Kako Albancite ke vlezat vo EU!
Kako Albancite ke vlezat vo EU!
ABC So otvoranje na ovoj topic bi sakal da gi dostavime do javnosta nacinite za integracija na Albanskoto naselenie od ovie Balkanski prostori vo EU.Site prakticni primeri koj ke bidat prodefilirani ovde se potkrepeni od "novinski izveshtai"!
Jakov
quote:
Originally posted by dejan
ay da epten smesno haha, mi ja napravi vecerata[xx(]
Ne e smesno, brojkite od popisot i izborite se vistinski poveke ili pomalku.
Strelec
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
dejan se zezet so tebe.. tie vo stip brakata se makedonci.
Dame... Navistina imash nekade prochitano deka se Makedonci?
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
dejan se zezet so tebe.. tie vo stip brakata se makedonci.
Dame... Navistina imash nekade prochitano deka se Makedonci?
Strelec ne gledash deka Great_Macedonian se zezat so Dejan?:)
ABC -Dobro ve najdov Deki,samo,kazi neshto vo prilog na temava!
dejan mmmm neznam....mislam oni imat po lesen pat, patot im e ramen, makedonskiot pat ne ramen, deka nie imame teroristi vo drzhavata......mislam deka albanija nema tolku problemi kako nas, sto i da bidne vo balkanot, na albanija nisto nema da i bidne.
Jakov Jas mislam deka albancite ke ja doziveat sudbinata na site "toalet papir"-ni drzavi vo svetot. Onie od tipot na Avganistan, Nikaragva i slicni, koi Amerikancite gi koristat dodeka im se bitni posle gi ostavaat bas kako toalet hartija. E sega sto sme nie "kurafte" sreka pa ni se komsii od dve i pol strani toa e nas taksirat. I kosovo da im go dadat nezavisno, pak ke bide badijala zasto niv ke im trebaat uste dobri 100-150 godini da postignat nekoj minimalen standard na odnesuvanje, priblizen do onoj sto go imaat ostanatite nivni sosedi. VO EU moze i utre da gi vnesat ama toa ne znaci nsito...toa e..trn vo zdrava noga.
dejan neznam za toa jakov...mislam ne e taka so albanija. ama kosovo, zapad ke go napravi suvo od sve sto ima, tie minerali....citav pret nekolku meseci deka nekoja angliska firm napravile nesto za da vadat nekoi minerali ili nesto, ama oni go napravile toa negde kade nesmee, spored nekoi zakon vo srbija, toa e zastiteno mesto nesto taka, ama koi gi slusa.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by ABC
Prostete,ne sum znael slabo "baratam" so kompjuterive.Informacijata se sostoshe delumno od ova: -Vo regionot na Klin,50km oddalecen od Prishtina,e otkriena peshtera vo koja se "frlani" telata na ubienite Srbi i drugo nealbansko naselenie za vreme na konfliktot vo Kosmet.Okulu 500 Srbi i okulu 200 drugi nealbanci se vodat za isceznati za vreme na voeniot konflikt. -Mozebi,so ogled na toa shto EU ima "posebni" simpatii za Albanskoto naselenie,ova e samo eden cekor poblisku do integracija vo NATO i EU!Na toj nacin se vospostavuva nov priod kon Evrointegracijata,koja e klucna cel za site entiteti vo regionov!
