи биле констатирани небажадарени ваги што им биле одземени на сопствениците.
marko_polog A Dali kako vo Tetovo istite tie ke prodolzat sledniot den da rabotat se po staro?
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
A Dali kako vo Tetovo istite tie ke prodolzat sledniot den da rabotat se po staro?
Да беше навистина така како што велиш, опозицијата досега ќе одржеше 10 конференции за печат и ќе организираше два митинзи!:) Good try, Todorcho!:)
marko_polog Taka bese Strelco, sega dali istoto ke se povtori i vo Struga?
marko_polog Opozicijata si e Opozicija i neka se misli kade zgresila i sto treba vo idnina da pravi, nie zborime za nesto drugo ili trt-prt se istiot 'argument' so tebe, znaes kako velat ovde neli "It's played out bro, your an open book"
Pana Definitivno ako sakame da si pomogneme na samite sebe i da i pomogneme na drzavata ne treba da kupuvame od prodavnici kade sto ne izdavaat fiskalni smetki.
intel
quote:
Originally posted by Jakov
A ke glumat ovie i vo Tetovo, Gostivar, Debar....? VO nekoe burektore, cajtore...?
Денеска се прочешлани Тетово и Гостивар.Затворени преку 50 објекти.Подоцна за попрецизни информации.
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Strelec... Zamisli da se sprovede vakva akcija vo Tetovo, Gostivar i Debar...
quote:
Originally posted by intel
Денеска се прочешлани Тетово и Гостивар. Затворени преку 50 објекти.
Замислив Марко... Сега што?:)))
marko_polog Bravo Strelec, ednas da kazes nesto pametno :) Ako nisto drugo znaes deka jas sekogas sum pisuval deka Zakonot MORA da se sproveduva na pravilen nacin, toa znaci niz cela Makedonija, vaka samo se potvrduva faktot deka nemame kontrola na del od RM. Zamisli da se sprovede vakva akcija vo Tetovo, Gostivar i Debar, zamisli pravilno da se sobere nelegalnoto oruzje, divogradbite itn.. dali i togas Strelec ke napises deka ete bilo za inaet na Siptarite, premnogu politiziras batka, Zakon si e Zakon i ako sakame da ni opstane drzavata, MORA da se sproveduva niz cela teritorija.
Strelec Почнало од Битола, а ќе се спроведе во цела држава... Зошто да мора од Гостивар да почне!?:)
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Почнало од Битола, а ќе се спроведе во цела држава... Зошто да мора од Гостивар да почне!?:)
Сега ако гледаме според азбучниот ред ....во право си и тоа сосема. пс Арачиново е најсоодветно за почеток на контрола според мене оти е по буквата А , а не и Гостивар ...како што ти предлагаат ....нели?
Strelec По азбучен ред никој не работи, лавче... Оваа власт работи хаотично и без ред, наспроти ВМРО ДПМНЕ кој што работеше строго по територијален ред... до Групчин и од Групчин!:)
lav
quote:
Originally posted by Strelec
По азбучен ред никој не работи, лавче... Оваа власт работи хаотично и без ред, наспроти ВМРО ДПМНЕ кој што работеше строго по територијален ред... до Групчин и од Групчин!:)
Добро нека биде ...ако ти велиш дека е така. пс Нема зашто да не ти верувам на зборот , оти нели ти беше неко фактор во изборниот штаб на градоначелникот кој ги изгуби изборите.
intel
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by OooOo
Toa se prashuvav i jas koga go prochitav prvo tekstot :)
Zavisi izgleda od turneata kako im ja organiziral menadzerot, od min,za finansii i od sefot od ekonomija on e od ministore..valjda ke im dozvoli da glumat i tamu...jasno so 24% na jazikot na zaednicata.
Никако не е потребан глума за да си ја извршат фунцијата тие инспектори , но и познавање на јазик различен од Македонскиот ..... ете на пример нека навратат каде што се издаваат пасошите во Скопје , може и да побараат фискални сметки од тие кои земаат во готово 1.000 денари за издавање на нов пасош.