Ako davash informaciji da ne bidat ednostrani, dejan ke pomisli deka samo albancite ubivale vo Kosovo. директорката на Фондот за хуманитарно право Наташа Кандиќ, пишувајќи во текстот објавен на 24 декември 2004 година во белградскиот дневен весник „Данас“, дека во високи печки за топење алуминиум на 16 и 24 мај 1999 година - за време на НАТО бомбардирањето, се палени тела на Албанци убиени на Косово. p.s. ova ne go postirav za da go opravduvam ubistvoto na tie Srbi vo Klina, nikoj nema pravo da mu go odzeme zhivotot na nekoj drug
ViennaBoy ova se veli za nezavisnosta na Kosovo Независно Косово нема да ја подели Македонија Меѓународната заедница нема да прифати поделба на Косово, ни поделба на Македонија и на јужна Србија, изјави шефот на белградската канцеларија на Меѓународната кризна група, Џемс Лајон, на трибината "Што со Косово". - Влијателни политичари во Вашингтон и во Брисел одлучија Косово да добие независност, а сега е прашање на време и на начин како тоа ќе се оствари -рече Лајон, додавајќи оти Косово ќе биде независно за четири до пет години. - Косово најверојатно ќе биде меѓународно призната држава, но пред тоа треба да реши дали таму ќе остане НАТО, КФОР и УНМИК, какви ќе бидат границите и правата на националните малцинства - оценува Лајон. Претседателката на Хелсиншкиот одбор за човекови права, Соња Бисерко, потсети на ставот на Контакт-групата дека нема да има поделба на Косово ниту обединување на Косово со делови од соседните земји. - Сите соседни земји, освен Србија, немаат ништо против независноста на Косово, а историски договор помеѓу Србите и Албанците би ги забрзале демократските процеси и стабилизацијата на Балканот - изјави Бисерко на трибината одржана во Нови Сад. Белградската агенција Бета, пак, ја пренесува оценката на американскиот дипломат Ричард Холбрук дека Белград ќе мора да избира помеѓу Косово и Европската Унија. - Србите ќе мора да се одлучат помеѓу обидите да влезат во ЕУ и обидите повторно да го добијат Косово. Ако ја бараат својата загубена покраина, ќе останат и без едното и без другото - рече Холбрук.
ViennaBoy jas neznam zoshto nekoj vo forumov se plashi od nezavisno Kosovo. Nie sme samostojna drzhava i treba da gledame kako najbrzo da se integrirame vo EU i NATO, a so Kosovo sho saka neka bide.
dejan dobro ni dojde ABC od kajgana:p
mako Kosovo e crna dupka i glavnite eksport granki se heroinot i ekstremizmot.
ABC A dali nekoj primetil koj i so kolkava procentualna zastapenost defilira vo site novinski izveshtai,koj pak se odnesuvaat na kriminalot,trgovijata so luge i narkotici vo Makedonija. Mislam deka Albancite iako se pomalku od 20%,sepak se 80% aktivni vo kriminalnite deanija,tokmu na ovie prostori i vo nashata zemja Makedonija,koja preferira da stane clenka na NATO i EU!
achtung_panzer
quote:
Originally posted by ViennaBoy
ova se veli za nezavisnosta na Kosovo Белградската агенција Бета, пак, ја пренесува оценката на американскиот дипломат Ричард Холбрук дека Белград ќе мора да избира помеѓу Косово и Европската Унија. - Србите ќе мора да се одлучат помеѓу обидите да влезат во ЕУ и обидите повторно да го добијат Косово. Ако ја бараат својата загубена покраина, ќе останат и без едното и без другото - рече Холбрук.
Pa zarem ima nekoj vo Srbija shto voopshto veruva vo vlez vo EU?! Verojatnosta deka bilo koja druga zemja od regionot kje bide primena vo EU posle Bugarija i Romanija e isto tolkava kolku shto e verojaten sneg vo Sahara...