Навистина не можам да разберам зошто за пасош се плаќа и во готово и со уплатница и со таксени марки (кои ги нема на шалтерите на МВР туку мора да се купат на друго место). Зошто не се плаќа по избор на граѓанинот. Посебно е интересно плаќањето во готово. Зошто не може да се плати со картичка на пример?
Јас пак не можам да разберам како вие двајца не разбирате зошто државата сама на себе не си издава фискални сметки.
quote:
Originally posted by ABC
-Vreme e da se zatvori se shto "dishe" na Makedonski.Toa nakratko bi bila porakata od akciite koj se sproveduvaat vo Bitola,Prilep i Kavadarci!Da se urne i taka "krevkata" ekonomija vo Makedonski race,samo za da se "protne" predlogot so imeto!Se predpostavuva od aktuelnata vlast deka odredeni "stopanski" subjekti,ke molat,da se prifati nametnatata Grcka formula so "- Skopje",samo da im se otvorat dukanite.Moshne "ostroumno" od "liglinjata" na vlast,dokolku ne postojat odredeni "provalnici" na "finti" od tipot na ABC.
АБЦ-добродејде на форумов. Се надевам дека конечно ќе се ослободиш од твоите навики да ги нарекуваш сите власти до сега лиглиња, морони, слепци, предавници итн. Најверојатно најзасегнати од ваквите акции за споведувањето на фискализацијата ќе бидат газдите на приватни фирми кои внесуваат по едно парче на фактура и 100 на црно.НА сите такви провалници и финтаџии полека но сигурно ќе им се скрати заработувањето на многу пари со малку работа. Интересна работа е што Трендафил и Лав на пример твоите другарчиња и истомисленици често пати за успешноста на Груевски како министер на финансии ја неведуваат фискализацијата како реформа. Која реформа да ве прашам сега???? Ништо значи не е воведено додека тој министерувал, туку само се донел закон на хартија. Грујо едноставно немаше храброст ниту да ја започне фискализацијата. Е сега кога тој закон се спроведува на терен нечини оваа власт НЕЛИ? Значи за крај прашање до сите опозиционери од таборот наречен за жал на сите Македонци ВМРО-дпмне, нп итн. Кој ја воведе фискализацијата??????
OooOo
quote:
Originally posted by intel
Јас пак не можам да разберам како вие двајца не разбирате зошто државата сама на себе не си издава фискални сметки.
Jas isto kako i tie dvajca ne razbiram intel. Fiskalnata smetka ne e za drzhavata tuku za potroshuvachot. Koga kje platam za neshto ili za nekoja usluga, oni se dolzhni mene da mi dadat smetka, a bi bil srekjen koga bi videl deka bi mozhel na povekje nachini da platam (visa, mastercard, american express, cash, check itn)
Strelec Контрола на 80 диви обложувалници во тетовско и гостиварско Управата за јавни приходи започна акција во тетовско-гостиварскиот регион за контрола на околу 80 обложувалници, кои не поседуваат лиценци за работа. Засега нема информации колку обложувалници се затворени, но како што јавува дописниот на Макфакс дел сопствениците на дивите обложувалници започнале самите да ги затвораат локалите. Од УЈП најавуваат дека контролата ќе продолжи и наредните денови. Според нивните податоци во Тетово има 26, а во тетовските села како и во Гостивар работат по триесетина 30 обложувалници кои немаат лиценци.
intel Пред две недели вадев пасош за мајка ми.Кога уплаќаш во пошта ти останува примерок од уплатницата, а за 1000 ден на шалтер добиваш сметка-гарант.
OooOo
quote:
Originally posted by intel
Пред две недели вадев пасош за мајка ми.Кога уплаќаш во пошта ти останува примерок од уплатницата, а за 1000 ден на шалтер добиваш сметка-гарант.
1. Jas vadev lichna karta i osven livche edno so brojche ne dobiv nishto drugo. 2. Primerok od uplatnica ne e fiskalna smetka 3. A ni smetka-garant ne e fiskalna smetka. Zakon e zakon, prema toa ... za platena usluga sakam fiskalna smetka ;)
ABC "Popularniot" Gvujo,koj se proslavi so "famoznata" fiskalizacija i protiv koja togash se blokiraa patishta od istite onie koj denes zatvorat firmi mi e "najsiromasniot" politicar po um.Negovata arogancija potpomognata od LuBco svoevremeno,go krena momceto tolku visoko shto si misleshe deka go fatil "nedofatliviot" za madinja,pa sega kako i Popovski ke go "naklava" cel zivot.Presvrtnicata na izborite malku mu go dotera umot na Gvujo,megutoa sprotiven efekt predizvika kaj Nikolce koj go zapocna "bumbaroviot let" do oblacite.Iskreno se nadevam deka taka ke bide ushte malku do narednite izbori koga ke zamine i toj vo "zaborav"! A za zakonot e tocno deka e "zakon" no samo dokolku se sproveduva podednakvo za site i nasekade.Vo sprotivno toa ne e zakon tuku se narekuva "korupcija"!
OooOo Fiskalizacijata e mnogu pameten poteg isto kako i NPK ... problemot e shto ne postoi politichka sorabotka i kako shto gledame ochi kje si iskopaat edni na drugi. Koj ispra pari preku tie proekti e vekje druga rabota ...
Jakov
quote:
Originally posted by OooOo
Затворени 50 дуќани и тезги без фискални каси Финансиската инспекција викендов затвори 50 дуќани во Битола што немале фискални каси. Тие дуќани добија забрана за вршење на дејноста во рок од еден месец, треба да платат казна од 52.000 денари и откако ќе набават фискална каса да почнат да работат по еден месец. Финансиски инспектори од други градови во земјава во петокот и саботата извршиле околу 300 контроли на трговски објекти, тезги и штандови во Битола. На дуќаните кај кои не нашле фискални каси им ставиле пломби. - Инспекторите беа од западна и источна Македонија и не ги познаваме. Еден од нив проба и купи чевли во комплексот "Јавор" и откако не му дадоа фискална каса, издаде решение за забрана на тоа трговско место. Сето тоа одлично го одглуми. Една инспекторка, пак, си купи чаши за ракија, да и се најделе за на визита пред Велигден, не и дале фискална сметка, па му удри пломба на штандот. Овие се и инспектори, но и одлични глумци. Нема мрдање, дојде нож до коска, мора да се купат фискални каси - коментираа битолските дуќанџии на вообичаените неделни еснаф-разговори во битолските меани. (М.П.)
A ke glumat ovie i vo Tetovo, Gostivar, Debar....? VO nekoe burektore, cajtore...?
OooOo Toa se prashuvav i jas koga go prochitav prvo tekstot :)
Jakov
quote:
Originally posted by OooOo
Toa se prashuvav i jas koga go prochitav prvo tekstot :)
Zavisi izgleda od turneata kako im ja organiziral menadzerot, od min,za finansii i od sefot od ekonomija on e od ministore..valjda ke im dozvoli da glumat i tamu...jasno so 24% na jazikot na zaednicata.
lav
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by OooOo
Toa se prashuvav i jas koga go prochitav prvo tekstot :)
Zavisi izgleda od turneata kako im ja organiziral menadzerot, od min,za finansii i od sefot od ekonomija on e od ministore..valjda ke im dozvoli da glumat i tamu...jasno so 24% na jazikot na zaednicata.
Никако не е потребан глума за да си ја извршат фунцијата тие инспектори , но и познавање на јазик различен од Македонскиот .....ете на пример нека навратат каде што се издаваат пасошите во Скопје , може и да побараат фискални сметки од тие кои земаат во готово 1.000 денари за издавање на нов пасош.
трендафил
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by OooOo
Toa se prashuvav i jas koga go prochitav prvo tekstot :)
Zavisi izgleda od turneata kako im ja organiziral menadzerot, od min,za finansii i od sefot od ekonomija on e od ministore..valjda ke im dozvoli da glumat i tamu...jasno so 24% na jazikot na zaednicata.