dejan sto im e problemot vo kosovo? mislam se malku glupi.....dali sakat da se napravat pametni, ili mislat deka ova sto go napravile e nesto evropsko i taka site ke gi gledat kako nekoi jaki evropjani?? Косово и отвори трговска војна на Македонија Горан Петрески 22.04.2005 Воведувањето царини за македонските земјоделски производи е увертира во целосна трговска војна што Косово планира да и ја отвори на Македонија. А1 дознава дека освен за земјоделските стоки, Владата на Косово сака да воведе царини и за нафтата и за хемиските производи. Прво падна одлуката да се царинат земјоделските производи, оти на властите во Приштина им се брза да го заштитат косовскиот пазар од напливот во претстојната сезона. Многу бргу ќе следи одлука за воведување царини и за нафтата и хемиските производи, предвидуваат изворите на А1. Тоа ќе значи комплетна блокада во размената меѓу Македонија и Косово, бидејќи нафтата, хемиските и земјоделските производи се најизвезуваните македонски стоки во Покраината. Владата во Скопје е затечена од одлуката на властите во Приштина да почнат со воведување царини. Пред да реагира, ќе чека официјално да биде известена од привремената управа на Косово. Генерално, ставот на Владата е дека за Македонија е неприфатливо што било, освен договор за слободна трговија, идентичен на претходниот со Белград. Денеска портпаролот Чолаковски беше цел ден недостапен да го соопшти ставот на Владата, а без коментар се и во царината. А1 вчера објави дека Косово одлучи да ги царини со 25% македонските земјоделски стоки, за да ги заштити домашните производители. Ваквата еднострана мерка се случува по отворањето на економско трговското претставништво во Приштина, чин кој лично премиерот Бучковски го означи како почеток на засилена бизнис соработка меѓу Македонија и Покраината. Тоа очигледно нема да се случи, ако и УНМИК ја поддржи намерата на Владата во Приштина да го штити косовскиот пазар со царини за Македонија.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by dejan
sto im e problemot vo kosovo? mislam se malku glupi.....dali sakat da se napravat pametni, ili mislat deka ova sto go napravile e nesto evropsko i taka site ke gi gledat kako nekoi jaki evropjani?? ...Ваквата еднострана мерка се случува по отворањето на економско трговското претставништво во Приштина, чин кој лично премиерот Бучковски го означи како почеток на засилена бизнис соработка меѓу Македонија и Покраината. Тоа очигледно нема да се случи, ако и УНМИК ја поддржи намерата на Владата во Приштина да го штити косовскиот пазар со царини за Македонија.
Bravo za Kosovo so carinite, primer za Buckovski i bandata okolu nego za toa kako se shtiti domashnoto proizvodstvo... na pr. za mlekoproizvodstvoto vo MKD i uvozot od kojznae-kade... ili pileshkoto i uvozot od Slovenija, brrrrrr... ajde vekje ednash, kade e izlezot od samoupravnata SFRJ razmena... UNMIK odamna gi ima ispushteno dizginite od svoite race za mnogu pobitni prashanja od kosovskite uvozni kvoti...
ViennaBoy
quote:
Originally posted by dejan
sto im e problemot vo kosovo? mislam se malku glupi.....dali sakat da se napravat pametni, ili mislat deka ova sto go napravile e nesto evropsko i taka site ke gi gledat kako nekoi jaki evropjani??
Dejan sekoja "normalna" zemja treba da go shtiti svojot pazar. A zoshto nashata vlada ne sakashe do sega da skluchi dogovor za slobodna trgovija so Kosovo? Makedonija godishno izvezuva stoki vo vrednost od 180 miljoni dolari(uvezuva samo 5 mijoni) a od druga strana ne saka da skluchi dogovor, mislejci deka Kosovo nema pravo da vovede vizi. Celo vreme se zboruvashe za dogovorot,(chekajchi da se reshi prashanjeto za statusot) i nisho ne se napravi.Sega se voveduvaat vizi i ne fati panika. Ako se sklucheshe dogovorot do sea, nemashe da bide vaka. p.s. sepak kolku sho razbrav odlukata cheka da se ratifikuva , taka da nisho ne e definitvno
Strelec ViennaBoy, се однесуваш како косовски министер за економија!:) Нашиве министри можат вода да ти носат и да учат од тебе!:)))
concrete Pa ako ni voveduvaat vizi znaci deka veke se vlezeni vo Evropa. A niv verojatno Bucko nema da im vovede, tie i onaka si pominuvaat sekade samo ne na granicni premini!!!! Strelec i ostanatoto "skopsko" lobi verojatno pocnuvaat da se odalecuvaat od nivoto na rozov pixel i da dobivaat pojasna pretstava za celata "kartina" :):):)!!!!! A za ekonomija vo slucajov, "kolaj bilo" .........
dejan nemozam da gi razberam! dali ni se ljubomorni?? koi gi znaat.
ABC Eve vaka odgovara vladata na voveduvanjeto vizi i carini od strana na Kosmetarite: -Затворени стотина обложувачници во Тетово и во Гостивар Управата за јавни приходи вчера експресно затвори стотина обложувачници во Тетово и во Гостивар затоа што немале лиценци и одобренија за работа. Во Тетовско на црно работеле 56 обложувачници, од кои 26 во градот, а другите во Брвеница, Теарце и во Мала Речица, велат извори во УЈП. Во Гостивар се пломбирани 13 обложувачници и 20 во гостиварските села. „Време“ вчера објави дека во Македонија само 10 обложувачници имаат тригодишна лиценца, а уште 50 имаат одобренија за работа за девет месеци. Другите, чиј број најверојатно е трипати поголем, работат на црно. Поради стореното кривично дело сопствениците на обложувачниците треба да платат казна од 300.000 денари. Тие не смеат да ги отворат пломбираните дуќани додека не добијат лиценца или одобрение за работа од Министерството за финансии. Според извори во УЈП во Тетово, затворени се обложувачниците „Суперсингл“, која има 12 дуќани и шест обложувачници „Фифа“. Под клуч се и обложувачниците „Калчо“, „Хиподром“, Ферплеј“, „Дерби“, „Меридијан“ и „Теута“. Во Гостиварско се затворени три обложувачници „Тото спорт“, две обложувачници „Планет“ и две „Суперсингл“, како и по една „Меридијан“, „Пикси“, „Интерспорт“, „Вил хил“, Интер тото“ и „Спортлајф“. Министерството за финансии против сопствениците ќе поднесе кривична пријава, а судските казни за овие кривични дела се од 1 до 5 години. По завршувањето на судската постапка на газдите на дивите обложувачници ќе им биде одземена заработувачката што ја стекнале со ова кривично дело. Одобрение за работа со спортска обложувачница што важи девет месеци издава министерот за финансии. Доколку подносителот на барањето за одобрение ги исполнува сите услови, треба да плати 30.000 евра, од кои половината веднаш, а другата половина на девет рати. Обложување врз основа на лиценца, пак, може да врши само трговско друштво што има основен капитал од 2,5 милиони евра. Лиценцата ја доделува Владата, а трае 3 години. За неа се плаќаат 100.000 евра, од кои половина веднаш, а другите пари се плаќаат на рати додека трае лиценцата.
dejan ne razbiram? sto e ova?
ABC Pa toa ti e Deki,neshto kako "reciprocitet" vo odnosite so Kosmet!Tie nam carini i vizi,nie nim zatvaranje na kladilnici od koj "cedea" nashi pari!
ABC Eve eden prakticen primer kako Albancite "pomagaat" za da vlezeme vo EU: „Шефилд денес“ ги пренесува огорченоста и предупредувањето што Кин го кажал по судењето. Судијата посочил дека една четвртина од трговијата со луѓе во Британија се одвивала во Шефилд и дека 120.000 жени од Источна Европа секоја година се жртви на илегалната трговија, а дека речиси целиот бизнис го водат Албанци од Македонија, Косово и од Албанија. Девојчето раскажувало како цели три месеци била носена од град во град и постојано силувана од Мака и од Бајрами. Мака им ја давал и на своите тројца браќа, кои исто така неколкупати ја силувале. Девојчето најголемите ужаси ги доживеало од Албанецот Пиша. Тој ја силувал по шестпати дневно. Пиша ја купил Литванката од Мака, а кога се задоволил од неа, му ја вратил. Педофилот од Дебар, според англиските медиуми, се сметал за шеф на шефилдските бордели. Тој бил осуден заедно со косовецот Илир Бајрами (25), кој добил 15 години затвор и Џеваир Пиша од Албанија, осуден на 7 години затвор. Против Мака се воделе уште два судски процеса за убиства извршени во Шкотска и во Албанија.
dejan [:(!]losa slika dava na makedonija!! sto sakat tie albanci koi go pravat toa, da bideme po dobro od romanija! ama ako, neka gi zatvarat vo zatvori vo anglija!
ABC Eve ushte eden Albanski "pridones" za da se fati priklucok kon Eu: На преминот Батровци, на границата меѓу Србија и Црна Гора и Хрватска, е уапсен македонскиот државјанин Зенки Ресими во обид да прошверцува 6,5 килограми хероин, соопшти Службата за внатрешни работи на Сремска Митровица. Хероинот бил скриен во неговиот автомобил "БМВ" со швајцарски регистерски таблички. Дрогата била спакувана во 13 пакетчиња од по 500 грама. Истражниот суд во Сремска Митровица на гостиварецот Ресими, во вторникот по неговото апсење, му одреди притвор во траење од 30 дена.
dejan nisto novo.....ova dava losa slika na makedonija, ama isto makedonci koi se fateni vo ovakvi slucaii davat losa slika!