Никако не е потребан глума за да си ја извршат фунцијата тие инспектори , но и познавање на јазик различен од Македонскиот .....ете на пример нека навратат каде што се издаваат пасошите во Скопје , може и да побараат фискални сметки од тие кои земаат во готово 1.000 денари за издавање на нов пасош.
Навистина не можам да разберам зошто за пасош се плаќа и во готово и со уплатница и со таксени марки (кои ги нема на шалтерите на МВР туку мора да се купат на друго место). Зошто не се плаќа по избор на граѓанинот. Посебно е интересно плаќањето во готово. Зошто не може да се плати со картичка на пример?
OooOo Даночни инспектори заробиле Грци во дуќан во Битола Двајца грчки државјани сопружници од Лерин кои денеска беа дојдени во Битола да пазарат беа шокирани кога видоа дека дуќанот во кој влегоа од надвор се пломбира и се става под катанец и дека не можат да излезат. На тоа веднаш реагираа нивни блиски роднини што го разгледуваа излогот. Овој несекојдневен настан се случи по после попладневните часови во трговскиот дуќан „Стипса комерц компани“ сопственост на Ристе Ѓоревски од Битола. Тој уште на 15 април добил решение за едномесечна забрана за обавување на дејност и мандатна казна од 55.000 денари. Меѓутоа државните даночни инспектори кои неколку дена во Битола вршеа фискална контрола и ги чешлаа битолските дуќани за да избегнат расправија кои денеска ги имаше на повеќе места веднаш го пломбирале дуќанот без да проверат дали внатре има муштерии. Откако биле ослободени, од несекојдневниот притвор, Грците најавиле дека ќе ја известат нивната амбасада во Скопје, а сопственикот на дуќанот случајот го пријави кај Јавниот обвинител. Даночните инспектори заклучно со денеска затворија 56 трговски објекти. Инаку утрово од непознат сторител беше потурено со бензин и запалено Југо 55 сопственост на директорот на Управата за јавни приходи од Битола Митко Крстевски во неговата гаража. Овој настан полицијата тесно го поврзува со вчерашните протести на трговците кои како главен виновник за затварањето на дуќаните го посочија Крстевски и побараа негово разрешување. Ova samo kaj nas mozhe ... narodov bara razreshuvanje na direktorot zatoa shto go SPROVEDUVA ZAKONOT i zatoa shto LEGALNO im gi zatvoril dukjanite :)) HAOS! [:D] Ova e pointeresno nego 'Verovali ili Ne' shto iskachashe u Politikin Zabavnik ;)
ABC -Vreme e da se zatvori se shto "dishe" na Makedonski.Toa nakratko bi bila porakata od akciite koj se sproveduvaat vo Bitola,Prilep i Kavadarci!Da se urne i taka "krevkata" ekonomija vo Makedonski race,samo za da se "protne" predlogot so imeto!Se predpostavuva od aktuelnata vlast deka odredeni "stopanski" subjekti,ke molat,da se prifati nametnatata Grcka formula so "- Skopje",samo da im se otvorat dukanite.Moshne "ostroumno" od "liglinjata" na vlast,dokolku ne postojat odredeni "provalnici" na "finti" od tipot na ABC.
Strelec Ovaa vlast treba da se smeni pod itno... Kako ne im e sram!? Kje go sproveduvaat zakonot!? Od tatko im da ne e zakonot pa da go sproveduvaat??? More za inaet go pravat ova, garant! Za inaet na VMRO DPMNE!!! Go prodadoa znameto i malku im beshe!? Kje lechat kompleksi tuka vrz nedolzhen i izmachen narod shto nema leb da jade!!! More besilka za niv... Komunjarishta nizaedni!!!
ABC Imash potpolno pravo,megutoa ne smeesh da zaboravish deka i dvete pridobivki mora da se sprovedat na celosnata teritorija od drzavata,vo sprotivno bi imale "negativen efekt"!
Strelec УЈП НАЈАВУВА УШТЕ ПОЖЕСТОКА АКЦИЈА ЗА КОНТРОЛА НА ФИСКАЛИЗАЦИЈАТА ВО ЗЕМЈАВА Суспендирани четири инспектори "митаџии" Вчера, Управата за јавни приходи суспендира четири даночни инспектори кои по свое наоѓање отвориле пет од неодамна затворените 56 дуќани во Битола. Двајца инспектори се од Крушево, еден од Охрид и еден од Прилеп, на кои им се одземени легитимациите, а како што дознаваме против нив Управата подготвува и кривични пријави поради сомнение дека зеле мито. Целиот предмет, деновиве, ќе биде предаден и на Антикорупциската комисија. Фарук Омери, заменик-генерален директор на Републичката УЈП објави дека вакви организирани акции за фискализацијата, деновиве, продолжуваат во сите градови во земјава. Завчера, ваква акција е спроведена во Охрид при што од вкупно 200 исконтролирани објекти, затворени се 26. Само во текот на овој месец во државава направени се вкупно 1706 контроли, при што се издадени решенија за забрана за вршење на дејност на 268 правни субјекти. Дека нема селективност во контролите, говори и податокот дека лани од вкупно затворените 680 објекти поради немање фискална каса или не издавање фискална сметка, 162 се во реонот на Тетово, Гостивар, Кичево и Дебар. А завчера даночните инспектори повторно го провериле тетовско-гостиварскиот регион, каде што е констатирано дека дел од спортските обложувалници кои минатата недела се затворени поради непоседување лиценца за работа, повторно работат, за што против сопствениците се покренати кривични пријави, а локалите се уште еднаш пломбирани. Од УЈП информираат дека степенот на фискализацијата достигна 65 отсто и дека до крајот на годинава таа ќе се заокружи. Деновиве, конечно, е одобрен тип на таксиметар за фискализацијата на таксистите, а меѓу другото, се работи и на изнаоѓање начин за ставање во фискална машина на адвокатите и нотарите.
DonVito eto gledate.
Strelec Нека се лутат колку што сакаат ’опзиционерите од форумов’ на моиве констатации, ама вакви вести ВООПШТО немаше од 1998 до 2002 година... Иако, за волја на вистината, вакви информации немаше ниту пред 1998 година, а и од 2002 до неодамна!
lav Фискализацијата не е ничија победа или изум , мислам на партиите и нивните членови. Таа е само проверен во светот начин , државата да си го добие „својот„ дел од колачот за се каде се „вртат„ парите. пс Тоа што кај нас е поинаку од цивилизираниот свет , е сепак резултат на суетите на тие кои владеат , разбира се „во име на народот„ ...нели ???.
Strelec off topic: Лавче, абе нели денес ќе празнувавме?:) За празник ли најдоа на дежурство да те стават?:) Прошетај по другите потфоруми, посочи ни некој убав филм што си го гледал или некоја убава книга што си ја прочитал, дај ни рецепта за некое убаво јадење, кажи некој виц (ама не политички), извести не’ каква музика слушаш, постирај некоја фотографија од македонските градови, посоветувај не’ како да си го сочуваме здравјето, сподели со нас некое твое патување... Ќе се чудиш колку убави теми постојат на форумов, а да не се на ’Политика’!:)
lav
quote:
Originally posted by Strelec
off topic: Лавче, абе нели денес ќе празнувавме?:) За празник ли најдоа на дежурство да те стават?:) Прошетај по другите потфоруми, посочи ни некој убав филм што си го гледал или некоја убава книга што си ја прочитал, дај ни рецепта за некое убаво јадење, кажи некој виц (ама не политички), извести не’ каква музика слушаш, постирај некоја фотографија од македонските градови, посоветувај не’ како да си го сочуваме здравјето, сподели со нас некое твое патување... Ќе се чудиш колку убави теми постојат на форумов, а да не се на ’Политика’!:)
Добро е кога добиваш совети од пријател за каков те сметам ...нели ама и самиот треба да си се запрашаш истото , односно што „бараш„ на празник на работа односно форумов политика?. пс Но треба да знаеш дека таа тема (политика) одсекојпат ми била и е наинтерсна за мене , а на другите теми учествувам само ако ми се интересни....а како што гледаш се „интересирам„ за нив ко за ланскиот снег (неочистен навреме) во Скопје.