ABC Tocno deka ima i Makedonci,no sporeduvajki go procentot spored brojot na ziteli doagame do "porazitelni" rezultati vo odnos na Albanskata dominacija vo vakvi "matni" zdelki!
Thief И јас мислам дека #1087;#1086;#1095;#1077;#1090;#1085;#1080;#1090;#1077; или можеби #1059;#1053;#1052;#1048;#1050; [:D] Некогаш знае да зеза кога пастирате кирлица на форумов, затоа проверете си го постот на крај... во случајов, АБЦ убаво би било да ни остави линк до написов и уште еднаш да се обиде да го пастира тука...
StormAngel Ili moze samo 24% od tekstot da se pastira, drugoto zdravje.[:D]
ABC Prostete,ne sum znael slabo "baratam" so kompjuterive.Informacijata se sostoshe delumno od ova: -Vo regionot na Klin,50km oddalecen od Prishtina,e otkriena peshtera vo koja se "frlani" telata na ubienite Srbi i drugo nealbansko naselenie za vreme na konfliktot vo Kosmet.Okulu 500 Srbi i okulu 200 drugi nealbanci se vodat za isceznati za vreme na voeniot konflikt. -Mozebi,so ogled na toa shto EU ima "posebni" simpatii za Albanskoto naselenie,ova e samo eden cekor poblisku do integracija vo NATO i EU!Na toj nacin se vospostavuva nov priod kon Evrointegracijata,koja e klucna cel za site entiteti vo regionov!
ABC Vo prilog na ovaa informacija bi sakal da dodadam deka:-Vo blizina na seloto Volujak se pronajdeni ostatoci od 12 tela(zarem ne bea tolku isceznati Makedonci).Mozebi ova e tempirano da se pronajdat telata na isceznatite Makedonci otkako sudot vo Hag se izjasni za nekompetenten za site zlostorstva osven za slucajot Ljuboten vo Makedonija!
Strelec Тежок инцидент во село Вртекица Еден ранет и неколку претепани е исходот од инцидентот што утрово се случи во село Вртекица, општина Студеничани. На прегласувањето од вториот круг, поради партиски несогласувања на релација ДПА-ДУИ, дошло до вооружена престрелка во која учествувале партиски активисти. Расправијата почнала претходната вечер, но кулминирала денеска на избирачкото место, кога со пиштол е ранет Амет Амети и однесен во Градската болница. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45750"]/А1 Телевизија/[/url]
dejan lol, i pomislev deka tuka ke bide:p
dejan sum go rekol sto pati, DUI treba da se unisti, da se iskorne od makedonija, od SVE prvo toa vo studenchani, nesto takvo! lele....pa pret 1000 godini imase takvi slucaii vo rim!! http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=24517
ViennaBoy 26-годишен штипјанец го избодел својот брат заради дрога Недоволната количина на тешка дрога, која не успеале братски да ја поделат двајца штипјани, ноќеска прераснала во физичка пресметка во која постариот, 26-годишниот М.Е., на својот помлад брат ми нанел тешки повреди со неколку убоди од нож. http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45748 de be majkata, videte vo Shtip dvajca shiptari(i toa bracha) ke se ubijat za droga p.s. sigurno se nekoi od DUI 100%
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Strelec
ViennaBoy, се однесуваш како косовски министер за економија!:) Нашиве министри можат вода да ти носат и да учат од тебе!:)))
[:D] ne be Strelec, informacijive gi imam od domashni izvori, od makedonski
Jakov
quote:
Originally posted by ViennaBoy
26-годишен штипјанец го избодел својот брат заради дрога Недоволната количина на тешка дрога, која не успеале братски да ја поделат двајца штипјани, ноќеска прераснала во физичка пресметка во која постариот, 26-годишниот М.Е., на својот помлад брат ми нанел тешки повреди со неколку убоди од нож. http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=45748 de be majkata, videte vo Shtip dvajca shiptari(i toa bracha) ke se ubijat za droga p.s. sigurno se nekoi od DUI 100%
na popisot pred nekoja godina vo Stip imase deklarirano 36 Albanci. Na izborite za Pretsedatel lani za kandidatot na DUI Ostreni glasaa okolu 380-400 glasaci vo Stip. Mozebi ovie dvajca se od niv. P.S Za kogo navivas ti decko, za "Vardar" ili za "Sileks"????
Strelec Toj e za Shkendija!:)
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Jakov P.S Za kogo navivas ti decko, za "Vardar" ili za "Sileks"????
Ne be kakov Vardar kakov Sileks ili Shkendija, ja sum za F.K. Vevchani - Drzhava
Jakov
quote:
Originally posted by ViennaBoy
quote:
Originally posted by Jakov P.S Za kogo navivas ti decko, za "Vardar" ili za "Sileks"????
Ne be kakov Vardar kakov Sileks ili Shkendija, ja sum za F.K. Vevchani - Drzhava
Se gleda od daleku[;)]
dejan kolku albanci vo stip?!! ne znaev deka i tamu ima!
ViennaBoy
quote:
Originally posted by dejan
kolku albanci vo stip?!! ne znaev deka i tamu ima!
aman be Dejan i ti ich ne se interesirash za Makedonija, si otishol vo Avstralija imash luksuzen zhivot i ne te boli za dolu.. pa eve vo Shtip albancite prodavaat droga a ti ne si znael deka ima
Great_Macedonian dejan se zezet so tebe.. tie vo stip brakata se makedonci.
dejan ay da epten smesno haha, mi ja napravi vecerata[xx(]
Strelec Не се зеза... Даме е сериозен човек!
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Strelec
Не се зеза... Даме е сериозен човек!
Ako e taka togash se izvinuvam!
ViennaBoy Eve kako misli Svilanovich da vleze Kosovo vo EU Свилановиќ: „Независно Косово по влезот на СЦГ во ЕУ“ Меѓународната комисија за Балкан утре во Париз на францускиот министер за надворешни работи Мишел Барние ќе му го претстави Извештајот со кој се предлага признавање на независноста на Косово по влезот во ЕУ, соопшти синоќа во Белград поранешниот шеф на дипломатијата на Србија и Црна Гора Горан Свилановиќ. Свилановиќ, кој е член на Комисијата, наведе дека не само што прифатил, туку „ја направил и хартијата“ со која се предлага независност на Косово и оти не бил ниту употребен, ниту злоупотребен, туку во тоа свесно учествувал. Свилановиќ, кој сега е пратеник во српскиот Парламент, рече дека зад Меѓународната група за Балкан не стои ниту една држава, ниту влада, туку ја финансираат четири фондации. Суштината на предлогот е Косово и Србија за 10 години во ист момент да влезат во ЕУ како одвоени држави. Одговарајќи на критиките дека никој не може да подарува дел од државната територија и оти тоа е предавство, Свилановиќ истакна: „Што тоа ние држиме за да можеме да дадеме?“ Објаснувајќи зошто независноста на Косово е реалност, Свилановиќ како една од причините го наведе фактот што Србија не може да управува со 1,5 милиони Албанци, а не е во состојба ниту да води „Интифада“ и додаде дека „ниту тоа не би го променило концептот на меѓународната заедница“.
ViennaBoy Kiro Gligorov za toa kako ke vleze kosovo vo EU: Глигоров: „Независно Косово кога ќе биде член на ЕУ“ Говорејќи на вчерашната трибина „Малцинствата во Југоисточна Европа - искуства и перСпективи“ што ја организираа Советот на национални малцинства на Загреб и Советот на Македонците во Хрватска, Глигоров рече дека српската полиција и војска нема да вратат на Косово. Косовското прашање тој го поврза со решавањето на односите меѓу Белград и Подгорица, посочувајќи дека веќе е одреден датумот за одржување референдум за самостојност на Црна Гора. Ако Црногорците се решат за самостојност, тогаш, според Глигоров и независноста на Косово е готова работа. Тој смета дека одвојувањето на Црна Гора и Косово од Србија може да ги доведе на власт во Белград радикалните елементи, кои, сепак, според него, не ќе можат да ги загрозат соседните држави. Киро Глигоров, кој учествуваше на трибината како член на „Комитетот за Балканот“, синоќа во Загреб се сретна со претседателот на Хрватска Стипе Месиќ.